l.george.l 25.01.07, 14:30 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3875054.html No comment! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salimis Re: Siódme: nie kradnij 25.01.07, 14:50 I tak się lekko rozdaje cudze pieniądze na jakieś bzdety, a na to co potrzeba to póżniej nie ma.Normalnie szlag człowieka może trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Siódme: nie kradnij 25.01.07, 16:57 "Ostatecznie poprawkę poparło 329 posłów" tzn., że okradli nas (bo tak trzeba to nazwać) nie tylko PiSdaki z przystawkami ale akże POrąbańcy. To już wiemy, że PO to to samo co PiS, a awantury dotyczą wyłącznie chorych ambicji panów Tuska i Kaczyńskiego Tylko Lewica i Demokraci lekarstwem na ciemnogród!!! PO = PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 problem lezy gdzieś indziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:44 Posłowie raczą zapominać, że są reprezentantami całego narodu a nie tylko jego większej części. A więc sięgają do kieszeni wszystkich podatników- katolików, niewierzących, żydów, prawosławnych, muzułmanów i dziesiątek innych jeszcze wyznań- bo naród polski w tym względzie jest zróżnicowany- jak każdy inny naród. Wykorzystywanie siły dla wyciągnięcia pieniędzy od słabszego zazwyczaj jest nazywane rozbojem i w kodeksach karnych większości krajów świata jest surowo karane. Jestem katolikiem- ale wstydzę się że świątynia mojego wyznania będzie budowana za pieniądze wydarte innowiercom. Myślę, że Opatrzność nie życzy sobie takiego prezentu a swoje niezadowolenie okaże pomysłodawcom podczas najbliższych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
trajan_bez_ziemi Problem faktycznie leży gdzieś indziej 25.01.07, 18:38 "> Posłowie raczą zapominać, że są reprezentantami całego narodu a nie tylko jego > większej części." Być może nie zauważyłeś, ale żyjemy w demokracji. Posłowie są reprezentantami interesów ludzi, którzy ich wybrali. Cały naród ma reprezentantów w parlamencie, także Żydzi, Muzłumanie, ateiści (wszyscy zresztą w mniejszości). Reprezentanta ma każdy, kto poszedł do urny i zagłosował. Reprezentanci ateistycznej części społeczeństwa głosowali przeciw :) Problem leży w czymś innym, ja bym bardzo chciał, żeby Polska była tak bogatym krajem, żeby było nas stać na wydanie lekką ręką 40 mln. złotych na Świątynie Opatrzności Bożej (przy obecnych podatkach powinniśmy jeździć po drogach ze złota, ach ten ukochany socjalizm i biurokracja). Niestety tak się składa, że nasz kraj nie ma dość pieniędzy, aby ratować ludziom życie w szpitalach, budować skrajnie potrzebną na dziesięć lat temu infrastrukturę i nie stać nas na wiele, wiele innych potrzebnych rzeczy. A budowa choćby i ważnego i w planach wspaniałego kościoła nie jest naszą pierwszą potrzebą w dniu dzisiejszym. Przekazanie dużej sumy na budowę kościoła w katolickim kraju nie jest niczym niewłaściwym, i trzeba naprawdę nie rozumieć na czym polega demokracja, żeby akurat w tym dopatrywać się nieprawidłowości. Ale nas niestety w tej chwili na to nie stać, i jeszcze długo nie będzie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przypadkowy Re: problem lezy gdzieś indziej IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 20:28 Gość portalu: kiks4 napisał(a): swoje niezadowolenie okaże pomysłodawcom podczas najbliższych wyboró > w. I co? Zagłosujesz na Lewych i Demencję?????? Na złość zagłosujesz na jeszcze większych złodziei naszych pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: problem lezy gdzieś indziej 25.01.07, 21:17 lepiej na LiD niz Psychopatów i Schizofreników. Uczciwość porównywalna, ale LiD jednak nie będzie tak wkur... dewocją za nasze pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
trajan_bez_ziemi Re: Siódme: nie kradnij 25.01.07, 18:46 Georg wskaż mi proszę, w którym miejscu została popełniona kradzież!? Też nie zgadzam się z takim pomysłem, nas po prostu na to nie stać. Te 40 mln. przydałoby się bardzo i można by je wykorzystać na wiele innych koniecznych w tej chwili celów. Ale naprawdę nie jestem w stanie pojąć gdzie tu widzisz kradzież. No chyba, że za kradzież uznajemy każdorazowo wyprowadzanie środków z budżetu na cele sprzeczne z aktualnymi potrzebami. Ale w takim razie KAŻDY budżet uchwalony przez klikę debilia et dementicus, zwaną w sposób całkowicie nieuprawniony parlamentem jest jedną wielką kradzieżą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 emeryci zbuduja świątynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:15 trajan_bez_ziemi napisał: Przekazanie dużej sumy na budowę kościoła w katolickim kraju nie jest niczym niewłaściwym, i trzeba naprawdę nie rozumieć na czym polega demokracja, żeby akurat w tym dopatrywać się nieprawidłowości. Ale nas niestety w tej chwili na to nie stać, i jeszcze długo nie będzie stać. ============ Tradycyjnie się z Toba nie zgadzam- oczywiście, że państwo stać na budowę światyni i to nie jednej, Wydatek 40 milionów w budżecie nie stanowi znaczącej pozycji. Dla mnie oburzające jest sięganie do kieszeni emerytów różnych wyznań dla zbudowania obiektu sakralnego dla jednego tylko wyznania. I mamy śliczny paradoks- świątynia miała byc podziekowaniem całego narodu za cud odrodzenia- a w rezultacie głupich działń polityków dzieli ten naród w najgorszy z możliwych sposób. Właśnie przd chwilą się dowiedziałem, że owe 40 milionów sejm przelał z Funduszu ubezpieczeń społecznych- czyli z tego samego, który zasila ZUS by ten mógł wypłacac emerytury i renty. Więc świątynie będa finansować emeryci, którzy już wiedzą, że w tym roku nie będzie rewaloryzacji a jedynie dla najbiedniejszych uwałczające ochłapy ( 100 złotych na rok). I to jest jak najbardziej oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: emeryci zbuduja świątynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:13 a co mnie ateisto obchodza emeryci? Bardzo dobrze, że tę kasę Sejm wyda na kościół. Niech wreszcie różne niepolskie, ateistyczne, żydowskie itd. promile wiedzą, że żyją w kraju katolickim. Brawo PiS, PO, Samoobrona i PSL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: emeryci zbuduja świątynię IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 20:21 Ty katolicki śmieciu. Poczytaj sobie lepiej swoje pismo swięte i zobacz co twój rzekomy mistrz mówił o miłosci bliźnich i jaki miał stosunek do frymarczących w swiątyniach. Jesteś zwykłym gównem nie mającym prawa zabierać glosu w imieniu prawdziwych wyznawców Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: emeryci zbuduja świątynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:45 Żyjesz w katolickim kraju, jak coś ci się niepodoba to wynocha. Ciesz się, że tacy jak ty (ateiści, żydzi itp) są tu tolerowani. Ale może to w końcu też się zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: emeryci zbuduja świątynię 25.01.07, 20:51 No właśnie a s k a. Co mówił w Piśmie Świętym rzekomy Mistrz kogoś z wpisujących sie powyżej, o miłości bliźniego. Co takiego powiedział Chrystus, w nawiązaniu do czego możesz zwracać się do kogoś z forumowiczów: "ty śmieciu" lub "ty gó.."? Chyba nie w te grządki wlazłaś/wlazłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przypadkowy Re: emeryci zbuduja świątynię IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 20:31 Gość portalu: kiks4 napisał(a): > Właśnie przd chwilą się dowiedziałem, że owe 40 milionów sejm przelał z Fundusz > u > ubezpieczeń społecznych- czyli z tego samego, który zasila ZUS by ten mógł > wypłacac emerytury i renty. Czyli wszystko w porządku. Zabrał tym, którzy w większości na PIS głosowali. O co Tobie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 Re: emeryci zbuduja świątynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:31 Gość: ja napisał: a co mnie ateisto obchodza emeryci? Bardzo dobrze, że tę kasę Sejm wyda na kościół. Niech wreszcie różne niepolskie, ateistyczne, żydowskie itd. promile wiedzą, że żyją w kraju katolickim. Brawo PiS, PO, Samoobrona i PSL -------------- a nie będzie Ci przeszkadzać w pełnej skupienia modlitwie w nowej światyni świadomośc, że została zbudowana za pieniądze zydów, masonów, cyklistów czy ateistów albo jeszcze gorszych promilów??? A co powiesz, jeśli następny sejm w ramach rekompesaty przeznaczy Twoje podatki na budowę meczetu w Hajnówce??? Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp Re: emeryci zbuduja świątynię 26.01.07, 00:03 Państwo ma wobec swoich obywateli obowiązki k i k s'ie. Jednym z nich jest umożliwienie obywatelom wyznawanie wiary w Boga. Wyznawanie to odbywa się najcześciej w świątyniach. Państwo więc powinno także brać udział w ich budowie. Poza tym każda złotówka wydana na Kościół zwraca się Państwu wielokrotnie. "Dawanie" przez Państwo pieniędzy na kształtowanie postaw prospołecznych jest korzystne dla wszystkich. Wierzących lub nie. W przeszłości, każdy kto chciał podporządkować sobie Polaków, ograniczał Polakom kontakt z Kościołem. Burzył kościoły, zamykał księży i tak dalej, i dalej ... . Odpowiedz Link Zgłoś
sosek_s komuna 26.01.07, 02:51 > Państwo ma wobec swoich obywateli obowiązki k i k s'ie. Jednym z nich > jest umożliwienie obywatelom wyznawanie wiary w Boga. Wyznawanie to odbywa > > się najcześciej w świątyniach. Państwo więc powinno także brać udział w > > ich budowie. ojj widze ze kolega teskni z komuną.... panstwo ma bowiem tez np. obowiazek zapewnienia mieszkancom dostepu do supermarketow, kin, hoteli itp. czy to znaczy ze tez ma lozyc pieniadze na ich budowe? kosciolow jest w polsce i tak zbyt duzo, a przeciez niedlugo (mam nadzieje) w znacznym stopniu opustoszeja.... >"Dawanie" przez Państwo pieniędzy na kształtowanie > postaw prospołecznych jest korzystne dla wszystkich. nie wierze w to co czytam... katolicy wykazuja postawy prospoleczne? nie zauwazylem... to chyba nie takie katolickie ksztaltowanie postaw jest w naszym kraju potrzebne.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Re: emeryci zbuduja świątynię 26.01.07, 04:19 igo.xp napisał: > Państwo ma wobec swoich obywateli obowiązki k i k s'ie. Jednym z nich > jest umożliwienie obywatelom wyznawanie wiary w Boga. Hehe. Jak zwykle pieprzysz głupoty. Nawet już tobie się nie dziwię. Kiedyś myślałem, że jest to u ciebie "wypadek przy pracy", ale teraz uważam, że jest to permanentna głupota. A tak wracając do tematu;) to z którego przepisu prawa wynika TEN OBOWIĄZEK? Może coś na poczekaniu wymyślisz?:>> > Wyznawanie to odbywa się najcześciej w świątyniach. No pewnie, że w świątyniach - w meczetach, synagogach, cerkwiach i kościołach. > Państwo więc powinno także brać udział w ich budowie. A z jakiej racji? To, że ktoś jest wierzący w takiego czy innego Boga, czy też jest niewierzący, jest jego osobistą sprawą i nie ma to nic wspólnego z funkcjonowaniem państwa jako takiego. Noo, chyba, że państwa wyznaniowego, o które tak usilnie zabiegasz. > Poza tym każda złotówka wydana na Kościół zwraca się Państwu > wielokrotnie. To znaczy w jaki sposób się zwraca? Jakoś tego nie zauważyłem, a ja już parę lat żyję i wiele rzeczy na świecie widziałem osobiście. > "Dawanie" przez Państwo pieniędzy na kształtowanie postaw prospołecznych > jest korzystne dla wszystkich. 1) Jak zwykle pier.. od rzeczy i walisz samymi sloganami. Proszę o konkretne przykłady tych postaw - duuuuużo przykładów. 2) A gdzie to jest powiedziane, że jedynie Kościół kształtuje postawy prospołeczne? Można być niewierzącym i być niezwykle "napakowanym" ideami prospołecznymi, które nie mają swoich źródeł w Kościele. > Wierzących lub nie. No to chyba chciałeś podrajcować tych niewierzących, nie?:>>> Myślę, że jesteś fanem wojen krzyżowych. Chrystianizować za wszelka cenę, nie? - ogniem, mieczem i gwałtem. > W przeszłości, każdy kto chciał podporządkować sobie Polaków, ograniczał > Polakom kontakt z Kościołem. Burzył kościoły, zamykał księży > i tak dalej, i dalej ... . No pewnie;) I tak jest od czasów jak na ziemi żyły dinozaury i dotyczy to tylko Polski, nie?:>>> Dla przykładu zapoznaj się z historią Indii, w których spędziłem ładnych parę lat i zobaczysz jakie były kolejne losy muzułmanów i hinduistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: left Re: emeryci zbuduja świątynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 07:54 Ciekawe, dlaczego np. w Krakowie i Zakopanem zbudowano wielkie sanktuaria i obeszło się bez dotacji budżetowych i związanych z tym awantur. Odpowiedz Link Zgłoś
salimis Re: emeryci zbuduja świątynię 26.01.07, 10:17 Gość portalu: left napisał(a): > Ciekawe, dlaczego np. w Krakowie i Zakopanem zbudowano wielkie sanktuaria i > obeszło się bez dotacji budżetowych i związanych z tym awantur. Bo nie przepierd....tych pieniędzy na uciechy tego świata, tylko uczciwie je wykorzystali i zabrali się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
trajan_bez_ziemi Re: emeryci zbuduja świątynię 26.01.07, 14:57 Kiksie, jak zwykle wychodzi z Ciebie lewicowość. Ech... > Tradycyjnie się z Toba nie zgadzam- oczywiście, że państwo stać na budowę > światyni i to nie jednej Nie! Naszego kraju nie stać na ani jedną taką świątynie, obojętnie jakby była wspaniała, dopóki nie zostaną zaspokojone podstawowe potrzeby społeczeństwa i państwa a dziura budżetowa przestanie mrozić krew w żyłach. Obywatele po to oddają ogromną cześć swoich dochodów, aby państwo zapewniło im te usługi, jakich nie są w stanie zapewnić sobie sami. I dopóki te żywotne potrzeby społeczeństwa nie zostaną zaspokojone rządzący nie mają prawa przeznaczać pieniędzy z budżetu na inny, choćby najbardziej szlachetny cel. Przeznaczanie pieniędzy na inne cele wbrew interesom właścicieli budżetu, jakimi są obywatele, jest oszukiwaniem tychże obywateli. Jest to tendencja wszelkiej maści socjalistów, w tym także PiSu. > Dla mnie oburzające jest sięganie do kieszeni emerytów różnych wyznań > dla zbudowania obiektu sakralnego dla jednego tylko wyznania. Katolicy stanowią większość. Większość wybiera swoich przedstawicieli. Przedstawiciele większości reprezentują interesy swoich wyborców, bo taki jest ich psi obowiązek. Budowa kościoła jest w interesie większości, jaką są katolicy (uwzględniając to, co opisałem w poprzednim akapicie). To chyba nie jest zbyt skomplikowane Kiksie. Być może nie podoba Ci się to, ale mamy właśnie demokrację. Aby unaocznić absurd Twoich obiekcji uświadom sobie, że w przypadku, gdyby ktokolwiek rozumował tak, jak Ty w tym kraju nie moglibyśmy restaurować synagog ze środków budżetu państwa. Bo niby, dlaczego odbudowywać świątynie jednego wyznania z pieniędzy podatników innego wyznania? Ba! Wszelkie festiwale kultury żydowskiej, romskiej, czy jakiejkolwiek innej musiałby zostać zepchnięte w sferę wydatków prywatnych. Bo dlaczego finansować jedną kulturę z pieniędzy podatników należących do innej. (Nie wspominając już o tym, że religia jest jednym z najważniejszych elementów kultury, a zwłaszcza w Europie, czy to się komuś podoba czy nie. Można rzecz jasna spalić podręczniki historii, ale faktów to nie zmieni). Odpowiedz Link Zgłoś
pawman Re: Siódme: nie kradnij 26.01.07, 10:56 powinni teraz podac ze miasto da pieniadze na odbudowe poznanskiej synagogi, ciekawe co by pisuary powiedzialy Odpowiedz Link Zgłoś
z00ropa Re: Siódme: nie kradnij 26.01.07, 12:11 chcieliscie rzadów PiSu, to macie Odpowiedz Link Zgłoś
igo.xp nie kradnij, nie pieprz bez sensu. 26.01.07, 17:56 Pomocniczy aspekt "państwa" wobec obywatela nie jest sprzeczny z podmiotowością "państwa", rozumianą jako możliwością swobodnego działania niezależnie od jednostki. Jeśli cel jest słuszny, a uczenie Polaków 10 przykazań to jak najbardziej słuszny cel, to "państwo" może do budowy kościołów coś dorzucić. Wreszcie po wielu latach dławienia własnych obywateli znalazła się władza, która o tych obywateli zaczyna dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Siódme: nie kradnij IP: *.icpnet.pl 26.01.07, 18:15 Patrzcie Państwo. Michnikowcy jak potrzebują to nawet dekalog znają. Ale was szlag trafia. Zyg, zyg. Ciśnienie rosnie? Odpowiedz Link Zgłoś