Dodaj do ulubionych

Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 10:31
czy miasto ma jakiś globalny pomysł na rewitalizację rejonów Nadolnika, stacji
Poznań-Wschód? przecież tam jest menelstwo i penerstwo.
czy nowa linia tramwajowa z Zawady na stację Poznań Wschód odmieni sytuacje?
pewnie nie...
Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.piastlan.net 26.01.08, 12:01
      A ja jestem biednym studentem z 750 złotych na miesiąc, stać mnie na wynajęcie
      pokoju i nie narzekam. Jak ktoś ma 1100 zł. i 110 m2, mieszka sam to jest
      nienormalny i tyle. Znaczy to tylko o jego niegospodarności oraz przepijaniu i
      przepalaniu wszystkiego co ma.
      • Gość: bn Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: 85.134.142.* 26.01.08, 13:56
        Wybacz dziecko, ale musisz od tego 1100 odliczyć 400pln na
        lekarstwa, zostaje 700, a teraz spróbuj za to wyżyć z rodziną.
        A zresztą pogadamy ja dorośniesz.
        • Gość: lol Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.icpnet.pl 26.01.08, 14:23
          to jak jest rodzina, to tez przynosi dochod, np zona. cena niecałe 10zł za m2
          jest super okazyjna - wyobraz sobie mozliwosc wynajmu kawalerki 30m2 za 300zl -
          przeciez to taniej niz oplaty eksploatacyjne w nowym mieszkaniu od dewelopera!!!
          ja mam 1100zł i zona ma 1100zł i mamy kredyt mieszkaniowy i mieszkamy w
          kawalerce. I co najwazniejsze nie narzekamy, bo od nikogo nie dostalismy 40 lat
          mieszkania za darmo, Komuna spaczyła wam umysły
        • Gość: hmmm a rodzina nic nie robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 00:08
          mieszkańcy młyna od wielu lat wiedzieli, że siedzą na bombie
          zegarowej - w domach, których nie są właścicielami - czyli tak,
          jakby w hotelu, który może pewnego dnia skończyć działalność - i tak
          się stało.
    • Gość: RB Maciej Kuk i Zielony Marcelin to gruba kombinacja. IP: *.echostar.pl 26.01.08, 19:10
      Współczuję lokatorom.
    • Gość: Irasiad 9,73 za 1m2 super cena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 20:59
      973 zł za 100 metrowe mieszkanie!
      Ja chce takie. Nawet rozwalone. Nawet do całkowitego remontu.
      Natychmiast wezmę kilka takich mieszkań:)
      Obecne 9,73 za 1m2 to jeszcze nie jest nawet stawka rynkowa bo ta jest dwa razy
      wyższa.
      W 1991 chyba roku rząd zapowiedział 13 letni okres dochodzenia do czynszów
      rynkowych. Minęło lat 16 i teraz co niektórzy podnoszą lament, że nie mają gdzie
      mieszkać i im za drogo.
      Trzeba było w latach 90 pojść do banku i wziąść kredyt na zakup mieszkania.
      Mieszkanie kupic i wynająć na wolnym rynku za stawki rynkowe. Dochód z wynajęcia
      pokrył by przez nastepne 15 lat prawie cały kredyt a przynajmniej jego znaczna
      część. Przez 16 lat mieszkać za grosze a pobierać czynsz od wynajmu swojego
      mieszkania i spłacać kredyt. Teraz mozna sie wypiąć na Nadolnik i powiedzieć -
      "Bujajcie sie palanty idę na swoje"
      Wielu tak zrobiło i nie żałują.
      Problem w tym, że większość myslała, że bedą mieszkać wiecznie za grosze a
      państwo lub własciciele kamienic będą ich utrzymywać i do nich dopłacać.
      Źle myślała.
    • es_zet_pe Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? 26.01.08, 21:05
      Lofty, modny industrial, pewnie to nazwą Stary Młyn albo jeszcze
      lepiej Old Mill, a ludzi którzy to miejsce przez 40 lat pracowali i
      tworzyli, wyśle się na bruk. Witamy w Nowym Świecie Konsumpcji.
      • Gość: poznanianka Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.icpnet.pl 26.01.08, 22:50
        ale głupoty piszecie - większość tych ludzi to emeryci. A ty - ciemny studencie
        - żyj za 1100 zł. Opłać czynsz, jedzenie i lekarstwa. A wtedy pogadamy - pewnie
        byś ich wysłał do domu starców - żeby taniej. to co się dzieje w tym kraju to
        paranoja - stawki za wynajem rynkowe - szkoda tylko, że emerytury mają nie rynkowe.
        • Gość: Irasiad Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 23:12
          > byś ich wysłał do domu starców - żeby taniej. to co się dzieje w tym kraju to
          paranoja - stawki za wynajem rynkowe - szkoda tylko, że emerytury mają nie rynkowe.
          Do opieki nad słabszymi, emerytami itd. jest rząd a nie właściciel kamienicy czy
          budynku. Wszyscy płacimy podatki i z tych podatków rząd ma pomagać słabszym.
          Rzadowi łatwiej zmuszać włascicieli do wynajmowania mieszkań ponizej wartosci
          rynkowej niz zadbac o słabszych w inny sposób.
          Co byś powiedział jakby do twojego mieszkania rząd zakwaterował kilka osób i
          kazał ci wynajmowac im pokój za 10 zł za 1 m2.
          Gwarantuję, że byłbys pierwszym który mówi o niesprawiedliwości.
          Żal mi tych ludzi ale to wszystkie poprzednie ekipy rządzą ce są winne zaniedbań
          w tej sprawie a nie obecni właściciele kamienic czy budynków. Ich tylko zmausza
          sie do alimentowania na rzecz obcych sobie ludzi.
          16 lat to wystarczajacy okres czasu na zadbanie o swoje sprawy, zmiane
          mieszkania, przeprowadzkę itp. 16 lat to także odpowiedni okres na wybudowanie
          przez rząd mieszkań socjalnych.
          No ale jak sie woli pieprzyc o kometach, rozdawać majatek za półdarmo
          kosciołowi, łozyc na rydzyka, swiatynie opatrznosci, utrzymywac katechetów,
          kapelanów w wojsku, policji, słuzbach celnych, lesnictwie i gdzie tam jeszcze to
          takie sa efekty.
          Nie ma sie czemu dziwić.
          Tylko jak zawsze zwykly obywatel dostaje pod du..e
    • miccyg Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? 27.01.08, 00:04
      heloł!!! komuna się skończyła, nie ma nic "bo mi się należy", pracował przez 40
      lat i mieszkał za darmo, nie mógł sobie odłożyć? czegoś wybudować? lepiej teraz
      narzekać!
      • walek_z_lasu Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? 27.01.08, 09:07
        Odłożyć - z głodowej pensji? Człowiek bierny i "dziecko komuny" - ma
        wybudować? Syty głodnego nie zrozumie...
        • Gość: Irasiad Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 10:44
          > Syty głodnego nie zrozumie...

Przez 40 lat "syty" musiał rozumieć "głodnego" i dawac mu mieszkanie za póldarmo
          i było dobrze teraz "głodny" musi zrozumieć "sytego", że 40 lat dawania sie
          kończy i "głodny" aby przestac byc głodny musi ruszyć głową a nie tylko czekac
          aż mu cos dadzą. Takie czekanie jest destruktywne bo "głodny" przez te 40-50 lat
          wychował nowe pokolenia "głodnych" którzy czekaja az im "syci" cos dadzą.
          To wszystko przypomina mi sytuacje z dentystą.
          Przez ostatnie prawie 20 lat wszystkie rzady zamiast naprawdę rozwiazywać
          problemy "glodnych" zajmowały sie pie..mi a nie konkretna pracą. Dawały zatem
          na ból zęba pastylki przeciwbólowe. Pastylki były ładne, kolorowe i działały i
          co najwazniejsze były prawie za darmo gdyż rzady zamiast za nie płacic kazały
          finansowac je przez włascicieli kamienic.
          Teraz gdy wszystkie zeby sie popsuły i nie ma czym gryźć a ból staje sie nie do
          zniesienia i własciciele nie chca juz płacic za pastylki trzeba wszystkie kły
          usunąć a że rząd nie ma na lekarstwa pieniedzy kaze to zrobić włascicielom
          kamienic bez znieczulenia.
          • walek_z_lasu Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? 27.01.08, 20:49
            Ileż w Panu cynizmu; cechuje Pana brak miłosierdzia dla maluczkich,
            Panie liberalny;-)
            • Gość: Irasiad Re: Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 22:16
              Cynizmu? Miłosierdzia?
              Miłosierdzie moje i mojej rodziny objawia sie tym, że od 50 lat czyli od pół
              wieku w naszej rodzinnej kamienicy mieszkaja obcy ludzie których wmusił nam
              kwaterunek. Za mieszkanie nie płaca lub płaca tak mało, że nie starcza na jej
              utrzymanie i remont. W tym czasie my własciciele mieszkamy w obcym wynajetym za
              rynkową stawke mieszkaniu bo w swoim domu nie mozemy mieszkać ze względu na brak
              wolnych lokali.
              Może teraz Pan przejmie na najblizsze 50 lat utrzymanie naszych lokatorów?
              Bedziemy niezmiernie wdzieczni. Moze nawet zaczniemy patrzec mniej cynicznie na
              otaczający nas świat.
              Łatwo mówic o miłosierdziu i wymagac go od innych jak sie za nie nie płaci.
          • Gość: kwk przesadzacie - wlasciciel juz zaproponowal miesz.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 00:02
            wlasciciel juz zaproponowal nowe mieszkania lokatorom - to, że
            czynsz wynosi 800 zł, to nic dziwnego - dziwne jest to, że oni tam
            mieszkali na takich dużych mieszkaniach za taką taniochę.
            jak pisze autor artykułu - developer się z ludźmi dogada, bo to w
            jego interesie i ma to wkalkulowane.
    • Gość: wislander Wolę emeryta od snobów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 18:16
      ...
    • Gość: Sa Lofty w młynie na Nadolniku. Co z lokatorami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 23:25
      Ten kolo KUK to chyba kręci(ł) coś z WCN, działki Grzybowo tak mi
      się kołacze po głowie...
    • Gość: Obszczymurek Lofty na Nadolniku?? IP: *.osprey.ie 28.01.08, 01:38
      Nieopodal nowopobudowanych blokow komunalnych, tuz nad smierdzaca
      Glowienka, w sasiedzwie niezliczonych warsztatow blacharskich,
      smolarni, hurtowni mat. budowlanych i opon, monopolowych 24h oraz
      takiej sobie ludnosci miejscowej, ni to dzikiej ni to cywilizowanej?

Ciekaw jestem jakiz to znowu niebanalny biznesmen, tudziez wziety
      artysta-ekscentryk bedzie chcial zamieszkac w takich loftach? Bo bez
      gruntownego planu rewitalizacji okolicy oraz postepujacej za nia
      wymianie lokalnej populacji cienko to jakos widze. No chyba, ze sie
      w porywie geniuszu mlyn ogrodzi jakims szpetnym plotem z blachy
      falistej, a przy bramie postawi plastikowa budke z wasatym cieciem
      z "Solida", hehehe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka