Dodaj do ulubionych

Poznań musi do ekstraklasy

18.02.07, 22:14
"Bo kiedyś była tu stolica Polski?" Buahahah , niby kiedy Poznan byl stolica
Polski, bo z tego co wiem to nigdy, autor niech lepiej przypomni sobie
historie Poznania zanim sie wezmie za pisanie o ty miescie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: buggy Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:24
      Stolicę przeniesiono z Poznania do Krakowa (po zniszczeniu Poznania) w 1038 roku.
      Miał to być zabieg chwilowy (na czas odbudowy) a jak wyszło wiemy:) nim
      zaczniesz pisać bzdury poczytaj trochę.
      • Gość: m Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 22:50
        Stolicę przeniesiono z GNIEZNA do Krakowa.
        • Gość: posener Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 02:47
          Poznań, w świetle badań historycznych był najważniejszym ośrodkiem stołecznym
          pierwszych Piastów dystansując Gniezno i Giecz.
        • Gość: posener Poznaniowi szkodzą dziennikarze i wojewoda IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 03:02
          Skończcie już z tym Poznań na zakręcie bo zafiksowaliście się w tym temacie jak
          PiS na WSI. I co? I dupa! Okazało się, że z dużej chmury mały deszcz. Wasze
          argumenty nie wytrzymują analizy intelektualnej. Nie chce mi się po raz 516
          pisać, że jeśli teza jest fałszywa to wniosek może być dowolny.
          • Gość: vuk Poznaniowi szkodza klakierzy w typie Posenera IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 20:38
            PseudoPosenerze: Poznań nie jest na zakręcie, Poznań wypadł z zakrętu. Wzrost
            PKB w 2004 roku wynika w połowie (sic!) z zaksięgowania Gorzowa, Szczecina,
            Zielonej Góry i Bydgoszczy w centrali Grupy ENEA czyli w Poznaniu. Nie muszę Ci
            mówić chyba, że włączenie żelazka w Bydgoszczy g... mówi o naszym realnym
            rozwoju. Rozmowy z każdym z wielkich doradców nieruchomości wyglądają tak samo:
            Wrocław, Warszawa, Kraków, Trójmiasto, i dopiero potem Łódź i Poznań, z tym że
            Łódź przyspiesza a Poznań zwalnia. Wyjątkiem jest nieszczęsny ranking E-REGI
            LaSalle'a dzięki któremu nasi oficjele już wypięli się po ordery, a który dla
            wszystkich polskich miast oprócz Warszawy pokazuje ten sam poziom PKB i ten sam
            poziom ryzyka. Co, mam nadzieję że wiesz, jest kompletną i wierutną brednią.
            Poza tym E-REGI oprócz nas nikomu do niczego nie służy oprócz naszych
            promieniujących władz i kilku dziennikarzy. Zobacz cytowania ECM i cytowania
            E-REGI a poznasz który ranking liczy się w świecie. W ECMie oczywiście nie ma
            nawet słowa o Poznaniu. Zatrudnienie w Poznaniu to głównie przemysł, a w
            usługach - głównie grupa "handel i naprawy". Ocknij się człowieku i najpierw
            zacznij stosować "analizę intelektualną" własnych poglądów, a potem do niej
            nawołuj na forum.
            • Gość: posener Ich bin gut Posener IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 01:44
              Vuk, z całym szacunkeim ale pie..sz jak potłuczony! Sztabowcu Pasło-
              Wiśniewskiej, boli porażka, boli! Odszczekaliście w końcu te brednie, którymi
              razem z superredaktorami Przybylską i Głazem karmiliście Poznaniaków? Rzygam na
              Wyborczą, gazetę którą 17 lat wiernie czytałem. Mieszkałem w Krakowie, moja
              siostra mieszka we Weocławiu, często bywam w Warszawie i stwierdzam z całą
              odpowiedzialnością, że to co się dzieje tam to burdel na kółkach. Miasta
              niezorganizowane, komunikacyja leży, zadyszka przy naszych termach to pikuś
              przy rondzie Mogilskim czy metrze, rozwój chaotyczny, lans, blichtr a
              dostępność do kultury, która wylewa się na tamtejsze ulice podobno jak kisiel,
              żadna. Wypady na weekend do wrocławskich knajp, 5 piw, 2 drinki, duża wódka i
              broszury propagandowe twojej kandydatki nie dają prawdziwego obrazu miasta. A
              jak chcesz przyciągnąć inwestorów to mów głośno, że Poznań jest do dupy a
              Kulczyk to ch.. zasrany złodziej. Nie znasz się na niczym poza biciem piany.
              • Gość: ghost Re: Ich bin gut Posener IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:15
                Koleś, gość napisał coś konkretnego, myślałem,że zacznie się merytoryczny
                wątek, a ty wylałeś na niego "pomyje" nie poparte żadną argumentacją. Chyba
                ogarnięty jesteś Paranoją i Schizofernią. Jeszcze jedno. Skoro nienawidzisz
                wyborczej, to dlaczego nie przeniesiesz się stąd do forum naszego dziennika?
                Nie ma może co? A to niespodzianka o. Dyrektor nie przewiduje żadnych dyskusji?
                No to dzwoń do RM tam Cię na pewno wysłuchają
                • Gość: posener Ich bin gut Posener IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 12:25
                  Jestem stary Uwol a nie Platfus i gdyby Michnik wiedział jaki burdel jest w
                  poznańskiej Wyborczej rozpędziłby to towarzystwo. Jako, że Platforma jest
                  popłuczyną ledwie Unii Wolności nie zorientowałeś się w moich intencjach.
                  Insynuowanie mi pisiorostwa jest groteskowe. Toż to wasi przyjaciele byli! Ad
                  rem. Merytoryczna dyskusja? Człowiek fetyszyzuje statystyki. A ze statystyką
                  jest tak, że jak idę z moja suczką na spacer to śrenio mamy po 3 nogi, pół
                  penisa człowieka, pół pochwy psiej, pół ogona itd... Istotne statystyki tak
                  naprawdę dotyczą poziomu bezrobocia, średniej wynagrodzeń, zainwestowanego
                  kapitału. Tu bijemy Wrocław na głowę. Kto nie wierzy niech gapi sie w dane
                  GUSu, za co Pasło-Wiśniewska musiała beknąć! Natomiast moje wrażenia osobiste,
                  sprawdzalne intersubiektywnie i potwierdzone naprawdę dowodzą tego, że z
                  komunikacją, zarządem miasta, porządkiem urbanistycznym i kulturą jest lepiej
                  niż w innych miastach Polski.
                • Gość: posener Ich bin gut Posener IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 12:25
                  Jestem stary Uwol a nie Platfus i gdyby Michnik wiedział jaki burdel jest w
                  poznańskiej Wyborczej rozpędziłby to towarzystwo. Jako, że Platforma jest
                  popłuczyną ledwie Unii Wolności nie zorientowałeś się w moich intencjach.
                  Insynuowanie mi pisiorostwa jest groteskowe. Toż to wasi przyjaciele byli! Ad
                  rem. Merytoryczna dyskusja? Człowiek fetyszyzuje statystyki. A ze statystyką
                  jest tak, że jak idę z moja suczką na spacer to śrenio mamy po 3 nogi, pół
                  penisa człowieka, pół pochwy psiej, pół ogona itd... Istotne statystyki tak
                  naprawdę dotyczą poziomu bezrobocia, średniej wynagrodzeń, zainwestowanego
                  kapitału. Tu bijemy Wrocław na głowę. Kto nie wierzy niech gapi sie w dane
                  GUSu, za co Pasło-Wiśniewska musiała beknąć! Natomiast moje wrażenia osobiste,
                  sprawdzalne intersubiektywnie i potwierdzone naprawdę dowodzą tego, że z
                  komunikacją, zarządem miasta, porządkiem urbanistycznym i kulturą jest lepiej
                  niż w innych miastach Polski.
                  • Gość: ghost Re: Ich bin gut Posener IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:46
                    enter ci się zaciął :)?
                    Reszta? no comment czyli Nihil Novi
                    Du bist dum.
                    • Gość: posner Ich bin gut Posener IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 22:20
                      Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubierają tego w
                      słowa. Trzy wersy za dużo powiedziałeś.
                      • Gość: ghost Re: Ich bin gut Posener IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:18
                        nareszcie bez inwektyw. Udało mi się.
                        Ich sage lebelwohl Ihnen.
                        • Gość: posener Re: Ich bin gut Posener IP: *.iurid.amu.edu.pl 21.02.07, 12:40
                          Skoro, niezależnie od tego czy masz rację czy nie, chcesz mieć ostatnie słowo
                          to w duchu wyznawanych przeze mnie zasad miej je sobie.
        • Gość: urban Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: 86.41.97.* 19.02.07, 14:59
          Gniezno bylo stolica polskiego kosciola a nie panstwa. Stad nieporozumienie.
          Siedziba wladcy byla w Poznaniu.
          • turtlezzz Re: Poznań musi do ekstraklasy 19.02.07, 15:06
            W tamtych czasach władca, korzystając ze swych praw, stale podróżował po kraju goszcząc w głównych grodach, takich jak Poznań, Gniezno, Giecz.. Natomiast niewątplwie Poznań był stolicą w czasach Przemysła II. Krakus ma was tego uczyć ? ;)
            • Gość: sam Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:24
              Bo Przemysł odziedziczył Poznań jako Książę Wielkopolski a nad Krakowem wcale
              nie panował , Gniezno pozostawało wtedy pod rządami Arcybiskupa.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu mit Gniezna kultywuje Kościół Katolicki, umacniają IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 18:52
          umacniając swą pozycję w historii Polski. Zdaniem KK historia ta zaczyna się w
          966. Inaczej okazałoby się że już na początku X wieku Polska była prawosławna
          :-) Albo też jej część, czyli Małopolska.

Tak czy inaczej Poznań stolica był. Jest to wiedza, którą w mojej rodzinie
          przekazywano najmniej od 10 pokoleń (najstarsze zapiski), a wtedy jeszcze
          mieszkaliśmy w zachodniej Wielkopolsce.
          • Gość: rodzinaachrodzina Re: rodzina IP: *.199.63.97.tesatnet.pl 26.02.07, 00:42
            argument o rodzinie mnie rozwalil.
            a w rodzinie moich sasiadow to od 15 pokolen przekazuja sobie ze stolica byla w
            cymbalewie.
            i co cymbale?
      • Gość: Posen Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 23:02
        Zgadzam sie z wladzami miasta ,ze nieprzychylna opinia o Poznaniu to zgodne
        dzialanie mediow ogolnopolskich i miejscowych pomijania Poznania i Wielkopolski
        albo pisania tylko zle.Od trzech lat ogladam i czytam media wlasnie pod tym
        katem i Wielkopolska jest w nich permanetnie czyszczona i pomijana.
        Co do glownej tezy to zgadzam sie z autorem.Poznan ma solidne fundamenty do
        skoku do pierwszej ligi miast europejskich ale niech media ciagle tego nie
        ukrywaja przed poznaniakami aby dolozyc prezydentowi Grobelnemu ,ze Poznan za
        jego kadencji jest zly ale pomuzcie Grobelnemu w takich decyzjach a nie
        promowac destruktorow typu Grzes czy Foligowski.Sam Grobelny nie da rady.I ma
        racje Grobelny ,ze nie powinnismy rozwijac sie jak Wroclaw ,ktory dyskryminuje
        rodzimych przedsiebiorcow a dotuje zagraniczne molochy zatrudniajace tysiace
        pracownikow za minimalna pensje na 3 zmiany i 7 dni w tygodniu.Taki kierunek
        rozwoju nie podnosci jakosci zycia mieszkancow i dziala destrukcyjnie na
        mieszkancow.Poznan rozwija sie rownomiernie i zrownowazenie ,jest bogaty
        zaradnoscia i firmami mieszkancow Poznania.I nie piszcie ,ze Wolne Tory to wina
        miasta.WT naleza do PKP czyli do centrali w Warszawie czyli do Rzadu RP.To tam
        zapadnie decyzja o losach Wolnych Torow.Poznan nawet decyzja Marka Pola nie
        moze uchwalic dla tego terenu planu zagospodarowania.Pomuzcie Poznaniowi
        odzyskac mozliwosc decyzji o Wolnych Torach.Wywzyjcie presje na decydentow w
        Warszawie i PiSowcow w Poznaniu.Razem do czegos dojdziemy.Kazda inwestycja w
        Poznaniu to donos do prokuratury.Tak nie moze byc.Gazeta Wyborcza musi pomuc
        prezydentowi Grobelnemu i musi pomuc w wywarciu presji na inne srodowiska aby
        pomogly wladzom miasta w dokonaniu skoku do pierwszej ligi.Badzcie z Poznaniem.
        • cool_kid Re: Poznań musi do ekstraklasy 18.02.07, 23:06
          Nieprzychylna opinia o Poznaniu bierze się z tego że ludzie poznali, głównie za
          sprawą internetu (codzienne wpisy choćby na forum Onet "Lublin? To Azja i
          Polska B. Poznaniak") wasze poczucie wyższości. Nikt nie lubi takich co się
          wywyższają.
          • Gość: ? Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 00:36
            cool_kid a teraz pomysl(jesli masz czym) jaka opinie ty wystawiasz swojemu
            regionowi.
        • bloggi Posen przestań podlizywać się Grobelnemu 19.02.07, 00:03
          jesteś w tym nudny jak flaki z olejem.

I jeszcze jedno naucz się ortografii:
          pomóc i pomóżcie pisze się przez "ó"
    • Gość: Kicia Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 22:33
      Jakie debile tu piszą. Poznań był stolicą również za Przemysła II.
      • Gość: m. Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 22:50
        Tylko debile nie wiedzą, że stolicą było tak naprawdę GNIEZNO.
        • Gość: historia-expo Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.07, 07:11
          Moze te opinie o domniemanej stolecznosci Poznania biora sie z tego, ze Gniezno jest polozone wzglednie blisko?
          • turtlezzz Re: Poznań musi do ekstraklasy 19.02.07, 15:07
            A może z tego, że jednej stolicy nie było, a Poznań był większym grodem od Gniezna ?
            • Gość: sam Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:27
              Tylko skąd wiadomo że Poznań był większy od Gniezna ?
              • Gość: W-wr Warszawska gospodarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:28
                wroclaw.hydral.com.pl/teeold1.php?ref=137685&type=z&thread=0&f=1
    • Gość: adam ale o co chodzi? IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 22:35
      Ale o co chodzi w tym artykule? Czyzby 3 miesiące po wyborach Pan Redaktor
      przeczytał program Pani Marii Pasło Wiśniewskiej? Szkoda, że tak późno ..

a dlaczego Pan redaktor siada na cudzym rowerze? A nie na swoim? Panie
      Redaktorze prosze dać przykład innym
    • michal773 Re: Poznań musi pozbyć się Ryśka ;) 18.02.07, 22:36
      No Poznaniacy już wybrali zastój na najbliższe 4 lata zeszłej jesieni. Wiecznie
      Wolne tory, budki z kurczakami,złudne termy, zastój na lotnisku, zastój w
      inwestycjach, brak turystów, brak promocji, tylko pogratulować... i nie gadać
      mi tu, że mamy stary browar bo to jest jak kropla w morzu...
    • Gość: doktor x Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:39
      hehehe, sam przypomnij sobie historie Poznania bo jak widzac to marnie ja znasz
      • Gość: m. Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 22:52
        Może jakieś fakty? Kiedy konkretnie Poznań był stolicą Polski? Słyszałem już
        brednie, że stolica była tam, gdzie król raczył był przebywać nawet chwilowo,
        ale to się kupy nie trzyma. Fakty poproszę!
        • Gość: Poznańczyk Poznań był stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:54
          No był, był!!

pl.wikipedia.org/wiki/Stolica_Polski
          • cool_kid Re: Poznań był stolicą 18.02.07, 23:07
            Haha a to ciekawe. A w szkołach czy na uniwerkach nic o tym nie wiadomo. No ale
            Wikipedia jest bardziej wiarygodna. W swoim poczuciu wyższości posuwacie się
            nawet do fałszowania historii, ciekawe zjawisko.
            • Gość: Mundek Re: Poznań był stolicą IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 23:17
              Fałszować nie trzeba! Trzeba ją poznawać! Do dziś uczą że mjr Sucharski bronił
              dzielnie Westerplatte pewnie uczyłeś się nawet o tym wierszyków w szkole ale
              tak nie było! Uczyłeś się też o kodeksie Hammurabiego a był tylko Hammurapi. To
              są drobne różnice ale są i uwierz uczą o tym na Uniwersytetach!
            • Gość: yah_42 Re: Poznań był stolicą IP: *.hsd1.mn.comcast.net 19.02.07, 00:06
              falszowanie historii to malo - sfalszowany jest internet - mamy rownolegly do
              legalego - ale o tym sie nie mowi za wiele bo to takie nie-Poznaskie
          • cool_kid Re: Poznań był stolicą 18.02.07, 23:11
            Artykuł w Wikipedii - widać że napisany przez poznaniaka który bredzi coś że
            Warszawa nie była stolicą w latach 1596-1795, żałosne po prostu...
            • Gość: keks Re: Poznań był stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 23:17
              i Mosina też była .... no i co z tego dzisiaj?
              • Gość: fixi Re: Poznań był stolicą IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 23:43
                Poznań był stolicą kilkukrotnie - pełnił taką funkcję juz za Mieszka I, jak
                zresztą każdy gród, w którym przebywał książę. Potem po najeździe Brzetysława i
                wreszcie za Przemysła II.
                Wydawało mi się, że w każdej szkole o średnim poziomie ucza tego na historii. A
                buhahaha - tak może komentować tylko ktoś ko0mpletnie niedouczony.
                • Gość: p3run Re: Poznań był stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 23:50
                  Kid idź się pociąć może?? Weź lepiej nic nie pisz, tak samo jak ci co są
                  poznaniakami,a nie znają historii swego miasta, ja jestem "tylko" z regionu ale
                  historię Poznania znam w miarę dobrze. Pouczcie się lepiej, bo płakać się chce,
                  że nie wiecie co się działo w Pyrlandii;\
                  • Gość: giligili Re: Poznań był stolicą IP: *.146.196.131.ip.airbites.pl 18.02.07, 23:58
                    ważne, że wrocław nie był stolicą, a poznań był! znów jesteśmy lepsi!!!
                    • daniel_michalak Re: Poznań był stolicą 19.02.07, 14:43
                      > ważne, że wrocław nie był stolicą, a poznań był! znów jesteśmy lepsi!!!

Był, ale nie Polski :)
                      • Gość: sam Re: Poznań był stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:31
                        Macie obsesję z tą stolicą w Poznaniu - stolica była W GNIEŹNIE, KRAKOWIE I
                        WARSZAWIE a nie w Poznaniu tam była tylko jedna z siedzib Księcia .
                  • mckwack Re: Poznań był stolicą 19.02.07, 00:18
                    Jestem wrocławianinem. Właśnie czytam co pisze Gazeta o innych miastach.
                    Szczególnie oczywiście interesował mnie Poznań, jako chyba najbardziej
                    bezpośredni konkurent Wrocławia. I jedna rzecz mnie szczególnie zainteresowała.
                    Mianowicie pod "naszym" artykułem toczy się rozmowa, gdzie ludzie wymieniają
                    niedociągnięcia miasta i zastanawiają się nad możliwościami zmian i rozwoju. Pod
                    "waszym" artykułem dominuje wątek "czy i kiedy Poznań był stolicą Polski?".
                    I tak się zastanawiam, czy autor artykułu nie miał racji pisząc o akuratności
                    która nie pozwala powiedzieć "król jest nagi" i zamiast pisać o tym co was boli
                    to rozmawiacie o zamierzchłej historii.

btw, co to są "wolne tory"?
                    • hwojtek Re: Poznań był stolicą 19.02.07, 12:13
                      Wolne Tory to taki obszar kilkudziesięciu (albo i więcej?) hektarów
                      hiperatrakcyjnych gruntów w centrum Poznania, okupowany przez PKP, które
                      pielęgnują tam roślinność bujnie krzewiącą się na bocznicach kolejowych, wśród
                      nieużywanych magazynów oraz ogólnego menelstwa. Od kilkunastu lat wszyscy mają
                      zajebiste pomysły jak je zagospodarować i od kilkunastu lat nie drgnęło w tej
                      kwestii absolutnie nic. Centrum miasta jak było, tak jest zajęte przez górkę
                      rozrządową upadającej permanentnie firmy.
                    • Gość: gość_p Re: Poznań był stolicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:15
                      tak się składa że gazeta już przesadza z tymi tematami, przez cały ubiegły rok
                      wałkowaliśmy te tematy na wszystkie sposoby, a tu znowu to samo, my juz
                      jesteśmy zmęczeni pisaniem tego samego i pojawiają się nowe wątki w sprawie,
                      ile mozna gadać na ten sam temat,
                      ps. wolne tory to teren w centrum należący do PKP a idealnie nadający się na
                      inwestycje:), pzdr
                    • Gość: Sassenach Re: Poznań był stolicą IP: 83.167.242.* 19.02.07, 15:30
                      Zgadza się. Historią to w poznańskiej mentalności czasem aż tęchnie. Chociaż z
                      drugiej strony poraża ten rozziew pomiędzy tym, co o Poznaniu wiedzą jego
                      mieszkańcy, a co reszta rodaków.

Tylko nie to chyba sugeruje GW prowadząc ogólnopolską akcję pt. 7 grzechów
                      głównych polskich miast. Ten rachunek sumienia dotyczyć ma teraźniejszości i
                      wizji przyszłości rozwoju naszych "metropolii".

Rozwój każdego miejskiego ośrodka to takie lawirowanie pomiędzy planowością i
                      chaosem. Nietrudno przy tym zauważyć, że więcej planowości jest tam, gdzie
                      większe moce decyzyjne uruchomić są w stanie większą ilość sił i środków. Każdy
                      orze jak może. I o ile wiele zarzucić mogę Poznaniowi i w większości pokrywać
                      będzie się to z utyskiwaniami mieszkańców pozostałych ośrodków miejskich w
                      kraju, to nie zgodziłbym się z tym, że wizji rozwoju miasto nie ma, bo ma i to
                      począwszy od szczebla grodowych włodarzy na świadomości zwykłego
                      średniorozgarniętego obywatela skończywszy.

Nie ma planów rozwoju infrastruktury transporowej? Przecież są, jeszcze jakie!
                      III rama, Pestka na dworzec i dalej, tramwaj na Rataje, nowa Głogowska,
                      rozbudowa terminalu lotniczego, dworzec MPK na Piątkowie - to przecież nie są
                      senne majaki domorosłych burmistrzów zaczadzonych "SimCity", a konkretne plany.

Wolnych Torów miasto nie zauważa? Zauważa, zauważa. Problem zaczyna się z
                      pozyskaniem terenu od PKP. Właśnie! Schody zaczynają się przy wprowadzaniu
                      planów w życie: a to meandry prawne, a to fundusze skromne wpływające na takie
                      sobie wykonawstwo, a to umysłowe dziedzictwo poprzedniej epoki w połączeniu z
                      mentalnością kapitalizmu transormacyjnego skutkujące sobiepaństwem kurczakowego
                      Drzymały i podobnych jemu kramarzy, w szachu trzymającego grono planistów,lj i
                      inwestorów pragnących z pl. Wiosny Ludów uczynić coś godniejszego. Czyli a to
                      Polska właśnie.
        • Gość: Yah_42 Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.hsd1.mn.comcast.net 19.02.07, 00:04
          Mosina byla stolica Mosina to 20 min od Poznania
    • Gość: Seba Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 00:00
      Pierwszy krok to usunięcie Wojewody Poznańskiego ze stanowiska. Czekam na jakąś
      akcję prostestacyjna (okupowanie Urzędu Wojewódzkiego) do której mógłbym się
      dołaczyć. Dziwię się, że jeszcze nikt o tym nie mówi. Ten człowiek jawnie
      blokuje rozwój regionu i jeszcze dostaje za to pieniądze.
    • Gość: yah_42 lepiej byc zdrowym i bogatym niz ... IP: *.hsd1.mn.comcast.net 19.02.07, 00:00
      o tym dalej a teraz - .. polozenie pomiedzy 2 silnymi osrodkami : Berlin ,
      Warszawa autor nieslusznie zaliczyl do ++ Poznania - wszak nie da rady
      konkurowac z 2 silniejszymi od siebie. Chyba ze sie wynajdzie jak tym osrodkom
      swiadczyc jakies uslugi im potrzebne - dzis to trudna sprawa - ani W-wa ani
      Berlin nie "oddadza" Poznaniowi z dobrej woli uczelni, lotnisk, etc - bo te sa
      im potrzebne by zyc i miec dochdy. Zas Poznan i Poznanczycy wciaz maja wecej
      ambicji niz bycie zapleczem dyskotekowym War-wy i Berlina (gdyby to bylo w
      ogole realne).

Cala teza - ze Poznan musi byc w I ldze zeby nie byc w III jest tak madra
      jak stwierdzenie ze lepej byc zdrowym i bogatym niz biedm chorym . Domyslam
      sie ze autor ma jakis hiciarski pomysl i nie chce go ujawniac zeby mu go nie
      podebrali - wiec najpierw musi sie (lub swych pryncypalow) "wybic na prezydenta
      Pozn." - publikujac tezy nieco metne ale chwytne dzieki polotowi i lekkosci
      piora a potem wystrzeli z tym pomyslem. .. Co to moze byc sie zastanawiam - bo
      ja tez mam taki pomysl zeby wpasc na pomysl - hit ..... moze cos calkiem
      absurdalego na pierwszy "rzut oka" - np. fabryka silnikow okretowych w
      Poznaniu !! albo - to jest mysl - przeniesc redakcje glownego wydania Gazety
      Wyborczej + drukarnie do Poznania !!!!! Tylko blagam - nie robcie w Poznaniu
      stolicy z tymi wszykimi politykami etc - niech jada na Marsa . milego dnia
      • Gość: Sassenach Silniki okrętowe IP: 83.167.242.* 19.02.07, 15:37
        yah_42 napisał:

> ja tez mam taki pomysl zeby wpasc na pomysl - hit ..... moze cos calkiem
        > absurdalego na pierwszy "rzut oka" - np. fabryka silnikow okretowych w
        > Poznaniu !!

Ależ Jasiu, silniki okrętowe produkuje przecież Cegielski... w Poznaniu.
        • Gość: Sassenach A drukarnia "Agory"... IP: 83.167.242.* 19.02.07, 17:08
          w Pile jest... jakieś 96 km od Poznania.
          • yah_42 sorry - zapomnialem o emotikonie, 20.02.07, 03:17
            zapomnialem ze necie koniecznie, koniecznie nalezy dac :) aby kazdy wiedzial
            gdzie jest zart - mial byc po tych silnikach , a z drukarnia to mi sie udalo (o
            ile Pila jest pod Poznaniem, a moze to zart?) , a co z redakacja wydania
            glownego ? i stolica?

no ale do meritum wracajac - jak sie Poznan ma rozwijac lezac pomiedzy 2 silnymi
            osrodkami - War-wa i Berlinem? Same wspomnienia ze byla tu stolica albo tezy ze
            Pila z redakcja jest tylko o 96 km nic nowego nie wnosza.

"zarcie ktoz cie pozna ujrzy zauwazy
            tkwisz jak kurek na wiezy albo nos na twarzy"
        • Gość: pilanin Re: Silniki okrętowe IP: 213.17.223.* 08.05.07, 15:48
          ... a drukarnia jest już w Pile, 100 km na północ.
          • Gość: pyra Re: Silniki okrętowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 18:28
            i bardzo dobrze że nie w tym jeb.anym Poznaniu
    • Gość: Seba usunąć Wojewodę Poznańskiego ze stanowiska IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 00:05
      Pierwszy krok to usunięcie Wojewody Poznańskiego ze stanowiska. Czekam na jakąś
      akcję prostestacyjna (okupowanie Urzędu Wojewódzkiego) do której mógłbym się
      dołaczyć. Dziwię się, że jeszcze nikt o tym nie mówi. Ten człowiek jawnie
      blokuje rozwój regionu i jeszcze dostaje za to pieniądze.
      • Gość: no Re: usunąć Wojewodę Poznańskiego ze stanowiska IP: 212.244.156.* 19.02.07, 09:24
        popieram Cię i też chętnie obrzucę wojewodę zgniłymi jajami.
        • Gość: Q Re: usunąć Wojewodę Poznańskiego ze stanowiska IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 09:38
          Gość portalu: no napisał(a):

> popieram Cię i też chętnie obrzucę wojewodę zgniłymi jajami.

Zgniłe jakja sa zarezerwowaqne dla prezydentów. Wojewoda to za mało.
    • Gość: monomoon no ktos na pewno musi sie zapoznac z historia IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 19.02.07, 06:58
      Czy moze jestes przybyszem z Lublina? Bo wyjatkowo Lublinianie o tym fakcie nie
      slyszeli. Ja pamietam jeszcze z podstawkowej historii o tym, ze w czasach
      zamierzchlych, na krotko i przejsciowo Poznan byl stolica Polski.

pl.wikipedia.org/wiki/Stolica_Polski
      Zycze przyjemnej lektury!!!
    • Gość: Historyk Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.echostar.pl 19.02.07, 08:46
      Mam lepszy pomysł. Może zainteresujesz się wynikami najnowszych badań
      archeologów, zamiast opierać się na warszawskich podręcznikach historycznych
      rodem z epoki Gierka? Powiem tylko tyle, iż owe badania wykazały, iż właśnie w
      stolicy WLKP swoją stała rezydencję miał Mieszko I i na pewno w tym okresie był
      ośrodkiem ważniejszym od Gniezna. Tylko, że na daną chwilę nie znajdziesz tego
      w żadnym podręczniku, głownie z 2 powodów:
      1. Nikt nie odważy się robić w głowach dzieciaków (i nie tylko) "historycznej
      rewolucji".
      2. Warszawka nigdy by tego nie przezyła - i tak już im z tego powodu
      nieustannie gul skacze...
      • Gość: robak Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 10:51
        My ciągle będziemy ryć w ziemi i szukac gnatków jakiegoś śMieszka a świat nam
        będzie uciekał do przodu. Co to kogo obchodzi, że tu kiedyś żyli jacyś dzicy
        królowie i na co to komu? Zamiast żyć mitologią trzeba się otworzyć na świat.
    • Gość: Rafi Poznań musi do ekstraklasy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.02.07, 08:48
      Z pewnym zażenowaniem (przyznaję) czytam kłótnię o stolicy POlski... Ludzie,
      nie to jest sedenm artykułu !!
      Ale ad rem : teza autora artykułu jest w 100% trafiona. Albo - Albo. Wiemy
      wszyscy, że pewne inwestycje mające na celu poprawę jakości życia : tramper,
      III i IV rama, A2 do Świecka (to akurat nie jest domena władz miasta) to
      inwestycje słuszne, ale kosztujące wiele milionów czy wręcz miliardów PLN.
      Natomiast : ile kosztuje skuteczna promocja miasta ?? Skuteczna - a więc nie :
      jechanie do Berlina z pączkami czy z ulotkami do metropolii jaką jest MIelno
      (przy całym szacunku dla Mielna - to jest małe miasteczko !!).
      Promocja w Polsce : powiedzieć Polakom o najstarszej polskiej stolicy
      biskupiej, palatio Mieszka I, powiedzieć o kompleksie sportowym na Malcie i o
      tym, co się tam dzieje, powiedzieć o wybitnych wydarzeniach kulturalnych itp.
      Za granicą : co jakiś czas uruchamiane jest (i wszysyc wiemy, że za mało...)
      jakieś nowe połączenie lotnicze. Czy aż tak dużo kosztuje np zorganizowanie
      study-tour dla dzienikarzy szwedzkich przez uruchomieniem połączenia ze
      Sztockholmu do Poznania ??? Pokazać tym dziennikarzom (a oni już to pokażą
      swoim odbiorcom) Poznań, Wielkopolskę... Takie przekaz trafi po pierwsze do
      turystów, którzy kupią bilet, wsiądą w boeinga i wydadzą kilkaset EUR w
      Poznaniu czy okolicach. Ale po drugie : do inwestrów, biznesmanów, dla których
      zapewne w większości dziś słowo "Poznań" brzmi jak nazwa krateru na Marsie.

Jeśli uda się promocja, to dalsze rzeczy pójdą wręcz same !! Nie twierdzę, że
      wszystko, ale przy dobrym PR miasta i rozgłaszaiu wszystkiego, co tutaj mamy
      lub co u nas się dzieje zapewniamy sobie nimały tłumek ludzi chętnych
      zobaczenbia na żywo tego, co zobaczyli w internecie, na folderze, gazecie...
      • Gość: Eryk Wiking Połączenie ze Szwecją IP: 81.210.14.* 19.02.07, 09:20
        Świetny pomysł z tym study-torem dla dziennikarzy szwedzkich!!! Brawo!

PNapiszę jednak o czymś innym. Mówienie o połączeniu ze Sztokholmem bardzo mnie
        bawi, bo lecąc z Poznania dolecimy do NYKOPING - miasta oddalonego o 100km od
        Sztokholmu.
        Mówienie zatem o polączeniu ze Sztokholmem jest śmieszne. Samoloty będą latać w
        godzinach wieczornych (proszę sobie sprawdzić) i w Szwecji będziemy przed 22 -
        100km od Sztokholmu!
        Wyobraźcie sobie Państwo, że lecicie z jakiegokolwiek miasta w Europie "do
        Poznania" i lądujecie o 22:00 w Koninie. :))
      • Gość: Anita Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:12
        Masz 100% rację.
        Miałam okazję rozmawiać z ludźmi z Zachodu. On naprawdę starają się intersować
        naszym krajem, a niewiele o nim mogą się dowiedzieć. Jak zaczęłam opowiadać o
        atrakcjach Poznania, troszkę o historii - to nie mogli uwierzyć, że to naprawdę
        o Poznań chodzi. Że mamy jakieś atrakcje, które warto poznań.
    • Gość: Drewin Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: 195.116.182.* 19.02.07, 09:11
      1295 rok coś Ci mówi?
    • Gość: Michał Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: 150.254.230.* 19.02.07, 10:01
      Proponuję Temu, Panu aby sobie nieco przypomiał hsitorię Polski i Kościoła, co
      decydowało że dane miasto było pierwszą siedzibą biskupów. Jeśli ten pan jest z
      Pozanania to niech zamilczy, jeśli z innego miasta to po prostu pańska wiedza
      jest żenująca.
      • Gość: gość_p Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:33
        Gniezno było stolicą koronacyjną a Poznań administracyjną - czy w Gnieźnie był
        kiedykolwiek zamek królewski?,
        • Gość: zagan Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:03
          A w poznaniu zamek był no chyba że zamek Przemysła II kilku miesięcznego króla
          natomiast w Gnieźnie z całą pewnością było Palatium książęce.
          • Gość: gość_p Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 17:49
            Katedra z grobami Mieszka I i Bolesława Chrobrego

To miejsce przypomina o roli jaka w historii odegrało nasze miasto - pierwsza
            stolica Polski. Bazylika Archikatedralna św. Piotra i św. Pawła to najstarsza
            polska katedra. Tu spoczywają pierwsi władcy Polski i jest przypuszczalnym
            miejscem chrztu Mieszka I. Tu odkryto pierwszą w Polsce świątynię
            chrześcijańską i palatium Mieszka I.

- to jest cytat, mało jeszcze?
    • Gość: Krzysztof Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.alfaparf.pl 19.02.07, 10:24
      a ja kocham to misto i bardzo za nim tesknie , ponieważ pracuję obecnie w
      Warszawie, przyjerzdzam do Poznania tak czesto jak sie da, Napewno trzeba
      poprawić parę rzeczy, ale porównujac mój kochany Poznań do warszaway to jest
      naprawdę dobrze.Obecny prezydent to nie jest mój kandydat ale pomózmy mu ,
      wszyscy razem, dyskutujmy , podsuwajmy pomysły, wskazówki i rozliczajmy ich z
      tego a wtedy Poznań bedzie do przodu, a najważniejsze zacznimy od własnego
      podwórka, własnej klatki schodowej.
      Trzymam kciuki za Poznań, a ja planuję powrót i otwarcie własnej firmy w
      Poznaniu.
      • Gość: Poznaniak Grobelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:09
        Jeżeli macie jakieś wskazówki, marzenia, wizje, uwagi, kierujcie je pod ten
        adres ryszardgrobelny.blogownik.pl/. Prezydent własnie dołączył kilka
        nowych wpisów i zapowiedział kontynuację bloga! Na co czekacie!? Zamiast tracić
        czas na bezsensowne dyskusje na forum GW, napiszcie, co Wam leży na sercu pod
        najwłaściwszym adresem. Lepszej chyba formy komunikacji z obecnym prezydentem
        niestety nie znajdziecie.
      • Gość: robak Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 20.02.07, 11:23
        A ja zacząłem od mojej klatki schodowej i nie mogę skończyć.
    • Gość: Rebell Dyskusja od nowa IP: 81.210.14.* 19.02.07, 10:28
      Z uwagi, że jakiś zakompleksiak wtargnał na pierwszego posta zacznijmy dyskusję
      od nowa.
      Cele dla Poznania na najbliższe lata to wg mnie:
      1. rozwój połączeń lotniczych
      2. przygotowanie planów zagospodarowania dla większości miasta w ramach
      jednolitej wizji rozwojowej, a nie chaotycznie i punktowo.
      2. wielowątkowy rozwój komunikacji aglomeracji, w tym:
      - wspólny bilet elektorniczny dla aglomeracji
      - rozwój sieci tramwajowej jako alternatywy dla samochodów (wyciąganie linii
      tramwajowych poza obręb III ramy komunikacyjnej!!)
      - aktywny udział w funduszach europejskich (przygotowywanie wieloletnich
      projektów infrastrukturalnych)
      - promocja miasta za pośrednictwem nie reklam, a zapraszania ludzi znanych,
      dziennikarzy z całego świata. (reklama a indywidualne zaproszenia to
      porównywalne ceny) - wydział promocji miasta z prawdziwego zdarzenia!
      - inwestycje w ZOO, Termy Maltańskie (na Boga - kiedy!!!!?), obiekty
      towarzyszące Malcie - baza dla turystyki rekreacyjnej
      - stałe zabieganie o międzynarodowe imprezy sportowe
      • yah_42 Re: Dyskusja od nowa 20.02.07, 03:28
        dobre polaczenia z okolicznymi miastami - miasteczkami jak Mur.Goslina, Kornik,
        Mosina i to polacznia i samochodowe i autobusowe czy kolej.

zwrocenie miasta do rzeki , czysta Warta i czyste Bogdanka, Cybina

lepsze urzadzenie Wielkp. Park.Nar (dojazd i parkingi)+ otoczka parku dla tych
        co wola piwo na trawce od tras, moze park wodny coby przechwycil tych co chca
        polywac i drugi park wodny po drugiej stronie miasta

roweryzacja + komunikacja (moze busy co zabieraja rowery ? - siedze wlasnie w
        USA - w Minneapolis prawie wszyskie busy biora rowery (3 na bus)
    • Gość: Gościówa Te same tematy w innych wydaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:58
      Podobnej treści artykuły są w innych wydaniach lokalnych mutacji gazety
      miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3925271.html

miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,3928483.html
      miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3925120.html
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3924761.html
      miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,3921324.htmlitd.
      Nie dajmy sie sprowokować
      • Gość: no Re: Te same tematy w innych wydaniach IP: 212.244.156.* 19.02.07, 11:21
        Rzeczywiście tu koleżanka strzeliła w dzisiątke . Ja tylko jeszcze moge dodać
        do tego
        miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3922291.html
        Myśle to śmierdzi prowokacją tak jak mówisz,
        DOŚĆ JUŻ WYDAWANEJ ODGÓRNIE Z WARSZAWY GAZETY.
        Przydałby się jakiś dziennik niezależny od podstępnego, kaczego układu,
        wydawany nie warszawie ale w innym miejscu
        • dziubek Brawo! Odkryliscie spisek Warszawki 19.02.07, 11:30
          I co teraz poczniecie z tą cenną informacją?
          • Gość: no Re: Brawo! Odkryliscie spisek Warszawki IP: 212.244.156.* 19.02.07, 11:31
            od dzisiaj będę pluł w twarz każdemu warszawiakowi którego spotkam
            • Gość: heinrich Re: Brawo! Odkryliscie spisek Warszawki IP: 195.116.182.* 19.02.07, 11:39
              i każdemu kto wielbi koszermedialną grupę kapitałową
            • dziubek Re: Brawo! Odkryliscie spisek Warszawki 19.02.07, 11:41
              Gość portalu: no napisał(a):

> od dzisiaj będę pluł w twarz każdemu warszawiakowi którego spotkam

Myślę, że to godna reakcja. Tak trzymać!
              • Gość: no Re: Brawo! Odkryliscie spisek Warszawki IP: 212.244.156.* 19.02.07, 11:48
                też tak myśle . hej . pozdrawiam
          • Gość: rennee Skrzętnie wykorzystamy przeciwko Wawie IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 18:12
            Skrzętnie wykorzystamy przeciwko Wawie z prawdziwie poznańską solidnością
    • Gość: RAUBER POznań był stolicą dwa razy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:02
      1. Gniezno było siedzibą episkopatu Polski, król zasiadał w Poznaniu i tu jest
      pochowany
      2. Za czasów Przemysła II stolica tu wróciła z Krakowa

doucz się historii
      • Gość: ottonIII gw glupieje IP: 91.102.113.* 19.02.07, 11:43
        Hue hue. Poznanska GW rok temu zrobila Poznan na zakrecie (calkiem zreszta
        sensowny), teraz Warszawka skopiowala pomysl ( w typowo partacki dla w. sposob)
        i wcisnela go innym miastom, w tym - Poznaniowi. Co tu poczac z tym fantem? Jak
        wybrnac z idiotycznej sytuacji? Ano - zawsze znajdzie sie sposob. Oto mozemy
        wziac udzial w plebiscycie co powinno byc ikona Poznania. Do wyboru: kulczyki
        albo koziolki. Kto nie wierzy ze mozna bylo tak glupio - niech sie sam
        przekona. Brawo GW!
        • Gość: Asia67 Re: gw glupieje IP: *.tdi.tktelekom.pl 19.02.07, 12:12
          No fakt. Plebiscyt jak z przedszkola. A i tekst naczelnego to kompilacja
          rozmiatych artykulow, ktore ukazywaly sie w zeszlym roku w gazecie... Zenada
      • Gość: fernon Re: POznań był stolicą dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:58
        Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> 1. Gniezno było siedzibą episkopatu Polski
        jakiego episkopatu? Gniezno było siedzibą arcybiskupa i zarazem głównym polskim
        grodem czyli w dzisiejszym rozumieniu właśnie Stolicą a Poznań obok Krakowa i
        Wrocławia i Płocka był grodem rezydencjonalnym.
        , król zasiadał w Poznaniu
        Król ( Książę) nie zasiadał w Poznaniu tylko podróżował po całym kraju w myśl
        zasady gdzie pan tam stolica.
        i tu jest
        > pochowany
        Mieszko i Chrobry są rzeczywiście pochowani w Poznaniu ale tylko dlatego że w
        Gnieźnie spoczywał już Św. Wojciech .
        > 2. Za czasów Przemysła II stolica tu wróciła z Krakowa
        Przemysł II nie posiadał w swoim władaniu Krakowa więc trudno żeby przenosił
        tam stolicę - to chyba dopiero czasy łokietka.
        > doucz się historii
        Doucz się historii a potem zabieraj głos na forum.
        • Gość: RAUBER Re: POznań był stolicą dwa razy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:14
          > Doucz się historii a potem zabieraj głos na forum.

co Tobie doradzam
          • Gość: zagan Re: POznań był stolicą dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:24
            Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> > Doucz się historii a potem zabieraj głos na forum.
            >
            > co Tobie doradzam

Jak widzę nie zamierzasz bronić Swoich nie prawdziwych argumentów
            Doucz się historii a potem zabieraj głos na forum.
        • turtlezzz Re: POznań był stolicą dwa razy 19.02.07, 15:11
          "Gniezno było siedzibą arcybiskupa i zarazem głównym polskim grodem czyli w dzisiejszym rozumieniu właśnie Stolicą"

Co za głupoty. A czemuż to niby stolicą miałaby być siedziba arcybiskupstwa ? Stolica to główna siedziba władzy świeckiej, nie duchownej.
          • Gość: sam Re: POznań był stolicą dwa razy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:26
            Nie dlatego Gniezno było stolicą że miało arcybiskupa ale dlatego że było
            GŁÓWNYM POLSKIM GRODEM!!!!
    • Gość: primordial Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:54
      "Jestem wrocławianinem. Właśnie czytam co pisze Gazeta o innych miastach.
      Szczególnie oczywiście interesował mnie Poznań, jako chyba najbardziej
      bezpośredni konkurent Wrocławia. I jedna rzecz mnie szczególnie zainteresowała.
      Mianowicie pod "naszym" artykułem toczy się rozmowa, gdzie ludzie wymieniają
      niedociągnięcia miasta i zastanawiają się nad możliwościami zmian i rozwoju. Pod
      "waszym" artykułem dominuje wątek "czy i kiedy Poznań był stolicą Polski?".
      I tak się zastanawiam, czy autor artykułu nie miał racji pisząc o akuratności
      która nie pozwala powiedzieć "król jest nagi" i zamiast pisać o tym co was boli
      to rozmawiacie o zamierzchłej historii.

btw, co to są "wolne tory"?"

Taaa, bardzo sie zastanawiacie co zrobic, faktycznie... czytalem wasz watek, zenada.
      Wiem, ze to boli, kiedy okazuje sie ze banka mydlana nadmuchana przez biuro PR
      waszego urzedu miasta pekla i nic nie ma. Ale nie wyzywaj sie na Poznaniu.
      Wystarczy, ze sami poznaniacy, mimo wszelkich wskaznikow, sami opluwaja swoje
      miasto na forum. Moze to taki wielkopolski masochizm?
      Pisalem tutaj, watek przepadl: w styczniu Wielkopolska miala najwyzszy wskaznik
      dobrego klimatu dla inwestorow - dolnoslaskie bylo przedostatnie, przed lubuskim
      (tylko dolnoslaskie i lubuskie mialy wskazniki ujemne w Polsce). Tylko Poznan i
      Warszawa w calosci, z okoliczna aglomeracja, dostaly najwyzsza klase inwestycyjna A.

Wiem, ze to glupie. Przyklad Wroclawia pokazuje, ze klamanie PR tezma krotkie
      nogi i moze przyniesc szkody. Ktos na waszym forum swietnie opisal ten
      mechanizm: nadmuchanie PR Wrocka - nastepnie wirtualne prezenie muskulow -
      wzrost cen nieruchomosci - a poniewaz to byl tylko PR, wiec nie ma realnych
      osiagniec typu dobre zarobki - samych Wroclawiakow przestaje byc stac na te
      mieszkania. Itp. Ten przyklad wzialem z waszego forum, nie wymyslalem tego.
      I nie mam zadnej satysfakcji, szkoda mi po prostu duzego pieknego miasta na
      zachodzie Polski.
      Jstescie rzekomo tygrysem, a sciagacie takich inwestorow jak cala Polska (z Poz
      wlacznie) - takich, ktorzy potrzebuja roboli na tasme za 1000 netto. Bo nie
      ludzmy sie, tylko dlatego tacy inwestorzy wybieraja Polske: kraj unijny bez ceł,
      gdzie mozna ludziom placic grosze za prace bo jest takie bezrobocie.

• Gość: sally Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:05
        Nie jestem ani poznanianka, ani wroclawianka. Jednak klimat tych dwoch miast
        jest nieporownywalny - na korzysc Wroclawia. Mieszkalam przez 3 lata w Poznaniu
        i ucieklam stamtad. Poznan to miasto gospodarki, inwestycji, ekonomistow.
        Brakuje mu duszy - jak na tak duze i bogate miasto jest tu zdecydowanie za malo
        wydarzen kulturalnych, przez co miasto zupelnie nie ma klimatu. Ludzie sa zimni
        i nieprzyjemni - nastawieni tylko na sukces i kase, obojetni i sztywni. Poznan
        jest jak Tokio - miasto biegajacych za kasa jak mrowki ludzi
      • Gość: klopsik Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.lanet.net.pl 19.02.07, 13:06
        Trzeba być z Poznania by wierzyć , że PR doprowadził do wzrostu cen mieszkań we Wrocławiu (przy pensjach 1000 PLN brutto). To taka sama prawda jak mit o tym , iż w Moskwie mafia winduje ceny do poziomu dwa razy wyższego niż w W-wie.Każdy inwestor jest w cenie także ten płacący poniżej średniej (w końcu bezrobocie jest najwyższe wśród ludzi o niskich kwalifikacjach !).
    • hwojtek Poznań musi do ekstraklasy 19.02.07, 13:09
      Jeszcze godzinę temu myślałem, że to bohaterski zryw red. Bogaczyka, który
      rzeczywiście przejmuje się losami miasta. Teraz dopiero zajrzałem w gazeta.pl na
      stronę "Wiadomości regionalne" i co widzę?

Poznań musi do ekstraklasy
      Co dalej z Gorzowem?
      Śląsk mnie wkurza
      Częstochowa mnie wkurza
      Dlaczego Szczecin jest słaby
      Wrocław, paw pośród polskich miast
      Siedem grzechów Warszawy
      Siedem grzechów głównych mojego Radomia
      Siedem grzechów Torunia
      Siedem grzechów Białegostoku
      Siedem grzechów mojego miasta (Bydgoszcz)
      Siedem grzechów Zielonej Góry
      Siedem grzechów Torunia
      Siedem grzechów głównych Lublina
      Siedem grzechów mojego miasta (Olsztyn)
      Siedem grzechów głównych Trójmiasta
      Co tu tak cicho, czyli siedem grzechów Płocka
      Grzechy mojego Opola

I uświadamiam sobie, że to nie jest jakaś spontaniczno-oddolna inicjatywa
      lokalna, tylko realizacja (z przymusu zatrudnienia) jakiejś zabawnej koncepcji,
      która urodziła się na Czerskiej. "Napiszcie moi drodz, co was wkurza, jakie jest
      siedem grzechów głównych waszego miasta" - usłyszeli państwo redaktorzy
      naczelni. Wszystkie te artykuły (a zadałem sobie trud przeczytania ich) są do
      siebie tak paskudnie podobne. Wszystkie traktują o wyjeżdżaniu (z Warszawy też),
      o zdobywaniu pieniędzy z UE i o indolencji władz.

I tak sobie pomyślałem - że nie będzie żadnej ekstraklasy, żadnego awansu i
      żadnego wyjścia z prowincji, jeśli w tak żałosny, pozbawiony polotu i
      kreatywności, sposób będzie się do inicjatyw namawiać zwykłych ludzi. Nie mówię
      o tzw. władzach, bo kreatywność i polot to pojęcia im obce.

Przerzucanie się fragmentami tekstów między regionalnymi redakcjami daje mi do
      zrozumienia, że troska o miasta jest ledwie udawana. Że to nie troska, tylko
      "praca w projekcie". Jednym z deliverables tego projektu jest artykuł, który
      musi pójść we wszystkich dodatkach lokalnych. Ale nawet nikt nie wysilił się,
      żeby chociaż miał w każdym dodatku inny tytuł... Po prostu zrobione na odwał.

Nie podoba mi się to. Ten artykuł jest fasadowy, jest odfajkowaniem
      zaangażowania redaktorów naczelnych lokalnych dodatków w projekt z centrali.
      Jest niepoznańskim podejściem do sprawy.
      • Gość: zagan Poznań -zapyziałe miasto niesympatyczni mieszkańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:44
        Poznań to najbardziej niesympatyczne miasto jakie znam , a znam ich wiele
        mieszkańcy zadufani w sobie skąpi ulice brudne korki jakich mało brud smród itd
        nie polecam nikomu.
        • Gość: Treblinka Warszawiakom z kompleksami dziękujemy za komentarz IP: 81.210.14.* 19.02.07, 14:02
          dzięki
        • Gość: Elvis Re: Poznań -zapyziałe miasto niesympatyczni miesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:16
          Poznań to najbardziej niesympatyczne miasto jakie znam - ale na pewno nie z
          powodu brudu i smrodu, ale z powodu zadufanych w sobie mieszkancow, nadmiaru
          plastiku, sklonowanych laleczek barbie i dresiarzy - z jednej strony oraz
          biznesmenow i bizneswomen - z drugiej. Pozerstwo!
          • Gość: ramzws Re: Poznań -zapyziałe miasto niesympatyczni miesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:26
            No zbyt czysta to ta "Stolica" nie jest pełno w niej psich odchodów.
        • Gość: jan2komnen Re: Poznań -zapyziałe miasto niesympatyczni miesz IP: *.izacom.pl 24.02.07, 13:19
          <<zagan napisał: Poznań - brudne zapyziałe miasto , mieszkańcy zadufani w sobie
          jednym słowem DNO czas się pakować i do Irlandii.>>
          A więc nie pozostaje mi nic innego jak kibicować rodakowi podczas jego pobytu
          na zielonej wyspie. Nie przesadź tylko z domestosem podczas mycia sanitariatów.
          Trzymam kciuki i pozdrawiam.
      • Gość: uncle_alone Re: Poznań musi do ekstraklasy IP: *.icpnet.pl 19.02.07, 14:03
        Dyskusja oddolna byla rok temu i odniosla sukces. Teraz jest marketingowy
        chłam. Bo przeciez tekst otwierajacy te "dyskusje" to powtorzenie tego co juz
        sto razy powiedziano. Tekst zreszta slaby, a jak sprawdzilem w stopce Gazety -
        napisany przez naczelnego. Smutek jednym slowem.
        • Gość: bzik Poznań musi do ekstraklasy - wizytówka IP: *.icpnet.pl 11.07.07, 11:55
          bana.pl/modules/news/article.php?storyid=446
      • es_zet_pe Re: Poznań musi do ekstraklasy 20.02.07, 15:09
        Dokładnie! Schematyczna akcja publicystyczna, powtarzająca - tylko że w płytszy
        sposób wszystko o czym się pisze od ponad roku. Nihil novi.
    • Gość: med Re: zizoux - jesteś niedouczonym ignorantem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:36
      zmień kicka bo jesteś już skompromitowany
      Poznań był stolicą Polski, rezydował tu król i arcybiskup, był pałac królewski i
      pałac biskupi.
      To można przeczytać . Ale trzeba umieć i chcieć czytać.
      A więc nieuku zizoux - nie wypisuj kompromitujących bzdur.
      • Gość: samon Re: zizoux - jesteś niedouczonym ignorantem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:07
        Idąc twoim tokiem rozumowania wychodzi że stolicą I RP był Wilanów bo tam
        właśnie rezydował Jan III.
        • Gość: Archeo Poznań był stolicą Polski!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:13
          Chyba że to nie prawda że dnia 26 czerwca 1295 w katedrze gnieźnieńskiej został koronowany na Króla Polski przez abp Jakuba Świnke?? który swoją drogą był Polskim patriotą. Na wikipedii jest spory artykuł na ten temat, a jeśli komus to nie wystarcza to niech przejży dokładnie jakąś książke traktująca rzeczowo historie Polski....
          • Gość: Archeo Re: Poznań był stolicą Polski!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 21:15
            Swoją drogą nawet Płock może się pochwalic tym że był stolicą Polski...
      • Gość: Tomek Re: zizoux - jesteś niedouczonym ignorantem IP: 195.205.63.* 19.04.07, 09:42
        Lech - Pogoń / fotogaleria = www.mmszczecin.pl/app/galleryEntry?i=5&entry=902
    • Gość: RAUBER Tu jest Grobelny czyli juz przepadliśmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:15
      Tu jest Grobelny czyli juz przepadliśmy

^^
      to tak ku przypomnieniu ze jest zastój i ku przypomnieniu przez kogo jest ten zastój
    • frencen GWczyli Przystanek gnojenia i skłócania Polaków 19.02.07, 14:20
      Tania i mierna akcja ogólnopolska Wyborczej. GW tworzy platformę do gnojenia
      swoich miast, a wszelkiego rodzaju trollom daje mozliwosć wprowadzania
      zamieszania i skłócania między sobą miast i ich społeczności. Zero moderacji,
      zero szacunku. Nic tylko gnojenie. To ma dać wszystkim "zły obraz" naszych
      miast. Mamy poczuć szarość i marazm w jakim żyjemy. Dość odbierania nam naszych
      powodów do bycia szczęśliwym w naszych małych ojczyznach. GW czyli zgnoić
      miasto i skłócić miasta
    • Gość: Przemo_poznan Poznań musi do ekstraklasy IP: 195.205.170.* 19.02.07, 14:32
      Obawiam się, że p. Grobelny jest za cieńki by cokolwiek zrobić. ten człowiek
      nie zrobił dla tego miasta nic przez ostatnie 8 lat! to co nas czeka to zastój
      i stagnacja przez kolejne 4 lata co w konsekwencji spowoduje spadek do 3 ligii.
      Żal patrzeć jak nie potrafimy wykorzystać polożenia naszego miasta. Cóż, za
      głupotę trzeba płacić - ja nie jestem wyborcą p. Grobelnego i czuję się
      oczyszczony choć żal pozostaje.
      • frencen Na takie bolączki Wiśniowe Masło nie pomoże 19.02.07, 14:37
        partyjne nadanie PO to grzech tak jak michnikowszczyzna akcji PRZYSTANEK
        • xylan Nawet Krakowianie zauwazyli, ze Poznan jest super! 19.02.07, 16:37
          Czy na Poznan mozna tylko narzekac?

Nawet Krakowianie zauwazyli, ze Poznan jest super.

miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,3907879.html
          Zobaczcie, ile mamy mocnych punktow!
    • masham Poznań musi do ekstraklasy 19.02.07, 17:44
      Stanę w obronie autora bo z moich informacji też wynika, że Gniezno nie było
      jedyną stolicą Polski na początku naszej państwowości i dzieliło się tą
      zaszczytną funkcją między innymi z Poznaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka