Gość: aka Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.sip.asm.bellsouth.net 05.02.08, 10:15 Niestandardowe przypadki nie mieszcza sie niestety w glowach wiekszosci urzednikow. Ja mieszkam za granica i nie jestem zameldowana w Polsce, ale mam tam cala rodzine i czesto odwiedzam. Tym razem zalatwialam cos na poczcie i droga pani urzedniczka uparla sie, ze mam gdziestam wpisac swoj adres, chociaz zupelnie nie byl on konieczny. Poddalam sie i wpisalam swoj adres zamieszkania,wiec zagraniczny. Pani bardzo jednak na mnie nakrzyczala mowiac, ze to musi byc (cytuje) "NORMALNY adres, ale jakis z kosmosu" :):):). Nawet kiedys myslalam, zeby sobie kupic dzialke na Marsie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Nie mogę wysłać tej depeszy! Nie ma takiego miasta 05.02.08, 11:37 Londyn! Jest Lądek, Lądek Zdrój, tak... Nie ma takiego miejsca jak Mars, a nie wmówi mi pan, że mieszka na batonie czekoladowym !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Nie mogę wysłać tej depeszy! Nie ma takiego m 05.02.08, 13:59 absurdello napisał: > Londyn! Jest Lądek, Lądek Zdrój, tak... > > Nie ma takiego miejsca jak Mars, a nie wmówi mi pan, że mieszka na > batonie czekoladowym !!!! ========================================= To jest tak komiczne, ze wrecz chce sie plakac. Pewien Polonus odwiedzil Warszawe, zamieszkal u rodziny, ale jako nieobyty "zarobil" mandat za zle parkowanie. Jako prawy Obywatel udal sie na poczte, zeby wplacic naleznosc. Tam zaczely sie "schody"! Trudno uwierzyc, ale nie chciano przyjac naleznosci, bo...nie mial polskiego adresu zamieszkania, a poslugiwal sie paszportem zagranicznym! Nie chcial podawac adresu rodziny, bo co oni mieli wspolnego ze zlym parkowaniem? Na wzmianke o hotelu zazyczono sobie...karty hotelowej! Panienka z pocztowego okienka orzekla, ze nie akceptowane sa adresy zamieszkania za granica! Facetowi zalezalo na wplacie, bo samochod byl z wypozyczalni. Caly cyrk skonczyl sie, kiedy sama Naczelniczka Poczty, po kilku konsultacjach, w koncu "laskawie" zgodzila sie przyjac wplate za mandat. Juz o organizacji pracy i funkcjonowaniu Urzedu Pocztowego ten Polonus nawet nie opowiada, bo w kraju pobytu i tak nikt by mu nie uwierzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rowerek Re: Nie mogę wysłać tej depeszy! Nie ma takiego m 07.02.08, 00:08 darkraj napisał: [...] > Juz o organizacji pracy i funkcjonowaniu Urzedu Pocztowego ten > Polonus nawet nie opowiada, bo w kraju pobytu i tak nikt by mu nie > uwierzyl. Nie uwierzyłby, bo i tam i w np Niemczech samochód wywożą zazwyczaj w mało przyjazne miejsce, kasując po kilkaset EURO lub kilkaset USD za wywózkę, parking płatny etc. Oczywiście do kosztów należy doliczyć jeszcze mandat. Gdyby w Polsce stosowano takie kary, to firmy wywozowe i parkingowe byłyby gigantami finansowymi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@@@ Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.gdynia.mm.pl 05.02.08, 10:37 Nie trzeba sie dziwic. Wiekszośc URZĘDNIKÓW to prawdziwi idioci! Robia głupia robotę bo nie potrafia nic innego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: 89.174.106.* 05.02.08, 10:45 Miałam bardzo duży problem, bo mój syn ma autyzm (ma 3 lata) a musiałam mu zrobić zdjęcie do paszportu. Kilka razy przychodziłam do fotografa az w końcu udało nam się złapac odpowiednie ujęcie. Te przepisy to koszmar! Urzędnika nic nie obchodziło, rozkładał ręce twierdząc że to mój problem. Zero dobej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
makrama1 Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 05.02.08, 11:17 Mam taki pomysł, może urzędy wydające dokumenty ze zdjęciem powinny zatrudnić _na swoim terenie_ fotografa. Fachowiec, obeznany na bieżąco z wszystkimi wymaganiami, jakim ma sprostać zdjęcie robiłby to zdjęcie _na miejscu_ ażby je urzędnik zaakceptował. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 05.02.08, 14:14 makrama1 napisała: > Mam taki pomysł, może urzędy wydające dokumenty ze zdjęciem powinny zatrudnić > _na swoim terenie_ fotografa. Fachowiec, obeznany na bieżąco z wszystkimi > wymaganiami, jakim ma sprostać zdjęcie robiłby to zdjęcie _na miejscu_ ażby je > urzędnik zaakceptował. ========================================= To juz jest praktykowane do dziesiatkow lat w wielu krajach Zachodu. Ostatnio dodano jednoczesny skaner do odcisku palca. Identyfikacja w kilka sekund, wydanie np. wtornika lub odnowienia prawa jazdy w 1-2 minuty. Powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: 194.181.130.* 06.02.08, 00:39 Mój syn niestety też ma autyzm (5 lat), zdjęć zrobić się nie da... Ja nie wiem jak on to wyczuwa, ale do albumu są w większości rozmazane- no OK, amatorzy jesteśmy. Na stronę ośrodka w którym ma terapię zawodowy fotograf robił - też sie poddał. A z urzędami to "jazda" jest, długo pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
konstruktorka1 Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 06.02.08, 13:54 Moj syn tez ma Autyzm Jak wyjezdzalismy z Polski musial miec Paszport Robilismy zdjecia u fotografa 2 godziny mlody sie darl Efekt - fotograf poskladal zdjecie z kilku innych Zapytaj znajomych czy kogos znaja Nie wsadzili nas do wiezienia Gość portalu: Yaro napisał(a): > Mój syn niestety też ma autyzm (5 lat), zdjęć zrobić się nie da... > Ja nie wiem jak on to wyczuwa, ale do albumu są w większości rozmazane- no OK, > amatorzy jesteśmy. Na stronę ośrodka w którym ma terapię zawodowy fotograf robi > ł > - też sie poddał. A z urzędami to "jazda" jest, długo pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 10:54 Straszna jest BEZDUSZNOSC Urzedniczki - to po prostu sie nie miesci w głowie na co sobie ta Pani z urzedu pozwala a godnosc tej chorej osoby to co ? A Empatia Gdzie ? Przepisy a wsadzcie je sobie głeboko skoro powoduja takie problemy Wstyd i poruta ,Hanba i zgryzota Do mamy - niech sie Pani nie przejmuje i tak ich kiedys pogonimy pozdrowienia dla Corki p Odpowiedz Link Zgłoś
michals-3 Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 05.02.08, 11:02 "Wyjątki dotyczą tylko osób, które ze względu na wadę wzroku noszą ciemne okulary lub okrycie głowy - ze względu na wyznanie." No właśnie. Wystarczy użyć słowa-wytrych: wyznanie, religia, i już wszystko załatwione. Proponuję powiedzieć, że przekonania religijne nie pozwolają Agnieszce na robienie zdjęć. Jak znam życie, to załatwi sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: future-man wszystko dla.... IP: *.tkdami.net 05.02.08, 11:02 emerytów, ktorzy stworzyli ten kraj, i dalej sami siebie wielbią, i "wierzą" tylko w co? Nie dostrzegają że zostali sami? Sfrustrowani ludzie wyjeżdżają, widząc brak perspwektyw, jak dułgo można trwać w samouwielbieniu i ciemnocie, ...." czy popiól tylko zostanie czy diament", trafne, bardzo, ale niemyślacy chłop nie wyciąga wniosków, wcześniej czy poźniej to padnie, ... a jak nie? I tu jest dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
pantach Pani Wilk, jaki wysiłek pani podjęła, żeby 05.02.08, 11:14 Sprawdzić, czy w tym przypadku nie możnaby odstąpic od zasad? Żadnego? Po prostu pani odmówiła? "Wilk jest przekonana, że każdemu można zrobić dobre zdjęcie do dowodu. - Mamy fotografie osób sparaliżowanych, starszych. Być może trzeba dziecko przytrzymać? Zająć je czymś?" - Może związać, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Pani Wilk, jaki wysiłek pani podjęła, żeby IP: *.tkdami.net 05.02.08, 11:28 .... związac panią Wilk, może wtedy nie bedzie szkodzić... ehh głupota ludzka rzeczywiście jest nieograniczona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ejcz_bi1 Re: Pani Wilk, jaki wysiłek pani podjęła, żeby 05.02.08, 16:00 No szlag mnie po prostu trafia! jeśli pani Wilk jest taka pewna, że każdemu mozna zrobic odopwienie zdjęcie to zapraszam - niech przyjdzie do naszego ośrodka i sfotografuje nasze dzieci! Ludzie, to absolutny skandal, żeby urzędnik państwowy tak się wypowiadał i zachowywał. Tylko w tak obrzydliwie nietolerancyjnym kraju jak ten może się to zdarzyć. Mama "autusia". Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar To też niemała głupota 07.02.08, 08:55 "Wilk: - To nie jest widzimisię urzędników, a przepisy. Wyjątki dotyczą tylko osób, które ze względu na wadę wzroku noszą ciemne okulary lub okrycie głowy - ze względu na wyznanie." Dopuszczalne jest niestandardowe zdjęcie ze względu na wyznanie, ale z poważnego powodu (oprócz tych ciemnych okularów) jak choroba/upośledzenie już nie! Przecież to jakaś patologia! Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster twarde prawo - ale prawo? 05.02.08, 11:42 "nie potrafisz pozować? nie dostaniesz dowodu" nie potrafisz pisać? ... nie ,nie!... wprost przeciwnie czekamy w g a z e c i e Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster taki greps... 05.02.08, 11:49 no wiesz... w redakcji sikali po nogach: "Agnieszka Ł a k o m a ma 30 lat. Potrafi się domagać tego, co l u b i" Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 05.02.08, 11:58 Europejczycy do jasnej cholerki! Przytrzymac trzeba bylo! Sama sobie przytrzymaj! I tak sie spotyka Europa i zadupi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek a van Gogh? IP: *.tkdami.net 05.02.08, 12:01 ... tez by nie dostal dowodu? hmm z resztą po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Re: Ciekawe kiedy zacznąstrajkować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 12:19 Każdy ma swoje zajęcie, urzędników na bruk wyrzucić nie możesz, bo ich "darmozjadztwo" jest wymuszone przez ich pracodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek To działa tak 05.02.08, 12:48 jakiś oderwany od realiów bubek na górze wymyśla przepis i poprzez kolejne pośredniczące instytucje rękami komtrolerów go egzekwuje. Pani z urzędu może i by przymknęła oko, ale ma przed sobą widmo kontroli, po co ma sie narażać na postępowania wyjaśniające albo inne represje. Po kilku latach pracy ona sama już wierzy w świętość przepisu. Jej koledzy urzędnicy również. Tak musi być i kropka. Miałam kiedyś taką sytuację w UM Gdańsk. Wymagano ode mnie "aktualnego" wypisu w rejestru zastawów a ja przyniosłam "pełny". Oba dokumenty były identyczne pod światło, wystawione w tym samym dniu, różniły się tylko jednym słowem. Ale w instrukcji było AKTUALNY, więc trafiłam na mur. Musiałam jechać przez pół miasta i wyłożyć kolejne 15 zł z tytułu opłaty aby wymienić dokument. Myślę, że ta sama pani równie bezdusznie i bezsensownie spławi każdego, nawet inwalidę. Petent odpuści, ale równie debilny wewnętrzny kontroler już nie. Żyją we własnym świecie absurdów i z czasem nie wyobrażają sobie, że świat może wyglądać inaczej. To smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogrodnik człowiek człowiekowi Wilkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 13:12 apeluję do wszystkich, do których zgłosi się w jakiejkolwiek sprawie osoba o nazwisku Wilk, by przed załatwieniem jej sprawy poprosiły ją stanowczo o udowodnienie, że nie jest wilkiem, najlepiej poprzez dostarczenie odpowiedniego zaświadczenia z ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: To działa tak 05.02.08, 14:34 ==================================== a-siek, to i tak opedzilas sie tylko strata czasu i parunastu zlotych. Jest natomiast BEZWZGLEDNY wymog administracyjny, aby w sprawach majatkowych skladac w Urzedach Miejskich lub Gminnych wylacznie ORYGINALY aktow malzenstwa lub metryk, BEZ PRAWA do ich zwrotu!!! To jest dopiero idiotyzm. Dla ludzi przebywajacych za granica czasami rzecz nie do "przeskoczenia"! Nawet notarialne kopie NIE SA AKCEPTOWANE!!! Przeciez takie dokumenty zachowuje sie w domowych archiwach do konca zycia, a czesto bywaja potrzebne Naszym dzieciom i wnukom. A jak zalatwiac inne sprawy zyciowe, kiedy w innych Urzedach i Sadach tez zadaja oryginalow? Istny dom wariatow!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 13:10 pewnie dla Agnieszki najlepsze by bylo oslepnac i przejsc na islam......qrna co za kraj:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan petenci są dla urzędu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 13:59 Petenci się mają podporządkować urzędnikom. Przychodzą tacy i coś chcą i jeszcze przeszkadzają urzędnikom w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the futurist rozwiązanie... IP: *.tkdami.net 05.02.08, 14:09 mam nadzieje że kiedyś zamiast dowodu, wszyscy będą chodzić z chipami, gdzie bedą dane osobowe, CV, rekord kryminalny itp., włączając codzienne monitorowanie życia. I wtedy nie będzie ściemniania. Obym doczekał loooooooooool. Bedzie trudno wybrać, ale jakże łatwo ocenić z kim ma się do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech... Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: 89.174.255.* 05.02.08, 14:40 Urzędasy zapomniały że to nie ten ustrój, co niegdyś, a w normalnym kraju urzędnik jest od tego żeby ułatwić życie osobie która się do niego zgłasza. I za to bierze pieniądze. A nie za picie kawki i nie załatwianie spraw, które należą do jego obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.154.udn.pl 05.02.08, 14:55 sądzisz że zmądrzeli? Nie - przecierz to dzieci chloporobotnikow, prowadzace do nicosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomru Bo dziewczynka patrzy w bok, nie widać jej oczu IP: *.icpnet.pl 05.02.08, 16:43 Do wniosku załącza się dwie aktualne, wyraźne i jednakowe fotografie o wymiarach 35 x 45 mm, przedstawiające osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy, dowód uiszczenia opłaty za wydanie dowodu osobistego. Tak mówią przepisy tj. rozporządzenie Rady Ministrów z 21 listopada 2000r. GDZIE TAM MOWA O WIDOCZNYCH OCZACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brajt Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 18:12 A jak trzeba bedzie np. zawiezc ja zagranice na leczenie, to co? Zabki pokaze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo "Poznań - tu nie warto żyć" IP: *.cable.smsnet.pl 05.02.08, 19:10 jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
zomerstm Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 05.02.08, 19:35 Szczerze, trochę mnie dziwi problem w/w Pani. Mam chorą mamę, jest osobą leżącą i jakoś nie było problemu ze zdjęciem do nowego dowodu i jest jakoś magicznie wyprofilowane, od razu widać że niezgodne z opisem (chodzi o profil, ucho itp., nawet widać kawałek łóżka na którym leży, a tu prawdopodobnie zawiniła głupota urzędników, albo ktoś ich wcześniej zdenerwował, a oni się lubią mścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jevko Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.chello.pl 05.02.08, 20:35 Fotoszkapa, i ogień z jednego ucho z drugiego oczy i piękna buzia gotowa. Dokąd nie będą żądali certyfikatu oryginalności fotki jeszcze można pomieszać nieco. Precz z pamiątkami komunizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
annam33 paszport dla dzieci 05.02.08, 21:42 Wspaniałe są też szopki z robieniem zdjęć paszportowych małym dzieciom. Trudno wytłumaczyć niemowlęciu, że nie można trzymać rączki w buzi, nie wolno płakać, trzeba patrzeć prosto i pokazywać ucho. Każdy szczegół jest ważny, bo inaczej zdjęcie zostanie odrzucone. Ale potem pięciolatek spokojnie może legitymować się paszportem ze zdjęciem w wieku 6 miesięcy, chociaż wygląda już całkiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_rowerek Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 06.02.08, 23:58 Gość portalu: jevko napisał(a): > Fotoszkapa, i ogień z jednego ucho z drugiego oczy i piękna buzia gotowa. Dokąd > nie będą żądali certyfikatu oryginalności fotki jeszcze można pomieszać nieco. > Precz z pamiątkami komunizmu! Jeśli biometryczna fota nie będzie oryginalna, to wylecisz na kopach z USA, gdy sprawdzą paszport. Ludzka twarz ma niepowtarzalne cechy, stad "popularność" paszportów biometrycznych. Przed tygodniem moja znajoma wróciła z poprawionym uśmiechem z amerykańskiego lotniska i zakazem wjazdu przez 5 lat. Największym upokorzeniem dla niej było to, że została zatrzymana i baaardzo szczegółowo sprawdzona, dogłębnie i bez ogródek. Na miejscu udowodniono jej również to, że to nie jest jej zdjęcie. Techniki cyfrowe potrafią cuda, ale często używane są przez głupców i ignorantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam dosyc polski Re: Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: 83.147.140.* 06.02.08, 04:42 a wiecie jak jest w Irlandi??? Kiedy dwonilem do ministerstwa srodowiska,szukajac informacji o moim psie, powiedziano mi, ze osoby kompetentnej w danej chwili nie ma ale gdy sie tylko pojawi oddzwoni do mnie - po uplywie 45 minut sympatyczny pan z ministerstwa oddzwonil, przedstawil sie , udzielil wszystkich informacji ( 15 minut na koszt urzedu) a na koniec powiedzial by do niego dzwonic kiedy bede jeszcze cos potrzebowal i przeprosil za swoja wczesniejsza nieobecnosc. sytuacja 2. zona spoznila sie z wyslaniem deklaracji vat - kilkukrotnir - po pol roku zadzwonila pani z urzedu skarbowego i poprosila by sie nie spozniac bo komplikuje to im prace a jezeli jest jakis problem by do niej dzwonic , na koniec zyczyla milego dnia. sytuacja3. kontrola skarbowa - dzwoni do nas pan z pytaniem czy moze przyjsc na kontrole za tydzien w czasie kontroli dowiadujemy sie, ze zgloszono donos o zatrudnianiu nielegalnym pracownikow - przedstawiamy panu liste ( 10 osob) i jednoczzesnie zona wspomina o pracowniku, ktory pracowal tylko 3 tygodnie i nie mamy jeszcze jego nr pps , nie odprowadzalismy podatku emegrency ( 42% wynagrodzenia) by nie pozbawiac go srodkow do zycia i nie mamy juz z nim kontaktu bo juz wrocil do Polski. Co pan mowi? No to zapomnijcie o nim - skoro go nie ma to u mnie tez nie istnieje - my myslelismy, ze bedziemy musieli go odszukac by zlozyl jakies oswiadczenie. ostatni przyklad - w pierwszym roku zona wypelniajac zeznanie roczne pomylila kwoty netto wyplat z brutto. Po wyslaniu zenznania zauwazylismy blad i przerazeni co bedzie ( brak roznicy w podatku ale trzeba bylo zmienic wpisy w wyplatach i zeznanie roczne) w urzedzie nam powiedziano, ze to nie jest problem , wyplnilismy druk z prosba o przedluzenie terminu rozliczenia i wyslalismy poprawiany druk:) Przyklady moglbym mnozyc - i tak pewnie znajdzie sie ktos kto powie, ze pewnie jestem zwyklym przestepca podatkowym. Cale jednak szczescie, ze w Irlandi dopuszczaja mozliwosc pomylki i nie trzeba z tego powodu poddawac sie samoukaraniu nie trzeba obawiac sie konsekwencji. Wszystko jest proste i jasne - urzedy sa dla ludzi i im pomagaja Uwielbiam to panstwo, nie czuje sie tutaj jak intruz pomimo tego , ze jestem imigrantem I powiem szczerze czasem sie wstydze, ze jestem Polakiem. Nasz narod na przestrzeni wiekow tylko umial mobilizowac sie wspolnie do powstan a chwile pozniej zaczynaly sie spory , podejrzliwosci , zawisc i takie tam inne nasze cechy. W polskich urzedach zawsze traktuja nas jak kogos kto przeszkadza i demastruja nam swoja wladze. Policjant na ulicy tez, chyba ma problem niedowartosciowania, bo nie zamiast pomagac wszedzie widzi przestepcow. Zero elastycznosci, zyczliwosci. W sklepie w Irlandii kiedy na kogos wpadne wozkiem - ta osoba mowi mi przepaszam i ja jej - usmiechamy sie do siebie. W Polsce kiedy na kogos niechcaco wpadne w najlepszym przypadku jest wzrok " zaraz cie zabije" a w najgorszym wiazka w stylu "uwazaj pan, co oczu nie ma???" Tak wiec na koniec - mam dosyc Polski i chyba mi juz tak zostanie Pozdrawiam z krainy deszczowcow Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu 06.02.08, 09:04 Czasami przepisy sa conajmniej dziwne,ale nadgorliwość i interpretacja urzędnicza, to już szczyt głupoty. (Homo homini lupus) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Nie potrafisz pozować? Nie dostaniesz dowodu IP: *.univ-lemans.fr 06.02.08, 10:07 dlaczego o 30-letniej kobiecie napisano "dziewczynka"? czy dlatego, ze jest niepelnosprawna? wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś