Dodaj do ulubionych

Male Naramowice Rynek

24.12.06, 01:24
Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania developera Echo Investment. niestety
poniewaz mieszkania trzeba prawie ze kupowac od reki a na nie mam okazji
teraz przyjechac do Poznania chcialabym sie dowiedziec czegos od tych, ktorzy
tam juz mieszkaja albo wlasnie kupuja tam mieszkanie. Ceny niebotyczne ale z
drugiej strony sa chyba juz calkiem normalne (ok 5.500 metr). Czy moze mi
ktos posluzyc rada na odelgosc?
Obserwuj wątek
    • Gość: młody Re: Male Naramowice Rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 13:18
      "Bardzo dobry developer - buduje z porzadnych materiałów i same mieszkania sa
      całkiem ciekawe. Ale cena jest zdecydowanie za wysoka. 1000 zł drozej niz
      kolejne oferty w Naramowicach.

Co do lokalizacji : dzis jest tam naprawde super - teren jest obnizony w
      stosunku do Naramowickiej wiec nie słychac szumu z ulicy. Troche moze
      przeszkadzac szum od pociagu ale to linia towarowa wiec nie jest źle. Kościół
      dzwoni dosc głośno ale odległość jest na tyle duza, ze mozna życ. Przeszkadza
      głównie poranne dzwonienie o 6:45 - ale z drugiej strony budzi do pracy ;)

Najwiekszym problemem jest to, ze tereny za Echo zostały oddane przez miasto
      dla PTBS-u i w przeciagu 2-3 lat ma tam ruszyć jedna z najwiekszych inwestycji
      w Poznaniu. Kilka tysiecy mieszkań. Tak wiec za 6-7 lat bedzie tam wielkie
      osiedle/kombinat. Czesc mieszkan PTBS-u ma być sprzedana na wolnym rynku -
      przewidywana cena to ok 3-3,2 tys zł za metr."

To był moj post z kwietnia tego roku - ceny w PTBS juz raczej nieaktulane, bo na
      jesieni sprzedawali juz za 3900 brutto...
      Bardzo cięzko jest sie rano wbić na Naramowicką samochodem od strony EchoINV- od
      7:00 jest korek i czasem trzeba odstać swoje, az ktoś Cię wpuści na nitkę
      prowadzącą do centrum. Ale ok. 20-25min wystarcza aby dotrzeć do Kaponiery.
      Autobus rano jedzie ok 15 minut do Garbar.
      • Gość: 240672wilk Re: Male Naramowice Rynek IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.12.06, 13:31
        Slyszalam o tych korkach ale jak poszerza ta Naramowicka to bedzie lepiej. Mnie
        to nie dotyczy bo i tak bym korzystala z MPK. Czy te TBSy by np zaslanialy
        widok czy powodowaly fatalna atmosfere estetyczna? Problem jest w tym ze
        gdziekolwiek ostatnio zadzwonilam to mowiono, ze juz nic nie maja i dopiero w
        przyszlym roku zaczna jakas inwestycje a ceny sa zupelnie nieznane. Sadze ze
        kupujac cos od lutego trzeba sie nastawic na ok 6 tys minimum za metr. A nie
        mysle o tzw wygnajewie zupelnie. Zdziwilam sie dzwoniac do Echa, ze w ogole cos
        maja ale pewnie tylko dlatego, ze ten Maly Rynek planuja zbudowac dopiero w
        lecie 2008 wiec wielu ludziom to przeszkadza. Mi to akurat pasuje i denerwuje
        sie, ze jak sie nie zdecyduje na ten projekt zaraz (mam rezerwacje jeszcze pare
        dni) to bede musiala kupowac mieszkanie za jeszcze wiecej niz teraz. Czy ktos
        ma jeszcze pomimo Wigilii podobne problemy? Wesloych Swiat!
        • Gość: młody Re: Male Naramowice Rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:20
          Poszerzenia Narmowickiej nie bedzie.
          Bedzie tzw. Nowa Naramowicka rownoległa do starej ulicy - przesunieta o jakieś
          500-600 metrów w strone Rezerwatu Zurawiniec.
          Echo ma wolne mieszkania, bo jest najdrozsze na Naramowicach no i ta nowa
          inwestycja zwana Rynkiem nie jest najpiękniejsza...Poprzednie ich bloczki sa
          zdecydowanie ładniejsze.

Jeśli zakładasz korzystanie z MPK to bedziesz zadowolona z tej lokalizacji -
          oczywiscie biorąc poprawkę na to ze autobusem w szczycie troche do miasta
          pojedziesz...Jersli chodzi o korzystanie z MPK to w tym rejonie Poznania nie ma
          nic lepszego niz Pestka czyli PoznańskiSzybkiTramwaj.

Na piękne widoki w tym miejscu sie nie nastawiaj. Tam bedzie zwykłe blokowisko.
          Jesli chcesz mieć ładny widok to szukaj mieszkania od PBR czy Konimpexu z
          widokiem na Rezerwat Zurawiniec - ale wtedy bedziesz ok. 200 metrow od Nowej
          Naramowickiej.

Co do cen to na pewno nie bedzie 6 tys zł za metr. Na razie średnia cena to
          4500-5000 zł w Poznaniu. Sadze ze od Nowego Roku - nowe inwestycje wystartują za
          ok 5000-5500 zł.
          Zerknij na tę listę : www.tdm.com.pl/start/index.php?m=2&k=2&l=4
          Ciekawie sie zapowiada inwestycja Virke www.virke.pl/ (dobry dojazd
          tramwajem do centrum i w miarę spokojna okolica)
          • Gość: 240672wilk Re: Male Naramowice Rynek IP: *.range81-157.btcentralplus.com 25.12.06, 20:04
            Nie wiem czy to niezbyt optymistyczne jezeli chodzi o ceny. Juz teraz widze w
            internecie ceny ok. 6 tys/metr nie mowiac o atanerze ktory zapowiedzial ceny na
            Kutrzeby na ok7-8 tys.
            Jezeli chodzi o Male Naramowice to nigdy tego na oczy nie widzialam a wyglada
            na to ze bede musiala sie zdecydowac na to lub nie wirtualnie. Jezeli chodzi o
            widoki nie chcialabym patrzec na jakas nie dokonczona budowe lub sciane
            jakiegos bloku a na to sie chyba nie zanosi w przypadku nowego budynku nr 6 na
            Naramowiach Rynek?
            JEstes chyba dobrze zorientowany - mieszkasz tam? Albo jestes z branzy? Ten
            projekt virke w sumie fajnie wyglada ale na stronie nie ma informacje o cenach
            tylko ze juz sa rezerwacje. Wiec pewnie wiara juz wszystko wykupila jak maja
            jeszcze jako-takie ceny.Jakies informacje na ten temat? Bylabym wdzieczna.
            • Gość: sigma Re: Male Naramowice Rynek IP: *.eranet.pl 01.01.07, 22:07
              Mieszkam obok w atanerze na karpia i muszę sprostować kilka informacji.
              Przedmiotowa inwestycja jest już w znacznej części ponad ziemią na poziomie
              parteru i jakośc nie wydaje mi się aby miałabyć ukończona za 1,5 roku (maks
              jesień 2007). Jeżeli chodzi o teren sąsiedni to jest on także własnością Echo i
              będą tam budować kolejnych kilka bloków. TBS będą budować ale nie w tym miejscu
              tylko kawałek dalej, a nadto co to za problem?
          • Gość: wojtus Re: Male Naramowice Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 11:17
            Pozostaje tylko Młodemu podziekowac za link.Przynajmniej wiemy gdzie pracuje:)
    • Gość: Marek Re: Male Naramowice Rynek IP: 83.18.42.* 11.01.07, 13:44
      Witam,
      Kupilem mieszkanie w budynku nr 7. Jestem zadowolony. Cena nie jest zbyt mocno
      wygórowana, a lokalizacja jest moim zdaniem atrakcyjna, biorąc pod uwagę, że
      powstanie ulica Nowa Naramowicka (na szczęście z dala od mojego osiedla -
      gorzej będą mieli mieszkańcy budynków z drugiej strony starej Naramowickiej).

Dla porównania w inwestycji Agrobexu - Ułańska (obok Grunwaldzkiej) ceny
      wynoszą obecnie 6800zł/m2. Ja płaciłem w Echo 5000zł/m2.

W mnie w cenie jest miejsce posotojowe i komórka lokatorska, na Ułańskiej
      natomiast trzeba obowiązkowo dokupić miejsce w hali garażowej za 40 tys (tyle
      kosztowało w grudniu 2006) oraz ewentualnie piwnicę za około 8tys.

Teraz jest tam bardzo przyjemnie i cicho. Ktoś pisał o TBS, ale to chyba w
      innym miejscu, ponieważ widziałem plany terenu u developera i cały obszar
      począwszy od Małych Naramowic Rynek w stronę rzeki, prawie do torów kolejowych,
      został wykupiony przez Echo Investments.

Do centrum (Małe Garbary) autobus jedzie około 12 minut. Są też nocne, więc
      dojaz wygląda nieźle. Nieopodal Tesco czynne do 23.

Z developerem wszystko w porządku. Prawnik w mojej firmie czytał umowę i
      stwierdził, że jest OK, nie ma żadnych kruczków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka