Dodaj do ulubionych

Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem

27.06.07, 06:53
Niektórym brak za grosz przyzwoitości.
Obserwuj wątek
    • pinia1a Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 27.06.07, 08:55
      Takich jak tych 5 jest więcej. Większość to gapie /stali na chodniku i biernie
      patrzyli/ a potem może nieszczęśliwie dostali jakimś odłamkiem i stali się
      kombatantami. Wogóle całe to "powstanie" to wybryk chuligański.
      Prawie każdy kto bezpośrednio zetknął się z wydarzeniami czerwca 56 ma o
      tych "wypadkach" /tak je nazywano zawsze/ własnie takie zdanie.
      Pod oknami mego domu się dużo działo - wiem to z opowiadań matki /ja miałam sie
      dopiero urodzić/, która jak dziś słyszy o tych "kombatantach" to jej się włos
      jeży na głowie ze złości. Chuligani i tyle, rabowali sklepy i strzelali ze
      zrabowanej broni. A słynny później sądzony Kulas WDZIERAŁ
      SIE /bezskutecznie/NAM DO MIESZKANIA ZEBY RZUCAĆ Z OKNA BENZYNĘ, która dostał
      tak jak wielu innych chuliganów od pani Banaszak ze szpitala Raszei. Dziś ta
      w/w pani szczyci się wielkim kombatanctwem. Pożal się Boże!
      Wielu zginęło niepotrzebnie. Do strajkujących robotników dołączyli się
      chuligani, wyrostki szukające sensacji i męty - dlatego potem z tego zrobiła
      sie taka zadyma i rozróba. A że były wtedy targi to wiadomości rozeszły sie na
      zagranicę i zrobiono z tego aferę. Na Węgrzech była potem masakra bo tam
      faktycznie czołgi rozjeźdżały ludzi na ulicach. U nas tego nie było, choć wielu
      dzisiaj chciałoby tak to widzieć i przedstawiać młodemu pokoleniu.
      Ja całość tych "wypadków" też znam tylko z opowiadań mamy ale urodziłam się
      zaraz po tych wydarzeniach i znam całą prawdę o nich bez żadnych upiększeń!
      Mama przeżyła wówczas duży stres bo była prawie w centrum wydarzeń.
      Na jej oczach zostały postrzelone 4 osoby w oknie domu naprzeciwko naszego
      mieszkania. A sama pod świstającymi kulami pod domem musiała weracać z pracy.
      To całe kombatanctwo to kit i wyłudzanie pieniędzy od państwa.
      Jeśli ktoś przez te całe minione 50 lat uważa, że żył w biedzie to znaczy, że
      był zawsze nieudacznikiem. Chyba przez ten cały okres zawsze równo biedy nie
      było - było raz lepiej , raz gorzej ale... nie przesadzajcie wszyscy z tym
      gadaniem bzdur o nędzy w PRL-u!
      • brown9 Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 27.06.07, 10:17
        po pierwsze Banasiak! a po drugie nie obrażaj ludzi jeśli nie znasz dokladnej
        historii- jak sama piszesz mialaś sie dopiero urodzić! najłatwiej było stać w
        oknie i wydawać opinie niż samemu coś zrobić!
      • Gość: Inka Pinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:40
        Tak, ludzie byli biedni z własnej winy... Fajną znasz historię dziewczyno.
        A ci co byli mordowani na UB to też słusznie?
        Niech zgadnę, tatuś siedział w KC czy mamusia?
        • pinia1a Re: Pinia 27.06.07, 11:38
          Ja pisałam o tym co wiem o całych wydarzeniach. Nikogo nie obrażam tylko pisze
          o tym jak to sie wówczas miało. Fakt był taki, ze chuligaństwo się podłączyło
          pod manifestację robotniczą. A Pani Banasiak /przepraszam za przekręcenie
          nazwiska/ sama w gazecie w swoich wspomnieniach wyznała, ze rozdawała benzynę
          w szpitalu więc nic takiego o czym by ona sama nie mówiła, nie napisałam.
          Wspomnienia mojej matki są autentyczne. Fakt był taki, ze niestety Kulas rzucał
          benzynę z okna od naszej sąsiadki, bo do naszego mieszkania się nie dostał.
          A dobijał się do wszystkich.
          O UB też nic się nie wypowiadałam i nie negowałam ich działalności.
          Wielu niestety zginęło przypadkowo i niepotrzebnie i to nie jest tylko moje i
          mojej rodziny odczucie. Ja sie nie czepiam Twoich rodziców więc Ty się nie
          czepiaj moich!
          Teraz jest powszechna tendencja, żeby szukać bohaterów tam gdzie ich nie było i
          negowania wszystkiego co w PRL - niezależnie czy to było dobre czy złe.

A co do tej biedy - to jak ktoś chce narzekać to zawsze będzie czy ustrój jest
          taki czy inny. Dziś ludzie łażą po śmietnikach i bez pracy ale macie swój
          kochany upragniony kapitalizm i Wam dobrze?!
          • Gość: kibic Re: Pinia IP: *.poz.zigzag.pl 27.06.07, 11:55
            pinia1a napisała:

> Ja pisałam o tym co wiem o całych wydarzeniach. Nikogo nie obrażam tylko
            pisze
            > o tym jak to sie wówczas miało.

Z litości - bez komentarza.
            • pinia1a Re: Pinia 27.06.07, 12:35
              Ja też: z litości - bez komentarza.
              KONIEC TEMATU!!!!!
      • pyrlan287 Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 28.06.07, 11:28
        Jaka mama taka corka!
        Gdy 100 tysiecy demonstrujacych - w wiekszosci ludzi pracy - na owczesnym placu
        Stalina protestowalo to mamuska pracowala. Moj ojciec porzucil prace juz o godz
        8.00 przybywajac do domu ze slowem strajk na ustach. To intrygujace i nieznane
        13-latkowi slowo spowodowalo ze bylem uczestnikiem - swiadkiem wszystkiego co
        dzialo sie tego dnia w Poznaniu.
        Nazywanie chuliganami tych ktorzy w mniej lub bardziej czynny sposob
        demoonstrowali, protestowali, walczyli jest oburzajace, szczegolnie w Poznaniu.
        Bo mamuska przezyla stres...
        Jaka mama taka corka! Wstyd.
        • pinia1a Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem 29.06.07, 09:19
          Widać człowieku, że za mało wiesz.
          Pod moim domem byłastrzelanina z okna Kulas rzucał benzynę na czołg.
          Mamie powiedziano, że w naszej dzielnicy jest"gorąco" -
          a moja matka była wtedy w ciąży / ja się urodziłam jako wcześniak w sierpniu
          56/i dlatego ktoś ją wcześniej przyprowadził do domu i szła pod kulami, które
          świstały jej nad głową! A potem wszyscy siedzieli do nocy w korytarzu bo do
          okien nie można było podejść. Kulas /słynny"Edi Polo"/ chxciał na siłę się
          wedrzeć do mieszkania żeby rzucać benzynę to mama z babcią i sąsiadką go nie
          wpuściły. Poszedł wtedy do innego mieszkania i potem ostrzeliwali przez to nasz
          budynek a sąsiadkom w 2 mieszkaniach kule wleciały do pokoju - na szczęście
          nikogo nie zabiły. Ale za to w innym budynku na przeciw 5 osób zginęło od serii
          na miejscu.

WIĘC JAK NIE ZNASZ FAKTÓW TO NIE PIEPRZ!
    • Gość: Hanna Re: Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 08:56
      Niestety są ludzie dla których nie ma nic świetego.
      Od kiedy slowo nic nie znaczy można mówić co sie chce gdy jeszcze nie ponosi
      sie kary za slowa i czyny.
      Niestety tak zachowują sie ludzie bez względu na wykształcenie.
    • Gość: Pynio Fałszywi kombatanci Czerwca przed sądem IP: *.acn.waw.pl 27.06.07, 09:55
      Trzeba poprosić Kaczyńskiego, żeby
      ustalił gdzie stali oni, a gdzie zomo.
    • za.i.przeciw Przebierańcy? 28.06.07, 11:45
      Czyżby kolejni "przebierańcy"?
      • Gość: Jerry Re: Przebierańcy? IP: *.izacom.pl 28.06.07, 12:38
        Pinia brawo za odwage ,a fakty są takie jakie przedstawiasz.
        • Gość: P Re: Przebierańcy? IP: *.icpnet.pl 29.06.07, 09:30
          Gość portalu: Jerry napisał(a):

> Pinia brawo za odwage

Czy odwagą jest obrona ubeckiej przeszłosci swojej i swojej rodziny. Mamy
          takich na Placu Wolnosci i dziwnie im się to nie podoba. A podobno oni to
          robili "ku chwale ojczyzny".
          Za pinią powiem "NIE PIEPRZ JERRY.
          Głosy takie jak tej pinii to tylko bulgot szamba. Niestety nie do unikniecia
          ale wart jedynie zignorowania.
          • pinia1a Re: Przebierańcy? 29.06.07, 09:42
            TY człowieku jesteś wart zignorowania!
            Nie zasłużyłeś na teraźniejszość skoro nie umiesz ocenić obiektywnie
            przeszłości.
            A jaka przyszłość nas czeka przy tej głupocie młodego pokolenia co ma wtłaczaną
            do mózgu tylko nienawiść? Strach pomyśleć!
            • Gość: P Re: Przebierańcy? IP: *.icpnet.pl 29.06.07, 09:50
              pinia1a napisała:

> > A jaka przyszłość nas czeka przy tej głupocie młodego pokolenia co ma
              wtłaczaną
              > do mózgu tylko nienawiść? Strach pomyśleć!

Nie chciałem sie odzywać bo rozumiem Twoja głupią sytuację.Trudno napluc na
              zwoich rodziców - a moze też na swój życiorys. To rozumiem.
              Ale tylko na takie argumenty Cie stać? Takie z podręcznika małego agitatora SLD-
              owsko ubeckiego. Od 50 lat słuchamy o "słuznym protescie klasy robotniczej
              wywołanym błedami i wypaczeniami do którego dołączyły się elementy
              antysocjalistyczne i chuligańskie". Od kilkunastu lat słuchamy o "cywilizacji
              nienawisci" gdy ludzie domagają sie elementarnej sprawiedliwości.
              Daj spokój - to juz nudne i nieefektywne.
              Bez cd bo nie ma sensu dyskusja z zaślepionymi propagandą.
              • pinia1a Re: Przebierańcy? 29.06.07, 10:35
                Jednak się odezwę.
                Nie zamierzam pluć na niczyje życiorysy ani na własnej rodziny tym bardziej, bo
                na to nie zasłużyli. Cieszę się, że wychowali mnie w poczuciu patryjotyzmu.
                A prawda jest jaka jest. Geneza zajść w 1956 roku była słuszna ale niestety
                burdą się to skończyło i wielu zginęło niepotrzebnie bo przypadkowo. Dobrze, ze
                potem nastąpiła "odwilż".
                A co do sprawiedliwości - to czy uważasz, że dziś jesteś wolny i masz
                sprawiedliwą Polskę. Ja czuję się niestety gorzej jak za PRL.
                "Kaczory" rządzą okropnie - nie znoszą krytyki. Majątek z Polski ucieka, ludzie
                są poniewierani, pracy nie ma, młodzi chcą uciekać z kraju. Tak jest dobrze ?
                Dlaczego boicie się powiedzieć, że żyje Wam się gorzej mimo "wolności" ?
                A dlatego bo zżera Was nienawiść do przeszłości i macie swój upragniony
                Kapitalim.
                TYLKO CZY TU DA SIĘ JESZCZE DŁUGO WYTRZYMAĆ! POLSKA UPADNIE!!!
                • Gość: jurand67 Re: Przebierańcy? IP: 86.73.37.* 29.06.07, 15:37
                  Zalosne sa Twoje wyznania Pinia1a... jak mozesz obrazac innych swymi
                  sformulowaniami... wydaje mi sie kto kryje sie za Pyrlanem... Wiem, ze jest to
                  osoba, ktora przezyla Czerwiec56 w rzeczywistosci, a nie uludzie... nie bylismy
                  chuliganami, chociaz mielismy wtedy po 13 latek. jednak z domu wynieslismy
                  oglade i przyzwoite wychowanie, a takim tez byla milosc do ojczyzny i naszego
                  kochanego miasta. Na dowod tego, ze nie zmienilismy koloru jest dalsza nasza
                  dzialalnosc ku demokratyzacji. Nie nalezy sie pienic, lecz zakasac rekawy i
                  pracowac dla ukochanej Ojczyzny (jesli takowe pojecie istnieje w Twoim
                  zwyczaju). Nie mysle czynic nikomu uwag, ale gdy sie nie zna historii, lub
                  zajsc bezposrednio, nalezy byc ostroznym, gdyz i mamuska moze sie pomylic w
                  swych ocenach. gdy sie dobrze rozejrzysz to Pyrlanda dostrzzesz na pamiatkowych
                  zdjeciach... i to nie jako chuligana lub lobuza. Pinia, zycze wielu zdrowych i
                  rozumnych przemyslen... pozdrawiam... jurand67, rowniez uczestnik Czerwca'56
                  • pinia1a Re: Przebierańcy? 02.07.07, 08:37
                    Nic nie jest żałosne. Jedynie to co dziś przeżywamy w Polsce!
                    Ja nie piszę bzdur tylko opisuję co przeżyła w 1956 r. moja matka.
                    Wiadomo, że nie wszyscy byli chuliganami ale dużo ich niestety wówczas było w
                    centrum tamtych wydarzeń i rzuca to cień na całość. Robotnicy z tamtych lat już
                    nie żyją albo są bardzo wiekowi i głównie oni są kombatantami a nie te wyrostki
                    co szukali sensacji. Wielu poznaniaków widzi sprawę podobnie jak ja ale nie
                    wszyscy z nich się odzywają.
                    Nie będę dalej z Toba dyskutować bo nie ma sensu. Każdy to wszystko widzi
                    inaczej i ma do tego prawo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka