xaliemorph 14.12.06, 10:10 Czytał ktoś "Premier Kaczyński chce elektrowni atomowej w Klempiczu?" www.glos.com/index.php?ida=1955 I jakie opinie? Bo np. generalnie ja jestem za powstaniem elektrowni atomowych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student Re: Premier chce elektrowni atomowej w Klempiczu? IP: *.icpnet.pl 18.12.06, 03:34 Ja tez, chociaz niekoniecznie w Klempiczu. Zdaje sie warunki hydro tam nie takie jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Premier chce? IP: 209.107.123.* 21.12.06, 16:57 Dosc dyskusji. Nalezy zaczac budowac te elektrownie w Klepiczu, i to jak najpredzej. Premier chce? Chce mu sie (?), to dobrze ale jednak chyba ciagle za malo. Niech po prostu zakasa rekawy i pogoni kogo trzeba do roboty (zwlaszcza leniwych urzedasow- decydentow), zeby jak najpredzej taka elektrownia powstala. Wielu bezrobotnych znajdzie dzieki temu prace. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: Premier chce elektrowni atomowej w Klempiczu? 22.12.06, 01:37 Gość portalu: student napisał(a): > Ja tez, chociaz niekoniecznie w Klempiczu. A dlaczego nie? > Zdaje sie warunki hydro tam nie takie jak trzeba. Co to oznacza warunki hydro? Hydrologiczne czy hydrogeologiczne? Jest to bardzo istotna różnica. Skąd takie przesłanki występują u ciebie, skoro używasz sformułowania "zdaje się"? I na koniec. Co to według ciebie oznacza "nie takie jak trzeba"? Wobec tego jakie według ciebie trzeba? BTW - aby ocenić warunki hydrologiczne czy hydrogeologiczne to musi być znana szczegółowa lokalizacja, a nie jak to jest w powszechnym obiegu, mówi się o okolicach Klempicza. Taka informacja nic nie znaczy, gdyż warunki hydrologiczne czy hydrogeologiczne określa się ZAWSZE te lokalne, a nie w ujęciu mikro- czy makroregionalnym, a zostaną one określone w dokumentacji hydrogeologicznej i geologiczno-inżynierskiej. Akurat na Nizinie Wielkopolskiej zmienność, szczególnie hydrogeologiczna, jest bardzo duża. A poza tym posadawianie obiektów budowlanych nawet w średnich warunkach geotechnicznych nie stanowia przeszkody z punktu widzenia realizacji robót budowlanych. To jest tylko kwestia dodatkowych prac i zabezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Premier chce elektrowni atomowej w Klempiczu? IP: *.icpnet.pl 23.12.06, 04:44 Z tego co slyszalem to po prostu jest tam za malo wody. Elektrownia atomowa w jakiej by technologii jej nie wykonac to potrzebuje jednak sporych zasobow wodnych, a okolice Klempicza nad brzegiem Amazonki nie leza. Jak bedziesz chcial wode pozyskiwac "z ziemi" to ci sie tam lej depresyjny na pol Puszczy Noteckiej zrobi. Generalnie "atomowki" buduje sie nad rzekami lub zbiornikami wodnymi. Masz tam jakies wielkie jeziora? Niby moznaby wode z Warty pociagnac ale chyba srednio byloby to oplacalne ze wzgledu na koniecznosc wielostopniowego oczyszczania wody - Warta to jeden wielki syf. Poza tym w okresie nizowek mogloby byc nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Jestem ZA IP: 142.94.86.* 02.01.07, 15:45 Gdzie w Polsce jest nadmiar wody jak w Amazonce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Jestem ZA IP: *.icpnet.pl 02.01.07, 23:43 Nie chodzi o to zeby byl nadmiar jak w Amazonce ale zeby nie budowac obiektu wymagajacego ogromnych ilosci wody w miejscu gdzie ich po prostu nie ma. Wielkopolska i Kujawy to obszary o najnmniejszych opadach w Polsce i najwiekszych niedoborach wody, nawet brzeg Warty czy Noteci nie jest dobrym miejscem na budowe elektrowni atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 08:47 Widziałem w Discowerku mapę Europy z naniesionymi elektrowniami atomowymi. Nasz kraj stanowił żenującą białą plamę a nas otaczał wianuszek obcych elektrowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 08:54 Wodę można pozyskiwać z Warty, to nie jest problem - zresztą takie były plany. Problem w tym, że Klempicz leży centralnie na uskoku tektonicznym (w pasie synklinoryjno-antyklinoryjnym). Co prawda nie trzęsie mocno, ale trochę zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:41 Owszem,plany były.W połowie lat 80 Politechnika Poznańska (Instytut Mechaniki Gruntów i Fundamentowania)wykonywał badania ziemi pod taką budowlę.Elektrownię należałoby postawić blisko aglomeracji, która będzie korzystać z jej energii.Wypada na Warszawę,Wrocław lub ogólnie Górny Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Jestem ZA IP: 217.153.53.* 03.01.07, 11:46 W takim razie proponuję Warszawę Żoliborz, naprzeciw Kaczyńskich. Elektrownię można nazwać imieniem Piłsudskiego, a dyrektorem budowy można zrobić Marionetk... Marcinkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 12:44 Najlepsza lokalizacja geologicznie rzecz biorąc - to północno-wschodnia Polska. woda z Biebrzy/Narwi i po sprawie. Tylko, że tam wchodzą w grę względy eko. Wrocław i Górny Śląsk odpadają ze względów tektonicznych: Wrocław zbyt blisko uskoków brzeżnych, Górny Śląsk - wstrząsy spowodowane wcześniejszą eksploatacją górniczą. Wchodzi w grę środkowa Wisła - i takie projekty były. Dla przypomnienia: I EJ Żarnowiec - 4xWWER 440MW - w sumie 1720MW, II EJ Klempicz 4xWWER 1000MW - w sumie 4000MW, III EJ Kujawy - lokalizacja bliżej nieokreślona, prawdopodobnie 4xWWER 1200MW. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Jestem ZA IP: *.icpnet.pl 03.01.07, 21:12 Wreszcie sensowna wypowiedz kogos kto ma o temacie pojecie. Poza tym jest jeszcze taki drobny szczegol. Mianowicie ekonomia. Nawet gdyby na Slasku byly idealne, cudowne warunki "przyrodnicze" do budowy elektrowni atomowej to nikt by jej tam nie postawil. Dlaczego? Na poludniu kraju mamy nadprodukcje energii elektrycznej, wystarczy wspomniec Belchatow, Turoszow czy tzw. PAK (Patnow, Adamow, Konin) czy elektrocieplownie w GOP. Nie ma sensu budowac tam kolejnej elektrowni. Za to w polnocnej czesci Polski jest niedobor energii. Dlatego oplacalne jest dzialanie elektrowni szczytowo-pompowej w Zarnowcu (nota bene jednego z elementow budowanego kiedys zespolu elektrowni atomowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student el. atomowa tak ale po dokladnych badaniach IP: *.icpnet.pl 03.01.07, 21:25 Alez ja nie neguje pomyslu budowy elektrowni atomowej w Polsce. Jestem jak najbardziej za, tylko ze nie w miejscu gdzie nie ma do tego warunkow. Tylko prosze mi nie wysuwac pseudo argumentu, ze skoro tak kiedys wladze zadecydowaly to jest na pewno dobrze. Nie mowie, ze "za komuny" wszystkie badania byly trefne ale jak wtedy podejmowano decyzje o lokalizacji roznych zakladow to my dobrze wiemy; Huta Katowice, Huta w Warszawie czy flagowy przyklad debilizmu decydentow realnego socjalizmu "Odkrywkowa Kopalnia Wegla Brunatnego w Poznaniu". Tak, tak! Nie pomylilem sie. Kto dobrze pokopie w necie to sie dowie, ze byl taki projekt, ba! Nawet juz istnialo takie przedsiebiorstwo. Na szczescie zmiana systemu uratowala Poznan i Wielkopolski Park Narodowy przed zniszczeniem. Dlatego zanim wybuduje sie w Polsce cos tak kosztownego i potencjalnie niebezpiecznego jak elektrownia atomowa trzeba dobrze sie zastanowic nad lokalizacja tego przedsiewziecia. A nie bezmyslnie ufac w ekspertyzy robione 20 lat temu w systemie, ktory sprzyjal stawianiu i naglasnianiu falszywych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
plutonowy_grenedier Re: el. atomowa tak ale po dokladnych badaniach 03.01.07, 23:22 Taka dyskusja jest dyskusją akademicką. Ma powstać Polsko - Litewski program atomowy, ale elektrownia atomowa ma powstać na Litwie a polska jako jeden z inwestorów będzie miała w niej swoje udziały. Z technicznych elementów pamiętam tylko, że ma mieć poczwórne zabezpieczenia nowego typu. Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie przybierają tego faktu w słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Atomowa ale gdzie? IP: 142.94.86.* 09.01.07, 03:52 Powiedziales co wiedziales i dobrze. Na przyszlosc radze, nie pouczaj innych. Odpowiedz Link Zgłoś
plutonowy_grenedier Re: Atomowa ale gdzie? 09.01.07, 14:59 Do mnie to było? Jełśi tak to mówie, ze nei chciałem nadać wypowiedzi ostrego tonu, tylko wrzucić informacje. Może to przez to, że skasowałem linie nad podpisem i wyszło to jakbym pił do piszących wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś