Dodaj do ulubionych

Strefa Ograniczonego Postoju

IP: *.cgm.cnrs-gif.fr 22.02.01, 09:25
No coz.. Sam mialem (nie)przyjemnosc dochodzenia swoich praw w Strefie Ogrniczonego Postoju - kiedy kupilem samochod na raty i moj problem polegal na tym, ze chcialem wykupic identyfikator mieszkanca. Dobrze, wraz z nowym regulaminem ten problem zostal rozwiazay. Jednak przygladajac sie dzialaniu SOP w Poznaniu robi mi sie przykro, ze mieszkam w takim miescie (i Panstwie) gdzie administracja probuje wyciagnac od obywatela maksymalnie tyle, ile jest on w stanie wytrzymac. Coz nie wiem dlaczego Polacy musza tak postepowac (sam tez jestem Polakiem), ale wyglada znow na to, ze bierze sie pieniadze nic nie dajac w zamian. O prakometrach slyszalem juz bardzo dawno i juz bardzo dawno mialy stac na ulicach. Nie wspominajac juz o tych wielkich podziemnych parkingach. Mysle, ze przez te lata dzialania SOP uzbieraly sie fundusze na te cele. A my ciagle slyszymy, ze bedzie kolejny przetarg, ze nie ma funduszy,ze trzeba podniesc oplaty, itd. Ja moge placic, ale pod warunkiem, ze cos dostane w zamian i bardzo bym sie cieszyl, ze moje miasto sie rozwija. A tutaj jednak widze "bande", ktora tylko bierze pieniadze. Przykro mi, ale ja w takim kraju nie chce zyc, dlatego zamierzam wyjechac i zapewniam, ze tak zrobilo (robi) wiele moich kolegow po ukonczeniu studiow - nie dlatego, ze nie ma tutaj pracy - tylko dlatego, ze obywatel nadal jest traktowany jak intruz, ktory tylko przeszkadza. Szkoda, ze niektorym tak trudno to zrozumiec.
A swoja droga kiedy sadzilem ze Poznan to preznie rozwiajace sie miasto - teraz zmienilem zdanie, porownujac chocby to co dzieje sie we Wroclawiu, Szczecinie...
Obserwuj wątek
    • jlesiecki Re: Strefa Ograniczonego Postoju 22.02.01, 11:38
      Nie myśl, że taki jest tylko Poznań.
      Wrocław to również siedlisko skorumpowanych i szydzących władz "miasta"(do miasta pododny jest tylko rynek i część południowych dzielnic).
      • Gość: PiotrW Korupcja i centralizacja IP: *.cgm.cnrs-gif.fr 23.02.01, 10:30
        Moze i we Wroclawiu administracja jest skorumpowana. Zreszta chyba nie ma takiego miejsca w Polsce, gdzieby nie byla. Wiem doskonale, ze aby cos zalatwic trzeba zaplacic niestety inaczej NIC nie mozna zalatwic. Ale przynajmniej widac, ze we Wroclawiu cos sie dzieje byc moze po powodzi miasto przynajmniej wizualnie zaczelo sie zmieniac. A w Poznaniu stagnacja. Prawda jest taka, ze wszystkie powazne instytucje mieszcza sie w Warszawie, ostatnio nawet sztandarowy dla Poznania tygodnik "Wprost" przeniosl sie do Warszawy. Mnie to troche dziwi bo tyle mowi sie o decentralizacji panstwa. A w rzeczywistosci jest wrecz przeciwnie. Ja sobie zartuje: "Przeniesmy cala Polske do Warszawy"!
        Ciekawe bo np niemcy sobie daja rade w zdecentralizowanym Panstwie - podobnie francuzi, a nam jakos to ciezko przychodzi. I co jest jeszcze bardziej przykre - potwierdzaja sie powiedzenia o polakach: "Gdzie dwoch polakow tam trzy partie" (ostatnio bardzo aktualne). albo, ze potrafimy sie zjednoczyc tylko w obliczu zagrozenia z zewnatrz - historia pokazuje, ze tak bylo i tak jest ciagle. Czasem mysle, ze za czasow socrealizmu, gdy wrogiem byl system - latwiej nam sie dochodzilo do konsensusu.
      • Gość: kuba Re: Strefa Ograniczonego Postoju IP: *.ab-byd.edu.pl 26.02.01, 16:45
        macie wszyscy diabelan racje
        ale coz taki jest system
        polecam 1984r. orwella- ta ksiazka wszystko tlumaczy...
    • Gość: jerzy Re: Strefa Ograniczonego Postoju IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.02.01, 20:33
      Okazuje się że Strefa bezprawnie pobrała , czyli po prostu mówiąc okradła, od 400 osób po 4 złote. Pierwszy odruch po ujawnieniu faktów to oczwiście matactwo i deklaracja , że pieniędzy nie zwróci. Następni pod naciskiem opini publicznej godzi się jednak pieniądze oddać. Ale oddać w taki sposób aby poszkodowanych upokorzyć. Mają one się osobiście zgłosić do kasy Strefy i odebrać pieniądze. Ale kto będzie tracił czas i pieniądze na dojazd do kasy. Przecież to będzie więcej kosztowało niz 4 złote.
      W tej sytuacji nasuwają sie proste pytania:
      1) Co powinien zrobić prezydent miasta?
      2) Jak będą w najblizszych wyborach głosować poszkodowani?.
    • Gość: Tusio Re: Strefa Ograniczonego Postoju IP: *.domdata.com 27.02.01, 18:53
      Po całym dniu jeżdżenia po mieście, dotarłem na Plac Kolegiacki, gdzie skończyły mi się karty kupione rano ( 10 * 1/2h). Widząc takiego pingwina w głupiej czapce zapytałem go wysiadając z auta - czy mogę u niego kupić kartę. "Oczywiście że nie" - padła odpowiedź. Zapytałem się hama grzecznie o miejsce gdzie najbliżej mógłbym takiego zakupu dokonać. Wskazał mi kiosk - do którego się udałem. Kupiłem i wróciłem aby wypełnic. Wypełniłem i wsadzając tą parszywą kartkę za szybę zauważyłem że za wycieraczką Pasażera mam od tego frajera prezent - mandat za nieopłacony postój. Dostałem szłu. W ciągu kolejnych 12 miesięcy dostałem 25 takich kartek - zawsze dotąd płaciłem. Teraz też zacznę, bo przysłali mi wezwanie do zapłaty 1,250 zł + odsetki. Wezwanie obejmuje okres 01,02,2000 - 31,12,2000. Jak nie zapłacę, to przybłąka się komornik. ...... a karty(25sztuk) kosztowały by ok 30zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka