Dodaj do ulubionych

Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznańsk...

23.05.06, 23:13
a jeszcze niedawno niejaki ułan frankiewicz nawoływał i robił to -zamykał
przedszkola. I jak teraz wyglądąsz... Jak wyglada rada Miasta przyklaskująca
zamykaniu przedszkoli i szkół. Cała kasa w ręce przedszkoli i szkół
kościelnych, ot co
Obserwuj wątek
    • Gość: Q "Samotna matka" płaci też mniej !!! IP: 195.20.110.* 24.05.06, 07:09
      Normalni rodzice z normalnych rodzin muszą bulić za przedszkole maxa.
      "Pracują we dwoje - niech płacą. Zarabiają to ich stać."
      A taka "samotna matka" żyjąca na kocią łape nie dość, że czerpie wszelkie
      korzyści i przywileje, to jeszcze płaci za przedszkole mniej i dostaje co chwile
      jakieś zasiłki. Tak było, jest i będzie - nikt nad tym nie jest w stanie
      zapanować - dopóki będziemy Państwem socjalnym (dziś sie mówi solidarnym - czyli
      cwaniacy wykorzystują pracowitość uczciwych), a głównym celem rządzących elit
      politycznych będzie rozdawnictwo.
      • Gość: LukasK Re: "Samotna matka" płaci też mniej !!! IP: 217.153.71.* 24.05.06, 08:46
        > A taka "samotna matka" żyjąca na kocią łape

Kolego, nie rozpędzaj się za bardzo. Jest jeszcze trochę prawdziwych samotnych
        matek.
        • Gość: Q Re: "Samotna matka" płaci też mniej !!! IP: 195.20.110.* 24.05.06, 09:47
          > Jest jeszcze trochę prawdziwych samotnych
          > matek.
          I co ciekawsze - te właśnie radzą sobie same nie stojąc z "wyciągniętą ręką".
          To świadczy tym bardziej o tym, że po zasiłki ręce wyciągają cwaniacy, a nie
          potrzebujący.
      • Gość: Pozhoga Re: "Samotna matka" płaci też mniej !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 08:52
        Masz rację: socjalizm oznacza, że państwo rozdaje nasze pieniędza wg swoich
        kryteriów. Jednak od momentu, gdy rozmiar rozdawnictwa przekroczy punkt
        krytyczny, żadne państwo nie jest już w stanie kontrolować, czy te kryteria są
        przestrzegane.
        I to jest raj dla wszelkiej maści cwaniaków.

Pzdr,
      • Gość: samotna matka Re: "Samotna matka" płaci też mniej !!! IP: *.pkobp.pl 25.05.06, 07:31
        Jestem faktyczną samotna matką, moje dziecko chodzi do przedszkola poza
        Poznaniem, płace tyle samo co rodzice za inne dzieci.
        Nie wiem skąd masz takie informacje, ale nie sa prawdziwe.
        • Gość: gość Re: "Samotna matka" płaci też mniej !!! IP: *.tm.net.my 13.06.06, 00:05
          Ustawa gwarantuje znizki dla samotnych matek
    • Gość: Witek Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.icpnet.pl 24.05.06, 08:51
      Może wreszcie ktoś przejży na oczy i usunie nieusuwalnego Frankiewicza, naprawdę mamy go już dość.
      • Gość: kazek Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.core.lanet.net.pl 28.05.06, 12:14
        Tak, temu panu należaloby juz podziękować. Przez całe lata szłyszałem, jak to
        trzeba zamykać przedszkola, bo nie ma chętnych. Ile w tym prawdy dowiedziałem
        się, gdy musiałem znaleźć przedszkole dla swojego synka. Na szczęście udało
        się, jestesmy zadowoleni, ale problemy były i okazało się, że działania
        Frankowskiego oparte były po prostu na nieprawdziwej interpretacji danych. To w
        ogóle jest arogancki urzędnik i fakt, że jest wierny każdemu pomysłowi
        Kościoła, tego nie zmienia.
    • Gość: Gutka Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.icpnet.pl 24.05.06, 09:08
      Pracuję w przedszkolu i potwierdzam, rzeczywiście są samotne matki,
      ale "samotnych" więcej. Cały czas tylko wyciągnięta ręka w gescie DAJ, żadnych
      opłat za wyprawkę plastyczną, na radę rodziców, ale na wycieczki i inne
      atrakcje pierwsze. Non stop w użyciu fraza "Ja jestem samotną matką" i
      roszczenia wobec nas, MOPRu i innych instytucji typu MPK ("powinnyśmy jeździć
      za darmo")czy ZKZL ("Powinnyśmy mieć wyższy standard w mieszkaniach i nie
      płacić czynszu"). Wpisały się na listę majacych prawa, pozostali zaś mają wobec
      nich tylko obowiązki.
      • Gość: Q Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: 195.20.110.* 24.05.06, 09:48
        100% racji.
      • mircea Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 11:45
        Gość portalu: Gutka napisał(a):

> Pracuję w przedszkolu i potwierdzam, rzeczywiście są samotne matki,
        > ale "samotnych" więcej. Cały czas tylko wyciągnięta ręka w gescie DAJ, żadnych
        > opłat za wyprawkę plastyczną, na radę rodziców, ale na wycieczki i inne
        > atrakcje pierwsze. Non stop w użyciu fraza "Ja jestem samotną matką" i
        > roszczenia wobec nas, MOPRu i innych instytucji typu MPK ("powinnyśmy jeździć
        > za darmo")czy ZKZL ("Powinnyśmy mieć wyższy standard w mieszkaniach i nie
        > płacić czynszu"). Wpisały się na listę majacych prawa, pozostali zaś mają
        wobec nich tylko obowiązki.

To moze zamień się z nimi co?
        Proponuję przejść się do MOPRU i zobaczyć, co proponuje samotnym matkom.

I nie utożsamiajmy wszystkich samotnych matek korzystających z pomocy społecznej
        z kobietami żyjącymi w związkach nieformalnych.

Kryteria naboru do przedszkoli są idiotyczne - wystarczyło by zaświadczenie z
        MOPRu wystawiane samotnym matkom i już większość osób odpadłaby w przedbiegach.

Wystarczy pomyśleć.
        Ale łatwiej zlinczować. Wszystkich jak leci.

A Pani Przedszkolance gratuluję podejścia do życia. Już teraz wiem, skąd się
        biorą głodne dzieci w poznańskich przedszkolach..

• Gość: Gutka Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.icpnet.pl 25.05.06, 09:13
          Nie mam najmniejszego zamiaru. Jak nie umiesz sobie poszukać odpowiedniej osoby
          do pary to dzieci nie rób. I sie Mircea nie pluj bo to z moich pieniedzy takie
          cos jest utrzymywane.
          • Gość: wkuta Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:20
            Popieram Cię - tałatajstwo już się tak rozbestwiło, że jak się prawdę napisze,
            to wyzwiskami obrzuca. Wiele osób z mojego otoczenia ma już dosyć. Niedługo
            zamiast lekarzy czy górników pod sejmem staną ludzie pracujący, którzy mają dość
            roszczeniowych darmozjadów! I nie mam na myśli ludzi rzeczywiście skromnych,
            biednych, potrzebujących, ale cwaną hołotę - te tipsiaro-solary, dresów z
            piwkiem pod sklepem i ich dzieciaków hodowanych za nasze pieniądze (o wychowaniu
            nie ma mowy - wystarczy chwila obserwacji). Zróbmy coś z tym!
          • mircea Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 25.05.06, 11:02
            Gość portalu: Gutka napisał(a):

> Nie mam najmniejszego zamiaru. Jak nie umiesz sobie poszukać odpowiedniej osoby
            >
            > do pary to dzieci nie rób. I sie Mircea nie pluj bo to z moich pieniedzy takie
            > cos jest utrzymywane.

Dedukcja kompletnie chybiona!
            Po pierwsze: partnera szukać nie muszę, bo już takowego posiadam.
            Po drugie: dzieci za to nie posiadam z wyboru.
            Po trzecie: mam dochody na przyzwoitym poziomie i płacę podatki tak samo jak
            wszyscy, więc również z moich pienniędzy finansowane są tego typu dotacje.

Jeśli zaś chodzi o plucie: sądzę, że w tej dyscyplinie tobie nie dorównam!
        • Gość: Gutka DO MIRCEA IP: *.icpnet.pl 25.05.06, 09:15
          Przedszkolanka? A co to takiego? Jest NAUCZYCIEL WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO. I
          nie wiem skąd info że jestm ";przedszkolanką". "Gratuluję podejścia do życia" i
          ścieżki dedukcji. Fascynujące tory myślenia.
    • Gość: L.P. za komuny moja ciotka byla sprzedawczynia w miesny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:07
      tego samego dzieciaka to 3,4xdziennie widziala.Bo baba z dzieckiem na reku
      miala pierwszenstwo w kolejce.Byl to tzw. bachor przechodni.
      • Gość: asa Re: za komuny moja ciotka byla sprzedawczynia w m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:46
        tak jest w tym naszych chorym Państwie - ja płace za żłobek 300zł a mamusia,
        zjarana na solarium, którą przywiózł jakiś kark płaci o połe mniej bo ona
        samotna. Nie mam zamiaru dopłacać jakimś cwaniakom do solarium i bulić na
        utrzymanie dzieciaka. niech zaczną sprawdzać wreszcie sytuację tych niby
        biednych i samotnych.
        • ukrywam_sie_pod_nickiem Re: za komuny moja ciotka byla sprzedawczynia w m 24.05.06, 10:56
          właśnie, niech zaczna sprawdzać!
          • Gość: abe Re: za komuny moja ciotka byla sprzedawczynia w m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:56
            no właśnie, jakie to proste. I tych z mieszkań socjalnych, żyjących na koszt
            społeczenstwa też niech sprawdzą! Tylko kto? Urzędnicy, którzy nie są w stanie
            wyegzekwować nawet podatku za psa?
            • Gość: MAQWKA Re: za komuny moja ciotka byla sprzedawczynia w m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 22:30
              A ja chciałabym wrócić do tematu. Sama jestem mamą przedszkolaka i jestem
              szczęsliwa, że mamy przedszkole! "Wychodziłam" je jeszcze przed naborem, a potem
              byłam jedną z pierwszych na liście. Posłanie dziecka do przedszkola, jak już
              pisaliście wcześniej, to nie lada wyczyn. Prezydent F. i jego prawa rączka P. to
              duo, które pod hasłem "restrukturyzacja" przeprowadza zakrojoną na szeroka skalę
              likwidację. Bezmyślne, pochopne decyzje będziemy odczuwać w kolejnych latach
              coraz boleśniej. No bo np. co zrobimy, kiedy wejdzie w życie zapowiadany
              obowiązek przedszkolny dla pięciolatków? Rodzice 3 i 4-latków będą musieli wziąć
              urlopy wychowacze lub poszukać opiekunki.
              Te dwa typy mydlą oczy jakimiś niżami demograficznymi, a prawda jest taka, że
              bodajże od 1995 r. liczba dzieci w naszym mieście jest mniej więcej taka sama.
              Brakuje miejsc w przedszkolach, podstawówki coraz bardziej przeładowane, pracują
              na zmiany, a oni nadal uważają, że placówki oświatowe świecą pustkami i trzeba
              likwidować, likwidować! W ubiegłym roku chcieli położyć łapę na naszym
              przedszkolu, że niby takie małe, drogie w utrzymaniu, a w okolicy dwa inne,
              gdzie wolnych miejsc huk i przyjmą nasze dzieci z otwartymi ramionami. A prawda
              była taka, że chyba połakomili się na budynek w atrakcyjnym miejscu. Miejsc w
              alternatywnych przedszkolach nie było już przed naborem, a w dodatku
              przekształcono jedno z nich w niepubliczne i we wrześniu okazało się, że gdyby
              nie nasze protesty i poparcie ich przez kuratora oświaty, w dzielnicy nie byłoby
              żadnego przedszkola publicznego.
              Nie wierzę juz w żadne argumenty panów F. i P. Nie ma czytelnych kryteriów,
              jakimi kieruja sie w tej swojej "restrukturyzacji", uprawiają samowolkę i
              jeszcze wręczają sobie nagrody za "szczególne osiagnięcia" na tym polu.
              Obrzydliwosć! A zainteresowanym rodzicom radzę zacząć bombardować UM i Wydz.
              Oświaty, może taki zmasowany protest otrzeźwi urzędasów i otworzy im oczy na
              realne potrzeby mieszkańców.
    • Gość: Ygrek Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.ce.put.poznan.pl 24.05.06, 11:47
      Tak jest - najlepiej najechać na rodziców, którzy nadużywają przywilejów. Choć
      osobiście nie popieram takiego zachowania, to głównym powodem, czemu tak się
      dzieje jest mała ilość przedszkoli, którą zawdzięczamy niejakiemu panu F.

Żałosny jest komentarz pani kierownik z Wydziału Oświaty. Niestety dopóki system
      będzie bazował na uczciwości obywateli dopóty będą problemy. Już taką mamy
      naturę, że jeśli się da, to trzeba wykorzystać przywileje. Ale zamiast piętnować
      samotnych i "samotnych" rodziców lepiej zająć się całym problemem u jego źródła
      - zlikwidować ze stanowiska Wielkiego Inkwy^W Likwidatora. Bo gdyby nie jego
      działania poparte śmiesznymi i naciąganymi argumentami to nie było by problemu
      braku miejsc w przedszkolach.
      • antidotumm Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 12:19
        Mam trzyletnia coreczka- ani ona, ani ZADNE !!! dziecko naszych znajomych z
        tego rocznika nie dostalo sie do przedszkola!
        Powtarzam - z 5 dzieci ZADNE nie dostalo sie do przedszkola!!!
        • mircea Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 13:20
          antidotumm napisała:

> Mam trzyletnia coreczka- ani ona, ani ZADNE !!! dziecko naszych znajomych z
          > tego rocznika nie dostalo sie do przedszkola!
          > Powtarzam - z 5 dzieci ZADNE nie dostalo sie do przedszkola!!!

To napisz skargę do Urzedu Mista, zamiast pomstować na samotne matki.

Dlaczego nie krytykuje się absurdalnych przepisów i ich autorów, tylko osoby,
          które z nich korzystają? To jakaś paranoja zupełna...
    • mama_kacpra Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 12:55
      Nie wszystkie "samotne" matki wykorzystuja swoje przywileje...
      Ja bede placic za przedszkole 100%, bez zadnych ulg z tytulu tego, ze z ojcem
      mojego dziecka nie jest mi po drodze do USC ;-)
    • Gość: mih Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.06, 13:40
      mozna spytac co za idiota wymysli takie udogodnienia. samotne matki dostaja
      zaliczki alimentacyjne, rodzinne, zasilki celowe, doplaty do czynszu i mediow.
      zyjemy w jakims cyrku! przeciez to panstwo promuje tylko rodziny niepelne, juz z
      definicji ulomne. zeby bylo smieszniej: w naszym kraju mieszka jakies 90%
      katolikow, ale widocznie niektorym wyznawana religia niespecjalnie przeszkadza w
      zyciu. oczywiscie wszyscy wiedza, ze wiekszosc tych samotnych rodzicow jest
      "samotnymi" tylko na uzytek urzedow - sa to zwykli naciagacze. ale oczywiscie
      nie byloby tak duzo cwaniakow, gdyby nie idioci, ktorzy stworzyli takie
      regulacje prawne i głąby, ktorzy na panstwowych i samorzadowych stolkach
      toleruja taki stan. mamy wiec pelno innych swietych krow: rolnicy, gornicy,
      hordy rencistow. dlatego proponuje poza kolejnoscia przyjmowac jeszcze kurdupli,
      grubych, łysych i rudych. ci tez w zyciu maja ciezko.
      • mircea Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 13:44
        Gość portalu: mih napisał(a):

> mozna spytac co za idiota wymysli takie udogodnienia. samotne matki dostaja
        > zaliczki alimentacyjne, rodzinne, zasilki celowe, doplaty do czynszu i mediow.
        > zyjemy w jakims cyrku! przeciez to panstwo promuje tylko rodziny niepelne, juz
        > z
        > definicji ulomne. zeby bylo smieszniej: w naszym kraju mieszka jakies 90%
        > katolikow, ale widocznie niektorym wyznawana religia niespecjalnie przeszkadza
        > w
        > zyciu. oczywiscie wszyscy wiedza, ze wiekszosc tych samotnych rodzicow jest
        > "samotnymi" tylko na uzytek urzedow - sa to zwykli naciagacze. ale oczywiscie
        > nie byloby tak duzo cwaniakow, gdyby nie idioci, ktorzy stworzyli takie
        > regulacje prawne i głąby, ktorzy na panstwowych i samorzadowych stolkach
        > toleruja taki stan. mamy wiec pelno innych swietych krow: rolnicy, gornicy,
        > hordy rencistow. dlatego proponuje poza kolejnoscia przyjmowac jeszcze
        kurdupli, grubych, łysych i rudych. ci tez w zyciu maja ciezko.

Gdyby głupich i wrednych przyjmowali poza kolejnością, to pewnie też byś się
        załapał.
        • Gość: mih Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.06, 13:57
          mircea napisała:

> Gdyby głupich i wrednych przyjmowali poza kolejnością, to pewnie też byś się
          > załapał.

i tak bylby daleko za toba kretynko. tylko na takie merytoryczne argumenty cie
          stac? pewnie racja tez ci sie nalezy poza kolejnoscia? pewnie masz zwolnienie od
          myslenia...
          • mircea Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 14:27
            Gość portalu: mih napisał(a):

> mircea napisała:
            >
            > > Gdyby głupich i wrednych przyjmowali poza kolejnością, to pewnie też byś
            > się załapał.
            >
            > i tak bylby daleko za toba kretynko. tylko na takie merytoryczne argumenty cie
            > stac? pewnie racja tez ci sie nalezy poza kolejnoscia? pewnie masz zwolnienie
            od myslenia...

Za to głębia i merytoryczna zawartość twojej argumentacji mnie poraża! Cóż za
            fraza, jaka doniosła i ważka argumentacja!
            Nie sądziłam nawet, że słowo "merytoryczny" znalazło miejsce w twoim słowniku,
            ale - jak widać - publiczna oświata dokonała jakichś podstępów na tym polu.

A tak a propos przywilejów - poza kolejnością usuwałabym chamów z tego forum.

• Gość: mih Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.06, 21:02
              mircea napisała:
              (...)
              inwektywy juz nie wystarczaja - to teraz bedziemy usuwac z forum? widze, ze
              zdzylas juz przyczepic etykietki: ty to "PANY", a ja to "CHAMY"? biedne, samotne
              dziewcze zdziwione faktem, ze nie ma monopolu na obrazanie innych. musisz
              przyjac do wiadomosci, ze stosowanie argumentum ad personam w dyskusjach
              publicznych bywa niekiedy bolesne.
              powrocmy do meritum: niestety zapomnialas przedstawic swoje "wazkie argumenty" i
              "doniosle frazy" obalajacy moje tezy. niech wiec ujrze korzysci plynnace ze
              szkolnictwa prywatnego i nauczania indywidulnego. blysnij swoim intelektem ukaz
              swoja umyslowa glebie...
              male ulatwnienie: dlaczego samotna matka z wyboru (np. zyjaca w konkubinacie)
              bedaca w dobrej sytuacji materialnej ma miec pierwszenstwo przed malzenstwiem
              klepiacym biede ( tj. zarabiajacym po 800 zl, wynajmujacych mieszkanie i nie
              majacych na miejscu pomocnych "dziadkow" itp.)? czemu ma sluzyc to wyroznianie
              samotnych? czy kryteria dochodowe sa niewystarczajace? to moze w imie postepu
              "nagradzajmy" rowniez "trojkaty" lub pary homoseksualne?
              milego myslenia.
      • Gość: Q Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: 195.20.110.* 24.05.06, 13:46
        > proponuje poza kolejnoscia przyjmowac jeszcze kurdupli
        > ci tez w zyciu maja ciezko.

Toteż przez to, że tacy dwaj dziś rządzą krajem mamy takie efekty...
        Mają niepowtarzalną szanse sie dowartościować.
      • Gość: gość Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:03
        Popieram w 100%.
    • Gość: J-23 Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:13
      Temu ułanowi już dziękujemy. Zrobił tyle złego w Poznańskiej Oświacie, że
      starczy
    • Gość: AAA Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.hsd1.tx.comcast.net 24.05.06, 16:07
      Po pierwsze: nie powinno byc przywilejow dla samotnych matek w ogole. Niech wszyscy placa tyle samo. A jak ktos jest ubogi - niezalenie, czy samotny czy nie - to mu ulatwic korzystanie z doplat z pomocy spolecznej, ale niech kazda sprawa bedzie traktowana indywidualnie.

Ale juz wypowiedz "czytelniczki z Podolan":
      ' A ja widzę na co dzień, że mieszkają
      ' w jednorodzinnych domach, w garażu jest
      ' samochód. Jaką samotną matkę stać na
      ' taki standard?
      jest ponizajaca dla wszystkich kobiet po prostu.
      Przeciez jest wiele kobiet, ktore dzieki swojemu
      wyksztalceniu i pracy jest stac na domek i samochod.
      Ta niewiara, ze jak mi sie nie udalo, to znaczy,
      ze zadna kobieta nie ma prawa byc wysokiej klasy
      specjalistka czy menedzerem... wstyd prosze pani,
      wstyd...

• Gość: Mrysieńka moja dygresja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:40
      przeczytałam z zaciekawienie wszystkie posty przez Was napisane!
      Myślę, że zamiast sie nawzajem przegryzać, i wyzywać od kretynów, zwrócmy uwagę
      na to co sami byśmy zrobili... bo przekonana jestem, że gdybyście mieli dziecko
      w wieku lat 3 pomyślelibyście nad rubryką-samotna matka/ojciec.
      Przecież doskonale widać na kazdym kroku na kazdym osiedlu popoludniami
      zbieraja sie kółka matek rózańcowych siedzących na murkach, samotne katoliczki,
      matki polki....ale za to buty firmowe, kosmetyki jak sie patrzy, dziecko ubrane
      w Smyku, z zabawkami które zaraz mu sie wysypią z wora. A matulinki wysiadują
      tam 2 godz i tylko sie przekrzykują która lepiej załatwiła państwo... solarium,
      tipsiki, i balejage (czy jakkolwiek sie to cudo pisze) Dziciak rozpieszczony,
      ma wszystko...tylko matki mu brakuje. BO DZIECI JAK JUŻ SĄ TO SŁUŻĄ RODZICOM!!!
      a nie odwrotnie! a szkoda, bo żal mi tych dzieciaków. "samotna"...no samotna,
      ale jak jej sie nogi rozchylały to tez była samotna, i nie myslala o
      konsekwencjach! nade mna mieszka taka samotna...dwójka dzieci z jednym
      facetem....facet umiera z milosci...a ona sie najzwyczajniej w swiecie
      puszcza...ale alimenty wola od pierwszego! i ma wszystko, opalenizne, rzekomą
      milosc, dzieci w przedszkolu, prace, mieszkanie. I wcale nie wyglada na
      nieszczesliwą.
      Podziwiam "samotnice" za odwage i tupet bo ja bym umarla ze wstydu kiedy
      dziecko by mnie zapytało gdzie tatuś?
      A tak naprawdę, to na uwagę i podziw zasługują prawdziwie samotne mamy, i im
      sie kłaniam nisko, bo to ODWAZNE KOBIETY, MADRE i UCZCIWE! i w wiekszosci
      wdzieczne za to co maja, niesmialo korzystajace z wszelakich uslug.
      REKE WYCIAGA NAJDALEJ TEN KTO MA NAJWIECEJ!!!! i to sie odnosi do wszystkiego-
      polityki, kultury, gospodarki, socjologii i iwielu innych.
      Czy to takie trudne napisac w kwietniu w podaniu o przyjecie do przedszkola ze
      samotna matka, a we wrzesniu byc juz szczesliwa męzatką? tez nie.
      Uwazam ze wszyscy maja racje, ale prawo nalezy zmienic- nalezy to sprawdzac,
      najzyczajniej w swiecie i nie powinno byc to oznaka panstwa policyjnego jak
      ktos napisal tylko najzwyczajniej w swiecie umiejetnosci organizowania.
      A jak nie, to ja proponuje napisac wszystkim ze jestescie samotni, i ciekawe co
      wtedy? przyjmna wszystkich? jestem ciekawa.... dlaczego nie, skoro prawo jest
      po stronie samotnych ale nie jest w stanie tego sprawdzic, to niechaj wszyscy
      zostana samotnymi. wtedy niech frankiewicz pomysli dalej, albo zatrudni sie
      jako opiekunka! bo chore zasady tworza chorych ludzi, a chorzy ludzie chore
      spoleczenstwo!
      a i tak powiem wam ze dobrze sie stalo ze mamy blizniaków u władzy, BO MOGLY
      BYĆ TROJACZKI!!!
      pozdrawiam i proponuje zrobic kolo tego wielki szum, bo jesli sami
      zainteresowani sie za to nie wezma nic nie zrobia! najlepiej
      narzekac..prosze...zbierzcie podpisy, i sie buntujcie!
      ja wam nie pomoge bo dzialam w innej akcji w urzedzie miasta, ale radze wam to
      samo. przynajmiej im zburzymy swiat maślanych stołków.
      • Gość: wkuta koniec z wyłudzaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:10
        Cos trzeba z tym zrobić - wg GUS 1 pracujący utrzymuje 5 osób niepracujących,
        mamy najwyższy odsetek rencistów w przeliczeniu na ludzi w wieku produkcyjnym.
        Nie ma pieniędzy na godziwe zarobki dla np. pielęgniarek czy lekarzy, kasjerek
        za 600zł, bo utrzymują wyłudzaczy (fałszywi renciści i "samotne matki"). Koniec
        z solidarnością polegającą na tym, że utrzymujemy nierobów. U mnie w bloku jest
        siedziba MOPRu - dużo widzę, znam około połowę pobierających i wiem, że żyją na
        nasz koszt lepiej niż ci, którzy uczciwie pracują. Koniec płacenia ludziom za
        to, że tylko żyją - dlaczego zasiłki mają być darmo?! niech odpracują pieniądze
        na rzecz miasta - sprzątną kupy po psach, niedopałki, śmieci itp. Sami robią ten
        bałagan, więc niech się tym zajmą! Czas na bunt ludzi pracujących, nie
        utrzymujmy darmozjadów! Pomyślcie, ile dostalibyście za swoją pracę gdyby nie
        rozbudowany socjal...
    • Gość: Kaśka Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.globalconnect.pl 24.05.06, 21:16
      Gdyby sądy przyznawały dzieci ojcom, to takiego żebrania by nie było. Niestety
      wielu facetów "udupia" się przed sądem kłamstwami i cwaniactwem.Mamusie stają
      też na głowie, by załatwić alimenty także dla siebie.Czas na zmienę kodeksu
      rodzinnego i opiekuńczego.
      • Gość: anonina Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.icpnet.pl 24.05.06, 22:47
        w związku z polityką pana F. mamy jedne z najdroższych w Polsce złobki i
        przedszkola. A weryfikacja powinna być - choćby zaświadxzenie z MOPS-u, przecież
        oni powinni wiedzieć czy mamusia faktycznie sama i biedna skoro chce płacić
        mniej za opiekę. niestety ale uczciwość to jest zbyt trudne słowo dla
        większości. A pani z wydziału oświaty gratuluje wypowiedzi - może tatuś zostawił
        dom i auto zanim odszedl - kobieta już powinna swoje kleśmenta zbierać z biurka.
      • antidotumm Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 24.05.06, 22:50
        Ludzie!!!!!!!!!!! Przeciez to nie wina matek itp: jaby zmienili przepisy, to by
        sie inne dzieci nie dostaly!
        Po prostu - przedszkoli jest za malo!!!
    • Gość: Mama przedszkolaka Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.epsa.pl 25.05.06, 10:32
      W ubiegłym roku stoczyliśmy wielką batalię o nasze małe, sympatyczne przedszkole
      w atrakcyjnym budynku w centrum miasta.I był też nieco arogancki przedstawiciel
      Miasta, który powiedział, ze skoro 4 rodziców zdecydowało się przenieść dzieci z
      przedszkola do nowopowstałej zerówki w szkole, to nasze przedszloke ma NIEDOBÓR
      dzieci i pozostałe kilkadziesiąt maluchów należy wygonić do innych placówek a tą
      naszą rozwiązać (czytaj:zabrać!).Potem napiętnowano za złą "politykę " panią
      dyrektor(także finansowo)a NIEUSTRASZONY POGROMCA PRZEDSZKOLI p.Frankiewicz
      dostał niezłą nagrodę za dobrą "politykę".Nie minął jeszcze rok.....Dlaczego we
      władzach miasta są wciąz jeszcze ludzie, dla których dobro dziecka nie jest
      najważniejsze?!
      • Gość: MAQWKA Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:11
        Nadal moi drodzy odbiegacie od tematu dyskusji.
        Wieszacie psy na "samotnych matkach" i innych naciagaczach (i pewnie słusznie),
        ale to biadolenie nie zmienia kłopotliwej sytuacji.
        Prawda jest taka, że przedszkole powinno być dostępne dla wszystkich,
        niezależnie od statusu majatkowego i sytuacji rodzinnej. Dzieci potrzebują
        kontaktu z rówieśnikami, w grupie rozwijają swoje umiejętnosci społeczne, lepiej
        przygotowują się do dalszej edukacji. To niezaprzeczalne fakty. Dlaczego więc
        niektóre dzieci mają zostać tego pozbawione, bo np. rodzice lepiej zarabiają,
        albo są zdrowi?
        Za antidotum powtarzam PRZEDSZKOLI JEST ZA MAŁO !!!
        I żadne argumenty F. i P. nie przekonają mnie do ich stanowiska.
        Rodzice powinnie bronić tych placówek, które jeszcze uchroniły się przed
        likwidacją, przepraszam, przed "restrukturyzacją".
        Oszczędzanie na edukacji naszych dzieci, począwszy od tych najmłodszych,
        będziemy boleśnie odczuwać już bardzo niedługo, a może już odczuwamy...
        • antidotumm Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 27.05.06, 01:07
          F. likwidowal przedszkola pomimo ze teraz jest wyz, bo:
          -w 'okres reprodukcyjny' wchodzi wyz demograficzny z lat 80-tych (ludzie
          urodzeni w tych latach zaczynaja miec dzieci),
          -do Poznania przenosi sie mnostwo mlodych ludzi ze wsi i malych miasteczek,
          znajduja tu prace, osiedlaja sie i maja potomstwo. Najczesciej nie sa nawet
          zameldowani w Poznaniu.
          Oczywiste jest, ze wszystkie dzieci powinny miec szanse na miejsce w
          przedszkolu, wspolczesna pedagogika wypowiada sie jednoznacznie na ten temat!
    • Gość: Anty wyborca Re: Samotnie zaszły w ciązę? To przestępstwo! IP: *.crowley.pl 28.05.06, 17:00
      Zajście w ciążę bez wysiłku ojca jest prawnie zakazane. Dlaczego nikt tego nie
      ściga?
      • Gość: niesamotnamatka Re: Samotnie zaszły w ciązę? To przestępstwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:02
        Mamy pełną rodzine, dlatego należy za karę z nas zdzierać. Wiele samotnych
        matek z wyboru korzysta z różnych przywiljów, chociaż ojcowie tych dzieci
        sponsorują im wszystko. Dlaczego? - Za karę z nas zdzierają, bo jesteśmy
        nieudolni. Założyliśmy normalne rodziny. Przepraszam mamy, które zostały same,
        bo tak chciał los. TYm mamom współczuję i życzę jak najlepiej.
    • belfer62 Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań 09.06.06, 20:53
      Ludzie nie skaczcie sobie do gardła. Niedługo wybory do smorządu - znowu wygra
      ten pan G (bo podobno jest przystojny i nikt już nie pamięta jego przekrętów) a
      z nim ten drugi wcale nie przystojny ale w likwidowaniu publicznych przedszkoli
      najbardziej dla miasta zasłużony. SZYKUJMY SIĘ DO URN.
    • Gość: Kaśka Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.globalconnect.pl 11.06.06, 20:32
      Niektóre samotne mamy to bardzo mądre kobiety. Potrafią z kobiet
      przedsiębiorczych z biznesem przekształcić się w nieszczęśnice żyjące w
      niedostatku.Rodzina dalej biznes prowadzi, a samotna ma alimenty dwa razy
      wyższe na siebie niż na dziecko. Nieważnie, że rozwaliła małżeństwo, schowała
      dziecko przed ojcem, bo tylko matka ma prawo wychowywać. Samotna, niezależnie
      od przyczyny, a sąd zawsze za nią stanie.
      • Gość: niesamotnamatka Re: Wysyp samotnych matek przy zapisach do poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 21:07
        albo nawet ojciec jest najlepszym sponsorem nie tylko dziecka ale i mamusi,
        która korzysta ze wszystkiego, co można sobie wymarzyć. Znam taką. Biega po
        urzędach i narzeka na los samotnej matki lub pracuje (na czarno), a w tym
        czasie ojciec opiekuje się dzieckiem, albo niania. Kto opłaca naianię????? Ta
        biedna samotna matka? Samotna matka swój czas poświęca tylko dziecku.Matka
        samotna to czasami też kaprys kobiety, której w życiu z facetami nie ułożyło
        się, ale z jej winy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka