Dodaj do ulubionych

Większa i droższa strefa parkowania

12.03.08, 10:16
"Na pewno 3 zł za godzinę będzie się płacić w okolicach rynku Jeżyckiego." No
i proszę bardzo jak szybko miasto idzie na rękę deweloperowi, który kupił
"Gajową". Zadanie zniszczyć rynek Jeżycki. "Gratuluje" szybkiej reakcji.
Obserwuj wątek
    • zezzem Większa i droższa strefa parkowania 12.03.08, 10:19
      "Na pewno 3 zł za godzinę będzie się płacić w okolicach rynku Jeżyckiego." No
      i proszę jak miasto idzie na rękę deweloperowi który kupił "Gajową". Zadanie
      zniszczyć rynek Jeżycki.
    • mankut400 Geniusze !!!! 12.03.08, 10:29
      "Poznań, tu warto żyć" (???)

Jak pisałem w wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=76669970&v=2&s=0
      > Ma temu służyć m.in. zwiększenie opłat w strefie
      > parkowania i powiększenie samej strefy.
      BRAWO ! To jedyne, co nasi urzędnicy potrafią :/
      Podwyższać ceny!

Jak to przewidywał Wernyhora:
      A Strefa będzie od morza do morza...
    • Gość: Szary obywatel Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 10:32
      Bezsens - może od razu całe miasto przerobimy na strefę i po sprawie ... Przy
      tych pomysłach strefa straci sens - znika wszelka zachęta aby samochód zostawić
      gdzieś dalej - skoro poszczególne części mają te same stawki (no bo 3.00 od 2.70
      to chyba duzo się nie różni??)- czyli jak już zaparkować to od razu w samym
      City. A parkingów na granicy jak nie ma tak nie ma! Czyli tylko apetyt na mamonę
      wśród urzedników - im mniej mają do powiedzenia tym lepiej dla ludzi - bo jak za
      coś się zabiorą to albo zepsuja, albo ukradną
    • l.george.l Jeżyce już dawno powinny byc w strefie 12.03.08, 10:38
      Zbyt wolno postępuje poszerzanie strefy to jedna moja uwaga. Druga jest
      pytaniem: dlaczego nic się nie mówi o kolejnych parkingach podziemnych w centrum
      na wzór tego pod Placem Wolności. Moim zdaniem pod każdym rynkiem powinien taki
      parking powstać.
      • Gość: Żorż Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie IP: *.cs.put.poznan.pl 12.03.08, 10:48
        Tak, powinny powstać i to jak najszybciej, ale obawiam się, że niewiele to
        zmieni. Po otwarciu parkingu pod Placem Wolności zlikwidowano miejsca na
        powierzchni. Jaki jest sens budowy takich parkingów skoro likwiduje się miejsca
        dotychczasowe. Owszem można zlikwidować część miejsc tam gdzie znacznie usprawni
        to ruch lub estetykę miasta, ale nie tak masowo żeby 'inwestorowi się zwróciło'.
        • l.george.l Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie 12.03.08, 11:04
          Gość portalu: Żorż napisał(a):

> Owszem można zlikwidować część miejsc tam gdzie znacznie usprawni to ruch lub
          estetykę miasta, [...]

Strefa wieszczów (Słowackiego, Mickiewicza, itd.) tego wymaga. Piękna część
          miasta z krzywymi, osranymi przez psy i zastawionymi samochodami chodnikami.
      • Gość: Pan Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie IP: 194.39.141.* 12.03.08, 13:06
        złodzieje
      • Gość: :} Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie IP: 150.254.125.* 12.03.08, 16:34
        Problem stanowią przyjezdni podrzucając swoje auta tu i tam byleby nie zapłacić
        ani złotówki,bo im się należy, w dalszym czasie ulice i posesje nie podlegające
        strefie będą ZALEPIONE tymi samochodami, zobligujmy ich do przestrzegania
        naszych miejskich zasad no bo miasto kosztuje.
    • Gość: jaaaaaaaaaaaaa Większa i droższa strefa parkowania IP: *.icpnet.pl 12.03.08, 10:40
      A pamieta Pan Prezydent Grobelny jak obiecywał ,że z wpływów z
      parkowania zbuduje parkingi wielopoziomowe wokół strefy? Obiecanki
      cacanki i za to powinien byc skazany!!
      • Gość: qwer Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:17
        jakby Grobelny miał siedzieć za wszystkie swoje obiecanki cacanki to by do końca
        życia spędził za kratami :D a tak, oświadcza, ze będzie preziem do końca
        kadencji i się śmieje dalej :D
    • Gość: who knows mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdjęto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:24
      Napisał em komentarz do artykułu: "Czy urzędnicy będą musieli oddać
      7 mln.?" - chodzi o sprawę wyroku zanizonej sprzedaży Kulczykparku.
      Komentarz pojawił się i po niespełna pół godzinie został zdjęty.

Jego taza była następująca: jakiś adwokat chce sprawić wrażenie na
      społeczeństwie, że urzędnicy będą musieli zapłacić zamiast
      właściciela nieruchomości za wzrost jej wartości wskutek zmiany
      funkcji w planie na komercyjną. Tymczasem prezydent miasta nie
      działa na podstawie Kodeksu Cywilnego bo nie reprezentuje spółki,
      tylko na podstawie Kodeksu Postepowania Administracyjnego i nie
      odpowiada majątkiem jak w umowie cywilniej tylko do wysokości trzech
      miesięcznych wynagrodzeń, bo jest zatrudniony na umowę o pracę.
      Przywołane przez papugę paragrafy z KC są o kant dupy potłuc i
      najwyraźniej czyni to w złej wierze, czym narusza etykę zawodu.

Widocznie komentarz uderzył w najsłabszy punkt skoro został
      natychmiast zdjęty przez redakcję Gazety Wybarczej, do czego już
      zdążyła przyzwyczaić. Macie poznaniacy swego obrońcę - szmatławą
      gazetę, która nie pozwoli napisać prawdy, a tym bardziej o możnych.

Cała akcja wspomnianego artykułu jest głęboko przemyslana i ma
      wywołać strach urzędników i mieszkańców wymieszany z nieuzasadnionym
      współczuciem. To już nie byle co - bardzo profesjonalna akcja
      przeciw wymiarowi sprawiedliwości, ręka w rękę z Gazetą - kupujcie!!!
      • Gość: poznanianka Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:49
        tutaj jest twój komentarz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=386&w=76879645&a=76879645
        trza troche pomyślunku a potem pierdzielic farmazony =- mimo ze wybiórczej nie
        lubie to trza być rzetelnym - w przeciwieństwie do nich :D
        • Gość: who knows Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:52
          ale proszę zobaczyć teraz, nie ma !!!
          • Gość: Tomasz Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 13:41
            Jak nie ma jak jest? Może przeglądarkę zmień, albo sprawdź, czy masz kabelek
            sieciowy wetknięty do kompa...
            • Gość: who knows Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 15:52
              Chyba nie robisz z siebie głąba celowo. Około 11 - ej dodałem
              komentarz - to był pierwszy wpis, potem usunięto i wpis można było
              dodać tylko po zalogowaniu, potem ktoś na moją uwagę podał link,
              który o dziwo otwierał mój komentarz, jednak ten pod artykułem nie
              był widoczny, potem dodałem go ponownie ok. 14 do artykułu z
              dopiskiem o usunięciu, kiedy zobaczyłem, że są forumowicze bez
              loginu. Zastanawia fakt skąd pani podająca link do mojego komentarza
              w portalu Wyborczej, który otwierał go na bieżąco kiedy pod
              artykułem komentarza nie było - zgaduję: pracuje w Wyborczej.

Niezłe cyrki sobie Wyborcza urządza i ma dobrych specjalistów od
              tzw. ściemy oraz tych od robienia z czytelników głupka, na siłę.No no

Przy okazji zastanawia niejasna rola Wyborczej w usuwaniu podobnych
              wpisów, jakby komuś przeszkadzał - ciekawe. Czyżby Wyborcza
              ustawiała się w roli znanej poborcy haraczu: najpierw jako obrońca
              społeczeństwa robi aferę w obronie publicznego mienia, a kiedy
              towarzystwo od interesu zmięknie czas zaproponować tzw. pomoc przy w
              wyjściu z kłopotliwej sytuacji. W ten sposób ma przyjaciół w biznesie
              • kuka9 Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj 12.03.08, 20:48
                no tak... podejrzenie o pracę w wybiórczej mnie nieźle rozbawiło - fakt, byłam
                akurat w pracy :D
                a artykuł był wrzucony na forum "Kto nami rządzi" i dlatego nie pojawił się na
                głównym forum. Więc nie pisz o teoriach spiskowych tylko sprawdź - teraz dali go
                na forum główne więc się ciesz!
                poznanianka
                • kuka9 Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj 12.03.08, 20:50
                  tak przy okazji to cały czas wisi Twój wpis
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=386
                  a ze strachu pewnie dali go na główne forum :D
    • Gość: Inomidey To jest chore!!! Zlodziejstwo! IP: 193.173.18.* 12.03.08, 12:31
      Co za glupek to wymyslil?
    • Gość: Tomasz Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 13:37
      A może by tak zamiast wciąż łupić kierowców jako grupę posiadającą dobra
      luksusowe (samochody), to ktoś pomyślałby o parkingach wielopoziomowych, czy
      podziemnych. Na zachodzie funkcjonują takowe i jest gdzie zaparkować.
      Zwiększenie opłaty sprawi, że ktoś zrezygnuje z przyjechania do miasta, ze
      zrobienia w nim zakupów itede... Miasto raczej dzięki temu nie zarobi, a straci.
      • synergie Re: Większa i droższa strefa parkowania 12.03.08, 13:57
        Oj oj malkontenci!
        Miasto prowadzi bardzo przemyślną politykę budowę parkingów
        buforowych. Przykłady? CH Pestka, CH Real Piątkowo, CH Poznan Plaza,
        CH King Cross...
        Trzeba tylko pociągnąć tramwaj do Swadzimia, Komornik i M1 i będzie
        git ,)))
        • Gość: prześmiewca Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: 80.51.91.* 12.03.08, 15:27
          + Stary browar, + CH nad Maltą (w budowie)... Parkingów do wyboru, do koloru!
    • Gość: mm Jeżyce IP: *.icpnet.pl 12.03.08, 18:29
      wprowadzenie strefy na Jeżycach (np. Jackowskiego) to dobry pomysł
      na złupienie klientów Starostwa Powiatowego i szpitala na Polnej.
      wyższe opłaty nie zniechęcą do dojazdu samochodem i liczba
      samochodów (zapełnienie miejsc parkingowych) i tak nie spadnie, a
      podobno o to we wprowadzeniu opłat chodzi. ludzie jeżdżą tam
      samochodami ze względu na czas czy stan zdrowia. czy ktoś
      dojeżdżający np. z Kórnika ma zostawić samochód np. między blokami
      na os. Piastowskim (bo parkingów 'buforowych' brak) i dalej jechać
      taksówką czy tramwajem, płacąc za bilety ponad 6 zł? nonsens.
    • Gość: Ja Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 19:46
      he he he ..... zbierają 7 baniek jakie trzeba będzie zwrócić do kasy miasta za
      "słynną sprawę pewnego parku". prędkość reakcji jak dla mnie rewelacyjna...
    • Gość: ściśniętadrzwiami Droższa Strefa - dzięki wyżelowanemu Tulibackiemu IP: 89.174.186.* 12.03.08, 19:48
      Coraz gorsza komunikacja masowa, to i coraz więcej mieszkańców przesiada się do
      samochodów. Tulibacki w TVP3 wypadł niczym dobroczyńca poznaniaków. Może z
      powodzeniem zostać rzecznikiem prasowym każdego rządu. Prowadzący, których lubię
      tym razem dali ciała.
      Droższe bilety, to nie tylko sam wzrost ich ceny, ale również na to składają się
      dłuższe o 4 minuty przerwy między kolejnymi kursami autobusów.
      Śmierdzące i brudne wnętrza pojazdów, są wizytówką MPK, a nie jej Wyżelowany prezes.
    • Gość: adas Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 01:15
      dlaczego Jeżyce? Tak sie sklada, ze ulica Wierzbiecice jest regularnie
      zastawiona dwoma rzedami samochodow - jeden stoi wzdluz chodnika, a drugi wzdluz
      tego pierwszego. Podobnie sytuacja wyglada przy ulicy Gorna Wilda - dwa rzedy
      samochodow. Skoro miasto postawowilo wprowadzic oplaty na Dabrowskiego, to
      kierujac sie zasada rownych szans, powinno teraz wprowadzic oplaty na glownych
      ulicach Wildy. Dlaczego wlasciciele sklepow z Jezyc maja miec miejsze obroty?
    • Gość: abc Paranoje IP: *.icpnet.pl 13.03.08, 01:31
      Centrum miasta nie jest zapchane przez samochody ludzi, którzy przyjeżdżają do
      strefy, tylko przez mieszkańców strefy.
      Po otwarciu parkingu pod Placem Wolności mieszkańcy powinni parkować na tym
      parkingu, a tymczasem karnety dla mieszkańców tam nie obowiązują.

Nie rozumiem radnych - w zielonej strefie jest dużo miejsc do zaparkowania - czy
      to jest powód, żeby podnosić w tej strefie ceny za parkowanie?

Z tego, co obserwuję, to radni patrzą tylko, jak tutaj więcej kasy wyciągnąć z
      poznaniaków - najpierw podwyżka cen biletów (w szczególności jednorazowych -
      które mamy obecnie chyba najdroższe w Europie), teraz rozszerzenie strefy...

PS: Bilet jednorazowy w Warszawie kosztuje 2,40zł i można na nim jechać od pętli
      do pętli - odpowiednik poznański - bilet powyżej 10 przystanków na autobusy
      kosztuje 3,70zł, a na tramwaje bilet do 60 minut w cenie 5,80zł (na nielicznych
      liniach tramwajowych od pętli do pętli można przejechać w czasie poniżej 30
      minut za 3,60zł).

Dodam, że bilet 30minut, to ok. 1 Euro... za takie 1 Euro w Rzymie można jeździć
      75minut, w Pradze za 0,75Euro - 75minut, a w Barcelonie za 0,69Euro aż 90minut!
      • Gość: hhhdasd Re: Paranoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 13:56
        Jak dla mnie, to powinno się polikwidować zewnętrzne pasy ruchu (gdy na ulicy
        jest ich kilka) i na nich usytuować parkingi. Nie zmniejszy to znacznie
        przepustowości ulic, a liczba miejsc do parkowania wzrośnie diametralnie, jak
        miało to miejsce w Warszawie.
    • Gość: woj Większa i droższa strefa parkowania IP: 81.15.148.* 13.03.08, 07:33
      strefa,cena,podwyżka!to nie tylko parkingi to ceny biletów
      tramwajowych,autobusowych,gazu,prądu ,wody/ścieków/,paliw,ogrzewania
      a póżniej artykułów spożywczych no i w związku z podwyżką w/w należy
      podnieść opłaty za wyżej wymienione lub podnieść cenę a to przecież
      to samo / nazewnictwo/ itd,itd.itd a to wszystko to koło , masło
      maślane i oczywista oczywistość i tak bez końca
      końca nie widać. A PŁACA za pracę? i gdzie są nasi radni? nasze
      mądre głowy - dajcie zarobić to będą pieniądze a najdroższym miastem
      w polsce jest POZNAŃ
    • Gość: maru Bezczelnosc!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 12:37
      to jest po prostu BEZCZELNOSC!!!! tyle placic za godzine postoju, a kelner w
      kanjpie na Starym Rynku zarabia 5 plz... tak samo sprzedawca i t.d.
    • Gość: Mat PLatforma Obywatelska - żeby żyło się lepiej IP: *.neter.pl 13.03.08, 23:31
      Policzmy - skoro strefa Parkowania przynosi olbrzymie dochody - to gdzie są te
      pieniądze? Otóż za pieniądze zebrane z parkingów tworzy się armie - Policje
      Municypalną i tzw. Parkingowych czyli chodzących i spisujących - wydaje się
      olbrzymie kwoty na sprzęt do naliczania opłat, sprzęt i wyposażenie parkingowych
      - ten sprzęt oczywiście trzeba serwisować - trzeba go ochraniać - czyli
      zarabiają firmy ochroniarskie (mimo ,że jest monitoring) itd. Czyli POmysł
      notabli z ratusza aby żyło się lepiej.

To jest jakieś kuriozum aby w mieście które ma dziurawe drogi nie ma kasy na
      promocje parkomaty były z najwyższej półki i to w dodatku pilnowane przez
      monitoring i agencje ochrony. To jakaś kpina z ludzi tak jak biuro Urzędu
      skarbowego w Kupcu. Dlaczego GW nie opisze tych nadużyć , tego absurdu - powód
      jest jeden ochrania tę klasę lepszych ludzi którzy czerpią dochody z żyłowania
      podatników.

To co się wyrabia w tym mieście to przechodzi ludzkie pojęcie a ludzie się godzą
      na te absurdy.
    • Gość: piotr Większa i droższa strefa parkowania IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 07:43
      Jestem zdania ze prezydent zrobil sobie zrodlo dochodow ze strefy.
      Wolalbym aby zajął się nauką wyceny gruntów,aby nie powodował strat
      jak sprawa Kulczykparku i magazynów targowych na edwardowie.
      Podobno kończył ekonomię- czy w Moskwie

• Gość: Mat Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neter.pl 14.03.08, 13:12
        Co ma z tym wspólnego prezydent - przecież to radni uchwalają podobne bzdury - i
        nie ukrywajmy w każdej decyzji mają swój udział - kto w takim razie lobbuje w
        Poznaniu za poszerzeniem strefy i kto z tego czerpie korzyści?
    • Gość: Morphy Do Poznaniakow: nie rozumiem zupelnie o co chodzi. IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 22:58
      Glosowaliscie na PO? Glosowaliscie na SLD? Glosowaliscie na PiS? No to teraz placcie haracz tym zlodziejom - sami przeciez tego chcieliscie!!!

Tak jak mowi stare powiedzenie: czemus biedy? Bos GLUPI!!!

Czy ktorykolwiek z kandydatow, na ktorego glosowaliscie mowil, ze obnizy podatki miejskie lub zlikwiduje strefe haraczu za parkowanie? ZADEN - no to teraz placcie i morda w kubel, bo sami tych zlodziei wybraliscie.

Swoja droga: warto zapytac psychiatrow, czy nie jest to schizofrenia, bo ci sami ludzie, ktorzy tutaj tak ujadaja na forum w nastepnych wyborach zaglosuja na te same gangi z PO, PiS i SLD.
    • Gość: 085 Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 23:23
      CHORE ! Czym mam jezdzic ? Zatloczonymi tramwajami ? Pekajacymi w szwach
      autobusami ? Zaorac urzednikow, zrobic parking !
    • Gość: mm Większa i droższa strefa parkowania IP: *.icpnet.pl 16.03.08, 10:28
      Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie dla miasta. Miasto będzie
      miało więcej pieniędzy!
      A co dla kierowców?
      Większe wydatki!!! Idea aby ograniczyć parkowanie częściowo się
      powiedzie, ale co zrobić z samochodami parkujacymi dotychczas.
      Miasto twierdzi że nie będą przyjeżdżać, ale przyzwyczajenia i
      wygoda są większe. Rozumiem gdyby miasto miało koncepcję budowy
      kilku parkingów wielopoziomowych lub podziemnych. Ale tego nie ma!!!
      Przypomina mi to formułę stosowaną przez Zarządy Dróg, gdy jezdnia
      jest wadliwa. Należałoby ją naprawić, ale włodarze ustawiają znak
      informacyjny lub ograniczający szybkość i myślą,że sprawa została
      załatwiona.
      Tak więc szanowni państwo z Urzędów decyzyjnych Miasta Poznania:
      Zastanówcie się jak zwiększyć ilość miejsc parkingowych, a nie
      podnosić ceny!!!
      Jeśli jednak chcecie ograniczyć ilość samochodów parkujących w
      centrum Poznania to proponuję 100zł za godzinę. Parkować będzie
      tylko rodzina Kulczyków i kilku innych ludzi z kasą. Ale właśnie o
      kasę chodzi!!!
    • Gość: mirkrup Większa i droższa strefa parkowania IP: *.centertel.pl 16.03.08, 13:17
      Cały ZDM należy zwolnić. Zatrudnić młode osoby po studiach z kompetentną wiedzą,
      a nie znajomościami. Może one dadzą radę skostniałej, pokomunistycznej
      strukturze? Tak samo należy postąpić z GDDKiA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka