Dodaj do ulubionych

Pogrzeby poronionych dzieci

12.06.07, 21:05
chore....
Obserwuj wątek
    • Gość: Jane Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.public.solarme.pl 12.06.07, 22:05
      ale prawdziwe...
      • Gość: vacek Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:41
        A co z wytrzepanymi na dywanik.
        • fiance Re: Pogrzeby poronionych dzieci 12.06.07, 22:59
          To Wy jesteście chorzy. Nie macie pojęcia jak to jest móc pochować swoje
          dziecko, niezależnie czy urodziło się martwe czy zmarło po porodzie.
          • pm7303 Re: Pogrzeby poronionych dzieci 13.06.07, 09:03
            A kiedy zaczniecie grzebac 'resztki' pomenstruacyjne?

Niektore z nich sa nawet zaplodnione (tylko organizm sie zdolal obronic), wiec
            na wszelki wypadek proponuje pogrzeb co miesiac - jak sie polaczy z chrztem to i
            proboszczyna sie ucieszy z dodatkowego, stalego, zrodla dochodu.
            • joanelle Re: Pogrzeby poronionych dzieci 13.06.07, 10:00
              A co Wam do tego w ogóle? Dla wielu osób poronienie to straszne przeżycie i
              jeśli komuś psychicznie pomaga urządzenie takiego pogrzebu, to moim zdaniem nie
              mamy prawa tego oceniać.
              Jedyne, co mnie niepokoi, to traktowanie kilkutygodniowego kawałka tkanki jak
              człowieka, w którego miał się wykształcić, lecz NIE wykształcił, i był nim
              jedynie w umyśle swojej 'nosicielki', która już widziała w nim to, czym dopiero
              miał się stać. Innymi słowy, zapominanie o faktycznej różnicy między zlepkiem
              tkanek a dzieckiem, co prowadzi do stawiania 'interesów' tych zlepków na równi
              albo nawet powyżej praw potencjalnych matek.
              • Gość: oburzona Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 12:10
                a widziałeś/aś kiedyś na usg 12-płód? chyba nie, skoro nazywasz takie dzieci
                kawałkiem tkanki. 3-miesięczny płód posiada już wszystkie organy, które w
                dalszych miesiącach rosną i doskonalą swoje funkcje. to maleńki człowiek, a
                jego serce bije już od 4 tygodnia ciąży.
              • Gość: Aga Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.gl.digi.pl 21.06.07, 16:19
                Jak czytam te niektóre wypowiedzi to mam wrazenie,że gorsi od zwierząt
                jesteście.Widzieliście może takie dziecko urodzone przed 20 tyg ???? TO JEST
                DZIECKO...CZŁOWIEK!!! Za granicą psy chowają a wy tu debate nad dziećmi
                prowadzicie??????????Chorzy jesteście co niektórzy...Daj boze zebyście kiedyś
                wy tak nie chowali...
            • renepoznan Re: Pogrzeby poronionych dzieci 13.06.07, 17:45
              pm7303 napisał:

> A kiedy zaczniecie grzebac 'resztki' pomenstruacyjne?

Nie obraź się, ale jeżeli nie grzebałeś własnego dziecka to zamknij pysk bo
              nigdy nie zrozumiesz jak to jest.
    • lmblmb Czemu urlop macierzyński? 12.06.07, 23:38
      Urlop macierzyński, jak sama nazwa mówi, jest dla mam (i tatusiów obecnie). Jak
      nie ma dziecka to za co ten urlop, tak z zasady bo jest depresja?

Może jednak nie szastajmy publicznymi pieniędzmi, jeśli ktoś ma depresję, to
      może udać się do psychiatry. Psychiatra to nie tylko lekarz dla świrów.
      • Gość: kaka Re: Czemu urlop macierzyński? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:02
        a co na to Kościól. Zawsze miał opory przed pochówkiem martwo urodzonych dzieci,
        bo nie zostały ochrzczone i tym samym sa obciążone piętnem grzechu pierworodnego?
        • Gość: filoruska Re: Czemu urlop macierzyński? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:52
          Przeczytaj ze zrozumieniem tekst do końca.
          Kościół ma nawet przygotowane specjalne teksty na pogrzeb dziecka, które zmarło
          przed chrztem. Są to modlitwy podczas pogrzebu i modlitwy mszalne. Jedyną
          różnicą jest to, że nie jest to msza za dziecko, tylko za całą rodzinę, bo
          dziecko nie zdążyło przecież jeszcze samo nagrzeszyć.
          Podano już stronę internetową, gdzie można znaleźć pomocnych ludzi oraz teksty,
          które mogą się przydać osobom, które straciły dziecko.
          A jak któryś proboszcz jest niedoinformowamy, to trzeba dzwonić do kurii i
          niech go wyprostują.
    • Gość: matka Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:22
      Poprzednie posty pisali chyba jacyś okrutni i chorzy ludzie. Nad martwym kotem i
      psem się rozczulacie, ale dla ludzi nie macie współczucia. Dla mnie dziecko jest
      dzieckiem, nawet jeżeli urodziło się w 26 tygodniu ciąży (1kg wagi, chłopczyk)
      i nie przeżyło. Ulgą jest móc pochować godnie ciało dziecka.
      Obyście nie musieli tego bólu doświadczyć! Życzę wam zdrowia, bo na rozum i
      serce chyba za późno.
      • Gość: Piotr Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.171.32.2.crowley.pl 13.06.07, 10:23
        Życzę wam zdrowia, bo na rozum i serce chyba za późno.
        ---
        O - na to nigdy mało czasu :) Nawet głupiec ma przebłyski - później żałując głupich tekstów...
    • Gość: Piotr Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.171.32.2.crowley.pl 13.06.07, 10:20
      Nareszcie.
    • qwardian Re: Pogrzeby poronionych dzieci 13.06.07, 16:54
      Poronione dziecko w sensie genetycznym i biologicznym nie różni się niczym od
      dorosłego człowieka. Ja na przykład za chore uważam grzebanie na cmentarzach
      ateistów. Uważam, że w takim przypadku wystarczy zwykły worek plastikowy i
      kubeł na śmieci. Ale ci wadomo, nawet balsamują się jak ich wódz rewolucji
      masowy morderca tow. Ilijcz, inni szukają prestiżowych miejsc w alejach
      zasłużonych.
      • renepoznan Re: Pogrzeby poronionych dzieci 13.06.07, 17:48
        qwardian napisał:

> Ja na przykład za chore uważam grzebanie na cmentarzach
        > ateistów. Uważam, że w takim przypadku wystarczy zwykły worek plastikowy i
        > kubeł na śmieci.

Nie zapomnij tylko, że nie każdy ateista jest takim durniem jak ci wyzej. I nie
        nalezy ich jednolicie szufladkować.
        Na tych wyżej to nawet kubła szkoda tylko trzeba ich utylizować by jakoweś
        zarazy nie rozpowszechniali. Choć choroba szalonych krów to podobno od nich. :)
      • lucyfercia Re: Pogrzeby poronionych dzieci 13.06.07, 18:04
        qwardian napisał:

> Ja na przykład za chore uważam grzebanie na cmentarzach
        > kubeł na śmieci.

Od tego, aby każdego człowieka niezależnie od jego przekonań religijnych czy
        ich braku móc godnie pochować jest cmentarz komunalny. Każdy ma prawo do
        pogrzebu.
      • Gość: Paweł Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 19:14
        qwardian napisał:

> Poronione dziecko w sensie genetycznym i biologicznym nie różni się niczym od
        > dorosłego człowieka. Ja na przykład za chore uważam grzebanie na cmentarzach
        > kubeł na śmieci. Ale ci wadomo, nawet balsamują się jak ich wódz rewolucji
        > masowy morderca tow. Ilijcz, inni szukają prestiżowych miejsc w alejach
        > zasłużonych.

Tylko prawdziwy katolik może się w tak pogardliwy sposób wypowiadać o innym człowieku. qwardian, proś swojego boga o rozum!

Paweł K.
        • Gość: agapa Re: Pogrzeby poronionych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 20:10
          do tych którzy mówią że dziecko np. w 12 tc to nie człowiek..
          to iedy Waszym zdaniem zaczyna człowiek byc człowiekiem????? kiedy się narodzi i złapie pierwszy oddech??? przecież w tych tygoodniach ciąży maleństwo ma już prawie wszstkie organy a serducho słyszalne poprzez specjalną aparatre słychac jak bije!! I powiem tylko jedno nie zrozumie ten kto sam nie był matka i nie nosił pod sercem nowego życia!!!!!
          Sama straciła dziecko w 12 tc..nie pochowałam bo nie wiedziałam żę istnieje takie prawo!teraz bym to napewno zrobiła!
    • Gość: g tsurnani hahaah jaki Ty jestes zalosny IP: *.icpnet.pl 21.06.07, 18:05
      flanelka jesli wiesz od czego to zdrobnienie taki nick powienens miec
    • malpa_w_czerwonym5 Pogrzeb jest dla tych co zostali... 22.06.07, 02:46
      ... więc, jak komuś ma to pomóc pozbierać się po stracie, to nie widzę powodu żeby zabraniać takich pochówków.
    • Gość: wrog tsuranni do tsuranni IP: 77.252.34.* 22.06.07, 08:40
      Sam jesteś chory!
      Wiesz jak to jest jak patrzysz jak Twoje Dziecko (bo tak można nazwać "to coś"
      co nosisz w sobie przez pare miesięcy - choćby nawet z 3-4 miesiące) na Twoich
      oczach wyrzucają do śmieci???
      Ja to przeżyłam i wiem jak to jest i uważam, że kobieta powinna być w takiej
      sytuacji inaczej potraktowana.
      Dla martwego dziecka pewnie nie ma to znaczenia jak dla innych zmarłych...ale
      pogrzeb zdaje się jest dla najbliższych i przypuszczam że Ty też nie czułbyś
      się dobrze wrzucając kogoś z bliskich po śmierci do śmietnika zamiast do
      trumny...
    • Gość: nikt, nie pan.nikt Łeee tam do spalarni odpadów medycznych IP: *.spray.net.pl 22.06.07, 10:05
      Łeee tam do spalarni odpadów medycznych, będzie ekologicznie
    • e-dziunia Re: Pogrzeby poronionych dzieci 04.07.07, 23:04
      Jeśli dziecko w łonie matki to jeszcze nie człowiek to ja sie pytam co wobec
      tego urodziłam w 7 miesiącu ciąży i obecnie codziennie odprowadzam do
      przedszkola??? Ten "zlepek tkanek" jak ktoś napisał ma teraz 3 lata.

Poza tym poroniłam 4 razy. I wiecie co? Życzę wszystkim uczestnikom dyskusji,
      aby nie musieli poznawać tego zagadnienia od mojej strony.
      Choć ja nigdy żadnego z tych dzieci nie chowałam, ale powody moich decyzji
      zostawiam dla siebie.

Jak łatwo mówi sie o tym, co nas nie dotyczy......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka