zezzem 12.03.08, 10:16 "Na pewno 3 zł za godzinę będzie się płacić w okolicach rynku Jeżyckiego." No i proszę bardzo jak szybko miasto idzie na rękę deweloperowi, który kupił "Gajową". Zadanie zniszczyć rynek Jeżycki. "Gratuluje" szybkiej reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zezzem Większa i droższa strefa parkowania 12.03.08, 10:19 "Na pewno 3 zł za godzinę będzie się płacić w okolicach rynku Jeżyckiego." No i proszę jak miasto idzie na rękę deweloperowi który kupił "Gajową". Zadanie zniszczyć rynek Jeżycki. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Geniusze !!!! 12.03.08, 10:29 "Poznań, tu warto żyć" (???) Jak pisałem w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=76669970&v=2&s=0 > Ma temu służyć m.in. zwiększenie opłat w strefie > parkowania i powiększenie samej strefy. BRAWO ! To jedyne, co nasi urzędnicy potrafią :/ Podwyższać ceny! Jak to przewidywał Wernyhora: A Strefa będzie od morza do morza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szary obywatel Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 10:32 Bezsens - może od razu całe miasto przerobimy na strefę i po sprawie ... Przy tych pomysłach strefa straci sens - znika wszelka zachęta aby samochód zostawić gdzieś dalej - skoro poszczególne części mają te same stawki (no bo 3.00 od 2.70 to chyba duzo się nie różni??)- czyli jak już zaparkować to od razu w samym City. A parkingów na granicy jak nie ma tak nie ma! Czyli tylko apetyt na mamonę wśród urzedników - im mniej mają do powiedzenia tym lepiej dla ludzi - bo jak za coś się zabiorą to albo zepsuja, albo ukradną Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Jeżyce już dawno powinny byc w strefie 12.03.08, 10:38 Zbyt wolno postępuje poszerzanie strefy to jedna moja uwaga. Druga jest pytaniem: dlaczego nic się nie mówi o kolejnych parkingach podziemnych w centrum na wzór tego pod Placem Wolności. Moim zdaniem pod każdym rynkiem powinien taki parking powstać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żorż Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie IP: *.cs.put.poznan.pl 12.03.08, 10:48 Tak, powinny powstać i to jak najszybciej, ale obawiam się, że niewiele to zmieni. Po otwarciu parkingu pod Placem Wolności zlikwidowano miejsca na powierzchni. Jaki jest sens budowy takich parkingów skoro likwiduje się miejsca dotychczasowe. Owszem można zlikwidować część miejsc tam gdzie znacznie usprawni to ruch lub estetykę miasta, ale nie tak masowo żeby 'inwestorowi się zwróciło'. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie 12.03.08, 11:04 Gość portalu: Żorż napisał(a): > Owszem można zlikwidować część miejsc tam gdzie znacznie usprawni to ruch lub estetykę miasta, [...] Strefa wieszczów (Słowackiego, Mickiewicza, itd.) tego wymaga. Piękna część miasta z krzywymi, osranymi przez psy i zastawionymi samochodami chodnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie IP: 194.39.141.* 12.03.08, 13:06 złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :} Re: Jeżyce już dawno powinny byc w strefie IP: 150.254.125.* 12.03.08, 16:34 Problem stanowią przyjezdni podrzucając swoje auta tu i tam byleby nie zapłacić ani złotówki,bo im się należy, w dalszym czasie ulice i posesje nie podlegające strefie będą ZALEPIONE tymi samochodami, zobligujmy ich do przestrzegania naszych miejskich zasad no bo miasto kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaaaaaaaaa Większa i droższa strefa parkowania IP: *.icpnet.pl 12.03.08, 10:40 A pamieta Pan Prezydent Grobelny jak obiecywał ,że z wpływów z parkowania zbuduje parkingi wielopoziomowe wokół strefy? Obiecanki cacanki i za to powinien byc skazany!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:17 jakby Grobelny miał siedzieć za wszystkie swoje obiecanki cacanki to by do końca życia spędził za kratami :D a tak, oświadcza, ze będzie preziem do końca kadencji i się śmieje dalej :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: who knows mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdjęto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:24 Napisał em komentarz do artykułu: "Czy urzędnicy będą musieli oddać 7 mln.?" - chodzi o sprawę wyroku zanizonej sprzedaży Kulczykparku. Komentarz pojawił się i po niespełna pół godzinie został zdjęty. Jego taza była następująca: jakiś adwokat chce sprawić wrażenie na społeczeństwie, że urzędnicy będą musieli zapłacić zamiast właściciela nieruchomości za wzrost jej wartości wskutek zmiany funkcji w planie na komercyjną. Tymczasem prezydent miasta nie działa na podstawie Kodeksu Cywilnego bo nie reprezentuje spółki, tylko na podstawie Kodeksu Postepowania Administracyjnego i nie odpowiada majątkiem jak w umowie cywilniej tylko do wysokości trzech miesięcznych wynagrodzeń, bo jest zatrudniony na umowę o pracę. Przywołane przez papugę paragrafy z KC są o kant dupy potłuc i najwyraźniej czyni to w złej wierze, czym narusza etykę zawodu. Widocznie komentarz uderzył w najsłabszy punkt skoro został natychmiast zdjęty przez redakcję Gazety Wybarczej, do czego już zdążyła przyzwyczaić. Macie poznaniacy swego obrońcę - szmatławą gazetę, która nie pozwoli napisać prawdy, a tym bardziej o możnych. Cała akcja wspomnianego artykułu jest głęboko przemyslana i ma wywołać strach urzędników i mieszkańców wymieszany z nieuzasadnionym współczuciem. To już nie byle co - bardzo profesjonalna akcja przeciw wymiarowi sprawiedliwości, ręka w rękę z Gazetą - kupujcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:49 tutaj jest twój komentarz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=386&w=76879645&a=76879645 trza troche pomyślunku a potem pierdzielic farmazony =- mimo ze wybiórczej nie lubie to trza być rzetelnym - w przeciwieństwie do nich :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: who knows Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 11:52 ale proszę zobaczyć teraz, nie ma !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 13:41 Jak nie ma jak jest? Może przeglądarkę zmień, albo sprawdź, czy masz kabelek sieciowy wetknięty do kompa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: who knows Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 15:52 Chyba nie robisz z siebie głąba celowo. Około 11 - ej dodałem komentarz - to był pierwszy wpis, potem usunięto i wpis można było dodać tylko po zalogowaniu, potem ktoś na moją uwagę podał link, który o dziwo otwierał mój komentarz, jednak ten pod artykułem nie był widoczny, potem dodałem go ponownie ok. 14 do artykułu z dopiskiem o usunięciu, kiedy zobaczyłem, że są forumowicze bez loginu. Zastanawia fakt skąd pani podająca link do mojego komentarza w portalu Wyborczej, który otwierał go na bieżąco kiedy pod artykułem komentarza nie było - zgaduję: pracuje w Wyborczej. Niezłe cyrki sobie Wyborcza urządza i ma dobrych specjalistów od tzw. ściemy oraz tych od robienia z czytelników głupka, na siłę.No no Przy okazji zastanawia niejasna rola Wyborczej w usuwaniu podobnych wpisów, jakby komuś przeszkadzał - ciekawe. Czyżby Wyborcza ustawiała się w roli znanej poborcy haraczu: najpierw jako obrońca społeczeństwa robi aferę w obronie publicznego mienia, a kiedy towarzystwo od interesu zmięknie czas zaproponować tzw. pomoc przy w wyjściu z kłopotliwej sytuacji. W ten sposób ma przyjaciół w biznesie Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj 12.03.08, 20:48 no tak... podejrzenie o pracę w wybiórczej mnie nieźle rozbawiło - fakt, byłam akurat w pracy :D a artykuł był wrzucony na forum "Kto nami rządzi" i dlatego nie pojawił się na głównym forum. Więc nie pisz o teoriach spiskowych tylko sprawdź - teraz dali go na forum główne więc się ciesz! poznanianka Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: mój wpis do: "Czy urzędnicy oddadzą 7mln" zdj 12.03.08, 20:50 tak przy okazji to cały czas wisi Twój wpis forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=386 a ze strachu pewnie dali go na główne forum :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inomidey To jest chore!!! Zlodziejstwo! IP: 193.173.18.* 12.03.08, 12:31 Co za glupek to wymyslil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 13:37 A może by tak zamiast wciąż łupić kierowców jako grupę posiadającą dobra luksusowe (samochody), to ktoś pomyślałby o parkingach wielopoziomowych, czy podziemnych. Na zachodzie funkcjonują takowe i jest gdzie zaparkować. Zwiększenie opłaty sprawi, że ktoś zrezygnuje z przyjechania do miasta, ze zrobienia w nim zakupów itede... Miasto raczej dzięki temu nie zarobi, a straci. Odpowiedz Link Zgłoś
synergie Re: Większa i droższa strefa parkowania 12.03.08, 13:57 Oj oj malkontenci! Miasto prowadzi bardzo przemyślną politykę budowę parkingów buforowych. Przykłady? CH Pestka, CH Real Piątkowo, CH Poznan Plaza, CH King Cross... Trzeba tylko pociągnąć tramwaj do Swadzimia, Komornik i M1 i będzie git ,))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prześmiewca Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: 80.51.91.* 12.03.08, 15:27 + Stary browar, + CH nad Maltą (w budowie)... Parkingów do wyboru, do koloru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Jeżyce IP: *.icpnet.pl 12.03.08, 18:29 wprowadzenie strefy na Jeżycach (np. Jackowskiego) to dobry pomysł na złupienie klientów Starostwa Powiatowego i szpitala na Polnej. wyższe opłaty nie zniechęcą do dojazdu samochodem i liczba samochodów (zapełnienie miejsc parkingowych) i tak nie spadnie, a podobno o to we wprowadzeniu opłat chodzi. ludzie jeżdżą tam samochodami ze względu na czas czy stan zdrowia. czy ktoś dojeżdżający np. z Kórnika ma zostawić samochód np. między blokami na os. Piastowskim (bo parkingów 'buforowych' brak) i dalej jechać taksówką czy tramwajem, płacąc za bilety ponad 6 zł? nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 19:46 he he he ..... zbierają 7 baniek jakie trzeba będzie zwrócić do kasy miasta za "słynną sprawę pewnego parku". prędkość reakcji jak dla mnie rewelacyjna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ściśniętadrzwiami Droższa Strefa - dzięki wyżelowanemu Tulibackiemu IP: 89.174.186.* 12.03.08, 19:48 Coraz gorsza komunikacja masowa, to i coraz więcej mieszkańców przesiada się do samochodów. Tulibacki w TVP3 wypadł niczym dobroczyńca poznaniaków. Może z powodzeniem zostać rzecznikiem prasowym każdego rządu. Prowadzący, których lubię tym razem dali ciała. Droższe bilety, to nie tylko sam wzrost ich ceny, ale również na to składają się dłuższe o 4 minuty przerwy między kolejnymi kursami autobusów. Śmierdzące i brudne wnętrza pojazdów, są wizytówką MPK, a nie jej Wyżelowany prezes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 01:15 dlaczego Jeżyce? Tak sie sklada, ze ulica Wierzbiecice jest regularnie zastawiona dwoma rzedami samochodow - jeden stoi wzdluz chodnika, a drugi wzdluz tego pierwszego. Podobnie sytuacja wyglada przy ulicy Gorna Wilda - dwa rzedy samochodow. Skoro miasto postawowilo wprowadzic oplaty na Dabrowskiego, to kierujac sie zasada rownych szans, powinno teraz wprowadzic oplaty na glownych ulicach Wildy. Dlaczego wlasciciele sklepow z Jezyc maja miec miejsze obroty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Paranoje IP: *.icpnet.pl 13.03.08, 01:31 Centrum miasta nie jest zapchane przez samochody ludzi, którzy przyjeżdżają do strefy, tylko przez mieszkańców strefy. Po otwarciu parkingu pod Placem Wolności mieszkańcy powinni parkować na tym parkingu, a tymczasem karnety dla mieszkańców tam nie obowiązują. Nie rozumiem radnych - w zielonej strefie jest dużo miejsc do zaparkowania - czy to jest powód, żeby podnosić w tej strefie ceny za parkowanie? Z tego, co obserwuję, to radni patrzą tylko, jak tutaj więcej kasy wyciągnąć z poznaniaków - najpierw podwyżka cen biletów (w szczególności jednorazowych - które mamy obecnie chyba najdroższe w Europie), teraz rozszerzenie strefy... PS: Bilet jednorazowy w Warszawie kosztuje 2,40zł i można na nim jechać od pętli do pętli - odpowiednik poznański - bilet powyżej 10 przystanków na autobusy kosztuje 3,70zł, a na tramwaje bilet do 60 minut w cenie 5,80zł (na nielicznych liniach tramwajowych od pętli do pętli można przejechać w czasie poniżej 30 minut za 3,60zł). Dodam, że bilet 30minut, to ok. 1 Euro... za takie 1 Euro w Rzymie można jeździć 75minut, w Pradze za 0,75Euro - 75minut, a w Barcelonie za 0,69Euro aż 90minut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhdasd Re: Paranoje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 13:56 Jak dla mnie, to powinno się polikwidować zewnętrzne pasy ruchu (gdy na ulicy jest ich kilka) i na nich usytuować parkingi. Nie zmniejszy to znacznie przepustowości ulic, a liczba miejsc do parkowania wzrośnie diametralnie, jak miało to miejsce w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Większa i droższa strefa parkowania IP: 81.15.148.* 13.03.08, 07:33 strefa,cena,podwyżka!to nie tylko parkingi to ceny biletów tramwajowych,autobusowych,gazu,prądu ,wody/ścieków/,paliw,ogrzewania a póżniej artykułów spożywczych no i w związku z podwyżką w/w należy podnieść opłaty za wyżej wymienione lub podnieść cenę a to przecież to samo / nazewnictwo/ itd,itd.itd a to wszystko to koło , masło maślane i oczywista oczywistość i tak bez końca końca nie widać. A PŁACA za pracę? i gdzie są nasi radni? nasze mądre głowy - dajcie zarobić to będą pieniądze a najdroższym miastem w polsce jest POZNAŃ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maru Bezczelnosc!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 12:37 to jest po prostu BEZCZELNOSC!!!! tyle placic za godzine postoju, a kelner w kanjpie na Starym Rynku zarabia 5 plz... tak samo sprzedawca i t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat PLatforma Obywatelska - żeby żyło się lepiej IP: *.neter.pl 13.03.08, 23:31 Policzmy - skoro strefa Parkowania przynosi olbrzymie dochody - to gdzie są te pieniądze? Otóż za pieniądze zebrane z parkingów tworzy się armie - Policje Municypalną i tzw. Parkingowych czyli chodzących i spisujących - wydaje się olbrzymie kwoty na sprzęt do naliczania opłat, sprzęt i wyposażenie parkingowych - ten sprzęt oczywiście trzeba serwisować - trzeba go ochraniać - czyli zarabiają firmy ochroniarskie (mimo ,że jest monitoring) itd. Czyli POmysł notabli z ratusza aby żyło się lepiej. To jest jakieś kuriozum aby w mieście które ma dziurawe drogi nie ma kasy na promocje parkomaty były z najwyższej półki i to w dodatku pilnowane przez monitoring i agencje ochrony. To jakaś kpina z ludzi tak jak biuro Urzędu skarbowego w Kupcu. Dlaczego GW nie opisze tych nadużyć , tego absurdu - powód jest jeden ochrania tę klasę lepszych ludzi którzy czerpią dochody z żyłowania podatników. To co się wyrabia w tym mieście to przechodzi ludzkie pojęcie a ludzie się godzą na te absurdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Większa i droższa strefa parkowania IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 07:43 Jestem zdania ze prezydent zrobil sobie zrodlo dochodow ze strefy. Wolalbym aby zajął się nauką wyceny gruntów,aby nie powodował strat jak sprawa Kulczykparku i magazynów targowych na edwardowie. Podobno kończył ekonomię- czy w Moskwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neter.pl 14.03.08, 13:12 Co ma z tym wspólnego prezydent - przecież to radni uchwalają podobne bzdury - i nie ukrywajmy w każdej decyzji mają swój udział - kto w takim razie lobbuje w Poznaniu za poszerzeniem strefy i kto z tego czerpie korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Do Poznaniakow: nie rozumiem zupelnie o co chodzi. IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 22:58 Glosowaliscie na PO? Glosowaliscie na SLD? Glosowaliscie na PiS? No to teraz placcie haracz tym zlodziejom - sami przeciez tego chcieliscie!!! Tak jak mowi stare powiedzenie: czemus biedy? Bos GLUPI!!! Czy ktorykolwiek z kandydatow, na ktorego glosowaliscie mowil, ze obnizy podatki miejskie lub zlikwiduje strefe haraczu za parkowanie? ZADEN - no to teraz placcie i morda w kubel, bo sami tych zlodziei wybraliscie. Swoja droga: warto zapytac psychiatrow, czy nie jest to schizofrenia, bo ci sami ludzie, ktorzy tutaj tak ujadaja na forum w nastepnych wyborach zaglosuja na te same gangi z PO, PiS i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 085 Większa i droższa strefa parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 23:23 CHORE ! Czym mam jezdzic ? Zatloczonymi tramwajami ? Pekajacymi w szwach autobusami ? Zaorac urzednikow, zrobic parking ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Większa i droższa strefa parkowania IP: *.icpnet.pl 16.03.08, 10:28 Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie dla miasta. Miasto będzie miało więcej pieniędzy! A co dla kierowców? Większe wydatki!!! Idea aby ograniczyć parkowanie częściowo się powiedzie, ale co zrobić z samochodami parkujacymi dotychczas. Miasto twierdzi że nie będą przyjeżdżać, ale przyzwyczajenia i wygoda są większe. Rozumiem gdyby miasto miało koncepcję budowy kilku parkingów wielopoziomowych lub podziemnych. Ale tego nie ma!!! Przypomina mi to formułę stosowaną przez Zarządy Dróg, gdy jezdnia jest wadliwa. Należałoby ją naprawić, ale włodarze ustawiają znak informacyjny lub ograniczający szybkość i myślą,że sprawa została załatwiona. Tak więc szanowni państwo z Urzędów decyzyjnych Miasta Poznania: Zastanówcie się jak zwiększyć ilość miejsc parkingowych, a nie podnosić ceny!!! Jeśli jednak chcecie ograniczyć ilość samochodów parkujących w centrum Poznania to proponuję 100zł za godzinę. Parkować będzie tylko rodzina Kulczyków i kilku innych ludzi z kasą. Ale właśnie o kasę chodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkrup Większa i droższa strefa parkowania IP: *.centertel.pl 16.03.08, 13:17 Cały ZDM należy zwolnić. Zatrudnić młode osoby po studiach z kompetentną wiedzą, a nie znajomościami. Może one dadzą radę skostniałej, pokomunistycznej strukturze? Tak samo należy postąpić z GDDKiA. Odpowiedz Link Zgłoś