Dodaj do ulubionych

ogrzewanie na prąd

26.06.06, 09:55
kupiłam mieszkanie 43m2 w kamienicy nie będe mogła założyć ogrzewania
gazowego więc pozostaje na prąd. jakie rozwiązanie wybrać i jakich rachunków
za prąd mogę się spodziewać? Pomocy
Obserwuj wątek
    • Gość: kiks4 Re: ogrzewanie na prąd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.06, 11:40
      Mam ogrzewanie elektryczne- kable oporowe ułożone w posadzce, ale w istniejącym budynku pewnie trudno byłoby je zainstalować.
      Moja rada:
      Rozważyć zmiane umowy z Eneą - na dostawę dwutaryfową. Wpreawdzie wówczas prąd dzienny jest droższy ale nocny - istotnie tańszy. Nie wdając się w szczegóły- zamiana opłaca się, gdy w nocy będziemy zużywać co najmniej tyle co w dzień.
      Zima ten warunek jest łatwy do spełnienia ale latem mogą byc problemy, o ile np. nie wykorzystujesz (tak jak w moim przypadku) energii elektrycznej do ogrzewania wody do mycia i kapieli.
      Oczywiście- przy wykorzystaniu taryfy nocnej- trezba stosowac ogrzewanie akumulacyjne, pobierając eprąd w nocy a oddające ciepło w dzień. Czynnikiem sprzyjającym utrzymaniu w miarę stałej temperatury jest to, że energia tańcza jest liczona także w godzinach południowych: 0d 12:00 do 14:00.
      Co do rachunków- w sezonie zimowym płacimy około 400 zł miesięcznie za całośc energii, to znaczy także pranie, mycie naczyń, kuchenka i piekarnik. No i oświetlenie, którego sobie nie żałujemy, kilka lamp oświetla przez noc także ogród.
    • v.i.k.k.a Re: ogrzewanie na prąd 26.06.06, 12:51
      Mialam podłogowe-fajnie sie chodzi po cieplych płytkach, ale rachunki prawie
      1500pln/2mce(?) zniechecaly.
      • pan.nikt Re: ogrzewanie na prąd 26.06.06, 13:02
        Fajnie, ale ponoć niezdrowo.

W tym temacie Kiks ma 100% racji.
        A do ogrzewania akumulacyjnego można dostosować piece kaflowe.
        Będzie ładnie
      • Gość: kiks4 Re: ogrzewanie na prąd IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.06, 18:37
        v.i.k.k.a napisała:

> Mialam podłogowe-fajnie sie chodzi po cieplych płytkach, ale rachunki prawie
        > 1500pln/2mce(?) zniechecaly.
        -----------
        Wybacz- ale z ciekawości zapytam- czy te koszty były przy liczniku jedno- czy dwutaryfowym???
        Co do przyjemności chodzenia bosymi stopami w środku zimy po płytkach- całkowita zgoda!!!
        • v.i.k.k.a Re: ogrzewanie na prąd 26.06.06, 20:38
          Nie wiem co to licznik jedno- i dwutaryfowy. W kazdym razie wlaczone obojetnie
          kiedy a nie ogrzewanie nocne.
    • Gość: ich11 a może energia słoneczna? baterie na dachu? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 26.06.06, 14:22
      dowiedz się o dotacje z UE! W Niemczech państwo dopłaca do tego, są ulgi
      podatkowe.
    • marghot Re: ogrzewanie na prąd 26.06.06, 15:16
      Mieszkałam w kamienicy (Łazarz), mieszkanie ok. 50m, najwyższe rachunki sięgały
      300zł za m-c.
      Było to ok. 5 lat temu. Przy czym mieliśmy 2 liczniki - peice grzały się w
      nocy - tańsza taryfa.
    • Gość: Grzejnik Re: ogrzewanie na prąd IP: *.crowley.pl 27.06.06, 07:25
      Norma grzania to 90 W na m2, obojętnie jakie grzanie. Piec kafłowy grzeje tylko
      w jednym miejscu. Teraz są ogrzewania podlogowe, są rózni producenci, ale w
      kamienicy to musisz wybrac typu lekkiego, jest droższe, ale nie grzeje grubej i
      ciżkiej warstwy betonu. Musisz zrobić kasting producentów, pytaj ich co sądzi o
      konkurecji, w ten sposób zorientujesz sie o wadach.
      • Gość: kiks4 Re: ogrzewanie na prąd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.06, 11:28
        Gość portalu: Grzejnik napisał(a):

Norma grzania to 90 W na m2, obojętnie jakie grzanie. Piec kafłowy grzeje tylko
        > w jednym miejscu. Teraz są ogrzewania podlogowe, są rózni producenci, ale w
        > kamienicy to musisz wybrac typu lekkiego, jest droższe, ale nie grzeje grubej i
        > ciżkiej warstwy betonu.
        ------------
        Tak na mój nos- bo nie jestem zawodowym elektrykiem- 90 W/m2 to wskaźnik mocy zainstalowanej. Natomiast moc pobierana wynosić będzie najwyżej połowę tej wartości- bo pobieramy energie tylko w godzinach nocnych.
        A teraz trochę rachunków: 50% * 90W/m2 * 24 godz. * 43m2 * 30 dni/m-c = 1400 kWh/m-c.
        Na koszt pobranej energii w systemie dwutaryfowym składają sie obecnie cztery czynniki:
        - cena energii - 0,1806 zł/kWh w dnień i 0,0720 zł/kWh w nocy
        - opłata dystrybucyjna zmienna- 0,2070 zł/kWh w dzień i 0,0913 zł/kWh w nocy
        - opłata dystrybucyjna stała 5,61 zł/m-c
        - opłata abonamentowa 2,19 zł/m-c
        Dwa pierwsze czynniki są zalezne od ilości pobranej energii, pozostałe sa stałe.
        Przy miesięcznym poborze 1400 kWh prądu nocnego nalezność wyniesie: 236 zł

W systemie jednotaryfowym obecne ceny kształtuja się następująco:
        - cena energii - 0,1493 zł/kWh
        - opłata dystrybucyjna zmienna- 0,1606 zł/kWh
        - opłata dystrybucyjna stała - 5,32zł/m-c
        - opłata abonamentowa - 4,38 zł/m-c
        Ta sama ilośc energii pobrana poprzez licznik jednotaryfowy wyniesie: 446,74 zł/m-c.
        Wniosek jest oczywisty- jeśli ogrzewanie elektryczne - to licznik dwutaryfowy i ogrzewanie akumulacyjne.
        I jedna uwaga techniczna- są łatwe w instalacji, nawet w istniejących obiektach lekkie "maty grzewcze" układane bezpośrednio pod posadzką, np. płytkami, deskami itp. Jednak ich pojemnośc cieplna jest niewielka i po wyłaczeniu zasilania szybko stygną. W systemie dwutaryfowym oznaczałoby to upał w mieszkaniu w godzinach nocnych i zimno w ciągu dnia- nie do przyjęcia.
        Ja mam kable zatopione w grubej warstwie betonu, izolowanej od spodu styropianem- jednak tego nie można zrobic w istniejącym mieszkaniu.
        Najbardziej sensowne- zgodnie z radą Pana.nikta- to wykorzystanie istniejących pieców kaflowych ( o ile są ) lub specjalnie zakupionych pieców akumulacyjnych. Żadnych grzejników olejowych, listew ściennych i temu podobnego lekkiego sprzętu grzewczego!!!
        No może w drodze wyjątku lekka mata grzewcza pod płytkami w łazience- o ile masz zwyczaj kąpania sie rano przed wyjściem z domu- wtedy w łazience będzie najcieplej. Jednak oczywiście istniejące płytki trzeba zerwać.
        Jeśli dokonujesz ablucji wieczorem- to nie mam pomysłu. Termowentylator ( bo szybko rozgrzewa pomieszczenie) lub zainstalowane pod sufitem promienniki podczerwieni (takie duże, ciemnoczerwone żarówki. Spotkałem sie z takim rozwiązaniem w jednym z niemieckich hoteli. Promiennik grzeje tylko wtedy, gdy jest załaczone oświetlenie a człowiek czuje sie trochę dziwnie- bo wokól jest zimno a wybrane miejsca ciała są podgrzewane. Zaletą jdnak jest mały pobór energii- bo najprawdopodobniej będzie ona pobierana przed 22:00 a zatem jako znacznie droższa.
      • pan.nikt Re: ogrzewanie na prąd 27.06.06, 15:15
        Norma grzania jak napiałeś jest różna w zależności od izolacyjności budynku,
        wysokości pomieszczeń itp.
        Ale rzeczywiście przyjmu się zapotrezbowanie mocy (dyspozycyjnej) od 80(nawet
        70) do 150W/m2.
        (kiedyś liczyli jedno żeberko żeliwne/m2, z takie żeberka miały moc (90/70?)
        około 120 W.

Tylko, że moc dysponowana, to nie zuzycie energii.

A co do ogrzewania podłogowego?
        1. Naprawdę pełne ogrzewanie podłogowe jest fizjologicznie niewskazane.
        Bardzo mile jest "muśnięcie podlogi", ale jako uzupełnienie innego rodzaju
        grzania.

2. Ogrzewanie podłogowe dobrze spisuje się przy posadzkach ceramicznych (np
        terakota), dużo gorzej wygląda sytuacja przy podłodze drewnianej (izolacyjnośc
        cieplna drewna). Podobnie nie powinno się przy takim ogrzewaniu używać dywanów.

3. W starej kamienicy pozostaje pytanie o strop??
        Czy aby nie drewniany?? dodatkowo wymagane jest wykonanie ocieplenia (np
        steropianem) i szlichty.

4. Akumulacja pieca kaflowego jest większa niż podłogi.
        Praktycznie ogrzewanie podłogowe tylko na taryfie "nocnej" jest awykonalne

No ale pewnie wiesz lepiej, bo widziałeś kilka katalogów.
        Ale wisz jak to jest z reklamą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka