Dodaj do ulubionych

KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ???

06.02.06, 10:12
Jawność życia publicznego jest jedną z podstawowych metod zapobiegania
korupcji. Przewidując niechęć urzędów do dzielenia się wiedzą o swoich
poczynaniach, Konstytucja zagwarantowała nam prawo do informacji.

W tym przypadku należy zauważyć, że w związku z naszą statutową
działalnością wynikającą z art. 1 ust 3 ustawy o stowarzyszeniach
(stowarzyszenia mają prawo wypowiadać się w sprawach publicznych) ostatnio
dość często kierujemy wnioski w sprawie udzielenia informacji publicznej.

Co ciekawe to okazuje się, że w Urzędzie Gminy w Odrzywole to w zasadzie
wszystko jest „tajne” i dopiero po interwencjach Samorządowego Kolegium
Odwoławczego w Radomiu otrzymujemy jakieś informacje.
Nadmieniam, że niejako seryjnie Władze Gminne wydają decyzje o odmowie i
seryjnie już SKO w Radomiu uchyla te decyzje.
Ponadto tylko w ostatnim czasie SKO w Radomiu wydało ok. 10 postanowień
dotyczących uznania naszych zażaleń na bezczynność Władz Gminnych, w tym
także jako kuriozum okazuje się, że nasze odwołanie od decyzji Wójta nie
zostało przesłane do SKO przez prawie 6 miesięcy.

Wobec powyższego uprzejmie informuję:
Zgodnie z art. 61 ust. 1 Konstytucji RP „Obywatel ma prawo do uzyskiwania
informacji o działalności organów władzy publicznej oraz osób pełniących
funkcje publiczne”.

„Przepisy ustawy z 6 września 2001r. o dostępie do informacji publicznej
mają niewątpliwie zapewnić dostęp do informacji, a przez to służyć
wzmocnieniu zaufania opinii publicznej do administracji poprzez zobowiązanie
władz publicznych oraz innych podmiotów wykonujących zadania publiczne do
udostępniania informacji publicznej. Generalnie udostępnieniu podlega każda
informacja o sprawach publicznych, a ich przykładowy katalog zawiera art. 6
wymienionej ustawy. Będzie ją stanowić nie tylko wiadomość wytworzona lub
odnoszona do innych podmiotów wykonujących funkcje publiczne w zakresie
władzy publicznej i gospodarowania mieniem komunalnym lub mieniem Skarbu
Państwa. (Wyrok NSA z 25 marca 2003r. sygn. akt II S.A. 4059/02)

c.d.n.
Obserwuj wątek
    • flaszeczka2 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 18:48
      1.Zacznijmy od tego ile ty dołożyłeś do tego pomnika i kto ci dał prawo do
      rozlicznia innych.Jeśli jestes taki mądry sam ufunduj jakiś pomnik (może swój z
      Jaśkiem w objęciach). Drugi ogródek przed kościołem jest pusty :)
      2.Rozlicz najpierw siebie cwaniaczku ze swojego konta (fe paskudnego)
      • ojciecdyrektor99 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 19:19
        Najprzewielebnieszy flaszeczko2.
        Gdybyś dokładnie przeczytał pierwszy wpis nemne to bys zrozumiał, że skoro za
        ten pomnik zaplaciła Władza to znaczy że zapłacił za to nemne, ja, ty i inni
        mieszkańcy.
        Zatem ponieważ zaplaciła za to Władza, ktora sprawuje urząd w naszym imieniu
        dlatego tez mamy prawo wiedzieć na co idą np. pieniądze z abonamentu
        telewizyjnego, ile zarabia Durczok, ile limuzyn i za jaka cenę zapłacił rząd.
        To samo dotyczy także pomnika.
        Co innego gdyby za taki pomnik zapłacił prywatnie jakiś osobnik to wtedy co
        innego i nikt do tego nie ma prawa.
        Zatem prawo do zadawania takich pytań daje Konstytucja.
        Dlatego też uważam że to pytanie jest na miejscu i czekam na dalsze informacje.
        Pozatym zbłąkana owieczko jest to forum, ktore czytaja także młodociani i twoje
        słownictwo jest gorszace.
        Zośtań w pokoju. Amen.
        • flaszeczka2 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 19:33
          nie czas plakać nad rozlanym mlekiem. bredni nad takim tematem nie czytam .
          Osoba Jana Pawła II jest dla nas zbyt ważna i gdyby taki pomnik miał kosztowac
          nawet drugie tyle to nie odważył bym się tego podważać.
          • ojciecdyrektor99 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 19:38
            Witaj flaszeczko2.
            I tutaj sie z tobą w zupelności zgadzam.
            Mam nadzieję że Władza ma na wszystko rachunki bo w przeciwnym razie ....
            Dlatego czekam na wpisy nemne.
            Zostań w pokoju.
            • elisabeth9 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 20:04
              Flaszeczka2 musi być z Grupy Trzymajacej Władzę i dla tego ...... o coś sie
              martwi, że nemne o tym wie.
              Jestem przekonana że prawda i tak wyjdzie na jaw.
              • elisabeth9 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 20:16
                Takie same pomniki jak u nas są także w Drzewicy
                i koło kościola w Sadach k/Klwowa.
                • nimitss Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 20:33
                  flaszeczka2 ma racje dlaczego nemne rozlicza innych? niech najpierw zajmie się
                  sobą a dopiero potem może to robić. Ciekawe jakby ten pomnik z jankiem szumem
                  wyglądał...
                • nimitss Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 20:35
                  A jeszcze zapomniałbym dlaczego wszystkich którzy napiszą dobre słowo na
                  rządzących to od razu jest z grupy trzymającej władze? pozdrawiam i czekam na
                  odpowiedź
                  • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 20:56
                    część nr 2 mojego postu:

Kilku mieszkańców Odrzywołu zwróciło się do nas z sugestia, że TAKI SAM
                    pomnik jak w Odrzywole to w Sadach koło Klwowa kosztował prawie dwa razy
                    mniej.
                    Dlatego w dniu 3 listopada 2005r. złożyłem w UG w Odrzywole wniosek, dotyczący
                    informacji publicznej w sprawie kosztów budowy pomnika Ojca Świętego – Jana
                    Pawła II w Odrzywole tj.
                    1. Jaki był koszt wykonania pomnika Ojca Świętego – Jana Pawła II
                    Wielkiego, który znajduje się w Odrzywole.
                    2. Jaką kwotę z całego kosztu wydatkowała Gminna Odrzywół (czy też jak
                    Pan woli Urząd Gminy)
                    3. Proszę o wyznaczenie terminu na możliwość zapoznania się z dokumentacją
                    w tej sprawie.

Pismem Fn.I.3040/31/2005 z dnia 15 listopada 2005r. Wójt udziela mi informacji
                    w sprawie dwóch pierwszych punktów mojego wniosku tj. udziela mi informacji, że:

1. całkowity koszt budowy wyniósł 10.616 zł
                    2. udział Gminy Odrzywół w partycypacji kosztów wyniósł 7.716 zł,
                    3. oraz „nie zrozumiał” treści mojego trzeciego punktu i dlatego
                    uprzejmie mnie prosił o „sprecyzowanie o jaką dokumentację mi chodzi”

Wobec powyzszego jeszcze tego samego dnia tj. 18 listopada 2005r. złożyłem
                    cierpliwie dodatkowe wyjaśnienia, że mój wniosek co oczywiste dotyczył
                    umożliwienia mi osobistego zapoznania się ze wszelkiego rodzaju rachunkami,
                    fakturami. zleceniami itp. dokumentami dotyczącymi wydatkowania wymienionej
                    kwoty na jakże szczytny cel jakim jest pomnik Ojca Świętego.

c.d.n.
                    • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 21:12
                      W dniu 30 listopada 2005r. otrzymałem pismo Fn.I.3040/34/2005 z dnia 28
                      listopada 2005r., że „na podstawie art. 13 ust. 2 ustawy o dostępie do
                      informacji publicznej termin załatwienia mojego wniosku wyznacza się do dnia 18
                      grudnia 2005r.”.
                      Pomijając fakt, że wg interpretacji art. 13 ust 2 ustawy o dostępie do
                      informacji publicznej, to „przedłużka” musi być dodatkowo uzasadniona, jak
                      również ma tutaj zastosowanie art. 12 kpa, dotyczący „szybkości postępowania”,
                      gdyż wyznaczenie terminu do zapoznania się z dokumentami powinno nawet odbyć
                      się bez pisemnego wniosku.
                      Tym niemniej postanowiłem cierpliwie i pokornie poczekać na udostępnienie mi
                      dokumentów w tej sprawie.
                      Przypominam że pierwszy wniosek złożyłem w dniu 3 listopada2005r. i na jego
                      załatwienie musze czekać do 18 grudnia 2005r. .....

Tymczasem w dniu 21 grudnia 2005r. zamiast co oczywiste zgody na
                      umożliwienie „niewiernemu Tomaszowi” (to moja skromna osoba) zapoznania się z
                      rachunkami dotyczącym wydatkowanej kwoty na jakże szczytny cel jakim jest
                      pomnik Ojca Świętego – Jana Pawła II, to z kuriozalnej przyczyny Pan Wójt
                      odmawia mi zagwarantowanego nawet w Konstytucji prawa. (no cóż mam takie prawo,
                      że Wójtowi nie ufam i już, a Wójt dodatkowo mnie w tym utwierdza).

c.d.n.
                      • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 21:28
                        część nr 4.

Jak w pierwszym moim wpisie napisałem, to w tej Gminie nie mogę bez
                        pośrednictwa SKO w Radomiu uzyskać jakiejkolwiek informacji (może był kiedyś
                        jakiś wyjątek ale nawet nie pamiętam, co potwierdza regułę).
                        Dlatego też zamiast umożliwić mi zapoznania się z dokumentacją (mam takie prawo
                        i już) to decyzja administracyjną Fn.-3040/38/2005 , którą otrzymałem w dniu
                        21.12.2005r. Wójt odmawia mi mojego prawa zagwarantowanego w Konstytucji.
                        Do tej pory uzyskanie jakiejkolwiek informacji wymagało zawsze ode mnie
                        dodatkowej korespondencji, ale to co wypisuje Wójt w przedmiotowej decyzji to
                        już ewenement. Mało nawet powiedziane.
                        To Mistrzostwo Świata. Okazuje się, że Urzędzie, gdzie zapewne na skutek
                        panującego bałaganu giną moje urzędowe dokumenty, to dodatkowo „skarbnik Gminy
                        Odrzywół koresponduje sobie z Wójtem” (uzasadnienie decyzji str. 1).
                        Wójt odmawia mi dlatego, że :
                        „ustawa o rachunkowości nakazuje mu chronić dokumenty przed uszkodzeniem i
                        zniszczeniem”.
                        A przecież wystarczyłoby aby mi skserowano te dokumenty. Dodatkowo
                        zobowiązywałem się że nie będę ich dotykał i co oczywiste nie zamierzam ich też
                        niszczyć.
                        (Pozatym w zasadzie interesuje mnie tylko nazwa firmy, która wystawiła fakturę,
                        celem porównania z firmą która wykonała TAKI SAM i PRAWIE DWA RAZY TAŃSZY
                        pomnik w Sadach koło Klwowa).
                        Również pozostałe „argumenty” są tak zabawne, że nawet szkoda o nich
                        wspominać.
                        Dlatego tez zgodnie ze znajdującym się pouczeniem złożyłem od tej decyzji
                        odwołanie (za pośrednictwem Wójta) do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w
                        Radomiu.
                        Dodatkowo pomny moich wcześniejszych doświadczeń, w których np. przez 6
                        miesięcy (sześć) Wójt nie przekazywał mojego odwołania w innej sprawie, dlatego
                        też dodatkowo złożyłem odwołanie w SKO.
                        Okazuje się, że miałem rację, że znów Wójt „zapomniał” o przekazaniu
                        dokumentacji do rozpatrzenia przez SKO i dlatego dopiero na skutek interwencji
                        Samorządowego Kolegium Odwoławczego, które „upomniało” się o dokumenty, dopiero
                        w dniu 24 stycznia 2006r. przekazał sprawę do rozpatrzenia.

c.d.n.
                        • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 21:52
                          część nr 5.

Dlatego też należy zauważyć, że:
                          Władza Gminna w Odrzywole zasadę jawności życia publicznego uczyniła martwą
                          literą prawa. Wójt, pedagog z wykształcenia, musi pewnie wiedzieć jak w gwarze
                          uczniowskiej nazywa się omijanie odpowiedzi na zadane pytanie. Jako pedagog
                          pewnie nie raz stawiał pały uczniom, którzy nie odpowiadali na temat. Teraz sam
                          taką jedynkę dostaje od nas.
                          Nie chce nam się wierzyć, by stanowisko Wójta podyktowane było tylko i
                          wyłącznie swoistym rozumowaniem prawa. Nieodparcie nasuwa się wniosek, że Wójt
                          ma w tej sprawie „coś” do ukrycia.
                          Dlatego tez czekam na decyzję w tej sprawie Samorządowego Kolegium Odwoławczego
                          w Radomiu, które (nie potrzeba nawet wróżbity) co oczywiste uchyli decyzję
                          Wójta i o czym niewątpliwie Was powiadomię.

To na razie ewentualnie tyle w tej sprawie. Jak kto chce tak to niech sobie
                          tłumaczy.
                          Póki co to na wszystko co tu napisałem mam dokumenty i jako szary obywatel mam
                          do tego prawo, żeby patrzeć władzy na ręce.
                          Władzy (Osobom Publicznym) którą jest czy to Rząd, czy to Wojewoda, Starosta
                          czy też Wójt.

Dla przypomnienia to ja nie jestem żadną Władzą. Ale uprzejmie proszę moich
                          oponentów o krytykowanie mojej osoby (nie obrażanie bo to co innego) tym
                          bardziej, ze nie chowam się pod jakiś anonimowym loginem i wszyscy wiedzą kim
                          jestem.
                          Zatem za wszystko o czym piszę ponoszę odpowiedzialność, a to że krytykuję to
                          właśnie jest to takie tajemnicze słowo demokracja. Zresztą do tego jest to
                          forum i z takiego prawa każdy korzysta. W końcu nie każdy musi mnie lubić i nie
                          każdy podziela moje poglądy i MA DO TEGO TAKIE PRAWO.

Pozdrawiam – Sławek G. (nemne)

• flaszeczka2 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 07.02.06, 21:44
                            Drogi nemne powiem krótko że jeżeli miałbym fundusze to sam bym ufundował ten
                            pomnik bo wiem że Jan Paweł II był kimś w porównaniu do ciebie.I nie miał byś
                            mi prawa wytknąć nawet grosika.
                            • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 07.02.06, 22:35
                              Cze <Flaszeczko2>.

W zwupelności się z Tobą zgadzam.
                              Tak samo bym postapił.
                              Pozdrawiam Cię - Sławek G. (nemne)
                              • gargli Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 01:57
                                jest już jakaś dalsza częśc tej sprawy??
    • kobra311 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 06.02.06, 21:36
      ....to nie możliwe żeby tak lecieli jawnie z nami w h..ja. przepraszam ale sie
      wku...em. czeemus mnie oklamała głupia komedie grała ......władzo moja kochana.
      nemne jesteś gość. siemaaaaa!!!
      • moher42 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 08.02.06, 09:30
        witam. nemne pisze bardzo dokladnie językiem prawniczym rzuca pragrafami ale
        ludzi interesuje ile zebrano , kto wziął i zarobił - kąkretnie nazwiskami.
        tylko żeby coś takiego podac do jawnej wiadomości trzeba miec kąkretne dowody w
        postaci rachunków, faktur, umów. na razie to ogólny mentlik do brzegu
        nemne.pozdrawiam!
        • mocherowyberet33 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 11.02.06, 09:33
          Witka, moim zdaniem nemne ma racje poruszając temat kosztów budowy pomnika
          Wszyscy podatnicy mają prawo wiedzieć jak władza wykorzystuje nasze pieniądze.
          Jeśli doszło zawyżenia kosztów budowy ( kradzieży nazywając rzecz po imieniu),
          trzeba znaleźć winnych .a jeśli to władza kradnie to ratuje nas tylko
          prokurator.

Nemne tak trzymaj i jeśli trzeba to powiadom kogo trzeba, niech cię chroni moc
          ojca dyrektora amen
          • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 09:33
            w dniu dzisiejszym o godz. 1.57 gargli napisał:

> jest już jakaś dalsza cześć tej sprawy??

Witaj <gargli> i niejako od „końca” uprzejmie wyjaśniam:

Nie jest tak, jak niektórzy złośliwie mi tu zarzucają, że się "czepiam i coś
            tam". Jeszcze raz podkreślam.
            Podobała mi się inicjatywa budowy w Odrzywole pomnika Ojca Świętego – Jana
            Pawła II Wielkiego.
            Obojętnie kto był tego wnioskodawcą. Tak samo podoba mi się usytuowanie
            pomnika, które (byłem wtedy na sesji rady gminy) zaproponował oraz to jeszcze
            uzasadnił, radny p. Stanisław Gapys ponieważ były też również inne propozycje
            co do miejsca usytuowania (mam nadzieję, że się Pan Stanisław nie obrazi, że
            podałem dokładne dane).
            Tak samo podoba mi się tez sam pomnik, ponieważ była też propozycja aby było to
            tylko popiersie.
            Zgadzam się także i zapewne Wszyscy z <flaszeczką2>, że Ojciec Święty był
            zapewne jednym z nielicznych WIELKICH tego świata.
            Do dziś pamiętam audiencję generalną na Placu Świętego Piotra w Watykanie,
            gdzie w 1999r. osobiście dostąpiłem zaszczytu dotknięcia dłoni Ojca Świętego.
            (Kto był u mnie kiedykolwiek w domu to widział, że zdjęcia z tego spotkania mam
            oprawione w ramkach i powieszone na ścianie).

Dlatego nawet nie chciało mi się wierzyć jak ktoś zwrócił się do mnie i mi
            pokazał, namiary na firmę, która wykonuje takie pomniki oraz zasugerował,
            że "coś tu jest nie w porządku z ceną".
            Byłoby to wg mnie świętokradztwo i co jak co to nikogo nie podejrzewałbym o to.
            Dlatego dopiero po dokładnej analizie faktów, również we mnie „coś” zaiskrzyło.

c.d.n.

• nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 09:33
              II część

Sesje rady gminy są jawne z prawem mieszkańców do udziału w tych sesjach jako
              obserwatorów. Również o w/w sesji dowiedziałem się z ogłoszenia, które
              znajdowało się na szybie UG, jak również nie powinno to dziwić nikogo, a już
              JNP że uczestniczę w sesjach.
              Również na tym ogłoszeniu był (jak zawsze) zamieszczony porządek obrad, jak
              również że będzie poruszana sprawa pomnika.
              Tymczasem z nieznanego mi powodu, JNP potraktował mnie jako „nieproszonego
              gościa”. Nawet nie wiedziałem o co mu chodzi, ponieważ siedziałem sobie jak
              zawsze cicho i potulnie.

Dlatego ten fakt też mi coś podpowiedział.
              W czym tak moja obecność mogła przeszkadzać JNP, że nie byłem godny wysłuchania
              sprawy dotyczącej „pomnika”. (Nie ulega wątpliwości, że też jestem mieszkańcem
              Odrzywołu i też jestem katolikiem)
              Wobec powyższego przypomniałem sobie, że taki sam pomnik jest w Sadach/k Klwowa
              i dlatego po jakimś czasie zadzwoniłem do tamtejszego księdza proboszcza od
              którego dowiedziałem się, że ten pomnik kosztował tam ok. 6,5 tys. zł. ,
              podczas gdy z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że w Odrzywole był to
              koszt przeszło 10 tys. zł.
              c.d.n.
              • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 09:34
                III część

Dlatego tez na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej skierowałem
                znane wam pytania dotyczące kosztów, jak również prośbę o umożliwienie
                zapoznania się z dokumentacja w tej sprawie.
                Dla niewtajemniczonych, to np. ile ja osobiście płacę za mój telefon, to jest
                to moja sprawa i nikogo to nie dotyczy. Jeśli jednak za taki telefon płaci
                Gmina, czyli my wszyscy, to obowiązkiem UG jest aby udzielić takiej informacji.
                To samo dotyczy kosztów budowy pomnika.
                Jeśli za ten pomnik zapłaciłby Pan Marian K. to nic i nikt do tego niema.
                Nieważne czy byłaby to kwota 10 tys., 50 tys., czy też 6,5 tys. Jeśli natomiast
                za ten pomnik zapłaciła Gmina, czyli my wszyscy to jest to już informacja
                publiczna i OBOWIĄZKIEM Gminy jest udzielić informacji oraz okazać stosowne
                dokumenty.
                Przecież, (to do <flaszeczki2>) nie ulega wątpliwości, że w tej sprawie nie
                chodzi czy ten pomnik był za „drogi czy też za tani”.
                Nawet gdyby miał kosztować i 5 razy tyle to też pochwalałbym taka inicjatywę.
                W tej sprawie chodzi, aby wykazać, jak to się dzieje, że „TAKI SAMIUŚKI”
                pomnik to w Odrzywole kosztuje prawie 2 razy drożej niż w sąsiedniej parafii.
                c.d.n.
                • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 09:35
                  IV część

Tymczasem zamiast publicznie ogłosić, jaki był koszt budowy, gdzie dokonano
                  zakupu, kto wybrał to JNP tego nie czyni, a mój skierowany w tej sprawie
                  wniosek najpierw przez prawie 2 miesiące „załatwia”, a następnie wydaje decyzję
                  administracyjną, że odmawia ponieważ:
                  „jako kierownik UG musi chronić dokumenty przed niedozwolonymi zmianami,
                  uszkodzeniem i zniszczeniem”.
                  Taką decyzję co oczywiste zaskarżyłem, ponieważ nie mam zamiaru „niszczyć i
                  uszkadzać dokumentów”.
                  Dodatkowo nawet nie zamierzałem brać tych rachunków do ręki. Zadowoliłbym się
                  kserówkami i to w „koszulkach” okazanych mi dodatkowo przez szybę.
                  (Gdyby to ode mnie zależało to treść tych dokumentów po prostu kazałbym
                  wywiesić do publicznego wglądu na tablicy ogłoszeń).
                  Tymczasem okazuje się, że Gmina to co niektórych prywatny folwark.
                  Wracając do decyzji JNP, to zgodnie z pouczeniem złożyłem za pośrednictwem JNP
                  odwołanie w dniu 22.12.2005r. do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Radomiu.
                  (tryb art. 127 §1 Kpa oraz art. 16 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji
                  publicznej w związku z art. 1 ust. 3 ustawy prawo o stowarzyszeniach).
                  Z kolei obowiązujący w takiej sytuacji art. 132 i 133 Kpa (kodeks postępowania
                  administracyjnego) nakazuje obowiązek, aby takie odwołanie JNP przekazał w
                  ciągu 7 dni do SKO.
                  Jednak przeczucie mnie nie myliło i dlatego DODATKOWO w dniu 3 stycznia 2006r.
                  złożyłem to odwołanie bezpośrednio w SKO, które pismem SKO/81/06 w dniu 24
                  stycznia 2006r. skierowało do JNP ponaglenie.
                  Tak więc dopiero na skutek ponaglenia JNP dopiero w dniu 27 stycznia przekazał
                  moje odwołanie do rozpatrzenia.
                  To jeszcze nie koniec opowieści, bo art. 16 ust.2 pkt1 ustawy o dostępie do
                  informacji publicznej nakłada również obowiązek na organ odwoławczy, czyli SKO.
                  Artykuł ten stanowi, że takie odwołanie powinno być załatwione w terminie 14
                  dni.
                  Jak łatwo obliczyć z nieznanej mi przyczyny również Samorządowe Kolegium
                  Odwoławcze narusza prawo, bo jak by nie liczyć to od 27 stycznia do dnia
                  dzisiejszego tj. 10 marca minęło już nie 14 dni ale prawie półtora miesiąca i
                  dlatego właśnie wczoraj, nie pisałem na forum, tylko napisałem pismo aby tym
                  razem „pogonić” SKO w rozpatrzeniu mojego odwołania. (mam nadzieję, że nie jest
                  to zmowa Organów).
                  Zatem to na razie wszystko lub prawie co wiem na ten temat, choć nie ukrywam,
                  że mam jeszcze „asa w rękawie” ale to później wyjawię.

Pozdrawiam Cię – Sławek G. (nemne)
                  • kobra311 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 10:46
                    ...ładnie to opisałeś nemne i za to cie kurde lubimy.nara!
                  • p_obywatel Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 12:51
                    mała konspiracja w postaci zmiany nicku i pisze czego się dowiedziałem

Art.36 K.P.A [niedotrzymanie terminu]
                    paragraf 1.:
                    O KAŻDYM przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określinym w art35 K.P.A
                    organ administracji publicznej OBOWIĄZANY JEST zawiadomić strony PODAJĄC
                    PRZYCZYNY zwłoki i WSKAZUJĄC NOWY TERMIN załatwienia sprawy.

Art.37 K.P.A [niedotrzymanie terminu - zażalenie]
                    paragraf 2.:
                    Organ wymieniony w paragrafie 1.(czyli organ administracyjny wyższego stopnia)
                    uznająz zażalenie za uzasadnione wyznacza dodatkowy termin załatwienia sprawy
                    oraz zarządza wyjaśnienie przyczyn i ustalenie osób winnych niezałatwienia
                    sprawy w terminie, a w razie potrzeby także PODJĘCIE ŚRODKÓW ZAPOBIEGUJĄCYCH
                    NARUSZENIU TERMINÓW ZAŁATWIENIA SPRAW W PRZYSZŁOŚCI.

W takiej sytuacji może warto złożyć "prośbę" o podjęcie środków zapobiegających
                    naruszaniu terminów w przyszłości?? Myśle, ze to nie jest zły pomysł...

Inna możliwością wynikającą z leżącego przedemną Kodeksu Postępowania
                    Administracyjnego jest złożenie skargi do sądu administracyjnego na bezczynność
                    organów w przypadku czynności z zakresu administracji publicznej dotyczące
                    uprawnień lub OBOWIĄZKÓW wynikających z przepisów prawa.
                    Niemal pewnym jest to że sprawa byłaby rozpatrzona na niekożyść samożądu
                    terytorialnego a wyrok ciązył by i byłby blamażem dla JNP.To jest dobry sposób
                    na podkopanie i tak już niepewnego gruntu pod GTW (Grupą Trzymającą Władzę) i
                    JNP.Innym aspektem tej sprawy jest to, ze nałożona kara przy słabych finansach
                    nasze gminy pozostawiłaby luke dla następnych rządzących co utrudniłoby kolejne
                    rządy...

POzdrawiam Cię <nemne> i powiem ze w demokracji, w długim okrecie czasu władza
                    jeszcze nigdy nie wygrała z obywatelem :D
                    • p_obywatel Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 13:05
                      napisałem "Inna możliwością wynikającą z leżącego przedemną Kodeksu Postępowania
                      Administracyjnego..." otórz wprowadziłem w błąd, przepiy te znajdują się w
                      Ustawie z dnia 30 sierpnia 2002r. "prawo o postępowaniu przed sądami
                      administracujnymi" która to została dodana do mojego KPA :)

Pozdrawiam wszystkich obywateli:)
                      • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 13:33
                        Witaj <p-obywatel>
                        Do wymienionych przez Ciebie art. dodaj jeszcze art. 38 kpa dotyczący
                        odpowiedzialności pracownika za zwłokę. Tylko że jak to już pisałem jakiś
                        idiota dał takim samorządowcom takie prawa, że skargę na Wójta to rozpatruje
                        rada gminy, która uchwala, że "Wójt miał do tego prawo", mimo że w art.36 Kpa
                        jest wyraźnie napisane, ".... podając przyczyny zwłoki itd...", ale co z tego.
                        Rada gminy uchwala, że Wójta miał do tego prawo, (mam już takie uchwały)a
                        skarżący nie ma już prawa do złożenia od tego odwołania, ponieważ jest to
                        rozpatrywane w postępowaniu jednoinstancyjnym.
                        A że radni glosują tak jak głosują, to już wina biedy i braku pracy w naszej
                        gminie, ponieważ prawie każdy z nich jest uzależniony od..... i błędne koło.
                        Co do skarg na bezczynność do SKO w Radomiu, to z oporami ale jednak bez
                        udziału SKO to w tej gminie nie udzieliliby mi żadnej informacji, a już zaden
                        pracownik bez konsutacji z JNP to nawet nie ma mowy.
                        Tak więc procedurę art. 35-38 to dzięki JNP to ja mam w małym palcu, a takich
                        postanowień dotyczacych zobowiazania JNP do odpowiedzi to tylko w ostanim
                        czasie otrzymałem chyba z 10 szt. (nawet nie liczę)

Pozdrawiam Cię- Sławek G. (nemne)
                        • p_obywatel Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 13:46
                          witam <nemne>

nie chciałem pouczać w żaden sposób, wiem ze jesteś jak to się mówi "obcykany"
                          wtych sprawach. Moim zamiarem było podanie do informacji publicznej przepisów
                          prawnych i rozbudowanie dyskusji.
                          A może postępowanie w sądzie administracyjnym?? Tylko że adwokat kosztuje swoje...
                          Jak się na to zapatrujesz??

Pozdrawiam p_obywatel

...największe sukcesy noszą
                          w sobie największe ryzyko...
                          • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 14:07
                            Witaj <p_0bywatel>
                            Nawet o tym nie pomyślałem, (nie ma takiego "mundrego", aby nie trafil na
                            jeszcze większego "mundrola")ale jak wynika to z ustawy o postępowaniu
                            administracyjnym, to do sądu administracyjnego (WSA) można sie udac dopiero po
                            wyczerpaniu drogi administracyjnej (art. 52 ustawy o postępowaniu przed sądami
                            admi).
                            W tym konkretnym przypadku, to mogę na podst. art. 54 w/w ustawy skierować
                            skargę na bezczynność SKO.
                            Jednak, to może jescze dłużej potrwac, bo zanim przekażą dokumenty, to potrwa.
                            Pózniej Sad się zwraca o opłacenie sprawy. To znowu potrwa i dopiero wtedy np.
                            SKO (przed rozprawą) udzieli odpowiedzi, to wg interpretacji Sądu, nie ma juz
                            bezczynności.
                            Tak więc póki co to do prezesa SKO napisałem odpwiednią niech będzie "prośbę",
                            aby to całe tałatajstwo osobiście pognał do roboty.
                            Co sie tyczy adwokata, to no cóż .... na pewno nie jest to czcza przechwalka,
                            ale JNP kożysta z usług aż 2 i co ... dostaje bęcki, bo administracyjnie to mam
                            prawie lub nawet 100% skuteczność.

Pozdrawiam Cię - (nemne)
                            • p_obywatel Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 10.03.06, 14:35
                              Więc ostateczne wyjście to wybory...
                              Trzeba dobrze się przygotować:
                              - stwożyc zaplecze polityczne,
                              - musi być jedność między osobami przeiwko JNP i GTW!!!!!!!!!!!
                              - wystawić dobrego, wspólnego kandydata naszej opozycji
                              - przekonać do siebie ludzi(niestety nasza społeczność internetowa jest za mała)
                              - zdobyć jakoś poparcie wsi na które mam pomysł - dokończenie sprawy z pomnikiem
                              przed wyborami daje ogromne możliwości, jak to wykorzystać pewnie wiesz ;)

Pozdrawiam
                              • flaszeczka2 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 18.03.06, 19:37
                                Ja pierd..... że wam sie jeszcze nie znudziło to głupie gadanie ludzie nie
                                macie innych spraw tylko zajmowanie sie takimi bzdurami :\
                                • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 20.03.06, 18:27
                                  Witam
                                  Jest już dalsza część tej sprawy, bo decyzją znak: SKO/DI/213/06 z dnia
                                  16.02.2006r. (otrzymałem w dniu dzisiejszym) Samorządowe Kolegium Odwoławcze w
                                  Radomiu co oczywiste (i tradycyjnie już) ........ uznało moją rację i uchyliło
                                  decyzję Wójta w sprawie odmowy okazania dokumentów dotyczących pomnika i
                                  przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia.
                                  W uzasadnieniu decyzji SKO znalazł się zapis:
                                  „(...) w sumie nie wiadomo dlaczego odmówiono udostępnienia do wglądu żądanych
                                  dokumentów. Nie powołano żadnego szczególnego przepisu, ani też żadnego
                                  interesu, czy dobra chronionego”

No cóż nie trzeba być prorokiem, aby stwierdzić bezpodstawność decyzji Wójta.
                                  Tylko swoja drogą ja też podobnie jak i SKO nie wiem dlaczego Wójt tak bardzo
                                  się stara aby nie okazać mi tych dokumentów.
                                  Tym bardziej, że dotyczą one wydatkowania pieniędzy na jakże szczytny cel jakim
                                  jest pomnik Ojca Świętego – Jana Pawła II Wielkiego.
                                  Dlatego tak mnie to zastanawia, co tam takiego jest, że jest to
                                  takie ...... „tajne”.
                                  Bo przecież w zasadzie to chciałbym zobaczyć gdzie, od kogo i za ile kupiono
                                  ten pomnik i zadowoliłyby mnie nawet kserówki faktur.
                                  Jeśli macie ochotę to może Wy udzielicie mi odpowiedzi co tam takiego może być,
                                  że mi Wójt odmawia okazania tych dokumentów?
                                  Odpowiedzi tylko na kartkach pocztowych z dopiskiem "wiem, ale nie powiem"
                                  proszę przesyłać na adres UG.

Pozdrawiam - (nemne)
                                  P.S.
                                  Panie Wójcie, jeśli czyta Pan to forum (a wiem, że tak jest) to zapewniam Pana
                                  (a zna mnie Pan dobrze), że i tak to od Pana wyegzekwuję.
                                  • x.proboszcz Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 25.03.06, 21:29
                                    nemne... masz nasze błogosławieństwo przy rozwiązywaniu tego problemu i jeśli
                                    uda się Ci coś ustalić to prosze o ogłoszenie tego NIE TYLKO za pośrednictem
                                    tego forum... Jedno jest pewne, przy poprzednim proboszczu nie było by tego typu
                                    przekrętów... Jakoś nie mam do obecnego składu w parafii przekonania...

Amen
                                  • x.proboszcz Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 30.03.06, 13:27
                                    Witaj <nemne>,

Jest już może dalszy ciąg tej sprawy?? Czy wójt wyznaczył nowy termin do
                                    okazania dokumentów. Kiedy będziesz miał możliwość zapoznania się i
                                    opublikowania zawartości tych dokumentów??

Pozdrawiam
                                    • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 07.04.06, 10:33
                                      Witaj <X.proboszcz>
                                      Na wstępie to przepraszam za brak odpowiedzi do tej pory ale od decyzji SKO w
                                      Radomiu, które uchyliło Wójta decyzje w zasadzie nic się nie działo.
                                      Dopiero w dniu 5.03.2006r. otrzymałem pismo Fn.I-3040/20/2006 w którym UG w
                                      Odrzywole "wyznacza 7 - dniowy termin do zapoznania się ze zgromadzonym
                                      materiałem dotyczącym ustalenia prawa dostępu do informacji publicznej w
                                      zakresie budowy pomnika (...) ze zgromadzonym materiałem dowodowym można sie
                                      zapoznać w UG w pokoju nr 20 w godz. 9-12 od pon. do pt".

Dlatego tez w dniu dzisiejszym udałem się do UG licząc, że może nareszcie ktoś
                                      zapoznał się z ustawą o dostępie do informacji publicznej i okaże mi nareszcie
                                      kto czy też jaka firma wystawiła rachunek za ten pomnik i jaka kwota jest na
                                      tym rachunku. Dodatkowo zadowoliłaby mnie nawet kserówka tego rachunku
                                      dotycząca przecież wydatkowania na jakże szczytny cel jakim jest pomnik Ojca
                                      Świętego - Jana Pawła II Wielkiego.
                                      Tymczasem w UG okazano mi ..... moje pisma jakie w tej sprawie skierowałem do
                                      UG oraz odpowiedzi jakie mi udzielił UG. A przecież jedyny interesujący mnie
                                      dokument to właśnie ten nieszczęsny rachunek.
                                      I dlatego sam już nie wiem co na ten temat myśleć. Co w tym rachunku jest
                                      takiego że to jest takie "tajne" ? (czekam na Wasze sugestie)
                                      Bo następna procedura to znowu JNP wyda decyzję o odmowie. Ja co oczywiste od
                                      tego złoże odwołanię, ktore znowu Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Radomiu
                                      uchyli decyzję JNP. Ale. Ale wtedy to ja już .... na razie nie będę tego pisać.

Pozdrawiam - (nemne)

• boliot Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 03.05.06, 12:56
                                        Czy coś slychać dalej w tej sprawie nemne? Oczekuje na odpowiedż. Pozdrawiam.
                                        • nimitz4 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 03.06.06, 10:29
                                          boliot napisał:

> Czy coś slychać dalej w tej sprawie nemne? Oczekuje na odpowiedż. Pozdrawiam.

nemne nie odpowiedziales na to pytanie i co dalej z ta sprawą czy to juz koniec
                                          i co dalej sie dzieje. koniecznie odpisz. Nara.
                                          • nemne Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 19.09.06, 20:55
                                            Witam
                                            Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem na Wasze pytania. Dlatego aby
                                            zaspokoić Waszą ciekawość informuję, że w ustawie o dostępie do informacji
                                            publicznej jest zapis dotyczący Sądu Cywilnego.
                                            Dlatego też, w imieniu reprezentowanego przeze mnie Stowarzyszenia napisałem
                                            pozew dotyczący zobowiązania JNP do okazania faktury za pomnik.
                                            Dla przypomnienia to TAKI SAM pomnik w Drzewicy oraz w Sadach/k Klwowa
                                            kosztuje prawie dwa razy taniej.
                                            Wobec powyższego zgłosiło się do mnie kilku mieszkańców sugerując, że jest tu
                                            jakiś ..... (sami wiecie jak to nazwać. Podobnie jak z chodnikiem na Pradze).
                                            Ponieważ, nie chciałem w to wierzyć aby na pomniku Ojca Świętego ktoś..... (bo
                                            to już moim zdaniem świętokradztwo), dlatego też chciałem się dowiedzieć, "KTO"
                                            wystawił na pomnik fakturę i jaka kwota wpłynęła na to konto. Tym bardziej, że
                                            ja wiem jak się nazywa firma, która wykonuje takie pomniki.
                                            Tymczasem, z niewiadomego i niezrozumiałego dla mnie powodu JNP ..... nie chce
                                            tego ujawnić, zasłaniając się rzekomo swoim obowiązkiem "strzeżenia dokumentów
                                            przed zniszczeniem i uszkodzeniem".
                                            Ponieważ kilkakrotnie zapewniałem, że nie zamierzam niszczyć i uszkadzać nie
                                            tylko tych dokumentów, ale także żadnych i mimo, że grzecznie prosiłem
                                            to ..... „nie i koniec”.
                                            Dlatego też, w dniu 11 października 2006r. w Sądzie Rejonowym w Przysusze
                                            odbędzie się rozprawa dotycząca zobowiązania JNP do okazania tej faktury.
                                            O zaistniałym rozstrzygnięciu napiszę.
                                            Pozdrawiam - (nemne)

P.S.
                                            Jak myślicie, co jest powodem, że JNP nie chce okazać nazwy tej firmy oraz
                                            kwoty jaką otrzymała.
                                            Odpowiedzi wyłącznie na kartkach pocztowych z napisem "wiem" proszę przesyłać
                                            na adres JNP.
                                            • nemne Zapadł wyrok, udostepnić akta 22.10.06, 12:33
                                              Witam
                                              Coraz bliżej do udzielenia odpowiedzi "Kto zarobił na pomniku?" ponieważ w
                                              dniu 18 października 2006r w sprawie sygn. akt: I C 66/06
                                              zapadł wyrok, że:
                                              Sąd ZOBOWIAZUJE Wójta gminy Odrzywół do udostępnienia Stowarzyszeniu "Wzajemna
                                              Pomoc" reprezentowanemu przez prezesa Sławomira Gajewskiego wszelkiej
                                              dokumentacji w tej sprawie w ciągu 14 dniu od uprawomocnienia się wyroku".
                                              Wprawdzie jest to jeszcze wyrok nie prawomocny i służy na niego złożenie
                                              apelacji (o czym uprzejmie informuję JNP) to ewentualnie również w Sądzie
                                              Okręgowym dam stronie przeciwnej w d.....
                                              (może ktoś się chce założyć, to chętnie przyjmę zakład?)
                                              Dlatego termin aby stwierdzić, czy przypuszczenia mieszkańców, czy w tej
                                              sprawie był "przekręt" są coraz bliżej wyjaśnienia i jeśli to okaże się
                                              prawdą, to będzie to nie tylko świętokradztwo, ale także prokurator na pewno
                                              będzie miał robotę.
                                              Pozdrawiam - (nemne)
                                              PS.
                                              Oczywiście jak zawsze byłem bez adwokata, tymczasem JNP był reprezentowany
                                              przez adwokata, któremu za to trzeba zapłacić i to z pieniędzy które powinny
                                              być wykorzystane z pożytkiem dla mieszkańców.
                                              • kurcze.pieczone1 Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 22.10.06, 17:59
                                                hahahahahahaha.....nie skomentuję tego..jest takie adekwatne do sytuacji
                                                przyslowie:"nie kłóć się z głupcem,bo inni mogą nie dostrzec różnicy"....
                                                • nemne Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 23.10.06, 07:53
                                                  Do <kurczepieczone1>
                                                  W zasadzie staram się na bieżąco odpowiadać na pytania czy tez zaczepki
                                                  forumowiczów, jednak w Twoim przypadku to ...... sam nie wiem, co robić.
                                                  Dlatego po namyśle jako moja odpowiedź na Twój powyższy post, (w którym
                                                  zacytowałeś jakieś przysłowie), to pozwolę sobie również odpowiedzieć
                                                  przysłowiem. Przysłowiem, które każdy kto ma choć trochę honoru zna.

"Pluć świni w mordę, a ona mówi że deszcz pada" (i nie pokazuje dokumentów).

Pozdrawiam -(nemne)
                                                  PS.
                                                  1.Jest to tylko przysłowie i nie było moim zamiarem Cię obrazić. Zresztą nie
                                                  wiem kim jesteś i jak się konkretnie nazywasz.
                                                  2. Daruj sobie tego "Pana Sławomira". Wystarczy jak napiszesz Sławek lub też
                                                  nemne

• kurcze.pieczone1 Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 23.10.06, 09:24
                                                    Nie poczułam się obrażona.Daje się jednak zauwazyc,że żaden z moich wpisów nie
                                                    dociera do większości tj. i do Pana,ponieważ są Państwo zaślepieni swoją
                                                    filozofią życia i chęcia przechwycenia "dokumentów".Cokolwiek nie zostaloby
                                                    napisane czy powiedziane i tak zostanie żle zrozumiane i obrócone przeciwko
                                                    Panu Wójtowi.W dodatku niektórzy odpowiedzą na te wpisy z nutką
                                                    pikanterii,potwierdzając fakt,że jednak nie są pewni swoich racji.człowiek
                                                    pewny swoich przekonań i spokojny o własne "Ja"nie reaguje agresywnie a
                                                    delikatnie polemizuje i dowodzi,że ma rację.
                                                  • nemne Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 23.10.06, 09:32
                                                    Do <kurczepieczone1>
                                                    W jednej z wypowiedzi <tajnośagentos> znajduje się taki fragment, ktory
                                                    pozwoliłem sobie tutaj skopiować:

"Dlaczego atakujecie Sławka gdy on chce tylko znać prawdę? Dlaczego
                                                    boicie się ujawnić dokumentów o pomniku? Czyż byście się bali, że ludzie was
                                                    zlinczują jak się dowiedzą że zarobiliście na pomniku Największego z Polaków
                                                    kilka tysięcy złotych? Pewnie boicie się tego, że ludzie was rozliczą za to,
                                                    że gdy cały naród płakał po śmierci Ojca Świętego wy już liczyliście ile
                                                    zarobicie na pomniku? Dlaczego boicie się prawdy?"

I to jest moim zdaniem wszystko co na ten temat mozna napisać.
                                                    Przemyśl to <kurczepieczone>, bo i tak prawda w tej sprawie wyjdzie na jaw. To
                                                    tylko kwestia czasu.
                                                    Pozdrawiam - (nemne)
                                                  • kurcze.pieczone1 Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 23.10.06, 09:40
                                                    widzę,że dyskusja w tej kwestii i tak do niczego nie prowadzi...Tylko
                                                    zakłóciłam spokój i sielankę tego forum,ale że zdrowie mi jeszcze miłe i nie
                                                    mam zamiaru tracić czasu i nerwów zakończę walkę w tym miejscu.Powiem jeszcze
                                                    tylko tak "króluj Nam dalej" drogi Panie Sławku.Zapewne zostanie to
                                                    skomentowane jako że boję się wyznać "jakąkolwiek" prawdę i "podwijam ogon",ale
                                                    nieliczni wiedzą,że nie warto sie z Państwem spierac,bo na każdy wpis
                                                    odpowiadacie tym samym.
                                                  • nemne Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 23.10.06, 13:48
                                                    Do <kurczepieczone1>
                                                    No tym razem to się z Tobą w zupełności zgadam. czas (albo wyrok Sądu) pokaże,
                                                    czy było wszystko w porządku, czy też ..... "świętokradztwo".
                                                    Jeśli chodzi o mnie to w Sądzie na rozprawie przedstwialem Pana Wójta w jak od
                                                    jak najlepszej strony.
                                                    Jak sobie przypominam (cytuje z pamięci) to:
                                                    Wprawdzie w środkach masowego przekazu co jakiś czas podawane sa wiadomości o
                                                    różnych "przekrętach" na szczytach Władzy, to moim skromnym zdaniem takie 'coś"
                                                    nie ma miejsca w naszej Gminie.
                                                    Tutaj Władze są poza wszelkimi podejrzeniami. Cieszą się niebywałym szacunkiem
                                                    i zaufaniem społeczeństwa. Działania ich sa zawsze jawne i praworządne. Nigdy
                                                    nie nadużywają stanowiska służbowego do swoich prywatnych celow......... (i
                                                    dalej w tym samym stylu).
                                                    (Jak klto nie wierzy mogę okazać ksero moich zeznań)
                                                    Dlatego fakt, że w sprawie "pomnika" jest taka tajemnica, powoduje że zaczynam
                                                    dopiero w tej chwili powątpiewać w to co zeznawałem wyżej.
                                                    Dlatego ……… zobaczy się to później.
                                                    Pozdrawiam – (nemne)
                                                  • kobra128 Re: Zapadł wyrok, udostepnić akta 23.10.06, 16:02
                                                    Siemka. Podajesz w swoich postach, aby usznować Wójta jak nie chce pokazać rachunku za pomnik albo, że Wójt chce otwarcie rozmawiać to ci odpowiadam:
                                                    pomnik bł kupiony za pieniądze społeczeństwa i każdy ma prawo wiedzieć ile kosztuje po drugie jak Wójt chce otwarcie rozmawiać to dlaczego Nemne nie dopuszcza do głosu udaje, że go nie widzi
                                                  • bucaro łapy wam uschną 23.10.06, 18:17
                                                    Mam nadzieję że temu kto "zarobił" na pomniku to mu kiedys łapy za to uschna.
                                                  • kurcze.pieczone1 Re: łapy wam uschną 24.10.06, 15:16
                                                    Mam tylko jedno pytanie,kto pierwszy zasugerował,że Pan Wójt zarobił na
                                                    pomniku??Odpowiedż wydaje się prosta.A skoro ludzie chcieli,aby taki pomnik
                                                    został postawiony i składali na to przedsięwzięcie ofiarę,czemu wtedy nie
                                                    zapytali jaką kwotę należy złożyć?Czy myśleli o otrzymaniu tzw."reszty"?W
                                                    Kościele też należy rządać "reszty" dając więcej niż 1zł na tacę?
                                                  • odrzywolak Re: łapy wam uschną 24.10.06, 16:29
                                                    kurcze.pieczone1 o czym ty wogole mówisz? Twoje uwielbienie JNP, przesłania ci
                                                    realny świat. Musisz mieć naprawdę spore korzyści z współpracy z nim skoro tak
                                                    ofiarnie go bronisz. Pewnie wali ci premię za premią (no przyznaj się jaką
                                                    dostałaś ostatnio nagrodę) i tak siedzisz całymi dniami i piszesz głupoty. A
                                                    zarzucasz Sławkowi, że nie ma co robić tylko siedzi przed komputeremi i pisze.
                                                    Jak zauważyłem ostatnio to jest najwięcej twoich wpisów. I jeszcze ten język
                                                    typowo belfroski. Moja droga Odrzywół to nie tylko szkoła, w której możecie
                                                    sobie rozkazywać i stawiać do kąta. I po co mieszasz Kościół do sprawy pomnika?
                                                    A tak na marginesie to Kościół i gmina to raczej inny rodzaj instytucji więc
                                                    twoje porównanie jest co najmniej śmieszne.
                                                    Co do pomnika jeżeli już tak jak piszesz, że ludzie się składali " A skoro
                                                    ludzie chcieli,aby taki pomnik został postawiony i składali na to
                                                    przedsięwzięcie ofiarę,czemu wtedy nie zapytali jaką kwotę należy złożyć?Czy
                                                    myśleli o otrzymaniu tzw."reszty"?" i pomnik został postawiony za nasze
                                                    piniądze to dlaczego gmina brała fakturę (przecież to przekręt). Jeżeli było
                                                    inaczej i gmina sfinansowała pomnik to dlaczego nie pokaże faktury. Przecież to
                                                    poszło pośrednio z naszych podatków. A gadki w stylu że JNP tak uważa i nie
                                                    pokaże faktur to możesz opowiadać ale ........ Nawet Prezydent Polski i jego
                                                    kancelaria mają obowiązek rozliczania się przed społeczeństwem. Dlatego
                                                    kibicuje ja jak i wielu innych (niegodnych) aby Sławek rozwikłał tą sprawę i
                                                    aby wyszedł wasz przekręt. A wtedy ze wstydu nie pokażecie się na ulicy.
                                                  • kurcze.pieczone1 Re: łapy wam uschną 24.10.06, 17:32
                                                    Być może ostatnio pojawiło się wiele moich wpisów..ale przyznam szczerze,że nie
                                                    miałam najmniejszego zamiaru wcinać się w Państwa pogawędki.Niestety człowiek
                                                    jest tylko czlowiekiem i czasem ciężko zachować spokój,szczególnie kiedy pewna
                                                    grupa ludzi narzuca innym swoje podejrzliwe i błędne myślenie.To forum to jakaś
                                                    prowokacja dla ludzi niebędących po stronie Pana Sławka,która potem niby ma
                                                    posłużyć jako zarzut dla Pana Wójta.Nie przeczę,że obstaję w obronie Pana
                                                    Wójta,lecz nie z powodu,jak to Państwo myślą,"uwielbienia" Go,ponieważ wielbić
                                                    to ja mogę tylko Boga,a pozostalych mogę szanować.I nie ma nic w tym złego,że
                                                    mieszam do tego wszystkiego Boga,bo po pierwsze nasze życie to przede wszystkim
                                                    nasza wiara,no ale jeśli nie każdy rozumie co to oznacza to tylko powiem,żę mi
                                                    przykro.Ciekawa jestem jeszcze jaki stosunek zachowałby Pan Sławek,będąc
                                                    wójtem,do Pana kmieciaka czy innych ludzi z poza Odrzywołu,skoro są traktowani
                                                    przez Was jako obcy?Przecież nasza gmina obejmuje nie tylko Odrzywół.Natomiast
                                                    jeśli chodzi o pomnik i gminę to jak najbardziej te dwie instytucje tworzą jedną
                                                    calość.Podatki,nie podatki,jakby nie było poszlo na szczytny cel,a jak widać
                                                    komuś żal...Poza tym nadmieniam po raz kolejny,że urzędnikiem nie jestem i
                                                    nagród nie otrzymuję,bo i nie ma za co.Nie wszyscy ludzie są tacy sami i mają te
                                                    same wartości.Kieruję się zupełnie czymś innym.Nie potrzebuję także pnąć się na
                                                    wyższy stołek jak co niektórzy.Jeśli tak bardzo Państwu zależy na byciu
                                                    urzędnikiem naszej gminy to proponuję złożyć podanie,a może zostanie ono
                                                    pozytywnie rozpatrzone...

Nie mam już njamniejszej ochoty tu się więcej wypowiadać,bo to jest rzucanie
                                                    grochem o ścianę.Zresztą jak ktoś już napisał,większość dyskusji jest usuwana,i
                                                    nie rozumiem gdzie tu sens tego wszystkiego.A i dodam także,że w każdej mojej
                                                    wypowiedzi widzicie "uwielbienie JNP",a tak na prawdę to wszyscy Państwo
                                                    jesteście pod pantoflem Pana Sałwka.Nikogo kto byłby przeciwko Niemu,nie ma.Czy
                                                    to nie dziwne?Najlepszym rozwiązaniem będzie milczenie,bo czasem milczenie jest
                                                    najlepszą odpowiedzią.
                                                  • nemne Re: łapy wam uschną 24.10.06, 18:00
                                                    Wielce Szanowny i Wielce Czcigodny <kurczakpieczony1>
                                                    Uważam, że posuwasz się do daleko idącej prowokacji, ponieważ osobiście nigdy
                                                    nie twierdziłem, że Pan Wójt .... coś tam na pomniku.
                                                    Wprost przeciwnie.
                                                    Uważam, że w czasach korupcji i wykorzystywania stanowisk dla
                                                    swoich "kolesiów", Pan Wójt jest ostoją demokracji, poszanowania prawa,
                                                    uczciwości itp. ............... (możecie sobie w miejsce kropek wpisać jeszcze
                                                    inne „pierdoły”).
                                                    Dlatego właśnie chciałbym zobaczyć te dokumenty, aby ewentualnym
                                                    krzykaczom "zamknąć mordy". Tymczasem Pan Wójt ....... nie chce tego
                                                    zrealizować i pisze mi jakieś pierdoły, w które nie wierzy nie tylko
                                                    Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Radomiu, ale także i Sąd w Przysusze, który
                                                    nakazał UDOSTEPNIĆ.
                                                    Wobec powyższego to tylko niezrozumiały dla mnie upór Pana Wójta powoduje,
                                                    że ........ ludzie chcieliby wiedzieć, czy był "wałek" i świętokradztwo, czy
                                                    też było wszystko zgodnie z prawem, o czym zobowiązuję się napisać.
                                                    I to powinno być wszystko na ten temat.
                                                    Pozdrawiam -(nemne)

• nemne JNP - składa apelację od wyroku Sądu w Przysusze 19.12.06, 09:13
                                                    Witam
                                                    Okazuje się, że w dalszym ciągu z niezrozumiałego dla mnie powodu, nie chcą
                                                    pokazać tych rachunków.
                                                    Mało tego, mimo, że tę sprawę rozpatrywał nawet Sąd Rejonowy w Przysusze,
                                                    który w dniu 18 października 2006r. wydał wyrok w sprawie sygn. akt: I C 66/06,
                                                    że MAM PRAWO do wglądu dokumentów i dlatego:
                                                    "Sąd zobowiązuje Wójta do udostępnienia wszelkich dokumentów dotyczących
                                                    pomnika".

Tymczasem, okazuje się, że JNP w dalszym ciągu podważa konstytucyjne prawa
                                                    dotyczące JAWNOŚCI działań Władz i dlatego ...... przedmiotowy wyrok zaskarża
                                                    do Sądu Okręgowego w Radomiu.
                                                    Dzieje się tak w sytuacji OGROMNEGO zadłużenia Gminy. Dlatego zamiast po
                                                    prostu, pokazać tych kilka "papierków", (no cóż mam takie prawo, że JNP nie
                                                    ufam, a działania JNP mnie tylko w tym utwierdzają) to JNP wynajmuje
                                                    zawodowego prawnika, aby Go reprezentował. (Przecież taki prawnik, to sporo
                                                    kosztuje, tym bardziej, że już ze mną w Sądzie drugi raz przegrał)
                                                    Dla jasności po raz kolejny informuję, że jestem przekonany, że na czym jak na
                                                    czym, ale na pomniku to nie było "walka", bo inaczej byłoby to świętokradztwo i
                                                    w takim razie to by komuś "łapy uschły", tylko ....... DLACZEGO nie chcą
                                                    pokazać tych "papierków"????. O CO TUTAJ CHODZI??
                                                    Pozdrawiam - (nemne)
                                                  • nemne Sąd Okręgowy rozstrzygnie odwołanie JNP 08.01.07, 20:01
                                                    Witam
                                                    W dniu 23 stycznia 2006r. w Sądzie Okregowym w Radomiu odbędzie się rozprawa
                                                    odwoławcza, jaką złożył JNP od wyroku Sądu Rejonowego w Przysusze, ktory
                                                    ZOBOWIĄZAŁ JNP do okazania WSZYSTKICH dokumentów (szczegolnie rachunków) w
                                                    tej sprawie. No cóż, pieniądze Gminy to nie prywatny majątek z folwarku JNP,
                                                    czyli należy się rozliczyć przed społeczenstwem i basta.
                                                    Pozdrawiam - (nemne)
                                                  • sior Re: Sąd Okręgowy rozstrzygnie odwołanie JNP 08.01.07, 20:42
                                                    Pewnie chodziło Ci o 23 stycznia 2007r.(drobne przejęzyczenie).A z tym
                                                    pomnikiem to przekręt grubymi nićmi szyty.Wystarczy czytac to forum.
                                                  • wafelki2 Re: Sąd Okręgowy rozstrzygnie odwołanie JNP 03.03.07, 19:14
                                                    Panie Nemne jest jeszcze SĄD OSTATECZNY - czy nie zechciał by Pan złozyc tam
                                                    apelacji ?
                                                  • pabieda2 Re: łapy wam uschną 13.01.07, 13:22
                                                    Witam.
                                                    Pomnik JP II nie jest finansowany z własnej kieszeni kochanego Wójta więc nikt
                                                    tu nikomu łaski nie robi i niech nikt nie pisze, że to Wójta wielka i prywatna
                                                    zasługa. A skoro on wydaje pół kasy z na pomnik a drugą połowę do kieszeni, to
                                                    boi się pokazać rachunki.
                • 1nowiciusz Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 21.12.08, 14:36
                  Z wyglądu może i taki samiuśki,ale czy jest objęty konserwacją i czy
                  ma jakąś gwarancje (BO TEN ODRZYWOLSKI PODOBNO MA).
                  • koloxxx Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? do Sławka 30.05.09, 18:10
                    Witaj Sławku !

W ostatnim "bezstronnym" Echu Dnia wyczytałem że sprawa Pomnika
                    została zamknięta - nie wszczęto żadnego postępowania
                    prokuratorskiego. Na łamach tejże prasy biedny JNP użalał się jak to
                    cierpiał przez to dochodzenie.

Czy to naprawdę już koniec ???
    • boss551 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 15.01.07, 11:26
      tutaj rozmawia się o faktacz.Jeśli masz dowody na to o czym piszesz, to zgłoś
      to do prokuratury.A jeżeli nie masz dowodów ,to nie obrażaj i nie pomawiaj.
      • rouba Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 15.01.07, 13:01
        Znajdż jakies wytlumaczenie dlaczego JNP odmawioa rozliczenia sie z tego i
        pokazania tych dokumentów i to są fakty. Gdy to ode mnie zależalo i to ja bym
        mial dostęp do tej kasy, a nie JNP to bym wszystkim pokazał, chyba że zrobilbym
        cos niecosć do swojej kabzy, tylko że balbym sie że łapy by mi uschły.nara.
        • prywaciarz2 Re: KTO ZAROBIŁ NA POMNIKU ??? 17.01.07, 08:53
          Na pomniku zarobił ksiądz i mieszkańcy.
          • rouba <prywaciarz2> od księdza to ty się od...... 17.01.07, 09:27
            prywaciarz2 napisał:

> Na pomniku zarobił ksiądz i mieszkańcy.

Jesteś żałosny, że do swoich matactw mieszasz też "księdza i mieszkancow".
            Poniewaz ja tez jestem mieszkancem to gdyby odemnie to zależalo to bym okazał,
            a tego nie chce uczynic ........ JNP. Czyli jeszcze raz podkreślam, że od
            księdza i mieszkanców to .....wara.
            • prywaciarz2 Re: <prywaciarz2> od księdza to ty się od 17.01.07, 11:13
              Czytaj ze zrozumieniem. Zyskali na tym ksiądz i mieszkancy. Jak się prostym
              językiem nie napisze to ciężko zakapować?!
              • heniek-z-gustku Kto zyskał "nadwyżke" 17.01.07, 12:06
                prywaciarz2 napisał cytuje:

> Czytaj ze zrozumieniem. Zyskali na tym ksiądz i mieszkancy.

Chyba niezbyt dokladnie czytasz, bo "zyskał" na tym ktos kto
                zainkasowal "nadwyżke" czyli: cena odrzywolskiego pomnika, - (minus), cena
                pomnika z Sadów (albo z Drzewicy)= nadwyżka, z ktorej nie chcą się rozliczyć.
                nara.
                • prywaciarz2 Re: Kto zyskał "nadwyżke" 17.01.07, 12:24
                  Jeśli masz dowody zgłoś na policję lub od do prokuratury. Pisanie na forum
                  sprawy nie załatwi.
                  • heniek-z-gustku To ja zyskałem "nadwyżke" i przechlalem 17.01.07, 12:31
                    Ja nikomu imiennie tego nie zarzucam, a skoro kogoś ty tak dzielnie chronisz,
                    no to ja się do tego przyznaje, że to ja "nadwyżkę" przechlalem.
                    hehehehheh dobre no nie prywaciarz.
                    • rouba Re: To ja zyskałem "nadwyżke" i przechlalem 17.01.07, 12:34
                      Ja też się przyznaje, że też za te nadwyżkę chlalem z henikiem z gustku.
                      uahhauahaha.
                      • prywaciarz2 Re: To ja zyskałem "nadwyżke" i przechlalem 17.01.07, 14:32
                        Fajnie macie. Tak oczernialiście a sami braliście w tym udział.
                        • diazon Re: To ja zyskałem "nadwyżke" i przechlalem 17.01.07, 19:57
                          prywaciarz2 napisał:

> Fajnie macie. Tak oczernialiście a sami braliście w tym udział.

Jest takie powiedzenie: "pluć swini w morde, a ta mówi, że deszcz pada". mam
                          nadzieję że zrozumialeś panie <prywaciarzjnp>
                          • prywaciarz2 Re: To ja zyskałem "nadwyżke" i przechlalem 18.01.07, 08:53
                            Widząc poziom kultury wypowiedzi większości uzytkowników jestem przekonany że
                            obecnie panujący Wójt nie dość że tu się nigdy nie wpisze to na pewno tego
                            forum nie czyta. Przecież tu się wpisuje tylko Sławek G. i jego przydupasy. Po
                            co miałby sobie psuć nerwy i wyczytwać same obelgi. Macie odwagę to idźcie do
                            gminy mu wykrzyczcie wszystkie grzechy. Powtarzam, porównując mnie do
                            panującego wójta prawicie mi komplementy.
    • odrzywol ?? 16.02.07, 10:47
      więc kto zarobiłł na pomniku?? kto zarobił na hali sportowej?? kto zarobił na
      stadionie?? (chodzi oczywiście o lewą kase bo za pracę było wynagrodzenie i
      normalne jest że firmy realizujące przetarg zarobiły)
      • prywaciarz2 Re: ?? 16.02.07, 11:04
        Kogo się pytasz?!
        • odrzywol Re: ?? 16.02.07, 11:43
          wszystkich kto może mi udzielić informacji, Ciebie też jeśli wiesz...
          • prywaciarz2 Re: ?? 16.02.07, 13:06
            1. Nie wiem.
            2. Wierze, że nikt.
            3. Odrzywol, popracuj nad poprawnym składaniem zdania.
            • odrzywol Re: ?? 16.02.07, 13:30
              hehe, też mam nadzieje że nikt nie zarobił lewej kasy.

sam popracój nad sobom, bo cie sie w gówce popszestafiało <lol>

i teraz powiedz że ortografia to też moja słaba strona...
              • pastel1 Co słychać w tej sprawie 21.02.07, 18:21
                Czy jest już wiadomym, kto i ewentualnie ile zarobił na tej inwestycji.
                Coś cicho stało się w tej sprawie.
                • wicked666 Re: Co słychać w tej sprawie 21.02.07, 20:22
                  Zarobili na tym wszyscy mieszkańcy i nie tylko... Mogą dzieki temu złożyc hołd
                  naszemu Papiezowi... powinnisci to traktowac jako swietośc... takze dobrze ze on
                  wogóle jest, a kto go zaprojektowal, wykonał, przywiozł, postawił czy zapłacił
                  mnie nie interesuje ... was tez nie powinno

,,,, pozdrawiam -znienawidzony na forum W.I.C.K.E.D.
                • wafelki2 Re: Co słychać w tej sprawie 03.03.07, 19:20
                  LUDZIE LUDZISKA skąd ta cisza nikt nie mówi kto zarobił i ile - jeszcze wam się
                  to nie znudziło juz za chwilę 2-ga rocznia śmierci Jana Pawła WIelkiego, a wam
                  ciagle mało.
                  To zaszczyt mieć tak widoczną pamiątkę móc westchnąć pomodlić się zawsze 2-go
                  każdego miesiąca o 2:30. Sam Pan Sławek przychodzi na tę mszę a w duchu myśli
                  dlaczego on WIELKI a JA nie moge wię chociaż przez to że będę Wam mącił w
                  głowach zostanę osobą popularną w m. Odrzywół i nie tylko.Napewno ta osobistość
                  zapisze się w kartach historii gm. Odrzywół (mam na myśli NEMNE)
                  • sandalmen Re: Co słychać w tej sprawie 04.03.07, 13:20
                    wafelki2 jesteś zerem. Nie potrafisz nic sensownego powiedzieć tylko atakujesz
                    osobę.To typowa zagrywka przydupasów atakować nie myśl tylko autora.
                    • pastel1 Re: Co słychać w tej sprawie 04.03.07, 15:51
                      <fafelki> jesteś żałosny w swojej wypowiedzi.
                      Przecież <nemne> nigdy nie pisał,
                      że był przeciwny ufundowaniu tego pomnika.
                      Jego uwaga dotyczyła poniesionych nakładów finansowych na ten cel.
                      Jak możesz przytaczać porównania Jana Pawła II do <nemne>.
                      Ty sam nie wiesz co piszesz.
                      Obudź się i proszę nie pisz takich głupot.
                      Świadczy to tylko o twojej niedojrzałości duchowej.
                      • kangur333 Re: Co słychać w tej sprawie 05.03.07, 14:17
                        Dajcie temu naszemu papieżowi juz spokój niech stoi sobie spokojnie.amen.
                        • tenktorypodziwiaprywaciarza Re: Co słychać w tej sprawie 14.03.07, 18:06
                          na pewno nie ja
                          • rouba Re: Co słychać w tej sprawie 18.08.07, 23:13
                            Podobno o tej sprawie napisali w gazecie ITP. Czy ktos może z
                            grubsza streścić tekst.
                            POzdro
                            • wozak5 Re: Co słychać w tej sprawie 22.08.07, 19:49
                              najlepiej kupić sobie tego brukowca. wiadomosci, tam zawarte nie są sprawdzone i
                              wiarygodne w żadnym temacie.
                              osoby które piszą do tej szmaty nie powinny się tym chełpić.
                              • yeti767 Re: Co słychać w tej sprawie 22.08.07, 20:46
                                I tu sie z toba zgodze ten temat staje sie nieaktualny i przestarzały zajmijcie
                                sie może bezpańskimi psami chodzącymi całymi watachami po okolicy albo
                                śmierdzącym kiblem na przystanku już nie mowie o śmieciach nad rzeką koło tamy.
                                • yeti767 Re: Co słychać w tej sprawie 22.08.07, 20:50
                                  Mam na myśli radnych i ich proroka.
                                  • nemne Re: Co słychać w tej sprawie 22.08.07, 21:15
                                    Witam
                                    1. Temat "pomnik" na razie bez komentarza - (z mojej strony).
                                    2. <yeti767> mylisz kompetencje radnych i "ich proroka" - czyli
                                    Przewodniczącego Rady Gminy z kompetencjami (i obowiazkami)wójta,
                                    jako pracodawcy (kodeks pracy) osób odpowiedzialnych za uprzątnięcie
                                    śnmieci.
                                    3. Zgodnie z obietnicą jutro złożę w UG interpelację w sprawie
                                    śmieci.
                                    4. Jeśli macie jeszcze jakieś wnioski dotyczace funkcjonawania Gminy
                                    oraz funkcjonariuszy Gminy proszę o napisanie w temacie "Zgłaszjcie
                                    wnioski do radnych".
                                    Pozdrawiam - Sławomir Gajewski radny RG w Odrzywole.
                                    • mieszkaniec38 Re: Co słychać w tej sprawie 18.11.07, 14:37
                                      Ciekawe czy ta sprawa się wreszcie wyjaśni, chodzą słuchy, że coś
                                      tam jest w prokuraturze i jakieś dokumenty w gminie były fałszowane
                                      w sprawie tego pomnika. Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ale jak
                                      była by to prawda no to dopiero afera nam się szykuje. A wszyscy
                                      tacy pobożni.
                                      • mieszkaniec38 Re: Co słychać w tej sprawie 09.01.08, 11:39
                                        Ciekawe czy ta kontrola w gminie to o ten pomnik?
                                      • townes Re: Co słychać w tej sprawie 26.10.09, 22:13
                                        Drugi link:
                                        www.odrzywol.ug.gov.pl/aktual_strony/pomnik_jp2.htm
                                        Też znaleziony przypadkiem dzisiaj.
                                        • slawomir.gajewski Sprawa o pomówienie. Fałserstwa dokumentów w UG 26.10.09, 22:36
                                          Witam
                                          W związku z w/w artykułem, w którym zamieszczona jest wypowiedź Wójta Gminy - Kmieciaka że, m.in. rzekomo (cytat z wypowiedzi) "Ani jedno doniesienie nie potwierdziło, by jakikolwiek przepis został złamany" i wymienianie mojego imienia i nazwiska że rzekomo wszystko było wzorowe, informuję, że z uwagi na FAŁSZERSTWA DOKUMENTÓW dokonane w UG i POŚWIADCZANIE NIEPRAWDY przez PRACOWNIKÓW UG Odrzywół sprawa ta, z mojego oskarżenia toczyć się będzie w Sądzie Rejonowym w Przysusze.

Sławomir Gajewski - radny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka