renepoznan 14.05.09, 23:17 Rosyjskiego. W Krakowie kolportuje się info, że Euro odbędzie w trzech pruskich miastach oraz w jednym prowincjonalnym - blisko granicy Imperium Rosyjskiego. Ciekawe o które to prowincjonalne miasto chodzi? :):) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrusia_to_ja Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium 14.05.09, 23:36 Coś obiło mi się o uszy. Gdzie o tym przeczytałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.icpnet.pl 15.05.09, 00:14 Już dawno te trzy regiony powinny bliżej zacząć współdziałać w celu najpierw wspólnej autonomii a później federacji. W Koninie przejście graniczne i odprawa paszportowa. Żeby nie było ! Granica jest potrzebna instytucjonalnie, bo mentalnie, rozwojowo, infrastrukturalnie, świętojebliwie itd już jest od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze 15.05.09, 09:31 Kurczę. A ja ten wątek zamieściłem jako żart? A tu taka poważna wypowiedź człowieka będącego na pasku Niemców i zmierzającego do połączenia naszych ziem z Rzeszż. Łoj co ja narobiłem!!!!!!!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.icpnet.pl 15.05.09, 10:50 Na niczyim pasku. Federacja to nie anschluss. Coś Ci się pomyliło. Zresztą sam zobacz czy masz bliżej i łatwiej dojechać do Berlina czy do Lublina lub Białegostoku. Czy głosujesz na tych polityków co ściana wschodnia ? Czy masz takie samo podejście do pracy jak Mazowszanin ? Czy bardziej myślisz czy raczej sie boisz ? Czy słuchasz z klapami na oczach co Ci powie pleban na kazaniu w niedzielę czy masz głowę na karku i sam decydujesz jak ma Twoje życie wyglądać ? Czy Niemiec to dla Ciebie wyimaginowany wróg największy czy partner w interesach i taki sam człowiek jak Ty tyle ze mieszkający po drugiej stronie Odry. Czy masz jakiekolwiek obiekcje żeby jeździć Volkswagenem, prać w Persilu, jeść Milkę, jechać na wakacje z TUI czy Neckermanna? Czy wolisz kupować w ładnych i eleganckich sklepach czy na łóżkach polowych, w szczękach, na bazarach ? Czy wolisz ład przestrzenny czy architektoniczny burdel i sobiepaństwo ? Odpowiedz sobie na te wszystkie pytania i porównaj Śląsk - Wlkp - Pomorze z Mazowszem, Podlasiem, Szkieletczyzną, Lubelszczyzną itd Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze 15.05.09, 14:06 Mam głupie pytanie. Kiedy Ty ostatnio byłeś za Wisłą? Np w Białymstoku czy Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.icpnet.pl 15.05.09, 15:53 W listopadzie, a co ? Co najmniej raz na rok bywam ? To coś zmienia ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze 15.05.09, 18:45 a dlaczego w Koninie?? Możesz to wyjaśnić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.icpnet.pl 16.05.09, 01:30 www.biuletyn.e-gap.pl/index.php?view=artykul&artykul=24 Już od Konina Azja się zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo33 Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.centertel.pl 16.05.09, 08:08 I bardzo dobrze że się różnimy: wschód od zachodu! A takie gadki "od Konina Azja się zaczyna" powtarzają niektórzy durnowaci poznaniacy, którzy myślą że są lepsi i bardziej cywilizowani. Nigdy nie wyściubili nosa na wschód dalej niż Warszawa, w życiu nie widzieli Lublina czy Białegostoku.. Sądzą że na wschodzie jest totalny syf, tak jak moi znajomi którzy jednak ZMIENILI ZDANIE po podróży do Lublina i Hajnówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka[WAW] Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 10:18 Może trochę zboczę z tematu ale zapraszam na Noc Muzeów do jednego z prowincjonalnych azjatyckich miast: www.um.warszawa.pl/wydarzenia/nocmuzeow2009/ Rzut beretem, raptem 3 godziny w głąb Azji i mimo wszystko można trochę zobaczyć cywilizacji. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka[WAW] Zrobiłem linka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 10:20 Noc Muzeów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Zrobiłem linka: IP: *.icpnet.pl 16.05.09, 12:43 Nie wgłębiając się w taką mało głęboką dyskusję (w zamyśle autora ironicznie postawiony temat), zwrócę Twoją uwagę, że pomysł w Polsce chyba jednak został w Poznaniu zaszczepiony po raz pierwszy. W każdym razie dziś wieczorem ruszamy. Jak od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka[WAW] Re: Zrobiłem linka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 14:11 Ah, już doszukałem się po dłuższej chwili linka: Noc Muzeów w Poznaniu Miłej nocy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Zrobiłem linka: 18.05.09, 15:53 Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a): > pomysł w Polsce chyba jednak został w > Poznaniu zaszczepiony po raz pierwszy. Hm.......... W każdym razie dziś wieczorem ruszamy. > Jak od wielu lat. A ja proponuję wejść do Muzeów w inny dzień. To wówczas zwiedzisz a nie tylko zaliczysz następną akcję. Propozycja jak najbardziej poważna w przeciwieństwie to wątku założycielskiego - który wywołał tak zadziwiająca reakcję. - Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Zrobiłem linka: 19.05.09, 14:03 > Hm.......... Twoje "hm" jest nieuzasadnione. Faktycznie, pierwszym polskim miastem, który podchwycił znany już pomysł spędzenia nocy w muzeach był Poznań. Aczkolwiek w wydaniu krajowym noc kończy się o 1 w nocy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze IP: *.icpnet.pl 16.05.09, 14:13 Nie tyle lepsi i bardziej cywilizowani ale inni. Inna mentalność. Sam bardzo lubię jeździć na wschód na wakacje - ale nie zmienia to moich poglądów ze to jest mentalnie inny kraj. A co do Twoich uwag o Lublinie i Hajnówce to byłem, widziałem, w Hajnówce do dziś piękna cerkiew wspominam. I dalej będę twierdził że piękne przyrodniczo tereny są właśnie na wschodzie na nie u nas. I dalej my będziemy jeździć tam a Wy do nas. Ale uważam że powinny to być dwa różne państwa, dwa budżety, granica, paszporty. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Wielkopolska - Śląsk - Pomorze 18.05.09, 22:22 Konin było miastem w zaborze rosyjskim, ale przecież nie było granicą. Granica około Konina, była w Strzałkowie (jakieś 30 km od Konina), w Borzykowie (pierwsze Rosyjskie miasto to Pyzdry) pl.wikipedia.org/wiki/Borzykowo_(województwo_wielkopolskie) itd itp polecam mapy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER niech się bujają IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 07:54 Kraków nie dostał bo ostatnio miasta austriackie już miały Euro2008. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.09, 08:41 Ale jaja. Niedługo juz nie bedzie mozna opowiedzieć kawałów o lwie czy o seksie bo zaraz ponuraki wyciagną kwestie rasizmu lub homofobii albo coś w tym stylu. Już mamy tu takich, którzy wszędzie węszą spisek kleru. Teraz doszli autonomiści z Poznańskiego. Forum zeszło na psy albo nawet szczury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 10:07 Odpowiedz sobie na te wszystkie pytania i porównaj Śląsk - Wlkp - Pomorze z Mazowszem, Podlasiem, Szkieletczyzną, Lubelszczyzną itd To ci cos sie pomylilo, folksdojczu jeden.... Wielkopolanie zycie oddawali zeby byc przy Polsce, bo wszyscy jestesmy Polakami,czy ci w Warszawie, czy w Poznaniu czy w Lublinie, czy w Kielcach czy w Katowicach. Nalezymy do jednego narodu. Mentalnie ami kulturowo nie mamy nic wspolnego z Niemcami, bo Niemcy to Niemcy. Niemiec z Bawarii tez sie rozni zachowaniami od Niemca z Berlina, ale nie wpadlo im do glowy zeby przez to nie uznawali sie Niemcami. Poza tym, cala nasza sciana zachodnia to tak naprawde sciana wschodnia - Zachodniopomorskie, Lubuskie i Dolnoslaskie zamieszkuja ludzie zeslani na te ziemie z lwowskiego, stanislawowskiego, tarnopolskiego, wilenskiego, z Polski centralnej itd. Taki Wroclaw mentalnie ma blizej do Lwowa niz do zachodu, bo i ludzie i cala elita Wroclawia to dawny Lwow i okolice (w tym znakomity dawny Uniwersytet Jana Kazimierza ze swietna kadrą, łamiącą w przedbiegach niemiecka kadre dawnego uniwersytety w Breslau). I co z tego ze blizej nam do Berlina? W kazdym kraju jest jakies miejsce, z ktorego blizej za granice niz do centrum - Niemcy przy holenderskiej granicy maja blizej do Amsterdamu niz do Berlina ale oczywiscie nie pieprza glupot o tym, ze przez to mogliby sie oderwac od Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.icpnet.pl 19.05.09, 16:24 A co ma wspólnego federacja Wielkopolski, Śląska i Pomorza z byciem volksdeutschem ? Następny debil co nie rozróżnia anschlussu od federacji. Kaszubi, Ślązacy i rdzenni Wielkopolanie mają tyle wspólnego ze ścianą wschodnia co ty z rozumem. Bliskość Berlina podałem jako przykład ale napisałem ze trzeba to traktować w kontekście mentalności a nie odległości liczonej w kilometrach. Ale to trzeba umieć czytać miedzy wierszami. I zamiast toczyć pianę pojedź kiedyś na Śląsk (który przed wojną był w granicach Polski ostatnio w XII wieku) czy jest tak bardzo emocjonalnie związany ze ściana wschodnią a z Warszawą w szczególności jak Ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zGorczyna Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.09, 16:51 Uwazaj sobie ty folksdojczowski smieciu z tym "debilem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.icpnet.pl 19.05.09, 19:57 www.zgapa.pl/zgapedia/Debilizm.html Już się boję.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.icpnet.pl 19.05.09, 16:37 Jeszcze jedno: żebyś zrozumiał o TUI, VW, Milce itd pisałem po to aby unaocznić ze dla nas ich używanie jest czymś normalnym, a dla tych co mieszkają za Wisłą to co niemieckie to podejrzane, faszystowskie, antypolskie itd. I to jest właśnie różnica w mentalności. Wystarczy spojrzeć i posłuchać obu kaczorów ich popleczników i sympatyków, potem porównać to z mapą preferencji wyborczych i mapą zaborów i będziesz wiedział o czym mowa. Ale żeś ciężko kapujący to Ci napiszę raz jeszcze: federacja kilku regionów to nie włączenie ich w struktury innego Państwa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z daleka[WAW] Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 19:53 > Jeszcze jedno: żebyś zrozumiał o TUI, VW, Milce itd pisałem po to aby unaocznić > ze dla nas ich używanie jest czymś normalnym, a dla tych co mieszkają za Wisłą > to co niemieckie to podejrzane, faszystowskie, antypolskie itd. I to jest > właśnie różnica w mentalności. [...] Właśnie ja mieszkam za Wisłą i nie łapię. Ty to tak na poważnie czy dla jaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium 19.05.09, 20:08 > Wielkopolanie zycie > oddawali zeby byc przy Polsce, bo wszyscy jestesmy Polakami,czy ci w > Warszawie, czy w Poznaniu czy w Lublinie, czy w Kielcach czy w > Katowicach. Nalezymy do jednego narodu. A w Lwowie? Nie bajdurz. Według jakich kategorii i których granic rozpatrujesz polskość? Tych sprzed, czy po unii lubelskiej? > Niemiec z > Bawarii tez sie rozni zachowaniami od Niemca z Berlina, ale nie > wpadlo im do glowy zeby przez to nie uznawali sie Niemcami. Bawaria jest Staatem, nie Landem. Jest krajem autonomicznym w państwie niemieckim. Wybrałeś zły przykład. > Taki Wroclaw > mentalnie ma blizej do Lwowa niz do zachodu, bo i ludzie i cala > elita Wroclawia to dawny Lwow i okolice (w tym znakomity dawny > Uniwersytet Jana Kazimierza ze swietna kadrą, łamiącą w przedbiegach > niemiecka kadre dawnego uniwersytety w Breslau). No właśnie, czymże jest w tym kontekście polskość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.chello.pl 20.05.09, 13:31 Gość portalu: zGorczyna napisał(a): >Taki Wroclaw > mentalnie ma blizej do Lwowa niz do zachodu, Co to znaczy mieć mentalnie bliżej do lwowa? Czy słyszałeś wogóle coś o tzw "repatriacji"? Na Dolnym Śląsku mieszka najwięcej procentowo potomków Wielkopolan.Przeczytaj "Studia nad strukturą ludnościową Wrocławia." Ireny Turnau. Wydaną w Poznaniu w 1960. Albo chociaż text Kalickiego "O micie Lwowa".Cytat dla Ciebie w ramach egzorcyzmów odpędzających bezmyślne stereotypy: "nie zrobimy z Wrocławia drugiego Lwowa,wytworzymy natomiast polski Wrocław,który nie ma być kopią wschodniego miasta kresowego, lecz wielkim centrum >ziem zachodnich<, by do tego dojść,nie widzę innego sposobu,jak ściąganie ludności z róznych środowisk na podstawie kryteriów rzeczowych i mieszanie jej w nowym srodoowisku" text z posiedzenia Rady Naukowej ds Ziem Odzyskanych 30.07.1945, mozna znaleźć w "Osadnictwo miejskie na Dolnym Śląsku45-48" Tomasz Szarota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Prowincjonalne miasto blisko granicy Imperium IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.09, 15:09 MIeszkam w sąsiednim woj. kuj - pom i regularnie jeżdzę na tereny dawnego woj. zamojskiego. Różnicę na minus widać w każdej, ale to dosłownie każdej dziedzinie. Gospodarowania, funkcjonowania administracji, utrzymania porządku, stosowania prawa, komunikacji, tzw. zdrowego rozsądku. I nie jest to efekt braku wykształcenia czy nawet pieniędzy. Po prostu tam już "czuć wschód". Wrodzonej mentalności się nie zmieni. MOżna tam nawet odczuć wrogość do zmian na plus, a każdy kto tylko próbuje jakichś innowacyjności jest natychmiast sprowadzany do parteru. Odpowiedz Link Zgłoś