queenet 17.07.08, 12:57 Zapraszam do dyskusji na temat czynszu, zmiany opłat oraz wszelakich spraw związanych z kosztami naszej nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkrol282 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 17.07.08, 15:21 witam. poprzednio występowałem na forum jako "K". najpierw kilka pytań co do forum: 1. tylko Smardzewska 22 się ma tu wypowiadać?; 2. tylko kwestie zarządu i czynszu? I. co do czynszu to nie ma się z tym co spieszyć, chociaż mi też się nie podoba szacunkowe wyliczenie, bo musimy dostać pierwsze rozliczenia (chyba że już macie - ja nie) dopiero wtedy się przeanalizuje ich wysokość i postanowi co z tym robić! II. przeleciałem pobierznie ust. o własności lokali i jest kilka możliwości zmiany przez członków wspólnoty zarządcy i to nawet wobec zapisów w naszych umowach, że przez pierwsze 2 lata to PWD wyznacza zarządcę! tego niestety też nie da się zrobić na już, bowiem mało możemy powuiedzieć o pracy zarządcy miesiąc po oddaniu lokali! III. liczymy PWD 150 dni od 25.06.2008r. do wyodrębnienia lokali i przekazania ich własności! jest to też ważne w związku z niniejszym wątkiem - myślę, że przy przekazaniu lokali mamy duże szanse na zmianę zarządcy, bowiem zgodnie z ust. o własności lokali to w akcie ustala się zarządcę! niestety do 20 września jestem zarobiony i nie wiem jak bardzo będe mógł się zaangarzować w sprawy wspólnoty! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelo28 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 17.07.08, 15:40 zastrzezenia do co wysokosci oplat -miejsce garazowe - oplata zawyzona -smieci - o zgroza oplata uzalezniona od pow mieszkania ( a nie liczby domownikow - co wydaje sie byc logiczne i uzasadnione) -centarlne ogrzewanie 2,3 zbyt wysoka oplata nie wiem skad taka stawka -fundusz remonotowy 0,50 jak na nowy blok zbyt wysoka - nie wiadomo czy ADM w ogole bedzie zarzadzalo nieruchomoscia w koncu wspolnota moze sie na to nei zgodzic do czasu wiec 1-wszego zebrnia nie powinni w ogole pobierac tej oplaty tym bardziej ze najblizszym czasie nei beda tam nic remontowac -woda - tu tez stawka z kosmosu Ogolnie oplaty sa wyzsze nie w przypadku SM w blokach 20 letnich gdzie oplaty na fundusz remonoty stanowia 1/3 oplat Drodzy mieszkancy nie dajmy sie wyrolowac Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 22.07.08, 08:24 witam. dostałem rozliczenie i już rozumiem wasze rozgoryczenie!!! nie mogłem uwierzyć jak zobaczyłem sumę wszystkich kwot - jak bym się godził na taki czynsz to kupiłbym mieszkanie 20 letnie z płyty! cofam zatem to co napisałem wyżej i przychylam się do Waszej propozycji jak najszybszej zmiany administratora, ewentualnie wpłynięcie na niego w celu obniżenia składek!!! moje propozycje na chwile obecną: 1. trzeba rozwiesić na klatkach ogłoszenie o forum, bo w 3ke to my sobie tu możemy tylko pisać (dzisiaj się tym zajmę) - swoją drogą zobaczymy czy administrator ściągnie nasze ogłoszenie; 2. trzeba ściągnąć oferty innych zarządzających firm z Poznania, jakie oni brali by opłaty za nasze budynki - musimy mieć skalę porównawczą (proponuje wysłać kilka maili z danymi i może dostaniemy przykładową kalkulację); 3. pismo do PWD !!! nie wiem czy Wy, ale ja dostałem "kalkulację przewidywanych kosztów utrzymania lokali" od PWD no i bardzo odbiega od już ustalonych przez ADM, moim zdaniem powołanie administratora z tak zawyżonymi stawkami jest działaniem na niekorzyść lokatorów (kupujących mieszkania), trzeba im to postawić i zastanowić się czy nie jest to podstawa do uznania zapisu w umowach sprzedaży o tym że PWD wyznacza przez 2 lata zarządcę, za nieważny (pismo mogę napisać ale żeby odniosło jakiś skutek musi być podpisane przez większą ilość mieszkańców); 4 WRESZCIE - pismo do ADM, myśle że najpierw grzecznie - z proźbą o wyjaśnienie stawek (tu dobrze by mieć już podkładkę kalkulacji od innych zarządców), oczywiście podkładką jest też "kalkulacja..." od PWD (znowu problem z podpisami); czekam na Wasze propozycje! pozdrawiam. P.S. mieszkacie już na Smardzewskiej? ja dzisiaj jestem cały dzień w mieszkaniu więc zapraszam - może coś ustalimy! Odpowiedz Link Zgłoś
queenet Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 17.07.08, 18:56 1. tylko Smardzewska 22 się ma tu wypowiadać? nie :) zapraszam całą wspólnotę mieszkańców, docelowo 3 bloki :) Już zmieniłam nazwę forum. 2.tylko kwestie zarządu i czynszu? w tym wątku kwestie związane z czynszem i szeroko pojętym zarządem nieruchomością, w innym wątku będzie można poruszać na przykład sprawy awarii do usunięcia, usterek itp. W kolejnym sprawy ulepszeń na nieruchomości itp. Żebyśmy mieli tu jako-taki porządek. 3.co do czynszu to nie ma się z tym co spieszyć, chociaż mi też się nie podoba szacunkowe wyliczenie, bo musimy dostać pierwsze rozliczenia kilkoro mieszkańców, w tym ja, zmieniło w swoim czynszu zaliczki-stawki w części dotyczącej ciepłej i zimnej wody oraz CO, dzięki czemu czynsz jest niższy. Wiem mniej więcej ile m3 wody będę zużywać, ile się płaci za ogrzewanie podobnego mieszkania również w nowych blokach (chociaż wiadomo,bloki są różne,nasz jest nowy,musi być dobrze ogrzany,wysuszony,liczą się powierzchnie szklane przez które ucieka ciepło,ilość wind itp.-no ale starałam się to też wyważyć odpowiednio). Rozliczenie wyjdzie tak,że albo trafię z wyliczeniami,albo nie i wtedy (podobno od stycznia 2009) będę rozliczana wg nowych stawek.Zresztą wszyscy będziemy. 4.Opłata za fundusz remontowy w moim obecnym bloku wynosi 0,40zł za m2 mieszkania. U nas 0,50zł a przecież blok jest nowy i na gwarancji. Myślę,że opłata ta powinna zmaleć i możemy się tego śmiało domagać, zarządca nie może nam narzucić funduszu. 5. Niektórych większych pozycji w czynszu obniżyć nie będzie można. Np winda: opłaty będą wysokie, ponieważ na każdym piętrze są tylko 3 mieszkania. Opłaty za sprzątanie:zdecydowanie do obniżenia, w bloku w którym mieszkam teraz stawka za metr jest o połowę niższa (u mnie wspólnota liczy 130 mieszkań). Wynagrodzenie zarządcy: 0,04 zł więcej na metrze- niewielka różnica. Energia administracyjna: różnica na stawce 0,06zł Opłata za miejsce parkingowe: wydaje się zdecydowanie za wysoka,ale tak naprawdę nikt z nas nie widział jeszcze faktur związanych z obsługą hali. Wywóz śmieci: na mojej nieruchomości nie jest rozliczany od metra. Fundusz opłat eksploatacyjnych:większy na stawce o 0,31zł!Pewnie składa się on z kosztów zebrań mieszkańców, przeglądów budowlanych, awarii, konserwacji terenów zielonych. W każdym razie chciałabym widzieć szczegółowe rozbicie tej pozycji. Nie wiem dlaczego tak duża jest stawka za podgrzanie ciepłej wody- 20,38zł. W obecnym bloku płacę dokładnie połowę tego. Mam nadzieję,że na wszystkie pytania dostaniemy odpowiedź na pierwszym spotkaniu,po wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 22.07.08, 13:35 witam2. dostałem rozliczenie i już rozumiem wasze rozgoryczenie!!! nie mogłem uwierzyć jak zobaczyłem sumę wszystkich kwot - jak bym się godził na taki czynsz to kupiłbym mieszkanie 20 letnie z płyty! cofam zatem to co napisałem wyżej i przychylam się do Waszej propozycji jak najszybszej zmiany administratora, ewentualnie wpłynięcie na niego w celu obniżenia składek!!! moje propozycje na chwile obecną: 1. trzeba rozwiesić na klatkach ogłoszenie o forum, bo w 3ke to my sobie tu możemy tylko pisać (dzisiaj się tym zajmę) - swoją drogą zobaczymy czy administrator ściągnie nasze ogłoszenie; 2. trzeba ściągnąć oferty innych zarządzających firm z Poznania, jakie oni brali by opłaty za nasze budynki - musimy mieć skalę porównawczą (proponuje wysłać kilka maili z danymi i może dostaniemy przykładową kalkulację - napisałem już do LTG); 3. pismo do PWD !!! nie wiem czy Wy, ale ja dostałem "kalkulację przewidywanych kosztów utrzymania lokali" od PWD no i bardzo odbiega od już ustalonych przez ADM, moim zdaniem powołanie administratora z tak zawyżonymi stawkami jest działaniem na niekorzyść lokatorów (kupujących mieszkania), trzeba im to postawić i zastanowić się czy nie jest to podstawa do uznania zapisu w umowach sprzedaży o tym że PWD wyznacza przez 2 lata zarządcę, za nieważny (pismo mogę napisać ale żeby odniosło jakiś skutek musi być podpisane przez większą ilość mieszkańców); 4 WRESZCIE - pismo do ADM, myśle że najpierw grzecznie - z proźbą o wyjaśnienie stawek (tu dobrze by mieć już podkładkę kalkulacji od innych zarządców), oczywiście podkładką jest też "kalkulacja..." od PWD (znowu problem z podpisami); czekam na Wasze propozycje! pozdrawiam. P.S. mieszkacie już na Smardzewskiej? ja dzisiaj jestem cały dzień w mieszkaniu więc zapraszam - może coś ustalimy! Odpowiedz Link Zgłoś
marcelo28 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 22.07.08, 21:43 zdecydowanie popieram stanowcze dzialanie w tej kwestii; i racja ze w 3 nic nie da sie zrobic, ale na takie postepowanie ADM nie mozna sie zgodzic ja bede sie kontaktowal z ADM zobaczymy co powiedza Odpowiedz Link Zgłoś
queenet tabelka-porównanie opłat 23.07.08, 09:38 Zgadzam się z Wami,ale wstrzymałabym się z czymkolwiek do pierwszego spotkania mieszkańców i zarządcy. Teraz,osobno pewnie niewiele zdziałamy.Spotkanie będzie po wakacjach. Musimy zobaczyć faktury i wyliczenia,z których będzie jasno wynikało ile kosztuje np obsługa hali garażowej,dlaczego za sprzątanie jest tak wysoka stawka,za ubezpieczenie budynku też by mogła być niższa i na fundusz remontowy itp. Jedno co mi się nie podobało,na moją sugestię,że nie poczuwam się do płacenia za część czerwca za windę i halę garażową (były oddane w lipcu,a nie czerwcu) Pani powiedziała,że opłaty są zaliczkowe i ze wszystko będzie rozliczone z końcem roku i nic nie przepadnie. Skoro to są opłaty zaliczkowe i będę ponosila część kosztów dot.windy i hali od lipca do grudnia,a nie od czerwca do grudnia,to po co mam to wpłacać JUŻ TERAZ.Sama sobie potrzymam moje pieniądze przez ten czas na koncie, nie muszą gdzieś leżeć i czekać na rozliczenie,zwłaszcza,że pewnie będzie nadpłata. Na co Pani powiedziała,że nic innego nie robi tylko kalkuluje od nowa ludziom czynsze i gdyby miala tak wszystkim zmieniać,to by nic innego nie robiła. A przepraszam bardzo,za co ADM bierze pieniądze w pozycji "administracja i księgowość",za przeszacowanie opłat??? Za niedokładne wyliczenia? Nie potrafiła odpowiedzieć,dlaczego stawka/cena podgrzania wody jest dwa razy wyższa niż w innych wspólnotach.I dlaczego jest dwa razy wyższa niż "niedoszacowana" jej zdaniem kalkulacja którą dostaliśmy kiedyś z PWD.Ceny poszły w górę,ale bez przesady. No dobrze,niech będzie,że z wodą i ogrzewaniem się dopiero okaże. Chociaż jasno widać,mieszkanie w innym NOWYM bloku zużywa 0,8 GJ ciepła miesięcznie (z balkonem,przy windzie). Daje to niecale 25zł od października do maja. A kalkulacja którą mialam najpierw z ADM zakładała, że mam płacić ponad 100zł miesięcznie za ogrzewanie przez cały rok.Czyżby nowe,ocieplone bloki,w nowoczesnej technologii różniły się na ogrzaniu mieszkania 52m aż czterokrotnie??? Nawet zakładając,że trzeba dogrzać nasze bloki,wysuszyć mury, że przez nasze duże okna będzie uciekało ciepło-zakładając opłatę dwukrotnie wyższą,czyli 50zł,jak to się ma do 100zł które początkowo żądał ode mnie ADM w kalkulacji przed zmianami? W linku tabelka img70.imageshack.us/img70/1724/oplatyxp5.jpg zrobiłam porównanie między opłatami za mieszkanie o tym samym metrażu w innej wspólnocie.Widać tam też mój czynsz po zmianach które zrobiłam i ADM się na nie zgodził,w końcu to są zaliczki,więc najwyżej będę miała nadpłatę/niedopłatę. Zmieniłam ilość zużywanych m3 wody i stawkę CO. I ponieważ tam jest inaczej rozliczane miejsce parkingowe,założyłam,że na innej nieruchomości też kosztuje ono 35zł-tylko do celów porównawczych. Duża różnica jest w stałych opłatach w kosztach windy,ale to akurat wynika ze specyfiki naszego bloku,wind jest dużo na stosunkowo niewiele mieszkań. Wiadomo,każdy budynek jest inny i ma inne koszty, ale można spojrzeć na stawki i wyciągnąć wnioski. Zapraszam do dyskusji i porównań z kosztami innych wspólnot,do których macie dojście. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: tabelka-porównanie opłat 23.07.08, 10:49 Witam. Info o forum rozwiesiłem po klatkach wczoraj okolo 20ej - zobaczymy czy dzisiaj będą, czy zdjeli! Nie jesteśmy jeszcze wspólnotą do czasu wyodrębnienia lokali więc niech Was nie dziwi treść informacji (w piśmie od ADM już nas określają jako wspólnotę - sami powiedzcie w jakich ich to świetle stawia skoro mają licencje na zarządzanie?)! Queenet dzieki za kalkulacje! Ja będe do weekendu miał porównanie z LTG za os. Pod Platanami WECHTY - oczywiście udostępnie! W Twojej kalkulacji faktycznie strasznie wygląda rozliczenie za ciepłą wodę - tutaj pytanie - to DELKIA nam dostarcza ciepłą wodę, może warto się zorientować jak to jest ze stawkami?! Rozmawiałem z ADM i w kilku miejscach się sciąłem z Panią Lilianą :)! Najbardziej na Panią wsiadłem jak mi powiedziała że "koszt hali jest duży bo PWD zatrudniała średnie firmy wykonawcze i systemy średnio działają" - to przepraszam (a raczej nie) ja mam ponosić tego koszty!? Ja PWD zapłaciłem za hale i chce mieć najlepszych wykonawców - zresztą rozumiem że wszystko jest na gwarancji, a więc po co fundusz remontowy?! Trzeba będzie faktycznie poczekać na faktury za halę garażową! Pocieszające jest to że nie obarczą nas kosztem skrzynek, bo na Jeżyckiej podobno tak było - mają być w sierpniu. Śmietniki we wrześniu. Pierwsze zebranie też we wrześniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciechzablocki Re: tabelka-porównanie opłat 24.07.08, 09:21 Na razie nie ma co rozmawiac o zmianie ADM, nie zaczynajmy od razu od takich gwałtownych kroków;] . Poczekajmy na spotkanie. Kwoty w zaliczkach są zawyżone - zawsze tak jest przy pierwszych rozliczeniach i przy następnej kalkulacji na pewno zostaną obniżone. Jednak chciałbym także zobaczyc na jakiej podstawie obliczono niektóre kwoty. Ogrzewanie, hala garażowa, ciepła woda - wymagają weryfikacji. A tak wogóle - Witam wszystkich sąsiadów!! Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 Re: tabelka-porównanie opłat 24.07.08, 20:13 Witam wszystkich sąsiadów! Mam pytanie odnośnie czynszu: czy zapłaciliście już do ADM? Termin był do 20-go lipca i należało zapłacic również za połowę czerwca. Chętnie bym się z Kimś z Was spotkała i porozmawiała( kupiłam mieszkanie w niskim bloku nr20) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
queenet czwartek, 24 lipca 24.07.08, 20:41 Zapłaciłam czynsz,ale skorygowany-tak jak pokazałam w powyższym linku. mkrol282-> widziałam dzisiaj Twoją kartkę :))) Jest, nie zniknęła w tajemniczych okolicznościach, spełnia swoje zadanie, bardzo dobrze napisana,czytelna, mam nadzieję,że coraz więcej osób będzie tu zaglądać :) A co do tego,że "systemy kiepsko działają"... System albo działa,albo nie działa.Jeśli jest awaryjny,trzeba usunąć usterki. Jeśli jest kiepski w ogóle z założenia i nie będzie spełniał swojego zdania to może go całkiem wyłączmy,zamiast opłacać nie wiadomo co. korcik76-> już mieszkasz na Smardzewskiej,czy dopiero wykańczasz mieszkanie? :)Śmiało możesz swoje wątpliwości przedstawiać w tym wątku, zanim jeszcze z kimś się spotkasz. A tak w ogóle coraz więcej nas, właścicieli kręci się po blokach. Zaczyna nas być widać na tle ekip remontowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 Re: czwartek, 24 lipca 24.07.08, 21:38 jeszcze nie mieszkam, jeszcze jakieś z 2 tyg. i sie będę przeprowadzac. A pani w ADM powiedziała mi że muszę zapłacic taki czynsz jaki otrzymałam, chociaż kłóciłam się z nią że jest 'dużo za duży"- 505,00zł Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 kolejne porónanie/śmieci/LTG 25.07.08, 08:53 Mam przed sobą rozliczenie za czynsz ze spółdzielni mieskzaniowej z Sołacza - 10 letnie mieszkanie - niestety nie mam w pracy exela, a na Smardzewskiej jeszcze internetu, dlatego poprostu przepisze wartości bez porównania (zresztą jakie my mamy STAWKI to każdy wie)! Najważniejsze: 1.fund. rem. - 1,55 zł./m2 (wiadomo stary blok) 2.CO-zaliczka (jest tylko cena za cały rok) - 61,00 zł. 3. CW-zaliczka - 13,00 zł./m3 4. ZW-zaliczka - 7,38 zł./m3 5 śmieci - 8,50 zł./osobe 6 pozostałe podobne Znowu przerażająca jest różnica w stawce za 1m3 ciepłej wody!!! Skąd ADM wzięła tą stawke? Postaram się zorientować od czego zależne są te stawki! Chciałem jeszcze nawiązać do śmieci bo w rozmowie z Panią z ADM twierdziła ona, że opłata za metr jest najbardziej spełniająca swoją rolę! Moja wątpliwość sprowadza się do tego, że może to jest korzystne dla ADM no i może dla mieszkańców, których jest zameldowanych trójka lub piątka w mieszkaniu, NO ALE NIE DLA TYCH, którzy mają jeden meldunek na mieszkanie!!! Na tą wątpliwośc Pani z ADM zaczęła mi "gadać" że wyrzucamy kartony do kontenera! JAK WY SIĘ NA TO ZAPATRUJECIE, bo ja jestem za zmianą tego systemu rozliczeń na pierwszym zebraniu! Wczoraj znalezłem troche czasu i przeglądałem troche bliżej przepisy o wspólnotach i jak już tu wcześniej napisano nie ma się co spieszyć z tym odwołaniem ADM! Pewnie do pierwszego zebrania nie będziemy jeszcze nawet wspólnotą, a myśle że trzeba zobaczyć jak ADM będzie sobie radziło w dalszej fazie zarządzania no i mam nadzieję, że na wysokość stawek jednak uda nam się wpłynąć bez tak drastycznych środków no i mnożenia kosztów. Jestem już w stałym kontakcie z przedstawicielem LTG, który jest gotowy zrobić nam szacunkową kalkulację kosztów jeżeli dostarczymy mu dane na temat nieruchomośći (głównie wielkość), ale konkretne rozmowy może prowadzić dopiero wspólnota! Przepraszam za elaboraty, ale moim zawodem jest pisanie więc nie potrafię srótowo (chociaż tu się staram):)! Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelo28 Re: kolejne porónanie/śmieci/LTG 25.07.08, 12:44 A ja mam porownania kosztow mieszkania 2 letniego: fundusz remontowy- 0,20 gr z m2 centarlne ogrzewanie - 1,5 za m2 woda zimna-3,12 za m3 woda ciepla 9,60 za m3 smieci-10 za osobe miejsce garazowe 0,60 gr za m2( nie daja wiary lipnym systemom) Roznica jak widac powalajaca Zastanawiajace jest ze pozycja ksiegowanie zalezy od metrazu? bzdura kompletna PS.BTW macie do polecenia jakas dobra brygade remontowa? Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 Re: kolejne porónanie/śmieci/LTG 25.07.08, 17:39 A oto następne porównania: *os. Kopernika fundusz remontowy-2,10 ciepla woda-12,68 zimna woda-7,38 smieci(1 osoba)-7,50 *Wspólnota mieszkaniowa(stare bloki) fun. remontowy-3,60 ciepła woda-11,45 zimna woda-3,12 ścieki-4,26 śmieci(1os.)-7,50 Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 I SUKCES przyszłej WSPÓLNOTY 04.08.08, 11:12 Witam sąsiadów! Właśnie dzwonili do mnie z ADM z miłą informacją! Myśle że do Was też! Pomijam pytanie o ilość ryczałtu bo to każdy ustala indywidualnie ale ADM zmniejszył stawki za zarządzanie np za hale garażową!!! GRATULUJE wszystkim bo sukces jest wspólnie wypracowany! Podobno była masa telefonów i to skłoniło ADM do obniżenia stawek! Myśle że to nie koniec naszej "walki" i pokażemy na co Nas stać na zebraniu we wrześniu! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet sukces i akty notarialne 04.08.08, 11:50 Cóż za miła wiadomość :) Ciekawe jakie są nowe stawki i jakie jeszcze koszty spadły. Mam jeszcze info w temacie aktów notarialnych, jest przewidzianych 150 dni od odbioru mieszkania na wystawienie tych aktów. Kiedyś z panem Filipem z PWD rozmawiałam,że możliwe że akty będą w sierpniu. Dzwoniłam dzisiaj, wraca z urlopu 18 sierpnia,a z aktami nic nie wiadomo.Nie ma konkretnego terminu. Mogłyby być szybciej, w końcu od kredytu płaci się ubezpieczenie. I jeszcze z innej beczki: dzwonek do drzwi mamy wbudowany w skrzynkę z bezpiecznikami.Działa tylko wtedy,gdy wszystkie są podniesione do góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcelo28 Re: sukces i akty notarialne 04.08.08, 16:39 co do aktow notarialnych to jak sie ostatnio dowiedzialem: tu cytat ' jest to ejdna wielka niewiadoma' mam tylko nadzieje ze to nie bedzie trwalo wieki zreszta 150 dni zapisali w akcie notarialnym wiec de facto musza ten termin utrzymac.... Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: sukces i akty notarialne 04.08.08, 19:55 Witam Wszystkich bo nowy tu jestem:) Tak wedlug aktu notarialnego jak i wedlug rzeczywistosci to jest wielka niewiadoma, podobnie jak z tym, ze termin oddania mieszkania byl wpisany w akt notarialny - i co z tego? Wsumie nic, bo jakby oddali mieszkania po roku to zawiele bysmy nie ugrali. Podobnie i w tym przypadku. Mimo wszystko wierze, ze czasy dla deweloperow sie zmieniaja i PWD zalezy aby sprzedac te prawie 90 mieszkan i moze troche na przyszlej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: sukces i akty notarialne 05.08.08, 09:15 Witam. Tu się nie zgodze dogi sąsiedzie - co do tego, że nic nie ugramy jak PWD się spóźni z aktem! Nie wiem jak Wy ale u mnie od aktu przenoszącego własność zależy wysokość raty kredytu który zaciągnąłem na mieszkanie! Skoro zatem PWD zobowiązało się w 150 dni od oddania lokalu podpisać przedmiotowy akt i przenieść na moją rzecz własność lokalu, to spóźnienie daje mi prawo żądania od nich różnicy w racie kredytu jaki płace teraz, a jaki płaciłbym po wyodrębnieniu lokalu! Oczywiście pozew dopiero po faktycznym wyodrębnieniu lokalu bo inaczej nie określe wartości p. sporu, no ale w takim przypadku są już też należne odsetki ustawowe! Taka skromna opinia:)! Dlatego też pisałem na początku, że liczymy PWD te 150 dni i myśle, że oni doskonale zdają sobie z tego sprawę! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: sukces i akty notarialne 05.08.08, 11:10 Zgadzam sie - dlatego napisalem, ze "za wiele" nie ugramy, a nie "nic". U mnie rata kredytu nie zmienia sie w zwiazku z aktem, wiec teoretycznie by wchodzily w gre odsetki ustawowe. Bardzo teoretycznie biorac pod uwage doswiadczenia osob z Jezyckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: sukces i akty notarialne 05.08.08, 13:02 Racja, ale w takim razie ciągne dalej! No to w Twoim przypadku wogóle wątpliwe czy ustawowe się należą?! Skoro wyodrębnienie lokalu nie ma dla Ciebie skutków w wymiarze finansowym (np zmniejszenie raty), to po Twojej stronie nie powstaje szkoda związana z przekroczeniem terminu umownego! Od czego chciałbyś liczyć odsetki ustawowe skoro nie możesz wykazać szkody i przeliczyć jej kwotowo? No przecież nie możesz sobie policzyć odsetek od wartości nieruchomości! NIe mam teraz przed sobą aktu ale z tego co pamiętam to kary umownej dla PWD za przekroczenie terminu 150 dni w umowie nie ma, a więc oni faktycznie sprytnie "ustawili się" z tym terminem i nie zależy im na szybkim wyodrębnieniu lokali! Pomyśle jeszcze nad tymi odsetkami dla Ciebie i napisze bo pewnie więcej osób jest tym zainteresowanych! Dzwoniłem do GEOPOZu i pytałem o procedurę wyodrębnienia lokali, tzn. jak to u nich wygląda! Nie będe tego opisywał, ale zaczyna się to u nich przekazaniem przez dewelopera operatu sporządzonego przez geodetę (u nas geodeta pomiary robił więc trzeba się dowiedzieć, czy PWD przekazało już operat)! Jeżeli operat nie budzi wątpliwości to GEOPOZ zajmuje się wszystkim około 3 miesięcy i w efekcie zakłada kartotekę lokali! Po tym deweloper składa wniosek o wypis z kartoteki i dopiero z tym idzie do notariusza, a potem do sądu! Oczywiście na jakim etapie jest Nasza sprawa w GEOPOZie i czy wogóle się w nim już znajduje, informacji mi nie udzielonobo jestem osobą trzecią, a informację ma deweloper jako włąsciciel lokali. Jak coś się od PWD dowiecie to piszcie! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 wysokośćnowych zaliczek 05.08.08, 13:47 Ponownie ja! Właśnie dostałem nowe wysokości zaliczek i jestem po tel. do ADM! 1. NIe można sobie indywidualnie ustalić ryczałtów tylko wszyscy mamy po 2m3 zimnej i ciepłej - na pytanie dlaczego tak jest - "byłby zbyt duży bałagan"! To przepraszam za co ADM bierze pieniądze! Muszą mi to zmienić! 2. Zmniejszyli opłaty ale za czerwiec i lipiec zostawiają te same i nie będzie zwrotów! To przepraszam w czerwcu i lipcu ich koszty za to samo były większe. Tu też trzeba powalczyć. Będe oficjalnie do nich pisał i zobaczymy co odpowiedzą! Odpowiedz Link Zgłoś
queenet Re: wysokośćnowych zaliczek 05.08.08, 14:51 Hej! Dzięki za pracę w interesie dobra ogółu, którą wykonujesz :) 1. Mam ryczałt ustalony wg mojego dotychczasowego zużycia. I co,teraz mi zmienią? A potem będę dopłacać. Przecież wiem,że zużyję więcej niż po 2m3 i właśnie tak sobie ustaliłam. 2.Gdybyś mógł napisać które koszty się zmieniły i jakie są te nowe stawki,bo nie wiem kiedy poczta do mnie dotrze,a jestem ogromnie ciekawa! :) Dzięki :) A co do aktów notarialnych,najlepiej poinformowany jest Pan Filip,nie wiem czy ktokolwiek inny z PWD powie nam,na jakim etapie jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 Re: wysokośćnowych zaliczek 05.08.08, 21:24 Witam sąsiadów! Każdy z nas zapłacił zapewne w ADM za połowę czerwca(chociaż niektórzy z nas jeszcze tam nie mieszkają) a oficjalnie budynki oddane zostały do użytku 25.06.2008. Więc ADM niesłusznie pobrał od nas kasę. Jutro będę w PWD może coś wyciągnę od nich na temat naszych aktów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
queenet Re: wysokośćnowych zaliczek 05.08.08, 21:31 >Więc ADM niesłusznie pobrał od nas kasę. rozmawiałam z ADM o tym,ma być tak,że wpłacone za czerwiec zaliczki dot. windy czy hali będą rozliczone z końcem roku,ale koszty wzięte do rozliczenia będą od lipca do grudnia.Czyli kosztów za czerwiec nie pokryjemy my. Ale skoro oficjalnie budynki zostały oddane od 25.06 to na pewno poruszymy tę kwestię na pierwszym spotkaniu Wspólnoty i Zarządcy i będziemy się domagać konkretnych wyliczeń, faktur. Nie wiem jak sie ma "oddanie budynku" do "oddania mieszkań", które miały miejsce od maja. Czekamy na informację o aktach notarialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
qkenos18 sukces wspólnoty 07.08.08, 09:25 Witam, Przeanalizowałem nowe rozliczenia, które przysłała ADM i stwierdziłem, że jest to chyba tylko i wyłącznie propaganda sukcesu. Faktycznie czynsz spadł o ponad 100 zł, ale .... Obniżka obejmuje prawie wyłącznie zaliczki na wodę i ogrzewanie. Nie za bardzo rozumiem jak można obniżyć normę zużycia wody z 5m3 do 2m3 konsultując się z inwestorem PWD, a nie z mieszkańcem, który tę wodę zużywa. A pozostałe koszty, które obniżyli, to jest dosłownie drobiazg, prąd administracyjny o 0,07 zł/m2 i Fundusz opł. ekspl. o 0,10 zł. Fundusz remontowy wg mnie nie musiał być obniżany, bo te pieniądze akurat sobie leżą na koncie. Zostaje jeszcze hala garażowa, no niby miło, że opłata się obniżyła o 10 zł, ale ... Z informacji od różnych znajomych, wiem, że opłata za miejsce w hali wynosi w wielu miejscach w granicach 8-15 zł. Z drugiej strony, skoro wcześniej wszystko kosztowało 35 zł , to jakim cudem nagle udało sięobniżyc koszty aż o 10 zł. To może w takim razie można o następne 10 zł. Wg mnie bardzo istotną opłatą i wg mnie zawyżoną jest np. winda, ale w tej sprawie nie zrobiono nic. Jeśli chodzi o śmieci, to tutaj akurat nie mam zdania , wszystko mi jedno wg jakiej jednostki jest to obliczane , koszt jest podobny wszędzie(a z drugiej strony faktycznie pewnie dochodzi do tego, że wszędzie jest pozgłaszane o połowę mniej osób niż faktycznie mieszka w bloku). Jednym słowem jestem raczej niezadowolony z poczynań zarządcy, który iluzorycznie obniża koszty po konsultacjach z PWD. a pewnie dlatego, żeby PWD mogło w jakiś sposób sprzedać pozostałe mieszkania i wykazać , że czynsz wcale nie jest duży. A za rok wszystko wróci do normy, a za wodę każdy będzie dopłacał. A do tego wszystkiego, sama praca ADM też wcale nie jest konkurencyjna cenowo, z tego co się zorientowałem. taniej wychodzi nawet w niektórych spółdzielniach, wydawać by się mogło komunistycznych instytucjach. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: sukces wspólnoty 08.08.08, 08:56 Cześć. Queenet nie będe pisał stawek bo już pewnie dostałaś pocztę, a i ktoś wyżej wpisał jakie są nowe stawki. Napisałem do ADM oficjalne pismo od siebie w związku z ich próbą obniżenia wszystkim ryczałtów do 2m3 oraz brakiem ich zgody na zwrot kwot nadpłaconych za miesiące czerwiec i lipiec! Druga sprawa bardziej mnie bulwersuje mimo że różnice nie są duże (u mnie 36 zł.). Skoro w sierpniu koszty im spadły to tylko wykazanie przez ADM że w czerwcu i lipcu były wyższe zwalnia ich z obowiązku zwrotu różnicy! Chodzi oczywiście o koszty konkretnego "składnika" zarządzania bo w rozmowie tel. z ADM usłyszałem że "za śmieci było dużo, więc się wyrówna"! NIE MOGĄ SOBIE TEGO TAK LICZYĆ! Stawka za miejsce postojowe jest za to miejsce i nie mogą przeżucić jej jako opłaty za śmieci! Myślę, że też powinniście ostro upomnieć się o ta różnicę, bo dużego wała ADM chce zrobić na czerwcu i lipcu! Zobaczymy jak zareagują na moje pismo. Co do obniżki stawek, to faktycznie pocieszające jest tylko 10 zł. za miejsce postojowe! Myśle, że mój poprzednik ma rację w tym że obniżkę stawek wymusiła PWD w związku ze sprzedażą II etapu ale nie zgodzę się, że stawki powrócą do poprzedniej wysokości. Za 3 m-ce będziemy wspólnotą i ADM nie będzie sobie mogło dowlnie kształtować stawek jak to ma miejsce teraz! NIESTETY MY NARAZIE NIE MAMY NIC DO GADANIA zgodnie z ustawą o wspólnocie. Myślę, że bardziej powinniścmy pograć argumentem PWD - mieszkania nie idą, a stawki ADM odstraszają przyszłych kupujących! Co do okresu za jaki ADM może nam naliczać czynsz to nic konkretnego na ten temat nie znalazłem (jak zwykle w pl prawie), ale moim zdaniem czynsz należy się od dnia odbioru lokalu! Pozdrawiam. P.S. Wczoraj ściąłem się z kierownikiem Rozmiarkiem na temat podniesienia chodnika przy środkowej klatce bud. nr 2! Z takim typem nie miałem dawno do czynienia!!! W tym co gadał było zero merytorycznych rzeczy ale przetłumaczyć się mu nic nie dało. Pogadam o tym chodniku z Dolatą i jak nic nie wskuram to powalczymy z Rozmiarkiem oficjalnie :)! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrderkacz Re: sukces wspólnoty 08.08.08, 13:16 Witam Państwa, trafiłem przypadkowo na to forum. Pracuje w firmie zajmującej się zarządzaniem nieruchomościami. Jeśli będzie taka potrzeba mogę niezobowiązująco doradzić w kilku kwestiach związanych z funkcjonowaniem wspólnoty mieszkaniowej. Przeglądając powyższe wypowiedzi (starając się być w miarę obiektywnym )stwierdzam,że niektóre Państwa uwagi do zarządcy są uzasadnione, a niektóre wynikają prostu z niewystarczającego wyjaśnieniu danej sprawy przez zarządcę/developera. pozdrawiam Piotr Derkacz (w razie potrzeby proszę o maila- piotr.derkacz@admico.pl Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 akty notarialne 11.08.08, 21:48 witam sąsiadów! W PWD powiedzieli mi, że mają jeszcze czas ale przed podpisaniem będą zbierac od nas pieniądze na ten cel. Więc za dużo to się nie dowiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelo28 Re: akty notarialne 13.08.08, 18:13 a od kiedy oplaty notarialne pobiera developer? wiem ze taki byl zapis w ummowie ale to jest absolutnie nieuzasadnione Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 stawki c.d. 14.08.08, 14:14 Dostałem oficjalną odpowiedz od ADM w kwestii ustalenia ryczałtu i zwrotu nadpłaconych już stawek! Oczywiście, co do ryczałtu to zgodzili się na ustalenie go na poziomie przeze mnie wnioskowanym! Myślę że nikomu nie będą robili problemu i to jest O.K. W sprawie zaliczek za czerwiec i lipiec odpisali, że skoro są to zaliczki i podlegają zwrotowi dopiero po okresie rozliczeniowym, to dopiero po zakończeniu tego okresu zwrócą nadpłatę. Moim zdaniem nie maja w tym przedmiocie racji, bo skoro już w sierpniu stało się jasne że zaliczki są zbyt wysokie, to winni mi oddać nadpłaconą część już w sierpniu, a jeżeli oddadzą dopiero np. w lutym (po ostatecznym rozliczeniu), to należą mi się odsetki ustawowe za zwłokę - nie może być tak, że zarządca obraca przez pół roku moimi pieniędzmi skoro wie, że są mu nienależne (bezpodstawne wzbogacenie)! Pomyślcie jakie to są pieniądze w skali wszystkich mieszkań i jaki przychód dla ADM!!! Będe do nich pisał w tej sprawie! Pozdrwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet akty notarialne, zabezpieczenie mieszkań 26.08.08, 09:48 Pan Filip Dolata w rozmowie ze mną powiedział,że spodziewa się aktów notarialnych w październiku.Mogłoby być szybciej,ale cóż,chyba nie mamy na to wpływu. Chciałabym poruszyć jedną sprawę,a raczej dać temat do przemyśleń, czy nie chcielibyście ogrodzić naszych bloków płotem? W ogóle trzeba przemyśleć jak ma działać monitoring,czy można go jakoś rozszerzyć, to,że jest monitorowana tylko hala chyba nie rozwiązuje problemu. Do tej pory o tym nie myślałam,ale jak ostatnio w godzinach popołudniowych natknęłam się na dwóch podejrzanie wyglądających chłopców w wieku 15-17 lat,z zapałkami (!) i papierosami w mojej klatce na parterze,którzy nie potrafili powiedzieć co tam robią,to zaczęłam o tym myśleć poważniej. Nasze mieszkania praktycznie stoją otworem,do klatki może wejść każdy.I nie powiem,żeby mi się to podobało. Mieszkałam 7 lat na zamkniętym,chronionym osiedlu, komfort poruszania się po posesji był bardzo duży.Aczkolwiek ochrona naszych budynków byłaby pewnie utrudniona ze względu na ilość wejść,to płot może częściowo odstraszyłby podejrzane jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 14.09.08, 18:32 Nie wiem, ilu z nas zagląda na stare lokalizacje...wygląda jak wypowiedz sponsorowana, ale moze jest w tym sens:) i oby! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=441&w=82255704&a=84637433 /amkr Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 22.09.08, 14:47 Witam. Troche mnie nie bylo:)! No i ok ale kiedy my mamy pierwsze zebranie? Kiedyś p. Liliana wspominała o początku września a mamy końcówkę! Ktoś się orientuje? Z innej beczki! Robi się ładnie wkoło bloków! Jutro będe dzwonił do ZDM czy ruszą z drogą przed zimą bo mam poważne obawy że będziemy mieli całą zimę błocko! Napisze! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet awaria ogrzewania.... 22.09.08, 22:13 Robi się ładnie,owszem. Robi się też... awaryjnie. Poza wspomnianą w innym wątku awaryjną windą w klatce C dzisiaj w tej samej klatce nie mamy ogrzewania. Przy windzie na poziomie -1 napotkalismy dzisiaj na mokrą ścianę (od sufitu) i sporą kałużę. Ciekawe,czy to wina któregoś z mieszkańców czy raczej wykonawcy budynku-PWD (bardziej prawdopodobne).Szkoda,ze nikt nie wywiesił na tablicy informacji, kiedy ogrzewanie zostanie ponownie włączone. A może ktoś coś o tym wie?Rano zadzwonię do ADM. A o zebraniu na razie nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: awaria ogrzewania.... 22.09.08, 23:07 niestety ogrzewanie nie dziala w obu budynkach...to nie tylko przypadlosc klatki C. Nawet jak ogrzewanie dzialalo to tak na pol gwizdka - letnie kaloryfery - u Was tez tak bylo? Ciezko mi dogrzac mieszkanie bo brak sasiadow jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet Re: awaria ogrzewania.... 23.09.08, 07:43 Tak,u nas tak samo.Kaloryfery były letnie (odpowietrzyliśmy je dwa razy,pewnie kolejne będą potrzebne). Teraz trzeba poczekać aż włączą ogrzewanie,wtedy się skonsultujemy,czy ktoś ma maksymalnie ciepłe. Pranie w mieszkaniu schnie mi 3 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
basia_kazmierczak Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 15.10.08, 23:13 Witam, niedawno (2 tygodnie temu) nabyłam mieszkanie na Smardzewskiej (22). Chciałam sie dowiedzieć czy spotkanie z Panią Lilianą (ADM) już się odbyło i czy udało się coś na nim wyjaśnić. Ustalony czynsz uważam także za zbyt wysoki i zamierzam walczyć o jego obniżenie (prawie 400PLN za 67m2 ???) Uprzejmie proszę o krótki skrót spotkania :) A jeśli się jeszcze nie odbyło, to może sami ustalmy jakiś termin, zaprośmy na spotkanie P. Lilianę i przedstawmy jej symulacje opłat u innych administratorów... Serdecznie pozdrawiam, Basia K. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: czynsz, zarządzanie przez ADM 16.10.08, 08:31 Witamy nową sąsiadkę! Na marginesie muszę znowu wywiesić info o forum na klatkach! Zebrania jeszcze nie było!!! Pierwotny termin, wskazywany przez ADM, to koniec września, a obecnie koniec października, ale bez konkretnych dat narazie. Co do Twojej propozycji to myśle że do czasu ustanowienia wspólnoty nie ma co się spieszyć z wyznaczaniem terminu z naszej strony bo i tak, jako indywidualni lokatorzy, nie jestesmy partnerem do rozmowy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
queenet znikające kartki 16.10.08, 13:05 mkrol282 można do Ciebie napisać na e-mail gazety? Chciałabym dostać elektronicznie treść tego ogłoszenia które wywiesiłeś. W mojej i sąsiedniej klatce też już zostało zdjęte. Będę je regularnie wywieszać,jeśli zniknie.Poza tym,ponieważ wiele osób nie czyta informacji na tablicach-można wrzucić krótką informację do skrzynek. W sumie...treść możesz też wstawić w tym wątku.Będzie zawsze dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: znikające kartki 21.10.08, 08:06 Queenet kartki nowe rozwiesiłem w sobotę! Odezwij się na mkrol2@interia.pl to w zwrotnej wiadomości podeśle Tobie elektroniczną wersję ogłoszeń o forum! Koniec miesiąca się zbliża, a o zebraniu cisza:/! Myśle, że to nie stoi na przeszkodzie zwołania zebrania przez Nas samych! Halę mamy duża, a i lokatorów przybywa, więc można się powoli organizować! Zresztą uważam, że takie zebranie przed oficjalną rozmową z ADM to dobry pomysł, bo można zebrać wnioski i skargi i na zebraniu przedstawić już konkretne postulaty! Wiem poprostu jaki panuje chaos na zebraniach z zarządcą, jeżeli wcześniej mieszkańcy nic nie postanowili wspólnie!!! Czekam na odzew w tej sprawie i Wasze propozycje! Odpowiedz Link Zgłoś
queenet Re: znikające kartki 21.10.08, 09:43 Odezwałam się :) Co do zebrania,jak ludzie przyjdą na nasze,to potem mogą nie chcieć przyjść na to właściwe,z ADM ("bo przecież wiadomo,co trzeba powiedzieć i przedstawiciele powiedzą to co uzgodniliśmy,więc po co iść"). A na pierwszym lepiej niech będzie nas dużo. Pan Filip z PWD powiedział,że spotkanie ma być tuż po wystawieniu dużego, zbiorczego aktu notarialnego.Może uda się w przeciągu miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Zebranie 21.10.08, 11:14 Po raz pierwszy się z Toba nie zgodzę:)! Na pierwsze zebranie z ADM myśle, że przyjdą wszyscy, a już napewno Ci którzy na chwilę obecną mieszkają na Smardzewskiej. To na naszym "społecznym" zebraniu może być problem z frekfencją, ale jakieś ramowe postulaty można by opracować, a na ogólnym poddać je pod rozwagę ogółowi i przedstawić zarządcy. Myśle że każdy z nas brał udział w zebraniach z zarządcą i wie jak to wygląda - szczególnie pierwsze zebranie! Czekamy droga sąsiadko na opinie innych! Co do zebrania po akcie!! W PWD i ADM wreszcie przeczytali ust. o wspólnotach?? Od początku trąbie, że wspólnota zgodnie z przedmiotową ust. moze być ustalona dopiero po przeniesieniu własnosci i najczęściej robi się to właśnie w akcie notarialnym przenoszącą własność! Odpowiedz Link Zgłoś