Dodaj do ulubionych

co daje legitymacja studencka?

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 31.10.03, 00:21
Teraz mi zaczelo przychodzic do glowy pare rzeczy. Nie jest to do konca
zwiazane z Poznaniem, a ze Swarzedzem, a tu jest wiecej forumowiczow a i
redakacja chyba czesciej zaglada. W legitce mam napisane jak byk, ze 50% ulgi
na przejazd miejskim transportem zbiorowym. Czyli, jak np na linie nocna
komunikacji miejskiej Swarzedz musze kupowac bilet za 6 zl, na ktory nie ma
znizek, to jest to niezgodne z prawem? Czy jesli jest bilet miesieczny+nocny,
ale tylko w wersji bez ulg, to jest to rowniez niezgodne z prawem? Wreszcie,
czy jesli bilet do poruszania sie po gminie wystepuje tylko w wersji 1,50 -
niezaleznie od uprawnien do znizek czy nie - jest to zgodne z prawem?
Obserwuj wątek
    • Gość: hy Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.icpnet.pl 31.10.03, 07:48
      Pieprz sie z tym prawem
      Prawo odstaje tak od rzeczywistosci
      jak motyka od oka
    • yashoo Re: co daje legitymacja studencka? 31.10.03, 08:04
      Gość portalu: dr huckenbush napisał(a):

(...) W legitce mam napisane jak byk, ze 50% ulgi na przejazd miejskim
      transportem zbiorowym. Czyli, jak np na linie noc nakomunikacji miejskiej
      Swarzedz musze kupowac bilet za 6 zl, na ktory nie maznizek, to jest to
      niezgodne z prawem?

Bo druczki legitymacji studenckich pochodzą ze starych czasów, kiedy ulga 50%
      na komunikację miejską była ulgą ustawową. Czasy się zmieniły i już tak nie
      jest. Organizowanie komunikacji zbiorwej należy do kompetencji samorządu
      terytorialnego (określone chyba w art 7 - ustawy o samorządze gminnym jako
      jedno z zadań własnych gminy; analogicznie w ustawach o samorządzie powiatu i
      województwa...) A zatem ulgi w komunikacjach miejskich ustalane są przez radę
      miasta/gminy. Wychodzi na to, że Swarzędzu radni ustalili, że ulgi obowiązują
      tylko w komunikacji dziennej - i nic nie poradzisz (ewentualnie zgłoś ten
      problem swojemu radnemu...). Proponuję zajrzeć do uchwały rady miejskiej pt.
      regulamin przewozów - powinno być dokładnie wymienione kogo dotyczą ulgi.
    • magda_s4 Mnie daje tylko stres :| 31.10.03, 09:34
      W mojej legitymacji bardzo niewyraźnie jest napisany rok urodzenia (wynika z
      niego, że mam 33 lata) i kiedy jadę pociągiem, każdy konduktor sugeruje mi
      dopłatę :-(
      • Gość: witold Re: Mnie daje tylko stres :| IP: *.icpnet.pl 01.11.03, 15:26
        A ile masz lat naprawde ?:P
    • Gość: VIPunia - Iwona Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 12:44
      Widzisz wtedy kiedy była afera z obniżaniem zniżek dla studentów i uczniów
      (!!!... tak tak dla nich też) udało się nam tj. działaczom studenckim
      wynegocjowac chociaż to, że legitymacje nie będą zmieniane tzn.
      będą "wychodziły z użycia naturalnie"... do dziś pamiętam słowa Minister
      Łybackiej. Pomysły są jednak trochę inne...

Więc mam prośbę do Ciebie ... zanim zaczniesz siać ferment radzę zapoznać się
      z obowiązującym prawem. Zmieniono usprawnienia studentów, kompetencje dot.
      ustalania zniżek na transport miejski są obecnie w gestii samorządów i tu
      chwała (!) władzom Poznania, że rozumieją problem i płacimy 50%, ale już w
      innych miastach, w PKS'ach i innych firmach jest inaczej...

Druk legitymacji został, a mieli wprowadzać nowy dla tych co po zmianie
      przepisów będą dostawac nowe legitymacje. Tego oczywiście nie zrobiono, a
      teraz na "hura" chcą zmieniać - ot kolejna kasa do budżetu :P
      • Gość: dr huckenbush Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 01.11.03, 13:21
        Ale widzisz - to jest polska paranoja. Oni powinni te legitki dawno wymienic i
        to na swoj koszt. Bo sory, ale skoro na tym mam pieczatki urzedowe, to powinno
        sie to traktowac jak dokument urzedowy. Wiec skoro mam na tym napisane, ze 50%
        znizek na komunikacje - to tak powinno byc. Jak mam napisane 50% znizek na PKP -
        to powinno byc 50, a nie 37. Skoro rzad zamierza okradac uczciwych ludzi
        zmieniajac ustawy na strasznie dla nich niekorzystne, to powinien w pelni
        poniesc konsekwencje, czyli wymienic druczki, bo to jest chore, ze co innego
        jest napisane na legitymacji, a co innego jest naprawde...
        • Gość: VIPunia - Iwona Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 14:04
          a gdzie byłeś jak protestowaliśmy?
    • Gość: VIPunia - Iwona Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 12:45
      btw. odpowiadając na główne pytanie z tematu wspomnę, że daje chociażby to, że
      dostajesz dodatkowo książeczkę zdrowia ...i jesteś leczony za "friko" :P
      • Gość: dr huckenbush Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 01.11.03, 13:22
        Ksiazeczki zdrowia nie dostaje - moja uczelnia wycofala takie cos. Wiech chyba
        jedyny zysk to tansze piwo w knajpach.
        • Gość: VIPunia - Iwona Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 14:04
          Gość portalu: dr huckenbush napisał(a):

> Ksiazeczki zdrowia nie dostaje - moja uczelnia wycofala takie cos. Wiech
          chyba
          > jedyny zysk to tansze piwo w knajpach.

książeczki zdrowia nie są już obowiązkowe... :)
    • Gość: couleur3 Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 14:31
      Biorąc pod uwagę, jakie zniszczenia powodują młodzi ludzie jeżdżący ze zniżkami
      w środkach komunikacji miejskiej, powinni oni płacić 200% ceny albo nawet więcej.
      • Gość: dr huckenbush Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 01.11.03, 15:48
        Zniszczenia powoduje menelstwo w wieku 13-19 lat, ktore ze spoleczenstwa powinno
        zostac usuniete.
        • Gość: gosc Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.elisa.omakaista.fi 01.11.03, 16:53
          czyli nie 12,5 i nie powyzej 20 lat... uff... masz racje - zamknac wszystkich
          w przedziale wieku 13-19... Moze tez to prawo powinno dzialac wstecz? :-)
          To troche przypomina tych wszystkich zagorzalych zwolennikow platnych studiow
          wyksztalconych za friko przez "komune"... "Ja w ich wieku to sie tak nie
          zachowywalem". Ciekawe jak wiec szokowales swoich rodzicow - czy moze byles
          taki sam jak oni?..
          Zreszta studenci czesto wolaja o zniesienie opiekunczej roli panstwa
          (pieprzony socjalizm), ale znizki chcieliby zachowac... No coz, ucza
          materialu, ale nie myslenia...
          • anka9009 Re: co daje legitymacja studencka? 01.11.03, 20:06
            ja mam 16 lat (jeszcze, ale tylko do jutra niestety) i nie niszcze niczego, ja
            was chyba nie do końca rozumiem, ale co tam, młoda jestem
            • Gość: gosc Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.elisa.omakaista.fi 01.11.03, 20:11
              a wiec wg teoryji dr huckenbusha, powinnas byc usunieta z cywilizowanego
              spoleczenstwa, prewencyjnie :-).
            • camouflage Re: co daje legitymacja studencka? 02.11.03, 03:14
              anka9009 napisała:

> ja mam 16 lat (jeszcze, ale tylko do jutra niestety) i nie niszcze niczego, ja
              > was chyba nie do końca rozumiem, ale co tam, młoda jestem
              No i nie niszcz dalej, a jak możesz to wpłyń na swoich rówieśników by tego też
              nie cznili. Taki tramwaj Combino kosztuje kilka milionów euro za sztukę i rzadko
              która część do niego jest tańsza niż 1000 zł. 95 % zniszczeń to czysty wandalizm
              , a nie wpływ jakichś innych czynników. Jeden młodociany wandal potrafi narobić
              szkód wartych więcej niż wszystkie (zniżkowe) sieciówki jakie wykupił w swoim
              życiu. Na to muszą łożyć później wszyscy , nawet ci , którzy nigdy nie jeżdżą
              tramwajem czy autobusem.
            • camouflage wszystkiego najlepszego z okazji urodziń !!! 02.11.03, 03:16
              anka9009 napisała:

> ja mam 16 lat (jeszcze, ale tylko do jutra niestety)
              • Gość: camouflage Re: wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!! IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 03:18
                Miało być : urodzin , oczywiście.
              • anka9009 Re: wszystkiego najlepszego z okazji urodziń !!! 02.11.03, 12:07
                dzieki czuje sie ten uplywajacy czas. jako leciwa kobieta i rozumiejaca juz was
                sprobuje wplynac na moich niepelnosprytnych wczorajszych rowiesnikow.
            • Gość: LC wszystkiego najlepszego z okazji 17-ych urodzin IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 10:40
              • anka9009 Re: wszystkiego najlepszego z okazji 17-ych urodz 02.11.03, 12:34
                to jest straszne za rok nie bede mogla nielegalnie kupic piwa, jedyne co mi
                pozostanie, to nielegalnie wypis...
                • Gość: michal Re: wszystkiego najlepszego z okazji 17-ych urodzi IP: *.piastlan.net / *.piastlan.net 02.11.03, 12:52
                  co mi tak przylacze sie do zyczen :) wszystkiego naj... :)))

pozdrawiam michal
            • redakcja Sto lat! 03.11.03, 10:17
              pozdrawiam w imieniu całej redakcji
              Błażej Wandtke
            • Gość: dr huckenbush Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.cs.put.poznan.pl 03.11.03, 12:03
              Ze smutkiem stwierdzam, ze coraz mniej jest takich osob. Co rusz widze na
              osiedlach, na przystankach nastoletnie menelstwo ktore jedyne co potrafi robic
              to pic, cpac, palic, niszczyc mienie naszego miasta, okradac staruszki, napadac
              na slabszych. Na zniszczenia spowodowane przez tych skur***li miasto wydaje
              wielokrotnie wiecej niz na wszystkie ulgowe bilety razem wziete. Dlatego
              uwazam, ze jak kogos sie raz zlapie na bazgroleiu w tramwaju - wpier***ic mu,
              to moze bedzie mial nauczke - bez sadu, bez lawy przysieglych :P
              • yashoo Re: co daje legitymacja studencka? 03.11.03, 12:09
                Sugerujesz żeby pręgierz znowu zaczął funkcjonować tak jak kiedyś??
                • Gość: dr huckenbush Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.11.03, 22:39
                  A wiesz, ze to calkiem fajny pomysl? Wku***a mnie to, ze nie mamy nowych
                  tramwajow, autobusow, tras tramwajowych, porzadnych ulic, bo miasto wydaje
                  pieniadze na naprawy tego, co debile zniszcza albo na monitoring, zeby tym
                  wrednym matko***com utrudnic zycie. To jest chore! Czy nie ma innych potrzeb?
                  Przez takich chwastow nie ma kasy na inne, jakze wazne cele. I mam dosyc tego,
                  ze czlowiek sie boi isc noca po Poznaniu jak widzi grupke takich sku***eli
                  krecacych sie po ulicach.
              • Gość: gosc Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.wise.edt.ericsson.se 03.11.03, 12:22
                > Dlatego
                > uwazam, ze jak kogos sie raz zlapie na bazgroleiu w tramwaju - wpier***ic mu,
                > to moze bedzie mial nauczke - bez sadu, bez lawy przysieglych :P

a najlepiej chodzic w grupach pietnastoosobowych (huckenbush jungen) i dawac
                wpierdol wszystkim nastolatkom (w przedziale 13-19 oczywiscie), w czynie
                spolecznym, w duchu katolizmu i porzadku spolecznego - jesli rodzice nie daja
                rady bic szczeniaka w domu, to trzeba im w tym pomoc. To ich nauczy moresu i
                powazania starszych i ich pracy, a szczegolnie srodkow komunikacji
                niewerbalnej, w tym miejskiej.
                Masz jakis kompleks wyniesiony z czasow swojej niedalekiej mlodosci? Ktos Cie
                nie bil i chcesz, aby innych ta niedogodnosc ominela?
                A jak im sie wpierdoli prewencyjnie czy tez przylapanych na "bazgroleniu", to
                co w sytuacji, gdy mu sie cos uszkodzi - koszty spoleczne beda mniejsze? Sam
                oddasz sie w rece sprawiedliwosci za czyis uszczerbek na zdrowiu i bedziesz
                placil mu rente i odszkodowanie? Jak sie krzyczy "a", to warto pomyslec o
                reszcie alfabetu...
                • Gość: dr huckenbush Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 03.11.03, 22:37
                  Niestety, mamy chora sluzbe zdrowia. Powinien zlamany ch** sam placic za siebie.
                  Sorry, ale dla takich bezmozgow nie mam litosci. Jak majac 14 lat nieszczy
                  tramwaje, przystanki, mury, domofony, nie wiem co jeszcze, to co on bedzie robil
                  za 10, 20 lat? Bedzie nagle porzadnym obywatelem? Jesli mu ktos za wczasu
                  "wyjasni" jak nalezy zyc w spoleczenstwie, to moze i beda z niego ludzie. Z gory
                  zaznaczam, ze jestem przeciwnikiem komuny - ale jedna rzecz byla wowczas dobra.
                  Milicji sie ludzie bali. I nie niszczyli tak wspolnego mienia, bo wiedzieli, ze
                  za takie cos to z sina dupa wyjda z komisariatu, a i rodzice jeszcze poprawia. A
                  teraz co jest? Zobacz dokola siebie.
                  • Gość: gosc Re: co daje legitymacja studencka? IP: *.wise.edt.ericsson.se 04.11.03, 07:25
                    Pomijajac kwestie chorej sluzby zdrowia, gdzie pacjent placi za siebie -
                    rozumiem, ze dotyczy to tez studentow? I np. ofiar wypadkow i dajmy na to
                    gwaltow? Czy proponujesz "dobrowolne" ubezpieczenie dla wszystkich? Ale u
                    prywatnych firm, bron boze ZUS? Niewazne...
                    Co do niszczycielskiej sily mlodziezy - przyklad idzie od gory, to raz. Ktos
                    ich wychowal, tak samo jak ich wychowankow - nie wiem ile masz lat, ale z tego
                    wynika, ze albo powinno Ci sie przetrzepac skore albo powinnienes czuc sie
                    winnym :-).
                    Po drugie: nie czytalem jeszcze opracowania, z ktorego by wynikalo bezposrednie
                    polaczenie pomiedzy spuchnietym tylkiem i porzadnym zachowaniem - mnie nie bito
                    i raczej niczego nie demoluje, ale moze wyjatek potwierdza regule.
                    Po trzecie masz racje - za komuny bylo lepiej. Jedni powiedza, ze za ustroju -
                    praca dla wszystkich, opieka zdrowotna - tylko byla cenzura i monopol na
                    wladze - teraz nie ma cenzury (ale tylko politycznej - o czarnej mafii i np.
                    oceny Bliskiego Wschodu od strony arabskiej nadal cicho) i jest pluralizm -
                    zobacz jacy idioci rzadza; inni powiedza, ze to byly inne czasy i inni ludzie -
                    dowod na ewolucje? :-).
                    Moim zdaniem, zawsze "mlodzi" szokuja starszych. Najczesciej jednak agresja u
                    starszych wynika z krotkiej pamieci - nigdy nie robiles niczego na przekor?
                    Nigdy niczego nie zniszczyles? Czy jest to tak samo jak w przypadku biletow MPK
                    i cudzej wlasnosci intelektualnej? :-)
                    Masz racje, ze zniszczenia jest duzo dookola, ale nie sadze, zeby winni byli
                    tylko bezposredni sprawcy - aczkolwiek jest to bardzo wygodna teza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka