peter.steele 28.11.03, 22:12 Wg mnie to, które łaczy Gnieźnieńska i Gdyńską. Ze względu na przejazd kolejowy. Wczoraj stałem na swiatłach 15 minut. Czekam na inne propozycje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pieszy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.wskiz.poznan.pl 29.11.03, 08:14 1.Rondo Rataje - przejście np. od dworca autobusowego na strone Os. Jagiellońskiego na zielonych światłach (nie przebiegając na czerwonym, gdy samochody stoją) zajmuje w normalnych okolicznościach ok. 15-20 minut. 2. Estkowskiego - Garbary: nightmare dla wszystkich, którzy muszą wykonać tu skręt w lewo. 3. Al. Niepodległości - Solna 4. Podolańska - Lutycka i okolice - wiadomo obwodnica, można korzenie zapuścić na drodze podporządkowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
marioooo odnosnie R.R 29.11.03, 10:36 Jadac Od mostu jadwigi Mamy 3 pasy: w prawo , prosto(srodkowy) , prosto i w lewo. Niestety wiekszosc kierowcow nie potrafi odlalezc sie na rondie i z pasa do jazdy na wprost(srodkowy) zamiast jechac jak najblizej prawej strony (zewnetrznej) wjezdzaja na pas srodkowy (ktory to jest dla jadacych z pasa lewego na wprost i w konsekwencji zajezdzaja droge innym kierowcom. Pozniej przy zjezdzie robi sie kociol i kto pierwszy ten lepszy. Wiem ze moze to zagmatwane ale zwrodzcie uwage jak bedziecie na R.R. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.elwood Re: odnosnie R.R 29.11.03, 10:50 Nie potrafia sie odnalezc ? Tam jest zle oznakowanie. jadac od centrum i chcac jechac prosto - wg znaku mozesz jechac lewym pasem(dla jadacych w lewo i prosto). Wiec jedziesz - i nagle z pasa ktorym jedziesz robi sie pas tylko do skretu w lewo. I dlatego ludzie zajezdzaja droge tym co jada prawym pasem- bo zmienia sie rozporzadzenie pasow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marioooo Re: odnosnie R.R 29.11.03, 11:04 przyjzyj sie znakom poziomym. oznakowanie jest dobre gruba linia przeywana pokazuje ci na ktory pas masz wjechac. tylko nie wszycy patrza na te znaki :( Odpowiedz Link Zgłoś
marioooo Re: Nie kazdy patrzy na to z lotu ptaka 29.11.03, 11:16 :) z z fotela kierowcy??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: odnosnie R.R 01.12.03, 13:35 marioooo napisał: > przyjzyj sie znakom poziomym. oznakowanie jest dobre gruba linia przeywana > pokazuje ci na ktory pas masz wjechac. tylko nie wszycy patrza na te znaki :( Jak jedziesz lewym pasem od Królowej Jadwigi to nie ma żadnej grubej linii która miałaby cię prowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: odnosnie R.R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 20:27 bo po prostu wiekszosc kierowcow jezdzi jakby prawo jazdy na loterii wylosowalo, gdyby mieli jeszcze raz przejsc egzamin to by nie bylo korkow na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Rondo Rataje 01.12.03, 13:44 Zdecydowanie prym wiedzie Rondo Rataje. Zarówno wjazd od Królowej Jadwigi (przyjrzyjcie się ilu kierowców źle wykorzystuje pasy do przejazdu "na wprost" - i nie zwalajcie wszystkiego na jeźdżących "na pamięć"!!) jak i wjazd od strony Starołęki. Tutaj łatwo byłoby sytuację poprawić "udrażniając" niewykorzystany trzeci (prawy) pas na krzyżówce z Piłsudskiego, a lewy już przed Piłsudskiego oznakować jako kierunek "centrum". Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 29.11.03, 21:50 Gość portalu: pieszy napisał(a): > > 3. Al. Niepodległości - Solna > moje ulubione. na niekórych zielonych nie zdąże przejśc na drugą strone... minimum 15 min po zielonych :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakała Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: 80.48.251.* 04.12.03, 10:16 Moje ulubione to kraszewskiego - dąbrowskiego, zwlaszcza uwielbiam wjezdzac z kraszewskiego w koscielną Odpowiedz Link Zgłoś
remulak Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 29.11.03, 22:56 W prawo z Ratajczaka w Św. Marcin. Nie wiadomo po jaką cholerę jest zwykła sygnalizacja, zamiast zielonej strzałki. Stoi się i stoi, a nie ma żadnej kolizji z innym ruchem. Oczywiście, można powiedzieć, że jest kolizja z ruchem pieszych, ale skoro warunkowa strzałka zobowiązuje do zatrzymania, a nikt tego nie przestrzega, to raczej należy zmienić przepis, a nie likwidować strzałki. Odpowiedz Link Zgłoś
gawronka Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 30.11.03, 11:31 Powstańców/Kościuszki. Tuż obok: Podstawówka, Collegium Novum, AE. Światła są tak idiotycznie zaprogramowane, że np. palą się zielone dla wszystkich pieszych (dobrze chociaż, że nie dla wszystkich samochodów), a potem przez pięć minut czerwone dla wszystkich pieszych i samochodów. Oczywiście dzieciaki z podstawówki i studenci to wiedzą i mało kto już czeka jak idiota na zielone, co kilka razy prawie skończyło się wypadkiem. Szczytem dla mnie było, gdy przyjechała tam policja i łapała tych, którzy łamali przepisy, ale do głowy im nie przyszło, żeby coś zrobić ze światłami. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 30.11.03, 21:58 Na rondzie rataje zawsze "głupieje" jak jade Św. Jadwigii i mam jechac na prosto. Zawsze cos pokombinuje z pasami, i podobno wielu kierowdów ma to. Więc R.R tez zasługuje wg mnie na miano głupioego ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 01.12.03, 13:19 Na Rondzie Rataje najbardziej wqrwiająco jest wtedy, gdy samochody zjeżdżają z Ronda i muszą przejechać przez pasy, a akurat jest zielone światło dla pieszych. Zazwyczaj kończy się piskówą opon, bo kierowcy raczej zwolnić nie raczą... Zdjęcie sygnalizacji na zjeździe z Ronda było błędem, ponieważ nasi kochani kierowcy jako panowie i władcy ulic nie mają w zwyczaju zachowywać ostrożności w okolicach przejść dla pieszych. Po prostu nie dojrzeli do odpowiedzialnego użytkowania dróg i ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIKER Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 01.12.03, 14:51 oj oj oj a sprobujcie sie na rower przesiąsc ... polecam...co to jest kwitnac na skrzyzowaniach to wie tylko rowerzysta bo wy oczywiscie mądrzy kierowcy nawet nie wiecie ze pętle indukcyjne ktore macie pod swymi puszkami metalowymi, wlasnie na tą góre metalu reagują sterowniki sygnalizacji swietlnej i wam daje szybko zielone swiatlo na kazdym skrzyzowaniu a rowery w tylko na kilkunastu skrzyzowaniach sa uwzgledniane , dam wam takie dane: jest w poznaniu 214 skrzyzowan ze swiatlami a tylko 100 z nich jest inteligentne czyli z pętlami indukcyjnymi ,wiec na tych inteligentnych rowerzysci sa ignorowani przez swietlna sygnalizację , czyli sygnalizacja swietla jest zaprojektowana niezgodnie z prawem bo rower to rownoprawny uzytkownik drogi publicznej a jesli sygnalzacja na niego nie dziala czyli go olewa to jest to bezprawie...nie raz moglem sobie przenocowac na niejednym skrzyzowaniu bo rowerem jadac czekalem na zielone swiatlo!!!!! wniiosek??? samochodziarze!!!!!...wy narzekacie a dla was najwiecej sie robi czy to nie jest czasem nie fer?????? remontuja wam ulice jezdnie i nawet przy okazji drog rowerowych czy chociazby jezdni nie poszerzają by wam i nam rowerzystom bylo latwiej sie tolerowac na wspolnych w koncu drogach. tak na koniec zastanowcie sie chocby na jednym przykladem jaki wam dam : dlaczego nam na 2 kolach sie szacunek nalezy? nie dlatego ze w wypadkach nie mamy zbytnio ochrony i szans na wyjscie calo ale pomyuslcie....gdyby wogole nie bylo rowerzystow a te kilkaset czy kilka tysiecy rowerzystow w ciągu dnia jezdzilo by tylko samochodami to poznan bylby duzo bardziej zakorkowany i nie przejezdny wiec szanujmy sie w zajemnie a bedzie fajnie .....to tylko dzieki nam rowerzystom macie takie korki ale nie wieksze!!! przeciez ci co jezdzxa mpk jezdzą tramwajami i autobusami dlatego z e nie stac ich na samochod nie dla przyjemnosci .... pozdrowero kierowcy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biker Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 20:33 motocykle tez nie sa uwzgledniane na wszystkich skrzyzowaniach z tzw inteligentna sygnalizacja, czyli jak to mowia: "po co jest inteligentna sygnalizacja? po to zeby pokazac ze odpowiednie sluzby techniczne sa na biezaco" Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 01.12.03, 21:24 a ja bardzo nielubię robić podporządkowanych lewoskrętów w ulicę Majakowskiego. czasem można sobie poczekać ładną chwilę i niewiele widać. a rondo ratajskie ze światłami jest do kitu. bez świateł było lepiej. poza tym teraz z katowickiej mozna jechac 3 pasami prosto a skrajny prawy pas ma zieloną. no, ale niektórzy zdaja się mieć ten fakt głęboko w zadzie i blokuja tenże pas, bo chcą sobie jechać prosto, podczas gdy zdarza sie, że za nimi stoi kolejka samochodów mogająca w prawo. grrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 18:34 A "GROBELNY MUSI ODEJŚĆ" Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 02.12.03, 20:51 Gość portalu: Piotr napisał(a): > A "GROBELNY MUSI ODEJŚĆ" bo jak nie on to wy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włodek Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.12.03, 06:57 Nie ma takiego. Mamy za to najgłupszego Inżyniera Ruchu,ktory określa zasady poruszania sie na skrzyzowaniach (znaki, światła itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: 150.254.98.* 03.12.03, 08:39 Serbska-Połabska. Dla pieszych nie ma tam miejsca:-) -- Nie chciałem być jak ci ludzie co tylko biorą nie dając nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Chartowo - Piaśnicka IP: 213.25.88.* 03.12.03, 11:12 Jadąc od Majakowskiego w lewo (np. na Czecha) kierowcy nie wiedzieć czemu objeżdżają wirtualną wysepkę na środku tego skrzyżowania, co skutkuje oczywiście tym, że nie raz tworzy się sytuacja patowa, gdy jedni skręcający w lewo blokują drugich skręcających w lewo (tych z Żegrza na Lecha). Mimo podobnego układu (skrzyżowanie dwupasmówki ze zwykłą drogą) rzadko spotyka się takie zachowanie kierowców. Wina skrzyżowania? Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piker wy biedni niedostrzegani kierowcy....i co jeszc IP: *.icpnet.pl 03.12.03, 12:23 widze ze moje wypowiedzi ze strony rowerzystow malo tu kogo obchodza bo ani slowem tu nikt nie powiedzial na ten temat ...szkoda to albo macie jak zwykle kierowcy w dupie te kwestie albo poprostu jeszcze tych wypowiedzi nikt nie czytal z was ,tez szkoda...pozdrowerek Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: wy biedni niedostrzegani kierowcy....i co 08.12.03, 15:07 Gość portalu: piker napisał(a): > widze ze moje wypowiedzi ze strony rowerzystow malo tu kogo obchodza Bo napisałeś mnóstwo słów, ale nie mających wiele wspólnego z tematem tego wątku. Tak naprawdę z Twej wypowiedzi nic nie wynika, ot tyle że się wypłakałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Szymański Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 23:10 Najgłupsze skrzyżowanie to skrzyżowanie o ruchu okrężnym Rondo Rateje i to dzięki ZDM w Poznaniu poprzez debilne oznakowanie pasów znakami poziomymi. Wielokrotnie jak jadę ze strony Królowe Jadwigi w kierunku Katowickiej zgodnie ze znakami pionowymi spotykam się na reakcję ze strony innych kierowców poprzez użycie klaksona. Znaki pionowe przed krzyżówką nakazują stojącemu na skrajnym prawym pasie krowcy jazdę na wprost i skręt w prawo. Jadący środkowym pasem może jechać na wprost, natomiast ze skrajnego lewego mogą korzystać jedynie kierowcy skręcający w lewo. Chwila nieuwagi (a przy oznakowaniu poziomym ronda o to nietrudno) okazuje się, że ten ze środkowego pasa musi skręcić w lewo (jeśli sugeruje się znakami poziomymi) ten z pasa prawego zjeżdza z ronda na wprost na lewym pasie, a ten z lewgo wjeżdza na torowisko. Chyba że kierowca będzie kierował się znakami pionowymi. Tutaj może dojąć do sytuacji, że kierowca ze skrajnego pasa zajedzie drogę temu jedącego ze środkowego. Zbyt duży bałagan na tak uczęszczanym skrzyżowaniu. Wielu miejscowych daje się nabrać, a co dopiero goście. Sugeruję poprawę oznakowania poziomego Ronda Rataje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froggy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 05.12.03, 00:22 No coz... ja interpretuje inaczej: z prawgo pasa - jedziemy w prawo; ze srodkowego pasa - prosto, a z lewego pasa - prosto lub w lewo. Dlatego prawy pas znika praktycznie natychmiast. Do przeciecia z torami dojezdzaja juz tylko pasy srodkowy i lewy + dochodzi jeden pas dla skrecajacych w lewo jadacych od ronda Srodka. Dlatego przy dojezdzie do torow srodkowy pas staje sie pasem prawym, lewy staje sie srodkowym, a dodatkowo dochodzi lewy. Skomplikowanie sie to opisuje... ale da sie jezdzic, jesli wszyscy to tak zrozumieja. Faktem jest, ze przy jezdzie z lewego pasa, mozna by domalowac pasy po jego prawej stronie, bo na razie pasy lewy i srodkowy przeksztalcaja sie w zasadzie w jedne szeroki pas, az do momentu dojechania do wysokosci wysepki. Odpowiedz Link Zgłoś
rf174 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 06.12.03, 01:05 Tak chyba rzeczywiście ma być, ale oznakowanie poziome jest właściwie tylko z prawej strony pasa do jazdy prosto (trzeba mocno skręcić w prawo i trafić na skrajny prawy na rondzie). Pas dojazdowy lewy nie ma oznaczeń poziomych na rondzie i nie ma się co dziwić, że kierowcy głupieją. Rozwiązaniem byłoby chyba domalowanie dodatkowych przerywanych linii "prowadzących" wszystkie pasy dojazdowe w odpowiednie miejsca na rondzie. To chyba wiele nie kosztuje, co Panie Miejski Inżynierze Ruchu? Pozdrawiam Romek Odpowiedz Link Zgłoś
marioooo Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 07.12.03, 12:19 dlatego asekuracyjnie staram sie jechac prosto ze srodkowego pasa, od razy wjezdzam na skrajny i nie mam problemu. Ludzie jedacy przedemna zajezdzaja droge tym z lewego pasa i sobie klaksony testuja a ja spokojnie skrejnym myk mym i wjezdzam na katowicka:) przynajmniej bez nerwow ze mnie ktos trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Szymański Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 22:37 i takie rozumowanie mi się podoba. Oby jak najwięcej takich kierowców. Tez bardzo często korzystam z tego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anke Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 00:18 no tak, będąc peterem steele możesz oczekiwać propozycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.transprojekt.poznan.pl 05.12.03, 11:27 Kolejowa / Hetmańska - lewoskręt z Kolejowej w stronę wiaduktu kolejowego na Hetmańskiej....jest tam taka sytuacja - zapala się zielona strzałka w lewo i jednocześnie zielone dla samochodów jadących od strony Panoramy w Kolejową ...na 90% skrzyżowań strzałka zielona w lewo ( nie dotyczy ronda) jest przyzwoleniem bezkolizyjnego przejazdu tzn. nikt na wprost nie będzie jechał..na szczęście za dużego ruchu na tym skrzyżowaniu nie ma ale wypadki są bardzo często!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: froggy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.tk.poznan.pl / *.man.poznan.pl 05.12.03, 12:11 > na 90% skrzyżowań strzałka zielona w lewo ( nie dotyczy ronda) jest > przyzwoleniem bezkolizyjnego przejazdu tzn. nikt na wprost nie będzie > jechał.. Hmm... nie na 90% skrzyzowan, tylko wedlug Kodeksu Drogowego - powinno tak byc zawsze. Cos takiego, to juz jest definitywny blad zaprogramowania swiatel - trzeba by gdzies zglosic... (moze redaktorzy Gazety Wyborczej zareaguja?) Odpowiedz Link Zgłoś
rf174 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 06.12.03, 00:56 Mój typ to skrzyżowanie Kurlandzka-Szwajcarska. Projektantowi tego dzieła proponowałbym dotkliwą karę: przymusowy przejazd przez to skrzyżowanie 5 razy dziennie :-) Dla samochodów na Szwajcarskiej nie ma problemu, horror jest dla tych, którzy jadąc Kurlandzką od strony stacji Statoil chcą skręcić w lewo i jechać np. do M1. Jeśli jest więcej samochodów, to w większości wypadków zablokują się nawzajem. Potem są klaksony, przepychanki etc. Na tym skrzyżowaniu jest po prostu za mało miejsca zarówno na Kurlandzkiej jak i na krótkim łączniku. Pozdrawiam Romek Odpowiedz Link Zgłoś
marioooo Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 07.12.03, 12:21 czekalem na ta propozycje. tu faktycznie panuje balagan i to okropny ale chyba nie da sie zmodernizowac tego skrzyzowania :( Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 08.12.03, 15:02 rf174 napisał: > Mój typ to skrzyżowanie Kurlandzka-Szwajcarska. Projektantowi tego dzieła > proponowałbym dotkliwą karę: przymusowy przejazd przez to skrzyżowanie 5 razy > dziennie :-) Rzeczywiście, to skrzyżowanie jest kretyńsko ciasne - a przecież miejsca tam jest dosyć, zarówno na dodatkowy pas dla prawoskrętu ze Szwajcarskiej w Kurlandzką (w obydwu kierunkach - na os. Rusa i do szpitala), na poszerzenie tego cienkiego łącznika pomiędzy Kurlandzką i Szwajcarską, a nawet na poszerzenie Kurlandzkiej. A najgorsze, że tak z rok temu robiono tam jakąś modernizację. Już się cieszyłem, że ktoś zmądrzał - ale nie, tylko chodniki na pozbruk wymieniono NIC nie zmieniając w układzie skrzyżowania. Podobno naruszenie linii ciągłej jest karalne - ale pokażcie mi kierowcę który jadąc ze Szwajcarskiej w Kurlandzką w lewo nie przejeżdża wymalowanej tam linii ciągłej. A kierowca autobusu miejskiego choćby nie wiadomo jak się starał to MUSI popełnić to wykroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:28 Kulczyk-Grobelny. Potworne straty dla nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M KULCZYK-Grobelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:29 Moje zdanie nie wymaga uzasadnienia Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 08.12.03, 21:07 Dalej utrzymuje, że moja propozycja to jest jedno z najgłupszych skrzyzowań. jak zobaczycie na tym skrzyzowaniu gościa wkurzającego się to musze byc ja. Dziś znowu tsałem tam 10 minut. SZLAG MNIE TRAFIAŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AG Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 21:21 Masz rację jako skrzyżowanie nr2, skrzyżowanie Kulczyk-Grobelny nr3 a numer jeden to skrzyżowanie byłych (całe szczęście)wiceprezydenta Klepki i dyr.Szklorza za zlikwidowanie osobnych lewo skrętów na większości skrzyżowań i wprowadzenie """INTELIGENTNEJ"" sygnalizacji świetlnej co jak sama nazwa wskazuje wprowadzili ją ""INTELIGENTNI LUDZIE"".Propozycję tej sygnalizacji dali holendrzy którym za tą ""INTELIGENCJĘ"" nie pozwolono u siebie tego montować.DUŻY ORDER KRETYNIZMU za taką inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Użytkownicy skrzyżowań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:09 Ponarzekać trzeba, jaka ta sygnalizacja inteligentna jest do bani. Jak sa zwykle swiatla to tez mozna ponarzekać, że się długo stoi etc. A MI INTELIGENTNA SYGNALIZACJA ODPOWIADA! A o natręctwie niektórych internautów na temat Kulczyka już szkoda mówić... NIE MA GŁUPICH SKRZYŻOWAŃ, SĄ TYLKO GŁUPI ICH UŻYTKOWNICY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Szymański Re: Użytkownicy skrzyżowań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 00:12 No to zapraszam na Rondo Rataje. Kierunek: Królowej Jadwigi w stronę M1. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Użytkownicy skrzyżowań... 11.12.03, 08:40 Gość portalu: Piotr Szymański napisał(a): > No to zapraszam na Rondo Rataje. Kierunek: Królowej Jadwigi w stronę M1. POPIERAM! A co to dopiero będzie, gdy spadnie śnieżek i przysypie oznakowanie poziome. Układ pasów na tym wjeździe jest skrajnie "nieergonomiczny" i "nieintuicyjny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Użytkownicy skrzyżowań... IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 13:14 nie pasi ci??? wskakuj na rower to dopiero pogadamy wazniaku i malkontencie......obity w stalowym gracie. jezdze tamtedy rowerem i nic mi nie przeszkadza wszystko rozumiem i przejezdzam tam bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 "Inteligentne" światła 11.12.03, 08:37 Gość portalu: AG napisał(a): > > wprowadzenie """INTELIGENTNEJ"" sygnalizacji świetlnej co jak sama nazwa > wskazuje wprowadzili ją ""INTELIGENTNI LUDZIE"". Ogólnie zmiana sygnalizacji świetlnej na "inteligentną" znacznie poprawiła warunki jazdy przez Poznań. Tyle, że często mamy do czynienia z DROBNYMI niedoróbkami przez które skrzyżowania pokonuje się gorzej niż mogłoby być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piker Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 13:11 panie lub pani AG szkoda ze za to z ciebiue nie wyplywa tyle inteligencji wyobraz sobie z e to sa zbawienne sygnalizacje te inteligentne bo wiem i mam swiadomosc a ty i duza ciemna masa kierowcow narzekajacych nie ma tej swiadiomosci ze bylo by duuuzo gorzej dla was kierowcow samochodow gdyby te inteligentne systemy nie byly wdrazane w poznaniu debilizm polega tu na tym z e niestety nadal gro tychze inteligentnych sygnalizacji nie dziala na impuls wysylany z ram roweru czy motocykla te sygnalizacje uwzględniaja tylko samochody ale nie jednoslady i za to powinni wyleciec na zbity....ci co to spowodowali taki chaos skromnie powiem z e mam tego wszystkiego swiadomosc i niech sie tu kierowcy nie dziwia ze jacys rowerzysci np w nocy na ulicach poznania przejezdzają przez skrzyzowanaia na czerwonym swietle...bo gdyby mieli czekac na zielone...to do rana by mogli tam stac...a ze rowerzysta tez czlowiek z mózgiem to kwitł tam nie bedzie i musi tam zlamac przepisy i gnac dalej . jak juz pewnei niektorzy zauwazyli jest juz troche z tym lepiej bo powstaly i beda powstawac nowe systemy sygnalizacji np w ciągu ulicy solnej wolnicy garbary i te rejony gdzie rower moze i uruchamia w nocy przy braku samochodow na ulicach sobie swiatlo zielone,drazni mnie to wasze mowie tu o kierowcach samochodow nonszalanckie pieprzenie ze wam to tylko przeszkadzaja...ale fakt jest taki ze o w as najwiecej sie tu w pozn mysli i dla was sie najiecej robi a dla jedmnosladow nic lub prawie nic... a napewno nic w porownaniu do potrzeb!!!!! dodam z e absolutnym debilizmem ktory moga TYLKO WPROWADZAC DO UZYTKU tacy urzednicy ,drogowcy sa przyciski w slupach sygnalizatorow dla rowerzystow. drogowcy tlumacza to spowolnieniem ruchu rowerzystow dla ich bezpieczenstwa...mam ochote bić jak ten tępy argument slysze...w takim razie proponuje adekwatnie dla kierowcow samochodow zrobic podobnie dla ich bezpieczenstwa i spowolnienia ruchu na skrzyzowaniach zamontowac im na chodnikach przyciski zeby musieli zatrzymac sie przed skrzyzowaniem podbiec do slupa z przyciskiem wrocic do samochodu i czekac na zielone swiatlo.....prawda ze genialne???? wy kierowcy narzekacie a niewielu z was wie z e w asfalce pasow ruchu macie te slynne juz pętle indukcyjne inteligentnej sygnalizacji ktore wyczuwaja metal i reaguja na ow metal by dac wam zielone swiatlo...nic nie musicie robic tylko sie cieszccie ze macie wszystko pod nos podstawiane. Odpowiedz Link Zgłoś