Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:12 cisza i cisza, a chłopaki 3 piętro kończą :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 31.03.07, 08:17 Witam sąsiadów, na stronach developera pojawiły się nowe zdjęcia z budowy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 09:43 Czyżby ta cisza na forum oznaczała jakąś burzę?? Ja mam wrażenie, że w przypadku naszej inwestycji wszystko jest jasne, budynki się ładnie budują, spokój, cisza, delektujmy się wiosną. A może ma ktoś jakieś newsy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.um.poznan.pl 13.04.07, 12:59 Jak narazie wszystko wygląda dobrze, mam nadzieje że tak zostanie do końca. A aktywność na wątku jest śladowa, widać przyszli mieszkańcy się niespecjalnie interesują, mam nadzieję że wspólnota będzie bardziej aktywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:40 Cisza jak makiem zasiał. Chłopaki zaczynają piąte pięterko stawiać, tak więc nasz blok już prawie cały stoi. W przeciwieństwie do innych deweloperów, o naszym nie ma co pisać, bo po prostu wszystko jest w jak najlepszym porządku, budynki się budują, praca wre, czyżby cisza przed burzą?? chociaż nie sądzę. Pozdrawiam przyszłych lokatorów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.eranet.pl 06.05.07, 11:13 Według moich informacji wszystko jest w porządku, robią już mieszkania w środku, elektrykę itp. We wrześniu powinien być koniec prac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:38 już nawet przez długi weekend zaczęli okna na dwódz pierwszych kondygnacjach wstawiać, tak więc idzie wszystko jak burza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.05.07, 15:25 witam wszystkich!ostsatnio bylam moze nie na samym placu budowy naszych bloczkow ale w poblizu,okna juz wstawiaja,parter i 1 pietro juz je maja.Widzilam tez chlopakow w srodko mojego mieszkania,pewnie tynki kłada albo cos,fajnie to wyglada.koncza juz piate pietro w bloku nr 1.teraz wreszcie zaczyna byc widac, co kupilismy a nie tylko dziure w ziemi.mam nadzieje ze biuro okaze sie byc w porzadku.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vw Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:56 Będzie Akt Notarialny - będzie Twoje. Na razie módl się, by nic się nie sypnęło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.05.07, 21:53 i sie modle wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.05.07, 19:50 A w naszym bloku już w większości mieszkań okienka są (u mnie już są :), chłopaki kończą dach i budowa, przynajmniej z zewnątrz wygląda, że idzie w dobrym kierunku, a ma ktoś może informacje jak tam idą prace wewnątrz?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 06.06.07, 00:02 Drodzy przyszli mieszkacy na Opienskiego - wie ktos moze jak przebiegaja prace w budynku nr 1? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:54 Blok jest już zamkniety, to znaczu jest już dach. Okna są na razie na 5 kondygnacjach, brakuje ich jeszcze na 5 pietrze. Poza tym chłopaki zaczęli już docieplać blok styropianem, aaa i są już pomontowane barierki na balkonach. Postępy na budowie widać z każdym dniem, oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blok Czy widzieliscie kolory waszego bloku...? IP: *.icpnet.pl 19.06.07, 16:53 Spojrzcie na wizualizacje. Ladny, o ciekawej, niemonotonnej bryle blok. Dodam, w ladnych, zywych i kontrastujacych kolorach. Spojrzcie na pierwsza, gotowa sciane, waszego bloku. Dla wielu z nas jest to inwestycje zycia, wszak nie placimy za mieszkania 50zl... Porownanie jest takie, ze budynek na wizualizacji i ten z Opienskiego, to dwa rozne, bardzo rozne bloki. Niestety na niekorzysc tego, w ktorym bedziemy mieszkali. Robmy cos, poki jeszcze tego nie skonczyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: Czy widzieliscie kolory waszego bloku...? IP: *.cmbg.cable.ntl.com 19.06.07, 22:18 a co to za kolory-ze tak panikujesz?az tak zle to wyglada???moim zdaniem te na wizualizcji byly okropne...kolory sa niewazne,wazne jest zebysmy otrzymali nasze mieszkania bez zadnych problemow.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970 Re: Czy widzieliscie kolory waszego bloku...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 00:35 "A w dup..ach się poprzewracał TAK?" Kolorek się nie podoba, co? Bank dał kredyt - spłacać, bank musi zarobić. "Deweloper" swoje zarobi. Firma zarządzająca - też. Ciasno, sąsiedzi nowi, miejsca do parkowania mało; hałas od szybkiego tramwaju, studentów mniej coraz - nie da się wynająć. Sąsiedzi nowi, dziwni Hałasy od sąsiadów- ściany cieńkie, nie daj Panie usterki po paru latach - szybko, szybko budoOOwać! LUUDZIE W CO WY SIĘ PAKUJECIE? Uciekać! P.S. Projekt 2012: mecze we Wrocławiu, Szczecinie, Poznaniu, Gorzowie i Zielonej Górze ze wspomożeniem logistyczno-finansowym Niemiec. Tu inwestycje i autostrady. Reszta kraju i tak na straty - strasznie opóźniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka PTBD Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 23.06.07, 21:31 siemka!mam prosbe do wszystkich zainteresowanych nasza inwestycja...jesli ktos moglby pstryknac pare fotek naszych bloczkow,a szczegolne nr 1.Bylabym wdzieczna!chcoalabym zobaczyc jak to teraz wyglada.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: PTBD Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 16:53 Ja również widziałam elewacje naszego bloku i jestem bardzo zawiedziona kolorami... wygladaja okropnie... niczym nie róznia sie od starych blokow... nie myslalm, ze tak latwo mozna popsuc blok:( ale jak widac mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 24.06.07, 20:10 no ale co z tymi kolorami jest nie tak,czy ktos z was- kto to widzial moglby mi powiedziec.jakich kolorow uzyli zeby pomalowac nasz blok?maluja jedynke czy blok nr 2 tez?dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 20:40 Ja nie rozumiem tego jazgotu o kolor bloku. Przecież nigdy nie będzie tak, że wszystkim będzie się podobało - Kowalski będzie lubił niebieski, a Nowak czerwony. Ktoś bezsensownym postem wzbudził zupełnie niepotrzebną dyskusję. Kolor bloku moim zdaniem jest ok i póki wymalowany jest bardzo ładnie. Oceniajmy kolor obiektywnie, a nie subiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 21:02 hmmm... jezeli nie zalezy Tobie, zeby blok, mieszkanie, za ktore zaplaciles spora kase, wygladalo w miare przyzowicie, to rozumiem Twojego posta. Mi jednak zalezy. Sa bloki, jak chociazby sasiedni Jaks-Bud, ktore wpisuja sie juz w kanon wspolczesnego budownictwa, a swoja zabudowa poprawiaja wyglad osiedla, miasta itd. Ten blok, niestety, ale go szpeci. Kolor zoltej, zgnilej cytryny raczej nie jest kolorem obiektywnie ladnym... Co do pytania, ktory blok maluja, to poki co nr 1. Szkoda, ze nie lacza go chociaz z innym kolorem:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 26.06.07, 21:36 czy to prawda ze nasz blok jest zołto-zielony?czy ktos go widzial ostatnio? zielone balokony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elly Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 28.06.07, 09:46 no niestety tak jest... kolor jest żółty, barierki zielone... brzydko to wygląda i nie ma nic wspólnego z wizualizają. Obok Jakś-Bud który wygląda rewelacyjnie... Szkoda że to tak wygląda, bo rzeczywiście niczym nie rózni się od starych bloków :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 03.07.07, 11:16 Nie wiem o co wam chodzi z tymi kolorami, kolor jest przeciętny, lepsze to niż te paskudztwa uwi po drugiej stronie ale to tylko moja ocena. Zresztą, co to za różnica, najważniejsze mieszkanie w środku. Chyba, że chcecie od razu sprzedać mieszkanie, ale przy takim rynku jaki jest i tak wszystko się sprzedaje. A w przyszłości i tak trzeba go będzie po kilku latach przemalować, to wtedy wspólnie zdecydujemy jaki ma być kolor. Ważne, żeby były dobrzezrobione mieszkania, i to w miarę szybko. Ktoś coś pisał o cienkich ścianach, nie powiem co mu na mózg uderzyło. Akurat w tych blokach ściany są porządne i dość grube. stojąc przy ścianie od strony ul. opieńskiego przy zamkniętych oknach nie słychać zupełnie ruchu ulicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 03.07.07, 20:48 ooo w takim razie byles w srodku mieszkania?jesli tak to oprocz grubych scian jak to wyglada i czy mozna bez problemu wejsc do srodka do budynku?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.07.07, 18:25 Moim zdaniem dobrze wygląda, ładnie otynkowane, niewiele już zostało do zrobienia, windy, płytki na klatkach, malowanie itd. Nie wiem czy można bez problemu wejść, oficjalnie to pewnie przez TBS trzeba by jakoś wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 13:41 czy ktos był w środku w budynku i widział swoje mieszkanie? czy jest problem z wejściem na ta budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 19.07.07, 20:03 wiem ze najwazniejsze jest to zebybysmy dostali nasze mieszkania bez zadnych problemow czy dodatkowych doplat ale to jak on wyglada tez jest wazne.wlasnie ogladam zdjecia bloku nr-wyglada fatalnie,jakby wybudowali go w latach 80-tych a w tym roku tylko ocieplili i pomalowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.07.07, 09:20 Ja dalej uważam, że to kwestia gustu. Dla mnie paskudne są te bloczki UWI po drugiej stronie ulicy pomalowane na absurdalne kolory. Ale z drugiej strony to tylko kolor, naprawdę nie ma to dla mnie znaczenia, ważne, żeby technicznie było porządnie. 99% czasu będę oglądał ściany w środku w swoim mieszkaniu, a nie budynek z zewnątrz. Na pewno nie jest to żadna nowoczesna bryła ale to było wiadomo już w momencie zakupu, chociaż mieli mieli tylko 2 obrazki :) Ale są też plusy budynku np. ściany są grubsze niż w wielu innych budynku, latem będzie chłodniej a zimą mniej trzeba będzie ogrzewać. Są piwnice, co jest ostatnio rzadko spotykane. A przy takim rynku jaki jest jak się komuś naprawdę nie będzie podobało, może sprzedać mieszkanie i kupić co innego, z tego co się orientowałem to mieszkania na batorego bardzo dobrze i drogo się sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksx Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 14:05 Podpisywaliście już aneksy do umowy?? Co o nich sądzicie, dużo zmieniają?? i jakie to może mieć dla nas skutki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 24.07.07, 17:59 jjakie aneksy?? ja nic nie wiem! czy cena sie zmienia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.07.07, 18:10 Spokojnie, cena się nie zmienia, aneks jest dla nas raczej korzystny, ja nie widzę w każdym razie żadnych kruczków.Zrezygnowali z administrowania przez spółdzielnie, sami możemy od razu wybierać zarządzającego wspólnotą. Zrezygnowali z uznania 5% wpłat jako zabezpieczenie wykonania umowy. Skrócili terminy ewentualnego zwrotu środków gdyby rozwiązano umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 24.07.07, 20:35 czy ktos moze mi blizej powiedziec o co chodzi z tym aneksami do umowy.czy ptbs wysylal je kupujacym?bo ja nic nie wiem///a w ogole to stwierdzenie o skroceniu terminu ewentualnego zwrotu środków gdyby rozwiązano umowę-wydaje mi sie raczej podejrzane...co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.07.07, 20:50 Myślę, że nie ma tu nic podejrzanego. W tbs powiedzieli, że korygują klauzule uznane za niekorzystne dla klienta developerów, które i tak chyba przez sądy są uznawane za niewiążące. Dodatkowo były różne zamieszania w tbs i myślę, że miasto nie chce, żeby były jakieś zastrzeżenia co do działalności tbsów. Kolejna sprawa to rezygnacja tbsów z developerki, to jest ostatnia inwestycja developerska ptbs. Kolejna rzecz to planowane połączenie tbsów. Także myślę, że raczej jest to związane z porządkami w PTBS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 27.07.07, 13:18 Strasznie mizerna aktywność na tym wątku. Mieszkania już właściwie skończone, ale z tego co się dowiedziałem w enei jest problem z prądem. To znaczy po prostu prąd nie jest podłączony do naszej budowy i nie wiadomo kiedy będzie. Może to spowodować oddanie nam mieszkań w bliżej nieokreślonym terminie. Pewnie jest jakaś kwestia finansowa pomiędzy dostawcą a TBSem. Myślę, że trzeba by pomęczyć TBS w tej kwestii, jeśli oczywiście jesteście zainteresowani jak najszybszym odbiorem mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 28.07.07, 14:34 No to pomęczmy PTBS, kiedy mieszkania będą oddane. Jak widziałem dziś, kończą malować ostatnią ścienę, a Panie myją okna i zrywają folie. Blok już prawie skończony, parking prawie gotowy, śmietnik nawet wymurowany. Teraz pewnie blok będzie osiadał. Na moje oko nie oddadzą mieszkań prędzej, aż z budowy drugiego bloku nie zniknie dźwig, a zostały im jeszcze dwie kondygnacje + dach. Jak macie jakieś info to wrzucajcie na forum. Niech się coś dzieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.eranet.pl 28.07.07, 17:56 Myślę, że dźwig nie ma nic do rzeczy, oddać mogą wcześniej, tak jak było na szyperskiej. Kwestia tylko chęci TBSu, załatwienia prądu itd. Wykonawca musi skończyć budowę do końca lipca, także zostały 3 dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: PTBS Deweloper IP: *.Red-88-17-251.staticIP.rima-tde.net 31.07.07, 23:19 witam wszystkich serdecznie! Ja jestem zainteresowana drugim blokiem, tzn. tym pozniejszym. Czy ktos moze mi udzielic info, ile kondygnacji juz zbudowano? ile czasu moze zajac budowa kolejnych? bede wdzieczna za jakoiekolwiek wiadomosci. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 09:40 Budynek numer 2 ma w tej chwili - od strony TESCO stawianą już 5 kondygnację, a od strony kościoła kończoną 4 kondygnację. Generalnie budowa posuwa sie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.asta-net.com.pl 13.08.07, 13:12 hej czy juz ktos z was zna jakies terminy odbiorow mieszkan??? z tego co wiem to 1 budynek powinien byc juz skonczony.mi bardzo zalezy jak najszybciej dostac klucze-ale w biurze nie potrafili okreslic jakiejkolwiek daty.moze ktos cos sie dowiedzial jakas drogą mniej oficjalną.i czy ktos byl w srodku w mieszkaniu?? duzo jest usterek do poprawki????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 14:02 Budynek 1 z pewnością jest już skończony, trwają teraz prace dookoła budynku - układany jest pozbruk. Parking z tego co widziałem także skończony, śmietnik wymurowany. No właśnie, a jak się dostać do środka?? czy można uzyskać pozwolenie?? i jak się ma sprawa terminów PS. W budynku numer 2 zaczęli już na parterze wstawaić okna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.08.07, 19:32 hej!jesli chodzi o wejscie do srodka to nie ma z tym problemu.bylam ostatnio na placu budowy zeby fotki popstrykac. pewnien pan mnie zagabnal i powiedzial ze jak chce to moge isc do biura(ale nie do tego na sw.marcinie)i porosic "majstra" zeby pokazal mi moje mieszkanie.koniec koncu nie poszlam bo nie mialam czasu.wiec jesli ktos chce to moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 13.08.07, 20:17 Usterek trochę jest, ale drobnych i nie aż tak dużo. Termin oddania - tak jak już pisałem i niestety nikt się tym nie zainteresował. Dopóki do budynku nie będzie podłączony prąd, nie ma mowy o oddawaniu mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 13.08.07, 23:16 Aczkolwiek ktoś pisał, że w biurze PTBS nic nie wiedzą o terminach oddawania mieszkań. Mi powtarzali kilka razy, że na pewno w październiku będą odbiory. Nie znają dokładnych dni, ale na pewno październik. Hydrobudowa już oddała mieszkania TBSowi, także teraz czekamy na ich ruch. A teraz sprawy z innej beczki, skoro mieszkania już są właściwie gotowe. Dostawcy kablówki i internetu. Z tego co się orientowałem, jedynym dostawcą jest firma East&West, o której przeważająca większość opinii jest negatywna. Jako, że moje okna akurat są zwrócone na północ, to nie ma mowy o satelicie. Czy ktoś miał do czynienia z montowaniem prywatnych (lokatorskich) anten satelitarnych na dachu bloku? Estetycznie jest to chyba lepsze rozwiązanie, niż np. na balkonie. Ale czy technicznie jest to możliwe, bez ciągnięcia niepotrzebnych kabli np. po ścianie budynku, tylko wykorzystując chociażby okablowanie przygotowane do odbioru TV z kablówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 20.08.07, 22:52 Oglądałem dziś nasz bloczek, i chyba niedługo nam go odsłonią, gdyż chłopaki przygotowali już pale i będą odgradzać blok numer jeden od bloku numer dwa. Drzewka już wysadzone, krzaczki też, w zasadzie nie już tylko placu zabaw, i jak pisał hovercraft prądu :( Ja po tym co widziałem jestem optymistą i wierzę, że w pażdzierniku będą odbiory. A może PTBS zorganizowałby dla chętnych obejrzenia swoich mieszkań, w jakiś dzień dwie godzinki zwiedzania?? Co Wy na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 15:41 Aktywność na forum na stałym poziomie, średnio jeden post na 2 dni :) Oglądałem gotowe mieszkanie i mam pytanie do tych, którzy może wiedzą coś więcej. W mieszkaniach podobno są niezależne instalacje od dwóch telewizji kablowych, czy ktoś może wie od jakich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 31.08.07, 18:25 odbiory powoli sie zblizaja, a czy ktos z was juz byl w mieszakniu i pobral dokladne pomiary zeby pozniej szybko z ekipa remont przeprowadzic i nie marnowac czasu na czekanie na materialy- typu kafelki i roznego rodzaju mebelki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 04.09.07, 13:17 i co tu taka cisza?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.07, 14:32 Taka cisza jak zawsze, aż mi się tutaj nie chce pisać. I nie piszę, bo i tak brak odzewu. Ale skoro już się odezwałem :) Mieszkania w 1 budynku już są właściwie gotowe. Odbiory w październiku, nie wiadomo nic dokładnie. W TBSach mówią, że będziemy podpisywać umowy z Eneą we wrześniu i wtedy powinny już być znane terminy odbiorów. Budynek coraz bardziej mi się podoba, balkony mogłyby być trochę lepsze. Teren między budynkami w porządku, nie ma jakiegoś wielkiego ścisku. Klatki schodowe dość szerokie, szczególnie przy windach, mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 04.09.07, 16:11 witam wszystkich, byłam na balkonie i jak dla mnie są fatalnie wykończone, otóż "szczelina" na dole-którą woda ma odpływać z balkonu jest bardzoooo wysoka, okropne wrażenie, poza tym są umocowane tylko 3 albo 4 rury połaczone wielką, prawie przeźroczystą płytą typu plexi lub podobnym tworzywem, nie mam lęku wysokości, ale stojąc na tym balkonie miałam niezłego pietra. Przy tych wynalazkach miałam wrażenie, że balkon jest za bardzo pochylony..... Oj, chyba przez ten balkon zacznę mieć lęk wysokości pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolantad Re: PTBS Deweloper 04.09.07, 16:17 aaaa, ogólne wrażenie?! będziemy sobie w okna zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.09.07, 19:38 W okna zaglądać? W okna, to można sobie w atanerze zaglądać, tu nie jest aż tak źle. Zresztą, z mojej strony nie ma możliwości, mogę za to Tesco oglądać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.09.07, 19:40 Tak jak mówiłem, balkony nie są najlepsze, ale głównie jeśli chodzi o estetykę. Poza tym - to nie jest jakieś kameralne osiedle, i tak za bardzo na balkonie posiedzieć się nie da, także na Twoim miejscu skupił bym się na wykończeniu wewnątrz mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 04.09.07, 21:24 A ja z mojego balkoniku bede miala widok na pestke no i leku wysokosci tez nie doznam bo mam mieszkanko na parterze.A tak serio- czy mysliscie,ze odbiory beda w pazdzierniku?naapewno? jesli to prawda to trafilismy w 10-tke z ptbs-em.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 05.09.07, 07:19 Na pewno to nie wiadomo ale na na 95%. Nic już nie stoi na przeszkodzie. Mieszkania są gotowe, z Eneą i Dalkią (przynajmniej na to wygląda) doszli do porozumienia, także wydaje się już nic nie stać na przeszkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 09:06 Jak zwykle na wątku nic się nie dzieje. A budowa skończona, wykonawcy powiedzieli mi, że będą chcieli oddawać mieszkania jakby do akceptacji przez nas, tzn. będzie można zgłaszać ewentualne uwagi zanim TBS przekaże mieszkania. Tylko pytanie co z tym TBSem, nic się nie dzieje. Mówili, że będziemy we wrześniu podpisywać umowy energetyczne, wrzesień powoli się będzie kończył a tu nic. Czy macie jakieś informacje w tej kwestii? Może byście pomęczyli TBS o to, jak będzie więcej takich jak ja, to może zaczną coś robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 18.09.07, 09:24 z wielką przyjemnością zadzwonię do PTBS i jestem ciekawa co mi odpowiedzą pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 20.09.07, 14:43 dzwonilam przed chwila do PTBS i nie wiedza kiedy odbiory :( jakis pan powiedzial ze nie wczesniej niz na koniec pazdziernika-bo nie mamy jeszcze pradu- a tak wszystko jest gotowe. a tydzien temu mialam nieoficjalne info z dobrego zrodla ze ok. 10.10. Ciekawe o co chodzi???? czy ktos cos wie dokladniej????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 20.09.07, 15:15 dokładnie taką samą informację otrzymałam z PTBS, że nie znają terminu przekazania mieszkań pozdrawiam przyszłych sąsiadów Z tego co wiem, to mało osób, które zakupiło mieszkania będzie tam mieszkać, większość na sprzedaż albo na wynajem Pewnie dlatego tak mało osób udziela się na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 15:23 Jeśli to prawda co piszesz, to nie najlepsza wiadomość. Mieszkałem już w bloku gdzie dużo mieszkań było wynajmowane studentom, efekt - śmieci pozostawiane byle gdzie, oczywiście nocne hałasy, grille na balkonie itd. Właściciele w ogóle się wspólnotą nie interesowali, ciężko było podejmować uchwały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 15:19 Chodzi o to, o czym już od dłuższego czasu piszę. Nie ma prądu na budowie. PTBS nie dogadał się z Eneą, pewnie ktoś kto podejmuje decyzje w Enei nie dostał takiej łapówki jaką chciał i sprawa utknęła w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 24.09.07, 15:59 i cóż, odbiór z paźniernika przesunięty jest na listopad lub początek grudnia. A wszystko za sprawą ENEA. Dodatkowo za miesiąc zaczną kłaść chodnik, który będzie dojściem do bloku. W mieszkaniach zainstalowane są media 3 firm: TP SA INEA KOMA pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 17:51 Z moich informacji wynika, że noże być różnie z tymi odbiorami, równie dobrze mogą być w marcu. Czemu twierdzisz, że za sprawa ENEI. Ja wiem tylko że nie ma trafostacji a kto zawinił, to zależy kogo zapytasz. Co do mediów - ja słyszałem, że jest TPSA i Echostar, skąd masz informacje o INEi i komie? Jak zadzwonisz do INEi, to powiedzą, że batorego nie obsługują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 17:54 A co do ENEA, mam propozycję żeby Ci, którym jednak zależy na dość szybkim zamieszkaniu wzięli telefon i wydzwaniali do nich. Jeśli z Ich winy będę musiał dłużej czekać na wprowadzenie się, na pewno pierwszą rzeczą, jaką zrobię będzie zmiana dostawcy energii i innych też będę do tego namawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 18:07 A tak generalny komentarz - to jest chore, żeby w centrum miasta był problem z podłączeniem prądu,. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 19:36 to prawda, paranoja, że w kraju, kótry uważa się za demokratyczny czekało się za prądem - prawo monopolisty. Z tego co wiem, nasz sąsiad "Jakś-Bud" czekał za podłączeniem prądu około pół roku. Mam nadzieję, że nas to nie czeka. Z tego co się dowiedziałam, to ENEA obiecała PTBS, że zostanie to podłączone w ciągu miesiąca, dwóch. O operatorach dowiedziałam się w PTBS, Ci usługodawcy zgłosili się do nich i "dali" okablowanie. Myślę, ze nie wprowadzali by mnie w błąd, bo nie widzę związku. Dla mnie optymalnym terminem do otrzymania kluczy, w tej sytuacji byłby początek roku. Mam nadzieję, że to nie będą tylko "pobożne życzenia"! Dodatowo na bloku dokonywane są pomiary geodezyjne mieszkań. Odbiór mieszkań przez PTBS od wykonawcy praktycznie zakończony, wszelkie usterki wcześniej zgłoszone zostały usunięte. Sprawa chodnika jeszcze została, który będzie wykonany w przyszłym miesiącu. Czekają też aż z budowy znikie żuraw (blok 2) i zaczną się prace stricto w budynku. Wjazd do budynku będzie zrobiony tymczasowo(do momentu zakończenia bud.2) od strony Jakś Budu. Gdy już prąd będzie dociągniety do budynku zostanie zdemontowany płot. Tak naprawdę już można byłoby go rozebrać, ale stach przed wandalami nie pozwala im na to. Rozsądne podejście. PTBS-owi też zależy na jak naszybszym oddaniu budynku ze względu na koszty, o okres grzewczy tuż, tuż...... To na tyle inforamcji, które udało mi się uzyskać. Jeżeli wiecie coś więcej, piszcie sąsiedzkie pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 20:49 Anyż trudno wiedzieć coś więcej, masz bardzo dokładne informacje. Dla mnie optymalnym terminem byłby październik a mniej optymistycznym listopad, także jestem sytuacją zdegustowany. Szczególnie, że główne problemy jakie ludzie mają z mieszkaniami to opóźnienia developera ( a właściwie wykonawcy) tu wykonawca wywiązał sie bezbłędnie (brawa dla HB9) ale gorzej z resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:15 nie wiem, czym jesteś zdegustowany. Ja i to przymowałam z przymrużeniem oka, że termin oddania mieszkań będzie w pażdzierniku. Wegług umowy, jaką przynajmniej ja podpisywałam to termin oddania budynku jest marzec 2008 z możliwością przesunięcia na czerwiec 2008. Jeżeli oddadzą mieszkania w tym roku to i tak będzie to wcześniej niż umowa zawiera. Mówić tak mówili, ale czemu umowa tego nie przewidywała? Już wtedy takie mówienie o pażdzierniku brałam z przymrużeniem oka, choć niwątpliwie byłoby rewelacyjnie. Zwłaszcza, że kredyt już spłacam a mieszkania nadal nie mam. ENEA nie będzie chciała za szybko podłączyć prądu, bo to nadal budowa (blok nr 2), a wiadomo, że najlepiej zarabiają na prądzie budowlanym, zwłaszcza, że cała inwestycja nie została zakończona. Dla mnie jest to trzeci przykład, gdzie do części oddawanych budynków z całej inwestycji nie ma prądu i czeka się na niego i czeka..... Na kolejne ino odnośnie postępów w budowie a raczej przyłączy jestem umówiona na drugą połowę października, do tego czasu pewnie będzie głucho.... oby jednak nie..... acha, nasz blok dostał pozwolenie na odłączenie od budowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:21 mam pytanko, czy zastanwialiście się nad odbiorem mieszkań? Chodzi mi o to, czy we własnym zakresie bedziecie to robić, czy też korzystać z wynajętych inspektorów budowlanych. Zmierszyć ściany i sprawdzić poziomicą to nie sztuka, ale pozostałe elementy mieszkania? Czekam na info, jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 21:55 Zastanawialiśmy się :) Grubsze wady sami wypatrzymy a ukryte wady i tak wyjdą dopiero po jakimś czasie. Więc pytanie czy warto coś takiego robić? Z drugiej strony, kupując mieszkanie za tyle pieniędzy, chyba warto poświęcić jeszcze trochę na fachową ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 21:41 Chyba masz inną umowę. Ja mam październik 2007 z możliwością przesunięcia do marca 2008. A dokładnie to tak "pod warunkiem uzyskania dla budynku nr 1 odrębnego pozwolenia na użytkowanie, istnieje możliwość przekazania lokali w terminie do 31 października 2007r". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:43 to mamy inne umowy.... jestem zaskoczona, ale za to nie tak brdzo obużona jak Ty na termin oddania mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 21:55 no i znalazłam pierwsze oferty sprzedaży mieszkań na Opieńskiego, cena za metr2 = 7380zł, pewnie posypią się następne Mieszkania kupione na sprzedaż albo na wynajem to jako ciekawostka do wątku o naszej budowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 22:44 7380 to dużo czy mało, porównując do cen rynkowych. Ja wyceniałem na bliżej 8.000 :) W każdym razie, ci co kupili na sprzedaż po pierwszej cenie, to są jakieś blisko 100% do przodu, jedna z lepszych inwestycji ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cmbg.cable.ntl.com 25.09.07, 00:19 ci co kupili po cenie pierwotnej i maja zamiar mieszkanie sprzedac i zrealizowac zyski są niezlymi szczesciarzami, jednak spora czesc osob kupila mieszkania by w nich mieszkac i oni na tym nie zarobią co najwyzej nie stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 24.09.07, 22:24 Ja mam w umowie tak samo jak Hovercraft. Dzisiaj rozmawiałam z działe minwestycji. Pan poinformował mnie że odbiory na 100% w tym roku na koniec października lub w pierwsze dni listopada. Problem z Eneą wciąż aktualny, nie ma trafostacji, której budowa ma zająć Enei tydzień, tylko nie wiadomo kiedy. Wystąpili też do Enei o założenie nam liczników w mieszkaniach. Prace wewnątrz budynku zostały zakończone, a budynek posprzątany. Podobno :) Wszystkie odbiory są ok i teraz czekają na uprawomocnienie się wszystkich papierów. W tym roku chcą nam też już załatwić księgi wieczyste. To tyle mi powiedział. A tak na marginesie - jak Wam się udało wejść do mieszkań? Ja nawet nie sforsowałam strażnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 24.09.07, 22:40 Tak, strażnik, jak to sie mówi po angielsku "is a tricky one" :) W środku posprzątane, do budynku weszli ci, którzy dokonywali zmian w aranżacji pomieszczeń i potwierdzali wykonawcy realizację tych zmian. Co do Enei i trafostacji, bardzo optymistyczne jest to co mówisz ale coś nie za bardzo wierzę. Nie znam się na tym zupełnie, ale tydzień czasu to wydaje się dość mało na budowę czegokolwiek bardziej skomplikowanego niż psia buda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 25.09.07, 08:27 aaa... wszystko jasne:) myślałam że strażnik wpuszcza wybiórczo ;) Myślę że zbudowanie tej trafostacji w tydzień to nie jest jakiś straszny problem skoro oni sie tym zajmują na co dzień. Podejrzewam raczej że jest jakiś problem komunikacyjny (moze finansowy) pomiędzy PTBS a Eneą... Oby to zrobili jak najszybciej bo właściwie już chyba tylko to ogranicza nam odbiór mieszkań... najgorsze że nie ma jak zamawiać fachowców - bo na kiedy skoro nie wiemy kiedy beda klucze? A potem będzie szukanie na wariata kogokolwiek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 26.09.07, 14:36 na stronach PTBS pojawiły się zdjęcia z zakończonej budowy naszego bloku, zapraszam do oglądania www.ptbs.pl/?i=gal&d=37pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: 217.96.67.* 26.09.07, 15:06 Myślałem, że już nie będą aktualizować galerii :) Bardzo ładnie, mi się te kolory podobają, lepsze to niż różowo-szaro-fioletowe i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 27.09.07, 11:45 i mnie sie podobaja i kolorki i bloczki,klatki,windy itd-super!tak sobie mysle, ze jak zrobili aktualizacje to moze wreszcie ja nam oddadza a to byl taki oststni krok.nie moge sie doczekac a dzieki wszystkim, ktorzy angazuja sie w rozne informacje o ptbs i naszych mieszkaniach.ja niestety nie moge bo nie jestm na miejscu.mysle ze wkrotce podziekuje odobiscie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 11:01 Co do fachowców to myślę, że trzeba się wymieniać kontaktami, jak ktoś będzie miał kogoś dobrego to jak skończy u niego może się przenieść do następnego mieszkania i.t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 14:34 A z tym prądem, to nie jest chyba tak źle. Wczoraj w jednym z mieszkań od strony Tesco paliło się światełko, chociaż to może była poświata światła z korytarza ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.07, 17:37 prąd jest, ale budowlany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 15:12 Podobno coś się ruszyło z prądem, przynajmniej tak mówią w PTBS. Według nich do końca listopada wszystko powinno być gotowe do odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 04.10.07, 15:55 no wreszcie!!!cala najwieksza robota zrobiona a tu maly problem z prodzikiem a my czekamy i czekamy.ja jestem juz dobrej mysli.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 04.10.07, 17:52 dzisiaj dzwoniłam do PTBS i tez powiedzieli, że dopiero druga połowa listopada:( bez sensu. czemu się nie chcą zgodzić żebyśmy korzystali z tego prądu budowlanego? mi zależy na jak najszybszym odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 04.10.07, 18:05 Nie mogą się zgodzić na prąd budowlany, bo nie mają koncesji czy pozwolenia na dystrybucję, jakoś tak. W związku z czym nie mogą nam prądu sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 05.10.07, 11:48 ale w polowie listopada maja dopiero przylaczyc prad czy maja oddawc nam mieszkania?czy to i to jedniczenie?pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 13:10 Miejmy nadzieję, że to i to jednocześnie. Trzeba obserwować, czy faktycznie budują tą trafostację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 09.10.07, 15:01 otrzymałam telefon z PTBS, że mam się wstawić w biurze na podpisanie umowy energetycznej. Oczywiście na pytanie, kiedy nastąpi odbiór - to termin jeszcze nie znany. Co o tym sądzicie? Powiem szczerze, że nie wim co o tym myśleć. Odbierałam wcześniej inne mieszkanie i umowy na energię dopiero były podpisywane po odbiorze mieszkań. A najlepiej jak się ma w rękach akt notarialny. Co o tym myslicie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 09.10.07, 22:09 Ta... też mi się to nie podoba, obawiam się tylko że nie mamy większego wyboru. Zwłaszcza ze mi babka przez telefon powiedziala ze umowa jest standardowa i nie mamy i tak prawa protestu. Trzeba podpisać i koniec. Tylko jak podpisywać umowy skoro mieszkania nie są jeszcze nasze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 10.10.07, 13:01 ja się wstrzymuję z podpisywaniem czegokolwiek do przyszłego tygodnia. Będę starała się dociec o co chodzi i czemu od końca jest to załatwiane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 10.10.07, 13:07 ja tak sobie mysle ze wstrzymanie sie do przyszłego tygodnia nic nie wniesie i obawiam sie ze nie mamy wiele do powiedzenia w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 15.10.07, 12:00 Rozmawiałam dzisiaj z panem z działu realizacji inwestycji. Dowiedziałam sie że Enea formalności ma już za sobą - w drodze przetargu wyłonili wykonawcę prac na naszej budowie i najprawdopodobniej w tym tygodniu zaczną kopać. Jeśli praca przebiegnie bez problemów to jest to praca na 2-3 tygodnie. Następna sprawa to odbiór ich prac - taki odbiór trwa co najmniej tydzień, facet mówi że nawet do 2 tygodni. Z tego robi się koło 5 tygodni, ale jeśli coś się przeciągnie to może i 6 a może i 7... Stąd ostatnio podawany termin na koniec listopada. Powiedział mi też, że można dzwonić po pierwszym tygodniu listopada, wtedy powinien mieć już konkretne informacje. To tyle na dziś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 21:14 Jest chore, brak infrastruktury sieciowej w energetyce. Dlaczego? Bo rządzą marketoidy a nie inżynierowie. Cięcia na inwestycje i remonty, eksploatacja metodą górniczą "na zawał"; ważne są pierdoły w firmowej gazetce, konsolidacje i restrukturyzacje, wskaźniki i wykresy jak w Enronie. Przykładami takiej polityki były niedawne awarie sieci w stolycy. Wejście konkurencji jest tylko pozornym krokiem naprzód, bo bez nowej sieci nic nie zrobią, a to są potężne koszty. Popatrzcie jak mozolnie Netia buduje swoją sieć, niezależną od francuskiej dojarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 10.10.07, 14:24 hej!jesli juz dociekniecie czemu to wszystko idzie od konca to czekam na wszelkie wiesci.z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 10.10.07, 15:23 bez naszego podpisu też nic nie zrobią, tak naprawdę to są od nas zależni. A bez uzyskania odpowiedzi na kilka pytań niczego nie podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.07, 08:07 Nie wiem jaki widzicie problem z podpisaniem umowy energetycznej. Nie obciążą nas przecież kosztami dopóki nie podłączą prądu i nie przekażą nam mieszkań a to nam przecież chodzi. Chyba jest jakieś zagrożenie o którym nie pomyślałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 11.10.07, 11:15 ide dzisiaj podpisac te umowe energetyczna- mysle ze wszystko jest ok. nie rozmumiem czemu teraz jest takie wielkie halo z waszej strony- przeciez pierwszy termin podpisywania tych umów to była połowa września- dopiero teraz sie dowiedzieliście ze umowy beda wczesniej niz oddanie lokalu ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 11.10.07, 12:25 tak, ja się dopiero teraz o tym dowiedziałam, jak zadzwoniła do mnie Pani abym wstawiła się do biura na podpisanie umowy. Na chwilę obecną niczego nie podpisuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.07, 12:25 Trochę zamieszania jest z naszymi mieszkaniami i ludzie robią się coraz bardziej podejrzliwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 11.10.07, 14:15 a co oni moga wykombinowac,jesli karza nam podpisywac umowy energetyczne,wydaje mi sie mieszkania musza byc juz wkrotce przekazane.moze maja swoj taki zakres dzialania,niektorzy lubia od konca:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 11.10.07, 14:26 otóż na podstawie tego co mamy w umowach wcale mieszkania nie muszą cyć wkrótce przekazane - bo mają termin do kwietnia 2008... :) Ktoś juz widział tą umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WXZ Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 11.10.07, 21:33 Umowa jest bardzo standardowa, na papierze ENEI, nie widzę tam żadnych zagrożeń płynących z podpisania jej. Prędzej czy później i tak trzeba będzie ją podpisać. Faktycznie kolejność jest troszkę zachwiana, ale w umowę wpisują już nowy adres, tak więc to tylko dobrze. W rozmowie pojawił się znowu termin 15 listopada, a jedyną przeszkodą we wcześniejszym odbiorze jest ENEA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 15.10.07, 12:02 Rozmawiałam dzisiaj z panem z działu realizacji inwestycji. Dowiedziałam sie że Enea formalności ma już za sobą - w drodze przetargu wyłonili wykonawcę prac na naszej budowie i najprawdopodobniej w tym tygodniu zaczną kopać. Jeśli praca przebiegnie bez problemów to jest to praca na 2-3 tygodnie. Następna sprawa to odbiór ich prac - taki odbiór trwa co najmniej tydzień, facet mówi że nawet do 2 tygodni. Z tego robi się koło 5 tygodni, ale jeśli coś się przeciągnie to może i 6 a może i 7... Stąd ostatnio podawany termin na koniec listopada. Powiedział mi też, że można dzwonić po pierwszym tygodniu listopada, wtedy powinien mieć już konkretne informacje. To tyle na dziś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 16.10.07, 17:52 Byłem dzisiaj w PTBS, miałem dobre intencje, chciałem podpisać umowę. Niestety arogancja ENEi (w moim odczuciu) spowodowała, że na razie umowy nie podpisałem. Po pierwsze umowa nie była podpisane przez ENEę. To jeszcze mogłem przeboleć, jednak na końcu umowy dowiedziałem się, dlaczego nie była podpisana. Ostatni paragraf umowy jest właściwie pusty, do wypełnienia przez ENEę kiedy im będzie pasować. Przede wszystkim zawiera termin rozpoczęcia świadczenia usługi. ENEa nie może go wpisać bo go nie zna. My też go nie znamy, to po co jakakolwiek umowa? Niby dlatego, że bez umowy ENEa nie zamontuje liczników. To czemu nie zrobić tego po ludzku, w normalnej kolejności, czyli ustalić termin odbiorów mieszkań, wtedy podpisać umowy z ENEą od tego dnia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.10.07, 13:09 ja podpisałam i oddałam im umowę. Babka powiedziała mi ze jak nie chce to wcale nie musze jej podpisywac, tylko jak tego nie zrobie to potem sama bede latac do enei i załatwiać formalności. Więc nasz wybór - przymusu podpisania nie ma, a miejsca potem uzupełnione przez eneę będzie można zweryfikować z protokołem odbioru bo w protokole odbioru będą te same informacje. Więc jeśli coś się nie będzie zgadzało to o wszystkim bedziemy wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 23.10.07, 14:31 ja tez podpisalam tzn.nawet nie ja tylko tata mego chlopaka.nie bylo z tym zadnych problemow.nie musialm nawet go do tego upowazniac.w jakis sposob jestesmy zabezpieczenie i nie spodziewam sie niczego podchwytliwego.juz bardziej sie obawialam jak kupowalam to mieszkanie.umowe zmienilabym w wielu punktach bo mi nie pasowala.ale panie delikatnie wypersfadowaly mi to,gdyz bylo wielu chetnych na nie.teraz to juz pestka w stosunku do tego jakie zakupy poczynilismy na poczatku. a w ogole macie jakies wiesci o terminach odbiorow mieszkan?jeste juz cos nowego.czy nadal ta 2 polowa listopada? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 14:34 Nic nowego, nadal druga połowa listopada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 08:33 Dzisiaj dowiedziałem się nieoficjalnie w Enei, że tbs nie mówi nam chyba jednak prawdy. Twierdzą, że nic się w sprawie prądu nie dzieje (i to widać na budowie, mimo zapewnień PTBS żadne prace się nie rozpoczęły) i żadne działania w chwili obecnej nie są ustalone. W związku z tym oddanie nam mieszkań w listopadzie wydaje się niemożliwe, nawet w grudniu może być problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 24.10.07, 10:34 ale ktos pisal wczesniej na forum ze widzial jak cos tam kopali kolo naszego bloku.juz jakis czas temu.a poza tym po co mieliby klamac jesli to jest latwe do zaobserwowania czy robia cos czy nie,tysiace ludzi sie tamtedy przewija.klamstwo ma krotkie nogi.jak w enei mowi ze nic sie nie dzieje to poco kaza nam podpisywac umowy..??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.07, 10:38 Ja tylko mówię, to co słyszałem, sam nie wiem co o tym myśleć, a czy coś kopali przy budynku? Nie wydaje mi się, nic nie widać żeby coś się działo. Czemu chcą podpisywać umowy? Ja nie widziałem, żeby te umowy były podpisywane przez Eneę także może to akcja samodzielna TBS-u - jak podpiszemy umowy, to może Enea zacznie coś robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 25.10.07, 10:00 mam nadzieje ze PTBS nie robi nas w balona. ja czekam z niecierpliwoscia na klucze, bo za chwilę konczy mi się wynajem mieszkania i nie bedę miała gdzie mieszkać. spróbuje zdobyć jakies info z enei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 12:34 Mi tęz kończy się wynajem i będzie problem, bo jestem pewien, że w listopadzie nic nie dostaniemy. Moje oczekiwania już się przesunęły na I połowę grudnia i oby na tym sie skończyło. Enea nic nie wie, bo to nie oni budują trafostacje (mówię to na podstawie informacji z tbs). Harmonogram (znowu, wg. TBS) wygląda tak: Złożony wniosek o pozwolenie na budowę trafostacji, powinien być w przyszłym tygodniu zaakceptowany. Budowa trafostacji przez firmę niezależną od Enea - 4 tygodnie. Odbiór przez Enea - 1 tydzień. I potem odbiory mieszkań. Czyli najwcześniej - 6 tygodni. Najpóźniej - wolę nie myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 25.10.07, 12:42 ja tylko dodam że wiem z Enei że dopóki WSZYSCY mieszkańcy nie podpiszą umów nie będzie odbioru... Więc nie ma wyboru, trzeba podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 30.10.07, 10:49 Dzwoniłam dzisiaj do PTBS - utrzymują że odbiory będą na koniec listopada lub początek grudnia i że od razu będą podpisane umowy notarialne. No miejmy nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 30.10.07, 14:55 Trzeba się w takim razie zorientować u jakiego notariusza i na jakich zasadach (za ile). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.10.07, 15:14 ale mnie pocieszyliscie!!!bo juz stracilam nadzieje na odebranie mieszkania w tym roku.no ale teraz pojawia sie jakies swiatelko w tunelu.z tego co pamietam akty natarialne mily byc podpisywane duzo pozniej i to jest najlepsza wiadomosc zw.z aktami.super!!!pozdrawiam sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 30.10.07, 15:18 Hovercraft nie wiem u jakiego notariusza ale pan powiedział mi że będziemy mieli 40% zniżki od standardowej stawki. Pytanie czy to rzeczywiście 40% zniżki czy jakiś pic na wode. Ale jeśli tak, to byłoby nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.10.07, 16:04 a z jakiej okazji mamy miec ta znizke u natariusza?dlatego ze kupilismy chaty od ptbs-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 30.10.07, 16:06 pewnie z takiej ze PTBS zobowiązuje sie podpisać wszystkie umowy notarialne u tego własnie notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 30.10.07, 16:10 a rozumiem,dzieki za info.myslalm ze kazdy indywidualnie musi znalezc sobie notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.07, 11:13 Tylko pytanie, czy oni w końcu zaczęli coś robić z tym prądem. Bo powtarzam, z tego co mi w TBS mówili, to absolutne minimum 5 tygodni od rozpoczęcia prac przy budowie trafostacji. 5 tygodni od dzisiaj to jakoś nie za bardzo pasuje na koniec listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 31.10.07, 12:14 no i tu własnie jak sie dopytywałam to facet mnie zbył - powtórzył kilka razy że nie ma obaw i że będzie na koniec listopada-początek grudnia. Ale co do prądu to ani nie potwierdził ani nie zaprzeczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 09.11.07, 00:35 mam pytanie: czy można domagać się odszkodowania za opóźniający się termin przekazania kluczy? nie pamiętam zapisów w umowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 09.11.07, 07:24 Nie sądze że można, a raczej inaczej, opóźnienienie będzie jak do kwietnia nie dostaniesz mieszkania, w umowie jest zapis "istnieje możliwość ...wcześniejszego oddania" czy jakoś tak. A propo, dotarły do mnie wczoraj informacje, że możemy w grudniu nie dostać mieszkań. Bo nawet jeśli zrobią prąd w grudniu, to przecież są święta i nikt nie będzie myślał o oddawaniu mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:53 Rozmawiałem z ludźmi z budynku jakś-budu obok nas, mówią że mieli taką samą sytuację i prawie pół roku czekali na prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:57 W TBSie z kolei mi powiedzieli, że nie wiedzą, czy w grudniu będą oddawać mieszkania. Także ja już się nastawiam na kwiecień, ale myślę co z tym zrobić mimo wszystko. Monopol Enei to jest tragedia, w ogóle im nie zależy na klientach, także jak w końcu dostaniemy mieszkanie natychmiast rozwiązuję umowę z Eneą i chociaż za prąd nie będę im płacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 09.11.07, 17:57 naprawdę taka kicha jest??? ja byłam w poniedziałek w ptbsie i panie z obsługi klienta nie potrafiły okreslic kiedy bedą dokładnie klucze -ale podtrzymywały termin listopad-grudzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 12.11.07, 01:01 faktycznie. taki zapis istnieje. wiec pozostaje jedynie cierpliwie czekac... na nowy rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 08:08 witam, dstałam pismoz PTBS, ze metraż mojego mieszkania zwiększył się o 0,4m2 i muszę dopłacić. Czy ktś z Was otrzymałą taką informację? NIe wiem jak do tego podejść, otóż powierzchnia mieszkania gotowego od planu może różnić się o -/+1% i tak jest zapisane w ustawie. Moje pytanie, czy jeżeli różnica w metrażu mieści się w tymże 1% to trzeba płacić te różnicę? pozdrawiam i dzięki za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 08:31 Zdecydowanie nie, moim zdaniem. Jeśli powierzchnia nie jest większa niż o % jaki masz zapisany w umowie, to nic nie musisz płacić. Nawet gdyby była większa, to mam propozycje. Pierwsza propozycja - nie zgodzić się z pomiarem i dokonać weryfikacji pomiaru. Druga - może dokonywałaś zmian w aranżacji ścianek i np. usuwałaś jakąś ścianę? W tym momencie zwiększyła ci się powierzchnia mieszkania, proponowałbym policzenie wtedy powierzchni z odjęciem powierzchni usuniętej ścianki. Trzecia - napisałbym TBSom o zwrot kosztów wynajmu i utrzymania mieszkania, jeśli ze względu na ich opóźnienia musisz takie koszty ponosić. Czwarte - jeśli jest jakieś niedociągnięcie w mieszkaniu, które jednak zaakceptowałaś to proponowałbym też to poruszyć. To jest kpina, żeby w sytuacji gdy nie wywiązują się z umowy wysuwają jeszcze dodatkowe żądania. Ale jesteś pewna, że masz zapis o 1% ? mi się wydaje że chyba miałem 2%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 08:41 Zresztą, jeśli będzie więcej takich sytuacji, to proponuję wspólny protest i zgłoszenie sprawy chociażby do Biura Nadzoru Właścicielskiego, które z ramienia Urzędu Miasta sprawuje kontrolę nad TBSami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 09:16 dzięki Hovercraft za odpwiedź, dokładnie to nie wiem, jaki mam zapis w umowie, czy to jest 1% czy 2%. Dokładie moje mieszkanie powiększyło się o 0,33m2. Zapłaciłam za 45,7m2 a obecnie jest 46,03m2. Żadnych zmian nie wprowadzałam do układu mieszkania, odbioru też żadnego nie dokonywałam. Zastanawiam się jak to rozegrać, do kogo zwrócić się o interpretację zapisu i czy należy dopłacacić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 09:29 znalazłam zapis w umowie i wychodzi na to, że będę musiała dopłacić do mieszkania "§ 3 1.Ostateczna powierzchnia lokalu zostanie ustalona na podstawie inwentaryzacji powykonawczej (obmiar ścian przed otynkowaniem). 2.Z zastrzeżeniem ust. 3 niniejszego paragrafu, różnica ceny wynikająca z powierzchni zinwentaryzowanej i powierzchni wskazanej w niniejszej umowie, zostanie rozliczona pomiędzy stronami w terminie do dnia odbioru lokalu, na podstawie ceny 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu, określonej w § 5 ust.1 niniejszej umowy. 3.Zmiana powierzchni użytkowej lokalu w granicach do ± 2% nie stanowi zmiany przedmiotu umowy i nie ma wpływu na cenę lokalu. 4.Zinwentaryzowana powierzchnia użytkowa lokali będzie podstawą do ustalenia wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 09:46 Zupełnie Ciebie nie rozumiem. Przecież napisałaś: "3.Zmiana powierzchni użytkowej lokalu w granicach do ± 2% nie > stanowi zmiany przedmiotu umowy i nie ma wpływu na cenę lokalu." Co oznacza, że jeśli różnica w towim przypadku jest nie większa niż ± 0,9 m2 to "nie ma wpływu na cenę lokalu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 12.11.07, 10:12 a w tych aneksach które niedawno trzeba było podpisac nie było jakiejśc zmiany w tych procentach i dopłatach? bo nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 12.11.07, 10:41 no i dzwoniłam do PTBS. Po pierwsze muszę to zpałacić, zapis ten podważył podobnoż Urząd Ochrony Konsumenta i został usunięty z umowy (ja to przekopiowałam z propzycji umowy, którą miałam w mailach, ostateczna umowę nie mam przy sobie). Pieniądze te musze wpłacic do końca listopada, bo chcą w połowie grudnia podpisywac akty notarialne. Koszt nie powinien przekorczyć 2000zł. Co do prądu, to uzyskałam informację, że jutro ENEA zaczyna stawiac trafostację. Według ENEI potrzebuja 5 tygoni +2 tydonie na odbiór. Jak oni chcą podpisywać akty notarialne bez odbioru mieszkań???? Tu nic nie trzyma się "qpy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 11:58 Dokladnie, nie trzyma się kupy. Ja bym na twoim miejscu nie płacił, ponieważ urząd UOKiK zajmuje się ochroną konsumenta, a ten zapis w twoim przypadku jest korzystny, także proponowałbym zadzwonić do UOKiKu i o to zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 12.11.07, 12:20 Zacznijmy od tego że nie ma opcji że ENEA stawia trafostację, bo tego nie robi ENEA. Stawia jakaś firma podwykonawcza wyłoniona przez PTBS a ENEA ma tylko na koniec tą trafostację od tej firmy odkupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 12.11.07, 12:39 napewno cos kreca to jest fakt ale my nic nie mozemy zrobic w umowach mamy terminy oddania na marzec czy kwiecien 2008 wiec cierpliwosc nam pozostala tylko niestety.im sie chyba nie spieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 12:46 Niby tak, ale też mamy napisane, że istnieje możliwość przekazania w październiku, jeśli uzyskają zgodę na oddanie samodzielnie 1 budynku do użytkowania. Zgodę mają, także ten warunek jest spełniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 15:19 Rozmawiałem z UOKiK. Powiedzieli mi, że nic nie wiedzą o tym jakoby taki zapis w umowie (o +-%) zakwestionowali. Kwestionowali zapisy niekorzystne dla klienta. Nawet jeśliby zakwestionowali taki zapis to dostałem informację, iż jeśli developer podpisywał umowę na proponowanych przez siebie wzorach umowy (a tak było). To nie może wnosić o uznanie zapisu za nieważny, może to robić jedynie klient. W związku z czym należy domagać się od TBSu pisemnego uzasadnienia ich roszczeń i przekazać to do UOKiK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 12.11.07, 15:45 Dzięki Hovercraft za info, jestem pod wrażeniem. Ja rozmawiałam z prawnikiem w firmie i jutro przyniosę umowę a on sprawdzi w ustawie jaki jest zapis i co można z tym zrobić jeżeli będę miała więcej info, to napiszę PS a do Was nie przychodziły takie pisma??? Fakt faktem, że w piatek byłam w biurze i Pani mi to do ręki dała, nie otrzymałam tego pocztą. Pewnie stąd jestem pierwsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 16:01 To wyjaśnia sprawę. W takim razie reszta pewnie dostanie pisma pocztą. Mam pytanie - czy w tym piśmie powołują się na jakąś klauzulę, jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 16:13 Znalazłem zapis, nie w klauzulach niedozwolonych tylko w raporcie UOKiK : „Strony dopuszczają możliwość nieznacznej zmiany powierzchni użytkowej lokalu opisanego w §2 p. 1 niniejszej umowy bez wpływu na wysokość ceny opisanej w §3 p. 5 niniejszej umowy. Jeżeli po obmiarze powierzchnia użytków lokalu mieszkalnego będzie większa lub mniejsza od powierzchni określonej §2 p. 1 niniejszej umowy o ponad 3%, to cena sprzedaży określona w §3 p. 5 zostanie odpowiednio skorygowana”. Moim zdaniem, chodzi tutaj o zapis dotyczący zapłaty po przekroczeniu progu a nie o niepłacenie przed jego przekroczeniem. Niezależnie, do tego jest to dokument będący opinią UOKiK i niczym więcej, nie jest w każdym razie w żadnym wypadku dla nikogo wiążący. Jak piszą na końcu raportu "Celem analizy niniejszego raportu było przede wszystkim wskazanie postanowień, które powinny zostać wyeliminowane z obrotu.","Naszą intencją jest również uświadomienie deweloperów, że w wielu przypadkach to asymetria w rozłożeniu wzajemnych praw i obowiązków oraz niezrozumiały charakter niektórych postanowień prowadzi do zaistnienia sporów pomiędzy konsumentami a deweloperami." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.11.07, 17:42 oj kombinują w tym PTBSie :( a z ta trafostacja to jest tak, że to PTBS bardzo poźno-za pózno zlożył jakis wniosek do Enei i dlatego to tak długo trwa. a w Enei wielkie zmiany reorganizacyjne i nikomu się nie spieszy :( A jak juz wybuduja ta trafostacje to znowu ptbs musi powiadomić Eneę- a ci ponoc mają tydzień na rozpatrzenie wniosku.(a swoja drogą to 5 tygodni na wybudowanie tego czegoś to cholernie dlugo)a ja za chwilę nie będę miala gdzie mieszkać bo umowa najmu mi sie kończy:( i chyba pojdę im pomóc w tych robotach żeby szybciej poszło;) a i póki co to nie dostałam żadnego pisma o dopłacie a w biurze byłam tydzień temu i nic nie mówili o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 00:29 wczoraj byłem na forum, wchodzę dziś, czytam i kopara mi opada. Miło że trzymacie rękę na pulsie. jak tylko będę miał konkretne informacje po osobistej wizycie na pewno dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 13.11.07, 07:31 Przyjrzałem się w locie aneksowi do umowy i jeśli dobrze zrozumiałem to aneks w ogóle wykreślił punkty o braku wpływu na cenę poniżej 2% powierzchni, i dopłacie za powyżej 2%, także w tej chwili chyba w ogóle nie ma o tym mowy w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 13.11.07, 08:28 w piśmie o dopłacie za lokal nie ma powołania na umowę, etc pismo przewodnie jest treści: "PTBS informuje, że w przypadku lokalu ..dokonane pomiary wykazałay róznicę w powierzchni lokalu mieszkalnego. W związku z powyższym wynosi 46.03 (było 45,7), co powoduje zmianę ceny mieszkania i konieczność dopłaty przed zawarciem aktu notarialnego. Pozostaje do usupełnienia .... + aneks do umowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 08:58 Hehe, aneks do umowy, teraz rozumiem cwaniaków. Odpisz im, że pismo jest niezgodne i z pierwsyzm aneksem do niej i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:00 Cena mieszkania jest zapisana w umowie i po wykreśleniu przez aneks zapisów mówiących o zmianie ceny w przypadku powierzchni +-2%, nie ma (jeśli dobrze kojarzę) w umowie zapisów umożliwiających zmianę ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 13.11.07, 09:18 ja nie podpisywałam wcześniej żadnego aneksu, jedyne co mam to umowę. NIestety jestem w delegacji i nie mogę do niej zajrzeć co tam jest dokładnie zapisane aaaa, termin płatności to najlepiej od razu włacić, a jak Panie nie może teraz to najpóźniej do końca listopada Wiedzą, jak pieniądze wyciągać, ale inwestycji nie potrafią skończyć na na czas..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 09:21 Ale w żadnym wypadku nic nie płać, daj spokój. Jak więcej osób dostanie coś takiego to pomyślimy co z tym zrobić. A mieszkania to myślę, że dostaniemy nie wcześniej niż w kwietniu - jak ludzie im nie zapłacą dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 13.11.07, 09:59 na chwilę obecną niczego nie będę płacić, w szczególności, że nie podpisywałam odbioru dokumentu, czyli należy to tak traktować jako coś, czego w ogóle nie otrzymałam. I taką strategię planuję teraz przyjąć. Jeżeli ktokolwiek dostanie takie pismo to piszcie i ustalimy wspólny sposób załatwienia tejże sprawy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slim3456 Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 13.11.07, 22:33 jutro bede w ptbs. dzis sie nie wyrobilem. dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cambridgebroadband.com 15.11.07, 13:07 a jak wyglada sytuacja z aneksami? podpisaliscie juz? ja wlasnie wczoraj dostalem i bede analizowal. na pierwszy rzut oka wyglada na to ze nic diametralnie sie nie zmienia w stosunku do oryginalnej umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 16.11.07, 12:23 witam, dostałam odpowiedź od prawnika. Otóż będę musiała dopłacić za powiększony metraż mojego mieszkania o 0,33m2. W umowie jest zapis, że ostateczna powierzchnia mieszkania będzie dokonana po inwentaryzacji a to jest rónoznaczne z dopłatą pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: 194.173.20.* 16.11.07, 13:25 odnośnie aneksu to ja nic nie dostałam. Podstawą u mnie jest umowa i tylko tyle mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 13:52 Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale jeśli nie masz aneksu to nie masz też w umowie wykreślonego punktu o powierzchni +- 2%, w związku z tym sama umowa zwalnia cię z opłaty za dodatkową powierzchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 13:46 Z całym szacunkiem dla prawnika, ale nie zgadzam się z tą interpretacją. Jeśli dobrze pamiętam, to zapis o ostatecznej powierzchni jest umieszczony w paragrafie z zapisem o tym, że od tej powierzchni będzie ustalony udział we wspólnocie i moim zdaniem tylko do tego ten zapis można odnosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 19.11.07, 09:55 A czy ktos z Was orientuje się czy ruszyła budowa trafostacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 19.11.07, 17:59 dzwoniłam dzisiaj do inwestycji i powiedziano mi,że w zeszłym tygodniu zaczęły się prace związane z trafostacją. i ponoć potrwa to 4 tyg + 2 tyg odbiór. czyli klucze na początku roku. a w grudniu -ok.20 ma być podpisywanie aktów notarialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 21.11.07, 09:19 Informacja z dnia dzisiejszego - trafostacja się buduje, jutro mają dowieźć budynek trafostacji, wykonawca deklaruje zakończenie prac do końca listopada, plus odbiór 2 tygodnie, ale pan z działu inwestycji mówi że nie chce na 100% potwierdzać tych deklaracji bo po wykonawcy można się wszystkiego spodziewać. Powiedział mi jednak też że podjęli decyzję że będą z nami podpisywać akty notarialne niezaleznie od tego czy prąd będzie zrobiony do końca czy nie będezie. Akty mają być w grudniu, a w tej chwili trwa rozliczanie inwentaryzacji i ustalanie terminów podpisywania aktów. Informacje mają być do nas wysłane pocztą. Wygląda optymistycznie, oby tak było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 10:06 To ja trochę ostudzę optymizm - akty chcą podpisywać, bo jeśli staniemy się właścicielami mieszkania to będziemy płacić za ogrzewanie, niezależnie od tego kiedy zrobią prąd. Druga sprawa - akty mogą chcieć podpisywać ale przecież muszą być odbiory - nie przez Enea prądu, tylko mieszkań przez nas. Myślę, że ludzie mogą mieć dużo uwag, szczególnie Ci, którzy dotychczas w mieszkaniu jeszcze nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 21.11.07, 10:41 Nie mniej jednak ja wolę żeby to już szło w kierunku aktów notarialnych, bo będzie można w ogóle zacząć tam coś robić. A póki nie wejdę do mieszkania w ogóle nie mogę ani nic zaplanować, ani przewidzieć co mnie tam czeka. Więc już lepsze to niż w ogóle nic. Poza tym sama wolę sobie płacić za ogrzewanie, bo oni przypadkiem mogą być zbyt oszczędni i jeszcze się okaże że mieszkanie nie jest dosuszone.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 21.11.07, 10:49 zgadzam się z Hovercraft-em nie uśmiecha mi się podpisywanie aktów notarialnych na coś, czego jeszcze nie ma. Co za tym idzie płacenie rachunków za ogrzewanie w sezonie grzewczym - ups, ale odpuszczę sobie to. Mieszkanie bez prądu, bez odbioru, to jest kpina. Później wszelkie reklamacje nie muszą być rozpatrywane, bo już akty podpisane, co praktycznie równoznaczne jest z odbiorem mieszkania. Prąd, prądem - akt podpiszę a prąd będę czekała jeszcze ileś czasu, bo coś tam pod drodze wyskoczyło.... sama rzeczywistość.... Ten sposób załatwiania spraw przez PTBS nie podoba mi się - oczywiście oni pilnują swojego interesu i na wszelkie ich działania nie musimy się zgadzać taka jest moja opinia a akt notarialny bez mieszkania na nic się zda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cambridgebroadband.com 21.11.07, 12:00 o ile sie nie myle jak podpiszesz akt notarialny to staniesz sie pelnoprawnym wlascicielem mieszkania, nie musisz tego robic jak masz jakies uwagi lub liste usterek, jestem pewien ze nikt nie podpisze aktow bez 100% pewnosci ze jest z mieszkania jest zadowolony. ale dla tych co nie maja zastrzezen czemu nie - jak najszybciej. prad to juz kwestia czasu, tyle czekalem ze miesiac wiecej mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 21.11.07, 14:21 jeżeli chodzi o miesiąc, to ja także nie miałabym nic na przeciw. Ale na przykładzie moich znajomych, akty podpisane, trafostacja stoi, a prądu od pół roku nie ma i niewiadomo kiedy będzie, bo dokumentacje róźnią się od siebie. Co innego było w pranach co innego jest zrobione. I tak mają mieszkanie, ale bez prądu. Telefony do wykonawcy kończą się zawsze tym samym tekstem : w przyszłym tygodniu będzie prąd" Mam nadzieję, że taki scenariusz nie będzie nas dotyczył ....samo zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.07, 14:40 Tak się właśnie nad tym wszystkim zastanawiam, nie mówiąc oczywiście o kosztach ogrzewania itd., to generalnie (jeśli oczywiście nie ma usterek) odebranie mieszkania i podpisanie aktu notarialnego i odbiór mieszkania chyba nie jest takie złe, skoro za mieszkania zapłaciliśmy. Przynajmniej możnaby coś robić w mieszkaniach przy świetle dziennym ;) Muszę przeanalizować umowę pod kątem podpisania aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juznaswoim Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 22.11.07, 16:51 Witajcie wszyscy. Ja mieszkam gdzie indziej, ale tez mielismy problemy z pradem. Ktos nie zgodzil sie, zeby prad przechodzil przez jego dzialke. Sprawa byla w sadzie i pozniej ruszylo. Tez mialam nadzieje, ze jak juz bedzie prad, to beda akty, odbiory i ta cala radosc z wlasnego mieszkania. Ale... nie wiem, jak u Was, ale przylaczenie pradu to nie wszystko. Dopiero po przylaczeniu mogli to naniesc na plany budynu, musialy byc wszystkie odbiory (straz poazarna, inspekcja budowlana i takie tam). Pozniej musieli wydzielic poszczegolne lokale mieszkalne, dostac pozwolenie na uzytkowanie budynku, a pozniej jeszcze to wszystko do GeoPozu o wydzielenie kartotek mieszkań. Te kartoteki zajmują standardowo ok. 2 tyg., ale ludzi brakuje i wszystko się przedłużyło do jakiś 7 tyg. plus te wszystkie sprawy, o których piszę powyżej - to się przekłada na kilka miesięcy. Myślałam, że zwariuję, ale już mieszkam i jest ok. Dowiedzcie się, co po prądzie. Ile trzeba czekać. Notariusz nie chciał bez tego podpisać aktów, bo i tak wydział ksiąg by to odrzucił, bo bez kartoteki mieszkania nie da rady. No ale nie chce Was straszyc, dowiedzcie sie co i jak, bo moze to moj deweloper zabral sie nie od tej strony co trzeba :-) Pozdrawiam i zycze szybkich odbiorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.11.07, 09:42 z tego co nam mówił facet z inwestycji w środku wszystkie sprawy prądowe są juz dawno zakończone, wiec prosze nie wprowadzac paniki :) jedyny problem z prądem polega na podłączeniu go DO BUDYNKU a nie do poszczególnych mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 11:06 Olcia - mam takie same informacje, nie wiem tylko czy prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.11.07, 11:58 Hovercraft te informacje przekazywał mi facet z rozwoju już we wrzesniu. Poza tym na zdjeciach budynku na stronie PTBS widać ze za montowane sa juz włączniki i kontakty, więc nie sądzę żeby były tam wmontowane dla ściemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 24.11.07, 14:07 Witam, zwizytowałem dziś nasz blok i stwierdzam co następuje: budka trafostacji rzeczywiście jest już na budowie w jej sąsiedztwie znajdują się dwie duże szpule z kablami energetycznymi tak więc wynika z tego, że chyba rzeczywiście podłączanie prądu do budynku się rozpoczęło. Nareszcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 25.11.07, 15:30 Też widziałem, że w końcu pracują, także może się w końcu doczekamy. A widziałeś może, czy zaczęli robić drogę wzdłuż opieńskiego, przy płocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 25.11.07, 16:08 Tak, droga w mniej więcej połowie jest już wyłożona betonowymi kratkami. Na dziedzińcu obu bloków jednakże panuje wielkie zamieszanie i tam jeszcze brakuje "twardego podłoża". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evi Re: PTBS Deweloper IP: *.range86-153.btcentralplus.com 25.11.07, 21:23 abstrachujac od tego o czym piszecie,ja mam pytanko troche z innej beczki.czy ktos z was byl w srodku ogladac mieszkania?jesli tak to jak to sie odbywa?czy jak bede chciala zobaczyc moje mieszkanie kogo musze o tym powiadomic czy zapytac?jak dostac sie do srodka?z gory dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: *.cambridgebroadband.com 30.11.07, 12:51 wasnie, chcialbym zobaczyc moje mieszkanie, czy jak wejde na budowe to ktos mnie wpusci do srodka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 02.12.07, 13:06 Wizytowałem dziś budowę, oto spostrzeżenia. Trafostacja już chyba zamontowana. Kabli na szpulach brak, wszystko wokół ładnie uprzątniete, zagrabione, więc chyba podłączyli. Droga wzdłuż ulicy jest już też gotowa. Tylko na dziedzińcu ogldnie rzecz biorąc burdel :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 13:45 właśnie otrzymałam telefon z PTBS na umówienie terminu podpisania aktu notarialnego, ma to być między 17-21.12.2007, a termin odbioru mieszkań do 15 stycznia. Dlaczego oni to załatwiają od drugiej strony? Dlaczego podpisanie aktu notarialnego nie może być w styczniu, miesiąc później? Blok nie oddany, nie ma odbiorów a ja mam podpisywać coś czego nie widziałam? Jeżeli coś nie będzie tak, to wówczas My odpowiadamy, bo akty są już podpisane! Czy ktoś się w tym wszystkim orientuje, o co chodzi i dlaczego zależy im tak na czasie, a odbirów mieszkań nie ma? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 15:02 no i odmówiam podpisania aktu do momentu odbioru mieszkania i pozwolenia na użytkowanie budynku. PTBS przyjął wiadomość A Wy co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercrtaf Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 04.12.07, 17:08 Zgadzam się, najpierw odbiór a akt notarialny na następny dzień nawet, byle po odbiorze. Bo co będzie, jeśli mieszkanie nie będzie nadawało się do odbioru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 18:08 a jednak ktoś się ze mną zgadza. Dzięki Myślałam, że jestem z tym sama, w PTBS-ie jak poinformowałam, że akt podpiszę po odbiorze mieszkania, to pani mi odpowiedziała, ale wszyscy podpisują, tylko Pani ma zastrzeżenia, ale oczywiście przyjęła moją decyzję. Ja już wcześniej kupowałam mieszkania i niestety nie mam dobrych "doświadczenień" z developerem. Dziwię się też notariuszowi, który chce takie akty sporządzać! Chyba, że może na zasadzie przyżeczonej umowy?!?!?!? Zastanawiam się, czy nie było jakiś projektów ustaw, aby opłaty notarialne były zmniejszone od 2008????? ALe głowy za to nie dam. Sysytem odbioru mieszkania: - pozwolenie na użytkowanie budynku, łącznie z odbiorem przez straż pożarną, - odbiór mieszkania + usunięcie usterek stwierdzonych na protokole odbioru, - przekazanie gwarancji na poszczególe elementy instalacyjne (grzejniki, okna, etc..) - podpisanie aktu notarialnego celem przekazania praw własności na mnie AMEN pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.07, 23:53 Czyżby wszyscy przenieśli się na www.nasza-klasa.pl ? Ja też tam jestem pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 06.12.07, 11:14 Ja powiem tylko tyle - skoro i tak zapłaciłam całość kwoty za to mieszkanie, to wole podpisać akt notarialny, póki deweloper jest do tego chętny. Z reguły ludzie mają problemy dlatego że deweloperzy odwlekają podpisanie aktów notarialnych,a wtedy mieszkanie wciąż nie jest ich własnością. Po drugie akt notarialny jest dokumentem niezależnym od protokołu odbioru mieszkania - to na podstawie protokołu zgłasza się usterki i później odbiera sie poprawki, a nie na podstawie aktu notarialnego. Zupełnie nie wiem o co ta burza. A niestety jest tak, że im wiecej osób wymysla jakieś dziwne problemy tym bardziej odwleka się ustabilizowanie wszystkiego z PTBSem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 12:41 Nie mogę się z tobą zgodzić. Moim zdaniem, po podpisaniu aktu stajesz się właścicielem, a więc ponosisz koszty ogrzewania, prądu i.t.d., niezależnie od tego czy mieszkanie jest odebrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 07.12.07, 08:19 Owszem - co do rachunków zgadzam się i wiem że o to własnie PTBSowi chodzi, ale z powyższych wypowiedzi wynika ze nie odpowiada niektórym osobom podipsanie aktu przed oddbiorem, dlatego ze mieszkanie moze nie nadawać sie do odbioru. A z takim podejściem to w zasadzie nie powinno się w ogóle kupowac tego mieszkania, bo przeciez wszystkie pieniądze zostały wpłacone też przed odbiorem mieszkania,które moze się do nieczego nie nadawać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XM Re: PTBS Deweloper IP: 195.182.19.* 11.12.07, 11:37 Ja również zastanawiam się nad wcześniejszym podpisaniem aktu notarialnego. Jaki cel ma w tym ptbs?? Twierdzą, że przyspieszyli termin trochę na prośbę kupujących, którzy chcą już mieć wpis do księgi, by nie płacić za ubezpieczenie kredytu. Dopiero wnikliwym przyznają się, że nie mają jeszcze załatwionej sprawy z energetyką. Co w takim razie z pozwoleniem na użytkowanie?? bez podstawowego media, jakim jest prąd. Zaniepokoił mnie również ostatni artykuł na temat poznańskich tbs, chyba z głosu wielkopolskiego. Są plany, by wszystkie poznańskie tbs (są 3) zostały połączone w jedną firmę. Była również kwestionowana sprawa budowy przez tbs mieszkań na własność, z której czerpią korzyści finansowe, a tego nie przewiduje ustawa o tbs, która mówi, że tbs nie zostały powołane w celach zarobkowych. Dlatego teraz planują zrobiś jedną firmę, zmieniając jej status. Oprócz tego, z artykułu wynikało, że ptbs ma poważne długi. jakie nie wiadomo??? W takiej sytuacji może lepiej podpisać jak naszybciej akt notarilany, stać się właścicielem mieszkania, skoro i tak pieniądze zostały wpłacone. Póżniej chyba lepiej, nawet zapłacić dodatkowo za jakieś niedociągnięcia, niż mieć odebrane mieszkanie a czekać na akt w nieskończoność. Co Wy o tym myślicie??? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 11:57 Według informacji ptbs możesz podpisywać akt kiedy chcesz, gdy tylko umówisz się z notariuszem. W związku z tym nie widzę problemu żeby podpisać akt w styczniu, gdy ptbs wyznaczy terminy odbioru mieszkań. Co do połączenia tbs - to na razie koncepcja, ciągnie się już jakiś czas i na moje oko sprawa nie będzie rozstrzygnięta w najbliższych miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.12.07, 12:18 A czy wiecie moze, jaka kwote musimy zaplacic notariuszowi? Pozdrawiam wszytskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 12.12.07, 12:39 Kwota jest zależna od tego jaką kwotę płaciłaś za mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 14:08 Kwoty są stosunkowo niewysokie, porównując do innych notariuszy o kilkaset do tysiąca złotych niższe. Co do aktu notarialnego - muszę się jednak wycofać z tego co pisałem, odnośnie ponoszenia przez nas kosztów ogrzewania i.t.p po podpisaniu aktu - z umowy a przede wszystkim z aktu notarialnego jasno wynika, iż do momentu protokólarnego przekazania mieszkania koszty te ponosi PTBS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 19:00 Znalazłam taki tekst w necie. Wiecie może coś o tym? Byłam u prawnika z tematem aktów notarialnych przed odbiorem. Za dużo nie umiał mi pomóc, ale skierował mnie do notariusza. Umówiłam się na sobotę, ale przedstawiając sprawę przez telefon, zasugerowała, aby nie podpisywać, ale wszystko okaże się w sobotę. Mam wziąść ze sobą umowę i wzór aktu. Zobaczymy. Na dzień dzisiejszy nie wyraziłam zgody na podpisanie aktu przed odbiorem. Znalazłam taki tekst w necie. Wiecie może coś o tym? "Świadectwo charakterystyki energetycznej budynku 2007-09-10 Gazeta Wyborcza Każdy budynek lub lokal oddawany do użytku, sprzedawany lub wynajmowany powinien posiadać świadectwo charakterystyki energetycznej, które określi m.in. wielkość zapotrzebowania energetycznego danego obiektu - zakłada nowela ustawy Prawo budowlane i Kodeksu cywilnego, przyjęta w piątek przez Sejm. Nowelizacja ma dostosować polskie przepisy do unijnej dyrektywy w sprawie charakterystyki energetycznej budynków. Wymagany termin wdrożenia dyrektywy minął 4 stycznia 2006 r. Charakterystyka energetyczna ma określić wielkość energii szacowanej do spełnienia różnych potrzeb związanych z użytkowaniem budynku (zapotrzebowanie energii elektrycznej, energetycznej, gazu). Świadectwa takie mają być sporządzane także dla mieszkań oraz części budynków stanowiących samodzielną całość techniczno- użytkową. Świadectwo będzie ważne przez 10 lat. Znowelizowana ustawa Prawo budowlane wprowadza regulacje, które umożliwiają m.in. ocenę energetyczną budynków oraz mieszkań, okresowe kontrole kotłów i systemów klimatyzacji w budynkach z punktu widzenia doboru oraz efektywności energetycznych zastosowanych urządzeń oraz kontrole instalacji, w których pracują kotły mające co najmniej 15 lat. Do Kodeksu cywilnego został natomiast wprowadzony przepis, który przewiduje obowiązek udostępnienia świadectwa charakterystyki energetycznej nabywcom budynków lub mieszkań oraz najemcom. Nowela ustanawia też, kto może sporządzić świadectwo energetyczne. Ma to być osoba, która ma co najmniej wyższe studia oraz posiada odpowiednie uprawnienia budowlane. Jak wyjaśniła wiceminister budownictwa Elżbieta Janiszewska- Kuropatwa, koszt uzyskania świadectwa charakterystyki ponosić będzie właściciel budynku lub lokalu. Dotyczyć to będzie tylko nieruchomości podlegających obrotowi. Według niej, koszt audytu takiego budynku w dobrym stanie technicznym wynosić będzie kilkaset złotych. Ustawa ma wejść w życie od 1 stycznia 2009 r. z wyjątkiem przepisów nakazujących ministrowi budownictwa określenie w drodze rozporządzenia sposobu obliczania charakterystyki energetycznej, wzoru świadectwa oraz sposobu jego sporządzania. Te przepisy wejdą w życie po trzech miesiącach od daty opublikowania nowelizacji." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 19:05 sorry, za wprowadzanie zamiesznia, ale dopiero teraz zauważyłam, że to wchodzi w 2009 roku a nie w 2008 pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 12.12.07, 19:34 Właśnie sie zastanawiałem o co chodzi, skoro to od 2009 :) Co do aktów - wydaje mi sie, że są ok, szczególnie że jest zapis o ponoszeniu kosztów do momentu przekazania mieszkania. Pytanie tylko - czy w 2008 zmienia się coś w kwestii kosztów notarialnych? Jak już pisałem, opłaty jakie nam przedstawiają nie są moim zdaniem wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 20:30 wtępnie sprawdzałam koszty aktu notarialnego i te zmieniły się 27-10- 2007, żadnych innych zmian, które miałyby być od 2008 nie znalazłam, ale dzięki za przypomnienie, w sobotę na spotkaniu z notariuszem zapytam się o to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 13.12.07, 08:18 Ja tylko powiem tak jak pisze hovercraft - akty notarialne nie są niekorzystne dla nas. Ja sie tylko jeszcze raz powtórze - ludze mają problemy z deweloperami, którzy nie chca podpisać aktów, a u nas chcą nam oddać mieszkania ZA KTÓRE ZAPŁACILIŚMY więc W CZYM PROBLEM???? Naprawde nie rozumiem komplikowania i robienia zamieszania. I proponuję następnym razem DOKŁADNIE przeczytać i przeanalizować coś co się znajdzie w necie, przed wklejeniem na forum i zrobieniem zamieszania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 13.12.07, 09:30 olciaw jak chcesz to podpisuj, ja też chcę podpisać akt, ale nie wiem dlaczego dla PTBS tak się spieszy, że na miesiąc przed oddaniem mieszkań, chcą podpisać akty, umowie zapisane jest, że do aktu notarialnego przystępujesz po odbiorze mieszkania. Apropos, zamiesznia, to jak juz napisałam, przyznałam się do niego, a na przyszłość, jak ślepo wierzysz w dobre intencje dewelopera to żyj w tym przkonaniu i po co wchodzisz na tę stronę "nieznajomość prawa szkodzi..." "nieznajomość prawa kosztuje..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 13.12.07, 09:38 Do Anyż: Po pierwsze: Jak nie wiesz dlaczego PTBS tak się spieszy i Cie sie to nie podoba - to zapytaj ich wprost i nie rób zamieszania. Po drugie: Gdzie napisałam że ślepo wierzę w intencje dewelopera? Po trzecie: Po co wchodzę na tą stronę to tylko i wyłacznie moja sprawa, ta strona nie jest Twoja własnością i nie masz prawa do takich uwag. Po czwarte: "nieznajomość prawa szkodzi..." "nieznajomość prawa kosztuje..." - jeżeli to do mnie, to radze na przyszłość mocno sie zastanawiać przed obrażaniem osób których nie znasz i o którzych wiedzy i kompetencjach nie masz zielonego pojęcia. I polecam popracować nad konstrukcjami gramatycznymi ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 09:51 PTBS tak się spieszy bo chce podreperowac wyniki finansowe na koniec roku i sprzedać część mieszkań jeszcze w tym roku - osiągając z tego tytułu przychód. Właśnie jestem po rozmowie z prawnikiem, który twoerdzi że żadna krzywda się nad nie stanie po podpisaniu tych aktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 13.12.07, 09:59 Piter dzięki za rozwiewające (mam nadzieję że przynajmniej niektórym) wątpliwości info :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 13.12.07, 10:57 jeżeli chodzi o wynik finansowy za 2007 to nie widzę przeszkód, prawnik też nie widzi zagrożeń co do aktu notarialnego, ale nie zajmuje się tymi zagadnieniami i skierował mnie do notariusza. Więcej informacji będę miała w sobotę i wtedy podejmę decyzję po konsultacji z notariuszem. Wierzę, że będzie w porządku, ale doświadczenia przy kupowaniu innych nieruchomości nauczyły mnie, że wszystko trzeba dokładnie sprawdzić. Gratuluję "Ocli" pozytywnego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 17.12.07, 10:55 witam wszystkich! wiem ze od dzis zaczyna sie podpisywanie aktow notarialnych.jesli ktos z was ma zamier popisawac je juz teraz czy moglibyscie podzielic sie wszelkim spostrzeniami dotyczacym tego.jak to przebiegalo,czy sa w tym jakies haki i w ogole wszselkie informacje tego dotyczace? dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 17:06 Witam, podpisałem akt, wszystko odbywa się w bardzo przyjaznej i spokojnej atmosferze. Treść aktu taka jaka została przesłana elektronicznie. Wszystko spokojnie, bez żadnych niespodzianek. W akcie wpisane ze przekazanie mieszkań do 15 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: 86.157.135.* 17.12.07, 18:47 o to dzieki za info.Podpisywales tam na fredry?A czy ktos sie orientowal jak koszt jest aktu podpisywanego u innego notariusza niz u tego co proponuje ptbs?warto isc gdzies indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 17.12.07, 23:53 Koszt jest bardzo atrakcyjny. Moim zdaniem nie warto kombinować z inną kancelarią notarialną, gdyż kancelarie stają do przetargu i oferują stawki, liczy się efekt skali. jak chcesz to mogę ci napisać moje koszty podpisania aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 17.12.07, 23:58 witam, ja bede podpisywala akt notarialny pozniej, bowiem mam mieszkanie w bloku nr 2. Nie orientuje sie w cenach aktow notarialnych, ktore oferuje PTBS. Cena mieszkania wynosi ok 230 tys., jaka wiec moze byc kwota do zaplaty? Pozdrawiam sasiadow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 18.12.07, 00:23 na moją wiedzę powinno wyjść około 2 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 08:08 Dokładnie, za 230 tys. to około 2 tys. za akt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 13:31 Podpisywanie aktów chyba idzie bez zakłóceń, bo cisza znowu zapadła. Czy wiecie już może kiedy będą odbiory i jak będziemy o nich powiadamiani. Zbliża się okres świąteczno-noworoczny więc życzę wszystkim moim przyszłym sąsiadom WESOŁYCH ŚWIĄT. PS. Hovercraft, Ty mi wyglądasz na speca od informatyki :), może by tak jakieś blokowe forum założyć - jakąś platformę wymiany informacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 20.12.07, 21:51 ja dzisiaj podpisalam akt notarialny-rzeczywiscie cena jest jak najbardziej ok. a odbiory do 15 stycznia - taka data jest w akcie- wiec musza tego terminu dotrzymac!!! Pozdrawiam i Wesołych Swiat & wszystkiego najlepszego w 2008 -co by Wam(nam)sie dobrze mieszkalo w nowym M:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 20.12.07, 23:06 Też podpisałem akt, wydawał się być ok, również pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt dla przyszłych mieszkańcy (którzy pewnie tak jak ja jakiś czas temu mieli nadzieję na święta już w nowym mieszkaniu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 20.12.07, 23:03 Pewnie, że warto by założyć takie forum. Ale że wyglądam na speca od informatyki? To daleko posunięta hipoteza;) Zapewniam że mam niewiele wspólnego z informatyką, a z forum jedynie potrafię korzystać :) Z tego co kojarzę, to chyba nawet na gazecia można zakładać jakies zamknięte fora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 21.12.07, 10:37 Witam!to ja chyba zostane przy tym notariuszu co wszyscy.dzieki za informacje zw.z aktami. Powniez dolaczam sie do zyczen swiatecznych, aby nam sie super mieszkalo... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumi Re: PTBS Deweloper IP: 86.155.178.* 24.12.07, 00:19 Wesolych Swiat i do zobaczenia "na swoim" w 2008! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 07.01.08, 10:38 witam wszystkich noworocznie!cisza ogromna a tu chyba odbiory mieszkan sie szykuja za chwile.czy ktos z was odebral juz mieszkanie? widzilam na szybko.pl ze mieszknia w naszym bloku sa juz wystawiane na sprzedaz. i tak za 45 m2 na parterze chca 310 tys.zlotych.to chyba niezle co?w porownaniu na tego ile za nie placilismy.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.08, 18:26 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i w nowym mieszkaniu! Ja mam odbiór umówiony na 14-01-2008! Brawo, wywiązują się z umowy! Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 07.01.08, 18:40 Tak samo odbieram w poniedziałek i od razu malowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 08.01.08, 10:27 u mnie to wszystko inaczej wyglada z mieszkaniem,wiec czy mozecie powiedziec mi jak zostaliscie zawiadomienia o terminie odbioru mieszkan?pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 11:07 Do mnie dzwonili. Co to znaczy,że inaczej wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 08.01.08, 11:16 do mnie też dzwonili i umówili termin, jeżeli teremin z różnych względów nie będzie odpowiadał to podali mi tel komórkowy do osoby zajmującej się tym i indywidulanie można termin ustalić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 08.01.08, 11:33 tzn.ze podpisuje akt i odbieram mieszkanko w tym samym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 08.01.08, 12:28 tak, jeżeli uda się to zorganizować to nawet w tym samym dniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.01.08, 12:01 jak tam przygotowania do odbiorów? myslicie ze za 1 razem odbierzecie- czy zauwazyliscie juz duzo usterek?? klucze dostajemy od razu po odbiorze?? ja jestem na etapie zakupow, problem mam z drzwiami bo nie myslalam ze tak dlugo trzeba na nie czekac. moze wiecie gdzie jest jakis wiekszy wybor drzwi (z oscierznicami) dostepnych od reki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: 86.156.69.* 12.01.08, 12:06 to Ty juz odebralas swoje mieszkanko,ze zabralas sie za urzadzanie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.01.08, 19:07 odbior mam w poniedzialek dopiero,ale jak najszybciej chce zrobic tam remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: 86.156.69.* 13.01.08, 12:23 mam takie pytanko do wszystkich,ktorzy podpisywali juz akt notarialny.czy mozna podpisac go ze starym dowodem osobistym?wiem one sa wazne do konca marca 2008 ale moze jesli chodzi o odbior mieszkan to trzeba miec nowy?ja niestety go nie posiadam.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 13.01.08, 17:17 Skoro są ważne do końca marca, to chyba nie ma problemu, można zadzwonić do notariusza zapytać. Jak nie masz dowodu możesz podpisać z paszportem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 14.01.08, 12:47 Piszcie jak tam wrazenia po odbiorach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 19:58 Ogólnie wrażenia dobre, prawie wszystko ok, poza jednym, prądu jak nie było tak nie ma, mówią że do końca tygodnia będą liczniki ale czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.08, 21:04 odbór bez prądu, szkoda, że w zawiadomieniach tego nie napisali.... nie odebrałam mieszkania, skoro prądu brak i tak naprawdę ENEA już kilka terminów podawała to nie wiadomo, czy ten tydzień jest rzeczywiście pewny, a jak wiadomo prąd miał być podstawą odbioru mieszkania, tak bynajmniej przy aktach notarialnych zapewniali pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 15.01.08, 21:03 Witam tych którzy już odebrali mieszkania. Mam pytanie do Was. Czy Wy też mieliście problem z domofonem?? Ja wstukuję kod i nic, drzwi nadal zamknięte. Wydaje mi się że wszystko robię dobrze: numer mieszkania-kluczyk-kod i drzwi powinny się otworzyć. Jestem ciekaw czy ktoś inny miał podobny problem i jak sobie z nim poradził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 08:17 Potwierdzam, nie otworzysz drzwi kodem. Prawdopodobnie drzwi/zamek są uszkodzone, trzeba otwierać kluczem, a ogólnie to trzeba to zgłosić do PTBS. Odpowiedz Link Zgłoś
bberni Re: PTBS Deweloper 16.01.08, 10:24 Witam Wszystkich przyszłych mieszkańców bloków Nr1 i Nr2 przy ul. Opieńskiego!!! :) Jestem stałym czytelnikiem forum ale dopiero teraz zebrałem się, żeby napisać kilka słów:) Ja mam zaplanowany odbiór na piątek 18.01. Myślałem że pójdzie gładko a tu czytam na forum, że nadal nie ma podłączonego prądu. W takim przypadku nie widzę sensu odbioru. Napiszcie co wy o tym sądzicie? Jeżeli ktoś mimo tego dokonał odbioru, to na jakie usterki natrafił? Co usłyszeały od PTBS, osoby które juz odebrały mieszkanie? Mam wrażenie, że podłączenie prądu przeciąga się w nieskończoność... Będę wdzięczny za podzielenie się uwagami. Pozdrawiam, Berni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 16.01.08, 10:36 fakt ten brak pradu mnie sie tez nie podoba,jak mozna oddawac mieszkania bez pradu!pewnie wszystkie odbiory robia rano by jeszcze jasno bylo...:-)ja tez odbieram w piatek 18-go i biore je bez zastanawiania. czekamy na to tak dlugo a prad musza nam wczesniej czy pozniej podlaczyc wiec jakos mnie to tak bardzo nie martwi. a wlasnie napiszcie co z usterkami,co waszym zdaniem wyglada najgorzej(najlepiej)?dzieki wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 08:31 Moje mieszkanie wygląda ok, nie mam większych zastrzeżeń. Trochę gorzej jest poza mieszkaniem, moje pierwsze uwagi po kilku wizytach: Czujniki ruchu na klatkach/korytarzach są chyba niezbyt czułe, jak się idzie powoli nie zawsze łapią; Drzwi wejściowe do budynku - dostaliśmy kod otwierający drzwi, niestety nie da się ich w ten sposób otworzyć, coś jest nie tak z zamkiem, wygląda jakby był uszkodzony; Najgorsza moim zdaniem rzecz - dojście do budynku, lokalizacja parkingu i śmietników - główny parking wygląda jakby był zrobiony dla spółdzielni a nie dla nas, od naszego bloku nie ma do niego drogi, trzeba iść bardzo na około albo przez trawnik czyli obecnie błoto - nie wiem co za idiota tak to zaprojektował, moim zdaniem trzeba to przebudować. Dojście od strony opieńskiego też nie jest najlepsze, również jedyne przejście przez błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bberni Re: PTBS Deweloper IP: 88.220.50.* 17.01.08, 14:25 Hovercraft a możesz napisać czy w związku z twoimi uwagami, zaznaczyłeś je przy odbiorze? Chodzi mi o drzwi wejściowe i nie działający domofon. Jak rozwiązałeś sprawę braku prądu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 17.01.08, 18:10 Nie zaznaczyłem przy odbiorze, bo po pierwsze nie wiedziałem wtedy o nich, po drugie odbierałem mieszkanie a nie blok i nie wiem czy bym mógł wnosić takie uwagi. Domofon, działa zasadniczo, tylko z drzwiami jest coś nie tak, otwierają się na centymetr i dalej blokują, kluczem otwierają się ok. Prąd jest na klatce budowlany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nunub Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 18.01.08, 00:39 sie ma. dzis odebrałem mieszkanie. podczas biegania po budowie zauważyłem że fachowcy z budowy juz debatowali nad wymianą zamka więc bez paniki powinno być zrobione - tak przynajmniej miedzy soba mowili. poza tym sciany - proste, podłogi też. ogolnie spoko - bedziemy mieli ciekawy system wentylacji, nie mowiac juz o systemie ogrzewania wody :) - dla mnie czarna magia. największy knot, to poza rurą w łazience to, to że system wentylacji zamontowany na oknie w jednym z pokoi przy maksymalnym otwarciu tegoż okna robi mi dziurę w ściance. przy zgłoszeniu tej wady usłyszałem że jest to zgodne z projektem i nic sie tu nie zmieni!! proszę o sygnał czy ktos tez ma podobny problem i jak go załatwił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 07:22 Mam podobny problem, dziur w ścianie co prawda jeszcze nie zrobiłem, ale wentylacja przeszkadza w zamontowaniu żaluzji i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 18.01.08, 09:39 Witam u mnie juz prace w toku - płytkarz robi łazienkę. No i pierwszy knot - rura kanalizacyjna za wysoko. Było zrobione tak,z e odpływ z WC byłby pod górę, na szczescie majster budowy przysłał hudraulików i juz poprawili. Z innych usterek - bez wiekszych problemów, zgłaszałam własciwie tylko popękane ściany i to ze zamontowali jakies pożółkłe gniazdkio rtv. Brak prądu - to jest jakiś cyrk juz, obiecywali ze dzisiaj bedzie - rano byłam w mieszkaniu i na razie nie było. Co do domofonu wczoraj rozmawiałam z budowlańcami - będzie wymieniony zamek bo był juz gość od drzwi i stwierdził że zamek jest uszkodzony i nie odbija. Takze myślę że o to nie musimy sie martwić. Fatalna sprawa z czujnikami na korytarzu. Wychodzę z mieszkania i albo idę pół korytarza do windy po ciemku albo kilka metrów korytarzem w drugą stronę zanim światło się zapali. Jak na mój gust za mało czujników... No ale najwazniejszze ze juz można działać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.ols.vectranet.pl 19.01.08, 16:38 Witam. Niestety jestem przez kilka dni nieobecny w Poznaniu w związku z tym chciałbym się Was zapytać jak na dzień dzisiajszy wygląda sprawa z prądem?? Jest już czy go jeszcze nie ma?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:47 prąd bedzie we wtorek, z tego co mowili jak odbieralam mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.gprs.plus.pl 20.01.08, 12:16 Jak ja odbierałem mieszkanie, mówili że prąd będzie w sobotę - czyli wczoraj. Aktualna wersja jest taka, że będzie we wtorek - środę i teraz jest to podobno już bardzo prawdopodobne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 21.01.08, 08:21 Sprawdziłam to co pisaliście o oknach - u mnie też wentylacja robi dziurę w ścianie, mało tego przy wentylacji jest taki czarny kawałek plastiku - chyba do regulacji no i ten plastik oczywiście przez to pukanie w ściankę jest ułamany. Powinni byli zamontować odbojniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bberni Re: PTBS Deweloper IP: *.btc-net.bg 22.01.08, 09:27 U mnie też wentylacja okien robi dziury w ścianie przy otwieraniu ale chyba nie uda nam tego zmienić się. Ogólnie odbiór przebiegł dobrze choć nie mogłem kilku rzeczy sprawdzić bo brakowało prądu, który ma być podłączony w tym tygodniu. poza tym nie miałem zbyt dużych zastrzeżeń ale po waszych opisach, stwierdzam że pewnie coś wyjdzie w czasie wykańczania mieszkania np. spadek odpływów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: PTBS Deweloper IP: 212.39.165.* 22.01.08, 13:44 Czy budynek Nr. 2 na Opienskiego ma rowniez tego samego typu wentylacje ( ? ) i kiedy jest planowane podpisywanie umow/aktow odbioru mieszkan ?. Wg. ostatnich rozmow z PTBS-em, odbiory byly planowane na kwiecien, ale moze jakies zmiany w miedzyczasie. Pozdrawiam forumowiczow i przyszlych sasiadow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 22.01.08, 21:32 Ciekaw jestem założyli ten prąd czy nie?? Nie miałem okazji dziś sprawdzić, może ktoś coś wie?? aaaa a naprawili drzwi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 21:57 Drzwi chyba naprawili. Prądu jak nie było, tak nie ma. Niby mają jutro coś robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 23.01.08, 09:04 wczoraj sprawdzałam drzwi - tym razem w ogóle nie dało się ich zamknąć, mimo że nie były zablokowane. wyprostowali to uwypuklenie w ramie drzwi, ale nie wiem czy cos dało, bo przy otwartych drzwiach nie idzie tego sprawdzić. Plus jest taki ze chwilowo korzystamy z prądu za który nie płacimy, aczkolwiek nie jest to wygodne, a im dłużej przeciąga się podłaczenie prądu tym bardziej się niepokoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:33 Właśnie się dowiedziałem, że prądu nie będzie w tym tygodniu, może w przyszłym. Mam już tego zdecydowanie dosyć. Coś z tym trzeba zrobić, zgłosić do urzędu miasta albo kogoś kto tą cholerną Eneę nadzoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:55 I jeszcze jedna kwestia. Ci którzy odebrali mieszkanie, dostali od TBS faktury za styczeń. Nie widzę powodu zapłaty tych faktur, skoro mieszkania nie nadają się do użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 24.01.08, 10:23 jakie faktury? ja żadnej faktury nie otrzymałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 10:34 Jeśli odebrałaś mieszkanie 14 czy 15 to dostaniesz za połowę miesiąca - administracja, ogrzewanie i.t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 24.01.08, 11:24 hej wszystkim!a wy juz dzialacie z urzadzaniem waszych mieszkan gdy jest jeszcze jasno?bedziecie korzystac z rad jakich projektantow czy raczej to beda wasze samodzielne pomysly?pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 11:35 Działamy nie tylko kiedy jest jasno :) Gdyby nie prąd to już bym pewnie kończył :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 24.01.08, 12:08 no to z tymi fakturami to w takim razie niezła przesada - bo niby za co? mieszkac sie tam nie da i to jest kluczowe. CO do pytania czy działamy - oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 28.01.08, 23:20 zastanawialiscie sie juz nad internetem i kablowka? z jakim dostawca podpiszecie umowe?? inea czy echostar?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 08:05 Inea ale tylko dlatego, że nie lubię echostaru. I może dlatego, że echostar nie zwiększa transferu po podpisaniu umowy, i po roku płacisz więcej niż np. w inei, która podnosi transfer automatycznie. I echostar chyba nie ma tv cyfrowej a inea ma i możliwe że w tym roku albo następnym wprowadzą HD albo ppv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 12:06 dzieki za info, to juz nie mam watpliwosci i dzwonie do inei;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.pdg.panasonic.de 29.01.08, 13:47 mam pytanko, czy jest już prąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:56 Podobno dzisiaj zakładają liczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:56 A prąd generalnie jest, także po założeniu liczników powinien być w mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 29.01.08, 14:37 to wiedz e ze roboty u was postepuja w szybkim tempie:-)to kiedy pierwsze wprowadzki? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nunub Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 30.01.08, 00:48 prad jest mozna dzialac. moja rure poprawili. i chyba na razie wszystko ok. piszac o fakturach macie na mysli czynasze? ile to bedzie za miesiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 31.01.08, 08:57 u mnie prąd jest od zeszłego tygodnia, tylko liczniki założyli w poniedziałek. Ale w poniedziałek jeszcze nie liczyły ;) Czy wiecie w jakim czasie dostawca internetu i kablówki podłącza nam wszystko w mieszkaniu od momentu zamówienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 09:24 Z tego, co mi mówili w Inei to internet do dwóch tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 05.02.08, 14:46 hejka!a Wy wszyscy ci tak sie wzieliscie ostro do wykanczania mieszkan, ze nie ma czasu na pisanie na forum?no i jak Wam idzie? kiedy pierwsze wprowadzki?ja mam jeszcze troche przerobek w moim mieszkaniu-rury,grzejniki itd...powodzonka Wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 15:01 A ja mam trochę uwag, zebranych przez ostatnie tygodnie: Śmietniki - ich lokalizacja jest absurdalna, nie da się w tej chwili do nich dojść chodnikiem, nawet jak zrobią łącznik do którego się przygotowują, to muszę stwierdzić jest idiotycznie zlokalizowany, wygląda jakby był śmietnikiem spółdzielni a nie naszych bloków. Dojście to budynku - tak samo jak ze śmietnikami, projekt ulic i chodników był chyba robiony po pijaku Światła - czujniki ledwo reagują, nie są dopasowane do rozkładu mieszkań Drzwi wewnętrzne (na klatce) - wyglądają jak w jakimś magazynie a nie bloku mieszkalnym. Drzwi wejściowe do budynku - są ciągle otwarte na oścież, po pierwsze brakuje mechanizmu automatycznie je zamykającego (może chcą później zamontować, po drugie ludzie jakoś nie mają w zwyczaju zamykać drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 05.02.08, 15:06 a ja juz mieszkam-hehe;) chyba jestem jadną z pierwszych;) remont od razu robilam po dostaniu kluczy- i zadnych scian nie przestawialam-to szybko poszlo. teraz czekam na podlaczenie netu i kablowki-ponoc w tym tygodniu juz bedzie;) pozdrowki dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.man.poznan.pl 05.02.08, 15:15 Hovercraft zgadzam sie z Twoimi uwagami. bez sensu te chodniki sa!! z parkingu za blokiem tez nie ma dojscia sensownego- do chodnika ktory robia troche daleko z tego parkingu i wszyscy chodza po tej posianej trawce. a i windy piszcza troche:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 05.02.08, 15:42 W kwestii czujników rozmawiałam dzisiaj z inspoektorem Wacławem Czubem. Sprawę mają już zgłoszoną i wczoraj ponoć testowali na parterze nową czujkę - okazało się że też nie zdała egzaminu. Wobec tego w ciągu 2-3 dni mają szukac nowego rozwiązania - prawdopodobnie będą przesuwać jeden czujnik i montować jakiś dodatkowy. No mam taką nadzieję, bo wychodząc z mojego mieszkania i idąc do wyjścia można sobie rozbić głowę o drzwi w korytarzu zanim dojdzie się do czujnika... Na marginesie - mieszkanie na wykończeniu :) Z tego co widziałam 2 mieszkanka są już na gratce do wynajęcia a następne kilka/kilkanaście na sprzedaż :) Ciekawe wobec tego jak długo potrwają uciążliwe dla już mieszkających remonty... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 05.02.08, 15:44 no to gratulacje gooja!u mnie nie wiem kiedy to nastapi...a czy ktos z was ma mieszkanie na parterze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olciaw Re: PTBS Deweloper IP: 217.153.146.* 06.02.08, 09:42 A tak właściwie gdzie są śmietniki? Jeszcze nie miałam okazji tam trafić, bo do tej pory cały czas ktoś mi wszystkie śmieci wynosił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.02.08, 23:41 Witam, czy ma ktoś z Was może numer do administratora bloku?? Plizzz potrzebuje na gwałt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:18 Nie sądzę, żeby w nocy odbierał telefon. Na drzwiach wejściowych do klatki wisi kartka z jego numerem. A przy okazji jest tam absurdalna informacja (uważam to za jakąś kpinę) że nie wolno wyrzucać gruzu do śmietników. To niech postawią kontener na gruz jak to robi większość administratorów. Ja nie mam gruzu, także wszystko mi jedno, ale trzeba nauczyć tego administratora, że to nie jest spółdzielnia w której rządzi administrator, tylko wspólnota w której ma pełnić rolę służebną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:16 Ale ja chciałem zadzwonić do niego rano :) jak ktoś ma to niech poda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 14.02.08, 01:49 mam jeszcze jedno pytanie. Od kogo należy pobrać klucze do domofonów, piwnicy i logoterm. W PTBS w tym względzie panuje straszny zamęt informacyjny, więc postanowiłem zapytać Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hovercraft Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 13:38 Ja dostałem przy odbiorze do domofonu i logoterm. Do piwnicy?? nic nie wiem o kluczach do piwnicy, czy tam coś jest zamykane na klucz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 14:52 Jutro odbieram komplet kluczy to napiszę jakie dostałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: PTBS Deweloper IP: *.wwwcache.cam.ac.uk 15.02.08, 12:07 jesli chodzi o piwnice to nie ma do niej zadnych kluczy.nie ma klucza ani do drzwi glownych do piwnicy ani do poszczegolnych komorek,gdyz kazdy w swoim zakresie musi kupuc se klodke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.ols.vectranet.pl 15.02.08, 23:46 Klucze do piwnic będą i będzie je rozdawał (nie wiadomo kiedy) administrator budynku, takie usłyszałem informacje w Biurze PTBS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 23.02.08, 13:11 i co taka cisza tu?? mieszkacie juz??? pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: PTBS Deweloper IP: *.eastwest.com.pl 12.03.08, 23:03 Witam, czy płaciliście już rachunki za prąd?? i czy je wogóle dostaliście?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 13.03.08, 20:04 ja nic nie dostalam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyż Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 30.05.08, 22:39 Witam sąsiadów, mam pytanie, czy wiecie coś na temat zebrania wspólnoty mieszkaniowej? Mieszkania już oddane a PTBS nie zwołuje zbrania. Klatki nie myte, a czynsz za sprzątanie pobierają, drzwi nie mają zamontowanego zamozamykacza, co też sprawia dyskomfort mieszkańców, to samo dotyczy drzwi wychodzących na schody. Osobiście mam wiele zastzrżeń do zarządzania budynkiem, a doczytałam się w akcie notarialnym, że zmiana administatora wymaga formy notarialnej. Nieźle się zabezpieczyli. czekam na Wasze opinie dotyczące budynku i jak się mieszka na własnym M. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goojaa Re: PTBS Deweloper IP: *.icpnet.pl 25.07.08, 17:36 czy ktos tu jeszcze zaglada??? własnie co ze wspolnota? pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 08.10.08, 20:45 A co tu taka ciszaaaa?? Widocznie wszystkim się dobrze mieszka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: PTBS Deweloper IP: *.echostar.pl 19.10.08, 12:54 Widzę, że blok nr 2 to sie powoli w akademik przeobraża. Impreza za imprezą. Jeszcze jednej imprezy to ja już tak spokojnie nie zdzierże!!! Odpowiedz Link Zgłoś