l.george.l 11.01.09, 11:36 Gdy było malutkie, leżało pod wielką maszyną z logo WOŚP. Dziś pomaga innym maleństwom. Cała rodzina jest z niej dumna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili_marleen Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP 11.01.09, 12:35 Dziś na onecie jest sonda z pytaniem: Czy zamierzasz wesprzeć dziś "Orkiestrę"? 25% uczestników odpowiedziało "NIE" Jakoś powyższy wynik odpowiada wielkości poparcia jakim niezmiennie cieszą się bracia Kaczyńscy i ich partia - myślę że to nie przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: *.icpnet.pl 11.01.09, 14:10 no nic dziwnego , przeciez kosciol i jego przedstawiciele sa przeciwko Orkiestrze i Owsiakowi--to te 25%, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: *.icpnet.pl 11.01.09, 14:13 a tak a propo ile kasy i pomocy dla chorych dzieci byloby z takiej akcji jak ta; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=81989624 :( Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP 11.01.09, 14:16 I bardzo sie ciesze, ze ktos Twojemu dziecku pomogl i ze teraz sie rewanzuje. Sam sie zawsze dorzucam, choc nie pozostaje bezkrytyczny wobec WOSP oraz zwlaszcza wobec samego Owsiaka. Ale lepiej robic cos niedoskonale, niz nie robic w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofsik Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: *.icpnet.pl 11.01.09, 15:13 Pozostaje mieć nadzieję, że za nasze pieniądze nie zostanie takim samym palantem jak l.goeroge.l czyli tatuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 15:39 Te Ofsik, jakie "nasze"? Łożysz z rodziną na to dziecko? Jakieś alimenty? Czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofsik Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: *.icpnet.pl 11.01.09, 16:28 Dawałem kasę na WOŚP więc mogę mówić, że za moje pieniądze zostało wyleczone dziecko l.george. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP 12.01.09, 13:10 gdybyś miał w domu czy rodzinie chore dziecko to byś takich głupot nie wypisywał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:15 Gość portalu: ofsik napisał(a): > Dawałem kasę na WOŚP więc mogę mówić, że za moje pieniądze zostało wyleczone > dziecko l.george. A ja nie dawałem więc nie roszczę sobie praw do dzieci georga. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP 12.01.09, 18:16 a jakos inaczej wykazałes się kiedyś dobrym sercem? Czy tylko na forum tak potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki napadli na wolontariuszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.09, 19:05 " Poznańscy policjanci zatrzymali trójkę nastolatków, którzy wyrywali wolontariuszom Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy puszki z pieniędzmi." Źródło: www.mmpoznan.pl/2957/2009/1/11/trzech-nastolatkow-okradalo-wolontariuszy-wosp?category=depesze Że też zawsze znajdzie się kilku takich debili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Owsiak robta co chceta IP: *.eastwest.com.pl 12.01.09, 00:20 ile pieniadzy przeznaczy na woodstock? Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Owsiak robta co chceta 12.01.09, 07:46 A to mnie akurat najmniej obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a a mnie obchodzi nie chce dawac pieniadzy IP: *.eastwest.com.pl 12.01.09, 11:30 na piwo dla ludzi w koszulkach z sierpem i mlotem Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: a mnie obchodzi nie chce dawac pieniadzy 12.01.09, 11:32 Bylem na wooodstocku. Nie widziałem takich koszulek. A piwo było za pieniądze i dawali je klienci, a nie Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Można tak ale mozna i tak 12.01.09, 11:44 Podczas gdy Owsiak i miliony ludzi zbierają grosiki dla wsparcia szpitali- z drugiej strony wysieka rzeka pieniędzy za sprawa polityków: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6149268,_Dziennik___Ciech_kuznia_milionerow_dla_ludzi_PiS.html?skad=rss Szlag mnie trafia. Ale żeby była jasność- nie na ludzi, którzy te pieniądze kasowali. Gdyby mnie oferowano taka pensję- tez bym brał. Szlag mnie trafia na tych, kto taka forsę przyznawali. I na mojego nosa- nikt za darmo takiej forsy nie daje za siedzenie kilka godzin w miesiącu na posiedzeniu rady Nadzorczej. Część tej forsy trafia zapewne do kas partyjnych. Tylko tym można tłumaczyć taka hojność. Tylko czy ktoś to sprawdzi??? Bo druga strona zapewne nie jest ani o włos inna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w a ja widzialem takie i nie tylko takei koszulki IP: *.eastwest.com.pl 14.01.09, 16:11 nie daje na Owsiaka Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: a mnie obchodzi nie chce dawac pieniadzy 12.01.09, 12:50 1) Piwo ludzie sami sobie kupuja, nikt im go nie daje. 2) Nie generalizuj - sam swego czasu jezdzilem, a nigdy nie zhanbilem sie zadnym sierpem ani mlotem. Daleko mi do wszelkich dziwnych ideologii w stylu komunizm czy faszyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 kochaj i rób co chcesz 12.01.09, 11:31 św. Augustyn: Kochaj i rób co chcesz. ja akurat nie widzę w tych hasłach róznicy. Chyba tylko wyrzut sumienia KK, że nie robi nawet połowy tego, co Owsiak. A co do woodstoku - znakomita impraza (wiem, byłem), która organizowana jest z % bankowych od sumy zebranej na WOSP i jest podziękowaniem dla tych młodych ludzi, którzy kwestują i pracują przy orkiestrze. Artysci grają za darmo, koszta pokrywaja sponsorzy, nie masz kłopotu sie martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: kochaj i rób co chcesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 12:44 kazek100 napisał: > św. Augustyn: Kochaj i rób co chcesz. > > ja akurat nie widzę w tych hasłach róznicy. Domyslamy się dlaczego. Okularki kupić? Czy już konieczny przeszczep szarej tkanki mózgu? Chyba tylko wyrzut > sumienia KK, że nie robi nawet połowy tego, co Owsiak. > I ty twierdzisz, że nie masz fobii antykoscielnej? Człowieku - chyba naprawdę na leczenie już za późno. Co ma piernik do wiatraka. Ale jak chcesz porównywać to zerknij w kwoty jakie wydaje na pomoc dla ludzi choćby Caritas. I przestań robić z siebie idiotę bo zbyt łatwo to tobie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: kochaj i rób co chcesz 12.01.09, 18:15 A może tak zamiast popisywać się tradycyjną chamówą wytłumaczysz mnie głupiemu różnicę? Co Ci szkodzi? ;-)) Chyba tylko wyrzut > > sumienia KK, że nie robi nawet połowy tego, co Owsiak. > > > > I ty twierdzisz, że nie masz fobii antykoscielnej? Człowieku - chyba > naprawdę na leczenie już za późno. Jak zwykle nie zauważyłeś, że mój post był odpowiedzią przedmówcy. A przedmówca przywołał zarzut od lat powtarzany własnie przez cześć Episkopatu (Ty naprawde nic nie czytasz?). Przy czym akurat te słowa św Augustyna są ładne, więc nie wiem, o co Ci chodzi ;-)) Doceniam działalnośc Caritasu. bardzo bym pragnął się dowiedzieć, jaka część wydawanych przez niego pieniędzy pochodzi z kasy Episkopatu? Co nie umniejsza mojego uznania. Te proste pytania, na które nigdy nie udzielasz odpowiedzi, zadaję ja, idiota, co będzie, gdy ktos Ci zada trudniejsze ;-))??? Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: kochaj i rób co chcesz 12.01.09, 12:53 IMO Kosciol robi wiecej niz Owsiak. A na pewno nie bierze sobie takiej prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: kochaj i rób co chcesz 12.01.09, 18:10 a IMHO robi o wiele mniej. prowizja? Przy tych wszystkich pieniadzach z budżetu, które KK dostaje? Tylko jeden przykład - Owsiak zbierze te kilkadziesiąt milionów rocznie - brawo. W tym czasie w ciągu roku KK weźmie z budżetu ok. miliarda pln na samo nauczanie religii. A gdyby tak - cóż za piękna myśl - ten miliard KK przeznaczył na leczenie dzieciaków a religii nauczał sam... alez ze mnie idealista... Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: kochaj i rób co chcesz 13.01.09, 22:33 Pieniadze przeznaczone na nauczanie religii, to pieniadze na nauczanie religii. Nie mieszaj jednego z drugim. Dzialalnosc charytatywna kosciola to przede wszystkim Caritas (choc oczywiscie nie tylko) - i zobacz sobie jak dobrze funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: kochaj i rób co chcesz 14.01.09, 08:26 Oczywiście, że to inne pieniądze .Ale napisaleś, że KK robi więcej niż Owsiak, więc pytanie, czy tego milarda pln z budżetu państwa nie mógłby pozostawic na służbę zdowia, jest na miejscu. W końcu mógłby tej religii nauczać w kościołach, co dla meritum tez byłoby lepsze, z czym zgadza się nawet wielu katolików. Miliard pln to suma powalająca nie tylko w porównaniu z budżetem Owsiaka, ale i caritasu, a nawet obu tych instytucji razem wziętych. A przecież to nie wszystko, co KK dostaje z budżetu. Owsiak z budżetu państwa nie bierze nic - co ja doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt NO CÓŻ???? 12.01.09, 10:57 Ano, ja też wrzucam coś na WOSP. Moje chłopaki brali udział w jakiś pokazach w ramach WOŚP; ale ale miejmy miarę WOŚP zbierze może 40mln zł?? A fundusz NFZ to jakieś?????? nie wiem, 40, czy 60 mld zł. Tak, czy inaczej kasa WOŚP to kropla w morzu. Znacznie więcej niż zbiera orkiestra JEST MARNOTRWAWIONE przez urzedasów NFZ. Jakieś dziwne zakupy leków, jakieś dziwne kontrakty itd itd. ok na orkiestrę wrzuce raz w roku powiedzmy 10 zł, a na NFZ bulę co miesiąc 100 zł. GDZIE PROPORCJA??? PS moje dzieci urodziły się wcześniej, niż zagrała "orkiestra" i też jakimś cudem znalazły sie w inkubatorze (starszy 1400gr, młodszy 1900, ale najgorszy 8 m-c) a dziś "chłopy jak dęby" (czyli inkubatory były przed WOŚP) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 12:36 Ta kropla w morzu idzie przynajmniej na to, na co jest przeznaczona. Owszem, inkubatory były przed WOŚP, ale tych nigdy za wiele. Pamiętasz pompy insulinowe?? Czy dzieciaki dostałyby je z NFZ?? Nie. Z Orkiestry dostały. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 12:45 Pamiętasz pompy > insulinowe?? Czy dzieciaki dostałyby je z NFZ?? Nie. Z Orkiestry dostały. I TO JEST GRANDA W BIAŁY DZIEŃ. Poczytaj IDIOTKO (sorry), BO JA IDIOTA POCZYTAŁEM www.se.pl/wydarzenia/kraj/tak-sie-pasa-na-euro-2012_85617.html i czym my .........mówimy?? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 14:46 Jedną odpowiedź masz w mailu!!!!!!!!!!!!!!!!!! A teraz zapytam. Co ma piernik do wiatraka??!! Czy myślisz, ze nikt o tym nie wie?? Każdy, z maleńkimi wyjątkami, kto dopadnie do koryta, zaczyna kraść. Dotyczy to również każdej partii (!!!) bez wyjątku. W tej chwili rozmawiamy jednak o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Oficjalnie Przepraszam za Idiotkę 13.01.09, 11:31 ale sam tez nazwałem się idiotą, który buli setki złotych na NFI, a liczy na Owsiaka. Przepraszam, czy to jest normalne?????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 13:29 Prawda jest taka, ze te 40 mln to nie jest wcale duzo pieniedzy. Dzielac na 40-milionowy narod wychodzi po 1 zl na osobe. A biorac pod uwage licytacje itp. wychodzi na to, ze pieniedzy naprawde nie jest duzo wrzucanych. Monstrualne zarobki zarzadu fundacji pomine - chociaz wydaja sie tym bardziej dziwne, ze Owsiak krytykuje muzykow, ktorzy chca pieniadze za granie - a sam bierze pieniadze za pomoc. I to niemale. Zostaje jeszcze sprawa kosztow - jestem zdania, ze znaczna czesc tego co WOSP zyska, zjadaja koszty. Spojrzcie na te godziny (dziesiatki, setki godzin) w TV, bezplatne billboardy. A jaki efekt? Widzimy... Dla porownania dodam, ze jak Caritas zbiera spontanicznie, np na ofiary jakiegos trzesienia, czy powodzi, to wystarczy jeden komunikat "za tydzien po kazdej mszy swietej..." i 20 milionow gwarantowane. Bez spektakularnych licytacji zlotych serduszek, medali itp. gadzetow. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 14:48 To nie jest dużo, ale jest. Wiem, ile robi Caritas, ale to nie znaczy, że pieniądze z WOŚP nic nie dają. Dają i to wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 16:37 No ja nie mowie, ze nic nie daja. Ale uwazam, ze kazdy powinien miec swiadomosc tego, ze pieniadze te moglyby byc wieksze i moglyby byc wykorzystane lepiej. Moze jesli ludzie beda wiedziec, to zmusza WOSP do zmian w swojej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: NO CÓŻ???? 13.01.09, 11:41 > Moze jesli ludzie beda wiedziec, to zmusza WOSP do zmian w swojej organizacji.?????????????????????????????????????????????????? nie, nie nie, nie...................itd. Nie trzeba zmieniać WOSP, TREZBA POZAMYKAĆ ZŁODZIEJI W NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: NO CÓŻ???? IP: 78.152.31.* 13.01.09, 15:11 pan.nikt napisał: > Nie trzeba zmieniać WOSP, TREZBA POZAMYKAĆ ZŁODZIEJI W NFZ A nie przyszło Tobie do głowy Panie Nikt, że jednak należałoby zacząć od złodziei i łapówkarzy w szpitalach? Bo gdy się ich wyeliminuje, to NFZ może bardziej racjonalnie działać i chronić nasze ciężko zarobione i zabrane nam na tę pseudo służbę zdrowia pieniądze. A zarazem będzie łatwiej rozliczać NFZ z zabranych nam pieniedzy. Spróbuj podgadać z lekarzami czy pielęgniarkami o zracjonalizowaniu działalnosci szpitala. Mocno się zdziwisz jeśli przeżyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: NO CÓŻ???? 13.01.09, 22:35 A jak chcesz to zrobic? Juz byl jeden minister, ktory zaczal robic porzadek z lekarzami - to zobacz jakie ma teraz problemy z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: NO CÓŻ???? 12.01.09, 18:29 najpierw fundamentalne pytanie: co przeszkadza jedna fundacja drugiej? Szanuję Owsiaka i szanuję Caritas, dobrze, że są różne drogi. W tej pochwale jednej instytucji a krytyce drugiej dostrzegam jakąś niezdrową chęć posiadania moralnej wyłączności, bycia jedynym, żądanie braku konkurencji w sumieniach... Ale do rzeczy - spojrzałem z ciekawości na sprawozdanie Caritasu za rok 2007 (to jest dostepne). Suma wydana ok 57 mln w Polsce budzi szacunek, ale jest przeciez zblizona do Owsiakowej... Gdyby posunąc sie do podobnej złośliwości, jaką widać w niektórych tu postach, można by wytykac, że Caritas to lata doświadczeń, a owsiak paręnaście lat etc etc. Ale jak trzeba byc małym, by szukac dziury w całym - to znaczy w chęci pomagania innym? Ja pracowałem wielokrotnie na rzecz Orkiestry i z Owsiakiem, a Caritasowi życzę wszystkiego najlepszego. I nie jest też prawdą, że caritas również działa medialnie? Ilez było bilbordów i reklam tych świeczek etc etc? Wiem, bo sam widziałem i kupowałem. I Co? W Waszym stylu koledzy mamy teraz wyliczać Caritasowi, że po co te bilboardy, że świeczki mogły byc mniejsze ... Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kazek; Kłamczuszek czy głuptasek? IP: 78.152.31.* 12.01.09, 20:31 Oto jest pytanie. kazek100 napisał: > > Ale do rzeczy - spojrzałem z ciekawości na sprawozdanie Caritasu za > rok 2007 (to jest dostepne). Suma wydana ok 57 mln w Polsce budzi > szacunek, ale jest przeciez zblizona do Owsiakowej... I tu pytanie. Czy kazek z premedytacją kłamie czy też po prostu nie rozumie co czyta? Dałbym po 50% na każdą z mozliwości. I jedno i drugie jest bardzo prawdopodobne. Bo w sprawozdaniu jest jasno i wyrażnie napisane jakie liczby były naprawdę: 2007r. WPłYWY CARITAS W POLSCE - 331 671 122,10 zł CARITAS DIECEZJALNE - 258 358 540,28 zł CARITAS POLSKA - 73 312,581,82 zł WPłYWY FINANSOWE CARITAS POLSKA - 45 757 942,16 zł WPłYWY RZECZOWE CARITAS POLSKA - 27 554 639,66 zł WPłYWY FINANSOWE CARITAS DIECEZJALNE - 221 757 828,28 zΠ WPłYWY RZECZOWE CARITAS DIECEZJALNE - 36 600 712,00 zł POMOC UDZIELONA PRZEZ CARITAS POLSKA I CARITAS DIECEZJALNE W KRAJU I ZA GRANICÑ POLSKA - 294 933 822,18 zł EUROPA - 5 012 428,53 zł AZJA -3 239 291,79 zł AFRYKA - 1 446 543,81 zł AMERYKA Łacińska 2 849 114,90 zł RAZEM 307 481 201,21 zł Zatem w Polsce Caritas (cały tj i ogólnopolski i diecezjalne wydatkowały: 294 933 822,18 zł Kazek doczytał się tylko 57 milionów złotych - bo mu się nie chciało przeczytać następnej strony sprawozdania lub chciał Was okłamać. I tu ponawiam pytanie: Kłamczuszek czy Głuptasek? Natomiast z jednym ma rację. To porównywanie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Kazek to Twój wyrzut sumienia. 12.01.09, 22:12 Chamski jesteś jak zawsze, ale co ztego? faktycznie - doczytałem tyle, co napisałem - o Caritas Polska. Nie doczytałem tego o caritas diecezjalnych. Gdyby zastosować Twoją chora logikę, ktoś napisałby, że Owsiak robi lepszą robotę, bo działa jako jedna instytucja, a nie utrzymuje oddziałów w każdej diecezji (czyli na laickie warunki - w każdej gminie). Widzisz sens w takim myśleniu? ja nie. I co to zmienia w moim podstawowym pytaniu - w czym jedna fundacja szkodzi drugiej? Tobie naprawdę chodzi o pomoc bliźniemu, czy też po prostu o wyraz totalnej nienawiści wobec każdego, kto nie nalezy do Twojego światka? Wybaczcie, ale gdy w momencie, gdy dyskutujemy o Orkiestrze, ktoś stawia argumenty typu "a caritas..." to jest to tylko wyraz frustracji. Ja tam wspomogę akcję Owsiaka, a świeczkę caritasu tez kupię, nie ma sprawy - tylko tyle chciałem powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kazek - ani słowa prawdy. Dlaczego? IP: 78.152.31.* 12.01.09, 22:45 kazek100 napisał: > Chamski jesteś jak zawsze, ale co ztego? > > faktycznie - doczytałem tyle, co napisałem - o Caritas Polska. Nie > doczytałem tego o caritas diecezjalnych. I jak zwykle. Zamiast przeprosić forumowiczów za wprowadzanie w błąd, dużo słów bez sensu i wykręcania się. A wystarczyłoby słowo przepraszam i pomyliłem się. Ale ciebie na to nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kazek - ani słowa prawdy. Dlaczego? 13.01.09, 10:57 Nie rozumiem Twojego postu - przecież od razu przyznałem, że popełniłem nieścisłość. Wymagasz przeprosin - przepraszam, choc to chyba jednak przesada - bo przecież moja infoarmacja nie była kłamstwem, była tylko niepełna (czego oczywiście nalezy unikać). Cały czas powtarzam, że działalność caritasu oceniam wysoko. Szkoda, że nijak nie odpowiedziałeś na moje zasdnicze - w czym działalnośc jednej fundacji przeszdakdza drugiej? W czym bilboardy jednej są lepsze (albo gorsze) od drugiej? Nie mogę sie powstrzymac - odkrywasz u mnie jedną nieścisłość, do której chętnie się przyznaję (chętnie - bo nie widzę problemu, jeżeli mogę dowiedziec się czegoś nowego). Ale Ty piszesz o mnie od razu "ani słowa prawdy", "kłamca". Na anonimowym forum to tylko śmieszne, ale coś mówi o twiojej histerycznej osobowości - bo tak naprawdę, to po prostu nienawidzisz każdego, kto ma po prostu inne poglądy, niz Ty. I tylko dlatego. I na forum dajesz tylko wyraz swojej nienawiści. W gruncie rzeczy jest to nawet ciekawe, bo mówi coś o pewnym naszym krajowym rodzaju "osobowości konserwatywnej " aroganckiej, zacietrzewionej, nienawistnej. Ale na temat to to już nie jest ;-)). Zostaw więc już Kazka, bo to wiadomo, że debil i kłamca, i odpowiedz na temat, OK? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Kazek - ani słowa prawdy. Dlaczego? IP: 78.152.31.* 13.01.09, 15:04 Nie uniknę niestety wycieczek osobistych choć chciałem tylko sprostować fałszywą informację którą podałeś. Bóg mnie pokarał i zapomniałem, że podawanie nieprawdziwych informacji dla Ciebie norma i nie należy ich prostować. Natomiast tą wycieczką osobistą jest pełne prawdziwej troski pytanie. Czy Ty nie cierpisz na manię prześladowcza? Nie śnią ci się prawicowcy i konserwatyści z nożami w zębach przed którymi z wysiłkiem uciekasz? Bo te teksty o nienawiści i "osobowości konserwatywnej" raczej nie pozostawiają złudzeń co do Twojej obecnej kondycji psychicznej. Natomiast co do Twego pytania o to czy działalność jednej fundacji przeszkadza drugiej. Oczywiście,że nie. Tylko, że nikt, nawet drhuckenbush tego nie twierdził. Bo przecież porównanie i krytyczny stosunek do pewnych przejawów działalności Owsiaka nie jest kwestionowaniem przydatności WOŚP. No chyba, że tak naprawdę pytałeś sam siebie. Czyżbyś miał wątpliwości co do przydatności WOŚP? Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kazek - ani słowa prawdy. Dlaczego? 13.01.09, 19:49 Bóg podobno zwykle karze odbieraniem rozumu ;-))) Moim skromnym zdaniem robisz naprawdę burzę w szklance wody. Nie doczytałem (oczywiście to żaden powód do dumy), ale informacja, która podałem nie była w końcu nieprawdziwa. Znam wielu dyskutantów na tym forum, którzy przez następne kilkanaście miesięcy upieraliby się, że mieli na myśli właśnie "caritas Polska". Jeżeli piszę o "prawicowej osobowości" niektórych osobników, pełnej nienawiści i pogardy, to najlepszym dowodem na istnienie takowej jest język, którym posługujesz się na co dzień. W tym wątku przyłapałes mnie na pewnej nieścisłości, do której przyznanie się nie jest dla mnie żadnym problemem. W innych nie miało miejsce nawet nic takiego. A przecież podobnymi chamskimi epitetatami pod moim i nie tylko adresem posługujesz się często. Twoja reakcja jest tak histeryczna i pełna nienawiści, jakbym o tym caritasie celowo napisał jakiś stek kłamstw, jakby ta pomyłka nie była pojedynczym wypadkiem przy pracy, jakby nikt iny na tym forum nigdy nie popełnił żadnej nieścisłości. Cóż, jeżeli dla Ciebie jezyk typu "debil", "idiota" , "kłamca" to język naturalny i nie świadczy o nienawistnej osobowości, to strach pomyśleć, wśród jakich ludzi się obracasz. A jeśli piszesz coś o maniach prześladowczych, to jest to typowe zarucanie innym tego, co samemu się prezentuje. W końcu nikt z ludzi uczestnicząccych w akcjach Owsiaka nie wypisuje postów skierowanych przecwiko caritasowi. Ataki na Owsiaka to codzienność. To tez jakiś znak. jeżeli nie kwestionujecie przydatności WOSP, to super. Ostrość niektórych sądów wskazywała raczej na coś przeciwnego, ale nie mam zamiaru sie upierać. na specyficzna logike twojego ostatniego zdania spuszczę litościwie zasłone milczenia - juz kilkakrotnie prosiłem Cie, bys nie sprowadzał dyskusji do absurdu, bo to chyba jeszcze bardziej chamskie, niz stosowane przez Ciebie epitety. Odpowiedz Link Zgłoś
drhuckenbush Re: Kazek to Twój wyrzut sumienia. 13.01.09, 22:41 Ja tez wspomagam jedno i drugie. Wskazuje tylko, ze lepiej by bylo gdyby w pewnych kwestiach WOSP wzial przyklad z Caritasu - wowczas pomoc bylaby jeszcze wieksza - a o to chodzi chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Kazek to Twój wyrzut sumienia. 14.01.09, 08:21 Oczywiście. proponuj więc - w jakich sprawach WOSP ma brać przykład z Caritasu (to nie jest pytanie ironiczne! ale pamiętaj - przed kościołami próbowano kwestowac w ubiegłych latach - wielu księży kwestująca młodzież przepędzało). Każda propozycja jest cenna. mnie wydaje się, że te instytucje działają w roznych sferach społecznych (i bardzo dobrze), ale na pewno można się uczyć od siebie nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetryk Re: Moje dziecko zbiera dziś na WOŚP IP: 91.197.155.* 14.01.09, 18:56 i tak najlepiej nam w polsce to wychodzi - upierd... kogoś kto robi coś - czy lepiej jest gdy Owsiak robi WOŚP czy lepiej gdyby nie robił? Na takie pytanie nalezy odpowiedzieć a nie czy mało czy dużo kosztuje utrzymanie fundacji, czy caritas czy WOŚP jest "lepsze". Wg mnie dzieki WOŚP uratowano nie jednego dzieciaka- ale nawet gdyby za te wszystkie pieniądze uratowano ntylko jedno dziecko to czyż nie warto? Odpowiedz Link Zgłoś