redakcja 29.01.02, 15:20 Pięć lat temu oddano do użytku trasę Pestki. Wiekszosc poznaniakow (chyba) uwaza, ze to udana inwestycja. Na pewno jednak jest do czego się przyczepić i co poprawić. Czekamy na Wasze opinie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hi-hi często na piechotę 29.01.02, 16:12 mimo wszystko mam miłe wspomnienia o Pestce. Zamieszkałem w Poznaniu wtedy kiedy ją ukończono i od samego początku dojeżdźałem nią na uczelnie. Wracając w nocy zawsze zapominam że z poniedziałku na wtorek nie chodzi, musiałem "drałowaś na piechotę". Nooo i podczas strajku chodziło sie non stop akademik-uczelnia Zresztą do dziś przynajmniej raz w tygodniu nas wywalają z wagonów bo "nie ma mocy" by jechać dalej. wrrrrrrrrrr hi-hi pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
misza01 Re: Pięć lat PESTKI 29.01.02, 16:13 Inwestycja usprawniła bardzo dojazd z Piątkowa przez Winogrady do centrum. Chyba nikt nie wyobraża sobie dziś Poznania bez PST. Do dziś nie został jednak zrealizowany postulat zawracania tramwaju pod Teatralką z powrotem na Piątkowo.Znaczna część Poznaniaków oraz studentów z akademików i "sypialni" piątkowsko- winogradzkiej podróżuje do Teatralki i tam się przesiada ( tym bardziej,że od tego miejsca ze skrótu wypada "S" zostaje tylko Poznański Tramwaj, juz nie szybki). Z dwie linie wahadłowe Sobieskiego -Teatralny nie włączające się do "normalnego" ruchu tramwajowego na pewno pomogły by jeszcze bardziej usprawnić dojazd do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pięć lat PESTKI IP: *.echostar.pl 29.01.02, 16:20 Hurrra !!!! Chyba z tej okazji się nią przejadę, bo jeszcze nigdy (!!) tego nie robiłem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 16:24 Na PESTKE można różnie patrzyc. Z punktu widzenia miasta bogatego to jawny bubel, a miasto biedne musi z tym jeszcze dalej życ. Odpowiedz Link Zgłoś
lechita2 Re: Pięć lat PESTKI 29.01.02, 17:03 dobrze, że w Poznaniu jest PST. Rzadko kiedy te tramwaje bywają puste, a dzięki temu, iż pojazdy te poruszają się w większości po wyznaczonym jedynie dla nich torowisku, dojazd na Piątkowo z Centrum jest znacznie ułatwiony, nie trzeba się kilkakrotnie przesiadać z autobusu do tramwaju itd.. Zawsze jednak mogłoby być lepiej. Przecież na trasach PST "puszczane" są najnowsze, (jeżeli mogę się tak wyrazić) pojazdy z naszego tramwajowego taboru, ale trudnozadbać o ich utrymanie w czystości, zawsze bowiem znajdą się pseudografficiarze, którzy zamalują każdy centymetr kwadratowy drzwi, siedzeń, tapicerki, przystanku itd., itp..Tak dzieje się nie tylko na trasach 12, 14, 15, D i N21, ale we wszystkich innych, szkoda, że tak jest... Szczerze mówiąc nawet nie zauważyłem, że PST ma już 5 lat, przecierz dopiero co ją otwierali... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 17:38 Podstawowe wady PST: 1.Tabor miał byc zbliżony do metra, zapewniający większą szybkośc, komfort i zdolnośc przewozową. 2.Ostre zakręty przy Fredry ograniczają prędkośc i obniżają niepotrzebnie wydajnośc całej trasy. 3.Trasa biegnąca w wykopie niepotrzebnie dzieli północną częśc miasta , wrecz dramatycznie je rozdziela.. 4.Odległośc najbliższych domów do przystanków jest rzędu 10 minut co należałoby wliczyc w całkowity czas przejazdu. 5.Miała byc trasą samodzielną , a jest uzależniona od zakłóceń komunikacyjnych w mieście. W rezultacie mamy coś co jest sklecone z niezbyt pasujących do siebie klocków, co w końcu jakoś tam spełnia swoje zadanie, co kosztowało ogromne pieniądze(20 lat budowy przedrożyło niesamowicie), co bedzie kosztowne do poprawienia, co ...(nie będę dalej zachwalał). W każdym razie jest to obiekt do którego mogą przyjeżdżac specjaliści aby zobaczyc jakie błędy można popełnic w projektowaniu komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 21:22 Gość portalu: tur napisał(a): > Podstawowe wady PST: > 1.Tabor miał byc zbliżony do metra, zapewniający większą szybkośc, > komfort i zdolnośc przewozową. > 2.Ostre zakręty przy Fredry ograniczają prędkośc i obniżają > niepotrzebnie wydajnośc całej trasy. > 3.Trasa biegnąca w wykopie niepotrzebnie dzieli północną > częśc miasta , wrecz dramatycznie je rozdziela.. > 4.Odległośc najbliższych domów do przystanków jest rzędu 10 minut > co należałoby wliczyc w całkowity czas przejazdu. > 5.Miała byc trasą samodzielną , a jest uzależniona od zakłóceń > komunikacyjnych w mieście. > > W rezultacie mamy coś co jest sklecone z niezbyt pasujących do siebie klocków, > co w końcu jakoś tam spełnia swoje zadanie, > co kosztowało ogromne pieniądze(20 lat budowy przedrożyło niesamowicie), > co bedzie kosztowne do poprawienia, > co ...(nie będę dalej zachwalał). > W każdym razie jest to obiekt do którego mogą przyjeżdżac > specjaliści aby zobaczyc jakie błędy można popełnic w projektowaniu > komunikacji. najlepiej bedzie jak sie z Poznania wyprowadzisz! Człowieku ty wszystko krytykujesz! jak tak sie Tobie nic nie podoba(wieczna krytyka!) to wyprowadz sie! Odpowiedz Link Zgłoś
cesar01 Re: Pięć lat PESTKI 29.01.02, 21:34 i na co sie Radost denerwujesz ?? Czemu nie odpowiesz merytorycznie na wypowiedz tura ? Czyzby byla to nowa retoryka u przyszlych absolwentow uczelni wyzszych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 22:05 cesar01 napisał(a): > > i na co sie Radost denerwujesz ?? > > Czemu nie odpowiesz merytorycznie na wypowiedz tura ? Czyzby byla to nowa > retoryka u przyszlych absolwentow uczelni wyzszych ?? tur i tak wszyskto wie:) a co wiecej wszytko krytykuje! az mnie dziwi ze z taka wiedza mieszka w Poznaniu gdzie wszystko wg. niego jest fatalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 19:45 Radost, tu mamy bardzo prostą sprawę. Oczywiście chodzi o pieniądze. Otóż PST to taki "maluch" w cenie "mercedesa". I w dodatku ja za to musiałem zapłacic. Więc nie dziw się że to mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pięć lat PESTKI IP: 150.254.204.* 30.01.02, 12:29 Gość portalu: tur napisał(a): > Podstawowe wady PST: > 1.Tabor miał byc zbliżony do metra, zapewniający większą szybkośc, > komfort i zdolnośc przewozową. Zgadza sie - mial byc.Wszystko rozbilo sie jak zwykle o pieniadze. Poki co tloczymy sie (nie mylic z reklama pewnego oleju ;) w stopiatkach (czasem w Tatrach, jesli akurat jakas kursuje ;), ale juz za jakies 2 lata, jesli wszystko dobrze pojdzie, na te trase puszczone zostana nowoczesne i pojemne wagony Combino Siemensa. > 2.Ostre zakręty przy Fredry ograniczają prędkośc i obniżają > niepotrzebnie wydajnośc całej trasy. Ale jak mozna bylo inaczej (lepiej) poprowadzic torowisko w tak trudnym fragmencie trasy? > 3.Trasa biegnąca w wykopie niepotrzebnie dzieli północną > częśc miasta , wrecz dramatycznie je rozdziela.. Podzial osiedli Piatkowa na dwie czesci jest moze i problemem, ale takie ulozenie trasy ma swoje racjonalne uzasadnienie: - ulozenie torowiska w wykopie ogranicza halas powodowany przez tramwaje (nie ma pociagu idealnie cichego, kazdy pojazd, nawet nowoczesny, zwlaszcza przy wiekszych predkosciach powoduje jakis poziom halasu!) - dzieki poprowadzeniu torow przez srodek Piatkowa, blisko do stacji maja mieszkancy osiedli polozonych po obu stronach trasy (poprowadzenie torow skrajem Piatkowa spowodowalo by dwa razy mniejsza dostepnosc do trasy). > 4.Odległośc najbliższych domów do przystanków jest rzędu 10 minut > co należałoby wliczyc w całkowity czas przejazdu. Dojscie do pestki zajmuje srednio 5-10 minut, ale potem jazda tramwajem z dalszych osiedli do centrum trwa tylko okolo 10 minut (razem 15-20). Przed otwarciem pestki dojazd do centrum np. z Os. Batorego zajmowal o wiele wiecej czasu. > 5.Miała byc trasą samodzielną , a jest uzależniona od zakłóceń > komunikacyjnych w mieście. Rzeczywiscie jest to duzy minus, ale problem ten mozna bardzo prosto rozwiazac (wspominali o tym juz inni forumowicze). Wystarczy dobudowac petle pod Teatralka (miejsce jest juz przygotowane, stoja juz slupy trakcyjne, trzeba tylko ulozyc torowisko, podlaczyc do sieci i wybudowac dojscie. Na tej petli mogly by zawracac tramwaje wahadlowe linii D. Dzieki temu trasa PST uniezaleznilaby sie w pewnym stopniu od reszty sieci. Z drugiej strony zachowane zostalyby polaczenia Piatkowa z innymi dzielnicami (linie 12, 14, 15). Ogromna zaleta pestki jest jej szybkosc oraz bezkolizyjnosc. Szkoda tylko, ze MPK uparcie wzbrania sie przez puszczaniem na te trasy skladow trojwagonowych (chyba wystarczajacej dlugosci przystanki sa na trasie linii D, ktora zamiast przez pl. Wolnosci moglaby nawracac przez Kaponiere. Moze warto by bylo utworzyc linie D2 (mowiac prosciej - siedemnastke) nawracajaca z Gwarniej przez Kaponiere, kursujaca co 10 minut wylacznie w godzinach szczytu. Wowczas poprawilaby sie przepustowosc na przystanku Most Teatralny. Obecnie tramwaje traca tam duzo czasu podczas wymiany pasazerow. Dodatkowa linia w szczycie pozwolilaby skrocic pobyt tramwaju na przystanku. Byc moze poranny i popoludniowy tlok w tramwajach pestki odejdzie w zapomnienie z momentem dostawy nowoczesnych, piecioczlonowych tramwajow Siemens Combino... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bula Re: Pięć lat PESTKI IP: *.icpnet.pl 10.03.02, 02:14 Gość portalu: tur napisał(a): > Podstawowe wady PST: > 1.Tabor miał byc zbliżony do metra, zapewniający większą szybkośc, > komfort i zdolnośc przewozową. > 2.Ostre zakręty przy Fredry ograniczają prędkośc i obniżają > niepotrzebnie wydajnośc całej trasy. > 3.Trasa biegnąca w wykopie niepotrzebnie dzieli północną > częśc miasta , wrecz dramatycznie je rozdziela.. > 4.Odległośc najbliższych domów do przystanków jest rzędu 10 minut > co należałoby wliczyc w całkowity czas przejazdu. > 5.Miała byc trasą samodzielną , a jest uzależniona od zakłóceń > komunikacyjnych w mieście. > > W rezultacie mamy coś co jest sklecone z niezbyt pasujących do siebie klocków, > co w końcu jakoś tam spełnia swoje zadanie, > co kosztowało ogromne pieniądze(20 lat budowy przedrożyło niesamowicie), > co bedzie kosztowne do poprawienia, > co ...(nie będę dalej zachwalał). > W każdym razie jest to obiekt do którego mogą przyjeżdżac > specjaliści aby zobaczyc jakie błędy można popełnic w projektowaniu > komunikacji. ale ty nie jesteś z Poznania placku więc o co ci chodzi "tur"???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKS Re: Pięć lat PESTKI IP: *.prodigy.net.mx 29.01.02, 20:45 wszystko ladnie, tylko przystanki sa w oplakanym stanie Odpowiedz Link Zgłoś
lechita2 Re: Pięć lat PESTKI 29.01.02, 21:34 tur ma trochę racji, czasmi trzeba spojrzeć na swoje krytycznym okiem, tur w niczym nie przesadził. Tak mi się wydaje. Wiadomo, wszystko ma swoje plus i minusy, i nie zmuszajcie tura do binicji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 00:27 Jeżdżę PST codziennie i czasem nawet po kilka razy. I mam do przystanku tylko 5 minut. Uważam, że ogólnie jest ok., tylko niepotrzebnie trochę ideę PST schamiono przy końcu i to dosłownie. Włączanie się w ruch miejski to zupełny idiotyzm - konieczna jest pętla przy Moście Teatralnym (o przedłużeniu nie ma co marzyć). Wystarczy, że nawali coś przy Moście albo na Kaponierze i wszystko stoi, włącznie z PST. Może się w końcu znajdzie te kilkanaście mln zł na dokończenie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek Re: Pięć lat PESTKI IP: 150.254.98.* 30.01.02, 08:21 Gość portalu: Kosa napisał(a): (...) Włączanie się w ruch miejski to zupełny > idiotyzm - konieczna jest pętla przy Moście Teatralnym (o przedłużeniu nie ma > co marzyć). (...) Zauważ jednak, że wielu ludzi nie wysiada z pojazdów tuż po zajechaniu tramwajów z linii PST (12, 14, 15) na przystanek Most Teatralny. Świadczy to o tym, że przedłużenie linii chyba nie jest niewypałem. Inna sprawa, że - jak ktoś już ten temat tu poruszył - przydałaby się linia (może dwie?) qrsująca wahadłowo, usytuowana może pod Teatralką? Odpowiedz Link Zgłoś
lechita2 Re: Pięć lat PESTKI 30.01.02, 13:00 z tego co mi wiadomo, to na Teatralce jeździ wiele tramwajów, a niedaleko kursują także autobusy, gdyby linia PST kończyła się właśnie tam, chyba byłoby się w co przesiąść. mam rację, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek Re: Pięć lat PESTKI IP: 150.254.98.* 31.01.02, 11:08 lechita2 napisał(a): > z tego co mi wiadomo, to na Teatralce jeździ wiele tramwajów, a niedaleko > kursują także autobusy, gdyby linia PST kończyła się właśnie tam, chyba byłoby > się w co przesiąść. mam rację, czy nie? Technicznie jest to możliwe; w mieście naszym obowiązują jednak tzw. bilety czasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur cos o genezie PSTRü��˛¸Źü��˛�� IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 09:47 PST zwiazane jest z lansowana kiedys idea miasta pasmowego . Poznan mial sie wedlug tego planu rozwijac na polnoc i poludnie. Kregoslupem miasta miala byc szybka trasa transportowa. I tym miala byc PST. Pomysl ten tez mial ulatwic zalapanie sie na dofinansowanie z budzetu centralnego. I tak sie stalo. Ale w miedzyczasie duzo sie zmienilo, plany rozwoju miasta tez. A teraz jest nowa idea : - fudzibana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIPunia Re: Pięć lat PESTKI IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 16:06 redakcja napisał(a): > Pięć lat temu oddano do użytku trasę Pestki. Wiekszosc poznaniakow (chyba) uwaz > a, ze to udana > inwestycja. Na pewno jednak jest do czego się przyczepić i co poprawić. Czekamy > na Wasze opinie! Mnie zastanawia taka jedna kwestia od samego powstania/uruchomienia pestki. Dlaczego zainstalowano tam az tak drogie glosniki (znanej w sumie firmy), czy ktos kiedys widzial zeby te glosniki byly uzywane ? Czy taki wydatek byl konieczny ? Drugie co mnie zastanawia: te glosniki tyle czasu tam wisza, nikt nie ukradl (chyba ze nie zauwazylam) - cud swiata ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Piec lat PESTKI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 10:33 Ja tylko nie rozumiem dlaczego po 5 latach przystanki ciagle strasza golym betonem . Co niektorzy niecierpliwi upaprali go miejscami farba. Dziwne tez ze nie pojawily sie tam zadne tablice reklamowe. A te wszystkie przejscia to az strach opisywac. Czy bedziemy czekac 50 lat na jakis kredyt z UE tak jak w przypadku kamienic w centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Pięć lat PESTKI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 21:45 Grobelny dopiero w Niemczech dowiedział się , że naszą Pestką jest coś nie tak i należałoby w końcu coś sensownego zrobic. Może w końcu zapadnie decyzja o wydłużeniu trasy PST chocby do Dworca Zachodniego. Ciekawe ile by to kosztowało?. Koszt nowych tramwajów (14 sztuk) to ponoc 100 mln zł. Może rozsądniej by było zrezygnowac z nowych tramwajów na rzecz wydłużenia trasy PST?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Pięć lat PESTKI IP: 217.96.14.* 09.03.02, 11:55 Mysle, ze na poczatek przydadza sie jednak nowe tramwaje. Dlaczego: 1) nowe, bardziej pojemne tramwaje, pozwola choc troche rozladowac poranny tlok panujacy na pestce (amatorow "sledzi w puszce" zapraszam na poranna przejazdzke z Sobieskiego do Centrum); 2) zanim miasto dogada sie z PKP w sprawie przebudowy peronu 7 na Dworcu Zachodnim oraz odstapienia miejsca pod torowisko na przedluzenie Pestki, moze minac ladnych pare wiosenek. Przedluzenie trasy Pestki do Dworca Zachodniego jest potrzebne, ale pilniejsza (i prostsza do zrealizowania) sprawa sa nowe tramwaje. Dlatego jestem za nowymi tramwajami juz teraz, i jak najszybszym dogadaniem sie z PKP w najblizszych latach. Odpowiedz Link Zgłoś