29.06.06, 14:34
Witam i serdecznie zapraszam wszysytkich przyszłych mieszkańców bloku D na
os. Kolorowym :-)
Czy jest już nas wielu?
Obserwuj wątek
    • monaa28 Re: BUDYNEK D 29.06.06, 14:52
      ja się zgłaszam oczywiście:)))
      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 30.06.06, 10:21
        może ktoś jeszcze dołączy?
        Byłam wczoraj wieczorem zerknąć jak budowa i robią nam parter w D, ale to
        dopiero początki... W C jeszcze nie ruszyli z ocieplaniem.

Monaa czy nie przeniesiemy naszych rozmów na skrzynki mailowe? Nie wszystko
        nadaje się na forum, ci Ty na to?
        • monaa28 Re: BUDYNEK D 30.06.06, 10:52
          ok, mozesz pisac na gazetowego:)
          • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 30.06.06, 11:52
            wysłałam pierwszego maila
            • plevik Re: BUDYNEK D 30.06.06, 22:02
              Witam.
              Przyłączam się do formu jako mieszkaniec budynku D.
              I od razu pytanie co tam na emilach wypisujecie.
              Pozdrawiam
              • plevik Re: BUDYNEK D 30.06.06, 22:04
                Budowę obserwuję co któryś dzień i postęp jaet może duży ale tylko na robotach
                murowych. Niestety elewacje się ślimaczą. Mam nadzieję że uda im się
                skończyćocieplenia przed październikowymi deszczami. Pozatym mam pytanie czy ma
                ktoś harmonogram budowy, który się na niej znajduje. Warto by mieć. :D
    • puchcia79 Re: BUDYNEK D 02.07.06, 08:10
      Witam wszystkich sąsiadów z bloku D
      Co tam słychac na placu boju?
      • monaa28 Re: BUDYNEK D 02.07.06, 13:07
        no właśnie, był ktoś na budowie? Podobno ruszyli z parterem
        • plevik Re: BUDYNEK D 02.07.06, 20:56
          Witam wszystkich.
          Z parterem już ruszyli w zeszłym tygodniu i nawet im to idzie.
          Ogólnie mogę powiedzieć nawet że murują z dobrych materiałów.
          Pozdrawiam
          • monaa28 Re: BUDYNEK D 02.07.06, 23:23
            nareszcie jakaś pozytywna wiadomość:)
            • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 03.07.06, 09:27
              Witam nowych sąsiadów :-)
              Z parterem ruszyli, ale z ociepleniami działają opieszale. Nadal rusztowania
              stoją przy murach B, więc za C się w ogóle nie zabrali :( W B nadal prace
              wykończeniowe.
              Ktoś się orientuje dlaczego w D budują od ostatnich klatek? Może tam mają
              najwięcej sprzedanych mieszkań i szybciej uzyskają kasę więc od tej strony
              stawiają mury...
              • monaa28 Re: BUDYNEK D 03.07.06, 10:04
                no nie wiem,wydaje mi się, że i w początkowych, i w końcowych klatkach zostało
                mniej więcej tyle samo mieszkań:
                Blok D
                23/66
                (rzut)
                03 - 62,94
                05 - 62,94
                07 - 62,94
                09 - 64,43
                11 - 64,53
                13 - 64,53
                15 - 64,54
                26 - 68,66*
                27 - 67,45
                28 - 68,01
                29 - 67,45
                30 - 68,02
                32 - 64,30
                34 - 63,03*
                35 - 66,17
                36 - 62,28
                37 - 65,50
                38 - 63,29
                44 - 68,84
                45 - 66,87
                46 - 68,86
                47 - 64,11
                63 - 66,56
                a oni nie buduja wszystkich od razu? tzn. cały parter (wszystkie klatki) a
                potem całe I piętro itd.??? chyba sie wkrótce przejadę zobaczyć:)
                • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 03.07.06, 10:15
                  Wydaje mi się, że budują mury parteru w kaltkach VI-IX. Zostało im tam tylko 5
                  mieszkań (numery 44 i powyżej), więc może moje przypuszczenia są słuszne...
                  Co prawda D składa się jakby z dwóch części: klatki od I-V i klatki VI-IX.
                  • plevik Re: BUDYNEK D 03.07.06, 21:15
                    Spoko, spoko. Kase dostają dopiero po zakończeniu całego piętra na wszystkich
                    klatkach , więc nie ma znaczenia kolejność. I tak muszą zrobić wszystkie.
    • areant Re: BUDYNEK D 04.07.06, 21:18
      Witam wszystkich z Kolorowego. Niedawno podpisałem (razem z moją narzeczoną:))
      akt notarialny na kupno mieszkania w bloku D. Mam nadzieję, że wszystko będzie
      oki. Ciekawe, czy oddadzą blok do końca 2006r? Przynajmniej takie mają plany,
      ale po Waszych w większości negatywnych opiniach na temat PWD (osobiście
      uważam, że są trochę przesadzone)wszystko jest możliwe. Okolica jest oki, no
      może jakby nie ten pociąg - podobno mają postawić ścianę akustyczną. Poza tym
      mają zrobić przed torami parking (takie mają plany), bo będzie kiepsko z
      parkowaniem. Parking będzie oczywiscie płatny:( Hali garazowej nie bedzie. Jak
      do tej pory nie miałem problemów z ludźmi z WCN i PWD. Nie mogę narzekać. I
      lepiej, żeby tak zostało. Blok D zaczęli budować i mam nadzieję, że im szybko
      pójdzie.Jak będziecie wiedzieć o jakiś nowinkach to piszcie!Pozdro.Mój GG
      1207026.
      • puchcia79 Re: BUDYNEK D 11.07.06, 10:14
        Hej Nie wiecie dlaczego sa opuźnienia na budowie? Wg mojej umowy parter powinien
        byc skończony do 20 czerwca, a do 15 lipca juz powinna isc transza za I
        piętro:(((( Ostatnio jak byłam na budowie kierownik powiedział że on teraz zyje
        tylko blokiem B bo w końcu!!! oddaja tam mieszkania. Obysmy my nie musieli tyle
        czekac na swoje...
        • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 11.07.06, 11:40
          Hej :)
          O to samo chciałam zapytać... Wg naszej umowy parter miał być na 30.06, a do
          dziś nie otrzymaliśmy faktury. Trochę dziwne, że kierownik budowy żyje tylko
          tym co związane z budynkiem B... W B pracowały ekipy wykończające mieszkania od
          wewnątrz, więc jaki problem aby w tym samym czasie pracowały ekipy ocieplające
          C i budowlańcy stawiający mury naszego D???
          Wybieram się na budowę, ale nie wiem czy zdążę jeszcze w tym tygodniu.
      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 11.07.06, 11:49
        Witaj!
        Według info ze strony PWD termin oddania naszego budynku D jest już określony
        na I kwartał 2007. Jestem dużą optymistką, ale obserwuję od 2 miesięcy
        poczynania na budowie i chyba realny jest początek 2007. Już mamy opóżnienie z
        parterem, ale może uda się im to nadgonić.
        • stwd75 Re: BUDYNEK D 11.07.06, 13:47
          Witam!
          Z tego co tutaj piszecie i z tego jak wygląda sytuacja na budowie to obawiam się, że jak odbierzemy swoje mieszkania w kwietniu, to trzeba będzie się cieszyć. Taki lajf. A jak będą większe opóźnienia to musimy się wszyscy zgrać i bez litości naliczać odsetki (tak jak bezlitośnie robi to bank - oczywiście dotyczy kupujących na kredyt czyli 90% :)
          Pozdrawiam i cierpliwie czekam na rozwój sytuacji.
          • kolorowo1 Re: BUDYNEK D 11.07.06, 20:11
            Witam towarzyszy niedoli :-) z budynku D
            Po wielu rozterkach zdecydowalam sie podpisac umowe z PWD. Termin na
            zakonczenie parteru mam w akcie na 15 lipca br. i uslyszalam w PWD slowa: "jak
            oddamy w lutym", czyli sami zakladaja duze opoznienia.
            Pozdrawiam i trzymam kciuki za lokatorow z budynku B i C :-)
            • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 12.07.06, 09:48
              Zajrzałam wczoraj wieczorem co na budowie i... powoli :(
              Nadal nie zabrali się za ocieplanie i tynkowanie C. A w naszym D rosną
              wolniutko mury parteru w kaltkach 6-9.
              Czy inni deweloperzy też mają takie opóźnienia w oddawaniu mieszkań?
              • monaa28 Re: BUDYNEK D 13.07.06, 20:18
                niektórzy mają, czytałam sobie niedawno o blokach na osiedlu Żurawie Stawy, ale
                są też developerzy, którzy potrafią wyrobić się w terminie np. Ataner:))) może
                PWD w ramach oszczędności zatrudnilo zbyt mało pracowników na budowie? I ci z
                naszego bloku robią teraz blok B??? Albo nie ma kto pilnować porządku:(
                • puchcia79 Re: BUDYNEK D 13.07.06, 23:26
                  Czy jak wszyscy pognebimy PWD telefonami to to cos da???Czy ktos wie co sie
                  dzieje w przypadku kiedy bank nie przeleje wszystkich transz w okreslonym
                  terminie. Ja od stycznia powinnam zacząć spłacać juz kredyt a jesli wtedy on
                  bedzie jeszcze nie wykorzystany to co? Może nie ma na co czekac tylko juz sie
                  wziąc ostro za PWD. W styczniu to ja mam zamiar meblowac się a nie czekac na ich
                  wykańczanie...
                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 14.07.06, 09:39
                    Hej! Mamy podobną sytuację jak Ty, też do końca tego roku mają wyjść wszystkie
                    transze i od stycznia spłacanie. Z tego co wiem w przypadku nie wykorzystania
                    kredytu w zapisanym w umowie okresie trzeba będzie złożyć wniosek, ale z
                    podkładką czyli pismem od dewelopera. Na tej podstawie przygotują w banku aneks
                    i wydłużą okres wykorzystania kredytu. Pytanie tylko czy potrzebne są nam
                    kolejne nerwy i bieganie do banku??? Opóźnienia na budowie, a co za tym idzie
                    opóźnienia z oddaniem kluczy i ustanowieniem hipoteki odbiją się na nas
                    wszystkich, bo musimy bankom płacić dodakowe ubezpieczenia lub wyższe prowizje
                    do momentu wpisu do hipoteki. Irytuje mnie to, bo to bezsensowne wydawanie
                    kasy, na które naraża nas deweloper.
                    Myślę, że nie powinniśmy im odpuszczać nawet już teraz! Poza tym mamy przecież
                    prawo do uczciwego informowania o postępach prac budowy naszych mieszkań lub
                    powodach ich opóźnień.
                    Czy ktoś z Was uzyskał info kiedy zamierzają zakończyć parter D i ruszyć z
                    piętrem???
                    • puchcia79 Re: BUDYNEK D 14.07.06, 11:07
                      Jestem po tel do PWD Pani oczywiście nie wie czemu sa opuźnienia... Jak nie wie
                      to sie dowie ile to kosztuje... Biedronka podaj mi numer na gg jak możesz Pozdrawiam
                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 14.07.06, 11:58
                        podaj swój numer a ja się odezwę, ok?
                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 14.07.06, 12:04
                        Dzwoniłam do PWD i do końca przyszłego tygodnia czyli 21-go mają zakończyć
                        parter. Co do opóźnień czekamy na oficjalną odpowiedź kierownika budowy.
                        • monaa28 Re: BUDYNEK D 14.07.06, 12:33
                          dokończyć parter wszystkich klatek czy tylko tych, które zaczęli teraz budować?
                          bo juz trochę czasu ten parter budują a tu nagle w tydzień chcą tyle zrobić?
                          chyba że skończyli pomagać przy bloku B i będzie ich już więcej
                          • puchcia79 Re: BUDYNEK D 14.07.06, 13:08
                            Zadzwonie po 14 zobaczymy co mi powiedzą...
                            • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 17.07.06, 10:02
                              Udało Ci się uzyskać jakąś odpowiedź w temacie opóźnień?
                              • puchcia79 Re: BUDYNEK D 18.07.06, 09:31
                                Wg PWD termin oddania naszego budynku nie jest przesuniety i tak jak planowano
                                oddanie jest na koniec grudnia... Jeśli chodzi o parter maja skończyc do końca
                                miesiąca, fa niby maja byc wystawiane ok 25 lipca... Jestem dobrej mysli
                                • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 20.07.06, 14:59
                                  Byłam dziś na budowie. Nadal stawiają parter, chyba rzeczywiście 25 lipca
                                  wystawią nam fakturki. Ponoć miesiąc do dwóch opóźnienia w oddaniu możemy
                                  niestety liczyć.
                                  • puchcia79 Re: BUDYNEK D 20.07.06, 20:22
                                    Kto ci podał informacje ze miesiąc dwa opóźnień? Bo ja i jeszcze jedna osoba z
                                    naszego bloku dostaliśmy wręcz przeciwne informacje...
                                    • monaa28 Re: BUDYNEK D 21.07.06, 00:08
                                      przeciwne? czyli jakie? że w terminie niby??? a od kogo te informacje? bo widząc
                                      co się dzieje z blokiem b to ja nie wierzę za bardzo w te obiecanki PWD:(((
                                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 21.07.06, 09:44
                                        Kto gwarantuje oddanie w terminie??? PWD oficjalnie na swojej stronie podaje
                                        termin oddania budynku D na I kwartał 2007, a na jakiekolwiek zapytania co jest
                                        przyczyną opóźnień na budowie milczą... I kwartał 2007 no to mają czas do końca
                                        marca, ale oby ten scenariusz się nie sprawdził!
                                        A na budowie jak prace postępują każdy może sam sprawdzić... Mają zbyt mało
                                        ludzi w pracujących ekipach i to jeden z powodów. Szansę na szybszy odbiór
                                        kluczy będą mieli lokatorzy, którzy rezygnują z wykańczania mieszkania przez
                                        budowlańców PWD.
    • stwd75 Re: BUDYNEK D 24.07.06, 15:02
      Hej!
      Podobno PWD wysłało "już" faktury. Był ktoś na budowie i orientuje się czy rzeczywiście jest za co płacić?
      Pozdrawiam :)
      • puchcia79 Re: BUDYNEK D 24.07.06, 17:17
        Dostałam fakture dzisiaj...
        • areant Re: BUDYNEK D 24.07.06, 17:30
          Ja tez dostałem dzisiaj fakturę. Wczoraj byłem na budowie i sufit jest tylko w
          klatkach 8 i 9, a w pozostałych nie ma, więc moim zdaniem nie jest to stan
          zamknięty parteru!!!!Dlatego nie wiem czy im mam zapłacić????Czy ktoś dzwonił
          do PWD i wie coś więcej????
          • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 25.07.06, 08:57
            Faktury wystawiają zawsze po wyprowadzeniu stanu surowego otwartego parteru,
            piętra, itd., więc właściwie mogli już wystawić faktury... ale zajrzałam
            wczoraj na teren budowy i chyba w klatce 5 i 4 dopiero budują ściany parteru,
            więc pośpieszyli się trochę z fakturami.
            Jeśli za Wasze mieszkania płaci bank, tzn. wypuszcza kolejne transze to i tak
            bank wysyła swojego człowieka, który ocenia czy rzeczywiście prace na budowie
            zostały wykonane. Jeśli faktura wystawiona została z wyprzedzeniem to bank nie
            przeleje transzy deweloperowi dopóki stan faktyczny budowy nie jest
            doprowadzony do odpowiedniego etapu.
            • zzolwik Re: BUDYNEK D 25.07.06, 11:34
              bank nie wysyła swojego pracownika na budowę przed przelaniem każdej transzy;
              pilnowanie czy na budowie wszystko jest OK i czy już został wykonany kolejny
              etap należy do ciebie a nie do banku. Bank osobiście sprawdzi tylko raz przed
              przelaniem ostatniej transzy.
              • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 25.07.06, 13:57
                Może masz rację... Nasz bank jednak sprawdzał budowę przed przelaniem
                pierwszej transzy i przed każdą kolejną prosili o info, że jest faktura, bo oni
                chcą sprawdzić stan prac wykonanych przez dewelopera. To bezpieczne działanie
                i dobrze, że tak robią.
          • stwd75 Re: BUDYNEK D 25.07.06, 12:19
            Byłem wczoraj wieczorkiem obejrzeć z boku jak to wygląda i rzeczywiście jest tak jak piszesz. Z tego co było widać, to w niektórych klatkach strop już jest albo już jest szalunek pod niego. Stan zamknięty to nie jest ale jak czytam w umowie to faktura ma być wystawiona przy stanie otwartym więc chyba się zgadza.
            "Trza" płacić ;)
            • greg_poznan Re: BUDYNEK D 25.07.06, 23:34
              Witam wszystkich.Jestem kolejnym mam nadzieję szczęśliwym przyszłym sąsiadem na
              osiedlu.Dziś również dotarła do mnie f-ra.Byłem na budowie i nie wygląda to zbyt
              kolorowo.Rzeczywiście w umowie jest płatność przy stanie surowym otwartym ale
              przecież jest to stan bez okien i drzwi.Budynek jednak nie ma jeszcze wszędzie
              stropu parteru a we wnętrzu osiedla brak jest również części ścian.Wg mojej
              oceny nie ma jeszcze za co płacić ponieważ całość parteru nie jest
              zakończona.Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów z budynku D i pozostałych.
              • puchcia79 Re: BUDYNEK D 02.08.06, 22:36
                Heloo sąsiedzi! byłam dzisiaj na budowie i oto co się tam dzieje... 2 klatki sa
                bez zalanego stropu na parterze od strony wewnetrzej osiedla, natomiast od
                strony zewnętrzej stawiają ścianę I piętra. Na balkonie parteru zakładano już
                balustradę... Dla mnie jakas dziwna ta ich logika. Pracowników na naszym bloku
                niewielu, chodzą kręca sie nie wiadomo co robią, nie mogłam tego zaobserwować.
                Co jest grane z tym naszym osiedlem kolorowym? Bo nie wygląda to zbyt kolorowo...
                • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 03.08.06, 10:47
                  Hej! Dzięki za info. Nieciekawie to wygląda :(
                  Mam informacje z różnych źródeł, że wreszcie oddawane są mieszkania w budynku
                  B. Jak wyglądają prace przy C, ruszyli już z ocieplaniem?
                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 04.08.06, 12:39
                    Witam!
                    Mam info, że do 15.08 planowane jest zakończenie stanu surowego I piętra w
                    naszym D.
                    • greg_poznan Re: BUDYNEK D 06.08.06, 05:20
                      Witam sąsiadów.Kolorowo czy nie opóźnienie goni opóźnienie.Będąc we czwartek
                      3-08 na placu budowy zaobserwowałem takie otóż postępy w pracach: piętro owszem
                      powstaje ale jak już wspomnino na forum parter nie jest skończony. Za to
                      budowlańcy świetnie się bawią np. wężem maszyny do zalewania betonu ?! ubaw po
                      pachy ... Wracając do terminów to otrzymałem odpowiedź na zadane pytanie kiedy
                      parter ? - we wtorek najpóźniej (8-08), ale ja tego nie widzę.Chyba dziś się
                      przejadę zobaczyć jak postępy.Pozdrowionka i do szybkiego wprowadzenia. A czy są
                      gdzieś w necie zdjęcia z budowy - ma ktoś może jakieś informacje o tym.Kusi mnie
                      żeby coś takiego zrobić.
                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 07.08.06, 09:52
                        Witaj!
                        Chyba w necie nie ma zdjęć z budowy. Ja czasami robię kilka fotek kiedy
                        podjeżdżam zerknąć jak postępy. Mieszkańcy z C też chyba robili dokumentację,
                        ale nic w necie nie zaistniało. Podoba mi się Twój pomysł! Jestem za :-)
                        • areant Re: BUDYNEK D 07.08.06, 21:37
                          Cześć! My też zrobiliśmy kilka fotek na budowie. Bylo to już po otrzymaniu
                          faktury za rzekomo zamnknięty parter. Na zdjęciach widać co innego. W związku z
                          tym następnym razem zapłacimy dopiero wówczas gdy wywiążą się z umowy. Trzeba
                          ich nauczyć dotrzymywać słowa. I jeszcze jedno... Garderoba i spiżarnia na
                          projekcie nie jest w cenie mieszkania, jak się dowiedzieliśmy od kierownika
                          budowy. Za garderobę trzeba dopłacić ok. 900 zł. Czy Wy też musicie zdecydować
                          do końca sierpnia o zmianach w projekcie. Pozdrawiamy!!!
                          • puchcia79 Re: BUDYNEK D 07.08.06, 21:46
                            Heloo Tak zmiany trzeba zgłosić do końca sierpnia, ja już mam to z głowy. A
                            jeśli chodzi o spiżarnię i garderobę, to faktycznie nie są w cenie mieszkania i
                            zostalismy o tym poinformowani przy wybieraniu mieszkania ( na stronie
                            internetowej też jest podana taka informacja )
                            Był ktoś w tym tygodniu na budowie? Jak tam ścianki piętra? Robią coś czy
                            chowają sie przed deszczem?
                            • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 09.08.06, 11:16
                              Hej. Zajrzałam wczoraj późnym wieczorem, więc jak pracują budowlańcy nie wiem,
                              widziałam tylko co zrobili. Nadal nie wylany strop w klatce 5 i 4, stawiają
                              ściany I piętra (jest już w klatkach 9, 8 i zaczęli chyba też od strony 1 i 2)
                              Biorąc pod uwagę, że pewnie zrobią sobie przerwę w pracach, bo w przyszłym
                              tygodniu dzień wolny wypada we wtorek to może na 21-go zakończą to piętro :(
                              Nas już WCN poinformowano nas, że garderoba i spiżarnia to dopłacane dodatkowo
                              udogodnienia.
                              My też już podaliśmy zmiany, nawet zrezygnowaliśmy z wielu wykończeń. Czy ktoś
                              z Was orientuje się kiedy PWD przedstawi nam rozliczenia tych zmian? Wiem, że
                              mają to uwzględnić w ostatniej transzy.
                              • greg_poznan Re: BUDYNEK D 09.08.06, 12:45
                                a możesz na e-mail wysłać z czego zrezygnowaliście - i może masz kopię tego
                                dokumentu (skan) to tez bym poprosił jeśli to nie problem.A to niespodzianka z
                                tą garderobą - a powiedzieli z jakich materiałów robią t a garderobę (chodzi o
                                ścianki) i czy drzwi wstawiają w tej cenie ? Koniecznie muszę wybrać się na
                                budowę w tej sprawie.Pozdrowionka
                                • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 09.08.06, 14:16
                                  Odpowiedź przesłałam mailem.
                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 11.08.06, 10:30
                                    Witam serdecznie wszystkim mieszkańców budynku D. Ostatnio podpisałem umowę
                                    przedwstępną i zmiarzam kupić mieszkanko w klatce 4:) czy moge tez prosić o
                                    forwordowanie maila? Muszę wprowadzić zmiany no i zastanawiam się co warto
                                    mienić. Na pewne wezme inne drzwi - pełne i w innym kolorze, no i chce
                                    zrezygnować z czesci sciany miedzy pokojem i kuchnią. Cz wiecie może coś o
                                    zasadach dobudowania spizarni? Co i chciałem sie dowiedziec co z ta garderobę?
                                    pozdr.
                                    • areant Re: BUDYNEK D 16.08.06, 22:45
                                      Witam. Musimy dokonać wyboru z czego zrezygnować jeżeli chodzi o wyposażenie.
                                      Jeżeli możecie to podpowiedzcie nam z czego Wy zrezygnowaliści. My chyba
                                      bierzemy jedynie drzwi zewnętrzne i płytki na balkonie. Reszta jest nie
                                      ciekawa. Również myślimy o przesunięciu ścian działowych. Czy ktoś z Was
                                      przesuwał ścianki działowe, a jeżeli tak to co wykombinował. Wiecie coś na
                                      temat internetu?Czy w bloku B mają do niego dostęp?Czy w PWD mówią coś na temat
                                      ekranu akustycznego?Jak zrezygnuję ze wszystkiego, łącznie z dzwiami
                                      wewnętrznymi na ile kasy mogę liczyć? Pozdrawiam.
                                      • puchcia79 Re: BUDYNEK D 18.08.06, 00:15
                                        Hej czy ktoś wie na jakim etapie sa obecnie prace z naszym blokiem D? Jakos
                                        faktury nie widac a terminy leca...Ja nie byłam ostatnio wiec nic nie wiem
                                        • greg_poznan Re: BUDYNEK D 20.08.06, 07:34
                                          Witam.Już kończą piętro, tzn. ściany piętra.Za tydzień a może 2 powinni
                                          wylewać.A f-ra pewnie i tak prztjdzie wcześniej bo przecież liczą na nasze
                                          wpłaty.POzdrawiam Greg
                                          • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 21.08.06, 09:31
                                            Hej!
                                            Byliśmy w sobotę na budowie i kończą piętro. Chyba do piątku się z tym uporają,
                                            do zakończenia są jeszcze ściany w klatce 4 i będą wylewać strop, w klatkach 9
                                            i 8 stropy już są. Faktury pewnie wystawią pod koniec tego tygodnia.
                                            W sobotę byliśmy po 13.00 i jeszcze jacyś budowlańcy się kręcili.
                                            Na ścianach bloku C pojawił się styropian, więc chyba zabrali się za ocieplanie
                                            tego budynku.
                                            • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 22.08.06, 15:38
                                              Dostałam dziś fakturę za I piętro, Wy również?
                                              • greg_poznan Re: BUDYNEK D 22.08.06, 16:52
                                                Witam.nic w skrzynce nie było, ale po informacji od Ciebie pojechałem na budowę.
                                                Niewiele się zmieniło. A do ukończenia 1-go piętra jeszcze daleko.
                                                • areant Re: BUDYNEK D 22.08.06, 22:31
                                                  Witam. My też jeszcze nie dostaliśmy faktury.
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 24.08.06, 11:55
                                                    Hej. Dostałam fakturę faxem z datą wystawienia 22.08, pocztą jeszcze nie
                                                    dotarła, więc pewnie taki, jak i Wasze jeszcze w drodze.
                                                    Znów jednak PWD wystawiło nam faktury przed zakończeniem prac na danym etapie
                                                    budowy, nadal nie jest wylany strop w całym D..., choć chyba tempo budowy jest
                                                    trochę szybsze.

Czy odwiedziliście już blog o naszym osiedlu?
                                                    Teraz także tam możemy sobie przekazywać inforamcje i obserwować postępy prac
                                                    na budowie.

• greg_poznan Re: BUDYNEK D 24.08.06, 21:29
                                                    Tak f-ra dotarła, a pięterko jeszcze nie jest gotowe. Ciekawe ża PWD wystawia
                                                    tak sobie a muzom te f-ry. Wewnętrzna strona budynku jeszcze nie ma wszędzie
                                                    ścian.pozdrawiam
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D 25.08.06, 09:27
                                                    No to jak? Płacimy czy nie płacimy? Czy może dzwonimy do PWD z info, że zapłacimy jak będzie skończone Ip. zgodnie z umową?
                                                    Aha, jak sprawdzić, że rzeczywiście na budowie jest stan otwarty I piętra? Organoleptycznie czy też może jest jakiś wpis w dzienniku budowy?
                                                    pzdr
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 25.08.06, 10:43
                                                    Nasz bank i tak nie puści transzy jeśli określony etap prac budowlanych nie
                                                    jest zakończony. Piszę pismo do PWD, bo to trochę naciągane wystawianie faktur
                                                    na zapas, przed czasem.
                                                    Chyba wydaje mi się, że jeśli zgłosisz się na budowie to dziennik będzie Tobie
                                                    udostępniony, nie pamiętam na 100%, ale chyba mamy o tym zapis w umowie.
                                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 27.08.06, 19:23
                                                    Witam wszystkich
                                                    Z tego co ostatnio widziałem to faktycznie nie został jeszcze wylany strop w
                                                    klatce nr 4 (to moja:)
                                                    Chciałem się jeszcze dowiedzieć co zmieniliście w swoich mieszkaniach? Ja
                                                    zostawiłem płytki na balkonie i drzwi Porty - zamówiłem typ decora czy coś
                                                    takiego i całe gładkie i w kolorze orzecha bez okienek.
                                                    poza tym zrezygnowałem z wanny - podobno to najgorsze w całym wyposażeniu
                                                    łazienki, no i wziałem znacznie lepsze drzwi wejściowe - antywłamaniowe.
                                                    poza tym wywaliłem kawał ściany między kuchnią i pokojem i zrezygnowałem z drzwi
                                                    do dużego pokoju i kuchni.
                                                    zamierzam jeszcze postawić spożarnię, ale nieco inaczej niż na planach.
                                                    A propos, czy możecie podać adres tego bloga?
                                                    pozdr
                                                    nmarcin machyński
                                                    blok D, klatka 4, lok. 30
                                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK D 27.08.06, 21:18
                                                    Witam.Sąsiedzie Marcinie, nie wiem kiedy było to ostatnio ale stan faktyczny z
                                                    dnia 26-08-06r jest taki że od strony torowiska nie zakończono wylewać
                                                    stropów.Zmiany jak penie kilka osób (aktywnych na forum) wprowadziłem
                                                    również.Standard-zrezygnowałem z wykładzin, płytek, częściowo malowania, drzwi
                                                    (nie wszystkie).Zasadniczo czekam na elektrykę (ok.listopada).Pozdrawiam
                                                  • areant Re: BUDYNEK D 27.08.06, 23:24
                                                    Witam.Czy Wy też macie do jutra (28.08) termin zapłaty fakturu za pierwsze
                                                    piero?Jeżeli tak to, czy płacicie bo ja się jeszcze nie zdecydowałem?Pozdrawiam
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 28.08.06, 14:15
                                                    oto link do bloga kolorowe.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?7,2006
                                                  • puchcia79 Re: BUDYNEK D 28.08.06, 23:39
                                                    Hej ten blog to świetny pomysł sama mam jakies fotki ale z początków budowy więc
                                                    już teraz w świetle prac nad drugim piętrem hihihi. Niech budują:) Pozdrowienia
                                                    dla sąsiadów
                                                  • wiolebet Re: BUDYNEK D 29.08.06, 13:57
                                                    słuchajcie ten blog to super sprawa, PODZIĘKOWANIA DLA POMYSŁOTWÓRCY można na
                                                    bieżąco sprawdzać co się dzieje na budowie
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 30.08.06, 10:55
                                                    Skoro blog cieszy się Waszym zainteresowaniem, to może przeniesiemy się tam i
                                                    ożywimy go trochę swoimi wizytami oraz rozmowami o budowie, naszym deweloperze,
                                                    dobry namiarach na elementy wykończeniowe mieszkań itp., wspólnych tematów nam
                                                    z pewnością nie zabraknie! Co Wy na to? Greg zrobił kawał świetnej pracy! Może
                                                    ten blog teraz byłby miejscem spotkań przyszłych sąsiadów bloku D i nie tylko,
                                                    a w przyszłości bazą, gdzie zawsze można znaleźć bieżące info z życia naszego
                                                    osiedla i działającej na nim wspólnoty.
                                                    Co o tym myślicie?
                                                    Pozdrawiam!
                                                  • wiolebet Re: BUDYNEK D 30.08.06, 13:02
                                                    świetny pomysł,patrzeć w jakim "mozole" powstają nasze mieszkanka
                                                  • plevik Re: BUDYNEK D 04.09.06, 20:29
                                                    Bardzo fajna sprawa ten blog. jak by co to posiadam dużo fotek i służę pomocą.
                                                    Proszę tylko o emila.:D A pozatym mam nadzieję że zmienią firmę dekarską,bo dach
                                                    na budynku C to -3.
                                                  • monaa28 Re: BUDYNEK D 04.09.06, 22:36
                                                    a skąd wiesz o tym dachu? i dlaczego łudzisz się, że my będziemy mieć inny?
                                                    chyba, że pwd chce nam zrobić dobry, a nie jak najtańszy dach, ale ja niestety w
                                                    takich sytuacjach jestem bardziej realistką niż marzycielką:)
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 05.09.06, 09:33
                                                    Co z tym dachem nie tak, że tak niską notę wystawiasz? Złe materiały?
                                                    Niesolidne wykończenie?
                                                  • plevik Re: BUDYNEK D 05.09.06, 21:45
                                                    Witam.
                                                    Co do dachu to zrobiłem kilka fotek na C i ogólnie obróbki nie są wysokiego
                                                    lotu, a jak mówi doświadczenie to one są najważniejsze(tam zawsze cieknie).
                                                    Pozatym słyszałem że mają zmienić firmę dekarską bo z tą maja same problemy. A
                                                    tak by the way to w projekcie jest całkiem inny dach znaczy dużo lepsze
                                                    materiały niż te co stosują. Ale jestem dobrej myśli. :D
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 06.09.06, 08:42
                                                    Dzięki za info. Wybiorę się na budowę i spróbuję odpytać co z dachem w D oraz
                                                    czy jest szansa na inną (solidniejszą) ekipę.
                                                    Pozdrawiam!
    • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 05.09.06, 14:37
      hehe dziś podpisałem umowę:) też chętnie dowiedziałbym się o co chodzi z tym
      dachem?
      poza tym z tego co mam w akcie notarialnym to stan surowy zamknięty jest juz
      planowany na 31 września, a nie jak miałem w umowie przedwstepnej na 15
      września. pozdr
      • gest_t_tapo Re: BUDYNEK D 06.09.06, 19:39
        fakt... trzeba będzie bardzo długo czekać...
    • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 05.09.06, 15:59
      Witam Was wszystkich.
      Ja również zdecydowałem się na mieszkanie na os Kolorowym. Mam nadzieję, że uda
      się nam wszystkim zamieszkać pod jednym dachem (może niezbyt solidnym) ale
      lepszy taki niż żaden. Mogą być problemy, byle by doszło wszystko ostatecznie
      do końca. Ja dopiero zacząłem przygodę z PWD jeśli macie jakieś ciekawe uwagi
      czeka na nie.
      Pozdrawiam
    • steffka82 Re: BUDYNEK D 05.09.06, 17:19
      Witam wszystkich!
      Wczoraj wpłacilismy pieniazki na rezerwacje mieszkania i czuje sie juz jak lokatorka mieszkania w budynku D klatka 6:)
      Jako, że jestesmy na poczatku drogi bardzo prosze o przesylania na maila cennych dla nas wskazowek.
      Dzis wybieramy sie na budowe chyba, wczoraj bylismy wieczorem i nasluchiwalismy pociagow;)
      Pozdrawiamy
      • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 06.09.06, 08:46
        steffka Widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji, ja może jestem krok dalej, bo
        juz podpisałem umowę przedwstępną. Troszkę obawiam się współpracy z PWD, ale
        cena jest atrakcyjna. Mam tylko nadzieję, że wszystko się uda.
        • wiolebet Re: BUDYNEK D 06.09.06, 10:12
          witam nowych mieszkańców, zapraszam do wejscia na bloga, gdzie są zdjęcia z
          budowy budynku D
          • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 06.09.06, 11:16
            a może jeszcze podasz adres
            pozdrawiam
    • steffka82 Re: BUDYNEK D 06.09.06, 12:01
      My wpłacilismy dopiero rezerwacje, wczoraj dzwonilismy żeby potweirdzic ale nie było Pana który się tym zajmuje. Mial oddzwonić, ale nietrudno się domyslić że tego nie zrobil;)..:(
      Bylismy też na budowie i udalo nam sie podejść pod naszą klatke bo akurat ochroniarz kogos innego przepedzal;) Czekalismy jakies 40 min. na pociag i doczekalismy sie tylko ciuchci:) Ktora tuz przy nas zatrabila :D
      Jeśli chodzi o postepy w budowie to za bardzo sie w tym nie orientuje bo wczesniej tam nie jezdzilismy, ale pierwsze pietro chyba juz skonczona a gdzieniegdzie wylania się drugie:)Naszego na 3 pietrze chyba szybko nie zobaczymy..
      Pozdrawiamy wszystkich ciepło
      • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 06.09.06, 12:22
        Ja mam troszkę więcej szczęścia, bo nasze jest na pierwszym piętrze. Już jest,
        stoi i czeka na mnie. Mogę chodzić sobie na budowy i oglądać swoje okna a
        właściwie dziury na nie. Widok jest wspaniały. Żeby tylko były postępy w
        budowie, bo chodzę tam, co dziennie i widzę zawsze ten sam widok. Na pewno
        rekordu w szybkości budowania PWD nie pobije.
        • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 06.09.06, 15:05
          Witam nowych mieszkańców.
          jeśli chodzi o bloga to jest pod tym adresem
          kolorowe.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?7,2006
          poza tym jeśli chodzi o samo PWD to oczywiście troche o nich jest na forum
          gazety (hasło os. kolorowe, albo borant) - i to z regóły nie najlepsze opinie -
          warto sie zapoznać z historią spółki a wcześniej spółdzielni:)
          ja mimmo wszystko zaryzykowałem
          pozde
          • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 06.09.06, 15:26
            Te zdjęcia już widziałem, myślałem, że może masz coś nowego, może coś z dnia
            dzisiejszego, nie musiałbym wtedy wieczorkiem znów wędrować na budowę. A tak
            spacerek obowiązkowy. Tym bardziej, że od tego, co jest na zdjęciach już się
            trochę zmieniło. A co do samego PWD to wiadomo, że jest to obarczone ryzykiem,
            ale powinno się udać. Jednak tak dla zasady noce mam nieprzespane. Może
            zdradzisz mi ile im już zapłaciłeś. Ja tylko rezerwacje i przygotowuję się do
            aktu notarialnego.
            • greg_poznan Re: BUDYNEK D 06.09.06, 15:32
              witam.nowi sąsiedzi. miło mi.zdjęcia nowe mam ale miejsce się skończyło.
              organizuję coś zastępczego i już pod koniec tygodnia ruszamy dalej.pozdrawiam
    • steffka82 Re: BUDYNEK D 09.09.06, 13:43
      Witam!
      Czy w związku z tym, że w naszym bloku nie będzie piwnic, czy przewidziane są jakies pomieszczenia gospodarcze na dole np. wozkownia? Bo chcemy miec rowery i nie trzymac ich na balkonie czy w pokoju:( A może PWD skusi się na budowe garazy? Czy macie jakieś informacje na ten temat?
      Pozdrawiam wszystkich miezkancow bloku D:)
      • greg_poznan Re: BUDYNEK D 10.09.06, 00:32
        Witam ponownie. Pojawiły się nowe fotki w blogu. Adres :
        kolorowecz2.blox.pl/html
        Stan na dzień 9-09-06r.
        Pozdrawiam
      • plevik Re: BUDYNEK D 10.09.06, 15:30
        Witam. W każdej klatce jest coś takiego jak wózkarnia, ale niestety brak jest
        do niej drzwi. tak, więc jest otwarta. Natomiast do klatki są aż 2 pary drzwi
        co jest całkowitym bezsensem, gdyż one zawsze będą otwarte. Dlatego lepiej
        chyba jakby wsadzić te drzwi do wózkarni i było by wszystko OK. Czy ktoś myśli
        podobnie??
        • monaa28 Re: BUDYNEK D 10.09.06, 18:38
          no super by było. można wózek zostawiać w przyszłości :) albo rower, wszyscy z
          klatki mogliby sobie klucz dorobić, dużo tych osób by nie było
          • greg_poznan Re: BUDYNEK D 10.09.06, 21:27
            Witam.Co do drzwi do "wózkarni" to może i dobry pomysł, ale zależy od samych
            mieszkańców, jak z takiego pomieszczenia będą korzystać. Jeśli mówimy o drzwiach
            wejściowych do klatki to akurat bardzo dobrze że są podwójne, gdyż będą
            stanowiły dodatkowe zabezpieczenie przed wiatrem i śniegiem dla mieszkających na
            parterze. A sprawa zamykania to również będzie zależeć od nas samych.
            Pamiętajcie, że stworzymy wspólnotę mieszkaniową, która płaci za wszystko
            również za ciepło na klatce. pozdrawiam
            • monaa28 Re: BUDYNEK D 13.09.06, 19:32
              coś nam wątek zamiera:)
              dostaliście już faktury za IIp ? bo my dziś ale jutro jedziemy na budowę
              obejrzeć i w końcu ustalić zmiany z p.Mikołajem.
              greg jak tam nasz nowy blog ;)
              • greg_poznan Re: BUDYNEK D 13.09.06, 22:08
                Cześć.Blog dopiero się zaczyna (mam na myśli jego drugą część. A co do budowy to
                oczywiście w niektórych miejscach jest już kolejne piętro ale w niektórych
                jeszcze nie ma po nim śladu. Pozdrawiam (nowy adres już podawałem, ale chyba
                nie oglądacie, a warto - nie ma żadnego wpisu - potrzebne zaproszenie ?!)
                • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 14.09.06, 08:35
                  ja tez dostałem fakture i musze sie wybrac na budowe. jakbyście byli to dajcie
                  znać. jak zwyle moja klatka D jest na koncu, i o ile w biektórych miejsca bloku
                  jest juz połowa 3 piętra, to u mnie dopiero strop bede wylewać:( mam nadzieje,
                  ze do konca września zdąrzą ze wszystkim. z resztą liczę, że jak skończą
                  pierwszą część bloku (tam gdzie są tylko 2 piętra) to reszta pójdzie im
                  szybciej:)
                  chciałem wrócić do kwestii tego kiekskiego dachu, czy w koncu wiadomo o co
                  chodzi?
                  pozdr
                  • steffka82 Re: BUDYNEK D 14.09.06, 12:57
                    My wczoraj bylismy na budowie i od nasze strony 2 pietro dopiero jest zaczete, no ale troszke sie ruszylo..choc niewiele:( My w piatek podpisujemy umowe przedwstepna. Mam pewne obawy w zwiazu z tym. Mam nadzieję ze sie nie wkopiemy w jakies problemy z ta firma bo czytalam na forum Inwestycje niezbyt dobre recenzje..
                    Pozdrawiamy
                    • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 14.09.06, 15:25
                      Większość osób ma już dawno podpisane umowy i płaci za swoje mieszkania, więc
                      Ty i tak jesteś w dobrej sytuacji. Każdy miał obawy, ja też, nawet spore. Dziś
                      złożyłem wnioski o kredyt w moim banku i właśnie trwa weryfikacja. Też nie wiem
                      jeszcze, jak to będzie, ale wszyscy mnie uspokajają, że powinno być ok. Dużo
                      rzeczy jest przesadzonych, chociaż prawda jest taka, że jeśli nie masz czegoś
                      na papierze, to bądź pewna, że tego nie dotrzymają. Sama firma PWD wywołuje u
                      mnie dreszcze, ale sam tak zadecydowałem, że kupuję tam mieszkanie. Jeśli
                      wszystko się uda to będziemy sąsiadami. Chociaż to trudne nie ma się, co
                      przejmować. Uda się, bo musi się udać. Po odbiorze mieszkania przygotuj się na
                      kolejne problemy. Wiem coś na ten temat, bo kilku moich znajomych już tam
                      mieszka. Pozdrawiam
                      • monaa28 Re: BUDYNEK D 14.09.06, 19:50
                        ja byłam dzisiaj i weszliśmy sobie na 'podwórko' ale z wrażenia że widzę nasze
                        mieszkanko nie sprawdziłam czy wszędzie jest już drugie piętro ale chyba tak,
                        nade mną to już kawał trzeciego jest:) i duuuuuuuużo ludzi pracowało:)
                        • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 21.10.06, 12:56
                          Dziś byłem na budowie, okna są już prawie wszystkie, kilka pojedynczych gdzieś
                          na klatkach, takie małe brakują. Z dachem jeszcze chyba robią, bo widziałem
                          robotników na górze. Ale za to w środku już prowadzą pierwsze rury od
                          ogrzewania i rynny na klatkach. W mieszkaniach stawiają już ścianki działowe, u
                          mnie są już wszystkie. W poniedziałek wchodzi elektryk. Dziś z nim ustalałem,
                          co gdzie ma być. Troszkę się interesowałem kiedyś tym tematem i widzę, że facet
                          powinien zrobić dobrze instalacje. W każdym pokoju w standardzie są 2 gniazdka
                          i oświetlenie. Za dodatkowy punkt bierze 50 zł, ale to nie jest jeszcze
                          tragedia. Piec w kuchni jest na siłę, a na pralkę i zmywarkę daję osobny obwód.
                          To była moja pierwsza wizyta w mieszkaniu i pozostawiła bardzo dobre wrażenie,
                          oby tak dalej. Ach i ładny jest widok na nasz dziedziniec, no przynajmniej mi
                          się podobało. Pozdrawiam
                          I jeszcze jedno, naprawdę dużo różnych ekip było na budowie, więc może uda się
                          i do końca roku budynek będzie gotowy.
                      • steffka82 Re: BUDYNEK D 14.09.06, 21:48
                        Czy możesz mi napisać na jakie problemy mam sie przygotowac:)Oczywiście to nie temat na forum wiec jesli to nie problem to moze na maila gazetowego?
                        Cieszę sie na razie z tego, że bedziemy mieli fajnych sasiadów:)
                        Pozdrawiamy serdecznie i zyczymy dobrej nocki!
                        • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 15.09.06, 08:31
                          ja też bym poprosił o info o ewentualnych pojawiających się problemach z
                          mieszkaniem. chętnie sobie powalczymy, a w kupie raźniej:)
                          pozdr
                    • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 15.09.06, 08:27
                      Bylem wczoraj na budowie. Pracuja az miło:) blok C z tego co widziałem właśnie
                      zaczynają ocieplać i robić elewacje. Jeżeli w środku mają zrobione instalacje
                      to chyba nawet zdąrzą na czas tj. do końca września:)
                      Co do naszego budynku to prawie mieszczą się w czasie. Z tego co mam w akcie
                      notarialnym to 2. piętro zamknięte powinni skończyć do 15. września.
                      Wczoraj stropy, a nawet kawałek 3. piętra były prawie wszędzie za wyjątkiem
                      klatki nr 5, ale tam już stały szalunki:)
                      Poza tym już zaczęli wstawiać okna na parterze klatek 1 i 2:)
                      mam zdjęcia, ale na razie nie mogę ich przenieśc na kompa. a poza tym jak je
                      załadować na stronkę?
                      pozdr
                      • greg_poznan Re: BUDYNEK D 16.09.06, 15:27
                        Witam.Cieszę się że nie tylko mojego autorstwa będą fotki.Właściwie już są inne
                        na blogu. Jeśli jesteś zainteresowany umieszczeniem swoich to proszę opisz je
                        tak jak na blogu i wyślij na mój adres gazetowy.Postaram się dołożyć również i
                        Twoje.Pozdrawiam
                        • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 19.09.06, 07:24
                          Świetne nowe zdjęcia są na blogu. Praca wre. Nie wiem jak wy,m ale ja mam w
                          umiwe stan syrowy 2 piętra do 15 września 2006 r., a stan surowy budynku do 30
                          wrzesnia z tego pamiętam. podpisywałem akt notarialny na początku wrzesnia.
                          jeśli ktoś podpisywał później to moze ma inne terminy?
                          pozdr
                          • greg_poznan Re: BUDYNEK D 19.09.06, 19:35
                            Fajnie, że podobają się Tobie zdjęcia, jakie zamieszczamy wspólnymi siłami w
                            blogu. Jeszcze lepiej byłoby, gdybyś pozostawił po sobie ślad w postaci
                            komentarza w jednym z tematów blogu. Pozdrawiam
                            • areant Re: BUDYNEK D 25.09.06, 17:37
                              Witam! Dostaliśmy dzisiaj fakturę za stan zerowy otwarty budynku z terminem
                              płatności w czwartek. Ktoś jeszcze dostał? Płacicie?
                              • monaa28 Re: BUDYNEK D 25.09.06, 20:51
                                no ja też dostałam i właśnie miałam spytać o to na forum:)
                                ale my chyba zaniesiemy to do banku bo zanim nasz bank przeleje pieniądze to
                                tydzień albo więcej mija:)
                    • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 12.12.06, 18:08
                      Właśnie odebrałem list z informacją, że termin odbioru z 31-12-2006 został
                      przesunięty na 28 -02-2007. Troszkę mnie to ruszyło, bo wiedziałem, że szykuje
                      się opóźnienia, ale nie myślałem, że dwa miesiące i jednak była ta nadzieja.
                      Teraz to już wiadomo, że pewnie nawet nie będą się spieszyć, bo mają duuużo
                      czasu. To tak dla tych, którzy tak jak ja wyczekiwali tego terminu z
                      niecierpliwością.
    • stwd75 Re: BUDYNEK D 27.09.06, 09:22
      Macie może nr telefonu do kierownika/inżyniera budowy. Bo ja mam jakiś ale błędny. Z góry dzięki za info
      pzdr.
      • kokos1977 Re: BUDYNEK D 27.09.06, 12:20
        Witam i podaję tel:061/671-04-21, Mikołaj Stępień- architekt, Sebastian
        Rozmiarek- kier. budowy
        Pozdrawiam
        • stwd75 Re: BUDYNEK D 27.09.06, 14:10
          Dzięki
          • monaa28 Re: BUDYNEK D 04.10.06, 21:12
            my dziś dostaliśmy znowu jakąś fakturę i nie wiem czy to już jest niby za stan
            surowy zamknięty??? Już jest wszystko zrobione? Wiecie coś? muszę zaraz zajrzeć
            na blog Grega czy są nowe fotki :)))
            • plevik Re: BUDYNEK D 05.10.06, 07:52
              Witam.
              Faktury są za stan surowy zamknięty, ale dachu nie widać tzn. papy, ocieplenia
              i odwodnienia . A to powoduje szczelność budynku. Osadzenie samych okien nie
              wystarczy aby mówić o stanie surowym zamkniętym. Tak, więc sądzę że faktury są
              wystawione stanowczo za wcześnie.
              • stwd75 Re: BUDYNEK D 05.10.06, 08:04
                Heh... Byłem tam wczoraj i samych okien do zamontowania zostało im jeszcze duuuuużo nie mówiąc o rzeczach, o których piszesz. Tak więc PWD "lekko" przegina z tymi fakturami. Ja im na pewno teraz nie zapłacę.
                • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 09.10.06, 10:36
                  witam serdecznie
                  słyszałem, że okna juz prawie wszedzie są wstawione i zaczeli juz ocieplanie
                  budynku. wiecie cos o tym? poza tym czy wiecie moze cos o tym stanie surowym
                  zamkniętym? co w końcu wchodzi w jego zakres?
                  pozdr
                  • areant Re: BUDYNEK D 09.10.06, 19:39
                    Witam! My bylismy w niedzielę na budowie i brakowalo jeszcze sporo okien.
                    ocieplenia nie widzialam...tylko sterty styropianu przed budynkiem. dzwonilismy
                    dzisiaj do PWD i dowiedzielismy się, że okna będą im przeszkadzać w budowie...
                    do kiedy macie termin płatności? płacice? trzeba wysłać im pismo, że nie
                    wywiązują się z umowy? Pozdrawiam!
                    • plevik Re: BUDYNEK D 10.10.06, 13:29
                      Termin płatności był do wczoraj, ale jak tu płacić za niezakończoy zakres.
                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 10.10.06, 15:51
                        Hej!
                        Termin płatności minął, ale stan surowy zamknięty nadal nie zakończony. Byliśmy
                        wczoraj wieczorem i w mieszkaniach na III piętrze nadal brak okien. Też czekamy
                        i jeszcze nie płaciliśmy.
                        • greg_poznan Re: BUDYNEK D 10.10.06, 22:27
                          Witam.Otrzymałem również f-rę ale jak sami widzicie ponownie zbyt wcześnie.Ja
                          również nie wyrywam się do banku.niedługo nowe fotki i kolejni sąsiedzi się
                          dołączają do twórczości z bloga.Jak skończę obrabiać fotki to szybko załączę do
                          bloga.Pozdrawiam
                          • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 17.10.06, 10:58
                            Witam serdecznie,
                            coś nam siada forum:(
                            chciałem się zapytać co robicie z ostatnimi fakturami za stan surowy zamknięty?
                            dzwoniłem wczoraj na budowę i póki co to brakuje niektórych okien w
                            mieszkaniach i wszystkich okien na klatkach. rozmawiałem z p. mikołajem i
                            faktycznie potwierdził on, że na razie to nie jest stan surowy zamknięty, ale
                            ekipy zaczęły już budować ścianki działowe. Wobec tego moje pytanie jest
                            następujące: Co robić? Płacić czy nie płacić? a może ktoś z Was pisał już może
                            pismo do PWD w tej sprawie?
                            pozdr

• baumart Re: BUDYNEK D 15.10.06, 13:21
      projektuje wnętrza,zapraszam ..baumart@o2.pl
    • stwd75 Re: BUDYNEK D 17.10.06, 10:56
      Witam.
      I jak tam stan zamknięty naszego budynku? Był może ktoś zobaczyć i się orientuje? Zapłaciliście już fakturę za ten etap?

Pzdr.
      • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 18.10.06, 14:37
        napiszcie przosze co robicie? placicie czy nie?
        dzis dzwonili z PWD (p. ksiegowa), ze mam zapłacic bo oni twierdzą ze jest stan
        surowy zamknięty, ale stwierdziła również, że faktycznie nie ma obecnie jeszcze
        okien na klatkach schodowych, ale to z powodów technicznych. w symie to chyba
        mało opwinno mnie interesować. napiscie co wy robicie?
        pozdr
        • areant Re: BUDYNEK D 18.10.06, 21:41
          Witam,
          my zapłaciliśmy. Byliśmy dzisiaj na budowie i faktycznie zaczęli stawiać
          ścianki działowe.
        • stwd75 Re: BUDYNEK D 19.10.06, 07:22
          Też miałem telefon z PWD i ta sama śpiewka, że mam płacić, że nie ma okien bo są kłopoty techniczne itp. Odpowiedziałem, że nie interesują mnie ich kłopoty tak samo jak ich nie interesują moje, że w umowie mam napisane "STAN SUROWY ZAMKNIĘTY" i dopóki ten stan nie zostanie osiągnięty to NIE zapłacę!!!
          W ten sposób to może już powinniśmy płacić ostatnią fakturę bo niedługo jest termin, a że chata jeszcze nie stoi - to pewnie tylko nasz problem....
          pzdr.
          • albinex Re: BUDYNEK D 19.10.06, 14:56
            Witam.
            Popieram kolegę, jeśli stan surowy zamknięty jest nieskończony to jak można
            płacić. Jak zamontują okna i wykonają dach to oczywiście że tak.
            • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 19.10.06, 15:21
              dzis wysyłam pismo do PWD, zobaczymy co napiszć.
              pozdr
              • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 21.10.06, 12:59
                Dziś byłem na budowie, okna są już prawie wszystkie, kilka pojedynczych gdzieś
                na klatkach, takie małe brakują. Z dachem jeszcze chyba robią, bo widziałem
                robotników na górze. Ale za to w środku już prowadzą pierwsze rury od
                ogrzewania i rynny na klatkach. W mieszkaniach stawiają już ścianki działowe, u
                mnie są już wszystkie. W poniedziałek wchodzi elektryk. Dziś z nim ustalałem,
                co gdzie ma być. Troszkę się interesowałem kiedyś tym tematem i widzę, że facet
                powinien zrobić dobrze instalacje. W każdym pokoju w standardzie są 2 gniazdka
                i oświetlenie. Za dodatkowy punkt bierze 50 zł, ale to nie jest jeszcze
                tragedia. Piec w kuchni jest na siłę, a na pralkę i zmywarkę daję osobny obwód.
                To była moja pierwsza wizyta w mieszkaniu i pozostawiła bardzo dobre wrażenie,
                oby tak dalej. Ach i ładny jest widok na nasz dziedziniec, no przynajmniej mi
                się podobało.
                I jeszcze jedno, naprawdę dużo różnych ekip było na budowie, więc może uda się
                i do końca roku budynek będzie gotowy.
                pozdrawiam
                • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 23.10.06, 08:35
                  no to super,
                  widze ze teraz to prace wre:)
                  napiszcie prosze jak mozna się umowic z tym elektrykiem, czy wystarczy
                  przyjechac na budowe i tyle.
                  pozdr
                  • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 23.10.06, 09:30
                    No ja rozmawiałem z kierownikiem budowy, kiedy można to zrobić i on mi podał
                    numer, ale ważne jest to czy już masz ścianki działowe w mieszkaniu, bo bez
                    tego to raczej nic nie zrobisz. Dziś dzwoniliśmy do elektryka i już robią nam
                    instalacje w naszym mieszkanku.
                    • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 24.10.06, 08:44
                      ja dzis jade na budowe ustalic wszystkie szczegóły. wczoraj zdecydowałem też,
                      że puszczam przelew. bank nie miał nic przeciwko, a i roboty ida jak trzeba.
                      pozdr

• lunatyk79 Re: BUDYNEK D 24.10.06, 10:27
                        Ja już zapłaciłem w ubiegłym tygodniu. Mam nadziej, że prace nadal będą tak
                        szły.
                        Ps pozdrawiam i przepraszam wszystkich, którym nie odpisałem na priva
                        • marcin.machynski stolarz poszukiwany 30.10.06, 08:41
                          witam serdecznie,
                          czy ktoś z was ma może namiary na dobrego stolarza? potrzbuje zrobic meble do
                          kuchni i parapat i moze drzwi przecuwane do garderoby i spiżarni.
                          pozdr
                          • greg_poznan prace wykonczeniowe i uzgodnienia 18.11.06, 11:06
                            Witam.Z tego co się zorientowałem na budowie prowadzone są już prace
                            instalacyjne, a przynajmniej uzgodnienia do nich. Podzielcie się swoimi
                            spostrzeżeniami na temat rzeczonych uzgodnień. Jak dogadaliście się z
                            elektrykiem i instalatorem. Ja jest przed tymi uzgodnieniami. Pozdrawiam. Greg
                            ps.budowa ścianek działowych miała zostać zakończona w tym tygodniu.
                            • lunatyk79 Re: prace wykonczeniowe i uzgodnienia 20.11.06, 10:54
                              Współpraca z elektrykiem i hydraulikiem układa się jak do tej pory bez
                              problemów. Ścianki działowe mam już prawie wszystkie, ale były drobne problemy
                              i niejasności. Na szczęście prawie udało się je postawić tak jak sobie
                              zażyczyłem. Na Hydraulika radzę uważać, bo twierdzi, że niektóre przyłącza nie
                              są w standardzie, a jednak są. Przy ostatecznym rozliczeniu lepiej wszystko
                              sprawdzić, za co płacisz. Każdy dodatkowy punkt doprowadzenia wody kosztuje 100
                              zł (nawet wyprowadzenie wody nad wannę, tak żeby bateria wychodziła ze ściany
                              ma być za dopłatą) a elektryczny 50 zł. Do tej myśli lepiej się
                              przyzwyczajajcie. A prace idą ładne, chociaż w termin 31 grudnia nie wierzę.
                              Ach i zaczęło się już ocieplanie budynku.
                              • marcin.machynski Re: prace wykonczeniowe i uzgodnienia 22.11.06, 17:55
                                Witam serdecznie
                                Ja byłem na budowie wczoraj. Właśnie wchodzila ekipa, która stawia ścianki
                                działowe. Ja zazyczylem sobie troche zmian w ich ustawieniu, a poza tym
                                ostatnie zmiany wprowadzałem jakiś miesiąc temu. Skutek był taki, że
                                przyjechałem zobaczyć do robią i w ostatniej chwili zatrzymałem Panów, który
                                wlaśnie zaczęli robić podmurówkę pod ściany.
                                Okazało się, że mają stary szkic i połowa ścian byla nie w tym miejscu co
                                trzeba, (a druga połowa nie trzymała kątów w stosunku do rysunku:), a żadnemu z
                                Panów nie przyszło na myśl, że jak na szkicu jest napisane - "uzgodnić
                                telefonicznie z klientem" (co nota bene zostało wykonane na nowym szkicu, który
                                leży u Pna Mikołaja od miesiąca) to chyba jednak coś jest nie tak:)
                                Ale w porę zdążyłem:) Dziś wysłałem pełny i aktualny szkic, ze wszystkimi
                                wymiarami, a jutro jade to sprawdzić.
                                Z niezcierpliwością oczekuje też elektryka i hydraulika.
                                pozdr
                                marcin m. (D 30)
                                PS. napiszcie jak się wam współpracowało z elektrykiem i hydraulikiem, a w
                                szczególności czy trzeba ich też tak pilnować:)
                                • lunatyk79 Re: prace wykonczeniowe i uzgodnienia 23.11.06, 13:11
                                  Ja pilnuję ich wszystkich i na razie idzie to w dobrym kierunku, ale problemy
                                  zawsze są. Trzeba przypominać o niektórych niedokończonych sprawach do
                                  znudzenia. Wszyscy twierdzą, że pamiętają, ale później okazuje się, że pomylili
                                  mieszkania i jest jak jest. Tak czy inaczej zawsze można jeszcze wskazać, co
                                  należy zmienić, tak żeby każdy był zadowolony. Dla mnie jest najważniejsze to,
                                  że prace ciągle postępują, a każda nowa zmiana w wykończeniu to ogromna radość,
                                  że zbliżamy się do mety i odbioru mieszkanka.
                                  • marcin.machynski Re: prace wykonczeniowe i uzgodnienia 29.11.06, 17:52
                                    Ja też zacząłem doglądać robót i musze przyznać, że jestem mile zaskoczony. Pan
                                    który stawial ścianki działowe wiedział dokładnie o co chodzi (jutro jade z nim
                                    uzgodnić ostatnie szczegóły), wszystko co sobie zarzyczyłem w zasadzie stoi, a
                                    jak będe chciał to nawet przesuna to co mi nie bedzie odwpowiadać. Póki co
                                    wspólpraca idzie całkiem miło.
                                    pozdrawiam
                                    marcin m.
                                    ps. co do kwestii banku to wydaje mi się, że wszystko zalezy od umowy jaka się
                                    zawarło. jak ma napisane, że kapitał zacznę spłacac od maja i zgodnie z umowa
                                    do tego czasu powienien byc oddany budynek. w banku powiedzieli mi jednak, ze
                                    jak co sie przeciagnie to przedluza ten okres bez problemów. co do zasady
                                    jednak, jak nie masz wpisane tego do umowy kredytowe to mozesz tylko ładnie
                                    prosic bank o zgode na przesuniecie terminów i zmiane postanowien umownych,

• stwd75 Re: BUDYNEK D 28.11.06, 07:30
      Witajcie!
      Czy ktoś z kupujących mieszkanie na kredyt orientował się już w banku jakie kroki należy poczynić by zmienić/przedłużyć termin pełnego uruchomienia kredytu?
      No bo w termin oddania mieszkania z umowy to już chyba nikt nie wierzy... :)
      Pozdrawiam
      • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 12.12.06, 18:09
        Właśnie odebrałem list z informacją, że termin odbioru z 31-12-2006 został
        przesunięty na 28 -02-2007. Troszkę mnie to ruszyło, bo wiedziałem, że szykuje
        się opóźnienia, ale nie myślałem, że dwa miesiące i jednak była ta nadzieja.
        Teraz to już wiadomo, że pewnie nawet nie będą się spieszyć, bo mają duuużo
        czasu. To tak dla tych, którzy tak jak ja wyczekiwali tego terminu z
        niecierpliwością. :-((
        • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 13.12.06, 14:17
          A tak skoro jesteśmy przy temacie opóźnień to jak wyglądają prace w Waszych
          mieszkaniach. Może ktoś wie, w jakiej kolejności planują oddawać kolejne
          klatki. Ja ostatnio nie mam zupełnie czasu i nie mam możliwości pojechać
          sprawdzić, co tam się dzieje. Może ktoś ma jakieś aktualne zdjęcia?.
          • plevik Re: BUDYNEK D 13.12.06, 19:15
            Witam.
            Zdjęcia posiadam,ale nie dużo.
            Jeżeli chodzi o budowę to chyba będą oddawać od strony klatki 9.
            W klatce 9 i 8 są wykonane tynki oraz jastrychy. Drzwi do mieszkań mają być w
            połowie stycznia. Poza tym zrobione jest pół elewacji.
          • stoker2 Re: BUDYNEK D 14.12.06, 08:38
            czesc, mam mieszkanie nr 13 moze jest tutaj mój sąsiad??
        • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 17.12.06, 12:57
          Witam.
          Nas też bardzo roczarowało pismo o przedłużeniu terminu oddania mieszkań tym
          bardziej, że przez to musimy prosić bank o przedłużenie terminu realizacji
          kredytu, a to niestety wiąże się z dodatkowymi formalnościami i kosztami :-( Po
          otrzymaniu pisma dzwoniłam do PWD i zapewniają, że planują oddanie mieszkań do
          końca stycznia, choć nie wiem czy można im wierzyć... Może mamy szansę, bo
          zrezygnowaliśmy z wielu prac wykończeniowych w wykonaniu PWD.

Czy ktoś z Was orientuje się może kiedy nasz deweloper będzie przedstawiał
          wyliczenia ostatniej transzy?

p.s. W kaltce V dopiero elektrycy zabierają się za instalacje, a hydraulicy
          albo przed samymi świętami, albo na początku stycznia zaczną tu działania.
          Chyba w klatkach V i VI prace są wykonywane w ostatniej kolejności, niestety...
          • greg_poznan Re: BUDYNEK D 31.12.06, 13:05
            Witam. Nieco spóźniony ale jednak postanowiłem coś dopisać w tym starym roku.
            Zapraszam wszystkich jeszcze raz do odwiedzania bloga w którym zobaczyć można
            ciekawe fotki. Oto adres: kolorowecz2.blox.pl/html.
            Ostatnie fotki warte są przejrzenia więc zapraszam serdecznie.
            Oprócz tego chciałbym życzyć wszystkim i sobie oczywiście również szybkiego i
            sprawnego odbioru lokalu oraz wszystkiego dobrego w nowym 2007 roku. DO SIEGO
            Roku. Greg
            • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 03.01.07, 08:22
              Witam serdecznie w Nowym Roku:)
              Byłem wczoraj na budowie. Z tego co zauważyłem to zaczęli już ocieplać klatkę nr
              5:) Oprócz tego nic więcej nie widziałem, bo akurat w klatce 5 wylewali podłogi:)
              Z tego co wiem, to są tam już skończone tynki i wszystkie instalacje. Wygląda
              więc na to, że robota zbliża się ku końcowi.
              Pozdrawiam
              marcin m.

• monaa28 Re: BUDYNEK D 08.01.07, 18:30
                wygląda na to, że wkrótce odbierzemy klucze:) przynajmniej mam taką nadzieję:)
                • marcin.machynski BUDYNEK D -postęp prac na budowie 24.01.07, 09:04
                  Witam serdecznie wszystkich,

Prace na budowie idą pełną parą. Chyba jednak odbierzemy klucze już wkrótce.
                  Niepokoją mnie tylko mrozy, które mają przyjść w przyszłym tygodniu. Póki na
                  budynku D kończoną są prace nad elewacją. Wczoraj robotnicy zasłaniali elewacje
                  i montowali jakieś dmuchawy, żeby móc pracować - całkiem ciekawie:)
                  Oprócz tego w zasadzie kończone są prace wewnątrz, u mnie - w klatce 5, położone
                  są tynki, wylane podłogi, założone kostki elektryczne, a wczoraj zakładane były
                  końcówki przewodów wentylacyjnych.
                  Acha no i są już w zasadzie gotowe klatki schodowe (tzn. położone są płytki i
                  ostatnio zaczęli kłaść tynk:)
                  Całość zaczyna już jakoś wyglądać. Zastanawiam się tylko, czy zdążą wyschnąć
                  tynki do malowania i odbioru budynku.

Pozdr
                  marcin m.

• plevik Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 25.01.07, 19:20
                    Witam.
                    Co do malowania to mam wiadomość z budowy, że mieszkania nie będą malowane.
                    Ale biorąc pod uwagę wilgotność wewnątrz mieszkań to nawet bardzo dobrze.
                    • monaa28 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 25.01.07, 22:47
                      a dlaczego nie będą malować? a nie mogą włączyć grzejników, żeby suszyły? czy
                      nie ma jeszcze grzejników?
                      i jeszcze się zastanawiam, czy jak my się wprowadzimy to będzie już parking. Bo
                      jak nie, to gdzie będziemy parkować? czy oni myślą o tym? wiecie coś?
                    • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 29.01.07, 08:32
                      Witam,
                      Co do malowania to nawet się nie dziwię, bo teraz nawet tynki nie są jeszcze
                      suche i malowanie w takich warunkach nic by nie dało. No, ale tak zobowiązali
                      się wykończyć mieszkanie, a i robotnicy póki co mówią, że będzie jeszcze
                      malowanie w mieszkaniach. Może uda mi się coś dowiedzieć jutro na budowie.
                      Z tego co widzę, to możliwe że zdążą oddać mieszkania w lutym, ale będą jeszcze
                      mocno niewyschnięte i chyba strach będzie je malować. Zobaczymy.
                      pozdrawiam
                      marcin m.

• monaa28 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 29.01.07, 16:36
                        nam na budowie powiedzieli, że od 5 lutego mają włączyć ogrzewanie i od razu
                        chcą oddawać mieszkania w niektórych klatkach!!!! po co mi mieszkanie z mokrymi
                        ścianami? co ja mam niby w nim robić? nie podoba mi się to za bardzo
                        • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 31.01.07, 15:09
                          Witam ponownie,

Byłem wczoraj na budowie. Praca idą dosyć dobrze. Została już jedynie niewielka
                          część elewacji do skończenia, a rusztowania osłonięte są specjalna folią, żeby
                          nie zamokła elewacja.
                          Poza tym położone są już płytki na klatkach schodowych i balkonach.
                          W zeszłym tygodniu zamontowali też kaloryfery w mieszkaniach (u mnie brakowało
                          jeszcze w kuchni i łazience). Podobno w piątek lub poniedziałek mają robić
                          rozruch kotłowni i instalacji CO.
                          Z tego co się dowiedziałem mieszkania mają oddawać najwcześniej od 5 lutego, ale
                          to termin orientacyjny i może się jeszcze przesunąć i prawdopodobnie zostanie
                          jeszcze przesunięty o tydzień. W pierwszej kolejności mają oddawać mieszkania w
                          budynku od strony naramowickiej. Ja mam mieszkanie w klatce 5 (nr 30), a tam
                          jest około miesiąca opóźnieniach w stosunku do budynku od naramowickiej. Może
                          więc będzie tak, że włączą ogrzewanie i będę suszyć tynki i podłogi:)

Co do malowania ścian to niczego się nie dowiedziałem - podobno decyzje w tej
                          sprawie podejmuje kierownik budowy.

Pozdrawiam
                          marcin m.
                          • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 01.02.07, 12:51
                            Nam ostatnio powiedzieli, ze na koniec lutego bedzie mieszkanie oddane. W ogóle mielismy przeboje, bo zrobili nam wentylacje w pokoju, a nie zrobili w ubikacji!!:)Szybko interweniowaliśmy, co dało tyle, ze zrobili potrzebna wentylację, a rure w scianie w pokoju zabudowali płyta kartonowo-gipsową!Porażka...Tlumaczyli sie tym,że w mieszkaniach pod nami w tym miejscu są kuchnie i ta rura tak ma byc, sprawdzilismy i okazało sie, ze na dole jest taki sam pokój jak nasz:)
                            Troche to zamotane:)
                            Mam nadzieje, ze juz wkrótce dostaniemy klucze i bedziemy mogli wykanczac.
                            Pozdrawiam wszystkich
                            • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 01.02.07, 13:41
                              he he,

ja teraz jestem raz w tygodniu na budowie. najpierw nie sprawdzałem co się
                              dzieje, ale teraz już wiem, że trzeba tam co jakiś czas zaględnąc i wytłumaczyc
                              o co chodzi i gdzie mają być kratki wentylacyjne:)
                              Swoja drogą wentylacja w pokoju może byc ok:) (a wytłumaczenie, że piętro wyżej
                              jest łazienka:) jest już po prostu rozbrajające:)
                              pozdrawiam
                              marcin m.

• areant Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 01.02.07, 20:31
                                Witam!
                                Dawno się nie odzywaliśmy ale widzę, że i Wy macie "małe" problemy.
                                Chcielibyśmu się poradzić... My mamy mieszkanie w klatce 8-ej nr 57 na 1-szym
                                piętrze. W naszej kuchni, co do której mieliśmy już pewne pomysły jak ją
                                urządzić powstała w narożniku przy oknie nowa rura (do tego z kolankiem przy
                                suficie) obudowana płytą kartonową, której nie było na planie dołączonym do
                                umowy. Wygląda fatalnie... W odpowiedzi na nasze pismo oczywiście wszystko jest
                                zgodne z dokumentacją techniczną, a plan, który dostaliśmy był tylko poglądowy
                                nie mamy się nim sugerować. Mogliśmy się przecież zapoznać z dokładną
                                dokumentacją. Napiszcie proszę czy też macie takie rury i czy wiecie co to
                                jest. Nam to pasuje na odprowadzneie wody deszczowej z dachu. Swoją drogą
                                musimy sprawdzić wentylację ;) Pozdrawiamy!
                                • stwd75 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 01.02.07, 22:27
                                  Też mam takie tandetnie zabudowane rury - w kuchni i łazience. Dodatkowo mam rurę do wentylacji w łazience wyprowadzoną w kuchni "na żywca" - oczywiście zabudowaną tandetnym karton-gipsem. Ciekawe po co w tym układzie są kominy? Rury do czego służą pojęcia nie mam...
                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 02.02.07, 08:39
                                    Widzę, że beznadziejnei krzywo dociete rury-kartonowo-gipsowe to standard;) Tak naprawde to nie jest smieszne..Tak jak wcześniej napisałam w pokoju zamiast usunac tą rure niepotrzebna to ja zabudowali!! Az mnie krew zalała jak to zobaczyłam(najpierw zaczełam sie glosno smiac z tej fuszerki). Mamy dodatkowy problem bo mąż jest teraz za granica a ja pracuje do 16stej i nie mam jak tak pojechac zeby sprawdzic czy to poprawili:( Ostatnio bylismy w sobote zobaczyc (odkrylismy tę rure zab.)ale bylo zamkniete, nie bylo robotnikow, mozna powiedzieć, że sie wlamalismy;)a poza tym to jakos dziwnie nam sie powiekszył komin(?) w pokoju..

Zycze nam wszystkim zadowolenia z efektu koncowego:)
                                    Pozdrawiam
                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 02.02.07, 08:42
                                    Witam ponownie,

Ja mam kuchnię i łazienkę w dwóch końcach mieszkania, więc z rurą przechodzącą z
                                    łazienki do kuchni nie miałem problemów:) Jednak rurę w kuchni faktycznie
                                    posiadam - w narożniku zabudowaną w trójkącie (początkowo miałem z nią problem,
                                    bo zakupiłem już zlew narożnikowy, który jest ścięty w trójkąt).
                                    Z tego co się dowiedziałem i co widziałem w czasie jej montażu jest to
                                    kanalizacja, do której poprowadzony jest odpływ do zlewu w kuchni.
                                    Problem z planem u mnie był taki, że zlew planowany był z jednej strony kuchni,
                                    a rura kanalizacyjna z drugiej. Z tego powodu przesunięto rurę w drugi róg i do
                                    tego kuto sufit, żeby ja poprowadzić:) No ale w sumie mi pasuje. Rozmawiałem z
                                    fachowcami i powiedzieli, że gdyby mieli puścić tę rurę przez kuchnie to
                                    wystawałaby z posadzki.

Ogólnie rzecz biorąc miałem co prawda pewne niespodzianki w trakcie budowy, ale
                                    panowie z ekipy w miarę możliwości wszystko starają się tłumaczyć, a i ja nie
                                    nastawiałem się od pewnego momentu (min. po tej rurze), że mieszkanie będzie
                                    wyglądało tak jak na planie.
                                    No ale swoja drogą, jeżeli coś zostało w mieszkaniu zmienione i doszły np. nowe
                                    instalacje (tak jak ta trójkątna rura) to można jedynie dochodzić od PWD
                                    odszkodowania, co w rzeczewistości oznacza, że nie możemy zrobić nic, bo chyba
                                    niewielu z nas zrezygnuje z mieszkania z powodu rury:(

Ja osobiście polecam częste wizyty na budowie (można wejść bez problemów w
                                    sobotę od 9.00) i rozmowy z fachowcami, którzy to wykonują.

pozdrawiam
                                    marcin m.
                                    • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 06.02.07, 08:04
                                      A wiesz może w tygodniu do której jest mozliwośc pojscia na budowe?Bo mam jedyna mozliwość w czwartek mniędzy 17, a 18-tą :) Ale boje się że już tam nie będzie mozna wejść:(

Życze miłego dnia
                                      • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 06.02.07, 08:51
                                        Z tego co wiem to wejście na budowę jest możliwe tylko od pon do sob w godz. 9 -
                                        15 (w sobote chyba nawet tylko do 13. Potem pilnuje juz tylko ochronę, która nie
                                        wpuszcza na budowę.

pozdr
                                        • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 06.02.07, 08:55
                                          :( Dziekuje za odpowiedź, to chyba nie ma sensu tak jechac tak pozno,, To dopiero za jakieś 2tygodnie bedę mogła zobaczyc mieszkanie:(Mam nadzieje, ze wszystko będzie w porządku :)
                                          Pozdrawiam
                                • plevik Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 03.02.07, 20:36
                                  Witam sąsiada z dołu:D
                                  Ta rura to nie deszczówka gdyż ta jest w szachcie na klatce schodowej, ale
                                  kanaliza z kuchni.
                                  To tyle z wyjaśnienia.
                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 06.02.07, 12:54
                                    Hej! Czy ktoś był może wczoraj na budowie? Miałam info, że od poniedziałku
                                    mieli wreszcie uruchomić kotłownię i rozpocząć grzanie mieszkań, by osuszyć
                                    tynki...
                                    • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 07.02.07, 11:18
                                      Witam serdecznie,

Wczoraj byłem na budowie. W chwili obecnej skończony jest w zasadzie budynek D
                                      od Naramowickiej (wczoraj kładzione były przy nim chodniki) i kończone są tynki
                                      i malowanie w drugiej części budynku.
                                      W mojej klatce - nr 5 - założone są już drzwi wejściowe do mieszkań i klatek,
                                      lampy na klatkach schodowych i domofon przy drzwiach wejściowych na klatkę schodową.

Jeśli chodzi o malowanie to faktycznie podobno nie będzie wykonane - odliczą to
                                      od ostatniej raty.

Co do kotłowni to na razie kaloryfery są zimne:( Z tego co się dowiedziałem
                                      kotłownia nie ma jeszcze "odbioru" i dlatego ruszy być może pod koniec tego lub
                                      na początku przyszłego tygodnia.

Póki co we wszystkich mieszkaniach pootwierane są okna - chyba żeby mieszkania
                                      szybciej schły.

pozdr
                                      marcin m.
                                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 09.02.07, 17:33
                                        Witam.
                                        Dzięki za informacje. Byłam wczoraj na budowie, ale przed 17-tą już prawie
                                        nikogo nie było... chyba tylko nam lokatorom jakoś tak śpieszno do wykończenia
                                        i oddania mieszkań.
                                        Niestety mam informację, że odbiór kotłowni jest przewidziany na poniedziałek
                                        (12.02), choć nikt tego nie może potwierdzić. Podpytywałam kiedy jest szansa na
                                        odbiór kluczy, ale żadnych konkretów, bo wszystko warunkują uruchomieniem
                                        kotłowni... Dostałam 'zaproszenie' do podpisania umowy z ENEĄ już w przyszłym
                                        tygoniu, pewnie i do Was też się w tej sprawie odezwali.
                                        Czekam też na potwierdzenie metrażu mieszkania, bo pomiary, które wstępnie
                                        wykonano były źle wyliczone...

Czy ktoś orientuje się może jakie możliwości dostępu do TV oraz Internetu są
                                        osiągalne na os. Kolorowym?

Pozdrawiam.
                                        • martk Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 11.02.07, 22:30
                                          Na os.Kolorowym dostępna jest kablówka, internet oraz telefon stacjonarny z
                                          firmy Echostar. Polecam ich stronkę www.echostar.pl

pozdrawiam,
                                          mieszkaniec bud.F
                                          • lunatyk79 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 12.02.07, 14:21
                                            Witam wszystkich
                                            Czy macie może jakieś informacje czy ruszyła nasza kotłownia? Podobno dziś miał
                                            być w końcu jej odbiór i miało ruszyć ogrzewanie budynku.
                                            • stwd75 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 12.02.07, 20:06
                                              Jak byłem w mieszkaniu około godziny 16 to grzejniki były zimne jak trup.
                                              Wniosek: kotłownia jeszcze nie ruszyła.
                                              • marcin.machynski BUDYNEK D - kotłownia 15.02.07, 13:53
                                                Witam serdecznie,

Kaloryfery są nadal zimne, bo nie ma jeszcze odbioru kotłowni. Odbioru kotłowni
                                                nie ma jeszcze, bo podobno nie ma jeszcze pozwolenia na jej budowę tj. dokładnie
                                                pozwolenia na budowę instalacji gazowej wewnątrz budynku. Ot takie małe
                                                niedopatrzenie:)
                                                Z tego co się dowiedziałem w gazowni, to dokumenty do pozwolenia na budowę są
                                                już złożone, ale kiedy będzie wydana decyzja i czy się uprawomocni, no i kiedy
                                                będzie pozwolenie na użytkowanie i odbiór kotłowni to nikt nie potrafił mi
                                                powiedzieć.
                                                a termin końca lutego oddala się coraz bardziej...

pozdrawiam wszystkich oczekujących:)
                                                marcin m.
                                                • lunatyk79 Re: BUDYNEK D - kotłownia 15.02.07, 16:26
                                                  No tak, czego można było się spodziewać. Jakoś mnie to nawet nie zaskoczyło.
                                                  Ale denerwują mnie z każdym dniem coraz bardziej.
                                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D - kotłownia 16.02.07, 08:20
                                                    Jeszcze jedna uwaga.
                                                    Dzwoniłem jeszcze raz do gazowni i powiedzieli, że w zasadzie to puszczą gaz w 2
                                                    - 3 dni, ale odbiór kotłowni mogą zrobić dopiero po pozwoleniu na budowę. Trochę
                                                    dziwne i nie wiem czy z tego będziemy mieli gorące kaloryfery.
                                                    pozdr
                                                    marcin m.
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D - kotłownia 17.02.07, 12:03
                                                    Dzwoniłam wczoraj na budowę i dostałam info, że kotłownia juz po odbiorze i
                                                    próbnym rozruchu, że wszystko ok i zaczynają grzać. Niestety nie miałam
                                                    możliwości aby podjechać i to sprawdzić osobiście...
                                                    Dostałam też info, że zaczynają umawiać się na oddawanie pierwszych mieszkań,
                                                    czy kontaktowali się z Wami w tej sprawie?
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • monaa28 Re: BUDYNEK D - kotłownia 17.02.07, 13:17
                                                    podobno już grzeją od wczoraj:)
                                                  • areant Re: BUDYNEK D - kotłownia 17.02.07, 16:25
                                                    Witam!
                                                    Byliśmy dzisiaj na budowie. Dobre wieści... "Już" grzeją :) Pozdrawiamy
                                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D - kotłownia 19.02.07, 08:27
                                                    Potwierdzam, bylismy w sobote i kaloryferki cieplukie az milo :) Tylko jeszcze w lazience brak drabinki. To teraz czekamu niecierpliwie na kluczi i z obawą na czas wykańczania mieszkania ;)
                                                    Pozdrawiam sąsiadow!:)
                                          • biedronka.22 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 13.02.07, 20:37
                                            Dzięki za info.

Pozdrawiam.
                                            • marcin.machynski Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 19.02.07, 15:39
                                              witam serdecznie,

jest już ciepło w mieszkaniach, a na dodatek można się już umawiać na odbiór
                                              mieszkań. Ja odbieram - przynajmniej na razie - 27.02:) pozdrawiam
                                              • plevik Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 19.02.07, 18:39
                                                Witam.
                                                No fakt na odbiór mieszkań się już umawiają a jeszcze nie ma prądu, więc po co
                                                komu mieszkanie bez prądu??
                                              • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 08:16
                                                Witam,
                                                mam jeszcze pytanie, czy ktos z was może jaka jest przestrzen pomiędzy drzwiami wejściowymi a podłoga, jak gruba deska na podłodze(panele, drewno?) sie tam zmieści?podejmujemy własnie decyzje co kladziemy na podłodze i mamy mały dylemat:)
                                                Pozdrawiam cieplutko
                                                • lunatyk79 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 09:07
                                                  No tak jest to poważny problem. Jeśli zdecydujesz się na deskę lub parkiet
                                                  pamiętaj, że powinna ona przejść aklimatyzację w mieszkaniu. Zanim wniesiesz
                                                  deski do mieszkania musi być tam odpowiednia wilgotność powietrza. Przy
                                                  dzisiejszym stanie ścian to pewnie miesiąc będzie trzeba suszyć mieszkania. Co
                                                  do drzwi to zawsze można je jeszcze skrócić ale z tym ostrożnie, najlepiej
                                                  wyszukaj sobie instrukcje producenta do drzwi, które sobie zamówiłaś. Wszystkie
                                                  warianty materiałów na podłogę maja swoje plusy i minusy dlatego należy się
                                                  dobrze zastanowić.
                                                  pozdrawiam
                                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 09:30
                                                    Drzwi wejściowe mamy że tam powiem "firmowe";)Czyli wstawione przez Pwd i nie wiem czy mozna je skrócic. Wiem, że deski musza poleżeć ok 2tyg i to przemawia na ich niekorzyść-chcemy sie wprowadzic jak najszybciej i nie placic za wynajem, no i deska jest sporo grubsza (tzn. mam na mysli takie dechy obrobione prosto z tarataku bo takie tez bierzyemy pod uwage:)Myslimy tez o czyms w rodzaju deski Barlineckej ale jest to troszke cos innego (baltica).Az mnie przeraza wykanczanie mieszkania, konsultując wszystko z mężem przez tel. i gg ;)
                                                    Miłego dnia!
                                                  • lunatyk79 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 10:10
                                                    Drzwi nie są firmowe PWD tylko PORTY, bo takie wstawiali, ale można było wybrać
                                                    różne typy drzwi PORTY. Każde można skrócić, nie za wiele ale parę minimetrów
                                                    zawsze się uzyska. Przestrzeni do posadzki jest gdzieś około centymetra. Więc
                                                    powinno wystarczyć. Pamiętaj jeszcze o podkładzie pod deski: korek, folia, lub
                                                    kartonowe płyty. Jeśli chodzi o deskę Barlinecką czy Baltic to one też niestety
                                                    powinny poleżeć i 2 tygodnie to jest takie minimum. Najtańsze i najprostsze
                                                    rozwiązanie to oczywiście panele, ale panele są zimne i ja ich nie biorę pod
                                                    uwagę. Deski Baltic czy Barlinek są za to nie najlepsze, jeśli chodzi o
                                                    lakiery, bo są lakierowane lakierami ekologicznymi, co powoduje, że ich prawie
                                                    nie widać na tej desce. Chyba, że deska lakierowana na wysoki połysk, ale ta
                                                    troszkę więcej kosztuje. I to jest dylemat. Można pomyśleć jeszcze o
                                                    parkietach, cenowo wychodzą podobnie tylko do tego trzeba pamiętać o robociźnie
                                                    która jest raczej droga przy takiej imprezie i czas potrzebny na zrobienie. ale
                                                    jeśli bierzesz pod uwagę deski z tartaku to z tym też jest sporo zabawy.
                                                    pozdrawiam
                                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 10:41
                                                    dziekuje ci bardzo za wskazówki, teraz wiem juz konkretnie co i jak:) Wiem, ze drzwi są Porty tak tylko napisałam, bo oni wszystkim jednakowe wstawiaja, jak sie nie zamowi innych:)jako kobieta nie za bardzo sie martwie co tam trzeba pod deske połozyc, zostawie to mezowi i fachowcom:)Ale twoje rady kopiuje mu na gg:)ja wole ogólnie powierzchnie matowe wiec chyba nie jest dla mnie - to, ze lakieru na balticu nie widac:)Tylko nie wiem czy to ma jakies konsekwencje odnosnie trwałosci drewna.
                                                    Bardzo ci dziekuje za porady, na pewno wezmiemy je pod uwagę!
                                                    Pozdrawiam!:)
                                                  • lunatyk79 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 11:04
                                                    To jak tak mi dziękujesz to jeszcze Ci podpowiem, że oczywiście fakt, że na
                                                    desce typu Barlinek czy Balitc jest lakier ekologiczny i jest go mało ma
                                                    ogromne znaczenie przy użytkowaniu takiej podłogi. W takim przypadku warstwa
                                                    lakieru jest bardzo cienka i nie przejmuje uszkodzeń mechanicznych, dlatego też
                                                    deska może mieć wgniecenia od mebli a rysy które będą powstawały będzie
                                                    przyjmowało drewno i to ono będzie kaleczone. Tak więc rysy będą widoczne i
                                                    niemożliwe do usunięcia. Dodatkowo deski tego typu nie za bardzo nadają się do
                                                    odświeżenia (powtórne cyklinowanie i lakierowanie), bo warstwa drewna
                                                    szlachetnego jest tu bardzo cienka i trzeba bardzo na nią uważać. W przypadku,
                                                    gdy upadnie Ci coś ciężkiego na podłogę może się zdarzyć że klepka z których
                                                    deska jest zbudowana może wyskoczyć. Pod deskę najlepiej położyć sprasowany
                                                    korek gdyż on w przyszłości nie odkształci się i nie zmieni swojej objętości.
                                                    Pod korek oczywiście folia. W przypadku parkietu czy desek takich z tartaku
                                                    sama decydujesz o lakierach które zastosujesz. Na rynku jest wiele dobrych
                                                    lakierów, które zagwarantują bardzo ładny wygląd i trwałość drewna. A w
                                                    przypadku uszkodzeń mechanicznych to gruba warstwa lakieru będzie przejmować
                                                    cała silę.
                                                    pozdrawiam
                                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D -postęp prac na budowie 20.02.07, 11:29
                                                    Widze, że jestes ekspertem od podłóg:)Chyba jednak namówie męża na deski z tartaku, więcej roboty na pewno, ale tez i lepsza jakość.
                                                    W takim razie jeszcze raz dziekuję ;)My mielismy dość mała wiedze na ten tema, a wiadomo, że sklepy i producenci zachwalaja swoje wyroby.

Pozdrawiam cieplutko.

ps. Myslę, że nie tylko ja skorzystam z twoich rad:)
                                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK D - odbiory 26.02.07, 10:25
                                                    Witam sąsiadów. Czy jesteście może już po odbiorach. Interesuje mnie informacja
                                                    jak one przebiegają. Ile macie uwag podczas odbiorów i inne uwagi. Ja jestem
                                                    jeszcze przed odbiorem więc każde Wasze uwagi będą bardzo cenne.Pozdrowionka.
                                                  • lunatyk79 Re: BUDYNEK D - odbiory 26.02.07, 13:07
                                                    Ja już jestem po odbiorze mieszkania i oczywiście jestem zawiedzony, tym jak to
                                                    wyglądało. Najgorsze jest to, że na odbiorze nie otrzymasz kluczy do mieszkania
                                                    (rozporządzenie Zarządu PWD). Otrzymasz tylko papierki, z którymi jedziesz do
                                                    PWD. Tam wystawiają ostateczną fakturę, którą musisz zapłacić i dopiero po tym
                                                    możesz otrzymać klucze. Ja dziś płaciłem fakturę i jutro będę atakował o moje
                                                    kluczę. Napisze oczywiście jak się sprawa ma.
                                                    Z innych ciekawostek to w łazience brak oczywiście drabinki, co zostało
                                                    odnotowane w protokole. Nie ma tez liczników do prądu, dlatego też w
                                                    mieszkaniach prądu również nie ma. Wyłapałem i zgłosiłem kilka drobnych
                                                    usterek. Reszta pewnie i tak wyjdzie dopiero w praniu. Klatki dopiero były
                                                    malowane i dało się odczuć napięcie związane z przygotowaniami na ostatnią
                                                    chwilę, ale... mam to już za sobą. Czekam na klucze i życzę sobie i Wam
                                                    szybkiego zamieszkania na Kolorowym.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D - odbiory 26.02.07, 14:53
                                                    Podpisałeś protokół odbioru z tymi usterkami??
                                                    Co PWD mówi na brak prądu? Przecież takie coś to totalny absurd. Jak można oddawać mieszkania bez sprawdzonej instalacji elektrycznej?? Jak dla mnie to dość dziwne...
                                                    Pozdrawiam
                                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D - odbiory 26.02.07, 15:12
                                                    no to ładny odbiór jak nawet kluczy do mieszkania nie można dostać. problem też
                                                    w tym, że w takiej sytuacji w zasadzie można czekać na usunięcie poprawek do u
                                                    ... nej śmierci. Jak PWD dostanie kasę z ostatniej raty to zasadzie poprawki
                                                    mogą się spokojnie wlec, a i negocjacje w sprawie usunięcia usterek i ich wpływu
                                                    na cenę mieszkania nie mają racji bytu.
                                                    w zasadzie to to chyba nawet nie był odbiór mieszkania:(

co do tzw. białego montażu to z tego co słyszałem może być z nim kiepsko tzn.
                                                    raczej nikomu nie chce się go montować. Kwestia tylko kiedy zamierzają to zrobić?
                                                    Mam pytanie, czy miałeś może zamontowane umywalki i toaletę?

pozdr

• lunatyk79 Re: BUDYNEK D - odbiory 26.02.07, 15:43
                                                    No tak to niestety wyglądało, sam się nie mogłem nadziwić. Długo się
                                                    zastanawiałem czy podpisywać czy to nie, ale wszystko było oznaczony w tych ich
                                                    papierkach więc..., podpisałem. Najwyżej będę ich nachodził każdego dnia, bo
                                                    przez jakiś czas jeszcze będą na miejscu. Zresztą są też inne metody, aby
                                                    uzyskać to co Ci się należy. Czekam tylko jak to jutro będzie z tymi kluczami.
                                                    A co do wykończenia to z wszystkiego, z czego tylko mogłem zrezygnowałem. Wole
                                                    sobie to zrobić sam. Na usunięcie usterek maja chyba 21 dni tak, więc nie licz
                                                    na to, że najpierw wszystko będzie ok. a dopiero później im zapłacisz.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D - odbiory 26.02.07, 17:07
                                                    Jak to mam nie liczyć na to, że wszystko będzie ok? To co to za odbiór?? Ja z pewnością nie podpiszę protokołu jeśli coś będzie nie tak. Wygląda na to, że PWD chce za wszelką cenę i wszelkimi sposobami doprowadzić do odbiorów by potem mieć czyste ręce i móc się, brzydko mówiąc, wypiąć. Wg mnie w naszym intresie jest by wszystko było zakończone nawet kosztem przedłużenia terminu...
                                                    Pozdrawiam
                                                  • szyba_1705 Re: BUDYNEK D - odbiory 27.02.07, 10:48
                                                    Witam wszystkich sąsiadów:-)Będę mieszkała w budynku "E", dlatego dopiero
                                                    zaczynają się moje wizyty na budowie, jestem juz po wstępnych ustaleniach z
                                                    hydraulikiem i elektrykiem - na razie wszystko przebiega ok. Przeraża mnie
                                                    jednak ta ilośc usterek o której piszecie, ja chyba niezdecyduje sie podpisać
                                                    protokołu, jeśli coś będzie nie tak tzn. nie chodzi mi o drobne usterki (te
                                                    zawsze mogą się zdarzyć), ale odebrać mieszkanie bez prądu, kaloryferów????
                                                    przecież to miały być mieszkania "pod klucz", a oni ich nawet nie pomalowali?
                                                    Ja z większości i tak zrezygnowałam, więc mam nadzieję, że się chociaż wysilą i
                                                    pomalują...bo najłatwiej to oddać kasę szybciej oddadzą mieszkania, no i nie
                                                    muszą płacić ekipie malarzy - czysty zysk:-(
                                                    ps. dziekuję wszystkim za cenne uwagi, o których piszecie na forum - teraz wiem
                                                    juz na co zwrócic uwagę:-) pozdrawiam wszystkich mieszkańców kolorowego
                                                  • lunatyk79 Re: BUDYNEK D - odbiory 27.02.07, 14:38
                                                    Właśnie odebrałem klucze... i jestem szczęśliwy, a cała reszta, dziś nie ma
                                                    znaczenia. Zaczynam kolejną bitwę, aby nasze mieszkanko było tak piękne jak to
                                                    sobie wymarzyłem. Życzę Wszystkim, aby tak jak ja mieli klucze do swoich
                                                    mieszkań w swoich rękach. Pozdrawiam
                                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D - odbiory 01.03.07, 08:24
                                                    Do nas jeszcze nawet nikt nie dzwonił w sprawie odbioru mieszkania..:( Wie ktoś może ile klatek juz oddano?Bo juz nie mozemy sie doczekac:)

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów :)
                                                  • plevik Re: BUDYNEK D - odbiory 01.03.07, 13:09
                                                    Narazie żadnej, ale jak tu oddawać gdy nieskończone???? jeszcze poczekamy z tydzień.
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D - odbiory 02.03.07, 20:24
                                                    Hej!
                                                    Pamiętajcie wybierając się po odbiór kluczy umówić się też z administarcją, bo
                                                    od nich można otrzymać klucze do drzwi wejściowych do klatki. Co z tego, że
                                                    dostaliśmy klucze od naszego M, jeżeli na klucze od drzwi przy domofonie i tak
                                                    musimy poczekać...
                                                    Z innych nowości to nadal w mieszkaniach np. klatka V nie ma kaloryferów
                                                    łazienkowych i białego montażu. Co ważne też nadal nie ma prądu i liczników, a
                                                    kiedy prąd będzie - tego nikt nie potrafił dziś na budowie określić, może w
                                                    połowie marca... Trochę nas to dziwi, bo mieszkanie pozwolono nam odebrać,
                                                    zapłaciliśmy i jeszcze musimy czekać :-(

• greg_poznan Re: BUDYNEK D - odbiory 04.03.07, 21:02
                                                    Cześć.Zupełnie nie mogę zrozumieć sprawy liczników i dostarczenia energii
                                                    elektrycznej do mieszkań. Mieszkania oddawane miały być "pod klucz". Tymczasem
                                                    okazuje się że i klucz trzeba sobie załatwić - trochę to śmieszne. Jeśli pada
                                                    pytanie o energię elektryczną to oczywiście usłyszeć można że i owszem będzie -
                                                    i tak np. jak składałem umowę z ENEA u administratora to mówił że liczniki będą
                                                    przed odbiorem; po tygodniu mówił że liczniki będą do 5 lub 6 marca czyli na
                                                    granicy kończących się odbiorów, a ciekaw jestem co usłyszę w dniu jutrzejszym -
                                                    w sobotę liczników jeszcze nie było.Pozdrawiam wszystkich zniecierpliwionych
                                                    zamieszkaniem na swoim. Do zobaczenia na budowie.
                                                  • queenet prośba :) 04.03.07, 23:57
                                                    Witam klientów PWD :) Na początku życzę Wam wszystkiego dobrego w związku z
                                                    odbiorem wymarzonych mieszkań :)

Proszę Was o poradę,ponieważ rozważam kupno mieszkania od PWD w nowej
                                                    lokalizacji (mam juz umowę rezerwacji i przymierzam się do podpisania umowy w
                                                    formie aktu notarialnego).Mam nadzieję,że nie będziecie mi mieli za złe,że piszę
                                                    akurat w tym wątku. Chcę dotrzeć do klientów PWD będących już przed samym końcem
                                                    inwestycji i tylko Wy możecie mi pomóc podjąć decyzję i odpowiedzieć na kilka
                                                    pytań:
                                                    1. Jakie wasze sugestie (proponowane zmiany na waszą korzyść) zostały
                                                    uwzględnione w umowach (przedwstępnej i tej kolejnej)?
                                                    2. Czy w umowach mieliście konkretne daty np. podpisanie ostatniego aktu
                                                    notarialnego przenoszącego na Was własność mieszkania? Bo ja mam dużo dat
                                                    określanych jako : 90 dni od momentu przekazania mieszkania, 150 dni od czegoś
                                                    tam... To jest mało konkretne niestety.
                                                    3. Jak dokładnie została załatwiona sprawa hipoteki która istniała na gruncie na
                                                    początku budowy, czy faktycznie dostaliście list z banku o tym,że hipoteka
                                                    została wykreślona? W jakim momencie trwania całej inwestycji przychodzi taki
                                                    list? Jak to właściwie jest:z pierwszych pieniędzy które wpłyną hipoteka zostaje
                                                    spłacona,tak? Czy był konkretny zapis w umowie,że hipoteka będzie wykreśona z
                                                    dniem takim i takim czy jest tylko ten zapis o bezobciążeniowym odłączeniu lokalu?
                                                    4.Czy mogliście wprowadzić zapis o tym,że powierzchnia wybudowanego mieszkania
                                                    nie moze sie różnić od planowanej o więcej niż np. 3-5%?
                                                    5. Czy spółka PWD buduje sama czy jest jakiś podwykonawca?
                                                    6. Czy Wasi prawnicy odniosili się do takiego zapisu:
                                                    "określenie strony kupującej jako „Inwestora" jest dla niej dużym zagrożeniem,
                                                    powinno być użyte określenie „Kupujący" czy tez „strona Kupująca".
                                                    Zgodnie bowiem z art. 647 kc § 5 inwestor i wykonawca ponoszą solidarną
                                                    odpowiedzialność za zapłatę wynagrodzenia za roboty prowadzone przez
                                                    podwykonawcę. W przypadku więc nie zapłacenia tego wynagrodzenia przez
                                                    wykonawcę, podwykonawca będzie mógł żądać od kupującego zapłaty w części
                                                    przypadającej na jego lokal i udział w nieruchomości wspólnej."

Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi!
                                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK D - odbiory 05.03.07, 22:31
                                                    Hej. Mam pytanie do sąsiadów. Ilu z Was odebrało mieszkania bez energii
                                                    elektrycznej doprowadzonej-bez licznika, a ilu jest tych co nie podpisało
                                                    protokołu odbioru. Czy ktoś ma może informację o przewidywanych terminach
                                                    podłączenia liczników. A może jest ktoś kto zadzwonił do ENEA i o to pytał.
                                                    Nawet Pan administrator osiedla nie poczynił nic żeby się dowiedzieć kiedy
                                                    liczniki się pojawią.Może jeszcze nie wszyscy wiedzą ale podpisanie protokołu
                                                    nawet jeśli nie ma zasilania elektrycznego nie zwalnia z opłat czynszowych itp.
                                                    To naprawdę super dziwne że PWD oddaje takie mieszkania. Pozdrawiam
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D - odbiory 06.03.07, 10:45
                                                    Ja jeszcze nie nie miałem odbioru więc nic nie podpisywałem. Jednak jeżeli nie będę miał mieszkania w stanie takim jak w umowie (prąd, armatura itp.)to NA PEWNO go nie odbiorę. Czekam do końca marca a później trzeba będzie zastanowić się jak rozwiązać problem naliczania odsetek. A może ktoś już zasięgał informacji w jaki sposób to się robi??? tzn. chodzi mi o odsetki za niewywiązanie się z umowy :)
                                                    Pozdrawiam
                                                  • areant Re: BUDYNEK D - odbiory 06.03.07, 20:16
                                                    Cześć! My też jeszcze nie odbieramy mieszkania, bo po co nam mieszkanie jak nie
                                                    ma w nim prądu i tak fachowcy nic w nim nie zrobią a tylko czynsz będziemy
                                                    musieli płacić. Też nie mamy informacji na temat liczników. ponadto brakuje nam
                                                    termostatów i kaloryfera w łazience, nie mówiąc o wyregulowaniu okien...
                                                    Pozdrawiamy...
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D - odbiory 07.03.07, 08:23
                                                    Oooo to ciekawe... termostaty miały być? U mnie oczywiście też ich nie ma. Jeśli miały być w standardzie to faktycznie jest to kolejny punkt, na który trzeba zwrócić uwagę. Jeśli wiesz coś więcej na ten temat daj znać :)
                                                    Pozdrawiam
                                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK D - odbiory 07.03.07, 10:12
                                                    Witam.Termostaty są do uzupełnienia. Na budowie o tym wiedzą, przez przypadek
                                                    dowiedziałem się że termostaty otrzymamy "do ręki" w momencie podpisania
                                                    protokołu odbioru - pewnie razem z kluczami. Okna również mam do regulacji i to
                                                    wszystkie. A cieszycie się że macie takie 'fajne' jednoskrzydłowe okna o
                                                    szerokości ca.1,5m których otwarcie zabiera połowę pokoju. Ja się z tego bardzo
                                                    cieszę. Jest gites.Pozdrawiam wszystkich.G
                                                  • steffka82 Re: BUDYNEK D - odbiory 08.03.07, 08:25
                                                    Dowiedziałam sie, że w przyszłym tygodniu będą organizować masowe wydawanie kluczy i że wszyscy muszą mieszkanie odebrać..Ciekawe co z robią jak ktoś sie uprze, że nie odbiera bo czegoś brakuje.
                                                    I małe pytanie, co to znaczy, że okna nie sa wyregulowane?;)Pytanie zapewne śmieszne, ale tego nie wiem i chciałabym, żeby wszystko było w miere ok :)

Pozdrowienia,a dla sąsiadek z okazji dnia Kobiet wszystkiego najlepszego:)
                                                  • areant Re: BUDYNEK D - odbiory 08.03.07, 17:56
                                                    Najpierw niech wykończą mieszkania a potem niech zmuszają do odbioru... co do
                                                    okien to znaczy zeby nie było szpar, żeby nie wiało i wszystko chodziło
                                                    gładko :)Mamy juz kaloryfer w łazience. pozdrawiamy!
                                                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D - odbiory 11.03.07, 18:53
                                                    Hej.
                                                    Czy ktoś z Was ma może info kiedy w końcu zamontują termoregulatory na
                                                    kaloryferach oraz co z prądem?
                                                    Czy w Waszych klatkach również tak 'genialnie' zamontowano zamki w drzwiach
                                                    wejściowych, że jak ktoś przekluczy zamek od zewnątrz to od wewnatrz nie ma
                                                    możliowści otworzenia, nawet kluczem!!! Zamek został tak osadzony, że od strony
                                                    klatki nie ma szans aby klucz go dosięgnął!!! Czy tak tylko trafiło się nam w
                                                    klatce V?
                                                    Pomalowano klatkę schodową, tylko po co skoro już na 2 ścianach na świeżej
                                                    farbie przebijają place wilgoci!!!
                                                    Może warto w tej sprawie już teraz napisać oficjalne pisma do PWD...
    • steffka82 Re: BUDYNEK D 14.03.07, 09:09
      Witam!

Cos ostatnio cisza na forum:) A my jeszcze czekamy na odbiór, ekipa czeka, materiały zamówione. Tylko zastanawiam sie kiedy dać znać do banku o przeleiwe transzy, bo niby musimy poinformować bank na 2 tyg. przed terminem. Ile czasu mamy na wpłate od wystawienia faktury przez PWD?

Pozdrawiam
      • areant Re: BUDYNEK D 14.03.07, 15:15
        Witam,

dzwoniłem dzisiaj na budowę i otrzymałem info, że od jutra zakładają liczniki.
        Zajmie im to ok. 1 tyg. Pzdr.
        • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 15.03.07, 13:36
          Hej!

Mam info, że jutro jest odbiór techniczny naszego bloku :-)
          Dziś faktycznie rozpoczął się montaż liczników.
    • monaa28 Re: BUDYNEK D 16.03.07, 17:07
      mamy prąd!!!!!!
      • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 19.03.07, 09:22
        Witam serdecznie,

Ja odbieram mieszkanko dopiero jutro. A w jakich klatkach jest juz proąd?

pozdr
        mm
        • steffka82 Re: BUDYNEK D 21.03.07, 09:30
          My jeszcze prądu nie mamy. A wie moze ktoś, kiedy mozna się zameldować w nowym mieszkanku?
          Pozdrawiam
          • monaa28 Re: BUDYNEK D 21.03.07, 17:05
            chyba dopiero po akcie notarialnym, to właśnie z nim chyba idziesz do urzędu się
            zameldować
            • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 22.03.07, 15:06
              w końcu i ja odebrałem klucze:):):)
              było trochę poprawek i uwag, ale wszystko dobrze się skończyło. jutro mają
              podobno regulować okna, i jutro też odbieram jeszcze klucze do domofonu:)
              ściany mam w miarę proste - tylko malować.
              pozdrawiam wszystkich

co do meldunku to faktycznie można go zrobić dopiero po akcie notarialnym bo
              trzeba w urzędzie przedstawić tytułu własności lokalu.

ps. piszcie jak Wam idą prace wykończeniowe. ja w ten weekend wchodzę z
              malowaniem, a za tydzień kładę podłogi.
              pozdr
              mm
              • areant Re: BUDYNEK D 22.03.07, 18:49
                Witam! My odbieramy mieszkanko w poniedziałek :) Może podpowiecie nam na co
                szczególnie mamy zwrócić uwagę? Jakie mieliście uwagi i jakie poprawki muszą u
                Was zrobić? I jeszcze jedno: orientujecie się czy za akt notarialny trzeba
                płacić? Pozdrowienia!
                • plevik Re: BUDYNEK D 22.03.07, 19:54
                  Trzeba płacić, ale nie będzie to jakaś zawrotna suma, przynajmniej tak mówili na
                  początku. Poza tym czy ktoś przy odbieraniu mieszkania zwrócił uwagę na klatkę
                  schodową???
                  • areant Re: BUDYNEK D 22.03.07, 20:19
                    Witam! Wiecie może od kiedy trzeba będzie płacić czynsz?
                    • zzolwik Re: BUDYNEK D 23.03.07, 09:25
                      czynsz się płaci od momentu podpisania protokołu odbioru
                    • steffka82 Re: BUDYNEK D 23.03.07, 19:33
                      Kochani a czy wiecie jaki mamy kod pocztowy?:)
                      • monaa28 Re: BUDYNEK D 23.03.07, 21:00
                        w googlach znalazłam wyszukiwarkę poczty polskiej i tam jest kod dla ul.
                        Bratumiły 61-608 :)
                        • steffka82 Re: BUDYNEK D 23.03.07, 21:45
                          Dziekuje :)Do faktur podajemy juz ten adres bo poki co mamy z mezem 2 rozne adresy zameldowania.
                          Zycze dobrej nocy, kolorowych ;) snów
                • monaa28 Re: BUDYNEK D 22.03.07, 22:00
                  akt notarialny podobno około 500zł
                  • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 23.03.07, 17:07
                    Administrator informował, że po odbiorze budynku dopiero mogą przygotować
                    wyliczenia czyszu. Chyba zaczniemy płacić od kwietnia, bo odbiór był w połowie
                    marca.
                    • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 27.03.07, 08:45
                      Witam serdecznie,
                      Ja już jestem tydzień po odbiorze. W sumie nie było tak źle. Kupiłem waserwagę i
                      sprawdziłem ściany. Trzeba uważać przede wszystkim na ścianki działowe bo nie
                      zawsze wychodzę proste. Odbierałem mieszkanie 2 razy - pierwszy raz 3 tygodnie
                      temu. Po pierwszym odbiorze zgłosiłem okna do regulacji, ościeżnice do
                      wyrównania i ścianki do wyrównania. Proponuję też zwrócić uwagę na malowanie
                      akrylem i uszczelnienie fug na balkonie. Elewacja nie jest wykonana wybitnie i
                      czasami spod farby wystaje tynk - szczególnie na kantach i w rogach.
                      Na drugim odbiorze było już dużo lepiej, ale też trafiły się krzywizny ścian.

Jestem już po kilku dniach prac w mieszkaniu i pojawiło sie kilka ciekawych rzeczy:
                      1. niestety musiałem pouszczelniać przewody wentylacyjne (wywietrzniki mam
                      zamontowane na ścianach, a nie na suficie),
                      2. okazało się, że sufit w niektórych miejscach nie trzyma poziomu:) -
                      szczególnie widoczne nad oknami, które trzymają poziom,
                      3. musiałem pouszczelniać podłogę, bo przy ścianach np. kuchni były szpary, z
                      których całkiem przyjemnie wiało:)(dotychczas zużyłem 6 opakowań pianki montażowej)
                      4. no i na koniec najlepsze:) pomiędzy łazienką i ubikacją instalatorzy wycieli
                      w ściance działowej otwór, w którym poprowadzili rury kanalizacyjne do toalety i
                      pralki. Niestety szybko okazało się, że tynk, którym zaklejali tą dziurę jest
                      dalej mokry, a do tego dosyć niemiło pachnie. Póki co okazało się, że
                      prawdopodobnie Panom, który wykonywali prace w mieszkaniu nie chciało się
                      chodzić do toalety i korzystali z mojej. A że nie było muszli klozetowej, a
                      jedynie rura, w którą przecież dosyć trudno trafić, to teraz mam dodatkowe
                      zapachu na ścianie w ubikacji. Dodatkowo po skuciu tynku okazało się, że także
                      papa izolująca ściankę od dołu niezbyt ładnie pachnie.
                      Póki co to mam rozkutą ścianę, zbity tynk i włączone dmuchawy osuszające.

A poza powyższym mieszkanko super:)
                      Skończyłem już malowanie ścian - z wyjątkiem tych, które są jeszcze mokre, a w
                      piątek kładę panele.

pozdrawiam
                      marcin m.

ps. na odbiór szedłem ze znajomym specjalistą. trochę mnie to kosztowało, ale
                      warto było wiedzieć czy wszystko jest ok.
                      • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 27.03.07, 11:14
                        Masz szczęście, że ściany były tylko mokre i korzystali tylko przy okazji, gdy
                        chciało im się siusiu z Twojej toalety. Mogli przecież zostawić coś więcej, a
                        może zostawili tylko tego jeszcze nie odkryłeś. Szukaj dalej, niespodzianek
                        jest wiele.
                        • greg_poznan Re: BUDYNEK D 29.03.07, 20:39
                          Cześć. Sąsiedzi czy orientujecie się ile jest jeszcze mieszkań do odebrania w
                          budynku D ? Jeśli są osoby które nie odebrały swojego M to proszę o info na
                          forum lub na e-mail. pozdrawiam
                          • areant Re: BUDYNEK D 29.03.07, 20:47
                            Witam! Mam pytanko co do aktu notarialnego. Po odbiorze mieszkania jak to się
                            dalej załatwia? Wiecie coś?
                            • plevik Re: BUDYNEK D 30.03.07, 07:16
                              Witam. Ja jeszcze nie odebrałem bo jakoś ciężko się umówić na odbiór, a akt
                              notarialny będzie tak za 3 miesiące dopiero i załatwia to PWD koszt 450 PLN
                              (orientacyjnie).
                              • kokos1977 Re: BUDYNEK D 02.04.07, 16:54

Witam,
                                w sprawie aktów notarialnych musicie się uzbroić w cierpliwość ja 30-10 (bud C)
                                odbierałem mieszkanie a zawiadomienie o wyodrębnieniu lokalu dostałem w zeszłym
                                tygodniu......
                                • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 04.04.07, 21:35
                                  Mam jednak nadzieję, że nam PWD nie będzie kazało tak długo czekać...

Dziś z kartki na drzwiach wejściowych do klatki dowiedziałam się, że 10.04 o
                                  17.00 odbędzie się spotkanie wszystkich mieszkańców z administratorem.
                                  Otrzymamy zapewne wyliczenia naszych opłat za mieszkania ;-)
                                  Trochę nie dobry termin - dzień zaraz po świętach, ale ... tak zarządzono
                                  odgórnie więc trzeba się dopasować.
                                  Pozdrawiam!
                                  • monaa28 Re: BUDYNEK D 04.04.07, 22:12
                                    no ja niestety nie mogę iść na to zebranie bo jestem w pracy:(((( i mąż
                                    pójdzie:((( a tak chciałam poznać znajomych z forum;) bo nieraz sobie patrzę jak
                                    ludzie remontują i zastanawiam się kto to może być;)
                                    • lunatyk79 Re: BUDYNEK D 05.04.07, 12:29
                                      Jak widzisz tych ludzi, którzy remontują to pewnie widzisz ekipy remontowe, bo
                                      mało kto samodzielnie remontuje mieszkania. Ale ja nie pozwolę, aby kolejni
                                      pseudo fachowcy samodzielnie pracowali przy moim mieszkaniu. Dlatego wiozłem
                                      sprawę w swoje ręce i tyle ile będę w stanie wykonam samodzielnie. Wiem, że jak
                                      cos robię to robię to tak jak powinno być, a nie tak jak to sobie ktoś
                                      wymyślił. Natomiast, co do zebrania to może być interesujące. Trudno jednak
                                      będzie odszukać ludzi z forum, bo w dyskusji bierze udział kilka osób a
                                      mieszkań jest 66.
                                      Pozdrawiam i wszystkim życzę szybkiego ukończenia remontu
                                      • monaa28 Re: BUDYNEK D 05.04.07, 22:33
                                        my sami robimy wszystko:) tzn kolega nam pomagał przy płytkach:) a nieraz widzę
                                        jakąś dziewczynę na drabinie:)
                                        • greg_poznan Re: BUDYNEK D 06.04.07, 11:53
                                          Witam sąsiadów. Do zobaczenia na zebraniu 10ego. A wogóle to przerwijcie remonty
                                          jeśli się da i delektujcie się nadchodzącymi Świętami. Wszystkiego dobrego i
                                          mokrego. Pozdrawiam
                                          • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 06.04.07, 13:53
                                            Wszystkim radosnych, rodzinnych i prawdziwie wiosennych Świąt!

p.s. My też sami remontujemy mieszkanko. Tzw. specjalisci i fachowcy dali już
                                            niestety popis w wykańczaniu naszych mieszkań :-(
                                            Już następne święta będziemy mogli organizować na Kolorowym!
                                            • monaa28 Re: BUDYNEK D 06.04.07, 14:21
                                              my do jutra walczymy a w niedzielę i poniedziałek świętujemy:)

Wesołych Świąt i radości z nowego mieszkanka dla sąsiadów:)
                                              • greg_poznan Re: BUDYNEK D 11.04.07, 10:02
                                                Witam sąsiadów. Jak wrażenia po wczorajszym spotkaniu WM ? Jakieś opinie, wolne
                                                wnioski ?! Pozdrawiam
                                                • plevik Re: BUDYNEK D 11.04.07, 17:02
                                                  Jedyne wrażenie jest takie, że należy zmienić zarządce. Bo ten będzie nas tylko
                                                  do PWD a sam nie załatwi nic. A nie o to chyba tu chodzi.
                                                  • monaa28 Re: BUDYNEK D 11.04.07, 23:40
                                                    ja co prawda nie mogłam iść, ale mąż był i jestem zszokowana pomysłem z
                                                    parkingiem, że podobno mamy sobie wykupić miejsce na nim.
                                                    Wcześniej była mowa o dwóch parkingach, płatnym strzeżonym i drugim bezpłatnym
                                                    a tu nagle taka niespodzianka???
                                                    nie wiem gdzie będziemy parkować nawet jak ten parking będzie bo jak ma tam być
                                                    99 miejsc, a w naszym bloku 66 mieszkań plus dojdzie nowy blok, a ludzie z B i C
                                                    też pewnie nie narzekają na nadmiar miejsca do parkowania,
                                                    ech, i ten remont ulicy z drzewkiem na środku przewidziany na odległą przyszłość;)
                                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK D 25.04.07, 10:22
                                                    Witam wszystkich sąsiadów. Coś ucichło na forum. Pewnie zajęci jesteście
                                                    przeprowadzkami lub remontem. Ja również rozpocząłem remont mieszkanka. Prośba
                                                    gorąca odezwijcie się żeby inni nie pomyśleli że już nas tu nie ma. POzdrowionka
                                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 26.04.07, 08:46
                                                    No to sie odzywam:)

Ja już sie przeprowadziłem w sobotę, a teraz kończę wykańczanie mieszkania.
                                                    Wczoraj stolarz zrobił mi kuchnię, a do skończenia pozostały jeszcze płytki w
                                                    łazience i ubikacji.

Czy ktoś wie może coś na temat naszych cudownych korków? Wczoraj zrobiło mi sie
                                                    spięcie i musiałem dzwonić do administracji, żeby otworzyli tą skrzynkę na dole.
                                                    A tam i tak sam sobie włączyłem prąd. Czy wiecie może czy coś w tej kwestii ma
                                                    sie zmienić?

No i czy ktoś z Was zgłaszał już usterki budynku - tj. np. przeciekające dachu
                                                    na klatkach schodowych?

pozdr
                                                    marcin m.
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D 07.05.07, 10:46
                                                    Orientujecie się może czy podłączenie się z TV do doprowadzonych przewodów antenowych umożliwi odbiór standardowych programów (TV1, Polsat itp.), czy też trzeba się z tym zgłosić do firmy Echostar?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D 14.05.07, 15:57
                                                    Nikt się nie podłączał z TV??
                                                    U mnie, po podłączeniu, żadnego sygnału w kablu nie znalazłem :(
                                                  • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 15.05.07, 11:26
                                                    Witam serdecznie,

Z tego co wiem to w kablu nie ma podłączonych jakichkolwiek kanałów dopóki nie
                                                    zadzwonisz do Echostar i nie podpiszesz umowy.

pozdr
                                                  • stwd75 Re: BUDYNEK D 15.05.07, 14:09
                                                    Tak też przypuszczałem...
                                                    Dzięki za odpowiedź :)
                                                    Pozdrawiam
    • steffka82 Re: BUDYNEK D 18.05.07, 13:01
      Witam!
      Dowiedzielismy się ze miejsce parkingowe kosztuje 10tyś. Wydaje mi się to b. drogo:( Co Wy o tym myslicie?

Pozdrowionka
      • monaa28 Re: BUDYNEK D 19.05.07, 19:45
        zgadzam się, zwłaszcza, że jak kupowaliśmy mieszkanie, to mówili, że będą 2
        parkingi, 1 płatny strzeżony a drugi bezpłatny, teraz wyskoczyli z tym, czyli
        okłamali nas.
        Jestem zła o to, ale również wkurzają mnie te obrzydliwe płotki przy trawnikach,
        czuję się jak 20 lat temu, chyba można kupić teraz jakieś ładniejsze nie?
        i to wstrętne błoto na Bratumiły, chyba sobie kupię kalosze i w samochodzie będę
        zmieniać na normalne buty;)
        wkurza mnie dziadostwo na każdym kroku
        ciekawe czy tylko mnie, może ja jakaś marudna jestem:)))
        i ciekawa jestem kiedy zaczną ryć w tej ślicznej trawce żeby plac zabaw zrobić,
        mogliby teraz jak jest ładnie zrobić dzieciakom ten plac zabaw bo jesienią to
        niby po co?

a tak na marginesie, to może byśmy zakładali nowe wątki na różne tematy bo ten
        strasznie dłuuuuuuuuuuuugi się zrobił:)
        • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 20.05.07, 19:29
          Hej.
          Czy ktoś z Was otrzymał z naszej administracji wyliczenie kosztów
          eksploatacyjnych i książeczkę opłat?
          Jedyne co dotychczas znaleźliśmy w naszej skrzynce to rachunek i umowa ENEI.

Co do miejsc parkingowych to My rezygnujemy. 10 tys. za niestrzeżone miejsce
          parkingowe to przesada!!! Mam nadzieję, że nie znajdą chętnych za taką kasę.

Czy przy wejściach do klatek nie powinny być zainstalowane metalowe
          wycieraczki??? Przydałyby się i sprawdziły, bo nasza okolica przy opadach
          deszczu jest gliniasto-błotnista :-(
          • monaa28 Re: BUDYNEK D 21.05.07, 00:31
            my dostaliśmy książeczkę tydzień temu chyba i już do 15 maja trzeba było
            zapłacić (ale nie pocztą tylko ktoś nam do domu przyniósł)
            no brak wycieraczek też zauważyłam bo mamy na schodach wieczne błoto i piach:)
            mnie coraz częściej korci żeby założyć wątek 'co nas wkurza na osiedlu' tylko
            nie chciałam wyjść na największą marudę w bloku:))))
            • greg_poznan Re: BUDYNEK D 24.05.07, 14:09
              Cześć dawno nie słyszane i widziane na forum - Mona i Biedronka. Co do miejsc
              parkingowych to już się wypowiedziałem. Jeśli chodzi o kratki przed klatkami to
              oczywiście Pan Rozmiarek na naszym spotkaniu WMN obiecał ale jak zwykle nic
              dalej się z tym nie dzieje. A książeczki to pewnie dotrą jak się zrobią-ja
              otrzymałem zwykły wydruk z programu do obsługi wspólnot. Pozdrawiam i oczywiście
              przytakuję w sprawie zakładania nowych wątków. A może ktoś z Was założy bloga i
              fotki pozałączamy takie ciekawe z osiedla. Może się coś fajnego Wam nasunie i
              akurat będziecie mieli aparat ze sobą. A może do niektórych wątków warto również
              zaprosić sąsiadów z budynku nowo powstałego - E. Jak to widzicie ?! papa
              • monaa28 Re: BUDYNEK D 24.05.07, 22:25
                hello Greg:)))) jak miło:)
                my książeczkę do czynszu mamy tylko po co mi ona? jak płacę i tak przez internet
                wszystkie rachunki;)
                wątki bloku E też sobie podczytuję:)i nieraz nawet się dopiszę:)
                • pampi10 Re: BUDYNEK D 25.05.07, 08:17
                  W koncu jestesmy wszyscy polaczeni w jeden wielki blok :)
                  • monaa28 Re: BUDYNEK D 25.05.07, 12:40
                    nooo:) a niektórzy to nawet kilka metrów za oknem sąsiadów z bloku E mają ;)
                    • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 19.06.07, 12:45
                      Hej.
                      Czy macie jakies wieści w kwestii ustalania odrębnych własności naszych
                      mieszkań? Mimo zapewnień w dosłanym przez PWD piśmie, że załatwią formalności
                      do 15 czerwca trwa cisza...
                      Kiedy ostatnio do nich dzwoniłam ponoć czekają na ostani papierek i liczą, że
                      do końca czerwca to nam załatwią... jakoś im nie wierzę
                      • plevik Re: BUDYNEK D 20.06.07, 22:54
                        Ano tak mówią że na koniec czerwca się powinni z własnością wyrobić a jak nie to
                        początek lipca. Ponadto chciałbym zapytać czy ktoś dostał notę ze spotkania
                        naszej wspólnoty, były tam różne głosowania a jakoś wyników nie widać. Ogólnie
                        te WCN to porażka (PWD miało zamontować wycieraczki przed drzwiami wejściowymi
                        do klatek i NIC z tego), poza tym co z drzwiami do wózkarni, nie mówiąc już o
                        syfie które PWD zostawiło i jakoś nikt się nie zabiera aby posprzątać.
                        • monaa28 Re: BUDYNEK D 21.06.07, 16:56
                          no właśnie miałam spytać czy ktoś ma w klatce już te drzwi
                          podobno na zebraniu mówili, że mamy sami sobie załatwić podpisy wszystkich z
                          klatki i zebrać sianko? to ja mam latać po sąsiadach z petycją czy jak? a jak
                          ktoś nie będzie chciał to takie pomieszczenie fajne bezużyteczne będzie stało?
                          bojak ktoś wózka ani roweru nie ma to mi powie że po co mu to? i po co ma kasę
                          na to dawać
                          ggggggggggggrrrrrrrrrrrrrr już mnie powoli trafia jak widzę to wszystko
                          i ten syf i smród ze śmietników
                          czy oni to raz w tygodniu tylko wywożą? bo w poniedziałek wywieźli a wczoraj
                          znowu pełne
                          • areant Re: BUDYNEK D 21.06.07, 20:24
                            Akty notarialne mają być na początku lipca i mają powiadamiać pisemnie. Tak nam
                            powiedzieli. Ja z kolei chciałam spytać jak sobie radzicie z reklamacjami. Nas
                            krótko mówiąc olewają. Mamy zaciek w kuchni, nie wspomnę o ścianie pod oknem w
                            wózkarni, z której wszystko odpada. Na pismo - brak odpowiedzi, po kilku
                            telefonach przysłali instalatora, który rozwalił młotkiem komin z nidy,
                            powiedział,że to nie jego wina bo osobiście robił uszczelkę i zostawił. Co
                            możemy zrobić żeby w końcu ktoś wreszcie usunął awarię?!
                            • marcin.machynski Re: BUDYNEK D 22.06.07, 09:16
                              Witam serdecznie

Co można zrobić? Najpierw wezwać do usunięcia usterek w terminie np. 21 od dnia
                              otrzymania wezwania, a potem:
                              Kodeks cywilny
                              Art. 480. § 1. W razie zwłoki dłużnika w wykonaniu zobowiązania czynienia,
                              wierzyciel może, zachowując roszczenie o naprawienie szkody, żądać upoważnienia
                              przez sąd do wykonania czynności na koszt dłużnika.
                              § 3. W wypadkach nagłych wierzyciel może, zachowując roszczenie o naprawienie
                              szkody, wykonać bez upoważnienia sądu czynność na koszt dłużnika lub usunąć na
                              jego koszt to, co dłużnik wbrew zobowiązaniu uczynił.

A co do wycieraczek, to właśnie założyli:)

Poza tym kosze na śmieci są umiejscowione niezgodnie z przepisami Prawa budowlanego:
                              ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r
                              § 23. 1. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe powinna
                              wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami
                              przeznaczonymi na pobyt ludzi.

U nas jest 5 m.

Poza tym w klatce 5 (mieszkania 26 - 32) przecieka dach w wózkowni. Mam
                              nadzieję, że jeśli Pan Rozmiarek czyta dalej nasze forum (a dotąd tak było) to
                              usunie zgłaszane przez nas usterki.

Co do drzwi do wozkowni to musimy to zrobić sami. PWD nie ma takiego interesu i
                              obowiązku, ale my możemy zebrać podpisy i kasę, żeby wstawić tam drzwi.

Zastanawiam się co robi nasz Zarządca:) To on będzie bowiem musiał występować w
                              naszym imieniu z ewentualnymi roszczeniami.

pozdr
                              marcin m.

• greg_poznan Re: BUDYNEK D 22.06.07, 11:15
                                Proponuję ostatecznie wezwać PWD do usunięcia usterek podając oczywiście termin.
                                Pismo oczywiście 'polecony'. Później możesz poinformować PWD o skierowaniu
                                sprawy ... . Wcześniejsze informacje o usterkach rozumiem że składane były na
                                piśmie ?! A jak chcesz przyspieszyć to wykonaj jeszcze parę telefonów w tej
                                sprawie ale już nie na budowę tylko wyżej. Sprawa zebrania WMN to ciekawostka i
                                już chyba o tym pisałem - nic nie przebiegało tak jak powinno na zebraniu. Do
                                dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy informacji formalnej odnośnie głosowań ? a
                                powinny być przedstawione nam wyniki z głosowania (już na zebraniu). Myślę że w
                                tej sprawie również należy przesłać korespondencję do WCN i zobaczymy co nam
                                odpowiedzą. Jeśli macie jakieś inne propozycje rozwiązania tematów to poproszę
                                o skomentowanie lub e-mail. Może powinniśmy się spotkać w jakimś większym gronie
                                i spisać co nam się nie podoba zebrać podpisy i wysłać taką korespondencję w
                                zależności od tematu do PWD lub WNC. pozdrawiam Greg
                                • plevik Re: BUDYNEK D 23.06.07, 21:22
                                  Popieram spotkanie w sprawie WCN i nie tylko.
                                  Należy także dodać ze do dnia dzisiejszego nie została wykonana instalacja
                                  oświetleniowa na terenie osiedla, nie wspominając o terenie od ulicy bratumiły.
                                  • greg_poznan Re: BUDYNEK D 26.06.07, 08:43
                                    cześć. Czy otrzymaliście już informację o konieczności dokonania wpłaty za akt
                                    notarialny ?
                                    • steffka82 Re: BUDYNEK D 26.06.07, 14:28
                                      Tak, my dostalismy. Mam nadzieję, że teraz juz szybko pojdzie bo dla mnie to problem, ze nie moge sie przemeldowac jeszcze:(
                                      • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 26.06.07, 21:18
                                        Właśnie odebrałam pismo i trochę niepokoi mnie zapis 'po dokonaniu wpłat przez
                                        wszystkich właścicieli lokali mieszkalnych', w naszym boku jest jeszcze sporo
                                        pustych mieszkań, a co będzie jeśli nie wszyscy zapłacą do końca czerwca???

Jestem za spotkaniem i napisaniem zbiorczych pism do WCN i PWD, bo olewają nas
                                        totalnie. Do listy wad i usterek my możemy dopisać wykruszającą się fugę na
                                        balkonie i płytki, które lada moment zaczną odpadać...

Może ustalimy jakiś termin spotkania i zaprosimy naszych zarządców na
                                        konfrontację, co Wy na to?
                                        • greg_poznan Re: BUDYNEK D 27.06.07, 09:12
                                          Za spotkaniem jestem bardzo, natomiast jeśli chodzi o przedstawicieli WCN i PWD
                                          to raczej kolejne spotkanie byłoby sugerowane. Również zaniepokoiłem się tym
                                          zapisem w korespondencji od PWD. Będziemy czekać aż wszyscy wrócą z wakacji albo
                                          choćby się pojawią ?! To kolejny wybieg PWD - a kwota również miała być w
                                          okolicy 450zł a nie 600zł. Pozdrawiam
                                          • monaa28 Re: BUDYNEK D 27.06.07, 23:32
                                            też mnie wkurzył ten zapis bo ja mam zapłacić a termin podpisania aktu może być
                                            za miesiąc lub 2 jak wszyscy zapłacą???
                                            a co do zameldowania to nie jestem pewna, czy ten akt, który mamy nie wystarczy
                                            plus pismo z PWD że jesteśmy właścicielami, ktoś mi mówił ostatnio że to
                                            wystarczy ale nie wiem tego na 100%
                                            ja już bym chciała mniejszy kredyt płacić a z banku ciągle nas poganiają, aneksy
                                            ciągle chcą podpisywać a my tu jeszcze nieuregulowane sprawy mamy:(
                                            • steffka82 Re: BUDYNEK D 28.06.07, 11:31
                                              No własnie nie mozna sie zameldować poki nie mamy tego aktu:( Ten na ziemie w tym przypadku na nic się zdaje z tego co wiem..Tez juz bysmy chcieli nie płacic ubezpieczenia kredytu jakie mamy do czasu podpisania aktu..Nie mówiąc o problemach w banku i urzedach.. ;(
                                              Nie będę mówić jak rozszyfrowałam skrót PWD, domyślcie się;)
    • stwd75 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 10:53
      Witam.
      Jak się zapatrujecie na ostatniego niusa z tablicy ogłoszeń czyli mniej więcej: "uprzejmą prośbę o nieparkowanie samochodów wzdłuż ulicy Bratumiły od dnia 02.07"?
      • kokos1977 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 12:37
        Witam, bardzo dobrze że coś zaczną porządkować wreszcie, a od parkowania jest
        parking.....swoją drogą współczuję osobom mieszkającym na parterze...samochód
        prawie w mieszkaniu- dziękuję bardzo
        • monaa28 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 13:39
          też współczuję osobom z parteru i nie parkuję tam
          ale żeby parkować na parkingu to najpierw musiałby on się pojawić i to nie za
          10000zł:) co innego jeszcze jakby od początku było wiadomo że będzie trzeba te
          10000 mieć, ja teraz nie mam i nie będę miała i nie wiem gdzie będę parkować:(
          jeszcze dojdą ludzie z bloku E i wtedy się zacznie
          no chyba że sporo osób wykupi te miejsca parkingowe i darmowe miejsca będą wolne;)
          ale na razie się nie łudzę
          • greg_poznan Re: BUDYNEK D 29.06.07, 14:36
            Witam. Sąsiedzi !? Kto z Was zainteresowany jest spotkaniem i napisaniem pisma
            do PWD oraz WCN zarówno w sprawie parkingu jak i takich pomysłów w stylu że mamy
            nie parkować. Oczywiście za chwilę zostanę obrzucany, że jak mają robić skoro
            samochody stoją. Oczywiście Ci co tak teraz pomyśleli mają rację, ale ... z 2
            strony czemu dopiero teraz coś się dzieje i jak to ma wyglądać ?! - jeśli będzie
            w ulicy Bratumiły czy Boranta (mylę te ulice ciągle) pas zieleni to za chwilę
            już nie będzie miejsc parkingowych nigdzie. W celu spotkania proszę o kontakt na
            forum lub e-mail do poniedziałku. W zależności ile osób będzie chętnych, podejmę
            rozmowę lub nie.Niestety forum nie wystarczy aby PWD lub WCN coś zrobiło we
            właściwym kierunku.Pozdrawiam
            • kokos1977 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 16:39

Witam,
              Co do parkowania jak już wspominałem jes na terenie bazy samochodowej płatny
              strzeżony parking za 70zł na miesiąc, więc można tam postawić samochód. A co do
              terminu rozpoczęcia prac to sądzę że jest tozwiązane z zakończeniem budowy
              budyku E i wyniesieniem się PWD. Dla dobra nas wszystkich lepiej żeby od
              bratumiły był pas zieleni z ogrodzeniem a nie miejsca parkingowe( to wymaga
              uporządkowania zniwelowania terenu, dokonania pomiarów i zrobienia prawdziwej
              jezdni na ul Bratumiły, a to już leeży w gestii miasta....więc szybko się nie
              doczekamy)Parkingiem bym się nie przejmował zbytnio jak dotąd PWD sprzedało
              kilka miejsc i pewnie w konsekwecji podnajmą go jakiejś firmie i będzie parking
              strzeżony. Swoją drogą bezmyślność większości kierowców jest porażająca, gdyby
              nie było blokad ustawiliby się pod samą klatką. Mam dość lawirowania wózkiem
              między pojazdami stojącymi na chodniku, kiedyś to się skończy uszodzonym
              lusterkiem albo porysowanymi drzwiami
              • monaa28 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 16:47
                kokos, nie wiesz czy z tego parkingu jest jakaś droga na skróty czy trzeba iść
                na Boranta i obejść całe osiedle?
                • kokos1977 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 16:59

Niestety trzeba wrócić aż do Boranta....
            • monaa28 Re: BUDYNEK D 29.06.07, 16:53
              greg, ja się z mężem zapisuję na to spotkanie:) tak w ogóle to bardzo chciałabym
              poznać klikaczy z forum bo pewnie się mijamy koło bloku i nawet nie wiemy że to
              ktoś znajomy :)))
              • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 01.07.07, 12:57
                Ja również chętnie wezmę udział w spotkaniu z WCN oraz PWD. Możesz mnie wpisać
                na listę.
                • steffka82 Re: BUDYNEK D 02.07.07, 08:19
                  Przez weekend nie czytalam forum, a tu spotkanie, kiedy i gdzie? Bo jak w jakiejs dostepnej dla mnie i męża porze to któres z nas sie pojawi.
                  • plevik Re: BUDYNEK D 03.07.07, 13:35
                    Kiedy spotkanie proszę o info to się chętnie przyłącze.
                    • areant Re: BUDYNEK D 03.07.07, 18:20
                      My też będziemy chętni żeby wspólnie coś zdziałać :)
                      • greg_poznan Re: BUDYNEK D 04.07.07, 11:38
                        Na tą chwilę sami widzicie ile osób jest chętnych. Jeśli mogę mieć prośbę o
                        wsparcie osób które już wyraziły chęć uczestniczenia w takim spotkaniu -
                        potrzebna jest wywieszka na klatkach, niestety sam nie będę mógł tego zrobić. Co
                        powinno się znaleźć na tej karcie - mój adres e-mailowy :
                        greg_poznan@NOSPAM.gazeta.pl oraz prośba o przesłanie informacji kto jest chętny
                        do wzięcia udziału w spotkaniu i do kiedy należy się wypowiedzieć.
                        Jeżeli uważacie że nasza grupa wystarczy to ja oczywiście dalej postaram się to
                        spotkanie poprowadzić.pozdrawiam
                        • biedronka.22 Re: BUDYNEK D 07.08.07, 21:41
                          Hej,

czy u kogoś z Was wreszcie pojawiły się zapowiadane ekipy wykonujące
                          naprawy i remonty w mieszkaniach?
                          U nas mimo kolejnych zapowiedzi telefonicznych administratora nadal
                          nikt się nie pojawił...

Na parkingu też mimo zamontowania bramy jakoś ani jedno auto nie
                          parkuje, a ponoć sprzedano 40 miejsc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka