Dodaj do ulubionych

Dla dzieci: zamknięte

30.12.08, 23:36
Nóż mi się w kieszeni otwiera na tych urzędasów, którzy bezdusznie
podejmują takie decyzje. Za to na jakieś Euro 2012 i stadiony dla
wulgarnych i agresywnych kiboli to są miliony... Słów brak!
Wielki szacunek za to dla tych młodych ludzi, którzy rozumieją co to
bieda i brak prawdziwego domu. Powinni dostać dobre pensje i
wsparcie, żeby mogli spokojnie pracować.
Obserwuj wątek
    • pawelpiwowarczyk Re: Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 00:18
      Mieszkam na Świerczewie. Rzeczywiście, wielu - ba - większość znajomych z podstawówki, pochodzących "z baraków" została w nich. Nie wszyscy. Część przeniosła się na Młyńską. A nie byli to idioci, moczymordy czy rzezimieszki. Przeciętniacy, których "wiatr środowiska" zaprowadził tam, gdzie są teraz. Byt określa świadomość? Jak cholera.
      Pajacyki nie rozumieją, że milion na prewencję teraz, zwróci się po dziesięciokroć za lat kilka?
      Ostatnio widziałem oba pajacyki na Malcie. Biegali. Wszak Poznań sportem stoi. Z boku spokojnie czekało sobie czarne Volvo z kierowcą. Byt określa świadomość? Jak cholera.
      Panie Prezydencie, nie znajdzie się jeszcze jakiś milion na stadion? Poznań sportem stoi.

Szkoda.
      • Gość: t.~ Świetlica na Świerczewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 10:49
        Tak, tylko nie wiem czy wiesz, ale Nibylandia jest prowadzona przez
        członków sekty Moona, i obok organizowania czasu wolnego, idzie w
        parze robienie wody z mózgu. Dzieci nadal nie chodzą szkoły,
        przyjmowani do świetlicy są na zasadzie selekcji, a dorośli nigdy nie
        są wpuszczani do budynku... Tak wygląda Nibylandia.
        • Gość: D.S. Re: Świetlica na Świerczewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 01:33
          Mam pytanie do osoby, która napisała powyższy komentarz.

Czy nie uważa Pan, że pisanie takich wyssanych z palca nonsensów, może źle
          wpłynąć na opinię "Nibylandii" i tym samym dotknąć bezpośrednio Dzieci, którym
          wolontariusze "Nibylandii" pomagają? Mieszkam na Świerczewie i mam kontakt z
          pracownikami i wolontariuszami świetlicy. Oczywiście to co Pan napisał jest
          nieprawdą.

Jeśli podaje Pan takie informacje, bardzo proszę, aby podał Pan swoje imię i
          nazwisko oraz źródła skąd posiada Pan takie informacje. Wszystko można
          skonfrontować.

Wydaje mi się, że korzysta Pan z forum zbyt bezkarnie.

Pozdrawiam!
          D.S.
        • Gość: gość Re: Świetlica na Świerczewie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 20:41
          Witam serdecznie.Jestem założycielką Nibylandii i serdecznie
          zapraszam na spotkanie. Jestem na 100% pewna że nigdy Pan czy Pani
          nie próbowaliście wejść do świetlicy, bo takich wypowiedzi nie
          trzeba by było czytać. Dzieci są przysyłane do świetlicy przez
          pedagoga SP.79 i w latach poprzednich przez MOPR i faktycznie tak na
          to patrząc można byłoby nazwać selekcją. Poszę mi napisać które
          dzieci do szkoły nie chodzą, może ja poprost czegos nie wiem.
          Pozdrawiam. S.Ć
      • amicuspoznan Re: prezydencie Poznania daj pieniądze na świetlic 31.12.08, 13:06
        Pomaganie dzieciom w wyjściu ze środowisk patologicznych jest obowiązkiem władz.
        Sponsorzy tylko czasem coś dają. Konieczne jest uznanie tej pozycji w budżecie
        jako stałej i nie podlegającej likwidacji a rozwojowej bo coraz więcej biedoty i
        patologii.
    • Gość: vector Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.08, 00:48
      Ale za to dzieciaki za parę lat będą miały III ramę, a przynajmniej wiadukt nad
      nią w ciągu ul. Bukowskiej, który pochłonie ze 100 mln zł.

Trochę tak jak w "Misiu". Jeśli w przyszłości będzie tu droga przyszłości...

Miasto - prezydent i radni - wiedzą przecież co dla ludu dobre. W ostateczności
      dzieciaki mogą iść na Lecha!
      • Gość: kibic(ka) Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 01:11
        bo pi*gnę... na Lecha idą wulgarni i agresywni kibice?
        -Czy słyszeliście o jakichkolwiek burdach?
        -Czy interesujecie się sprawami klubu, skoro z "powodzeniem" je oceniacie?
        -Zrobił Wam coś jakiś kibic?
        -Czy to jest złe, że kibice cieszą się bo udanych meczach?
        Oczywiście są jakieś wyjątki, które zachowaują się karygodnie, ALE MY POLACY UWIELBIAMY UOGÓLNIAĆ

Moje stanowisko w sprawie kibiców nie wyklucza tego, że uważam, iż usunięcie świetlic dla dzieci to skandal w czystej postaci..
        • Gość: poznanianka Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.mofnet.gov.pl 31.12.08, 07:20
          Zgadzam się z moim przedmówcą.

Na meczach Lecha nie ma rozrób- Klub Kibica/ Wiara Lecha potrafi
          jakoś zmotywować kibiców do super zabawy na stadionie.
          Opinie o burdach piszą niestety osoby, które jak podejrzewam nigdy
          nie były na pozanńskim stadionie. Sama niejeden raz byłam świadkiem,
          gdy tata ze swoim synkiem kilkuletnim był na stadionie i dopingowali
          ukochaną drużynę!:-) Kiedyś przy samej prawie murawie był też tatuś
          z wózkiem- gondolą. Sympatyczny widoczek:-)))

A usunięcie świetlic- przykre niestety, że dla wielu liczy się tylko
          KASA...co się opłaca a co nie...
          Na dzieciaków z biednych rejonów już "ci na górze" raczej nie mają
          ochoty patrzeć- lepiej udać, ze problem nie istnieje...:-///
        • Gość: żyd sklepowy Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 09:28
          Gość portalu: kibic(ka) napisał(a):

> bo pi*gnę... n na Lecha idą wulgarni (...)?

FAIL
        • Gość: vector Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.08, 10:29
          A kto mówił, że są burdy??? Post odnosi się do redystrybucji środków
          publicznych, a nie burd. Gdyby były burdy napisałbym, że mogą demolować.

Przeciw Lechowi, jak i innym klubom nie mam NIC! Ale przeciw pompowaniu MOICH -
          tj. podatnika pieniędzy w prywatne przedsiębiorstwa już tak. Dotyczy to zarówno
          Lecha, stoczni czy banków! Kogoś nie stać na stadion, trudno...

PS. Twój post utrwala ,niestety, stereotypy o niezbyt kapujących kibicach,
          którzy nie czytają ze zrozumieniem!
        • lukask73 Re: Dla dzieci: zamknięte 10.01.09, 00:35
          Gość portalu: kibic(ka) napisał(a):

> bo pi*gnę... na Lecha idą wulgarni i agresywni kibice?
          > -Czy słyszeliście o jakichkolwiek burdach?

Nie, skąd...
          A szyby w tramwajach wypadają od nadciśnienia w środku.
    • Gość: Wstyd! Dla dzieci: zamknięte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 07:42
      Na co dzień jestem dumna z tego, że jestem z Poznania. Dzisiaj zaczęłam się tego
      wstydzić!
    • lepszejutro Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 08:00
      Ludzie drodzy cóż się dziwicie. Jest mnóstwo pieniędzy na idiotyczne imprezy jak
      ta sobotnia, gdzie samo sprzątanie pl. Wolności kosztuje więcej niż rocznie te
      dzieci. Jest kasa na idiotyczne bilboardy o pączkach w Berlinie, o tym, że w tym
      mieście warto ponoć żyć, co przeczy oczywistym faktom, na najdziksze pomysły
      urzędasów, a nigdy nie ma dla LUDZI.
      Ale sami wybraliście na prezydenta przestępce i rozdęte ego, który oświatę
      oddał niewykształconemu głąbowi i cymbałowi kretynowi do n-tej potęgi niejakiemu
      Frankiewiczowi. Solidaruchowi, za którego płaciliśmy przed laty, gdy niszczył
      mienie obcego państwa, a teraz temu wąchaczowi końskich zadków płacimy za
      rozpieprzanie poznańskiej oświaty i kultury.
      Twój czas łysy durniu się skończył, wypie...j.
    • Gość: Adam Dla dzieci: zamknięte IP: 193.93.53.* 31.12.08, 08:01
      no tak sprawa prosta:
      żadna ze świetlic nie "zrewanżuje" się komuś z góry, lepiej zatem dać innemu na
      jakąś pierdołkę bo wiadomo, że przynajmniej procencik do kieszeni wpadnie lub
      kochanica pracę dostanie..
      mam taka pracę, że często spotykam się z finansowaniem publicznym, i niczego
      dobrego o tym powiedzieć nie mogę wystarczy przyjrzeć się wynikom przetargów etc.
      kryminał i tyle, przykład idzie z góry: prezydent z wyrokiem to dlaczego inni
      nie mogą ..... zanim zamkną, zawsze może się na nową brykę dla "synusia" uzbiera...
    • renepoznan W morzu potepienia 31.12.08, 10:44
      mały głos sceptyka.
      Bardziej chciałbym poznać to ledwo odnotowane "przyznanie" małej ilości punktów za brak efektów pracy? Musiało być coś na rzeczy jeśli dziennikarz nie zdecydował się tego pominąć ale też nie rozbudowywał przesadnie bo zniszczyłoby mu to konwencję artykułu. A artykuł jest w jednej jasnej i przewidywalnej konwencji."Ci wredni .... oraz szlachetni walczący z wrednymi "szeryfowie". Jakbym amerykańskie filmy drugiej kategorii oglądał.

Nie oceniam tych świetlic bo nic o nich nie wiem. Ale w artykule uzasadnienia dla dofinansowania ich z publicznych pieniędzy za wszelką cenę, nawet kosztem innych wydatków nie znalazłem. Tylko granie na uczuciach i święte oburzenie.
      Głosy strony miejskiej też jakieś takie dziwne - czy aż tak mało przekonywujące czy tylko tak nieobiektywnie przedstawione?

Dla oburzonych: Zauważcie, że świetlice utrzymują się także z pieniędzy sponsorów. Nic nie stoi na przeszkodzie byście zostali sponsorami. Zawsze to uczciwiej wydawać swoje pieniądze niż domagać się wydawania cudzych.
      ;)
      • Gość: Kazik z Wildy Re: W morzu potepienia IP: *.icpnet.pl 01.01.09, 14:36
        Oj Rene Czasem czytałem twoje sensowne wypowiedzi,ale powiedziałem
        sobie stop. Reprezentujesz Grobelnego i jego zdeprawowaną świtę.
        Przejrzyj na oczy i dołącz do ekipy,która widzi co się dzieje i z
        niecierpliwością czeka na dzień sprawiedliwości.Podlicz miliony
        strat,a może miliardy które przez niego straciliśmy. Starczyło by na
        wszystko dla wielu potrzebujących. Pomyslałes kiedyś o kosztach
        stadionu na Bułgarskiej- przeszło 600 mln. zł i stałym szantażu
        radnych na kolejne wydatki na EURO 2012.Czy czasem pomyślałeś,że
        tego NIKt nie kontroluje a powinien ,bo to są nasze pieniądze. A
        zastanowiłeś co po Euro,kto te obiekty utrzyma,kto spłaci kredyty?.
        Obudżmy się razem z Radnymi i dziennikarzami i grzecznie poprośmy
        odpowiedzialne Urzędy i Słuzby o rozliczenie finansowe Grobelnego,
        ze strat dla Poznania przez cały okres 10 letnich rządów.
        Sam się przyznajesz,że nic o tych świetlicach nie wiesz. Dotyhczas
        jak nie wiedziałeś nie zabierałeś głosu. Kontynuuj to w Nowym Roku!!
        • renepoznan Re: W morzu potepienia 01.01.09, 17:26
          Gość portalu: Kazik z Wildy napisał(a):

> Oj Rene Czasem czytałem twoje sensowne wypowiedzi,ale powiedziałem
          > sobie stop. Reprezentujesz Grobelnego i jego zdeprawowaną świtę.

Dzięki za zakwalifikowanie. Zawsze się człowiek lepiej czuje jak go sie zakwalifikuje i wszyscy są szczęsliwi. ;)

Byłem na tym forum jednym z pierwszych którzy zadawali pytanie o sens tego całego EURO dla miasta wskazując na wielkie koszty a niewielkie korzyści.
          Na to zostałem zmieszany z błotem a entuzjaści EURO zapluwali się, że turyści, że promocja miasta, że drogi, koleje, że ple, ple, ple.
          Cieszy mnie zatem niesłychanie gdy mnie teraz zjeżdżają za popieranie władz miasta i ich zaangażowania w EURO. Nic o tym popieraniu wprawdzie nie wiem ale czego to się człowiek o sobie może dowiedzieć na forum. :):)

Z drugiej strony ja juz dawno przyjąłem do wiadomosci, że wszelkim nieszczęściom winny jest Grobelny i jego ekipa. Czy to zabudowa mieszkaniowa sąsiednich gmin, czy to drogi w Poznaniu, czy to szkolnictwo czy to zalewanie wysp na Pacyfiku. Wszystkiemu winna jest ekipa Grobelnego. Nie wierzysz? Poczytaj posty - swoje i innych forumowiczów.
          Tylko wybacz. Nie dam się wpisać w ten idiotyczny owczy pęd jechania po Grobelnym cokolwiek zrobi lub nie zrobi i zachowam zdrowy rozsadek. Tak jak widziałem mankamenty ale i zalety ekipy Kaczyńskiego, widzę zalety i wady ekipy Tuska tak i bedę widział i zalety i wady ekipy Grobelnego. I przystępując do wyborów sam rozważę czy zagłosuję na niego czy kogoś innego.
          Pochlebiam sobie, że nie jestem durnym elektoratem i mam swoje zdanie wypracowane na podstawie własnych obserwacji a takie wpisy jakie spotyka się na tym czy innym forum traktuję jako pisaninę na partyjne zamówienie i za partyjne pieniadze.
    • l.george.l Panie Redaktorki Szanowne 31.12.08, 10:48
      wszystkich nas szlag trafił od rana i mamy na jedno ochotę: kopnąć Ryśka w dupę.
      Ale dla pełni obrazu przydałyby się liczby. Ile kasy w sumie potrzeba, jakim
      budżetem dysponuje komisja rozpatrująca wnioski, no i rzecz najważniejsza: kto
      dostanie kasę, skoro nie trafi ona do świetlic. Pytałem jakiś czas temu na
      forum, gdzie jest wykaz wszystkich miejskich dotacji. Bardzo proszę, Szanowne
      Panie, udajcie się na Pl. Kolegiacki, weźcie za krawat jednego czy drugiego
      pierdzistołka i nich tu szybko link poda. Przypuszczam, że wszyscy jesteśmy
      ciekawi listy przyznanych dotacji. A potem sobie podyskutujemy i ocenimy
      kompetencje komisji konkursowych.
      • rzeczowo7 Re: Panie Redaktorki Szanowne 31.12.08, 11:30
        Jak chodzi o przyznane dotacje, to polecam stonę UMP z komunikatem
        oficjalnym, opublikowanym w wigilię :(
        • l.george.l Jak to znaleźć? 01.01.09, 11:52
          Po wpisaniu na stronie poznan.pl terminu "dotacje" wyskakują jakieś stare blubry
          www.poznan.pl/mim/public/szukaj/index.html?lhs=main&rhs=wydarzenia&action=search&co=standard&criteria=all&string=dotacje&x=0&y=0
          • rzeczowo7 Re: Jak to znaleźć? 01.01.09, 18:28
            podaję link do komunikatu o przyznanych dotacjach:
            bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/news.html?co=print&id=29744&instance=1056&lang=pl&or_id=32
      • amicuspoznan Re: lepiej zmniejszyć ilość pierdzistołków 31.12.08, 13:08
        Urzędasów = pierdzistołków i radnych powinno się ilościowo zmniejszyć- pieniądze
        się wówczas znajdą

l.george.l napisał:

> wszystkich nas szlag trafił od rana i mamy na jedno ochotę: kopnąć Ryśka w dupę
        > .
        > Ale dla pełni obrazu przydałyby się liczby. Ile kasy w sumie potrzeba, jakim
        > budżetem dysponuje komisja rozpatrująca wnioski, no i rzecz najważniejsza: kto
        > dostanie kasę, skoro nie trafi ona do świetlic. Pytałem jakiś czas temu na
        > forum, gdzie jest wykaz wszystkich miejskich dotacji. Bardzo proszę, Szanowne
        > Panie, udajcie się na Pl. Kolegiacki, weźcie za krawat jednego czy drugiego
        > pierdzistołka i nich tu szybko link poda. Przypuszczam, że wszyscy jesteśmy
        > ciekawi listy przyznanych dotacji. A potem sobie podyskutujemy i ocenimy
        > kompetencje komisji konkursowych.
        >
    • Gość: resocjal kompletny brak wyobraźni radnych i prezydentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 11:53
      Dzieciaki z rodzin patologicznych pozostawione sobie - w 75 % wchodzą na drogę przestępstwa i społeczeństwo płaci potem bardzo wysoką cenę.
      Warto te dzieci uratować. Jest w Poznaniu trochę specjalistów, którzy tym dzieciom pomagają w rozmaitych świetlicach. Powinniśmy jako miasto nie tylko ich finansować ale pomagać im rozwijać ich działalność aby tych świetlic było dużo więcej. Bo to oznacza poprawę bezpieczeństwa dla mieszkańców Poznania.
      Zawsze najtańsza jest profilaktyka - to znaczy zapobieganie przyszłym kłopotom i nieszczęściom.
      • renepoznan Re: kompletny brak wyobraźni radnych i prezydento 31.12.08, 12:02
        Napisałóeś rzecz dość oczywistą. Ale my tu dyskutujemy o dofinansowaniu
        konkretnych inicjatyw. I interesowałyby nas nie ogólniki ale okoliczności
        przemawiające za tymi konkretnymi inicjatywami.
        Nie chcę być złośliwy ale jedyną konkretną - choć nie wiem czy prawdziwą jest
        informacja zamieszczona wyżej, że to w jednym przypadku faktycznie
        dofinansowanie centrum rekrutacyjnego sekty Moona.:)
      • lucynkababa brak wyobraźni nieuleczalną chorobą władz Poznania 31.12.08, 12:58
        Żądam zmiany tej bezsensownej decyzji władz Poznania.
        Koniecznie należy finansować świetlice socjoterapeutyczne i zakładać następne -
        chyba, że chcemy wyhodować bandytów i złodziejaszków.
        To naprawdę śmieszne pieniądze wobec marnotrawstwa władz Poznania, które wydają
        miliony na głupoty.
    • amirez Dzieci i indian nie obsługujemy! 31.12.08, 12:10
      "Brano pod uwagę np. informacje prasowe na temat placówek - informuje dyrektor
      wydziału Maria Remiezowicz" - ta baba zachowuje się od dawna jak naćpana. Może
      wreszcie prezio grodu pójdzie po rozum i wywali ja na zbity pysk. Jej pseudo
      działania przynoszą zbyt wiele szkód tym, którzy najwięcej pomocy potrzebują.
      Ale cóż... według Remizowicz liczy się tylko kasa - dla dzieci i indian
      zamknięte!
      • tutuna Re: Dzieci i indian nie obsługujemy! 06.01.09, 21:05
        "Brano pod uwagę np. informacje prasowe na temat placówek - informuje dyrektor
        > wydziału Maria Remiezowicz" - ta baba zachowuje się od dawna jak naćpana.

Eeee, no bez przesady... Kobita mi na głupią nie wygląda. Skąd wiesz, że np. tej
        wypowiedzi nie wyrwano z kontekstu? Jest tak nie a props, że to bardzo
        prawododobne, a i nie byłby to pierwszy przypadek w historii redakcji
        poznańskiej GW...
        Zgadzam się z głosami na forum, że artykułowi do rzetelności daleko: gdzie
        informacje skąd były to pieniądze (internauci donieśli, że z funduszu
        przeciwalkoholowego, a ten przecież nie jest nieograniczony),ile ich było (bo
        może od początku było wiadomo, że nie starczy dla wszystkich), kto je dzielił
        (bo z info na stronie UM wynika, że jakaś komisja - może zapytać członków
        dlaczego tak), które dostały itd., itp.
        A tak mamy łzawy pasztet i nic konstruktywnego.
    • ecicha-3 Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 12:47
      Szlag moze trafic,jak sie czyta te argumentacje.Pani
      dyr.Remieziewicz z doniesie prasowych to Pani moze co najwyzej
      dowiedziec sie kiedy Doda cycki pokazala.A tak wazne z punktu
      widzenia spolecznego placowki,to nalezy podniesc sie z cieplego
      fotela,i osobiscie zainteresowac sie tymi ze wszech miar
      pozytecznymi instytucjami,i zamiast je likwidowac,nalezaloby
      zwiekszac ich ilosc.Co to jest 11 swietlic,Pani sobie kpiny robi,czy
      co? Pieniadze od sponsorow? Dzisiaj sa,jutro nie ma.A jezeli
      dodatkowo sa to b.dobrze,to moze mozna je wydac na wycieczki dla
      dzieciakow,kino,czy teatr.Mam nadzieje,ze wszechradni naszego miasta
      zainteresuja sie tym problemem.A jezeli prasa jest tak opiniodajna
      dla Pani Remieziewicz,to prosze GW,ma pole do popisu.
    • Gość: Arek Popieram dofinansowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 13:11
      Bojmy sie przyszlych bandytow i przestepcow :(((
    • Gość: mg Dla dzieci: zamknięte IP: *.icpnet.pl 31.12.08, 13:17
      Kilka słów wyjasnienia. Kidys znalazłam się w podobnej sytuacji (nie
      przyznano mi funduszy z powodu błędów formalnych). Jednak nie
      wszystko jest tak jednostronne jak to opisuje gazeta. Po Pierwsze
      gdy ogłaszano konkurs dokładnie podano jakie kryteria będą brane pod
      uwagę przy rozpatrywaniu oferty (i głównym kryterium nie były ani
      wzmianki w prasie ani mozliwości finansowe danych świetlic). Poza
      tym Fundacja Familijny Poznań zawsze miała duże poparcie i
      doświadczenie we współpracy z Urzędem (pytanie więc skąd nagłe błędy-
      już przed ogłoszeniem konkursu można było usłyszec plotki o
      planowanych zamknięciach świetlic). Kolejna sprawa dotyczy kontroli,
      które przeprowadzane były w 2007 a potem jeszcze raz w 2008 (może w
      2008 nie dotarły do wszystkich świetlic ale wiem, że były.
      Współczuję świetlicom bo wiem jak to jest nie otrzymać dotacji, ale
      dla pocieszenia często gdy zostaja pieniądze to ogłaszaja kolejny
      konkurs. Warto też poczytać na stronie urzędu wyniku konkursu- kwoty
      dla róznych fundacji są zróznicowane a wszystko zależy od tego ile
      chce dana fundacja, bo najczęściej albo dostaje się całość albo z
      powodu błędów nic.
    • Gość: warzi Dla dzieci: zamknięte IP: *.171.200.208.awakom.net 31.12.08, 14:56
      Jednym słowem SKANDAL
    • vonbingen Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 17:00
      No dobra, drodzy Panstwo - wątroby sobie na tym forum podleczyliśmy.
      A teraz krótkie noworoczne pytanko - co w tej sprawie możemy (i
      chcemy) zrobic?
      • Gość: jendrek Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.08, 17:16
        wszystkim oburzonym radzę uzyskać numer konta organizacji i wpłacać
        szczodre datki
        • renepoznan Re: Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 17:41
          Gość portalu: jendrek napisał(a):

> wszystkim oburzonym radzę uzyskać numer konta organizacji i wpłacać
          > szczodre datki

:) Chyba przesadzasz. Koledzy aż tak oburzeni nie są. :):)
          • Gość: lepszejutro Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.eastwest.com.pl 31.12.08, 17:47
            Rozczarowujesz mnie kolego rene swoim podejsciem. Otóż oswiadczam ci, ze płacę bardzo wysokie podatki i mam prawo żądać, aby wydawano je w sensowny sposób, a nie, aby strzyżono mnie jak idiotę. Pieniądze urzędu miasta, to są moje, twoje i innych pieniądze. Urząd gó..no tworzy w sensie pieniędzy, redystrybuje tylko to, co zgarnie z nas
            • renepoznan Re: Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 19:32
              Gość portalu: lepszejutro napisał(a):

> Rozczarowujesz mnie kolego rene swoim podejsciem. Otóż oswiadczam ci, ze płacę
              > bardzo wysokie podatki i mam prawo żądać, aby wydawano je w sensowny sposób, a
              > nie, aby strzyżono mnie jak idiotę.

A możesz sprecyzować czym cię rozczarowuję? Tym, że nie poddaję się ogólnoforumowej histerii i powszechnemu oburzeniu i zadaję pytania o sens i skuteczność działalności tych konkretnych świetlic? I nad sensem dawania im dotacji?
              jak do tej pory nikt nic sensownego w odpowiedzi mi nie napisał.

Wydawało mi się, że moje stanowisko jest żądaniem sensownego i celowego wydawania także moich pieniędzy na cele przynoszace oczekiwane efekty.
              Ty swoim postem faktycznie sprowadzasz kwestię do wydawania tych pieniędzy tylko i wyłącznie dlatego, że dziennikarz napisał propagandowo niezły artykuł.
              Nad efektywnością tych wietlic juz się nie zająknąłeś.
              Powtarzam - nie wiem nic na temat tych świetlic ale też nic sensownego o nich się nie dowiedziałem.

Życie mnie nauczyło, że wyciągnięta ręka i szlachetne intencje ofiarodawców nie są gwarantem,,że pieniądze nie zostaną zmarnowane.
              A nie jestem owcą i w stadne zachowania nie mam zamiaru się wpisywać.
    • henasek Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 17:43
      Dlaczego mamy sami dopłacać?
      Należy sprawdzić ile kasy poszło na dotacje dla zakonnic
      oraz innego kleru.
    • vonbingen Dla dzieci: zamknięte 31.12.08, 17:53
      Dla niekoniecznie oburzonych ;) a bardziej zainteresowanych, podaję
      internetowe namiary na Familijny Poznan. Prowadza sześć świetlic i
      raczej z sekta Moona nie maja nic wspolnego ;)
      Niestety - nie moge znalezc konta :( Moze komus sie powiedzie?
      www.familijny.poznan.pl
      Biuro Fundacji Familijny Poznań
      ul. Św. Marcin 51a
      61-806 Poznań
      tel./fax: (061) 8 436 305

e-mail: biuro@familijny.poznan.pl
    • 4752434g Dla administracji pana boga pieniadze płyna 01.01.09, 06:29
      strumieniem a dla aniołków już zabrakło????????
    • Gość: m_nocny Re: Dla dzieci: zamknięte IP: *.icpnet.pl 01.01.09, 13:08
      Uważam, ze świetlice powinny być dotowane z budżetu miasta. I nie powinno być
      tak, ze ci którzy potrafią zdobyć sponsorów są takich dotacji pozbawiani.
      Niestety w artykule poza odwołaniem do uczuć brakuje podstawowych informacji.
      Słuszna jest prośba george do Redaktork Szanownych Pań o bardziej precyzyjne
      informacje, które pozwoliłyby na podjęcie działań, które nie zakończa się tylko
      powszechnym narzekaniem ale pozwoliłyby przymusić Miasto, do finansowego
      wsparcia świetlic. Chodzi o informacje jakich kryteriów nie spełniły złożone
      wnioski, jaka jest kwota dotacji na działania prowadzone przez świetlice, na
      jakie kwoty były odrzucone wnioski, czy to ostateczna decyzja tzn czy jest jakaś
      procedura odwoławcza.

Na stronie www Familijnego Poznania w aktualnościach znalazłem link do w/w
      artykułu o nieprzyznaniu dotacji. Sądzę, że poza linkiem powinna być również
      informacja czy Fundacja uważa, że nieprzyznanie dotacji to zaskoczenie i
      niesprawiedliwość, i czy nie wynikało np. z nieprawidłowego przygotowania
      wniosków o dofinansowanie.

I jeszcze jedno - nie ma sensu antagonizować ludzi nagonkami na kibiców i
      dotacje na stadion. Uważam, że duża częśc kibiców wie dobrze co dzieje się w
      tych swietlicach i chętnie pomogliby w działaniach na rzecz zmiany postrzegania
      problemu przez Urząd Miasta.

Wszytko można zmienić i można zmusić urzędników do działań jakie sa w interesie
      społecznym. Mam nadzieję, ze Panie Redaktor ulegną prośbom i nie zamkną tematu,
      który jest wart dalszej dyskusji. Mam również, jak któraś z osób na forum,
      mieszane uczucia gdy czytam sążniste artykuły o zaangażowaniu pp. Grobelnego,
      Frankiewicza, Kruszyńskiego w ekologię, przyjazny środowisku transport, sport
      dla zdrowia i porównuję to z realiami takimi jak likwidacja wsparcia dla
      świetlic, likwidacja szkół integracyjnych, patrzenie na miasto przez pryzmat
      biznesu...
    • Gość: OBYWATEL Dla dzieci: zamknięte IP: *.icpnet.pl 01.01.09, 16:22
      Słaba pociecha w słowach-jakiego prezydenta wybraliśmy takiego mamy.
      Przecież on już dawno nie reprezentuje interesów OBYWATELI
      Poznania,tylko byznesu. Tylko pilne REFERENDUM i odwołanie tego
      aferzysty/po rozliczeniu/ może pomóc Poznaniowi. W przeciwnym
      wypadku do Euro2012 nie bedzie pieniędzy na żadne inne cele
      pozafutbolowe. Chyba,że nastapi PRZEBUDZENIE Radnych,którzy podobno
      reprezentują interesy wyborców. A tak przy okazji warto ujawnić jaka
      Komisja Rady Miasta i w jakim składzie głosowała za odrzuceniem
      dotacji. Drodzy Poznaniacy przychodżcie na posiedzenia Komisji-
      możecie tam zabrac głos i przedstawić swoje postulaty. Do zobaczenia.
    • fistik1 Dla dzieci: zamknięte 01.01.09, 16:49
      To jest jakaś paranoja. Brali pod uwagę że co???? Informacje prasowe
      o placówce?? Media kierują się bardzo różnymi kryteriami w doborze
      tematów na artykuły i naprawdę niekoniecznie jakieś medium musiało
      informować o tych placówkach. Sami nie poszli zobaczyć, jak tam
      wygląda, bo myśleli może, że im wszystko gazety na talerzu podadzą.
      Że toto jeszcze na stołku siedzi to człowiek naprawdę uwierzyć nie
      może!
    • gosia133 Dla dzieci: zamknięte 02.01.09, 00:04
      Nie wierzę.Brak słów. Tak ważne przedsięwzięcie, szansa dla dzieci i młodzieży
      nie moze przestac działać z powodu, ze dorosłym brak wyobraźni.
      Złóżmy się. prosze podać nr konta
    • Gość: poznan Dla dzieci: zamknięte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 18:33
      masakra...co jak co ale dla dzieci to zawsze powinni miec kase bo wkoncu to
      nasze przyszle spoleczenstwo..a potem bedzie placz ze przestepczosc i to i
      tamto...osobiscie jestem zwiazana z jedna ze swietlic i nie wyobrazam sobie co
      bedzie z tymi dziecmi w momencie kiedy odbierzemy im szanse na uczestnictwo w
      naszych zajeciach
    • monikamrowczynska Dla dzieci: zamknięte 05.01.09, 19:36
      hej Asiu, tu Twoja ex-evs'owa brac:) hm... nie mamy kasy, ale jesli mozemy Ci
      jakkolwiek pomoc w walce o swietlice - dawaj znac:) jesteśmy w całej Polsce i
      chętnie Ci/Wam pomożemy!! o ile to jakkolwiek możliwe.
    • dobrusia_to_ja Rene, nie zgadzam się z Tobą, ani z żadną osobą, 05.01.09, 23:16
      która uważa, że można zamykać tego rodzaju placówki!! Już to, że dzieciaki
      mogą spędzić czas w miejscu, w którym czują się potrzebne, gdzie mogą ze
      spokojem odrobić lekcje, porozmawiać i choć przez chwilę pobyć w innym
      świecie, jest bardzo ważne. Dzieciaki wtłoczone w życie na marginesie nie mają
      praktycznie żadnych szans bez pomocy z zewnątrz, by z tej beznadziei się
      wydostać. Wychowałam się na Dębcu i chodziłam do jednej klasy z takimi
      dziećmi. To byli fajni koledzy i koleżanki, ale co najmniej dwoje z nich już
      nie żyje. Nie było nikogo z dorosłych, kto w porę podałby im rękę. Szkoda:((
      • renepoznan Re: Rene, nie zgadzam się z Tobą, ani z żadną oso 06.01.09, 13:28
        dobrusia_to_ja napisała:

> która uważa, że można zamykać tego rodzaju placówki!!

A gdzie ja to napisałem????????????????
        Ja tylko konsekwentnie proszę o wskazanie efektów (nie materialnych bo tych nie może być) jakie te świetlice przynoszą.
        Dlaczego to tak cię oburza?

Ci ludzie domagają się dotacji z naszych podatków. Może słusznie może nie. Ale nie macie prawa obrażać się na pytanie o uzasadnienie dla tak wydanych publicznych pieniędzy.

Jak zareagowałabyś na to, że pytasz pracownika co zrobił i za co masz mu zapłacić a on się obraża, że ośmielasz się go pytać. Tu sytuacja trochę zblizona.
        • dobrusia_to_ja Re: Rene, nie zgadzam się z Tobą, ani z żadną oso 06.01.09, 14:12
          Moim zdaniem to nie to samo. My wychowaliśmy się we wspaniałych rodzinach, w
          których może nie zawsze się przelewało, ale jednak mogliśmy liczyć na ciepło,
          wsparcie i miłość rodziców, domowy spokój. Tym dzieciom zawsze czegoś brakuje.
          Dlatego uważam, że nawet tylko to, że mają możliwość odrobienia lekcji w
          normalnych warunkach, zjedzenia ciepłego posiłku, warte jest tych 7000
          miesięcznie. To bardzo ważne.
          Kilka lat temu miałam przykład takiej dobrze działającej świetlicy. Wierz mi
          Rene, że tam było wszystko w porządku. Sama robiłam dla nich ksera, kupowałam
          książeczki, zanosiłam zabawki. To tak a'propos tego, czy ktoś z nas byłby w
          stanie zrobić coś dla takich świetlic. Niedługo potem ją zamknięto. Nie dostali
          pieniędzy na przetrwanie.
        • Gość: m_nocny Re: Rene, nie zgadzam się z Tobą, ani z żadną oso IP: *.icpnet.pl 06.01.09, 20:45
          Rene, chyba tym razem za bardzo Cię poniosło. Albo jesteś w tej super
          szczęśliwej sytuacji, że żyjesz w Poznaniu poza problemami oświaty dla mniej
          majętnych, świetlic socjoterapeutycznych czy szkół integracyjnych. Jeśli chcesz
          się czegoś więcej dowiedzieć o działalności świetlic to polecam linki:
          www.familijny.poznan.pl/article,pl,swietlice,21.html
          lub www.innydom.org/pracownicy.php
          Jeśli chciałbyś jeszcze bardziej pogłębić wiedzę mogę Ci zorganizować spotkanie
          z kilkoma osobami, które do takiej świetlicy uczęszczają i mogą być niewymiernym
          świadectwem działalności świetlic.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka