maniek.kilof 29.03.07, 23:21 no to ciekawe, co pan profesor ma do ukrycia..? działacze podziemnej solidarności to były wyjątkowo cenne kontakty operacyjne dla SB ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.icpnet.pl 29.03.07, 23:39 ...na żądanie kontrolera. a co! to uwłacza mojej godności:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody gniewny Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.246-7-195.ippool.ndo.com 30.03.07, 03:03 Panie Profesorze - goraco popieram. Dosyc juz tego chamstwa, nagonki i Polski, ktorej ludzie z ambicjami, zdolni, pracowici musza sie na swiecie wstydzic. Nie wiem, jak mozna wychowywac w Polsce w tej chwili dzieci, jezeli ludzi, ktorzy duzo pracy wlozyli w swoje wyksztalcenie poniza sie, wyzywa od "lze-elit". Jak mozna mlodsze pokolenia uczyc, zeby ksztalcili sie i pracowali nad soba, zeby nasz kraj byl lepszy? Chamstwo i prostactwo podnosi w tej chwili swoj paskudny leb. Przykre jest, ze w barach, restauracjach, hotelach Anglii i Irlandii pracuja czesto ludzie znajacy jezyki i lepiej wyksztalceni niz osoby promowane przez obecna koalicje na stanowiska kierownicze. To zalosne, ze nawet polityk PiS, ktory okazal sie bardzo popularny, musi teraz siedziec w Londynie na swoim "niby-stanowisku", zamiast pracowac na rzecz kraju - taki przyklad sie daje mlodym Polakom. Mozna lustrowac, ale nie tak jak to obecnie widzi koalicja. Gdzie mozna rzucic na czlowieka oskarzenie, a potem latami nie ujawniac jego akt, albo utajnic nawet decyzje o utajnieniu dokumentow bylych agentow, ktorzy okazali sie byc lojalnymi wspolpracownikami obecnej koalicji. To JEST podle i upokarzajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razPutin Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.echostar.pl 30.03.07, 07:42 podłe i upokarzające jest to, że w tym kraju nigdy nie odpowiada się za swoje czyny z przeszłości. Sb-ecy zarabiają 6 razy więcej niż ich ofiary, byli komuniści którzy 50 lat doprowadzali nasz kraj do zacofania ekonomicznego posiadaja dziś apartamenty na Wilanowie a agenci są profesorami (nieagenci czasem musieli czekac w PRL na ten tytuł po 20 lat). Wieszanie zdrajców na rynku powinno być częściej niż raz na 200 lat. A z tym biletem to jest bardzo trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroo1 Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 09:47 Na cztery poprzedzające komentarze z jednym się zgadzam. Autorzy trzech pozostałych niech jeszcze raz przeczytają artykuł i spróbują zrozumieć argumentację profesora. Powtarzam: ZROZUMIEĆ !!! To co wyczynia PiS nie różni się niczym od Gom€łkowskiej nagonki z lat sześćdziesiątych i eSBeckiej lustracji po stanie wojennym. Argument o niepokazywaniu biletu - wyjątkowo debilny. Zapytanie: a co ma profesor do ukrycia - wybitnie komunistyczne. Od razy widać, że pisze to gołowąsiasta młodzież. Dawniej niewiedza na jakiś temat była powodem do wstydu, dzisiaj im ktoś mniej wie, tym więcej szczeka i jeszcze uważa się za elekwentnego, a jest tylko "wyszczekany"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwadransik Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:53 Gdy się jest uczciwym to co to za różnica że złoży oświadczenie, więc to ty popierasz nie to co trzeba, uczciwy nie ma się czego obawiać, a to co robili w tamtych czasach powinno ujrzeć swiatło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Der Reisende Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.centertel.pl 12.04.07, 19:14 Gość portalu: Mlody gniewny napisał(a): > Przykre jest, ze w barach, restauracjach, hotelach Anglii i Irlandii > pracuja czesto ludzie znajacy jezyki i lepiej wyksztalceni niz osoby A może po prostu lepiej znający język od samych Anglików, co? Bo prawdę powiedziawszy i z tak absurdalną opinią spotkałem się już. Poza tym "języki" w Anglii i Irlandii? A jakież tam trzeba znać "języki" (w liczbie mnogiej). Chyba, że poza angielskim znają irlandzki albo walijski. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. 30.03.07, 08:25 A gdyby kanar krzyknął: "kto bez biletu, ręka do góry", nie protestowałbyś? Widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: 212.244.156.* 30.03.07, 10:29 Gość portalu: :) napisał(a): > ...na żądanie kontrolera. a co! to uwłacza mojej godności:) Nie rozróżniasz podstawowych spraw Panie :) P.S. mnie lustracja nie dotyczy więc mówię to obiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eka Re: Od jutra w MPKa nie pokazuję biletu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 02:35 wyobraz sobie, ze w na przyklad w Londynie masz do tego pelne prawo: nie pokazujesz biletu, kontroler pyta uprzejmie skad jedziesz, dokad jedziesz i pobiera oplate za bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Przestaję płacic podatki. IP: *.icpnet.pl 31.03.07, 10:25 A ja przestaję składać deklaracje podatkowe. Niech mi który na kontrole przyjdzie i zakwestionuję, że nie zapłaciłem podatków. To sie obrażę i zaskarżę do Strasburga za obrazę godności człowieka. Nie wierzą obywatelowi?????? Toz to faszyzm i stalinizm razem wziete!!!!!! A poza tym robię to w gescie nieposłuszeństwa obywatelskiego przeciwko faszystowskiej lustracji łamiacej prawa człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doc. hab. Jan Wyrw Re:Rehabilitacja Moczara IP: *.MAN.atcom.net.pl 29.03.07, 23:50 Wiem o co chodzi z tym buntem lustracyjnym! Przecież chodzi o lustrację głównie docentów marcowych (którzy juz sa szanowanymi profesorami) i ich czeladników. Dlatego Gazeta tak sie zaangazowała w ich obronę. Wkrótce przeczytamy essej Redaktora o dobrym Moczarze, ktory był "ojcem chrzestnym" tych docentów, ktorzy "uratowali" polską humanistyke przed zdemoralizowaniem jej przez syjonistów! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re:Rehabilitacja Moczara 30.03.07, 01:13 nie ma czegoś takiego jak doc hab., prymitywny matołku Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re:Rehabilitacja Moczara 30.03.07, 08:41 > nie ma czegoś takiego jak doc hab., prymitywny matołku Jest, jest - docent był etapem pośrednim między adiunktem a profesorem. Często dotyczyło to osób po habilitacji, którym władza w odwecie za zaangażowanie (lub brak zaangażowania po 'właściwej' stronie) łaskawie pozwalała być docentem, ale nie profesorem. Osoby, o których piszesz, to tzw. docenci marcowi, którzy na latających dywanikach władzy gładko przeskakiwali etap habilitacji. Pojęciem 'prymitywinego matołka' lepiej więc się nie posługuj, bo rezultat może być komiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroo1 Re:Rehabilitacja Moczara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 10:17 starveling napisała: > > nie ma czegoś takiego jak doc hab., prymitywny matołku > > Jest, jest - docent był etapem pośrednim między adiunktem a profesorem. =========== Tam znawcą tytułów nie jestem, cała moja wiedza to osiem lat skutecznego unikania wojska ( w większości) na polibudzie, ale "hab." w indeksie zawsze wpisywałem w zestawie z "doc. dr hab." nigdy samo "doc.hab.". Pewnie o to mu chodziło. A poza tym każdy wypowiadający się w entuzjastyczny sposób o dzisiejszej lustracji z definicji jest dla mnie "prymitywnym matołkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc. hab Jan Wyrwa Re:A co z Moczarem? IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.03.07, 23:57 Przecie to najważniejsza kwestia w poscie. Popierasz rehabilitację Mieczysława, generała zresztą? Jeśli jestes przeciko lustracji, to na pewno tak! Więc spotkajmy sie w kawiarni obok Rektoratu i wystosujmy pismo otwarte w tej sprawie! Precz z kaczyzmem. Niech Żyje Demokracja i Armia Ludowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eka Re:Rehabilitacja Moczara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 02:40 tak, syjonisci z moczarowcami, esbekami i wiedzmami Makbeta napadaja na czysta rasowo polske w wydaniu kaczek buhahaha - anybody else with us? or against us? I can't rember which Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZygZal Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 00:32 Straszne, powiedzenie "nie byłem agentem" obraża godność. Niedługo z tych samych przyczyn ludzie będą odmawiać pokazywania biletów kontrolerom MPK! To też obraża godność i podważa ideały uczciwości, prawa człowieka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 30.03.07, 01:15 jakim trzeba być palantem, żeby nie kumać o co chodzi w tym sprzeciwie? wiadomo jakim - trzeba być palantem PISSSowskim, z legitymacją NKWD w kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal i dobrze robi!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 01:38 i bardzo dobrze!! zgadzam sie z profesorem. to jest skandal i zamach na autonomie szkolnictwa wyzszego! Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re: i dobrze robi!!! 30.03.07, 08:49 Panie Nikt, wyobraź sobie sytuację osób, które w latach 70. i 80. były na stażach i wymianach, co wiązało się z obowiązkiem pisania po powrocie sprawozdań z podróży służbowych. Jaką mają obecnie gwarancję, że ich sprawozdania nie zostały wykorzystane w inny sposób? Przecież jedyną prawdziwą odpowiedzią na pytanie, czy były tajnymi, świadomymi współpracownikami jest odpowiedź "nie wiem", co zresztą w obecnej sytuacji trudno będzie im jednak udowodnić (gdy ktoś zarzuci im kłamstwo lustracyjne). Rozumiesz teraz, w czym (między innymi) rzecz? - przykład prof. Gilowskiej jest w tym względzie bardzo pouczający (choć akurat ona moją idolką nie jest). Głodomorka Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: i dobrze robi!!! 30.03.07, 10:30 starveling napisała: > Panie Nikt, wyobraź sobie sytuację... =============== Próżny trud, "pan. nikt" jak sama nazwa wskazuje niewiele zrozumie z Twojej argumentacji. Ostrzegam, bo szkoda czasu na tłumaczenie mu czegokolwiek. Wiem z doświadczenia własnego i innych forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naukowiec nie myl pojęć IP: *.au.poznan.pl 31.03.07, 16:53 > Panie Nikt, wyobraź sobie sytuację osób, które w latach 70. i 80. były na staża > ch i wymianach, co wiązało się z obowiązkiem pisania po powrocie sprawozdań z p > odróży służbowych. co innego jest sprawozdanie z pobytu służbowego składane przełożonemu, a czym innym donoszenie na kolegów i znajomych z pracy!! I budowanie na ich krzywdzie swojej pozycji i kariery. Nauka musi być oczyszczona, ja już złożyłem oświadczenie lustracyjnę i cieszę się, że wreszcie osoby niegodne zaszczytnego miana nauczyciela akademickiego zostaną usunięte z tej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re: nie myl pojęć 01.04.07, 15:11 > co innego jest sprawozdanie z pobytu służbowego składane przełożonemu, a czym > innym donoszenie na kolegów i znajomych z pracy!! I budowanie na ich krzywdzie > swojej pozycji i kariery. Oj, naukowcu - ale jesteś naiwny! Skąd w tobie taka pewność, że składane przez Ciebie sprawozdanie dla przełożonego trafiało tylko na jego biurko, a nie na biurka innych, którzy mogli żądać dowolnych dokumentów w kazdej chwili, a gośćmi archiwum byli codziennymi? Twoje informacje (dla Ciebie niewinne) dla nich mogły być albo przydatne natychmiast, albo przydatne do motania przyszłych kontaktów. Twoje dane uzyskali z Działu Kadr i na tej podstawie przez następnych kilka(naście) lat 'pisałeś' meldunki. Jesteś taki pewien, że nie zostałeś w taki sposób 'umoczony' w ten interes? Co powiesz, gdy po weryfikacji Twojego oświadczenia "nie byłem ..." będziesz zmuszony udowadniać, iż nie jesteś wielbładem? Teczki trzeba po prostu ujawnić, a dotkniętym dać prawo i możliwość do przeprowadzenia szybkiego (a nie w ciągu 10 lat) postępowania przed sądem, przed którym nie będzie przysłowiowych 'świętych krów'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.icpnet.pl 30.03.07, 02:04 brawo Panie Profesorze!!! już się bałem, że naszym poznańskim profesorom brakuje odwagi!!! liczę na kolejnych humanistow, ktorzy nie dadza sie zastraszyc pisowkiej bandzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanganika Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.icpnet.pl 04.04.07, 18:57 no tak brakuje im odwagi samemu przyznać sie do bycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jzamoyski Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.icpnet.pl 30.03.07, 03:23 Może po złożeniu oświadczenia Pana Profesora wyjaśniłaby się tajemnica, dlaczego podziemny "Obserwator Wielkopolski", mimo wielkości nakładu i czasu wydawania - w odróżnieniu od innych pism - nigdy nie miał wsypy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebolek Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:21 kolejny Bolek ? Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 30.03.07, 08:50 A może kolejny 'Ordynat'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 09:11 Nareszcie znalazl sie ktos odwazny!!!! Co to za prawo, co to za pomysl, zeby trzeba bylo komus udowadniac, ze jest sie niewinnym!!!!!!!!!!!??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: 217.153.53.* 30.03.07, 10:11 Dlaczego napisanie "nie współpracowałem" tak rani państwa profesorów? Niektórzy uważają nawet, że współpraca była formą patriotyzmu! Za przyznanie się nie grożą żadne sankcje! A tu mowa o winnych, a jak popytać - to sami niewinni! No to w czym problem? Lustrujcie się :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minister Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.icpnet.pl 30.03.07, 10:43 Żadni pracownicy naukowi ani też zwykli koalscy nie powinni podpisywać "lojalki" IV RP to już przeszłość i nic tego nie zmieni ,a ucierpi tylko godność człowieka głównie niewinnego, straszne jest to że żyjemy w państwie totalitarnym i fundamentalistycznym i to niestety nie jest tylko moja opinia ale i ludzi z Unii europejskiej którzy się z nas śmieją za plecami - to straszne,może kiedyś Polacy pójdą po rozum do głowy i dokonają takiego wyboru ustawodawcy, który spowoduje że chociaż w europie będą nas poważać a nie śmiać się z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: 217.153.53.* 30.03.07, 10:45 > ucierpi tylko godność człowieka głównie niewinnego, Drogi panie, "człowiek głównie niewinny" to coś jak "kobieta częściowo w ciąży". Podziwiam upór "ludzi niewinnych" przed powiedzeniem "jestem niewinny". Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 30.03.07, 20:26 do Ministra - ludzie z UE śmieją się z nas, bo w kraju, którym prawie 50 lat panował komunizm, nagle wszyscy okazują się "opozycjonistami". Inne kraje Układu Warszawskiego zrobiły lustrację - i jakoś nikt się z nich nie śmiał ! A my od 16 lat odstawiamy szopkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student IHS Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 10:55 jeśli wobec Prof. zostaną wyciagniete jakieś konsekwencje - studenci opowiedzą się za nim. czy to co kiedyś/zrobił/nie zrobił (nikt nie dojdzie ile w tym prawdy a ile plotek i mistyfikacji) jest ważniejsze od obecnych poczynań Profa? od tego, ze jest światłym, rzetelnym wykładowcą, że na każdych zajęciach walczy z polityczną mistyfikacją i każe studentom zadawać sobie pytania.jest jedną z nielicznych osób w IHSie, które mówią, to co myślą i rozwijają się wciaz. a iluż to jest takich profesorskich świętych krów, którym już się nie chce , skoro dochrapali się tytułu?? gdyby Piotrowski miał do ukrycia rzeczywiście przeszłosc TW - to kazde jego słowo , dziś wypowiadane, dzień w dzień, na wykładach i seminariach- musiałoby być kłamstwem. a Prof- jest człowiekiem , który mówi to, w co wierzy i dlatego jako jeden z nielicznych - cieszy się absolutnym szacunkiem wśród studentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: 217.153.53.* 30.03.07, 11:03 > gdyby Piotrowski miał do ukrycia rzeczywiście przeszłosc TW - to kazde jego > słowo , dziś wypowiadane, dzień w dzień, na wykładach i seminariach- musiałoby > być kłamstwem. a Prof- jest człowiekiem , który mówi to, w co wierzy Toż to bzdura, czy gdyby współpracował prof. fizyki to oznaczałoby, że nauczał kłamliwych wzorów? A prof. matematyki - że nauczał sfałszowanej geometrii? Nie. Chodzi o to, że bycie "TW", ukrywanie tego i wypieranie się tego daje pewne spojrzenie nie na wiedzę danego prof. a na jego funkcjonowanie jako człowieka. > i dlatego jako jeden z nielicznych - cieszy się absolutnym szacunkiem wśród > studentów I chyba utrata tego bolałaby najbardziej. Spojrzeć w twarz ludziom, na których się kapowało, opisywało ich prywatne sprawy, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studnet IHS Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 12:57 > Toż to bzdura, czy gdyby współpracował prof. fizyki to oznaczałoby, że nauczał > kłamliwych wzorów? A prof. matematyki - że nauczał sfałszowanej geometrii? Nie. > Chodzi o to, że bycie "TW", ukrywanie tego i wypieranie się tego daje pewne > spojrzenie nie na wiedzę danego prof. a na jego funkcjonowanie jako człowieka. widzisz - posiadając jakąkolwiek wiedzę nt historii sztuki byłoby dla ciebie jasnym, ze nie można jej wykładać ot tak sobie , światopoglad zostawiając za drzwiami sal.nie ma wzorów, praw ani niczego takiego - więc opowiadanie jej w jeden od lat sposób, pisanie nt ten ksiazek - a współpraca po cichu - wzajemnie się wykluczają. zresztą- nie mogę ręczyć za drugiego człwoieka- ale zgadzam się z Profem tak czy siak- ma rację, ze nie musi niczego udowadniać, lustracja zamienia się w nagonkę i jak kogoś trzeba wykluczyć- to jakimś cudem zawsze znajdzie się jakaś zapomniana teczuszka na niego i popieram go absolutnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: 217.153.53.* 30.03.07, 13:02 Po pierwsze: w wielu innych przypadkach trzeba "udowadniać niewinność", trzeba pisać oświadczenia o niekaralności, itp - ktoś przytaczał wniosek o wizę do USA - tam dopiero są pytania! Jakoś żadnemu panu profesorowi to nie przeszkadza :))) Po drugie: teczuszka się znajdzie wtedy, kiedy coś w niej jest. A bywają w nich zobowiązania, pokwitowania przyjmowania prezentów bądź gotówki. Od tego jakoś godność nie ucierpiała :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gochakar Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 06.04.07, 05:48 no wlasnie- nie rozumiem jednej rzeczy: jak ktos wspolpracowal, to nie nadaje sie do pracy ze studentami? mnie interesuje wiedza wykladowcy, a nie jego uklady. nie popieram komunizmu, ale to, co dzisiaj sie wyprawia jest niepokojace- niedlugo bedziemy miec w domu rewizje co tydzien- tak na wszelki wypadek, bo cos sie moze znajdzie. rozumeim rozgoryczenie ofiar komunizmu, ktorzy do dzis nie doczekali sie sprawiedliwosci, ale cos mi sie zdaje, ze wladza ma manie przesladowcza. A swoja droga, Rydzyk jest oburzony i dotkniety, ze jego lustracja tez dotyczy (jako dziennikarza i dyrektora stacji) i co PiS na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow. nette Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 14:01 można wyjść z założenia, że wszyscy są winni. Zastanów się więc dobrze z kim i o czym rozmiawiałeś/aś w latach komuny, jesteś pewnien/pewna, że nie zostałaś/eś nagrany, podsłuchany, że nie złożyłeś/łaś podpisu? pomyśl o tym. Żyłeś/aś w państwie przestępczym, więc skąd ta pewność, że jesteś czysty/a? O to nowa świadomość zbiorowej podejrzliwości inspirowana Kafką, którą nam funduje nasza władza razem z moralną rewolucją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamięta co robił Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:06 Panie kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow. nette Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:34 ok. a jeśli ktoś nawet podpisał, ze strachu, bo był słaby, to od razu jest świnią i kapusiem? Od razu jest w i n n y ? Nawet jeśli nic złego dalej nie zrobił? A ktoś inny w rozmowach towarzyskich skrzętnie nadawał na swoich kolegów, insynuował (przecież to środowisko akdamickie, które zna wyrafionowane metody) ale nic nie podpisał? Ten jest czysty jak łza? Właśnie dlatego potrzebna jest komisja, która oddzieli słabych ludzi od rzeczywistych agentów. A obecny sposób lustracji zmusza do przyznania się do podjęcia winy tych, którzy choć podpisali w swoim przekonaniu nic złego nie zrobili. I oddaje te zeznania w ręce władzy, do której ja akurat nie mam zaufania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: 217.153.53.* 30.03.07, 16:39 trener.salon24.pl/9962,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 30.03.07, 18:25 Brawo profesor! Każdy kto składa oświadczenie lustracyjne reżimowi IV RP daje dowód, że jest bezwolnym niewolnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 30.03.07, 18:29 dzakarta napisał: > Brawo profesor! > Każdy kto składa oświadczenie lustracyjne reżimowi IV RP daje dowód, że jest > bezwolnym niewolnikiem! A ja złożę. Nie muszę się bać więc nie muszę wygłupiać się i prezentować jako niezłomny bojownik o prawa agentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novy Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.echostar.pl 30.03.07, 19:48 Czy zaraz musi pan profesor coś ukrywać??? A może faktycznie uwłacza to godności ludzkiej??? Calą tę bande IV RP na Księzyc..... choć też szkoda kosmitów Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 30.03.07, 20:45 A u nas część "umoczonych" profesorów ucieka na emeryturę. To jest jednak łatwiejsze niż cywilna odwaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 21:30 Paie profesorze Historia kołem się toczy . Tak należy się przeciw stawiac zakłamanym demagogom i "odnowicielom inaczej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: A kiedy babcie klozetowe będą lustrowane ? IP: *.izacom.pl 30.03.07, 21:38 kopalnia wiedzy operacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: A kiedy babcie klozetowe będą lustrowane ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:12 A toś się popisał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 12:24 Nic nie ma do ukrycia.Nie rozumiesz podstawowych spraw!!!Jestem studentką historii sztuki w Poznaniu i nie mogę ścierpieć takich krzywdzących Profesora komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzol UAM juz sie lustruje IP: *.icpnet.pl 31.03.07, 12:29 Na UAM juz mozna skladac oswiadczenia lustracyjne. Nie trzeba czekac na oficjalne, imienne powiadomienie przez rektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny studentIHS Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 20:55 Panie Profesorze, wielu studentów stoi za Panem murem. Odpowiedz Link Zgłoś
heinakuu Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 31.03.07, 22:41 i ja jestem studentką IHSu w Poznaniu. i ja podpisuję się pod głosami ZA postawą Profesora, na którego wykłady chodzę od niedawna, a którego książki z podziwem czytam. sądzę, że należy do osób, których postawa życiowa i pasja społeczna znajdują odbicie w tym, o czym i w jaki sposób mówią i piszą. obserwując i czytując Profesora - nie zawyrokuję BYŁ czy NIE BYŁ, działał czy nie. ale powiedzieć mogę, że do grupy neutralnych, bądź obojętnych na zewnętrze (społ-polit. etc.) ludzi nie mógł i nie może należeć!!! jeśli więc działał w 'S' w tak szerokim zakresie, nie sądzę, aby z równym, równie silnym zaagażowaniem działał po drugiej stronie... poza tym - niech wreszcie powstanie u nas taka komisja ds. lustracji jak na UJ czy UMK. stańmy przeciw prawu minionej epoki, które kazało bronić się JUŻ oskarżonemu, zamiast NAJPIERW udowodnić winę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzol Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.icpnet.pl 31.03.07, 23:34 heinakuu napisała: > poza tym - niech wreszcie powstanie u nas taka komisja ds. lustracji jak na UJ > czy UMK. Pomysl goraco popieram. Na razie zwolnienie z pracy grozi profesorom w dwoch przypadkach: - jezeli nie zloza oswiadczenia lustracyjnego, - jezeli sklamia w oswiadczeniu lustracyjnym. Za donoszenie nie ma zadnej sankcji karnej. Uczelnia ma prawo autonomicznie zdecydowac, ze chce donosicieli dalej zatrudniac na dotychczasowych stanowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodnym_okiem1 Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 01.04.07, 11:45 "Lustracja" to perwersyjne "reguly gry", wymyslone przez paranoikow dla paranoikow, ktorzy pod pretekstem "legalnosci" probuja ja zrealizowac. "Lustracje" popieraja najczesciej dyletanci, oportunisci i ignoraci; miedzy innymi roznych form prawa! Dr Wojciech Krysztofiak ("Przypadek kapitana Cholewy") jest tego najlepszym przykladem i jego polemika daje bardzo duzo do myslenia! Przypuszczam, ze wielu utytulowanych zwolennikow lustracji jest jemu podobnych i reprezentuje podobnie zalosny poziom Nauki polskiej! Od dawna mieszkam za granica i "lustracja" mnie nie dotyczy, mimo to jestem jej absolutnie przeciwny, co uzasadnilem w polemice z dr Krysztofiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrazoburca Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 18:29 Po co doszukiwać sie podtekstów i mówić że Pan Profesor ma "coś do ukrycia"? Jakby miał to właśnie taka deklaracja spowoduje dokładniejsze wyszukanie haków na niego w IPNie. Ale u zwlenników "loyolek" coś z logiką kiepsko - zresztą jak u wszystkich neofitów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q I wszystko jasne. IP: *.icpnet.pl 01.04.07, 19:39 wiadomosci.onet.pl/1512550,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naukowiec Re: I wszystko jasne. IP: *.au.poznan.pl 01.04.07, 20:15 jasne aż do bólu... no, to teraz pójdzie już jak kostki domino - okaże się, ilu z tych tak głośno protestujących profów było ludzkimi gnidami za czasów komuny i donosiło na kolegów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naukowiec hehe.. Rektor nie chce lustracji bo był agentem;) IP: *.au.poznan.pl 01.04.07, 20:13 www.wprost.pl/ar/?O=104043 Prof. Andrzej Ceynowa, rektor Uniwersytetu Gdańskiego i prof. Józef Włodarski, dziekan wydziału filologiczno-historycznego gdańskiej uczelni, współpracowali z PRL-owską Służbą Bezpieczeństwa. Obaj profesorowie byli w ostatnich dniach organizatorami antylustracyjnego buntu na polskich uczelniach. Włodarski wraz z Ceynową inicjowali uchwalenie przez Konferencję Rektorów Akademickich Szkół Polskich stanowiska potępiającego lustrację na uniwersytetach. Prof. Ceynowa jest nawet twórcą tzw. antylustracyjnego fortelu akademickiego. Polega on na tym, że profesorowie objęci lustracją na własną prośbę będą przenoszeni na funkcję asystenta. A asystenci lustracji nie podlegają. Okazuje się, że przywódcy antylustracyjnego frontu wśród akademików mają osobiste powody, by się bać ujawnienia zasobów IPN. Z dokumentów, do jakich dotarł "Wprost", wynika, że profesorowie Włodarski i Ceynowa byli tajnymi współpracownikami tajnych służb PRL. Obaj współpracowali z bezpieką do końca istnienia PRL - ostatnie raporty pochodzą z 1989 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: hehe.. Rektor nie chce lustracji bo był agent IP: 217.153.53.* 02.04.07, 10:10 Warto dodać, że prof. Ceynowa pojawił się w mediach przy okazji afery przyjmowania na studia prawnicze UG. Punkty były dla frajerów, miejsca dla krewnych i znajomych królika-Ceynowy. Afera mu jednak nie zaszkodziła. www.out.wirtualny.gdansk.pl/wiadomosci/wydarzenia/11833 Może dlatego: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,69906,3577462.html Mdli mnie na widok takich "profesorów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: hehe.. Rektor nie chce lustracji bo był agent IP: *.dsl.bell.ca 02.04.07, 10:21 ...no dokladnie !...podobnie niejaki towarzysz Zydron...tez byl ubekiem...zatrzymywany po pijaku na ulicach Poznania....zwalniany po okazniu dokumentow ...i fotogreafii branej od tylu Ilony ...czyk...w tygrysiej kreacji. ....na wszelki wypadek dysponuje fotografiami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: hehe.. Rektor nie chce lustracji bo był agent IP: *.dsl.bell.ca 02.04.07, 10:27 www.wp.pl/r/DX223 ...Wladze uczelni krzywdzily setki tysiecy ludzi...przez okres PRLu. Za postawe oportunizmu ideowego wywalano z uczelni...w ten sposob rujnujac ludziom zycie....czesto wielkie talenty ....na uczelniach zostawali "mierni ale wierni..." ....Owi rektorzy z ktorymi ma rozmawiac Kaczynski ...toz to samo UB...wywodzace sie z PRLu...to wlasnie ci ludzie za PRLu robili wielkie karjery....nie ma o co ich pytac....LUSTROWAC !...Panie premierze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44 Re: Pierwszy profesor... IP: *.MAN.atcom.net.pl 02.04.07, 22:52 A drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani brawo IP: 150.254.164.* 03.04.07, 11:41 PiSiorom nalezy pokazać gdzie ich miejsce. Najlepsze dla nich to chlewnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wirgiliusz Re: Łagier IP: *.MAN.atcom.net.pl 03.04.07, 15:47 od razu tak należalo napisac, po co te eufemizmy... Łagry to największy wynalazek komunizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Łagier IP: *.171.43.88.crowley.pl 04.04.07, 21:45 Prof. Ryszard Legutko Rzeczpospolita 3.04.2007 Kto, jak nie profesorowie, powinien podlegać lustracji Zasada jest prosta i stara jak świat. Im ktoś wyżej znajduje się w hierarchii publicznej, tym bardziej poddany jest osądowi innych. Politycy znajdują się wysoko i dlatego trzeba ich prześwietlać. Profesorowie również znajdują się wysoko w hierarchii i też powinni podlegać lustracji - pisze profesor filozofii Retoryka wyzwisk Pierwszym chwytem przeciwników lustracji na uniwersytetach jest rzucanie obelg na jej zwolenników. Pisze się więc o hunwejbinach, bolszewikach, inkwizytorach, propagandzistach władzy, szambie, a także o niegodziwości, zmuszaniu do podpisywania lojalek, o siewcach nikczemnego strachu. Nagminnie pojawiają się analogie do Stalina, Hitlera, Gomułki, PRL, Marca '68 oraz różnych innych strasznych ludzi i rzeczy. Strona antylustracyjna posługuje się niezwykle chętnie retoryką wyzwisk. Nie zakłóca to jej zresztą rozczulająco prostodusznego przeświadczenia, że stanowi główną obrończynię kultury politycznej. Ta retoryka pokazuje jednak, że mamy do czynienia z reakcją naładowaną potężnymi emocjami, już dawno wyzwolonymi z jakiegokolwiek związku z obiektywną refleksją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacho Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:19 Panie Profesorze! Jak się nie zrobiło lustracji w ramach autonomi uczelni przez tyle lat, to teraz pręciutko proszę złożyć swoje oświadczenie. Oświadczenie to nie lojalka. Wstyd, że człowiek tak wykształcony tego nie rozróżnia. Dlaczego donosicielom i ubekom ma byc dobrz i miło. Przez stan wojenny nie skończyłem studiów. Warunki pozwoliły mi ukończyc dzienne1 studia dopiero w 2003 roku. Skończyłem je z oceną bardzo dobrą! Ile staciłem przez te lata? Może jak Pan byłbym profesorem? Niestety jestem czterdziestoparo letnim absolwentem bez doświadczenia w zawodzie, z kłopotami aby uzyskać pracę. "Moi" ubecy i donosiciele mają się dobrze. Pana dopiszę chyba w do tej samej listy - listy osób, których nie znm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ugstudent Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 06.04.07, 15:54 Brawo! to jest od-głos prawdy, a na sprawiedliwość i prawa człowieka też gdzieś widzę tu miejsce, w przeciwieństwie do pustosłowia (niestety) Profesorskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.wanadoo.fr 07.04.07, 11:47 Ty to powinienes sie starac o odszkodowanie za uposledzenie - masz duze szanse! Ten zaraz za toba tez! Odpowiedz Link Zgłoś
ugstudent Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! 07.04.07, 12:40 No, no ... jest się czym pochwalić, mamy rzeczywiście naród na poziomie, sami wykształceni, prawdziwa inteligencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość II Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 20:59 Ty, Psychiatra - już żeś się sam zlustrował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Pierwszy profesor UAM mówi lustracji: nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 18:04 Nie wiem czy mo mąż jest przekonany do lustracji, nie jest entuzjastą na pewno. Ale nie ma nic do ukrycia, za czasów PRL był w opozycji. Myślę, że "się zlustruje", Odpowiedz Link Zgłoś