Dodaj do ulubionych

Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 01:02
ZNTK to rudera ! I do tego głośna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Z. Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 01:04
      ZNTK budzi liczne protesty mieszkańców pobliskich domów. Jak
      można zakład produkcyjny tolerować w samym centrum Poznania. Już
      dawno powinni się przenieść ( np. na Franowo)
      • Gość: Koza Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.crowley.pl 30.08.03, 14:50
        Gość portalu: Anka Z. napisał(a):

> ZNTK budzi liczne protesty mieszkańców pobliskich domów. Jak
        > można zakład produkcyjny tolerować w samym centrum Poznania.
        Już
        > dawno powinni się przenieść ( np. na Franowo)
        A ja się cieszę, chyba podobnie jak reszta mieszkańców Poznania,
        że w upadającym zakładzie jest praca i to tyle, że trzeba ją
        również prowadzić nocą
      • Gość: Obiektywny Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 08:24
        Gość portalu: Anka Z. napisał(a):

> ZNTK budzi liczne protesty mieszkańców pobliskich domów. Jak
        > można zakład produkcyjny tolerować w samym centrum Poznania. Już
        > dawno powinni się przenieść ( np. na Franowo)

A kiedy te domy powstały? Bo "za początek istnienia [ZNTK] uważa się rok 1870,
        tj. datę uruchomienia warsztatów Kolei Marchijsko-Poznańskiej" (za R. Kroma, J.
        Sosiński: "Poznański Węzeł Kolejowy")
        Jeżeli domy te powstały później - to "sorry Winetou" (lub po
        poznańsku "widziały gały co brały").
        Ale jeżeli sfinansujesz przenosiny (lub złożysz zamówienia zapewniające coś
        więcej niż wegetację firmy) to na pewno chętnie skorzystają z oferty ;-))
    • Gość: kaspera Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 14:57
      ...a odnośnie trasy, jeden z szynobusów ma faktycznie jeźdźić wspomnianą w
      artykule: Leszno - Ostrów WLkp. A dokładniej trasa będzie wyglądać tak:
      Leszno - Gostyń - Jarocin - Krotoszyn - Ostrów Wlkp. Już w sierpniu uroczyście
      prezentowano szynobus w moim rodzinnym mieście - Gostyniu.
      Pozdr.
      • Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 21:22
        może tak władze Województwa uruchomiłyby jakiś szynobusik w
        weekendy do/z Osowej Góry??? Chodzi oczywiście o te Osową Górę
        w gminie Mosina.
        Przypuszczam, że wielu Poznaniaków już zapomnieło o
        tradycyjnych wycieczkach do Wielkopolskiego Parku Narodowego,
        kiedy były problemy, żeby się zmieścić do pociągu :))

Samochodem jechać do lasu na spacer to trochę bez sensu, a
        rowerem to trochę za daleko dla wielu. Już nie dodam, że wiele
        osób nie ma ani jednego, ani drugiego.
    • Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 21:26
      gdzieś mi posta wcieło, więc jeszcze raz ...

Może tak władze Województwa uruchomiłyby jakiś szynobusik w
      weekendy do/z Osowej Góry??? Chodzi oczywiście o te Osową Górę
      w gminie Mosina.
      Przypuszczam, że wielu Poznaniaków już zapomnieło o
      tradycyjnych wycieczkach do Wielkopolskiego Parku Narodowego,
      kiedy były problemy, żeby się zmieścić do pociągu :))

Samochodem jechać do lasu na spacer to trochę bez sensu, a
      rowerem to trochę za daleko dla wielu. Już nie dodam, że wiele
      osób nie ma ani jednego, ani drugiego.
      • yashoo Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce 01.09.03, 10:49
        Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a):

(...) Może tak władze Województwa uruchomiłyby jakiś szynobusik w weekendy do/z
        Osowej Góry??? (..) a rowerem to trochę za daleko dla wielu. Już nie dodam, że
        wiele osób nie ma ani jednego, ani drugiego.

Świetny pomysł! Żeby tylko można było przewozić rowery tymi szynobusami - bo
        róznie z tym bywa... W starych elektryczkach jakoś sie np. mieszczą ale w
        wagonach "przedziałowych" jak zebrało sie więcej niż dwa rowery to już nie było
        można przejść...

• Gość: remik Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 19:51
          yashoo napisał:

> W starych elektryczkach jakoś sie np. mieszczą ale w
          > wagonach "przedziałowych" jak zebrało sie więcej niż dwa rowery to już nie
          było
          >
          > można przejść...

Dajesz na koniec ostatniego wagonu, przy drzwiach koncowych i pozamiatane :)

Remik
          • yashoo przedziały dla rowerów 03.09.03, 07:04
            Gość portalu: remik napisał(a):

(...) Dajesz na koniec ostatniego wagonu, przy drzwiach koncowych i
            pozamiatane :)

No wiem. Ale nawet tam nie mieści się ich zbyt wiele. Jechaliśmy kiedyś ze
            znajomymi (w sumie 7 osób = 7 rowerów) na Hel i gdyby nie to, że była to połowa
            września i środek tygodnia, dzięki czemu pociąg był pusty i konduktor zezwolił
            na zajęcie dla rowerów dwóch przedziałów to nie wiem jak byśmy się zmieścili...
            Owszem - w niektórych pociągach są wagony bagażowe a przewóz roweru kosztuje
            tyle samo co w zwykłym - ale nie we wszystkich.
            Chodziło mi raczej o specjalny przedział dla rowerzystów - widziałem taki w
            pociągach na Węgrzech i bardzo mi sie ten pomysł podobał.
            • Gość: remik Re: przedziały dla rowerów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 13:44
              yashoo napisał:

> No wiem. Ale nawet tam nie mieści się ich zbyt wiele. Jechaliśmy kiedyś ze
              > znajomymi (w sumie 7 osób = 7 rowerów) na Hel i gdyby nie to, że była to
              połowa
              >
              > września i środek tygodnia, dzięki czemu pociąg był pusty i konduktor
              zezwolił
              > na zajęcie dla rowerów dwóch przedziałów to nie wiem jak byśmy się
              zmieścili...
              > Owszem - w niektórych pociągach są wagony bagażowe a przewóz roweru kosztuje
              > tyle samo co w zwykłym - ale nie we wszystkich.
              > Chodziło mi raczej o specjalny przedział dla rowerzystów - widziałem taki w
              > pociągach na Węgrzech i bardzo mi sie ten pomysł podobał.

Fakt. Majac na mysli ostatni przedsionek ostatniego wagonu myslalem o max
              trzech rowerach. W Waszym przypadku faktycznie pozostaje zajecie wylacznie
              przedzialu (korytarz odpada, przejscie musi byc) choc w tym ukladzie wychodzi
              przecietnie 2 rowery / 1 przedzial wiec teoretycznie musicie zajac pol wagonu :-
              )))

Piszesz o wagonach bagazowych. Owszem. Jest kilka (dziesiat) pociagow
              pospiesznych w kraju, ktore taki wagon posiadaja. Wtedy kulturka - rower sobie
              spokojnie wisi na haku w bagazowym, a Ty jedziesz jak normalny pasazer w
              wagonie. Uwazajcie jednak na niekompetentnych bagazowych, ktorzy moga Wam lekko
              rowerek uszkodzic. Najlepiej samemu wskoczyc do bagazowego i powiesic rower, a
              na koncowej stacji przyjsc i samemu go wyjac.

Niedawno PKP SA wprowadzily rowniez w niektorych pociagach (policzyc na palcach
              jednej dloni) specjalne wagony do przewozu rowerow. ZTCW takie wagony
              kurswowaly w lecie w pociagach osobowych Gdynia - Koscierzyna oraz Gdynia -
              Hel. Byc moze akurat nie trafiliscie na ten luksus.

Pozostaje jeszcze wyjscie ostateczne przy dogadaniu sie z druzyna konduktorska
              i trakcyjna (maszynisci). Niektore lokomotywy (serii SM42, SP42 lub SU42 ktore
              wlasnie kursuja m.in. z Gdyni na Hel i do Koscierzyny) posiadaja konstrukcje
              umozliwiajaca zaladowanie rowerow na pomosty okalajace pomieszczenie maszynowe
              (widzialem nie raz jak na mazurach wozono tam kajaki !). Oto link:

www.kolej.pl/galeria/spalinowe/SP42/sp42_Roman.jpg
              Pozdrawiam,

Remik

P.S Ostatnio mialem kapitalna sytuacje, gdy malo co nie wystawilem kogos roweru
              z pociagu. Wsiedlismy ze znajomym z dwoma rowerami do wagonu, gdzie stal juz
              trzeci rower. Na pewnej stacji kobita mowi "ze chcialaby wyjsc, czy mozna rower
              wyniesc". Zrozumialem, ze pani chce z rowerkiem wysiasc i jeszcze raz
              spytalem "to pani rower tak?". Pociag sie zatrzymal, wystawilem pani rowerek
              (ten trzeci), pani wysiadla, podziekowala. Pociag rusza, a kobita odchodzac od
              roweru krzyczy "halo!! a rower z powrotem do wagonu!". Sytuacja komiczna.
              Pociag hamuje, bo okazuje sie, ze to nie byl kobiciny rower, tylko faceta,
              ktory siedzial wagon dalej :PPPP
        • Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 16:02
          nie wiem czy miałeś okazję jechać szynobusem :))
          tam zdecydowanie jest więcej miejsca na rower, wygląda to podobnie jak nasze
          tramwaje niskopodłogowe :)

Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii
          szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :)

Ze swojej strony informuję, że jak tylko zdrówko da (więc pewnie po
          weekendzie) pójdę z pisemkami do Mosiny i Województwa :)
          • mankut400 Przywrócić OSową Górę 05.09.03, 08:24

> Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii
            > szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :)
            >

VIP-unia, masz moje moralne poparcie!
          • yashoo Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce 05.09.03, 10:38

(...) nie wiem czy miałeś okazję jechać szynobusem :))

Jeszcze nie :-( ale widziałem go już kilka razy na Dworcu Gł. Za to do Osowej
            Góry - to pojade od razu!

(...) Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii
            szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :) Ze swojej strony informuję, że jak
            tylko zdrówko da (więc pewnie po weekendzie) pójdę z pisemkami do Mosiny i
            Województwa :)

Popieram!!!
          • Gość: LC Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 21:30

>
            > Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii
            > szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :)
            >
            Popieram ten pomysł.
            Dodam jeszcze od siebie, że szynobusy mogą nie tylko uratować nierentowne linie
            (nie rentowne dla tradycyjnego skądu), ale można też pomyśleć o odtwarzaniu
            zamkniętych już linii (chciażby tylko w sezonie) jak np. Szamotuły- Sieraków,
            czy Rokietnica- Międzychód (dla zmniejszenia kosztów obsługi bocznych tras
            kolejowych można też przerabiać stacje na zwykłe przystanki z wiatą i z małym
            kioskiem- punktem sprzedaży biletów.
          • Gość: remik Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 14:06

> nie wiem czy miałeś okazję jechać szynobusem :))
            > tam zdecydowanie jest więcej miejsca na rower, wygląda to podobnie jak nasze
            > tramwaje niskopodłogowe :)

Owszem, masz racje, 213M to porazka! Tam drzwi sa tak waskie, ze kobieta musi
            wozek w pozycji horyzontalnej wnosic. Koleczkami na bok :(( Parodia. Na
            szczescie kolejne wersje tego szynobusu (m.in. przegubowa 215M) ma juz podwojne
            drzwi odskokowo-przesuwne (tak jak nasze tramwaje niskopodlogowe) ;-))))

Pozdrowka

Remik
            • Gość: 3704 Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.man.poznan.pl 06.09.03, 15:32
              Gość portalu: remik napisał(a):

> Owszem, masz racje, 213M to porazka! Tam drzwi sa tak waskie, ze kobieta musi
              > wozek w pozycji horyzontalnej wnosic. Koleczkami na bok :(( Parodia. Na
              > szczescie kolejne wersje tego szynobusu (m.in. przegubowa 215M) ma juz
              podwojne
              >
              > drzwi odskokowo-przesuwne (tak jak nasze tramwaje niskopodlogowe) ;-))))

Kubus, nasze tramwaje jeszcze nie maja drzwi takich jak 215M. Dopiero gdzies za
              miesiac - poltora beda mialy (gdy przyjedzie pierwsze combino) :)

3704
            • Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 01:48
              Hmmm wiesz, ze szczerze jechałam ostatnio do Stęszewa i nie pamiętam jakie
              miały drzwi !!! hmm

• mankut400 drzwi 11.09.03, 08:18

> Hmmm wiesz, ze szczerze jechałam ostatnio do Stęszewa i nie pamiętam jakie
                > miały drzwi !!! hmm

Na pewno mają drzwi odkładane (czyli odskokowo-przesuwne) - tak jak "tatry"
                RT6N1.
                Ale kto jest producentem napędu - tego nie wiem, choć w szynobusach stawiałbym
                na firmę Bode
                • Gość: VIPunia - Iwona Re: drzwi IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 15:02
                  hehe wierze Ci na slowo :P
                  • mankut400 Re: drzwi 11.09.03, 20:02

> hehe wierze Ci na slowo :P

Jak się mylę to Przedmówcy poprawią ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka