Dodaj do ulubionych

Os. Złote Ogrody Mateckiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 20:07
Witam i mam pytanko: czy ktoś już podpisał umowę z EBF? Jakie wrażenia? Czy nie przerażają Was opóźnienia, jakie ma developer z oddawaniem mieszkań na ul. Jasna Rola niegdyś Bolka (lub odwrotnie, pogubiłam się;))? Tak sobie podczytuję forowiczów z Żurawich i podziwiam zgranie mieszkańców, ciekawe czy na Mateckiego utworzy się tak zgrabny front?;) Przydało by się.
Pozdrawiam przyszłych mieszkańców Złotych Ogrodów;)
Obserwuj wątek
    • Gość: hovercraft Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.dalkia.poznan.pl 21.07.06, 07:26
      Co do EBF na Naramowicach nie jest chyba tak żle, faqktgycznie mieli znaczne
      opóźnienia, natomiast z tego co wiem na przykładzie znajomego, który kupił tam
      mieszkanie, nie ma z nimi zbyt dużych problemów. Mieszkanie wydaje się być
      zrobione porządnie, ściany proste, klatki schodowe są ładne i dość obszerne, nie
      takie paskudztwa jak w niektórych nowych budynkach. Zrobili miejsca postojowe,
      co dla większości developerów jest nie do pomyślenia, niech sie mieszkańcy sami
      martwią, a najlepiej niech płacą za to, że mogą stanąć przed blokiem na swoim
      terenie. Ogólnie moje wrażenie jak narazie jest dość dobre, jeśli chodzi o EBF.
      Na Mateckiego też projekt wydaje się porządny, chcoiażby właśnie zaplanowana
      duża ilość miejsc postojowych, duże balkony, ciekawe układy niektórych mieszkań.
      Jedyny problem jest taki, że z tego co sie dowiedziałem to ciekawsze mieszkania
      dwupokojowe, bo takie mnie interesuje, są już zarezerwowane ( chodzi mi o
      mieszkania 54 i 54,6 m ), chociaż developer jeszcze nie dostał pozwolenia na
      budowę i nie rozpoczął żadnych prac. To co się dzieje mnie przeraża, bo
      powoduje, że każdy developer widząc jak się sprzedają mieszkania, będzie przy
      każdej nowej inwestycji podnosił ceny, i w krótkim czasie będziemy mieli
      mieszkania po 5 - 6 tys. za metr.
      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 19:52
        Zaskoczyłeś mnie tym, że EBF nie ma jeszcze pozwolenia na budowę, pewnie dlatego w połowie lipca jeszcze nie zaczęli ryć w ziemi... To ciekawe, ponieważ wg harmonogramu budowy powinni rozpocząć już w lipcu kopanie dziur;). Hmm, w dodatku nasz doradca w banku nie mówił nam, że brakuje jakiegoś papierka (nie zdążyłam przejrzeć dokumentów przed złożeniem ich). A co do cen za metraż w Poznaniu, nie wiem, czy się orientowałeś, ale już chodzą mieszkania za ponad 6000 zł/m2 ;). Cóż, mam nadzieję, że EBF uczy się na błędach i przy nowej inwestycji uniknie tych popełnianych na Naramowicach...;). Jeśli nie, to będą mieć "urwanie głowy" z przyszłymi mieszkańcami...;)
        Pozdrawiam.
        • Gość: hovercraft Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 21.07.06, 22:30
          Jasne, że są mieszkania po 6tys., ale w krakowie przeciętna cena mieszkań to
          ponad 5 tys. a we Wrocławiu zbliża się do tego.
          • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 01:21
            Spoko, Poznań za chwilę dobije do czołówki;).
            • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:29
              No tak, nie moge uwierzyć, że tak mało osób interesuje się mieszkaniami na Mateckiego;). Rezerwacje są przecież poczynione;). Spostrzeżenia i uwagi nawet w tak początkowej fazie będą mile widziane;).
              • Gość: gostek74 Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 00:01
                a bo tam jest linia 110 kV przed oknami... niby planowana obwodnica
                Obornickiej, stara hałasująca Obornicka, tor kolejowy... żadna rewelka...
                • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 24.07.06, 11:49
                  Hmm, a propos obwodnicy Obornickiej do tej pory udało mi się odkopać taką
                  informację :

www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=40684893&a=43540998.

Osiedle będzie stało w pewnym oddaleniu od Obornickiej, w dodatku rolę bufora
                  hałasu (który był znikomy, byliśmy tam) pełną bloki AI na Królewskiej. Zresztą,
                  nawet jak już ruszą z przebudową Obornickiej, to nie przez Mateckiego ani w
                  pobliżu (chyba? bo miejsca tam nie ma za dużo;)). Gorsze mogą być tory
                  kolejowe, mimo że wagony za często nie przejeżdżają... Tą linią 110 kV mnie
                  zażyłeś, jakoś nie kojarzę wielgachnych słupów, ale może nie na to zwracałam
                  uwagę...;).
                  • Gość: tuotr Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.tadmar.com.pl 26.07.06, 14:25
                    No to radze przejechac sie w "teren" - piekna linia wysokiego napiecia przetnie
                    osiedle, lub bedzie w najblizszym sasiedztwie skrajnych budynkow. Dlatego tez
                    zrezygnowalem z tej inwestycji, mimo iz podoba mi sie lokalizacja (mieszkalem
                    kiedys w poblizu)

Pozdrawiam,
                    • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:40
                      Co do linii wysokiego napięcia: wg projektu bezpośrednio pod kabelkami mają być miejsca parkingowe, dwa bloki mogą być "zahaczone", tragicznie to nie wygląda... Ciekawe, czy developer będzie miał opóźnienie, nie byliśmy na Mateckiego ostatnio, więc nie wiemy, czy budowa już ruszyła (wg harmonogramu już powinni tam ryć w ziemi;)). Podobno projekt bloku jest ponownie "sprawdzany/ przerabiany" (a propos hali garażowej i piwnic). Czy ktoś już podpisał umowę? Czy udało się wynegocjować jakieś zmiany w zapisie (np. datę pierwszej wpłaty)?
                      Pozdrówka.
                      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:43
                        A, pozwolenie na budowę developer posiada, w banku mieliśmy okazję jeszcze raz przejrzeć dokumenty;).
                        • viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 30.07.06, 13:38
                          Mieszkania zarezerwowane prawie wszystkie a na forum cisza?;). Wydaje nam sie, że budowa ciągle jeszcze nie ruszyła, chyba nie mają jeszcze kierownika budowy, poszukiwali takowego z tego, co wiemy;). Dziś przelecimy się na Mateckiego i upewnimy się;).
                          Pozdrówka.
                          • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 19:39
                            Jakby się ktoś pytał, to budowa jeszcze nie ruszyła.
                            Pozdrówka.
                            • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 08:18
                              Podbijam temat- wszystkie mieszkania zarezerwowane, a tu cisza... ;). Przyszłe osiedle zaczyna wyglądać jak widmo (osiedle- widmo;)).
                              Pozdrówka.
                              • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 16:30
                                Witam!
                                Podpisałem umowę z EBF ale jeszcza nic nie wpłaciłem... zastanawiam się czy to
                                zrobić bo wdłg. harmonogarmu od lipca miały trwac prace ziemne a w sierpniu
                                fundamentowe!
                                Jutro się wybieram do EBF to moze coś się dowiem.
                                Tym czasem pozdrawiam!
                                • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 18:11
                                  Wiatm!
                                  Byłem i dowiedziałem się, ze budowa nie rusza, bo dotąd architekt nie oddał
                                  projektów. Być może ruszy do końca sierpnia.
                                  • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:17
                                    Witam.
                                    To, że plany poszły jeszcze raz do pracowni (do poprawy) to jedno, a drugie to prawdopodobnie nadal aktualny wolny etat kierownika budowy... ;). My jeszcze niczego nie podpisaliśmy;). A co macias powiesz na zapis w umowie, zobowiązujący do zgłoszenia zmian w planie mieszkania do końca września br. jeśli się nie mylę? Chyba że ten termin przesunąłeś w umowie, bo my zamierzamy to zrobić. Dlaczego? Nie ma ciągle planów technicznych mieszkań (z wiadomego powodu;)). Zgodziłeś się na wszystkie warunki, stawiane przez EBF? Jakby co, to mój adres maila: aconitumfirmum@o2.pl, gdybyś zechciał się podzielić uwagami i ewentualnymi wskazówkami dot. umowy ;).
                                    Pozdrówka.
                                    • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:36
                                      Co do poprawek w projekcie to pani w biurze obiecuje także elastyczność... Nie
                                      będą wymagali naniesienia ich na poziomie budowy fundamentów, więc nie powinno
                                      być problemuz przedłużreniem terminu o jakiś czas.
                                      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 18.08.06, 12:22
                                        Cóż, dla mnie słowo pisane jest święte ;). Później może się okazać, że
                                        podpisując umowę zgodziłeś się na zaproponowany termin i kropka. Ale ja to tak
                                        zawsze: wolę dmuchać na zimne ;). My ciągle czekamy na decyzję z banku w
                                        sprawie kredytu, więc z podpisaniem umowy przedwstępnej nie spieszymy się. Ale
                                        lada dzień ją otrzymamy i zaczniemy się mocno zastanawiać ;). Ale tak to jest,
                                        że im bliżej do jakiegoś terminu, tym więcej wątpliwości. Bo ja to tak myślę o
                                        podpisanie tej pierwszej umowy w formie aktu notarialnego...
                                        A, nie wiem, czy trafiłeś na forum mieszkańców poprzedniej inwestycji EBF:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35208
                                        Lektura daje do myślenia ;).
                                        Pozdrówka.
                                        • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:41
                                          Owszem ytrafiłem, czytałem i miedzy innymi dlatego zdecydowałem się na zakup od
                                          Ekonbudu. Domy wybudowali, mieszkańcy są w stanie coś tam zawsze wywalczyć od
                                          dewelopera, osidle wygląda przyzwoicie.
                                          Co zyskasz podpisując umowę u notariusza?? Pytam z ciekawości bo ja i tak już
                                          podpisałem ;)
                                          • busa6 Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 19.08.06, 19:16
                                            Myslę, że największy problem to wypłacalność developera do czasu oddania
                                            mieszkania kupującemu. Były przypadki że grunt wraz z tym wszystkim co na nim
                                            zbudowano był przedmiotem zastawu hipotecznego a developer miał puste kieszenie
                                            bo np poniósł stratę na tej lub innej inwestycji.
                                    • Gość: Ajrisz Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 21:27
                                      Kierownik już w Irlandii. Za 2500 zł do ręki nie będzie poganiał mułów na
                                      budowie EBF. Przez dwa lata w Irl. odłoży tyle, że po przyjeździe na taką
                                      klitkę, jaką Wy będziecie spłacać kredytem przez trzydzieści lat nawet nie
                                      spojrzy...
                                      • nowimieszkancy Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 20.08.06, 21:43
                                        Byliśmy dzisiaj, nic tam się nie dzieje. Uważajcie na umowy - nalegajcie na
                                        zmiane terminu oddawania mieszkań oraz wpłatę ostatniej transzy w dniu odebrania
                                        kluczy. Pozdrawiam
                                        • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:32
                                          Witam.
                                          Coż. Umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego ma być większym zabezpieczeniem dla nas, w razie gdyby EBF nagle stwierdził, że nie dokończy budowy np., albo nie dojdzie do podpisania umowy końcowej, albo okaże się, że mieszkanie nie będzie naszą własnością (z powodu jakiejś wcześniejszej hipoteki na gruncie)- ogólnie mówiąc: gdyby były jakiekolwiek problemy z odebraniem mieszkania i zamieszkaniem, pierwsza umowa podpisana z notariuszem daje nam prawo nie tylko do ewentualnych karnych odsetek (ustalonych w umowie), ale również daje prawo do wystąpienia na drodze sądowej o "wydanie" mieszkania (jeśli to jest niemożliwe, to chyba można sobie zażyczyć odszkodowanie?). Podpisując zwykłą umowę przedwstępną masz prawo tylko do odsetek karnych z tytułu opóźnień, ewentualnie do zwrotu kwotu wartości mieszkania + ewentualny procent odszkodowania (zależy jak umowa skonstruowana).
                                          Pozdrówka.
                                          • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 12:07
                                            Dobrze że nie będzie budował tegoi kierownik z Irlandii... musiał byc kiepski
                                            skoro mu mało placili:)))
                                            • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 21.08.06, 14:09
                                              Kierownik budowy z tego co wiem, miał być ten sam, co w poprzedniej inwestycji
                                              EBF'u. A że Żurawie Stawy do tej pory kończą, stoją z budową na Mateckiego ;).
                                              Bo jakoś nowego kierownika nie udało im się chyba znaleźć ;). Odnośnie budowy,
                                              a raczej braku budowy: niw dziwię się, że jeszcze nic nie ruszyło. Zastanawiam
                                              się, czy plany budynku nadal są w pracowni projektowej, czy to tylko
                                              ściema... ;). Mam dziwne wrażenie, że budowa ruszy pod koniec października,
                                              skończy się na fundamentach przed mrozami, cała reszta pójdzie dopiero wiosną
                                              (tak mi się miło prorokuje;)). Tylko jestem ciekawa, jak EBF rozwiąże problem z
                                              kolejnymi transzami, bo że banki kolejnych nie będą wypłacały, jak budowa
                                              będzie stała, to pewnik ;).
                                              Pozdrówka od, mam nadzieję, przyszłych sąsiadów.
                                              • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 23:22
                                                Oglądałem wczoraj Żurawie Stawy. Trudno powiedzieć, że kończą, budynek C to
                                                tylko mury... Ale A iB wyglądają naprwadę ładnie. Wypada sobie tylko życzyć żeby
                                                Złote Ogrody tak wyglądały!
    • nowimieszkancy Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 22.08.06, 08:08
      ja bym nigdy sie nie zgodził płacić wszystkich transz przed oddaniem mieszkania,
      20 % przy oddaniu kluczy na taką zmianę będę nalegał i co to ma znaczyć że
      wyrażasz bezwgldną zgodę na działania dewelopera na terenie. Jeszcze mu sie
      odmieni i postawi dodatkowy budynek 2 metry od mojego okna i nic mu nie będę
      mógł zrobić. Ta umowa jest bardzo dziwnie skonstruowana
      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 22.08.06, 10:32
        Zgadzam się co do transz (broń Boże całość kwoty przed odbiorem mieszkania ;)).
        Odnośnie zgody na działanie developera na terenie: wydawało mi się, że jest to
        zapis "nieszkodliwy", że po prostu wyrażamy zgodę na to, żeby osiedle było
        budową przez kilkanaście miesięcy od postawienia pierwszego (naszego) bloku.
        Zresztą, plany zatwierdzające całość budowy (zakładam, że dotyczą całego
        terenu, a nie tylko naszego bloku) będzie można obejrzeć i mam nadzieję, że
        developer będzie się ich trzymał (w końcu dostał pozwolenie na takie a nie inne
        rozmieszczenie dalszych budynków). Pomyślę o innym sformułowaniu tego zapisu ;).
        • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 22.08.06, 10:35
          A, i nie wiedziałam, że budowa na Żurawich tak kiepsko stoi ;). wydawało mi
          się, że to tylko kwestia pomalowania bloku i oddania mieszkań (nie byłam tam).
          No nic, pozdrówka.
          • busa6 Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 22.08.06, 13:22
            Coś nie ładnie to wszystko zaczyna wyglądać, zastanawiam czy nie zrezygnować z
            takiej inwestycji.
            • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:27
              My jesteśmy już po decyzji z banku (ufff ;)), przygotowujemy się na bój z EBF'em o umowę przedwstępną (no i ciągle mi ten notariusz spać nie daje ;)). Zastanawiam się, czy dwumiesięczny poślizg już na samym początku inwestycji to normalna sprawa...?
              Pozdrówka.
    • Gość: Justyna Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.comarch.com 23.08.06, 09:20
      W jakim banku mozna złożyć wniosek bez umowy przedwstępnej. Też interesuje mnie
      to mieszkanie na Mateckiego, ale uważam że ten poślizg na początku inwestycji
      powinien dać dużo do myślenia.
      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 10:03
        My mamy kredyt w GE Money, tam na pewno na etapie decyzji nie wymagają umowy przedwstępnej (dopiero przy podpisywaniu umowy kredytowej jest potrzebna). Ale zorientuj się, czy inne banki mają podobny system, ponieważ jeśli zależy Ci na czasie, to GE Money nie jest najlepszym wyborem (wniosek kredytowy złożyliśmy w czerwcu, decyzję otrzymaliśmy w sierpniu). Co do opóźnienia EBF'u: dobrze, jeśli to będą tylko te dwa miesiące ;).
        Pozdrówka.
        • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.eurodruk.com.pl / *.eurodruk.com.pl 23.08.06, 21:26
          Boże zaczynacie tu w jakąś histerie popadac... a to juz uwazam za niezdrowe
          • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 24.08.06, 13:55
            Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że panikujemy ;). Skoro harmonogram
            przewiduje rozpoczęcie prac budowlanych od początku lipca, a zbliża się
            początek września, i nawet teren nie jest ogrodzony- to można zacząć się
            niepokoić. Z różnych względów zresztą, min. dlatego, że jeśli tego opóźnienia
            nie da się nadgonić, to nie jest niczym przyjemnym wykańczać mieszkanie na nie
            doschniętych tynkach i posadzkach (a ciężko o szybkie wyschnięcie w mrozie). To
            jest jeden z przykładów, wyjaśniających, skąd nasz niepokój ;). O czymś takim,
            jak władowanie pieniędzy w lipną inwestycję nawet nie będę pisać, bo te czasy
            juz na szczęście mijają (minęły?), a banki udzielając kredytów starają się jak
            najlepiej zabezpieczyć przed możliwymi problemami wynikającymi ze strony
            developera (czyt. cesja praw). Tak więc niepokój daleki od paniki czy histerii
            pozostaje ;).
            Pozdrówka.
            • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 24.08.06, 13:56
              A, i plany techniczne mieszkań już są w biurze na Głogowskiej ;).
              • Gość: macias Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.eurodruk.com.pl / *.eurodruk.com.pl 24.08.06, 19:56
                To dobra wiadomośc bo się tam jutro wybieram :)
                P.S.
                Ponoć budowa ma ruszyć w ciągu 2 tygodni
                • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 24.08.06, 20:32
                  Obyś, macias miał rację co do tych dwóch tygodni ;).
                  Pozdrówka.
                  • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 16:39
                    Well, w środę wybieramy się na Głogowską umowę podpisać ;). Tyle że wcześniej udamy się do prawnika, co by zapiski w umowie przejrzał... ;). Ciekawe, ile już umów jest podpisanych? ;).
                    Pozdrówka.
      • Gość: maks Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.hd.pl 30.08.06, 14:23
        w PKO BP mozna złożyć wniosek bez umowy, trzeba mieć tylko pisemną rezerwację
        od dewelopera która określa o jakie mieszkanie chodz gdzie i za ile.
        • Gość: lotus Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 01:03
          byłem na ul.Mateckiego zobaczyć teren na którym ma rozpocząc się budowa
          (opóźniona)nie bardzo mogłem się zorientować w którym miejscu to będzie przez
          część terenu przebiega linia energetyczna i bardzo blisko są domy jednorodzinne
          os.Marysieńki ciekawe czy im nie będzie przeszkadzać budowa budynków
          wielokondygnacyjnych oby nie było tak jak w Wechcie na Saperskiej że mieszkańcy
          protestują na tak wysoką zabudowę.a tak w ogóle to ul.Mateckiego nie kursuje
          żaden autobus komunikacja autobusowa jest dopiero przy os .Sobieskiego i nie
          możliwości przejścia pomiędzy domkami na Marysieńki chyba że będziemy dreptać
          po jezdni ul.Mateckiego( nie ma chodnika ) do Obornickiej jakoś
          pesymistycznie zaczynam się nastawiać do tego miejsca
          • viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 31.08.06, 20:23
            Witam.
            Przejście, owszem, jest, przez budynki przy Królewskiej, przez Magnacką bodajże
            (osiedle Agencji Inwestycyjnej). Idzie się chwilkę i wychodzi na busy 51, 85,
            90, 93, N235 (przystanek "Wieża RTV"). Moim zdaniem nie jest strasznie, chyba
            że przejście z Mateckiego na Królewską i dalej zostanie zagrodzone ;).
            Pozdrówka.
            • Gość: lotus Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 23:09
              widzę że lepiej rozpoznałaś okolicę chyba muszę bardziej optymistycznie
              spojrzeć na to ale mimo to nie bardzo podoba mi się bliskośc linii
              energetycznej. Może wiesz ile za m2 będzie wynosiła opłata eksploatacyjna jak
              zamieszkamy, chyba nie będą takimi krwiopijcami jak spółdzielnie mieszkaniowe !
              Pozdrawiam.
    • Gość: lotus Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 01:16
      nw stronie www.EBF -ul.Mateckiego zmieniono cenę m2
      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 01.09.06, 10:37
        Budynkiem przez pierwszy rok będzie zarządzać firma wskazana przez EBF. Na
        Żurawich Stawach jest nią Palatyn. Wyliczył mieszkańcom ok. 6 zł/m2 czynszu.
        Nadal z nimi pertraktują o połowę tej kwoty, co popieram jak najbardziej ;).
        Jak będzie na Mateckiego, nie wiadomo ;). Odnośnie linii energetycznej: na
        planach tragicznie to nie wygląda, w terenie, przyznaję, gorzej. Pociesza mnie
        jedno, i tu jestem egoistką: nad pierwszym ("naszym") budynkiem linia nie
        biegnie... ;). Co do autobusów: gdyby nie ich względna bliskość, nie
        zdecydowalibyśmy się na tą inwestycję ;).
        Pozdrówka.
        • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 01.09.06, 10:39
          A na temat podwyższenia kwoty sprzedaży nie będę się na razie wypowiadać, bo
          mnie przysłowiowa krew zaleje ;).
      • Gość: Bolka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:45
        Bałagan, ignorancja, wciskanie "kitu", brak organizacji, jakość taka sobie,
        zero infromacji...Tak było na Jasnej Roli. I awarie!
        • Gość: viskum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 01.09.06, 11:02
          A nie masz wrażenia, że awarie powstały na skutek pośpiechu budowlańców przy
          wykańczaniu mieszkań i budynku? Czy też cała budowa od początku była kiepsko
          prowadzona? I na czym polegało (nadal polega?) wciskanie kitu?
          Pozdrówka.
          • Gość: Bolka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:10
            Pośpiech to otatnia rzecz jaką można powiedzieć o tej budowie. I dokładność!
            Nikomu się nigdzie nie spieszy. I nie ważne jakie straty ponoszą z tego tytułu
            przyszli mieszkańcy. Nasza budowa nadal nie skończona, akty notarialne nie
            podpisane. Nic nie wiadomo o opłatach. A do tego - tu kapie,tam kapie.Moja
            rada - róbcie za wczasu zdjęcia instalacji - taką dokumentację na wszelki
            wypadek. Z miarą, żeby było wiadomo gdzie co jest.
            • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 01.09.06, 11:32
              Nie omieszkamy, dzięki za radę ;). EBF czuje się panem, bo pewnie żaden z
              mieszkańców nie ma ochoty zrywać umowy (ze względów na koszty i czas), a co to
              jest dla nich parę groszy odsetek... ;). My jesteśmy nastawieni, że firma nie
              wyrobi się planowo, że będą mieć dwa, może więcej, miesięcy opóźnienia... ;).
              Zakładając z góry coś takiego nie będziemy się za bardzo denerwować... ;). A co
              do aktów notarialnych: nasze umowy dają EBF'owi w sumie 180 dni na ich
              przygotowanie i podpisanie. Dla mnie to paranoja.
              Pozdrówka.
              • Gość: markoni Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 00:42
                czy ktoś kto podpisał z EBFumowę i może mi powiedzieć ile kosztuje m2 na
                pierwszym piętrze. Przy rezerwacji mieszkania powiedziano że 3500 brutto na
                pewno nawet jak odbierałem rzut mieszkania którę chcę kupić to kobieta w
                biurze potwierdziła powyżśzą kwotę a dzisiaj zobaczyłem na ich stronie www
                3531 brutto. Chyba zadzwonię do prezesa że ma niekompetentne osoby w biurze bo
                jak może się zmienić już ustalona cena . Zaczynam się zastanawiać czy u nich
                kupić mieszkanie

• Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 11:02
                  Nowa cena (wcześniej nie było mowy o zmianie ceny) niestety zgadza się z tą na stronie internetowej (brutto 3531 za piętra) :(. Sądzisz, że rozmowa z prezesem coś da oprócz poszarpania nerwów? Prezes, tudzież pani prezes wiedzą, kogo zatrudniają... ;).
                  Pozdrówka.
    • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 04.09.06, 21:41
      Witamy przyszłych sąsiadów!!
      My z pytaniem: czy ktoś może się dowiedział jaki jest plan na zagospodarowanie terenu(gdzie aktualnie jest pole pod uprawę)miedzy blokami na Królewskiej a przyszłego Mateckiego!Pozdrawiamy
    • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 04.09.06, 21:46
      Aha!Jakby się ktoś jeszcze zastanawiał czy budowa ma już kierownika to odpowiedz brzmi:TAK. Mieliśmy okazje pana poznać.Twierdził że najpóżniej w środę wszystko ruszy.Oby miał rację...
      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 10:03
        No to pierwszorzędna wiadomość! Oby jutrzejszy dzień był pierwszym dniem budowy ;). Co do miejsca budowy: przy Mateckiego przez prawie całą długość ulicy ciągnie się taka zarośnięta łączka: to przyszłe osiedle ;). Zarośnięta, mam nadzieję, do jutra tylko ;).
        Pozdrówka.
        • Gość: Jakub Kajetan Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 194.174.65.* 05.09.06, 11:20
          Zapomnijcie. Przed chwilą w Poznańskim biurze poinformowano mnie, że ruszają 14
          września. I co Wy na to?
          • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 05.09.06, 11:31
            brak słów...
    • grzeski3 Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 05.09.06, 19:03
      witam! byłem dziś na Mateckiego i kompletna pustka! mamy zamiar podpisac umowe,
      ale jakoś nas to wszystko powoli niepokoi! czy ktoś podpisał umowę i na jakie
      zmiany, ustępstwa się zgadzają? pozdrawiamy
      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 07.09.06, 10:33
        Ja już przestałam się denerwować, zaczęło mnie to śmieszyć. Niech żyją poważne
        firmy, pracujące na swój wizerunek...
        Pozdrówka.
        • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 07.09.06, 10:36
          Umowę, owszem, już mielibyśmy podpisaną, gdyby nie nagła i nie wiadomo skąd
          podwyżka za m2. A banki nie rozpatrują od ręki zmiany kwoty kredytu, więc... Po
          raz kolejny chylę czoła przed poważnymi inwestorami...
          • Gość: sasiadBolka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.centertel.pl 08.09.06, 22:19
            ja pare słów do "gość Bolka" szkoda że nie użyłeś niku jak na naszym forum to
            przynajmniej wiedziałbym kto nieobiektywnie krytykuje. Szkoda że nie
            powiedziałeś ile awarii )które mnie też denerwowały) były spowodowane naszym
            działaniem lub zatrudnionych przez nas firm wykończeniowych. Ile zalań mieszkań
            wynikało z wylania do kanalizacji resztek tynku, fug a nawet kawałki płytek
            ceramicznych (sam widziałem jak je wyciągali z rur) a ile było przewierceń rur
            podczas wiercenia w łazience?? mam wymieniać dalej? jak sami sobie robimy syf
            na klatkach, przed blokiem itp. Sorry ale będę ich bronił, tak spóźnili się z
            budową ale uważam że wybudowane są solidnie w porównaniu z innymi developerami.
            I oczywiście ... dlaczego nie pochwaliłeś się że większość mieszkan od czerwca
            nie płacąc za nic (prąd, wywóz śmieci itp.) Cóż.... jakie to POLSKIE
            krytykować!
            • Gość: Bolka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 08:22
              To jest forum dla mieszkańców lub przyszłych mieszkańców osiedli budowanych
              przez Ekonbud. Nie - ich pracowników lub pracowników budowy. A to, że za
              mieszkanie nie wnoszone są opłaty od czerwca to nie łaska Ekonbudu tylko
              konsekwencja dezorganizacji.
              • Gość: Jasna Rola Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.echostar.pl 13.09.06, 22:19
                Dokładnie !

Jezeli mieliśmy ustawionych ludzi z ekipy na kwiecień bo mieli
                oddać w marcu, a oddali w czerwcu to czyja wina ?

Jak wypowiedzieli ludzie umowy najmu w czerwcu to gdzie mają
                mieszkać ?

Biedny Ekonbud, nie ma co.

A twierdzenie że sami niszczymy coś to już gruba przesada, jakbym
                słyszał EBF.
                • Gość: sasiadBolka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.centertel.pl 15.09.06, 09:29
                  właściwie nie wiem czy mam czuć sie urażony czy zaszczycony stwierdzeniem że
                  jestem pracownikiem EBF bo nadal uważam ze nie są złą firmą i tylko
                  krytykowanie ich nie jest sprawiedliwe. Fakt spóźnili się i to sporo mam
                  nadzieje że na kolejnej inwestycji dadzą termin zakończenia bardziej odległy
                  tak żeby nikt nie miał pretensji o opóźnienia tak jak robią to inni
                  deweloperzy. A co do p. "Bolka" być może na spotkaniu 26.09 będziemy mogli
                  porozmawiać o moich "konszachtach" z EBF-em jako rzekomego pracownika. Cóż
                  przyszli mieszkańcy Złotych ogrodów - chciałem was uspokoić że nie są tacy źli
                  ale jak widzicie niektórzy złośliwcy nie pozwolą. Wybór i tyak należy do was :)
                  Powodzenia!
                  • Gość: Bolka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:31
                    Cudowny pean;)
                    Pozdrawiam Zaszczyconego;)
                    • Gość: lotus Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 18:20
                      czy może są optymistyczne informacje o budowie na Mateckiego
                      • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 18.09.06, 19:13
                        W piątek było jeszcze pięknie i zielono i nawet śladu po planowanej budowie pomimo tego ze jak tydz temu podpisywaliśmy umowę to pan Adam zapewniał nas, że do 15 to on NAPEWNO ruszy z budową.Jak jest dzisiaj to jeszcze nie wiem ale za jakieś dwie godz będą świeże informacje(mamy tam "rzut beretem" wiec staramy się regularnie kontrolować sytuację)!
                        Pozdrawiamy
                        • Gość: skyper@o2.pl Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.141.105.* 18.09.06, 21:52
                          pozdrawiam przyszlych sosiadow :) gicki jak macie blisko to poganiac tam
                          chlopakow bo ja chce kiedys zobaczyc moje mieszk. nr 9 Pozdrawiam jeszcze raz
                          Michal
                          • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 18.09.06, 22:29
                            Czolem
                            Bylismy kolo 22 pogonic chlopakow na budowie z robota a tam nie ma kogo pogonic. Nic sie nie ruszylo. Jak rosla łączka tak rosnie. A Skyper jesli masz mieszkac w budynku A segmencie d pod nr 9 to mieszkamy razem :) Ja wybieram łózko pod oknem!
                            • Gość: sąsiad Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 193.111.22.* 20.09.06, 09:12
                              Witajcie przyszli sąsiedzi,

czy ktoś z Was wie, kiedy Ekonbud w końcu rozpocznie budowę. Wczoraj tj. 19.09
                              jeszcze nic się nie działo.
                              Zaczyna mnie to mocno niepokoić.
                              Dzisiaj Pani Żelisława podała datę 23.09 - czy możecie to potwierdzić???
                              • Gość: gosc Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:59
                                Ludzie, podpisujecie umowy przedwstępne mimo, że budowa jeszcze nie ruszyła? Nie boicie się?
                                • Gość: floox Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 16:51
                                  Witam,

może parę groszy do tej dyskusji. Generalnie obiektywna ocena EKONBUDU jest
                                  bardzo trudna ze względu na kilka zasadniczych zagadnień. Z jednej strony
                                  developer stawia na jakość użytych do budowy i wykończenia budynków materiałów,
                                  natomiast z drugiej strony jakość usług świadczonych przez wyłonionych przez
                                  niego podwykonawców nie zawsze jest dobra. Z jednej strony pracownicy biura w
                                  Poznaniu są bardzo mili, skłonni i skorzy do negocjacji na etapie podpisywania
                                  umowy, z drugiej jednak strony w firmie panuje niemal zerowy przepływ
                                  informacji pomiędzy pracownikami biura i budową, oraz centralą w ZG. Terminy
                                  natomiast były zawsze ambitne i zawsze nierealne, ta tendencja jak widzę nadal
                                  się utrzymuje.

Trzeba tutaj odnotować, że panika na rynku nieruchomości wpływa również
                                  negatywnie na efektywność budowania - są problemy z dostępnością materiałów
                                  budowlanych oraz ekip (zwłaszcza tych dobrych - o ile takie jeszcze w tym kraju
                                  istnieją), a więc trzeba brać na to poprawkę.

Podsumowując:
                                  --
                                  Zalety:
                                  1. Elastyczność i otwartość na negocjacje.
                                  2. Gotowość do uczestniczenia w spotkaniach z przyszłymi mieszkańcami.
                                  2. Dobra jakość używanych do budowy materiałów, stosowanych urządzeń.
                                  3. Znośna architektura budynków, ciekawe układy mieszkań.
                                  4. Dobre zagospodarowanie terenu wokół budynku.
                                  5. Bardzo przystępna cena.

Wady:
                                  1. Brak przepływu informacji w firmie.
                                  2. Brak spójnych informacji w końcowej fazie budowy.
                                  3. Brak terminowości wykonywania założonych zadań.
                                  4. Znikome zaangażowanie kierownika budowy (co by było gdyby nie majster?!).
                                  5. Słaba efektywność dochodzenia roszczeń reklamacyjnych u poddostawców.
                                  6. Drogie firmy zarządzające nieruchomością.

Czy więc wybrałbym jeszcze raz tego developera? Pewnie tak ponieważ w tych
                                  czasach wszystko to amatorka. Natomiast trzeba przyznać, że jeżeli chodzi o
                                  bloki przy JR to odpowiednie wnioski zostały wyciągnięte i blok C jest już
                                  budowany w zupełnie inny sposób. To pozytywna tendencja.

Wszystkim przyszłym mieszkańcom bloków przy Mateckiego życzę cierpliwości i
                                  powodzenia!

Pzdr,
                                  --
                                  Floox
                                  • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 21.09.06, 17:34
                                    Dzięki za życzenia ;). A tak na poważnie, to zaczynam się zastanawiać, czy ta
                                    budowa kiedykolwiek ruszy... ;).
                                    Pozdrówka.
                                    • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 21.09.06, 17:37
                                      A, i dla zaspokojenia ciekawości: budowa jeszcze nie ruszyła, informacja z
                                      pierwszej ręki (sprawdzano dzisiaj ;)).
                                      Pozdrówka.
                                      • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.visp.energis.pl 21.09.06, 19:49
                                        Czy masz podpisaną umowę z Ekonbudem? A jeśli tak, to czy przelałeś jakieś
                                        transze?
                                        Pytam, bo mam niedługo uruchomić kredyt i zastanawiam się czy ma to sens, skoro
                                        na budowie cisza.
                                        Są jakieś nowe informacje z EBF co do terminu rozpoczęcia prac budowlanych?

Pozdro,
                                        • Gość: floox Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:42
                                          Witam,

jeszcze jedna mała uwaga jeżeli chodzi o płatności. Musimy sobie zdawać sprawę,
                                          że budowa w znacznej mierze jest finansowana z tego co wpłacicie. Brak wpłat
                                          będzie wymuszał konieczność poszukiwania funduszy z innych źródeł, co rzecz
                                          jasna spowolni cały proces realizacji inwestycji (zresztą nie tylko tej). Jak
                                          kupowałem mieszkanie na Bolka (obecnie JR) to był wykopany tylko dół, a
                                          developer był nieznany na tutejszym rynku. Również zastanawiałem się czy
                                          nie "wtopię" tej kasy, ale jak się dzisiaj okazuje moje obawy były niesłuszne.

Trzeba też mieć na uwadze, że bank finansujący nasz kredyt nie wypłaci tej kasy
                                          byle komu, a więc dokładnie sprawdza developera zanim podejmie decyzję o
                                          udzieleniu kredytu.

Moim zdaniem pod tym względem EKONBUD jest bezpieczny, z pieniędzmi należy
                                          jednak zachować rozsądek, pamiętając przy tym, że ich brak w kieszeni
                                          developera nie działa na Waszą korzyść.

Pzdr,
                                          --
                                          Floox
                                          • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:18
                                            Cóż, z tego, co słyszeliśmy EBF finansuje inwestycję w Poznaniu ze środków niezależnych od naszych wplat, w niewielkim stopniu dofinansowuje się "naszą" kasą. Ale to tylko zasłyszane, nie jest sprawdzone ;).
                                            Pozdrówka.
                                            • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 22.09.06, 22:07
                                              Czolem
                                              Aktualne dane - nadal łąka.
                                              A co do Obornickiej i jej przebudowy. Bedzie poszerzana aktualna czy wytycza nowa a jak tak to jak ona bedzie przebiegala?
                                              I czy moze juz ktos wie co powstanie na polu miedzy AI a EBF?
                                              Pozdrowionka
                                              • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.visp.energis.pl 23.09.06, 11:31
                                                Wczoraj zauważyłem na łące 2 baraki - Czy to jakaś nowość postawiona przez EBF
                                                i zapowiedź prac, czy stoi od zawsze?
                                                • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 23.09.06, 14:50
                                                  Faktycznie zaszły wielkie zmiany na polance. Oto co sie zmienilo:
                                                  img162.imageshack.us/my.php?image=p1010096wz9.jpg
                                                  • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 23.09.06, 14:55
                                                    Czyli w biurze nie koloryzowano: mówiono, że są już bwa baraki i proszę,
                                                    stoją ;). Oby tak dalej ;).
                                                    Pozdrówka.
    • Gość: Ida Jak udało się wam zarezerwować? IP: *.pbpolsoft.com.pl 20.09.06, 15:14
      Czegoś chyba nie rozumiem.. każdy developer, u którego znajduję ofertę mieszkań
      (których budowa jeszcze się nie rozpoczęła) jak np. Ekonbud informuje mnie, że
      wszystko jest juz zarezerwowane i sprzedane.

Czy któreś ze szczęśliwych nabywców mógłby podzielić się sekretem ? Jak udało
      mu się dowiedzieć, że sprzedaż się właśnie zaczęła i zdążyć z rezerwacją?
      Codzienny monitoring stron wszystkich developerow??

pozdrawiam (ida@provirtual.pl)
      • Gość: viscum Re: Jak udało się wam zarezerwować? IP: 83.238.74.* 20.09.06, 18:13
        Czasami codzienny monitoring stron developerów nic nie daje, najlepiej jest
        dzwonić lub zjawiać się osobiście w biurach i dowiadywać się o przyszłych
        inwestycjach. Ogłoszenia w gazetach i internecie pojawiają się z opóźnieniem i
        są bardzo często nieaktualne. Powodzenia w poszukiwaniach ;).
        Pozdrówka.
        • Gość: floox Re: Jak udało się wam zarezerwować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:00
          Od siebie dodam, że nie zawsze rezerwacja oznacza od razu kupno. Ludzie
          rezerwują teraz kilka mieszkań na raz i wybierają sobie najdogodniejsze tak
          więc rzeczywiście warto dzwonić do developerów, a nóż coś się zwolni?

Pzdr,
          --
          Floox
          • Gość: ida Re: Jak udało się wam zarezerwować? IP: *.pbpolsoft.com.pl 21.09.06, 15:53
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady :-)
    • Gość: lucas Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 62.29.249.* 22.09.06, 12:42
      A ja współczuję przyszłym mieszkańcom Nowej Obornickiej pod oknami. No chyba, że
      o tym wiedzą i się z tym godzą.
      • floox Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 22.09.06, 13:57
        Lucas,

a gdzie jest idealnie? Tu tramwaj, tam ulica, a gdzie indziej rudery wokoło lub
        całkowita pustynia i 10 km do najbliższego kiosku ruchu. A jak teraz jest
        fajnie to za chwile przestanie być, bo inwestycji w Poznaniu przybywa i będzie
        przybywać na potęgę. Widziałem Twoją wypowiedź w innym wątku na temat naszego
        narzekania, generalnie każdy z nas wiedział, że ta ulica tam kiedyś będzie
        natomiast przedmiotem naszego narzekania jest to, że nasza inwestycja nie
        została uwzględniona przez nasze szanowne "miasto" przy szacowaniu
        potencjalnego oddziaływania hałasu.

Pzdr,
        --
        Floox
        • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:15
          Nową Obornicką mogą się bardziej przejmować mieszkancy budynków Agencji Inwestycyjnej, niż Złotych Ogrodów Ekonbud'u (jeśli mówimy o poszerzaniu "starej" Obornickiej). Są znacznie bliżej ;).
          Pozdrówka.
          • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:19
            To nie stara Obornicka ma zostać poszerzona.Nowa Obornicka ma przebiegać od
            wieży pomiędzy Os.Marysieńki mając po lewej stronie bloki AI i przecina część ul
            Mateckiego To całe wolne pasmo ziemi to przyszła Nowa Obornicka.Kiedy zostanie
            zrealizowana niewiadomo .Ale można sprawdzić w Miejskim Przed Urbanistycznym
            jak to wygląda na planie.
            • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:32
              Sprawdzić można w Miejskiej Pracowni Urbanistycznej. Przepraszam za błąd
            • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:59
              muszę sprostować moją poprzednią wypowiedz: otóż Nowa Obornicka będzie
              przebiegała niewielkiej odległości od starej .Natomiast od wieży pomiędzy
              marysieńki a domkami i blokami AI po lewej stronie jest zostawiony teren na
              ulicę która przetnie Mateckiego i połączy się z nową Obornicką.Można to
              sprawdzić w Miejskiej Pracowni Urbanistycznej.
              • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 23.09.06, 01:12
                A widziales moze te plany? Bo jest "mala" roznica pomiedzy obwodnica pod oknami a osiedlowa droga dojazdowa do obwodnicy. Jesli wiesz jak to bedzie przebiegalo to moze jakis planik skrobniesz?
                Pozdrowionka
                • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 17:08
                  strona www.MPU.pl ;studium;BTOM2 kierunki;VI załącznik graficzny do
                  uchwały;załącznik graficzny sie ukaże a następnie należy otwożyć ,PDF, i tu
                  jest projekt zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania
                  przestrzennego miasta Poznań.Każdy ma prawo i może sie zapoznań z tym projektem
                  • Gość: lotus Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 23:06
                    czy budowa już ruszyła czy znowu nowy termin rozpoczęcia pozdr..
                    • Gość: Pio Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.net81-66-140.noos.fr 25.09.06, 23:28
                      czy to mozliwe ze teraz proponuja metr za 4280??? taka informacje uzyskala
                      dzisiaj moja znajoma... Co wy na to?
                      • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:51
                        Taka cena? Pewnie, że możliwe. I tak jest konkurencyjna na poznańskim rynku ;).
                        Pozdrówka.
                        • Gość: Gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 11:01
                          Możłiwe,możlie..Byliśmy w EBF w zeszłym tyg i P.Żaneta "proponowała" kupienie drugiego mieszkania właśnie za 4280.Trzeba przyznać że sprzedaż idzie im znacznie lepiej niż cała reszta.W tej kwestii raczej nie mają opóżnień :)
                          Pozdro
                          • Gość: Pio Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 195.6.24.* 26.09.06, 11:46
                            oj zgadzam sie ze budowa cos nie idzie im za szybko, chyba bedzie spore
                            przesuniecie w terminach?
                            • Gość: ksuper Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:06
                              Witam przyszłych mieszkańców "Złotych Ogrodów". My podpisaliśmy już umowę z
                              firmą Ekonbud, jesteśmy w trakcie załatwiania kredytu (szukania korzystnej
                              oferty). Czy możecie polecić bank, który ma względnie niskie oprocentowanie i
                              kredytuje opłaty związane z kupnem mieszkania? A co do przewidywanego terminu
                              realizacji, to obecnie w biurze jest mowa o październiku 2007, tak też mamy w
                              umowie. Dobrze będzie, jeśli to będzie październik, skoro budowa jeszcze nie
                              ruszyła. Jeśli są jeszcze osoby, które nie podpisały umowy, informuję że termin
                              przelania ostatniej transzy udało się zmienić na termin po protokole zdawczo-
                              odbiorczym? Jest również możliwość wydłużenia terminu zapłaty pierwszych 20%.
                              Pozdr.
                              • Gość: gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 19:20
                                A ja sobie myśle,że w najbardziej optymistycznej wersji to pierwszą rzeczą jaką będziemy wnosić do naszych nowych mieszkanek to będzie choinka na Boże Narodzenie :)
                              • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 26.09.06, 19:26
                                Spróbujcie w GE Money Bank, EBF ma z nimi podpisaną umowę, co Wam daje
                                promocyjne oprocentowanie (jeszcze nie wiem, ile to wyjdzie ogólnie);).
                                Kredytują kupno mieszkania w 100 % (chyba nadal), dodatkowo można skredytować
                                wykończenie ;).
                                Pozdrówka.
                                • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 26.09.06, 19:27
                                  To i tak dobre prognozy, jak dla mnie, z tą choinką ;).
                                  Pozdrówka.
                              • Gość: gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 21:00
                                W BPH możecie dostać 110% na max 40 lat i WIBOR miesiąc temu był 0,85% a jeśli chodzi o opłaty około kredytowe to de facto przy kupnie mieszkania od dewelopera to jest tylko koszt udzielenia kredytu i w BPH normalnie 1% kredytu a jak sie zdecydujecie zostać posiadaczami karty kredytowej to opuszczą do 0,5%.Jak byście się wybierali to polecam oddział na Dąbrowskiego w Pasażu Jeżyckim(nie znam numeru)bardzo fajna Pani się zajmuje kredytami i w wielu kwestiach nam pomogła i ułatwiła sprawę.
                                • Gość: ksuper Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 08:18
                                  Dziękujemy Wam bardzo za porady. Na pewno się przydadzą. Pozdr.
                                  • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 27.09.06, 20:48
                                    Wiadomosc z ostatniej chwili! Teren jest ogrodzony siatka!
                                    • Gość: viscum Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 22:49
                                      Ja tej! Aż z wrażenia pogonimy jutro zobaczyć to na własne oczy ;).
                                      Pozdrówka.
                                    • Gość: skyper Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 89.124.138.* 02.10.06, 19:34
                                      sorry gicki to pomylka byla sosiedzi tutaj z b nr 36 nie wiem z kad mi 9 sie wzielo

• gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 02.10.06, 21:35
                                        Trudno Skyper. Nie bedziemy razem mieszkali :)
                                        Nie wiecie jakie teraz sa plany na budowe? Czy sa jakies nowe terminy? Czego lub kogo teraz brakuje zeby ruszyc?
                                        Pozdrowionka
                                        • Gość: gość Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 193.111.22.* 03.10.06, 08:12
                                          Podobno brakuje jakiegoś pozwolenia do pozwolenia na budowę z Urzędu Miasta.
                                          Sorry, że tak skomplikowanie to brzmi, ale tylko tyle wiem.
                                          A czy coś się ruszyło na budowie, poza spektakularnym postawieniem ogrodzenia?

Pozdro,
                                        • Gość: skyper Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 89.124.139.* 03.10.06, 15:01
                                          Tez załuje. podobno opuznienie o kwartal(podonbo przez inna inwestycje ktora
                                          koncza i maja z nia poslizg),my tam cisnienia jakos nie mamy.
                                          Pozdrwaiam
                                          • gicki Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego 03.10.06, 19:14
                                            No to możemy zacząć myśleć o choince ale na 2008!!
                                            Pozdrawiamy
                                            • Gość: majka Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 217.153.144.* 05.10.06, 11:29
                                              Hmm, a nie obawiacie się, że firma ta straci płynność finansową pod wpływem
                                              takiego opóźnienia? Już niejedna firma się rozłożyła na przeinwestowaniu i na
                                              rozpoczęciu działalności na nowym terenie, w tym wypadku poza Zieloną Górą.
                                              Poza tym Ekonbud kredytuje tę inwestycję, co za tym idzie, musi ją spłacać. Z
                                              chwilą kiedy przestanie realizować plan przedstawiony bankowi, czy też innym
                                              bankom (w tym wypadku wynikających z waszych kredytów), to może nie otrzymać
                                              zwyczajnie na swiecie kolejnych transz. Owszem, p. Żelisława twierdzi, że
                                              inwestycja ta jest realizowana z ich środków, że "naszych" nie potrzebuje, ale
                                              mam co do tego wątpliwości z tego względu, iż p. Żelisławy wypowiedzi na temat
                                              startu budowy nawet nie pokrywały się z rzeczywistością, więc dlaczego
                                              mielibyśmy wierzyć jej odnośnie finansowania? Zresztą, jeśli nie z naszych
                                              srodków, to z czyich ma być wybudowana ta impreza? Zgodnie z logiką, to nasze
                                              pieniądze powinny być przeznaczane na naszą budowę.
                                              Nie chcę wprowadzać paniki ani się wymądrzać. Nie piszę też pod wpływem
                                              filmu "Plac Zbawiciela". Mam tylko niesamowite wątpliwości co do tej firmy,
                                              która być może zbiera laury na terenie Zielonej G., lecz w Poznaniu ponosi z
                                              tego co widzę klęskę. Jeśli już ruszy ta budowa, powinniśmy dokładnie sprawdzać
                                              tę realizację pod kątem jakości. Pośpiech i szukanie oszczędności może
                                              negatywnie wpłynąć na jakość materiałów i jakość wykonania.

Więcej uwag nie mam. Pozostaje tylko strach.
                                              • Gość: ksuper Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:14
                                                Witam!
                                                Jestem przyszła mieszkanką "Złotych Ogrodów" (segment b) i tak jak Wy z
                                                niecierpliwością czekam na rozpoczęcie budowy.
                                                Z tego co mi wiadomo firma ma opóźnienia przez to, że na "Żurawich Stawach" nie
                                                dokończyli jeszcze trzeciego budynku. Tam też mają opóźnienia, więc dlaczego tu
                                                nie mają mieć? Z tego co czytałam na forum "Żurawich Stawów" Pan Jarząbek na
                                                spotkaniu z mieszkańcami mówił o październikowym rozpoczęciu inwestycji na
                                                Mateckiego (mają stamtąd zabrać "zwały piachu" zalegające przed budynkami).
                                                Popatrzcie na innych developerów i wskażcie tych, którzy nie mają opóźnień.
                                                Jeśli nawet tacy istnieją, na pewno jest ich niewielu. Poczytajcie fora o
                                                innych developerach. Moim zdaniem gdyby firma miała problemy z bieżącą
                                                płynnością, to nie planowałaby dalszych inwestycji na Mateckiego (budynek B i
                                                dalsze). Nie zgadzam się również z formułowaniem, że ponoszą klęskę i jestem
                                                daleka od takich "czarnych wizji". Strach zawsze ma wielkie oczy i w tej
                                                sytuacji nie jest dobrym doradcą, a póki co powinniśmy zachować spokój.
                                                Najlepiej z góry założyć późniejszy odbiór mieszkania, po co potem szarpać
                                                nerwy.
                                                Pozdrawiam!
                                                • Gość: floox Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:37
                                                  Hej,

rzeczywiście na spotkaniu padło takie stwierdzenie ze strony p. Jarząbka,
                                                  natomiast trudno zgadnąć czy ten termin znowu nie będzie przestrzelony. Dobry
                                                  developer to taki, który w całości lub w znacznej mierze realizuje inwestycje z
                                                  wcześniej wypracowanych przez siebie środków i tak najczęściej jest,
                                                  przynajmniej tak było do epoki sprzed "bumu". Powody są oczywiste, nie będę ich
                                                  przytaczał, pytanie tylko jaką strategię przyjmuje EBF, a tego nie wiem.

Rozpoczęcie Waszej budowy, o czym już pisałem, nie wiąże się jedynie z
                                                  pieniędzmi. Tutaj ważną rolę odgrywa dopełnienie na czas wszelkich formalności,
                                                  równie ważne są też: dostępność ekip budowlanych oraz materiałów. Ja (i nie
                                                  tylko) przeżyłem ową "szkołę budowania mieszkań w Poznaniu" przez EBF na
                                                  własnej skórze i nikomu z Was tego nie życzę. Na podstawie obserwacji budowy
                                                  bloku C na JR nie da się zaprzeczyć, że wnioski zostały wyciągnięte i mam
                                                  nadzieję, że trudności i wynikające z nich opóźnienia będą miały w Waszym
                                                  przypadku charakter wyłącznie obiektywny, a przekazywane Wam informacje będą
                                                  rzetelne, czy też może lepiej napisać: prawdziwe. Czas pokaże.

Pzdr,
                                                  --
                                                  Floox
                                              • Gość: skyper Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 89.124.154.* 06.10.06, 20:42
                                                nie no majka rozumiem Twoje obawy ale od panikowania to jeszce bardzo
                                                daleko,zycze wiecej rezerwy,ja zainwestowalem i spie naprawde spokojnie
                                                (jedna rada przestancie tyle ogladac i czytac o tej warjacji budowlanej)

• Gość: finee Re: Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 150.254.124.* 09.10.06, 10:14
                                                  w tamtym tygodniu podpisalem umowe w Ekonbudzie, witam więc przyszłych sąsiadów!
                                • Gość: Tikki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje! IP: 194.174.65.* 09.10.06, 12:01
                                  Dzisiaj dzwoniłem do Wydziału Urbanistyki i Architektury w Urzędzie Miejskim w
                                  Poznaniu. Otrzymałem informację, że w związku z wydanym pozwoleniem na budowę
                                  nr UA/A2/7351-3157/01 dnia 23 sierpnia (!!!) wpłynął wniosek o zmianę
                                  pozwolenia na budowę a dnia 13 września ten wniosek został wycofany. Krótko
                                  mówiąc urząd z niczym nie zalega. Fajnie co?

pozdrawiam

Tikki
                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 83.238.74.* 09.10.06, 18:00
                                    Chyba nie do końca zrozumiałam poprzednią wypowiedź. O jednym wniosku o zmianie
                                    pozwolenia na budowę na naszej działce wiem, być może piszesz, Tikki, o nim,
                                    ale o co chodzi z wycofaniem tegoż wniosku?
                                    Pozdrówka.
                                    • Gość: Tikki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:24
                                      Dokładnie tak jak napisałem.

23 sierpnia złożono wniosek o zmianę pozwolenia na budowę. Samo w sobie jest
                                      skandalem bo Ekonbud podpisywał umowy, wiedząc, że nie będzie mógł rozpocząć
                                      budowy w terminie. Całość jest świadomym działaniem na szkodę klienta i nie
                                      jestem pewny czy czasem nie jest to sprawa dla prokuratora.

13 września ten wniosek został wycofany. Oznacza to, że uniki i zwalanie winy
                                      na Wydział Architektury i Urbanistyki jest kłamstwem i budowa nie rozpoczyna
                                      się z innych, bliżej nieokreślonych powodów.

Do tego wszystkiego umowa Ekonbudu zawiera niedopuszczalne klauzule (10% kary
                                      za odstąpienie od umowy). Zainteresowanych odsyłam na stronę Urzędu Ochrony
                                      Konkurencji i Konsumenta. Nie należy się tym specjalnie przejmować, ponieważ
                                      jako niezgodne z prawem, zapisy takie są nieważne. Jak widać brakuje im nie
                                      tyko kierownika budowy ale również dobrego prawnika. A ten się przyda, kiedy
                                      pojawi się u nich kontrola z UOKiKu.

pozdrawiam

Tikki
                                      • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 83.238.74.* 10.10.06, 11:53
                                        Nam przy podpisywaniu umowy "tłumaczono", że opóźnienia w rozpoczęciu budowy są
                                        wynikiem głownie ociągania się GEOPOZ'u i Enei, między wierszami mówiono o
                                        powiązaniu zakończenia ostatniego etapu wcześniejszej inwestycji na
                                        Naramowicach (mają tam opóźnienie) z rozpoczęciem następnej na Piątkowie
                                        (dopóki tam nie skończą, u nas nie zaczną). Gdzieś tam jeszcze w międzyczasie
                                        była sprawa braku kierownika budowy. Odnośnie zapisów umowy przedwstępnej:
                                        nieprawidłowych jest ich tam kilka. A developerzy nie czując nad sobą "bata",
                                        robią z klientami, co tylko chcą ;). Cóż, realia naszego kraju. Jak na razie,
                                        nie zanosi się na zmiany i wydaje mi się, że nawet Urząd Ochrony Konkurencji i
                                        Konsumenta nie da tu rady, pracownicy EBFu w żywe oczy śmieją się, gdy im się
                                        wskaże niedopuszczalne klauzule- przeżyliśmy taką sytuację ;). Umowę mimo to
                                        podpisaliśmy.
                                        Pozdrówka.
                                        • Gość: Foxxy Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 194.174.65.* 10.10.06, 14:43
                                          Pięknie. Robi się coraz ciekawiej. Co klient to inna wersja zdarzeń. Enea.
                                          Geopoz. Wydział Architektury. EU. ONZ. UFO.

Śmieją się? Hmm... prosze bardzo. Należy tylko wyciągnąć wnioski. Rozumiem, że
                                          można mieć nóż na gardle, ale żeby podpisywać umowy zawierające klauzule
                                          niezgodne z prawem? Przecież to jest jasne jak słońce, że ktoś po to je tam
                                          umieścił żeby z nich skorzystać! Dopóki nie dostali pieniędzy to wszystko OK.
                                          Ale jak dostaną to przy wycofaniu się z umowy obetną te 10%. Wszystko jest do
                                          odzyskania ale proces może potrwać. Przy takiej konstrukcji umowy odzyskanie
                                          pieniędzy, nawet jeżeli developer nie zacznie inwestycji za 1000 lat może
                                          trochę potrwać.

Na rynku jest kilku cywilizowanych developerów, którzy w umowie umieszczają
                                          informację o karach za opóźnienia, o wstrzymaniu finansowania jeżeli roboty
                                          zatrzymają się na więcej niż 3 miesiące, oraz do umów załączają plany
                                          zagospodarowania przestrzennego (vide nowa Obornicka). Oprócz Ci developerzy
                                          wiedzą jak kłaść izolację na balkonach tak, że czego woda nie cieknie po
                                          ścianach w całym pionie (zainteresowanych odsyłam na forum mieszkancow Bolka).

zdoofka

Foxxy
                                          • Gość: gosc Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 11:45
                                            Czy ktoś z Was mysli o zerwaniu z nimi umowy?
                                            • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 16:47
                                              Ej no, spokojnie. Przeglądałam kilka wzorów umów przedwstępnych różnych developerów i w każdym przypadku zapis o karze 10% występuje (jeśli klient zerwie umowę). To nie tylko ta firma stosuje zapisy niedozwolonych klauzul (dla przykładu:UWI, DOM EKO). Poproszę o nazwę firmy, która nie ma w umowie tegoż zapisu, tak dla rozjaśnienia sytuacji.To, że developer postępuje nieuczciwie z klientami- nic nowego. My nie myślimy o zerwaniu umowy, jak na razie podstaw do tego nie mamy, zresztą kasy jeszcze nie przelaliśmy ;). Skoro bank, który kredytuje nam to mieszkanie, nie miał zastrzeżeń co do firmy i inwestycji, nie mamy (jak do tej pory) zastrzeżeń i my. Owszem, wiedząc o nieprawidłowych zapisach, mogliśmy umowy nie podpisywać, ale skoro są one do zniesienia (czytaj: nie mają podstaw prawnych do wykonania), to wzruszyliśmy ramionami i podpisy złożyliśmy. A umowę podpisaliśmy nie po to, żeby ją zrywać. Jeśli coś z budową nie "wypali", to będzie wina developera, nie nasza i to on będzie ponosił konsekwencję tego. Jedynym minusem tej konsekwencji będzie mniejsza kwota kary nałożona na EBF (bo ustawowe odsetki a nie umowny procent).
                                              Pozdrówka.
                                              • Gość: Fxy Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 09:28
                                                Chyba jesteśmy z innej bajki.

Po pierwsze SĄ deweloperzy, którzy nie mają takich zapisów. Vide "Nowy Dom", w
                                                którym mamy już jedno mieszkanie. Ponadto w ich umowie jest szereg zapisów
                                                ZABEZPIECZAJACYCH interesy klienta. Jak np. kary umowne. Ostatnia transza po
                                                protokole odbioru. I wiele innych. Jako, że EBF nie ma żadnego zapisu o karach
                                                w umowie, to aby wyegzekwować cokolwiek, konieczne będzie wytoczenie sprawy z
                                                powództwa cywilnego.

"Wina developera"? Wuchacha. Tak. Powiedzą, nasza wina, nasza wina, nasza
                                                bardzo wielka wina. Wobec czego ogłaszamy upadłość i ustaw się człowieku w
                                                kolejce za ZUSami, urzędami skarbowymi, pracownikami, dziećmi, psami i
                                                chomikami. Może coś dostaniesz. A może nie.

Bank? Nie miał zastrzeżeń? Jasne, że nie miał, bo częściowo pokrywa sobie
                                                ryzyko poprzez marżę. Częściowo. Przy każdym kredycie zagrożonym tworzy sobie
                                                rezerwę. W praktyce statystycznie (np. 3%) ogólnej kwoty udzielonych kredytów
                                                to tzw. kredyty stracone. Liczą się z tym. Dla nich to liczby. Dla niektórych
                                                rodzin tragedia.

Poza tym przy takiej liczbie udzielanych kredytów nie ma szans na analizę
                                                każdego z osobna i np. wzięcia pod uwagę tego, że EBF łże jak najęty w sprawie
                                                inwestycji na Mateckiego. A przy po pieniądze i tak w pierszej kolejności
                                                ustawi się do kredytobiorcy a nie inwestora.

Nieprawidłowe zapisy faktycznie nie mają mocy prawnej. Tylko, że jako kilent
                                                jesteś w uprzywilejowanej pozycji, dopóki nie wpłacisz kasy. Bo wtedy po
                                                stronie inwestora leży udowodnienie przed sądem, że ma rację, żeby te 10%
                                                dostać. Natomiast jak już wpłacisz, to żeby je odzyskać muszisz dowieść przed
                                                sądem, że to jest działanie bezprawne. Do zrobienia. Ale liczy się czas.

Podstawą każdej umowy jest równe traktowanie stron. Wszystkie zapisy, które
                                                dyskryminują którąkolwiek ze stron są do podważenia przed sądem. Ale tak na
                                                zdrowy rozsądek. Po co ktoś takie zapisy umieszcza? Proste. Po to, żeby z nich
                                                skorzystać! Strzelba wisząca na ścianie w I akcie w III musi wypalić.

A tak poza wszystkim jeszcze raz zachęcam do odwiedzenia forum mieszkańców
                                                Bolka / Jasnej Roli aby przekonać się o jakości usług świadczonych przez EBF.
                                                Jeżeli ta sama ekipa będzie pracowała na Mateckiego, to życzę wielu
                                                niewątpliwych sukcesów.

Serpoz.

Fxy

• Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 17:02
                                            I jeszcze, Foxxy, kary za opóźnienia w umowie przedwstępnej z EBF'em są wypunktowane, rozumiem, że tejże umowy nie widziałeś, albo dokładnie nie czytałeś. A że niemal każda umowa zawierana w Polsce jest niekorzystna dla klienta, akurat ta z developerem nie jest wyjątkiem.
                                            Pozdrówka.
                                            • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.visp.energis.pl 11.10.06, 18:31
                                              Witam,

jest prawie połowa października, a na budowie nic!!! A podobno po ogrodzeniu
                                              placu miały się od razu zacząć wykopy!!!
                                              Czy ktoś może ma jakieś potwierdzone informacje z EBF dlaczego jeszcze nie
                                              budują, kiedy coś się zacznie i jaki jest teraz podawany przez developera
                                              termin zakończenia bloku A.
                                              W dzisiejszym dodatku Gazety Wyborczej przy ofercie EBF pojawia się info o
                                              oddaniu budynku w I kwartale 2008 - czy to dotyczy budynku A, czy tego
                                              drugiego, na który obecnie trwają zapisy?
                                              Jeszcze parę pytań:
                                              1. ile mieszkań sprzedali w bud.A - może zgłosi się ktoś z 50-tą, 80-tą umową?
                                              2. czy ktoś przelał im już jakieś transze?
                                              3. czy tylko mnie denerwuje to, że tam nic się nie dzieje? ( inni develpoerzy,
                                              który mają termin oddania budunków na 09/10.07 stawiają conajmiej parter).
                                              4. czego właściwie jeszcze brakuje EBF do rozpoczęcia prac (pozwolenia na
                                              budowę, kierownika budowy, pozwoleń z ZDM, Enei....) - zaczynam się gubić w
                                              tych "informacjach" z biura EBF.

Proszę Was o info

Pozdr,
                                              • Gość: ksuper Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 07:50
                                                Witam!
                                                My też na razie nie myślimy o zerwaniu umowy. W biurze poinformowano nas, że
                                                jeszcze nie budują, bo kończą na Bolka i że to kwestia tygodnia, może dwóch,
                                                żeby ta sama ekipa budowlana zaczęła na Mateckiego. Odnośnie pytania co do
                                                oddania budynku w I kwartale 2008, to sprawa dotyczy budynku B. Taka oferta
                                                była na targach we wrześniu, zresztą taką informację uzyskała też koleżanka,
                                                która pytała w biurze o nowe inwestycje.
                                                My podpisywaliśmy umowę w okolicach połowy podpisywanych umów (mieszkań ma być
                                                80).
                                                Pozdr.
                                                • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 83.238.74.* 12.10.06, 11:23
                                                  Odnośnie zakończenia budowy Budynku A i oddania mieszkań: w umowie
                                                  przedwstępnej EBF zagwarantował sobie możliwość opóźnienia ze względów ogólnie
                                                  mówiąc pogodowych, do tego jeszcze dochodzi jakieś 120 dni możliwości
                                                  opóźnienia w ogóle (jeśli się nie mylę, sprawdzę jeszcze w domu), tak że nie
                                                  liczyłabym na zakończenie prac zgodnie z terminami wskazanymi w umowach, czyli
                                                  wrzesień/ październik (my w umowie mamy nasmarowany koniec września). A EBF na
                                                  pewno owe możliwości opóźnień wykorzysta. Tak więc mając na uwadze powyższe
                                                  stwierdzenia, my uzbroiliśmy się w cierpliwość.
                                                  Pozdrówka.
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 83.238.74.* 12.10.06, 11:28
                                                    I jeszcze: w czasie, gdy my podpisywaliśmy umowę przedwstępną, to musiał być
                                                    dopiero początek zawierania umów, terminarz pani Ż. był czyściutki i bielutki
                                                    (tabula rasa), jak nas zapisywała na "termin" ;).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 193.111.22.* 12.10.06, 12:58
                                                    pisząc o umowie przedwstępnej masz na myśli tę standardową umowę mającą około 5
                                                    stron z załącznikami, w której jako Kupujący zobowiązujesz się do płacenia
                                                    transz, masz podany termin zakończenia prac, 3 załączniki (gwarancja,
                                                    harmonogram prac, info o wykończeniu), szkic mieszkania...
                                                    Mam nadzieję, że obowiązuje w EBF tylko jeden wzór umowy.
                                                    Tytuł na mojej: Umowa sprzedaży nr.., z dnia...

Pozdro,
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 83.238.74.* 12.10.06, 15:10
                                                    No tak to mniej więcej wygląda, do tego dochodzą zobowiązania nie tylko
                                                    kupującego, ale i sprzedającego, terminy i kary za ich niedotrzymanie
                                                    (obowiązujące obie strony). Jako że jest to wzór, teoretycznie możesz
                                                    zaproponować zmiany zapisów, ale na zbyt wiele nie licz ;). Chyba, że masz
                                                    znajomych w EBF'ie, to może inaczej będą wyglądać Twoje pertraktacje ;).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • buzowaty Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje 17.10.06, 20:22
                                                    Witam ! Czy ktoś już wpłacił pierwszą transzę z tytułu umowy !!!
                                                  • Gość: finee Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 150.254.124.* 18.10.06, 10:04
                                                    Niedługo muszę wpłacić moją część i też interesuje mnie czy ktoś już to zrobił.
                                                    Czy ktoś był ostatnio na placu budowy?
                                                  • Gość: master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 217.153.48.* 18.10.06, 10:13
                                                    Każdy dobrze wie, że między innymi Pani Zelisława czyta to forum (pozdrawiam
                                                    Panią serdecznie ;)) więc proszę Panią w imieniu naszym o ustosunkowanie sie do
                                                    naszych obaw w jakiś krótki i treściwy sposób. Zaczyna tutaj pachnieć paranoją,
                                                    ludzie nie wiadomo dlaczego panikują bo... (budowa nie rusza?) Fajnie byłoby
                                                    widzieć co nieco o tym, czy w ogóle jest się czym denerwować. Zdaję sobie
                                                    sprawę, że dla nas wszystkich mieszkanie to duuuuuży wydatek, często na całe
                                                    życie i po prostu tak po ludzku chcielibyśmy dostać jakąkolwiek informację czy
                                                    będziemy mogli zacząc mieszkać od tego magicznego października 2007?
                                                    PS. Wszyscy, którzy podpisali Umowę są Państwu znani, więc może zamiast na
                                                    forum, może odpowiedcie nam listownie. To tak mało kosztuje, a o ile
                                                    spokojniejsza byłaby atmosfera ;)
                                                  • gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje 18.10.06, 12:34
                                                    Plac budowy wyglada tak jak wygladal tzn ogrodzenie, baraki i mnostwo zieleni.
                                                    Doszly chyba tylko jakies betonowe plyty. Pozdrowionka
                                                  • Gość: Anian Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.echostar.pl 18.10.06, 12:42
                                                    EBF musi skończyć na Jasnej ROli, bo obok rusza konkurencja i nie moze ich
                                                    przegonić, dlatego zwleka ze Złotymi Ogrodami - Szkoda że nie są to Wiszące
                                                    Ogrody, bo byłby juz 8 cud świata. Pozdrawiam wszystkich. Ja się wycofałem w
                                                    odpowiednim momencie i nie załuję.
                                                    P.S. tylko nie po obgryzajcie sobie paluszków, bo na gruncie jes hipoteka, a
                                                    wiadomo ludzie z branży uciekają na zachód i nie wiadomo czy bedzie komu
                                                    skonczyć inwestycję.
                                                  • Gość: ksuper Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:59
                                                    Na odpisie z księgi wieczystej sprzed miesiąca (taki składaliśmy do banku) nie
                                                    ma mowy o żadnej hipotece na gruncie (przyszli sąsiedzi sprawdźcie rozdz. IV
                                                    odpisu z KW, który dostaliście od developera - jest napisane wyraźnie "brak
                                                    wpisu"). "Anian" chyba Twoja informacja jest niepotwierdzona...
                                                    Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 83.238.74.* 19.10.06, 12:29
                                                    My jeszcze nie przelaliśmy pierwszej transzy, zastanawiamy się nad
                                                    przesunięciem terminu jej wpłaty.
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: wal Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:13
                                                    jestem zainteresowany kupnem mieszkania na ul.Mateckiego ale po przeczytaniu
                                                    form ,,żurawie stawy'' jestem przerażony -jakością wykonania prac budowlanych.
                                                    chyba takiej ilości usterek (m in.kiepska wentylacja w mieszkaniach i na
                                                    klatkach schodowych ,przecieki dachowe,zaparowane i uszkodzone szyby ,brak
                                                    higrowentylacji w oknach itd.)nie mają inni developerzy. Cigłe przesuwanie
                                                    terminu rozpoczęcia budowy ,podają różne powody jest to niepokojące czy ktoś
                                                    może wie co z podłączeniem do mediów bo prawdopodobnie tu też jest problem i
                                                    to może opózniać rozpoczęcie prac a zima się zbliża.A tak na koniec miało być 9
                                                    budynków a teraz ma być 8 o co tu chodzi.
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:53
                                                    Osiem budynków to dla nas coś nowego. Odnosnie mediów: wiemy, że Enea opóźniała przyłączenie prądu na budowę, czy już to rozwiązali, nie wiemy, ale pewnie jeszcze nie- p. Adam mówił o wielomiesięcznym oczekiwaniu na przyłączenie. Oj, czeka nas nadprogramowa wizyta w biurze.
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 193.111.22.* 21.10.06, 09:25
                                                    Jeśli wybieracie się do biura to pls podzielcie się na forum informacjami po
                                                    wizycie.
                                                    Ostatnio w GW pojawiła się informacja o 8 budynkach - czyżby EBF powoli
                                                    wycofywał się z inwestycji?
                                                    Czy ktoś wie co teraz jest przeszkodą w rozpoczęciu prac i może są znane jakieś
                                                    terminy ( chociaż w te podawane przez biuro już nie wierzę)?
                                                    Przychylam się do prośby o jakieś wyjaśnienia poznańskiego biura na forum.

Pozdro,
                                                  • Gość: Acio Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.echostar.pl 21.10.06, 09:45
                                                    Przeszkoda prosta - brak ludzi do pracy. Wszyscy dobrzy murarze i fachowcy
                                                    wyjechali na Zachód.
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 193.111.22.* 21.10.06, 12:03
                                                    to chyba nie jest powód, przynajmniej EBF podaje bardziej poważne powody, brak
                                                    pozwoleń itd.
                                                    Chociaż może i następnym wytłumaczeniem będzie brak ludzi, kto wie, co
                                                    wymyślą....

Pozdro,
                                                  • Gość: wal Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 00:07
                                                    jeśli są kłopoty z Eneą to jak wygląda podłączenie do wody kanalizacji i gazu
                                                    to są ważne sieci i tu pytanie czy mają wydane na te media warunki przez Urząd
                                                    Miejski. Może ktoś jest zorientowany w tym temacie bo to mogą byc poważne
                                                    problemy
                                                    pozdraw

• Gość: Acio Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.echostar.pl 22.10.06, 09:13
                                                    Po zmianie prawa budowlanego, nie trzeba na budowę przyłączy pozwolenia na
                                                    budowę.

Art. 29a. (53) 1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20,
                                                    wymaga sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub
                                                    mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i
                                                    kartograficznego.
                                                    2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego
                                                    albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.
                                                    3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o
                                                    którym mowa w art. 30.
                                                  • Gość: Bolka Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 80.50.95.* 23.10.06, 09:14
                                                    Brak informacji,lekceważenie klienta - skąd my to znamy;)
                                                  • Gość: wal Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 11:34
                                                    czy może sie ktoś podzielić nowszymi informacjami o Mateckiego
                                                    pozdr
                                                  • Gość: Master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 217.153.48.* 25.10.06, 13:02
                                                    Z dobrze poinformowanych źródeł (konkurencja EBF i mój klient jednocześnie)
                                                    wiem, że są małe problemy... Ale wkrótce ruszają! Z tym, że co
                                                    oznacza "wkrótce" nie wiem. Pozdrawiam sąsiadów!
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 09:51
                                                    Do tej pory nie mieliśmy okazji zawitać w biurze EBF'u. Master, możesz wyjaśnić, jakiego rodzaju problemy przeszkadzają firmie rozpocząć budowę? Są jakieś inne niż te, o których "wiemy"?
                                                    Pozdrówka.
                                                  • czarek996 Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje 26.10.06, 10:43
                                                    Słyszałem, że projektant zmienił nieco plany budynków co spowodowało
                                                    konieczność zatwierdzenia przez Urząd nowych lokalizacji dróg wewnętrznych na
                                                    osiedlu. Jest to poniekąd przyczyna która wstrzymuje możliwość rozpoczęcia
                                                    inwestycji, podobno sprawa jest na dobrej drodze i EBF lada moment otrzyma
                                                    stosowną decyzję.
                                                  • Gość: Gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.icpnet.pl 26.10.06, 12:31
                                                    Jeśli chodzi o te zmiany to chyba wszystko rozbijało się o budynek który na planie stoi w okolicy lini wysokiego napięcia bo poprostu był za blisko ale to słyszeliśmy juz jakiś czas temu.A z wczorajszych informacji od p.Żanety to dzisiaj ma wjechać pierwszy dźwig i ochrona,ekipa z kierownikiem też już jest.Po 18stej napiszę jak to sie ma do rzeczywistości.
                                                    Pozdrowionka
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 193.111.22.* 26.10.06, 14:53
                                                    przed chwilą tj około 14:30 nic się nie działo.
                                                    Informacja w biurze jak zwykle pełna.

Pozdro,
                                                  • Gość: master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: 217.153.48.* 26.10.06, 16:19
                                                    Witam wszystkich. Dokładnie problemy opisał Czarek i o nich też dowiedziałem
                                                    się ze swoich źródeł. Dodatkowo dochodzą niestety problemy "organizacyjne".
                                                    Niestety. Troszeczkę wychodzi brak doświadczenia i oblatania urzędników w
                                                    Poznaniu przez pracowników EBF (EBF jest w miarę świeży w Poznaniu jako
                                                    developer). Poza tym teraz w urzędach jest paranoja jeśli chodzi o przesadną
                                                    dokładność a'propos wszystkiego za co można beknąć. Niestety rządy PIS plus
                                                    afery z filmami Renaty odbijają się pośrednio na nas. Urzędnicy boją się
                                                    podejmować decyzji. Miałem informację, że dźwig wjedzie już wczoraj, tymczasem
                                                    nie udało się... Ciekawe. Ale spoko, nie łammy się. Tylko jak już zaczną trzeba
                                                    będzie na bieżąco monitorować jakość. Bo pośpiech jej nie służy...
                                                  • Gość: ogród Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego - ważne informacje IP: *.tktelekom.pl 28.10.06, 09:05
                                                    rządy PiS i EBF? To już takich skojarzeń się doszukujecie? Nie przesadzaj
                                                    master!Chyba tak naprawdę nie wiesz, co się dzieje w kraju. A do dyskusji o
                                                    polityce zapraszam na jakieś inne forum.Tutaj jest miejsce na inne problemy.
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 09:16
                                                    Mam pytanie do przyszłych sąsiadów- czy ktoś już przesuwał termin wpłaty pierwszej transzy? My się poważnie nad tym zastanawiamy, zresztą prawdopodobnie bank będzie robił problemy z przelewem, ponieważ opóźnienie w rozpoczęciu budowy zaczyna być solidne, oczywiście patrząc na nowy harmonogram (na stary nie chcę patrzeć, bo się zdenerwuję). Jakoś nie podoba nam się płacenie za brak dziury w ziemi... ;).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 29.10.06, 13:52
                                                    My podpisaliśmy aneks w zeszłym tyg..Nie ma z tym żadnego problemu
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 29.10.06, 15:00
                                                    Przynajmniej tyle dobrego ;). Zobaczymy, jak nam pójdzie.
                                                    Pozdrówka.
                                                    P.S. My kupujemy mieszkanko w segmencie D, na drugim piętrze ;).
                                                  • Gość: finee Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 150.254.124.* 30.10.06, 12:45
                                                    Dobrze wiedzieć, że nie robią problemów ze zmianą terminu płatności. Też się
                                                    nad tym zastanawiam.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: gość1 Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 193.111.22.* 30.10.06, 16:42
                                                    Witam,
                                                    czy wie ktoś jaki jest na dzisiaj stan robót na budowie? Czy coś się dzieje,
                                                    albo kiedy ma się coś zacząć dziać?

Pozdrawiam sąsiadów ( oby tak było!)
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 30.10.06, 17:56
                                                    Dzisiejsze wieści: nie ruszają z budową, ponieważ brakuje im jakiejś jednej
                                                    pieczątki, całą resztę pozwoleń mają (podobno).
                                                    Terminy płatności przesuwane są bezproblemowo.
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: wal Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 23:37
                                                    coraz bardziej jestem zaniepokojony tym co się dzieje na Mateckiego tzn. że
                                                    nadal się nic nie dzieje,informacje z biura to takie że mają ruszyć za dwa
                                                    tygodnie chyba będą nierealne zaczyna sie zima co o tym sądzicie
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 16:06
                                                    coś cicho u nas.....może się ktoś odezwie
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 18:56
                                                    Witamy przyszłych sąsiadów
                                                    Rozmawialiśmy dzisiaj z p. Żelisławą i zgodnie z tradycją - budowa ma ruszyć w
                                                    ciągu dwóch tygodni, ale, co ciekawe, podobno mają zamiar zakończyć prace w
                                                    przewidywanym terminie (jakim cudem?? - nie wiemy).
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:48
                                                    w ubiegłym tygodniu otrzymałem taką samą informację ale żeby zakończyć budowę
                                                    w terminie to zamiast zimy musiałoby być lato i dużo budowlańców......
                                                    pozdrawiam przyszłych wytrwałych sąsiadów
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 08:39
                                                    Może EBF zamówił sobie łagodną zimę...;). Nie wierzę, że zakończą zgodnie z podanym terminem (zwłaszcza, że my w umowie mamy koniec września wysmarowany ;)).
                                                  • Gość: floox Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 09:31
                                                    Możecie już sobie podliczać kary z tytułu opóźnienia. Moim zdaniem będzie
                                                    minimum 3 miesiące opóźnienia. Wszystko zależy od zimy (jak nie od dwóch!).

Nam też ostatnio zafundowali ciekawostkę w postaci wpisania firmy zarządzającej
                                                    jako zarządu do aktów notarialnych, przy czym zrobili to w taki sposób, że
                                                    szkoda gadać. Takie zachowanie to czysta kpina z klienta. Uważajcie na to, jak
                                                    już zrealizują Waszą inwestycję.

Pzdr,
                                                    --
                                                    Floox

P.S. Wyjątkowo słabo to wszystko u Was wygląda. Zastanawiam się czy oni w ogóle
                                                    zamierzają zrealizować tą inwestycję...
                                                  • Gość: ksuper Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 09:57
                                                    Rzeczywiście trzeba by się chyba zastanowić czy ta inwestycja w ogóle będzie
                                                    zrealizowana. Na razie plany, o których informują nas w biurze rzadko pokrywają
                                                    się z rzeczywistością. Ciekawe czy zaczną w tym roku? Mimo, że nastawiliśmy się
                                                    na późniejszy odbiór, trochę zaczynamy się martwić. Czy macie podobne obawy?
                                                    Jak tak dalej pójdzie, to każdy będzie zwlekał z wpłatą pierwszej transzy.
                                                    Ciekawe czy są na to przygotowani i czy w nieskończoność będzie można przesuwać
                                                    te terminy, bo pewnie zanim budowa nie ruszy, to nikt nie wpłaci tej transzy?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: floox Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 10:07
                                                    Hej,

jedno jest pewne: musicie się jakoś zorganizować inaczej będą z Wami robić co
                                                    im się tylko podoba. Powinniście też monitorować zapisy w księdze wieczystej,
                                                    dev. może przecież wziąć kredyt pod zastaw tej działki.

Odpowiedź developera oczywiście będzie wiadoma (odpowiedź standardowa nr
                                                    1): "tak tak, mamy kasę, możemy 10 takich inwestycji sfinansować, proszę się
                                                    nie martwić!" Wszystkie firmy tak mówią, a wiadomo jak jest.

Mimo tego, że już jakiś czas EBF istnieje na rynku poznańskim to w dalszym
                                                    ciągu chyba nie do końca potrafi sprawnie poruszać się w jego zawiłościach.
                                                    Miałem nadzieję, że u Was będzie inaczej, ale zaczynam w to coraz bardziej
                                                    wątpić.

Pzdr,
                                                    --
                                                    Floox
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 10:10
                                                    Floox, proszę, nie załamuj ludzi. Jak na razie nie informują nas o zrywaniu umów przedwstępnych. Mniejsza już w tym momencie o termin, z którego faktycznie będą musieli się rozliczyć. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że zrezygnują z takiej kasy.
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: maks Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.hd.pl 08.11.06, 14:01
                                                    na budowie jest koparka i kopie :)
                                                  • Gość: master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.246.* 08.11.06, 14:51
                                                    Tak jest. Jest koparka i kopie rów do rozdzielni prądu. Wygląda na to, ze w
                                                    końcu się coś uda zrobić. Oby do zimy zrobili fundamenty...
                                                    By the way: proponuję floox żebyś nie był aż tak aktywny w swoim pesymizmie i
                                                    nie siał fermentu, tym bardziej, że nie jesteś bezpośrednio zainteresowany
                                                    budową. "Dobre rady" zachowaj dla siebie. Bo nam i tak już wystarczy stresów.
                                                  • Gość: ksuper Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.eranet.pl 08.11.06, 16:59
                                                    Dzięki za info. Faktycznie pesymizm udziela się innym, jeśli na forum nie ma
                                                    optymistycznych wieści. Oby teraz nie pojawiały się kolejne przestoje w pracy
                                                    na budowie. Trzeba przyznać, że czasem potrzeba dobrego bodźca, żeby nie
                                                    stracić cierpliwości. A to dopiero początek. Chyba musimy brać przykład z
                                                    Ciebie viscum - jesteś założycielką tego forum, więc "jesteś tu" najdłużej, a w
                                                    swoich wypowiedziach nadal nie zwątpiłaś.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: floox Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 17:25
                                                    Master,

dobra, ok, już się stąd zrywam. Powodzenia!

Pzdr,
                                                    --
                                                    Floox
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 19:16
                                                    nareszcie coś się zaczyna dziać na budowie.Jeśli chodzi o wypowiedzi
                                                    (ostrzeżenia i dobre rady)flooxa to uważam że są pomocne na tym forum w końcu
                                                    Zurawie Stawy częściowo są już zamieszkałe a buduje ten sam developer.
                                                    pozdr
                                                  • Gość: gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 08.11.06, 21:15
                                                    Koparka jak szybko się pojawiła tak szybko zniknęła bez śladu tzn. koparki o
                                                    17stej juz nie było ale ślad jednak został :) Kawał rowu wzdłuż ogrodzenia
                                                    pociągnięty do ul.Królewskiej!I nawet częściowo usuneli nam łąkę co sobie kwitła
                                                    od lata-znaczy sie porządki przed zimą:)Pozdrawiamy
                                                  • Gość: głos w sprawie Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.echostar.pl 08.11.06, 21:46
                                                    Z całą życzliowścią - oganizujcie się bo inaczej bedziecie mieli
                                                    gorsze "przewały" z Ekonbudem niż my na Jasnej Roli. Spójrzcie ile problemów
                                                    jest z naszymi budynkami - a to przecież dużo mniejsza inwestycja niż Wasza.
                                                    Czas kiedy budowano nasze budynki nie był tak zwariowany - a mimo tego nas nie
                                                    szanowano.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: floox Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:22
                                                    U nas powoli składają dźwig. Miejmy nadzieję, że przewiozą go do Was. To tak
                                                    jeszcze wyjątkowo.

P.S. Bez obrazy Master, a czy Ty czasem nie jesteś tzw. "ziomal"?

Pzdr,
                                                    --
                                                    Floox
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:18
                                                    czy są może z dzisiejszego dnia optymistyczne wiadomości z placu budowy na
                                                    Mateckiego
                                                    pozdr
                                                  • Gość: master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:35
                                                    Floox. "Ziomalem" nie jestem. Może będę Twoim ;). I nie bierz do siebie mojej
                                                    wypowiedzi. Sam pewnie rozumiesz, że jesteśmy na maksa wkurzeni.
                                                    PS. Dźwig przewiozą jak będzie ochrona na budowie. Chyba jeszcze jej nie ma...
                                                  • Gość: gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.icpnet.pl 10.11.06, 15:54
                                                    Ochrony na moment obecny nie ma ale pewnie lada moment bedzie bo dwóch panów
                                                    właśnie "walczy" z prądem ,znaczy najprawdopodobniej próbują go podłączyć a w
                                                    EBFie od dawna twierdzili ze razem z prądem pojawi się ochrona bo inaczej kable
                                                    rozkradną.Ależ długie zdanie mi wyszło:)
                                                    Gorąco pozdrawiam
                                                  • Gość: floox Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 16:01
                                                    Master,

heheheh spoko. Wczoraj zadzwonił do mnie p. Adam G. żeby sprostować kilka
                                                    informacji, które pojawiły się na naszym forum, a że przy okazji zaczepił w
                                                    sprawie moich wypowiedzi na Waszym forum to zapytałem jak to w końcu jest.
                                                    Sprawa więc wygląda tak: ciężkie graty już są od nas pozabierane. Wszelkie
                                                    przeszkody formalne w realizacji Waszej inwestycji (a były niestety takie)
                                                    zostały usunięte. Inwestycja będzie więc realizowana, o terminach jednak nie
                                                    rozmawialiśmy.

Jak obserwuję u nas blok C to jednak widać, że coraz mniej zostało do zrobienia
                                                    na zewnątrz. Zakończenie prac przy bloku C nie ma moim zdaniem związku z Waszą
                                                    budową, gdzie specyfika prac jest inna, a więc wymaga innych ekip. Jedyna
                                                    rzecz, która może mieć znaczenie to kierownictwo budowy (mam nadzieję, że nie
                                                    będzieciu musieli na nie czekać).

Pzdr,
                                                    --
                                                    Floox
                                                  • Gość: skyper Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 89.124.139.* 11.11.06, 16:14
                                                    osobiscie nie mam zadnych podstaw zeby w cokolwiek watpic opoznienia sa wszedzie
                                                    ,naprawde nie chcielibyscie widziec jak w irlandii buduja domy i w jakim tempie
                                                    a kosztuja za metr srednio kosztuje 10.000 euro aha i tak developerskich
                                                    praktycznie nie mozna dostac ( nawet nie wiecie ilu znajomych irlandczykow
                                                    kupuje chaty w polsce jako "inwestyca") na szczescie Poznan nie jest
                                                    najpopularniejszy

Pozdrawiam przyszlych sasiadow
                                                  • Gość: macias Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:55
                                                    Hallo. Ochrona chyba jest, bo przejeżdżając dziś Mateckiego widziałem jakiś
                                                    samochód koło tych baraków. No, jeśli to nie ochrona to kabli już nie mamy:)))
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:10
                                                    Witam.
                                                    Jak na razie w EBFie burza mózgów: wszędzie walają się plany, jakieś papierzyska, więc na razie firma nie sprawia wrażenia, jakby zwijała manatki bez ropoczęcia inwestycji :) (inaczej było by czyściutko i puściutko, chyba, że to ściema :)). Dzisiaj, tzn. w poniedziałek było do odebrania ostatnie pozwolenie (niby) i podobno nie ma już żadnych przeszkód, by rozpocząć budowę (wg pani Żelisławy budowa już się rozpoczęła, tzn. wiadomy rów wykopali :)). A, i sprostowanie odnośnie ośmiu budynków na osiedlu, a nie dziewięciu: EBF nie zrezygnował z tego dziewiątego, tylko połączeniu uległy dwa stojące obok siebie bloki.
                                                    Moja druga połowa brzęczała mi nad uchem o walnym spotkaniu przyszłych mieszkańców pierwszego bloku (jako że ma to być osobna wspólnota), jeśli ktokolwiek z szanownych przyszłych sąsiadów uważa, że już przyszedł na to czas, czekamy na propozycje :).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 14:12
                                                    Byłam zobaczyć na Mateckiego jak rzeczywiście wygląda no i tak: było kilka
                                                    osób, koparka oraz stał duży długi samochód może coś przywiózł.Zapytałam czy
                                                    rozpoczynają prace dotyczące budynku mieszkalnego potwierdzili to.To tyle z
                                                    pobytu na Mateckiego o godz 12.00
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.246.* 13.11.06, 15:54
                                                    Cześć wszystkim. Pewnie wiecie już z jakich powodów całe to opóźnienie, więc
                                                    nie będę się powtarzał. Ale: ostateczna decyzja co do akceptacji planów ma być
                                                    wydana (wejść w życie) między 15 a 17 listopada i wtedy formalnie wszystko
                                                    będzie ok jeśli chodzi o start inwestycji. Od wtedy pewnie zaczną kopać, żeby
                                                    nie podpaść w urzędach.
                                                    Na razie: ochrona z firmy Impel już jest, karczowany jest lasek i zwożą cały
                                                    sprzęt. Oby im teraz natura sprzyjała (czyli oby zimy nie było)!
                                                    Pozdrawiam wszystkich!
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 20:26
                                                    Coś zapanowała cisza w Złotych Ogrodach
                                                    Pozdr
                                                  • Gość: gość1 Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 193.111.22.* 16.11.06, 09:34
                                                    Ale mam nadzieję, że tylko na forum, a nie na budowie.
                                                    Proszę niech ktoś powie co słychać na budowie?

Pozdro,
                                                  • Gość: macias Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 18:30
                                                    Teren został wyrównany... więcej wieści nie mam.
                                                  • Gość: master Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.246.* 20.11.06, 16:51
                                                    Cześć, byłem dzisiaj ok. 14 na budowie. TAK! BUDOWIE. Prace ziemne rozpoczęli.
                                                    Jeździ olbrzymi buldożer i równa teren pod wykop. Fajnie to wygląda swoją
                                                    drogą. Po drezwkach jest już wspomnienie! Wygląda na to, że moje informacje
                                                    dot. terminu od kiedy mogą ruszyć się potwierdziły, za co dzięki wielkie
                                                    INFORMATOROWI! Pozdrawiam wszystkich!
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 23:18
                                                    Potwierdzam to co napisał master o budowie.Też tam byłam ,tylko że przed
                                                    południem. Wielka koparka przygotowywałą sie do pracy.Nareszcie się coś dzieje.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 23:42
                                                    nie mam czasu pojechać na Mateckiego i zobaczyć jak wygląda budowa, może był
                                                    ktoś tam i może sie podzielić informacjami
                                                    pozdrawiam
                                                  • gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 24.11.06, 14:59
                                                    Najnowsze wieści z budowy! Panowie skrecaja szalunek, zbijaja deseczki i
                                                    twierdza ze na poczatku przyszlego tygodnia wjezdzaja koparki. Natomiast Pan
                                                    ochroniarz sprzedal mi informacje ze na placu obok AI ma byc supermarket a w
                                                    okolice przejazdu kolejowego ma byc dociagnieta pestka. Pozdrowionka
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 24.11.06, 15:10
                                                    Jeśli informacja o markecie i pestce się potwierdzi, to naprawdę super ;).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gość Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 17:54
                                                    pomiędzy AI a blokiem naszym ma w przyszłości przebiegać ponoć nowa Obornicka
                                                    i dlatego to całe pasmo jest puste. A pozatym kto dziś robi szalunki z drewna
                                                    dla dużego bloku zakłada się metalowe
                                                    pozdr
                                                  • gicki Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 24.11.06, 19:26
                                                    Gosc czytaj uwaznie :"skręcaja szalunki, zbijaja deseczki" a przy AI jest duzo
                                                    miejsca wiec wszystko sie zmniesci a poza tym to tam prawdopodobnie nie tam
                                                    bedzie przebiegala nowa obornicka. Na forum jest link do planow zagospodarowania
                                                    terenow. Pozdrowionka
                                                  • viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 24.11.06, 19:31
                                                    Nowa Obornicka broń Boże nie będzie przecinać Mateckiego. Ma być tylko dojazd
                                                    do Obornickiej przez naszą ulicę i to też nie od strony bloków AI, tylko od
                                                    torów kolejowych (jeśli dobrze zrozumiałam plan zagospodarowania ;)).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • gorol78 Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 25.11.06, 12:06
                                                    Zapraszamy na nowe "Forum przyszłych mieszkańców Osiedla Złote Ogrody przy ul. Mateckiego." forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44583 . Forum założone przez "viscum"
                                                  • viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 25.11.06, 14:32
                                                    Oficjalnie i nieodwołalnie ;) przenosimy się na forum Os. Złote Ogrody
                                                    Mateckiego, link podany w poście wyżej ;).
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gosc Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:25
                                                    Witam,

Odnośnie pestki, która ma być dociągnięta do przejazdu kolejowego... Czy ktoś jest w stanie potwierdzić tę informację?
                                                  • viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 27.11.06, 09:29
                                                    Ponownie zapraszam na forum osiedlowe, link tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44583
                                                    Pozdrówka.
                                                  • Gość: gorol78 Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 10:14
                                                    Witam. Pestka by się przydała i jakiś dobry sklep niedaleko osiedla, miejmy nadzieje że tak będzie. Zapraszam na forum przyszłych mieszkańców Osiedla Złote Ogrody przy ul. Mateckiego. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44583
                                                  • Gość: viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego IP: 83.238.74.* 04.12.06, 14:18
                                                    Wbrew pozorom na Mateckiego nie ucichło, sąsiadów, którzy jeszcze nie odkryli
                                                    nowego forum zapraszam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44583
                                                    Pozdrówka.
                                                  • viscum Re:Os. Złote Ogrody Mateckiego 31.12.06, 11:44
                                                    Z życzeniami szczęśliwego Nowego Roku podbijam wątek ;).
                                                    Pozdrówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka