Dodaj do ulubionych

Pójdziemy z niebieskimi torbami

06.05.08, 18:42
Cyrk i głupota. Na mnie nie liczcie. Zamiast stwarzać warunki do tego by opłacały sie działania ekologiczne wydaje się ustawę zakazująca czy nakazująca. Sorry. Ale to typowo lewackie uproszczone widzenie świata. Wydać ustawę i problem załatwiony.

Co prawda w końcu artykuły mamy chyba odpowiedź skąd ten "trend" na ekologię. Znowu mamy skok na publiczna kasę. Można wiedzieć ile i komu zapłaci Poznań za te niebieskie torby? Ta info nam wiele wyjaśni.
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami 06.05.08, 18:43
      Acha. Sam używam torby wielokrotnego uzytku więc darujcie sobie prymitywne
      szufladkowanie mojej wypowiedzi.
    • lmblmb rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić. 06.05.08, 18:59
      renepoznan napisał:

> Cyrk i głupota. Na mnie nie liczcie. Zamiast stwarzać warunki do
      > tego by opłacały sie działania ekologiczne

Przybliż jak stwarzać warunki do niekorzystania z toreb, bo chyba nie myślisz o
      specjalnym podatku od plastiku, z którego jest zrobiony.

> Sorry. Ale to typowo lewackie uproszczone widzenie świata.

No i co z tego? Nie jestem z tej opcji politycznej, ale widzę, że czasami ich
      pomysły działają.

> Wydać ustawę i problem załatwiony.

OK, ponownie: rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić.

> Co prawda w końcu artykuły mamy chyba odpowiedź skąd ten "trend"
      > na ekologię.

z Zachodu? W Niemczech wkurzało mnie to, że nie dają toreb, ale szybko się
      przyzwyczaiłem.

> Znowu mamy skok na publiczna kasę. Można wiedzieć ile i komu
      > zapłaci Poznań za te niebieskie torby? Ta info nam wiele wyjaśni.

Zapytaj rydzyka, w jego kimacie zaczynasz gadać.
      • m-dyskretna Re: rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić. 06.05.08, 20:04
        > OK, ponownie: rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić.

To nie ja mam rzucać pomysłami, ale co mi tam :)) Jeżeli pamiętasz, kilka lat
        temu olbrzymim problemem były puszki aluminiowe. Wystarczyło wprowadzić ich skup
        i po sprawie. Podobnie można zrobić z plastikowymi butelkami i torbami - one też
        podlegają recyklingowi (czy jak ktoś woli - recyclingowi).
      • strzelajacy_ogrodnik Re: rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić. 06.05.08, 21:38

> Zapytaj rydzyka, w jego kimacie zaczynasz gadać.

Możesz mi wyjaśnić co takiego rydzykowego jest w wypowiedzi rene?
        • kazek100 Re: rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić. 07.05.08, 16:59
          Jeśli chodzi o meritum, to Rene ma rację, choć cieszy fakt, że
          bierze przykład z ludzi wrażliwych i o otwartych umysłach samemu
          stosując torbę wielokrotnego użytku (ja też tak robię). Tu nic
          rydzykowatego nie ma.

Natomiast rydzykowate jest przypisywanie innym cech, które samemu
          się prezentuje (Rydzyk i Kaczyńscy broniący obecnie wolności
          mediów). Bo tendencje do rozwiązywania problemów społecznych poprzez
          wprowadzanie kolejnych zakazów i zaostrzanie prawa to jednak
          wykazuje przede wszystkim prawica. Nie tylko w Polsce - klasycznym
          przykładem jest tu USA. No chyba, że uznamy, iż wszystkie pisy,
          lpry, upry, republikanie etc to lewacwto, w czym może i jest wiele
          prawdy, ale to już problem z pogranicza semantyki a nie prawodawstwa
          czy ekologii.
      • Gość: m Re: rzuć pomysłem jak to lepiej zrobić. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 07:46
        Wystarczy,że będą wyłącznie sprzedawane (kiedyś w Niemczech były
        automaty do sprzedaży toreb po 10 Pf). Jakoś nie widzę aby ludzie
        masowo kupowali torby w supermarketach, za to tzw."darmówek" biorą
        kilkanaście
    • Gość: XXL Pójdziemy z torbami ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:01
      Z takimi działaniami pójdziemy napewno z torbami na dodatek w skarpetkach ...
      A teraz na poważnie ... bzdury jakich mało ...
      Wpierw może nauczmy ludzi korzystać w sposób umiarkowany z toreb jednorazowych ...
      Zorganizujmy za pomoca sklepów punkty zbierania toreb zużytych ...
      Idąc dalej .. co wzamian ?
      Torby ekologiczne ? Kto i jaki market wpuści na teren sklepu osobę z taką torbą ???
      Moze torby papierowe - produkcja papieru jest po tysiąckroć bardziej uciążliwa
      dla środowiska niż te nieszczęsne foliówki jednorazowe - a tak przy okazji te
      jednorazówki nie stanowia zagrożenia dla środowiska bo nie rozkładają sie na
      niebezpieczne związki - są upierdliwym śmieciem.
      Ze względu na naciski takich " domorosłych ekologów " jak w artykule, mamy torby
      foliowe które rozkładają się w ciągu pięciu lat .. niestety rozkładają się na
      związki które to z kolei sa niebezpieczne dla środowiska i tak w kółko ....
      Lepiej pewnych spraw nie ruszajmy, a szczególnie jeśli to inicjatywa naszych
      pożal się Boże polityków. Łapy precz od ekologii.
      Apel do gazety - zorganizujcie panel, zaproście ludzi związanych z ekologia.
      Zaproście do takiej rozmowy producentów takich toreb, producentów alternatywnych
      rozwiązań, zaproście użytkowników, zaproście dystrybutorów czyli sklepy ...
      markety ...
      Z takich rozmów może wyjśc cos pozytywnego .. z zakazów ? Chyba nic ...
      • Gość: kuba Re: Pójdziemy z torbami ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 19:37
        Z zakazu używania przez sklep toreb plastikowych może wyjść bardzo dużo bo torby
        takie nie będą w sklepach rozdawane. Co to pomoże? Pomoże i to bardzo wiele, bo
        nawet CI którzy będą korzystać z toreb plastikowych które chomikują w domu będą
        korzystać z nich wielokrotnie, a to już jakiś postęp.
        Co do samej akcji rozdawania bawełnianych toreb w Poznaniu; wyprodukowanie
        takich toreb to grosz w porównaniu z wydatkami i budżetem Poznania, popieram tą
        akcję!
        • Gość: klakson Re: Pójdziemy z torbami ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 06:26
          Jak nie musze to torby nie biore ale PRAWIE NIGDY nie zdarza mi sie isc do
          sklepu specjalnie a perspektywa wiecznego chodzenia z torba w kieszeni jest dosc
          nieprzyjemna ;)
      • Gość: Gość Re: Pójdziemy z torbami ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:30
        > Torby ekologiczne ? Kto i jaki market wpuści na teren sklepu osobę
        z taką torbą ???

Proponuję wizytę w PiP - sam miałem na początku obawy, nikt nie robi
        problemu z torbami eko wielokrotnego uzytku.
      • dobrusia_to_ja Re: Pójdziemy z torbami ... 06.05.08, 23:27
        Gość portalu: XXL napisał(a):

> Torby ekologiczne ? Kto i jaki market wpuści na teren sklepu osobę z taką torbą
        > ???

Ja wchodzę bez problemów.
    • Gość: Morphy Uwaga!!! Totalitaryzm!!! IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 19:41
      Jeszcze nigdy w historii ludzkosci nie bylo tak zbiurokratyzowanego i barbarzynskiego ustroju jaki wprowadzaja nam lewacy. Najbardziej amoralny i barbarzynski kraj sredniowiecza bylby dzisiaj rajem wolnosci w porownianiu do krajow UE. Czy wyborazacie sobie, zeby krol w sredniowieczu nakazywal rycerzom przywiazywac sie postronkiem do konia (vide: pasy bezpieczenstwa)? Zostalby uznany za idiote, juz nawet nie za despote, tylko za idiote, a co sie dzisiaj dzieje?

A wyobrazacie sobie krola, ktory kazalby swoim poddanym nosic tylko torby/skrzynie w okreslonym kolorze? Poddani uznaliby ze skretynial, a dzisiejsza komunistyczna gadzinowka nawet nie krytykuje tego pomyslu.

Uwaga: zmierzamy do najwiekszego barbarzynstwa, najbardziej zbiurokratyzowanego tworu w calej historii ludzkosci. Jezeli chcecie znac odpowiedz na pytanie: kiedy bedzie lepiej, odpowiedz brzmi: juz bylo.
    • sineira Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami 06.05.08, 20:37
      Zamiast ciągle wyskakiwać z nowymi "rewolucyjnymi" pomysłami, warto by było
      najpierw zadbać o to, by dotychczasowe działania miały sens. Od dłuższego czasu
      skrzętnie zbieram opakowania szklane i plastiki, a potem cholera mnie trafia, bo
      pojemniki w moim fyrtlu są przepełnione, opróżniane raz na ruski rok, a ja nie
      mam gdzie wrzucić swoich zbiorów. Mam je zeżreć? W końcu przestanę się wysilać,
      bo widzę, że moje starania ktoś ma głęboko w odwłoku!
      • Gość: Draco Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami IP: *.gprs.plus.pl 06.05.08, 23:54
        Mróweczka - popieram, mam ten sam dylemat.
        Pojemniki zawalone po brzegi a nie mam gdzie wywalać posegregowanych odpadów.
        Jak tak dalej pójdzie to wrócę do starych nawyków.
        Pozdrawiam
    • Gość: Mat Kolejny komunistyczno unijny absurd IP: *.neter.pl 06.05.08, 21:41
      Czy pseudo ekolodzy wiedzą ,że większość plastikowych opakowań zastępowana jest
      przez torby papierowe a papier produkuje się wycinając drzewa? Oczywiście można
      wykorzystać torby z recyklingu - niestety papier można przerabiać tylko raz -
      ten z recyklingu nie nadaje się już do ponownej obróbki... a więc w myśl
      ekologii (zarobkowania spryciarzy) wycinajmy drzewa :)

• Gość: qwert Pójdziemy z niebieskimi torbami IP: 150.254.72.* 06.05.08, 22:29
      W Potrze i Pawle obok foliówek leżą papierowe torby, można w nie
      pakowac zakupy za friko. Byłam ostatnio i widziałam jak się ludzie
      podniecali, że mają jak w amerykańskich filmach. To wejście na
      wyższy poziom inteligencji zakupowej, popieram i polecam.
      • renepoznan Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami 06.05.08, 22:48
        Gość portalu: qwert napisał(a):

> To wejście na
        > wyższy poziom inteligencji zakupowej, popieram i polecam.

Trochę to mi przypomina ekologiczne paliwa. By oszczędzić środowisko używa się
        paliwa z roślin więc żywność drożeje. Ale to mniejsza bo głodują jakieś Murzaje
        i Azjaci. Rzucimy im trochę naszej nadprodukcji i będzie spokój.
        Do tego by tego paliwa było jak najwięcej tnie się dżunglę amazońską dla
        hodowli roślin z których produkuje się to paliwo.
        Rezultaty biznesu na ekologii. A głupi połykacze propagandy się cieszą jacy to
        postępowi. :)
        • Gość: jp Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami IP: *.icpnet.pl 08.05.08, 22:06
          Niestety masz rację. A mi się już nie chce komentować i wdawać w dyskusje z "postępowymi" prounijnymi ekologami, którzy narzucają wszystkim swoje wizje, których skutki są opłakane.
          Każdy, który popierał biopaliwa powinien się nad sobą mocno zastanowić, czy nie został ofiarą medialnego prania mózgu. A obecni zwolennicy, jeśli takowi jeszcze zostali, powinni dla bezpieczeństwa ogółu nie wychodzić z domów.
          • renepoznan Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami 09.05.08, 15:57
            Gość portalu: jp napisał(a):

> A mi się już nie chce komentować i wdawać w dyskusje z "po
            > stępowymi" prounijnymi ekologami, którzy narzucają wszystkim swoje wizje, który
            > ch skutki są opłakane.
            > Każdy, który popierał biopaliwa powinien się nad sobą mocno zastanowić, czy nie
            > został ofiarą medialnego prania mózgu.

Problem w tym, że oni sobie z tego nie zdają sprawy i wszelka dyskusja czy próba
            argumentacji jest odrzucana z góry - "bo jest tak jak ja mówię" To jedyny
            argument. W którymś z sąsiednich wątków ktoś kapitalnie to określił jako
            "mówienie TVN-em" czy "mówienie Gazetą Wyborczą". Zamiast myśli maja zadrukowane
            hasełka.

Na szczęście coraz więcej ludzi uczy sie myśleć samodzielnie. I to wbrew usilnym
            staraniom naszych nauczycieli i naszego systemu edukacji.
            • sineira Re: Pójdziemy z niebieskimi torbami 09.05.08, 22:18
              Niestety, większość tych, którzy nazywają się ekologami, nie ma z ekologią nic
              wspólnego, bliżej im do wielbicielek "my little pony". Ich działania
              przypominają wylewanie dziecka z kąpielą. Miewam z takimi do czynienia zawodowo
              i ręce mi czasem opadają, bo każdy racjonalny argument spotyka się z histeryczną
              reakcją i oskarżaniem o nienawiść do ptaszków i pajączków. Ekologia to słowo -
              wytrych, używane tak, jak to komu wygodne. Najczęściej, powiedzmy to sobie
              szczerze, jako argument służący wyciągnięciu kasy.
              BTW testowałam ostatnio wielorazowe torby - dzielą się na za duże (po
              załadowaniu nie jestem w stanie takiego toboła podnieść) i za małe.
    • Gość: ETE Poznan Pójdziemy z niebieskimi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 07:18
      Uważam,że promocja toreb wielokrotnego użytku będzie skuteczna tylko
      jeśli korzystanie z nich będzie wynikało z woli samych klientów,
      lecz zgadzam się, że należy im taki wybór ułatwić poprzez rozdawanie
      toreb mieszkańcom. W ramach projektu NASZA PLANEAT-MÓJ DOM
      bawełnianą torbę będzie można również bezpłatnie otrzymać 5 czerwca
      wraz z dziennikiem Polska Głos Wielkopolski. W centrum Poznania
      odbędzie się także festyn ekologiczny służący pokazaniu mieszkańcom
      jak łatwo można chronić środowisko na co dzień, m.in. przez
      korzystanie z toreb wielokrotnego użytku, ale nie tylko.
    • Gość: ETE Poznań Pójdziemy z niebieskimi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:00
      W Poznaniu akcja rozdawania toreb ekologicznych -5 czerwca- odbyła
      się już w zeszłym roku. Również w tym roku z okazji Światowego Dnia
      Ochrony Środowiska rozdanych zostanie 15 tysięcy bawełnianych toreb
      na zakupy. Akcja odbędzie się w ramach projektu NASZA PLANETA-MÓJ
      DOM i finansowana jest z Funduszu dla Organizacji Pozarządowych
      (Mechanizmów Finansowych EOG). Szczegóły znaleźć można
      www.naszaplaneta.org.pl
    • Gość: bulba jedno wielkie kłamstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 09:45
      jestem przeciwnikiem tworzyw sztucznych, ale:"Torby foliowe są
      bezmyślnie przyjmowane przez klientów: służą zaledwie 20 min, a ich
      rozkład trwa od stu do czterystu lat. Są produkowane z surowców,
      których potem nie można już odzyskać ani przerobić." to totalne
      bzdury
      1. ludzie myślą i są świadomi swoich czynów!!! ( przynajmniej
      znakomita większość )
      2. worki używa się może 20 min ( ciekawe kto to zmierzył ?) ale
      wystarczy zajrzeć do kontenera na śmieci - okazuje się, że wielu
      ludzi używa je takŻe jako worki na śmieci ( nie kupując ponownie
      folii )
      3.kto zmierzył czas rozkładu folii HDPE? ( z tego zwykle zrobione są
      reklamóki) i porównać to np. z rozkładem szkła czy aluminium - to
      przecież także śmieci! Tworzywo nie jest najgorsze, jest za to
      tanie, lekkie i w pełni recyklingowalne!!!!
      4. surowiec, z krórego są produkowane jest w 100% odzyskiwalny!!!

LUDZIE NAUCZMY SIĘ SEGREGOWAĆ ŚMIECI, A ICH ZAWRACANIE ZOSTAWMY TYM,
      KTÓRZY CHCĄ ZAROBIĆ KUPĘ KASY NA RECYKLINGU - TAK JAK W
      CYWILIZOWANYM ŚWIECIE JUŻ JEST!!!!
    • Gość: kibic czyżby ekolodzy robili flagę homo? IP: *.poz.zigzag.pl 07.05.08, 12:56
      Zielone, niebieskie, czerwone? W sklepie kupujacy mają wygladać jak
      flaga pedałów.
      • Gość: piotr Re: czyżby ekolodzy robili flagę homo? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.18, 14:33

Niezależne badanie cyklu życia materiałów, z których wykonane są torby na zakupy stwierdza, że tworzywa sztuczne okazują się być materiałem o najniższym całkowitym wpływie na środowisko.

W dniu 14 marca 2018 r. Duńska Agencja Ochrony Środowiska (Miljøstyrelsen) opublikowała badanie analizujące wpływ cyklu życia na środowisko w produkcji, użyciu i utylizacji toreb na zakupy spożywcze, dostępnych w duńskich supermarketach. Celem badania było zidentyfikowanie toreb o najlepszych parametrach środowiskowych, zalecanej liczbie ponownego użycia i najlepszej opcji utylizacji torby na zakupy.

7 materiałów (LDPE, PP, rPET, poliester, biopolimer, papier, bawełna i kompozyt) i ich warianty analizowano zgodnie z międzynarodowymi normami ISO 14040 i 14044 w zakresie zalecanych oddziaływań na środowisko, biorąc pod uwagę różne opcje zakończenia cyklu życia: spalanie, recykling oraz ponowne użycie jako worka na odpady przed spaleniem. W przypadku wszystkich wariantów w ocenie toreb wzięto pod uwagę wpływ wynikający z produkcji w Europie, transportu do Danii, użytkowania i procesu utylizacji, który mógłby wystąpić w Danii lub w Europie.

Głównym wnioskiem z analizy jest to, że w odniesieniu do produkcji i utylizacji, lekkie torby na zakupy LDPETekst linka zapewniają najniższy ogólny wpływ na środowisko dla większości wskaźników środowiskowych, gdy nie bierze się pod uwagę ponownego użycia. W szczególności, pomiędzy rodzajami dostępnych torebek, najbardziej korzystne są torby LDPE ze sztywnym uchwytem. Skutki zaśmiecenia dla tego typu toreb zostały uznane za znikome dla Danii.

Co więcej, inny istotny wniosek dotyczył najlepszej opcji utylizacji, w badaniu stwierdza się, że "ponowne użycie torebki jako worka na odpadki jest lepsze niż zwykłe wyrzucenie jej z odpadami selektywnymi i jest lepsze niż recykling. Recykling może potencjalnie przynieść korzyści w przypadku ciężkich worków plastikowych, takich jak PP, PET i poliester. Ponowne użycie jako worka na odpadki jest najbardziej korzystne dla lekkich toreb na zakupy, takich jak LDPE, papier i biopolimer".

EuPF (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Folii PE/PP) z zadowoleniem przyjmuje tę analizę, która opiera się również na analizie oceny przeprowadzonej przez Komisję Europejską odnośnie wpływu opcji mających na celu ograniczenie stosowania jednorazowych plastikowych toreb na zakupy z 2011 r., a także wykorzystuje obowiązujące metody stosowane przez europejskie środowisko naukowe badające rzeczywisty wpływ opakowań z tworzywa sztucznego na środowisko.

Studium LCA "Life Cycle Assessment of grocery carrier bags" (ang.)

Źródło: EuPC, PZPTS torby foliowe powyżej 50 mikrometrówTekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka