Dodaj do ulubionych

Kapo w każdej szkole

16.04.07, 10:51
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4061686.html
Nie udało się wprowadzić dyrektorów przywożonych w teczce, no to będzie kapo
w każdej szkole, który będzie dyrektora, jak psa, na smyczy trzymać.
Identycznie było za komuny. Pamiętam z liceum, do którego chodziłem,
komunistycznego sku..ela, sekretarza POP, którego rolą było łamanie
niesfornych. Nie chodziło bynajmniej o złe zachowanie.
Obserwuj wątek
    • kiks4 Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych 16.04.07, 20:22
      To nic nowego. W słusznie minionym okresie ważne instytucje państwowe, np.
      wojsko na każdym szczeblu dowodzenia miały zastępcę do spraw politycznych,
      którego zadaniem było patrzenie dookoła i donoszenie, gdzie trzeba. W innych -
      tę role pełnili sekretarze POP.
      Giertych nie wysilił się mocno i zrzyna gotowe rozwiązania. Tyle tylko, że za
      lat kilka ci, którzy pójdą na taką współpracę będą musieli wypełniać
      oświadczenia lustracyjne. Mają to jak w banku!!!
      • kazek100 Re: Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych 16.04.07, 20:54
        tak. Bardzo jestem ciekaw, co na to obrońcy Giertycha, którzy zwykle co prawda
        zaprzeczają na tym forum, że są jego obrońcami, niemniej jego pomysłów bronią
        przy każdej okazji.

Jak tam koledzy? Ten pomysł rodem z komuny podoba się Wam?
        • trajan_bez_ziemi Re: Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych 16.04.07, 22:07
          Mój mały Kazek powrócił, aby dowalić tym strasznym formowym faszystom, którzy
          bezczelnie nie zaczynają dnia od życzenia Giertychowi rychłego zgonu... Ech.

To kolejny z durnych pomysłów Romka, którymi chce przypomnieć o swoim istnieniu,
          i który jak większość, nie zostanie zrealizowany.

A tak jak ktoś wcześniej zauważył powołanie kogoś kto będzie miał za zadanie
          donosić na swoich współpracowników jest poroniony. Nauczyciele to czasami
          zaskakująco zgrana "mafia" (?). Dowodzi tego fakt, jak trudno odwołać odwołać
          niekompetentnych belfrów i jaką role odgrywa w tym kuratorium.
          • kazek100 Re: Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych 17.04.07, 13:26
            Gdybyś Ty potrafił kiedyś podyskutować bez żenujących epitetów ("Mój mały
            Kazek", „mafia” – nawet jeśli zgadzam się, co do tego, że część kadry nie
            powinna pracować na tych stanowiskach)) to może bym Cię potraktował poważnie.

Gdybyś tez kiedyś nie napisał po raz setny tej samej bzdury („Giertych nic nie
            robi”). Już co prawda kilka osób wypisało Ci, co on robi (amnestia maturalna,
            mundurki, zmiany listy lektur, akcje medialne – fakt, że to same idiotyzmy, ale
            to nie jest „nic”, szczególnie jak na jeden rok urzędowania), to też może bym
            Cię potraktował poważnie. Strach pomyśleć, co musiałby wykonać ten oszołom,
            żebyś stwierdził, że jednak „coś robi”.

Gdybyś wiedział, ile zamieszania w szkołach powodują te jego pomysły, jego
            trójki, ankiety i sprzeczne komunikaty... Jak przeszkadza w codziennej pracy – a
            praca codzienna, czasem żmudna, to najwartościowsza rzecz w szkole. Wiesz,
            czasem naprawdę lepiej nie wypowiadać się w tematach, których merytorycznie nie
            znasz.
            • trajan_bez_ziemi Re: Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych 17.04.07, 13:46
              "to może bym Cię potraktował poważnie."

OJEJ!! Kazek nie potraktuje mnie poważnie, cóż za dramat, jestem przerażony!

>Gdybyś tez kiedyś nie napisał po raz setny tej samej bzdury („Giertych nic nie
              >robi”).

Kazku, zdaje sobie sprawę, że nie mogę wymagać od Ciebie, abyś rozumiał co do
              Ciebie pisze, ale już kilkakrotnie przyznałem trafność przykładom przez Ciebie
              wymienionym. I już nie chcę się wdawać w dysputy jakim to dramatem dla polskiej
              edukacji są mundurki... Co nie zmiana faktu, że jest to kilka pomysłów które w
              żaden sposób nie dokonują koniecznej reformy edukacji, w żadnym kierunku.

Tym niemniej apeluje do Ciebie. Odpowiedz sobie i nam na pytanie. Czy obawiasz
              się pomysłu wprowadzenia nauczyciela kontrolującego szkołę? Czy traktujesz ten
              pomysł poważnie?

Czy może przyznasz, że jest on tak samo poważny jak dziesiątki zmian
              wprowadzanych na cotygodniowych konferencjach prasowych...

Ja już nie mam ochoty z Tobą dyskutować obojętnie pod jakim pseudonimem
              działasz. Nie mam ochoty wciąż udowadniać że nie jestem wielbłądem, nie popieram
              Giertycha. Nie ma ochoty wciąż znosić dyskusji polegającej na licytowaniu się na
              ilość epitetów pod adresem Romusia. A jeżeli potrzebujesz aplauzu kabotynów
              którzy będą wylewać wiadro pomyj na sam dźwięk słowa "Giertych", to wstąp do
              ZNP, ale daj spokój temu forum...
              • kazek100 Re: Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych 17.04.07, 20:31
                Niestety, reformę edukacji już przerobiliśmy. To wielka tragedia - środowisko
                nauczycielskie oczekiwało jej niczym kania dżdżu, tymczasem zmiany poszły w
                kierunku spraw czysto zewnętrznych (ustrój szkolny). I teraz w szkołach na
                dźwięk słowa "reforma" nie budzą się nadzieje, tylko wizja zajmowania się
                apokapilptyczmą ilością bzdur, które nijak nie przekładaję się na jakość
                kształcenia. Oczywiście akurat to nie jest winą Giertycha. ale...

Ale dajmy sobie spokój z reformami. Szkoła potrzebuje pozytywistycznej pracy u
                podstaw, małych zmian na lepsze, dostowanych do potrzeb i dostowanych do
                możliwości ucznia. My nie chcemy reformy, my chcemy wreszcie możliwości
                normalnej pracy bez atmosfery rewolucyjnego szału.

Nadal uważam, że byłoby lepiej, gdybyś w trakcie dysksuji (o edukacji!) trzymał
                się pewnych standardów dyskusji właśnie.

natomiast jeśli chodzi o Twoje pytanie:
                "Odpowiedz sobie i nam na pytanie. Czy obawiasz
                > się pomysłu wprowadzenia nauczyciela kontrolującego szkołę? Czy traktujesz ten
                > pomysł poważnie?

odpowiem szczerze - a bo ja wiem? Sprawa wygląda abtrakcyjnie, jak przyznaję -
                wiele innych pomysłów tego oszołoma. Niemniej oszołom parę absuralnych pomysów
                już wprowadził w życie. W tym kilka pomysłów, których skala patologii
                przechodzi ludzkie pojęcie (amnestia maturalna). Nie masz więc prawa naśmiewać
                się, gdy oczekujemy najgorszego lub po prostu dmuchamy na zimne.
      • Gość: Festina Re: Nie kapo tylko zastępca d/s. politycznych IP: *.icpnet.pl 16.04.07, 22:25
        kiks4 napisał:

> że za
        > lat kilka ci, którzy pójdą na taką współpracę będą musieli wypełniać
        > oświadczenia lustracyjne. Mają to jak w banku!!!

Jak rozumiem uważasz, że obecne oswiadczenia lustracyjne upokarzaja ludzi. Ale
        to za kilka lat o których piszesz będą w porzadku. Charakterystyczne stanowisko
        dla pewnej drupy ludzi. Jak Kalemu ukraść krowę .....
    • strzelajacy_ogrodnik Re: Kapo w każdej szkole 16.04.07, 21:44
      Jeśli ci kontrolerzy wybierani będą z grona nauczycieli to nic z tego nie
      wyjdzie. Przecież nikt nie doniesie na kolegę a wszelkimi donosami rządzić będą
      antypatie.
      Kontrola powinna wynikać bezpośrednio od dyrekcji - gdyby dyrektor miał
      możliwość wywalenia nauczyciela to nie było by wielu problemów.
      • kazek100 Re: Kapo w każdej szkole 16.04.07, 22:01
        O, mylisz się, albo romantyk z Ciebie...
        jak znam życie, to chętnych do donoszenia wcale nie zabraknie.

Zwróć uwagę , jak w tym zdaniu:
        "Przecież nikt nie doniesie na kolegę a wszelkimi donosami rządzić będą
        antypatie."

sobie mocno zaprzeczasz... No więc własnie z powodu antypatii będa na siebie
        donosić. Zgodnie z duchem IV RP wprowadzanej nam przez PiS przy niemałym
        udziale PiS, lpr, samoobrony, PO...
        • Gość: festina Re: Kapo w każdej szkole IP: *.icpnet.pl 16.04.07, 22:28
          kazek100 napisał:

> No więc własnie z powodu antypatii będa na siebie
          > donosić.

Jak doswiadczenie uczy pierwsi do kapowania zgłoszą sie lewicowcy z ZNP. Zawsze
          to lubili.
          • strzelajacy_ogrodnik Re: Kapo w każdej szkole 16.04.07, 22:38
            Kolega to ktoś kogo się lubi. Chociaż rozumiem, ze zazwyczaj mówi się tak na
            wszystkich współpracowników, ale to zdanie było uogólnieniem.
            Pomińmy to.
            A skoro ktoś wprowadził ZNP do tematu to rzucam hasłem: Zlikwidować ZNP!
            Siedzibę lewactwa i komunistów.
            • kazek100 Re: Kapo w każdej szkole 17.04.07, 13:30
              nie jestem członkiem znp, ale zastanawiam się, czym niektórzy z Was różnią się
              od ludzi, których krytykujecie? Jeśli ktoś chce "likwidować znp", to przypomina
              nawet nie jego członków, ale najgorszych partyjnych aparatczyków z minionej
              epoki, którzy też chcieli likwidować to, co im nie odpowiadało ideologicznie czy
              też po prostu mentalnie. Czym takie myślenie różni się od komuny?

Fakt, że to wyjaśnia, jak możecie popierać obrzydliwe pomysły Giertycha rodem
              właśnie z najgorszych lat komuny. Smutne.
              • strzelajacy_ogrodnik Re: Kapo w każdej szkole 17.04.07, 15:01
                Widma komunizmu przez cały czas wpływają negatywnie na naszą rzeczywistośąć.
                Nie chodzi tu juz o to, że propagują zakazaną przez prawo ideologię, ale jest
                zbiorem ludzi, którzy dbają tylko o własne interesy kosztem innych.
                Rzeczywiscie teoretycznie nie powinno się atakować ich ideologii, bo przecież
                nie "promują komunizmu" co jest zakazane przez prawo, ale są pozostałością po
                nim, zbiorem dawnych aparatczyków.
                Nie mozna im niczego zrobić, bo to przecież demokratyczny związek zawodowy.
                Ale co by zrobił w tym momencie chołubiony przez wielu marszałek Piłsudzki?
                Olał by demokrację oraz wszystkie jej prawa i zrobił nielegalnie i
                niedemokratycznie coś, co przyczyniło by się dobru RP. Koniec kwestii.

Wzróciłem tylko uwagę, ze nie zawsze metody "dobre" są najlepsze dla "ogółu".
                Ale prawdą jest, ze wykorzystuje się podobne metody co "ci źli". Jednak różnica
                jednak jest - Piłsudzki wykorzystywał "złe" metody, ale dla "wyższego dobra' a
                komuniści dla "swojego dobra". Podobnie trzeba by zrobić teraz.
                Chociaż wiem, zę moje słowa świadczą o całkowitej deprawacji.
                • kiks4 Re: Kapo w każdej szkole 17.04.07, 19:09
                  > Ale co by zrobił w tym momencie chołubiony przez wielu marszałek Piłsudzki?
                  ----
                  chołubić pisze się przez samo "h" bo pochodzi od słowa "gołąb" a jak wiadomo g w
                  niektórych formach gramatycznych czy leksykalnych zamienia się na samo "h" :-))
                  Dla mnie błędy ortograficzne są wskaźnikiem inteligencji i wykształcenia; piszmy
                  zatem staranniej.
                • kazek100 Re: Kapo w każdej szkole 17.04.07, 20:38
                  I dlatego Marszałek do dziś oceniany jest dwuznacznie. Jako człowiek, który
                  zrobił rzeczy wielkie (bez dyskusji), i który też niestety niejedno zepsuł (w
                  okresie zycia po 1926).

zaznaczam, ze nie będe się tu angażował w dyskusje o historii. Niemniej śmieszy
                  mnie traktowanie dziś znp jako jakiejś bojówki komunistycznej. tak ich
                  traktować można tylko wtedy, gdy brak argumentów merytorycznych. Dziś jest to
                  po prostu związek zaawodowy, którego żądania są słuszne lub nie. Dla mnie
                  niektóre są niesłuszne (kwestie emerytalne - choć nie wszystkie)> natomiast
                  żądania odwołania Giertycha są jak najbardziej na miejscu. Bo jak już pisałem -
                  jeżeli Giertych może byc szefem MENu, to znaczy, ze moża być nim każdy -
                  Lepper, Wierzejski, Senyszyn, Miller - bo niby dlaczego nie? Tak samo jak
                  oszołom nie mają żadnych kwalifikacji...

Giertych jest po prostu hańbą polskiej oświaty. A Kaczyński czyniąc go
                  ministrem edukacji pokazał, że cała moralnośc w jego ustach to zwykłe kłamstwo.
                  • strzelajacy_ogrodnik Re: Kapo w każdej szkole 17.04.07, 20:56
                    To zdanie z oszołomami ujęło mnie za serce.
                    A porównanie do bojówki do komunistycznej nie miało miejsca. Trudno ZNP porównać
                    do czegokolwiek - to po prostu jeden z wielu zbiorów towarzyszy z poprzedniego
                    systemu, którzy zbili się w gromadkę i wzajemnie wspierają.
          • kazek100 Re: Kapo w każdej szkole 17.04.07, 13:34
            Gość portalu: festina napisał(a):

> Jak doswiadczenie uczy pierwsi do kapowania zgłoszą sie lewicowcy z ZNP. Zawsze
            >
            > to lubili.

Nie chce Cię martwić, ale rzeczywistość pokazuje coś dokładnie przeciwnego. To
            miłośnicy giertycha i lpr nie tylko uwielbiają donosy, ale - czy się z tym
            zgadzasz czy nie - właśnie wprowadzają pomysły sprowadzające się do donoszenia.

Można mieć różne poglądy, ale w końcu tych obłędnych pomysłów (kapo w szkole),
            nie wprowadza ZNP, tylko właśnie Giertych. Więc o czym piszesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka