Dodaj do ulubionych

PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!!

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 12:42
Dlaczego z uporem maniaka wszyscy powtarzają, że powstała obwodnica Poznania?
Przecież to wierutna bzdura! Powstał tylko kawałek autostrady A2 przechodzący
koło Poznania! Ten kawałek autostrady w ogóle nie wpłynie na ułatwienie
komunikacji w miescie, ludzie jadacy na trasie wschod-zachod i tak nie jada
przez centrum- korzystaja z Lechickiej. Poznaniowi potrzebna jest prawdziwa
obwodnica, droga zlokalizowana dookola Poznania. Dlaczego nie sie nie robi w
tym kierunku by cos takiego powstalo? Wroclaw zaczyna budowac juz obwodnice,
a my jak głupi cieszymy sie z jakiegos kawalka autostrady! Wladze Poznania-
obudzcie sie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: P.B Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 15:40
      Odcinek autostrady, o którym piszesz powstał, aby samochody podążające ze
      wschodu na zachód A2 (i odwrotnie) omijały miasto. To, że odcinki są oddawane w
      złej kolejności, to już inna para kaloszy.
      Kierujący jadą Lechicką.Ok. Masz rację,tylko jak wyglada Lechicka, jest
      zakorkowaną wąską drogą wiodącą przez sypialnie miasta. Jeżeli uważasz, że tak
      być powinno, to twierdzę, ze jesteś niepoważnym człowiekiem.

Prawdziwa obwodnica wokół Poznania, to nic innego jak "ring", i w swoim czasie
      ona powstanie. Obecnie budowany jest odcinek od Stęszewa do A2 k. Komornik.
      Obwodnica zachodnia, również zostanie wybudowana, problem jest tylko w Tarnowie
      Podgórnym - kłóca się gdzie takowa droga ma być poprowadzona. Obecnie jedynie w
      sferze marzeń pozostaje obwodnica wschodnia.

"Dlaczego nie sie nie robi w tym kierunku by cos takiego powstalo?"
      Ależ robi, wspominam o tym powyżej, niedługo ministerstwo zdecyduje, którędy
      poprowadzona zostanie zachodnia obwodnica - przez Swadzim czy przez Sady.

"Wroclaw zaczyna budowac juz obwodnice"
      Tutaj może wypowiedzą się wrocławianie. Ja wiem, że Rząd budowę obwodnicy
      autostradowej Wrocławia, zaplanował po 2013 r. Mieszkańcy walczą o szybszy
      termin (i to trzeba im oddać), prawdą jest jednak to, iż przed 2006 ,
      przysłowiowej łopaty w ziemię nie wbiją.
      Wrocław zaczał niedawno budować obwodnicę, ale powiatową, która z autostradową
      nie może się równać.

PZDR
      • Gość: Posener Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 16:10
        Nie neguje, że autostrada jest ważna, ale nie tyle dla miasta co dla tranzytu
        wschod-zachod. Wg mnie nie można w zadnym wypadku nazwac jej obwodnica. Bo
        najzwyczajniej w swiecie nią nie jest. Lechicka jest wąska, bo od czasu
        wybudowania mostu Lecha komopletnie zaprzestano jej modernizacji. Zreszta 80%
        ruchu i tak bedzie jechalo dawna trasa, bo malo kogo stac na wysrubowane oplaty
        AW. Tak wiec oddany do uzytku odcinek autostrady nie rozwiazuje praktycznie
        zadnych problemow. A pompa i szum towarzyszacy jego otwarciu jest taki jakby
        rozwiazywal on wszystkie problemy! Nalezy jak najszybciej zmodernizowac
        Lechicka, bo to wlasnie jest realna i prawdziwa obwodnica. W przyszlosci
        natomiast musi powstac nowoczesny autostradowy "ring" wokol miasta. A prace nad
        jej projektem, strasznie sie slimacza i nie widac determinacji miasta, by je
        przyspieszyc!

• Gość: P.B Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 16:24
          Lechicka obwodnicą??? Co to za obwodnica, która biegnie środkiem miasta?
          Kto o zdrowych zmysłach będzie pchał się na Lechicką, kiedy obwodnica
          autostradowa jest wygodniesza, nowocześniejsza, a zarazem darmowa?
          No cóż jeżeli ktoś chce poruszać się z prędkością 5km/h to proszę bardzo.

Jesze jedna bardzo znacząca uwaga.
          Projekty wszystkich dróg (obwodnic) wokół miasta są już gotowe, nawet obwodnicy
          wschodniej (sam na oczy widziałem).

P.S
          O Żadnym poszerzaniu Lechickiej nie powinno być mowy!!
          Powinno się ta droge odciążać a nie zwiększac na niej ruch.
          Swoją droga, ten kto wymyśli, że droga krajowa, ma ciągnąc się przez największe
          poznańskie osiedla mieszkaniowe był za przeproszeniem idiotą, a nie inżynierem.

Odnośnie Wrocławia, znalazłem informację, na stronie Ministerstwa
          Infrastruktury, iż jest możliwość budowy obwodnicy wrocławksiej w 2005 r.
          • Gość: Posener Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 16:44
            Obwodnica darmowa- racja. Ale do tej obwodnicy trzeba jakoś dojechać. Jadąc z
            wrześni 90% ludzi pojedzie starą "2". Zwłaszcza, że to droga szybkiego ruchu. I
            lądują oni na ul. Warszawskiej. Moga tu skrecic w Baltycka, lub -jesli miasto
            sie zgodzi-jechac przez Srodke-Rataje do autostrady. Wybierajac to drugie
            rozwiazanie beda stali w olbrzymich korkach i nadkladali drogi. Raczej wiec
            pojada baltycka i lechicka, a spora czesc bedzie skracala sobie droge serbska.
            W odwrotna strone pewnie bedzie podobna sytuacja. Dlatego Lechicka musi byc
            poszerzona. Jak chcesz bowiem odciazac Lechicka skoro na dobra sprawe nie ma
            dla niej zadnej alternatywy? Bo nawet jesli sa juz plany prawdziwej obwodnicy,
            to pewnie w najblizszych latach ona nie powstanie.
            • Gość: P.B Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 17:18
              To jest już sprawa kierowców, czy wolą "kulać się", bo 5km/h raczej nie
              zawałbym jazdą, czy spokojnie w luksusie pędzić A2.

Serbską wielotonowe tiry jeździć nie mogą.

Alternatywą dla krajowej dwójki jest budowana własnie autostrada.
              Lechicka nie może i nie będzie poszerzana.
              Po pierwsze, obecnie ta droga jest już uciązliwa dla mieszkańców,
              po drugie,przecinają ją 2 linie kolejowa oraz liczne skrzyżowania, poszerzenie
              Lechickiej, zamiast zniwelować korki jeszcze je namnoży.
              • Gość: Rafis Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 12.09.03, 23:17
                P.B. na skyscraper założyłem wątek o wrocławskich obwodnicach i tam wszystko
                jest wyjaśnione.Jest szansa na budowe obwodnicy autostradowej w 2005 roku,
                czekamy tylko na wyrok NSA-jesli za kilka dni(?) odrzuci protesty mieszkańców
                to w 2004 zacznie sie wykup gruntów za 230 mln zł oraz stworzenie planów i
                projektów budowy.Masz racje, że budowana jest obecnie obwodnica wschodnia,
                która autostradowa nie będzie ale znacznie odciazy centrum.Śródmiejska
                obwodnica jest juz zbudowana w połowie.
                Jednak najważniejsza to ta autostradowa.Czekamy!!! :)
                pzdr.
                • Gość: P.B Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 23:26
                  już przeczytałem
                  thx
        • Gość: Dzidka Dlaczego NIE Lechicka? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 17:56
          > Nalezy jak najszybciej zmodernizowac
          > Lechicka, bo to wlasnie jest realna i prawdziwa obwodnica.

Posener,
          mieszkam jakieś 100 m od Lechickiej - mam szczęście zamieszkiwać najbliższy
          obwodnicy, jak kiedyś sprawdziłam, wieżowiec. Nie przeczę, ze nalezy ją
          zmodernizować, natomiast absolutnie niemożliwe jest, aby nadal pelniła funkcje
          pożal się Boże obwodnicy. Powód? Służę: po pierwsze TRZY przejazdy kolejowe ją
          przecinające (Wola, linia z Piły i Wągrowiecka). Po drugie zaś - niezliczona
          ilość skrzyżowań ze światłami. Jak sobie wyobrażasz taką modernizację tego
          wszystkiego, aby Lechicka stała się prawdziwą obwodnicą?? Podejrzewam, że nawet
          gdyby było to realne, koszty tego byłyby niewyobrażalnym marnotrawstwem, bo
          Lechicka już od wielu lat nie jest ulicą biegnącą na obrzeżach miasta - a to
          jest warunek sine qua non stworzenia obwodnicy. Poza tym absolutnym nonsensem
          jest, aby obwodnica miasta była tworem infrastrukturalnie od autostrady
          niezależnym. Rozwiązanie w stylu Berlin - czyli Berliner Ring będący częścią
          autostrady - uważam za najlepsze.
          Pozdrawiam
          Dzidka
          • Gość: LC Modernizacja tak główna obwodnica nie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 20:44
            Dzidka nie masz jeszcze najgorzej parę mieszkańców Wilczego Młyna mają 10m do
            ulicy Lechickiej. Kiedys planowano drogę od krzyżówki Naramowicka- Lechicka do
            Kozichgłów i Janikowa (z drugiej strony Wilczego Młyna, tam gdzie jest to
            wielkie pole) czy powstanie, tego nie wiem, słyszałem tylko, że te plany
            zostały zaniechane, a na jej miejscu ma powstać kolejne osiedle, ale to tylko
            plotki.
            Co do jej modernizacji. Uważam, że poszerzenie tej ulicy i przebudowa paru
            skrzyżowań gł z Naramowicką są potrzebne. Częściowo rację ma P.B., że nie
            należy rozbudowywać dróg alternatywnych dla płatnych połączeń, ale Lechicka
            będzie służyć też (w przyszłości przedewszystkim) mieszkańcom Poznania. Będzie
            to doskonały dojazd z Rataj na Piątkowo i Winogrady,czy z Piątkowa i Podolan do
            Swarzędza. Co pozwoli odciążyć Śródmieście gł. ulice Garbary i Estkowskiego.
            Obwodnicą z prawdziwego zdarzenia ona nie będzie i nie ma co z niej robić drogi
            ekspresowej, gdyż było by to bardzo drogie i bezcelowe co słusznie zostało
            zauwarzone. Nie zgodzę się też, że kierowcy jadący trasą E30 mają dobrą
            alternatywę na odcinku Września- Poznań Przejazd przez Swarzędz rewelacyjnie
            się nie jedzie dorze jedzie się dopiero za Kostrzynem, a poza tym ta droga nie
            jest drogą Ekspresową! bo poprostu nie ma znaku. Jedyny odcinek drogi
            ekspresowej w okolicach Poznania to obwodnice Śmiglu (co prawda jedno pasmowa
            ale nie każda czteropasmówka jest ekspresową, a ekspresowa nie musi mieć
            czterech pasów). Poza tym też bym chciał, aby jak najszybciej powstały też
            obwodnica zachodnia i wschodnia, a może nawet północna (choć nie mam pomysłu na
            jej przebieg) jako drogi ekspresowe na wzór Berliner ring.
          • Gość: gt Re: Dlaczego NIE Lechicka? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 23:06
            Chy
          • Gość: Posener Re: Dlaczego NIE Lechicka? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 11:05
            Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> Posener,
            > mieszkam jakieś 100 m od Lechickiej - mam szczęście zamieszkiwać najbliższy
            > obwodnicy, jak kiedyś sprawdziłam, wieżowiec. Nie przeczę, ze nalezy ją
            > zmodernizować, natomiast absolutnie niemożliwe jest, aby nadal pelniła
            funkcje
            > pożal się Boże obwodnicy. Powód? Służę: po pierwsze TRZY przejazdy kolejowe

> przecinające (Wola, linia z Piły i Wągrowiecka). Po drugie zaś - niezliczona
            > ilość skrzyżowań ze światłami. Jak sobie wyobrażasz taką modernizację tego
            > wszystkiego, aby Lechicka stała się prawdziwą obwodnicą?? Podejrzewam, że
            nawet
            >
            > gdyby było to realne, koszty tego byłyby niewyobrażalnym marnotrawstwem, bo
            > Lechicka już od wielu lat nie jest ulicą biegnącą na obrzeżach miasta - a to
            > jest warunek sine qua non stworzenia obwodnicy. Poza tym absolutnym nonsensem
            > jest, aby obwodnica miasta była tworem infrastrukturalnie od autostrady
            > niezależnym. Rozwiązanie w stylu Berlin - czyli Berliner Ring będący częścią
            > autostrady - uważam za najlepsze.
            > Pozdrawiam
            > Dzidka

Zgadzam się, że Lechicka nie będzie nigdy prawdziwą obwodnicą. Ale niestety
            teraz ona pełni funkcje obwodnicy, a parametry ma jak droga powiatowa. Na pewno
            też przez kilka najlbliższych lat sytuacja się nie zmieni, bo przy wysokich
            opłatach autostradowych większa część kierowców pojedzie starą "2". Docelowo
            natomiast musi powstać autostradowa obwodnica miasta. Niestety ta inwestycja
            strasznie się slimaczy.
            PB- nie rozumiem dlaczego nie chcesz modernizacji Lechickiej. Pomijając kwestie
            tranzytu, przecież ta droga może ułatwić komunikacje między Ratajami, a
            Piątkowem i odciążyć śródmieście. Dlatego właśnie musi być unowocześniona.
      • tg Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! 12.09.03, 18:04
        > "Wroclaw zaczyna budowac juz obwodnice"
        > Tutaj może wypowiedzą się wrocławianie. Ja wiem, że Rząd budowę obwodnicy
        > autostradowej Wrocławia, zaplanował po 2013 r. Mieszkańcy walczą o szybszy
        > termin (i to trzeba im oddać), prawdą jest jednak to, iż przed 2006 ,
        > przysłowiowej łopaty w ziemię nie wbiją.
        > Wrocław zaczał niedawno budować obwodnicę, ale powiatową, która z
        autostradową

To z nasza obwodnica sprawa wyglada tak ze jezeli NSA odrzuci wszystkie
        protesty mieszkancow, to wedlug tego zo zapowiada rzad(??????) bedzie ona
        gotowa ok 2006-7 roku.
    • lolo81 Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! 12.09.03, 17:56
      Faktycznie trudno to nazwać obwodnicą . Droga przechodzi po prostu pod
      Poznaniem. Sytuacja jest analogiczna do A4 we Wrocławiu . Tylko że wy macie
      przynajmniej 3 węzły w obrębie miasta. My we Wrocławiu mamy jeden strasznie
      zatłoczony i dwa dość oddalone od miasta. Mimo to ta wasza autostrada
      prezentuje się całkiem nieźle ( widziałem przed otwarciem). PZDR
    • Gość: LMB Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 12.09.03, 18:23
      Obudźcie się? To ty śpisz. Wschodniej obwodnicy nie ma, ale zachodnia
      powstaje. Akurat moja mama tam mieszka, to wiem.

Co do Wrocławia, tam tiry jeżdzą przez centrum, za wyjątkiem tranzytu wschód-
      zachód (autostrada, robi za odpowiednik lechickiej)
      • Gość: Radny Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: 2.4.STABLE* / *.echostar.pl 13.09.03, 10:26
        Głogowska ? Oto jest pytanie!
        Powstanie czy nie powstanie?
      • Gość: Posener Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 11:10
        Gość portalu: LMB napisał(a):

> Obudźcie się? To ty śpisz. Wschodniej obwodnicy nie ma, ale zachodnia
        > powstaje. Akurat moja mama tam mieszka, to wiem.

Chyba rzeczywiście zaspałem:) Na pewno mowisz o autostradowej obwodnicy
        Poznania? Powiedz mi gdzie jest ta budowa to wsiądę na rowerek i pojade
        obejrzeć.

> Co do Wrocławia, tam tiry jeżdzą przez centrum, za wyjątkiem tranzytu wschód-
        > zachód (autostrada, robi za odpowiednik lechickiej)

Ich autostrada jest raczej odpowiednikiem naszej, nowo oddnaej. Dlatego też
        jest jasne, że A2 nie rozwiąze problemow Poznania.
        • Gość: P.B Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 16:34
          Jest już budowana obwodnica zachodnia, dokładnie jest to odcinek na trasie
          Stęszew - Głuchowo.
        • Gość: P.B Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 16:43
          Pozwoliłem sobie zrobić taką mapkę.

www.free.of.pl/c/czerwonak/mapa2.jpg
          • Gość: fernando Re: PRZECIEŻ TO NIE JEST OBWODNICA!!! IP: *.icpnet.pl 13.09.03, 17:12
            moze i nie jest obwodnica(chociaz ja uwazam ze jest poczatkiem jeszcze
            niestworzonej)ale mimo waszych wszystkich protestow co do statusu tej drogi to
            jezdzi sie nia jak marzenie!!do Auchan Komorniki jechalem z os.Rusa 23minuty!!
            gdy wracalem dla porownania Glogowska Hetmanska itd.jechalem 45minut!chyba
            widac roznice!!a do moi przyjaciele z puszczykowa tez skorzystali z autostrady
            i mowilim ze bylo duzo szybciej!!wiec przestancie narzekac!

ps.widzieliscie ten budynek przy wezle Komorniki,budynek AWSA Exploatacja i
            budynek policji?bardzo ciekawe architektonicznie!
            pozdrowienia!!
          • Gość: Posener Dzięki za info i mapke IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 17:09
            ciekawe kiedy ta obwodnica powstanie.
    • Gość: raj Lącznik Kostrzyn - autostrada IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.03, 22:10
      N amapach firmy Topmapa jest zaznaczony Łącznik Który za zadanie bedzie miał
      połączyć Autostrade A2 z zwykłą dwójką
      • Gość: MaciejK Re: Lącznik Kostrzyn - autostrada IP: *.radiomerkury.pl 14.09.03, 17:54
        Tym łącznikiem będzie obecna droga wojewódzka 434 Kostrzyn - Kórnik-w
        Nagradowicach będzie punkt poboru opłat i wjazd na A2/węzeł/.
        PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka