Dodaj do ulubionych

PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwstepne?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:54
Prosze forumowiczów,czy ktos jest mi wstanie powiedziec cos na temat firmy
PWD i jej dotychczasowych inwestycji?Mam pytanie rowniez do tych ,ktorzy
podisali juz umowy rezerwacyjne-czy konsultowali sie z prawnikami?kancelaria
prawnicza,u ktorej zasiegalam porady prawnej odradzala mi gleboko podpisania
tejze umowy naet w formie aktu notarialnego,nanoszac olbrzymia ilosc poprawek
i zglaszajac zastrzezenia i to duze,co do wiekszosci puntkow tejze
umowy.chcialabym by ktos moze z osob zainteresowanych ta inwestycja mi
odpowiedzial czy nie obawia sie tego co moze sie zdarzy-podkreslam ale nie
musi-podczas prowadzenia tejze inwestycji.info jakie dostarczyli mi prawnicy-
za slona oplata-nie jest optymistyczna wizja.chce kupic mieszkanie ale boje
sie ze sama utopie w nim moje ciezko zarobione pieniadze.
przemyslawa
Obserwuj wątek
    • Gość: nowicjusz Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: 213.86.197.* 01.03.07, 16:02
      witaj w klubie. jak moj bank zobaczyl jaka umowe oni proponuja to powiedzieli
      ze nie dostane kredytu bez wprowadzenia wielu nowych punktow zabezpieczajacych
      moje i ich (banku) interesy. Bank powiedzial ze w formie przez nich
      proponowanej ryzyko jest dla nich zbyt duze...dalem sobie z nimi spokoj
    • Gość: przemcia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:13
      natapila pomylka chodzilo o umowe wstepna w formie aktu....:)
      • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 17:35
        A moje banki (GE i MILLENNIUM) nie maja zadnych problemow z umowa przedwstepna
        z PWD. Poniewaz jest to umowa standardowa domniemam ze macie dokladnie takie
        same. W czym problem? U innych developerow nie sa lepsze...
        To juz druga przejmujaca opinia na temat tej inwestycji ja niemniej jednak
        wchodze w ten temat i zamierzam cieszyc sie wlasnym katem jzu za rok.
        Jesli droga kolezanka mzoe podzielic sie uwagami swoich prawnikow to chetnie
        poslucham.

pozdrawiam/Marcin
        • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:55
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=57337601&a=58260581 ,wejdz na
          forum lub tez na wyzej podany link i sam sie przekonaj, to nie sa odczucia
          tylko moje,polecam kancelarie prawnicza _dobra ale droga-na sw.wojciecha,moze
          warto byloby sie tam przejsc i zasiegnac porady,ja zanim poszlam do nich,bylam
          bardzo zadowolona z oferty...termin i cena mi b.pasowaly-po wizycie nabralam
          wielkich watpliwosci.z umowy wynika tyle:jako kupujacy-wspolwlasciciel,a w
          sumie zleceniodawca budowy masz obowiazek placic,natomiast ty nie mozesz
          niczego żadac(chronic wlasnych praw).kazda umowa developerska jest
          niekorzystna,ale sa jakies granice..............
          • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 18:07
            No wlasnie, kazda developerska umowa obecnie to kanal. Forum czytalem i opinie
            podlinkowana rowniez widzialem. ALe gdzie tlum ludzi tam zawsze znajda sie
            niezadowoleni i to nei bardzo jest dal mnei wyznacznikiem podejmowanej decyzji.
            U prawnika nei bylem i z pewnoscia skieruje sie tam neibawem po tym co czytam w
            tej chwili. Ale prawda jest taka, ze mozemy sie co najwyzej poobrazac na
            wszystkich developerow i nie bedizemy meiskzac nigdzie. A za rok zaplacimy 2x
            tyle. Kolega ktory polecil mi PWD kupil mieszkanie na Jezyckiej i bardzo sobei
            decyzje chwali, do tego stopnia ze na smardzewskiej kupil nastepne. Rozumeim
            obawy, sam sie boje decyzji ktora zawazy na na moim przyszlym zyciu i zwiaze
            mnie umwoa na 30 lat, niemniej jednak jestem pelen optymizmu.
            Mam nadzieje ze inwestycja przebiegnie gladko i ze juz neibawem bedziemy
            wspolnie swietowali nowosasiedzkie czasy.
            • Gość: nnn Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.ib.tcz.pl 01.03.07, 18:17
              Jestem podobnego zdania. Czytalem o wiele gorsze umowy. Ta umowa jest calkiem
              standardowa i moj bank tez nie ma z nia zadnych problemow.
              Pozdrawiam,
              Sąsiad?
              • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 18:35
                W koncu powiew optymizmu! Tak, sasiad.
                Mimo wszyskto wiedziony ostroznoscia pokaze umowe prawnikowi i porwnam z innymi
                obecnymi teraz na rynku. Serdecznei dziekuje z gory wszystkim za spostrzezenia,
                komentarze i opinei. W szczeglonosci za te negatywne gdyz to te sprawiaja ze
                nasze pieniadze z kazdym kolejnym sprawdzonym szczegolem beda bezpieczniejsze!
                • Gość: cici Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:49
                • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:56
                  powiem Wam tyle,po rozmowie w biurze a propos Umowy Przedwstepnej, moje uwagi
                  (niektore)zostaly rozpatrzone pozytywnie,co mnei bardzo ucieszylo;na pewne
                  zmainy sie nie zgodzil pan,przy innych punktach postawil znaki
                  zapytania,ktorych bylo wiele.oznaczaly one tyle,ze ostateczna decyzje w sprawie
                  tejze umowy podejety zostanie przez zarzad PWD-co jest oczywistym,skoro jest to
                  spolka.dzis po krotkiej rozmowie,aczkolwiek milej powiedziano mi ze na zdne
                  zmiany umowy sie nie zgadzaja,czyli albo podpisze ich wersje albo zadna.uwazam
                  to za kiepska praktyke,gdyz mozna ja porownac tylko do tych z czasow PRL-u
                  gzdie klient byl na pozycji straconej z gory.zastanawiam sie od odejscia od
                  umowy rezerwacyjnej,co zreszta mi zaproponowano( i oddanie kasy tez).to jest
                  optymistyczne,tylko to.jesli ktos chcialby zadac jakies pytania co do tej umowy
                  to prosze walic smialo ;moge udzielic odpowiedzi w zakresie mojej wiedzy co do
                  meritum sprawy.
        • Gość: Mille Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:23
          Panie Gesty
          sugeruje delikatnie zapytać fachowców od kredytów co do akceptacji tej umowy.
          Millennium w ostateczności raczej jej nie zaakcepuje. Wiem co mówię. Sugeruje
          nie pytać w oddziałach detalicznych tylko w Centrum Kredytów Hipotecznych na
          Szkolnej. W detalach niekoniecznie wiedza o czym mówia, a w CKH pracują
          fachowcy.
          Pozdrawiam i powodzenia

PS a propos nieuczciwych deweloperów: radzę unikać Warlimeksu. Ich umowa jest
          naprawdę bandycka
          • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 20:40
            Wiem ze Millenium nieprzychylnei patrzy na PWd a poinformowal mnie o tym sam
            developer. Ze odmowiono dwom osobom kredytu na smardzewska w wyniku cofniecia
            pozwolenia na budowe dla PWD w innej lokalizacji.
            A ja rozmawiam w centrum kredytowym w Kaliszu a nei w Poznaniu.
            MImo wszystko dzieki za info
            • Gość: Mille Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:48
              W ramach uzupełnienia: w Kaliszu w CKH pracuje jedynie dwóch i to "nowych"
              chłopaków Weź na to poprawkę.
              A GE? cóż - co innego przed złożeniem wniosku, a co innego w decyzji. Taka
              rzeczywistość.
              pozdrówki
              • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 20:50
                zgadza sie, w Kaliszu 2 mlodych gniewnych - decyzje bede mial w poneidizalek
                GE - juz mam decyzje, pozytywna.
                • Gość: Mille Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:53
                  GE: wobec tego zwracam honor ;-))
                  Mille: sam jestem ciekaw. Napisz jaki będzie efekt
                  • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 20:59
                    GE: nie ma czego zwracac, to forum jest po to zeby pomagac nam wszystkim.
                    Faktem jest ze decyzja jest pozytywna a i oferta banku calkiem ok.
                    MILLENIUM: teraz to sam jestem ciekaw co odpowiedza :). Nie omieszkam
                    poinformowac!

zycze 'bezproblemowych' umow i przychylnych bankow z dusza...
                    • Gość: Mille Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:01
                      amen.
                      Miło było pogaworzyć
                      • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 02.03.07, 16:05
                        tak gwoli MILLENNIUM banku, zadzwonili dzisiaj z decyzja: pozytywna.

pozdrawiam
                        Marcin
    • Gość: nowicjusz Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: 213.86.197.* 01.03.07, 18:57
      Jedna z kancelarii w Poznaniu mi powiedziala ze jak zyje to jeszcze takiej
      umowy nie widzieli..tu nie ma co zmieniac, tylko ja od nowa napisac.

To jest umowa jaka sporzadza sie gdy chcemy wybudowac sami domek jednorodzinny
      i wynajmujemy w tym celu firme budowlana, a nie umowa zakupu mieszkania.
      Wedlug tej umowy:
      - gdy kupimy udzial w gruncie to na osobie kupujacacej spoczywa ciezar placenia
      za wszelkie koszta zwiazane z nieruchomoscia, np. oplaty za prad, wode,podate
      od nieruchomosci. ponadto dotyczy to takze kolejengo budynku ktory ma powstac
      pozniej (nie uslyszalem nawet info czy maja pozwolenie na budowe tego kolejngo
      budynku).
      - nie jest ujete zobowiazanie sie PWD do splaty hipoteki. w razie czego bank
      moze sciagnac kase z...mieszkan ktore zostana wybudowane na nieruchomosci
      (deweloper powinien splacic hipoteke do momentu przekazania mieszkan)
      - wplata kolejnych rat za mieszkanie jest niby uzalezniona od postepu prac na
      budowie, ale brak jest zapisu o uzaleznieniu tych wplat od prawidlowego
      wykonania prac. jesli wykryjemy usterke to i tak musimy wplacic kolejna rate
      - ostateczna cena...bank stwierdzil ze od razu powinienem sie starac o kredyt
      wyzszy o min. 20-30 tys, bo to ja ponosze ryzyko zwiazane np. ze wzrostem
      wynagrodzen pracownikow PWD...
      -brak zapisu, ktory chronilby kupujacego przed doplata za nadmetraz. jesli
      kupuje mieszkanie 45 metrow, a PWD wybuduje mi 55 metrow to musze doplacac za
      10 metrow (u wiekszosci deweloperow sa tu widelki +5 %)

Umowy innych deweloperow tez nie sa idealne (kupilem pol roku temu mieszkanie u
      innego dewelopera), ale ta jest NIEAKCEPTOWALNA.
      • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:07
        a Ty Gest podpisales juz ta umowe zPWD,bez konsultacji z parwnikiem?
        • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 19:22
          Podpisalem jedynie umowe przedwstepna. Ktora tak na prawde do niczego mnie nie
          zaobowiazuje a ewentualne 5000 rezerwacyjen nie bedzie problemu odzyskac.
          Jestem jzu umowiony z pranwikiem na poniedzialek w kwestii przeanalizowania
          tegoz dokumentu niemniej jednak pewnei dopiero wzor umowy pelnej bedzie
          decydowal o faktycznej zawartosci merytorycznej.
          Wspomniane punkty daja mi mozliwosc porownania i analizy umowy proponowanej
          przez PWD, ktora to zaopiniuje prawnik. Tak czy siak, jak nie my, to ktos inny
          kupi te mieszkania i nie sadze aby PWD zmienialo z tego tytulu tresc umow.
          A mzoe ktos z Was ma do odstapienia mieszkanko 44 metry, 2 pokoje?
          • Gość: Ania Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 20:00
            Hej, jestem prawnikiem i widziałam wzór tej umowy - moja kolezanka prosiła mnie
            o konsultacje bo zastanawiala się nad zakupem. Umowa jest skrajnie niekorzystna
            dla Klienta i nie doradziłabym jej zawarcia nawet najgorszemu wrogowi. Dla mnie
            to jawna kpina z elementarnych dobrych zasad kupieckich i w ogóle kpina z prawa
            i klienta. Moze i taki klient potem wybroniłby się jakoś z armią dobrych
            prawników w sądzie, ale dla mnie podpisanie takiej umowy to kłopoty na własne
            życzenie i ryzyko utopienia dużych pieniędzy. Obecnie deweloperzy pozwalają
            sobie na wszystko, bo mieszkania rozchodza się jak ciepłe bułeczki. Jak nie ten
            klient to inny podpisze. Mimo wszystko uważam, że sami niestety czasem
            pozwalamy sie tak traktować. Nieuczciwych deweloperów trzeba napiętnować!!
            • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 20:06
              Droga Aniu,
              czy moglbym Cie prosic o wypunktowanie Twoich uwag? Z pewnoscia rzucilo by to
              fachwoe swiatlo na sprawe ulatwiajac zycie nei tylko meni ale i szerokiemu
              gronu ludzi odwiedzajacych to forum.

Marcin
              • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:11
                panie Marcinie, ja juz orientowalam sie w kancelarii i radze o szybki kontakt
                z prawnikiem,zastanawia mnie jak ludzie podisuja umowy nie radzac sie fachowcow
              • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:13
                Marcin,
                moich zastrzezen nie uwzglednili-moze byly zbyt fachowe i wnikliwe,a przede
                wszytkim korzystne dla mnie chroniace moja kaske
                • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 20:45
                  Zrozumialym jest ze deweloper konstruujac umwoe tworzuy ja jak najbardizej
                  bezpieczna dla siebie. Oczywistym jets tez fakt ze jestem ostatnai osoba ktora
                  chche na tej inwestycji poplynac, moge weic zapytac ktore to zapisy tak
                  ewidentnie narazaja Twoje/moje pienaidze na olbrzymei ryzyko?
                  • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:26
                    Gesty, rzuc okiem co napisał nowicjusz..napisal calkiem ciekawe rzeczy..i to i
                    tak nie wszystko..ale naprawde idź do prawnika..wydaj troszke pieniązkow..ale
                    bedziesz pewny co w tej umowie jest nie tak.POZORY myla..prosze mi wierzyc..
                    • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 01.03.07, 21:37
                      CICIA, wierze, i wlasnie wspomniane argumenty bardzo do mnie trafiaja. Dlatego
                      tez obejrzy to ktos bardziej 'biegly' niz ja.
                      dziekuje za ostrzezenia, z pewnoscia z nich skorzystam!

pozdrawiam i zycze powodzenia w ciezkim rynku mieszkaniowym.
            • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:09
              czy ktos moze z Was oreientuje sie o nowych ,bardziej bezpiecznych
              inwestycjach w poznaniu?za wszelkie info bede calowac po rekach
              • Gość: tymper Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.centertel.pl 02.03.07, 20:22
                Witaj Cicia,
                jest Budoforma w Luboniu. Malutki deweloper, ale umowa rozsądna i współpracuje
                stale z WBK. Chętnie podam więcej info. tymper@poczta.onet.pl. Mam tam też
                jedno mieszkanko do puszczenia, gdybyś chciał(a). Pozdrawiam Tymper 504 143 501
              • Gość: zalesiu Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.icpnet.pl 03.03.07, 19:10
                Budoforma w Luboniu bedzie miala niedlugo nową ofertę w Nowym Centrum na
                Wschodniej (1km do granicy Poznania, 5km od Starego Rynku). Kontakt masz na
                stronie: www.budoforma.com.pl
                Strona nie jest zbyt aktualna ale developer jest OK. Buduje ładne bloczki,
                ściany równe, sporo rzeczy można uzgadniać. Generalnie developer uczciwy i
                przyjaźnie nastawiony do klienta przed i po podpisaniu umowy.

www.maxbud.budowlany.net i www.kos-dom.com.pl to również developerzy z Lubonia
                godni polecenia. Maxbud wypuscil ostatnio nową ofertę.
          • Gość: cicia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:06
            czlowieku,ty chyba nie zdajesz sobie sprawy do zcego podpisanie tej umowy cie
            obliguje,nie wiem kto Ci powiedzial,ze umowa przedwstepna Ciebie do nieczego
            nie zobowiazuje.dobrze,ze wybierasz sie do prawnika warto jest wydac nawet
            1000zl za porade,niz wpakowac 250tys w wielkie ryzko
          • Gość: tymper Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.centertel.pl 02.03.07, 20:15
            Witaj Gesty,
            mam 49 m w Luboniu, dobra cena. Umowa bez zarzutów. Pozdrawiam serdecznie:
            tymper@poczta.onet.pl. 504 143 501
          • Gość: Ann Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:20
            Skąd wiesz, że możesz odzyskać 5 tys. po podpisaniu umowy rezerwacyjnej???
            Będe wdzięczna za odpowiedź
            • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 07.03.07, 19:55
              na podstawie doswiadczen znajomych tudiez przeczytanych opinii na tym forum
              pozdrawaim
          • Gość: drugi marcin Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.icpnet.pl 14.10.07, 18:58
            No i co?, masz duże zastrzeżenia co do tej umowy? skąd wiesz, że 5
            tyś.zł wpłacone za umowę rezerwacyjną można odzyskać i jak?
            Ja właśnie wpłaciłem 5 tyś.zł umowy rezerwacyjnej za kawalerkę w
            lokalu mieszkalnym nr.2. Zdaje sobie sprawę, że umowa będzie
            niekorzystna dla mnie, ale cóż poradzić. Pytałem ludzi na boranta,
            opinie podzielone, ale wszyscy których zaczepiłem powiedzieli, że
            były opóźnienia, niedociągnięcia w budowie, wykońćzeniu. Mam pełno w
            porach przyznam się, będe dążył do tego, aby umowa rezerwacyjna była
            integralną częścią umowy sprzedaży. Chodzi o to, że w umowie
            rezerwacyjnej jest podana konkretna kwota za metr jak i za całość.
            Nie wiem czy na to pójdą.
            • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 14.10.07, 22:05
              no wiec jak dla mnei to jzu w ogole przebrzmial historia i teraz
              sobie tylko od czasu do czasu ogladam postepy na budowie.
              Opoznienia? Oczywisice, toz to normalka i wszysyc sie opozniaja.
              Wykonczenei? Na Jezyckiej kumpel ma i nei narzeka a ze ja mieskznaie
              kupilem dla siebie a nie na wynajem to mnei sie nie spieszy i czy
              oddadza w terminie czy nie to mi wszystko jedno. Gene4ralnei nei mam
              z PWD obecnei kontaktu wiec pewnei i dlateo nie ma na co narzekac,
              zobaczymy przy odbiroach...
              pozdrawiam sasiada
              • Gość: m Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.echostar.pl 14.10.07, 22:33
                a to ciekawe ze Jezycka nie narzeka na PWD?
                a moze jeszzce nasi sasiedzi z drugiej klatki co maja spieprzone kominy
                wentylacyjne tez sa zadowoleni?
                koles jestem jednym z mieszkancow Jezyckiej i nie opowiadaj bzdur o rzetelnosci PWD
                od miesiecy nie ma aktu notarialnego wiec nie siej propagandy
                o innych rzeczach tez mozna pisac opowiesci
                A forum jest po to m.in zeby potencjalny klient mogl sasiegnac opinni zanim
                zdecyduje sie na wspolprace z takim deweloperem i ewentualnie moc uniknac
                powaznych klopotow
                o calym zarzadzie ma jedno slowo - kretactwo i nieuczciwosc
                opowiadanie banalow i nigdy nie dotrzymanych obietic - z tego slyną
                jesli juz zaryzykujecie to wszystko bierzcie na pismie!!!

zastanowcie sie dobrze zanim nie bedzie za poźno

pozdrawiam
                • gesty Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 15.10.07, 06:55
                  po pierwsze to nie 'koles' bo wodki razem nie pilismy! Co do
                  Jezyckiej to owszem akty spoznione ale nic nei wiem o kominahc w
                  drugiej kaltce czy innych scianach, bloczkach, rurkach, sufitach w
                  klatce 'n' na pietrze'x'. Dwoch znajomych ma tam mieszkania, jeden
                  wlasne drugi wynajmuje. Oba mieszkania czyste i schludne, nie
                  narzekaja. Ale NEI ZNAM CALEGO BLOKU I WSZYSTKICH PROBLEMOW i mam
                  gleboko gdzies dobro dewelopera bo to dla mnie obcy ludzie - wiec
                  ewentualna przytyk o 'propagandzie' sobei podaruj. Mnie tylko meczy
                  strasznei polska 'narzekalnosc' - wiecznei zle, wiecznie niedobrze..
                  JEsli masz problemy to szczerze wpsolcuzje i mam nadzieje ze
                  wywaloczysz swoje - ja przedstawiam tylko swoje zdanie, ktore tak
                  jak wspomniales ma pomoc innym w nakresleniu opinii.
                  to tyle, pozdrawiam
    • Gość: gutek Katastrofa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:46

Mieliśmy kontakt z firmą PWD-ostrzegam.
      Wniosek prosty. Kto nie ma funduszy ten niech nie buduje..
      Odradzam i przestrzegam.
      Wniosek drugi. Nie rozmawiać z podrzędnym doradcą kredytowym w banku..nic nie
      powie. Przyjdzie do analityka i klops..nie traćcie czasu. W zeszłym roku
      pięciokrotnie więcej w stosunku do roku ubiegłego wydano pozwoleń na
      budowę..Będzie możliwość zakupu ciekawszych lokali, w bardziej bezpieczny i
      komfortowy sposób. Pozdrawiam. Wolny rynek zweryfikuje dobrego developera...
    • queenet kilka pytań... 01.03.07, 22:52
      Do nowocjusza (któremu dziękuję za wypunktowane niebezpieczne zapisy, czkolwiek
      mam kilka pytań):

>>>>ponadto dotyczy to takze kolejengo budynku ktory ma powstac
      pozniej (nie uslyszalem nawet info czy maja pozwolenie na budowe tego kolejngo
      budynku).

gdzie dokladnie jest to napisane? Co tak naprawdę nas interesuje kolejny
      budynek? Napiszcie proszę, bo może nie zauważyłam czegoś w zapisac.

>>gdy kupimy udzial w gruncie to na osobie kupujacacej spoczywa ciezar placenia
      za wszelkie koszta zwiazane z nieruchomoscia, np. oplaty za prad, wode,podate
      od nieruchomosci.

w ktorym miejscu to przekroczy normalne rachunki za prąd (osobna umowa z Eneą),
      czy wode (=w czynszu)jakie sie ma w innych wspólnotach na innych
      nieruchomośicach...? Kazdy wlasciciel placi za to w wyliczeniu od metra (lub
      ilosci osób mieszkających w mieszkaniu).

>> nie jest ujete zobowiazanie sie PWD do splaty hipoteki. w razie czego bank
      moze sciagnac kase z...mieszkan ktore zostana wybudowane na nieruchomosci
      (deweloper powinien splacic hipoteke do momentu przekazania mieszkan)

jest taki zapis w umowie: "Sprzedający nadto zobowiązuje się do bezciężarowego
      odłączenienia budowanego, a następnie wyodrębnionego lokalu wraz z udziałem w
      gruncie z przedmiotowej nieruchomości pod warunkiem zapłaty 100% (stu procent)
      ceny brutto"

"bezciężarowe odłączenie budowlane" to wlasnie stworzenie nowej księgi
      wieczystej wyodrębnionego mieszkania, bez zadnej hipoteki.

>>>bo to ja ponosze ryzyko zwiazane np. ze wzrostem wynagrodzen pracownikow PWD...

gdzie to jest napisane? ja widzę coś takiego "Strony ustalają, iż cena za
      wybudowanie lokalu ulega podwyższeniu 1)o różnicę podatku VAT przy usługach i
      materiałach budowlanych ". Różnica VAT nie oznacza tego,ze np pracownikom będą
      chcieli dać podwyżkę i my mamy za to zapłacić.

>>brak zapisu, ktory chronilby kupujacego przed doplata za nadmetraz. jesli
      kupuje mieszkanie 45 metrow, a PWD wybuduje mi 55 metrow to musze doplacac za
      10 metrow (u wiekszosci deweloperow sa tu widelki +5 %)

tutaj sie zgodze,ale mozna wnioskowac o wprowadzenie tego zapisu. Poza tym
      watpie, zeby tak bylo,no ale masz racje.

Proszę o inne konkrety wadliwych zapisów. Również jestem na etapie konsultowania
      umowy z prawnikiem.

Jakie są powodu odmawiania wam kredytów bankowych związanych z tą umową (poza
      wspomnianymi wczesniej czyli np cofniecia pozwolenia na budowe PWD w innej
      lokalizacji? )

Cicia napisałaś: "moje uwagi (niektore)zostaly rozpatrzone pozytywnie," Tzn
      jakie dokladnie? Piszcie proszę konkrety.Co zostało rozpatrzone,a co nie.
      Konkretnie.

Ania pisze: "Moze i taki klient potem wybroniłby się jakoś z armią dobrych
      prawników w sądzie, ale dla mnie podpisanie takiej umowy to kłopoty na własne
      życzenie i ryzyko utopienia dużych pieniędzy. " To również dla mnie brak konkretów.
      • Gość: 240672wilk Rzucaja padline a wszyscy i tak to pozeraja IP: *.range217-44.btcentralplus.com 01.03.07, 23:41
        Ludzie zachowujcie sie racjonalnie!Zachowujcie swoja godnosc! To co sie dzieje
        na rynku to naprawde nasza wina. Developerzy i banki teraz taka kasa zarabiaja
        i tak jak pisze Ania kpia z prawa i dobrych zasad. wiem ze rynek tym nie zawsze
        sie kieruje ale nie kupujcie mieszkania po trupach. Tyle jest biedy w kraju a
        tutaj trzeba sie bic o mieszkanie za 7-8 tysiecy i stac w kolejce i rozpychac
        sie lokciami jak za komuny.I zeby mozna bylo oczekiwac jakiegos dobrego
        traktowania ale jak sie slyszy o tych usterkach w mieszkaniach za (poprawcie
        mnie jak sie myle)100 albo wiecej pensji? Gdzie na zachodzie czlowiek odbiera
        mieszkanie i sobie sam kibelek ma zainstalowac oraz podlogi zrobic? A ceny sa
        prawie jak w unii tylko zarobki i poziom uslugi o wiele nizszy.
      • Gość: nowicjusz Re: kilka pytań... IP: 213.86.197.* 02.03.07, 12:57
        queenet - nie jestem prawnikiem i nie potrafie wielu rzeczy ladnie wytlumaczyc.
        Kolega kupil u nich 2-pokojowe (bez kosnultacji z prawnikiem!!!) i tez sie ta
        inwestycja zainteresowalem (mialem na oku ladne mieszkanko 2-pokojowe). Wzialem
        jego umowe poszedlem do kancelarii, poprosic o analize.

Jesli chodzi o brak zapisu o kosztach (Vat, energia itd) to chodzi tu o oplaty
        za czas budowy,a nie po odbiorze mieszkania (umowa wyglada tak jakbysmy to my
        budowali blok, a PWD bylo jedynie firma wykonawcza).

Z kolei jesli chodzi o:
        'Strony ustalają, iż cena za
        wybudowanie lokalu ulega podwyższeniu 1)o różnicę podatku VAT przy usługach i
        materiałach budowlanych'
        to najwidoczniej na swojej umowie nie masz kolejnego punktu, ktory u mojego
        kolegi mowi:
        '2. o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszany przez Prezesa
        Głównego Urzędu Statystycznego, naliczanych od dnia 1 stycznia 2007 roku.

Przeciez wiadomo jak wyglada ostatnio sytuacja na rynku, sporo budowlancow
        wyjechalo zagranice i nastapil znaczny wzrost ich wynagrodzen. PWD moze
        podniesc pensje np. Pani sekretarce, a my za to zaplacimy (to samo dotyczyc
        kosztow materialow).

Przed podpisaniem umowy radze o kontakt z prawnikiem, a przedstawione przeze
        mnie tu spotrzezenia (otrzymane z kancelarii) traktowac jedynie jako zyczliwa
        informacje.
        • queenet umowa.... 02.03.07, 14:02
          Po przejrzeniu wielu wypowiedzi na różnych forach mogę powiedzieć tyle :

1) Jesli chodzi o brak zapisu o kosztach (Vat, energia itd) to chodzi tu o
          oplaty za czas budowy,a nie po odbiorze mieszkania (umowa wyglada tak jakbysmy
          to my budowali blok, a PWD bylo jedynie firma wykonawcza).

jest mniej więcej tak jak mówisz, ale czy to źle? Jak dla mnie sprawa wygląda
          tak: za wszystko i tak płacimy my, kwotą określoną za metr brutto. A za
          konkretne mieszkanie zaczynamy płacić w momencie jego odbioru czyli podpisania
          protokołu przekazania o czym mówi §8 pkt 8. umowy
          " Inwestor od dnia przekazania lokalu ponosić będzie koszty jego utrzymania".

Więc dla mnie jest jasne i oczywiste,że za wodę,prąd,materiały,pracę i wszelakie
          inne rzeczy które są potrzebne na placu budowy płacimy MY = cena za metr x ilość
          metrów. I w tej cenie oni sobie mogli równie dobrze wliczyć cokolwiek,nie mamy
          na to wpływu (przecież nie bedziemy im zaglądali w faktury,w cenie równie dobrze
          mogą być wliczone noclegi pracowników w hotelu Sheraton oraz bilet na Majorkę i
          nic nam do tego, jesli zgadzamy się na cenę 5750).

Natomiast nie mają prawa żądać od nas podwyżki cen za metr PO podpisaniu umowy w
          formie aktu notarialnego, bo np. wzrosły ceny usług,albo im się tak podoba.
          Właśnie po to podpisujemy umowę w formie aktu notarialnego. W momencie sporu
          możemy bowiem wtedy żądać sądowego nakazu przeniesienia na nas praw własności do
          lokalu gdy zostanie już wybudowany. I żądanie to musi zostać spełnione,bo to
          jest notarialna umowa przyrzeczenia.

Znalazłam inne zapisy w umowie, które chciałabym poprawić, ale jeśli nie zostaną
          poprawione, to nie wiem,czy i tak wycofam sie z tej inwestycji,zobaczę co powie
          mój prawnik, ale póki co:
          - brakuje zapisu o możliwych różnicach w powierzchni mieszkania. Mogą się różnić
          przecież w obie strony, mieszkanie może byc większe jak i mniejsze. Będę chciała
          wprowadzić zapis aby różnica mieściła się w 3-5% (jeszcze nie znam ceny za jaką
          oni będa proponowali wyceniać dodatkowe metry. Czy wy ją znacie?)

- trzeba zwrócić uwagę, aby w załączniku do umowy były DOKŁADNIE określone
          wymiary każdej ze ścian oraz punkty przyłączy sanitarnych. Umowa nie może się
          opierać jedynie na ogólnych schematach.

- w umowie powinna być DOKŁADNA DATA podpisania aktu notarialnego =
          przeniesienie wlasnosci mieszkania aktem notarialnym. Póki co nie widzę tego w
          umowie. I nie w formie "60 dni od czegoś tam" tylko konkretna data wraz z
          odsetkami za opóźnienia. Między innymi dlatego,że płaci się za ubezpieczenie
          kredytu aż do tego właśnie momentu.Poza tym gdy nie ma się tego dokumentu w ręce
          mieszkanie tak naprawdę nie jest nasze, pomimo ze tam mieszkamy itd.

- to jest chyba oczywiste,więc nie wiem czy potrzebny jest taki zapis,że w razie
          usterek nie podpiszę protokołu o przekazaniu mieszkania.

- co z zarządzaniem nieruchomością? Słyszałam, że PWD ma zarządzać 3 lata,ale
          nie widzę tego w umowie?

- jak to jest z dostawcą usług telefonicznych, internetu itd? Czy mogę ich sobie
          sama wybrać czy to będzie narzucone przez nich?

- ważne też jest aby wylegitymować osobę z PWD która będzie upoważniona do
          podpisania umowy u notariusza, ponieważ podpis osoby nieupoważnionej będzie
          czynił całą umowę nieważną.

Zaglądnijcie też tutaj: www.advokat.com.pl/viewtopic.php?p=351&highlight=#351
          • gesty Re: umowa.... 02.03.07, 15:00
            wielkie dzieki za konstruktywne i rzeczowe komentarze!
            • Gość: zyczliwa Re: umowa.... IP: *.icpnet.pl 02.03.07, 23:53
              Witam
              Co do firmy PWD musze niestety powiedziec pare przykrych rzeczy
              Gdyby nie sytuacja na rynku to nigdy bym nie zdecydowal się na wspolprace z ta firma
              Olewanie klienta, nierzetelnosc a także kombinowanie to podstawa dzialania
              Mamy mieć wybudowane mieszkanie na Jezyckiej( termin odbioru koneic stycznia)
              czyli już jest opoznienie. Dostalimy pismo w którym poinformowano nas ze z
              przyczyn „techniczno-budowlanych” będzie opoznienie do konca marca co już wiem
              na pewno ze nie będzie dotrzymane. Umowa niestety podyktownana pod dyktando
              dewelopera( takie miałem opinie prawnikow oraz Rzecznika Praw Konsumenta)
              Mamy umowe na prowadzenie wspolnej inwestycji. Terminy wyplaty transz nijak się
              mialy z faktycznymi terminami postepow na budowie.
              Zwroccie na to uwage oraz na odsetki karne.
              Niestety umowa jest tak skonstruowana ze za nasze spoznienie sa liczone
              natychmiast odsetki karne a za ich opoznienie brak jest jakichkolwiek sankcji .
              po 3 miesiacach jak mi nie wybuduja mieszkania to mogę grzecznie wypowiedziec
              umowe i zwroca mi pieniadze!!!!sic
              Podpisalismy pierwszy akt notarialny na za zakup udzialu w gruncie oraz umowe o
              prowadzeniu wspolnej inwestcycji(my jestemy inwestorem oni inw zastepczym)
              Proszę sobie wyobrazic ze widzac co się dzieje na rynku( cena metra była 3600
              brutto z udzialem w gruncie) wymyslili sobie dobudownaie kolejnego pietra które
              chca sprzedawac za 5500 brutto) na co nie mieli wszystkich pozwolen i to
              powodowalo opoznienia
              Teraz chodza sluchy ze mamy stawic się u ich notaruisza w celu zmiany aktu
              notarialnego( korekta udzialow w gruncie) bez tego chyba nie mogą sprzedawac lokali
              Musze się zorientowac jakie mam w tej sprawie prawa. Czy placąc 17000 zl za
              udzial gruncie(aktem not) a teraz zmniejszajac jego wielkosc mogę domagac się
              jakiejs rekompensaty?
              Nie chce już uzalac się nad techicznymi problemami ale nie wyglada to dobrze
              Naprawde obawiam się o odbior mieszkania i walke o wszelkie poprawki

A i bardzo wazne. Walczcie o dokaldne terminy a nie o zapisy w styu” w 3
              miesiace od przekazania lokaluPWD zobowiazuje się do......” oddnaie terminu
              mieszkania dobrowolnie przesuwaja a my nie mamy zadnego na to wplywu. Możemy co
              najwyzej wypowiedziec umowe,czasami mam wrazenie ze tylko na to czekaja...
              Na razie to tyle i zycze powodzenia w bojach z PWD
    • queenet do użytkownika CICIA- PROŚBA!!! 04.03.07, 13:41
      Gdyby mogła Pani podać:
      - jakie DOKŁADNIE zapisy (zmiany w umowie) zgodził się uwzględnić PWD?
      - jakie DOKŁADNIE zapisy odrzucił lub postawiono przy nich znaki zapytania?

Będę wdzięczna za odpowiedź :)
      --------------------------------------------
      Czy myślicie, że deweloper będzie robił jakieś problemy, skoro ma zamiar
      postawić na naszej działce jeszcze jeden budynek? W przypadku nagłośnienia przez
      nas nieprawidłowości (np. w prasie) nikt niczego od nich nie kupi.

Dziękuję "życzliwej" za cenne uwagi,ma w 100% rację. Jednak pomimo wszystko... w
      przypadku tak małej oferty nowych mieszkań w Poznaniu, która mnie interesuje i w
      obliczu ciągle rosnących cen-nie wiem czy mam ochotę ryzykować i za miesiąc czy
      dwa kupować mieszkanie za 6500 brutto (w dodatku nie wiadomo w jakiej lokalizacji).

Proszę zatem wszystkich będących po konsultacjach z prawnikami o podanie Waszych
      decyzji,czy wycofujecie się czy nie.

A widzieliście wątek firmy Warlimeks
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=56074292 czy na tym tle nasza
      umowa i firma wygląda tak strasznie niefachowo i niesolidnie? Tak naprawdę znam
      jednego dewelopera w Poznaniu co do którego nie ma prawie żadnych uwag, do całej
      reszty zawsze jest jakieś "ale" (cofnięcie pozwolenia na budowę, pomalowanie
      elewacji na straszny kolor,wstrzymanie podpisywania aktów notarialnych o dwa
      lata, wypowiedzenie umowy lub podpisanie nowej za dwa razy większą cenę itd itd.)

Jedyne co mnie tak naprawdę interesuje to to,czy w razie problemów (np. z
      podniesieniem przez nich ceny),ze względu na umowę przyrzeczenia, sąd będzie
      musiał zmusić ich do przeniesienia na mnie praw do mieszkania? Blok przy
      Jeżyckiej stoi już wybudowany, gdyby chcieli zażądać wyższej ceny mogli śmiało
      zerwać umowy i zacierać ręce, ale jednak tego nie zrobili,bo pewnie nie mogą.
      Jeśli ktoś rozstrzygnie tą kwestię proszę o informacje.
      • Gość: cicia Re: do użytkownika CICIA- PROŚBA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 15:43
        droga Pani Gueenet, niestety developer nie zgodził sie na zadne moje
        poprawki...hm...no coz...moze Innym sie powiedzie..pozdrawiam
        wszystkich..serdecznie
        • queenet hmmm... 04.03.07, 17:00
          ale na jakie DOKŁADNIE zapisy nie zgodził się deweloper?

A czy Pani kupuje jednak to mieszkanie,czy wycofuje się?

• Gość: cicia Re: hmmm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 19:37
            wycofalam sie..pozdrawiam...papa..zycze powodzenia...
            • gesty Re: hmmm... 06.03.07, 11:24
              A moj prawnik zaopiniowal umowe przedwstepna jako akceptowalna z pewnymi
              drobnymi wyjatkami. Oczywiscie chroni ona interes developera ale to fakt raczej
              zrozumialy, natomiast w porownaniu do innych umow panujacych na rynku nie jest
              az tak strasznie tragiczna.
              Ja nie rezygnuje - pozdrawiam sasiadow.
              • queenet a zatem dobre wieści? 06.03.07, 11:33
                Ja też póki co nie rezygnuję.Zwłaszcza,że na tle innych lokalizacji i
                deweloperów PWD nie wydaje się być najgorszy.

Czy możesz napisać co konkretnie masz na myśli pisząc o "pewnych drobnych
                wyjątkach"? I czy masz odpowiedź z PWD, że zaakceptują Twoje zmiany?

A powiedz mi,czy wiesz jak będzie załatwiona sprawa hipoteki.Czy dostaniemy
                jakiś list (przyrzeczenie) z banku BZ WBK, że z pierwszych wpłat za mieszkanie
                hipoteka zostanie spłacona i wykreślona?
                • gesty Re: a zatem dobre wieści? 06.03.07, 14:39
                  Moj prawnik ma watpliwosci jak ponizej:
                  - kapital zakladowy 1.7 mln versus ociazenie hipoteki 7mln, brak zobowiazania
                  banku do zwolnienia konkretnego lokalu z hipoteki
                  to byla pierwsza sprawa o ktora pytaly oba banki w ktorych zlozylem wnioski.
                  PWD dosalalo mi promese o bezciezarowym zwolnieniu lokalu po wplacie 100%
                  ustalonej ceny. To daje rowniez odpwoiedz na Twoje pytanie, zadzwon do nich i
                  dadza od reki.

- umowa o prowadzenie wspolnej inwestycji.
                  Kazdy z nas jest inwestorem konkretnego lokalu mieszkalnego a nie 2 czy 3
                  blokow.
                  Prawnik zaproponowal aby w tresci umowy umiescic tresc: Na podstawie niniejsej
                  umowy, inwestor zastepczy zobowiazuje sie wybudowac lokal mieszkalny o pow...,
                  zlokalizowany w budynku.. przy ul..kondygnacja..w temrinie do...zgodnei z
                  opisem stanowiacym standard wykonczenia lokalu.

-w kwestii faktur:
                  Prawnik zaproponowal by kazda rate poprzedzala faktura VAT (to PWD zawarlo) z
                  potwierdzeniem przez inspektora nadzoru wartosci i ilosci wykonanych prac
                  (protokol odbioru robot). Zobligoawalo by to dewelopera do branai pieniedzy za
                  prace wykonana a nie wedle ich wlasnego zyczenia, wspominano o tym wczesneij w
                  tym forum. Szczerze watpie aby udalo sie to przeforsowac.

a Ty pokazywalas umowe prawnikom? Jakei spostrzezenia?

Ja wszelkei finalne zmiany bede egocjowal dopiero przy umowie kupna, to ona ma
                  charakter finalny a umowa przedwstepna potrzebna nam bardiej pod dyktando i
                  wymogi bankow.

pozdrawiam
                  • queenet dziękuję... 06.03.07, 22:17
                    Dzisiaj dopiero przekazałam ją mojemu prawnikowi. Jak tylko będę coś wiedziała,
                    napiszę.

Dziękuję Ci za fachowe i kompetentne wskazówki.

p.s. sprawdź swojego maila na gazeta.pl
              • Gość: marcin Re: hmmm... IP: *.icpnet.pl 09.03.07, 14:56
                To oczywiscie Twoja decyzja, ale zmien lepiej prawnika na takiego, u ktorego
                przynajmniej poziom akceptacji ryzyka w zyciu jest mniejszy (zakladam ze
                starannie przeanalizowal umowe). Ogladalem umowe dot. inwestycji na Boranta,
                niezly koszmarek. Slyszalem, ze teraz to kontynuuja, wiec tym co podpisali
                zycze duzo spokoju
    • Gość: vienna Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 13:54
      Każdy problem budowlany można rozwiązać w nowym serwisie BDB.

-----------------------
      BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
      www.bdb.com.pl
      • Gość: petri Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 23:35
        Witam fighterów !
        Czekamy na decyzje kredyt banku ale w open finance mowili ze PWD wporzo ! mowil
        ze 20 pracowników z open zakupilo u nich mieszkanka i jakos zyją i splacaja
    • petrusio Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 08.03.07, 20:13
      Witam sasiadów :) jesli macie jakies pretensje do wzorów umowy to idzcie do
      PWD i poproscie o papier o wydzielenie hipoteki dla kredytodawcy i sprawa
      zalatwiona
      • Gość: Ann Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:00
        Dostałeś taki papier od PWD?
        • queenet Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 09.03.07, 12:03
          Ten "papier" czyli promesę bankową dostaje każdy.
          Bank na rzecz którego jest hipoteka (BZ WBK) zobowiązuje sie,ze gdy klient
          zapłaci 100% ustalonej ceny za mieszkanie nastąpi bezobciążeniowe odłączenie
          lokalu czyli będzie utworzona nowa księga wieczysta dla konkretnego lokalu bez
          żadnych zapisów hipotecznych.
          • Gość: Ann Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:13
            Dzięki za inW jakim banku bierzesz kredyt na mieszkanie?
    • queenet no to podpisałam :) 03.04.07, 08:45
      Podpisałam umowę w formie aktu notarialnego, także cena jest już nie do ruszenia.
      Pozostaje tylko czekać do kwietnia przyszłego roku :)

Czy ktoś jeszcze podpisał i w którym bloku?

Dla zainteresowanych: pod koniec maja ma ruszyć sprzedaż mieszkań w trzecim
      budynku, który będzie miał 7-8 pięter, cena jeszcze nie jest znana.
      • Gość: Ann Re: no to podpisałam :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 10:05
        Ja podpisuję w tym tygodniu...

Czy zmianiałaś jakieś punkty umowy???
        • queenet Re: no to podpisałam :) 03.04.07, 10:28
          Nie,nie zmieniłam,dodałam niektóre zapisy o których pisałam wyżej (02.03.07).

W którym bloku kupujesz i jakie duże? :-)
          • Gość: Ann Re: no to podpisałam :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:12
            Ja kupuję kawalerkę w budynku nr II
            • petrusio Re: no to podpisałam :) 18.04.07, 13:23
              ja tez podpisalem blok nr 1 pozdr
              • gesty Re: no to podpisałam :) 18.04.07, 13:29
                widze ze szanowne grono sasiadow rosnie w sile...
                • queenet :-))) 18.04.07, 14:07
                  • Gość: witam sąsiedzi:0 Re: :-))) IP: *.awf.poznan.pl 20.04.07, 11:12
                    uff w koncu znalazlam forum na interesujacy mnie teamt ja tez juz jestem po
                    umowie notarialnej ale jak przeczytalam te posty to troche sie
                    zestresowalam...chyba zbyt lajcikowo podeszlam do tej umowy..nie analizowalam
                    jej az tak jak tu osoby pisza mam nadzieje ze nie wyjde na tym jak zabłocki na
                    mydle..pozdr.
    • queenet do osób które podpisały umowę notarialną 23.04.07, 20:40
      Weźcie do ręki swój akt notarialny i napiszcie proszę,jaki macie zapis dotyczący
      zmiany ceny. Kiedy cena może ulec podwyższeniu. Macie jeden punkt czy dwa i o
      czym mówią?

Inne informacje: budowa rusza z początkiem maja :-)
      • Gość: petrusio Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: 212.2.101.* 15.05.07, 22:55
        Witam sąsiadów !
        W zwiazku z rozpoczeciem budowy ( w maju ?!), czy ktoś wie ktory blok powstanie
        jako 1 ? i czy ten dół wykopany na działce taki zosanie ? bo jakos nie widze
        zeby tam chociaz 2 bloki powstały ??!
        • gesty Re: do osób które podpisały umowę notarialną 16.05.07, 07:27
          Witamy kolejnego sasiada. Jako pierwszy powstanei niski blok od ulicy
          smardzewskiej. A co do wykopu, to juz powstal? Zaczeli w koncu? Czy mowisz byc
          moze o dzialce obok czyli inwestycji V&M developer czy jakos tak sie nazywa? Na
          naszej dzialce czyli ostatniej po prawej stronie sasiadaujacej z wiezowcem na
          kopernika zmieszcza sie te bloki bo jest wieksza niz sie optycznei wydaje.
          pozdrawiam
          • Gość: Jeżozwierz... Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: 194.242.62.* 16.05.07, 09:05
            Witajcie, wczoraj tam byłem... teren ogrodzony, acz tablicy informacyjnej
            wymaganej przepisami "prawo budowalne" nie ma.
            Za to postawili koparkę sztuk jeden:), bez operatora i troszkę "ruszony" grunt
            żeby nikt nie mówił że nie zaczeli... podczas gdy właściciele PWD pakują
            dobytek przed wyjazdem na stałe na Bora-Bora:)
            • Gość: asia Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: *.awf.poznan.pl 29.05.07, 13:42
              Witajcie sąsiedzi:)na bor-bora hihiih pewnie ale to by mieli ladne wakacje:)jak
              na maj to prace ida stosunkowo pomalu...hm.czy to normalnie?
              • gesty Re: do osób które podpisały umowę notarialną 29.05.07, 15:49
                Witaj sasiadko,
                co do bora-bora to raczej nie martwie sie taka ewentualnoscia, duzo wiecej moga
                zarobic na miejscu i to przez jeszcze jakis okres czasu. A co do tempa
                prac...fakt, nie spiesza sie. Tak czy siak platnosci etapowe podciagna
                predkosc, miejmy nadzieje ze wkrotce...
                pozdrawiam
              • Gość: Jeżozwierz... Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: *.pkobp.pl 30.05.07, 15:35
                Asia... Hmm... miło, że jakaś Asia tam zamieszka:)
                A nóż, a widelec... to ładna kobieta, może wolna, miła, cukier będzie można
                pożyczyć czy pomóc szafę przesunąć:) hihiih
                Pozdrawiam
                • Gość: Asia Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: *.awf.poznan.pl 06.06.07, 14:34
                  Jeżozwierzu,
                  cukier bedziesz mogl zawsze pozyczyc juz ci mowie z góry:)a co do przesuwania
                  szaf to tez chetnie poprosze o pomoc (o ile nie bedzie to szafa na stale
                  przymocowana:) )
                  • Gość: Jeżozwierz... Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: *.199.52.168.tesatnet.pl 09.06.07, 18:29
                    Hmmm.. No jak miło:) Jak Pani Asia będzie i ładna, i w moim typie, i wolna...
                    to i problem paru śrub mocujących szafę nie jest problemem:)
                    • Gość: asia do osób które podpisały umowę notarialną IP: *.awf.poznan.pl 11.06.07, 10:02
                      Jeżozwierzu,
                      Jak miło przeczytać że przyszli sąsiedzi/sąsiad bedzie taki pomocny:)mowisz
                      ładnia i w Twoim type..hm..to pewnie sie okaże jak przyjdziesz po ten cukier;)
                      wtedy też juz ustalimy (o ile bedziemy w swoich typach:))do jakich prac przy
                      urządzaniu mieszkanka sie przydasz hihi
                      • Gość: petrusio Re: do osób które podpisały umowę notarialną IP: *.asta-net.com.pl 18.06.07, 19:54
                        >>> do gesty .z opowieści znam co tam sie dzieje. rozumiem ze jako pierwszy
                        powstanie mój blok od tej ulicy V&M czy jak tam mówisz ? czy wiesz w jakim
                        stanie jest teraz działka ?
                        • gesty Re: do petrusio 18.06.07, 22:06
                          jako pierwsze powstana budynki I i II cyzli niski budynek od smardzewskiej
                          (nie od V&M tylko od ulicy) oraz wysoki budynek stojacy blisko cudu PRL'u.
                          Jesli pytasz o trzeci budynek ( ten ktory najbardziej bedzie sasiadowal z
                          dzialka developera obok) to z tego co ja sie orientuje bedzie on budowany jako
                          ostatni. A w jakim stanie jest dzialka..coz dziura juz pelnowymiarowa, w srodku
                          beton, prety, zreszta bede jutro to po powrocie opisze stan aktualny.
                          pozdrawiam
    • Gość: mmm:) Jakies wiesci z budowy? IP: *.ib.tcz.pl 26.07.07, 21:02
      Witam, Czy macie jakies wiesci z budowy? Czy chlopaki pracuja zgodnie z
      harmonogramem? Nie bylem w Poznaniu od czasu podpisania umowy i fajnie by bylo
      wiedziec co ciekawego na naszym ogrodku:) Pozdrawiam!
      • gesty Re: Jakies wiesci z budowy? 27.07.07, 07:21
        bylem w niedziele, prace trwaja pod budynkiem nr 1 (tym od strony wiezowca),
        stoja juz sciany hali garazowej i kupa materialu nawieziona. Jak dla mnie to
        nie dadza rady postawic stanu zerowego do sierpnia ale nei jestem budowlancem
        wiec moze sie nie znam :P. ALe generalnei prace postepuja...
        pozdrawiam sasiada
        • Gość: Jeż Re: Jakies wiesci z budowy? IP: *.pkobp.pl 27.07.07, 09:09
        • Gość: Jeżozwierz Re: Jakies wiesci z budowy? IP: *.pkobp.pl 27.07.07, 09:13
          Ja Wam przepowiadam, Deweloper przerobic nas na sałatkę mięsną bo coś
          opóżnienie ma jak stąd do księzyca, a nawet nie raczy sie wytłumaczyć nabywcom
          ani listownie, ani telefonicznie - a do każdego kontakt posiada!
          Do d... z taką współpacą, gdzie jak klient nie zmaltretuje dewelopera pytaniami
          co jest grane to nic nie wie! Nie mam nic przeciwko jego ciszy... jeśliby
          wywiązywał sie z zawartej umowy!
          • gesty Re: Jakies wiesci z budowy? 30.07.07, 07:33
            bylem w sobote na budowie, i wedlug mnie spory postep w porowannaiu do zeszlej
            niedzieli - czyli prace postepuja. Oczywisice wciaz daleko im do
            harmonogramowego poziomu zerowego ale przez ostatni tydzien budowa sporo
            posunela sie do przodu. Powierzchnai hali stoi jakby dwa razy wieksza i
            pojawily sie rury cieplownicze. Tak wiec, jak sie wygramola z ziemi to sobie
            pieterka beda dostawiac w ttydzien. Mordenga dsie zacznie jak jzu zamkna...
            pozdrawiam
            • Gość: gosc-gosc Re: Jakies wiesci z budowy? IP: *.ib.tcz.pl 11.09.07, 21:55
              Witam,
              I jak tam przysli sasiedzi? Ktos byl z Was na budowie? Bank caly czas nie
              wyplacil pieniedzy wiec domniemam, ze stanu zerowego jeszcze nie ma? To juz
              bedzie 1.5miesiaca spoznienia...Dajcie znac:) Dzieki. Pozdrawiam,
              • Gość: asia Re: Jakies wiesci z budowy? IP: *.awf.poznan.pl 20.09.07, 11:02
                Czy ktos może jest zorientowany co sie dzieje, dzwonilam do
                developera ale on widze ma calkowity spokoj a stan zerowy mial byc
                skonczony w sierpniu..
                • davidr Re: Jakies wiesci z budowy? 21.09.07, 10:36
                  Jakbyś paliła takie ziele jak zarząd PWD też miała byś spokój!
                  Trzeba sobie odpowiedzieć na zajebiście ważne pytanie: co chcecie w
                  życiu robić? i po prostu róbcie to!!
                  Prezes PWD stwierdził, że po prostu On za zawał umrzeć nie chce i
                  się luzuje od 8 rano codziennie... a na budowę nie jeździ, by się
                  nie denerwować:) Po co mu to....:)
    • Gość: jezycka Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 11:24
      Ten PWD (czytaj prawie jak deweloper) to sciemniacze jak ich malo
      my od maja nie mamy aktu notarialnego bo wciaz nie ma pozwolenia na
      uzytkowanie
      na kazde pytanie kiedy odpowiedz pana Burdelskiego lub Dolaty "lada
      dzień"
      lada dzień to oni moga ale zwinąc interes....

swoja droga to wiem ze maja lub beda miec troche spraw w sadzie

i jeszcze jedno kazde ich obietnice i slowa bierzcie na pismie, beda
      dobre podkladki przed sadem

koncze bo nie chce sie denerwowac

pozdrawiam i powodzenia

• Gość: petri Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.asta-net.com.pl 22.09.07, 23:23
        powaznie taka sytuacja nieciekawa sie robi ??? to nie maja stawiac
        juz parteru? dzwonilem i takie plany mialy byc....
        • Gość: asia Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.awf.poznan.pl 26.09.07, 09:29
          no nie powiem jestem powaznie zaniepokojona..mowisz ze wszystko
          trzeba brac na pismie to chyba ja sobie do nich dzis zajde..
    • Gość: joanna 73 Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:44
      potwierdzam

PWD to delikatnie mowiac bardzo niesolidna i nierzetelna firma

gdyby nie cena nigdy bym sie nie zdecydowala sie zakup mieszkania

od maja czekam i czekam i czekam i nic Jak nie ma aktu notarialnego
      tak nie ma
      a ja co miesiac place podwyzszana rate kredytowa...

kretactwo

pozdr

• Gość: asia Czy przyszła juz do Was druga faktura? IP: *.awf.poznan.pl 28.09.07, 09:54
        CZy do kogoś juz przyszła druga faktura za stan zerowy (budynek II)?
        • Gość: tak Re: Czy przyszła juz do Was druga faktura? IP: *.ib.tcz.pl 28.09.07, 17:32
          tak do mnie przyszla...dzis sie dowiedzialem...z data zaplaty na....dzis:|
          Dzwonilem do banku to nic nie wiedzieli, ale juz sie dowiedzieli i w
          poniedzialek ma isc transza bo stan zerowy zostal
          osiagniety...hurrrrraaa...tylko dwa miesiace opoznienia:(...ale jakies to
          osiagniecie...jest!
    • queenet Re: PWD-smadzewska-czy ktos czytal umowy przedwst 04.10.07, 13:28
      >swoja droga to wiem ze maja lub beda miec troche spraw w sadzie
      a konkretnie z jakiego tytułu?
      • Gość: kama czy coś się zmieniło na lepsze? IP: 148.81.254.* 11.10.07, 10:49
        Byłam zainteresowana kupnem mieszkania na Smardzewskiej, ale po
        przeczytaniu opinii muszę się zastanowić, choć może coś jednak sie
        zmieniło w podejściu developera do klienta, w końcu boom
        mieszkaniowy już się skończył!!! poradźcie czy warto kupić ??/
        • Gość: hmm Re: czy coś się zmieniło na lepsze? IP: *.ib.tcz.pl 11.10.07, 17:11
          Idealnego developera to nigdy nie znajdziesz...tak naprawde nie jest tak zle. Z
          niektorymi bywalo gorzej. Opoznienie maja..ale czy to jest odchylka od
          normy...nie koniecznie. Co do dialogu z developerem...ja tam nie narzekam...to
          co bylo do zalatwienia to zalatwilem lub jest w trakcie.
          • Gość: jezycka Re: czy coś się zmieniło na lepsze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.07, 08:46
            kolega raczy zartowac
            zgadzam sie ze idealnego dewelopera nie ma ale takie cyrki jakie
            robi PWD to w glowie sie nie miesci
            na poczatku bylo milo i wydawalo sie ze bedzie ok ale im dalej tym
            gorzej
            na Jezyckiej sprawa wyglada tak:
            zgodnie z umowa i pierwszym aktem not. 31.01.2007 zakonczenie budowy
            w ciagu 30 dni klucze a do 30.04.2007 wlasciwy kat notarialny
            do dnia dzisiejszego brak jest powolenia na budowe bo PWD spartolila
            kilka mieszkan i mieszkancy sie sadza
            panowie z zarzadu(slynne slowo)maja czelnosc powiedziec ze pretensje
            mozemy miec do naszych sasiadow ktorzy zglaszaja obiekcje--
            • Gość: kama Re: czy coś się zmieniło na lepsze? IP: 148.81.254.* 12.10.07, 13:15
              dzięki, to chyba jednak poszukam innego developera!! choć wątpię że
              znajdę mieszkanie, które będzie miało rozsądny metraż za rozsądną
              cenę u rozsądnego wykonawcy, Życzcie mi powodzenia.
              • Gość: Król II etap IP: *.echostar.pl 04.11.07, 11:21
                kupilem mieszkanie w II etapie-w pn mam akt!
                czytam wasze posty i poza 2-4 użytkownikami ktorzy pisza
                merytorycznie nie mam komentarza do pozostalych (szczegolnie gosc
                Ania - Pani prawnik - kolezanko jezeli chcesz przy umowach
                notarialnych powolywac sie na art. 5 czyli zasady wspolzycia to
                zycze powodzenia w zawodzie)!
                mieszkalem do lipca w wierzowcu na Keplera (zostal gdzies tutaj
                nazwany cudem PRL-u) i widailem budowe od poczatku. Inzynierem nie
                jestem ale zastrzezen nie mam!
                co do samej umowy:
                -nie wiem czy wizyta u prawnika to dobry pomysl - 1,5 roku
                pracowalem w kancelarii i nigdy nie widzialem zeby w jakiejkolwiek
                umowie nie zglosili poprawek! przeciez chodzi tylko o ilosc stron
                opinii i koncowa cene za nia - to dla niezorientowanych w biznesie
                prawnym. nie ma umow idealnych! do analizy umowy wlasciwy jest
                notariusz, ktory w cenie podpisania aktu musi wam zrobic wstepna
                opinie! no ale merytorycznie - nie podoba mi sie tylko zapis o moim
                odstapieniu od umowy tzn po 3 miesiacach od nie dotrzymania terminu!
                juz w tym czasie (3 m iesiace) powinny leciec odsetki dla dewelopera!
                co do hipotek to przeciez jest oswiadczenie BZ WBK ze zwolnia
                hipoteke!
                co do usterek ktore moga powstac: nie mieszkam juz na Keplera.
                przeprowadzilem sie do "wspanialego" nowego osiedla WECHTY na
                saperskiej. nie wiem czy slyszeliscie - grzybek na scianie, cieknace
                balkony, o hali garazowej i komorkach nie wspomne! to oczywiscie nie
                bedzie usprawiedliwialo PWD jezeli tam tez beda takie usterki ale
                przeciez odpowiadaja za niezgodnosc z umowa i w razie klopotow nie
                ma problemu z wystapieniem o naprawienie szkody!
                zapomnialem pewnie o wielu rzeczach ktore mi sie nasowaly w czasie
                czytania tych 100 postow ale bede teraz wlazil tu czesciej!
                pozdrawiam sasiadow.
                • Gość: Rafał Dla zainteresowanych - odstąpię mieszkanie I etap IP: *.crowley.pl 05.11.07, 15:21
                  - dwupokojowe w najniższym bloku, I piętro, 50.91m2, 330tys., a więc taniej niż
                  u dewelopera - nawet w 'promocji jesiennej'. Udało się wykreślić z umowy zapis o
                  zwiększeniu ceny o wskaźnik wzrostu cen towarów i usług. Więcej informacji:
                  rfqrfq@gmail.com
                  • Gość: Rafał Re: Dla zainteresowanych - odstąpię mieszkanie I IP: *.crowley.pl 03.12.07, 16:00
                    już nieaktualne :)
              • Gość: asia faktury.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.07, 14:50
                powiem szczerze, ze faktury przychodza regularnie ale co do prac to
                bym polenizowala z ich postepem zgodnie z fakturami i uprzejmosc pwd
                troche spadla..ciekawe dlaczego..to co nasze mieszkanka beda z
                opoznieniem a jeszcze zima przed nami...
                • Gość: autor Re: faktury.. IP: *.ib.tcz.pl 15.11.07, 20:11
                  A to bank tego nie sprawdza? Za kazdym razem podstawa do wyplacenia pieniedzy
                  jest inspekcja na budowie z wykonania harmonogramu.
                • Gość: Król Re: faktury.. IP: *.echostar.pl 04.12.07, 18:04
                  co znaczy ze faktury przychodza "o czasie"? tzn ze po zakonczeniu
                  etapu czy w terminie wskazanym w umowie? przeciez maja 2 miesiace
                  spoznienia tak wiec powinny przychodzic zgodnie z postepem prac bo
                  inaczej bank nie wyplaci sianka!?

widzialem ze zaczeli sie oglaszac na miescie! np przy zejsciu pod
                  kaponiere wisi reklama!
                  • Gość: marcelo Re: faktury.. IP: 62.29.160.* 21.01.08, 17:09
                    czy ktos zauwazyl ze do sciany budynku nr II zaczynaja budowac jakby
                    kolejan klatke?czy ktos cos o tym wie?
                    • Gość: yhm Re: faktury.. IP: *.ib.tcz.pl 21.01.08, 17:36
                      Oczywiscie - jest o tym napisane na stronie PWD - Klatka E:) Wczesniej tego nie
                      robili bo nie mieli uregulowanej wlasnosci dzialki.
                      • Gość: marcelo Re: faktury.. IP: 62.29.160.* 07.02.08, 14:04
                        tak czy owak w umowie nie ma o tym mowy jest to czesc budynku II i
                        moim zdaniem jest to bardzo mocne naruszenie umowy notarialnej
                        poniewaz w planach klatka E jest, warunkiem wplat natomiast byla
                        realizacja prac calego budynku; oznacza to wiec ze debeloper
                        wystawial faktury ktore w ogole nie powinny do nas trafic
    • Gość: hmm Wyodrebnione miejsce garazowe? IP: *.ib.tcz.pl 06.02.08, 21:11
      Witajcie,
      czy ktos z Was otrzymal juz propozycje aneksu do umowy?
      Ogolnie jestem za wyodrebnieniem miejsca garazowego, ale termin oddania dziwnie
      sie przesunal o miesiac oraz zarzadzanie nieruchomoscia zostalo wydluzone o 2
      lata...taki maly hokus-pokus....
      Jakie jest Wasze podejscie do tematu?
      • Gość: mieszkanka Jez Re: Wyodrebnione miejsce garazowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 11:09
        Ludzie skoro chcecie sie zabezpieczyć zalecam odwołanie wszelkich
        udzielonych pełnomocnictw!!!

PWD robi wały z Jezycką wiec przypilnujecie swoich spraw na
        Smardzewskiej

najlepiej sprawdzcie sami i popytajcie samych zainteresowanych
        beda sprawy sadowe i to bardzo powazne
        garaze, korekty gruntow, wreszcie zarzadzanie....

jeden wielki przekret
        • Gość: K Re: Wyodrebnione miejsce garazowe? IP: *.echostar.pl 29.03.08, 17:01
          kiedy macie oddanie pierwszego etapu?

dostaliscie zawiadomienie z urzedu miasta? ktos juz sie orientowal w
          sprawie?
          • gesty Re: Wyodrebnione miejsce garazowe? 31.03.08, 20:51
            a jakei zawiadomienie jesli mozna spytac?
            • Gość: K Re: Wyodrebnione miejsce garazowe? IP: *.echostar.pl 02.04.08, 18:22
              dostalem zawiadomienie z UM Poznań o wszczęciu postępowania adm. w
              sprawie budynkow przy ul. Smardzewskiej! jutro ide do UM sie
              zorientowac bo w zawiadomieniu nic konkretnie nie pisza - tylko tyle
              ze takie post. sie toczy! narazie nie ma sie co stresowac!
              • gesty Re: Wyodrebnione miejsce garazowe? 03.04.08, 18:46
                daj koniecznei znac jak doweisz sie o co chodzi, z gory dziekuje
                • Gość: K Re: Wyodrebnione miejsce garazowe? IP: *.echostar.pl 03.04.08, 20:02
                  chodzi o Delkie i podłączenie do cieplika - tylko nie wiem czy
                  całości, czy tylko II etapu bo Pani w UM sama nie wiedziala! podobno
                  to jest standard bo musza zmienic mape sieci w tym rejonie miasta i
                  dlatego jest wszczete postepowanie adm.! my nic nie bedziemy mieli z
                  tym wspolnego bo przeciez dalismy PWD pelnomocnictwo w tej sprawie -
                  zawiadomienia zostaly wyslane zanim PWD je (pełnomocnictwa)
                  przedlozylo w UM!
                  UM jako org. adm. ma 2 misiące na załatwienie sprawy - wiec czekac
                  trzeba!

no a kiedy macie odbor I etapu? nikt mi nie odp!
                  • queenet odbiór mieszkania 03.04.08, 20:15
                    Plany są takie,że odbierzemy mieszkania po weekendzie majowym, będzie oddawanych
                    kilka mieszkań dziennie.

Dzięki za informacje o postępowaniu, ale dotyczy to prawdopodobnie tylko II etapu.

A kiedy jest planowany termin oddania II etapu?
                    • Gość: K Re: odbiór mieszkania IP: *.echostar.pl 03.04.08, 22:02
                      no II bo przeciez z tego co wiem to opoznienie w I bylo spowodowane
                      problemami z podciagnieceim cieplika!
                      zazdroszcze tego maja sasiedzi! II etap to daleka przyszlosc - I
                      kwartal 2009r. - ale z tego co sie dowiedzialem od kierownika budowy
                      to maja oddac szybciej! notabene kierownik jest berdzo wporzadku i
                      mam z nim dobry kontakt!

jak by cos bylo trzeba to podaje moj mail: mkrol2@interia.pl
                      • queenet maj 04.04.08, 10:36
                        Mają oddać szybciej? Ależ ja nie mam paneli,płytek,kuchnia nie zamówiona ... Co
                        ja pocznę...?

:)))

A tak na poważnie,jeśli oddadzą szybciej to chyba tylko niższy blok, wyprzedzili
                        nas z nim jeśli chodzi o wykończenie klatek itp.
                        • Gość: K Re: maj IP: *.echostar.pl 05.04.08, 11:05
                          chcialem sie zamienic na mieszkania bo w nizszym bloku sie zwolnilo
                          jedno ktore by mi odpowiadalo cenom i wymiarem no ale sie Prezio nie
                          chcial zgodzic! tez bym juz panele ... kupowal :/.

ktos wie co to za roszady z tymi cenami mieszkan z II etapu na ich
                          stronie - poza tym ze za 8tys/m2 by na parterze nigdy nie
                          sprzedali ??
                          • Gość: asia Re: maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.08, 11:38
                            Witajcie sąsiedzi,
                            co do zawiadomienia to tez dostałam pocztą, ale pwd mi wyjaśniło o co chodzi,
                            martwi mnie tylko trochę jedna kwestia a propo własności gruntu podobno oni tam
                            mieli problemy z tym..(ale to tylko z takich plotek wiem), a co do odbioru to
                            też usłyszałam, ze po długim weekendzie będą oddawać, no cóż pozostaję
                            czekać..Pozdrawiam
                            • Gość: K Re: maj IP: *.echostar.pl 28.04.08, 12:14
                              w WTK na pasku podawali że na Kopernika, przy ul. Keplera, w nowo
                              budowanym budynku mieszkalnym w nocy z 27 na 28 kwietnia miał
                              miejsce pożar! to u nas czy w Agrobexie??
                              • gesty Re: maj 28.04.08, 17:27
                                niestety u nas....

www.tvn24.pl/-1,1547687,wiadomosc.html
                                • Gość: K pożar IP: *.echostar.pl 28.04.08, 22:25
                                  gadal ktoś z PWD?? jak to wygląda?? a moze byl ktos na budowie??
                                  • Gość: Asia Re: pożar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 10:02
                                    dzwoniłam do PWD, usłyszałam, że mamy być spokojni bo wszystkie zabezpieczenia
                                    zadziałały i nie ma żadnych uszkodzeń mieszkań podobno...no i też usłyszałam ze
                                    24 maja mam odbiór mieszkania, hurraaa:)
                                    • Gość: marcelo Re: pożar IP: *.eastwest.com.pl 02.05.08, 23:20
                                      a wszystko pewnie dlatego ze teren byl bardzo zle pilnowany, po co
                                      wydawac pieniadze na stroza, no i wdarli sie na plac budowy pewnie
                                      jacys gowniarze i sobie zabawe zrobili ciekawe jak teraz wyglada blok
                                      • Gość: Asia czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.icpnet.pl 21.05.08, 18:55
                                        Czy ktoś z sąsiadów odebrał już mieszkanie?
                                        • Gość: K Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.echostar.pl 22.05.08, 21:45
                                          Witam! Zamieniłem jednak te mieszkania i też wprowadzam się z
                                          Wami:)!
                                          Chciałem zapytać o to co Asia - ktoś już odebrał - jakie uwagi!
                                          Piszcie prosze! Ja mam odbiór 30go!
                                          • Gość: Asia Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.icpnet.pl 23.05.08, 10:12
                                            no niestety nikt nie odpisał, mam jutro odbiór więc Ci napisze jak było:)
                                            • queenet Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? 23.05.08, 13:18
                                              K: które mieszkanie kupiłeś? :)

Asia: będziemy wdzięczni za uwagi :)

Aha,nie wiem czy wiecie,kluczy do mieszkania nie dostaniecie przy odbiorze,tylko
                                              po otrzymaniu ostatniej faktury i wpłaceniu ostatniej raty za mieszkanie
                                              (wszystko zgodnie z zawartą umową).
                                              Można się umówić na zapłacenie jej przed odbiorem-polecam gdy komuś zależy na
                                              czasie.
                                              • Gość: Asia Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.icpnet.pl 24.05.08, 23:38
                                                hm...dopiero przeczytałam o wcześniejszej wpłacie..no ale cóż.. odbiór był
                                                ok,trwał ok.40 minut,zrobione było tak jak w umowie, żadnych poprawek nic nie
                                                zgłaszałam, a wzięłam nawet ze sobą fachowca i też ocenił robotę na dobrą:) więc
                                                tyle się stresowałam i właściwie niepotrzebnie. Pragnę zwrócić sąsiadom uwagę na
                                                zapis w akcie notarialnym, że bez pisemnej zgody na użytkowanie lokalu nawet po
                                                zapłacie i odbiorze kluczy nie możemy korzystać z naszych mieszkań, ale Pan mnie
                                                zapewnił, że już na dniach owy papier ma przyjść no i oczywiście proponował
                                                usługi remontowe hehe Pozdrawiam!
                                                • Gość: pytania Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.eranet.pl 25.05.08, 10:13
                                                  Dzieki za informacje. Mam kilka pytan odnosnie odbioru.
                                                  1. Czy robiliscie pomiary rzeczywistej powierzchni?
                                                  2. Czy byla mozliwosc wykonania testow elektryki (gniazdka, oswietlenie)?
                                                  3. Czy w ramach odbioru bylo odbierane miejsce postojowe?
                                                  4. Jak wyglada wykonczenie miejsca postojowego i klatki?
                                                  5. Czy przy odbiorze byly dostepne wszelkie dokumentacje odbioru budynku,
                                                  wentylacji itp?

Z gory dziekuje za infomacje.
                                                • Gość: K Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 08:53
                                                  Owy papier to pozwolenie na zamieszkanie! wystawia to inspektor z
                                                  nadzoru budowlanego! Z tego co wiem od PWD to inspektor był u nich
                                                  20go maja! Nie jestem pewien ale oni działają chyba na zasadzie KPA
                                                  więc termin na wystawienie zezwolenia to dla nich 14 dni (chyba ze
                                                  pr. budowlane ma inne urgulowania)!

P.S. można wiedzieć ile płacicie za położenie m2 glazury, tzn
                                                  za "robocizne"? Myśle ze teraz takie tematy się będą tu pojawiały:)!
                                              • Gość: K Re: czy już ktoś odebrał mieszkanie? IP: *.echostar.pl 25.05.08, 23:16
                                                kupilem to na 3p w srodkowej klatce niskiego bloku:)!

qrde to ja tego 30go chyba jako ostatni odbieram:D!
    • Gość: osiol nie q, wszyscy podpisali, nikt nie czytal:-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 01:46
      • Gość: K cesja IP: *.echostar.pl 27.05.08, 19:14
        kto dostał zawiadoienie o cesji??
        • Gość: wojtek 25,52 m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 16:07
          Witam czy ktoś ma może mieszkanie w niskim bloku 25, 52m2 ?
          Ja takie mam i chętnie nawiązałbym kontakt z inną osobą z takim
          samym mieszkaniem . Jestem ciekaw jak planuje wykonczyć swoją
          kawalerkę, tak aby była funkcjonalna np. gdzie szafa, łózko, jaka
          szafa wnękowa w przedpokoju itp .kontakt tel. 607-513-724
          • Gość: Anka Re: 25,52 m2 IP: 83.238.212.* 29.05.08, 10:47
            Cześć, jestem posiadaczką kawalerki o takim metrażu:-)
            Narazie mam koncepcję aranżacji aneksu, w pokoju chcę umieścić mały
            narożnik a reszta jeszcze nie wiem.
            Zastanawiam się ile pozostanie przestrzeni po umeblowaniu tego
            mieszkanka
            • Gość: wojtek Re: 25,52 m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 12:07
              Więc pozdrawiam :) Jak będziesz się chciała pochwalić pomysłem daj
              znać , bo ja nie mam żadnej koncepcji .
              • Gość: Anka Re: 25,52 m2 IP: 83.238.212.* 29.05.08, 14:55
                Jeżeli chodzi o kuchnie to myślałam o podobnym rozwiązaniu:

www.takmieszkam.pl/archiwum/nr_06_07/index.php?go=nasze2
                Co Ty na to???
                • Gość: Wojtek Re: 25,52 m2 IP: *.echostar.pl 30.05.08, 11:42
                  Bardzo ładne. Choć nawet w tak małej kuchni fajnie by było mieć
                  normalny stół, taki z 4 krzesłami . Ale projekt naprawdę
                  przyjemny.
        • Gość: zonk Re: cesja IP: 89.174.55.* 29.05.08, 10:43
          Jakiej cesji? Nic nie otrzymalem...
          • Gość: K Re: cesja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 12:06
            Dzisiaj mi księgowa wyjaśniła ze cesja dotyczy minie
            jako "wyjątkowego" klienta w związku z zamianą mieszkan, ale z tego
            co mówili pierwotnie to cesja dotyczy większej ilości mieszkań. Z
            tego co sam sie domyslam to cesja dotyczy tych mieszkańców, którzy
            nie wpłacili jeszcze ostatbniej transzy! Dlatego pytałem czy ktoś
            też otrzymał zawiadomienie o cesji!

JAK ODBIORY PRZEBIEGAJĄ? Nadal mało uwag?

• Gość: K pilne - liczniki IP: *.echostar.pl 29.05.08, 22:14
        jak wygląda kwestia prądu? składaliście jakieś wnioski o liczniki na
        prąd w ENEII czy one już są zamontowane? kiedy podpisuje się umowe o
        dostawę prądu?
        • queenet liczniki odp. 30.05.08, 08:56
          O cesji nic nie wiem,mam zapłacone wszystkie raty i dostałam klucze.
          Odbiór przebiegł bez problemu,miło,sprawnie. Podpisanie aktów notarialnych
          podobno pod koniec sierpnia.

Prąd miał być do końca tego tygodnia, ale wczoraj po południu jeszcze go nie
          było,pewnie to jeszcze trochę potrwa.

Umowę z Eneą załatwiało za wszystkich PWD, dostałam do podpisania dokumenty w
          biurze,już około miesiąc temu.
          • Gość: K Re: liczniki odp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 10:59
            DZIEKI!

Ja mam dzisiaj odbiór i też mam nadzieje ze wszystko pójdzie gładko,
            bo już wszystko zapłaciłem i mam dostać klucze!

Dzwoniłem w sprawie liczników do PWD i faktycznie tą kwestię
            załatwiali oni. Poinformowali mnie ze z licznikami są opóźnienia ale
            w przyszłym tygodniu mają być no a wtedy my z ENEĄ podpisujemy już
            indywidualne umowy na dostawę prądu!

Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedz!
            • queenet Re: liczniki odp. 30.05.08, 12:11
              >a wtedy my z ENEĄ podpisujemy już indywidualne umowy na dostawę prądu!

poza tym co podpisaliśmy w biurze, będzie jakaś kolejna umowa na dostawę prądu?
              • Gość: nas to u nas IP: *.eranet.pl 30.05.08, 17:48
                miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5260930,Paleta_zabila_60_latka_na_Grunwaldzie.html
                • Gość: K Re: to u nas IP: *.echostar.pl 30.05.08, 19:39
                  przykra sprawa! podobno PIP już umorzył sprawe (nie chce mi sie w to
                  wierzyć) - zerwał się jeden ze sznurów który przenosił paletę z
                  płytami:/!
              • Gość: K Re: liczniki odp. IP: *.echostar.pl 30.05.08, 20:45
                nie wiem dokladnie co podpisywaliscie w PWD ale to chyba byly
                wnioski o założenie liczników przez ENEE a teraz jak założą (podobno
                we wtorek) to trzeba jeszcze indywidualne umowy z ENEA podpisac!
                przeciez rachunki sa indywidualnie na nazwisko wystawiane!
                • Gość: Asia Prąd IP: *.icpnet.pl 31.05.08, 16:34
                  czy ktoś wie coś na temat prądu, kiedy ma być podłączony bo słyszałam że już
                  kilka dni temu miał być..
                  • Gość: K Re: Prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.08, 08:15
                    Wczoraj się dowiedziałem że założyli liczniki w kilku mieszkaniach
                    ale pytam tutaj czy to info jest prawdziwe? Ma juz ktoś licznik
                    założony?
                    • Gość: Asia Re: Prąd IP: *.icpnet.pl 09.06.08, 18:30
                      dziś usłyszałam, że jutro już podłączają prąd, co do liczników to nie wiem, ale
                      skoro mają podłączać to liczniki muszą być..
                      • Gość: K Re: Garaż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 13:12
                        No prąd już jest chyba wszędzie! Widze że klatki sprzątają i to
                        dośćporządnie! Czy ktoś się orientuje kiedy będzie garaż oddany
                        (buchneli mi lusterka jak troche dłużej posiedziałem, a auto stało
                        przed budynkiem!)?
                        • Gość: asia mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 16:06
                          Sąsiedzi a jak tam remonty?
    • Gość: Budynek II PWD Smarzdewska-nieuczciwy deweloper IP: 89.174.55.* 25.06.08, 15:14
      Dla zainteresowanych:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=80712355&v=2&s=0
      • Gość: K Re: PWD Smarzdewska-nieuczciwy deweloper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:17
        witam
        u nas zarządcą jest ADM Nieruchomości - osobiście nic nie słyszałem
        o nich, ale widze że cieć łazi i klatki mopuje! zobaczymy co będzie
        dalej!

czy jest ktoś ze środkowej klatki niskiego budynku? chodnik od ulicy
        do klatki jest niżej na jego środku i po deszczu stoii wielka
        kałuża! mówiłem już o tym w PWD i obiecali że poprawią to ale jak
        będziecie z nimi gadali to też prosze przypomnijcie!

jak tylko wprowadzi się więcej osób to trzeba pomyśleć o jakimś
        zebraniu!

pozdrawiam.
        • queenet zarządca 17.07.08, 10:01
          Nie cieć, tylko firma sprzątająca :)

Chyba musimy założyć stronę naszej nieruchomości.
          Np coś w stylu forum.gazeta.pl/forum/0,80312,4086260.html?x=2428425

Forum>Prywatne>Społeczeństwo>Osiedla,wspólnoty>Wielkopolskie

bo niedługo zaczną się bardziej konkretne sprawy do załatwienia i obgadania,w
          tym wątku wszystko zginie.

Moim zdaniem zaczniemy od przyglądnięcia się poszczególnym stawkom,m.in za
          sprzątanie,któa jest dwa razy wyższa niż w mojej dotychczasowej wspólnocie.
          Szacunki rozliczeń mediów moim zdaniem
          też są zawyżone.Po szczęśliwym remoncie i zamieszkaniu zacznie się proza życia :)
    • queenet NOWE FORUM 17.07.08, 14:20
      Zapraszam wszystkich obecnych i przyszłych mieszkańców
      na nowoutworzone forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=63371
      Forum->prywatne->społeczeństwo->osiedla, wspólnoty->wielkopolskie
      Smardzewska 22 PWD

Będzie nam latwiej się zorganizować i wymieniać spostrzeżenia.

pozdrawiam :)
      • Gość: asia ADM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 16:09
        słuchajcie uważam, że opłaty są stanowczo za wysokie, naprawdę
        dostałam rozliczenie i cała kwota jest wysoka, a czy pwd nie
        podpisalo z adm umowy na trzy lata? a teraz sprawa prądu czy ktoś ma
        problemy z instalacją?
      • marcelo28 Re: NOWE FORUM 17.07.08, 17:05
        w sprawie oplat zapraszam na inne forum sadze ze latwiej bedzie sie
        nam porozumiec, bo zachowanie PWD juz poraz kolejny potwierdza ze
        jest to nieuczciwa firma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka