Gość: mn Fotografia tej angielki Jane H IP: *.adsl2.versatel.nl 28.01.08, 23:05 Czy widzia ktos w internecie fotografie tej angielki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.01.08, 23:07 Dla mnie wyglad,twarz nie ma znaczenia w tym przypadku.Ja sam prawdopodobnie mial bym kamienna twarz przy wyroku(jakby to na mnie padlo)dlaczego?,dlatego ze swiat sie juz zawalil,i mozna albo krzyczec albo stac jakby ktos walnal cie mlotkiem w leb bez swiadomosci tego co sie stalo.I nie zmieni tego nawet wyglad Jakuba w gazecie angielskiej podaje link news.bbc.co.uk/1/hi/england/devon/7213695.stm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rany julek Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.nysa.3play.net.pl 28.01.08, 23:09 Koszula zniknęła, właściciel komórki, znalezionej przy zgwałconej został zwolniony do domu. Chlopak nie był nacpany żeby nagle po 24 latach kogoś brutalnie zgwałcić. Co, nagadała mu, odszedł od grupy bo chciał załatwic swój pierwszy w życiu gwałt? Niektórzy (moralni prawicowcy, piewcy IV RP) twierdząc ze ktos jest nienormalny próbuje sam sie dowartosciować. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 28.01.08, 23:41 Skąd wiesz że nie gwałcił wcześniej w Polsce? Myślę że teraz jest czas dla polskiej policji i prokuratury na przejrzenie jeszcze raz wszystkich niewyjaśnionych przypadków gwałtu z ostatnich, powiedzmy, 10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala kolejny zbokol z poznania po paetzu i krollopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 23:24 nhanba polski hanba sku..onego poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacoL Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: 80.54.43.* 28.01.08, 23:25 Czemu się dziwicie Herbatniki zrobiły nas w 39 i tak samo teraz. Przykro mi jest że tak potraktowali naszego Rodaka. To jest taka rasa że jak się nim nic nie składa to Człowiek jest winny. Niech im ziemia lekką będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 28.01.08, 23:43 Gość portalu: JacoL napisał(a): > Czemu się dziwicie Herbatniki zrobiły nas w 39 i tak samo teraz. > Przykro mi jest że tak potraktowali naszego Rodaka. To jest taka > rasa że jak się nim nic nie składa to Człowiek jest winny. Niech > im ziemia lekką będzie. Taaaaaak, bo najważniejsze że to wredni "Angole" dręczą naszego rodaka, nie ważne że chłopak zgwałcił i zmasakrował kobietę, tak? To jest moralność spod znaku PiS i LPR... Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 23:30 Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Wg mnie prokurator miał bardzo mocne dowody (przede wszystkim DNA. Na korzyść Jakuba wg mnie przemawia tylko dobrowolne oddanie próbki. Ta obrona jakaś dziwna była. Nie powołano istotnych świadków, którzy mogliby potwierdzić jego wersję. Nie chciano dodatkowego badania DNA, nie sprawdzili bilingów itd... Niestety dobra opinia środowiska dla mnie nie jest przekonująca w najmniejszym stopniu. Dlatego nie dziwię sie, że zapadł surowy wyrok. Realnie oceniając Jakub T. nie miał nic na poparcie swojej linii obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 28.01.08, 23:46 I to jest zdrowe podejście. Nigdy się nie dowiemy jak to wyglądało naprawdę na 100%, ale z tego co zostało przedstawione podczas procesu - czyli wtedy kiedy było miejsce na przedstawianie dowodów za i przecie winie Jakuba T. - niemal wszystko świadczy przeciwko niemu. Obrona nie potrafiła wzbudzić nawet wątpliwości, o obaleniu jakiegokolwiek dowodu czy poszlaki nawet nie mówiąc. Gdybym był w tej ławie przysięgłych, głosowałbym od początku w jeden sposób - GUILTY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie prawnik Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: 76.186.150.* 28.01.08, 23:31 Nie jestem prawnikiem, ale: 1. W POLSKIM prawie karnym watpliwosci przemawiaja na KORZYSC OSKARZONEGO. 2. Lawnicy z tej samej miejscowosci, bardzo nieprawidlowo. W tym wypadku to nawet podswiadomie do glosu dochodza emocje. 3. Poganianie przez sedziego "macie jeszcfze 2 godziny" tez nie jest zgodne z prawem. 4. Czemu nie jednomyslnosc, tylko 11 z 12? Radzilbym ogladnac klasyke "12 gniewnych ludzi". Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 28.01.08, 23:37 Gość portalu: Nie prawnik napisał(a): > Nie jestem prawnikiem, ale: > 1. W POLSKIM prawie karnym watpliwosci przemawiaja na KORZYSC OSKARZONEGO. To baaardzo nieprecyzyjne. NIEDAJĄCE się ROZSTRZYGNĄĆ wątpliwości rozstrzyga sie na korzyść oskarzonego. Tu takich nie było. > 2. Lawnicy z tej samej miejscowosci, bardzo nieprawidlowo. W tym wypadku to > nawet podswiadomie do glosu dochodza emocje. No ale tak juz jest w ichnim prawie. > 3. Poganianie przez sedziego "macie jeszcfze 2 godziny" tez nie jest zgodne z > prawem. > 4. Czemu nie jednomyslnosc, tylko 11 z 12? Bo tak stanowia przepisy. Zaproponuj im, żeby zmienili. > Radzilbym ogladnac klasyke "12 gniewnych ludzi". A ja radziłbym nie czerpać wiedzy o prawie z filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc A moze ustanowic przepisy, ze jak policja... 28.01.08, 23:45 ... oskarzy to jest sie automatycznie winnym? Tez wtedy bedzie sie skazanym zgodnie z prawem. A ile forsy sie zaoszczedzi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 29.01.08, 01:48 ...tym bardziej, że w rzeczonym klasyku jest mowa o procesie w którym główną rolę odgrywają zeznania świadków i poszlaki. Nie ma tam nic o materialnych dowodach. Nie ma odcisków palców (bo dyć nie DNA) na nożu itp. Aby 12 gniewnych ludzi dopasować do tego procesu należałoby usunąć spermę z ofiary. I mówiąc szczerze to wątpię, że bez badań DNA by go skazali. Filmy są niewyraźne a świadków nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie prawnik Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: 76.186.150.* 29.01.08, 17:56 Raz jeszcze, NIE jestem prawnikiem. "Wiedza z filmow" w tym wypadku nie dotyczy wymiaru sprawiedliwosci per se, dotyczy natomiast ludzkich reakcji. Starczyl jeden ktory mial watpliwosci i ... przekonal pozostalych 11. I to nie bylo "bo ja tak mysle", ale precyzyjne punktowanie bledow i emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (P)iurysta Ale mają duralex w tym UK IP: *.diversion.volia.net 28.01.08, 23:36 Dla nie znających łaciny wyjaśniam, że chodziło mi o paremię dura lex sed lex czyli ciężkie prawo ale prawo Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Zasadniczy problem! 28.01.08, 23:42 Nie wiemy czy Jakub T jest winny czy nie. Za malo wiemy o sprawie. Problem jest taki, ze angielski system sprawiedliwosci jest monstrualnie niewiarygodny (typowa sprawa: Stefan Kiszko). Zatem ciezko jest dyskutowac o winie czy jej braku Jakuba T. Jezeli na koniec wyjdzie, ze jest winny to mnie nie zdziwi. Jezeli wyjdzie, ze jest niewinny tez mnie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Zasadniczy problem! 28.01.08, 23:49 qfc napisał: > Nie wiemy czy Jakub T jest winny czy nie. Za malo wiemy o sprawie. To Twoja subiektywna opinia. W ąświetle tego co oskarżenie i obrona przedstawił podczas procesu, jest winny w całej rozciagłości. Jeżeli można o czymś dyskutować w kontekście maksymy "dura lex sed lex", to chyba tylko o drakońskim wymiarze kary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Bzdury piszesz IP: 92.3.51.* 29.01.08, 09:58 QFC nie ma zadnych subiektywnych opinii, bo sprawa Stefana Kiszki np. jest realna. Kara nie jest drakonska bo, jezeli facet to drobil co mu sie zarzuca, to kara 8 lat kiblowania (juz z rokiem zaliczonym), moze nie jest lekka, ale jest wyrozumiala. Byc moze nawey wyjsc wczesniej. (Nie wiesz o czym piszesz: w Anglii kara dozywotniego wiezienia w rzeczywistosci prawie nie istnieje. Stosuje sie do zupelnie, zupelnie wyjatkowych przypadkow. Srednio ktos skazany na dozywocie siedzi jakies 8-9 lat. Jakub ma jeden problem: zeby skorzystac z tej krotkiej taryfy musi sie przyznac do winy i wyrazic skruche. Dziwne, zeby to zrobil jezeli naprawde tej zbrodni nie popelnil. Z tego powodu Kiszko siedzial tak dlugo i ssidzielby do konca zycia, gdyby nie udowodnil swojej niewinnosci.) PS. "Dura lex sed lex" nic nie znaczy. To takie glupowe powiedzonko od wiekow, ktore prawnicy mowia idiotom i tym idiotom wydaje sie, ze to jest madre. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Bzdury piszesz 29.01.08, 10:08 Gość portalu: Tytus napisał(a): > QFC nie ma zadnych subiektywnych opinii, bo sprawa Stefana Kiszki > np. jest realna. Tylko dotyczy czegoś dokładnie odwrotnego niż dzisiaj - sytuacji kiedy DNA po 16 latach pozwoliło na uniewinnienie człowieka wcześniej błędnie skazanego. Dlatego nie widze żadnej analogii między tymi dwoma sprawami. > Kara nie jest drakonska bo, jezeli facet to drobil co mu sie > zarzuca, to kara 8 lat kiblowania (juz z rokiem zaliczonym), moze > nie jest lekka, ale jest wyrozumiala. Byc moze nawey wyjsc > wczesniej. Proponuję przeczytać sentencję wyroku - po 9 latach będzie mógł po raz pierwszy UBIEGAĆ SIĘ o przedterminowe zwolnienie, a przy tak ciężkich przestępstwach i podwójnym dożywociu raczej nie ma opcji żeby dostał je juz po 9 latach. Niemniej tak juz z innej beczki, dziwi mnie trochę to angielskie prawo - po co orzekać dożywocie, skoro jak piszesz wypuszcza sie bandziora już nawet pomniej niż 10- latach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Bzdury piszesz IP: 92.3.51.* 29.01.08, 10:19 W przypadku Kiszki nie bylo nigdy badania DNA a wyniki takich badan mozna spokojnie podrobic. To pestka. Slowo ubiegac sie jest sluszne ale czysto techniczne. Jezeli ktos sie przyzna do winy i wyrazi sruche i w pierdlu jest OK, to jest to automat. Nie znasz sie na temacie. Przestan pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Bzdury piszesz 01.03.08, 16:52 Gość portalu: Tytus napisał(a): > W przypadku Kiszki nie bylo nigdy badania DNA a wyniki takich > badan mozna spokojnie podrobic. To pestka. Pokazujesz że nie masz pojęcia o tamtej sprawie. Oczywiście że w latach 70-tych badania DNA nie było bo jeszcze nie znano tej metody, natomiast dzieki badaniu DNA przeprowadzonemu na początku lat 90- tych Kiszko został wypuszczony z więzienia bo udowodniono sprawstwo innemu mężczyźnie. Co do podrabiania wynikó to nie bądź śmieszny, ja o teoriach spiskowych dyskutowac nei będę bop są tak samo prawdopodobne jak to że UFO podrzuciło spermę Tocmzaka do pochwy ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roni Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.centertel.pl 28.01.08, 23:42 Ja rozumiem, że rodzina oskarżonego robi szum medialny, bo nie może pogodzić się z jego winą obawiając się słusznie, że przyjdzie się jej być może wstydzic za swojego bliskiego, ale to nie powód żeby oskarżać zaraz angielski sąd o rasizm i wygadywac inne bzdury ! Jeśli jest niewinny, to ma szanse wykazać to w procedurze odwoławczej.Widać, że rodzina ma pieniądze i ją stać na daleko idącą pomoc prawną. Już obiecują wynająć dedektywa. Nie jest dla mnie tajemnicą, że wielu Polaków jeżdżąc do różnych krajów europejskich popełnia tam różne przestępstwa na brutalnych mordach kończąc. Przykładem może być niedawna sprawa zabójstwa w ceku kradzieży odtwarzcza niewielkiej wartości, którego sprawcy zostali również ustaleni przez kamery i badania DNA. Moim zdaniem czytelne z twarzy tego młodego człowieka jest niezrównoważenie emocjonalne, któremu mógł dać upust dopuszczając się napaści na kobietę. Mam nadzieję, że wyrok będzie sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur przed pójściem spać jeszcze chciałem napisać 28.01.08, 23:55 że w polskim prawie domniemanie niewinnosći to wielka bzdura, jak policjant coś zezna na twój temat to cię skażą bez żadnych dowodów , doświadczyłem na własnej skórze, tak więc przestańcie bredzić o domniemanej niewinnośći Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolec Re: przed pójściem spać jeszcze chciałem napisać IP: *.chello.pl 29.01.08, 07:14 W tym przypadku ten policjant miał na imię DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Paplaczyk-obrońca IP: *.171.76.162.crowley.pl 29.01.08, 00:00 to jakaś ofiara losu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cp Re: Paplaczyk-obrońca IP: *.cable.ubr03.wolv.blueyonder.co.uk 29.01.08, 00:12 facet wraca z imprezy po paru piwach z kilkoma znajomymi (w swoim wieku) i chce nagle gwalcic jakas obca , 2 razy starsza kobiete? oO chore i absurdalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam Re: Paplaczyk-obrońca IP: *.aster.pl 29.01.08, 00:18 że gwałcenie jest chore to rozumiem, ale czy parę piw to za mało by wzbudzić niezdrowe reakcje u psychotyka?? Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Paplaczyk-obrońca 29.01.08, 00:21 Gość portalu: cp napisał(a): > facet wraca z imprezy po paru piwach z kilkoma znajomymi (w swoim > wieku) i chce nagle gwalcic jakas obca , 2 razy starsza kobiete? > oO chore i absurdalne Ty podchodzisz do tego jakby on był podrywaczem, a nie gwałcicielem... Gwałciciel jest człowiekiem chorym, jego nie podnieca to że pójdzie do łóżka z ładną dziewczyną, tylko to że posiądzie kobietę przemocą i wbrew jej woli. Wiem nie ma znaczenia. A niektórych co większych dewiantów myślę że moze wręcz podniecać zgwałcenie kobiety dużo starszej od siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell Po co miał napadać na 20-tki ??? IP: *.era.pl 29.01.08, 11:44 Z 3 20-tkami spał w jednym domu. A Angielska "babcia" była mała i na pewno nie miała dowodu przy sobie... a że było ciemno i żadnej innej kandydatki o 3 w nocy... Na dodatek szedł za nią krok w krok jakby przed chwilą gadali i się pokłócli. Jaka normalna kobieta szła by sobie spoko czując że krok za nią ktoś idzie ??? Może mu przygadała to się wkur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Po co miał napadać na 20-tki ??? IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 23:34 Jesteś durny i do tego idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Może przeleciał trupa? IP: *.kolornet.pl 29.01.08, 00:06 a zabił kto inny? Są różni zboczeńcy. Kara powinna być nizsza bo za dużo poszlak. Oczywiście jestem za karą śmierci ale za obiektywne dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pok A te starą suke prokuratorską angole nie wydali. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.01.08, 00:06 Stare zydowskie pruchno skazało na śmierć dziesiątki Polaków a angielskie swinie jej nie wydali naszemu wymiarowi sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg No i co oszolomy angielscy w koncu cos zdecydowali IP: 91.109.37.* 29.01.08, 00:29 No,coz doczekalismy sie wyroku w tej sprawie,ale czy rzeczywiscie sprawiedliwego,jak to mozliwe,ze tyle niepewnych dowodow doprowadzilo tego chlopaka do skazania,jak to jest z tym prawem,czy wogole prawo moze byc sprawiedliwe ,chyba nie ,ci oxfordcy gamonie (prokurator oskarzajacy Jakuba ukonczyl OXFORD)tego chyba nie mieli na zajeciach,zreszta czego po tych szumowinach mozna bylo sie spodziewac,trudno w koncu mamy to wszystko za soba i KONIEC,ale kiedys wspomnicie moje slowa ,jak bardzo LAWA PRZYSIEGLYCH razem z prokuratorem sie pomylili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: No i co oszolomy angielscy w koncu cos zdecyd IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 23:36 gamoniem jesteś ty skoro nie potrafisz odróżnić poszlak od prawdziwych dowodów Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 29.01.08, 00:41 Dziwny facet. Tak łatwo dał się wpakować do mamra i to na podwójne dożywocie za coś czego, jak sam twierdzi i twierdzą jego znajomi i rodzina, nie zrobił? Dał się oskarżyć o brutalny gwałt i pobicie (albo odwrotnie, bo nie wiem jak było)? Na pytanie odpowiadał rzeczowo, krótko, stanowczo i do tego po angielsku. Świetnie. A gdzie nerwy, stres, niepewność wyroku itd. Angielski można znać świetnie, ale w obliczu takiej groźby jak dożywotni wyrok, gdy na dodatek jest się święcie przekonanym o swojej niewinności, a dowody świadczą przeciwko, zapomina się własnego ojczystego języka. Coś zbyt pewny siebie był chłoptaś. I ten uśmiech ze zdjęć robionych jeszcze w Polsce po wydaniu go stronie brytyjskiej. To nie uśmiech potulnego misia. To uśmiech aroganta i cwaniaczka, taki z cyklu: zrobiłem to i możecie mi nafiukać. On chyba jednak ma nierówno pod sufitem. Taki typ szukający poklasku. A może misio jako student prawa (chyba teraz to już były) chce w ten sposób zgłębić brytyjski wymiar sprawiedliwość? I ta zdechła linia obrony. Niewinny zrobiłby wszystko, żeby udowodnić swoją niewinność. Chyba rozumiem teraz dlaczego porozumiał się najpierw z rodzicami, a potem na dodatek z adwokatem, kiedy poproszono go o materiał do badania DNA. On wtedy, takie jest moje zdanie, przyznał się do gwałtu, ale tylko do gwałtu. Adwokat był w robocie, bo musiał nasz misio uopewnić się ile mu grozi za gwałt i czy ta linia obrony wystarczy do zmniejszenia kary. Rodzicom się przyznał. Wiedział już, że mają zdjęcia z kamer. Niewyraźnie, bo niewyraźne, ale w końcu po takiej mieścinie o 2 czy 3 w nocy tłumy nie latają. Nie wiem dokładnie, gdzie mieszkał i gdzie jest hotel, ale śmiem twierdzić, że hotel w centrum, a lokum na obrzeżach. Skoro to było w połowie drogi, w stronę zamieszkania Jakuba T. to oddalamy się od centrum. Wracając do oddania próbki. On juz wtedy wyczuł, że się nie wywinie. Z pewnością byłby poszukiwany przez Interpol. Wolał sam oddać, niby dobrowolnie. I to miał być jeden z koronnych dowodów niewinności. A mało to było bandziorów, morderców pomagających w poszukiwaniach ofiar własnych zbrodni lub też potencjalnych sprawców. A potem ZONK! "To ja ukatrupiłem". A gdzie osławiony Litwin? Gdzie kamery hotelowe? Dziewczyny mówiły, ze nie było Jakuba dłużej niż jakieś 30-40 minut. czyli dokładnie tyle ile zazwyczaj potrzebował na dojście z hotelu do domu. Norma. Jednak nie patrzyły na zegarek, nie siedziały licząc czas co do minuty. O 2 czy 3 nad ranem, po piwku czy jakiś innych drinkach człowiek nie jest w pełnej gotowości psychofizycznej. szczególnie, że dziewczyny kładły się spać i to w momencie wejścia Jakuba do domu. A czas szybko biegnie. Trzeba się rozebrać, rozmalować, pogadać o kolesiu, który siedział na przeciwko w pubie, chyba się umyć, zęby, odwłok, odnóża. W jednej umywalce się myły na raz, czy brudne poszły spać? Tak się wydaje, że to bywa szybko, ale mogło trwac znacznie dłużej. I znowu żaden dowód. A może spraców było dwóch? Może z jednym kobieta się szarpała stąd ta krew (nie Jakuba), a drugi z tyłu popchnął kobietę tak, że updała na chodnik i doznała urazu czaszki. Zgwałcić mieli ochotę obydwai, ale po Jakubie czegoś się wystraszyli (wystarczył szmer, kot wpadł do śmietnika, cokolwiek) i dali dyla. Rzecz jasna wcześniej musieliby kobietę rozebrać, potem gwałt, szybkie wepchnięcie nieprzytomnej pod samochód zaparkowany obok. Może było tak, że po pierwszym szeleście zatrzymali akcję, nic się nie wydarzyło, ale już wzmogła się czujność. Postanowili olać kolejkę pomagiera misia. Zrobili jako taki "porządek" na miejscu przestępstwa. Wepchnęli kobietę pod samochód, ciuchy zabrali, torebke i chodu. Tego drugiego chłopak nie wyda, bo może się go boi i nie tyle boi się o siebie co o rodzinę. Jakieś układy, ciemne interesy, cholera wie co. Może woli zrobic z siebie ofiarę? Jak niewinny to zrobiłby wszystko, żeby tego dowieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalin Re: Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.fbx.proxad.net 29.01.08, 00:52 Chciałam zauważyć, że o "krwi nie zgadzającej się z DNA ofiary" nic nie było podczas procesu, ani mowy obrońcy. W ej sprawie kluczowe było badanie DNA. Dlaczego obrona nie wezwała swojego eksperta, by opisał gdzie mogła zajść pomyłka, czemu nie da się go powtórzyć, by przycisnął pracownicę laboratorium? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzie CO TO MA BBYĆ?? IP: *.ds4.agh.edu.pl 29.01.08, 00:47 czy ława przysięgłych była bezstronna?-wątpię <obcokrajowiec to pewnie jego wina, a co mi tam niech posiedzi> prokurator to chyba slepy jest- te dwie osoby sie całkowicie różną <kurtka, buty>tylko jedna kamera go zarejestrowała jak wraca sam? co z kamerą przy hotelu, nikt nie widział jak wchodzi do środka? jeżeli przy teście DNA wynikną chociażby mało wątpliwości to wynik jest negatywny, moze dala pewności powinni sprawdzic dłuższy kawałek kodu <czy człowiek po 3 piwach/angielskich przestaje logicznie myśleć ??- brawo dla tych co tak uważają, > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller AGH - wschodzacy bastion polskiego ciemnogrodu IP: *.dyn.optonline.net 29.01.08, 01:51 wiemy juz, gdzie znajduje sie wylegarnia ignorantow i oszolomow. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany He, he, a Dorn tyle krytyk zebrał za 29.01.08, 03:13 "wykształciuchów" :-)!! Więc miejmy nadzieję, że to nocny stróż czy ochroniarz po niepełnym podstawowym :-)... Gość portalu: priller napisał(a): > wiemy juz, gdzie znajduje sie wylegarnia ignorantow i oszolomow. Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: CO TO MA BBYĆ?? 29.01.08, 14:59 Gość portalu: ludzie napisał(a): > czy ława przysięgłych była bezstronna?-wątpię <obcokrajowiec to pewnie jego > wina, a co mi tam niech posiedzi> > prokurator to chyba slepy jest- te dwie osoby sie całkowicie różną <kurtka, > buty>tylko jedna kamera go zarejestrowała jak wraca sam? co z kamerą przy > hotelu, nikt nie widział jak wchodzi do środka? > jeżeli przy teście DNA wynikną chociażby mało wątpliwości to wynik jest > negatywny, moze dala pewności powinni sprawdzic dłuższy kawałek kodu > > <czy człowiek po 3 piwach/angielskich przestaje logicznie myśleć ??- brawo > dla > tych co tak uważają, > Jednak myślę, że po 3 piwach percepcja jest nieco obniżona. I dla ścisłości: chodziło mi o dziewczyny. Kobiety szybciej się upijają. Niestety :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.chello.pl 29.01.08, 01:01 Dziwnie mu z oczów patrzy, nie zaufałabym mu!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewiak.r Sądzą z pozorów i wyrokują według pogłosek 29.01.08, 01:01 Polski obrońca Jakuba powołał się na opracowanie Lecha Skuzy z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie opublikowanego w Palestrze, piśmie adwokatury polskiej. Naukowiec w 2006 roku napisał, że w Wielkiej Brytanii na dwadzieścia przebadanych sal sekcyjnych, w ponad połowie stwierdzono zanieczyszczenia na narzędziach. W niektórych przypadkach na narzędziach wykorzystywanych do badań sekcyjnych znajdowano DNA trzech różnych osób. Oczywiście wpływało to bezpośrednio na wiarygodność badań. Ponadto Lech Skuza podał kilka przykładów, gdy rzekomych gwałcicieli oskarżano, a nawet niesłusznie skazywano na podstawie ewidentnych błędów w badaniach DNA. Tak było przed sześcioma laty w Las Vegas w sprawie Lazarro S. Niewłaściwe opisanie materiału porównawczego przez funkcjonariuszy służby więziennej skutkowało zafałszowaniem ostatecznej opinii i bezpodstawnym oskarżeniem mężczyzny o porwanie i podwójny gwałt. Do podobnego przypadku doszło w roku 1990 w Manchesterze. Andrew D., w oparciu o badania DNA, został skazany za gwałt przez tamtejszy sąd. Dopiero trzy lata później uniewinnił go Sąd Apelacyjny w Londynie. Okazało się, że wcześniej błędnie zinterpretowano wynik badań genetycznych, a sąd I instancji tego nie zauważył. O przyszłym panowaniu Chrystusa prorok Izajasz napisał: "Nie będzie sądził z pozorów ni wyrokował według pogłosek; raczej rozsądzi biednych sprawiedliwie i pokornym w kraju wyda słuszny wyrok". Dziś niestety jest inaczej. Nie chcę się tu wypowiadać o kwalifikacjach większości sędziów i ławników. Odpowiedz Link Zgłoś
rzezaczka O tempora ! O mores ! Polska opinia :). 29.01.08, 01:15 ewiak.r napisał: " Dziś niestety jest inaczej. Nie chcę się tu wypowiadać o kwalifikacjach większości sędziów i ławników." Tia... Kiedys wszystko bylo lepsze. I druk byl wiekszy. To takie wspanialomyslne, ze nie chcesz sie wypowiadac. Moze poszukasz statystyk o smrodzie i brudzie polskich szpitali? Szkoda, ze zamiast pisac gnioty na forum nie zabralas sie sama za obrone. Na pewno zostalby uniewinniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller mam dosc idiotow IP: *.dyn.optonline.net 29.01.08, 02:04 to, ze jestescie kompletnie glupi nie jest w was najgorsze. najgorsze jest to, ze bedac inbecylami jestescie tak kompletnie leniwi. wszystkie kwestie obwieszczane przez was jako watpliwe, niezbadane, nieznane, nieprawdziwe, kontrowersyjne byly wyjasniane dziesiatki razy - precyzyjnie i w pelni. wszelkie niescislosci, czy pomylki w relacji gazety i te przywolywane na forum byly prostowane i tlumaczone przez innych, obeznanych z rzecza forumowiczow. ale wam kretynom i kretynkom nawet nie chce sie czytac; wy durnie wolicie blogo tkwic w niewiedzy. nie dziwie wam sie - chcecie oszczedzic sobie bolesnego uswiadomienia wlasnego braku. ale do diaska, naprawde nie macie sie z czym obnosic na publicznym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Może biorą przykład z pewnego ex-prezydenta, który 29.01.08, 03:15 chwalił się, że woli książki pisać niż czytać :-)? > to, ze jestescie kompletnie glupi nie jest w was najgorsze. > najgorsze jest to, ze bedac inbecylami jestescie tak kompletnie > leniwi. wszystkie kwestie obwieszczane przez was jako watpliwe, > niezbadane, nieznane, nieprawdziwe, kontrowersyjne byly wyjasniane > dziesiatki razy - precyzyjnie i w pelni. wszelkie niescislosci, czy > pomylki w relacji gazety i te przywolywane na forum byly prostowane > i tlumaczone przez innych, obeznanych z rzecza forumowiczow. ale wam > kretynom i kretynkom nawet nie chce sie czytac; wy durnie wolicie > blogo tkwic w niewiedzy. nie dziwie wam sie - chcecie oszczedzic > sobie bolesnego uswiadomienia wlasnego braku. ale do diaska, > naprawde nie macie sie z czym obnosic na publicznym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: mam dosc idiotow IP: *.chello.pl 29.01.08, 05:04 Gość portalu: priller napisał(a): > to, ze jestescie kompletnie glupi nie jest w was najgorsze. > najgorsze jest to, ze bedac inbecylami jestescie tak kompletnie > leniwi. wszystkie kwestie obwieszczane przez was jako watpliwe, > niezbadane, nieznane, nieprawdziwe, kontrowersyjne byly wyjasniane > dziesiatki razy - precyzyjnie i w pelni. wszelkie niescislosci, czy > pomylki w relacji gazety i te przywolywane na forum byly prostowane > i tlumaczone przez innych, obeznanych z rzecza forumowiczow. ale wam > kretynom i kretynkom nawet nie chce sie czytac; wy durnie wolicie > blogo tkwic w niewiedzy. nie dziwie wam sie - chcecie oszczedzic > sobie bolesnego uswiadomienia wlasnego braku. ale do diaska, > naprawde nie macie sie z czym obnosic na publicznym forum. No, faktycznie. Tylko kompletnemu kretynowi nie chce się przekopywać przez tysiące wypotów innych internautów. To takie pouczające, czytać po raz setny i pięćsetny: "ty kretynie", "imbecylu", "wracaj do piaskownicy" itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller jeszcze bardziej mam dosc idiotow IP: *.dyn.optonline.net 29.01.08, 05:19 jestem gotow przyjac zaklad o pokazna sume, ze wiecej razy padlo durne stwierdzenie o nieprawidlowo przeprowadzonym porownaniu probek dna, niz slow "kretyn" i "inbecyl" razem wzietych. ze wszystkimi ich odmianami. to kompletny obciach wlaczac sie w dyskusje bez woli przynajmniej pobieznego sledzenia jej i oczekiwac zrozumienia dla wlasnych andronow. i w czym tkwi brak szacunku: w cierpliwym czytaniu setek przyglupow, czy w pisaniu bredni/traktowaniu audytorium jak stada krow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nierozgarnięty Re: jeszcze bardziej mam dosc idiotow IP: *.chello.pl 29.01.08, 06:22 Zaparz sobię melisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: mam dosc idiotow IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.08, 23:53 Zgadzam się z tobą priller. Banda imbecyli broni nie wiadomo w imię czego popaprańca. Nie chce im się poczytać ani zastanowić nad dowodami, ale coś tam im się obiło o uszy że jakieś DNA czy cuś było nieprawidłowe. Coś im dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele i myślą, że mogą wypowiadać się jak znawcy tematu, prawdziwi eksperci sądowi haha. Banda głupków, którzy solidaryzują się z psychopatą, bo mamusia i rodzina go tak broni, więc i oni nie wierzą w jego winę, a przecie chłopak nasz jest i te wredne angole chcom go wrobić, buahaha. Niestety bezmyślnego bydła zawsze jest w społeczeństwie najwięcej, całe szczęście, ze to nie oni są ekspertami sądowymi. Jak nie macie chłopki roztropki pojęcia o metodologii badań DNA i całej reszcie, która przerasta wasze łeby, to bądźcie łaskawi nie obwieszczać swojej głupoty, a co najważniejsze ignorancji, tępoty i miałkości emocjonalnej, przez którą łatwo wami manipulować na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiek Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.08, 01:07 Czy można zapis na takiej taśmie z kamery "doszlifować" na korzyść materiału dowodowego??? Mam watpliwość, bo na monitoringu nr 1, tam gdzie się rozstaja, z pewnej odległości od kamery, zapis jest bardzo nieostry i pokazuje ciemnoszarą górę Jakuba i jakieś maźnięcie czerwieni, ale 2 kroki w bok na ulicy, teoretycznie dalej od kamery w prawą stronę, koszulka jest jakby" dosztukowana" i już bardzo wyraźnie widać pasy czerwone. Czy można dokleić tam obraz (bluzkę w pasy)? Czy można dokonać wyostrzenia obrazu, żeby bardziej precyzyjnie zobaczyć np. twarze, zbadać czy taśmy nie spreparowano na niekorzyść Jakuba. I co z tymi testami DNA??? To wszystko to jakieś szaleństwo!!! Czy można podważyć materiał dowodowy w sprawie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KosiiMazakii Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. IP: *.piaseczno.robbo.pl 29.01.08, 01:08 GUILTY! WINNY! i skonczyc juz te narodowa dyskusje nad zboczencem... teraz podyskutuja z nim koledzy z celi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Jakub T po wyjsciu bedzie gwalcil i zabijal IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.01.08, 01:53 KosiMazaki napisal : "GUILTY! WINNY! i skonczyc juz te narodowa dyskusje nad zboczencem... teraz podyskutuja z nim koledzy z celi..." Jakub cale 9 lat najprawdopodobniej przesiedzi w jedynce . Na pewno nie zgodzi sie wyjsc z izolatki w Anglii , bo wie , ze go tam zabija na drugi dzien , o ile nie tego samego dnia .W Polsce silna rodzina zapewni mu ochrone w kryminale i jakos przesiedzi do konca wyroku . martwilbym sie o to , co on bedzie robil po wyjsciu . Udokumentowane badania na takich typach pokazuja , ze niemal natychmiast po wyjsciu wracaja do zawodu , z tym ze zamiast gwaltow z pobiciem zdarzaja sie juz tylko morderstwa na tle seksualnym . Odpowiedz Link Zgłoś
ewiak.r Tu mogło dojść do pomyłki! 29.01.08, 01:11 Polski obrońca Jakuba powołał się na opracowanie Lecha Skuzy z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie opublikowanego w Palestrze, piśmie adwokatury polskiej. Naukowiec w 2006 roku napisał, że w Wielkiej Brytanii na dwadzieścia przebadanych sal sekcyjnych, w ponad połowie stwierdzono zanieczyszczenia na narzędziach. W niektórych przypadkach na narzędziach wykorzystywanych do badań sekcyjnych znajdowano DNA trzech różnych osób. Oczywiście wpływało to bezpośrednio na wiarygodność badań. Ponadto Lech Skuza podał kilka przykładów, gdy rzekomych gwałcicieli oskarżano, a nawet niesłusznie skazywano na podstawie ewidentnych błędów w badaniach DNA. Tak było przed sześcioma laty w Las Vegas w sprawie Lazarro S. Niewłaściwe opisanie materiału porównawczego przez funkcjonariuszy służby więziennej skutkowało zafałszowaniem ostatecznej opinii i bezpodstawnym oskarżeniem mężczyzny o porwanie i podwójny gwałt. Do podobnego przypadku doszło w roku 1990 w Manchesterze. Andrew D., w oparciu o badania DNA, został skazany za gwałt przez tamtejszy sąd. Dopiero trzy lata później uniewinnił go Sąd Apelacyjny w Londynie. Okazało się, że wcześniej błędnie zinterpretowano wynik badań genetycznych, a sąd I instancji tego nie zauważył. O przyszłym panowaniu Chrystusa prorok Izajasz napisał: "Nie będzie sądził z pozorów ni wyrokował według pogłosek; raczej rozsądzi biednych sprawiedliwie i pokornym w kraju wyda słuszny wyrok". Dziś niestety jest inaczej. Nie chcę się tu wypowiadać o kwalifikacjach większości sędziów i ławników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wycior mały dwa lata IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.08, 01:35 --Przepraszm za bledy ortogfraficzne. Poszedlem kiedys na spacer do lasu. Padal deszcz. Zauwazylem przede mna mloda kobiete. Spacerowala sama. Odwrucila sie, i zauwazylem ze sie boi. Jako ze szedlem szybciej od niej, po paru minutach zruwnalem sie z nia. Dziewczyna odwrucila sie, stanela. Widzialem strach w jej oczach. Postanowilem ja zagadac. Najpierw ogulnie. Weszlismy w rozmowe. Powiedzalem jej szczeze, ze zauwazylem jej strach, ze jest to ogulny problem dla kobiet kture same spaceruja. Ze normalnie nie ma kobiet kture same ida do lasu na spacer. Przyznala mi racje, wychodzi na spacer sama tylko gdy silnie pada deszcz, ale nie spodziewala sie mnie spotkac. Sa po prostu sytuacje, moze nasilone alkocholem, ze meszczyzna moze popelnic blad. Wyobrazmy sobie Jakuba. Upojony piwami. Na dyskotece z siostra widzial pelno lasek. Nie mogl juz od paru dni zwalic konia (mlody meszczyzna robi to codziennie) bo siostra spala w pokoju. I nagle pojawia sie mu pijana angielka. Dochodzi do rozmowy i zblizenia za jej zgoda. Kobieta po tym przewraca sie i wali glowa w kraweznik. Zo ma zrobic teraz Jakub? Jakub nie mugl sie przyznac do prawdy ze wzgledu na rodzine. Ta czarna chwila w jego zyciu nie powinna byc jednak pokarana dozywotnim wiezieniem. Ten mlody czlowiek popelnil blad, ale nie mozna mu z tego powodu przekreslac calego zycia. Zadzialal jego prymitywny instynkt samca spontengowany euforia pobytu w Anglji. Naprawde wybaczmy mu ale tez pozalujmy ofiare. 2 lata powinien odsiedziec ale tylko wtedy gdy sie przyzna, jezeli nie to niech siedzi do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljka1021 Re: a ty kto, jasnowidz???? IP: *.teledisnet.be 29.01.08, 01:55 wiesz co mysle???pojde za ciosem twoich wypocin, twoja "fikcyjna" wersja brzmi tak, jak wersja gwalciciela-psychopaty, a skad piszesz,z wiezienia??bo jak na semi-analfabete to raczej nie mozesz miec az takiej wyobrazni, semi-analfabeci maja niskie pojecie wyobrazni, poprostu dlatego ze sa prymitywni. °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Nie znam Jakuba T ale znam mlodych, mam 4 dzieci i 6 wnukow, zawsze staralam sie obserwowac, obserwowac i jeszcze raz obserwowac moje dzieci, aby lepiej reagowac w" podbramkowych" jak w kazdej rodzinie sytuacjach. Z biegiem lat czlowiek jak chce, staje sie naprawde dosc dobrym psychologiem i nie kieruje sie tu emocjami jako matka czy babcia, ale na hlodno i za logika - ten chlopak nikogo nie pobil ani nie zgwalcil, moja intuicja mi mowi, ze jest niewinny, przyszlosc oceni czy mialam racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller pani pytia? IP: *.dyn.optonline.net 29.01.08, 02:07 Gość portalu: eljka1021 napisał(a): ten chlopak nikogo nie pobil ani nie zgwalcil, a jego sperma zabladzila w pochwie poszkodowanej. terazniejszosc mowi, ze nikiforem moze byc kazdy. poprawilem to pani za friko. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Oj, baciu... IP: *.ntlworld.ie 29.01.08, 03:03 Idź spać. I sprawdź, czy masz jeszcze dowód :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: dwa lata IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.01.08, 04:44 Sens twojej wypowiedzi jest ale do klasy humanistycznej to ty nie chodziles.Ortografia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: dwa lata 29.01.08, 15:17 Gość portalu: wycior mały napisał(a): > --Przepraszm za bledy ortogfraficzne. > Poszedlem kiedys na spacer do lasu. Padal deszcz. Zauwazylem przede > mna mloda kobiete. > Spacerowala sama. Odwrucila sie, i zauwazylem ze sie boi. Jako ze > szedlem szybciej od niej, po > > Wyobrazmy sobie Jakuba. Upojony piwami. Na dyskotece z siostra > widzial pelno lasek. Nie mogl juz od paru dni zwalic konia (mlody > meszczyzna robi to codziennie) bo siostra spala w pokoju. > A toalety nie mieli? A może siostra tak pilnowała brata, że towarzyszyła mu nawet tam? Ej coś chyba bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Dożywocie - jest wyrok ws. Jakuba T. IP: *.chello.pl 29.01.08, 01:42 chcialam przeczytac komentarze ludzi, zyjacych w UK.. na BBC nic nie ma, mozecie podac jakis linki z ta wiadomosia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: Dożywocie - jest wyrok ws. Jakuba T. IP: *.range81-152.btcentralplus.com 29.01.08, 01:53 news.bbc.co.uk/1/hi/england/devon/7213695.stm www.thisisexeter.co.uk/displayNode.jsp?nodeId=255608&command=newPage Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi-cola Palenie szkodzi zdrowiu. 29.01.08, 02:18 Jak wiekszosc Polakow w Anglii Jakub pali. Gdyby nie palil nie mialby potrzeby odlaczania sie od znajomych i szukania papierosow. Palacze to smierdzacy durnie. Na szczescie wala w dywan wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Skazano go IP: *.ntlworld.ie 29.01.08, 02:21 bo jest pieprzonym gwałcicielem, droga siostro! Mam nadzieję, że ciebie też ktoś rychło zgwałci i zostanie uniewinniony. A może ty też masz nadzieję? Odpowiedz Link Zgłoś
dobryczlowiek123 Ławnicy obradują nad wyrokiem dla Jakuba T. 29.01.08, 02:30 Sprawiedliwosci stalo sie zadosc.Amen Odpowiedz Link Zgłoś