Dodaj do ulubionych

Od soboty Most Królowej Jadwigi bez tramwajów

29.07.08, 14:56
Jezdze 12tka do pracy (sobieskiego-stomil) Mam wykupiona liniowke
Czy nadal musze poruszac sie na tej samej trasie??? Czy moge
spokojnie jechac 12 (choc troszke inna drogą)? Kupowalam liniowke z
mysla o jednym srodku komunikacji, a teraz bede musiala jechac
pestka sobieskiego-pks, potem przeskoczyc na autobus pks-rondo
rataje, i znow do tramwaju rondo rataje-stomil??? Wiecie moze jak to
wyglada? Wsumie to dobry pomysl na jakies uzupelnienie (artukulu) bo
zakladam ze nikt z poznaniakow nie oreintuje sie w tego typu
przepisach....
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Od soboty Most Królowej Jadwigi bez tramwajów IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 15:00
      Zawsze przy objazdach liniówki zachowują ważność na trasie objazdowej
      • Gość: polo Re: Od soboty Most Królowej Jadwigi bez tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:18
        Spokojnie jeździj sobie "12" bo przystanek początkowy i końcowy masz taki sam podczas objazdu jak i nie.
    • Gość: ae Trasa autobusy zastepczego IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 19:21
      ,,Zamiast tramwajów pojada zastępcze autobusy. Będą kursować na trasie Rondo Rataje - most Królowej Jadwigi - AWF - Kazimierza Wielkiego - Most Św. Rocha - Jana Pawła II - Rondo Rataje."

Jak dla mnie autobus zastępczy powinien jechać inaczej: Rondo Rataje - Most Królowej Jadwigi - Królowej Jadwigi - PÓŁWIEJSKA - KRAKOWSKA - Kazimierza Wielkiego - Most Św. Rocha - Jana Pawła II - Rondo Rataje.

A teraz argumentacja tej trasy:
      MPK nie pomyślało o osobach robiących zakupy w STARYM BROWARZE....
      Trasa zaproponowana przez MPK odbiera połączenie między STARYM BROWAREM a Rondem Rataje.

Wiem, wiem, ze w godzinach szczytu, autobus na ul. Królowej Jadwigi będzie stał w korku +/- 5 min, ale jak inaczej zapewnić połączenie: Stary Browar - Rondo Rataje.

A i jeszcze jedno... A przystanek (autobusowy) tymczasowy dla osób robiące zakupy w starym browarze powinien znajdować się na ulicy Półwiejskiej....
      • Gość: H92x Re: Trasa autobusy zastepczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 17:58
        No, to by była myśl, ale wątpliwe, by MPK zmieniło jeszcze decyzję, zwłaszcza,
        że objazdy potrwają tylko 4 tygodnie.
      • Gość: Ja Re: Trasa autobusy zastepczego IP: *.icpnet.pl 07.08.08, 16:10
        Ja zrobilbym jeszcze inaczej :)

Rondo Rataje - Most Królowej Jadwigi - Królowej Jadwigi -
        PÓŁWIEJSKA - KRAKOWSKA - Królowej Jadwigi- Most Królowej Jadwigi -
        Rondo Rataje. Przystanek tymczasowy na ul Krakowskiej za krzyzowka z
        Polwiejska.

Nie ma problemu jesli chodzi o korki na moscie - 74 daje rade :) -
        jezdze nim codziennie i to nie jest specjalnie klopotliwy odcinek :)
    • Gość: a. Od soboty Most Królowej Jadwigi bez tramwajów IP: *.eranet.pl 29.07.08, 19:24
      Dla mnie to by się przydało przez cały rok coś, co będzie jeździło ze śródki
      przez most Rocha, a nie tylko na czas remontu...
      • Gość: H92x Re: Od soboty Most Królowej Jadwigi bez tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 18:01
        Przydałoby się, ale jest z tym spory problem - w wersji tras w momencie remontu
        skrzyżowania nie było takiej relacji i niestety jakiś idiota nie zrobił
        przystanku dla takiej relacji. MPK problem zobaczyło dopiero w momencie, gdy
        skrzyżowanie było gotowe...
    • Gość: Przemo Re: Od soboty Most Królowej Jadwigi bez tramwajów IP: *.novol.pl 30.07.08, 12:05
      Mozesz spokojnie
    • Gość: ae ach... te MPK IP: *.icpnet.pl 30.07.08, 18:47
      Z przykrością muszę stwierdzić, że MPK nie pomyślało w sprawie tras objazdowych i autobusu zastępczego.

MPK, nie pomyślało w żaden sposób o osobach robiące zakupy w Starym Browarze na deptaku.

MPK, odbierając aż na miesiąc tramwaje jadące w kierunku PKS, nie za bardzo pomyślało o tym, jak zapewnić płyny dojazd z starego browaru w kierunku PKS-Most Dworcowy....

Daje nam linie nr 3, która jeździ co 24 w dni robocze miedzy 5 a 19. Jeśli MPK, myśli ze jeden tramwaj z rzadszą częstotliwością zamiast dwóch tramwaji (6 i 12) da rade obsłużyć, to jest w wielkim błędzie.

Proponuję, aby 12 jeździła następująco:
      OS. JANA III SOBIESKIEGO – Trasa PST – Roosevelta – most Dworcowy – KRÓLOWEJ JADWIGI (do przystanku Półwiejska)- GÓRNA WILDA – 28 Czerwca 1956 r. – Hetmańska – rondo Starołęka – Starołęcka –STAROŁĘKA

A przystanek Półwiejska dla tej linii znajdowałby się za skrzyżowaniem ulicy Półwiejskiej i Górnej Wildy.

W ten sposób dałoby rozładować ruch pasażerów w okolicach przystanku Półwiejska
      • Gość: p.d. Re: ach... TO MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 19:04
        Nie "te MPK" tylko "to MPK". Naucz się pisać.

Poza tym zostaje linia 11 w stronę Półwiejskiej, a z powortem do most Dworcowego będzie jeździć linia 3. Druga sprawa, że linia 3 nie będzie robić za dwie linie (6 i 12), tylko za trzy (6,11 i 12). Skoro nie wiesz, ile linii tam jeździ to się nie wypowiadaj.
        Skierowanie linii 12 dalej może i byłoby dobre, aczkolwiek trudne organizacyjnie.
        Btw. jak zbudujesz pętlę przy AWfie to MPK załatwi dobry dojazd. Jak to ma niby zrobić teraz? Tramwaje w powietrzu zawrócą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka