renepoznan 18.09.06, 22:51 Ktoś mi opowiadał, że ponoć zawiazało sie jakieś Towarzystwo chcące podjąć próbę znalezienia w Morzu Północnym miejsce gdzie spoczywa ORP "Orzeł". Czy ktoś coś blizej wie na ten temat???? Proszę o ewentualne informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrusia_to_ja Re: Odnaleźć ORP "Orzeł" 18.09.06, 22:56 No właśnie! Mnie to też bardzo interesuje. Pamiętam stary film z fantastycznym Bronisławem Pawlikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9917 Re: Odnaleźć ORP "Orzeł" 19.09.06, 09:04 Ponoć film nie bardzo oddaje prawdę.Okręt głównie ścigała radziecka flota i był to jeden z pretekstów do aneksji państw bałtyckich przez ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Re: Odnaleźć ORP "Orzeł" IP: *.icpnet.pl 19.09.06, 16:27 Film był kręcony w II połowie lat 50-tych, już za Gomułki no ale jednak za głębokiego PRL-u. Jak na tamte lata był i tak dobry, bo sam fakt pokazania w filmie marynarki wojennej II RP i jej oficerów w pozytywnym świetle był krokiem milowym w stosunku do propagandy stalinowskiej przed 1956. Walorem filmu było tez to że rolę "Orła" "grał" jego bliźniaczy okręt ORP "Sęp", co dodawało realizmu, więc uniknięto tego co jest zmorą większości filmów wojennych o tematyce morskiej (na ogół albo kartonowe makiety, albo animacje albo współczesne okręty kiepsko ucharakteryzowane na II wojnę, vide "Pearl Harbor"). Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Odnaleźć ORP "Orzeł" 19.09.06, 21:23 Gość portalu: SZP napisał(a): > Film był kręcony w II połowie lat 50-tych, już za Gomułki no ale jednak za > głębokiego PRL-u. Walory filmy wskazał SZP. Jednak była to propagandowa agitka fałszująca w sumie historię. Pominiecie całkowiote faktu, ze na Orła w duzej mierze polowała flota sowiecka. Ten numer z rzekomo zatopionym przez Orła cywilnym statkiem estońskim (sowieci sami go zatopili a wine zwalali na Orła). Pominięto faktycznie prawdę o Kłoczkowskim. Został on w czasie wojny skazany za tchórzostwo - a wiele wskazuje na to, że oskarzenie powinno byc powazniejsze. Coraz wiecej wskazuje na to, że był zdrajcą wykonujacym obce rozkazy. Jednak teraz chyba jedynie otwarcie sowieckich archiwów wywiadu dałoby prawdę. Jednak w to otwarcie trudno wierzyć. Na marginesie. We wrzesniu - a zatem po wybuchu wojny do Anglii przedarł sie jeszcze ORP "Wilk" pod dowództwem kpt Krawczyka. Trzy okrety - Sęp, Ryś i Żbik zostały internowane w Szwecji. Do Anglii - ale przed wojna przeszły tez niszczyciele - Błyskawica, Grom i Burza. Po wojnie Błyskawica i Burza zostały sprowadzone do Polski. - Błyskawica - dzieki Bogu stoi jako muzeum w Gdyni. Burzę - pocieto na żyletki - a Grom zatonął podczas walk o Narwik. Niestety z dużą częscia załogi, którą eksplozje zatarasowały we wnetrzu tonacego okrętu. Zablokowane włazy uniemozliwiły im wydostanie się z okrętu. Gryf i Wicher oraz wszystkie pozostałe polskie okręty zatonęły podczas walk we wrześniu 1939r. Przypomnieć też nalezy o tragicznym losie marynarzy flotylli pińskiej - w duzej częsci wymordowanych przez rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZP Re: Odnaleźć ORP "Orzeł" IP: *.icpnet.pl 21.09.06, 18:53 Ten rzekomo zatopiony przez "Orła" statek był sowiecki a nie estoński. Sowieci sami sfabrykowali jego zatopienie, by oskarżyć potem Estonię że nie zapewnia bezpieczeństwa na swoich wodach terytorialnych i musi zostać wzięta pod opiekę Wielkiego Brata. Historia "Orła" ma wiele tajemnic, ostatnio sporo wychodzi na jaw dzięki publikacjom Mariusza Borowiaka. M.in.: - Kłoczkowski niemal na pewno był zdrajcą i agentem, zapewne niemieckim, może także / lub później sowieckim - legenda że Orzeł przepłynął Bałtyk korzystając tylko z szkicu narysowanego odręcznie przez jednego z oficerów z pamięci i na podstawie jakiegoś pisu latarni morskich - była dezinformacją mającą ukryć rolę Brytyjczyków we wsparciu ucieczki. To brytyjski attachat wojskowy dostarczył potajemnie na "Orła" mapy morskie. Sprawy związane z "Orłem" to trochę taki potwór z Loch Ness, kilka lat temu w prasie (Głos Wlkp.) pojawiały się artykuły o rzekomym odnalezieniu wraku "Orła", nie wiem jaki był ich koniec, bo przestałem czytać "Głos". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Odnaleźć ORP "Orzeł" 21.09.06, 23:10 renepoznan napisał: > Walory filmy wskazał SZP. Jednak była to propagandowa agitka fałszująca w sumie historię. Wszystko się zgadza. Takie były czasy:(( Jednak bardzo lubię oglądać filmy z tamtych czasów. Takiej ilości doskonałych aktorów przypadających na jeden film w dzisiejszym kinie już nie ma. Na zafałszowaną historię również byłby sposób. Może telewizja zaczęłaby przypominać je wszystkie w porach dobrej oglądalności, poprzedzając emisję ciekawą dyskusją. Naprawdę ciekawą, nie akademickim zanudzaniem, które mogłoby zniechęcić większość widzów. Odpowiedz Link Zgłoś