spinaker206 29.01.08, 00:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doomsday [...] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.01.08, 01:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 01:45 Także jestem tym zainteresowany. Nie chodzi oczywiście o wątek "wiadomego pochodzenia" (w poprzednim poście wyolbrzymiony karykaturalnie), ale o faktyczne wpływy rodziny już tak (prowadziła Gazetę jak na sznurku, było to doskonale widoczne). Przede wszystkim jednak intryguje mnie portret psychologiczny Jakuba, którego uznano winnym brutalnej zbrodni. Grzeczny chłopiec, dominująca matka, hiperkulturalny gorset, dziwne ograniczenia Jakuba w umiejętności wyrażania negatywnych emocji (przyklejony uśmiech, zgadzanie się na pogrążające badanie DNA na prośbę mamy), rola kobiet w życiu Jakuba (aktywne siostra, babcia, ciocia, matka i wycofany, miękki, "kulturalny" ojciec). Odpowiedź na te pytania może wyjaśniać wiele paradoksów procesu z Exeter, m.in. np. fakt, iż na ofiarę wybrał kobietę w dojrzałym wieku. Mam za mało danych, by tworzyć hipotezy, ale intuicja podpowiada mi tropy związane z wypartym w dzieciństwie uczuciem nienawiści, kastrowaniem psychicznym, nieumiejętnością wyrażania uczuć i napięciami na tym tle etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niestety Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.sk2.am.poznan.pl 29.01.08, 07:18 Niestety intuicja od dawna nasuwała mi podobne wątpliwości , nie ma ludzi idealnych i takich którzy podobają się zawsze i wszystkim, naogół to manipulatorzy albo socjopaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell B. mądra i trafna wypowiedz Witka ! IP: *.era.pl 29.01.08, 10:14 Koleś 24-letni nie potrzebuje tabunu koleżanek (z trzema 20-tkami mieszkał w Exeter w wakacje !!!!!!! + tuziny wyrażały się o nim tkliwie na łamach www.dlaczegojakub.com jakby był ich guru, bożkiem, przywódcą prawie) LECZ 1 FAJNEJ STAŁEJ KOBIETKI ! Pewnie młode koleżanki tylko go irytowały i żadna jakoś nie zdecydowała się nigdy zostać jego laską - bo nikt nigdy nie wspomniał że miał takową i zapewne byłaby świadkiem w sprawie (a jednak istnieje "kobieca intuicja" i dziewczyny podświadomie UNIKAŁY wiązania się z kimś z podwójną osobowością). Ta sprawa to SUPER materiał na film (podobnie jak DŁUG, z tym że tamci bohaterzy byli pozytywni...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: B. mądra i trafna wypowiedz Witka ! IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 13:04 Bohaterowie Długu byli pozytywni - znasz tę historię z filmu, w którym bohaterowie byli jednoznacznie pozytywni lub negatywni. Historia może i pięknie opowiedziana, tłumaczy postępowanie 2 młodych mężczyzn, co nie zmienia faktu, że zamordowali człowieka w sposób brutalny, a zwłoki wyrzucili do wody. Jasne - w filmie można usprawiedliwiać takie zachowanie pokazując zaszczucie, strach, dylmaty moralne, zgłoszenie na policję etc. ale to film, obraz artystyczny, pewna interpretacja. Życie nie jest hitem kasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: B. mądra i trafna wypowiedz Witka ! 29.01.08, 13:06 Gość portalu: patrycja napisał(a): > Bohaterowie Długu byli pozytywni - znasz tę historię z filmu, w > którym bohaterowie byli jednoznacznie pozytywni lub negatywni. > Historia może i pięknie opowiedziana, tłumaczy postępowanie 2 > młodych mężczyzn, co nie zmienia faktu, że zamordowali człowieka w > sposób brutalny, a zwłoki wyrzucili do wody. Jasne - w filmie można > usprawiedliwiać takie zachowanie pokazując zaszczucie, strach, > dylmaty moralne, zgłoszenie na policję etc. ale to film, obraz > artystyczny, pewna interpretacja. Życie nie jest hitem kasowym. A zbrodnia pozostaje zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:08 > Mam za mało danych, by tworzyć hipotezy.. to ich nie twórz, bo się ośmieszasz. "nie mam wody, by zrobić zupę, ale robię tę zupę tu, na waszych oczach - patrzcie!" naoglądałeś się TV i pleciesz idiotyzmy przez ekranem swojego komputerka. po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mti Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:44 Wiecie co mnie najbardziej zastanawia, że pisano o nim, że jak mógł by zgwałcić kobietę, pobić niemal na śmierć, a pół godziny potem rozmawiać jak nigdy nic z siostrą? ...A tu patrzę i na wszystkich zdjęciach widzę faceta po którym nie widać cienia tych emocji, cienia!! Przecież to jak reaguje jego rodzina- krzykiem, wzburzeniem, obroną go zo wszelką cenę- to jest normalna reakcja. A on potrafi mieć tylko ten jeden wyraz twarzy i zero autentycznych będących na miejscu w tej sytuacji emocji. To mi się wydaje bardzo dziwne. Poza tym jeszcze ta "przypadkowo" zgubiona koszula. Zapodziała się, tak? Nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: For you Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 15:51 KOMPROMITACJA BRYTYJSKICH SĄDÓW czwartek 25 października 2007 00:16 Polak siedział 16 lat za niewinność Brytyjczycy oskarżyli go o zgwałcenie 11-latki i jej brutalne zamordowanie. Stefan Kiszko przesiedział za to 16 lat w brytyjskim więzieniu, gdzie był torturowany i gwałcony. Gdy wyszedł na wolność był już wrakiem człowieka. Dostał zawału i zmarł. "Fakt" przypomina tę historię sprzed lat, bo przed brytyjskim sądem stanął właśnie prawdziwy gwałciciel i morderca 11-latki. Ale Polakowi to już życia nie zwróci. www. dziennik.pl/wydarzen ia/article74300/Pola k_siedzial_16_lat_za _niewinnosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Debilne rozumowani Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 16:01 WEDŁUG ciebie dobry chłopak gwałci ? A cham - przytula na ulicy kobietę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 02:05 Dawno nie słyszałem takich bzdur. Chyba sam masz jakieś traumatyczno- patologiczne doświadczenia. A swoją drogą ciekawe, że takie pogiete hipotezy trzeba wymyslac, by w końcu jakoś uzasadnic wyrok - i to wyrok niszczący komuś życie. Bo przecież pewnych i jednoznacznych dowodów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
priller ignorat nr 3486 30.01.08, 05:32 Gość portalu: Artur napisał(a): > Dawno nie słyszałem takich bzdur. teraz forumowicz artur bedzie mogl czytac samego siebie. (my takich studencikow czytamy na peczki przy okazji watkow o misiu zboczencu). Chyba sam masz jakieś traumatyczno- > patologiczne doświadczenia. > A swoją drogą ciekawe, że takie pogiete hipotezy trzeba wymyslac, by w końcu > jakoś uzasadnic wyrok patrz wyzej > - i to wyrok niszczący komuś życie. wszyscy wspolczujemy pokrzywdzonej. Bo przecież pewnych i > jednoznacznych dowodów nie było ze niby symulowala to zgwalcenie i trepanacje czaszki? ( Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Chyba ten nr to zbyt niski podałeś :-). Ciemny lud 30.01.08, 22:36 kupił kit o niewinnym "misiu" w większej liczbie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyluzuj Re: Chyba ten nr to zbyt niski podałeś :-). Ciemn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 19:13 Tylko mondry lut wie że niewinny misio zawsze ma krew na rekach. Bo niewinność to zawsze zmyła. To ci dopiero spiskowa teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.mynow.co.uk 29.01.08, 07:24 Jesteś typowym przedstawicielem pacjenta ze schizofrenią i zespołem maniakalnym. Przeczytaj sobie ze spokojem co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: 81.210.14.* 29.01.08, 08:36 Człowieku lecz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krug Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:23 Gość portalu: doomsday napisał(a): Wszyscy wygladaja na > polakow zydowskiego pochodzenia . Nie pytajcie mnie , czy zagladalem > Jakubowi w majtki , bo nie zagladalem > Zydow w Polsce jest jednak okolo 4 milionow Prawdopodobie jesteś jednym z tych 4 milionów albo w Polsce mieszka tylko 4 miliony Polaków a reszta to Żydzi. Człowieku lecz się już od dziś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfss Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.beyond.pl 29.01.08, 09:31 studiowałam z nim pare lat temu, myśle że już wtedy były jakieś oznaki że zostanie zbrodniarzem,na pozor był cichy, takie sprawiał wrażenie, a tak naprawde to chyba duzo w sobie kumulował złych emocji,nie zycze mu żle ale jeżeli jest winny niech poniesie kare Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell gfss studiowałeś parę lat temu z Kubą ? :) IP: *.era.pl 29.01.08, 10:16 To Jakub T. miał już jeden fakultet ??!! W sumie powinien przy założeniu że matura w wieku 19 lat.. Co on robił dopiero na 1 roku w wieku 24 lat ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.menatwork.pl 29.01.08, 10:24 no nie mogę... wypowiedź w stylu Faktu... "pani XXX, która znała Jakuba T. potwierdza, że znała go kilka lat temu i jak teraz na to patrzy to stwierdza, że można już wtedy było u niego zauważyć skłonności do gwałcenia i katowania starszych kobiet. To spojrzenie, którym obrzucał panią od angielskiego, gdy ta dała mu jedynkę za brak zadania domowego... Tak, tak, już wtedy można było go podejrzewać o to, że kiedyś zostanie ZBRODNIARZEM!' Dziewczyno, weź się lecz i nie wymądrzaj się z takimi głupotami, bo to tylko o tobie świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.centertel.pl 29.01.08, 12:03 kazdy, kto nie jest rozwydrzony i potrafi panowac nad emocjami jest podejrzany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.menatwork.pl 29.01.08, 10:14 Jeżeli napisałeś ten tekst poważnie, to znaczy, że powinieneś się leczyć. Brak mi słów na taką głupotę. Szkoda że twoi rodzice w odpowiednim momencie nie pomyśleli o antykoncepcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Ktokolwiek wie , proszony jest o zgloszenie s IP: *.menatwork.pl 29.01.08, 10:34 przepraszam. niepotrzebnie się uniosłem, ale jak czytam te wypowiedzi pełne jadu... nie znam chłopaka, ale mam wątpliwości co do jego winy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Dożywocie dla Jakuba IP: 81.15.171.* 29.01.08, 08:07 Uważam, że zrobiono krzywdę chłopakowi i jego rodzinie. Ale wcale nie dlatego, że uznano go winnym, tylko dlatego, że zrobiono wokół sprawy gigantyczną hucpę, podkręcano atmosferę, wmawiano Jakubowi, rodzinie, znajomym i innym, że przecież jest niewinny, że takie dowody to żadne dowody..."Farsa i wynik manipulacji", "Jak u Kafki" to słowa matki. Media "po znajomości" łykały tą wersję i robiły "klimacik". Po co??? Trochę pokory i skromności.Teraz to widać zażenowanie tych co głośno świadczyli o niewinności. Dajcie mu spokój i przemyślcie to. Czy dlatego, że chłopak pochodzi z dobrej rodziny trzeba mieć klapki na oczach i pomijać fakty i dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
mcmax Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 08:17 Bzdura! Uznano go winnym na podstawie dowodow a proces byl sprawiedliwy. Dlaczego polskie media robia bohatera z bandyty? Dlaczego nikt nie zaluje ofiary tego zboczenca? Odpowiedz Link Zgłoś
mars60 Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 08:36 Nie zgadzam się, proces przeprowadzony był prawidłowo. To nasza rodzima prasa nie podała wszystkich faktów. Nie wiem dlaczego wzięła go w obronę skoro Test DNA jest NIEPODWAŻALNYM DOWODEM. Dlaczego obrona nie wystąpiła o POWTÓRZENIE testu? GDZIE KOSZULA TEGO CHŁOPAKA? Za dużo tu zbiegów okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quosoo Re: Dożywocie dla Jakuba IP: 192.193.245.* 29.01.08, 11:31 > obrona nie wystąpiła o POWTÓRZENIE testu? O ile wiem testy przprowadzono dwukrotnie z roznymi wynikami i to byla podstawiowa linia obrony. Czy nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 11:39 Gość portalu: quosoo napisał(a): > > obrona nie wystąpiła o POWTÓRZENIE testu? > > O ile wiem testy przprowadzono dwukrotnie z roznymi wynikami i to > byla podstawiowa linia obrony. Czy nie tak? Gdyby rzeczywiscie byl niewinny to nie nie staloby na przeszkodzie aby powtorzyc test 3 raz a i 4 raz... Obrona po prostu bala sie ze 3 test moze potwierdzic wine i juz i dlatego tylko te dwa badania byly podstawowa linia obrony :P Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 11:48 Nie tak. Pierwszy test wykazał prawie stuprocentową zgodność, profile różnily się tylko jednym markerem, allelem, czy tam innym czymsiem, co jest zasadniczo niemożliwe. Stąd wyszło podejrzenie o błąd programu, jak się okazało uzasadnione i test wykonano po raz drugi, za pomocą innego programu. Tym razem zgodność była zupełna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Nie przesądzam o winie czy niewinności JakubaT.ale IP: *.centertel.pl 29.01.08, 12:16 DNA nie jest niepodważalnym dowodem! Byly juz sprawy o gwalt, w ktorych niewinni mężczyźni spedzili kilka lat w więzieniu ( w Polsce tez byla taka sprawa, w ktorej dowodem byl wlos znaleziony na ciele ofiary, dopiero po kilku latach przy okazji innego gwaltu wyszlo na jaw kto jest prawdziwym sprawca). Nie wiadomo skąd i w jaki sposob pobrano probke, a Wy wszyscy orzekacie winny/ niewinny! Znawcy się znaleźli! Odpowiedz Link Zgłoś
mcmax Sprawiedliwosci stalo sie zadosc 29.01.08, 08:14 Dozywocie w kamieniolomach bylyby sprawiedliwa kara dla tego bandziora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dla ciebie tez Re: Sprawiedliwosci stalo sie zadosc IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 16:02 I Tobie też TYLE samo. On też nic nie zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
mcmax Re: Sprawiedliwosci stalo sie zadosc 29.01.08, 19:31 Za NIC nie dostaje sie dozywocia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 08:46 Pobrano jego materiał genetyczny bez jego wiedzy - mogla zajsc pomylka z powodu niewlasciwych kroków w pobraniu a nastepnie badaniu DNA. Niby przy pierwszej probie badania wyszedl test ze to nie on, przy drugiej ze on - jest to sprzecznosc ktora zmusza do 3 badania w innym specjalistycznym osrodku. Ludzie nie chce mi sie wierzyc by 24 latek polecial na 48 latke. Stawiam na to ze jest to nagonka na polakow mieszkajacych w Wielkiej Brytanii. Chlopie masz po prostu pecha - bo nikt nie uwierzy ze to Ty zrobiłes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:02 przy pierwszym badaniu DNA różnica wynosiła 1%, a przy drugim była całkowita zgodność. szansa że wyniki przypadkowo się zgadzały jest jak 1 do 1000000000. gdyby obrona chciała obalić badania DNA wystąpiła by o trzecie badanie. w całej tej sprawie umknęła rzecz najważniejsza. brutalny gwałt i b.poważne pobicie! to jest okropna zbrodnia. wyobraźcie sobie że to wasza matka. a że rodzina mówi że niewinny...? a co mają mówić? nawet matki dresiarzy, którzy katują przypadkowych przechodniów, mówią że to przecież dobry chłopak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:37 "Gość portalu: mj napisał(a): > Pobrano jego materiał genetyczny bez jego wiedzy - mogla zajsc > pomylka z powodu niewlasciwych kroków w pobraniu a nastepnie badaniu > DNA. Niby przy pierwszej probie badania wyszedl test ze to nie on, > przy drugiej ze on - jest to sprzecznosc ktora zmusza do 3 badania w innym specjalistycznym osrodku. > Ludzie nie chce mi sie wierzyc by 24 latek polecial na 48 latke. > Stawiam na to ze jest to nagonka na polakow mieszkajacych w Wielkiej > Brytanii. Chlopie masz po prostu pecha - bo nikt nie uwierzy ze to > Ty zrobiłes!" Zbyt wielu faktów w tej sprawie nie rozumiem... Dlaczego nie zbadano DNA po raz trzeci? W jakimś niezależnym miejscu? Bo jakoś w uczciwość tych Anglików nie wierzę... Moja przyjaciółka zginęła kilka lat temu w wypadku samochodowym. Ubezpieczyciel nie wypłacił rodzinie grosza odszkodowania bo ponoć "była pijana", a jestem na 100% przekonana, ze nie była, bo byłam u niej wieczór przed i nawet nocowałam u niej i rano odwoziła mnie do pracy. Była trzeźwiutka... Za to wieść gminna niosła, że gość, który w nią wjechał był z lekka... Ale on przeżył, a ona nie. A cała sprawa się wydała gdy Aśka już od kilku miesięcy leżała pod ziemią. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tutaj też tak było? Nie wiem, ale znam Kubę. To nie ten typ. I mówię to z perspektywy osoby, która gwałt przeżyła na własnej skórze... Niewielu jest facetów, którym ufam, ale Kubie akurat tak... Zanim kogoś zmieszacie z błotem pomyślcie najpierw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:39 Nie zbadano po raz trzeci, ponieważ nie było przesłanek ku temu! Pierwszy wynik nie był jednoznaczny, więc trzeba było test powtórzyć. Test drugi był wedle procedury wykonany prawidłowo, więc nie było podstaw do kolejnych prób, które przedłużałyby proces i podważały jego powagę. Nie oceniam chłopaka, zrobił to sąd i ława przysięgłych, mam nadzieję, że słusznie, bo jeśli nie...to koszmar... Poza tym człowiek jest tylko człowiekiem, nikt nie wie co siedzi w głowie tego chłopaka. Dla jednych mógł być wzorem do naśladowania, a dla innych brutalnym gwałcicielem, mógł być jednym i drugim, ale nikt o tym nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krug Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:38 Gość portalu: mj napisał(a): > Ludzie nie chce mi sie wierzyc by 24 latek polecial na 48 latke. A co to ma byc za dowód, że niby ona miała 48 lat a on 24? Tobie może nie odpowida 48 letnia kobieta ale tu możemy miec do czynienia z człowiekiem mającym zaburzenia w sferze seksualnej. Kuba-MISIO jak zauważyłem był wychowny w rodzinie o dość autorytarnych rządach matki. Żył jak w gorecie narzuconych norm, zasad. Całkiem prawdopodobne, że po kilku piwach i prochach pokazał swoja druga zablokowana naturę. Nie wiem nie przesądzam ale nie brońcie kogos bo młodszy i taki z niego grzeczny MISIO. Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 11:44 Gość portalu: mj napisał(a): > Ludzie nie chce mi sie wierzyc by 24 latek polecial na 48 latke. > Stawiam na to ze jest to nagonka na polakow mieszkajacych w Wielkiej > Brytanii. Chlopie masz po prostu pecha - bo nikt nie uwierzy ze to > Ty zrobiłes! Boszzzz co za bzdury totalne...nagonka na polakow. Dlaczego nikt na moich najomych - -polakow- nie robi nagonki? Ludzie zastanwocie sie co piszecie, jak mozna miec tak zmanipulowany umysl? Czlowieku uwierz wiec, ze 24 latek jesli jest chory i jest gwalcicielem to poleci nawet na 58 latke!!!! TYLE RAZY BYLO JUZ PISANE O TYM! Poczytajcie troche o psychice i mechanizmach dzialania gwalciciela, o tym jakie wybira ofiary i nie piszcie takich zbdur bo to swiadczy o waszym poziomie intelektualnym!!! Nie trzeba studiowac psychologii zeby wiedziec o niekotrych rzeczach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Dożywocie dla Jakuba IP: 217.153.201.* 29.01.08, 08:59 Przedstawiciel Fundacji Helsińskiej powiedział, że wyrok jest bardzo surowy, ale proces przeprowadzono praworządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Dożywocie dla Jakuba IP: 157.25.31.* 29.01.08, 09:18 Dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego nie mówi się nigdzie o motywie zbrodni?Chłopak chyba znał swoją ofiarę. Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miras Dożywocie dla Jakuba IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 29.01.08, 09:33 części bzdur pisanych w komentarzach - szczerze mówiąc - w ogóle nie rozumiem, trudno zatem to skomentować. co zaś do winy, braku winy, kreowania przez media na niewinnego... Faktycznie odwrócona została zasada, iż przyjmuje się NIEWINNOŚĆ. To oskarżenie musi bezsprzecznie udowodnić winę, nie zaś oskarżony udowodnić swoją niewinność. Nie wiem, czy ten chłopak jest winny czy nie - wy też tego nie wiecie (chociaż obrońcom i oskarżycielom na tym forum nie przeszkadza to w ferowaniu stanowczych sądów). Faktem pozostaje, że w procesie pojawiło się sporo wątpliwości: - zapis video: specjalista (a wierzcie mi, ci goście znają sią na rzeczy - sam pracowałem z CCTV i delikwenci są obstukani w temacie) nie był w stanie stwierdzić, czy obraz z kamer (Jakub i prawdopodobny bandyta) pokazują tę samą osobę; - wątpliwości z badaniem DNA (nieważne, czy było to 1% czy 84,7% - skoro szansa na takie samo DNA jest naprawdę mikronowa, to 1% wątpliwości jest niczym różnica w genomie małpy i człowieka). Słusznie stwierdził ktoś - nie dajmy się podpuszczać. Zarówno obrońcom Jakuba, jak i skazującym go sprzed klawiatur swoich kompów. Na pewno jedna osoba nie zasłużyła na straszne zrządzenie losu - zgwałcona kobieta. Niestety może kiedyś okazać się, że niezasłużenie skazana została kolejna osoba - Jakub. JEŚLI Jakub jest niewinny i spędzi jakąś tam część swojego życia w więzieniu (a więzienne życie gwałciciela to nie sielanka), to nie potrafię znaleźć żadnej różnicy w rozmiarze tragedii jego i ofiary gwałtu. Sprawiedliwość nie polega na tym, że prewencyjnie zamyka się prawdopodobnie winnych. Sprawiedliwość to wypuszczenie człowieka, co do którego jest 0,01% wątpliwości co do jego winy. Dla mnie w tym konkretnym przypadku nie udowodniono bezsprzecznej winy oskarżonego. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 11:54 Miras, gdybyś pracowal kiedykolwiek ze specjalistą-kryminalistykiem zajmującym się CCTV wiedziałbyś ze stuprocentowa identyfikacja osoby na takim nagraniu jest niemożliwa. Natomiast jeśli chodzi o DNA to nie chce mi się tego wałkować od nowa. To było wyjaśniane X razy. Nie ma takiej możliwości żeby ktoś miał DNA w 99% identyczne z drugą osobą, o ile nie mówimy o bliźniętach jednojajowych. Jakub bliźniaka nie posiada, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 09:40 W Głosie z dn.28.01.08 czytam:"Paplaczyk z obawą podchodzi do orzeczenia ławy przysięgłych. Składa się ona ze zwykłych mieszkańców hrabstwa Devon, w którym leży Exeter. Aby zostać sędzią przysięgłym, wystarczy być niekaranym i posiadać prawa wyborcze w danym hrabstwie. – Nikt nie sprawdza zdolności tych ludzi oraz ich możliwości intelektualnych." DZIWIĘ SIĘ, ŻE PAN PAPLACZYK ŚMIE PODWAŻAĆ KOMPETENCJE I ZDOLNOŚCI"ŁAWY PRZYSIĘGŁYCH"!SZKODA, ŻE ROBI TO JESZCZE PRZED OGŁOSZENIEM WYROKU!TAKIE WYPOWIEDZI ŹLE ŚWIADZCZĄ O POLSKIM ADWOKACIE! Postanowilam rownież dodać inny komentarz z dnia wczorajszego: chryzos 28.01.08, 11:43 Odpowiedz "Aby zostać sędzią przysięgłym, wystarczy być niekaranym i posiadać prawa wyborcze w danym hrabstwie. – Nikt nie sprawdza zdolności tych ludzi oraz ich możliwości intelektualnych. -------- O szok! Geniusz! Paplaczyk jednym zdaniem podważył cały system sądowniczy krajów anglosaskich. Przecież to co on mówi, to kretyństwo piramidalne. Przypominam Panu Paplaczykowi, że w Polsce również są ławnicy. Wybierają ich radni. Nie muszą być prawnikami. I jeszcze jedno,co zaszokuje Paplaczyka. W Polsce, jeśli jest dwóch ławników i jeden sędzia zawodowy, ci dwaj ławnicy mogą PRZEGŁOSOWAĆ sędziego zawodowego." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bembie Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 16:29 Kiepsko znasz się na prawie joanno. Fakt, że w Polsce są ławnicy, nie przesądza o doskonałości systemu z SAMYMI ławnikami. U nas ławnicy mogą przegłosować sędziego, w anglii podejmują decyzję ZAMIAST niego. Tam moga pełnić funkcję incydentalnie, u nas kadencyjne - co pozwala łatwiej odseparować emocje od rozumu. U nas wszyscy podpisują się pod uzasadnieniem wyroku (sędzia i ławnicy), gdzie jest wskazana szczegółowo motywacja, rzetelna ocena dowodów itp. W anglii nie - po co, skoro uznaje się werdykt ławy przysięgłych za nieomylny i nie do zaskarżenia. Skarżyć można jedynie to zrobił sędzia prowadzący - procedurę i wymiar kary. Nie to zrobiła ława - winny lub nie!!!!!! Założenie nieomylności ławy przysięgłych składających sie z ludzi, inaczej rzecz biorąc, założenie ludzkiej niemylności jest twoim zdaniem zdrowe?!!!! Przepraszam, ale nie oceniając Jakuba T. zgadzam się z Paplaczykiem - to nie jest zdrowy system sądownicta. To USANKCJONOWANY SAMOSĄD. Ten chłopak naprawdę nie miał sprawiedliwego procesu. To samosąd w świetle prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell Uśmieszki IP: *.era.pl 29.01.08, 10:04 "Tomczak, a 24-year-old (EX-)law student, smiled and laughed to himself as he was led away by security guards after yesterday being found guilty" Ten jego głupawy uśmieszek w sądzie w Poznaniu i potem w Exeter od początku wydawał się taki mrożący krew... Respect dla jego podwójnej osobowości i LICZBY znajomych, których zdołał "zjednoczyć" dla swej sprawy. Jeszcze trochę i założyłby sektę wiernych fanów... ----------------------------- Jeśli może odsiedzieć tą ósemkę w kraju to luzik. Pewnie go wypuszczą po znajomości szybciej biorąc pod uwagę jakie miał poparcie mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZERAŻONA Re: Uśmieszki IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 11:09 JESTEŚ Beszczelny: nie byłeś przy tym a komentujesz!!! Ja stałam tuż obok, gdy zrobiono to uśmiechnięte zdjęcie w sądzie w Poznaniu. A Kuba uśmiechnął się bo wszyscy krzyczeli: Kuba jesteś NIEWINNY Kuba kochamy Ciebie Kuba Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: Uśmieszki 29.01.08, 14:24 Gość portalu: PRZERAŻONA napisał(a): > JESTEŚ Beszczelny: nie byłeś przy tym a komentujesz!!! > Ja stałam tuż obok, gdy zrobiono to uśmiechnięte zdjęcie w sądzie w > Poznaniu. A Kuba uśmiechnął się bo wszyscy krzyczeli: > Kuba jesteś NIEWINNY > zgwalcenie starej szmaty to glupstwo > Kuba kochamy Ciebie > Kuba Trzymaj się w kroczu fixed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de_M. spinaker, lecz się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 10:10 spinaker, nie jesteś pierwsza osoba głoszącą takie brednie, jak je czytam, to mi sie w głowie nie mieści, że w naszym kraju mieszka tylu takich walniętych zboków. spinaker206 napisał: > Angielki są bardzo swobodne w zachowaniu, a te starsze, to chętnie zabawiają > się z młodymi chłopakami. W tym celu wyjeżdżają nawet do Afryki, by bzykać sie > z młodymi murzynami.Wydaje mi się, że jednak poleciał na tą purchawę, musiał > być strasznie wyposzczony. Nie był to gwałt, bo nie było śladów jego DNA na > jej ubiorze. Po tym wszystkim rozstali się. Baba była podpita przewróciła się, > lub została pobita przez kogoś innego, który ukradł jej torebkę. Wstyd mu było > się przyznać, że poleciał na taką staruchę, choć miał przy sobie młode > dziewczyny. Szkoda faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: spinaker, lecz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 10:21 Moze spinaker przesadzil z tym wyposzczeniem i przewroceniem, ale faktem jest ze Angielki lataja na Murzynow i innyc ciemnych (seks turystyka kwitnie). Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Jakuba T. spedzi jedno dozywocie w Anglii, drugie 29.01.08, 10:34 .....w Polsce...... Dwiescie lat, niech zyje Jakub nam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZERAŻONA Dożywocie dla Jakuba IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 11:05 U NICH TAK ZAWSZE ?!?!?!?!?!?! KOMPROMITACJA BRYTYJSKICH SĄDÓW czwartek 25 października 2007 00:16 Polak siedział 16 lat za niewinność Brytyjczycy oskarżyli go o zgwałcenie 11-latki i jej brutalne zamordowanie. Stefan Kiszko przesiedział za to 16 lat w brytyjskim więzieniu, gdzie był torturowany i gwałcony. Gdy wyszedł na wolność był już wrakiem człowieka. Dostał zawału i zmarł. "Fakt" przypomina tę historię sprzed lat, bo przed brytyjskim sądem stanął właśnie prawdziwy gwałciciel i morderca 11-latki. Ale Polakowi to już życia nie zwróci. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Mam wieksze zaufanie do sadow brytyjskich niz ... 29.01.08, 11:13 ... do Polskich. Poza tym w wypadku tego zboka dowody sa niepodwazalne i mowia same z siebie. A wysokosc wyroku jest adekwatna do czynu, to tylko polski wymiar sprawiedliwosci jest przyjazny bandytom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaufanie !!!?????? Re: Mam wieksze zaufanie do sadow brytyjskich niz IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 12:01 U NICH TAK ZAWSZE ?!?!?!?!?!?! KOMPROMITACJA BRYTYJSKICH SĄDÓW czwartek 25 października 2007 00:16 Polak siedział 16 lat za niewinność Brytyjczycy oskarżyli go o zgwałcenie 11-latki i jej brutalne zamordowanie. Stefan Kiszko przesiedział za to 16 lat w brytyjskim więzieniu, gdzie był torturowany i gwałcony. Gdy wyszedł na wolność był już wrakiem człowieka. Dostał zawału i zmarł. "Fakt" przypomina tę historię sprzed lat, bo przed brytyjskim sądem stanął właśnie prawdziwy gwałciciel i morderca 11-latki. Ale Polakowi to już życia nie zwróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dożywocie dla Jakuba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 11:24 Jesteś zapewne znajomą Jakuba i osobą bardzo młodą dlatego patrzysz na sprawę w sposób absolutnie subiektywny. Niestety, to, że ktoś ma wygląd niewiniątka i jest sympatyczny na co dzień nie znaczy, że nie może dopuścić się zbrodni. A w tej sprawie dowody były bardzo mocne. To nie był proces poszlakowy. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 12:00 Gość portalu: PRZERAŻONA napisał(a): > U NICH TAK ZAWSZE ?!?!?!?!?!?! > > KOMPROMITACJA BRYTYJSKICH SĄDÓW > czwartek 25 października 2007 00:16 > Polak siedział 16 lat za niewinność > Brytyjczycy oskarżyli go o zgwałcenie 11-latki i jej brutalne > zamordowanie. Stefan Kiszko przesiedział za to 16 lat w brytyjskim > więzieniu, gdzie był torturowany i gwałcony. Gdy wyszedł na wolność > był już wrakiem człowieka. Dostał zawału i zmarł. "Fakt" przypomina > tę historię sprzed lat, bo przed brytyjskim sądem stanął właśnie > prawdziwy gwałciciel i morderca 11-latki. Ale Polakowi to już życia > nie zwróci. Z Całym szacunkiem, ale gazeta Fakt nie jest dla mnie ani dla chocby jednoego z moich znajomych zadnym "autorytetem" prasowym, nie mowic juz o rzetelnoscie. Naprawde czytacie takie gazety jak Fakt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick Rzetelne przedstawienie dowodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:00 Relacje prasowo-telewizyjne są bardzo ogólnikowe i nieprecyzyjne: 1/Nie słyszałem wypowiedzi eksperta kryminalistyki i genetyki nt DNA. procedury badania, porównywania, zgodności, możliwości błędu itd. 2/Nikt w mediach nie dokonał rzeczowej analizy miejsca zdarzeń, trasy podejrzanego, możliwości popełnienia przestępstwa w ramach czasowych... 3/Zapisy z kamer - znowu brak analizy, położenie kamer jest znane, również miejsca obserwowanych osób, można dokonać dokładnych pomiarów osoby podejrzanej i tej idącej za ofiarą (wzrost, sylwetka, przybliżona waga itd.) 4/Każdy człowiek ma charakterystyczny sposób chodzenia, jest on jak odcisk palca lub kod DNA - na podstawie monitoringu robi się profil chodu, poruszania się człowieka 5/Brak analizy psychologicznej podejrzanego i ofiary 6/Dlaczego nie użyto wykrywacza kłamst (wariograf) 7/Jak podejrzany spędzał feralny wieczór, czy pił alkohol,zażywał narkotyki itd... Zamiast poważnej analizy mamy więc emocje i porównywanie systemów prawnych - to do niczego nie prowadzi. Apeluje do mediów - macie środki i dostęp do ekspertów, zróbcie porządne, niezależne dochodzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Rzetelne przedstawienie dowodów 29.01.08, 12:06 Gość portalu: Mick napisał(a): > 6/Dlaczego nie użyto wykrywacza kłamst (wariograf) Niech nam odpowie "znajoma" Jakuba T. ktora tak go broni. Ja mysle ze obrona po prostu nie chciala sie pograzac :) Bo o ile nie udałoby sie "oszukac" wariografu to upewniloby tylko wszystkich ze jest winny. Bedac samej w takiej sytuacji błagałabym o badanie wykrywaczem kłamstw, no chyba ze mialabym cos na sumieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Jest 100% pewny test DNA 29.01.08, 12:09 i to zalatwia sparawe - winny jak jasna cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Dożywocie dla Jakuba IP: 217.153.201.* 29.01.08, 12:13 Początkowo byłem za Jakubem, ale ostatecznie uważam, że jednak jest winny, tak jak orzekł sąd. Przekonały mnie o tym proste fakty - obrona nie powołała się na te wszystkie wątki mające niby dać Kubie alibi - powrót do hotelu (chyba tam również jest monitoring?), rozmowę z Litwinem (dlaczego nie powołano go na świadka), bilingi z telefonu Kuby (podobno tamtej feralnej nocy kilka razy dzwonił do siostry). Podejrzewam, iż obrońca wiedział, że alibi jest lipne, a powtórne badanie DNA znów wykazałoby zgodność. Z kim jak z kim, ale z własnym obrońcą jest się szczerym przy tak poważnych zarzutach. Odpowiedz Link Zgłoś
p.pirx Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 12:24 W Polsce w większości spraw skazuje się ludzi na podstawie zeznań świadków. Powszechnie wiadomo, że większość świadków powoływanych w sądach, bardziej lub mniej mija się z prawdą (mówiąc delikatnie). Mimo to wyroki skazujące są wydawane. Oczywiście podstawa to domniemanie niewinności, ale w złej wierze działaniem jest rozdymanie tego domniemania do absurdu. Są badania DNA i świadczą przeciwko oskarżonemu - czyli domniemanie zostaje obalone (w wielkim myślowym skrócie). Czy badania jako dowód zostały obalone? Oczywiście nie! Więc o co chodzi? Badania DNA w dzisiejszym sądzie to dowód najpewniejszy z pewnych. Jeżeli nie na tej podstawie skazywać, to na jakiej? Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: Dożywocie dla Jakuba 29.01.08, 12:45 Gość portalu: lynx napisał(a): > Początkowo byłem za Jakubem, ale ostatecznie uważam, że jednak jest winny, tak > jak orzekł sąd. > Przekonały mnie o tym proste fakty - obrona nie powołała się na te wszystkie > wątki mające niby dać Kubie alibi - powrót do hotelu (chyba tam również jest > monitoring?), rozmowę z Litwinem (dlaczego nie powołano go na świadka), bilingi > z telefonu Kuby (podobno tamtej feralnej nocy kilka razy dzwonił do siostry). > Podejrzewam, iż obrońca wiedział, że alibi jest lipne, a powtórne badanie DNA > znów wykazałoby zgodność. Z kim jak z kim, ale z własnym obrońcą jest się > szczerym przy tak poważnych zarzutach. Lynx - masz rację. Oczywiście obiektywne wątpliwości pozostają i proces można uznać za poszlakowy, ale faktycznie jeśli początkowo tyle mówiło się własnie o alibi, o jakimś Litwinie, o jakiejś koszuli a potem w trakcie procesu tego NIE podnosi, no to chyba dlatego by nie pogrążać jeszcze bardziej oskarżonego. No i na pewno nie poprawił też sytuacji brak żądania kolejnych badań DNA, więc można uznać, że nasz rodak pośrednio przyznał się do swojej winy. Uwaga o obrońcy również słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnukstiepana na chłodno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:16 Nie wiem czemu, ale patrząc zupełnie na chłodno na tą całą sprawę, bez żadnych emocji, przychylam się raczej do tego, że J.T. jest winny. Kara niewątpliwie jest surowa, ale tylko w nazwie, bo za osiem latek J.T. wyjdzie na wolność. Gadki w rodzaju "jest miły, ciepły, przyjacielski" nie przekonują mnie zupełnie. Najwięksi seryjni mordercy i gwałciciele byli "mili i przyjazni" ale tylko na pozór. Polskie media pokazywały nam tylko cierpienie rodziny J.T. (całkiem możliwe że pozorne i grane), przyjazną buzie chłopaka itp. Ale np. twarzy i cierpienia zgwałconej kobiety i jej rodziny polskie media nie pokazały ani razu. Nigdzie nie można było się dowiedzieć niczego o portrecie psychologicznym skazanego. Spokój z jakim oswajał sie z tym, ze zostanie skazany, absolutnie nie świadczy na jego korzyść. Oczywiście, że pewne wątpliwości pozostają. Ale ja akurat bardziej ufam brytyjskiemu wymiarowi sprawiedliwości niż medialnej papce serwowanej przez rozemocjonowane polskie media pokazujące wyłącznie siostrę i rodziców skazanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: na chłodno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:40 > Nie wiem czemu, ale patrząc zupełnie na chłodno na tą całą sprawę, > bez żadnych emocji, przychylam się raczej do tego, że J.T. jest > winny. A kim Ty jestes i kto Cię pyta o zdanie? Jednak - jakaż frajda móc wyrokować znad klawiatury, no nie? > > Gadki w rodzaju "jest miły, ciepły, przyjacielski" nie przekonują > mnie zupełnie. Nikt lub niewiele osób na wątkach na ten temat przytaczali to jako argument, poczytaj sobie. Za to wiele było głosów w stylu: "żle mu z oczu patrzy" - "ma mrożący krew w żyłach look" - "na mordzie ma wymalowane, ze gwałciciel" .... >Najwięksi seryjni mordercy i gwałciciele byli "mili i > przyjazni" ale tylko na pozór. Niezwykle odkrywcza uwaga. > Polskie media pokazywały nam tylko > cierpienie rodziny J.T. (całkiem możliwe że pozorne i grane), tak samo - całkiem możliwe jest prawie wszystko na tym świecie.... > Spokój z jakim oswajał sie z tym, ze zostanie skazany, > absolutnie nie świadczy na jego korzyść. Widzisz, ja i pewnie Ty i wielu innych samozwańczych sędziów na tym forum - na jego miejscu rwałabym włosy z głowy, krzyczała i płakała po usłyszeniu takiego wyroku. Ale widzisz, ja biorę pod uwagę, ze są różne temperamenty, że nie mnie oceniać, jak sie człowiek czuje na ławie oskarżonych o tak ohydną zbrodnię, nie wiem, co się dzieje w głowie takiej osoby. Tak samo osądzano matkę Maddie McCann - bo nie płakała, nie wyła do kamery, zachowywała się powściągliwie i godnie, nie obnosiła się ze swoim bólem - opinia publiczna w Anglii (a raczej gawiedź oglądająca ITV) zaczęła podejrzewać, że może to ona zabiła własne dziecko. "Bo taka chłodna". Nie sądźcie na podstawie twarzy, mimiki, reakcji - tym bardziej, że nie widzieliście Jakuba na własne oczy! Zdjęcia zostały zrobione, gdy był jeszcze w Poznaniu i nie wiedział jeszcze, w jakim kanale się znalazł. Myślał, że to przygoda, cos się dzieje, nie wiadomo co. Dlaczego domniemywacie jego winę, gdy równie dobrze można domniemywać odwrotnie? Specjaliści lepsi ode mnie już wielokrotnie tu pisali o tym, jak, gdzie, dlaczego łatwo jest "pomylić się" przy analizie DNA. Że nie jest to dowód niepodważalny. > Oczywiście, że pewne > wątpliwości pozostają. Ale ja akurat bardziej ufam brytyjskiemu > wymiarowi sprawiedliwości Nie wiesz, o czym mówisz. Dużo ludzi w Polsce ufa Rydzykowi i czy coś z tego wynika? > niż medialnej papce > serwowanej przez > rozemocjonowane polskie media pokazujące wyłącznie siostrę i > rodziców skazanego. Rozemocjonowani to są raczej forumowicze wściekający się, że nie wszyscy razem z nimi cieszą się, że bandzior został dopadnięty i osadzony. Rozemocjowani są ci, co wyrażają nadzieję, ze ten chłopak będzie gwałcony w więzieniu, że w nim zgnije, że się powiesi itp. A nikt nie wie NA PEWNO, czy chłopak to zrobił czy nie. Jeśli nie wiecie na pewno, nie piszcie, że "wyrok idealny", "sprawiedliwości stało się zadość" bo to nielogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnukstiepana Re: na chłodno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:56 Nikt mnie o zdanie nie pyta tak samo jak Ciebie panno izo. Jest forum więc mam prawo do wyrażania własnych sądów. Być może znasz tego kolesia i stąd wynika Twoja emocjonalna odpowiedz, ale powtórzę jeszcze raz: najwięksi seryjni mordercy i gwałciciele byli z pozoru bardzo grzecznymi, ułożonymi i przyjaznie nastawionymi ludzmi. Szkoda też że nie czytasz dokładnie (moze po prostu nie rozumiesz) tego co napisałem: napisałem że ufam znacznie bardziej brytyjskiemu wymiarowi sprawiedliwości niż wszelkim mediom, takze tym spod znaku o. Rydzyka czy Michnika. I na koniec powiem brutalnie: nie życzę Ci byś kiedykolwie była ofiarą gwałtu, ale jeśli będziesz to wiedz, że badanie DNA jest najdoskonalszym i najpewniejszym dowodem w dzisiejszej kryminalistyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: na chłodno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:10 > Być może znasz > tego kolesia i stąd wynika Twoja emocjonalna odpowiedz, Jak wielu tu innych wnioskujesz z własnych domysłów. Nie znam Jakuba (choć pewnie będziesz utrzymywał, ze tak, bo tak Ci pasuje bardziej...), dla mnie mógłby być z Honolulu. Pracowałam dla amnesty international i wiem doskonale o błędach proceduralnych sądów nie tylko w "trzecim świecie". > ale powtórzę > jeszcze raz: nie powtarzamy "jeszcze raz"... - może lepiej: "powiem jeszcze raz" lub po prostu "powtórzę"?... Hę? > najwięksi seryjni mordercy i gwałciciele byli z pozoru > bardzo grzecznymi, ułożonymi i przyjaznie nastawionymi ludzmi. ależ to jest banał. Zbyt oczywiste, by dwa razy podkreślać. I nie ma nic do rzeczy. Ktoś wypisywał, że on wcale nie był miły, że już 5 lat temu wydał się jakiejś mądrali podejrzany (olaboga) - był miły, nie był - co to ma do rzeczy? > Szkoda też że nie czytasz dokładnie (moze po prostu nie rozumiesz) > tego co napisałem: napisałem że ufam znacznie bardziej brytyjskiemu > wymiarowi sprawiedliwości a ja napisałam - czego z pewnością nie zrozumiałeś - że fakt, iż czemuś "ufamy" nie przesądza o niczym... I sama nie twierdzę, że "ufam", że on tego nie zrobił czy zrobił, bo moje "ufanie" nie ma tu najmniejszego znaczenia. Piszę, bo nie rozumiem, skąd ludzie biorą swoją pewność i potem śmiałość, by krzyczeć: "winny". Ktoś gdzieś w podobnym wątku wczoraj wpisał: "ukrzyżować żyda" - jeżeli była to uwaga ironiczna i gorzka , to była bardzo trafna... > ale jeśli będziesz to wiedz, że badanie DNA jest > najdoskonalszym i najpewniejszym dowodem w dzisiejszej > kryminalistyce. Proszę mi wybaczyć, ale nie doznałam olśnienia od tej nowej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox Re: na chłodno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:22 Iza-rozumiem, że bronisz znajomego,ale to nie był proces poszlakowy- były dowody a obrona żadnego z nich nie zbiła-nawet nie próbowała. To chyba o czymś świadczy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: na chłodno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:43 > Iza-rozumiem, że bronisz znajomego Olaboga po raz kolejny. Czy by bronić domniemanej niewinności człowieka, trzeba go znać? Pisałam wyżej, ze jak komuś wygodnie jest w coś wierzyć, to w to wierzy. Tu mi na 100% udowadniacie, ze tak właśnie robicie, bo ja na 100% wiem, ze chłopaka nie znam. > a obrona żadnego z nich nie zbiła-nawet nie próbowała. > To chyba o czymś świadczy, prawda? Ależ ja rozumiem doskonale, ze w świetle tego, co się wydarzyło na sali sądowej on wydawał się być jednoznacznie winnym. Tylko o czym świadczy postępowanie obrony - czy o tym, że nie było nic do obrony czy może jego obecność w hotelu była nieszczęśliwie nie do udowodnienia? Ktoś gdzieś pisał, że o alibi dbają przestępcy skrupulatnie, a osoby niewinne bardzo często nie mają go, bo nie zastanawiają się, co robiły o precyzyjnej godzinie poprzedniej nocy. Ktoś inny pisał, że sędzia nie pozwolił na przedstawienie billingów/przesłuchanie świadków obrony - ja nie wiem, mnie tam nie było. Za mało mamy chyba faktów nt tego, jak dokładnie przebiegł proces. Ktoś argumentował, ze adwokat wykonał swoją pracę nierzetelnie, obojętne jak dobry był. Za mało wiemy, by już być pewnymi, kto winien, kto nie. A co powiedziała ława przysięgłych interesuje mnie najmniej. W moich oczach jej opinia nie sankcjonuje prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnukstiepana Re: na chłodno: do izy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:35 Nie chce mi sie dłużej z Tobą dyskutować, bo raz - nie mam czasu, dwa - nie ma sensu rozmowa z kimś, kto nie potrafi merytorycznie dyskutować, a stroi się na wielkiego inteligenta, który zjadł wszystkie rozumy i wie wszystko "doskonale" i był działaczem "amnesty inter -coś tam". Nie każdy magister to inteligent. I wśród działaczy "amnesty coś tam" zdarzają sie ludzie, których myślenie nie jest najmocniejszą stroną. Wśród profesorów jest cała masa chamów i łajdaków. Wśród ludzi prostych jest większość przyzwoitych. Tez mógłbym powiedzieć jakie to ja mam tytuły i gdzie nie pracowałem (stawiam czapkę gruszek przeciwko dolarom ze są wyższe i bardziej renomowane niż Twoje) tylko co z tego? Pokory Ci życzę izo, nawet na forum, gdy jest się anonimowym. Skromność to piękna cecha, jej brak - to obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: na chłodno: do izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:55 > Tez mógłbym powiedzieć jakie to ja mam tytuły i gdzie nie pracowałem > (stawiam czapkę gruszek przeciwko dolarom ze są wyższe i bardziej > renomowane niż Twoje) tylko co z tego? Do głowy mi nie przyszła rozmowa o "renomowanych" tytułach i stanowiskach, dziwnie Tobie przyszło. Praca dla amnesty to nie oznaka prestiżu zawodowego, może ja wykonywać babcia z targowiska... coś Ci się tu pomyliło. > Pokory Ci życzę izo, nawet na forum, gdy jest się anonimowym. > Skromność to piękna cecha, jej brak - to obrzydliwość. Nie denerwuj się. Pokory mi nie brak. Poprawiałam Twoje błędy, bo jak ktoś się stroi w piórka inteligenta, to bardzo korci przytrzeć mu nosa. Spokoju życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xfx Re: na chłodno: do izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:01 a jednak brak Tobie pokory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: na chłodno: do izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:17 niech Wam będzie. są gorsze wady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller Re: na chłodno IP: *.dyn.optonline.net 29.01.08, 14:39 Gość portalu: wnukstiepana napisał(a): > I na koniec powiem brutalnie: nie życzę Ci byś kiedykolwie była > ofiarą gwałtu... proponuje postawic kwestie inaczej: nie życzę Ci byś kiedykolwie była ofiarą gwałtu, ale jesli do takiej sytuacji mialoby dojsc, to niechby zgwalcil cie misiu. jeden misiu uzywa cegly i gwalci ze znieczuleniem: ofiara nie czuje nic w trakcie, nie czuje nic po, a nawet nic nie pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xfx do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:59 niewinny? test DNA źle (blednie, nierzetelnie, stonniczo) przeprowadzony? a dlaczego obrona nie zażądała wykonania trzeciego (czwartego)testu DNA? skoro niewinny wystarczyło przeprowadzic test, który obaliłby jedyny koronny dowód. A jednak obawiano się czegoś. Czego? Tego, że ten test będzie zgodny. Logicznie trzeci niezgodny test DNA obaliłby całe oskarżenie i ten proces były wygrany bronisz stronniczo Jakuba jak wielu go skazuje. nie śledziłem procesu, nie mialem możliwości ponieważ to co piszą polskie gazety z GW na czele jest bardzo stronnicze, nierzetelne hjak ktos zauważył, nigdzie nie pisze się o cierpieniu zgwałconej ale o krzywdzie Polaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:16 > niewinny? test DNA źle (blednie, nierzetelnie, stonniczo) > przeprowadzony? > a dlaczego obrona nie zażądała wykonania trzeciego (czwartego)testu > DNA? skoro niewinny wystarczyło przeprowadzic test, który obaliłby > jedyny koronny dowód. A jednak obawiano się czegoś. Na ten temat dywagacji było już wiele. Niekoniecznie obawiano sie czegoś; była mowa o niemożliwości przeprowadzenia 3. badania, o tym, że się próbka ze strony ofiary już nie nadaje do analizy, że nawet gdyby było badanie, to mogłoby być tak samo mylne, tendencyjne - poczytaj posty ludzi bardziej znających się na rzeczy - parę linijek wyżej. I - skoro badanie DNA skazało już w przeszłości niewinnych ludzi (jest to stosunkowo nowa metoda "namierzania" winowajcy) - DLACZEGO nie może się ta sytuacja tu powtórzyć? > nie śledziłem procesu, nie mialem możliwości ponieważ to co piszą > polskie gazety z GW na czele jest bardzo stronnicze, nierzetelne > hjak ktos zauważył, nigdzie nie pisze się o cierpieniu zgwałconej > ale o krzywdzie Polaka Takie pytania też już były, ale widzisz, w tym temacie nie ma nad czym dyskutować. Tej biednej biednej kobiecie przytrafił się koszmar, jej cierpienie i cierpienie jej rodziny jest nie do opisania i nie jest tematem pod dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:27 Anglicy mający ogromne doświadczenie z imigrantami (Anglia - kraj imperialny) potrafią w prosty sposób załatwić takich niechcianych imigrantów jak Jakub - wystarczy odpowiednio przygotować i wykonać przestępstwo, spreparować dowody i ofiara sam wpada w sieć. Takich przypadków w minionych latach było w Anglii wiele. Doskonale o tym wie policja, prokuratura, ławnicy i sąd, ale grają w tę grę bo są w zmowie - to taki angolski szowinizm "wyższej rasy". Dobrotliwi i naiwni Polacy tego w ogóle nie łapią. Tymczasem typowy Anglik dla zrobienia interesu gotów jest sprzedać własną matkę. To trochę inna hierarchia wartości, musimy to zrozumieć. Napadu i gwałtu dokonał jakiś angielski lub inny wynajęty dżentelmen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamnik Re: do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:31 "Troszeczkę" to naciągana teoria. Wszakże Jakub został zatrzymany w Polsce nie siedział na karky Brytolom. Co więcej Anglicy raczej ściągnęli go sobie na głowę-przez rok siedział na wikcie jej wysokości królowej. Coś sypie się ta twoja teoria spiskowa drogi chłopcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:05 Może "troszeczkę naciągana", ale sprawdzona i potwierdzona faktami w innych podobnych sprawach. Nie bądźmy tacy naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: do iza 29.01.08, 13:32 Gość portalu: Stanisław napisał(a): > Anglicy mający ogromne doświadczenie z imigrantami (Anglia - kraj imperialny) > potrafią w prosty sposób załatwić takich niechcianych imigrantów jak Jakub - > wystarczy odpowiednio przygotować i wykonać przestępstwo, spreparować dowody i > ofiara sam wpada w sieć. Takich przypadków w minionych latach było w Anglii wie > le. > Doskonale o tym wie policja, prokuratura, ławnicy i sąd, ale grają w tę grę bo > są w zmowie - to taki angolski szowinizm "wyższej rasy". Dobrotliwi i naiwni > Polacy tego w ogóle nie łapią. > Tymczasem typowy Anglik dla zrobienia interesu gotów jest sprzedać własną matkę > . > To trochę inna hierarchia wartości, musimy to zrozumieć. > Napadu i gwałtu dokonał jakiś angielski lub inny wynajęty dżentelmen. Rozumiem, ze to kolejna "spiskowa toeria dziejów"? Az zal sie robi :) Biedni Polacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:02 Rozumiem, że na 100% wykluczasz spisek, mimo że wszystko na to wskazuje ? Jeśli tak, to nie ma sensu z tobą dyskutować, bo tam gdzie chodzi o ludzkie życie, nie wolno wykluczyć żadnej okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: do iza 29.01.08, 14:05 Gość portalu: Stanisław napisał(a): > Rozumiem, że na 100% wykluczasz spisek, mimo że wszystko na to > wskazuje ? Ohoho, a cóż takiego na to wskazuje? Śmieszą mnie teorie spiskowe rodem z Archiwum X czy innego CSI, lansowane na tym forum od początku procesu. Apeluję - bądźmy poważni, bo sprawa jest bardzo poważna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: do iza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:11 ...wskazuje choćby brak pewnych dowodów Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: do iza 29.01.08, 14:31 Gość portalu: Stanisław napisał(a): > ...wskazuje choćby brak pewnych dowodów ale konkrety, konkrety - to są wszystko ogólniki. Moim zdaniem materiał dowodowy był silny i ze strony prokuratury niczego nie brakowało. Jeśli można się dziwić jakims brakom, to co najwyżej po stronie obrony (patrz mój mail poniżej), ale to już pretensje prosze zgłaszać nie do angielskiego systemu prawnego, sądu, policji czy prokuratora, tylko do obrońców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: do stanisława IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:12 hehehehhehhhehhehe - oj rozbawiłeś mnie, twoja teoria spiskowa jest...hmmm...właściwie nie wiem jak to opisać bo nie potrafie tego potraktować inaczej niż żartu. nie wierze że można na poważnie mieć takie kupsko w głowie żeby wywęszyć tu antypolski spisek brytyjskiego rządu posówającego się do wynajmowania gwałciciela i gwałcenia brytyjskiej obywatelki. a wszystko po to by posadzić za kratkami biednego polaczka. hehehehhe dobry masz żart :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: do stanisława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 17:09 Czy twoja niewzruszona dogmatyczna ślepa wiara w uczciwość, rzetelność, wszechstronność i najwyższą nieomylność angielskiej policji, prokuratury, laborantek, ławników i sędziów opiera się tylko na ograniczeniu umysłowym, zwanym często klapkami na oczach, czy ma może jakieś poważne podstawy. Oceniając jakość twojej wypowiedzi, to chyba to pierwsze. A może Anglicy to jakiś nowy naród wybrany, w którym nigdy nie zdarzają się żadne najdrobniejsze nawet nieuczciwości i pomyłki ? Myślący człowiek niczego nie wyklucza. Wbij to sobie. Najlepiej młotkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni Re: do stanisława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 17:56 Twó spiskowy post pokazuje, że kto jak kto, ale ty z pewnością jesteś "człowiekiem myślącym" hehe Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: do stanisława 30.01.08, 08:29 Gość portalu: Stanisław napisał(a): > Czy twoja niewzruszona dogmatyczna ślepa wiara w uczciwość, > rzetelność, wszechstronność i najwyższą nieomylność angielskiej > policji, prokuratury, laborantek, ławników i sędziów opiera się > tylko na ograniczeniu umysłowym, zwanym często klapkami na oczach, > czy ma może jakieś poważne podstawy. Nie, kolego, skoro sdtawiasz tak karkołomną i nierealistyczną tezę jak ta całas teoria spiskowa, to Ty powinieneś mieć "jakieś poważne podstawy" popierajace to co twierdzisz. Bo na razie to sa gołe słowa, oparte na tym że Tobie tak się wydaje, a brzmi to równie wiarygodnie jak teoria o UFO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: do stanisława IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 11:02 W zasadzie chodzi mi o to, że mnie "się wydaje", że chłopak tego nie zrobił, a sądowi i ławnikom "się wydawało", że to zrobił. Co w tej sytuacji ? Należałoby zebrać więcej dowodów (więcej czasu poświęcić), rozważyć inne okoliczności (w tym tę "spiskową"), inne scenariusze, profil psychologiczny, itp. Tego nie zrobiono. Jaki stąd wniosek się nasuwa ? Taki, że komuś zależało na tym by sprawy nie rozwijać i jak najszybciej zamknąć. To znacznie podnosi prawdopodobieństwo mojego "wydawania się", że chłopak jest niewinny. Ponadto o stronniczości sądu może świadczyć: 1) wielokrotne stawianie tezy, że wielkość zbrodni jest odwrotnie proporcjonalna do dobrego wrażenia, wręcz szlachetności jakie sprawia podejrzany ! Skąd taka teza ??? Ktoś powiedział (chyba nawet sędzia), że gdyby przestępca zawsze wyglądał na przestępcę to policja nie miałaby problemów. A ja mogę w ten sam sposób podważyć tezę sędziego: gdyby przestępca zawsze wyglądał na porządnego, szlachetnego człowieka to policja nie miałaby kłopotów. Jak widać tego typu twierdzenia są kompletnym absurdem. Chyba nawet teza sędziego jest bardziej absurdalna od tej mojej. Pomimo całej absurdalności teza ta miała istotny wpływ na werdykt ławników. 2) Pomimo wątpliwości i niepewnych dowodów (nawet urobieni ławnicy nie byli jednomyślni),karę wyznaczono jako maksymalną z dopuszczalnego przedziału - prawdopodobnie dlatego, że głównym celem procesu pokazowego miało być postraszenie innych imigrantów a nie sprawiedliwe dogłębne wyjaśnienie całej sprawy (a sprawa jest wbrew pozorom wyjątkowo skomplikowana). Na razie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amona zajmijcie sie wlasnym zyciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:41 watpliwosci w procesie bylo wiele, zarowno po stronie poszkodowanej jak i polaka, tak samo wiele dowodów przemawialo za i przeciw polakowi jak i poszkodowanej. Nie jestem w zaden sposob zwiazana emocjonalnie z ta sprawa, co chwile na swiecie ktos kogos gwalci a zadna z tych spraw nie jest tak naglosniona ze angazuje w sprawe miliony polakow, zakladajac ze jakub jest winny lub nie, jestem porazona faktem rozdmuchania sprawy, zarowno ze strony polskiej jak i brytyjskiej, pozostaje mi miec jedynie nadzieje ze proces jakuba nie wplynie na postrzeganie polakow w oczch brytyjczykow, ani nie wplynie na ustalenie restrykcji rzadu brytyjskiego wobec emigrantow (polakow), nie rozpaczam a nie ciesze sie z wyroku, ta sprawa toczy sie gdzies obok mnie, kazdy ma swoje problemy, i jest ich na tyle duzo aby nie przejmowac sie problemami innych, jedynie co zal mi poszkodowanej kobiety, nikt nie chcial by doswiadczyc takiej krzywdy (nawet ejsli w procesie zaistnialy manipulacje ze strony oskarzenia), chlopaka tez mi zal, zal mi go bo jesli jest niewinny, a znalazl sie w nieodpowiednim meijscu o złym czasie jego zycie diametralnie sie zmini, jesli jest winny, zal mi go poniewaz w jego doychczasowym zyciu musialo wydazyc/dzialo sie cos co spowodowalo akie zaburzenia, i nie mial szansy na normalne zycie. Za wine trzeba poniesc kare ale nie mi to osadzac czy jest on winny czy nie, jedno wiem ze ta kobieta nie zasluzyla sobie na to co jej sie przytrafilo. Teraz ide gotowac obiad mojemu mezowi, bo na chwile obecna jest to moj jedyny problem do rozwiazania i zamartwiania sie nimi wam wszystkim zycze tylko takich blachych problemow w zaciszu wlasnego domu i wlasnych spraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller Re: na chłodno IP: *.dyn.optonline.net 29.01.08, 14:35 Gość portalu: iza napisał(a): > Specjaliści lepsi ode mnie już wielokrotnie tu pisali o tym, jak, gdzie, > dlaczego łatwo jest "pomylić się" przy analizie DNA. > Że nie jest to dowód niepodważalny. z pewnoscia pomylka polegala na tym, ze dna pobrano ze spermy znalezionej nie w pochwie ofiary, a w pysku podworkoweg psa. panienko, czytaj ze zrozumieniem. calosc twoich przemyslen jest tak piramidalnie glupia, ze zniecheca do prostowania sama objetoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: na chłodno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:01 > z pewnoscia pomylka polegala na tym, ze dna pobrano ze spermy > znalezionej nie w pochwie ofiary, a w pysku podworkoweg psa. > panienko, czytaj ze zrozumieniem. to panicz czyta bez cienia zrozumienia; otóż ja piszę o moich wątpliwościach w temacie niepodważalności badań DNA, której nie jesteś w stanie zakwestionować, bo takie sytuacje się zdarzyły. Twoja arogancja nie wzmacnia siły Twoich argumentów. > calosc twoich przemyslen jest tak > piramidalnie glupia, ze zniecheca do prostowania sama objetoscia. piszę o rzeczach, których nie można podważyć - stąd Twoja frustracja i nazywanie mojego prostego toku myślenia "głupim". Głupia łopatka, nie chce się wbić w beton. Ech. Oskarżenie wygrało, a Wy jeszcze szczekacie, nie wiem, o co wam chodzi, do czego zmierzacie wykrzykując na forum, że NA PEWNO zamknęli właściwego człowieka, już lepiej idźcie w kolejkę po szampana. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: na chłodno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:17 >ja piszę o moich wątpliwościach w temacie niepodważalności badań DNA, której nie jesteś w stanie zakwestionować, bo takie sytuacje się zdarzyły. miało być" "podważalności" oczywista Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: na chłodno 29.01.08, 15:43 Gość portalu: iza napisał(a): > to panicz czyta bez cienia zrozumienia; otóż ja piszę o moich > wątpliwościach w temacie niepodważalności badań DNA, której nie > jesteś w stanie zakwestionować, bo takie sytuacje się zdarzyły. > Twoja arogancja nie wzmacnia siły Twoich argumentów. A nie sądzisz że arogancją jest raczej takie autorytatywne poddawanie w wątpliwość tak twardego dowodu jak badanie DNA wbrew opinii wszystkich ekspertów którzy zeznawali podczas procesu, jak i tych którzy wypowiadali się w polskich mediach (chociażby w TVN24) czy nawet na tym forum? Może najpierw powiesz nam jakie masz kwalifikacje aby z nimi dyskutowac i kwestionować ich opinię? Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Podsumowanie faktów bez emocji - jeszcze raz 29.01.08, 13:29 Szanowni Forumowicze, z wielkim zdziwieniem obserwuję jak wbrew wszystkiemu co wiemy o tekj sprawie niektórzy nadal próbują bronić gwałciciela z Poznania, opierając się na bardzo słabych przesłankach. 1. Koronnym argumentem obrony jest to, że badanie DNA za pierwszym razem było negatywne i na to wszyscy się powołują. Tylko nikt jakoś nie raczy zauwazyć, że eksperci zeznający przed sądem zeznali, że wynik w pierwszym badaniu nie był negatywny, tylko błędny, co spowodowane było błędem programu komputerowego - dlatego wynik uznano za błędny (co nie znaczy że korzystny dla Tomczaka) i badanie powtórzono. 2. Pojawia się wątek "zanieczyszczenia" DNA. Tyle tylko że gdyby Ci którzy sie na to powołują mieli jakiekolwiek pojęcie o badaniach DNA, wiedzieliby że oczywiście może dojść do takiego "zanieczyszczenia", ale wówczas jest to bez problemu wykrywane w labolatorium - mianowicie wówczas albo nie da się wyodrębnić kodu genetycznego z próbki, albo wyodrębnia się dwa kody dwóch różnych osób, co samo w sobie świadczy że próbka nie jest "czysta". Tyle moja wiedza laika, bardzo profesjonalnie wyjaśniała to na forum parę dni temu kobieta zajmująca się takimi badaniami zawodowo - zainteresowanych odsyłam do jej postów. 3. "Jeżeli obrona miała wątpliwości co do badania DNA, mogła wystąpic o ich powtórzenie" - tak zeznał przed sądem ekspert od DNA. Dlaczego obrona tego nie zrobiła? Czyżby bali się że ponowne badanie potwierdzi winę Jakuba T. i już nie będzie w sumie kogo bronić? 4. Nie wierzę w tyle zbiegów okoliczności: dowód w postaci badania DNA, fakt że Jakub T. był w miejscu zbrodni w czasie kiedy ją popełniono, jest nagranie na którym widac człowieka o podobnej sylwetce oraz ubiorze jak on, fakt że nikt w zasadzie nie potwierdził jego alibi, zaginiona koszula w której był tego dnia, w końcu - o czym rzadko się mówi - torebka ofiary znaleziona nie w miejscu zbrodni, ale w pobliżu (cytując "w odległości rzutu") miejsca gdzie mieszkał Jakub T. 5. Dlaczego obrona nie przedstawia żadnych dowodów poza kwestionowaniem na dość marnych podstawach badania DNA? Dlaczego nie wystąpiła o dodatkowe badanie DNA mimo że było to możliwe? Dlaczego nie powołała własnego eksperta od badań DNA, skoro chciała podważyć wynik badania wbrew zeznaniom biegłych? Gdzie są nagrania z kamer z hotelu gdzie podobno miał pójść oskarżony? GDzie są zeznania ludzi którzy sorzedawali mu w tym hotelu papierosy, człowieka z którym w hotelu rozmawiał, zeznania innych luzi którzy mogli go tej nocy widzieć w hotelu? Gdzie są w końcu billingi potwierdzające jego rozmowy telefoniczne z siostrą? Gdzie próba określenia lokalizacji Jakuba na podstawie danych operatora komórkowego (czyli sprawdzenie doktóreg BTS-u zalogowany byl jego telefon komórkowy)? To przecież nhie rola prokuratora aby przedstawiać takie dowody, to obrona powinna je zebrać i przedstawić!!! A jeżeli tego nie robi, to powstaje pytanie - dlaczego? Marni obrońcy czy może po prostu alibi pana Jakuba jest zmyślone i obrońca wiedząc o tym lub podejrzewając to nie chciał go jeszce bardziej pogrążać? 6. I na koniec prośba - przestańmy się unosić narodową dumą, pisać o wrednych Angolach którzy chcą na siłę wsadzić Polaka, albo wymyślać jakieś teorie spiskowe o podmienianiu DNA. W sensie procesowym oskarżenie oparte było na mocnych podstawach, a obrona nie pokazała nic poza stwierdzeniami rodziny i znajomych że "on nie mógł tego zrobić" bo to taki dobry "misio". Pewnie że nie mam 100% pewności, tak jak nikt jej nie ma, ale na podstawie tych dowodów które zostały przedstawione wsądzie wyrok nie mógł być inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Podsumowanie faktów bez emocji - jeszcze raz IP: 217.153.201.* 29.01.08, 15:39 Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEWINNY Ty też IP: *.man.poznan.pl 29.01.08, 15:49 JESTEŚ NIEWINNY MASZ na to świadków potwierdzają TWOJĄ wersję przed sądem. I co ................ DNA na ciele kobiety - nie Twoje KREW na ciele kobiety - nie Twoja ale DNA "w jej środku" jakimś cudem ZBIEŻNE i 2xDOŻYWOCIE !!!!!!!!! CIEBIE MOŻE TEŻ TO SPOTKAĆ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Ty też 29.01.08, 16:00 Gość portalu: NIEWINNY napisał(a): > JESTEŚ NIEWINNY MASZ na to świadków > potwierdzają TWOJĄ wersję przed sądem. > I co ................ > DNA na ciele kobiety - nie Twoje > KREW na ciele kobiety - nie Twoja > ale DNA "w jej środku" jakimś cudem ZBIEŻNE > i 2xDOŻYWOCIE !!!!!!!!! > CIEBIE MOŻE TEŻ TO SPOTKAĆ !!!! Kolego mówiąc najdelikatniej bardzo "ostrożnie gospodarujesz prawdą". Po pierwsze obrońca Tomczaka nie przedstawił ŻADNYCH świadków potwierdzających jego alibi - jedynie zapewnienia jego samego i siostry. Nie powołał ANI JEDNEGO świadka który potwierdziłby alibi, a szczególnie chociażby obecność Tomczaka w hotelu do którego rzekomo poszedł. Po drugie nic nie wiadomo o jakimś nieznanym DNA znalezionym na ubraniu. Po trzecie jeżeli uważasz że DNA może być zbueżne "jakims cudem", to gratuluję głębokiej wiary w cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priller skonczony debil IP: 208.255.119.* 29.01.08, 19:03 Gość portalu: NIEWINNY napisał(a): > DNA na ciele kobiety - nie Twoje > KREW na ciele kobiety - nie Twoja zrodlo tych majakow? (a litwin gnida nic nie zeznal, a swiadkowe zeznaly, ze caly wieczor trzymaly w buzi misiowego penisa. na zmiane) Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Uśmieszki 29.01.08, 16:11 Gość portalu: do smiecia napisał(a): > ze SMIECIEM WIĘCEJ NIE PISZE To się Pan pięknie przedstawił przed milionami słuchaczy... ale cóż, widać jak niektórym brakuje argumentów to sięgają po wyzwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Wyrok dla Jakuba T.: podwójne dożywocie IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 29.01.08, 17:08 Sa 2 niepokojace aspekty w tej sprawie : 1. Wynik DNA niezgodny ?, to sie uzywa programu, ktory wskazuje zgodnosc. Ciekawe ile razy probuje sie aby doprowadzic do zgodnosci. 2. Werdykt przysieglych niezgodny ? To odsyla sie ich z powrotem aby jednak byl zgodny. Odnosnie 1. laboratorium moze "zakazic" probke ofiary probka podejrzanego w czasie obrobki, w procesie namnazania, kazda probka powinna byc opracowana w innym laboratorium. Blad popelniono w Polsce, Anglicy powinni otrzymac tylko profil DNA, najlepiej po przedstawieniu profilu z probki ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wyrok dla Jakuba T.: podwójne dożywocie IP: *.icpnet.pl 29.01.08, 18:17 ale te próbki byly badane w innych laboratoriach! Odpowiedz Link Zgłoś
kaneis Re: Wyrok dla Jakuba T.: podwójne dożywocie 30.01.08, 01:01 Poza tym: - jeżeli źle obrobiono próbkę od JT, to można było wnioskować w każdej chwili o nowe badanie. - Jeśli złą była obróbka próbki od poszkodowanej - prawdopodobnie nie można było nic poprawić. Ale nawet jeżeli z tej próbki nie można zrobić ponownego preparatu i istniejący jest jakoś "zły" (źle robiony, "zanieczyszczony") to jaka jest szansa, że w wyniku tego wyszedł wynik (długi ciąg jakiś markerów) zgodny akurat z JT? Wydaje się więc, że jeśli podważać ten test, to znaczy, że ktoś specjalnie zmanipulował, podmienił próbki. Tylko skąd miał DNA JT, jeżeli była pobierana i preparowana w Polsce? Jeżeli prawdą są internetowe plotki o pozostawionym pod paznokciami ofiary i na ubraniu/ciele innych śladach oraz o ich niezgodności z DNA JT, to może był trzeci uczestnik wydarzeń? Jeżeli była taka walka a koleżanki i siostra JT nie zauważyły na nim żadnych śladów, to może ktoś inny pobił ofarę? DNA wewnątrz ciała ofiary świadczyć może o odbytym stosunku, ale to nie jest równoznaczne z gwałtem i usiłowaniem zabójstwa. Ofiara nic nie pamięta przecież (dla niej to szczęście w nieszczęściu). Zadziwiające jest w brytyjskim systemie działania policji, prokuratury, sądownictwa to, że nie dąży się do pełnego wyjaśnienia okoliczności przestępstwa, tylko poprzestaje się na jednym mocnym dowodzie winy jednego podejrzanego. Znaleziono winnego-jest "sztuka" i koniec. Jedno co jeszcze można stwierdzić, to to, że większe uprzedzenia narodowe mają nasze media niż angielskie. To, że po wyniku badania DNA jakaś gazetka w Exeter określała JT jak najgorszymi słowami nie dziwi (bycie Polakiem nie ma tu nic do rzeczy). Natomiast fakt, że żadne polskie media nie zadały sobie trudu, by podać kompendium wszystkich faktów to znaczące. Czy były np. inne ślady DNA niezgodne z JT i ofiarą? Dlaczego polskie media uznały sprawę "jakiegoś gwałciciela" za niewartą śledztwa dziennikarskiego mimo tak dużego zainteresowania w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek relacje IP: 212.9.29.* 29.01.08, 19:02 Moim zdaniem sedno sprawy tkwi w relacji Jakub T - syn - matka. Koles emocjonalnie "poukladany" nie postepuje w taki sposob w wieku 24 lat. Konsultuje z mama!!! czy poddac sie badaniom DNA. Nie ma dziewczyny choc z nimi mieszka - niczym kolezanka. Jesli w grupie sledczych byl psycholog - co pewne - to bez trudu zbudowal sobie psychologiczna sylwetke Jakuba T. Nie mial NIC na swoja obrone, zadnego alibi... Pozsune sie nawet dalej w przypuszczeniach. Uwazam, ze przyznal sie obronie do popelnienia tej zbrodni proszac "na kleczkach2 by nie mowili mamie - bo to by ja zabilo. Stad taka linia obrony bazujaca jedynie na powtarzanym jak mantra "Czy taki mily chlopak jak On moglby cos takiego zrobic?" - moglby i zrobil moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytasz jak myślisz wyjaśnienia na pytania IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 30.01.08, 01:20 www.radiomerkury.pl/index.php?art=25226 Odpowiedz Link Zgłoś
trunz Re: wyjaśnienia na pytania 30.01.08, 02:56 Paplaczyk myśli (?), że jak użyje skomplikowanej prawniczej terminologii, to słuchaczom opadną kopary i zapłaczą nad losem biednego Jakuba. Co ta papuga plecie?? -------------- Mecenas Mariusz Paplaczyk wyjaśniał między innymi, dlaczego obrona nie złożyła wniosku o powtórzenie badania DNA. Ponowne badanie możnaby przeprowadzić jedynie jeżeli chodzi o próbki pobrane od Jakuba. Natomiast jeżeli okazałoby się, że wcześniej doszło do zanieczyszczenia próbek, które pochodziły od pokrzywdzonej to to powtórne badanie niosłoby ryzyko uzdrowienia prawnego, proceduralnego tego dowodu a mogłoby wskazać ławie przysięgłych że "mamy kolejną zbieżność". Natomiast w żaden sposób nie jesteśmy w stanie zweryfikować tej próbki, która została pobrana od pokrzywdzonej. Czy ona uległa degradacji i doprowadziła do zbieżnego wyniku - powiedział Mariusz Paplaczyk. ------------------- Tomczyki, to najwięksi frajerzy, jeśli płacą za taki bełkot. Przecież w tej wypowiedzi nic nie trzyma się kupy. Tu nic nie jest logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Ten bełkot nie jest dla Tomczyków, tylko dla 30.01.08, 23:03 mediów i ich ciemnego ludu odbiorczego :-). I mieści się w przyjętej taktyce obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simpsona" 30.01.08, 23:12 - że śledztwo i proces były skażone rasistowskim i ksenofobicznym nastawieniem policji i sądu, w związku z należy powtórzyć proces z odrzuceniem dowodów oskarżenia :-). W ten sposób wybroniono O.J. Simpsona: sąd zadecydował o odrzuceniu żelaznych dowodów winy na tej podstawie, że "były zbierane przez rasistę nastawionego negatywnie do oskarżonego, więc nie dochowano zasady obiektywizmu". Potrzebna jest w tym patencie presja medialna, stąd i ta zorganizowana precyzyjnie i bardzo naświetlana obrona Jakuba przez rodzinę, przyjaciół i media :-). Ciekawe, czy ten numer się uda...? Musi, co rodzinka nieźle ustosunkowana :-)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 00:19 uchachany, ja nie wiem, dlaczego Ty nie jesteś uchachany tylko wciąż tu wypisujesz. Czy nie masz nic lepszego do roboty czy może jakieś problemy albo niespełnione złości, zawiłości itp.? Na czym Ci tak naprawdę zależy? Czego chcesz dowieść? Jestem bardzo nieciekawa, jakie jest Twoje i Tobie tu podobnym tło tak bardzo zwane "społeczne"... Na pewno komuś czegoś zazdrościsz i na pewno nie jesteś człowiekiem zadowolonym z siebie/swojej pracy/osiągnięć... Nie pytam jak to jest bo tu, anonimowo, skłamać możesz, jak chcesz... Nie pytam i się nie interesuję. Odpowiedz Link Zgłoś
chryzos Re: Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simp 31.01.08, 00:26 "Na pewno komuś czegoś zazdrościsz" Dobra kobieta, a czego - i komu - uchachany może zazdrościć? Jakubowi więziennych romansów z chłopakami? Nie rozmiem, o czym ty piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 00:41 > "Na pewno komuś czegoś zazdrościsz" > > Dobra kobieta, a czego - i komu - uchachany może zazdrościć? > Jakubowi więziennych romansów z chłopakami? > Nie rozmiem, o czym ty piszesz To ja ci wytłumaczę. a może o czymś TY marzysz? Dziwnie, o tych romansach jedna myśl mi nie powstała w mózgu. Skąd u Was, chłopców, tyle fantazji.. Wolna wola i fantazja... myślę, ze ktoś, kto tak bardzo sie angażuje w udowadnianie wszystkim, ze to, co sie stało, to dobrze, ze sie stało, ma niewiele roboty w swoim życiu prywatnym. Ja próbuję podważyć to, co się stało. Jakby wyrok był po mojej myśli, poszłabym do domu. A Wy, chcecie wyeliminować wszelki cień wątpliwości, chcecie na siłę udowodnić, ze wszystko już teraz, po wyroku, jest allllll right. Podejrzewam, ze w takiej postawie jest jakies.... jakby to nazwac.. "flaw". I tyle mam do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simp 03.02.08, 01:44 A może byś tak iza przestała czepiać się osób które biorą udział w dyskusji i wyrażają opinie nieprzychylne gwałcicielowi z Poznania? I przestała snuć pseudopsychologiczne teorie na ich temat (bo w sumie można je tak samo dobrze odniesć do Twojej osoby), a zamiast tego zaczęła dyskutować merytorycznie - na poziomie faktów i dowodów? Bo ja nie znam ani jednego DOWODU który przemawiałby za niewinnością Tomczaka, za to bardzo silny dowód i całe mnóstwo poszlak przemawiających za tym że jest zbrodniarzem i został słusznie skazany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 02:21 > A może byś tak iza przestała czepiać się osób które biorą udział w > dyskusji zauważ, że się nie czepiałam, tylko odpowiadałam na skierowane do mnie posty. to różnica, i to wielka... I > przestała prosisz, bym przestała?? po co mnie prosisz? dlaczego ci zależy, bym umilkła? > snuć pseudopsychologiczne teorie na ich temat (bo w sumie > można je tak samo dobrze odniesć do Twojej osoby) i Twojej, i jego i jej i nas i wszystkich zaimków osobowych... , a zamiast tego > zaczęła dyskutować merytorycznie - na poziomie faktów i dowodów? a skąd ja mam znać fakty i dowody? a skąd tyżże je znasz???? szczególnie.... fakty? Bo > ja nie znam ani jednego DOWODU który przemawiałby za niewinnością > Tomczaka, co nie świadczy o jego winie. wbij sobie do głowy niewygodną wiarę we własną omylność albo pozostaniesz głupcem. nudnym i męczącym. Odpowiedz Link Zgłoś
priller Re: Bo teraz będzie apelacja metodą "na O.J. Simp 31.01.08, 00:57 chryzos napisał: > Nie rozmiem, o czym ty piszesz. ona tez nie - zapewniam cie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komentator Wyrok dla Jakuba T.: podwójne dożywocie IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 30.01.08, 03:25 buhahaha bo czytać i pisać trzeba umieć żeby "zrozumić" nawet nazwiska nie potrafisz powtórzyć a co dopiero pomyśleć a 'prawie' robi wielką różnicę Odpowiedz Link Zgłoś
ornaczek NASZA-KLASA 30.01.08, 10:19 Ktoś założył na "naszej-klasie" osobę: "W Obronie Jakuba T." Każdy kto sądzi tak jak ja, że był to proces PRZECIWKO POLAKOWI niech się przykliknie do Kuby. Ornaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo Re: NASZA-KLASA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 11:05 Niektórych to naprawdę nieźle pogięło. Co z tego, że gwałciciel- najważniejsze, że Polak! A mnie wstyd za takiego Polaka!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś