Dodaj do ulubionych

Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu

28.11.03, 22:12
Wg mnie to, które łaczy Gnieźnieńska i Gdyńską. Ze względu na przejazd
kolejowy. Wczoraj stałem na swiatłach 15 minut.
Czekam na inne propozycje
Obserwuj wątek
    • Gość: pieszy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.wskiz.poznan.pl 29.11.03, 08:14
      1.Rondo Rataje - przejście np. od dworca autobusowego na strone Os.
      Jagiellońskiego na zielonych światłach (nie przebiegając na czerwonym, gdy
      samochody stoją) zajmuje w normalnych okolicznościach ok. 15-20 minut.

2. Estkowskiego - Garbary: nightmare dla wszystkich, którzy muszą wykonać tu
      skręt w lewo.

3. Al. Niepodległości - Solna

4. Podolańska - Lutycka i okolice - wiadomo obwodnica, można korzenie zapuścić
      na drodze podporządkowanej.
      • marioooo odnosnie R.R 29.11.03, 10:36
        Jadac Od mostu jadwigi Mamy 3 pasy: w prawo , prosto(srodkowy) , prosto i w
        lewo. Niestety wiekszosc kierowcow nie potrafi odlalezc sie na rondie i z pasa
        do jazdy na wprost(srodkowy) zamiast jechac jak najblizej prawej strony
        (zewnetrznej) wjezdzaja na pas srodkowy (ktory to jest dla jadacych z pasa
        lewego na wprost i w konsekwencji zajezdzaja droge innym kierowcom. Pozniej
        przy zjezdzie robi sie kociol i kto pierwszy ten lepszy. Wiem ze moze to
        zagmatwane ale zwrodzcie uwage jak bedziecie na R.R.
        • mr.elwood Re: odnosnie R.R 29.11.03, 10:50
          Nie potrafia sie odnalezc ?
          Tam jest zle oznakowanie. jadac od centrum i chcac jechac prosto - wg znaku
          mozesz jechac lewym pasem(dla jadacych w lewo i prosto). Wiec jedziesz - i
          nagle z pasa ktorym jedziesz robi sie pas tylko do skretu w lewo. I dlatego
          ludzie zajezdzaja droge tym co jada prawym pasem- bo zmienia sie
          rozporzadzenie pasow.

Pozdrawiam
          • marioooo Re: odnosnie R.R 29.11.03, 11:04
            przyjzyj sie znakom poziomym. oznakowanie jest dobre gruba linia przeywana
            pokazuje ci na ktory pas masz wjechac. tylko nie wszycy patrza na te znaki :(
            • Gość: Jacek Nie kazdy patrzy na to z lotu ptaka IP: *.icpnet.pl 29.11.03, 11:15
              • marioooo Re: Nie kazdy patrzy na to z lotu ptaka 29.11.03, 11:16
                :) z z fotela kierowcy??? :)
            • mankut400 Re: odnosnie R.R 01.12.03, 13:35
              marioooo napisał:

> przyjzyj sie znakom poziomym. oznakowanie jest dobre gruba linia przeywana
              > pokazuje ci na ktory pas masz wjechac. tylko nie wszycy patrza na te znaki :(

Jak jedziesz lewym pasem od Królowej Jadwigi to nie ma żadnej grubej linii
              która miałaby cię prowadzić
              • Gość: ktos Re: odnosnie R.R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 20:27
                bo po prostu wiekszosc kierowcow jezdzi jakby prawo jazdy na loterii
                wylosowalo, gdyby mieli jeszcze raz przejsc egzamin to by nie bylo korkow na
                ulicach
            • mankut400 Rondo Rataje 01.12.03, 13:44
              Zdecydowanie prym wiedzie Rondo Rataje. Zarówno wjazd od Królowej Jadwigi
              (przyjrzyjcie się ilu kierowców źle wykorzystuje pasy do przejazdu "na wprost" -
              i nie zwalajcie wszystkiego na jeźdżących "na pamięć"!!) jak i wjazd od strony
              Starołęki. Tutaj łatwo byłoby sytuację poprawić "udrażniając" niewykorzystany
              trzeci (prawy) pas na krzyżówce z Piłsudskiego, a lewy już przed Piłsudskiego
              oznakować jako kierunek "centrum".
      • anka9009 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 29.11.03, 21:50
        Gość portalu: pieszy napisał(a):

>
        > 3. Al. Niepodległości - Solna
        >
        moje ulubione. na niekórych zielonych nie zdąże przejśc na drugą strone...
        minimum 15 min po zielonych :((
      • Gość: zakała Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: 80.48.251.* 04.12.03, 10:16
        Moje ulubione to kraszewskiego - dąbrowskiego, zwlaszcza uwielbiam wjezdzac z
        kraszewskiego w koscielną
    • remulak Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 29.11.03, 22:56
      W prawo z Ratajczaka w Św. Marcin. Nie wiadomo po jaką cholerę jest zwykła
      sygnalizacja, zamiast zielonej strzałki. Stoi się i stoi, a nie ma żadnej
      kolizji z innym ruchem.
      Oczywiście, można powiedzieć, że jest kolizja z ruchem pieszych, ale skoro
      warunkowa strzałka zobowiązuje do zatrzymania, a nikt tego nie przestrzega, to
      raczej należy zmienić przepis, a nie likwidować strzałki.
    • gawronka Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 30.11.03, 11:31
      Powstańców/Kościuszki. Tuż obok: Podstawówka, Collegium Novum, AE. Światła są
      tak idiotycznie zaprogramowane, że np. palą się zielone dla wszystkich pieszych
      (dobrze chociaż, że nie dla wszystkich samochodów), a potem przez pięć minut
      czerwone dla wszystkich pieszych i samochodów. Oczywiście dzieciaki z
      podstawówki i studenci to wiedzą i mało kto już czeka jak idiota na zielone, co
      kilka razy prawie skończyło się wypadkiem. Szczytem dla mnie było, gdy
      przyjechała tam policja i łapała tych, którzy łamali przepisy, ale do głowy im
      nie przyszło, żeby coś zrobić ze światłami.
    • peter.steele Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 30.11.03, 21:58
      Na rondzie rataje zawsze "głupieje" jak jade Św. Jadwigii i mam jechac na
      prosto. Zawsze cos pokombinuje z pasami, i podobno wielu kierowdów ma to.
      Więc R.R tez zasługuje wg mnie na miano głupioego ronda.
      • Gość: pieszy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 01.12.03, 13:19
        Na Rondzie Rataje najbardziej wqrwiająco jest wtedy, gdy samochody zjeżdżają z
        Ronda i muszą przejechać przez pasy, a akurat jest zielone światło dla
        pieszych. Zazwyczaj kończy się piskówą opon, bo kierowcy raczej zwolnić nie
        raczą...
        Zdjęcie sygnalizacji na zjeździe z Ronda było błędem, ponieważ nasi kochani
        kierowcy jako panowie i władcy ulic nie mają w zwyczaju zachowywać ostrożności
        w okolicach przejść dla pieszych. Po prostu nie dojrzeli do odpowiedzialnego
        użytkowania dróg i ulic.
        • Gość: PIKER Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 01.12.03, 14:51
          oj oj oj a sprobujcie sie na rower przesiąsc ... polecam...co to
          jest kwitnac na skrzyzowaniach to wie tylko rowerzysta bo wy
          oczywiscie mądrzy kierowcy nawet nie wiecie ze pętle indukcyjne ktore
          macie pod swymi puszkami metalowymi, wlasnie na tą góre metalu
          reagują sterowniki sygnalizacji swietlnej i wam daje szybko zielone
          swiatlo na kazdym skrzyzowaniu a rowery w tylko na kilkunastu
          skrzyzowaniach sa uwzgledniane , dam wam takie dane: jest w poznaniu
          214 skrzyzowan ze swiatlami a tylko 100 z nich jest inteligentne
          czyli z pętlami indukcyjnymi ,wiec na tych inteligentnych rowerzysci sa
          ignorowani przez swietlna sygnalizację , czyli sygnalizacja swietla
          jest zaprojektowana niezgodnie z prawem bo rower to rownoprawny
          uzytkownik drogi publicznej a jesli sygnalzacja na niego nie dziala
          czyli go olewa to jest to bezprawie...nie raz moglem sobie
          przenocowac na niejednym skrzyzowaniu bo rowerem jadac czekalem na
          zielone swiatlo!!!!!

wniiosek??? samochodziarze!!!!!...wy narzekacie a dla was najwiecej
          sie robi czy to nie jest czasem nie fer?????? remontuja wam ulice
          jezdnie i nawet przy okazji drog rowerowych czy chociazby jezdni nie
          poszerzają by wam i nam rowerzystom bylo latwiej sie tolerowac na
          wspolnych w koncu drogach. tak na koniec zastanowcie sie chocby na
          jednym przykladem jaki wam dam : dlaczego nam na 2 kolach sie
          szacunek nalezy? nie dlatego ze w wypadkach nie mamy zbytnio ochrony
          i szans na wyjscie calo ale pomyuslcie....gdyby wogole nie bylo
          rowerzystow a te kilkaset czy kilka tysiecy rowerzystow w ciągu dnia
          jezdzilo by tylko samochodami to poznan bylby duzo bardziej
          zakorkowany i nie przejezdny wiec szanujmy sie w zajemnie a bedzie
          fajnie .....to tylko dzieki nam rowerzystom macie takie korki ale nie
          wieksze!!! przeciez ci co jezdzxa mpk jezdzą tramwajami i autobusami
          dlatego z e nie stac ich na samochod nie dla przyjemnosci ....
          pozdrowero kierowcy!!!!
          • Gość: biker Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 20:33
            motocykle tez nie sa uwzgledniane na wszystkich skrzyzowaniach z tzw
            inteligentna sygnalizacja, czyli jak to mowia: "po co jest inteligentna
            sygnalizacja? po to zeby pokazac ze odpowiednie sluzby techniczne sa na
            biezaco"
    • conena Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 01.12.03, 21:24
      a ja bardzo nielubię robić podporządkowanych lewoskrętów w ulicę
      Majakowskiego. czasem można sobie poczekać ładną chwilę i niewiele widać.

a rondo ratajskie ze światłami jest do kitu. bez świateł było lepiej. poza tym
      teraz z katowickiej mozna jechac 3 pasami prosto a skrajny prawy pas ma
      zieloną. no, ale niektórzy zdaja się mieć ten fakt głęboko w zadzie i blokuja
      tenże pas, bo chcą sobie jechać prosto, podczas gdy zdarza sie, że za nimi
      stoi kolejka samochodów mogająca w prawo. grrr...
      • Gość: Piotr Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 18:34
        A "GROBELNY MUSI ODEJŚĆ"
        • conena Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 02.12.03, 20:51
          Gość portalu: Piotr napisał(a):

> A "GROBELNY MUSI ODEJŚĆ"
          bo jak nie on to wy!
    • Gość: włodek Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.12.03, 06:57
      Nie ma takiego. Mamy za to najgłupszego Inżyniera Ruchu,ktory określa zasady
      poruszania sie na skrzyzowaniach (znaki, światła itp)
    • Gość: walek Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: 150.254.98.* 03.12.03, 08:39
      Serbska-Połabska. Dla pieszych nie ma tam miejsca:-)

--

Nie chciałem być jak ci ludzie
      co tylko biorą nie dając nic
    • Gość: LukasK Chartowo - Piaśnicka IP: 213.25.88.* 03.12.03, 11:12
      Jadąc od Majakowskiego w lewo (np. na Czecha) kierowcy nie wiedzieć czemu
      objeżdżają wirtualną wysepkę na środku tego skrzyżowania, co skutkuje
      oczywiście tym, że nie raz tworzy się sytuacja patowa, gdy jedni skręcający w
      lewo blokują drugich skręcających w lewo (tych z Żegrza na Lecha).

Mimo podobnego układu (skrzyżowanie dwupasmówki ze zwykłą drogą) rzadko spotyka
      się takie zachowanie kierowców. Wina skrzyżowania?

Łukasz
      • Gość: piker wy biedni niedostrzegani kierowcy....i co jeszc IP: *.icpnet.pl 03.12.03, 12:23
        widze ze moje wypowiedzi ze strony rowerzystow malo tu kogo obchodza
        bo ani slowem tu nikt nie powiedzial na ten temat ...szkoda to
        albo macie jak zwykle kierowcy w dupie te kwestie albo poprostu
        jeszcze tych wypowiedzi nikt nie czytal z was ,tez
        szkoda...pozdrowerek
        • mankut400 Re: wy biedni niedostrzegani kierowcy....i co 08.12.03, 15:07
          Gość portalu: piker napisał(a):

> widze ze moje wypowiedzi ze strony rowerzystow malo tu kogo
          obchodza

Bo napisałeś mnóstwo słów, ale nie mających wiele wspólnego z tematem tego
          wątku.
          Tak naprawdę z Twej wypowiedzi nic nie wynika, ot tyle że się wypłakałeś.
    • Gość: Piotr Szymański Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 23:10
      Najgłupsze skrzyżowanie to skrzyżowanie o ruchu okrężnym Rondo Rateje i to
      dzięki ZDM w Poznaniu poprzez debilne oznakowanie pasów znakami poziomymi.
      Wielokrotnie jak jadę ze strony Królowe Jadwigi w kierunku Katowickiej zgodnie
      ze znakami pionowymi spotykam się na reakcję ze strony innych kierowców poprzez
      użycie klaksona. Znaki pionowe przed krzyżówką nakazują stojącemu na skrajnym
      prawym pasie krowcy jazdę na wprost i skręt w prawo. Jadący środkowym pasem
      może jechać na wprost, natomiast ze skrajnego lewego mogą korzystać jedynie
      kierowcy skręcający w lewo. Chwila nieuwagi (a przy oznakowaniu poziomym ronda
      o to nietrudno) okazuje się, że ten ze środkowego pasa musi skręcić w lewo
      (jeśli sugeruje się znakami poziomymi) ten z pasa prawego zjeżdza z ronda na
      wprost na lewym pasie, a ten z lewgo wjeżdza na torowisko. Chyba że kierowca
      będzie kierował się znakami pionowymi. Tutaj może dojąć do sytuacji, że
      kierowca ze skrajnego pasa zajedzie drogę temu jedącego ze środkowego. Zbyt
      duży bałagan na tak uczęszczanym skrzyżowaniu. Wielu miejscowych daje się
      nabrać, a co dopiero goście. Sugeruję poprawę oznakowania poziomego Ronda
      Rataje.
      • Gość: froggy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 05.12.03, 00:22
        No coz... ja interpretuje inaczej: z prawgo pasa - jedziemy w prawo; ze
        srodkowego pasa - prosto, a z lewego pasa - prosto lub w lewo. Dlatego prawy
        pas znika praktycznie natychmiast. Do przeciecia z torami dojezdzaja juz tylko
        pasy srodkowy i lewy + dochodzi jeden pas dla skrecajacych w lewo jadacych od
        ronda Srodka. Dlatego przy dojezdzie do torow srodkowy pas staje sie pasem
        prawym, lewy staje sie srodkowym, a dodatkowo dochodzi lewy. Skomplikowanie sie
        to opisuje... ale da sie jezdzic, jesli wszyscy to tak zrozumieja. Faktem jest,
        ze przy jezdzie z lewego pasa, mozna by domalowac pasy po jego prawej stronie,
        bo na razie pasy lewy i srodkowy przeksztalcaja sie w zasadzie w jedne szeroki
        pas, az do momentu dojechania do wysokosci wysepki.
        • rf174 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 06.12.03, 01:05
          Tak chyba rzeczywiście ma być, ale oznakowanie poziome jest właściwie tylko z
          prawej strony pasa do jazdy prosto (trzeba mocno skręcić w prawo i trafić na
          skrajny prawy na rondzie). Pas dojazdowy lewy nie ma oznaczeń poziomych na
          rondzie i nie ma się co dziwić, że kierowcy głupieją. Rozwiązaniem byłoby
          chyba domalowanie dodatkowych przerywanych linii "prowadzących" wszystkie pasy
          dojazdowe w odpowiednie miejsca na rondzie. To chyba wiele nie kosztuje, co
          Panie Miejski Inżynierze Ruchu?

Pozdrawiam
          Romek
          • marioooo Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 07.12.03, 12:19
            dlatego asekuracyjnie staram sie jechac prosto ze srodkowego pasa, od razy
            wjezdzam na skrajny i nie mam problemu. Ludzie jedacy przedemna zajezdzaja
            droge tym z lewego pasa i sobie klaksony testuja a ja spokojnie skrejnym myk
            mym i wjezdzam na katowicka:) przynajmniej bez nerwow ze mnie ktos trafi.
            • Gość: Piotr Szymański Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 22:37
              i takie rozumowanie mi się podoba. Oby jak najwięcej takich kierowców. Tez
              bardzo często korzystam z tego rozwiązania.
    • Gość: anke Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 00:18
      no tak, będąc peterem steele możesz oczekiwać propozycji...
    • Gość: areq Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.transprojekt.poznan.pl 05.12.03, 11:27
      Kolejowa / Hetmańska - lewoskręt z Kolejowej w stronę wiaduktu kolejowego na
      Hetmańskiej....jest tam taka sytuacja - zapala się zielona strzałka w lewo i
      jednocześnie zielone dla samochodów jadących od strony Panoramy w
      Kolejową ...na 90% skrzyżowań strzałka zielona w lewo ( nie dotyczy ronda) jest
      przyzwoleniem bezkolizyjnego przejazdu tzn. nikt na wprost nie będzie
      jechał..na szczęście za dużego ruchu na tym skrzyżowaniu nie ma ale wypadki są
      bardzo często!!!
      • Gość: froggy Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.tk.poznan.pl / *.man.poznan.pl 05.12.03, 12:11
        > na 90% skrzyżowań strzałka zielona w lewo ( nie dotyczy ronda) jest
        > przyzwoleniem bezkolizyjnego przejazdu tzn. nikt na wprost nie będzie
        > jechał..

Hmm... nie na 90% skrzyzowan, tylko wedlug Kodeksu Drogowego - powinno tak byc
        zawsze.
        Cos takiego, to juz jest definitywny blad zaprogramowania swiatel - trzeba by
        gdzies zglosic... (moze redaktorzy Gazety Wyborczej zareaguja?)
    • rf174 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 06.12.03, 00:56
      Mój typ to skrzyżowanie Kurlandzka-Szwajcarska. Projektantowi tego dzieła
      proponowałbym dotkliwą karę: przymusowy przejazd przez to skrzyżowanie 5 razy
      dziennie :-)
      Dla samochodów na Szwajcarskiej nie ma problemu, horror jest dla tych, którzy
      jadąc Kurlandzką od strony stacji Statoil chcą skręcić w lewo i jechać np. do
      M1. Jeśli jest więcej samochodów, to w większości wypadków zablokują się
      nawzajem. Potem są klaksony, przepychanki etc. Na tym skrzyżowaniu jest po
      prostu za mało miejsca zarówno na Kurlandzkiej jak i na krótkim łączniku.

Pozdrawiam
      Romek
      • marioooo Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 07.12.03, 12:21
        czekalem na ta propozycje. tu faktycznie panuje balagan i to okropny ale chyba
        nie da sie zmodernizowac tego skrzyzowania :(
      • mankut400 Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 08.12.03, 15:02
        rf174 napisał:

> Mój typ to skrzyżowanie Kurlandzka-Szwajcarska. Projektantowi tego dzieła
        > proponowałbym dotkliwą karę: przymusowy przejazd przez to skrzyżowanie 5 razy
        > dziennie :-)

Rzeczywiście, to skrzyżowanie jest kretyńsko ciasne - a przecież miejsca tam
        jest dosyć, zarówno na dodatkowy pas dla prawoskrętu ze Szwajcarskiej w
        Kurlandzką (w obydwu kierunkach - na os. Rusa i do szpitala), na poszerzenie
        tego cienkiego łącznika pomiędzy Kurlandzką i Szwajcarską, a nawet na
        poszerzenie Kurlandzkiej.
        A najgorsze, że tak z rok temu robiono tam jakąś modernizację. Już się
        cieszyłem, że ktoś zmądrzał - ale nie, tylko chodniki na pozbruk wymieniono NIC
        nie zmieniając w układzie skrzyżowania.
        Podobno naruszenie linii ciągłej jest karalne - ale pokażcie mi kierowcę który
        jadąc ze Szwajcarskiej w Kurlandzką w lewo nie przejeżdża wymalowanej tam linii
        ciągłej. A kierowca autobusu miejskiego choćby nie wiadomo jak się starał to
        MUSI popełnić to wykroczenie.
    • Gość: marcin Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:28
      Kulczyk-Grobelny.

Potworne straty dla nas wszystkich.
    • Gość: M KULCZYK-Grobelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 20:29
      Moje zdanie nie wymaga uzasadnienia
    • peter.steele Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu 08.12.03, 21:07
      Dalej utrzymuje, że moja propozycja to jest jedno z najgłupszych skrzyzowań.
      jak zobaczycie na tym skrzyzowaniu gościa wkurzającego się to musze byc ja.
      Dziś znowu tsałem tam 10 minut.
      SZLAG MNIE TRAFIAŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: AG Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 21:21
        Masz rację jako skrzyżowanie nr2, skrzyżowanie Kulczyk-Grobelny nr3 a numer
        jeden to skrzyżowanie byłych (całe szczęście)wiceprezydenta Klepki i
        dyr.Szklorza za zlikwidowanie osobnych lewo skrętów na większości skrzyżowań i
        wprowadzenie """INTELIGENTNEJ"" sygnalizacji świetlnej co jak sama nazwa
        wskazuje wprowadzili ją ""INTELIGENTNI LUDZIE"".Propozycję tej sygnalizacji
        dali holendrzy którym za tą ""INTELIGENCJĘ"" nie pozwolono u siebie tego
        montować.DUŻY ORDER KRETYNIZMU za taką inwestycję.
        • Gość: mlx Użytkownicy skrzyżowań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:09
          Ponarzekać trzeba, jaka ta sygnalizacja inteligentna jest do bani. Jak sa
          zwykle swiatla to tez mozna ponarzekać, że się długo stoi etc. A MI
          INTELIGENTNA SYGNALIZACJA ODPOWIADA!
          A o natręctwie niektórych internautów na temat Kulczyka już szkoda mówić...
          NIE MA GŁUPICH SKRZYŻOWAŃ, SĄ TYLKO GŁUPI ICH UŻYTKOWNICY.
          • Gość: Piotr Szymański Re: Użytkownicy skrzyżowań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 00:12
            No to zapraszam na Rondo Rataje. Kierunek: Królowej Jadwigi w stronę M1.
            • mankut400 Re: Użytkownicy skrzyżowań... 11.12.03, 08:40
              Gość portalu: Piotr Szymański napisał(a):

> No to zapraszam na Rondo Rataje. Kierunek: Królowej Jadwigi w stronę M1.

POPIERAM!
              A co to dopiero będzie, gdy spadnie śnieżek i przysypie oznakowanie poziome.
              Układ pasów na tym wjeździe jest skrajnie "nieergonomiczny" i "nieintuicyjny"
            • Gość: p Re: Użytkownicy skrzyżowań... IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 13:14
              nie pasi ci??? wskakuj na rower to dopiero pogadamy wazniaku i
              malkontencie......obity w stalowym gracie.
              jezdze tamtedy rowerem i nic mi nie przeszkadza wszystko rozumiem i
              przejezdzam tam bez problemu.
        • mankut400 "Inteligentne" światła 11.12.03, 08:37
          Gość portalu: AG napisał(a):

> > wprowadzenie """INTELIGENTNEJ"" sygnalizacji świetlnej co jak sama nazwa
          > wskazuje wprowadzili ją ""INTELIGENTNI LUDZIE"".

Ogólnie zmiana sygnalizacji świetlnej na "inteligentną" znacznie poprawiła
          warunki jazdy przez Poznań.
          Tyle, że często mamy do czynienia z DROBNYMI niedoróbkami przez które
          skrzyżowania pokonuje się gorzej niż mogłoby być.
        • Gość: piker Re: Najgłupsze skrzyżowanie drogowe w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 13:11
          panie lub pani AG szkoda ze za to z ciebiue nie wyplywa tyle
          inteligencji wyobraz sobie z e to sa zbawienne sygnalizacje te
          inteligentne bo wiem i mam swiadomosc a ty i duza ciemna masa
          kierowcow narzekajacych nie ma tej swiadiomosci ze bylo by duuuzo
          gorzej dla was kierowcow samochodow gdyby te inteligentne systemy nie
          byly wdrazane w poznaniu

debilizm polega tu na tym z e niestety nadal gro tychze
          inteligentnych sygnalizacji nie dziala na impuls wysylany z ram
          roweru czy motocykla te sygnalizacje uwzględniaja tylko samochody
          ale nie jednoslady i za to powinni wyleciec na zbity....ci co to
          spowodowali taki chaos skromnie powiem z e mam tego wszystkiego
          swiadomosc i niech sie tu kierowcy nie dziwia ze jacys rowerzysci np
          w nocy na ulicach poznania przejezdzają przez skrzyzowanaia na
          czerwonym swietle...bo gdyby mieli czekac na zielone...to do rana by
          mogli tam stac...a ze rowerzysta tez czlowiek z mózgiem to kwitł tam
          nie bedzie i musi tam zlamac przepisy i gnac dalej .

jak juz pewnei niektorzy zauwazyli jest juz troche z tym lepiej bo
          powstaly i beda powstawac nowe systemy sygnalizacji np w ciągu ulicy
          solnej wolnicy garbary i te rejony gdzie rower moze i uruchamia w
          nocy przy braku samochodow na ulicach sobie swiatlo zielone,drazni mnie
          to wasze mowie tu o kierowcach samochodow nonszalanckie pieprzenie
          ze wam to tylko przeszkadzaja...ale fakt jest taki ze o w as
          najwiecej sie tu w pozn mysli i dla was sie najiecej robi a dla
          jedmnosladow nic lub prawie nic... a napewno nic w porownaniu do
          potrzeb!!!!!

dodam z e absolutnym debilizmem ktory moga TYLKO WPROWADZAC DO UZYTKU
          tacy urzednicy ,drogowcy sa przyciski w slupach sygnalizatorow dla
          rowerzystow. drogowcy tlumacza to spowolnieniem ruchu rowerzystow dla
          ich bezpieczenstwa...mam ochote bić jak ten tępy argument slysze...w
          takim razie proponuje adekwatnie dla kierowcow samochodow zrobic
          podobnie dla ich bezpieczenstwa i spowolnienia ruchu na skrzyzowaniach
          zamontowac im na chodnikach przyciski zeby musieli zatrzymac sie przed
          skrzyzowaniem podbiec do slupa z przyciskiem wrocic do samochodu i
          czekac na zielone swiatlo.....prawda ze genialne????
          wy kierowcy narzekacie a niewielu z was wie z e w asfalce pasow
          ruchu macie te slynne juz pętle indukcyjne inteligentnej sygnalizacji
          ktore wyczuwaja metal i reaguja na ow metal by dac wam zielone
          swiatlo...nic nie musicie robic tylko sie cieszccie ze macie wszystko
          pod nos podstawiane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka