Dodaj do ulubionych

East&west internet - monopolista na batorego

12.08.07, 15:14
W nieodległej przyszłości mam zamieszkać na osiedlu Batorego. W związku z tym
zacząłem się rozglądać za dostawcami mediów, w tym telewizji kablowej i
internetu. Z informacji jakie uzyskałem wynika, iż w tym zakresie na osiedlu
Batorego panuje monopol. Oczywiście, można mieć telewizję z satelity (nie
każdy może zamontować). Internet TPSA albo Netia (trzeba mieć linie
telefoniczną, lub płacić wymyślone opłaty za utrzymanie łącza). W związku z
powyższym uznaję, iż jest to monopol. Na moje nieszczęście, w chwili obecnej
korzystam z usług E&W i jestem z nich bardzo niezadowolony. Szukając jakiegoś
rozwiązania zadzwoniłem do Inei, gdzie poinformowano mnie, iż ze względu na
brak odpowiedniej infrastruktury usługi Inei nie są dostępne na tym terenie.
Jednakże czytając inne fora dyskusyjne dowiedziałem się, iż infrastruktura, z
której E&W korzysta, jest de facto łączami Inei dzierżawionymi przez E&W. W
związku z tym mam do was pytanie, czy wiecie jaka jest faktyczna sytuacja,
tzn. z jakich łączy korzysta E&W ? Jeśli rzeczywiście dzierżawi łącza od Inei,
jest to sytuacja niedopuszczalne i moim zdaniem działanie na szkodę spółki
przez przedstawicieli Inei. Biorąc pod uwagę, iż jednym z udziałowców Inei
(chociaż nie wiem w jakim zakresie ma to miejsce obecnie) jest Miasto Poznań,
to jest to również działanie ze szkodą dla miejskiego majątku. Na razie to
tyle, chętnie poznam Wasze opinie w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • Gość: drzewko Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: 78.152.0.* 12.08.07, 17:46
      Infrastruktura nie składa się tylko i wyłącznie z łącza. To, ze E&W dość długo
      dzierżawił łącza od Inei(wczesniej ICP) jest faktem, lecz nie oznacza, że inea
      ma infrastrukturę na terenie E&W.

Oznacza jedynie, że istnieje lub istniało silne łącze między serwerownią E&W, a
      serwerownią Inei.
      Użytkownicy E&W korzystając z infrastruktury E&W (kabelków, ups'ow, rozdzielni
      po drodze etc) łączą się do serwerownią E&W i stamtąd za pomocą dzierżawionego
      łącza (lub kilku łączy) wychodzą na świat.
      Mało który lokalny operator ma bezpośrednie wyjście, więc dzierżawią od
      większych - Inei, Netii, TPSA czy co tam jeszcze.

Wracając do Twojego problemu:
      - inea nie obejmuje zasięgiem swojej infrastruktury os. Batorego;
      - E&W obejmuje;
      - obejmuje także cała seria mniejszych operatorów netu radiówkowego, ale od nich
      mieć łącze to jest masakra :-/

btw. co Ci się w e&w nie podoba? korzystam dośc dlugo i nigdy nie mialam powodow
      do narzekan..
      • hover.craft Re: East&west internet - monopolista na batorego 12.08.07, 21:30
        Tak jak napisałem, mam ta nieprzyjemność korzystać z usług E&W, co prawda nie z
        internetu tylko z kablówki. Telefonów nie odbierają z zasady, kiedy tylko do
        nich dzwoniłem, kończyłem na poczcie głosowej, która i tak była zapchana i nie
        można było nawet wiadomości zostawić. Zdarzało się, że sygnał wysiadał w piątek
        i nie było telewizji przez cały weekend. Nie wspomnę o tym, że usługodawca
        św2iadczący dostęp do internetu a nie mający swojej strony internetowej to jest
        totalna kpina, większość dostawców udostępnia internetowe biura obsługi i inne
        tego typu rzeczy.
      • Gość: zły Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: 95.108.101.* 27.06.13, 19:05
        ja cały czas mam tak, że internet działa i nagle - RESET
        modem się nie resetuje tak samo jak router (bo korzystam)
        potem po max kilku minutach znowu mam dostęp
        a potem jak np. zagram sobie w grę, która wymaga internetu to znowu - RESET
        co z tym zrobić? (oczywiście rady na infolinii e&w nic nie dały)
        pomoże ktoś?
        • poznanski-rowerzysta Inotel 28.06.13, 11:38
          Ja korzystam od paru lat z Inotela i nie narzekam, bezterminowa umowa, niskie pingi, awarie bardzo rzadko
    • Gość: hmmm Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: *.icpnet.pl 13.08.07, 16:13
      na Ratajach z kolei monopolistą jest wlasnie inea; tez nie ma wyboru; nie ma chyba tez w ogóle firmy z ktorej wszyscy sa zadowoleni, ale znam duzo mniejsze miasta w okolicy, ktore maja do wyboru kilka firm dostarczajacych kablową telewizje i internet, a ktore przescigaja sie w ofercie i cenach (pozytywna to konkurencja), tak chyba byc powinno...
    • Gość: lech Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: *.eastwest.com.pl 15.08.07, 18:05
      no i skandaliczne ceny. W inea jest możliwość otrzymania za 99 zł
      3MB downloadu i 512 uploadu, a ja za taką ceną ma niecałe 1.3MB
      down, i 130 up.
      • Gość: waarren Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 11:56
        No właśnie, dołącze się do zastrzeżen do E&W. Mianowicie od kilkunastu dni, net
        muli na zwyklych stronach, serwer ftp wyłączyli, wiadomosci na ich firmowym
        kanale w kablowce sa przeterminowane (podaja info o wymianie ksiazeczek w
        czerwcu :) Albo ze ktoregos dnia w lipcu ma byc przerwa w dostepie do internetu
        - mamy polowe sierpnia)smiech na sali. Podwyzki transferow odkad wprowadzili w
        ICP chyba na poczatku lipca to tu ani widu ani słychu. I jeszcze jedna
        informacja odnosnie os. Batorego i monopolu, raczej bym nie liczyl ze sytuacja
        sie zmieni, slyszalem kiedys od zaufanej osoby z INEI ze "tort" juz kiedys
        zostal podzielony w Poznaniu. E&W ostala sie wlasnie okolica Batorego i nikt nie
        bedzie przeszkadzal sobie na swoim terenie, ot cala historia o E&W. Juz dawno
        powinien zajac sie tym Urząd Ochrony K. i K. Pozdro
    • Gość: gość portalu Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: *.icpnet.pl 25.07.13, 18:38
      Nadal?
      • Gość: krzysiek Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: *.eaw.com.pl 21.02.14, 14:24
        to sa jakieś kpiny... kilka razy dziennie rozłacza mi przez ostatnie 3 tygodnie internet... dziś do nich dzwonie i mówią mi ze " nie ma internetu bo właśnie nastąpił na nas atak internetowy"... a ja operatorowi na to że te przerwy w internecie mam po 3-4x dziennie od ostatnich 3 tygodni. On mi na to że to wina routera i żebym bezpośrednio to podłączył. Odpowiedziałem że przez ponad rok było ok, i nie po to brałem transfer 60 MB aby korzystać tylko z jednego komputera. On że moga przysłać technika, ale jesli bedzie to wina routera to obciążą mnie kosztami. To jakieś kpiny....
    • Gość: bolek222 Re: East&west internet - monopolista na batorego IP: *.eaw.com.pl 18.10.15, 16:18
      Nie poleacam, od kilku miesięcy problem z zaniżonym transferem. Informują klienta w piśmie że modem działa poprawie oraz siła sygnału jest znakomita, ale przyjedzie technik wymienić modem. Gdzie tutaj sens ?
      Problemem jest że świadczą usługi z których wywiązać się nie potrafią wszystkim w bloku oferują pakiet 60mb godz. wieczorne transfer poniżej 10 mb. Rozwiązanie problemu obniżenie transferu do 15mb albo rozwiązanie umowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka