Gość: Michu przeczytajcie IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 22:17 Ciągła i szybka rozbudowa sieci tramwajowej [autobusy jako mozliwosc dojazdu do sieci tramwajowej] oczywiscie gdzie tylko sie da budowac niekolizyjne [wykopy, tunele]. Poprawić swiatla na skrzyzowaniach - tylko w taki sposob mozna "utrzymac" punktualnosc tramwajow - z autobusami zawsze bedzie ten problem. Co do osobnego pasa dla nich - chyba Polakow stojacych w korku wolny pas obok za bardzo bedzie kusil... ;/. Podsumowujac: Autobusy za miastem i na obrzezach [i wszedzie tam gdzie JESZCZE nie ma torowisk] jako mozliwosc dostania sie do GESTEJ, PUNKTUALNEJ i DOSTOSOWANEJ do nateżenia ruchu sieci tramwajowej w miescie. Nie chodzi mi o wyrzucenie autobusow z miasta ale ograniczenie ich liczby na rzecz tramwajow. [Bardzo zle posuniecie MPK pozostawiajac Dworzec Autobusowy Rateje, gdzie codziennie przyjezdza masa ludzi mieszkajaca na obrzezach i za miastem bez sprawnego polaczenia z centum linia tramwajowa.] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: przeczytajcie IP: *.icpnet.pl 24.08.07, 22:20 Ciekawym pomyslem byl takze bilet SMS - moze dopracowac system i sprobowac ponownie - teraz wiekszosc ludzi ma telefony komorkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelly matki z dziećmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 01:14 Mam pytanie do MPK, w jakim celu firma ta kupuje droższe autobusy z możliwością obniżenia strony wejściowej na przystanku, jeśli kierowcy tej funkcji nie używają? JEDEN raz na chyba 100 kierowca obniżył mi autobus, żebym mogła spokojnie i bezpiecznie z niego wysiąść z wózkiem. Temu jednemu kierowcy dziękuję, reszcie raczej nie chce się nadusić przycisku. Dodam, że sprawa dotyczy nie tylko matek (i ojców) z wózkami ale również osób starszych. Może nie warto wyposażać autobusów w takie wyszukane funkcje, jeśli wcale się ich nie używa?? Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: matki z dziećmi - wyjaśnienia 25.08.07, 06:53 A sygnalizujesz chęć wyjścia z autobusu specjalnym przyciskiem?? (w większości autobusów taki niebieski przycisk z symbolem wózka inwalidzkiego lub wózka dziecięcego się znajduje). Problem tkwi też we współpasażerach bowiem większość nie rozumie dlaczego kierowca wjeżdżając na przystanek zamiast od razu otworzyć drzwi blokuje tych co chcą wyjść i wyjść poprzez nieotwarcie drzwi - podczas gdy w tym czasie steruje tak zwanym przyklękiem - z tego co mi wiadomo nie można tych 2 czynności wykonywać jednocześnie. Z tego też powodu spotkałem się też często z wieloma niewybrednymi komentarzami pod adresem kierowcy - chce komuś coś ułatwić i jest za to rugany... gdybym był kierowcą i miałbym być ochrzaniany za uprzejmość 2 razy bym się nad tym zastanowił... Ze swojej strony w tym miejscu dziękuję każdemu kierowcy, który jednak wykonuje te autobusowe "przyklęki" ułatwiając wejście lub wyjście osobom o obniżonej sprawności i proszę o więcej WYROZUMIAŁOŚCI dla współpasażerów w końcu niepełnosprawny to też człowiek i też ma prawo poruszać się komunikacją miejską - o ile takowa jest dostosowana do jego potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 02:28 Przydałoby się, aby kierowcy MPK dali szansę biegnącym pasażerom;)Chyba nie sposób nie zauważyć biegnącego, nie mówiąc już o dobijającym sie do drzwi pasażera.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 23:47 chyba tu nie można winić kierowców/motorniczych. jeśli biegniesz do przednich drzwi - widzi, jeśli od tyłu - widzi w lusterku, ale w pozostałych przypadkach ma małe szanse. poza tym jesli poczeka a na skrzyżowaniu zmienią się światła - będzie opóźnienie i pójdzie po premii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Friedrich MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 10:38 1. 10 lat temu pojawiło się myslenie marketingowe - czyli sieciówka miesięczna w przystepnej cenie, albo opłacalna kwartalna, albo półroczna albo najdroższa ale i z najwiekszym rabatem - roczna. I było nieźle. Tyle że po kilku latach pojawiło się inne myslenie - taka ekonomia dla ubogich - licząca pasażerów z sieciówkami i mnożąca ich przez rabaty. I nagle okazało się że "zniżki generują straty". Bo jakby ludzie jeździli na biletach to wpływy były "kolosalne". Tak więc w kolejnych podwyżkach bilety sieciowe zaczęły tracić na atrakcyjności. Aż w pewnym momencie okazało się że może kupno auta jest lepszym pomysłem... 2. Komkardy. Dramat. Niewiadomo co. Niewiadomo po co. Niewiadomo gdzie. Przez kilka lat papierową sieciówkę można było kupić wszędzie - w punkcie MPK ale także w kiosku. A komkarda? najpierw wyrabianie i zbieranie haraczu a później kolejki do nielicznych punktów doładowań. Miała być supertechnologia wyszło jak zawsze. 3. Pazerność - podział na sieciowki imienne i pozostałe, tańsze i drogie. Znów dział marketingu myslał, myślał i wymyślił. A ludzie myslą także i wybieraja auto. 4. Podsumowanie: albo MPK ma być powszechne a w związku z tym przystępne cenowo albo dochód bedzie na pierwszym miejscu a w związku z tym odpływ pasażerow będzie trwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: friedich Re: MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 10:42 I zapomniałbym - autobusy nocne. Inteligentny menadzer zrównał ceny autobusów nocnych z dziennymi oraz umożliwił jazdę w nich na sieciówkach. Zapełniły sie, nocne zycie rozkwita w Poznaniu. A co słyszymy teraz? Nocne autobusy droższe. Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Nowak MPK traci pasażerów! IP: 212.38.203.* 25.08.07, 10:56 Najwazniejsza rzecza jest plynny przejazd tramwaju przez skrzyzowania. Jest niedopuszczalne, aby dookola ruch samochodow odbywal sie w kazdym kierunku a tramwaj stoi jak wol, pasazerowie psiocza a mamy przeciez bilety czasowe. Tramwaj powinien nie zwalniac przed krzyzowka tylko przyspieszac. Tak jest np. w Zurichu. O autobusach nie ma co debatowac bo to zupelnie inna para kaloszy. W przypadku tramwajow mozna to zmienic. Ktos kiedys obiecywal priorytet dla tramwajow... Nikt nie wsiadzie do srodka komunikacji miejskiej ktory porusza sie naprzod zolwimi skokami. PS. Wszystkie przystanki powinny byc za skrzyzowaniem, odpadloby dobieganie pasazerow ( czesto na czerwonym )i pukanie w drzwi do czekajacego na swiatlo tramwaju. W.N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekły! MPK traci pasażerów! IP: *.centertel.pl 25.08.07, 11:22 MPK w > h u j a < gra !!! i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagiaa MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 11:39 a nie mozna zrobic tak jak w innych miastach,bilety np na 1,2 przejazdy a nie polgodzinne czy 10-minutowe?Tramwaj czasami stoi nie wiadomo ile czasu,juz konczy sie waznosc biletu a nagle kanar zaczyna bilety sprawdzac;( to jest juz naprawde chamskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychko MPK traci pasażerów! IP: *.crowley.pl 25.08.07, 11:58 Czas by był najwyższy, by MPK wreszcie zainstalowało w swoich pojazdach urządzenia do sprzedaży biletów. Ma takie urządzenia np. niewielka, ale ładna i sympatyczna Zielona Góra. Tam nie ma problemu, by o każdej porze dnia i nocy czy to w autobusie, czy na przystanku kupić bilet! Nawet osoby przyjezdne nie muszą szukać i prosić się o pomoc! MPK jest po prostu niepraktyczne i nie dba o swoje dochody - po zainwestowaniu w urządzenia biletowe i ich ewentualną obsługę - będą mieli wymierny zysk i być może zaoszczędzą na pensjach kontrolerów i egzekujcji opłat karnych z jazdę na gapę. Chyba że ktoś przekalkulował, że bardziej opłaca się "walić" mandaty, zwłaszcza po podwyżce kar. Świadczyłoby to nie tylko o arogancji i ignorancji szefostwa MPK, ale i o "zziobrowaniu" tej instytucji: każdy pasażer potencjalnym gapowiczem i karnym "sponsorem" MPK i władz miasta? Sprawa druga to możliwie jak najszybsze przedłużenie lini tramwajowych nie tylko do granic miasta (jak do planowanego podobno - na kiedy? - Poznania Wschód), ale i wyjście poza nie. Przecież z gmin powiatu poznańskiego (choćby z pobliskich noclegowisk Poznania takich jak Luboń, Koziegłowy czy Swarzędz), dojeżdżają dziesiątki tysięcy ludzi codziennie do pracyi szkoły! Gminy chętnie pozbyłyby się choćby części kosztownego taboru autobusowego i zapewne chętnie pratycypowałyby w budowie linii tramwajowych. Kiedyś - na początku lat dziewięćdziesątych - PKP przespało możliwość wspólnego inwestowania z gminami w tabor późniejszych autobusów szynowych. Szkoda, bo nie byłoby dziś problemu i z ekologicznymi tramwajami. A może tak jak na Śląsku dałoby się dojechać do położonych w promieniu kilku - , kilkunatu kilometrów miast, miasteczek i wsi? Przecież to wszystko co jest położone mniej więcej w promieniu ok. 50 km wokół Poznania (góra 40 - 50 min. jazdy!), to jego przyszła aglomeracja. Chyba warto zacząć sobie zdawać z tego wreszcie sprawę! Także mieszkaniec Gniezna, Grodziska, Kórnika, Szamotuł czy Obornik i wreszcie Poznania, chciałby mieć nie tylko jeden bilet na wszystko, bo dojeżdża do pracy czy szkoły, a może i do sklepu, marketu, kina czy teatru, ale i jedzie szybko, wygodnie i ekologicznie, a samochód zostawi na dalsze eskapady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:05 Mieszkam na Winogradach a pracuję w Auchan w Komornikach, korzystam z PST do Górczyna a dalej autobusem. Najgorzej wyglądaja powroty po drugiej zmianie.Kilka lat trwało by dostosować odjazd ostatniego tramwaju z Górczyna z przyjazdem na Górczyn ostatniego autobusu. Niestety zdarza się, że motorniczemu spieszy się do domu i odjeżdża 2-3 minuty przed czasem z pętli, nie liczy się z tym,że ktoś właśnie wraca z pracy. Czy byłby zabowolony, gdybym nie chciała go obsłużyć, bo za trzy minuty kończę pracę i spieszę się do domu? To MPK jest dla nas i płacimy za to naprawdę niemałe pieniądze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pajacyk MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:23 Korzystam od roku z 16-tki i bardzo cieszę się, że jeździ juź w soboty i niedziele, no i aż na Rataje. Niestety często tramwaje (różnych linii)wypadają. Czy nie można tego usprawnić na pętlach np.: uszkodzony tramwaj miał odjechać o 7.30, więc zamiast czekać na następny kurs przyspieszyć go by pojechał za ten uszkodzony i uniknąć przerw w kursowaniu tramwajów ma danej linii. Przecież nie mogę przewidzieć czy dziś i który kurs "wyskoczy z grafiku", a rozkład jazdy ma nam pasażerom ułatwiać życie, tak by można być pewnym, że każdy tramwaj o każdej przewidzianej w rozkładzie jazdy godzinie odjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krępy Re: MPK traci pasażerów! Tramwaj na Ławice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 13:38 Wydaje mi się że bardzo usprawniło by komunikacje z rejonu Ławicy do centrum ( przeważnie na Bukowskiej sa straszne korki i autobusy przesuwaja sie w żółwim tempie) było by wybudowanie z Ogrodów do Ławicy wzdłuż bukowskiej lini tramwajowej. Rozwiazanie tego typu powinno być zastosowane do wiekszości dzielnic - sypialni miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 Wystarczy kupic tramwaje! 25.08.07, 14:42 Wystarczy wymienic caly, powtarzam, CALY TABOR i problem zniknie. Kto chce jezdzic starym zlomem, ktory 20-30 lat temu sluzyl w NIemczech czy Holandii! Dlaczego nie inwestuje sie w przyszlosc, tylko kupuje starocie z przeszlosci, ktore w NIemczech i Hoalndii maja jedynie wartosc muzealna? A wiec, nowy tabor, zunifikowany, tzn wszystkie pociagi tego samego producenta, zeby sie mozna bylo z marketingowego punktu widzenia identyfikowac z MPK. Dlaczego udalo sei to z autobusami? Dlaczego nie moze z tramwajami? MPK naprawde boi sie zainwestowac w renowacje WSZYSTKICH torow i kupienie CALEGO TABORU? Hmm, pieniadze? szukajcie, a znajdziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
qu_75 Re: Wystarczy kupic tramwaje! 28.08.07, 16:40 Popieram. Podstawowa sprawa wg mnie to: - nowy tabor (niskopodłogowe, ciche i wygodne tramwaje) - czysty tabor! Za przejazd w/w chętnie będziemy płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wystarczy kupic tramwaje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 21:53 jest mały problem nie wszędzie moga jechac niskopodłogówki przynajmniej na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Wystarczy kupic tramwaje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.07, 10:31 Czytam z uwagą Wasze posty. Z niektórymi się zgadzam, z częścią nie, ale teraz nie wytrzymałem! ququ skąd Ty jesteś, z Samoobrony? > Wystarczy wymienic caly, powtarzam, CALY TABOR i problem zniknie. To jest pomysł, co? Trzeba wymienić i już. > MPK naprawde > boi sie zainwestowac w renowacje WSZYSTKICH torow i kupienie CALEGO TABORU? > > Hmm, pieniadze? szukajcie, a znajdziecie. Nie sądziłem, że to takie proste. Kurcze, zaraz startuję na spacer i zaczynam poszukiwania. Nie wiem jeszcze ile czasu mi to zabierze, pół dnia czy godzinka starczy.. Ech, to nie forum SF ani wiec wyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelanita niepunktualność ! 25.08.07, 14:45 a mnie denerwuje niepunktualność tramawajów i to wcale nie spóżnienia (bo wszystko sie może po drodze zdarzyc) ale jak tramwaj jedzie za wcześnie o 4 czy 3 minuty. Rano "3" prawie zawsze mi ucieka i musze czekac 15 minut na nastepną. I nie moge byc na przystanku wczesniej bo przesiadam sie z autobusu który jedzie punktualnie. Dodam ze nie sa to minuty nadrobione na trasie tylko prawie poczatek trasy, czyli ze za wczesnie wyjezdza z pętli. Odpowiedz Link Zgłoś
ququ777 Rozszerzyc mozliwosci kupna biletow 25.08.07, 14:46 Jeszcze chcialem dodac, ze dla mnie skandaliczne jest to, ze przyjezdzajac z zagranicy w sobote po poludniu nie moge az do poniedzialku nigdzie kupic biletu tygodniowego, a chodzic pieszo na Rataje czy petle na Ogrody, by uslyszec, ze tam tez nie maja, to mi sie nie chce. To jest skandal. Na Glownym dworcu w Poznaniu, gdy jest najwiekszy ruch pasazerow przyjezdzajacych i odjezdzajacych z Poznania, zeby nie mozna bylo kupic biletu dluzszego niz polgodzinny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stały pasażer MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:49 Jak poprawić komunikację miejską w Poznaniu? 1. Utrzymywać ceny biletów na możliwie najniższym poziomie - docelowo komunikacja miejska powinna być darmowa, co na razie oczywiście jest niemożliwe. 2. Komunikacja publiczna winna mieć w ruchu miejskim bezwzględny priorytet, a tak obecnie ZDECYDOWANIE nie jest [pomijam nieliczne wyjątki]. Kto uważa, że jest inaczej - nie jeździ tramwajami i autobusami. 3. Podniesienie bezpieczeństwa w środkach komunikacji. Obecnie, na niektórych liniach i w określonych porach - bywa z tym bardzo nieciekawie. Jeśli już ktoś musi podróżować takim pojazdem - zwykle robi wszystko, by nie znaleźć się w nim po raz wtóry o tej porze. 4. Rozkład jazdy i trasy poszczególnych linii winny być dostosowane do potrzeb pasażerów, a nie odwrotnie. Osoby, które dopuściły do sytuacji, w której po uruchomieniu nowej trasy tramwajowej ŻADEN tramwaj nie skręca z ul. Królowej Jadwigi w ulicę Strzelecką - nie tylko dały wyraz swojej całkowitej ignorancji - ale także udowodniły, iż na codzień nie korzystają z komunikacji publicznej. Inną kompromitującą ciekawostką niech będzie brak przystanku za skrzyżowaniem Kórnicka / Jana Pawła w kierunku centrum. 5. Systematycznie modernizowany, odpowiednio utrzymany tabor, do którego nie zawaha się wsiąść żaden pasażer. Obecnie bywa z tym bardzo różnie, i czasem stosunkowo nowy sprzęt znajduje się w takim stanie, że nie wypada zająć miejsca siedzącego z uwagi na stan foteli. Wiem, że to bardzo drogie, i że to głównie pewna część pasażerów doprowadza te miejsca do takiego stanu, ale przez to inna część pasażerów woli podróżować własnym środkiem lokomocji. 6. Parkingi buforowe - bardzo tanie, powszechnie dostępne i odpowiednio usytuowane -w rejonie przystanków, pętli. Jak jest obecnie - każdy widzi. 7. Łatwość uiszczenia opłaty za przejazd. W tym temacie w Poznaniu zrobiono naprawdę sporo, i należy to docenić, ale wydaje mi się, że jeszcze niemało jest do poprawienia. Dość rzadka sieć sprzedaży biletów okresowych - niech będzie na to dowodem. Albo skrajnie beznadziejny punkt sprzedaży biletów na pętli tramwajowej Połabska, zwykle nieczynny. Komunikacja miejska w Poznaniu, na tle innych miast jest naprawdę niezła, i należy docenić starania tych osób, które się do tego przyczyniły. Także tych, które na codzień ją tworzą. Jednak jest jeszcze mnóstwo do zrobienia, i naprawdę niemało wad tego systemu -do usunięcia. Uczulam na uwzględnianie potrzeb pasażerów w trakcie różnych remontów i modernizacji. Nic tak bowiem nie irytuje, jak pięknie zmodernizowany fragment miasta, który jednak nie jest do końca funkcjonalny [przypominam: ludzie którzy tworzą takie projekty zazwyczaj nie korzystają z komunikacji miejskiej]. Dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boogie MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 15:05 Wprowadzenie automatów biletowych w każdym pojeździe z łatwym w obsłudze interfejsem (koniecznie z czytelną opcją wyboru języka angielskiego). Zatrudnienie w MPK młodych, dynamicznych menedżerów wybranych w drodze przejrzystego konkursu. Zwolnienie dotychczasowej kadry kierowniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof MPK traci pasażerów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 15:18 MPK nie rozwija swojej sieci wraz z rozwojem nowych lokalizacji mieszkalnych. Przykład? Dąbrówka - gdyby uruchomiono linie do/z miasta, zmalał by ruch samochodowy i zmniejszyły korki w Skórzewie (do eliminacji tego zjawiska niestety potrzeba jeszcze ronda)Mam samochod ale gdybym mial alternatywe MPK z/do Dabrówki - wybieram autobus. BTW - w Dąbrówce mieszka coraz więcej ludzi...pewny pieniadz dla MPK...trzeba tylko utworzyć polaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rwojtkowiak zacznijcie myslec w MPK... 25.08.07, 15:32 Witam, chciałbym się podzielić uwagami dotyczącymi naszego przewoźnika. Pierwszy i podstawowy postulat to niech wreszcie ktoś w tym MPK zacznie myśleć o klientach - pasażerach, a ostatnio coraz częściej jest przekonany że powinno to brzmieć niech w ogóle ktoś tam zacznie myśleć wreszcie!!! oto tego powody: 1. Rozkłady to bajka i fikcja, o ile tramwaje jadą w miarę punktualnie to autobusy już nie, i niech nikt z MPK nie mówi że to wina korków, przykład weekend ulice puste autobus linii 51 jedzie zawsze od 3 do 8 minut po czasie (albo przed bo czasem trudno już się połapać). Na trasie sobie nadrobi, ale co z tego skoro mnie już krew zalewa na przystanku i nie wiem czy dojadę do pracy czy nie. 2. Ceny biletów - skoro podnosi się cenę biletów to wniosek, że jakość też powinna się zmieniać, mogę płacić więcej ale za każde spóźnienie i niewykonanie należyte usługi jakim jest przejazd z punktu A do punktu B będę otrzymywał odszkodowanie od przewoźnika, skoro podpisujemy umowę ja płacę a on ma mnie bezproblemowo i tak jak podaję na rozkładzie dowozić na miejsce. W przeciwnym razie nie godzę się na takie podwyżki jakie były jakiś czas temu podawane. 3. Kolejny przykład braku myślenia jest wypowiedź kogoś z zarządu, że skoro "sieciówki" drożeją to niech student sobie kupi "liniówkę"... proponuję żeby ktoś przed taką kompromitującą wypowiedzią sprawdził jak są rozlokowane uczelnie w Poznaniu i sprawdził czy idzie wydziały i miejsca odbywania zajęć połączyć jednym biletem tego typu. Takie wypowiedzi z pogranicza fantastyki sprawiają, że osobiście nie wiem czy śmiać się czy płakać. 4. Na koniec sprawa, która mnie boli od kilku lat i którą już poruszałem ale nic się nie zmieniło - organizacja imprez w Poznaniu i zachowanie MPK. Daleko nie muszę szukać, wczorajsza impreza na placu wolności jest idealnym przykładem. Czy naprawdę trzeba wykazywać się tak dużym intelektem żeby wpaść na pomysł zapewnienia mieszkańcom miasta możliwości powrotu komunikacją miejską do domu? Za każdym razem jak odbywa się jakiś koncert czy to w centrum czy to na Malcie zawsze jest ten sam problem - MPK kończy pracę o 23 i nie widzi tego, że ludzie bardzo chętnie by wrócili autobusami do domu gdyby tylko były takie zapewnione... Tak trudno w takiej sytuacji zapewnić dodatkowe autobusy? przedłużyć kursowanie niektórych linii tak by mogły rozwozić ludzi do domu? Do tego wszystkiego muszę jeszcze dołożyć trochę odnośnie wczorajszego koncertu, jak zwykle w Poznaniu jest dezorganizacja i chaos... inne miasta sobie potrafią z tym poradzić my nie. Korki, brak organizacji ruchu, policja w radiowozach nie na ulicach... Zastanawia mnie co wczoraj podczas koncertu robiły tramwaje na ulicy 27 grudnia? czy grupa ludzi z nadzoru ruchy nie mogła wcześniej skierować ich na objazdy? musieli wpychać te tony żelastwa między bawiących się ludzi? a eskortowanie każdego tramwaju przez 2 porządkowych wyglądało komicznie. Wszystko wyglądało zabawnie do momentu jak jeden z motorniczych w trakcie zabawy i występu włączył sobie dzwonek na 2 minuty... szczerzę do dziwie się że nikt z bliżej stojących mu tego dzwonka nie zdemontował, i nie wytłumaczył z podobnym wyczucie że chcemy słuchać muzyki a nie "helmutowskiego" dzwonka. Prawda jest taka,że MPK latami pracowało i zapracowało sobie na taką opinię. Z dnia na dzień nie da się tego naprawić. Niechęć do korzystania z usług wpajali przez lata, teraz ludzie mają szansę jeździć samochodami i to robią. Skoro przez tak długi czas mieli wpajane, że są dodatkiem do działalności przewoźnika i ich zdanie jest nieważne to wybierają dostępne alternatywy. Według mnie jedynym możliwym rozwiązaniem jest demonopolizacja transportu publicznego w Poznaniu. Będzie kilku przewoźników to zaczną się liczyć z klientem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim 1 MPK traci pasażerów!-Na własne życzenie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 16:19 Uważam że ceny biletów są stanowczo za wysokie!Nic dziwnego że coraz większa rzesza poznaniaków rezygnuje z przejazdów MPK, bo kto by chciał płacić 1,30 za jazdę 1 lub 2 przystanki dalej.Niby bilet na 10 min a nie pojedziesz na jednym bilecie bo tramwaj stoi w korkach.ach szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
zenobiusz667 Re: MPK traci pasażerów! 25.08.07, 16:52 No proszę, jeszcze rok temu mieliśmy podobną najlepszą komunikację w kraju, a teraz okazuje się, że mieszkańcy jakoś tego nie doceniają... Jak już napisano: - nienajlepsza dostępność biletów - w szczycie słaba punktualność, wypadanie kursów, a poza szczytem notoryczne odjazdy przed czasem (w wielu innych miastach, nawet z gorszą komunikacją, takie sytuacje występują sporadycznie i są karane, a u nas - wiadomo) - tłok w szczycie (miały być tramwaje 3-wagonowe na PST i nic) - współpasażerowie brzydko pachnący lub tacy, którym źle z oczu patrzy - tragiczna komunikacja podmiejska (to problem głębszy jak już wspomniano i wymagający przeorganizowania transportu w całej aglomeracji) - połączenia poszczególnych dzielnic z centrum dobre, natomiast poruszanie się między przeciwległymi dzielnicami nierzadko zmusza do opcji autobus+tramwaj+autobus albo wręcz autobus+tramwaj+tramwaj+autobus i czas podróży bardziej zbliża się do czasu przejścia pieszego niż przejazdu samochodem Od siebie dodam: - węzły przesiadkowe, zrealizowane często w taki sposób, że podobają się głównie osobom, które nie muszą z nich korzystać. Np. Rondo Rataje – część osób na pewno wolałaby wspólne przystanki autobusowo-tramwajowe niż marnowanie czasu na przechodzenie przez rondo, a potem przejeżdżanie przez nie autobusem - nocne przesiadki na R.Kaponiera - rozkład jazdy autobusów nocnych jest zbyt napięty czasowo, więc często autobusy dojeżdżają na ostatnią chwilę (w wakacje może rzadziej, ale w roku szkolnym zdarzały się sytuacje, że przyjeżdżały nawet po :00 lub :30). W takim przypadku pozostałe autobusy oczywiście nie czekają, więc pozostaje taxi lub 30/60 minut czekania i konieczność skasowania kolejnego biletu (wystarczyłoby wprowadzić w weekendy dodatkowe autobusy na niektóre linie nocne i dzięki temu zwiększyć rezerwy czasowe w czasach przejazdów) - wandalizm. O tym rzadko się mówi, ale ja uważam, że część osób, szczególnie "tych którzy jeżdżą, ale nie muszą", mniej lub bardziej świadomie rezygnuje z MPK widząc tramwaje/autobusy zdemolowane tak, że wyglądają już prawie jak wagon bydlęcy. A ostatnio to plaga, nawet w pojazdach monitorowanych (!) (polecam wagon 306 - bazgroły prawie przy samej kamerze). Zresztą, jak już raz pisałem, uważam za niesprawiedliwe, że zwykli gapowicze ponoszą duże ryzyko kary 100zł, a szybodrapacze powodujący wielotysięczne straty pozostają bezkarni. Może jeszcze parę spraw, które nie powodują może spadku liczby pasażerów, ale jednak potrafią być irytujące: - słabe rozdysponowanie pojazdów niskopodłogowych. Na liniach „całkowicie niskopodłogowych” jeszcze cały czas trafiają się stare ikarusy, na co zresztą narzekały już na forum osoby niepełnosprawne. A jeśli mamy najwięcej % pojazdów niskopodłogowych, które jednak nie wiadomo, kiedy jeżdżą, to mam wrażenie, że służą one bardziej do kampanii wyborczych niż osobom, które ich potrzebują - niepełnosprawnym, starszym, matkom z wózkami. Inne miasta, z mniejszych odsetkiem takich pojazdów, potrafiły w rozkładach zaznaczyć część kursów jako "na pewno niskopodłogowe" i przez to może się najwyżej zdarzyć sytuacja odwrotna - niskopodłogowiec mimo braku oznaczenia. Z nowoczesnymi tramwajami jest jeszcze gorzej. Trzon komunikacji w mieście, szczególnie w centrum, stanowią właśnie tramwaje. Więc osoba starsza/niepełnosprawna zapewne jest umiarkowanie szczęśliwa z „prawie 100%” niskopodłogowych autobusów, skoro i tak musi się przesiąść do najczęściej wysokopodłogowego tramwaju. Bo niskopodłogowe, nie dość że też nie oznaczane w rozkładach, to jeżdżą tylko po kilku trasach zamiast być rozdysponowane na jak największej ich ilości, aby spełniać swoje zadanie. (pamiętam, kiedy w czasie jakiegoś remontu tatry jeździły na linii 7, poruszano głosy, żeby zostawić ich część na tej linii; w MPK odpowiedzieli "pomyślimy" i tyle) - informacja pasażerska powinna być w języku angielskim wszędzie gdzie to tylko możliwe (bilety, rozkłady, komunikaty), a nie tylko na tablicach w pojazdach linii "L" - naklejki z nazwami przystanków na wiaty to oczywiście od lat zbyt duży wydatek - zapowiadanie przystanków – tyle pisano o tym że jest rozregulowane i trzeba popoprawiać i nic. Nadal często bardziej dezinformuje niż informuje. - dobrze byłoby w przypadku linii, które zatrzymują sie na 2 przystankach jednego węzła (np. na przystanku wjazdowym i zjazdowym na R.Śródka) zaznaczać to w postaci dwóch przystanków na tablicach informacyjnych z przebiegiem trasy w pojeździe, a nie jednego, jak teraz. Zdarza się, że prowadzi to do konsternacji wśród przyjezdnych, którzy policzyli sobie z tych tablic liczbę przystanków do przejechania i wysiedli z pojazdu nie tam, gdzie chcieli. - z ww. tablic zresztą ludzie chętnie korzystają, szczególnie podczas objazdów. Niestety w combino/tatrach/modernizowanych 105N z nich zrezygnowano. A wystarczy, że wyłączy się wyświetlanie/zapowiadanie przystanków, co szczególnie w tych ostatnich pojazdach jest częste, i poziom informacji pasażerskiej w pojeździe spada do zera. Na razie chyba tyle uwag, ale na pewno jeszcze coś się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: MPK traci pasażerów! IP: 80.51.91.* 28.08.07, 19:47 może mpk szkoda prądu na włączenie w nowszych tramwajach tablic informacyjnych i zapowiedzi o przystankach? nie wiedziałem, że to takie denerwujące dla kierowcy/motorniczego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr MPK traci pasażerów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 17:11 dla mnie denerwujace w MPK jest kilka rzeczy: 1. autobus lini 71- dojezdzam nim na uczelnie z wildy poniewaz zatrzymuje mi sie on kilka metrow od uczelni.jednak na ranne zajecia musze jechac tramwajem a raczej dwoma (przez co trace ok 20 minut) poniewaz autobus jest tak przeladowany ze nie da sie wsiasc (a wsiadam na wildzie).dobrze by bylo gdyby rano autobusy jezdzily czesciej (w godzinach 7-9) np co 7 minut,gdyż jak wiem wielu moich znajomych rezygnuje przez ten tlok z rannej podrozy autobusem. 2.ceny za bilety jednorazowe - nie sa moze strasznie drogie ale do tanich nie naleza.wogole dla mnie bilety czasowe sa lekkim bezsensem. w Irlandii np kupuje bilety sie nie na czas a bilety na przejazd ( i mozna jezdzic do woli az sie nie wysiadzie z autobusu) 3.Kupno biletow! czesto jest tak w dni swiateczne czy niedziele ze nie mam gdzie kupic biletu i chcac nie chcac jade na gape :( i tutaj przydalyby sie biletomaty moim zdaniem 4.Tramwaje-skrzyp skrzyp skrzyp! jesli MPK podwyzsza ceny biletow a komfort jazdy zmienia sie nieznacznie..hmm jest to lekki bezsens.. wyzsze ceny= wyzszy komfort ! 5.spoznienia- czesto jest tak ze autobus 71 jedzie opozniony badz nie jedzie wcale.. i czekam 30 min na autobus . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRZ MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 19:22 - menelstwo !!! - gonić to towarzystwo - zbyt mało podwójnych przystanków (np. PKP) - faktycznie denerwujace - rozwiązanie problemu tramwajów czekających aż któryś kierowca zjedzie na bok na moście Królowej Jadwigi - chociażby jakieś informacje dla kierowcow.... - kultura kierowców - m.in. nie wpuszczanie dobiegających osób podczas gdy tramwaj i tak czeka - jeśli chodzi o monitoring to można przecież zamontować wszędzie kamery i wykorzystać dyspozytorów do zgłaszania nadużyć podczas nocnych przejazdów - ostatnio poruszona sprawa reklam na całych pojazdach - (zakladajac ze sie okaze ze nie wplywa to na bezpieczeństwo pasazerow) to problem sygnalizowany przez starsze osoby że nie widać przystanków można rozwiązać montując wszędzie system informujący i mozna spokojnie dalej czerpac pieniadze z reklam - uwaga apropos głosowych systemów informujący - gubi się gdy autobus się spoźnia - zastosować rozwiązanie sterowane przez kierowce a nie czasowe - komkarta - doladowywanie (patrzac technicznie) mogloby sie spokojnie odbywac w kazdym kiosku tak jak to sie dzieje z doladowaniem telefonow komorkowych Podpisuje sie takze pod reszta pomyslow ww. wymienionych jak zwiekszenie ilosci pojazdow w szczycie P.S. Jesli chodzi o bilety to najlepszym rozwiazenim okaze sie nie podwyzszanie cen, a zaostrzanie kar - okaze przy najblizszym sprawozdaniu na temat podniesienia owych. Odpowiedz Link Zgłoś
yaspis MPK traci pasażerów! 25.08.07, 19:39 mnie MPK straciło jako pasazera kiedy w kwietniu czy w maju kupiłam liniówke 3 miesieczna na linie nr 2 na odcinku Rynek Wildecki - Marcinkowskiego czy tak trudno było poinformować mnie ze lada dzień nie bede mogła jezdzić ta trasą tzn. teoretycznie mogłam na tym bilecie dojechac na Towarowa i przesiaśc sie na 16 do Marcinkowskiego lub dojechac do Królowej Jadwigi i dojść na Marcinkowskiego piechota przy czym rozpoczynajac podróz na ul. Różanej wolałam iśc od razu piechota bez zbednego oczekiwania na spóżniajacy sie tramwaj po kilku dniach przesiadłam sie na rower bo trasa przez Wierzbiecice i Kulczyk Park jest całkiem przyjemna a jak zimą przestanie byc przyjemna kupie sobie samochód i.... mam w nosie ich kom-karty, brak punktów sprzedaży, niepunktualnosć (na Różanej przy dwóch liniach kursujacych z czestotliwością co 7 min zdazało mi sie czkac i 25 min a teoretycznie tramwaj powinien pojawiac sie co 3.5 min), chamowatych motorniczych wozacych ludzi jak krtofle, jeszcze bardziej chamowatych kontrolerów i ogólne w d...manie klienta :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic LP MPK traci pasażerów! IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 19:40 Mogły by być automaty do kupowania biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzyczka :) Muzyczka :) IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 21:12 Może dałoby się w tramwajach - chociazby w tylniej czesci wagonu jakies radio lub muzyke wlaczyc? Z pewnoscia umili to wielu osobom dojazd do pracy czy szkoly - mamy juz przeciaz grajace przystanki - co prawda dwa ale sa ! :) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Muzyczka :) IP: 80.51.91.* 28.08.07, 19:50 grające przystanki? gdzie dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś