Dodaj do ulubionych

PTBS Deweloper

• Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:12
      cisza i cisza, a chłopaki 3 piętro kończą :)
      • jolantad Re: PTBS Deweloper 31.03.07, 08:17
        Witam sąsiadów,
        na stronach developera pojawiły się nowe zdjęcia z budowy.
        pozdrawiam
    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 09:43
      Czyżby ta cisza na forum oznaczała jakąś burzę?? Ja mam wrażenie, że w
      przypadku naszej inwestycji wszystko jest jasne, budynki się ładnie budują,
      spokój, cisza, delektujmy się wiosną. A może ma ktoś jakieś newsy??
      • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.um.poznan.pl 13.04.07, 12:59
        Jak narazie wszystko wygląda dobrze, mam nadzieje że tak zostanie do końca. A
        aktywność na wątku jest śladowa, widać przyszli mieszkańcy się niespecjalnie
        interesują, mam nadzieję że wspólnota będzie bardziej aktywna.
    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:40
      Cisza jak makiem zasiał. Chłopaki zaczynają piąte pięterko stawiać, tak więc
      nasz blok już prawie cały stoi. W przeciwieństwie do innych deweloperów, o
      naszym nie ma co pisać, bo po prostu wszystko jest w jak najlepszym porządku,
      budynki się budują, praca wre, czyżby cisza przed burzą?? chociaż nie sądzę.
      Pozdrawiam przyszłych lokatorów
      • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.eranet.pl 06.05.07, 11:13
        Według moich informacji wszystko jest w porządku, robią już mieszkania w
        środku, elektrykę itp. We wrześniu powinien być koniec prac.
    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:38
      już nawet przez długi weekend zaczęli okna na dwódz pierwszych kondygnacjach
      wstawiać, tak więc idzie wszystko jak burza :)))
    • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.05.07, 15:25
      witam wszystkich!ostsatnio bylam moze nie na samym placu budowy naszych
      bloczkow ale w poblizu,okna juz wstawiaja,parter i 1 pietro juz je
      maja.Widzilam tez chlopakow w srodko mojego mieszkania,pewnie tynki kłada albo
      cos,fajnie to wyglada.koncza juz piate pietro w bloku nr 1.teraz wreszcie
      zaczyna byc widac, co kupilismy a nie tylko dziure w ziemi.mam nadzieje ze
      biuro okaze sie byc w porzadku.pozdrawiam
      • Gość: Vw Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:56
        Będzie Akt Notarialny - będzie Twoje. Na razie módl się, by nic się nie
        sypnęło...
        • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.05.07, 21:53
          i sie modle wlasnie...
    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.05.07, 19:50
      A w naszym bloku już w większości mieszkań okienka są (u mnie już są :),
      chłopaki kończą dach i budowa, przynajmniej z zewnątrz wygląda, że idzie w
      dobrym kierunku, a ma ktoś może informacje jak tam idą prace wewnątrz??
      Pozdrawiam
    • Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 06.06.07, 00:02
      Drodzy przyszli mieszkacy na Opienskiego - wie ktos moze jak przebiegaja prace
      w budynku nr 1?
      • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:54
        Blok jest już zamkniety, to znaczu jest już dach. Okna są na razie na 5
        kondygnacjach, brakuje ich jeszcze na 5 pietrze. Poza tym chłopaki zaczęli już
        docieplać blok styropianem, aaa i są już pomontowane barierki na balkonach.
        Postępy na budowie widać z każdym dniem, oby tak dalej!
        • Gość: blok Czy widzieliscie kolory waszego bloku...? IP: *.icpnet.pl 19.06.07, 16:53
          Spojrzcie na wizualizacje. Ladny, o ciekawej, niemonotonnej bryle blok. Dodam,
          w ladnych, zywych i kontrastujacych kolorach.

Spojrzcie na pierwsza, gotowa sciane, waszego bloku. Dla wielu z nas jest to
          inwestycje zycia, wszak nie placimy za mieszkania 50zl...

Porownanie jest takie, ze budynek na wizualizacji i ten z Opienskiego, to dwa
          rozne, bardzo rozne bloki. Niestety na niekorzysc tego, w ktorym bedziemy
          mieszkali.

Robmy cos, poki jeszcze tego nie skonczyli!

• Gość: Poznanianka Re: Czy widzieliscie kolory waszego bloku...? IP: *.cmbg.cable.ntl.com 19.06.07, 22:18
            a co to za kolory-ze tak panikujesz?az tak zle to wyglada???moim zdaniem te na
            wizualizcji byly okropne...kolory sa niewazne,wazne jest zebysmy otrzymali
            nasze mieszkania bez zadnych problemow.pozdrawiam
            • Gość: 1970 Re: Czy widzieliscie kolory waszego bloku...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 00:35
              "A w dup..ach się poprzewracał TAK?" Kolorek się nie podoba, co? Bank dał
              kredyt - spłacać, bank musi zarobić. "Deweloper" swoje zarobi. Firma
              zarządzająca - też. Ciasno, sąsiedzi nowi, miejsca do parkowania mało; hałas
              od szybkiego tramwaju, studentów mniej coraz - nie da się wynająć. Sąsiedzi
              nowi, dziwni Hałasy od sąsiadów- ściany cieńkie, nie daj Panie usterki po paru
              latach - szybko, szybko budoOOwać! LUUDZIE W CO WY SIĘ PAKUJECIE? Uciekać!
              P.S. Projekt 2012: mecze we Wrocławiu, Szczecinie, Poznaniu, Gorzowie i
              Zielonej Górze ze wspomożeniem logistyczno-finansowym Niemiec. Tu inwestycje i
              autostrady. Reszta kraju i tak na straty - strasznie opóźniona.
              • Gość: Poznanianka PTBD Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 23.06.07, 21:31
                siemka!mam prosbe do wszystkich zainteresowanych nasza inwestycja...jesli ktos
                moglby pstryknac pare fotek naszych bloczkow,a szczegolne nr 1.Bylabym
                wdzieczna!chcoalabym zobaczyc jak to teraz wyglada.pozdrawiam
                • Gość: olka Re: PTBD Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 16:53
                  Ja również widziałam elewacje naszego bloku i jestem bardzo zawiedziona
                  kolorami... wygladaja okropnie... niczym nie róznia sie od starych blokow...
                  nie myslalm, ze tak latwo mozna popsuc blok:( ale jak widac mozna.
                  • Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 24.06.07, 20:10
                    no ale co z tymi kolorami jest nie tak,czy ktos z was- kto to widzial moglby mi
                    powiedziec.jakich kolorow uzyli zeby pomalowac nasz blok?maluja jedynke czy
                    blok nr 2 tez?dzieki za odp
    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 20:40
      Ja nie rozumiem tego jazgotu o kolor bloku. Przecież nigdy nie będzie tak, że
      wszystkim będzie się podobało - Kowalski będzie lubił niebieski, a Nowak
      czerwony. Ktoś bezsensownym postem wzbudził zupełnie niepotrzebną dyskusję.
      Kolor bloku moim zdaniem jest ok i póki wymalowany jest bardzo ładnie.
      Oceniajmy kolor obiektywnie, a nie subiektywnie.
      • Gość: olka Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 21:02
        hmmm... jezeli nie zalezy Tobie, zeby blok, mieszkanie, za ktore zaplaciles
        spora kase, wygladalo w miare przyzowicie, to rozumiem Twojego posta. Mi jednak
        zalezy. Sa bloki, jak chociazby sasiedni Jaks-Bud, ktore wpisuja sie juz w
        kanon wspolczesnego budownictwa, a swoja zabudowa poprawiaja wyglad osiedla,
        miasta itd. Ten blok, niestety, ale go szpeci. Kolor zoltej, zgnilej cytryny
        raczej nie jest kolorem obiektywnie ladnym... Co do pytania, ktory blok maluja,
        to poki co nr 1. Szkoda, ze nie lacza go chociaz z innym kolorem:(
        • Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 26.06.07, 21:36
          czy to prawda ze nasz blok jest zołto-zielony?czy ktos go widzial ostatnio?
          zielone balokony...
          • Gość: elly Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 28.06.07, 09:46
            no niestety tak jest...
            kolor jest żółty, barierki zielone...
            brzydko to wygląda i nie ma nic wspólnego z wizualizają.
            Obok Jakś-Bud który wygląda rewelacyjnie...
            Szkoda że to tak wygląda, bo rzeczywiście niczym nie rózni się od starych
            bloków :(
            • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 03.07.07, 11:16
              Nie wiem o co wam chodzi z tymi kolorami, kolor jest przeciętny, lepsze to niż
              te paskudztwa uwi po drugiej stronie ale to tylko moja ocena. Zresztą, co to za
              różnica, najważniejsze mieszkanie w środku. Chyba, że chcecie od razu sprzedać
              mieszkanie, ale przy takim rynku jaki jest i tak wszystko się sprzedaje. A w
              przyszłości i tak trzeba go będzie po kilku latach przemalować, to wtedy
              wspólnie zdecydujemy jaki ma być kolor. Ważne, żeby były dobrzezrobione
              mieszkania, i to w miarę szybko. Ktoś coś pisał o cienkich ścianach, nie powiem
              co mu na mózg uderzyło. Akurat w tych blokach ściany są porządne i dość grube.
              stojąc przy ścianie od strony ul. opieńskiego przy zamkniętych oknach nie
              słychać zupełnie ruchu ulicznego.
              • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 03.07.07, 20:48
                ooo w takim razie byles w srodku mieszkania?jesli tak to oprocz grubych scian
                jak to wyglada i czy mozna bez problemu wejsc do srodka do budynku?pozdrawiam
                • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.07.07, 18:25
                  Moim zdaniem dobrze wygląda, ładnie otynkowane, niewiele już zostało do
                  zrobienia, windy, płytki na klatkach, malowanie itd. Nie wiem czy można bez
                  problemu wejść, oficjalnie to pewnie przez TBS trzeba by jakoś wchodzić.
    • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 13:41
      czy ktos był w środku w budynku i widział swoje mieszkanie? czy jest problem z
      wejściem na ta budowę?
      • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 19.07.07, 20:03
        wiem ze najwazniejsze jest to zebybysmy dostali nasze mieszkania bez zadnych
        problemow czy dodatkowych doplat ale to jak on wyglada tez jest wazne.wlasnie
        ogladam zdjecia bloku nr-wyglada fatalnie,jakby wybudowali go w latach 80-tych
        a w tym roku tylko ocieplili i pomalowali...
        • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.07.07, 09:20
          Ja dalej uważam, że to kwestia gustu. Dla mnie paskudne są te bloczki UWI po
          drugiej stronie ulicy pomalowane na absurdalne kolory. Ale z drugiej strony to
          tylko kolor, naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia, ważne, żeby technicznie było
          porządnie. 99% czasu będę oglądał ściany w środku w swoim mieszkaniu, a nie
          budynek z zewnątrz. Na pewno nie jest to żadna nowoczesna bryła ale to było
          wiadomo już w momencie zakupu, chociaż mieli mieli tylko 2 obrazki :) Ale są też
          plusy budynku np. ściany są grubsze niż w wielu innych budynku, latem będzie
          chłodniej a zimą mniej trzeba będzie ogrzewać. Są piwnice, co jest ostatnio
          rzadko spotykane. A przy takim rynku jaki jest jak się komuś naprawdę nie będzie
          podobało, może sprzedać mieszkanie i kupić co innego, z tego co się orientowałem
          to mieszkania na batorego bardzo dobrze i drogo się sprzedają.
    • Gość: ksx Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 14:05
      Podpisywaliście już aneksy do umowy?? Co o nich sądzicie, dużo zmieniają?? i
      jakie to może mieć dla nas skutki??
      • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 24.07.07, 17:59
        jjakie aneksy?? ja nic nie wiem! czy cena sie zmienia???
        • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.07.07, 18:10
          Spokojnie, cena się nie zmienia, aneks jest dla nas raczej korzystny, ja nie
          widzę w każdym razie żadnych kruczków.Zrezygnowali z administrowania przez
          spółdzielnie, sami możemy od razu wybierać zarządzającego wspólnotą.
          Zrezygnowali z uznania 5% wpłat jako zabezpieczenie wykonania umowy. Skrócili
          terminy ewentualnego zwrotu środków gdyby rozwiązano umowę.
          • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 24.07.07, 20:35
            czy ktos moze mi blizej powiedziec o co chodzi z tym aneksami do umowy.czy ptbs
            wysylal je kupujacym?bo ja nic nie wiem///a w ogole to stwierdzenie o skroceniu
            terminu ewentualnego zwrotu środków gdyby rozwiązano umowę-wydaje mi sie raczej
            podejrzane...co myslicie?

• Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.07.07, 20:50
              Myślę, że nie ma tu nic podejrzanego. W tbs powiedzieli, że korygują klauzule
              uznane za niekorzystne dla klienta developerów, które i tak chyba przez sądy są
              uznawane za niewiążące. Dodatkowo były różne zamieszania w tbs i myślę, że
              miasto nie chce, żeby były jakieś zastrzeżenia co do działalności tbsów. Kolejna
              sprawa to rezygnacja tbsów z developerki, to jest ostatnia inwestycja
              developerska ptbs. Kolejna rzecz to planowane połączenie tbsów. Także myślę, że
              raczej jest to związane z porządkami w PTBS.
              • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 27.07.07, 13:18
                Strasznie mizerna aktywność na tym wątku. Mieszkania już właściwie skończone,
                ale z tego co się dowiedziałem w enei jest problem z prądem. To znaczy po prostu
                prąd nie jest podłączony do naszej budowy i nie wiadomo kiedy będzie. Może to
                spowodować oddanie nam mieszkań w bliżej nieokreślonym terminie. Pewnie jest
                jakaś kwestia finansowa pomiędzy dostawcą a TBSem. Myślę, że trzeba by pomęczyć
                TBS w tej kwestii, jeśli oczywiście jesteście zainteresowani jak najszybszym
                odbiorem mieszkań.
                • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 28.07.07, 14:34
                  No to pomęczmy PTBS, kiedy mieszkania będą oddane. Jak widziałem dziś, kończą
                  malować ostatnią ścienę, a Panie myją okna i zrywają folie. Blok już prawie
                  skończony, parking prawie gotowy, śmietnik nawet wymurowany. Teraz pewnie blok
                  będzie osiadał. Na moje oko nie oddadzą mieszkań prędzej, aż z budowy drugiego
                  bloku nie zniknie dźwig, a zostały im jeszcze dwie kondygnacje + dach.
                  Jak macie jakieś info to wrzucajcie na forum. Niech się coś dzieje :)
                  • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.eranet.pl 28.07.07, 17:56
                    Myślę, że dźwig nie ma nic do rzeczy, oddać mogą wcześniej, tak jak było na
                    szyperskiej. Kwestia tylko chęci TBSu, załatwienia prądu itd. Wykonawca musi
                    skończyć budowę do końca lipca, także zostały 3 dni :)
                    • Gość: maja Re: PTBS Deweloper IP: *.Red-88-17-251.staticIP.rima-tde.net 31.07.07, 23:19
                      witam wszystkich serdecznie!
                      Ja jestem zainteresowana drugim blokiem, tzn. tym pozniejszym. Czy ktos moze mi
                      udzielic info, ile kondygnacji juz zbudowano? ile czasu moze zajac budowa
                      kolejnych?
                      bede wdzieczna za jakoiekolwiek wiadomosci.
                      pozdrawiam.
                      • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 09:40
                        Budynek numer 2 ma w tej chwili - od strony TESCO stawianą już 5 kondygnację, a
                        od strony kościoła kończoną 4 kondygnację. Generalnie budowa posuwa sie do
                        przodu.
                        • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.asta-net.com.pl 13.08.07, 13:12
                          hej

czy juz ktos z was zna jakies terminy odbiorow mieszkan??? z tego co
                          wiem to 1 budynek powinien byc juz skonczony.mi bardzo zalezy jak
                          najszybciej dostac klucze-ale w biurze nie potrafili okreslic
                          jakiejkolwiek daty.moze ktos cos sie dowiedzial jakas drogą mniej
                          oficjalną.i czy ktos byl w srodku w mieszkaniu?? duzo jest usterek
                          do poprawki?????
                          • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:02
                            Budynek 1 z pewnością jest już skończony, trwają teraz prace dookoła
                            budynku - układany jest pozbruk. Parking z tego co widziałem także
                            skończony, śmietnik wymurowany. No właśnie, a jak się dostać do
                            środka?? czy można uzyskać pozwolenie?? i jak się ma sprawa terminów
                            PS. W budynku numer 2 zaczęli już na parterze wstawaić okna
                            • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.08.07, 19:32
                              hej!jesli chodzi o wejscie do srodka to nie ma z tym problemu.bylam
                              ostatnio na placu budowy zeby fotki popstrykac. pewnien pan mnie
                              zagabnal i powiedzial ze jak chce to moge isc do biura(ale nie do
                              tego na sw.marcinie)i porosic "majstra" zeby pokazal mi moje
                              mieszkanie.koniec koncu nie poszlam bo nie mialam czasu.wiec jesli
                              ktos chce to moze.
                          • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 13.08.07, 20:17
                            Usterek trochę jest, ale drobnych i nie aż tak dużo. Termin oddania - tak jak
                            już pisałem i niestety nikt się tym nie zainteresował. Dopóki do budynku nie
                            będzie podłączony prąd, nie ma mowy o oddawaniu mieszkań.
                            • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 13.08.07, 23:16
                              Aczkolwiek ktoś pisał, że w biurze PTBS nic nie wiedzą o terminach oddawania
                              mieszkań. Mi powtarzali kilka razy, że na pewno w październiku będą odbiory. Nie
                              znają dokładnych dni, ale na pewno październik. Hydrobudowa już oddała
                              mieszkania TBSowi, także teraz czekamy na ich ruch. A teraz sprawy z innej
                              beczki, skoro mieszkania już są właściwie gotowe. Dostawcy kablówki i internetu.
                              Z tego co się orientowałem, jedynym dostawcą jest firma East&West, o której
                              przeważająca większość opinii jest negatywna. Jako, że moje okna akurat są
                              zwrócone na północ, to nie ma mowy o satelicie. Czy ktoś miał do czynienia z
                              montowaniem prywatnych (lokatorskich) anten satelitarnych na dachu bloku?
                              Estetycznie jest to chyba lepsze rozwiązanie, niż np. na balkonie. Ale czy
                              technicznie jest to możliwe, bez ciągnięcia niepotrzebnych kabli np. po ścianie
                              budynku, tylko wykorzystując chociażby okablowanie przygotowane do odbioru TV z
                              kablówki?
    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 20.08.07, 22:52
      Oglądałem dziś nasz bloczek, i chyba niedługo nam go odsłonią, gdyż
      chłopaki przygotowali już pale i będą odgradzać blok numer jeden od
      bloku numer dwa. Drzewka już wysadzone, krzaczki też, w zasadzie nie
      już tylko placu zabaw, i jak pisał hovercraft prądu :( Ja po tym co
      widziałem jestem optymistą i wierzę, że w pażdzierniku będą odbiory.
      A może PTBS zorganizowałby dla chętnych obejrzenia swoich mieszkań,
      w jakiś dzień dwie godzinki zwiedzania?? Co Wy na to??
      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 15:41
        Aktywność na forum na stałym poziomie, średnio jeden post na 2 dni :)
        Oglądałem gotowe mieszkanie i mam pytanie do tych, którzy może wiedzą coś
        więcej. W mieszkaniach podobno są niezależne instalacje od dwóch telewizji
        kablowych, czy ktoś może wie od jakich?
    • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 31.08.07, 18:25
      odbiory powoli sie zblizaja, a czy ktos z was juz byl w mieszakniu i pobral
      dokladne pomiary zeby pozniej szybko z ekipa remont przeprowadzic i nie marnowac
      czasu na czekanie na materialy- typu kafelki i roznego rodzaju mebelki???
      • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 04.09.07, 13:17
        i co tu taka cisza??????
        • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 14:32
          Taka cisza jak zawsze, aż mi się tutaj nie chce pisać. I nie piszę, bo i tak
          brak odzewu. Ale skoro już się odezwałem :) Mieszkania w 1 budynku już są
          właściwie gotowe. Odbiory w październiku, nie wiadomo nic dokładnie. W TBSach
          mówią, że będziemy podpisywać umowy z Eneą we wrześniu i wtedy powinny już być
          znane terminy odbiorów. Budynek coraz bardziej mi się podoba, balkony mogłyby
          być trochę lepsze. Teren między budynkami w porządku, nie ma jakiegoś wielkiego
          ścisku. Klatki schodowe dość szerokie, szczególnie przy windach, mi się podobają.
          • jolantad Re: PTBS Deweloper 04.09.07, 16:11
            witam wszystkich,
            byłam na balkonie i jak dla mnie są fatalnie wykończone,
            otóż "szczelina" na dole-którą woda ma odpływać z balkonu jest
            bardzoooo wysoka, okropne wrażenie, poza tym są umocowane tylko 3
            albo 4 rury połaczone wielką, prawie przeźroczystą płytą typu plexi
            lub podobnym tworzywem, nie mam lęku wysokości, ale stojąc na tym
            balkonie miałam niezłego pietra.
            Przy tych wynalazkach miałam wrażenie, że balkon jest za bardzo
            pochylony.....
            Oj, chyba przez ten balkon zacznę mieć lęk wysokości
            pozdrawiam
            • jolantad Re: PTBS Deweloper 04.09.07, 16:17
              aaaa, ogólne wrażenie?!

będziemy sobie w okna zaglądać
              • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.09.07, 19:38
                W okna zaglądać? W okna, to można sobie w atanerze zaglądać, tu nie jest aż tak
                źle. Zresztą, z mojej strony nie ma możliwości, mogę za to Tesco oglądać :)
            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.09.07, 19:40
              Tak jak mówiłem, balkony nie są najlepsze, ale głównie jeśli chodzi o estetykę.
              Poza tym - to nie jest jakieś kameralne osiedle, i tak za bardzo na balkonie
              posiedzieć się nie da, także na Twoim miejscu skupił bym się na wykończeniu
              wewnątrz mieszkania.
              • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 04.09.07, 21:24
                A ja z mojego balkoniku bede miala widok na pestke no i leku
                wysokosci tez nie doznam bo mam mieszkanko na parterze.A tak serio-
                czy mysliscie,ze odbiory beda w pazdzierniku?naapewno?
                jesli to prawda to trafilismy w 10-tke z ptbs-em.pozdrawiam
                • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 05.09.07, 07:19
                  Na pewno to nie wiadomo ale na na 95%. Nic już nie stoi na przeszkodzie.
                  Mieszkania są gotowe, z Eneą i Dalkią (przynajmniej na to wygląda) doszli do
                  porozumienia, także wydaje się już nic nie stać na przeszkodzie.
                  • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:06
                    Jak zwykle na wątku nic się nie dzieje. A budowa skończona, wykonawcy
                    powiedzieli mi, że będą chcieli oddawać mieszkania jakby do akceptacji przez
                    nas, tzn. będzie można zgłaszać ewentualne uwagi zanim TBS przekaże mieszkania.
                    Tylko pytanie co z tym TBSem, nic się nie dzieje. Mówili, że będziemy we
                    wrześniu podpisywać umowy energetyczne, wrzesień powoli się będzie kończył a tu
                    nic. Czy macie jakieś informacje w tej kwestii? Może byście pomęczyli TBS o to,
                    jak będzie więcej takich jak ja, to może zaczną coś robić.
                    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 18.09.07, 09:24
                      z wielką przyjemnością zadzwonię do PTBS i jestem ciekawa co mi
                      odpowiedzą
                      pozdrawiam sąsiadów
    • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 20.09.07, 14:43
      dzwonilam przed chwila do PTBS i nie wiedza kiedy odbiory :( jakis
      pan powiedzial ze nie wczesniej niz na koniec pazdziernika-bo nie
      mamy jeszcze pradu- a tak wszystko jest gotowe. a tydzien temu
      mialam nieoficjalne info z dobrego zrodla ze ok. 10.10.
      Ciekawe o co chodzi???? czy ktos cos wie dokladniej?????
      • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 20.09.07, 15:15
        dokładnie taką samą informację otrzymałam z PTBS, że nie znają
        terminu przekazania mieszkań
        pozdrawiam przyszłych sąsiadów

Z tego co wiem, to mało osób, które zakupiło mieszkania będzie tam
        mieszkać, większość na sprzedaż albo na wynajem
        Pewnie dlatego tak mało osób udziela się na tym forum
        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 15:23
          Jeśli to prawda co piszesz, to nie najlepsza wiadomość. Mieszkałem już w bloku
          gdzie dużo mieszkań było wynajmowane studentom, efekt - śmieci pozostawiane byle
          gdzie, oczywiście nocne hałasy, grille na balkonie itd. Właściciele w ogóle się
          wspólnotą nie interesowali, ciężko było podejmować uchwały.
      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 15:19
        Chodzi o to, o czym już od dłuższego czasu piszę. Nie ma prądu na budowie. PTBS
        nie dogadał się z Eneą, pewnie ktoś kto podejmuje decyzje w Enei nie dostał
        takiej łapówki jaką chciał i sprawa utknęła w miejscu.
        • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 24.09.07, 15:59
          i cóż, odbiór z paźniernika przesunięty jest na listopad lub
          początek grudnia. A wszystko za sprawą ENEA. Dodatkowo za miesiąc
          zaczną kłaść chodnik, który będzie dojściem do bloku.
          W mieszkaniach zainstalowane są media 3 firm:
          TP SA
          INEA
          KOMA
          pozdrawiam przyszłych sąsiadów
          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 17:51
            Z moich informacji wynika, że noże być różnie z tymi odbiorami, równie dobrze
            mogą być w marcu. Czemu twierdzisz, że za sprawa ENEI. Ja wiem tylko że nie ma
            trafostacji a kto zawinił, to zależy kogo zapytasz. Co do mediów - ja słyszałem,
            że jest TPSA i Echostar, skąd masz informacje o INEi i komie? Jak zadzwonisz do
            INEi, to powiedzą, że batorego nie obsługują.
          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 17:54
            A co do ENEA, mam propozycję żeby Ci, którym jednak zależy na dość szybkim
            zamieszkaniu wzięli telefon i wydzwaniali do nich. Jeśli z Ich winy będę musiał
            dłużej czekać na wprowadzenie się, na pewno pierwszą rzeczą, jaką zrobię będzie
            zmiana dostawcy energii i innych też będę do tego namawiał.
          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 18:07
            A tak generalny komentarz - to jest chore, żeby w centrum miasta był problem z
            podłączeniem prądu,.
            • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 19:36
              to prawda, paranoja, że w kraju, kótry uważa się za demokratyczny
              czekało się za prądem - prawo monopolisty.
              Z tego co wiem, nasz sąsiad "Jakś-Bud" czekał za podłączeniem prądu
              około pół roku. Mam nadzieję, że nas to nie czeka.
              Z tego co się dowiedziałam, to ENEA obiecała PTBS, że zostanie to
              podłączone w ciągu miesiąca, dwóch.
              O operatorach dowiedziałam się w PTBS, Ci usługodawcy zgłosili się
              do nich i "dali" okablowanie. Myślę, ze nie wprowadzali by mnie w
              błąd, bo nie widzę związku.
              Dla mnie optymalnym terminem do otrzymania kluczy, w tej sytuacji
              byłby początek roku. Mam nadzieję, że to nie będą tylko "pobożne
              życzenia"!
              Dodatowo na bloku dokonywane są pomiary geodezyjne mieszkań. Odbiór
              mieszkań przez PTBS od wykonawcy praktycznie zakończony, wszelkie
              usterki wcześniej zgłoszone zostały usunięte.
              Sprawa chodnika jeszcze została, który będzie wykonany w przyszłym
              miesiącu. Czekają też aż z budowy znikie żuraw (blok 2) i zaczną się
              prace stricto w budynku.
              Wjazd do budynku będzie zrobiony tymczasowo(do momentu zakończenia
              bud.2) od strony Jakś Budu.
              Gdy już prąd będzie dociągniety do budynku zostanie zdemontowany
              płot. Tak naprawdę już można byłoby go rozebrać, ale stach przed
              wandalami nie pozwala im na to. Rozsądne podejście.
              PTBS-owi też zależy na jak naszybszym oddaniu budynku ze względu na
              koszty, o okres grzewczy tuż, tuż......
              To na tyle inforamcji, które udało mi się uzyskać.
              Jeżeli wiecie coś więcej, piszcie
              sąsiedzkie pozdrowionka
              • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 20:49
                Anyż trudno wiedzieć coś więcej, masz bardzo dokładne informacje. Dla mnie
                optymalnym terminem byłby październik a mniej optymistycznym listopad, także
                jestem sytuacją zdegustowany. Szczególnie, że główne problemy jakie ludzie mają
                z mieszkaniami to opóźnienia developera ( a właściwie wykonawcy) tu wykonawca
                wywiązał sie bezbłędnie (brawa dla HB9) ale gorzej z resztą.
                • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:15
                  nie wiem, czym jesteś zdegustowany.
                  Ja i to przymowałam z przymrużeniem oka, że termin oddania mieszkań
                  będzie w pażdzierniku.
                  Wegług umowy, jaką przynajmniej ja podpisywałam to termin oddania
                  budynku jest marzec 2008 z możliwością przesunięcia na czerwiec 2008.
                  Jeżeli oddadzą mieszkania w tym roku to i tak będzie to wcześniej
                  niż umowa zawiera.
                  Mówić tak mówili, ale czemu umowa tego nie przewidywała?
                  Już wtedy takie mówienie o pażdzierniku brałam z przymrużeniem oka,
                  choć niwątpliwie byłoby rewelacyjnie. Zwłaszcza, że kredyt już
                  spłacam a mieszkania nadal nie mam.
                  ENEA nie będzie chciała za szybko podłączyć prądu, bo to nadal
                  budowa (blok nr 2), a wiadomo, że najlepiej zarabiają na prądzie
                  budowlanym, zwłaszcza, że cała inwestycja nie została zakończona.
                  Dla mnie jest to trzeci przykład, gdzie do części oddawanych
                  budynków z całej inwestycji nie ma prądu i czeka się na niego i
                  czeka.....
                  Na kolejne ino odnośnie postępów w budowie a raczej przyłączy jestem
                  umówiona na drugą połowę października, do tego czasu pewnie będzie
                  głucho....
                  oby jednak nie.....
                  acha, nasz blok dostał pozwolenie na odłączenie od budowy
                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:21
                    mam pytanko, czy zastanwialiście się nad odbiorem mieszkań?
                    Chodzi mi o to, czy we własnym zakresie bedziecie to robić, czy też
                    korzystać z wynajętych inspektorów budowlanych.
                    Zmierszyć ściany i sprawdzić poziomicą to nie sztuka, ale pozostałe
                    elementy mieszkania?
                    Czekam na info, jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
                    • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 21:55
                      Zastanawialiśmy się :) Grubsze wady sami wypatrzymy a ukryte wady i tak wyjdą
                      dopiero po jakimś czasie. Więc pytanie czy warto coś takiego robić? Z drugiej
                      strony, kupując mieszkanie za tyle pieniędzy, chyba warto poświęcić jeszcze
                      trochę na fachową ocenę.
                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 21:41
                    Chyba masz inną umowę. Ja mam październik 2007 z możliwością przesunięcia do
                    marca 2008. A dokładnie to tak "pod warunkiem uzyskania dla budynku nr 1
                    odrębnego pozwolenia na użytkowanie, istnieje możliwość przekazania lokali w
                    terminie do 31 października 2007r".
                    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:43
                      to mamy inne umowy....
                      jestem zaskoczona, ale za to nie tak brdzo obużona jak Ty na termin
                      oddania mieszkań
                      • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:55
                        no i znalazłam pierwsze oferty sprzedaży mieszkań na Opieńskiego,
                        cena za metr2 = 7380zł, pewnie posypią się następne
                        Mieszkania kupione na sprzedaż albo na wynajem

to jako ciekawostka do wątku o naszej budowie
                        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 22:44
                          7380 to dużo czy mało, porównując do cen rynkowych. Ja wyceniałem na bliżej
                          8.000 :) W każdym razie, ci co kupili na sprzedaż po pierwszej cenie, to są
                          jakieś blisko 100% do przodu, jedna z lepszych inwestycji ostatnio.
                          • Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 25.09.07, 00:19
                            ci co kupili po cenie pierwotnej i maja zamiar mieszkanie sprzedac i
                            zrealizowac zyski są niezlymi szczesciarzami, jednak spora czesc
                            osob kupila mieszkania by w nich mieszkac i oni na tym nie zarobią
                            co najwyzej nie stracą.
                    • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.09.07, 22:24
                      Ja mam w umowie tak samo jak Hovercraft.

Dzisiaj rozmawiałam z działe minwestycji. Pan poinformował mnie że odbiory na
                      100% w tym roku na koniec października lub w pierwsze dni listopada.
                      Problem z Eneą wciąż aktualny, nie ma trafostacji, której budowa ma zająć Enei
                      tydzień, tylko nie wiadomo kiedy. Wystąpili też do Enei o założenie nam
                      liczników w mieszkaniach. Prace wewnątrz budynku zostały zakończone, a budynek
                      posprzątany. Podobno :)
                      Wszystkie odbiory są ok i teraz czekają na uprawomocnienie się wszystkich
                      papierów. W tym roku chcą nam też już załatwić księgi wieczyste. To tyle mi
                      powiedział.

A tak na marginesie - jak Wam się udało wejść do mieszkań? Ja nawet nie
                      sforsowałam strażnika...
                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 22:40
                        Tak, strażnik, jak to sie mówi po angielsku "is a tricky one" :)
                        W środku posprzątane, do budynku weszli ci, którzy dokonywali zmian w aranżacji
                        pomieszczeń i potwierdzali wykonawcy realizację tych zmian. Co do Enei i
                        trafostacji, bardzo optymistyczne jest to co mówisz ale coś nie za bardzo
                        wierzę. Nie znam się na tym zupełnie, ale tydzień czasu to wydaje się dość mało
                        na budowę czegokolwiek bardziej skomplikowanego niż psia buda.
                        • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 25.09.07, 08:27
                          aaa... wszystko jasne:) myślałam że strażnik wpuszcza wybiórczo ;)

Myślę że zbudowanie tej trafostacji w tydzień to nie jest jakiś
                          straszny problem skoro oni sie tym zajmują na co dzień. Podejrzewam
                          raczej że jest jakiś problem komunikacyjny (moze finansowy) pomiędzy
                          PTBS a Eneą... Oby to zrobili jak najszybciej bo właściwie już chyba
                          tylko to ogranicza nam odbiór mieszkań... najgorsze że nie ma jak
                          zamawiać fachowców - bo na kiedy skoro nie wiemy kiedy beda klucze?
                          A potem będzie szukanie na wariata kogokolwiek :(
                          • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 26.09.07, 14:36
                            na stronach PTBS pojawiły się zdjęcia z zakończonej budowy naszego
                            bloku, zapraszam do oglądania
                            www.ptbs.pl/?i=gal&d=37pozdrawiam
                            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 217.96.67.* 26.09.07, 15:06
                              Myślałem, że już nie będą aktualizować galerii :) Bardzo ładnie, mi się te
                              kolory podobają, lepsze to niż różowo-szaro-fioletowe i.t.p.
                              • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 27.09.07, 11:45
                                i mnie sie podobaja i kolorki i bloczki,klatki,windy itd-super!tak
                                sobie mysle, ze jak zrobili aktualizacje to moze wreszcie ja nam
                                oddadza a to byl taki oststni krok.nie moge sie doczekac a dzieki
                                wszystkim, ktorzy angazuja sie w rozne informacje o ptbs i naszych
                                mieszkaniach.ja niestety nie moge bo nie jestm na miejscu.mysle ze
                                wkrotce podziekuje odobiscie.pozdrawiam
                          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 11:01
                            Co do fachowców to myślę, że trzeba się wymieniać kontaktami, jak ktoś będzie
                            miał kogoś dobrego to jak skończy u niego może się przenieść do następnego
                            mieszkania i.t.d.
                            • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 14:34
                              A z tym prądem, to nie jest chyba tak źle. Wczoraj w jednym z
                              mieszkań od strony Tesco paliło się światełko, chociaż to może była
                              poświata światła z korytarza ??
                              • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.07, 17:37
                                prąd jest, ale budowlany
                                • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:12
                                  Podobno coś się ruszyło z prądem, przynajmniej tak mówią w PTBS. Według nich do
                                  końca listopada wszystko powinno być gotowe do odbioru.
                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 04.10.07, 15:55
                                    no wreszcie!!!cala najwieksza robota zrobiona a tu maly problem z
                                    prodzikiem a my czekamy i czekamy.ja jestem juz dobrej
                                    mysli.pozdrawiam
                                    • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 04.10.07, 17:52
                                      dzisiaj dzwoniłam do PTBS i tez powiedzieli, że dopiero druga połowa listopada:(
                                      bez sensu. czemu się nie chcą zgodzić żebyśmy korzystali z tego prądu
                                      budowlanego? mi zależy na jak najszybszym odbiorze.
                                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.10.07, 18:05
                                        Nie mogą się zgodzić na prąd budowlany, bo nie mają koncesji czy pozwolenia na
                                        dystrybucję, jakoś tak. W związku z czym nie mogą nam prądu sprzedawać.
                                        • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 05.10.07, 11:48
                                          ale w polowie listopada maja dopiero przylaczyc prad czy maja oddawc
                                          nam mieszkania?czy to i to jedniczenie?pozdr
                                          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 13:10
                                            Miejmy nadzieję, że to i to jednocześnie. Trzeba obserwować, czy faktycznie
                                            budują tą trafostację.
                                            • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 09.10.07, 15:01
                                              otrzymałam telefon z PTBS, że mam się wstawić w biurze na podpisanie
                                              umowy energetycznej. Oczywiście na pytanie, kiedy nastąpi odbiór -
                                              to termin jeszcze nie znany.
                                              Co o tym sądzicie? Powiem szczerze, że nie wim co o tym myśleć.
                                              Odbierałam wcześniej inne mieszkanie i umowy na energię dopiero były
                                              podpisywane po odbiorze mieszkań. A najlepiej jak się ma w rękach
                                              akt notarialny.
                                              Co o tym myslicie?
                                              pozdrawiam
                                              • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 09.10.07, 22:09
                                                Ta... też mi się to nie podoba, obawiam się tylko że nie mamy większego wyboru.
                                                Zwłaszcza ze mi babka przez telefon powiedziala ze umowa jest standardowa i nie
                                                mamy i tak prawa protestu. Trzeba podpisać i koniec. Tylko jak podpisywać umowy
                                                skoro mieszkania nie są jeszcze nasze?
                                                • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 10.10.07, 13:01
                                                  ja się wstrzymuję z podpisywaniem czegokolwiek do przyszłego
                                                  tygodnia.
                                                  Będę starała się dociec o co chodzi i czemu od końca jest to
                                                  załatwiane
                                                  • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 10.10.07, 13:07
                                                    ja tak sobie mysle ze wstrzymanie sie do przyszłego tygodnia nic nie
                                                    wniesie i obawiam sie ze nie mamy wiele do powiedzenia w tym
                                                    temacie...
                        • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 15.10.07, 12:00
                          Rozmawiałam dzisiaj z panem z działu realizacji inwestycji.
                          Dowiedziałam sie że Enea formalności ma już za sobą - w drodze
                          przetargu wyłonili wykonawcę prac na naszej budowie i
                          najprawdopodobniej w tym tygodniu zaczną kopać. Jeśli praca
                          przebiegnie bez problemów to jest to praca na 2-3 tygodnie. Następna
                          sprawa to odbiór ich prac - taki odbiór trwa co najmniej tydzień,
                          facet mówi że nawet do 2 tygodni. Z tego robi się koło 5 tygodni,
                          ale jeśli coś się przeciągnie to może i 6 a może i 7... Stąd
                          ostatnio podawany termin na koniec listopada.
                          Powiedział mi też, że można dzwonić po pierwszym tygodniu listopada,
                          wtedy powinien mieć już konkretne informacje.
                          To tyle na dziś :)
              • Gość: X Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 21:14
                Jest chore, brak infrastruktury sieciowej w energetyce. Dlaczego? Bo
                rządzą marketoidy a nie inżynierowie. Cięcia na inwestycje i
                remonty, eksploatacja metodą górniczą "na zawał"; ważne są pierdoły
                w firmowej gazetce, konsolidacje i restrukturyzacje, wskaźniki i
                wykresy jak w Enronie. Przykładami takiej polityki były niedawne
                awarie sieci w stolycy. Wejście konkurencji jest tylko pozornym
                krokiem naprzód, bo bez nowej sieci nic nie zrobią, a to są potężne
                koszty. Popatrzcie jak mozolnie Netia buduje swoją sieć, niezależną
                od francuskiej dojarki.
                • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 10.10.07, 14:24
                  hej!jesli juz dociekniecie czemu to wszystko idzie od konca to
                  czekam na wszelkie wiesci.z gory dziekuje!
                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 10.10.07, 15:23
                    bez naszego podpisu też nic nie zrobią, tak naprawdę to są od nas
                    zależni.
                    A bez uzyskania odpowiedzi na kilka pytań niczego nie podpiszę.
                    • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.07, 08:07
                      Nie wiem jaki widzicie problem z podpisaniem umowy energetycznej. Nie obciążą
                      nas przecież kosztami dopóki nie podłączą prądu i nie przekażą nam mieszkań a to
                      nam przecież chodzi. Chyba jest jakieś zagrożenie o którym nie pomyślałem.
                      • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 11.10.07, 11:15
                        ide dzisiaj podpisac te umowe energetyczna- mysle ze wszystko jest
                        ok. nie rozmumiem czemu teraz jest takie wielkie halo z waszej
                        strony- przeciez pierwszy termin podpisywania tych umów to była
                        połowa września- dopiero teraz sie dowiedzieliście ze umowy beda
                        wczesniej niz oddanie lokalu ????
                        • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 11.10.07, 12:25
                          tak, ja się dopiero teraz o tym dowiedziałam, jak zadzwoniła do mnie
                          Pani abym wstawiła się do biura na podpisanie umowy.
                          Na chwilę obecną niczego nie podpisuję
                        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.07, 12:25
                          Trochę zamieszania jest z naszymi mieszkaniami i ludzie robią się coraz bardziej
                          podejrzliwi :)
    • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 11.10.07, 14:15
      a co oni moga wykombinowac,jesli karza nam podpisywac umowy
      energetyczne,wydaje mi sie mieszkania musza byc juz wkrotce
      przekazane.moze maja swoj taki zakres dzialania,niektorzy lubia od
      konca:-)
      • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 11.10.07, 14:26
        otóż na podstawie tego co mamy w umowach wcale mieszkania nie muszą
        cyć wkrótce przekazane - bo mają termin do kwietnia 2008... :)

Ktoś juz widział tą umowę?
        • Gość: WXZ Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 11.10.07, 21:33
          Umowa jest bardzo standardowa, na papierze ENEI, nie widzę tam
          żadnych zagrożeń płynących z podpisania jej. Prędzej czy później i
          tak trzeba będzie ją podpisać. Faktycznie kolejność jest troszkę
          zachwiana, ale w umowę wpisują już nowy adres, tak więc to tylko
          dobrze. W rozmowie pojawił się znowu termin 15 listopada, a jedyną
          przeszkodą we wcześniejszym odbiorze jest ENEA.
          • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 15.10.07, 12:02
            Rozmawiałam dzisiaj z panem z działu realizacji inwestycji.
            Dowiedziałam sie że Enea formalności ma już za sobą - w drodze
            przetargu wyłonili wykonawcę prac na naszej budowie i
            najprawdopodobniej w tym tygodniu zaczną kopać. Jeśli praca
            przebiegnie bez problemów to jest to praca na 2-3 tygodnie. Następna
            sprawa to odbiór ich prac - taki odbiór trwa co najmniej tydzień,
            facet mówi że nawet do 2 tygodni. Z tego robi się koło 5 tygodni,
            ale jeśli coś się przeciągnie to może i 6 a może i 7... Stąd
            ostatnio podawany termin na koniec listopada.
            Powiedział mi też, że można dzwonić po pierwszym tygodniu listopada,
            wtedy powinien mieć już konkretne informacje.
            To tyle na dziś :))
            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 16.10.07, 17:52
              Byłem dzisiaj w PTBS, miałem dobre intencje, chciałem podpisać umowę. Niestety
              arogancja ENEi (w moim odczuciu) spowodowała, że na razie umowy nie podpisałem.
              Po pierwsze umowa nie była podpisane przez ENEę. To jeszcze mogłem przeboleć,
              jednak na końcu umowy dowiedziałem się, dlaczego nie była podpisana. Ostatni
              paragraf umowy jest właściwie pusty, do wypełnienia przez ENEę kiedy im będzie
              pasować. Przede wszystkim zawiera termin rozpoczęcia świadczenia usługi. ENEa
              nie może go wpisać bo go nie zna. My też go nie znamy, to po co jakakolwiek
              umowa? Niby dlatego, że bez umowy ENEa nie zamontuje liczników. To czemu nie
              zrobić tego po ludzku, w normalnej kolejności, czyli ustalić termin odbiorów
              mieszkań, wtedy podpisać umowy z ENEą od tego dnia i tyle.
              • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.10.07, 13:09
                ja podpisałam i oddałam im umowę. Babka powiedziała mi ze jak nie
                chce to wcale nie musze jej podpisywac, tylko jak tego nie zrobie to
                potem sama bede latac do enei i załatwiać formalności. Więc nasz
                wybór - przymusu podpisania nie ma, a miejsca potem uzupełnione
                przez eneę będzie można zweryfikować z protokołem odbioru bo w
                protokole odbioru będą te same informacje. Więc jeśli coś się nie
                będzie zgadzało to o wszystkim bedziemy wiedzieć.
                • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 23.10.07, 14:31
                  ja tez podpisalam tzn.nawet nie ja tylko tata mego chlopaka.nie bylo
                  z tym zadnych problemow.nie musialm nawet go do tego upowazniac.w
                  jakis sposob jestesmy zabezpieczenie i nie spodziewam sie niczego
                  podchwytliwego.juz bardziej sie obawialam jak kupowalam to
                  mieszkanie.umowe zmienilabym w wielu punktach bo mi nie
                  pasowala.ale panie delikatnie wypersfadowaly mi to,gdyz bylo wielu
                  chetnych na nie.teraz to juz pestka w stosunku do tego jakie zakupy
                  poczynilismy na poczatku.
                  a w ogole macie jakies wiesci o terminach odbiorow mieszkan?jeste
                  juz cos nowego.czy nadal ta 2 polowa listopada?
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 14:34
                    Nic nowego, nadal druga połowa listopada
                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 08:33
                    Dzisiaj dowiedziałem się nieoficjalnie w Enei, że tbs nie mówi nam chyba jednak
                    prawdy. Twierdzą, że nic się w sprawie prądu nie dzieje (i to widać na budowie,
                    mimo zapewnień PTBS żadne prace się nie rozpoczęły) i żadne działania w chwili
                    obecnej nie są ustalone. W związku z tym oddanie nam mieszkań w listopadzie
                    wydaje się niemożliwe, nawet w grudniu może być problem.
                    • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 24.10.07, 10:34
                      ale ktos pisal wczesniej na forum ze widzial jak cos tam kopali kolo
                      naszego bloku.juz jakis czas temu.a poza tym po co mieliby klamac
                      jesli to jest latwe do zaobserwowania czy robia cos czy nie,tysiace
                      ludzi sie tamtedy przewija.klamstwo ma krotkie nogi.jak w enei mowi
                      ze nic sie nie dzieje to poco kaza nam podpisywac umowy..???
                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 10:38
                        Ja tylko mówię, to co słyszałem, sam nie wiem co o tym myśleć, a czy coś kopali
                        przy budynku? Nie wydaje mi się, nic nie widać żeby coś się działo. Czemu chcą
                        podpisywać umowy? Ja nie widziałem, żeby te umowy były podpisywane przez Eneę
                        także może to akcja samodzielna TBS-u - jak podpiszemy umowy, to może Enea
                        zacznie coś robić?
                        • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 25.10.07, 10:00
                          mam nadzieje ze PTBS nie robi nas w balona. ja czekam z
                          niecierpliwoscia na klucze, bo za chwilę konczy mi się wynajem
                          mieszkania i nie bedę miała gdzie mieszkać. spróbuje zdobyć jakies
                          info z enei.
                          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 12:34
                            Mi tęz kończy się wynajem i będzie problem, bo jestem pewien, że w listopadzie
                            nic nie dostaniemy. Moje oczekiwania już się przesunęły na I połowę grudnia i
                            oby na tym sie skończyło. Enea nic nie wie, bo to nie oni budują trafostacje
                            (mówię to na podstawie informacji z tbs). Harmonogram (znowu, wg. TBS) wygląda
                            tak: Złożony wniosek o pozwolenie na budowę trafostacji, powinien być w
                            przyszłym tygodniu zaakceptowany. Budowa trafostacji przez firmę niezależną od
                            Enea - 4 tygodnie. Odbiór przez Enea - 1 tydzień. I potem odbiory mieszkań.
                            Czyli najwcześniej - 6 tygodni. Najpóźniej - wolę nie myśleć.
                            • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 25.10.07, 12:42
                              ja tylko dodam że wiem z Enei że dopóki WSZYSCY mieszkańcy nie
                              podpiszą umów nie będzie odbioru...
                              Więc nie ma wyboru, trzeba podpisać.
                              • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 30.10.07, 10:49
                                Dzwoniłam dzisiaj do PTBS - utrzymują że odbiory będą na koniec
                                listopada lub początek grudnia i że od razu będą podpisane umowy
                                notarialne. No miejmy nadzieję...
                                • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 30.10.07, 14:55
                                  Trzeba się w takim razie zorientować u jakiego notariusza i na jakich zasadach
                                  (za ile).
                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.10.07, 15:14
                                    ale mnie pocieszyliscie!!!bo juz stracilam nadzieje na odebranie
                                    mieszkania w tym roku.no ale teraz pojawia sie jakies swiatelko w
                                    tunelu.z tego co pamietam akty natarialne mily byc podpisywane duzo
                                    pozniej i to jest najlepsza wiadomosc zw.z aktami.super!!!pozdrawiam
                                    sasiadow
                                    • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 30.10.07, 15:18
                                      Hovercraft nie wiem u jakiego notariusza ale pan powiedział mi że
                                      będziemy mieli 40% zniżki od standardowej stawki. Pytanie czy to
                                      rzeczywiście 40% zniżki czy jakiś pic na wode. Ale jeśli tak, to
                                      byłoby nieźle.
                                      • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.10.07, 16:04
                                        a z jakiej okazji mamy miec ta znizke u natariusza?dlatego ze
                                        kupilismy chaty od ptbs-u?
                                        • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 30.10.07, 16:06
                                          pewnie z takiej ze PTBS zobowiązuje sie podpisać wszystkie umowy
                                          notarialne u tego własnie notariusza.
                                          • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.10.07, 16:10
                                            a rozumiem,dzieki za info.myslalm ze kazdy indywidualnie musi
                                            znalezc sobie notariusza.
                                • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.07, 11:13
                                  Tylko pytanie, czy oni w końcu zaczęli coś robić z tym prądem. Bo powtarzam, z
                                  tego co mi w TBS mówili, to absolutne minimum 5 tygodni od rozpoczęcia prac przy
                                  budowie trafostacji. 5 tygodni od dzisiaj to jakoś nie za bardzo pasuje na
                                  koniec listopada.
                                  • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 31.10.07, 12:14
                                    no i tu własnie jak sie dopytywałam to facet mnie zbył - powtórzył
                                    kilka razy że nie ma obaw i że będzie na koniec listopada-początek
                                    grudnia. Ale co do prądu to ani nie potwierdził ani nie zaprzeczył.
                                    • Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 09.11.07, 00:35
                                      mam pytanie:
                                      czy można domagać się odszkodowania za opóźniający się termin przekazania
                                      kluczy? nie pamiętam zapisów w umowie....
                                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 09.11.07, 07:24
                                        Nie sądze że można, a raczej inaczej, opóźnienienie będzie jak do kwietnia nie
                                        dostaniesz mieszkania, w umowie jest zapis "istnieje możliwość ...wcześniejszego
                                        oddania" czy jakoś tak. A propo, dotarły do mnie wczoraj informacje, że możemy w
                                        grudniu nie dostać mieszkań. Bo nawet jeśli zrobią prąd w grudniu, to przecież
                                        są święta i nikt nie będzie myślał o oddawaniu mieszkań.
                                        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:53
                                          Rozmawiałem z ludźmi z budynku jakś-budu obok nas, mówią że mieli taką samą
                                          sytuację i prawie pół roku czekali na prąd.
                                          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:57
                                            W TBSie z kolei mi powiedzieli, że nie wiedzą, czy w grudniu będą oddawać
                                            mieszkania. Także ja już się nastawiam na kwiecień, ale myślę co z tym zrobić
                                            mimo wszystko. Monopol Enei to jest tragedia, w ogóle im nie zależy na
                                            klientach, także jak w końcu dostaniemy mieszkanie natychmiast rozwiązuję umowę
                                            z Eneą i chociaż za prąd nie będę im płacił.
                                            • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 09.11.07, 17:57
                                              naprawdę taka kicha jest??? ja byłam w poniedziałek w ptbsie i panie z obsługi
                                              klienta nie potrafiły okreslic kiedy bedą dokładnie klucze -ale podtrzymywały
                                              termin listopad-grudzień.
                                        • Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 12.11.07, 01:01
                                          faktycznie. taki zapis istnieje. wiec pozostaje jedynie cierpliwie czekac... na
                                          nowy rok.
                                          • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 08:08
                                            witam,
                                            dstałam pismoz PTBS, ze metraż mojego mieszkania zwiększył się o
                                            0,4m2 i muszę dopłacić.
                                            Czy ktś z Was otrzymałą taką informację?
                                            NIe wiem jak do tego podejść, otóż powierzchnia mieszkania gotowego
                                            od planu może różnić się o -/+1% i tak jest zapisane w ustawie.
                                            Moje pytanie, czy jeżeli różnica w metrażu mieści się w tymże 1% to
                                            trzeba płacić te różnicę?
                                            pozdrawiam i dzięki za wszelkie informacje
                                            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 08:31
                                              Zdecydowanie nie, moim zdaniem. Jeśli powierzchnia nie jest większa niż o %
                                              jaki masz zapisany w umowie, to nic nie musisz płacić. Nawet gdyby była większa,
                                              to mam propozycje. Pierwsza propozycja - nie zgodzić się z pomiarem i dokonać
                                              weryfikacji pomiaru. Druga - może dokonywałaś zmian w aranżacji ścianek i np.
                                              usuwałaś jakąś ścianę? W tym momencie zwiększyła ci się powierzchnia mieszkania,
                                              proponowałbym policzenie wtedy powierzchni z odjęciem powierzchni usuniętej
                                              ścianki. Trzecia - napisałbym TBSom o zwrot kosztów wynajmu i utrzymania
                                              mieszkania, jeśli ze względu na ich opóźnienia musisz takie koszty ponosić.
                                              Czwarte - jeśli jest jakieś niedociągnięcie w mieszkaniu, które jednak
                                              zaakceptowałaś to proponowałbym też to poruszyć. To jest kpina, żeby w sytuacji
                                              gdy nie wywiązują się z umowy wysuwają jeszcze dodatkowe żądania. Ale jesteś
                                              pewna, że masz zapis o 1% ? mi się wydaje że chyba miałem 2%.
                                            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 08:41
                                              Zresztą, jeśli będzie więcej takich sytuacji, to proponuję wspólny protest i
                                              zgłoszenie sprawy chociażby do Biura Nadzoru Właścicielskiego, które z ramienia
                                              Urzędu Miasta sprawuje kontrolę nad TBSami.
                                              • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 09:16
                                                dzięki Hovercraft za odpwiedź,
                                                dokładnie to nie wiem, jaki mam zapis w umowie, czy to jest 1% czy
                                                2%.
                                                Dokładie moje mieszkanie powiększyło się o 0,33m2. Zapłaciłam za
                                                45,7m2 a obecnie jest 46,03m2.
                                                Żadnych zmian nie wprowadzałam do układu mieszkania, odbioru też
                                                żadnego nie dokonywałam.
                                                Zastanawiam się jak to rozegrać, do kogo zwrócić się o interpretację
                                                zapisu i czy należy dopłacacić
                                                pozdrawiam
                                                • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 09:29
                                                  znalazłam zapis w umowie i wychodzi na to, że będę musiała dopłacić
                                                  do mieszkania
                                                  "§ 3

1.Ostateczna powierzchnia lokalu zostanie ustalona na podstawie
                                                  inwentaryzacji powykonawczej (obmiar ścian przed otynkowaniem).

2.Z zastrzeżeniem ust. 3 niniejszego paragrafu, różnica ceny
                                                  wynikająca z powierzchni zinwentaryzowanej i powierzchni wskazanej w
                                                  niniejszej umowie, zostanie rozliczona pomiędzy stronami w terminie
                                                  do dnia odbioru lokalu, na podstawie ceny 1 m2 powierzchni użytkowej
                                                  lokalu, określonej w § 5 ust.1 niniejszej umowy.

3.Zmiana powierzchni użytkowej lokalu w granicach do ± 2% nie
                                                  stanowi zmiany przedmiotu umowy i nie ma wpływu na cenę lokalu.

4.Zinwentaryzowana powierzchnia użytkowa lokali będzie podstawą do
                                                  ustalenia wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej.

• Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 09:46
                                                    Zupełnie Ciebie nie rozumiem. Przecież napisałaś:
                                                    "3.Zmiana powierzchni użytkowej lokalu w granicach do ± 2% nie
                                                    > stanowi zmiany przedmiotu umowy i nie ma wpływu na cenę lokalu."
                                                    Co oznacza, że jeśli różnica w towim przypadku jest nie większa niż ± 0,9 m2 to
                                                    "nie ma wpływu na cenę lokalu".
                                                  • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 12.11.07, 10:12
                                                    a w tych aneksach które niedawno trzeba było podpisac nie było
                                                    jakiejśc zmiany w tych procentach i dopłatach? bo nie pamietam
    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 10:41
      no i dzwoniłam do PTBS.
      Po pierwsze muszę to zpałacić, zapis ten podważył podobnoż Urząd
      Ochrony Konsumenta i został usunięty z umowy (ja to przekopiowałam z
      propzycji umowy, którą miałam w mailach, ostateczna umowę nie mam
      przy sobie).
      Pieniądze te musze wpłacic do końca listopada, bo chcą w połowie
      grudnia podpisywac akty notarialne. Koszt nie powinien przekorczyć
      2000zł.
      Co do prądu, to uzyskałam informację, że jutro ENEA zaczyna stawiac
      trafostację. Według ENEI potrzebuja 5 tygoni +2 tydonie na odbiór.
      Jak oni chcą podpisywać akty notarialne bez odbioru mieszkań????
      Tu nic nie trzyma się "qpy"
      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 11:58
        Dokladnie, nie trzyma się kupy. Ja bym na twoim miejscu nie płacił, ponieważ
        urząd UOKiK zajmuje się ochroną konsumenta, a ten zapis w twoim przypadku jest
        korzystny, także proponowałbym zadzwonić do UOKiKu i o to zapytać.
        • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 12.11.07, 12:20
          Zacznijmy od tego że nie ma opcji że ENEA stawia trafostację, bo
          tego nie robi ENEA. Stawia jakaś firma podwykonawcza wyłoniona przez
          PTBS a ENEA ma tylko na koniec tą trafostację od tej firmy odkupić.
          • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 12.11.07, 12:39
            napewno cos kreca to jest fakt ale my nic nie mozemy zrobic w
            umowach mamy terminy oddania na marzec czy kwiecien 2008 wiec
            cierpliwosc nam pozostala tylko niestety.im sie chyba nie spieszy...
            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 12:46
              Niby tak, ale też mamy napisane, że istnieje możliwość przekazania w
              październiku, jeśli uzyskają zgodę na oddanie samodzielnie 1 budynku do
              użytkowania. Zgodę mają, także ten warunek jest spełniony.
      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 15:19
        Rozmawiałem z UOKiK. Powiedzieli mi, że nic nie wiedzą o tym jakoby taki zapis w
        umowie (o +-%) zakwestionowali. Kwestionowali zapisy niekorzystne dla klienta.
        Nawet jeśliby zakwestionowali taki zapis to dostałem informację, iż jeśli
        developer podpisywał umowę na proponowanych przez siebie wzorach umowy (a tak
        było). To nie może wnosić o uznanie zapisu za nieważny, może to robić jedynie
        klient. W związku z czym należy domagać się od TBSu pisemnego uzasadnienia ich
        roszczeń i przekazać to do UOKiK.
        • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 12.11.07, 15:45
          Dzięki Hovercraft za info,
          jestem pod wrażeniem.
          Ja rozmawiałam z prawnikiem w firmie i jutro przyniosę umowę a on
          sprawdzi w ustawie jaki jest zapis i co można z tym zrobić
          jeżeli będę miała więcej info, to napiszę
          PS a do Was nie przychodziły takie pisma???
          Fakt faktem, że w piatek byłam w biurze i Pani mi to do ręki dała,
          nie otrzymałam tego pocztą. Pewnie stąd jestem pierwsza
          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 16:01
            To wyjaśnia sprawę. W takim razie reszta pewnie dostanie pisma pocztą. Mam
            pytanie - czy w tym piśmie powołują się na jakąś klauzulę, jak to wygląda?
            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 16:13
              Znalazłem zapis, nie w klauzulach niedozwolonych tylko w raporcie UOKiK :
              „Strony dopuszczają możliwość nieznacznej zmiany powierzchni użytkowej lokalu
              opisanego w §2 p. 1 niniejszej umowy bez wpływu na wysokość ceny opisanej w §3
              p. 5 niniejszej umowy. Jeżeli po obmiarze powierzchnia użytków lokalu
              mieszkalnego będzie większa lub mniejsza od powierzchni określonej §2 p. 1
              niniejszej umowy o ponad 3%, to cena sprzedaży określona w §3 p. 5 zostanie
              odpowiednio skorygowana”.

Moim zdaniem, chodzi tutaj o zapis dotyczący zapłaty po przekroczeniu progu a
              nie o niepłacenie przed jego przekroczeniem. Niezależnie, do tego jest to
              dokument będący opinią UOKiK i niczym więcej, nie jest w każdym razie w żadnym
              wypadku dla nikogo wiążący. Jak piszą na końcu raportu "Celem analizy
              niniejszego raportu było przede wszystkim wskazanie postanowień, które powinny
              zostać wyeliminowane z obrotu.","Naszą intencją jest również uświadomienie
              deweloperów, że w wielu przypadkach to asymetria w rozłożeniu wzajemnych praw i
              obowiązków oraz niezrozumiały charakter niektórych postanowień prowadzi do
              zaistnienia sporów pomiędzy konsumentami a deweloperami."
              • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.11.07, 17:42
                oj kombinują w tym PTBSie :(
                a z ta trafostacja to jest tak, że to PTBS bardzo poźno-za pózno zlożył jakis
                wniosek do Enei i dlatego to tak długo trwa. a w Enei wielkie zmiany
                reorganizacyjne i nikomu się nie spieszy :( A jak juz wybuduja ta trafostacje to
                znowu ptbs musi powiadomić Eneę- a ci ponoc mają tydzień na rozpatrzenie
                wniosku.(a swoja drogą to 5 tygodni na wybudowanie tego czegoś to cholernie
                dlugo)a ja za chwilę nie będę miala gdzie mieszkać bo umowa najmu mi sie
                kończy:( i chyba pojdę im pomóc w tych robotach żeby szybciej poszło;)

a i póki co to nie dostałam żadnego pisma o dopłacie a w biurze byłam tydzień
                temu i nic nie mówili o tym
                • Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 00:29
                  wczoraj byłem na forum, wchodzę dziś, czytam i kopara mi opada. Miło że
                  trzymacie rękę na pulsie. jak tylko będę miał konkretne informacje po osobistej
                  wizycie na pewno dam znać.
                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 13.11.07, 07:31
                    Przyjrzałem się w locie aneksowi do umowy i jeśli dobrze zrozumiałem to aneks w
                    ogóle wykreślił punkty o braku wpływu na cenę poniżej 2% powierzchni, i dopłacie
                    za powyżej 2%, także w tej chwili chyba w ogóle nie ma o tym mowy w umowie.
                    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 13.11.07, 08:28
                      w piśmie o dopłacie za lokal nie ma powołania na umowę, etc
                      pismo przewodnie jest treści:
                      "PTBS informuje, że w przypadku lokalu ..dokonane pomiary wykazałay
                      róznicę w powierzchni lokalu mieszkalnego.
                      W związku z powyższym wynosi 46.03 (było 45,7), co powoduje zmianę
                      ceny mieszkania i konieczność dopłaty przed zawarciem aktu
                      notarialnego.
                      Pozostaje do usupełnienia ....
                      + aneks do umowy
                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 08:58
                        Hehe, aneks do umowy, teraz rozumiem cwaniaków. Odpisz im, że pismo jest
                        niezgodne i z pierwsyzm aneksem do niej i koniec.
                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:00
                        Cena mieszkania jest zapisana w umowie i po wykreśleniu przez aneks zapisów
                        mówiących o zmianie ceny w przypadku powierzchni +-2%, nie ma (jeśli dobrze
                        kojarzę) w umowie zapisów umożliwiających zmianę ceny.
                        • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 13.11.07, 09:18
                          ja nie podpisywałam wcześniej żadnego aneksu, jedyne co mam to umowę.
                          NIestety jestem w delegacji i nie mogę do niej zajrzeć co tam jest
                          dokładnie zapisane
                          aaaa, termin płatności to najlepiej od razu włacić, a jak Panie nie
                          może teraz to najpóźniej do końca listopada

Wiedzą, jak pieniądze wyciągać, ale inwestycji nie potrafią skończyć
                          na na czas.....
                          • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:21
                            Ale w żadnym wypadku nic nie płać, daj spokój. Jak więcej osób dostanie coś
                            takiego to pomyślimy co z tym zrobić. A mieszkania to myślę, że dostaniemy nie
                            wcześniej niż w kwietniu - jak ludzie im nie zapłacą dodatkowo.
                            • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 13.11.07, 09:59
                              na chwilę obecną niczego nie będę płacić, w szczególności, że nie
                              podpisywałam odbioru dokumentu, czyli należy to tak traktować jako
                              coś, czego w ogóle nie otrzymałam. I taką strategię planuję teraz
                              przyjąć.
                              Jeżeli ktokolwiek dostanie takie pismo to piszcie i ustalimy wspólny
                              sposób załatwienia tejże sprawy
                              pozdrawiam
                              • Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 22:33
                                jutro bede w ptbs. dzis sie nie wyrobilem. dam znac
                                • Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cambridgebroadband.com 15.11.07, 13:07
                                  a jak wyglada sytuacja z aneksami? podpisaliscie juz? ja wlasnie
                                  wczoraj dostalem i bede analizowal. na pierwszy rzut oka wyglada na
                                  to ze nic diametralnie sie nie zmienia w stosunku do oryginalnej
                                  umowy.
    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 16.11.07, 12:23
      witam,
      dostałam odpowiedź od prawnika.
      Otóż będę musiała dopłacić za powiększony metraż mojego mieszkania o
      0,33m2.
      W umowie jest zapis, że ostateczna powierzchnia mieszkania będzie
      dokonana po inwentaryzacji a to jest rónoznaczne z dopłatą
      pozdrawiam
      • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 16.11.07, 13:25
        odnośnie aneksu to ja nic nie dostałam.
        Podstawą u mnie jest umowa i tylko tyle mam
        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 13:52
          Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale jeśli nie masz aneksu to nie masz też w
          umowie wykreślonego punktu o powierzchni +- 2%, w związku z tym sama umowa
          zwalnia cię z opłaty za dodatkową powierzchnię.
      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 13:46
        Z całym szacunkiem dla prawnika, ale nie zgadzam się z tą interpretacją. Jeśli
        dobrze pamiętam, to zapis o ostatecznej powierzchni jest umieszczony w
        paragrafie z zapisem o tym, że od tej powierzchni będzie ustalony udział we
        wspólnocie i moim zdaniem tylko do tego ten zapis można odnosić.
        • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 19.11.07, 09:55
          A czy ktos z Was orientuje się czy ruszyła budowa trafostacji?
          • Gość: gojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 19.11.07, 17:59
            dzwoniłam dzisiaj do inwestycji i powiedziano mi,że w zeszłym tygodniu zaczęły
            się prace związane z trafostacją. i ponoć potrwa to 4 tyg + 2 tyg odbiór. czyli
            klucze na początku roku. a w grudniu -ok.20 ma być podpisywanie aktów notarialnych.
            • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 21.11.07, 09:19
              Informacja z dnia dzisiejszego - trafostacja się buduje, jutro mają
              dowieźć budynek trafostacji, wykonawca deklaruje zakończenie prac do
              końca listopada, plus odbiór 2 tygodnie, ale pan z działu inwestycji
              mówi że nie chce na 100% potwierdzać tych deklaracji bo po wykonawcy
              można się wszystkiego spodziewać. Powiedział mi jednak też że
              podjęli decyzję że będą z nami podpisywać akty notarialne
              niezaleznie od tego czy prąd będzie zrobiony do końca czy nie
              będezie. Akty mają być w grudniu, a w tej chwili trwa rozliczanie
              inwentaryzacji i ustalanie terminów podpisywania aktów. Informacje
              mają być do nas wysłane pocztą.
              Wygląda optymistycznie, oby tak było :)
              • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 10:06
                To ja trochę ostudzę optymizm - akty chcą podpisywać, bo jeśli staniemy się
                właścicielami mieszkania to będziemy płacić za ogrzewanie, niezależnie od tego
                kiedy zrobią prąd. Druga sprawa - akty mogą chcieć podpisywać ale przecież muszą
                być odbiory - nie przez Enea prądu, tylko mieszkań przez nas. Myślę, że ludzie
                mogą mieć dużo uwag, szczególnie Ci, którzy dotychczas w mieszkaniu jeszcze nie
                byli.
                • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 21.11.07, 10:41
                  Nie mniej jednak ja wolę żeby to już szło w kierunku aktów
                  notarialnych, bo będzie można w ogóle zacząć tam coś robić. A póki
                  nie wejdę do mieszkania w ogóle nie mogę ani nic zaplanować, ani
                  przewidzieć co mnie tam czeka. Więc już lepsze to niż w ogóle nic.
                  Poza tym sama wolę sobie płacić za ogrzewanie, bo oni przypadkiem
                  mogą być zbyt oszczędni i jeszcze się okaże że mieszkanie nie jest
                  dosuszone....
                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 21.11.07, 10:49
                    zgadzam się z Hovercraft-em
                    nie uśmiecha mi się podpisywanie aktów notarialnych na coś, czego
                    jeszcze nie ma. Co za tym idzie płacenie rachunków za ogrzewanie w
                    sezonie grzewczym - ups, ale odpuszczę sobie to. Mieszkanie bez
                    prądu, bez odbioru, to jest kpina. Później wszelkie reklamacje nie
                    muszą być rozpatrywane, bo już akty podpisane, co praktycznie
                    równoznaczne jest z odbiorem mieszkania.
                    Prąd, prądem - akt podpiszę a prąd będę czekała jeszcze ileś czasu,
                    bo coś tam pod drodze wyskoczyło.... sama rzeczywistość....
                    Ten sposób załatwiania spraw przez PTBS nie podoba mi się -
                    oczywiście oni pilnują swojego interesu i na wszelkie ich działania
                    nie musimy się zgadzać
                    taka jest moja opinia
                    a akt notarialny bez mieszkania na nic się zda
                    • Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cambridgebroadband.com 21.11.07, 12:00
                      o ile sie nie myle jak podpiszesz akt notarialny to staniesz sie
                      pelnoprawnym wlascicielem mieszkania, nie musisz tego robic jak masz
                      jakies uwagi lub liste usterek, jestem pewien ze nikt nie podpisze
                      aktow bez 100% pewnosci ze jest z mieszkania jest zadowolony. ale
                      dla tych co nie maja zastrzezen czemu nie - jak najszybciej. prad to
                      juz kwestia czasu, tyle czekalem ze miesiac wiecej mi nie
                      przeszkadza.
    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 21.11.07, 14:21
      jeżeli chodzi o miesiąc, to ja także nie miałabym nic na przeciw.
      Ale na przykładzie moich znajomych, akty podpisane, trafostacja
      stoi, a prądu od pół roku nie ma i niewiadomo kiedy będzie, bo
      dokumentacje róźnią się od siebie. Co innego było w pranach co
      innego jest zrobione. I tak mają mieszkanie, ale bez prądu.
      Telefony do wykonawcy kończą się zawsze tym samym tekstem : w
      przyszłym tygodniu będzie prąd"
      Mam nadzieję, że taki scenariusz nie będzie nas dotyczył

....samo zycie...
      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 14:40
        Tak się właśnie nad tym wszystkim zastanawiam, nie mówiąc oczywiście o kosztach
        ogrzewania itd., to generalnie (jeśli oczywiście nie ma usterek) odebranie
        mieszkania i podpisanie aktu notarialnego i odbiór mieszkania chyba nie jest
        takie złe, skoro za mieszkania zapłaciliśmy. Przynajmniej możnaby coś robić w
        mieszkaniach przy świetle dziennym ;) Muszę przeanalizować umowę pod kątem
        podpisania aktu.
        • Gość: juznaswoim Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 22.11.07, 16:51
          Witajcie wszyscy. Ja mieszkam gdzie indziej, ale tez mielismy problemy z pradem.
          Ktos nie zgodzil sie, zeby prad przechodzil przez jego dzialke. Sprawa byla w
          sadzie i pozniej ruszylo. Tez mialam nadzieje, ze jak juz bedzie prad, to beda
          akty, odbiory i ta cala radosc z wlasnego mieszkania. Ale... nie wiem, jak u
          Was, ale przylaczenie pradu to nie wszystko. Dopiero po przylaczeniu mogli to
          naniesc na plany budynu, musialy byc wszystkie odbiory (straz poazarna,
          inspekcja budowlana i takie tam). Pozniej musieli wydzielic poszczegolne lokale
          mieszkalne, dostac pozwolenie na uzytkowanie budynku, a pozniej jeszcze to
          wszystko do GeoPozu o wydzielenie kartotek mieszkań. Te kartoteki zajmują
          standardowo ok. 2 tyg., ale ludzi brakuje i wszystko się przedłużyło do jakiś 7
          tyg. plus te wszystkie sprawy, o których piszę powyżej - to się przekłada na
          kilka miesięcy. Myślałam, że zwariuję, ale już mieszkam i jest ok. Dowiedzcie
          się, co po prądzie. Ile trzeba czekać. Notariusz nie chciał bez tego podpisać
          aktów, bo i tak wydział ksiąg by to odrzucił, bo bez kartoteki mieszkania nie da
          rady.

No ale nie chce Was straszyc, dowiedzcie sie co i jak, bo moze to moj deweloper
          zabral sie nie od tej strony co trzeba :-) Pozdrawiam i zycze szybkich odbiorow.
          • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.11.07, 09:42
            z tego co nam mówił facet z inwestycji w środku wszystkie sprawy
            prądowe są juz dawno zakończone, wiec prosze nie wprowadzac
            paniki :) jedyny problem z prądem polega na podłączeniu go DO
            BUDYNKU a nie do poszczególnych mieszkań.
            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 11:06
              Olcia - mam takie same informacje, nie wiem tylko czy prawdziwe.
              • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.11.07, 11:58
                Hovercraft te informacje przekazywał mi facet z rozwoju już we
                wrzesniu. Poza tym na zdjeciach budynku na stronie PTBS widać ze za
                montowane sa juz włączniki i kontakty, więc nie sądzę żeby były tam
                wmontowane dla ściemy :)
                • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 24.11.07, 14:07
                  Witam,
                  zwizytowałem dziś nasz blok i stwierdzam co następuje:
                  budka trafostacji rzeczywiście jest już na budowie
                  w jej sąsiedztwie znajdują się dwie duże szpule z kablami
                  energetycznymi
                  tak więc wynika z tego, że chyba rzeczywiście podłączanie prądu do
                  budynku się rozpoczęło. Nareszcie
                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 25.11.07, 15:30
                    Też widziałem, że w końcu pracują, także może się w końcu doczekamy. A widziałeś
                    może, czy zaczęli robić drogę wzdłuż opieńskiego, przy płocie?
                    • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 25.11.07, 16:08
                      Tak, droga w mniej więcej połowie jest już wyłożona betonowymi
                      kratkami. Na dziedzińcu obu bloków jednakże panuje wielkie
                      zamieszanie i tam jeszcze brakuje "twardego podłoża".
                      • Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.range86-153.btcentralplus.com 25.11.07, 21:23
                        abstrachujac od tego o czym piszecie,ja mam pytanko troche z innej
                        beczki.czy ktos z was byl w srodku ogladac mieszkania?jesli tak to
                        jak to sie odbywa?czy jak bede chciala zobaczyc moje mieszkanie kogo
                        musze o tym powiadomic czy zapytac?jak dostac sie do srodka?z gory
                        dzieki za info
                        • Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cambridgebroadband.com 30.11.07, 12:51
                          wasnie, chcialbym zobaczyc moje mieszkanie, czy jak wejde na budowe
                          to ktos mnie wpusci do srodka?
                          • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 02.12.07, 13:06
                            Wizytowałem dziś budowę, oto spostrzeżenia. Trafostacja już chyba
                            zamontowana. Kabli na szpulach brak, wszystko wokół ładnie
                            uprzątniete, zagrabione, więc chyba podłączyli. Droga wzdłuż ulicy
                            jest już też gotowa. Tylko na dziedzińcu ogldnie rzecz biorąc
                            burdel :)
                            • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 13:45
                              właśnie otrzymałam telefon z PTBS na umówienie terminu podpisania
                              aktu notarialnego, ma to być między 17-21.12.2007, a termin odbioru
                              mieszkań do 15 stycznia. Dlaczego oni to załatwiają od drugiej
                              strony? Dlaczego podpisanie aktu notarialnego nie może być w
                              styczniu, miesiąc później? Blok nie oddany, nie ma odbiorów a ja mam
                              podpisywać coś czego nie widziałam? Jeżeli coś nie będzie tak, to
                              wówczas My odpowiadamy, bo akty są już podpisane!
                              Czy ktoś się w tym wszystkim orientuje, o co chodzi i dlaczego
                              zależy im tak na czasie, a odbirów mieszkań nie ma?
                              pozdrawiam
                              • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 15:02
                                no i odmówiam podpisania aktu do momentu odbioru mieszkania i
                                pozwolenia na użytkowanie budynku.
                                PTBS przyjął wiadomość
                                A Wy co o tym sądzicie?
                                • Gość: Hovercrtaf Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 04.12.07, 17:08
                                  Zgadzam się, najpierw odbiór a akt notarialny na następny dzień nawet, byle po
                                  odbiorze. Bo co będzie, jeśli mieszkanie nie będzie nadawało się do odbioru?
                                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 18:08
                                    a jednak ktoś się ze mną zgadza. Dzięki
                                    Myślałam, że jestem z tym sama, w PTBS-ie jak poinformowałam, że akt
                                    podpiszę po odbiorze mieszkania, to pani mi odpowiedziała, ale
                                    wszyscy podpisują, tylko Pani ma zastrzeżenia, ale oczywiście
                                    przyjęła moją decyzję.
                                    Ja już wcześniej kupowałam mieszkania i niestety nie mam
                                    dobrych "doświadczenień" z developerem.
                                    Dziwię się też notariuszowi, który chce takie akty sporządzać!
                                    Chyba, że może na zasadzie przyżeczonej umowy?!?!?!?
                                    Zastanawiam się, czy nie było jakiś projektów ustaw, aby opłaty
                                    notarialne były zmniejszone od 2008????? ALe głowy za to nie dam.
                                    Sysytem odbioru mieszkania:
                                    - pozwolenie na użytkowanie budynku, łącznie z odbiorem przez straż
                                    pożarną,
                                    - odbiór mieszkania + usunięcie usterek stwierdzonych na protokole
                                    odbioru,
                                    - przekazanie gwarancji na poszczególe elementy instalacyjne
                                    (grzejniki, okna, etc..)
                                    - podpisanie aktu notarialnego celem przekazania praw własności na
                                    mnie
                                    AMEN
                                    pozdrawiam
                                    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 23:53
                                      Czyżby wszyscy przenieśli się na www.nasza-klasa.pl ?
                                      Ja też tam jestem
                                      pozdrawiam sąsiadów
                                      • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 06.12.07, 11:14
                                        Ja powiem tylko tyle - skoro i tak zapłaciłam całość kwoty za to
                                        mieszkanie, to wole podpisać akt notarialny, póki deweloper jest do
                                        tego chętny. Z reguły ludzie mają problemy dlatego że deweloperzy
                                        odwlekają podpisanie aktów notarialnych,a wtedy mieszkanie wciąż nie
                                        jest ich własnością. Po drugie akt notarialny jest dokumentem
                                        niezależnym od protokołu odbioru mieszkania - to na podstawie
                                        protokołu zgłasza się usterki i później odbiera sie poprawki, a nie
                                        na podstawie aktu notarialnego. Zupełnie nie wiem o co ta burza. A
                                        niestety jest tak, że im wiecej osób wymysla jakieś dziwne problemy
                                        tym bardziej odwleka się ustabilizowanie wszystkiego z PTBSem.
                                        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:41
                                          Nie mogę się z tobą zgodzić.
                                          Moim zdaniem, po podpisaniu aktu stajesz się właścicielem, a więc ponosisz
                                          koszty ogrzewania, prądu i.t.d., niezależnie od tego czy mieszkanie jest odebrane.
                                          • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 07.12.07, 08:19
                                            Owszem - co do rachunków zgadzam się i wiem że o to własnie PTBSowi
                                            chodzi, ale z powyższych wypowiedzi wynika ze nie odpowiada
                                            niektórym osobom podipsanie aktu przed oddbiorem, dlatego ze
                                            mieszkanie moze nie nadawać sie do odbioru. A z takim podejściem to
                                            w zasadzie nie powinno się w ogóle kupowac tego mieszkania, bo
                                            przeciez wszystkie pieniądze zostały wpłacone też przed odbiorem
                                            mieszkania,które moze się do nieczego nie nadawać...
                              • Gość: XM Re: PTBS Deweloper IP: 195.182.19.* 11.12.07, 11:37
                                Ja również zastanawiam się nad wcześniejszym podpisaniem aktu
                                notarialnego. Jaki cel ma w tym ptbs?? Twierdzą, że przyspieszyli
                                termin trochę na prośbę kupujących, którzy chcą już mieć wpis do
                                księgi, by nie płacić za ubezpieczenie kredytu. Dopiero wnikliwym
                                przyznają się, że nie mają jeszcze załatwionej sprawy z energetyką.
                                Co w takim razie z pozwoleniem na użytkowanie?? bez podstawowego
                                media, jakim jest prąd. Zaniepokoił mnie również ostatni artykuł na
                                temat poznańskich tbs, chyba z głosu wielkopolskiego. Są plany, by
                                wszystkie poznańskie tbs (są 3) zostały połączone w jedną firmę.
                                Była również kwestionowana sprawa budowy przez tbs mieszkań na
                                własność, z której czerpią korzyści finansowe, a tego nie
                                przewiduje ustawa o tbs, która mówi, że tbs nie zostały powołane w
                                celach zarobkowych. Dlatego teraz planują zrobiś jedną firmę,
                                zmieniając jej status. Oprócz tego, z artykułu wynikało, że ptbs ma
                                poważne długi. jakie nie wiadomo??? W takiej sytuacji może lepiej
                                podpisać jak naszybciej akt notarilany, stać się właścicielem
                                mieszkania, skoro i tak pieniądze zostały wpłacone. Póżniej chyba
                                lepiej, nawet zapłacić dodatkowo za jakieś niedociągnięcia, niż mieć
                                odebrane mieszkanie a czekać na akt w nieskończoność. Co Wy o tym
                                myślicie??? Pozdrawiam.
                                • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 11:57
                                  Według informacji ptbs możesz podpisywać akt kiedy chcesz, gdy tylko umówisz się
                                  z notariuszem. W związku z tym nie widzę problemu żeby podpisać akt w styczniu,
                                  gdy ptbs wyznaczy terminy odbioru mieszkań. Co do połączenia tbs - to na razie
                                  koncepcja, ciągnie się już jakiś czas i na moje oko sprawa nie będzie
                                  rozstrzygnięta w najbliższych miesiącach.
                                  • Gość: olka Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.12.07, 12:18
                                    A czy wiecie moze, jaka kwote musimy zaplacic notariuszowi?

Pozdrawiam wszytskich:)
                                    • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 12.12.07, 12:39
                                      Kwota jest zależna od tego jaką kwotę płaciłaś za mieszkanie.
                                      • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 14:08
                                        Kwoty są stosunkowo niewysokie, porównując do innych notariuszy o kilkaset do
                                        tysiąca złotych niższe. Co do aktu notarialnego - muszę się jednak wycofać z
                                        tego co pisałem, odnośnie ponoszenia przez nas kosztów ogrzewania i.t.p po
                                        podpisaniu aktu - z umowy a przede wszystkim z aktu notarialnego jasno wynika,
                                        iż do momentu protokólarnego przekazania mieszkania koszty te ponosi PTBS.
                                        • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 19:00
                                          Znalazłam taki tekst w necie. Wiecie może coś o tym?
                                          Byłam u prawnika z tematem aktów notarialnych przed odbiorem.
                                          Za dużo nie umiał mi pomóc, ale skierował mnie do notariusza.
                                          Umówiłam się na sobotę, ale przedstawiając sprawę przez telefon,
                                          zasugerowała, aby nie podpisywać, ale wszystko okaże się w sobotę.
                                          Mam wziąść ze sobą umowę i wzór aktu. Zobaczymy.
                                          Na dzień dzisiejszy nie wyraziłam zgody na podpisanie aktu przed
                                          odbiorem.

Znalazłam taki tekst w necie. Wiecie może coś o tym?

"Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku 2007-09-10
                                          Gazeta Wyborcza
                                          Każdy budynek lub lokal oddawany do użytku, sprzedawany lub
                                          wynajmowany powinien posiadać świadectwo charakterystyki
                                          energetycznej, które określi m.in. wielkość zapotrzebowania
                                          energetycznego danego obiektu - zakłada nowela ustawy Prawo
                                          budowlane i Kodeksu cywilnego, przyjęta w piątek przez Sejm.

Nowelizacja ma dostosować polskie przepisy do unijnej dyrektywy w
                                          sprawie charakterystyki energetycznej budynków. Wymagany termin
                                          wdrożenia dyrektywy minął 4 stycznia 2006 r.

Charakterystyka energetyczna ma określić wielkość energii szacowanej
                                          do spełnienia różnych potrzeb związanych z użytkowaniem budynku
                                          (zapotrzebowanie energii elektrycznej, energetycznej, gazu).
                                          Świadectwa takie mają być sporządzane także dla mieszkań oraz części
                                          budynków stanowiących samodzielną całość techniczno- użytkową.
                                          Świadectwo będzie ważne przez 10 lat.

Znowelizowana ustawa Prawo budowlane wprowadza regulacje, które
                                          umożliwiają m.in. ocenę energetyczną budynków oraz mieszkań,
                                          okresowe kontrole kotłów i systemów klimatyzacji w budynkach z
                                          punktu widzenia doboru oraz efektywności energetycznych
                                          zastosowanych urządzeń oraz kontrole instalacji, w których pracują
                                          kotły mające co najmniej 15 lat.

Do Kodeksu cywilnego został natomiast wprowadzony przepis, który
                                          przewiduje obowiązek udostępnienia świadectwa charakterystyki
                                          energetycznej nabywcom budynków lub mieszkań oraz najemcom.

Nowela ustanawia też, kto może sporządzić świadectwo energetyczne.
                                          Ma to być osoba, która ma co najmniej wyższe studia oraz posiada
                                          odpowiednie uprawnienia budowlane.

Jak wyjaśniła wiceminister budownictwa Elżbieta Janiszewska-
                                          Kuropatwa, koszt uzyskania świadectwa charakterystyki ponosić będzie
                                          właściciel budynku lub lokalu. Dotyczyć to będzie tylko
                                          nieruchomości podlegających obrotowi. Według niej, koszt audytu
                                          takiego budynku w dobrym stanie technicznym wynosić będzie kilkaset
                                          złotych.

Ustawa ma wejść w życie od 1 stycznia 2009 r. z wyjątkiem przepisów
                                          nakazujących ministrowi budownictwa określenie w drodze
                                          rozporządzenia sposobu obliczania charakterystyki energetycznej,
                                          wzoru świadectwa oraz sposobu jego sporządzania. Te przepisy wejdą w
                                          życie po trzech miesiącach od daty opublikowania nowelizacji."

• Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 19:05
                                            sorry, za wprowadzanie zamiesznia, ale dopiero teraz zauważyłam, że
                                            to wchodzi w 2009 roku a nie w 2008
                                            pozdrawiam sąsiadów
                                            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 12.12.07, 19:34
                                              Właśnie sie zastanawiałem o co chodzi, skoro to od 2009 :)
                                              Co do aktów - wydaje mi sie, że są ok, szczególnie że jest zapis o ponoszeniu
                                              kosztów do momentu przekazania mieszkania. Pytanie tylko - czy w 2008 zmienia
                                              się coś w kwestii kosztów notarialnych? Jak już pisałem, opłaty jakie nam
                                              przedstawiają nie są moim zdaniem wysokie.
                                              • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 20:30
                                                wtępnie sprawdzałam koszty aktu notarialnego i te zmieniły się 27-10-
                                                2007, żadnych innych zmian, które miałyby być od 2008 nie znalazłam,
                                                ale dzięki za przypomnienie, w sobotę na spotkaniu z notariuszem
                                                zapytam się o to!
                                                • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 13.12.07, 08:18
                                                  Ja tylko powiem tak jak pisze hovercraft - akty notarialne nie są
                                                  niekorzystne dla nas.
                                                  Ja sie tylko jeszcze raz powtórze - ludze mają problemy z
                                                  deweloperami, którzy nie chca podpisać aktów, a u nas chcą nam oddać
                                                  mieszkania ZA KTÓRE ZAPŁACILIŚMY więc W CZYM PROBLEM???? Naprawde
                                                  nie rozumiem komplikowania i robienia zamieszania.

I proponuję następnym razem DOKŁADNIE przeczytać i przeanalizować
                                                  coś co się znajdzie w necie, przed wklejeniem na forum i zrobieniem
                                                  zamieszania :)
                                                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 13.12.07, 09:30
                                                    olciaw jak chcesz to podpisuj,
                                                    ja też chcę podpisać akt, ale nie wiem dlaczego dla PTBS tak się
                                                    spieszy, że na miesiąc przed oddaniem mieszkań, chcą podpisać akty,
                                                    umowie zapisane jest, że do aktu notarialnego przystępujesz po
                                                    odbiorze mieszkania.

Apropos, zamiesznia, to jak juz napisałam, przyznałam się do niego,
                                                    a na przyszłość, jak ślepo wierzysz w dobre intencje dewelopera to
                                                    żyj w tym przkonaniu i po co wchodzisz na tę stronę
                                                    "nieznajomość prawa szkodzi..."
                                                    "nieznajomość prawa kosztuje..."
                                                  • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 13.12.07, 09:38
                                                    Do Anyż:
                                                    Po pierwsze: Jak nie wiesz dlaczego PTBS tak się spieszy i Cie sie
                                                    to nie podoba - to zapytaj ich wprost i nie rób zamieszania.

Po drugie: Gdzie napisałam że ślepo wierzę w intencje dewelopera?

Po trzecie: Po co wchodzę na tą stronę to tylko i wyłacznie moja
                                                    sprawa, ta strona nie jest Twoja własnością i nie masz prawa do
                                                    takich uwag.

Po czwarte: "nieznajomość prawa szkodzi..." "nieznajomość prawa
                                                    kosztuje..." - jeżeli to do mnie, to radze na przyszłość mocno sie
                                                    zastanawiać przed obrażaniem osób których nie znasz i o którzych
                                                    wiedzy i kompetencjach nie masz zielonego pojęcia. I polecam
                                                    popracować nad konstrukcjami gramatycznymi ;)

Pozdrawiam.
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 09:51
                                                    PTBS tak się spieszy bo chce podreperowac wyniki finansowe na koniec
                                                    roku i sprzedać część mieszkań jeszcze w tym roku - osiągając z tego
                                                    tytułu przychód. Właśnie jestem po rozmowie z prawnikiem, który
                                                    twoerdzi że żadna krzywda się nad nie stanie po podpisaniu tych
                                                    aktów.
                                                  • Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 13.12.07, 09:59
                                                    Piter dzięki za rozwiewające (mam nadzieję że przynajmniej
                                                    niektórym) wątpliwości info :)

Pozdrawiam
                                                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 13.12.07, 10:57
                                                    jeżeli chodzi o wynik finansowy za 2007 to nie widzę przeszkód,
                                                    prawnik też nie widzi zagrożeń co do aktu notarialnego, ale nie
                                                    zajmuje się tymi zagadnieniami i skierował mnie do notariusza.
                                                    Więcej informacji będę miała w sobotę i wtedy podejmę decyzję po
                                                    konsultacji z notariuszem.
                                                    Wierzę, że będzie w porządku, ale doświadczenia przy kupowaniu
                                                    innych nieruchomości nauczyły mnie, że wszystko trzeba dokładnie
                                                    sprawdzić.

Gratuluję "Ocli" pozytywnego myślenia.
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 17.12.07, 10:55
                                                    witam wszystkich!
                                                    wiem ze od dzis zaczyna sie podpisywanie aktow notarialnych.jesli
                                                    ktos z was ma zamier popisawac je juz teraz czy moglibyscie
                                                    podzielic sie wszelkim spostrzeniami dotyczacym tego.jak to
                                                    przebiegalo,czy sa w tym jakies haki i w ogole wszselkie informacje
                                                    tego dotyczace?
                                                    dzieki pozdrawiam
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:06
                                                    Witam,
                                                    podpisałem akt, wszystko odbywa się w bardzo przyjaznej i spokojnej
                                                    atmosferze. Treść aktu taka jaka została przesłana elektronicznie.
                                                    Wszystko spokojnie, bez żadnych niespodzianek. W akcie wpisane ze
                                                    przekazanie mieszkań do 15 stycznia.
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: 86.157.135.* 17.12.07, 18:47
                                                    o to dzieki za info.Podpisywales tam na fredry?A czy ktos sie
                                                    orientowal jak koszt jest aktu podpisywanego u innego notariusza niz
                                                    u tego co proponuje ptbs?warto isc gdzies indziej?
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 17.12.07, 23:53
                                                    Koszt jest bardzo atrakcyjny. Moim zdaniem nie warto kombinować z
                                                    inną kancelarią notarialną, gdyż kancelarie stają do przetargu i
                                                    oferują stawki, liczy się efekt skali. jak chcesz to mogę ci napisać
                                                    moje koszty podpisania aktu.
                                                  • Gość: olka Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 17.12.07, 23:58
                                                    witam,

ja bede podpisywala akt notarialny pozniej, bowiem mam mieszkanie w
                                                    bloku nr 2. Nie orientuje sie w cenach aktow notarialnych, ktore
                                                    oferuje PTBS. Cena mieszkania wynosi ok 230 tys., jaka wiec moze byc
                                                    kwota do zaplaty?

Pozdrawiam sasiadow:)
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 18.12.07, 00:23
                                                    na moją wiedzę powinno wyjść około 2 tys.
                                                  • Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 08:08
                                                    Dokładnie, za 230 tys. to około 2 tys. za akt
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 13:31
                                                    Podpisywanie aktów chyba idzie bez zakłóceń, bo cisza znowu zapadła.
                                                    Czy wiecie już może kiedy będą odbiory i jak będziemy o nich
                                                    powiadamiani. Zbliża się okres świąteczno-noworoczny więc życzę
                                                    wszystkim moim przyszłym sąsiadom WESOŁYCH ŚWIĄT.

PS. Hovercraft, Ty mi wyglądasz na speca od informatyki :), może by
                                                    tak jakieś blokowe forum założyć - jakąś platformę wymiany
                                                    informacji??
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 20.12.07, 21:51
                                                    ja dzisiaj podpisalam akt notarialny-rzeczywiscie cena jest jak najbardziej ok.
                                                    a odbiory do 15 stycznia - taka data jest w akcie- wiec musza tego terminu
                                                    dotrzymac!!!
                                                    Pozdrawiam i Wesołych Swiat & wszystkiego najlepszego w 2008 -co by Wam(nam)sie
                                                    dobrze mieszkalo w nowym M:)))))
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 20.12.07, 23:06
                                                    Też podpisałem akt, wydawał się być ok, również pozdrawiam i życzę Wesołych
                                                    Świąt dla przyszłych mieszkańcy (którzy pewnie tak jak ja jakiś czas temu mieli
                                                    nadzieję na święta już w nowym mieszkaniu :))
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 20.12.07, 23:03
                                                    Pewnie, że warto by założyć takie forum.
                                                    Ale że wyglądam na speca od informatyki? To daleko posunięta hipoteza;)
                                                    Zapewniam że mam niewiele wspólnego z informatyką, a z forum jedynie potrafię
                                                    korzystać :)
                                                    Z tego co kojarzę, to chyba nawet na gazecia można zakładać jakies zamknięte fora.
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 21.12.07, 10:37
                                                    Witam!to ja chyba zostane przy tym notariuszu co wszyscy.dzieki za
                                                    informacje zw.z aktami.
                                                    Powniez dolaczam sie do zyczen swiatecznych, aby nam sie super
                                                    mieszkalo...
                                                    pozdrowienia
                                                  • Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: 86.155.178.* 24.12.07, 00:19
                                                    Wesolych Swiat i do zobaczenia "na swoim" w 2008!
    • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 07.01.08, 10:38
      witam wszystkich noworocznie!cisza ogromna a tu chyba odbiory
      mieszkan sie szykuja za chwile.czy ktos z was odebral juz mieszkanie?
      widzilam na szybko.pl ze mieszknia w naszym bloku sa juz wystawiane
      na sprzedaz. i tak za 45 m2 na parterze chca 310 tys.zlotych.to
      chyba niezle co?w porownaniu na tego ile za nie
      placilismy.pozdrawiam.
      • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.08, 18:26
        Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i w nowym mieszkaniu!
        Ja mam odbiór umówiony na 14-01-2008!
        Brawo, wywiązują się z umowy!
        Pozdrawiam sąsiadów
        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 07.01.08, 18:40
          Tak samo odbieram w poniedziałek i od razu malowanie :)
          • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 08.01.08, 10:27
            u mnie to wszystko inaczej wyglada z mieszkaniem,wiec czy mozecie
            powiedziec mi jak zostaliscie zawiadomienia o terminie odbioru
            mieszkan?pozdr
            • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 11:07
              Do mnie dzwonili. Co to znaczy,że inaczej wygląda?
              • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 08.01.08, 11:16
                do mnie też dzwonili i umówili termin,
                jeżeli teremin z różnych względów nie będzie odpowiadał to podali mi
                tel komórkowy do osoby zajmującej się tym i indywidulanie można
                termin ustalić
                pozdrawiam
                • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 08.01.08, 11:33
                  tzn.ze podpisuje akt i odbieram mieszkanko w tym samym czasie.
                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 08.01.08, 12:28
                    tak, jeżeli uda się to zorganizować to nawet w tym samym dniu
                    • Gość: Poznan Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 09.01.08, 15:07
                      • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.01.08, 12:01
                        jak tam przygotowania do odbiorów? myslicie ze za 1 razem odbierzecie- czy
                        zauwazyliscie juz duzo usterek?? klucze dostajemy od razu po odbiorze?? ja
                        jestem na etapie zakupow, problem mam z drzwiami bo nie myslalam ze tak dlugo
                        trzeba na nie czekac. moze wiecie gdzie jest jakis wiekszy wybor drzwi (z
                        oscierznicami) dostepnych od reki??
                        • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: 86.156.69.* 12.01.08, 12:06
                          to Ty juz odebralas swoje mieszkanko,ze zabralas sie za urzadzanie?
                          pozdrawiam
                          • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.01.08, 19:07
                            odbior mam w poniedzialek dopiero,ale jak najszybciej chce zrobic tam remont.
                            • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: 86.156.69.* 13.01.08, 12:23
                              mam takie pytanko do wszystkich,ktorzy podpisywali juz akt
                              notarialny.czy mozna podpisac go ze starym dowodem osobistym?wiem
                              one sa wazne do konca marca 2008 ale moze jesli chodzi o odbior
                              mieszkan to trzeba miec nowy?ja niestety go nie posiadam.pozdrawiam
                              • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 13.01.08, 17:17
                                Skoro są ważne do końca marca, to chyba nie ma problemu, można zadzwonić do
                                notariusza zapytać. Jak nie masz dowodu możesz podpisać z paszportem.
                                • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 14.01.08, 12:47
                                  Piszcie jak tam wrazenia po odbiorach:-)
                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 19:58
                                    Ogólnie wrażenia dobre, prawie wszystko ok, poza jednym, prądu jak nie było tak
                                    nie ma, mówią że do końca tygodnia będą liczniki ale czas pokaże.
                                    • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.08, 21:04
                                      odbór bez prądu, szkoda, że w zawiadomieniach tego nie napisali....
                                      nie odebrałam mieszkania, skoro prądu brak i tak naprawdę ENEA już
                                      kilka terminów podawała to nie wiadomo, czy ten tydzień jest
                                      rzeczywiście pewny, a jak wiadomo prąd miał być podstawą odbioru
                                      mieszkania, tak bynajmniej przy aktach notarialnych zapewniali
                                      pozdrawiam sąsiadów
                                      • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 15.01.08, 21:03
                                        Witam tych którzy już odebrali mieszkania. Mam pytanie do Was. Czy
                                        Wy też mieliście problem z domofonem?? Ja wstukuję kod i nic, drzwi
                                        nadal zamknięte. Wydaje mi się że wszystko robię dobrze: numer
                                        mieszkania-kluczyk-kod i drzwi powinny się otworzyć. Jestem ciekaw
                                        czy ktoś inny miał podobny problem i jak sobie z nim poradził
                                        • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:17
                                          Potwierdzam, nie otworzysz drzwi kodem. Prawdopodobnie drzwi/zamek są
                                          uszkodzone, trzeba otwierać kluczem, a ogólnie to trzeba to zgłosić do PTBS.
                                          • bberni Re: PTBS Deweloper 16.01.08, 10:24
                                            Witam Wszystkich przyszłych mieszkańców bloków Nr1 i Nr2 przy ul. Opieńskiego!!! :)

Jestem stałym czytelnikiem forum ale dopiero teraz zebrałem się, żeby napisać
                                            kilka słów:)

Ja mam zaplanowany odbiór na piątek 18.01. Myślałem że pójdzie gładko a tu
                                            czytam na forum, że nadal nie ma podłączonego prądu. W takim przypadku nie widzę
                                            sensu odbioru. Napiszcie co wy o tym sądzicie?
                                            Jeżeli ktoś mimo tego dokonał odbioru, to na jakie usterki natrafił? Co
                                            usłyszeały od PTBS, osoby które juz odebrały mieszkanie?
                                            Mam wrażenie, że podłączenie prądu przeciąga się w nieskończoność...
                                            Będę wdzięczny za podzielenie się uwagami.

Pozdrawiam,
                                            Berni
                                            • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 16.01.08, 10:36
                                              fakt ten brak pradu mnie sie tez nie podoba,jak mozna oddawac
                                              mieszkania bez pradu!pewnie wszystkie odbiory robia rano by jeszcze
                                              jasno bylo...:-)ja tez odbieram w piatek 18-go i biore je bez
                                              zastanawiania. czekamy na to tak dlugo a prad musza nam wczesniej
                                              czy pozniej podlaczyc wiec jakos mnie to tak bardzo nie martwi.
                                              a wlasnie napiszcie co z usterkami,co waszym zdaniem wyglada
                                              najgorzej(najlepiej)?dzieki wielkie
                                              • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 08:31
                                                Moje mieszkanie wygląda ok, nie mam większych zastrzeżeń. Trochę gorzej jest
                                                poza mieszkaniem, moje pierwsze uwagi po kilku wizytach:
                                                Czujniki ruchu na klatkach/korytarzach są chyba niezbyt czułe, jak się idzie
                                                powoli nie zawsze łapią; Drzwi wejściowe do budynku - dostaliśmy kod otwierający
                                                drzwi, niestety nie da się ich w ten sposób otworzyć, coś jest nie tak z
                                                zamkiem, wygląda jakby był uszkodzony; Najgorsza moim zdaniem rzecz - dojście do
                                                budynku, lokalizacja parkingu i śmietników - główny parking wygląda jakby był
                                                zrobiony dla spółdzielni a nie dla nas, od naszego bloku nie ma do niego drogi,
                                                trzeba iść bardzo na około albo przez trawnik czyli obecnie błoto - nie wiem co
                                                za idiota tak to zaprojektował, moim zdaniem trzeba to przebudować. Dojście od
                                                strony opieńskiego też nie jest najlepsze, również jedyne przejście przez błoto.
                                                • Gość: bberni Re: PTBS Deweloper IP: 88.220.50.* 17.01.08, 14:25
                                                  Hovercraft a możesz napisać czy w związku z twoimi uwagami, zaznaczyłeś je przy
                                                  odbiorze? Chodzi mi o drzwi wejściowe i nie działający domofon. Jak rozwiązałeś
                                                  sprawę braku prądu?
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 17.01.08, 18:10
                                                    Nie zaznaczyłem przy odbiorze, bo po pierwsze nie wiedziałem wtedy o nich, po
                                                    drugie odbierałem mieszkanie a nie blok i nie wiem czy bym mógł wnosić takie
                                                    uwagi. Domofon, działa zasadniczo, tylko z drzwiami jest coś nie tak, otwierają
                                                    się na centymetr i dalej blokują, kluczem otwierają się ok. Prąd jest na klatce
                                                    budowlany.
                                                  • Gość: nunub Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 18.01.08, 00:39
                                                    sie ma. dzis odebrałem mieszkanie. podczas biegania po budowie zauważyłem że
                                                    fachowcy z budowy juz debatowali nad wymianą zamka więc bez paniki powinno być
                                                    zrobione - tak przynajmniej miedzy soba mowili. poza tym sciany - proste,
                                                    podłogi też. ogolnie spoko - bedziemy mieli ciekawy system wentylacji, nie
                                                    mowiac juz o systemie ogrzewania wody :) - dla mnie czarna magia.
                                                    największy knot, to poza rurą w łazience to, to że system wentylacji zamontowany
                                                    na oknie w jednym z pokoi przy maksymalnym otwarciu tegoż okna robi mi dziurę w
                                                    ściance. przy zgłoszeniu tej wady usłyszałem że jest to zgodne z projektem i nic
                                                    sie tu nie zmieni!!
                                                    proszę o sygnał czy ktos tez ma podobny problem i jak go załatwił...
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 07:22
                                                    Mam podobny problem, dziur w ścianie co prawda jeszcze nie zrobiłem, ale
                                                    wentylacja przeszkadza w zamontowaniu żaluzji i.t.p.
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 18.01.08, 09:39
                                                    Witam

u mnie juz prace w toku - płytkarz robi łazienkę. No i pierwszy
                                                    knot - rura kanalizacyjna za wysoko. Było zrobione tak,z e odpływ z
                                                    WC byłby pod górę, na szczescie majster budowy przysłał hudraulików
                                                    i juz poprawili. Z innych usterek - bez wiekszych problemów,
                                                    zgłaszałam własciwie tylko popękane ściany i to ze zamontowali
                                                    jakies pożółkłe gniazdkio rtv.
                                                    Brak prądu - to jest jakiś cyrk juz, obiecywali ze dzisiaj bedzie -
                                                    rano byłam w mieszkaniu i na razie nie było.
                                                    Co do domofonu wczoraj rozmawiałam z budowlańcami - będzie
                                                    wymieniony zamek bo był juz gość od drzwi i stwierdził że zamek jest
                                                    uszkodzony i nie odbija. Takze myślę że o to nie musimy sie martwić.
                                                    Fatalna sprawa z czujnikami na korytarzu. Wychodzę z mieszkania i
                                                    albo idę pół korytarza do windy po ciemku albo kilka metrów
                                                    korytarzem w drugą stronę zanim światło się zapali. Jak na mój gust
                                                    za mało czujników... No ale najwazniejszze ze juz można działać :)
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.ols.vectranet.pl 19.01.08, 16:38
                                                    Witam. Niestety jestem przez kilka dni nieobecny w Poznaniu w
                                                    związku z tym chciałbym się Was zapytać jak na dzień dzisiajszy
                                                    wygląda sprawa z prądem?? Jest już czy go jeszcze nie ma??
                                                  • Gość: poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:47
                                                    prąd bedzie we wtorek, z tego co mowili jak odbieralam mieszkanie
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 20.01.08, 12:16
                                                    Jak ja odbierałem mieszkanie, mówili że prąd będzie w sobotę - czyli wczoraj.
                                                    Aktualna wersja jest taka, że będzie we wtorek - środę i teraz jest to podobno
                                                    już bardzo prawdopodobne ;)
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 21.01.08, 08:21
                                                    Sprawdziłam to co pisaliście o oknach - u mnie też wentylacja robi
                                                    dziurę w ścianie, mało tego przy wentylacji jest taki czarny kawałek
                                                    plastiku - chyba do regulacji no i ten plastik oczywiście przez to
                                                    pukanie w ściankę jest ułamany. Powinni byli zamontować odbojniki.
                                                  • Gość: bberni Re: PTBS Deweloper IP: *.btc-net.bg 22.01.08, 09:27
                                                    U mnie też wentylacja okien robi dziury w ścianie przy otwieraniu ale chyba nie
                                                    uda nam tego zmienić się. Ogólnie odbiór przebiegł dobrze choć nie mogłem kilku
                                                    rzeczy sprawdzić bo brakowało prądu, który ma być podłączony w tym tygodniu.
                                                    poza tym nie miałem zbyt dużych zastrzeżeń ale po waszych opisach, stwierdzam że
                                                    pewnie coś wyjdzie w czasie wykańczania mieszkania np. spadek odpływów.
                                                  • Gość: daro Re: PTBS Deweloper IP: 212.39.165.* 22.01.08, 13:44
                                                    Czy budynek Nr. 2 na Opienskiego ma rowniez tego samego typu
                                                    wentylacje ( ? ) i kiedy jest planowane podpisywanie umow/aktow
                                                    odbioru mieszkan ?. Wg. ostatnich rozmow z PTBS-em, odbiory byly
                                                    planowane na kwiecien, ale moze jakies zmiany w miedzyczasie.
                                                    Pozdrawiam forumowiczow i przyszlych sasiadow :-)
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 22.01.08, 21:32
                                                    Ciekaw jestem założyli ten prąd czy nie?? Nie miałem okazji dziś
                                                    sprawdzić, może ktoś coś wie?? aaaa a naprawili drzwi??
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 21:57
                                                    Drzwi chyba naprawili. Prądu jak nie było, tak nie ma. Niby mają jutro coś robić.
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.01.08, 09:04
                                                    wczoraj sprawdzałam drzwi - tym razem w ogóle nie dało się ich
                                                    zamknąć, mimo że nie były zablokowane. wyprostowali to uwypuklenie w
                                                    ramie drzwi, ale nie wiem czy cos dało, bo przy otwartych drzwiach
                                                    nie idzie tego sprawdzić.

Plus jest taki ze chwilowo korzystamy z prądu za który nie płacimy,
                                                    aczkolwiek nie jest to wygodne, a im dłużej przeciąga się
                                                    podłaczenie prądu tym bardziej się niepokoję.
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:33
                                                    Właśnie się dowiedziałem, że prądu nie będzie w tym tygodniu, może w przyszłym.
                                                    Mam już tego zdecydowanie dosyć. Coś z tym trzeba zrobić, zgłosić do urzędu
                                                    miasta albo kogoś kto tą cholerną Eneę nadzoruje.
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:55
                                                    I jeszcze jedna kwestia. Ci którzy odebrali mieszkanie, dostali od TBS faktury
                                                    za styczeń. Nie widzę powodu zapłaty tych faktur, skoro mieszkania nie nadają
                                                    się do użytkowania.
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 24.01.08, 10:23
                                                    jakie faktury?
                                                    ja żadnej faktury nie otrzymałam.
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 10:34
                                                    Jeśli odebrałaś mieszkanie 14 czy 15 to dostaniesz za połowę miesiąca -
                                                    administracja, ogrzewanie i.t.d.
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 24.01.08, 11:24
                                                    hej wszystkim!a wy juz dzialacie z urzadzaniem waszych mieszkan gdy
                                                    jest jeszcze jasno?bedziecie korzystac z rad jakich projektantow czy
                                                    raczej to beda wasze samodzielne pomysly?pozdr
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 11:35
                                                    Działamy nie tylko kiedy jest jasno :) Gdyby nie prąd to już bym pewnie kończył :)
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 24.01.08, 12:08
                                                    no to z tymi fakturami to w takim razie niezła przesada - bo niby za
                                                    co? mieszkac sie tam nie da i to jest kluczowe.

CO do pytania czy działamy - oczywiście :)
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 28.01.08, 23:20
                                                    zastanawialiscie sie juz nad internetem i kablowka? z jakim dostawca podpiszecie
                                                    umowe?? inea czy echostar??
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 08:05
                                                    Inea ale tylko dlatego, że nie lubię echostaru. I może dlatego, że echostar nie
                                                    zwiększa transferu po podpisaniu umowy, i po roku płacisz więcej niż np. w inei,
                                                    która podnosi transfer automatycznie. I echostar chyba nie ma tv cyfrowej a inea
                                                    ma i możliwe że w tym roku albo następnym wprowadzą HD albo ppv.
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 12:06
                                                    dzieki za info, to juz nie mam watpliwosci i dzwonie do inei;)
                                                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 29.01.08, 13:47
                                                    mam pytanko,
                                                    czy jest już prąd?
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:56
                                                    Podobno dzisiaj zakładają liczniki.
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:56
                                                    A prąd generalnie jest, także po założeniu liczników powinien być w mieszkaniach.
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 29.01.08, 14:37
                                                    to wiedz e ze roboty u was postepuja w szybkim tempie:-)to kiedy
                                                    pierwsze wprowadzki?
                                                    pozdr
                                                  • Gość: nunub Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 30.01.08, 00:48
                                                    prad jest mozna dzialac. moja rure poprawili. i chyba na razie wszystko ok.
                                                    piszac o fakturach macie na mysli czynasze? ile to bedzie za miesiac?
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 31.01.08, 08:57
                                                    u mnie prąd jest od zeszłego tygodnia, tylko liczniki założyli w
                                                    poniedziałek. Ale w poniedziałek jeszcze nie liczyły ;)

Czy wiecie w jakim czasie dostawca internetu i kablówki podłącza nam
                                                    wszystko w mieszkaniu od momentu zamówienia?
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 09:24
                                                    Z tego, co mi mówili w Inei to internet do dwóch tygodni.
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 31.01.08, 09:34
                                                    dzięki :)
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 05.02.08, 14:46
                                                    hejka!a Wy wszyscy ci tak sie wzieliscie ostro do wykanczania
                                                    mieszkan, ze nie ma czasu na pisanie na forum?no i jak Wam idzie?
                                                    kiedy pierwsze wprowadzki?ja mam jeszcze troche przerobek w moim
                                                    mieszkaniu-rury,grzejniki itd...powodzonka Wszystkim.
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 15:01
                                                    A ja mam trochę uwag, zebranych przez ostatnie tygodnie:
                                                    Śmietniki - ich lokalizacja jest absurdalna, nie da się w tej chwili do nich
                                                    dojść chodnikiem, nawet jak zrobią łącznik do którego się przygotowują, to muszę
                                                    stwierdzić jest idiotycznie zlokalizowany, wygląda jakby był śmietnikiem
                                                    spółdzielni a nie naszych bloków.
                                                    Dojście to budynku - tak samo jak ze śmietnikami, projekt ulic i chodników był
                                                    chyba robiony po pijaku
                                                    Światła - czujniki ledwo reagują, nie są dopasowane do rozkładu mieszkań
                                                    Drzwi wewnętrzne (na klatce) - wyglądają jak w jakimś magazynie a nie bloku
                                                    mieszkalnym.
                                                    Drzwi wejściowe do budynku - są ciągle otwarte na oścież, po pierwsze brakuje
                                                    mechanizmu automatycznie je zamykającego (może chcą później zamontować, po
                                                    drugie ludzie jakoś nie mają w zwyczaju zamykać drzwi
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 05.02.08, 15:06
                                                    a ja juz mieszkam-hehe;) chyba jestem jadną z pierwszych;)
                                                    remont od razu robilam po dostaniu kluczy- i zadnych scian nie
                                                    przestawialam-to szybko poszlo. teraz czekam na podlaczenie netu i
                                                    kablowki-ponoc w tym tygodniu juz bedzie;)
                                                    pozdrowki dla wszystkich
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 05.02.08, 15:15
                                                    Hovercraft zgadzam sie z Twoimi uwagami. bez sensu te chodniki sa!!
                                                    z parkingu za blokiem tez nie ma dojscia sensownego- do chodnika
                                                    ktory robia troche daleko z tego parkingu i wszyscy chodza po tej
                                                    posianej trawce. a i windy piszcza troche:(
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 05.02.08, 15:42
                                                    W kwestii czujników rozmawiałam dzisiaj z inspoektorem Wacławem
                                                    Czubem. Sprawę mają już zgłoszoną i wczoraj ponoć testowali na
                                                    parterze nową czujkę - okazało się że też nie zdała egzaminu. Wobec
                                                    tego w ciągu 2-3 dni mają szukac nowego rozwiązania - prawdopodobnie
                                                    będą przesuwać jeden czujnik i montować jakiś dodatkowy. No mam taką
                                                    nadzieję, bo wychodząc z mojego mieszkania i idąc do wyjścia można
                                                    sobie rozbić głowę o drzwi w korytarzu zanim dojdzie się do
                                                    czujnika...

Na marginesie - mieszkanie na wykończeniu :)
                                                    Z tego co widziałam 2 mieszkanka są już na gratce do wynajęcia a
                                                    następne kilka/kilkanaście na sprzedaż :) Ciekawe wobec tego jak
                                                    długo potrwają uciążliwe dla już mieszkających remonty... :)
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 05.02.08, 15:44
                                                    no to gratulacje gooja!u mnie nie wiem kiedy to nastapi...a czy ktos
                                                    z was ma mieszkanie na parterze?
                                                  • Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 06.02.08, 09:42
                                                    A tak właściwie gdzie są śmietniki? Jeszcze nie miałam okazji tam
                                                    trafić, bo do tej pory cały czas ktoś mi wszystkie śmieci wynosił...
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.02.08, 23:41
                                                    Witam, czy ma ktoś z Was może numer do administratora bloku?? Plizzz
                                                    potrzebuje na gwałt...
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:18
                                                    Nie sądzę, żeby w nocy odbierał telefon. Na drzwiach wejściowych do klatki wisi
                                                    kartka z jego numerem. A przy okazji jest tam absurdalna informacja (uważam to
                                                    za jakąś kpinę) że nie wolno wyrzucać gruzu do śmietników. To niech postawią
                                                    kontener na gruz jak to robi większość administratorów. Ja nie mam gruzu, także
                                                    wszystko mi jedno, ale trzeba nauczyć tego administratora, że to nie jest
                                                    spółdzielnia w której rządzi administrator, tylko wspólnota w której ma pełnić
                                                    rolę służebną.
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:16
                                                    Ale ja chciałem zadzwonić do niego rano :) jak ktoś ma to niech
                                                    poda :)
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 14.02.08, 01:49
                                                    mam jeszcze jedno pytanie. Od kogo należy pobrać klucze do
                                                    domofonów, piwnicy i logoterm. W PTBS w tym względzie panuje
                                                    straszny zamęt informacyjny, więc postanowiłem zapytać Was.
                                                  • Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 13:38
                                                    Ja dostałem przy odbiorze do domofonu i logoterm. Do piwnicy?? nic nie wiem o
                                                    kluczach do piwnicy, czy tam coś jest zamykane na klucz?
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 14:52
                                                    Jutro odbieram komplet kluczy to napiszę jakie dostałem :)
                                                  • Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 15.02.08, 12:07
                                                    jesli chodzi o piwnice to nie ma do niej zadnych kluczy.nie ma
                                                    klucza ani do drzwi glownych do piwnicy ani do poszczegolnych
                                                    komorek,gdyz kazdy w swoim zakresie musi kupuc se klodke.
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.ols.vectranet.pl 15.02.08, 23:46
                                                    Klucze do piwnic będą i będzie je rozdawał (nie wiadomo kiedy)
                                                    administrator budynku, takie usłyszałem informacje w Biurze PTBS.
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 23.02.08, 13:11
                                                    i co taka cisza tu??
                                                    mieszkacie juz???

pozdrawiam;)
                                                  • Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.03.08, 23:03
                                                    Witam,
                                                    czy płaciliście już rachunki za prąd?? i czy je wogóle dostaliście??
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 13.03.08, 20:04
                                                    ja nic nie dostalam jeszcze.
                                                  • Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 30.05.08, 22:39
                                                    Witam sąsiadów,
                                                    mam pytanie, czy wiecie coś na temat zebrania wspólnoty
                                                    mieszkaniowej?
                                                    Mieszkania już oddane a PTBS nie zwołuje zbrania. Klatki nie myte, a
                                                    czynsz za sprzątanie pobierają, drzwi nie mają zamontowanego
                                                    zamozamykacza, co też sprawia dyskomfort mieszkańców, to samo
                                                    dotyczy drzwi wychodzących na schody.
                                                    Osobiście mam wiele zastzrżeń do zarządzania budynkiem, a doczytałam
                                                    się w akcie notarialnym, że zmiana administatora wymaga formy
                                                    notarialnej. Nieźle się zabezpieczyli.
                                                    czekam na Wasze opinie dotyczące budynku i jak się mieszka na
                                                    własnym M.
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 25.07.08, 17:36
                                                    czy ktos tu jeszcze zaglada??? własnie co ze wspolnota?
                                                    pozdrawiam;)
    • Gość: Mati Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 08.10.08, 20:45
      A co tu taka ciszaaaa??
      Widocznie wszystkim się dobrze mieszka :)
    • Gość: XXX Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 19.10.08, 12:54
      Widzę, że blok nr 2 to sie powoli w akademik przeobraża. Impreza za
      imprezą. Jeszcze jednej imprezy to ja już tak spokojnie nie
      zdzierże!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka