Dodaj do ulubionych

Kto zyska na "giertychowych maturzystach".

21.07.06, 14:59
Po informacji, ze Premier zaakceptował decyzję Giertycha o daniu 50 tys ludzi
świadectwa maturalnego bez zdanego egzaminu zastanawiam się czyje interesy
reprezentuja Ci decydenci. Moze tej młodzieży? Ale watpię.

Mnie wydaje się, ze przede wszystkim zadecydowały interesy prywatnych
wyzszych uczelni. Tych, która zaczęły odczuwać spadek ilosci studentów
wynikły z rozpoczynajacego sie nizu demograficznego. Do tych prywatnych
uczelni w większości trafią Ci ludzie. Wiadomo,ze w zwykłym naborze to oni
nie maja szans. Zatem pozostaja płatne studia na prywatnych uczelniach - i to
raczej takich nastawionych na robienie pieniedzy a nie kształceniu kadr. A
czesne od (załózmy 20-40 tys) tych "giertychowych maturzystów" to juz będą
kolosalne pieniadze. Ciekaw jestem czy i kiedy wyjasnia się rzeczywiste
podstawy tej decyzji.
Mielismy kiedys "marcowych docentów" teraz mamy "giertychowych maturzystów" a
za jakis czas "giertychowe wyzsze wykształcenie" :):):)
A Wy co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • lucyferciu Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". 21.07.06, 15:19
      Premier to przede wszystkim bał się narazić koalicjantowi. Byłby zgrzyt jak
      cholera. A tak "miłość" dalej kwitnie. Efekty tej decyzji będą znane dopiero po
      ukończeniu studiów przez "giertychowych maturzystów". Nie będę zdziwiony jak
      pracodawcy, niezależnie od umiejętności i dyplomu ukończenia studiów, będą
      oglądać świadectwa maturalne. I kto wtedy dostanie "po pysku"? Oczywiście
      maturzyści.

A swoją drogą taka decyzja jest "wodą na młyn" dla kiepskich prywatnych
      uczelni. Te dopiero teraz będą kosiły kasiorę. I przez to będą absolwenci szkół
      wyższych I, II i III sortu. Rynek i tak ich zweryfikuje. Myślę, że już dzisiaj
      mogą zacząć sobie załatwiać pracę przy zmywaku gdzieś w Anglii, albo jeszcze
      dalej
    • Gość: misio Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:22
      Moim zdaniem pracodawca widząc, że maturzysta zdał maturę w roku 2006 powinien
      rządać okazania świadectwa dojrzałości.
      Ta decyzja to gra przedwyborcza zarówno Giertycha jak i Kaczyńskiego. Tu nie
      idzie tylko o głosy tych maturzystów, ale ich rodzin. Dzięki tej decyzji wiele
      córek/synów zdało maturę i trzeba się jakoś zrewanżować bo rządzący pokazali,
      że rozumieją 'zwykłego człowieka'. Zyskają tylko rządzący no i ewntualnie
      maturzyści, którzy wykupią sobie na prywatnych uczelniach tytuł licencjata czy
      też magistra, bo wiadomo że z takiej uczelni nikogo nie wyrzucą bo utrata
      studenta=utrata źródła dochodu.
    • l.george.l Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". 21.07.06, 18:21
      Twoja teza wydaje się słuszna. Może wśród uczelni cierpiących na deficyt kandydatów znalazła się Alma Mater obywatela Rydzyka Tadeusza? Przyda się naszej ojczyźnie więcej zaklinaczy deszczu z wyższym wykształceniem.
      • lucyferciu Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". 21.07.06, 18:38
        l.george.l napisał:

> Przyda się naszej ojczyźnie więcej zaklinaczy deszczu z wyższym
        > wykształceniem.

Ja mam w swoich zasobach rury do zaklinania deszczu wykorzystywane przez Indian
        i mogę taką jedną im odpalić.
      • Gość: Racjonalista Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". IP: *.icpnet.pl 21.07.06, 18:58
        Tylko jak słyszałem u Rydzyka szkolą modlacych sie do Boga o deszcz. O
        skuteczności tego mozna pogadać.
        Natomiast zaklinacze deszczu - w wykorzystaniem dźwiękow - to podobno szkola
        się u nas na Akademii Muzycznej. A przynajmniej absolwenci tej uczelni cos tam
        na ten temat gadali - o wpływie dźwiękow na pogodę. :):):)To jest zaklinanie
        deszczu a nie proszenie Boga o deszcz.
    • dobrusia_to_ja Nie wiem, kto zyska, wiem, kto straci:(( 22.07.06, 00:48
      My wszyscy, a już napewno nasze dzieci. Informacja poszła w świat i świat się
      dowiedział, że matura w Polsce to papier toaletowy. Tego w cywilizowanych
      krajach nie brakuje.
    • mantis77 No jak to kto? MW zyska. 22.07.06, 01:07
      Wiadomo kto zyska przecież to jasne że to Giertych-jugent czyli Nasza kochana
      Młodzież Wszechpolska. Jak ktoś ma w bicepsach a nie w głowie to trzeba im
      pomóc prawda? Szczególnie jeśli samemu się z nich wywodzi. No cóż nieźle tylko
      w tym momencie nauka poszła w las i wiemy że żeby cokolwiek załatwić trzeba
      głośno krzyczeć i mieć znajomości w polityce a reguły zmieni się nawet w czasie
      gry.
      • dobrusia_to_ja Re: No jak to kto? MW zyska. 22.07.06, 03:08
        Mam nadzieję, ze się mylisz i że ten naród nie zgłupiał do reszty.
    • m-nocny Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". 22.07.06, 10:01
      Szkoda, ze nie powstał żaden list do prezydenta w tej sprawie. Chętnie bym coś
      takiego podpisał i przypuszczam parę inych osób tez by się znalazło ;-).
      Protestujemy namiętnie w sprawie doliny Rospudy, o której niewiele wiemy, a w
      przypadku wymuszonej przez Giertycha deprecjacji matury łatwiej o obiektywny osąd.
      Ja niestety nie potrafię zrobic takiej stronki. Może jakiś chętny by się
      znalazł. A może GW by się wychyliła bo raczej nie straci czytelnikow w wyniku
      takiej akcji...
      • chollima Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". 22.07.06, 10:07
        Myślę, że ktoś z rodziny Giertycha albo z rodziny jego znajomych oblał maturę i
        po to cała ta szopka. Jeśli byłaby to prawda to na niezły skandal zanosiłoby się
        • mantis77 Też tak myślałem 22.07.06, 12:24
          że ktoś z rodzinki blał i nie wiedzieli co zrobić. Bo dlaczgo niby jeśli jeden
          przedmiot i dlaczego nie można dać poprawki tylko od razu uznać za zdaną?
          • Gość: Q Re: Też tak myślałem IP: *.icpnet.pl 22.07.06, 23:13
            mantis77 napisał:

> że ktoś z rodzinki blał
            Eeeeeeee to ni rodzina. To cała Samoobrona rzuciła się na zdobycie matury.
            Trzeba było koalicjantowi pomóc.
            A jak tam z studiami Begerowej? Kto wie?
            • Gość: student Re: Też tak myślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 20:51
              Może kiblować. Oblała jeden egzamin
    • alex_koz Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". 22.07.06, 23:53
      wyzsze szkoly niepubliczne, ktore przyjma takie osoby na platne studia;)
      • Gość: giertych Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". IP: *.dsl.bell.ca 23.07.06, 02:36
        Polska: Jest zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez Hannę Gronkiewicz-
        Waltz

Zarejestrowane w Poznaniu stowarzyszenie przesłało w piątek PAP kopię
        zawiadomienia. Rzecznik Prokuratora Generalnego Robert Bińczak potwierdził PAP,
        że "zawiadomienie wpłynęło i prokuratura się z nim zapoznaje".

Z zawiadomienia wynika, że Hanna Gronkiewicz-Waltz jako szefowa Komisji Nadzoru
        Bankowego, wnioskując w 2000 r. o ogłoszenie upadłości Banku Staropolskiego,
        miała się powołać na nieistniejącą opinię biegłego dotyczącą sytuacji
        finansowej banku.

W uzasadnieniu zawiadomienia napisano, że do wniosku o ogłoszenie upadłości
        Komisja Nadzoru Bankowego dołączyła sprawozdanie finansowe nt. działalności
        banku na dzień 31 października 1999 r. i zadeklarowała, że jest to wymagana
        przez Prawo bankowe całościowa opinia na temat banku. Zdaniem działaczy
        Stowarzyszenie Pokrzywdzonych przez System Bankowy opinia nie powstała do
        momentu złożenia zawiadomienia do Prokuratora Krajowego, Komisja Nadzoru
        Bankowego działała bezprawnie i swoimi decyzjami naraziła Bankowy Fundusz
        Gwarancyjny - który wypłacił klientom upadłego banku ponad 484 mln zł
        rekompensat - na niepotrzebne straty.

Piątkowe "Życie Warszawy" napisało, że kopie zawiadomienia ma też sejmowa
        komisja śledcza ds. banków. Gronkiewicz-Waltz zapewniła, że audyt był dobry, a
        jej działanie ochroniło pozostałe oszczędności klientów tego banku oraz ponad
        miliard złotych będący własnością spółek.

Sąd Okręgowy w Poznaniu ogłosił upadłość Banku Staropolskiego 11 lutego 2000
        r., niespełna miesiąc po zawieszeniu jego działalności przez Komisję Nadzoru
        Bankowego. Bank Staropolski miał, według stanu na 12 stycznia 2000 r., lukę w
        bilansie w wysokości 473,76 mln zł. Upadłość nastąpiła na mocy prawa bankowego.

Według biegłych, mimo wielu uwag sporządzonych na podstawie kontroli w latach
        1996-1998 przez Generalnego Inspektora Nadzoru Bankowego, Bank Staropolski
        łamał przepisy dotyczące m.in. zawierania umów z ukraińskim bankiem.

Proces w sprawie doprowadzenia do upadłości Banku Staropolskiego rozpoczął się
        w październiku 2005 roku przed Sądem Rejonowym w Poznaniu. Odbyło się
        kilkanaście rozpraw, wyjaśnienia złożyło ośmiu oskarżonych. Głównym oskarżonym
        w tej sprawie jest b. szef Rady Nadzorczej banku, Piotr B. Wraz z nim na ławie
        oskarżonych zasiada dziewięć innych osób z zarządu i Rady Nadzorczej Banku
        Staropolskiego.

Piotr B. nie przyznaje się do winy, a o doprowadzenie do upadłości Banku
        Staropolskiego oskarża kolejny zarząd tego banku, mianowany przez jednego z
        udziałowców - Grupę Finansową Polsat.

Według prokuratury, oskarżeni, kierując bankiem w latach 1993- 1999,
        przekroczyli uprawnienia, nie dopełnili obowiązków i narazili bank na szkodę w
        wysokości 560 mln zł. W sprawie tej pokrzywdzonych jest ok. 40 tys. osób, które
        zdeponowały w tym banku swoje oszczędności.

Według aktu oskarżenia, Piotr B., jako przewodniczący Rady Nadzorczej banku,
        miał wydawać polecenia, w wyniku których pozostali oskarżeni doprowadzili m.in.
        do przelania na konta jednego z ukraińskich banków ponad 600 mln zł - większość
        tych pieniędzy pochodziła z przyjętych za pośrednictwem współpracującego z
        Bankiem Staropolskim Invest Banku lokat na zakup samochodów. Pieniądze miały
        zostać wykorzystane na dokapitalizowanie kilkunastu firm; większość z tych firm
        już nie istnieje lub jest w stanie upadłości.

W piątek rzecznik prasowy Prokuratury Apelacyjnej w Poznaniu poinformował PAP,
        że prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa ws. działania przez zarząd upadłego
        Banku Stropolskiego w Poznaniu na szkodę tego banku. Zawiadomienie w tej
        sprawie złożyło Stowarzyszenie Poszkodowanych przez Bank Staropolski w
        Poznaniu. Prokuratura uznała, że nie ma podstaw do wszczęcia śledztwa przede
        wszystkim dlatego, że ws. upadłości banku trwa proces. (PAP)

• Gość: Thin_Air Re: Kto zyska na "giertychowych maturzystach". IP: *.icpnet.pl 23.07.06, 03:22
          Czy Wy tam w Kanadzie macie problemy w czytaniu ze zrozumieniem i pomroczność
          jasna nieuleczalna was dopadła? Piszę Wy bo w podobny sposob produkuje się
          niejaki Mirek z Kanady. Weż chlopie załóż nowy wątek jak to Gronkiewiczowa z
          Bykowskim i Tuskiem się u Ciebie w piwnicy spotykali i knuli..., wezwij na
          świadków Kurskiego z Wrzodkiem, a tu nie zawracaj głowy.
          • Gość: Ontario Mirek dał głos:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 06:40
            Gość portalu: Thin_Air napisał(a):

> Czy Wy tam w Kanadzie macie problemy w czytaniu ze zrozumieniem i pomroczność
            > jasna nieuleczalna was dopadła? Piszę Wy bo w podobny sposob produkuje się
            > niejaki Mirek z Kanady.

Nie musisz pisać przez Wy. On jest w jednej osobie. Przecież to jest właśnie
            nawiedzony Mirek z Kanady, oddany wielbiciel i główny ideolog na forum
            panującej koalicji

> Weż chlopie załóż nowy wątek jak to Gronkiewiczowa z
            > Bykowskim i Tuskiem się u Ciebie w piwnicy spotykali i knuli..., wezwij na
            > świadków Kurskiego z Wrzodkiem, a tu nie zawracaj głowy.

Oj stary, to ponad jego siły intelektualne. On tylko wykonuje rozkazy swoich
            wodzów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka