l.george.l 26.08.07, 21:31 Wychodzi na to, że miasto dołożyło blisko 14 zł do każdego kilograma żywności przyniesionej przez gawiedź. Gdzie tu logika, gdzie tu rozum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 21:49 Dokładnie - przecież za koszty organizowania takiej imprezy możnaby kupić o wiele więcej jedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:24 jak zwykle to samo poznańskie myslenie. a pomyślcie teraz dlaczego Poz jest ciągle niedoceniany i nie mówi sie o nim za dobrze, ludzie są wykalkulowani do cna... brak słów. Pomyslcie czasem wszyscy poznaniacy nieschematycznie i niesztampowo, nie przez pryzmat pieniędzy w stylu ile z tego można jeszcze wyciągnąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejlub Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 21:54 A czy ktoś pomyślał, że te tłumy skaczące na "dachu" parkingu mogą spowodować katastrofe budowlaną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych zdziwiony?? IP: *.centertel.pl 26.08.07, 22:01 urzędas myślał, że wiara na wakacjach?? zdrowo się musi opieprzać, skoro nie zauważył rannych i popołudniowych korków na ulicach - albo chodzi na piechotę do roboty, albo leseruje, bo nawet wożony przez kierowcę coś by spostrzegł a może po prostu jest mądry inaczej, co raczej obstawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rety Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 22:25 dobrze że sie plac nad parkingiem nie zawalił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 23:29 a ja myślałam, że wszelkie koszta organizacji pokrywała firma pod której szyldem ta impreza się odbywała... ale Poznań zyskał, jako miasto w którym coś się dzieje, wystarczy do ubiegania się o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. inna sprawa, że poznaniacy wykazali się skąpstwem. jeśli 20 tys. osób przynosi 11 ton, to wypada 0,55 kg żywności na osobę. żenujące. nie wiem ile dokładnie kosztuje kg mąki czy ryżu czy litr oleju - ale pół kilograma to mniej niż dwa złote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryźliwy Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 08:54 > inna sprawa, że poznaniacy wykazali się skąpstwem. jeśli 20 tys. > osób przynosi 11 ton, to wypada 0,55 kg żywności na osobę. żenujące. > nie wiem ile dokładnie kosztuje kg mąki czy ryżu czy litr oleju - > ale pół kilograma to mniej niż dwa złote. To rzeczywiście nie wygląda imponująco, ale skoro nie wiesz ile kosztuje kilogram mąki czy makaronu to wnioskuję, że też się raczej nie dołożyłaś :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:28 ale Poznań zyskał, jako > miasto w którym coś się dzieje, wystarczy do ubiegania się o tytuł > Europejskiej Stolicy Kultury. widze ze ktoś jednak rozumie ideę promocji miasta, a nie jak przedmówcy. Do ubiegania sie o Europejską Stolice Kultury to jednak za mało jeszcze, rzekłabym kropelka w morzu potrzeb. Patrz Wrocław, ci wygraliby w cuglach. Co do skąpstwa to tutaj sie musimy poprawić poznaniacy, a nie marudzić obłudnie ze impreza za kosztowna była Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 23:51 ...z podanych cyfr wynika, że koszt 1 kg uzyskanej w ten sposób żywności / zakładam,że nieprzeterminowanej / wynosi 13zł64gr. Potwierdza to opinię,że państwo winno dożywiać potrzebujących, a nie bić piany, tym bardziej, że dojdą jeszcze koszty przechowania, przeglądania i dystrybucji.Gdyby odchudzić nieco portfele państwowych notabi-ich szmochody,komórki etc. to pieniędzy spokojnie wystarczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 23:55 No, organizatorzy nie popisali się za bardzo. Kiedy zobaczyłem ile scena zabiera placu + pasy zieleni, już wtedy czułem, że będzie gęsto. Takie imprezy z gwiazdkami latem odbywają się w każdym wiekszym mieście (Szczecin, Kraków, Wrocław) można by podpatrzeć i przewidzieć frekwencję w "okresie urlopowym", kiedy miasta są "wyludnione". Ale i tak szczytem pozostaje przejeżdzający przez tłum tramwaj! MPK, policja, prezydent miasta wyrażają zgodę na taki stan rzeczy niestety kilkudziesięcioletnie doświadczenie z imprezami masowymi nie pozwala przewidzieć takiej sytuacji! Wystarczylo zamknac ulice i ostrzec kierowcow pod parkingiem o konsekwencji parkowania tam tamtego wieczoru. Tak swoja droga nie uslyszalem zadnego komentarza odnosnie konstrukcji parkingu.Oczywiscie jest pewnie super wytrzymala, ale z jakieś przesło tysiąc ton skaczacych ludzisk...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 08:48 A którędy miał ten tramwaj jechać? Miał z szyn zjechać i pojechać chodnikiem? Nie trzeba było stawać na torowisku, nie byłoby wtedy problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
rwojtkowiak Re: Dantejskie sceny na placu Wolności 27.08.07, 11:07 tramwajów tam w ogóle nie powinno być, tak samo samochodów i autokarów, za to powinno być pełno policji kierującej ruchem i wyznaczającej objazdy!!! od tego jest taka impreza żeby stać wszędzie gdzie można, a organizator jest od tego żeby zapewnić bezpieczną zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:31 Na tym przykładzie widać że miasto doświadczenia w organizowaniu tego typu imprez nie posiada. Dużo muszą się jeszcze nauczyć od lepszych, jak Kraków, Wrocław, ta znienawidzona stolica i Gdańsk. Ale cóż skoro urzędnicy wychodzą z założenia że miasta promowac nie trzeba imprez muzycznych organizowac też nie trzeba, to czego można sie spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz tak wlasnie - organzacja... IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 23:56 No, organizatorzy nie popisali się za bardzo. Kiedy zobaczyłem ile scena zabiera placu + pasy zieleni, już wtedy czułem, że będzie gęsto. Takie imprezy z gwiazdkami latem odbywają się w każdym wiekszym mieście (Szczecin, Kraków, Wrocław) można by podpatrzeć i przewidzieć frekwencję w "okresie urlopowym", kiedy miasta są "wyludnione". Ale i tak szczytem pozostaje przejeżdzający przez tłum tramwaj! MPK, policja, prezydent miasta wyrażają zgodę na taki stan rzeczy niestety kilkudziesięcioletnie doświadczenie z imprezami masowymi nie pozwala przewidzieć takiej sytuacji! Wystarczylo zamknac ulice i ostrzec kierowcow pod parkingiem o konsekwencji parkowania tam tamtego wieczoru. Tak swoja droga nie uslyszalem zadnego komentarza odnosnie konstrukcji parkingu.Oczywiscie jest pewnie super wytrzymala, ale z jakieś przesło tysiąc ton skaczacych ludzisk...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: protestujemy przeciw takim głośnym imprezom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 00:40 takie głośne imprezy organizujcie daleko od centrum miasta na polach lub lotnisku - znowu ludzie nie mogli spać , władze miasta nie mają wyobraźni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 wyobraźnia księgowych, elektryków, aktywistów par IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 00:58 tyjnych widzi tylko efekty propagandowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: protestujemy przeciw takim głośnym imprezom IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 18:22 a kto tam mieszka? taki zarzut to już bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: protestujemy przeciw takim głośnym imprezom IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:33 Brawo! gratulacje za kompletny brak polotu. Miasto i ludzie POTRZEBUJA również takich imprez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 05:21 Dobry interes. Miasto wyłożyło 150 tys. zł. Kilo cukru, kosztuje z 3 zł? 11 ton to 11000 kg cukru lub innego jedzenia, kosztujące w sumie jakieś 30 tys. zł. Wychodzi z tego, że gdyby miasto dało na jedzenie, a nie na durny koncert, to można by było kupić z 50 ton jedzenia. Tak czy siak, głodni są do tyłu 30 ton papu. Podaję cenę cukru, bo nie sądzę, aby ktoś przyniósł kawior, a wielu na pewno chleb lub mąkę, które są przecież tańsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikroos Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 06:54 Po pierwsze: co to za "dobre miejsce na imprezy", skoro przy każdym większym wydarzeniu trzeba organizować objazdy, włącznie z przesuwaniem tras tramwajów?! Śmieszne i żałosne Po drugie: żałosny to pomysł, żeby miasto wykładało na imprezę kilkakrotnie więcej pieniędzy, niż wyłożyłoby zwyczajnie kupując jedzenie. No, ale przecież trzeba dołożyć Cerekwickiej i reszcie gwiazdeczek do gaży - swoją drogą ciekawe, czy chociaż jeden z artystów zrezygnował z honorariów? bo coś czuję, że wszyscy tłukli normalną gażę (mogę się mylić, zastrzegam). Krótko mówiąc, po mojemu wygląda to tak, że i miasto, i Bank Żywności, dały się - mówiąc nieelegacko - zrobić w konia, zasponsorować organizatorom i artystom (Stachursky - artystą? ROTFL, no ale niech będzie) zyski z imprezy. Po prostu żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURA Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 07:52 Jaka korzyść z tego koncertu: 1.Niezadowoleni widzowie 2.Obliczając koszty to miasto średnio za kilogram przyniesionej żywności zapłaciło 13,63 zł . Czy nie lepiej aby miasto za tak wydatkowane pieniądze zakupiło i rozdał np. 65 ton cukru , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtekl Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 07:57 To nie do końca Tak: 1. co do parkingu - jest zaprojektowany tak by wytrzymać dużo większy nacisk niż jest to możliwe przy takim koncercie - pisało się o tym sporo gdy był budowany - już wtedy mówiono, że Plac Wolności będzie miejscem dużych imprez estradowych(zastosowano normy dwa razu wyższe niż wymagane) 2. Nie można przeliczać kosztów koncertu na kg żywności - to koncert - jak sama nazwa wskazuje - "promujący" pewną akcję więc koszta trzeba podzielić przez liczbę widzów. Biorąc pod uwagę, że koncert w Polsacie obejrzało pewnie ok. 800 000 widzów (prime time) a koszta produkcji nie pokrywane przez miasto wyniosły kolejne 250 000 zł to koszt dotarcia z informację o akcji do każdego z tych widzów wyniósł ok 50gr - to tyle co wręczenie im ulotki a dużo bardziej skuteczne. 3. Miasto wydało na koncert 150 000 by się Promować. Nawet zakładając, że ten koncert oglądało w telewizji 800 0000 ludzi a na żywo 20 000 to koszt dotarcia do nich z przekazem - Poznań jest latem piękny, pełen gwiazd i robimy fajne imprezy" wyniósł ok 20gr/os. Pokażcie mi tańszą reklamę. Kiedy miasto wydaje setki tysięcy na Sylwestra pod Zamkiem (lokalna transmisja TVP3) czy grube miliony na festiwal Malta (zacny, ale trafiający do niszowej publiczności - nikt się nie burzy). 4. To że organizatorzy dali ciała z przygotowaniem do imprezy (zbyt późna informacja, brak zabezpieczeń wjazdu i wyjazdu z parkingu, brak objazdów dla autobusów i tramwajów – jest oczywiste. Można powiedzieć - to pierwsza taka impreza na Placu Wolności, ale nie jest to wytłumaczenie - tak doświadczony organizator jak Estrada powinien był wiedzieć lepiej co tam się może dziać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 08:10 No, w końcu jakiś głos rozsądku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 08:22 reszta forumowiczów chyba nie używa rozumi, dzięki ci kolego za głos rozsądku . Oczywiscie ze takie iprezy prznosza skutek w kazdym aspekcie . To jest przysłowiowa wętka..... no bo mozna przeciez dac jednorazowo 150tys , ale jaki to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomA Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.edica.pl 27.08.07, 09:20 A co to jest WĘTKA ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary pryk Wętka - bezrozumek IP: 83.238.194.* 27.08.07, 09:54 To teraz takie nowoczesne dzikie plemię kończące nauki na 4-5 klasie Sz.Podstawowej. Rzadko dobijają do 6 podstawowej stąd ten "wysoki" IQ. Oni uznają, ze edukacja Biedronia i Love Parade in Berlin wystarczą za całą edukacje. Tęczowa partia LSD im w tym pomoże aby sami mogli do końca rozkraść ten kraj. Oczywiście z supermenem - pijanym Kwachem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: argumenty promocji miasta przekonały mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:24 warto nawet dopłacić żeby promować królewskie stołeczne miasto Poznań, przypomnijmy, że to Poznań był pierwszą prastarą stolicą Królestwa Polskiego co potwierdzają wykopaliska na Ostrowiu Tumskim ( Gniezno jest drugą stolicą , potem Kraków i wreszcie bohaterska Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: argumenty promocji miasta przekonały mnie IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:44 wreszcie ktoś coś zrozumiał o co chodzi w promocji miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:10 no tak - ale głównym założeniem tej imprezy jest hasło - podziel się posiłkiem - to w takim razie jaki to sens, skoro wszyscy chcą się promować na talerzu ubogich? może lepiej jakby dali to żarcie tym ludziom, a nie dawali kasę na promocję. Polsat musiał na tym zarobić - cala reszta to wiadomo, przy okazji, a cel niby szczytny - niby, bo najmniej dostaną ci, dla których jest to robione. Jestem ciekawa ile kasy na to poszło z Polsatu :D ile gwiazdeczki dostały, albo jak one same nie chcą to oczywiście zespół musi dostać :D jak zwykle jadą po najbardziej potrzebujących i ich kosztem się bogacą i promują. Odpowiedz Link Zgłoś
rwojtkowiak Re: Dantejskie sceny na placu Wolności 27.08.07, 11:10 ad 4. pierwsza ale chyba po wybudowaniu parkingu, wcześniej już sie odbywały tam imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:40 Wreszcie ktoś kto rozumie o co chodzi w organizacji tego typu eventów. Zgadzam sie w całej rozciągłości z przedmówcą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sum Po1. Wyobraźnia, po 2. organizacja; 3. Nadzór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:04 Coś niedobrego dzieje się w naszym mieście. Czy to kwestia kompetencji ludzi? Czy inny diabeł w krzakach? Prezydent ztrudnia koordynatorów służ na ciepłych posadkach, nie zmyślam, sam się tym chwalił na konferencjach. Ci zbijają bąki na co dzień, a jak przychodzi co do czego to Wielka Siara i zagrożenie dla tysięcy ludzi. Systemowe arządzanie miastem przez p. Grobelnego daje efektyw postaci klombów na rondach i trasach wjazdowych do miasta ( całkiem ładnych ), lecz nie sprawdza się, gdy chodzi o konkretne sprawy. R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Pij Danone IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 10:21 Miasto dało sie wkręcić w kampanię promocyjną Danona. Ktoś za to powinien beknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kw Re: Pij Danone IP: 87.204.242.* 28.08.07, 15:47 Jak miasto mogló dac się wkręcic? co za bzdury, przecież to szczytny cel ile firm robi takie akcje? nie zrozumie ten kto nie zaznał głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
rwojtkowiak totalny brak myslenia... 27.08.07, 10:58 Potwierdza się to co pisałem w artykule o MPK, ludzie w tym przedsiębiorstwie nie potrafią myśleć, a Pani Gajdzińska to już przechodzi wszystkie granice. "Bo taką mieliśmy umowę" więc tramwaje jeździły. To ja się pytam tej Pani co tam robiły samochody nadzoru ruchu?! Przyjechały sobie na koncert?! Czy byli w pracy? Załogi które były na miejscu powinny być ukarane za celowe sprowadzanie na ludzi zagrożenia życia!! Czy Ci ludzie są ślepi? Czy Pani Gajdzińska wracając do domu zawsze prawą stroną chodnika widząc że tam stoi 40 pijanych pójdzie dalej tą stroną czy zmieni swoją drogę powrotu?! Dzisiaj się już nie dziwie, że ludzie awaryjnie otwierali drzwi w tramwajach. Raczej dziwie się, że tylko otwierali... W tłumie gdzie dużo osób jest już po piwie te tramwaje były jak iskra zapalna, a pewien mądry motorniczy który zaczął dzwonić i dzwonił tak w trakcie koncertu przez kilka minut prawie doprowadził do "wybuchu". No niestety Poznań nie dorósł do organizowania nawet takich lokalnych imprez. Jeszcze nie byłem na imprezie, która pod względem oranizacyjnym byłaby na zadowalającym poziomie. Przykro mi to mówić ale taka jest prawda. Miałem przyjemność oglądać finałowy mecz siatkarzy w Katowicach i widziałem, że wystarczy chcieć, pomyśleć i można wszystko zrobić. Na każdym skrzyżowaniu porządkowy, parkowanie tylko tak jak oni pozwolą... Może czas sobie uświadomić że pod tym względem Poznań ma bardzo dużo do zrobienia i bardzo dużo do najlepszych... Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Dantejskie sceny na placu Wolności 27.08.07, 13:00 Dobrze,że zostałam w domu i obejrzałam to w TV. I nie chodzi tu o to, żeby nie darować żywności ale o te niemiłosierne tłumy Był ładny koncert z tym, że trudno byłoby się tam dopchać do czegokolwiek i wytrwać w tym ścisku. Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Bo Poznań to kurde Szamotuły... 27.08.07, 16:45 Jak są wakacje i mecz to w mieście nie ma nikogo... Następnym razem taki koncert należy zrobić np na Placu Kolegiackim. Jest jeszcze ciaśniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Bo Poznań to kurde Szamotuły... IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 19:47 uuuu!!! prawde mówisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Bylo za darmo - ot i cala przyczyna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 17:14 Znam Poznaniakow od ponad 20 lat. I wiem, ze te tlumy to tylko, lub przede wszystkim, dlatego, ze za darmo bylo. A z domu wiekszosc przyniosla najtansze, by nie rzec nadajce sie do wyrzucenia, produkty. I tyle w sprawie. Smutne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poseniak Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:11 male pytanie: czy mi sie dobrze wydawalo ze kasia cerekwicka spiewala z playbacku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom@ Re: Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.icpnet.pl 27.08.07, 18:38 małe pytanie czy mi się wydawało czy cerekwicka miała czerwone majtki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan2komnen Dantejskie sceny na placu Wolności IP: *.izacom.pl 27.08.07, 19:10 Motłoch miał igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś