Dodaj do ulubionych

Sugestia sąsiada!!!

21.04.09, 16:46
Witam proponuję znaleźć inną formę komunikacji między nami, jeśli chodzi o
ważne rzeczy np. zbiór adresów email i pisanie do siebie prywatnie do czasu,
gdy nie mamy załatwionej sprawy z tą ochroną( no chyba że ja tylko nie mam
takiego zbioru informacji  ) ?.
Uważam, że nie powinniśmy pisać na forum takich, info jak, np. kiedy będziemy
mieli ponowne kodowanie pilotów itp., ponieważ problem polega na tym ze nasze
informacje bez zakładania konta są ogólnie dostępne na stronie WWW i wszyscy
wokoło wiedzą, co i kiedy się u nas dzieje również złodzieje.
Musimy liczyć się, że nasi sąsiedzi mogą być sprawcami zdarzeń no niestety
wtedy to już nic nam nie pomorze niestety długo jeszcze potrwa zanim się
dowiemy, z kim obcujemy na osiedlu.
Obserwuj wątek
    • rucie Re: Sugestia sąsiada!!! 21.04.09, 21:47
      Popieram, nie właściwie nie powinniśmy zamieszczac tutaj żadnych
      informacji na temat podejmowanych w tej sprawie działan - forum jest
      ogólno dostępne, a każda informacja może być wskazówką dla
      potencjalnego złodzieja. Chyba pozostają nam prywatne adresy e-
      mail???
      • groniu1983 Re: Sugestia sąsiada!!! 21.04.09, 22:18
        Dokładnie tak wszystkie informacje są podane jak na dłoni,
        uważam że jeśli jeszcze nie ma takiej listy to należy ją zrobić.
        imię nazwisko, adres, tel, mail żeby wszystko było jasne i wiadomo można jak
        się sprawy unormują to pisać różne rzeczy na ogólnym forum, ale na razie to ani
        czas ani miejsce bo dzieję się tutaj zbyt wiele...
        strach myśleć co będzie dalej zanim te incydenty ustąpią.
        • rafaello811 Re: Sugestia sąsiada!!! 21.04.09, 23:20
          Jestem jak najbardziej za!Tylko teraz jak zweryfikowac do kogo pisac te maile a
          do kogo nie?No i kto to bedzie robic???Bo ja np zagladam na nasze forum
          codziennie i zarowno ja jak i wieksze grono mieszkancow chcialoby wiedziec co
          tam sie u nas dzieje na tej Smardzewskiej.
          Pozdrawiam
          • dori99 Re: Sugestia sąsiada!!! 22.04.09, 01:34
            Ktoś MUSI zweryfikować listę użytkowników - Wy nie wiecie czy ja nie jestem
            złodziejem, a ja nie wiem - może ktoś z Was? A może oni nic nie piszą, tylko
            spokojnie sobie czytają, jak my tu się zastanawiamy głośno nad ochroną ???
            Myślę, że powinniśmy przekazać swoje adresy mailowe np. p. Lilianie i tylko ona
            mogłaby WYŁĄCZNIE LOKATOROM je udostępnić (rozesłać). Potem to już tylko
            wystarczy u siebie w komputerze utworzyć grupę mailingową i w temacie związanym
            ze Smardzewska kliknąć "do wszystkich". Tylko musimy jednej ZAUFANEJ osobie
            przekazać adresy, tak żeby złodziej się nie dopisał.
            • mkrol282 Re: Sugestia sąsiada!!! 22.04.09, 08:13
              Ja od czasu istnienia forum widzę dużą niechęć większej części
              mieszkańsców do jego odwiedzania - pewnie wynika to z braku czasu, a
              może i chęci udziału w życiu wspólnoty! Tak na prawde na forum
              udziela się ciągle ta sama grupa 20 osób, chociaż ona powoli rośnie!
              20 osób to nawet nie 10% mieszkańców wspólnoty!
              Jeżeli zaczniemy kodować forum, wysyłać maile, to za chwilę nawet ta
              grupa się zmniejszy, bo ktoś może np nie będzie sobie tego życzył,
              albo nie będzie miał czasu na działania zmierzające do ukrycia
              wiadomości!
              Oczywiście nie twierdzę, że oferty biur ochrony, koszty,
              rozmieszczenie kamer mamy wklejać w całości tutaj, ale ogólne
              informacje możemy tu zamieszczać i za tym się opowiadam!
              Spis maaili macie Państwo w wiadomości od pani Liliany!

Spotykamy się przy okazji kodowania pilotów w czwartek o 18ej.
              • queenet forum 22.04.09, 08:45
                Przy takiej ilości wynajmowanych mieszkań i zmieniających się ciągle osób
                wynajmujących choćbyśmy zweryfikowali dane właścicieli,to i tak oni się ciągle
                będą zmieniać (rotacja mieszkań jest duża). A mieszkań jest ponad 250. Wystarczy
                że jeden "były" właściciel/mieszkaniec "zdradzi" nasze "tajemnice" i po zawodach.

Pozabezpieczamy się na wszystkie strony z naszym forum, a wystarczy,że jedna z
                osób ze wspólnoty (bo tego nie wiemy) będzie chciała "ułatwić" zadanie
                złodziejom i poda im swoje loginy i hasła,albo ktoś się po prostu włamie na
                serwer (to na pewno banalne) i wie wszystko. Zresztą po co miałby się tak
                "wysilać", wystarczy,że po prostu ktoś nie zamknie klatki,albo brama się zepsuje
                na kilka dni,albo ktoś otworzy domofonem drzwi obcej osobie i mamy złodzieja w
                środku tak czy siak.

Na razie nie ma tu na forum nic konkretnego.
                Że piszemy,ze ktoś się kreci po nieruchomości?
                Ze piszemy o włamaniach/aktach wandalizmu itp?
                Ze piszemy o tym,że chcemy mieć ochronę i jaką?
                Każdy złodziej się z nas śmieje od ubiegłego roku,że
                nie chronimy ani mieszkań (otwarte klatki),
                ani hali (zostawianie otwartej bramy,awarie bramy itp).

Właśnie mi się przypomniało o pożarze,był przecież na miejscu ochroniarz,ale bez
                monitoringu i tak nie zauważył w porę,że coś się dzieje.

Także...bardziej się "udostępnić" już nie mogliśmy.
                Teraz co najwyżej sobie poczytają,że próbujemy to zmienić.
                A że będą kamery/ochroniarz/czytnik kart? Prędzej czy później złodziej wszystkie
                zabezpieczenia zobaczy, jak tylko się zbliży do nieruchomości. Kwestia "atrap"
                kamer o których pisaliśmy- ludzie, którzy się zajmują kradzieżą na co dzień od
                wielu lat od razu zauważą różnicę.

Oczywiście rozmieszczenia kamer nie będziemy nigdzie zamieszać
                i o tym publicznie dyskutować.

Ale o innych sprawach jak najbardziej możemy rozmawiać tutaj.
                Wymienianie maili nie zda egzaminu.Za dużo nas jest,odpisywanie "do wszystkich"
                będzie jednym wielkim bałaganem.Takie jest moje zdanie.
                • groniu1983 Re: forum 22.04.09, 09:11
                  W dużej mierze zgadzam się z tym, bo wiadomo, że przy tak dużej ilości
                  mieszkańców zawsze będzie problem podział zdań i co mieszkaniec to pomysł.
                  Jedyne, co mogę zasugerować to to, że dla osób, które mają ochotę zapoznać się z
                  sąsiadami, i których interesują sprawy wspólnoty pomijając to czy się mieszkanie
                  kupiło czy wynajmuje to w razie, czego wysyłanie maili nie będzie problemem, bo
                  pomysł utworzenia grupy mailowej i wysyłania informacji do wszystkich za jednym
                  kliknięciem nie zajmuje dużo czasu.
                  Najważniejsze żeby nie pisać konkretów na forum, bo to nas zgubi, chociaż uważam
                  po dłuższym przemyśleniu, że jeśli w naszej wspólnocie jest ktoś, kto robi nam
                  koło „nosa” to nic nam nie pomorze.
                  W czwartek przyniosę te kalkulację i wszystkim zainteresowanym powiem po
                  przeprogramowaniu tych pilotów, co osoba postronna zajmująca się sprzedażą
                  sprzętu nam zaproponowała.
                  Jako specjalista wypowiedział się dokładnie na temat pomysłu ochroniarza, kamer,
                  czytników, czujników skuteczności tego wszystkiego sensu i bezsensu tych
                  pomysłów itp. Zapraszam wszystkich zainteresowanych o 18.00 w czwartek.
                  • queenet Re: forum 22.04.09, 09:23
                    Ok,jestem strasznie ciekawa tych propozycji i konkretnej oceny skuteczności
                    różnych rozwiązań,na pewno będę na spotkaniu.W takim razie do zobaczenia jutro.

• groniu1983 Re: forum 22.04.09, 09:39
                      Bardzo się cieszę ja będę również :):):)...
                      Informację są o tyle dobre, że to osoba, która dała mi je szczerze a nie tak, że
                      mówią byle sprzedać i kasę wyciągnąć do tego stopnia, że tańsze rozwiązania
                      sugeruję, że mogą być lepsze w naszym przypadku, więc zobaczymy jutro.
                      Do zobaczenia.
                      • rucie Re: forum 22.04.09, 12:14
                        Fajnie, że ktoś z boku na to spojrzał, któs kto się zna:))) takie
                        informacje mogą dużo wnieść do naszej wielowątkowej dyskusji:)))
                        dzieki wielkie i do zobaczenia
                        • groniu1983 Re: forum 22.04.09, 14:23
                          No cóż staram się coś wnieść do naszej wspólnoty osiedlowej wcześniej się nie
                          udzielałem ponieważ wynajmuję mieszkanie ale stwierdziłem że czas to zmienić bo
                          nawet nie wiem z kim mieszkam :)...
                          • maciejkiner Re: forum 23.04.09, 01:29
                            A ja proponowal bym zalozyc forum w innym miejscu niz gazeta.pl, wygospodarowac
                            kilkaset zlotych rocznie (mysle, ze 150 wystarczy) na wlasny serwer wirualny i
                            na nim postawic wlasne forum. Weryfikacje mieszkancow mozna zrobic stosunkowo
                            latwo - przy rejestracji potrzebny bedzie kod ktory kazdy dostanie do skrzynki
                            pocztowej. Jest to pewna operacja logistyczna, ale nie niemozliwa do wykonania.
                            Bo na chwile obecna to info o forum na haslo smardzewska poznan w googlach jest
                            dosyc wysoko, a czytac moga je nawet nie zalogowani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka