Dodaj do ulubionych

Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor?

IP: *.ipt.aol.com 08.12.03, 16:05
Chcialbym zapytac ,kto Wam przynosi prezenty w swieta, sw. Mikolaj ,czy nasz
Gwiazdor?Sw. Mikolaj byl biskupem,a ten obecny to przypomina mi krasnala ,a
nie biskupa. Dlatego wole nazywac go Gwiazdorem!!! A Wy???
Obserwuj wątek
    • Gość: dr huckenbush Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.cs.put.poznan.pl 08.12.03, 16:16
      Wedlug wspaniales wielkopolskiej tradycji, pojawiaja sie u nas obaj panowie. 6 grudnia przychodzi sw. Mikolaj, a 24 grudnia Gwiazdor. Tak bylo zawsze i tak bedzie na wieki wiekow.
      • Gość: Element napływowy Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! IP: 80.51.245.* 08.12.03, 16:29
        Nie pochodze z Poznania ani z Wielkopolski. Mieszkam w Wielkopolsce od ok. 16
        lat, w samym Poznaniu od 6 lat.

I do tej pory gdy slysze "Gwiazdor" to wlosy mi staja deba. Nazwa wydaje mi sie
        dziwna, zle brzmi, jest niesympatyczna - nigdy nie odzwyczaje sie od Sw.
        Mikolaja.

• Gość: pestka Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! IP: *.trol.pl 08.12.03, 16:34
          bo gwiazdor przynajmniej mnie kojarzy się z pierwszą gwiazdką. a mikołaj
          oczywiście tylko 6 grudnia. koleżance z południa prezenty przynosi śnieżynka
          • Gość: herbaciarz Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 18:39
            w Poznaniu zawsze na gwiazdke przychodzil GWIAZDOR, jak sie przyjezdnym nie
            podoba to nie musza tu mieszkac. niestety w poznaniu coraz wiecej poznaniakow
            przyjezdnych. snuja swoje chore teorie na temat na naszych poznanskich
            zwyczajow, przykladem jest gwiazdor. wlos mu sie jezy, a mi sie jezy jak
            slysze o swietym mikolaju na wigilie, ale to ja jestem u siebie. moi
            dziadkowie byli poznaniakami, ich dziadkowie i ich dziadkowie tez, dlatego
            przyjezdny obszczymurek nie bedzie mi mowil kto w Poznaniu przychodzi na
            gwiazdke!!
            • Gość: Element naplywowy Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 19:17
              > w Poznaniu zawsze na gwiazdke przychodzil GWIAZDOR, jak sie przyjezdnym nie
              > podoba to nie musza tu mieszkac. niestety w poznaniu coraz wiecej poznaniakow
              > przyjezdnych. snuja swoje chore teorie na temat na naszych poznanskich
              > zwyczajow, przykladem jest gwiazdor. wlos mu sie jezy, a mi sie jezy jak
              > slysze o swietym mikolaju na wigilie, ale to ja jestem u siebie. moi
              > dziadkowie byli poznaniakami, ich dziadkowie i ich dziadkowie tez, dlatego
              > przyjezdny obszczymurek nie bedzie mi mowil kto w Poznaniu przychodzi na
              > gwiazdke!!

1. Smiem zauwazyc, ze "Gwiazdor" nie jest zwyczajem typowo, stuprocentowo
              poznanskim bowiem jest to kalka zwyczajow niemieckich - w Niemczech 6. grudnia
              przychodzi Nikolaus a w Swieta Bozego Narodzenia niejaki Weihnachtsmann, ktory,
              jak mniemam, jest protoplasta Gwiazdora.

2. Zupelnie mnie nie interesuje, kto u Ciebie w domu przynosi prezenty i na
              dobra sprawe nie obchodzi mnie takze, kto przynosi prezenty dla mnie - niech to
              bedzie nawet Ponury Kosiarz czy Freddy Krueger. Jednakze moje przyzwyczajenie
              do sw. Mikolaja, ktore ma zrodlo w latach dzieciecych jest na tyle silne, ze
              chyba pozostanie na dlugo.

3. Podoba mi sie tu i chce tu mieszkac.
              • t.o.m.e.k Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! 09.12.03, 08:45
                > 1. Smiem zauwazyc, ze "Gwiazdor" nie jest zwyczajem typowo, stuprocentowo
                > poznanskim bowiem jest to kalka zwyczajow niemieckich - w Niemczech 6.
                grudnia
                > przychodzi Nikolaus a w Swieta Bozego Narodzenia niejaki Weihnachtsmann,
                ktory,
                >
                > jak mniemam, jest protoplasta Gwiazdora.

Tak jest, drogi elemencie - ale niestety pozwolę sobie zauważyć, że Świety
                Mikołaj, przynoszący prezenty na Gwiazdkę, to z kolei zwyczaj amerykański.
                Zwróć uwagę, że tylko w Stanach masz niejakiego "Santa Clausa" (sądząc po
                nazwie, to w ogóle jakiś mutant włosko-niemiecki). W Anglii przychodzi Father
                Christmas, we Francji Pere Noel, w Rosji Died' Moroz, w Skandynawii też jakiś
                Yule Man, w Finlandii Yolupukki. W Polsce ze względu na rozbiorowe przezytki
                tym kimś był w różnych zaborach ktoś inny - Gwiazdor zawsze rządził w byłym
                zaborze niemieckim tzn. w Wielkopolsce i Pomorzu Srodkowym. Śląsk zawsze
                rządził się swoimi prawami, więc tam było Dzieciątko, w Krakowskiem to chyba
                była po prostu Gwiazdka, w zaborze rosyjskim wiadomo. Święty Mikołaj jest
                postacią stosunkowo nową. Ze względu na swoją uniwersalność łączy
                wszystkie "zabory", ale niestety spycha lokalne tradycje na bok, w czym
                pomagają mu niestety lokalne media. Dochodzi do tak kuriozalnych tradycji, że
                np. Głos Wielkopolski pisze o jakimś św. Mikołaju, bo akurat dany dziennikarz
                przybył np. z Konina (a to już przecież inny świat), a redaktor też np. rodem z
                Koszalińskiego (czyli de facto element kresowy) już tego nie wychwycił. O
                centralnej telewizji już nie wspominam...
                Ale tak jak w ubiegłym roku apeluję do poznańskiej Wyborczej - BROŃMY
                GWIAZDORA!!!
                >
                > 2. Zupelnie mnie nie interesuje, kto u Ciebie w domu przynosi prezenty i na
                > dobra sprawe nie obchodzi mnie takze, kto przynosi prezenty dla mnie - niech
                to
                >
                > bedzie nawet Ponury Kosiarz czy Freddy Krueger. Jednakze moje przyzwyczajenie
                > do sw. Mikolaja, ktore ma zrodlo w latach dzieciecych jest na tyle silne, ze
                > chyba pozostanie na dlugo.
                >
                > 3. Podoba mi sie tu i chce tu mieszkac.
                • justyna_i Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! 09.12.03, 22:55
                  Cool post!!!!!!! 100% racji Mikołaj przychodzi 6.12 czyli w Mikołajki (jak
                  zresztą łatwo się domyślić po imieniu), a Gwiazdor na Gwiazdkę ( znów ta
                  zbieżność nazw!!!)
                  Super tekst o kresach i innym świecie, sama mogłąbym to napisać ale niestety
                  już widnieje:)
            • Gość: Magda Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 09.12.03, 17:52
              Nie jesteś zbyt grzeczny - nie podoba mu się i już.
        • Gość: Element odplywowy Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? Mikolaj!!! IP: *.hkn.g.bonet.se 23.12.03, 14:01
          W Poznaniu mieszkalem od urodzenia do 28 roku zycia. Od 1967 roku mieszkam w
          Goeteborgu. Do mnie zawsze przychodzil (i bedzie czynil to nadal) Gwiazdor!
    • Gość: osa Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 18:52
      W Poznaniu na Gwiazdkę przychodzi oczywiście GWIAZDOR! A inni piszą, że im się
      źle kojarzy. bo nam go zazdroszczą - przecież tak jak cały świat mają Św.
      Mikołaja (no oprócz "regionalnych odmian" - właśnie takich jak nasz
      Gwiazdorek). Pozdrawiam!
      • Gość: herbaciarz Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 19:57
        do element naplywowy

zle sie zrozumielismy. nie mam nic przeciwko praktykowaniu zwyczajow z
        rodzinnych stron przez ludzi przyjezdnych. sam bedac np w wawie, tez
        praktykowalbym gwiazdora. wkurzaja mnie ludzie, ktorzy zostali tu po studiach
        i nagle im sie nie podoba tradycja poznaniakow, tych prawdziwych...

oczywiscie, ze gwiazdor wywodzi sie z niemieckich zwyczajow, nie przecze temu.
        tylko, ze ta tradycja jes juz u nas 3 stulecie i zaden przyjezdny nie bedzie
        mi tu wjezdzal ze swoim mikolajem...

szanuje tych, ktorzy nawet poza wlasnym domem kultywuja tradycje rodzicow, ale
        nie szanuje tych, ktorzy bedac goscmi opluwaja zwyczaje gospodarzy...
        • Gość: Element napływowy Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 21:34
          Spoko.

Przyznaje, ze moze zbyt bezkompromisowo sformulowalem pierwsza wypowiedz.

Zakonczmy zatem ten "spor", a na zblizajace sie swieta zycze Ci bogatego...
          Gwiazdora ;)).

• the_dzidka Św. Mikołaj, a POTEM Gwiazdor!! 08.12.03, 20:20
      Ja bym powiedziała tak:
      Na Gwiazdkę jest Gwiazdor i nie ma o czym mówić, bo tak jest u nas w
      Wielkopolsce i już. Jakoś tak mając lat 10 dowiedziałam się, że gdzie
      indziej "chodzi" Mikołaj. Ależ ja wtedy współczułam facetowi!! Bo nie dość, że
      ten Mikołaj musi obsprawić całą Polskę 6 grudnia, to jeszcze musi się powlec w
      Wigilię (a pewnie sam chciałby poświętować!) po wielu wsiach i miastach. Więc
      rodzinnie postanowiliśmy, że nawet jeśli pojedziemy na Święta np. na Śląsk, to
      pod choinkę wzywamy Gwiazdora.
      Gwiazdor jest w naszym wielkopolskim pojęciu facetem znacznie bogatszym niż
      Mikołaj. Mikołaj jest dla wszystkich, i chodzi szóstego z drobiazgami. Gwiazdor
      wziął na siebie tylko nas. I dlatego na POWAŻNE PREZENTY od Gwiazdora wszyscy
      czekają na Wigilię :)
      (CO-op: Jezusek i Dzieciątko w innych regionach - pomagają Gwiazdorowi ;-)
    • Gość: Transit_F Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 21:57
      6 grudnia - moze być Św. Mikołaj
      24 grudnia - GWIAZDOR !!!! (i oby był bez rózgi)
      • Gość: chris Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 22:38
        Ja tez jestem elementem naplywowym, co prawda juz od wielu lat w Poznaniu, ale
        zawsze... Tu mi sie podoba i juz tu chyba zostane. I Gwiazdor tez mi sie
        podoba. Pamietam, ze gdy kiedys w sklepie bez zastanowienia
        powiedzialam 'poprosze gwiazdorka' (czekoladowego:-), to w koncu dotarlo do
        mnie, ze juz bardzo bardzo sie do Poznania przyzwyczailam.
        • Gość: couleur3 Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? GWIAZDOR ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 01:01
          Mikołaj to takie preludium , czasem wrzuci jakiś drobiagz do buta ale pod
          choinkę , we Wigilię, to przychodzi Gwiazdor ! Zawsze tak było , z niejakim
          zdziwieniem cztam o tym św. Mikołaju ; on musi w takim razie dwa razy ludzi
          obkolędować w innych regionach kraju ?
          • Gość: Bladyrunner Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? GWIAZDOR ! IP: *.gazeta / 213.17.204.* 09.12.03, 09:55
            Bardzo ciekawy wątek.
            Ciekawe, że poznańskie media faworyzuja tego św. Mikołaja.
            Oczywiście, że w Poznaniu zawsze przychodził w wigilie Gwiazdor!
            Moja dziewczyna jest ze ściany wschodniej (podkarpacie) i tam przychodzi
            Dziadek Mróz!!!!
            Byłem zaskoczony ale tłumaczyła mi, że to nie żart!
    • Gość: Marek Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.nitronet.pl / *.nitronet.pl 09.12.03, 18:09
      Ależ oczywiście że GWIAZDOR - wyprowadziłem się z Poznania 30 lat temu w wieku
      20 lat i nie przyzwyczaiłem się do tych zagranicznych uzurpatorów, jest
      poznański gwiazdorek i koniec. Zresztą w biskupa Mikołaja rozdającego prezenty
      nie wierzę, kościół takiego postępowania nie wybaczyłby.
      • lowca.masek Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? 09.12.03, 20:07
        Tylko, że z prawdziwego poznańskiego Gwiazdora została już tylko nazwa i
        podejrzewam, że większość z jego żarliwych obrońców myśli, że wyglądać on
        powinien tak, jak te supermarketowe krasnoludy. Gwiazdor powinien być w baranim
        kożuchu i futrzanej czapie, poza worem z prezentami koniecznie z rózgą ("na
        niegrzecznych"). Moda na czerwone to kopiowanie amerykańskiego Santa Clausa.
        • Gość: albert Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.03, 20:09
          Kiedyś słyszałem, ze GWIAZDOR to taki komunistyczny św. Mikołaj
          (komuniści nie chcieli uzywać imion świętych)
          • lowca.masek Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? 09.12.03, 20:17
            Gość portalu: albert napisał(a):

> Kiedyś słyszałem, ze GWIAZDOR to taki komunistyczny św. Mikołaj
            > (komuniści nie chcieli uzywać imion świętych)
            Bzdura do kwadratu. Gwiazdor jest starszy od PRL, a nawet od Rewolucji
            Październikowej. "Za komuny" próbowano nam wcisnąć Dziadka Mroza (bez
            powodzenia), ewentualnie zdarzał się też Mikołaj bez tytułu "Święty". Zgoda co
            do tego, że neutralny religijnie Gwiazdor nie był przez cenzurę szykanowany,
            ale to chyba jeszcze nie oznacza, że został stworzony w KC?
            • kome GWIAZDOR rulez!!! 09.12.03, 23:23
              Co to jest w ogóle za pytanie?
              Oczywiście, że 6 Mikołaj, a 24 Gwiazdor!
              Jaki byłby sens przychodzenia Mikołaja dwa razy? Bezsens!
              Mikołaj jest cienki bolek, dlatego 24 zastępuje go Gwiazdor.

Bogatego Gwiazdora wszystkim Forumowiczom i Redakcji życzę.
    • Gość: Ol Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.ipt.aol.com 10.12.03, 14:19
      Toll,jak wiekszosc POZNANIAKOW-WIELKOPOLAN bedzie tak sadzic jak Wy ,to nasz
      kochany Gwiazdor ocaleje !!!Dzieki!!!
    • Gość: roztanczona:) Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.12.03, 22:29
      św. Mikołaj- 6 grudnia
      Gwiazdor- 24 grudnia
      i nie chce być inaczej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Paweł Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 19:36
        Na Gwiazdkę tylko GWIAZDOR!!! Ale martwi mnie to, że nawet w TVP 3 w Teleskopie
        mówi się o Mikołaju co uważam za bardzo dziwne i nie na miejscu.
        • bulldog3 Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? 20.12.03, 20:00
          'Gwiazdor' to jest typowe slownictwo poznanskie tak samo jak "pyry' = ziemniaki
          Stosowane jest glownie w na terenach poznanskich. Natomiast juz na wschodniej
          granicy Polski ,rzeszowskie,bialostockie,kieleckie,itd.itp. nikt tego nie
          uzywa,jesli powiesz tam slowo "gwiazdor" to troche ze zdumieniem to
          odbieraja !! czyli !! malo kto zna poza poznanskim.
          • michi3 Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? 21.12.03, 10:48
            witam!
            Na Slasku mamy podobnie - Sw.Mikolaj tylko 6 grudnia a w Wigilie przychodzi z
            pierwsza gwiazdka Dzieciatko :)
            • wpszemek Gwiazdor, gwiazdor uber alles! 22.12.03, 10:24
              Problem wbrew pozorom wcale nie jest błachy. Tu chodzi o stosunek do TRADYCJI.
              Tradycja - rzecz święta, zwłaszcza najpiękniejsza na świecie (wielko)polska
              tradycja wigilijna.
              Identyczna dyskusja miała miejsce na tym forum przed rokiem. O ile sobie
              przypominam, to Gwiazdor wywodzi się z tradycji kolędniczej. Był jedną z
              postaci w korowodzie wiejskich kolędników w XIX w. O jego rzekomo niemieckim
              rodowodzie nic nie wiadomo.
              Zadziwiająca jest konsekwencja z jaką poznańskie media próbują zastąpić
              Gwiazdora Św. Mikołajem. Przypadek, skleroza czy swoista "poprawność
              polityczna" w czasach ogromnych wpływów Kościoła?

Do przjaciół Ślązaków: nie dajcie sobie odebrać waszego Dzieciątka!!! Dość
              mamy unifikowania polskiej tradycji na siłę.
    • Gość: Ol Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.ipt.aol.com 22.12.03, 17:03
      P...o...p...i...e...r...a...m!!!
    • Gość: magda010 Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 22:31
      Sw. Mikolaj i Gwiazdor to sa zupelnie inne postacie, wywodza sie z innych
      tradycji i wygladaja inaczej. Św. Mikolaj byl biskupem, ta tradycja pochodzi z
      poludnia Wloch i to nie jest postac w czerwonych ciuchach, tylko postac
      biskupa z czapka biskupia i pastoralem. Natomiast Gwiazdor jest z tradycji
      celtyckiej i jest to postac, ktora nie istniala wczesniej tak jak sw. Mikolaj,
      tylko jest basniowa, wymyslona. W tradycji celtyckiej Gwiazdor ma tez inny
      charakter niz Mikolaj, bo Mikolaj przynosi prezenty zawsze (tak tez robil
      biskup - dawal podarunki biednym ludziom), a Gwiazdor potrafi byc zlosliwy,
      dzieci sie go czasem boja, bo niegrzecznym moze przyniesc rozge i koks.
      Gwiazdor po prostu nie wszedzie jest znany, ale ta czerwona postac zwana
      Mikolajem, przychodzaca w Wigilie, to jest typowy celtycki Gwiazdor.
      • wpszemek Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? 23.12.03, 12:39
        A zatem Wielkopolanie od Celtów pochodzą! ;)
    • Gość: mm Re: Sw. Mikolaj,czy Gwiazdor? IP: *.epsa.pl 23.12.03, 15:55
      dla mnie zawsze jest i zawsze bedzie Gwiazdor!!!
    • Gość: Adek Gwiazdor! IP: 62.233.157.* 23.12.03, 22:42
      6 grudnia Św. Mikołaj (biskup a nie zmutowany krasnal); 24 grudnia Gwiazdor!!!!
      P.S.
      jeszcze w głębokim dzieciństwie na początku lat 70-tych dostałem od Św.
      MIkołaja malutkie pudełeczko z cukierkami (takimi groszkami), na pudełku była
      mała (max 4 cm) plastikowa figurka św. Mikołaja - w ornacie z krzyżęm,
      pastorałem... I to było za komuny!!! A teraz?!?!?!? Niedługo te zmutowane
      dryblaste krasnale będą już sie szwendać po ulicach i sklepach w czerwcu!! A
      telewizja i prasa usilnie będzie ich nazywać św.Mikołajami!!!!! OHYDA!!!!!
    • Gość: Adek Gwiazdor! IP: 62.233.157.* 23.12.03, 22:42
      6 grudnia Św. Mikołaj (biskup a nie zmutowany krasnal); 24 grudnia Gwiazdor!!!!
      P.S.
      jeszcze w głębokim dzieciństwie na początku lat 70-tych dostałem od Św.
      MIkołaja malutkie pudełeczko z cukierkami (takimi groszkami), na pudełku była
      mała (max 4 cm) plastikowa figurka św. Mikołaja - w ornacie z krzyżęm,
      pastorałem... I to było za komuny!!! A teraz?!?!?!? Niedługo te zmutowane
      dryblaste krasnale będą już sie szwendać po ulicach i sklepach w czerwcu!! A
      telewizja i prasa usilnie będzie ich nazywać św.Mikołajami!!!!! OHYDA!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka