wojtkow 01.10.07, 22:17 Nie Signity ale Sygnity (firma powstała z fuzji Emaxu i Computerlandu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rozczarowany Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 22:26 Zgnity znowu dał ciała na całej linii. Tylko pogratulować Odpowiedz Link Zgłoś
odik Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi 01.10.07, 22:48 Chcieli dobrze, a wyszło jak zawsze. Niestety należę do grona studentów pierwszego roku, którzy będą musieli przez to niepotrzebnie przepłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.icpnet.pl 01.10.07, 22:50 Niedoinformowanie studentki pierwszego roku. Biblioteka Uniwersytecka wydaje karty biblioteczne studentom którzy nie posiadają legitymacji elektronicznej. Dobrze by było najpierw się dowiedzieć a później wypowiadać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poseniak Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.eastwest.com.pl 01.10.07, 23:04 szczegolnie na 5 roku ta nowa legitka bedzie mi bardzo potrzebna... a jak bedzie wygladac pkp, czy tam je uznaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student czegos tu nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 23:07 W artukule dziennikarka pisze ze prof. Stanisław Lorenc, skarży się na prywatną firmę ktora niby utrudnia im wydawanie legitymacji bo sie obawia zwrotu kaucji. Troche to niespojne i sprzeczne z tym ze ta sama dziennikarka pisze zrobiono juz ponad 27 tys legitymacji i ze z tego co wynika z artukułu dalej są robione legitymacje z funkcja komkarty. Nie pamietam tylko gdzie ale ostatnio slyszalem ze uczelnie mialy powazne klopoty z zakupem samych kart bo jakas francuska firma ktora dostala zamowienia spozniala kolosalnie sie z dostawami (podobno najgorzej wyszlo to na naszej UAM!!! ciekawe czy to prawda?). ELS mialy byc juz w zeszlym roku ale zorganizowany pod egida UAM zakup kart upadl z powodu protestow jakiejs firmy ze Szczecina. Sprawa miala final w sadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doogroo Re: czegos tu nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 23:37 idź do wyborczej. bełkot jak znalazł. nadajesz się na dziennikarza. nie wiesz - nie pisz. chcesz wiedzieć? tak trudno poszukać? jak google Ci nie pomagają polecam zacząć od vagla.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: czegos tu nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 23:45 aha znalazlem, na prawo.vagla.pl, dzieki. Czyli ten mega przetarg organizowala Politechnika P. a nie UAM. Dzieki i sorki Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Masowy zwrot kaucyj 02.10.07, 00:57 Wiele hałasu o nic. Przecież większość biletów okresowych to bilety imienne, które niestety nie podlegają zwrotowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Masowy zwrot kaucji 02.10.07, 06:48 > Wiele hałasu o nic. Przecież większość biletów okresowych to bilety > imienne, które niestety nie podlegają zwrotowi. Nie jest prawdą jakoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doogroo Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 23:43 "W praktyce więc każdą kartę trzeba drukować dwa razy: raz na maszynie uczelnianej, drugi raz na drukarce firmy. A to zajmuje dużo czasu." A GW jak zwykle: pla, pla, pla... I co niby drukują na tej karcie drugi raz??? Ano NIC! Dziennikarstwo podwórkowe. Firma wgrywa własną aplikację obsługującą sieciówkę elektroniczną, do pamięci karty. W tej pamięci może występować wiele takich aplikacji. Ale dostęp do karty nie oznacza swobodnego dostępu do aplikacji. Nie wdając się w szczegóły techniczne, firma chce uniknąć sytuacji w której Centrum uzyskałoby POTENCJALNĄ możliwość manipulowania treścią zarządzaną przez aplikację (czyli de facto ważnością i charakterem biletu). Wiem, że to nie jest łatwe ani do wytłumaczenia, ani do zrozumienia, ale tekst o drukowaniu jest poprostu bez sensu. Szczególnie w kontekście dalszych zdań... Odpowiedz Link Zgłoś
reversed Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi 02.10.07, 01:00 Gość portalu: doogroo napisał(a): ["wgrywanie" aplikacji KOMKARTY na ELS] > Firma wgrywa własną aplikację obsługującą sieciówkę > elektroniczną, do pamięci karty. W tej pamięci może występować > wiele takich aplikacji. Ale dostęp do karty nie oznacza > swobodnego dostępu do aplikacji. Nie wdając się w szczegóły > techniczne, firma chce uniknąć sytuacji w której Centrum > uzyskałoby POTENCJALNĄ możliwość manipulowania treścią > zarządzaną przez aplikację (czyli de facto ważnością > i charakterem biletu). > > Wiem, że to nie jest łatwe ani do wytłumaczenia, ani do > zrozumienia, ale tekst o drukowaniu jest poprostu bez sensu. > Szczególnie w kontekście dalszych zdań... Ehem, dzwonią, ale nie w tym kościele. Trzeba właśnie wdać się w szczegóły techniczne, żeby zrozumieć sytuację. Ale do rzeczy. Onegdaj firma Emax przygotowała dla MPK w Poznaniu prosty system biletu elektronicznego wykorzystujący karty elektroniczne wyposażone w układ pamięciowy funkcjonujący w standardzie Mifare. Ten bilet elektroniczny to KOMKARTA właśnie. Z racji słabego potencjału technologii Mifare KOMKARTA jest tylko przedpłacanym biletem okresowym w wersji imiennej i na okazciela. Początkowo Emax sprzedawał KOMKARTę pobierając 8,00 zł w promocji, a później złotych 16,00. Po przegranym procesie w sprawie sprzedaży KOMKARTy, 16,00 zł zamieniono na tzw. kaucję, którą można odzyskać po zwrocie KOMKARTY. Rozwiązanie jakie wdrożono do eksploatacji uniemożliwia "dogrywanie" innych "aplikacji" (czyt. zapisów w pamięci układu zbliżeniowego Mifare), ponieważ genialna KONKARTA tak się tam rozpycha, że zajmuje całą pamięć. Kiedy pojawiła się ELS od razu jej koncepcja zakładała możliwość umieszczania na niej aplikacji innych niż tylko legitymacja studencka. Od początku było też poza wszelką dyskusją, że podstawowy zestaw takich aplikcji to triumwirat ELS, karty bibliotecznej i elektronicznego biletu komunikacji miejskiej (dowolnej). Aplikacje ELS miały być umieszczane w układzie procesorowym - układ zbliżeniowy był tylko opcją. ELS z funkcją KOMKARTY miały powstawać podczas jednokrotnego przejścia przez jedną drukarkę (nadruk i programowanie procesora tudzież Mifare). Upór Sygnity (dawniej Emax) spowodował opóźnienie w rozpoczęciu produkcji ELS lekko licząc przynajmniej pół roczne. Dobrze, że w ogóle się to udało jakoś dopiąć jak mówią ludzie z Politechniki. Wobec uporu Sygnity karty przechodzą więc przez drukarkę i "dozownik" (nazwa mojego autorstwa na podstawie zasłyszanych opowieści o wyglądzie maszyny) gdzie zawartość pamięci układu Mifare programowana w drukarce jest zabezpieczana kodami Sygnity. Politechnika proponowała bezpieczne i w pełni zautomatyzowane rozwiązanie, ale Sygnity kurczowo trzyma się anachronicznego technicznie systemu. Nie dość, że mamy podwójną robotę przy każdej ELS, to jeszcze absurd zmuszania ludzi do chodzenia do wytypowanych punktów MPK gdzie muszą wypełnić kwita taki jak na KOMKARTę i dopiero wtedy łaskawie sprzeda się im bilecik. Był taki test natomiast, w którym ELS z funkcją KOMKARTY wzięto z Centrum i w pierwszym kiosku wykupiono bilet. Wniosek na KOMKARTę studenci mogą przecież wypełniać elektronicznie, podpisać przy odbiorze legitymacji a odpowiednie dane można przekazywać między systemami drogą elektroniczną w ustalony sposób. Wystarczy tylko patrzeć w przyszłość i mieć trochę dobrej woli + wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.crowley.pl 02.10.07, 12:50 > Ehem, dzwonią, ale nie w tym kościele. Trzeba właśnie wdać się w szczegóły tech > niczne, żeby zrozumieć sytuację. Ale do rzeczy. Widzę, że słyszysz te dzwony trochę głośniej, ale do kościoła jeszcze daleko. Żeby obiektywie ocenić całą sytuację trzeba znać pewne szczegóły z obu stron. Po przeczytaniu Twojego posta domyślam się, że stoisz po stronie Politechniki, ale kompletnie nie orientujesz się jak sytuacja wygląda po stronie Sygnity. Pisząc > Upór Sygnity (dawniej Emax) spowodował > opóźnienie w rozpoczęciu produkcji ELS lekko licząc przynajmniej > pół roczne. Dobrze, że w ogóle się to udało jakoś dopiąć jak mówią > ludzie z Politechniki. potwierdzasz, że nie do orientujesz o co w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi 02.10.07, 12:59 a co nas obchodzi Sygnity??? jak im cos nie pasuje to niech spieprzaja, zglosza sie inne firmy chetne do wspolpracy, dlaczego oni maja prawo decydowac o czymkolwiek? maja robic to co im sie kaze i to w rozsadnym czasie, widac ze juz wczesniej postawili na ch..owe rozwiazania to teraz powinni w ogole z nich zrezygnowac a nie upierac sie przy swoim i blokowac prace, won z nimi! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
reversed Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi 02.10.07, 17:15 Gość portalu: m napisał(a): > Widzę, że słyszysz te dzwony trochę głośniej, ale do kościoła jeszcze daleko. > Żeby obiektywie ocenić całą sytuację trzeba znać pewne szczegóły z obu stron. Ok, jesli je znasz i masz odwage opisac to będzie great. > po przeczytaniu Twojego posta domyślam się, że stoisz po stronie Politechniki, Stoję po stronie faktów. Ale, ale - a może Ty jesteś po stronie Sygnity? > ale kompletnie nie orientujesz się jak sytuacja wygląda po stronie Sygnity. Z technicznego punktu widzenia zintegrowanie funkcji KOMKARTY w ELS nie jest *żadnym* problemem. Problemem okazuje się natomiast to co poza techniką - a to kaucja (żeby tylko czasami nie trzeba było zwracać jak sądzę), a to formularze, a to jeszcze coś. > potwierdzasz, że nie do orientujesz o co w tym wszystkim chodzi. Wprost przeciwnie. Orientuję się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waznosc legitki stare legitki są wazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 23:52 chcialam zauwazyc ze studenci pierwszego roku, ktorzy juz we wrzesniu jezdzili na zajecia, mieli jeszcze legitymacje licealna,wazna do konca wrzesnia wiec po co takie gadanie ze nie moglikozystac z ulgi, problem jest teraz skoro legitek jeszcze nie ma, jestescie studentami, przysluguje wam prawo do ulgi a uczelnia nie wywiazala sie z umwy jaka jest dostarczenie legitymacji i g... studentow powinno to obchodzic ze maja problemy, i mozecie domgac sie od uczeli zwrotu kosztow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kliks Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.icpnet.pl 02.10.07, 00:20 Polibuda miała już mieć to w zeszłym roku ale przez cały rok zbierali fotki od studentów więc pomysł nie wypalił, ja do dziś im nie dałem odpowiedniej fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 02:37 A co mi zrobią jak nie wyrobię tej legitymacji. Mam KomKartę, papierową legitkę, kartę biblioteczną. Za wszystko płaciłem a teraz mam znów płacić za wyrobienie nowej. Niech mnie Lorenc w d**ę pocałuję. Nie wyrabiam i tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Nic nie zrobią 02.10.07, 09:12 Na polibudzie na przykład podbija się stare legitki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka20 Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 10:47 Niektóre uczelnie, to mają ale problem. My w WYZSZEJ SZKOLE NAUK HUMANISTYCZNYCH I DZIENNIKARSTWA nowe legitki dostaliśmy już ponad rok temu, jak tylko zaczął się poprzedni rok akademicki. I problemów z biletami nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.icpnet.pl 02.10.07, 11:12 nic mi nie mow o tej szkole WSNHiD! jeden dziekanat na wszystkich studentów,a planu zajeci do dzisiaj nie ma ! a placimy grubą kase . Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka20 Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.07, 22:46 I tu niestety przyznaję Tobie całkowitą rację. Rok temu juz dawno był plan na semestr. Teraz w kulki lecą. Ale temat jest o legitkach, a tu nie można nic uczelni zarzucić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom a stara? IP: 212.126.26.* 02.10.07, 16:27 mam starą legitke studencka ważną do 31 października. w czerwcu sie obroniłem, czyli w sumie skonczylem studia. czy ta stara mimo wszystko bedzie mi dawac jakies znizki jeszcze do konca tego miesiaca, jak beda juz legitymacje nowe?zeby nie bylo,ze w pociagu mi wlepią mandat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: google Re: a stara? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 17:31 Tak - stara legitymacja (papierowa, na ktorej znajduje się napis, ze uprawnia do 50% zniżki na PKP) zachowuje cały czas ważność. Można ich używać do końca tego roku (no chyba, że tak jak u Ciebie jej ważność kończy się z koncem października). Po tym terminie można używać tylko legitymacji ELS lub legitymacji papierowej ale wydanej na nowym wzorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jane Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.solarme.pl 02.10.07, 16:42 bałagan to jest z tymi zdjęciami. wydałam krocie na fotografa, żeby zrobić zdjęcia a baba w dziekanacie nie potrafiła mi powiedzieć dlaczego jest nieprawidłowe... bo nie to rozszerzenie, bo piksele, bo dpi.... kase płaciliśmy na początku zeszłego roku a o zdjęciach sobie przypomnieli dopiero na koniec roku (że niewłaściwe są), teraz mają pretensje, że studenci zdjęć nie dali....każdy dał jakie miał. syf kiła i mogiła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reversed Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.cc.put.poznan.pl 02.10.07, 16:48 Czego trzeba dowiesz się tu: www.put.poznan.pl/rekrutacja/dokumenty/zdjecia-cyfrowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Developer Re: Bałagan z nowymi legitymacjami studenckimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 17:39 Ale to fotograf jest winny a nie uczelnia! Są pewne wymagania, które należy spełnić. To jest dokument państwowy! Pani w dziekanacie wydając go bierze odpowiedzialność. Jeżeli zdjęcie by było ok to by nie było problemu. Każda uczelnia jasno na swoich stronach ma przedstawione wymagania (akceptowany format zdjęcia, minimalna rozdzielczość), które student powinien spełnić. Odpowiedz Link Zgłoś