tetlian 27.06.07, 06:53 Niektórym brak za grosz przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinia1a Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 27.06.07, 08:55 Takich jak tych 5 jest więcej. Większość to gapie /stali na chodniku i biernie patrzyli/ a potem może nieszczęśliwie dostali jakimś odłamkiem i stali się kombatantami. Wogóle całe to "powstanie" to wybryk chuligański. Prawie każdy kto bezpośrednio zetknął się z wydarzeniami czerwca 56 ma o tych "wypadkach" /tak je nazywano zawsze/ własnie takie zdanie. Pod oknami mego domu się dużo działo - wiem to z opowiadań matki /ja miałam sie dopiero urodzić/, która jak dziś słyszy o tych "kombatantach" to jej się włos jeży na głowie ze złości. Chuligani i tyle, rabowali sklepy i strzelali ze zrabowanej broni. A słynny później sądzony Kulas WDZIERAŁ SIE /bezskutecznie/NAM DO MIESZKANIA ZEBY RZUCAĆ Z OKNA BENZYNĘ, która dostał tak jak wielu innych chuliganów od pani Banaszak ze szpitala Raszei. Dziś ta w/w pani szczyci się wielkim kombatanctwem. Pożal się Boże! Wielu zginęło niepotrzebnie. Do strajkujących robotników dołączyli się chuligani, wyrostki szukające sensacji i męty - dlatego potem z tego zrobiła sie taka zadyma i rozróba. A że były wtedy targi to wiadomości rozeszły sie na zagranicę i zrobiono z tego aferę. Na Węgrzech była potem masakra bo tam faktycznie czołgi rozjeźdżały ludzi na ulicach. U nas tego nie było, choć wielu dzisiaj chciałoby tak to widzieć i przedstawiać młodemu pokoleniu. Ja całość tych "wypadków" też znam tylko z opowiadań mamy ale urodziłam się zaraz po tych wydarzeniach i znam całą prawdę o nich bez żadnych upiększeń! Mama przeżyła wówczas duży stres bo była prawie w centrum wydarzeń. Na jej oczach zostały postrzelone 4 osoby w oknie domu naprzeciwko naszego mieszkania. A sama pod świstającymi kulami pod domem musiała weracać z pracy. To całe kombatanctwo to kit i wyłudzanie pieniędzy od państwa. Jeśli ktoś przez te całe minione 50 lat uważa, że żył w biedzie to znaczy, że był zawsze nieudacznikiem. Chyba przez ten cały okres zawsze równo biedy nie było - było raz lepiej , raz gorzej ale... nie przesadzajcie wszyscy z tym gadaniem bzdur o nędzy w PRL-u! Odpowiedz Link Zgłoś
brown9 Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 27.06.07, 10:17 po pierwsze Banasiak! a po drugie nie obrażaj ludzi jeśli nie znasz dokladnej historii- jak sama piszesz mialaś sie dopiero urodzić! najłatwiej było stać w oknie i wydawać opinie niż samemu coś zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Pinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:40 Tak, ludzie byli biedni z własnej winy... Fajną znasz historię dziewczyno. A ci co byli mordowani na UB to też słusznie? Niech zgadnę, tatuś siedział w KC czy mamusia? Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Pinia 27.06.07, 11:38 Ja pisałam o tym co wiem o całych wydarzeniach. Nikogo nie obrażam tylko pisze o tym jak to sie wówczas miało. Fakt był taki, ze chuligaństwo się podłączyło pod manifestację robotniczą. A Pani Banasiak /przepraszam za przekręcenie nazwiska/ sama w gazecie w swoich wspomnieniach wyznała, ze rozdawała benzynę w szpitalu więc nic takiego o czym by ona sama nie mówiła, nie napisałam. Wspomnienia mojej matki są autentyczne. Fakt był taki, ze niestety Kulas rzucał benzynę z okna od naszej sąsiadki, bo do naszego mieszkania się nie dostał. A dobijał się do wszystkich. O UB też nic się nie wypowiadałam i nie negowałam ich działalności. Wielu niestety zginęło przypadkowo i niepotrzebnie i to nie jest tylko moje i mojej rodziny odczucie. Ja sie nie czepiam Twoich rodziców więc Ty się nie czepiaj moich! Teraz jest powszechna tendencja, żeby szukać bohaterów tam gdzie ich nie było i negowania wszystkiego co w PRL - niezależnie czy to było dobre czy złe. A co do tej biedy - to jak ktoś chce narzekać to zawsze będzie czy ustrój jest taki czy inny. Dziś ludzie łażą po śmietnikach i bez pracy ale macie swój kochany upragniony kapitalizm i Wam dobrze?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pinia IP: *.poz.zigzag.pl 27.06.07, 11:55 pinia1a napisała: > Ja pisałam o tym co wiem o całych wydarzeniach. Nikogo nie obrażam tylko pisze > o tym jak to sie wówczas miało. Z litości - bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Pinia 27.06.07, 12:35 Ja też: z litości - bez komentarza. KONIEC TEMATU!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pyrlan287 Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 28.06.07, 11:28 Jaka mama taka corka! Gdy 100 tysiecy demonstrujacych - w wiekszosci ludzi pracy - na owczesnym placu Stalina protestowalo to mamuska pracowala. Moj ojciec porzucil prace juz o godz 8.00 przybywajac do domu ze slowem strajk na ustach. To intrygujace i nieznane 13-latkowi slowo spowodowalo ze bylem uczestnikiem - swiadkiem wszystkiego co dzialo sie tego dnia w Poznaniu. Nazywanie chuliganami tych ktorzy w mniej lub bardziej czynny sposob demoonstrowali, protestowali, walczyli jest oburzajace, szczegolnie w Poznaniu. Bo mamuska przezyla stres... Jaka mama taka corka! Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 29.06.07, 09:19 Widać człowieku, że za mało wiesz. Pod moim domem byłastrzelanina z okna Kulas rzucał benzynę na czołg. Mamie powiedziano, że w naszej dzielnicy jest"gorąco" - a moja matka była wtedy w ciąży / ja się urodziłam jako wcześniak w sierpniu 56/i dlatego ktoś ją wcześniej przyprowadził do domu i szła pod kulami, które świstały jej nad głową! A potem wszyscy siedzieli do nocy w korytarzu bo do okien nie można było podejść. Kulas /słynny"Edi Polo"/ chxciał na siłę się wedrzeć do mieszkania żeby rzucać benzynę to mama z babcią i sąsiadką go nie wpuściły. Poszedł wtedy do innego mieszkania i potem ostrzeliwali przez to nasz budynek a sąsiadkom w 2 mieszkaniach kule wleciały do pokoju - na szczęście nikogo nie zabiły. Ale za to w innym budynku na przeciw 5 osób zginęło od serii na miejscu. WIĘC JAK NIE ZNASZ FAKTÓW TO NIE PIEPRZ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:56 Niestety są ludzie dla których nie ma nic świetego. Od kiedy slowo nic nie znaczy można mówić co sie chce gdy jeszcze nie ponosi sie kary za slowa i czyny. Niestety tak zachowują sie ludzie bez względu na wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pynio Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem IP: *.acn.waw.pl 27.06.07, 09:55 Trzeba poprosić Kaczyńskiego, żeby ustalił gdzie stali oni, a gdzie zomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Przebierańcy? IP: *.izacom.pl 28.06.07, 12:38 Pinia brawo za odwage ,a fakty są takie jakie przedstawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Przebierańcy? IP: *.icpnet.pl 29.06.07, 09:30 Gość portalu: Jerry napisał(a): > Pinia brawo za odwage Czy odwagą jest obrona ubeckiej przeszłosci swojej i swojej rodziny. Mamy takich na Placu Wolnosci i dziwnie im się to nie podoba. A podobno oni to robili "ku chwale ojczyzny". Za pinią powiem "NIE PIEPRZ JERRY. Głosy takie jak tej pinii to tylko bulgot szamba. Niestety nie do unikniecia ale wart jedynie zignorowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Przebierańcy? 29.06.07, 09:42 TY człowieku jesteś wart zignorowania! Nie zasłużyłeś na teraźniejszość skoro nie umiesz ocenić obiektywnie przeszłości. A jaka przyszłość nas czeka przy tej głupocie młodego pokolenia co ma wtłaczaną do mózgu tylko nienawiść? Strach pomyśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Przebierańcy? IP: *.icpnet.pl 29.06.07, 09:50 pinia1a napisała: > > A jaka przyszłość nas czeka przy tej głupocie młodego pokolenia co ma wtłaczaną > do mózgu tylko nienawiść? Strach pomyśleć! Nie chciałem sie odzywać bo rozumiem Twoja głupią sytuację.Trudno napluc na zwoich rodziców - a moze też na swój życiorys. To rozumiem. Ale tylko na takie argumenty Cie stać? Takie z podręcznika małego agitatora SLD- owsko ubeckiego. Od 50 lat słuchamy o "słuznym protescie klasy robotniczej wywołanym błedami i wypaczeniami do którego dołączyły się elementy antysocjalistyczne i chuligańskie". Od kilkunastu lat słuchamy o "cywilizacji nienawisci" gdy ludzie domagają sie elementarnej sprawiedliwości. Daj spokój - to juz nudne i nieefektywne. Bez cd bo nie ma sensu dyskusja z zaślepionymi propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Przebierańcy? 29.06.07, 10:35 Jednak się odezwę. Nie zamierzam pluć na niczyje życiorysy ani na własnej rodziny tym bardziej, bo na to nie zasłużyli. Cieszę się, że wychowali mnie w poczuciu patryjotyzmu. A prawda jest jaka jest. Geneza zajść w 1956 roku była słuszna ale niestety burdą się to skończyło i wielu zginęło niepotrzebnie bo przypadkowo. Dobrze, ze potem nastąpiła "odwilż". A co do sprawiedliwości - to czy uważasz, że dziś jesteś wolny i masz sprawiedliwą Polskę. Ja czuję się niestety gorzej jak za PRL. "Kaczory" rządzą okropnie - nie znoszą krytyki. Majątek z Polski ucieka, ludzie są poniewierani, pracy nie ma, młodzi chcą uciekać z kraju. Tak jest dobrze ? Dlaczego boicie się powiedzieć, że żyje Wam się gorzej mimo "wolności" ? A dlatego bo zżera Was nienawiść do przeszłości i macie swój upragniony Kapitalim. TYLKO CZY TU DA SIĘ JESZCZE DŁUGO WYTRZYMAĆ! POLSKA UPADNIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurand67 Re: Przebierańcy? IP: 86.73.37.* 29.06.07, 15:37 Zalosne sa Twoje wyznania Pinia1a... jak mozesz obrazac innych swymi sformulowaniami... wydaje mi sie kto kryje sie za Pyrlanem... Wiem, ze jest to osoba, ktora przezyla Czerwiec56 w rzeczywistosci, a nie uludzie... nie bylismy chuliganami, chociaz mielismy wtedy po 13 latek. jednak z domu wynieslismy oglade i przyzwoite wychowanie, a takim tez byla milosc do ojczyzny i naszego kochanego miasta. Na dowod tego, ze nie zmienilismy koloru jest dalsza nasza dzialalnosc ku demokratyzacji. Nie nalezy sie pienic, lecz zakasac rekawy i pracowac dla ukochanej Ojczyzny (jesli takowe pojecie istnieje w Twoim zwyczaju). Nie mysle czynic nikomu uwag, ale gdy sie nie zna historii, lub zajsc bezposrednio, nalezy byc ostroznym, gdyz i mamuska moze sie pomylic w swych ocenach. gdy sie dobrze rozejrzysz to Pyrlanda dostrzzesz na pamiatkowych zdjeciach... i to nie jako chuligana lub lobuza. Pinia, zycze wielu zdrowych i rozumnych przemyslen... pozdrawiam... jurand67, rowniez uczestnik Czerwca'56 Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: Przebierańcy? 02.07.07, 08:37 Nic nie jest żałosne. Jedynie to co dziś przeżywamy w Polsce! Ja nie piszę bzdur tylko opisuję co przeżyła w 1956 r. moja matka. Wiadomo, że nie wszyscy byli chuliganami ale dużo ich niestety wówczas było w centrum tamtych wydarzeń i rzuca to cień na całość. Robotnicy z tamtych lat już nie żyją albo są bardzo wiekowi i głównie oni są kombatantami a nie te wyrostki co szukali sensacji. Wielu poznaniaków widzi sprawę podobnie jak ja ale nie wszyscy z nich się odzywają. Nie będę dalej z Toba dyskutować bo nie ma sensu. Każdy to wszystko widzi inaczej i ma do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś