Dodaj do ulubionych

Rusza budowa Term Maltańskich

27.05.09, 07:41
Może wreszcie to nie będzie kolejny falstart :)

Proponuję umieścić na terenie budowy kilka kamer webcam by każdy mógł się przekonać o postępach prac :)
Obserwuj wątek
    • Gość: stephen Jestem dumny z poznana IP: 213.17.149.* 27.05.09, 08:58
    • mmmmmm000 chętnie bym się dowiedział 27.05.09, 09:27
      w jakich miastach są większe aquaparki i ile one kosztowały...
    • bogulo2 Ja poproszę jedynie... 27.05.09, 10:42
      ...wgląd do biznes planu. Kiedy to się ma zwrócić??? Kiedy zacznie zarabiać???
      • Gość: zaje8isty Re: Ja poproszę jedynie... IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 10:56
        Na basenach praktycznie nie da się zarobić.
    • Gość: Arek Re: Rusza budowa Term Maltańskich IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 10:51
      Może lepiej będzie jeśli sam je tam umieścisz:)?
    • mankut400 Re: Rusza budowa Term Maltańskich 27.05.09, 11:05
      > W poniedziałek zaczyna się budowa Term Maltańskich.

W który poniedziałek? Do końca roku kilkadziesiąt
      poniedziałków jeszcze pozostało, a w przyszłym roku kolejne 52
      poniedziałki będą do dyspozycji.
      (nie czepiał bym się tego określenia, ale dobrze pamiętam historię
      budowy Term Maltańskim - ostatnio Gazeta informowała, że "w końcu
      kwietnia rusza budowa")
    • Gość: zaje8isty Rusza budowa Term Maltańskich IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 11:14
      Jeszcze jedno; wizualizacja którą przedstawia gazeta jest najprawdopodobniej
      nieaktualna.
    • Gość: lipix Rusza budowa Term Maltańskich IP: 194.187.75.* 27.05.09, 12:45
      Wizualizacja jest aktualna, a przynajmniej taka jaka widniej na oficjalnej
      stronie inwestycji ( www.termymaltanskie.com.pl/pages/kompleks.html ).
      Dziwne jest tylko to, czemu nikt z GW nie zapożyczył sobie lepszych jakościowo
      plików graficznych właśnie z ficjalnej strony - za trudne ?
      • lukask73 Z oficjalnej strony 28.05.09, 13:40
        > Dziwne jest tylko to, czemu nikt z GW nie zapożyczył sobie
        > lepszych jakościowo plików graficznych właśnie z ficjalnej strony

Np. tego:
        www.termymaltanskie.com.pl/images/img1.gif
    • kosztorysik Rusza budowa Term Maltańskich 27.05.09, 13:53
      To już o swobodnym przejeździe przez rondo Śródka, JPII (no i Baraniaka)
      możemy zapomnieć. Już teraz to horror, po wybudowaniu CH MALTA a jak powstaną
      jeszcze termy to już będzie tragedia!
      A z tego co mi wiadomo nikt nic nie myśli o przebudowie tych skrzyżówań na
      wielopoziomowe bo tylko w ten sposób można udrożnić przejazd tymi ulicami.
      • wlodekzpoznania Re: Rusza budowa Term Maltańskich 27.05.09, 14:04
        kosztorysik napisał:

> To już o swobodnym przejeździe przez rondo Śródka, JPII (no i Baraniaka)
        > możemy zapomnieć. Już teraz to horror, po wybudowaniu CH MALTA a jak powstaną
        > jeszcze termy to już będzie tragedia!

Zgadzam się w pełni. A powstanie przecież jeszcze tuż obok CH Łacina. Troszkę
        ruch zelżeje po uruchomieniu Autostradowej Obwodnicy Poznania, czyli IV ramy w
        2012. Ale nie tak by wiele się zmieniło.

> A z tego co mi wiadomo nikt nic nie myśli o przebudowie tych skrzyżówań na
        > wielopoziomowe bo tylko w ten sposób można udrożnić przejazd tymi ulicami.

Jeśli byś poczytał, to już od wielu, wielu lat nikt na świecie nie wierzy w to,
        że wielopoziomowe skrzyżowania wiele pomagają. Spójrz 300 km na wschód. Ile
        kosztowały nas wszystkich warszawskie inwestycje w ciągu trasy siekierkowskiej?
        Kwota przekroczyła już miliard. Czy skrzyżowania wielopoziomowe pomogły? Nie,
        nie pomogły. To tylko urbaniści i inżynierowie ruchu wykształcenia na teoriach
        lat 50-60-tych tak jeszcze myślą.
      • wlodekzpoznania korki 27.05.09, 14:05
        kosztorysik napisał:

> To już o swobodnym przejeździe przez rondo Śródka, JPII (no i Baraniaka)
        > możemy zapomnieć. Już teraz to horror, po wybudowaniu CH MALTA a
        > jak powstaną
        > jeszcze termy to już będzie tragedia!

Zgadzam się w pełni. A powstanie przecież jeszcze tuż obok CH Łacina. Troszkę
        ruch zelżeje po uruchomieniu Autostradowej Obwodnicy Poznania, czyli IV ramy w
        2012. Ale nie tak by wiele się zmieniło.

> A z tego co mi wiadomo nikt nic nie myśli o przebudowie tych skrzyżówań na
        > wielopoziomowe bo tylko w ten sposób można udrożnić przejazd tymi ulicami.

Jeśli byś poczytał, to już od wielu, wielu lat nikt na świecie nie wierzy w to,
        że wielopoziomowe skrzyżowania wiele pomagają. Spójrz 300 km na wschód. Ile
        kosztowały nas wszystkich warszawskie inwestycje w ciągu trasy siekierkowskiej?
        Kwota przekroczyła już miliard. Czy skrzyżowania wielopoziomowe pomogły? Nie,
        nie pomogły. To tylko urbaniści i inżynierowie ruchu wykształcenia na teoriach
        lat 50-60-tych tak jeszcze myślą.
      • pm7303 Re: Rusza budowa Term Maltańskich 27.05.09, 14:40
        'wielopoziomowe skrzyżowania'?!

Jedyne co może udrożnić ruch w mieście, to sprawna i szybka komunikacja masowa,
        ścieżki rowerowe i wszelkie działania zmuszające ludzi, żeby wyleźli ze swoich
        blaszaków (sam jeżdżę codziennie do i z pracy przez cały Poznań - żeby nie było,
        że 'zazdroszczę' samochodziarzom)

Proponuje pojeździć po świecie i przekonać się, że ani wielopoziomowe
        skrzyżowania, ani 5-pasmowe autostrady nie są w stanie niczego usprawnić
      • Gość: m Re: Rusza budowa Term Maltańskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 08:36
        Wsiądziesz do tramwaju i dojedziesz. Chyba,że jesteś
        zagraniczniakiem (PZ, POZ).
    • wlodekzpoznania ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... 27.05.09, 14:00
      Niestety nie zmieniam wielokrotnie wyrażanego zdania.

Oczywiście jako Poznaniak będę szczęśliwy, że Termy są. Ale jako Poznaniak mogę
      nie zadać sobie pytania, czy będą warte 270 mln, gdy basen w Suchym Lesie
      kosztował 27 mln, a baseny w Kozichgłowach, czy Swarzędzu były jeszcze tańsze.
      Czy Poznań JUŻ stać na Termy? Czy stać nas na życie ponad stan?

Czy nie lepiej było zbudować 5 nowych kompleksów na wzór sucholeskiego w 5
      dzielnicach miasta za 135 mln, zaś pozostałe 135 mln wydać na kilka bardziej
      potrzenych rzeczy?
      Czy za pozostałe 135 mln nie było by lepiej zbudować most na Zawadach i
      zrewitalizować Śródkę, Ostrów Tumski oraz okolicę Dworca Garbary?
      Czy za pozostałe 135 mln nie lepiej byłoby zbudować planowane trasy tramwajowe
      zagęszczając komunikację zbiorową w II ramie oraz udrażniając Naramowice?
      Czy za pozostałe 135 mln nie lepiej byłoby uzbroić i pobudować nabrzeża nad
      Wartą, gdzie mógłby powstać nowy centralny Poznań, również nad odkopanym starym
      korytem Warty?
      Czy za 135 mln nie lepiej byłoby uruchomić pierwszą linię Kolei Miejskiej?
      • Gość: Max Re: ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 15:03
        Wlodziu, kocham Cie jak brata ale za pisanie "w Kozichgłowach"
        nalezy Ci sie skopac pupe.

w Koziegłowach!!! miastowe zmije zapamietajcie to sobie raz na
        zawsze.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 12:16
          Gość portalu: Max napisał(a):

> Wlodziu, kocham Cie jak brata ale za pisanie "w Kozichgłowach"
          > nalezy Ci sie skopac pupe.
          >
          > w Koziegłowach!!! miastowe zmije zapamietajcie to sobie raz na
          > zawsze.

ROTFL!
        • lukask73 Re: ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... 28.05.09, 13:44
          > Wlodziu, kocham Cie jak brata ale za pisanie "w Kozichgłowach"
          > nalezy Ci sie skopac pupe.
          > w Koziegłowach!!!

Jasne. Jeszcze w Biała Podlaskiej i Góra Kalwarii.
          Co prawda językoznawcy mogą mieć inne zdanie, ale to nie ma żadnej
          logiki.
          • Gość: Max Re: ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.09, 00:57
            Dostrzegasz ze w Twoich przykladach nazwy miejscowosci to DWA wyrazy.
            Kozieglowy to JEDEN!
            I na tym polega roznica. Juz prosciej nie moge.
            • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... IP: *.icpnet.pl 29.05.09, 09:10
              Mam propozycję żeby Was sprowadzić na problem jaki staram się zarysować i na nim
              skupić dyskusję o Poznaniu. Może przyłączając się jako dzielnica Poznania
              należałoby zmienić nazwę na Kozie Głowy? ;-)
      • pyruszka Re: ...chleba i igrzysk, chleba i igrzysk... 27.05.09, 19:36
        ...no a teraz jeszcze: gdyby za te pieniądze pobudowali gdzieś tak 6 pływalni
        rozmieszczonych na terenie miasta, to było by lepiej dla ludzi, żeby nie
        tłoczyli się Bóg wie ile czasu na Śródce w korku do jednego aquaparku..
        a i lepiej gdyby w jednym aquaparku się nie tłoczyli - już centra handlowe się
        waliły w tym kraju..
        toteż niepokoi zapał firmy budowlanej, która to za punkt honoru stawia
        ukończenie term przed terminem...
    • Gość: wroclawianin Rusza budowa Term Maltańskich IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.09, 15:31
      Wszystkie duże miasta Polski od lat cieszą się podobnymi obiektami.
      Poznań jak zwykle na samym końcu:-)
      Póki budowa nie zostanie ukończona zapraszam poznańskie pyry na
      największy i najnowoczesniejszy obecnie aquapark w Polsce,
      Wrocławski Park Wodny: www.parkwodny.wroc.pl/
    • Gość: wroclawiak45 Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.09, 15:33
      Wszystkie duże miasta Polski od lat cieszą się podobnymi obiektami.
      Poznań jak zwykle na samym końcu:-)
      Póki budowa nie zostanie ukończona zapraszam poznańskie pyry na
      największy i najnowoczesniejszy obecnie aquapark w Polsce,
      Wrocławski Park Wodny: www.parkwodny.wroc.pl/
      • Gość: Adam Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: 150.254.125.* 27.05.09, 15:55
        W cenie biletu we wrocławskim akfaparku jest parę strzałów prosto w ryj.
        Ps. Czy wrocławski akfapark jest w końcu rentowny?
        • Gość: myszka45 Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.09, 16:03
          Rentowny i rewelacyjny (a byłem już w wielu)! Myslę, że wystarczy
          porównać ofertę Wrocławia i Poznania:
          Wrocław: www.parkwodny.wroc.pl/
          Poznań: www.termymaltanskie.com.pl/

i wszystko chyba jasne.
          • Gość: zaje8bisty Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 16:21
            Gość portalu: myszka45 napisał(a):

> Rentowny i rewelacyjny (a byłem już w wielu)! Myslę, że wystarczy
            > porównać ofertę Wrocławia i Poznania:
            > Wrocław: www.parkwodny.wroc.pl/
            > Poznań: www.termymaltanskie.com.pl/
            >
            > i wszystko chyba jasne.

Nie ma rentownych aquaparków. Taka inwestycja zwraca się w kilkadziesiąt lat o
            ile nie dłużej. A porównywać cokolwiek to sobie możesz jak inwestycja będzie
            ukończona.
            • Gość: zaje8isty Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 16:22
              Jeszcze jedno, ten wspaniały "Wrocławski Park Wodny" ma 25 metrowy basen ... :D
              <lol>
              Więc już wiadomo który jest lepszy... jednak nie trzeba czekać do zakończenia
              inwestycji :D
              • Gość: Włodek z Poznania mam prośbę, nie dyskutujcie z Trollami IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 11:35
                Wchodzą na poznańskie forum leczyć kompleksy. Dlaczego akurat z Wrocławia? Nie
                wiem. Aż mi się wierzyć nie chce, że to najbardziej zakompleksiałe miasto. Może
                to studenci, którzy mieli do wyboru Poznań i Wrocław, ale bali się tu
                odrzucenia? Jakkolwiek to wygląda, taki euforyzm wrocławski prezentują właśnie
                ludzie spoza Wrocka, którzy tam się przenieśli na studia. To teoria moich
                znajomych z Wrocka i co rusz znajduję przykłady ją potwierdzające. Zresztą
                wystarczy wzorem tych ludzi udać się na tamtejsze forum i nagle obraz Wrocławia
                zdaniem Wrocławian się zmienia. Ale nie wchodźcie tam się przechwalać. Proszę!

A jak już musicie takiemu trollowi jednemu, czy drugiemu odpowiedzieć, to
                zapytajcie dlaczego postawili coś jak leszczyńskim Akwawicie w 2008-mym, czyli
                piętnaście lat po Lesznie ;-)))
          • Gość: Xtc Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: 212.183.136.* 27.05.09, 18:03
            miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,6655075,Ostre_starcie_ochrony_z_klientami_aquaparku.html
            no to Wroclawiowi juz dziekujemy:)
            • Gość: hmm Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.09, 21:19
              Hmm...Niestety motłoch jest w każdym mieście, ale mało kto wie, że
              awanturującym się "klinetem" był poznaniak. Smutne to.
              Miejmy nadzieję, że po otwarciu Term tego typu poznańskie pyry
              zostaną u siebi:-)
              • Gość: poznaniak Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.09, 21:31
                Niestety zgadzam się z poniższym. Jestem daleki od generalizowania
                ale Poznań słynie w Polsce z dużej liczby wszelakiej maści
                dresiarzy, kiboli i prostaków (czyli tego rodzaju "klientów").

Dowód?
                Zapraszam na główny deptak miasta, ul. Półwiejską:-)
                • Gość: Człowiek z Sołacza Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 22:21
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,6654221,Krakowska_policja_na_szarym_koncu.html

Zaprasam na krakowski portal GW do art. o skuteczności policji. Jest
                  to oczywiście tekst o policji krakowskiej, ale jest tam też jedno
                  zdanie o poznańskiej. Jakże ciekawe.
                • Gość: Adam Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.echostar.pl 28.05.09, 07:00
                  > Niestety zgadzam się z poniższym. Jestem daleki od generalizowania
                  > ale Poznań słynie w Polsce z dużej liczby wszelakiej maści
                  > dresiarzy, kiboli i prostaków (czyli tego rodzaju "klientów").
                  >
                  Nie podszywaj się pod poznaniaków wrocławski chadziaju. Domena "dialog" mówi za
                  siebie...
                  • Gość: poznaniak Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.09, 09:36
                    Nie podszywam się. Z Kalisza jestem. 2 lata mieszkałem w stolicy
                    wielkopolski. Najpierw na Wildzie, potem na Sołaczu i Grunwaldzie.
                    Rok temu przeprowadziłem sie do Wrocławia i jedyne co mogę
                    powiedzieć to to, że nie ma porównania między tymi miastami.

Poznań jest mały, brzydki i bez klimatu. W dodatku troche mniej się
                    zarabia:-( To po prostu zwykłe miasto jakich tysiące w Polsce.

Wrocław ma natomiast niesamowity klimat porównywany z Krakowem i
                    Gdańskiem. Jest większy i szybciej się rozwija. Zarabia się więcej i
                    dobrze się żyje:-)

Nie znam żadnej osoby, która by przeprowadziła się z Wrocławia do
                    Poznania. Znam natomiast wiele, które zostawiły Poznań i zamieszkały
                    we Wrocławiu:-)

Jak myślisz dlaczego?

• Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Poznańskie Pyry jeszcze poczekają:-) IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 12:07
                      Gość portalu: poznaniak napisał(a):

> Nie podszywam się. Z Kalisza jestem.

Niestety Kaliszanie mają urazy wobec Poznania, ale nie martw się, my Poznaniacy
                      lubimy Kalisz, jest częścią wielkopolskiej tożsamości, choć wiem jak bardzo Cię
                      to boli...

> 2 lata mieszkałem w stolicy
                      > wielkopolski. Najpierw na Wildzie, potem na Sołaczu i Grunwaldzie.

I dlatego jesteś "Poznaniak". Logiczne...

> Rok temu przeprowadziłem sie do Wrocławia i jedyne co mogę
                      > powiedzieć to to, że nie ma porównania między tymi miastami.

Trochę nie ma, ale we Wrocławiu naprawdę wiele się zmienia na lepsze. Zapewniam
                      Cię nie jest już tak źle we Wrocku.

> Poznań jest mały, brzydki i bez klimatu.

Tak! Oczywiście tak można powiedzieć o aglomeracji podobnej wielkości, lecz o
                      kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców większej. Tak można powiedzieć o mieście,
                      które ma kwartały starych kamienic jak te, którymi zasadnie Wrocław się szczyci,
                      tylko trochę rozleglejsze i nie tak strasznie przetrzebione przez wojnę. No i
                      klimat... Bardzo lubię Wrocław, fajni mieszkańcy, ale kompleksy jeszcze rządzą.
                      A kompleksy nadają ten specyficzny smaczek wspólnoty, poklepywanie się po
                      plecach. Co nie? ;-)

> W dodatku troche mniej się
                      > zarabia:-(

?
                      Piszesz o zarobkach w Kaliszu, czy Poznaniu. Czy może we Wrocławiu? We Wrocławiu
                      wiele się zdarzyło, ale wciąż średnia PIT w aglomeracjach jest znacznie na
                      korzyść Poznania. Wrocław w ostatnich latach dopiero dogonił Trójmiasto i Kraków.

> To po prostu zwykłe miasto jakich tysiące w Polsce.

Nie, nie. Tysiące to są takich jak Ty zakompleksiałych ludzi, którzy przyjechali
                      do Wrocławia i poczuli się kimś na tyle, żeby wchodzić na poznańskie forum,
                      wyżywać swoje kompleksy na Poznaniakach i do tego w sposób bzdurny, gdyż
                      powtarzając skierowaną do studentów propagandę Dutkiewicza (a jak każda
                      propaganda nie odpowiada ona faktom, a przedstawia niektóre wyselekcjonowane
                      argumenty, punkty zaczepienia). Tacy mali ludzie jak Ty są tu kilka razy w
                      tygodniu. Patrząc na całość Twojej wypowiedzi zasadnie nazywam Cię trollem.

> Wrocław ma natomiast niesamowity klimat porównywany z Krakowem i
                      > Gdańskiem. Jest większy i szybciej się rozwija. Zarabia się więcej i
                      > dobrze się żyje:-)

:-))
                      Z Krakowem się zgadzam, klimat wciąż unikalny. No i znacznie więcej zabytków niż
                      Wrocław, Gdańsk, Szczecin czy Poznań. Ale Gdańsk poza Starym miastem...? Wzgórza
                      piękne, morze od Sopotu piękne...
                      Wrocław nie jest większy, we Wrocławiu nie zarabia się więcej i Wrocław nie
                      rozwija się szybciej. Widać jesteś niedoinformowany. Zapraszam do studiów
                      Rocznika Statystycznego GUS. Do tego bezrobocie we Wrocławiu to już bagatela 8%
                      (szybki skok z 4% rok temu), a w Poznaniu wzrosło z 1,7% do 2,0%.

> Nie znam żadnej osoby, która by przeprowadziła się z Wrocławia do
                      > Poznania. Znam natomiast wiele, które zostawiły Poznań i zamieszkały
                      > we Wrocławiu:-)

Może to choroba Twojego pokolenia - podatność na propagandę? A może za słabo w
                      Poznaniu pracowałeś jak na nasze standardy? Ja znam dziesięć takich osób i dwie
                      które przeniosły się do Wrocławia.

Na marginesie - tamta wypowiedź nie była poniższa, a powyższa.

PS 1. I tak sam wdałem się w dyskusję z trollem, trollując, gdyż moim celem -
                      choć pisałem najszczerszą prawdę - było wyłącznie popsucie komuś samopoczucia ;-)))
                      PS 2. Ewentualnym krytykom polecam moje wpisy na temat Wrocławia, gdyż bardzo to
                      miasto lubię i na codzień wyrażam głównie pozytywne opinie
                • Gość: Włodek z Grunwaldu dialog.net.pl działa w P-ń? Nie wiedziałem ;-))) IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 11:46
                  Jest już w wielu miastach południowo-zachodniej Polski, ale nie w Wielkopolsce.

Nie dystkutować z Trollami, do tego podszywającymi się pod Poznaniaków.
    • Gość: xAx Tylko po co ? IP: 195.20.110.* 27.05.09, 16:20
      Za tą kase możnaby wybudować kilka "aquaparków" w Poznaniu.
      Praktycznie każda dzielnica mogłaby mieć swoją pływalnie wielkości
      tych jakie są w Suchym Lesie, Koziegłowach, Obornikach i innych.
      Na pewno takie rozwiązanie byłoby korzystniejsze dla mieszkańców i
      samego miasta, niż jeden wielki gmach.
      No ale cóż, z wiekiem wielkość ma coraz bardziej znaczenie.....
      Chyba Rysio sie nam starzeje.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Rysio się starzeje...? IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 12:15
        Piszesz jakby Poznań mógł mu za cokolwiek podziękować. No może, za sporą ilość
        centrów handlowych w środku miasta, z czym się chyba z Wrocławiem ścigał (no i
        teraz Wrocławianie narzekają na korki).
        • Gość: xAx Re: Rysio się starzeje...? IP: 195.20.110.* 28.05.09, 14:48
          Najwyraźniej nie zrozumiałeś ironii.
          Wg mnie Rysiu cierpi na gigantomanie - jak facet, który z wiekiem
          kupuje coraz większe auta chcąc dowartościować swoje
          braki "potencjalne".
          Zresztą wielkie centra handlowe też wpisują się w ten kompleks...
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Rysio się starzeje...? IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 15:40
            rotfl!

Trochę trudno było do tego dojść, za dużo zostawiłeś w swej głowie, nie mniej
            skojarzenie wielce udane :-)))
    • wlody1 Rusza budowa Term Maltańskich 28.05.09, 03:33
      Jak to po co Termy? Na wielkiej budowie można coś skubnąć...:)Miliona lub dwóch się nie doliczą.
      • Gość: 007 wizje świetlanej przyszłości i kult jednostki IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 07:17
        mają się dobrze w rzeczywistości >wywalczonej ręcami wodza narodu< i
        jego nielicznych /dopuszczonych do prawa noszenia aureoli/
        pomocników.

To właśnie ten wysławiany Prezydent Miasta >Ojciec Założyciel< miał
        wizję >Pałacu z wodą< do którego będzie wiodła droga przez
        mękę...Cóż z tego, że nawet środkami miejskiej komunikacji
        mieszkańcy Miasta będą musieli udawać sę na pielgrzymki do tego
        cudu, /w końcu dbał o miejską komunikację, niech nie narzekają, mają
        czym jechać/.

A że słuszne jest, by dbać nie tyle o splendor, ile o ZDROWIE
        MIESZKAŃCÓW, dając im pływalnie dzielnicowe w miejscach
        zamieszkania, to już też pisałem o potrzebie /i możliwości/
        zbudowania takiego obiektu na terenie Starego Zoo. Jak można budować
        pałac dla słoni, restaurować zabytkowe klatki dla małp, a nie myśleć
        o potrzebach ludzi, i jeszcze oczekiwać pomników wdzięczności...
    • Gość: wroclwiak Termy nie pomogą. To po prostu brzydkie miasto. IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.09, 08:57
      Termy nie pomogą Poznaniowi w promocji. Tak jak nie pomaga Stary
      Browar i "nadmuchana" Słoniarnia. Tego typu atrakcje we wszystkich
      innych miastach wojewódzkich przestały być atrakcyjne dla turystów i
      mieszkańców wiele lat temu.

Hasło reklamowe Poznania "Tu warto żyć" z punktu wrocławianina lub
      krakowiaka jest po prostu śmieszne i żałosne:-)

Dowód?
      W sondażu pytano polaków w jakim mieście chcą mieszkać i pracować:
      1. Kraków: 12%
      2. Wrocław: 7%
      3. Warszawa: 6%
      4. Gdańsk: 5%
      5. Poznań: 4%
      Link:
      wiadomosci.dlastudenta.pl/artykul/Krakow_Polakom_sie_marzy,22138.html
      • Gość: Scoobydoo19911 Re: Termy nie pomogą. To po prostu brzydkie miast IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.09, 12:16
        Ty pseudo wrocławski(pewnie do wrocka przyjechałeś leczyć kompleksy
        z jakieś wsi bo ktoś ci pocisnął od wsióra albo wioskowego głupka.
        ale dla twojej wsi to nawet lepiej że wyjechałeś) rumburaku jak
        słyszę takie wypowiedzi to zastanawiam się nad fajnością waszego
        miasta bo o mieście nie stanowią budynki czy kluby tylko ludzie.
        Pozatym co ty wiesz o naszym wspniałym nad warciańskim grodzie byłeś
        tu w ogóle przez tydzień, zwiedziłeś stary rynek , plac wolności,
        cytadelę park sołacki, park Wilsona byłeś kiuedyś na malcie czy
        twoje przeszczepy stały kiedykolwiek na św. Marcinie czy widziałeś
        zamek cesarski i plac Adama Mickiewicza pomnik Dwóch Krzyży czy
        kiedykolwiek widziałeś wzgórze św. Wojciecha, ostrów Tumski ? Co do
        słoniarni(największa i najnowocześniejsza w europie) i starego
        browaru(najładniejsze centrum hanbdlowe w europie) czy wogóle je
        widziałeś byłeś w nich? Podejrzewam że nie, więc jakim prawem możesz
        mówić że jest to brzydkie miasto.

Lech Poznań jest lepszy od Śląska Wrocław i nasz stadion jest
        oryginalną konstrukcją nie tak jak wasz stadion podróbka jekiegoś
        stadionu z austrii czy niemiec
        MUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: wrocławiak Mały, brzydki i bez klimatu ten Poznań. IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.09, 14:21
      Nie mam kompleksów. Nie mam podstaw ich mieć, bo czego mam
      zazdrościć poznaniowi?
      - Stadionu? Budujemy, nowszy, większy, bezpieczniejszy
      (poznań tylko modernizuje swój rozpadający się, socjalistyczny
      obiekt),

- Aquaparku? Mamy swój, obecnie największy i
      najnowocześniejszy w Polsce (poznań może będzie go miał za 3 lata:-),

- Rynku i zabytkowego Śródmieścia? Wrocław, po Krakowie ma
      największy i najładniejszy rynek w Polsce (poznański jest wielkości
      miasta 50tysięcznego i brzydki),

- Cypla? Mamy już swoje. Nie jeden a kilka. Wrocław od 5 lat
      promuje spedzanie wolnego czasu w licznych szkołach żeglarkich
      rozmieszczonch dookoła rynku),

- Inwestycji? Z ostatniej chwili: IBM Research zainwestuje w
      swoją placówkę we Wrocławiu, jedyną w tej części Europy i jedyną w
      Polsce. Mamy EIT, LG, Volvo, ATM, Google, itd. itp. A poznań?
      Zamykają po kolejno bankrutujace firmy.

- Nocnego życia? Oj, w tej kwestii poznań za nami jest około
      5-6 lat w tyle:-)

A co ma takiego poznań oprócz starego browaru?
      I wszystko jasne:-)
      • wlodekzpoznania Re: Mały, brzydki i bez klimatu ten Poznań. 28.05.09, 14:30
        odpowiedzi są proste, szybkie i stawiają kropkę nad i. Ale nie będę się wysilał, tracił kwadransa, gdyż klepiesz regułkę, z którą tu przychodzą zakompleksieni NowoWrocławianie od dobrych 4 lat. Wciąż to samo. I żaden punkt poza możliwościami żeglugowymi nie może być przesądzany na korzyść Twojego poglądu. Jeszcze życzę Ci miłego pływania w rzece Odrze. Ciekawe czy kraulem, czy żabką :-))
        • Gość: troll Re: Mały, brzydki i bez klimatu ten Poznań. IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.09, 14:49
          Ale to nie tylko moja opinia lecz większości moich znajomych którzy
          mieszkali i tu i tu.

Wszyscy zgadzamy się, że Poznań nalezy do tych nielicznych miast,
          które można zwiedzić w 2, 3 godziny (Stary Browar, Cytadela, Muzeum
          Narodowe). Słowem: przyjechać, zobaczyć, zapomnieć

:-)

• Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Mały, brzydki i bez klimatu ten Poznań. IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 15:39
            już dobrze, dobrze...
            :-))))
      • stefan_26 wrocławskie MITY 28.05.09, 22:57
        wrocławiak napisał(a):
        > Nie mam kompleksów. Nie mam podstaw ich mieć, bo czego mam
        > zazdrościć poznaniowi?

Masz i to sporo. Tak jako Kaliszanin, jak i Wrocławianin :) I mówię to tobie ja,
        Łodzianin w Poznaniu, który zna Wrocław przez przyjaciela (odwiedzam 6-10 razy w
        roku i poznałem już chyba wszystkie dzielnice).

Poznań mały? Mniejszy niż Wawka, czy Łódź, 3city i Krak. Fakt.

PO DW
        Miasto 560 tys 630 tys
        Aglomeracja 330 170
        Suma 890 800
        Pod Poznaniem nie ma już prawie rolników, a pod Wrocławiem jest i to sporo.

> - Stadionu? poznań tylko modernizuje swój rozpadający się,

Najbledszego nie masz! Ze starego stadionu została tylko płyta boiska. Nie ma
        już starych trybun, nie ma oświetlenia. Różnica jest w tym, że decyzja o
        przebudowie została podjęta przed decyzją o rozpoczęciu starań o EURO, czyli w
        2004.

Do tego zdaniem wielu poznański stadion będzie drugim estetycznie po gdańskim.
        Ale i tak zobaczycie co wywali niedługo Widzew! :)) Natomiast trawa i
        podgrzewanie zostanie to samo. Jeśli to miałeś na myśli to nie mylisz się ;))

> - Aquaparku? Mamy swój, obecnie największy i
        > najnowocześniejszy w Polsce (poznań może będzie go miał za 3

Wrocław ma swój akwapark od roku, jest troszkę tylko większy od tego Akwawitu w
        Lesznie i trochę tylko ciekawszy. Nie wiem kiedy powstał, ale w Lesznie był w
        1999 jak byłem na studiach.

> - Rynku i zabytkowego Śródmieścia? Wrocław, po Krakowie ma
        > największy i najładniejszy rynek w Polsce

...i w pierwszej z brzegu bocznej uliczce od rynku bloki z lat 60-tych. To
        faktycznie unikalne, tego nie ma w żadnym z największych miast. Czasem spotyka
        się w małych powiatowych. W Kaliszu też tak jest? Nie pamiętam, ale tłumaczyłoby
        dlaczego ciebie to nie razi.

Największy po krakowskim jest. Ale najładniejszy? Śmiech. Zdecydowanie zbyt
        monotonny, zbyt późny żeby mieć klimat. Urodą wrocławski rynek nie równa się nie
        temu w Poznaniu, czy Kraku, czy Długiemu Targowi, ale też w Toruniu, Wawce,
        Lublinie (choć strasznie zaniedbany), czy Olsztynie. Oczywiście napiszesz, że
        Łódź nie ma żadnego rynku. Ale ja to zlewam.

> - Cypla? Mamy już swoje. Nie jeden a kilka. Wrocław od 5 lat
        > promuje spedzanie wolnego czasu w licznych szkołach żeglarkich
        > rozmieszczonch dookoła rynku),

Temu zaprzeczyć nie można i rzeka to taka jedyna autentyczna perła
        Wrocławia. Ale Poznań ma na terenie miasta pięć jezior, z czego dwa bardzo
        czyste. Do tego w promieniu dziesięciu kilometrów od granicy miasta jest takich
        jezior nadających się do kąpieli z czystą wodą jeszcze dwadzieścia. Do tego nad
        jeziorem Kierskim warunki żeglugowe są takie jakich nie ma we Wrocławiu nigdzie
        w promieniu 100 km. Tylko Olsztyn ma z miast wojewódzkich lepsze warunki wodne
        niż Poznań. Otwórz sobie maps.google i spróbuj mi tutaj znaleźć takie coś we
        Wrocławiu.
        Czy też setki hektarów lasów w trzech klinach zieleni wdzierające się w Poznań
        oraz tysiące hektarów dookoła w Puszczy Zielonce. I te jeziora i lasy wszystko w
        promieniu 10 km od granicy miasta, czyli w poznańskich warunkach max. 30 minut
        jazdy samochodem do najodleglejszego punktu. Takie lasy ma tylko Szczecin i
        Trójmiasto.
        tiny.pl/3gn8
        Ja z domu nad Strzeszyńskie, czy jak tu mówimy na Strzeszynek, jadę piętnaście
        minut i podobnie nad jezioro Jarosławieckie, czy Rożnowskie.

> - Inwestycji? Z ostatniej chwili: IBM Research zainwestuje w
        > swoją placówkę we Wrocławiu,

To na pewno jest coś. Ale jak wejdzie IBM Services to będzie co w Gdańsku, czyli
        tysiąc miejsc pracy za 2 tys. brutto. Nieco taniej niż mogliby w Indiach, czyli
        to samo co w Google, HP i innych wrocławskich "inwestycjach".

Poznań się w taką marnotę nie bawi. Jak ściąga to centra badawcze
        Unilever-Knorr, Microsoft, Roche, GlaxoSmithKline (centra badawcze, a nie
        outsouringowe), czy serwis ale nie informatyczny, a finansowy Templeton
        Investments, gdzie podstawa płacowa to będzie po okresie próbnym 4,5 tys.

> Mamy EIT

Dzięki wsparciu Związku Miast Polskich i kolejnych rządów polskich. A
        uzasadnieniem jest dobra politechnika (z warszawską, AGH, poznańską jedna z
        czterech najlepszych) i drastycznie najwyższe bezrobocie spośród dużych miast.
        Bezrobocie wzrosło już powyżej tego w Łodzi, gdzie wskutek kryzysu też szybko
        wzrosło, ale wciąż jest poniżej 7%. We Wrocławiu już było 4%, ale teraz 8% to
        porażka. A w Poznaniu wzrosło także wskutek kryzysu...z 1,6 do 2% a razem z
        aglomeracją wynosi 2,3% Aglomeracja wrocławska to natomiast 10%, a dolnośląskie
        to 12% gdy wielkopolskie 8%.
        www.wroclaw.pl/m3284/
        A o zarobkach w dużych miastach przeczytaj sobie tu
        serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,5430405.html
        To tak o rewelacyjnym rynku pracy jaki wychwalasz.
        Ludzie z kwalifikacjami przyjeżdżają do Poznania. A ludzie studiujący we
        Wrocławiu pocieszają się taką formułką zrobioną przez marketingowców z ARAW.
        Aglomeracja Poznańska jest druga w przyciąganiu ludzi po warszawskiej i jest to
        10 tysięcy rocznie (miasto kurczy się o 5 tysięcy rocznie, ale 15 tysięcy buduje
        domy w powiecie ziemskim, który liczy ponad trzysta tysięcy i jest najbardziej
        zaludnionym w Polsce), trzecią aglomeracją jest krakowska. A wrocławska gdzieś
        dalej.

> LG,

:)
        Średnio 1400 brutto. Jak chcesz to porównać z podpoznańskim MAN, czy VW i
        średnio 2600 brutto?

> Volvo, ATM, Google, itd. itp. A poznań?
        > Zamykają po kolejno bankrutujace firmy.

Nie słyszałem o seryjnie bankrutujących firmach, ani o bankructwach znanych
        firm. A chcesz się licytować na nazwy? Proszę bardzo - MAN,Kraft Foods,VW
        Nutzfahrzeuge,British American
        Tobacco,Brenntag,Deceunick,Rehau,Grundfoss,Herlitz,Thomas Cook
        Travel,Kreisel,Wavin,Ruukki,Blum,Schattdecor,Buderus,Thyssen Krupp
        Plastics,Bridgestone,Wrigley,Beiersdorf Nivea,Exide,Glaxo,Lisner, Kuhne &
        Nagel,Bahlsen,Nordenia,Lidl,Plus Discount,Biedronka Jeronimo Martins, a do tego
        cała masa producentów polskich o zasięgu krajowym w setkach dziedzin no i
        wszystkie strategiczne jednostki BZ WBK, a we Wrocławiu są same stanowiska gdzie
        da się oszczędzić na płacach. Jako informatyk trochę jeżdżę po przedmieściach,
        gdyż to tam są w Poznaniu firmy, ale ludzie z Wroławia oczywiście myślą, że
        wiedzą co to parki przemysłowe na przedmieściach, gdy tak naprawdę prawie całe
        miasto wciąż jest miejscem produkcji. A piszę oczywiście nie o fabrykach czy
        oddziałach ale o kilkuset osobowych centralach w Poznaniu i okolicy. Wszystko
        liderzy europejscy.

Zresztą, Poznań ma od lat po Warszawie najwięcej central zachodnich firm, sporo
        mniej niż Wa-wa, ale sporo więcej niż Kraków, czy Trójmiasto. A Wrocław teraz
        dopiero goni poziom Krakowa i 3city.

Wrocław i Poznań rozwijają się najszybciej w RP, ale Poznań cały czas ma pkb
        wyższe o 50%. Sprawdź w roczniku GUS. A jak dodać pkb aglomeracji to poznańskie
        pkb jest wyższe o 60% wrocławskiej. Wrocław też dopiero w pkb dogonił Krak i
        jest pod 3city.

> - Nocnego życia? Oj, w tej kwestii poznań za nami jest około
        > 5-6 lat w tyle:-)

Tak może mówić tylko dyskomuł jak to tu mówią. Dico Polo tu nie ma-fakt!
        Kraków, Poznań i Łódź to trzy miasta o największej różnorodności i masowości
        imprezowania. We Wrocławiu jest dużo jedynie dużych klubów, tak jak w Warszawie
        i Gdańsku. Natomiast różnorodności, klimatu to Wrocław nie ma w połowie tyle co
        Poznań, czy Kraków.

> A co ma takiego poznań oprócz starego browaru?
        A co ma Wrocław? Więcej centrów handlowych niż Wrocław nie ma. Na szczęście.

Za to od Wrocławia gorsze powietrze ma tylko jeszcze Krak i Wawka, wodę, hałas,
        zapylenie tak samo, komunikacja u was archaiczna, drogi budowane tylk
        • Gość: troll poznańska brzydota IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.05.09, 10:37
          Nie przekonałes mnie bo piszesz bzdury:-)
          Stopa bezrobocia na dzień 28 maja 2009:
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6662667,Rosnie_bezrobocie_w_Poznaniu.html?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4815852
          We Wrocławiu jest o 2% większe bezrobocie niz w Poznaniu. Ale czy to
          znaczy, że mam zostawić Wrocław i przeprowadzić się do brzydkiego,
          małego miasta bez klimatu?

Stadion?
          Ranking:
          www.bryla.pl/bryla/1,85301,6604955,Stadiony_na_Euro_2012___Polska.html

Aquapark?
          To prada, że w Lesznie jest duży. Ale jest przestarzały.
          Na dzień dzisiejszy Wrocławski Park Wodny jest największym i
          najnowoczesniejszym obiektem tego typu w Polsce. Poznań nie żadnego
          obiektu o podobnym przeznaczeniu (chyba, że mówimy o basenie przy
          Szkole Podstawowej nr 6:-) Ale może będzie miał za kilka lat (Termy
          Maltańskie:-).
          Wrocław: www.parkwodny.wroc.pl/

Inwestycje. IBM, Google i HP.
          Tu tez się mylisz. IBM, Google i HP mają swoje siedziby we Wrocławiu
          (jedyne w Polsce). Ale nie są to salony produktowe ale ośrodki
          badawcze:
          miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,90269,6653748,EIT_Plus_rusza_z_kopyta_dzieki_umowie_z_IBM.html

Nocne życie
          Nie wiem po jakich klubach chodzisz:-) Ja disco polo unikam.
          Wg róznych źródeł we Wrocławiu znajduje sie najwieksza ilośc klubów
          na m2.

Nie ma dziedziny w której Poznań byłby ciekawszy od Wrocławia.
          To nie tylko moja opinia, to suche fakty:-)

Mylę się? Zapraszam do Wrocławia:-)
    • Gość: wiertło Re: Rusza budowa Term Maltańskich IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 20:49
      A mogła być tam piekna galeria handlowa :(
      • Gość: Stefan26 rotfl! IP: *.icpnet.pl 28.05.09, 21:01
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka