Dodaj do ulubionych

Terror w kamienicy w centrum Poznania

• Gość: gen Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 09:58
      oczywiście sam sposób działania faceta w krótkich spodenkach (o ile to prawda) jest co najmniej naganny ale z drugiej strony można go poniekąd zrozumieć. Bo każdemu mogą puścic nerwy jeśli ma wyrok sądu który może sobie z przeproszeniem... wsadzić gdzie tam chce a uprzejma Pani wciska kit ze nic sie nie da zrobić bo kolejka jest. To jak to jest mozliwe ze Miasto lekką reką sprzedaje wyremontowane za publiczne pieniądze kamienice z pustymi mieszkaniami a dla lokatorów ich nie ma. Miasto przecież nie jest jak mi się zdaje developerem. Przykłady: ul.Wielka, Gołebia itd. Może by tak "prolokatorski" dziennikarz jak widzę spytał o to Grobelnego, zwłaszcza ze miasto za nie dostarczane lokale socjalne musi płacić włascicielom odszkodowania czyli tak naprawdę wydaje w powietrze publiczną kasę.(wczoraj czytałem że Poznań wydał już na odszkodowania ponad 5 mln zł!!!
    • robot_humano Siostro tlen! 17.07.08, 10:02
      Objawy:
      Rozumienm ideę mieszkań komunalnych jako pomoc państwa dla tych co sami sobie nie poradzą. Ale dlaczego do penisa wyrazem tej pomocy ma być mieszkanie w centrum Poznanie, Wrocławia czy innej Warszawy!

Diagnoza:
      Urzędniczy idiotuzm połączony ze strachem o głosy wyborców.

Teapia:
      1. Wszystkie miasta pow.50 000 mieszkańców w Polsce powinny natychmiast zaciągnąć kredyty hipoteczne pod zastaw posiadanych lokali komunalnych
      2. Pobudować za to lokale komunalne / socjalne po 3,5 / 2,5 tys za m2 nie większe niż 50m2
      3. Przesiedlić tam lokatorów ze stuletnich kamienic w centrum a te sprzedać.

Efekty:
      1.Za kasę ze sprzedaży stuletnich lokali w centrum dostaniemy dwa razy więcej nowych lokali nie wymagających remontów przez najbliższe 10 lat.
      2.Pozbywamy się setek/tysięcy (w zależności od miasta) przedstawicieli sojuszu robotniczo-chłopskiego i pospolitych meneli z centrów miast czyli z miejsc gdzie znaleźli się idiotycznym zrządzeniem losu/historii i gdzie nie potrafią się zachować mimo 50 lat praktyki.
      3.Stuletnie kamienice remontują na chwałę swoją i miasta ich prywatni właściciele.
      4.Kończą się tabloidowe artykuliki mające chwytać za serce obywateli rozgarniętych jak kupa śmieci.
      • Gość: Lena Re: Siostro tlen! IP: *.strcechy.adsl-llu.static.bluetone.cz 17.07.08, 10:24
        Zgadzam się z grubsza z jednym wyjątkiem.Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby
        powstały osiedla starych, słabych socjalnie ludzi?
        • Gość: muamar Re: Siostro tlen! IP: *.centertel.pl 17.07.08, 10:40
          > co by było, gdyby
          > powstały osiedla starych, słabych socjalnie ludzi?
          Jak najbardziej jest to problem i dlatego nie tylko osiedla TBS ale dopłaty
          Państwa dla słabych socjalnie ludzi.
          Na to płacimy podatki i godze sie na takie wykorzystanie tych pieniedzy.
          Nie godze sie jednak na remonty kamienic z publicznych srodków a później
          oddawanie ich Kosciołowi. (ostatnio np. szkoła baletowa w poznaniu)
          Okazuje sie, że na przekazywanie gruntów, mieszkań, kamienic bogatemu Kosciołowi
          to kasa jest a na pomoc dla biednych ludzi to nie ma.
        • comrade Re: Siostro tlen! 17.07.08, 16:23

> Zgadzam się z grubsza z jednym wyjątkiem.Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby
          > powstały osiedla starych, słabych socjalnie ludzi?

Ale przecież teraz tez są takie osiedla - są to całe kwartały wspaniałych
          kamienic w CENTRACH miast, szare, obskurne, z których sypie sie tynk. Kolega
          tylko proponuje odrobinę normalności: szare i zaniedbane niech będą lokale
          socjalne gdzieś na obrzeżach miast, a stuletnie kamienice w najlepszych
          reprezentacyjnych miejscach miast powinny być zamieszkane przez tych których na
          to stać - wtedy Polska zacznie przynajmniej wyglądać normalnie. Na zachodzie to
          nie ma osiedli-blokowisk ? Wszędzie są, nawet w skandynawii są mało zadbane
          dzielnice blokowiskowe. Tylko w Polsce te dzielnice składają się z najlepszych
          lokali w najlepszych punktach największych miast.
    • Gość: muamar Dla wszystkich którzy nie rozumieją o co chodzi. IP: *.centertel.pl 17.07.08, 10:10
      Macie np. przedsiebiorstwo taksówkowe. Kupcie sobie albo otrzymajcie w spadku
      np. po ojcu, 10 mercedesów S klasa po ok. 250tys sztuka, razem za 2,5 mln.
      Musicie opłacicc podatki, ubezpieczenia, naprawy itd.
      Nastepnie przychodzi do was urzednik państwowy i mówi wam tak: "Słuchajcie no
      wy, macie ładne taksówki. Ile was kosztuje 1 km jazdy tymi mercedesami" We sobie
      wszystko ładnie obliczacie : koszty, benzyna, amortyzacje itd i wychodzi wam, że
      1 km jazdy tymi samochodami kosztuje was np. 80 groszy. Urzednik pokiwa głową i
      powie tak: "OK ładnie. Tu macie 10 rodzin Kowalskich, Nowaków czy jak im tam i
      macie od dziś ich wozić tam gdzie oni chcą za 20 gr za 1 km. Aby wam nie było za
      trudno to dajemy im limit maksymalnie np. 3000 km miesiecznie na każdą rodzinę.
      Wiecej nie musicie ich wozić. A jak nie chcecie ich wozic wcale to każdej
      rodzinie kupcie po mercedesie (czyli mieszkaniu) i będziecie mieli ich z głowy".
      czy teraz rozumiecie?
      Jak będziecie to robic przez 50 lat to nabierzecie przekonania, że prawo w tym
      kraju nie działa. Sprzedaz kamienicy nic nie da bo problem przejdzie na
      nastepnego własciciela. Jedynym rozwiazaniem jest zburzenie domu i wybudowanie
      od nowa bo wtedy mozesz wynajmowac juz na nowych rynkowych zasadach.
      • Gość: Stefan Re: Dla wszystkich którzy nie rozumieją o co chod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 10:47
        Bardzo ładnie i przystępnie wyjaśnione.

Boję się tylko, że te osoby (najczęściej wiekowe i zagubione w
        rynkowej rzeczywistości, bo całe życie spędziły w PRL, gdzie im się
        wszystko należało) nigdy tego nie zrozumieją.

Wiem co mówię, bo moja bliska krewna mieszka w prywatnej kamienicy i
        za żadne skarby nie zrozumie, że to mieszkanie NIE jest JEJ.
    • Gość: właściciel Robienie w balona IP: 150.254.84.* 17.07.08, 10:20
      Od 7 lat czekam na wykonanie wyroku eksmisji. Urzędnicy ZKZL na moje wnioski przesyłają mi wycinki z ustawy i uchwały rady miasta. Podobno jest jakaś kolejka ale wątpię. Na moje prośby o udostępnienie danych z listy tzn. ilości mieszkań socjalnych przydzielonych w ostatnich latach, pozycji na liście oczekujących nie dostaje żadnej odpowiedzi. Kiedy starałem się o odszkodowanie kłamano mi, że mi się nie należy. Nikt nie chciał ze mną rozmawiać. Jak umówiłem się z panem Flugelem i panią Bartosik przyszli na omówione wcześniej spotkanie kompletnie nieprzygotowani. Wytoczyłem sprawę sądową i uzyskałem odszkodowanie w wyniku ugody - przed skierowaniem sprawy do sądu mówiono mi że to sąd musi wyznaczyć wysokość odszkodowania. Miasto musiało dodatkowo zapłacić za rozprawę i za mojego adwokata - doskonały sposób wspierania adwokatów. Sąsiedzi skarżą się że lokator sika na klatce schodowej - wspólnota zagroziła mi że obciążą mnie kosztami oczyszczania klatki.
      Wychodzi na to, że trzeba być jak pan Maszewski. Bezwzględny, ale odniesie sukces a tak by się bujał jeszcze kilkadziesiąt lat.
    • rtd5rtd Ale placi za wynajem czy nie? 17.07.08, 10:20
      Pozatym czyje jest mieszkanie tego "potfora z lochnes" - jak go tu maluja, Czy tej inwalidki?

pozatym, niech gazeta wyborcza zorganizuje akcje zrzuty na kupno super taniego mieszkanka na jakies wsi da tej pani, Nabank znada sie ludzie dobrej woli.

Ustawa o zakazie eksmisji z wlasnego mieszkania to skandal.

• Gość: erwjztrtzt Re: Ale placi za wynajem czy nie? IP: *.ip.netia.com.pl 06.08.08, 14:28
        to mieszkanie nie jest jej
    • norton2 [...] 17.07.08, 10:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: właściciel Własność to własność rzecz święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 10:31
        Powinno sie budować specjalne domy o obniżonym standardzie dla takich osób to
        przecież nie jest taki wielki koszt. Pode mną mieszka facet który pije i jeździ
        swoim samochodem na darmowe obiadki po Warszawie i nie płaci czynszu. Do tego
        wynajmuje mieszkanie po zmarłej matce a miasto za niego płaci czynsz. Ciesze sie
        że miał już zawał to może szybciej stąd pójdzie.
      • Gość: Krystna Re: Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: *.korbank.pl 17.07.08, 10:41
        Chory kraj i przepisy

Niektorym nalezy sie mieszkanie komunalne i oni nigdy nie beda pracowac na
        wlasnetylko czekaja biora wszystko co im sie nalezy a jak ktos cieko zachoruje
        to pomoc spoleczna nie zaglda do takich bo sie okaze ,ze ma nadmetraz 5m i nic
        nie dostnie ,chore prtzepisy gmin pozwlajace sprzedwac mieszkania za 55 wartosi
        i na drugi dzien mozna je sprzedac deklarujac ,ze w ciagu roku nabecie nowe
        locum.Takie mieszkania duze w centrum sa warte 2razy tyle co standardowe w
        blpkach czyli mozna sie dobrze uzadzic i malo tego popierac calay czas dotacje
        do mieszkania bo ma sie maly dochod ,dla tych co splacaja uczciwie kredyty
        panstwo pomocy nie przewiduje bo nie maja czasu kombinowac i chodzic po urzedach
        tylko uczcwie pracuja .Sa ludzie,ktorzy uwazaja ,ze im sie nalezy za nic bo
        istnieja .Bardzo dobrze trzeba skarzyc gmine o niudostepnianie lokali
        zastepczych moze wtedy zaczna wyrzucac tych co latami nie placa bo nie chca i
        wywalic ich za miasto do barakow bo bezeobocie raczej im teraz nie powinno
        doskierac jak zechca cokolwiek robic a mieszkania powinny zajmowac osoby placace
        czynsz .
    • dca Terror w kamienicy w centrum Poznania 17.07.08, 10:48
      Najpierw jest Własność Prywatna potem Bóg. Kiedy w tym ciemnogrodzie to tempaki zrozumieją, ja jestem ciekaw??
    • Gość: anty_expert@op.pl Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 10:49
      Kilku dyskutantów wspomniało tutaj o potrzebie budowy lokali
      socjalnych czyli „baraków”. Świadczy to całkowitym oderwaniu od
      rzeczywistości. Popatrzmy na Warszawę w ostatnich latach wybudowano
      kilkanaście domów komunalnych „dla ubogich eksmitantów”. Wszystkie w
      dobrych lub bardzo dobrych lokalizacjach z pełnym wyposażeniem
      (kafelki, kuchnie ect), wszystkie z garażami w piwnicach i wszystkie
      za symboliczny czynsz. Połowę mieszkań dostało menelstwo i zaczęły
      się dewastacje i oto tak naprawdę chodzi.. Wkręcić do kolejki
      oczekujących rodzinę urzędnika lub działacza samorządowego i
      załatwić legalny przydział nie jest tak łatwo i grozi awantura
      polityczna. Ale jest i druga kolejka poza kontrolą społeczną do
      mieszkań zdewastowanych. Przyszły najemca komunalny musi się
      zobowiązać do remontu zdewastowanego mieszkania. Podstawowa kolejka
      rości sobie prawo do w pełni wykończonego mieszkania więc nie chce
      brać zdewastowanego. Teraz gdy pijaczek w nowym mieszkaniu zbije WC
      obsmaruje ściany i do tego porobi długów czynszowych to go można
      będzie eksmitować a mieszkanie wstawić do puli „zdewastowanych” a
      tym samym przeznaczyć dla „krewnych i znajomych królika”. I tak to
      się w świetle prawa kręci. A lokali socjalnych brak bo to nie
      interes samorządowców i urzędników.
      • comrade Re: Terror w kamienicy w centrum Poznania 17.07.08, 16:28
        > Podstawowa kolejka
        > rości sobie prawo do w pełni wykończonego mieszkania więc nie chce
        > brać zdewastowanego.

Wystarczy zmienić w tym punkcie: albo bierzesz lokal w takim stanie jaki jest,
        albo lecisz na bruk.

Poza tym: lokale socjalne powinny być na obrzeżach miast, i w minimalnym
        standardzie.
    • Gość: Monarchista Re: Doczego doprowadzil cudak Donald!!!! IP: *.mas.airbites.pl 17.07.08, 10:59
      mars60 napisał:

> A co ma do tego Donald cudaku? To efekt wielu lat rządów
      komunistów
      > i obecnej nieudolności władz miejskich. To wszystko. Poczytaj
      > trochę...

A po co czytać? Zdaje się, że Politbiuro KC PiS wysyła SMSy nie
      tylko do posłów, ale i do swojego elektoratu
    • Gość: willy Inwalidka placi 25% rynkowej stawki IP: *.pools.arcor-ip.net 17.07.08, 11:07
      no to ma i 25% uslug. O co ta afera???
      Jak nie odpowiada to niech wynajmie gdzie indziej.
    • tomazo123 Terror w kamienicy w centrum Poznania 17.07.08, 11:28
      ten ktaj to paranoja, krzywdzi właścicieli prywatnych i osoby takie jak ta pani.Państwo zrzuca swoją nieudolność na obywateli a potem straszy ich prokuraturą itp. Własność w państwie prawa to podstawa. Argumentacja, że mieszkałam tam od dziecka jest dla mnie co najmniej śmieszna, nie chcąc tej chorej pani krzywdzić. Jestem w podobnej sytuacji i chyba zwróce sie do boga o pomoc...
    • kiszkoteusz Terror w kamienicy w centrum Poznania 17.07.08, 11:59
      Mam mieszkanie. Stoi puste, więc postanowiłem oddać je w najem. Trzy miesiące
      były o.k. MOIM BŁĘDEM BYŁO PODPISANIE UMOWY NAJMU LOKALU.Chciałem być w
      porządku w stosunku do US. W czwartym miesiącu klient nie zapłacił. W piątym
      miesiącu powiedział, że zapłaci, jak będzie miał. A po pół roku powiedział, że
      mogę go w dupę pocałować, bo chroni go prawo lokatorskie.Nie wiedział tylko,
      że to mieszkanie podpadało pod tzw. najem okazjonalny. Po dziesięciu
      miesiącach odcięliśmy mu prąd, gaz. Ponieważ w domu był bojler, nie miał
      ciepłej wody, a mieszkał z dwójką małych dzieci. Trzymał się jeszcze dwa i pół
      miesiąca, po czym się wyniósł. Pluł przy tym przekleństwami i straszył sądami.
      Na szczęście był cienki finansowo i nie stać go było na sądy. Nie mam wyrzutów
      sumienia. Mieszkanie wyremontowałem, zmieniłem stolarkę okienną, malowanie,
      glazura, podłogi itp. Co miałem z takim K* zrobić. Czekać cierpliwie, aż gmina
      znajdzie mu mieszkanie zastępcze?? Czynsz muszę płacić, wodę i gaz też.A jakiś
      Ch* mieszka w MOIM mieszkaniu i ma mnie w d*
      Nie podpisujcie NIGDY umów najmu lokali. To jedna wielka pochrzaniona PUŁAPKA.
      A wszystkim tym, którzy ubolewają nad losem takich popaprańców powiem tak:
      To przecież jest tak, jakby ktoś obcy wszedł do waszego mieszkania i
      zamieszkał np. w kuchni. I powie Wam: spieprzajcie - chroni mnie prawo
      lokatorskie.....
    • and_nowak Chamstwo chamstwem, ale co z prawem? 17.07.08, 12:00
      Chamstwo właściciela i stosowanie przemocy nie wymagają komentarza (tylko
      prokuratora).
      Ale to tytlko jeden z aspektów tej sprawy.

Drugim jest prawo własności i prawa lokatorów.
      Ta pani czuje, że mieszka u siebie, podczas gdy zawsze mieszkała w cudzym,
      wynajętym mieszkaniu. Od niemal 20 lat nie ma już komuny, a prawo własności
      wróciło do łask. TRZEBA BYŁO COŚ ZROBIĆ!

Nie może być też tak, że państwo ma zapewnić komuś lokal, ale tego nie robi, w
      związku z czym ten ktoś korzysta z cudzej własności.
      Nikt by się nie zgodził np. na oddanie samochodu sąsiadowi, bo ten musi jechać
      do pracy, a tramwaje się zepsuły.
      Wracając do mieszkań - wiele osób wynajmuje mieszkania w blokach. Nikomu nie
      przyszło by do głowy wpuścić tam starszej pani, która nie ma gdzie mieszkać,
      nieprawdaż?
    • Gość: sinep W tym waszym USA gościu już by miał przechlapane! IP: *.171.9.10.crowley.pl 17.07.08, 12:04
      I w tym liberalnym raju na Ziemi czynsze w 1/3 mieszkań są regulowane ustawowo,
      właścicielowi nie wolno wyrzucać najemców natychmiast po rozwiązaniu umowy (jest
      okres karencji), nie mówiąc już o tykaniu sie ich majątku, biednym mieszkańcom
      miasta przydzielają mieszkania socjalne, a już nie do pomyślenia jest by
      właściciel w czasie sporu sądowego stosował przemoc fizyczną wobec najemcy - w
      razie spowodowania najmniejszych obrażeń ciała nie wybuliłby się z odszkodowań.
      Nie mówiąc już o niestosowaniu się do wyroku sądu.

Ziemkiewiczowskich miłośników westernów, Cobry, Rambo i innych bajek to jednak
      nie przekona. Na filmach przecież Arni czy inny Wayne mogą wszystko :).
    • Gość: Jacko To chyba właściciel jest terroryzowany IP: 89.171.111.* 17.07.08, 12:18
      Babka nie płaci, twierdzi że mieszka u siebie i jeszcze teraz męczennicę z niej zrobili. Jakoś mam więcej współczucia dla właściciela pomimo że wygląda na buca, widać w tym kraju nie da się inaczej.
    • moherfucker1 [...] 17.07.08, 12:34
      • Gość: wy_j chamaku Re: Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: 212.160.172.* 17.07.08, 12:51
        szkoda, że głupota nie boli, bo wyłbyś jak bity pies!
        ...i nie nakręcaj się tak chłopaku bo ci coś pęknie - strata będzie
        żadna, ale smród...!
        • moherfucker1 [...] 17.07.08, 12:54
          • Gość: youmotherfucker Re: Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: 212.160.172.* 17.07.08, 13:03
            a prócz słowa "lumpenproletariat" masz jeszcze jakiś zasób
            słownictwa - środku od kapusty?!
            • moherfucker1 [...] 17.07.08, 13:16
              • Gość: co? [...] IP: 212.160.172.* 17.07.08, 13:21
    • Gość: a,krakow Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 12:41

"mieszka cale zycie' tzn ze wlasciciel 60 lat ja alimentuje i jeszcze malo prawo
      kwaterunkowe weszlo pani w krew.
    • el_bigos [...] 17.07.08, 13:32
      • moherfucker1 Re: ale sku..el 17.07.08, 18:46
        Dokladnie. Ta babina przegina. Niezly z niej sku..el.
    • Gość: Pumcia Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.07.08, 20:22
      Nie wierzę w to. Sama jestem właścicielem kamienicy i wiem jacy lokatorzy są.
      Mamy trzy rodziny, które nie płacą czynszu. To kamienica ponad 100 letnia, po
      dziadkach, jedna z najładniejszych na Jeżycach. Bardzo uszanowana, ale jednak
      lokatorzy nie potrafią uszanować dobrego człowieka. Trzy rodziny wiszą kasę za
      czynsz i to nie są małe sumy bo: 150 tyś zł, 60 tyś zł, 30 tyś zł. Kto nam za to
      zwróci? Rodziny, które nie płacą to nie są biedni ludzie, tylko alkoholicy,
      złodzieje i narkomani. Skarżymy miasto co kilka miesięcy o zwrot pieniędzy, ale
      oni mają nas gdzieś. Gdzie tu jest prawo, które chroni prywatnych właścicieli?
      • jarek510510 Re: Terror w kamienicy w centrum Poznania 17.07.08, 21:26
        Gość portalu: Pumcia napisał(a):

> Nie wierzę w to. Sama jestem właścicielem kamienicy i wiem jacy
        lokatorzy są.
        > Mamy trzy rodziny, które nie płacą czynszu. To kamienica ponad 100
        letnia, po
        > dziadkach, jedna z najładniejszych na Jeżycach. Bardzo uszanowana,
        ale jednak
        > lokatorzy nie potrafią uszanować dobrego człowieka. Trzy rodziny
        wiszą kasę za
        > czynsz i to nie są małe sumy bo: 150 tyś zł, 60 tyś zł, 30 tyś zł.
        Kto nam za t
        > o
        > zwróci? Rodziny, które nie płacą to nie są biedni ludzie, tylko
        alkoholicy,
        > złodzieje i narkomani. Skarżymy miasto co kilka miesięcy o zwrot
        pieniędzy, ale
        > oni mają nas gdzieś. Gdzie tu jest prawo, które chroni prywatnych
        właścicieli?
      • jarek510510 Re: Terror w kamienicy w centrum Poznania 17.07.08, 21:35
        moja droga i bardzo dobrze że nie wierzysz. w artykule tym jest 20%
        prawdy. to starozakonni, chronia tylko swoich. okradają i szczują
        innych na "polskie kołtuństwo". uważaj komu mówisz o swoich
        tradycjach bo tak jak ja zostaniesz wrogiem ludu.
        jarek.maszewski@op.pl
    • Gość: Agusia Terror w kamienicy w centrum Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 15:54
      Jesli jest właścicielem uważam, że postąpił słusznie. Ja
      wynajmowałam mieszkanie pewnej rodzinie. Przed urzędnikami udawali,
      ze mąż zostawił rodzinę a był alkoholikiem i nie pracował mieszkajac
      z rodzina, która zgodnie z prawem pobierała wszelkie zasiłki i
      dodatki socjalne. Prawo chroni takich lokatorów a właściciel nie ma
      nic do powiedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka