Gość: Anka Z. IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 01:02 ZNTK to rudera ! I do tego głośna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Z. Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 01:04 ZNTK budzi liczne protesty mieszkańców pobliskich domów. Jak można zakład produkcyjny tolerować w samym centrum Poznania. Już dawno powinni się przenieść ( np. na Franowo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.crowley.pl 30.08.03, 14:50 Gość portalu: Anka Z. napisał(a): > ZNTK budzi liczne protesty mieszkańców pobliskich domów. Jak > można zakład produkcyjny tolerować w samym centrum Poznania. Już > dawno powinni się przenieść ( np. na Franowo) A ja się cieszę, chyba podobnie jak reszta mieszkańców Poznania, że w upadającym zakładzie jest praca i to tyle, że trzeba ją również prowadzić nocą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 08:24 Gość portalu: Anka Z. napisał(a): > ZNTK budzi liczne protesty mieszkańców pobliskich domów. Jak > można zakład produkcyjny tolerować w samym centrum Poznania. Już > dawno powinni się przenieść ( np. na Franowo) A kiedy te domy powstały? Bo "za początek istnienia [ZNTK] uważa się rok 1870, tj. datę uruchomienia warsztatów Kolei Marchijsko-Poznańskiej" (za R. Kroma, J. Sosiński: "Poznański Węzeł Kolejowy") Jeżeli domy te powstały później - to "sorry Winetou" (lub po poznańsku "widziały gały co brały"). Ale jeżeli sfinansujesz przenosiny (lub złożysz zamówienia zapewniające coś więcej niż wegetację firmy) to na pewno chętnie skorzystają z oferty ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaspera Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 14:57 ...a odnośnie trasy, jeden z szynobusów ma faktycznie jeźdźić wspomnianą w artykule: Leszno - Ostrów WLkp. A dokładniej trasa będzie wyglądać tak: Leszno - Gostyń - Jarocin - Krotoszyn - Ostrów Wlkp. Już w sierpniu uroczyście prezentowano szynobus w moim rodzinnym mieście - Gostyniu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 21:22 może tak władze Województwa uruchomiłyby jakiś szynobusik w weekendy do/z Osowej Góry??? Chodzi oczywiście o te Osową Górę w gminie Mosina. Przypuszczam, że wielu Poznaniaków już zapomnieło o tradycyjnych wycieczkach do Wielkopolskiego Parku Narodowego, kiedy były problemy, żeby się zmieścić do pociągu :)) Samochodem jechać do lasu na spacer to trochę bez sensu, a rowerem to trochę za daleko dla wielu. Już nie dodam, że wiele osób nie ma ani jednego, ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 21:26 gdzieś mi posta wcieło, więc jeszcze raz ... Może tak władze Województwa uruchomiłyby jakiś szynobusik w weekendy do/z Osowej Góry??? Chodzi oczywiście o te Osową Górę w gminie Mosina. Przypuszczam, że wielu Poznaniaków już zapomnieło o tradycyjnych wycieczkach do Wielkopolskiego Parku Narodowego, kiedy były problemy, żeby się zmieścić do pociągu :)) Samochodem jechać do lasu na spacer to trochę bez sensu, a rowerem to trochę za daleko dla wielu. Już nie dodam, że wiele osób nie ma ani jednego, ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce 01.09.03, 10:49 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): (...) Może tak władze Województwa uruchomiłyby jakiś szynobusik w weekendy do/z Osowej Góry??? (..) a rowerem to trochę za daleko dla wielu. Już nie dodam, że wiele osób nie ma ani jednego, ani drugiego. Świetny pomysł! Żeby tylko można było przewozić rowery tymi szynobusami - bo róznie z tym bywa... W starych elektryczkach jakoś sie np. mieszczą ale w wagonach "przedziałowych" jak zebrało sie więcej niż dwa rowery to już nie było można przejść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 19:51 yashoo napisał: > W starych elektryczkach jakoś sie np. mieszczą ale w > wagonach "przedziałowych" jak zebrało sie więcej niż dwa rowery to już nie było > > można przejść... Dajesz na koniec ostatniego wagonu, przy drzwiach koncowych i pozamiatane :) Remik Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo przedziały dla rowerów 03.09.03, 07:04 Gość portalu: remik napisał(a): (...) Dajesz na koniec ostatniego wagonu, przy drzwiach koncowych i pozamiatane :) No wiem. Ale nawet tam nie mieści się ich zbyt wiele. Jechaliśmy kiedyś ze znajomymi (w sumie 7 osób = 7 rowerów) na Hel i gdyby nie to, że była to połowa września i środek tygodnia, dzięki czemu pociąg był pusty i konduktor zezwolił na zajęcie dla rowerów dwóch przedziałów to nie wiem jak byśmy się zmieścili... Owszem - w niektórych pociągach są wagony bagażowe a przewóz roweru kosztuje tyle samo co w zwykłym - ale nie we wszystkich. Chodziło mi raczej o specjalny przedział dla rowerzystów - widziałem taki w pociągach na Węgrzech i bardzo mi sie ten pomysł podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Re: przedziały dla rowerów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 13:44 yashoo napisał: > No wiem. Ale nawet tam nie mieści się ich zbyt wiele. Jechaliśmy kiedyś ze > znajomymi (w sumie 7 osób = 7 rowerów) na Hel i gdyby nie to, że była to połowa > > września i środek tygodnia, dzięki czemu pociąg był pusty i konduktor zezwolił > na zajęcie dla rowerów dwóch przedziałów to nie wiem jak byśmy się zmieścili... > Owszem - w niektórych pociągach są wagony bagażowe a przewóz roweru kosztuje > tyle samo co w zwykłym - ale nie we wszystkich. > Chodziło mi raczej o specjalny przedział dla rowerzystów - widziałem taki w > pociągach na Węgrzech i bardzo mi sie ten pomysł podobał. Fakt. Majac na mysli ostatni przedsionek ostatniego wagonu myslalem o max trzech rowerach. W Waszym przypadku faktycznie pozostaje zajecie wylacznie przedzialu (korytarz odpada, przejscie musi byc) choc w tym ukladzie wychodzi przecietnie 2 rowery / 1 przedzial wiec teoretycznie musicie zajac pol wagonu :- ))) Piszesz o wagonach bagazowych. Owszem. Jest kilka (dziesiat) pociagow pospiesznych w kraju, ktore taki wagon posiadaja. Wtedy kulturka - rower sobie spokojnie wisi na haku w bagazowym, a Ty jedziesz jak normalny pasazer w wagonie. Uwazajcie jednak na niekompetentnych bagazowych, ktorzy moga Wam lekko rowerek uszkodzic. Najlepiej samemu wskoczyc do bagazowego i powiesic rower, a na koncowej stacji przyjsc i samemu go wyjac. Niedawno PKP SA wprowadzily rowniez w niektorych pociagach (policzyc na palcach jednej dloni) specjalne wagony do przewozu rowerow. ZTCW takie wagony kurswowaly w lecie w pociagach osobowych Gdynia - Koscierzyna oraz Gdynia - Hel. Byc moze akurat nie trafiliscie na ten luksus. Pozostaje jeszcze wyjscie ostateczne przy dogadaniu sie z druzyna konduktorska i trakcyjna (maszynisci). Niektore lokomotywy (serii SM42, SP42 lub SU42 ktore wlasnie kursuja m.in. z Gdyni na Hel i do Koscierzyny) posiadaja konstrukcje umozliwiajaca zaladowanie rowerow na pomosty okalajace pomieszczenie maszynowe (widzialem nie raz jak na mazurach wozono tam kajaki !). Oto link: www.kolej.pl/galeria/spalinowe/SP42/sp42_Roman.jpg Pozdrawiam, Remik P.S Ostatnio mialem kapitalna sytuacje, gdy malo co nie wystawilem kogos roweru z pociagu. Wsiedlismy ze znajomym z dwoma rowerami do wagonu, gdzie stal juz trzeci rower. Na pewnej stacji kobita mowi "ze chcialaby wyjsc, czy mozna rower wyniesc". Zrozumialem, ze pani chce z rowerkiem wysiasc i jeszcze raz spytalem "to pani rower tak?". Pociag sie zatrzymal, wystawilem pani rowerek (ten trzeci), pani wysiadla, podziekowala. Pociag rusza, a kobita odchodzac od roweru krzyczy "halo!! a rower z powrotem do wagonu!". Sytuacja komiczna. Pociag hamuje, bo okazuje sie, ze to nie byl kobiciny rower, tylko faceta, ktory siedzial wagon dalej :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 16:02 nie wiem czy miałeś okazję jechać szynobusem :)) tam zdecydowanie jest więcej miejsca na rower, wygląda to podobnie jak nasze tramwaje niskopodłogowe :) Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :) Ze swojej strony informuję, że jak tylko zdrówko da (więc pewnie po weekendzie) pójdę z pisemkami do Mosiny i Województwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Przywrócić OSową Górę 05.09.03, 08:24 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): > Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii > szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :) > VIP-unia, masz moje moralne poparcie! Odpowiedz Link Zgłoś
yashoo Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce 05.09.03, 10:38 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): (...) nie wiem czy miałeś okazję jechać szynobusem :)) Jeszcze nie :-( ale widziałem go już kilka razy na Dworcu Gł. Za to do Osowej Góry - to pojade od razu! (...) Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :) Ze swojej strony informuję, że jak tylko zdrówko da (więc pewnie po weekendzie) pójdę z pisemkami do Mosiny i Województwa :) Popieram!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 21:30 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): > > Może Redakcja Szanowna trochę pomogła by w akcji promocyjnej kwestii > szynobusów w weekendy do Osowej Góry ? :) > Popieram ten pomysł. Dodam jeszcze od siebie, że szynobusy mogą nie tylko uratować nierentowne linie (nie rentowne dla tradycyjnego skądu), ale można też pomyśleć o odtwarzaniu zamkniętych już linii (chciażby tylko w sezonie) jak np. Szamotuły- Sieraków, czy Rokietnica- Międzychód (dla zmniejszenia kosztów obsługi bocznych tras kolejowych można też przerabiać stacje na zwykłe przystanki z wiatą i z małym kioskiem- punktem sprzedaży biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.03, 14:06 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): > nie wiem czy miałeś okazję jechać szynobusem :)) > tam zdecydowanie jest więcej miejsca na rower, wygląda to podobnie jak nasze > tramwaje niskopodłogowe :) Owszem, masz racje, 213M to porazka! Tam drzwi sa tak waskie, ze kobieta musi wozek w pozycji horyzontalnej wnosic. Koleczkami na bok :(( Parodia. Na szczescie kolejne wersje tego szynobusu (m.in. przegubowa 215M) ma juz podwojne drzwi odskokowo-przesuwne (tak jak nasze tramwaje niskopodlogowe) ;-)))) Pozdrowka Remik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3704 Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.man.poznan.pl 06.09.03, 15:32 Gość portalu: remik napisał(a): > Owszem, masz racje, 213M to porazka! Tam drzwi sa tak waskie, ze kobieta musi > wozek w pozycji horyzontalnej wnosic. Koleczkami na bok :(( Parodia. Na > szczescie kolejne wersje tego szynobusu (m.in. przegubowa 215M) ma juz podwojne > > drzwi odskokowo-przesuwne (tak jak nasze tramwaje niskopodlogowe) ;-)))) Kubus, nasze tramwaje jeszcze nie maja drzwi takich jak 215M. Dopiero gdzies za miesiac - poltora beda mialy (gdy przyjedzie pierwsze combino) :) 3704 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: Pięć nowych szynobusów w Wielkopolsce IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 01:48 Hmmm wiesz, ze szczerze jechałam ostatnio do Stęszewa i nie pamiętam jakie miały drzwi !!! hmm Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 drzwi 11.09.03, 08:18 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): > Hmmm wiesz, ze szczerze jechałam ostatnio do Stęszewa i nie pamiętam jakie > miały drzwi !!! hmm Na pewno mają drzwi odkładane (czyli odskokowo-przesuwne) - tak jak "tatry" RT6N1. Ale kto jest producentem napędu - tego nie wiem, choć w szynobusach stawiałbym na firmę Bode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia - Iwona Re: drzwi IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 15:02 hehe wierze Ci na slowo :P Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: drzwi 11.09.03, 20:02 Gość portalu: VIPunia - Iwona napisał(a): > hehe wierze Ci na slowo :P Jak się mylę to Przedmówcy poprawią ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś