Dodaj do ulubionych

RZADKIE GRUPY KRWI

IP: *.* 30.12.02, 11:36
Witam i proszę o radę, Mam grupę AB Rh- , zaś moja córeczka B Rh-.Są to najżadsze grupy krwi - stąd moja obawa, a gdyby kiedyś, coś ...Wiadomo, że nasza służba zdrowia kuleje.Czy znacie kogoś kto ma którąś z tych grup, lub czy w Polsce istnieje bank krwi lub instytucja do której w awaryjnej sytuacji można się zwrócić. Nieprzypuszczałam, iż mam tak żadką grupę krwi, dopiero szukając coś w sieci zwróciłam uwagę iż moją grupe krwi ma 1 % populacji !!! Czy któraś z was wie cokolwiek, proszę o post. Ja sama w każdej sytuacji jestem gotowa pomóc. Serdecznie pozdrawiam Kasia mama Nataszy ( MAKULKA)
Obserwuj wątek
    • Gość: luna Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 29.12.02, 23:13
      ja mam O Rh minus, wiec jakby co, to tez sluzeP.S. slyszalam, ze moja tez jest baaardzo rzadka
      • Gość: Ewusiek Re: RZADKIE GRUPY KRWI-do Luny IP: *.* 03.01.03, 17:18
        Witaj, no to już jesteśmy dwie (z tego co do tej pory słyszałam to ta właśnie jest rzadka, i niestety innej nam nie podadzą ;) , za to nasza może służyć innymEwau mnie w rodzinie tylko moja babcia miała tę ggrupę, i (niestety mimo,że byłam mała,gdy babcia umarła) to pamiętam ,że w szpitalu był problem z tą grupą krwi
        • Gość: Ewunia Re: RZADKIE GRUPY KRWI - 0 Rh- do Luny i Ewuska IP: *.* 03.01.03, 22:17
          Dziewczyny, bez paniki :sol: Grupe 0 Rh minus ma 7% populacji. Najrzadsze grupy krwi to B Rh minus, AB RH plus i AB Rh minus.Jako ciekawostka, ponizej przeklakowalam tabelke, ktora moj maz dostal przy okazji oddawania krwi, podaje ona jaki procent populacji ma dana grupe krwi (co prawda dane dotycza populacji angielskiej, ale w Polsce powinno byc identycznie bo wystepowanie grup krwi zalezne jest od rasy, a nie od narodowosci):O: Rh + : 38%, Rh - : 7%, Razem: 45%.A: Rh + : 36%, Rh - : 7%, Razem: 43%. B: Rh + : 8%, Rh - : 1%, Razem: 9%. AB: Rh + : 2%, Rh - : 1%, Razem: 3%.Grupa 0 Rh minus jest natomiast najbardziej poszukiwana grupa krwi, bo mozna ja przetoczyc do wszystkich innych grup krwi.Pozdrowka,Ewa
    • Gość: Ewunia Re:RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 11:47
      Kasia,Ja mam tez grupe krwi AB. Nigdy (odpukac) nie musialam miec transfuzji, ale z tego co wiem, do grupy AB mozna w sytuacji podbramkowej (tzn gdyby nie bylo AB) przetoczyc wszystkie inne grupy krwi (A, B, 0), pod warunkiem ze RH sie zgadza.
    • Gość: mika Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 12:10
      Ja mam B Rh-, moja mama, bracia i córeczka. W razie czego służę (swoją oczywiście).
      • Gość: makulka Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 12:24
        Dziękuję za post, Czy orientujesz się czy jak jest grupa B Rh - czy to może być tylko ta grupa krwi? pozdrawiam kasia
        • Gość: mika Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 12:29
          Oj nie wiem.Jakoś nigdy nie drążyłam tego tematu. Ja nawet nie wiedziałam, że mam żadką grupę krwi.Może Zilka coś wie na ten temat?????
        • Gość: zgagusia Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 15:18
          grupe krwi 0 Rh- mozna przetoczyc kazdemu - i czesto sie ja podaje gdy np. przywoza kogos z wypadku i konieczna jest szybka transfuzja a nie wiadomo jaka gr krwi ma ten pacjent
    • Gość: Zilka Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 12:42
      Ja też mam B Rh-, oddaję krew w miarę regularnie, tzn. pomijając ostatnie miesiące (ciąża, karmienie) ale jak tylko Florek się odessie, powracam do tego. Jakby coś (odpukać) to bardzo proszę :)zilka
    • Gość: tyna Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 12:44
      No proszę, niby taka rzadka grupa krwi, a ja też mam AB RH -, a moja córcia B RH -.Może jakiś klub założymy :)?Pozdrawiammartyna
      • Gość: AnnLu Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 12:47
        My całą rodzinką (czyli ja, mąż i Mały) mamy A RH-, więc służymy także.Pozdrawiam
    • Gość: Agnieszka.Z Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 17:02
      ja mam B Rh- a moja córka AB Rh+ tak więc jakby co to............
      • Gość: makulka Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 30.12.02, 21:21
        Dziekuję bardzo za pomoc, jeszcze raz przekonałam się, iż znajde tu same przyjazdne duszki. Pozdrawiamy Kasia i moja niecierpliwa córa Nataszka
    • Gość: ez Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 31.12.02, 09:31
      Mój mąż ma B RH- jest honorowym krwiodawcą i ze wzgędu na rzadka grupę krwi oddaje ją głównie na rzecz noworodków. Zawsze jednak służy pomocą prosimy o mail.
      • Gość: MOKO Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 31.12.02, 16:44
        A ja mam A Rh -, a mąż i syn A Rh +.
    • Gość: NataliaD Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 03.01.03, 16:50
      A ja mam AB Rh -, a moja córeczka A Rh +. Kasiu nie zamrtwiaj się przedwcześnie - na szczęście jak widzisz jest nas spora ilość osób chętnych do pomocy. Pozdrawiam,Natalia
    • Gość: Mika_P Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 04.01.03, 01:25
      No to i ja się zgłaszam. Mam AB-, mój czteroletni syn też.
    • Gość: Marta_I Re: RZADKIE GRUPY KRWI IP: *.* 07.01.03, 09:46
      Witajcie,W naszej piecioosobowej rodzinie czworo z nas ma grupę B Rh-. Wiedziałam, ze to rzadka grupa ale nie myślałam, że jesteśmy 1% społeczeństwa. Ale dobrze się "ubezpieczyliśmy". Nasz najstarszy syn, Maciek, ma grupę 0 Rh- więc jest uniwersalnym dawcą.PozdrawiamMarta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka