Gość: sim23 IP: 62.233.186.* 24.08.03, 18:23 zabronic! jak siebie truja to ich sprawa ale innych mogliby oszczedzic. poza tym nie usmiecha mi sie smierdziec dymem... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ossa Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.icpnet.pl 24.08.03, 18:31 popieram, wprowadzic zakaz jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.icpnet.pl 24.08.03, 21:17 A co to "przystanek"? Mam nadzieję, że chodzi tylko o wiatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.icpnet.pl 24.08.03, 21:40 Tak. Zabronić. Oczekiwanie na tramwaj w towarzystwie siedzących na ławce czy chroniących się przed wiatrem i deszczem palaczy nie należy do przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patty* Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.proxy.aol.com 24.08.03, 22:11 Ja rzucilam palenie i teraz jestem wielka przeciwniczka! Uwazam,ze palenie obok ludzi niepalacych czekajacych na tramwaj badz autobus nie nalezy o przyjemnosci! Ci, ktorzy pala niech sobie stoja z daleka od ludzi. Przystanek jest przeciez duzy! p.s. chociaz sama wiem co to znaczy palic na przystanku przed egzaminem z rana ;) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Michał Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 07:12 Oczywiście, uważam, że powiniiśmy iść dalej. Analogicznie do przepisów o zakazie spożywania alkocholu w miejscach publicznych zakazać palenia. U siebie w domu na prywatnym terenie niech trują swą rodzinę mogą naweć nakichać na środku dywanu, ale nie w miejscach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan 25.08.03, 10:00 Jestem ZA. Widzę juz jednak kolejny problem. Trzeba bowiem ustalić dokładnie obszar przystanku. Bo co z tego, że palący stanie poza wiatą, ale obok niej i cały dym będzie leciał do środka? Mam nadzieję, że naprawdę wprowadzą zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek.123 Zabronić palenia na przystankach MPK IP: 195.20.110.* 25.08.03, 11:09 Już dawno powinien ktoś na to wpaść! Przecież te śmierdziele rozrzucają pety na ternie przystanku, torowiska, nieraz palą się kosze na śmieci, a rytuał ostatnie, głębokie zaciągnięcie przed wejściem, wyrzucenie papierosa pod tramwaj i wydech na pasażerów to już normalka. Powinno się wyznaczyć strefy dla palących takie 2m*2m na końcu przystanku, z dala od wiaty, aby zadżumieni nie "dmuchali" na normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plootto Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.03, 12:50 Jak najbardziej tak! Ale nie tylko zabronić, ale też egzekwować!! Nie będzie smierdzieć, nie będzie petów na ziemi, nie będą się palić plastikowe kubełki na śmieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rauber ZABRONIĆ PALENIA WSZĘDZIE!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 12:57 Palenie jest obrzydliwe a człowiek stojąc nawet na dworze w towarzystwie palacza śmierdzi dymem. CO mają powiedzieć alergicy którzy muszą te smrody wdychać? Palenie powinno być zakazane we wszystkich miejscach publicznych. Palacze niech sobie palą w swoich domach, a nie tam gdzie normalni ludzie mogą to świństwo wyczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 13:19 Nie przypuszczałam, że moje drastyczne porównanie stanie się pointą do artykułu na ten temat - widocznie było potrzebne :) Bardzo się cieszę, że redakcja zajęła się tym tematem - może coś się uda z tą sprawą zrobić. Jednak jakie by nie były ograniczenia i przepisy prawne nic nie zastąpi naszego wychowania i po prostu kultury. Dla zainteresowanych wątkiem dot. palenia na przystankach i ulicy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=7493867 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 13:46 By uprzedzić zaciętą debatę, gdzie zaczyna, a gdzie kończy się przystanek i nie ośmieszać się wzorem władz Bielska Białej pozwolę sobie skierować wniosek do naszych Radnych. Panie, Panowie Radni - propozycja moja jest banalnie prosta: ZAKAZAĆ palenia w całym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 13:54 bez przesady :) Odpowiedz Link Zgłoś
zibix Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan 25.08.03, 16:32 Powstanie jeszcze jeden, przez nikogo nie egzekwowany przepis jakich wiele. Na przyklad: kto sprzata po swoim psie, czy przestrzega zasad parkowania, o ograniczeniach predkosci nie wspomne? Bardzo nieliczni - mam wrazenie. Kiedys przypadkowo szedlem za straznikiem miejskiem, znanym z widzenia. Ostentacyjnie przechodzil na kazdym czerwonym swietle - jakby go nie dotyczylo. Myslicie, ze taki czlowiek bedzie wylapywal palaczy na ulicy? Moze wiec sie nie kompromitowac i bardziej postawic na promowanie kultury zachowania na ulicy. Chocby w przedszkolu, czy szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 18:10 zibix napisał: [...] > Moze wiec sie nie kompromitowac i bardziej > postawic na promowanie kultury zachowania na ulicy. Chocby w > przedszkolu, czy szkole. Zdecydowanie się zgadzam. Wg mnie jest to bardziej skuteczne niz jakieś zakazy. Już teraz 'niepalacze' powinni walczyć o swoje zdrowe powietrze wyrażając swoje zdanie na ten temat. Zwracanie uwagę raz czy drugi palaczowi jest wg mnie bardziej skuteczne niż kolejny martwy przepis. W końcu nie o to chodzi, aby był kolejny przepis, który cwany (i wytrenowany już w tym sporcie) Polak będzie się starał omijać, ale o to aby ludzi obowiązywała kultura zachowania się wśród innych (przystanki mają takie same znaczenie, jak przedział w pociągu, trybuny podczas meczu czy plaże nad jeziorem. Większość stosuje się do podstawowych zasad kultury, jednak zapominają o wspólnym wychowywaniu innych, nad którymi czasem nałóg bierze górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no smoking Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 09:19 Cześć VIPunia. Zgadzam się z Tobą. Pamiętam Twoją wypowiedź z wątku, który poruszyłam jakiśc czas temu, została ona zresztą zacytowana w GW.Ja zwracam uwagę tym palaczom, którzy śmieca na chodnikach i przystankach. Nie umiem przejśc obojętenie obok kogoś kto pali i wyrzuca peta na chodnik, nie patrząc na to czy obok nie stoi moze kosz, albo kogoś buty (bo tak tez się zdarza). Wprawdze boję się, że pewnego pięknego dnia dostanę po głowie za to, ale jak na razie ludzie byli bardziej zakłopotani, niż wkurzeni. Warto im zwracać uwagę - może następnym razem pomyślą zanim wyrzucą peta, albo z obawy, że znowu ktoś moze im zwrócić uwagę - zrobią to co powinni zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 10:53 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): > bez przesady :) > Vipuniu Miła, pożyjemy zobaczymy. Świat się zmienia, kiedyś śmierdziele dawali sobie w płuco, gdzie popadnie. Jest trochę lepiej w pomieszczeniach, ale jeszcze gdy się idzie ulicami Poznania, to niestety, wszędzie śmierdzi. Jak nie psia kupa cuchnie, to śmierdziel idzie. Jak śmierdziela ominiesz to w bramie nasikane. Itd. Miłego dnia bez smrodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aenne Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.policom.com.pl 25.08.03, 16:20 i smarkania! jak juz to juz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.pppool.de 25.08.03, 16:56 Tego typu zakaz nie ma sensu, poniewaz bylby trudny do wyegzekwowania. Efektem byloby utwierdzenie wielu osob w przekonaniu, ze prawo mozna bezkarnie lamac. Lepiej, by policja i inne sluzby skupily sie na sciganiu juz przewidzianych w obowiazujacych przepisach wykroczen. Chyba ze chodzi o to, zeby policja scigala palaczy zamiast przestepcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no smoking Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 09:14 ZABRONIĆ. Rozpoczęłam wątek "Palenie na ulicy" jakiś czas temu na forum Poznania, większość była przeciwna, jednak uznano to za walkę z wiatrakami. Uwazam, że należy ludziom zwracać uwagę, że dym przeszkadza innym, że śmiecą wyrzucając niedopałki na chodnikach itp. Skoro nie wolno palić na dwprcach PKP i PKS, to powinien być zakaz również na przystankach MPK. Moim zdaniem, powinno być tak, że zakaz palenia obowiązuje wszędzie tam, gdzie nie ma widocznego napisu "tu wolno palić" lub popielniczek wskazujących na miejsce dla palaczy. Skoro miasto może wydać taki przepis, warto przekazać miasu informację, że my tego oczekujemy. Proponuję pisac maile i wyrażać wsoje zdanie. A może ktoś ma inny sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.icpnet.pl 26.08.03, 12:06 Jestem nikotynistką i nigdy mi do głowy nie wpadło, zeby palić na ławce pod daszkiem, jak obok byli inni ludzie. Jak chę palić, to odchodzę dalej, żeby na nikogo nie leciał dym. To głupie, że trzeba, aż pzrepisów, żeby ludzie nie szkodzili innym. Wolność polega na tym, że sobie palę, ale jak to innym nie pzreszkadza. Jak ze wszystkim pzrecież. Sama nie lubię, jak mi ktoś dmuch jak idzie z fajką po ulicy. Tabliczki to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 12:51 Gość portalu: Miriam napisał(a): > Jestem nikotynistką i nigdy mi do głowy nie wpadło, zeby palić na ławce pod > daszkiem, jak obok byli inni ludzie. Jak chę palić, to odchodzę dalej, żeby na > nikogo nie leciał dym. I co z tego, ale potem wsiadasz do tramwaju i trzeba z takim śmierdzilem jechać. Może oddzielny wagonik dla śmierdzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 10:42 Możemy sobie pogadać. Właśnie przeczytałem, że akcyza od wyrobów tytoniowych daje 8% do budżetu. Jednym słowem śmierdziele utrzymują darmozjadów. Kto ucina gałąź, na której siedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.ventus.pl 26.08.03, 15:15 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan 27.08.03, 09:05 Redakcja temat w końcu poruszyła i co dalej? Proponuję podtrzymywac wątek - niech nas zobaczą! ;) A jeśli radni nie będą mieli ochoty na zajmowanie się tym problemem, to może jakaś kampania społęczna, coś a'la "Pij mleko"? Uświadamianie ludziom, że narażanie innych na wdychanie trującego smrodu nie ma nic wspólnego z kulturą. Zwracanie uwagi na wyrzucane pety: niektóre przystanki sa nimi zasypane jak park liśćmi jesienią. Palisz - Twój wybór, ale rób to kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 10:56 Nowa kampania UE www.feel-free.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 ech... 27.08.03, 11:34 Z paleniem na przystankach jest tak jak z głośnym rozmawianiem w kinie. Cholernie to uciążliwe; każdy wie, że nie wolno tego robić, gdy dokoła siedzą ludzie; i każdy wie, że nie zadziała, gdy się poprosi o zaprzestanie. Problem tylko w tym, jak wyegzekwować od palacza wstrzemięźliwość. Przecież nie umieści się kamery na każdym przystanku albo nie postawi strażnika. A i wrażliwość społeczna nie jest największa. Problem nie tkwi w tym, CO zrobić, żeby nie palili, tylko JAK to zrobić, żeby nie palili. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Halo, Redakcjo! 29.08.03, 09:34 Czy zamierzacie dalej zajmować się tą sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patyczako Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 17:23 To tak jak z tymi kupami psów...zakazali...kazali sprzątać włascicielom a chodniki nadal zasrane...i nikt tego nie egzekwuje...no moze czasami ukażą jakąś emerytkę mandatem...do karka przeciez nie podejdą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka253 Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 22:47 mozna zabronic ale tylko pod wiata i powiedzmy kilka metrow od niej, jak ktos chce zapalic, niech oddali sie o te kilka metrow. niech beda takie "niewidzialne strefy" albo cos, bo z tymi zakazami tez juz zaczyna byc przesada. zawsze przeciez mozna komus zwrocic uwage jesli nie podoba sie cos, albo samemu odejsc (tak wiem, ale to nie Wasza wina, to oni pala, oni niech sie odsuwaja)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Czy zabronić palenia na przystankach w Poznan IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 23:18 Najlepiej jakby nie mozna bylo palic w calym miescie, ja jestem uczulona na dym i mnie denerwuje jak ktos idzie ulica i zadymia pol chodnika. Odpowiedz Link Zgłoś