tolep 07.06.09, 23:18 Jest cudownie, powstaną z hałasem nowe huty im. Lenina za pieniądze zabrane po cichu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ksmx A co ty dałeś innym Narodom w Unii? IP: *.icpnet.pl 07.06.09, 23:59 Jak zwykle myślimy tylko w jednym typowo polskim kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: A co ty dałeś innym Narodom w Unii? IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.09, 09:27 no tak, bo lepiej myśleć tak jak całe stado? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: A Wam co dała Unia Europejska? 08.06.09, 00:19 Zero kwitów przy eksporcie i wysyłka towaru - łoooooo - chyba cztery razy taniej i pięć razy szybciej. Aaa i kasa stamtąd też migiem na konto wskakuje. Pamięta jeszcze ktoś tych głupków w urzędach celnych? Kolejki, płaszczenie się, mizdrzenie, a tu nie taka faktura, a tu pieczątki brakuje, a tu podpis krzywo i rozpruwanie kartonów, i sprawdzanie, i cmokanie, i wzdychanie, a może coś dla żony, a może coś dla dziecka, a potem trzeba było jakoś braki zaksięgować. Oby to nigdy nie wróciło. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Unia tak, Lisbona-Nie... 08.06.09, 08:05 Unia jest dobrym pomysłem, natomiast trzeba mieć umiar i wiedzieć na czym tą integrację zatrzymać, czyli gdzie kończy się współpraca,a zaczyna się nowa hegemonia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu to źle że nie poszedłeś na wybory (narody) IP: *.icpnet.pl 08.06.09, 09:24 mimo tego, że nie zgadzam z Tobą. Wybory polegają na tym, żeby wysłać swoich przedstawicieli, a potem nie narzekać. A kandydatów idealnych n i g d y nie ma. Myślę, że trzeba widzieć historię tego kontynentu w perspektywie tysiącleci, a my często - w tym i Ty - patrzymy z perspektywy XIX wiecznego romantyzmu i narodzonego wtedy nacjonalizmu. Kiedyś narodów nie było, były grupy rodowe, klany, jakieś luźne związki etniczne, a potem powstały ośrodki feudalne i wokół nich poczucie narodowości. Czy Polacy są etnicznie Polakami? Jak jadę do Wrocławia, to trafiam na twarze jakich w Poznaniu nie doświadczam, takie jasne, krasne, prasłowiańskie. Wracając do Poznania widzę twarze znane z Niemiec, czy południowych krajów słowiańskich. Dla mnie Europa to jedno miejsce, którym trzeba nauczyć się zarządzać bez konotacji narodowych, językowych, etnicznych. Najpierw silne samorządowe regiony, a dalej silna władza europejska. Natomiast władze narodowe jako Rada Nadzorcza. To kierunek dla Europy za mojego życia. Polakami nie będziemy gdy będziemy mieli swoje państwo, silnie odcięte od sąsiadów, ale wtedy, gdy nasza kultura i cywilizacja będzie dla innych atrakcyjna, a gospodarka będzie umożliwiać szczęśliwe i dostatnie życie. Pół rodziny mojego ojca to zasymilowani Węgrzy, którzy po Wiośnie Ludów z udziałem Bema stracili u siebie wszystko i od 150 lat są w Polsce, są Polakami. Pół rodziny mojej matki to Słoweńcy, którzy przybyli do Polski za wspaniałej monarchii Jagiellonów, otrzymali indygenat i od set lat są Polakami. Drugie pół rodziny mojej matki to Niemcy, którzy przybyli do Polski już w czasach Wolnej Elekcji w XVII wieku, podczas powstania walczyli po stronie Wielkopolan, podczas drugiej wojny zostali częściowo wysiedleni do GG, ale jeszcze w latach 60-tych między sobą czasem mawiali po niemiecku. Moja rodzina to ładny kawałek Europy. Ale nic tu pewnie nie będzie wyjątkowego, jeśli każda rodzina miałaby możliwość sięgnięcia tak głęboko w przeszłość. Trzeba się tylko wyzwolić z piętna XIX wieku, które wówczas było nam niezbędne, a teraz jest balastem. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 A Wam co dała Unia Europejska? 08.06.09, 08:38 Biurokrację, problem CO2, krzywe ogórki, głupie normy, socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu ... IP: *.icpnet.pl 08.06.09, 08:42 "... i dużo jeszcze w kieszeni mam sloganów, które mnie osobiście nie dotyczą, gdyż i tak oczy zamknięte mam". Bogulo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em Re: A Wam co dała Unia Europejska? IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 08.06.09, 10:27 > Biurokrację, problem CO2, krzywe ogórki, głupie normy, socjalizm. Stopien zakrzywienia ogorkow czy bananow to akurat nie wymysl Unii, lecz handlu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es A Wam co dała Unia Europejska? 08.06.09, 11:42 Mnie nic, ale na to nawet nie liczyłem.Urzędnicy mojego miasta nie potrafią tego, co urzędnicy wsi i miasteczek.Tam widać ,że UE coś im dofinansowała.A to chodnik, to ulicę... Chyba,że nasi sie napinają, napinają i... albo bedzie CUD albo wielka kupa! Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: A Wam co dała Unia Europejska? 08.06.09, 12:30 kurs business english za 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś