Dodaj do ulubionych

Kamionki k. Poznania

07.11.06, 08:01
Witam,

Czy ktos moze mieszka w Kamionkach? Albo zamierza sie tam przeprowadzic? My
mamy zamiar wybudowac tam dom i mam pytanie- jak sie mieszka - jaka jest
komunikacja do poznania? Czy ktos jezdzi moze autobusem 107 na Staroleke? Jak
dlugo trwa dojazd i czy sa korki? A samochodem ile trzeba liczyc np. do Rataj?
Interesuje mnie tez problem zwiazany z F16. Czy bedzie tam duzy halas?Troche
mnie przeraza zycie na wsi, szczegolnie jesli chodzi o lekarza. Czy w
Kamionkach jest jakas sluzba zdrowia? Dziekuje z gory za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Kamionki k. Poznania 07.11.06, 09:39
      Autobus jeździ ale drogą okrężną, przez co trasę pokonuje w ok. 30-40 min. Nie
      krozystam z tej formy komunikacji. Do Ronda Rataje można dojechać katowicką -
      obecnie korki w związku z pracami drogowymi, bądź przez Starołękę lub Minikowo.
      Gdy 2 lata temu F16 gościły u nas nie było źle, nie przypominam sobie jakiś
      utrudnień, hałasów. KLamionki położone są równolegle do pasa startowego, gorzej
      jest w Szczytnikach czy Luboniu te meijscowości leżą niejako na przedłużeniu
      pasa startowego.
      A w jakim miejscu Kamionek planujesz budowę? Niektóre częsci położone są dość
      nisko, grunt bywa mokry, także nalezy to dokładnie sprawdzić.
      • kolanecki Re: Kamionki k. Poznania 07.11.06, 10:56
        No i dobrze by było sprawdzić położenie działki a przebieg słynnej lini
        energetycznej. Sprawa się cały czas ciągnie i obija po kolejnych sądach -
        ciągle nie wiadomo jak sie skończy, więc lepiej uwzględnić nawet najgorszy
        przebieg w swoich planach.
        Do miasta można też dotrzeć KomBUSem - zdaje sie kilka razy dziennie kursuje
        do ronda Rataje. Nie korzystyałem póki co
        A mieszka się suuper :) Drzwi do lasu, spokój, w miare porządne sklepy i nawet
        pizza na telefon. Mili sąsiedzi, brak chuligaństwa, fajna Pani Sołtys, czasem
        pojawiają sie złodzieje (drobne kradzieże na budowach, ukradziono kilka
        samochodów w ciągu 5 ostatnich lat). Ale generalnie spokój i sielanka
        • marghot Re: Kamionki k. Poznania 07.11.06, 11:28
          tak, pizzę mam pod nosem :)
          Przyjeżdzający do nas znajomi czują się tu jak na wkacjach :) cisza, spokój,
          50m do lasu. Powstaja kawiarnie, punkty uslugowe, dobrze zaopatrzone sklepy.
          W ciągu ostatnich 5 lat Kamionki i okolica zmienily sie na plus jesli chodzi o
          infrastrukturę.
          kradzieże neiastety sa wszędzie. Na naszym osiedlu od poczatku jak tu mieszkam
          (prawie 6 lat) ukradziono 3 samochody, okradziono 1 dom w budowie i 1 już
          zamieszkaly (nieco na uboczu).
          Jeśłi chodzi o służbę zdrowia, to chwilowo najbliżej nam do Kórnika bądx na
          szwajcarską w Poznaniu tudzież Starołęcką.
          • kolanecki Re: Kamionki k. Poznania 07.11.06, 12:18
            Ja mam bardziej pod nosem :)
            Samochodów ukradziono niestety więcej niż trzy - w tym jeden mój :(. Ostatnia
            kradziez zdarzyła sie latem.
            Kórnicka służba zdrowia warta polecenia (jeżdże z dzieciakami do przychodni)- w
            miarę bez kolejek, nie ma problemu z wizytami domowymi. No i super obsługa
            hipotek w sądzie w ŚrodzieWlkp, bez porównania z Poznaniem.
            Pozdrawiam sąsiadkę ;)
            K
            • marghot Re: Kamionki k. Poznania 07.11.06, 12:26
              witam Sąsiada.
              Zastanawiam się z kim rozmawiam, skoro ja mam niby dalej do Soprano ;)
              Ja wiem tylko o 3 autach - tyle przynajmniej sobie przypominam...
              • kolanecki Re: Kamionki k. Poznania 07.11.06, 13:09
                Bo ja mam bliżej z drugiej strony. i mam drzwi do lasu. i Korka ;)
          • Gość: 4fifi Re: Kamionki k. Poznania IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.10.13, 13:14
            Czy ktoś z państwa był na jakies imprezie okolicznosciowej w Soprano w Kamionkach?Proszę o opinie.Chcemy wyprawic tam 18-stkę córki.Jakie jedzenie itd.dziękuje za odp.
      • akepinska Re: Kamionki k. Poznania 08.11.06, 19:38
        Dzieki za odpowiedzi! Ja bede sie budowac przez developera HOUSEPOL na ul.
        Liliowek, dzialka przy drodze- chyba ul. Poznanska. Mam nadzieje ze wszystko z
        budowa pojdzie jak trzeba.Moze ktos mial do czynienia z ta firma? postawili juz
        mnostwo takich domkow w kamionkach i szczytnikach wiec mysle ze bedzie ok.
        • marghot Re: Kamionki k. Poznania 09.11.06, 07:58
          czy to os. Zielone? jadąc od daszewic po lewej stronie drogi?
          Widać, że developer szybko stawia domy. Popytaj mieszkańców czy są zadowoleni z
          wykonawstwa; widzę że tam bardzo gliniasto i dośc mokro jest ale może to wina
          ciężkiego sprzętu który rujnuje drogi - zwłaszcza o tej porze roku.
    • Gość: naria Re: Kamionki k. Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:52
      mam prośbę czy macie namiary na kogoś kto może tam sprzedać działkę
      budowlaną,chodzi mi raczej o prywatnego właścieciela,a nie przez biuro
      nieruchomości.Dzięki pozdrawiam
      • marghot Re: Kamionki k. Poznania 08.11.06, 08:45
        Bezpośrednio od właściela może byc trudno, gdyż więksozść rolników sprzedawała
        całe pola firmom deweloperskim, a te dopiero starały się o przeznaczenie terenu
        na działki budowlane.
        Może poszukaj w gazetach lub wybierz się i popytaj mieszkańców, porozglądaj
        się, bo miejscami w grunt powbijane sa tablice z numerami telefonów - może do
        osób prywatnych?
      • Gość: 123 Re: Kamionki k. Poznania IP: *.233.udn.pl 30.11.06, 00:28
        czy w Kamionkach jest apteka? a jeśli nie -to gdzie są najbliższe apteki?
        z góry dziękuję za odpowiedź
        • Gość: marghot Re: Kamionki k. Poznania IP: *.icpnet.pl 30.11.06, 08:08
          w Kamionkach jest punkt apteczny na os. Długim. Zależy od której strony
          Kamionek patrzeć/jechać - jedna apteka jest w Borówcu przy zakręcie koło
          kościoła; druga w Daszewicach Apteka przy Krzyżu
    • 4fifi Soprano w Kamionkach-pizzeria 12.10.13, 20:10
      Proszę mieszkanców o opinie na temat tego lokalu.Chciałabym córce wyprawic tam 18-ste urodziny.cZY KTOŚ MOŻE BYŁ TAM NA JAKIEŚ IMPREZIE LUB WYPRAWIAŁ JAKĄS UROCZYSTOŚĆ OKOLICZNOŚCIOWĄ? JAKIE JEDZENIE ? Z GÓRY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI.POZDR.
    • Gość: m. Re: Kamionki k. Poznania IP: 78.133.196.* 14.11.13, 19:48
      Ja mam dzialke w Kamionkach 350 m od slynnej linii. mamy zamiar sie budowac wkrotce. Proszę o szczere opinie jak się teraz mieszka w kamionkach ? Bardzo utrudniają życie f16 oraz linia ? Dajcie znac bo cały czas się waham czy to dobre miejsce ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka