Gość: goojaa IP: *.asta-net.com.pl 26.09.06, 15:45 chce kupic mieszkanie na opienskiego. czy warto u nich kupowac? czy ktos cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_inter Re: PTBS Deweloper 26.09.06, 17:50 Aktualnie są ok 1 450 000 zł na minusie. W prasie codziennej o tym piszą dosc czesto - najbardziej zadluzony TBS nalezacy do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.asta-net.com.pl 26.09.06, 23:25 az taka kicha z nimi? a mieszkania juz prawie wszystkie sprzedane. a czy banki udzielaja kredytu na te inwestycje na opienskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 27.09.06, 09:08 No i co z tego, że są na minusie. I co to jest za kwota 1,45 mln ? Niewiele, Exbud swego czasu był 100 czy 200 milionów na minusie, a jakoś skanska dalej działa. Poza tym jest to spółka w której większość udziałów jeśli się nie mylę posiada miasto Poznań, które właściwie nie ma większego wyboru i musi utrzymywać TBS. Śmiem twierdzić, że TBS jest pewniejszą firmą niż każdy poznański developer, który jak będzie miał problemy to po prostu zbankrutuje. A wynik TBS-u?To problem klientów TBS w czynszówkach, którzy prawdopodobnie będą mieli podniesione opłaty. Zresztą przy takim rynku jaki jest teraz i wariactwie przy zakupach mieszkań, jestem przekonany, że za ten rok TBS może być na plusie. Mieszkania sprzedaje po 4.2 tys. a jest to dużo, dużo więcej niż koszt realizacji. Szczególnie że grunt pewnie dostali od miasta. A budują nie oni, tylko skąd inąd dobrze mi znana Hydrobudowa 9, która podpisaną umowę na realizację budowy, co powoduje, że nie mogą tak od razu przerwać budowy a także to, że muszą przekqazywać pieniądze klienta w miarę terminowo i zgodnie z postępem robót wykonawcy lub płacić kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.asta-net.com.pl 27.09.06, 15:45 ludziki, piszcie co wiecie! ja chyba zaryzykuje i podpisze z nimi umowe. mam na razie wstepna rezerwacje i zeby nie przepadla mi kolejna inewstycja (a ceny rosna nieublaganie) to musze za chwile im zaplacic te 1000 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 29.09.06, 12:08 i co taka cisza w tym temacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 03.10.06, 19:55 coś cisza w tym temacie. Nie wiem, czy wszystko jest aż tak dobrze, czy nie ma o czym pisac....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 05.10.06, 15:15 wiecie co , ja tam ryzykuje i jestem juz umowiona na podpisanie umowy. ni mam nadzieje ze za rok bede mogla sie wprowadzac do mieszkania na opienskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 06.10.06, 08:39 Ja też pewnie podpiszę z nimi, mimo wszystko jest to jedna z tanszych ofert, a przede wszystkim mają jeszcze jakieś mieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 09.10.06, 21:02 witam, dokonałam rezerwacji mieszkania na Opieńskiego w bloku 1. Dostałam umowę rezrwacyjną, mam pytanie czy ktoś już podpisywał PTBS umowę i czy można negocjować warunki płatności? Za wszelkie info będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 09.10.06, 22:36 Twierdzą, że można negocjować ale ciekawe jak to wyjdzie w rzeczywistości. Też możliwe że niedługo będę podpisywał umowę, jakbyś miała już jakieś informacje to chętnie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.bsk.vectranet.pl 10.10.06, 19:25 Czesc Gooja! 5 pazdziernika pisalas ze jestes umowiona na podpisanie umowy na kupno mieszkanie przy ul.Opienskiego?no i co podpisalas ja?jak to wygladalo?sa wiarygodni?prosze o wszelkie info gdyz tez chce kupic mieszkanie przy ul.Opienskiego w budynku nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 11.10.06, 13:58 juz rezerwacje podpisalam i 1000 zloty wplacilam. czy sa wiarygodni to sie okaze w praniu. mam nadzieje ze w 1 budynku bedzie mozna juz zamieszkac za rok. za 30 dni bede podpisywac umowe sprzedazy. -nie martwia mnie platnosci-ale to ze nie ma nic napisane co sie stanie jesli nie zdaza w terminie tego wybudowac i bedzie jakis duzy poslizg- inne firmy maja czasmi taki zapis w umowie ze wtedy placa klientowi odsetki karne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 11.10.06, 14:36 goojaa - mam pytanie - podpisałaś rezerwację, czy jest w niej określona ostateczna cena mieszkania i czy jest taka jak oferowali czyli okol 4 tys. + vat? Czy masz już może wzór umowy, którą będziesz podpisywać? Co do zapisu o karach moim zdaniem powinien być. A wogóle to mogłabyś napisać jak wygląda ta rezerwacja? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 11.10.06, 18:26 witam, przy dokonywaniu rezerwacji, Pani przesłała mi wzór umowy przedwstępnej i później umowy sprzedaży, jest miejsce wykropkowane na wpisanie ceny za metr kw, ale również jest zapis, że cena ta może ulec zmianie jeżeli zmienią się stawki VAT, która obecnie wynosi 7%. Jest również zapis:"W dziale IV „Hipoteka” wpisano umowną hipotekę kaucyjną w kwocie 741.000 zł na zabezpieczenie kredytu Banku Gospodarstwa Krajowego Oddział w Poznaniu, przy czym na dzień zawarcia umowy przyrzeczonej, hipoteka będzie wykreślona." Przy szukaniu kredytu mieszkaniowego pokazałam wzór umowy doradcy i zapytałam, co z tym zapisem o hipotekę. Uzyskałam informację, że w umowach bywają takie zapisy, uspokoiła mnie kobieta, i że do takiego zapisu robi się dodatkową adnotację, że hipoteką nie będzie na lokalu, czy coś takiego, do końca nie zrozumiałam, ale jeszcze się dpoytam. To tyle, Mam nadzieję, że i Wy będziecie dzielić się informacjami jakie uzyskacie, Gooja, jesteś njbardziej zaawansowana w podpisywaniu umowy, może napiszesz swoje dotychczasowe dokonania. acha, mam rezerwację w bloku 1, witam przyszłych sąsiadów pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 11.10.06, 19:42 Jolanta: Hipoteka 741 tys. to niewiele, kilka procent wartośi inwestycji. Co do ceny - zawsze piszą że może zmienić w przypadku zmiany stawki VAT, byle nie było możliwości zmainy ceny netto. A jaki termin oddania masz w umowie? Czy są jakieś kary umowne? Wogóle to jeśli nie ma przeciwskazań czy nie mogłabyś wzoru umowy podesłać mailem? Jeśli tak to będę wdzięczny, jutro mam podpisywać rezerwację. Mój mail to hovercraft@onet.eu. A jak wygląda z płatnościami - czy wpłacamy na ich konto, czy mają jakiś rachunek powierniczy? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 11.10.06, 20:33 witam, hipoteka rzeczywiście nie opiewa na wysoką kwotę zważywszy, że mieszkania nie są tanie 4050+VAT. Nie ma ani słowa w umowie o zmianie ceny netto ani też, że ona może ulec zmianie. Najlepiej zabezpieczyć się w umowie o dodatkowy zapis, że cena netto nie ulegnie zmianie. Termin jest dość lakonicznie zapisany, bo oddanie bloku nr 1 będzie po 12 miesiącach od podpisania umowy, w umowie musiałby być dokładnie oznaczony. (to tylko moje uwagi) w umowie są miejsca wykropkowane, co do terminów płatności, ale wynika z niej, że ma ich być 5. Włata na konto bankowe WBK. Za chwilę wyślę Tobie wzory umów na podany adres. Ja mam jeszcze wątpliwości co do zapisu w umowie sprzedaży, że nadzór będZie sprawowała Spółdzielnia Mieszkaniowa, przez okres 3 lat po oddaniu mieszkań. Otrzymałam informację, że cena będZie ww granicach 2zł/mkw, ale to powinno być już w umowie rezerwacyjnej przy wpłacie tego tysiąca, bo co się okaże jak będą chcieli wolno rynkową stawkę i wkurzać się przez kolejne 3 lata. Mam nadzieję ,ze nie prZesadzam, ale lepiej dmuchać na zimne. Poza tym, tak jak gooja pisała, nie ma nic o karach za opóźnione terminy. Długa lista jest wymieniona, co sprzedawca może jeżeli kupujący.... natomiast nie ma ani słowa co kupujący może jeżeli sprzedawca.... PUNKT OBOWIĄZKOWY DO DOPISANIA I TAK SAMO DŁUGI JAK DLA WYLICZANKI W UMOWIE "KUPUJĄCY" Kolejny punkt dla mnie dość istotny i bardzo ważny, to podpisanie aktu notarialnego odbędzie się do 90 dni od oddania mieszkania, pytanie dlaczego tak późno?????? Dlaczego nie od razu po odebraniu kluczy nie ma aktu????? O co chodzi????? Poza tym jest to związane z ponoszeniem dodatkowych kosztów. Mówię o ubezpieczeniu kredytu do momemntu wpisu do hipoteki. Wynika z tego, że od odebrania kluczy do aktu mijają 3 miesiące, minimum na wpis czeka się kolejne 3 miesiące. W sumie 6 misiecy musisz płacić ubezpieczenie kredytu, które nie jest małe, bo wynosi około 150zł czyli łacznie 900zł dodatkowo (jedna rata kredytowa) nie wiem co jeszcze.... jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne spostrzeżenia - piszcie!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 11.10.06, 23:08 Dzieki za umowę. Co do nadzoru spółdzielni - zaraz, jakiej spółdzielni, rozumiem że jest to mieszkanie włąsnościowe a ty masz na myśli tbs? Jeśli tak, to z tego co wyczytałem takie zapisy są prawnie nieważne. Jesli te 2zl to jest sama opłata za zarządzanie to jest strasznie dużo i po utworzeniu wspólnoty należy od razu zmienić zarządcę. Co to kar to też jest to baardzo nie w porządku. Termin oddania - wiem że wykonawca miał 12 miesięcy, a już zaczął buować jakiś czas temu , także chyba bym się nie obawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 11.10.06, 23:40 Jeszcze jedna uwaga - wumowie nie widzę nigdzie zapisu o przeniesieniu własnosci gruntu, mam nadzieję że to pomyłka, ale brak tego zapisu w połączeniu z zarządzeniem przez spółdzielnie wygląda dla mnie podejrzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 12.10.06, 08:48 witam, trafne spostrzeżenie odnosnie udziału w gruncie.! Zaczyna ro podejrzanie wygladac z nadzorcą w postaci Spółdzielni mieszkaniowej zapis: "Zarząd nieruchomością wspólną na zasadach określonych w ustawie o własności lokali będzie sprawować Poznańska Spółdzielnia Mieszkaniowa (PSM) z siedzibą w Poznaniu, na Os. B. Chrobrego nr 117. Zarząd nieruchomością zostanie powierzony PSM na podstawie aktu notarialnego, o którym mowa w § 4 ust. 5 umowy." Co to jest?????? Dlaczego w formie aktu notarialnego????? Zaczyna mi to śmierdzieć! PTBS należący do miasta daje pracę Spółdzielniom mieszkaniowym, na jakiej podtawie, kto płaci za te mieszkania!??????!!!!!! Aaaaaa, nie widziłam jeszcze umowy, odnośnie "odpłatnej służebności gruntowej" co to jest? Jestem coraz bardziej na nie! Dziś zadzwonię do nich, jestem ciekawa co odpowiedzą Jeżeli potwierdzą się nasze przeypuszczenia wynikające z umowy to ja raczej wycofam się z tej inwestycji. Takie warunki nadają się na mieszkania pod wynajem, a nie na sprzedaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 12.10.06, 12:09 Witam jeszcze raz, żeby trochę uspokoić zarządcę prawie na pewno można zmienić, odpłatna służebność to jest jakieś tam 6zł, trzeba tylko wyjaśnić czy może ulec zmienić, co do gruntu podbno udział w nieruchomości wspólnej to m.in. udział w gruncie. Ale tak czy tak trzeba to wyjaśnić z developerem. Żeby dodać jeszcze jakieś plusy - w mojej oceni tbs mimo wszystko jest wiarygodnym sprzedawcą, w końcu ma stabilnego właściciela. Wykonawca również jest porządną firmą, także myślę że o realizację umowy można bć w miarę spokojnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 12:27 Witam wszystkich, dzisiaj bylem w Sądzie Rejonowym w Poznaniu sprawdzic wpis do księgi wieczystej i wynika z tego, że wszystkie wpisy zgadzają sie z tymi przedstawionymi w umowie. W dziale IV "Hipoteka" nie ma nic, takze umowna hipoteka kaucyjna zostala juz wykreslona i jak sie rowniez dowiedzialem nie ma zadnych wnioskow dotyczących wpisu do ksiegi i sprawa jest juz zakończona. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 12.10.06, 12:54 witam, dzięki za info, dzwoniłam do biura i te same informację uzyskałam, dodatkowo Spółdzielnia będzie sprawować nad nieruchomością 3 lata a potem wspólnota może wybrac nowego administratora. Odpłatna służebność ... hmm, nie jestem nim zachwycona, ale tez nie przekreślam tej inwestycji. Propozycje zmian do umowy można przedstawić w biurze i panie przekażą do prawnika celelm weryfikacji. Może postaramy się ustalić jeden wspólny tekst umowy, będzie łatwiej walczyć o zaakceptowanie naszego tesksu umowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 13:01 jutro jestem umówiony na podpisanie umowy, takze czekam na propozycje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 12.10.06, 14:01 Jestem za stworzeniem wspólnego tekstu umowy. Co do zarządzania nieruchomością czytałem gdzieś że można zarządcę zmienić niezaleznie od zapisu w akcie notarialnym, wieczorem jak będę w omu to zacytuję. Co do umowy - pierwsza najważniejsza sprawa to najlepiej byłoby ją zawrzeć u notariusza. Druga sprawa mimo wszystko niepokoi mnie brak zapisu o gruncie i wolności od obciążeń, więc wpisałbym tak"sprzedający przeniesie na kupującego wolne od obciążeń hipoteką prawo własności lokalu wraz z przynależnym do niego udziałem we własności gruntu i częściach wspólnych nieruchomości". Brakuje mi kar umownych dla sprzedającego. Zapis "termin przekazania lokau stala się wstępnie na dzień..." Co to znaczy wstępnie ? To może zapiszemy: wpłatę raty ustala się wstępnie na.... Dalsze uwagi później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.bsk.vectranet.pl 12.10.06, 13:24 a czy ktos moze mi powiedziec dlaczego w 1 zdaniu obu umow,tzn o rezerwacje i kupno mieszkania, PTBS pisze iz, "zamierza wybudowac 2 budynki mieszkalne".Dla mnie to pierwsze rzecz, na ktora zwrocilam uwage.Powinno byc:...zobowiazuje sie wybudowac 2 budynki mieszkalne.Przegladajac umowy innych deweloperow natknelam sie na to drugie stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 12.10.06, 13:43 Myślę, że rozwiązuje ten problem zapsz paragrafu 2 że przedmitoem umowy będzie"zobowiązanie sprzedawcy do wybudowania..." a we wzorze umowy już mam wpisane, że" przedmiotem niniejszej umowy jest: wybuowanie przez sprzdawcę lokalu mieszkalnego...". Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 14.10.06, 08:10 witam, czy już podpisaliście umowę rezerwacyjną? Możecie podzielić się wrażeniami? Dokonywaliście zmian w treści umowy? Ja cały czas ślęczę nad umową i nie wiem, jak ją zmodyfikować. Co do podpisania umowy u notariusza, to co taka umowa wtedy znaczy? Ile to kosztuje? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 15.10.06, 23:13 Wątek nie umarł, tylko był weekend :) Ja zarezerwowałem mieszkanie, nic nie zmieniałem, będę chciał zmienić w umowie przedwstępnej. Doszukałem sie jednak w umowie zapisu o gruncie, także wszystko powinno być ok. Pani w biurze niezbyt uprzejma, troche jak za komuny. Co do podpisania umowy u notariusza, masz na myśli umow przedswstępną? Jeśli tak, to nie wiem czy się na to zgodzą, jeśli się zgodzą, to ja bardzo chętnie. Co do terminu realizacji pierwszego etapu, wiem że wykonawca musi go skonczyć w wakacje, jako że umowa była podpisana w te wakacje a termin na realizację to 12 miesięcy. Umowa przedwstępna u notariusza znaczy tyle, że jeśli developer nie przeniesie własności mieszkania na Ciebie, to sąd go może do tego zmusić. Jeśli nie masz umowy notarialnej to musi Ci tylko zwrócić pieniądze, co jest oczywiście dużo mniej korzystne przy rosnących cenach. Co do zmian w umowie to pisałem już gdzies wcześniej w tym wątku, generalnie umowę zmodyfikuj tak, żeby ci odpowiadała, jeśli widzisz jakieś rzeczy niekorzystne dla Ciebie to próbuj je zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 18:44 Ja tez podpisalam umowe-wreszcie!te same spostrzezenia co do obslugi w biurze.Panie mnie nie polubily i chyba mialay dosc jakichkolwiek pytan zwiazanych z umowa.Tak jak za komuny-rzeczywiscie.Niepodobaly mi sie pewnie zapisy w umowie ale tez czegos bylo tam brak-wiec postanowilam zapytac o mala korekte umowy...to dopiero historia,pani z biura wyslala mnie do prezesa...ktory tez nic nie mogl na moje prosby zaradzic.Powiedzialy tylko ze jest duzo chetnych,no i musialam podpisac umowe w takiej formie jak mi ja przedstawiono.Moze i by nawet dalo sie cos zmienic czy dodac ale trzeba pisac podanie do zarzadu a dodac do tego jeszcze rozpatrzenie wniosku...do tego czasu pewnie mieszkan by juz nie bylo.To tak po krotce,coz to jednak najtansza oferta w Poznaniu.Zobaczymy jak to wyjdzie jakas niepewnosc jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 19.10.06, 10:43 Witajcie, ja podpisalam umowę rezerwacji, nie było żadnych problemów. Za kilka dni podpisuję umowę właściwą, chciałam dokonać drobnej zmiany w umowie, nie było z tym problemu, wystarczyło napisać pismo do dewelopera odpowiednio wczesniej i grzecznie porozmawiać z paniami w biurze. Jak dla mnie wszystko jest ok, przynajmniej na początku. Co będzie dalej? Miejmy nadzieję, że z tej inwestycji nie wyniknie żaden cyrk. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 19.10.06, 18:07 Możesz powiedzieć jakich zmian dokonałaś w umowie? W weekend będę ją analizował i też prześlę swoje uwagi do developera. I podstawowe pytanie - jaki masz w umowie wpisany termin jej realizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 23.10.06, 18:54 witam, dzisiaj byłam w biurze i dowiedziałam się, że termin zakończenia budowy z wykonawcą mają ustalony na październik 2007 I blok i na grudzień II blok. W umowie będzie wpisana data na kwiecień 2008, PTBS chce się zabezpieczyć przed opóźnieniami. Równie dobrze, pani powiedziała, że blok może być wcześniej oddany. Czy już podpisywaliście umowę? Czy dokonywaliście zmian? Proszę o wszelkie sugestie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:03 A jaki VAT, 7% czy 22% w związku z tym 2008 rokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 23.10.06, 19:05 Pani nic nie mówiła o wyższym Vacie, raczej mówiła o oddaniu mieszkań w 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:06 Nie znam umowy ale radzę dobrze sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 23.10.06, 19:14 dzięki za radę, na pewno będę się dowiadywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.eranet.pl 24.10.06, 08:53 Z tego co wiem, to wykonawca musi oddać I blok do końca lipca 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 24.10.06, 10:10 to jeszcze lepiej, a podpisałes już umowę, jakiś zmian dokonałeś? pozdrawiam przyszłych sasiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 24.10.06, 12:07 napiszcie prosze o tych zmianach dokonanych w umowie i do kiedy to trzeba zalatwic- czy w dniu kiedy sie podpisuje umowe sprzedazy przedstawia im sie propozycje zmian czy nalezy to zrobic wczesniej ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 85.232.238.* 24.10.06, 17:07 Tak jak ktoś pisał wcześniej - zmiany trzeba jakiś czas przed podpisaniem umowy przesłać do developera, żeby mógł się naf nimi zastanowić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 24.10.06, 12:17 i tak z ciekawosci- ktore mieszkanie kupujecie. ja to tak dlugo podejmowalam decyzje ze te najlepsze sloneczne mi uciekly- i zostalo mi nr 30. mam nadzieje ze troche slonca tam bedzie rano;) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 24.10.06, 15:45 hej goojaa. zmiany w opisie trzeba dokonać przed podpisaniem umowy, najlepiej dostarczyc do biura wzór umowy i oni to przekażą do prawnika i bedzie sprawdzał zapisy czy się na nie zgadzają, czy też nie. Goojaa, ja tez się martwię, że tam nie będzie za duzo słońca, może rano, ale wczesnym. zimą pewnie nic!!!!! będziemy sasiadkami w pionie, moje to 20. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 85.232.238.* 24.10.06, 17:05 Umowę będę podpisywał za 2 tygodnie, zabieram się dopiero do spisania uwag i przesłanie do PTBS. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 25.10.06, 19:57 hovercraft, napisz więcej info, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 25.10.06, 23:30 Napiszę więcej w weekend, jak będę miał trochę czasu, pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 28.10.06, 22:40 zainteresowanie małe. Czy wszystko jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.asta-net.com.pl 02.11.06, 17:01 i jak tam? to jakich zmian dokonaliscie w umowie?? ja za kilka dni bede musiala ja podpisac a jeszcze nie zglaszalam im zadnych moich uwag. a widzieliscie fotki z budowy na stronie www. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 212.126.3.* 03.11.06, 10:11 Ja za tydzień podpisuję, wczoraj udało m się spisać uwagi, jeszcze dzisiaj zweryfikje i jutro postaram się im wysłać. Podejrzewam, że niewiele będą skłonni zmienić. Z kwestii które pamiętam: Nie ma określonej metody pomiaru powierzchni mieszkania, w umowie jest wpisane : wstępny (co to za określenie?) termin przekazania mieszkania, nie ma szczegółowego opisu zagospodarowania terenu, nie ma kar dla sprzedającego, cała kwotę chcieliby dostać w ciągu pół roku, chociaż przekazanie mieszkania będzie znacznie później, nie piszą nic o gwarancji. Jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 06.11.06, 19:58 hej, w koncu zabrałam się pracy nad umową, jestem na samym początku, ale pierwsze zmiany, które będę chciała zmienić: 1. umowa w formie aktu notarialnego (dodatkowe koszty) 2. konkretna data oddania mieszkania 3. konkretna data do kiedy najpóźniej zostanie przeniesiona własność (podpisanie aktu notarialnego) 4. powierzchnia lokalu ustalona zostanie na podstawie inwentaryzacji zgonie z PN-70/B-02365 (mówiąca, że odchyłka w powierzchni lokalu do 3% nie zmienia ceny i strony na to się zgadzają, powyżej 3% wówczas niedopłata albo nadpłata 5. płatności: nie wiem, jak z ratami to rozłożyć, ale na pewno zapis, że rata będzie wpłacana wraz z postępem prac na budowie, oraz, że pracownik bankowy w moim imieniu będzie mógł dokonac oceny postępu prac i podjąc decyzję o włacie kolejnej raty, 6. na pewno ostatnia wpłata, około 10% całej wartości zostanie wpłacona w dniu przeniesienia własnosci (akt notarialny), nie później niż do dnia... 7. na pewno o karach umownych, od odstąpienia wykonania umowy w wysokości 10% całej wartości 8. brak pomysłu co z zagospodarowaniem terenu:( 9. termin usunięcia wad (30 dni od otrzymania wezwania do usunięcia) 10. Firma odpowiada za wady fizyczne zgodnie z KC. 11. Rękojmia za wady fizyczne obejmuje 3 lata począwszy z dniem wydania lokalu 12. pokusiłabym się o negocjacje, ale w pojedynkę bez szans, aby nadzór nad nieruchomością sprawowała firma wyznaczona przez dewelopera przez 1 rok a nie jak mają w umowie przez 3 lata. Większość deweloperów (99%), mają o rocznym nadzorze a nie trzyletnim, a w dodatku jest to Spółdzielnia mieszkaniowa to tyle tak na świeżo, jeśli macie jakieś inne pomysły to czekam na propozycje pozdrawiam i do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
stoo Re: PTBS Deweloper 08.11.06, 00:29 Witam Całkiem niedawno podpisywałem umowę z PTBS - co prawda na inną niż Opieńskiego lokalizację, ale kilka uwag może się przydać ;) 1. Co do umowy przedwstępnej w formie aktu - koszty będą dodatkowe i to znaczne. Kepiej też skonsultować się wcześniej z notariuszem czy wogóle będzie możliwe spisanie umowy w obecnym kształcie - akt notarialny ma swoje wymagania, stąd niekiedy notariusz może chcieć mocno zaingerować w tekst umowy. 2 2. Konkretną datę powinni się zgodzić wskazać - ale pewnie i tak w umowie pozostanie zapis, że w przypadku przyczyn niezależnych od nich data ta może się przesunąć 3. Tutaj będzie problem - data przeniesienia własności zostanie pewnie określona w odniesieniu do momentu oddania mieszkania (a więc np. w ciągu 3 m- cy od przekazania mieszkania)- i tego będą się trzymać 4. Jak najbardziej - nie sądzę żeby z tym były problemy 5. Kwestie rat można spokojnie negocjować - mi przynajmniej się udało. Oczywiście nie da rady ominąć pierwszej wpłaty przy podpisaniu umowy, ale o harmonogram i wysokość wpłat następnych można, a nawet trzeba walczyć. Jeśli chodzi o ocenę postępu prac przez bank - w przypadku kredytu hipotecznego w transzach jest to nawet wymaganie banku i nie da rady tego ominąć (tyle że za każdą wizytę pracownika banku na budowie oczywiście trzeba zapłacić, więc nie warto przesadzać z ilością transz). 6. Ten zapis raczej nie przejdzie - próbowałem ;) całość płatności musi być dokonana do momentu przekazania mieszkania 7. Co do kar umownych - w umowach developerskich to już normalka, że kupujący płaci za wszystko, sprzedający za nic, i pewnie ciężko będzie tu coś wywalczyć aha - jeszcze odnośnie punkt dot. stawki VAT. Zapis że w przypadku wzrostu stawki VAT różnicę pokrywa kupujący, jest na czarnej liście UOKiKu - warto im na to zwrócić uwagę póki co tyle mi przychodzi do głowy... może się na coś przyda ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 05.11.06, 19:56 ja nadal nie usiadłam do umowy, chyba strach przed tym wszystkim mnie ogarnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 212.126.3.* 06.11.06, 08:37 Nie ma się czego bać, ostatecznie co najwyżej mogą się nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 13.11.06, 21:07 niedawno podpisalam umowe o kupno mieszkania i wplacilam 15 % wartosci mieszkania.Co do negocjacji terminow i rat dotyczacych kolejnych wplat to negocjacja jest mozliwa ale...cala suma musi byc wplacona do konca lipca 2007.Troche to wczesnie gdyz zakladajac ze mieszkanie zostanie przekazane do uzytku w pazdzierniku 2007 to wciaz 3 miesiace przed. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 15.11.06, 16:52 A skad wiesz ze mieszkanie będzie przekazane w październiku? To jest dość prawdopodobne ale zgodnie z umową może być nawet w marcu 2008 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 15.11.06, 21:41 nie wiem czy beda przekazane w pazdzierniku ale tak wynika z umowy.Moze byc to ten termin ale terminem ostatecznym jest kwiecien 2008.nie chodzilo mi o to kiedy przakaza mieszkania ale o to ze calosc trzeba wplacic tak wczesnie i jesli bedzie to pazdziernik to 3 m-ce nie jest tak zle ale jesli bedzie to kwiecen to bedzie to az 9 m-cy przed odbiorem mieszkania.to tak w skrocie.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 16.11.06, 14:39 ja dzisiaj ide podpisac umowe- wczesniej dalam moje uwagi do umowy-ale niestety zadnego z punktow nie uwzglenili:( trudno, oby wszystko bylo ok i oddali ten budynek w 10.2007. i juz też wpacilam 15%wartosci. a czy ktos podpisywal te umowe w formie aktu notarialnego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 18.11.06, 23:39 Podejrzewam ze na akt notarialny też się nie zgodzą, mi się zgodzili zmienić właściwie tylko drobiazgi, gdyby sutacja na rynku nie była taka chora tobym umowy nie podpisał a tak nie mam za bardzo alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 19.11.06, 13:32 No nie stety pęd na mieszkania jest ogromny,wszyscy szaleja!PTBS skonstruowal sobie umowe taka,jak mu pasuje a bedni klienci godza sie na nia.Jesli nie to dowidzenia, bedziemy mieli nastepnych chetnych-chora sytuacja.A przeciez chodzi o nie male pieniadze.Zobaczymy jak to sie rozwinie na razie jakies mury wyrastaja z ziemi.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viscum Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 19:57 Teoretycznie developer NIE MA PRAWA zabronić Wam podpisania umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego. To Wasza sprawa i Wasze prawo. Jeśli developer robi problemy, być może ma inne plany co do Waszych mieszkań w przyszłości... Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 21.11.06, 08:58 Wszystko fajnie, ale nie ma też obowiązku podpisać z nami umowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 21.11.06, 19:16 Witam, hovercraft, prześlij,jeśli możesz, jakie zmiany wprowdziłeś do umowy na joo6@o2.pl w tym tygodniu podpisuje umowe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 29.11.06, 07:33 joalntad - niesety nie było mnie i nie mogłem odpowiedzieć ale na żadne poważne zmiany się nie zgodzili, tak naprawde tylko jakieś duperele. Ale cóż, umowę mam podpisaną i zobaczymy co dalej. Teraz myslę nad zmianami w mieszkaniu. Trochę przestawiania ścianek, kontakty w kuchni mam zdecydowanie za nisko wszystkie na wysokości 0,5 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 28.11.06, 21:21 prawie wszystkie mieszkania sprzedane a tu nikt nic nie pisze,zadnych spostrzezen???czy ktos nabył juz jakis lokal na opienskiego (napewno).jakies spostrzezenia, komentarze, dokonaliscie jakichs zmian w umowie,jak to wygladalo w waszym przypadku?jakies noty niech to forum nie zamiera...pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gojaaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 29.11.06, 13:04 u mnie tez sie na nic nie zgodzili- ale ja chcialam powazniejszych zmian. a dostaliscie jakis szczegolowy plan mieszkania? ja mam tylko taki ogolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 30.11.06, 23:41 Jasne że dostałem szczegółowy plan mieszkania z wszystkimi wymiarami + plan instalacji elektrycznej + plan instalacji ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 05.12.06, 12:36 czytaliscie dzisiejsze nowinki w głosie wielkopolskim??? chyba te afery nam w niczym nie zaszkodzą, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 05.12.06, 18:10 hej!a mozna wiedziec co to za afery?gdzyz nie mam teraz dostepu do glosu wlkp.prosze i wszelkie info gooja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 05.12.06, 20:11 To, co ja wywnioskowałem z tego artykułu to: Ataner i inni developerzy mają pretensje do miasta, że grunty na Naramowickiej przekazało TBSowi za darmo zamiast sprzedać developerom. Mi tam nie jest żal developerów, i tak realizują olbrzymie zyski sotatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 10.12.06, 13:43 Witam wszystkich!niedlugo zamierzam wplacic kolejna rate, ta najwieksza.W zwiazku z tym czy ktos z was orientuje sie jak postepuje budowa na Opienskiego? czy moze ktos moglby przeslac mi jakies zdjecia z budowy przed tym jak wplace ta rate.Nie przebywam w tej chwili w poznaniu wiec prosze kogos z was,zainteresowanych.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.asta-net.com.pl 25.12.06, 16:18 a tu co taka cisza? ostatnio zawazylam ze mury naszego bloku pna sie do gory - troche powoli -ale juz cos wystaje poza blaszane ogrodzenie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.server.ntli.net 03.01.07, 21:35 no wlasnie co tak cisza???buduja te nasze bloczki na opienskiego czy nie? wyrasta cos z ziemi czy nie?moze ktos mieszka tam gdzies blisko i moze mnie poinformowac jak to wyglada-ta cala budowa,niestety sama sprawdzic nie moge? myslicie ze wybujduja do pazdziernika 2007 blok nr 1?bede wdzieczna za wszelkie info lub jakies przemyslenia?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 04.01.07, 13:19 witam Mieszkam niedaleko budowy i widze ze blok rosnie do gory- powoli ale cos juz jest. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 04.01.07, 13:41 Z tego co wiem to muszą bodajże do końca lipca wybudować, inaczej będą płacić kary. Pewnie się spóźnią ale mam nadzieję że wrzesień - paćdziernik to już napewno. Gorzej z kwestią oddania budynku do użytkowania. Zgodnie z umową jaką pdpisaliśmy mogą nam przekazać mieszkania równie dobrze dopiero po zakończeniu 2 etapu - zależy to od decyzji odnośnie przekazania do użytkowanie części realizowanej budowy. Jako, że budynki stanowią jakby jeden kontrakt, przy przekazaniu tylko jednego mieszkalibyśmy na placu budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.bsk.vectranet.pl 15.01.07, 13:56 hej Wszystkim!znow bede pisac o tym samym ale czy ktos z was orientuje sie jakie sa postepy w budowie na opienskiego?na stronie domowej ptbs zamieszczone sa zdjecia ale to z poczatku budowy.czy ktos moze mi powiedziec jak to teraz wyglada?jest jakis postep,ida chociaz troszke do przodu?Hovercraft moze TY sie orientujesz?dziexx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 15:51 Budowa idzie i to nawet nieżle, stoją już niemal wszystkie ściany parteru, a wśrodku też ładny labirynt powstaje (poszczególne mieszkania)Dziś od rana widziałem chłopaki coć tam działali, dźwig nawet był, koparka się kręciła Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 15.01.07, 18:26 dobrze, że budowa idzie do przodu. Mam nadzieję, że w pażdzierniku dostaniemy klucze, w końcu pogoda sprzyja budowie, pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.bsk.vectranet.pl 16.01.07, 11:50 ja tez mam nadzieje ze mieszkanka beda gotowe juz w pazdzierniku i wreszcie na swoim!!!a jak kolega pisze ze koparki i betoniarki działaja to mozliwe ze zdaza:-) ze wszystkim.tez podrawiam sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 11:01 Dziś chłopaki już dżwig stawiają od samego rana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 16.01.07, 19:37 Skoro tak każdy pozdrawia sąsiadów to piszcie jakie numery:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 18.01.07, 20:32 Ja po cichu liczę, że szybciej niż w październiku będą gotowe, wykonawca po przekroczeniu terminu będzie płacił kary a termin ma do lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 20:58 a tu co taka cisza? to chyba oznacza ze wszystko ok z nasza budowa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 26.01.07, 12:14 Wszystko ok albo nikt nic nie wie. Jutro jade na budowe zobaczyc jak idzie. Slyszalem ze do lutego-marca chca zrobic 3 pietra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:43 Chłopaki codziennie sumiennie pracują, wiem bo widzę, codziennie tamtędy przechodzę Zaczynają stawiać pierwsze piętro w budynku nr. 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.dalkia.poznan.pl 26.01.07, 14:56 O, to moje piętro robią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 213.156.113.* 05.02.07, 21:53 Znalazłem zdjęcia z budowy pod tym linkiem www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=354233&page=35. Przy okazji, dostałem dzisiaj informację o akceptacji zmian w układzie przestrzennym mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 07.02.07, 09:16 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36036,3899740.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:43 Cicho sza, a na budowie chłopaki idą w górę, już prawie drugie pietro zaczynają robić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 21.02.07, 18:45 wow!naprawde to super moze jednak zamieszkamy tam na czas...ale martwia mnie ostatnio wiadomosci o zrywaniu umow przez deweloperow:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 213.156.113.* 21.02.07, 22:45 Spokojnie, nie sądzę żeby ptbs coś takiego planował, w końcu to spółka miasta i jakoś się z opinią trzeba liczyć. Zresztą nie słyszałem żeby jakiś poważny developer w Poznaniu robił coś takiego albo nawet planował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 14:40 Z moich informacji, jakie pozyskałem u źródła wynika, że od 1 marca chłopaki na budowie I budynku zaczynają robić na dwie zmiany, tak więc szykuje sie przyspieszenie na budowie. A dlaczego tu taka ciszaaa??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:51 Chłopaki już prawie prawie drugie piętro kończą, a tu na forum cisza zapadła??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 213.156.113.* 06.03.07, 18:32 Zupełna cisza, widać nie ma zainteresowania ta inwestcją. W drugiej połowie marca mają zacząć prace w środku, a zakończenie pierwszego budynku planują do końca sierpnia, z tego co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 06.03.07, 19:24 a jakie sa szanse ze nam pozwola sie wczesniej wprowadzic? jeszcze ta działke musza podzielic, zeby ten pierwszy budynek oddac do uzytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 213.156.113.* 06.03.07, 20:40 Wykonawca mówi, że nie ma problemu z wczesniejszym oddaniem mieszkań w I budynku, także zależy od PTBS ale nie widzę powodu, dla którego mieliby tego nie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 06.03.07, 21:44 ciesze sie ze ktos interesuje sie sprawa naszych bloczkow na opienskiego;-) dzieki temu wiem w miare, co sie dzieje na placu boju.tez mysle ze powinni to sprawnie postawic i mam nadz ze do konca pozadziernika dostaniemy klucze i bedziemy mogli poczynic remonty i w ogole... mam pytanko-czy zamierzacie wprowadzic jakies zmiany w projektach mieszkan tzn.przesuniecie grzejnikow,scianek dzialowych czy rur???jak to wyglada,czy nie ma z tym problemow?dziexx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.um.poznan.pl 07.03.07, 10:43 Ja wprowadziłem zmiany w układzie ścianek działowych, nie było z tym problemu. Teraz złożyłem wniosek o pozostałe zmiany i czekam na odpowiedź. Jeśli chcesz zrobić zmiany w ściankach działowych, to może być problem, już chyba zaczęli stawiać ścianki, zalezy od piętra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 07.03.07, 19:07 no ja mam zamieszkac na parterze i scianki sa ok ale chcialabym przsunac grzejnik i i umiejscowienie rur w kuchni.musze sie za to zabrac dzis mam nadz ze nie bedzie z tym problemu.dzieki za info pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedowierzanie Czy widzieliscie kolory swojego bloku...? IP: *.icpnet.pl 19.06.07, 16:51 Spojrzcie na wizualizacje. Ladny, o ciekawej, niemonotonnej bryle blok. Dodam, w ladnych, zywych i kontrastujacych kolorach. Spojrzcie na pierwsza, gotowa sciane, waszego bloku. Dla wielu z nas jest to inwestycje zycia, wszak nie placimy za mieszkania 50zl... Porownanie jest takie, ze budynek na wizualizacji i ten z Opienskiego, to dwa rozne, bardzo rozne bloki. Niestety na niekorzysc tego, w ktorym bedziemy mieszkali. Robmy cos, poki jeszcze tego nie skonczyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.07, 17:58 nie wiem, czy ktoś za mało dostał, ale podobna sytuacjas była u sąsiada Jakś-Bud. Mieszkania były gotowe do oddania, ale pozostawała sprawa prądu. Finał był taki, że odbiór mieszkań nastąpił pół roku później. Nie wiem jak będzie na "naszej" budowie, ale przeczucie podpowiada, że nie będzie to w tym roku. Obym tylko się myliła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 20.09.07, 18:14 Dzwoniłem do Enei w tej sprawie, niestety stwierdzili że muszę im podać adres dokładny z numerem ulicy, którego nie znam i nawet nie wiem czy już istnieje, lub numer działki, którego nie miałem przy sobie. Jutro zadzwonię do nich z numerem działki i zobaczymy, chociaż wątpię, żebym się czegoś dowiedział. Ale uważam tak jak pisałem wcześniej - jeśli wszyscy zaczniemy wydzwaniać do PTBS i Enei to może w końcu coś się ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 21.09.07, 21:36 widze ze sasiad Hovercraft najbardziej aktywny, dzieki za wszystkie info jakie dajesz na forum bo ja niestety nie jestem w Polsce zeby na biezaco sledzic tok wydarzen, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper - odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 12:32 Dzisiaj zaczynają się odbiory od wykonawcy (HB9, nie PTBS). Jest na forum ktoś, kto odbiera mieszkanie dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 09:23 Dla zainteresowanych, to chłopaki własnie dzis zaczęli budowac 3 piętro (czwarta kondygnacja) - z moich obserwacji wynika, że pięterko budują około 3 tygodni, tak więc jakoś to idzie. Mam pytanie przy okazji, na ile Wam powyceniali porzeróbki wewnątrz mieszkania (ściany, instalacje, itd)>?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 14.03.07, 20:01 hej wszytkim,ja im dopiero przedwczoraj wyslalam mailowo moje przerobki w mieszkanku i na razie cisza...niestety nie mohe zjewic sie tam osobiscie ale jesli tylko to wycenia to dam znac;-) Odpowiedz Link Zgłoś