Gość: jarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 13:47 Kupię działkę na Morasku może byc rolna do 3400m. t_jarek@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sylas Re: Morasko IP: *.echostar.pl 18.04.07, 05:46 Na Morasku można kupić działki na przeciw Hacjendy. Stoi tam tablica. Problem w tym, że od kilku lat trwają pracę nad planem przestrzennym dla Moraska, a prace się ślimaczą i nie widać końca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Morasko IP: 195.20.110.* 18.04.07, 07:44 No właśnie - czy ten teren na przeciw Hacjendy to dobra lokalizacja ? Obok chyba jest oczyszczalnia ścieków - czy cuś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini Re: Morasko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 10:58 Tablica stoi na terenie pod zbiornikami retecyjnymi, podobno większośc działek zostało sprzedanych, ale dlatego tak to się slimaczyło, że po pierwsze, przez środek tych działek będzie przebiegała droga, zastępująca dotychczasową ulicę MORASKO. Poza tym jest to dla mnie nie pojętę,że w tak atrakcyjnym położeniu ma przebiegać droga. Poza tym, właściciel działek "nie ma pojęcia" co do zagospodarowania terenu po zachodniej stronie jego działek... Już spieszę z pomocą ... Pani w Miejskiej Pracowni Urbanistycznej nawet bez pytania o ten teren zapytała z przemiłym uśmiechem, czy to te działki graniczące z ZIELENIĄ CMENTARNĄ. Tak więc decydując się na działkę rezydencjonalną o wielkości ok 3000 m. mając z jednej strony drogę, z drugiej cmentarz jakos zrezygnowalem... A szkoda, bo miejsce jest piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Morasko IP: 195.20.110.* 18.04.07, 11:28 Kurde - nie można cmentarza zaplanować w mniej atrakcyjnej lokalizacji? Np. tak jak w Suchym Lesie przy torach kolejowych. Nieboszczykom pociągi raczej by nie przeszkadzały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini Re: Morasko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 12:54 Zieleń cmentarna rzecz święta:D. Może kiedyś będziemy mogli zapuścić korzenie na pięknie położonych ziemiach, a raczej w tych ziemiach ;). btw jak dla mnie - paranoja. Niech miasto da kościolowi jakies poletko wlasnie np przy torach, jak to jest m.in na milostowie, lub w okolicach większych arterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YUZeK Re: Morasko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:21 Brnąłem w gumnie tam lat parę. Teren strasznie podmokły, wszystko co spływa z górki ląduje tam właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyferciu Byłbym ostrożny 20.04.07, 18:41 Gość portalu: jarek napisał(a): > Kupię działkę na Morasku może byc rolna do 3400m. t_jarek@poczta.onet.pl Byłbym ostrożny przy kupowaniu gruntów rolnych, a już szczególnie na Morasku. Jeżeli myślisz o tzw. siedlisku = zabudowie zagrodowej (budynek mieszkalny + budynek gospodarczy na potrzeby rolnictwa) to musisz władać co najmniej taką powierzchnią ile wynosi średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w gminie. Innego wariantu wybudowania siedliska, w myśl ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennego, nie ma. A co do Moraska to dodatkowo trzeba uwzględnić to, że leży: 1) w Zespole Przyrodniczo-Krajobrazowym "MORASKO" - forma ochrony przyrody powołana na podstawie ustawy o ochronie przyrody, dla której można wprowadzić ograniczenia w zagospodarowaniu i korzystaniu z nieruchomości, 2) w sąsiedztwie rezerwatu meteorytowego "MORASKO", dla którego Wojewoda sporządził plan ochrony wprowadzając ograniczenia w zagospodarowaniu terenów sąsiednich w promieniu kilkuset metrów, 3) wspomniane w jakimś poście grunty przy ul. Morasko z wielką tablicą mówiącą o sprzedaży położone są w sąsiedztwie wspomnianego rezerwatu i zbiorników rezerwowych wody dla m. Poznania, których sąsiedztwo ma być pozostawione w dotyczczasowym użytkowaniu rolnym. A poza tym rzecz najważniejsza - dla całego terenu Moraska (na N od torów kolejowych i na S od Radojewa oraz na E od granicy z gm. Suchy Las i na W od Warty) miasto od kilku lat:(((( opracowuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który będzie mówił o przeznaczeniu tego terenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phantom Re: Byłbym ostrożny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 20:44 Dokladnie tak jak napisal przedmowca lucyferciu - problemy z planem zagospodarowania przestrzennego oraz totalna niechec Aquanetu i Enei do inwestowania w rozbudowe swoich sieci na Morasku w najblizszych latach powoduja, ze mimo swoich ogromnych walorow (moim zdaniem to jedna z najlepszych lokalizacji na mieszkaniowke w Poznaniu) MORASKO JEST NA NAJBLIZSZE LATA SPALONE i nie ma co pchac sie w zakup ziemi - chyba ze jestes w stanie podjac ryzyko i kupic dzis, a poczekac na owoce dobrych kilka lat oraz zaakceptowac spore ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Byłbym ostrożny IP: *.icpnet.pl 21.04.07, 20:08 Dziękuję za Wasze spostrzezenia i opinie. Chciałbym kupić działkę teraz, a zacząc budowę za ok. 3 lata. Niewątpliwym faktem jest, że Morasko to rewelacyjne miejsce na dom, ale zawsze muszą być jakieś przeciwskazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morasko Re: MoraskO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 12:49 Mam do sprzedania działkę rolno - budowlaną - 1200m rolnej i 1000 budowlanej (jedna działka) cena ok. 200 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woki86 Re: MoraskO IP: *.gprs.plus.pl 10.08.08, 19:07 A ma pan może jeszcze jakieś działki do sprzedania ??? proszę o info : wjtkk@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Dodam tylko 17.04.08, 01:57 1. zanim cokolwiek się kupi radzę zapoznać się z wytycznymi do studium planowania (z którego plan miejscowy będzie robiony), a tam bardzo wyraźnie stoi że sektor B5 (CAŁE Morasko) ma mieć cel rekreacyjno - ekologiczny - kwestia nawiewu świeżego powietrza do miasta itd. zabudowa tylko w wybranych sektorach - przede wszystkim siedliskowa i rezydencjalna do 2 pięter max, ale z obowiązkiem dolesiania teremu! 2. Jak wspomniał Lucyferek Góra Morasko to rezerwat, zaraz za nim poligon w B - program Natura 2000 więc budownictwo pod nadzorem konserwatora przyrody, 3. obszar pozabwiony jest w zasadzie mediów (gaz, kanaliza) w planie mają być łącza budowane, ale z powodów (pretekstów)ekologicznych Aquanet, Enea jakoś nawet sie nie zabierają za planowanie - UAM ma swoje linie reszta była podpinana pod Piątkowo lub Suchy Las 4. sprzedawać działki pod zbiornikami Aquanetu to juz zwykłe wyłudzenie - raz Cmentarz ma byc powiekszany dwa wystarczy się tam przejść by zrozumieć w czym problem - góra w środku jest wydrążona i mieści hektolitry wody - przebija wlgotność na zewnątrz - tam woda nawet latem stoi, grunt jest tak zerodowany że wątpię by cokolwiek było mozna tam wybudować - 5. fajne działka rezydencjalna jest w samym Morasku na poligonowej he he i była by to rewelacyjna inwestycja gdyby nie pewien drobiazg - z 500 metrów dalej jest widok na wielkie wzgórze - prawie dorównujące g Morasko - Miejskie Wysypisko Śmieci:) przyznacie że to "rewelacyjna" lokalizacja:P 6. poza tym w Morasku nie ma żadnej infrastruktury - nawet sklepu, i nie szykuje się by miała powstać, mimo więc że teren i ładny to suma summarum chyba lepiej poszukać działek w Radojewie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Dodam tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 10:43 Dziękuję za rady, już kupiłem na Morasku. Kawałek za hacjendą, media w drodze.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Dodam tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 11:22 Kupiłam działkę na Morasku w zeszłym roku właśnie na tej górze. 1)nigdy nie widziałam tam wody 2)jak sobie wyobrażasz "przebijanie" wody ze zbiornika? Bzdura 3) doskonale wiedziałam, że szybko tam nic nie wybuduję - nie spieszy mi się, ma być to dom dla mnie, gdy się dzieci wyprowadzą 4)Jeżeli ci się nie spieszy, jest to GENIALNA inwestycja, Podolany są już za 900zł/m2 5)wystraszył mnie trochę maszt, ale okazało się, że jest tylko przesyłowy a i tak mieszkańcy walczą o zburzenie 6)drogi nie będzie na 99% Oczywiście masz prawo do swoich opinii, natomias ja jestem bardzo zadowolona z zakupu, będą tam piękne rezydencje siedliskowe - pogadamy za 5 lat kto miał rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Dodam tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 11:30 No to witam sąsiadkę:) A co do drogi, to ma powstać za kilka lat. Ale to tylko na korzyść mieszkańców, ma byc to droga dojazdowa, - dwa pasy, założeniem całości infrastruktury - 32m. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Dodam tylko 17.04.08, 12:41 a skąd takie wieści? w Studium kierunków zabudowy niczego takiego nie przewiduje a póki co tylko ono określa warunki zabudowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dodam tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 12:58 Studium nie określa warunków zabudowy, wskazuje jedynie kierunek do opracowania miejscowych planów. Studium nie jest jakimkolwiek decyzyjnym dokumentem, może byc jedynie opiniotwórczy dla wydania warunków zabudowy przez UM. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Dodam tylko 17.04.08, 12:37 1.Radzę zapoznać się osobiście 2. a w jakim celu szczyt góry jest obsiewany gęsto brzózkami? przecież nie w celach estetycznych - tylko by ziemia nie spłynęła na dół odsłaniając zbiornik 3. dziś 900 jutro mniej - za pewne duuuzo mniej, idzie światowa recesja 4. drogi w studium nie ma - nic o niej nie pisałem, w studium jest za to obwodnica ale bez wskazanego miejsca i osobiście bardzo wątpię by była w okolicy poprowadzona - vide tereny chronione 5. powodzenia życzę przy budowie i eksploatacji, gratuluje też odwagi - bo ja osobiscie wolałbym sprawdzać pewne kwestie na cudzych inwestycjach a nie swoich własnych;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Dodam tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 12:53 Droga była zawarta w uchwalonym projekcie zmiany studium i jest obecna w opracowywanych planach miejscowych. Jest to popularnie zwany widelec. Na załączniku graficznym studium, nie ma tej drogi, podobnie jak nowej naramowickiej, czy III ramy. www.mpu.pl/studium2008/studium/A_TOM1_Uwarunkowania/G_VI_Zalacznik_graficzny_do_uchwaly/PLANSZAu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Dodam tylko 17.04.08, 18:20 no własnie brak nitka do Morenowej może nie powstać - bo to mniej niż 500 metrów od rezerwatu i jak znam życie ekolodzy zrobią niezły raban duzo wiekszy problem to III rama i jak tak patrze na mapę to w sumie jest dla niej tylko 1okalizacja - zaraz za starym Moraskiem miedzy ostatnimi domami a wysypiskiem smieci to tez jakieś 500 metrów może mniej i w sumie kupno tam działki może byłoby lepszym pomysłem (pod wykup ma sie rozumieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teco Re: Dodam tylko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.08, 22:43 chyba masz na myśli IV ramę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Dodam tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 13:14 Szczyt góry nie jest niczym obsiewany- brzózki to samosiejki- najszybciej się rozsiewają i NIE NA TERENIE PODMOKŁYM jak sugerujesz. Dla porównania wszystkie niezagospodarowane wzgórza w Kiekrzu. Chętnie zlecę ekspertyzę gruntu, natomiast od ok. 15 lat nic się nie obsunęło nawet na 1 cm (można sprawdzić w Geodezji) I jeszcze jedno. Być może i nas dosięgnie recesja, ale działek w obrębie miasta Poznania jest mało. Po przekwalifikowaniu wszystkich gruntów rolnych (co nastąpi w ciągu kilku lat choćby na mocy projektowanej ustawy) ziemi nie przybędzie. Jeżeli chcesz mieszkać na wsi- ok, pamiętaj tylko, że końcowa wartość inwestycji będzie ok.20% niższa (sprawdzić można w banku w tabelach wartości nieruchomości przy wycenach kredytów). Mimo iż materiały i robocizna wyniosą tyle samo. Ale jak to się mówi "nie to ładna co ładne, ale to co się komu podoba" Ja nie widzę piękniejszego miejsca w Poznaniu dla mojego przyszłego domu! Pozdrawiam sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Dodam tylko 17.04.08, 18:16 1. Samosiejki???? szkoda słów - zalecam naprawdę osobiście obejść całe wzgórze no i zlecić ekspertyzę geologom- sam jestem ciekaw wyników 2. Z tym że w mieście nie ma działek to sie absolutnie nie zgodzę - jest bardzo duzo nieużytków leżących odłogiem - swoja drogą to rozlewanie sie polskich miast jest osobnym problemem 3. nie traktuje nieruchomości jako inwestycji - za długi okres zwrotu, za mała płynność waloru jak na mnie - zdecydowanie wolę papier poza tym na nieruchomosciach jest jeszcze jeden problem - wchodzimy w implozje demograficzną (Zachód juz w niej jest i pierwsze efekty w cenach widać) 4. z tym że recesja byc może to sie naprawde ubawiłem - równie dobrze mogłabyś napisac że śmierć byc może nas (mnie i Ciebie) czeka:) recesja dotknie wszystkich - pytanie tylko w jaki sposób 5. poza tym jak zauwazyłaś rzecz gustu - ja osobiście jeżeli miałbym budowac dom to tylko "wiejski" siedliskowy - w przeciwnym razie nie ma to za bardzo sensu, ale to rzecz gustu 6. jedno jest póki co bezdyskusyjne - okolica ładna i cicha - pytanie tylko czy taka pozostanie po zabudowie pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
k2k2k2 Re: Dodam tylko 21.07.08, 22:57 czy wie ktoś z was kiedy to na stronie urzędu miejskiego pojawiła się informacja w sprawie konsultacji w sprawie miejscowego planu zagospodarowania moraska? Odnoszę wrażenie że info w sprawie tych konsultacji pojawiło się dopiero dziś:( Odpowiedz Link Zgłoś