jdk 10.03.06, 19:00 Czy ktos moze napisac, na ktorym odcinku Kozienickiej doszlo do tego pierwszego wypadku? Czy na tym z "wysepkami"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: / Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 23:18 To pewnie przez te wysepki. Kiedy odpowiedzialni za nie projektanci pójdą do kryminału? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mościk Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 10.03.06, 23:31 Tak to na pewno przez wysepki, a może to drzewa zaatakowały samochód albo nie rów wskoczył na asfalt. Ale n apewno to _jak zawsze_ była to wina kierowcy który niedostosował prędkości do wrunków pogodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerowca Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.internet.radom.pl 12.03.06, 01:55 widziales gdzies jeszcze takie wysepki ? czesto jestem w krakowie i az milo jak wyjade za kielce i widac idealnie oswietlone pasy odblaskami, a te wysepki to wymysl szatana ktory ubija interesy z jadarem i zakladami pogrzebowymi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.03.06, 23:36 te wysepki to największa głupota projektantów porównywalna do wysepki na rondzie koło cyganów. Bardzo mnie ciekawi jakimi argumentami kierowali się projektanci a jeszcze bardziej policja, która ma przecież coś do powiedzenia w przypadku miejsc niebezpiecznych. W ogóle obserwując zamierzenia komunikacyjne trudno zrozumieć o co chodzi i czy napewno zajmują się tym profesjonaliści. Te sławetne wysepki na kozienieckiej miały wyhamować piratów - to bzdura idiota- kierowca będzący ponad 100 jak widzi, ze nie zmiesci się w wąskiej drodze koło wysepki poprostu wjeżdza na pas przeciwny i omija wysepkę narażając jadących z przeciwka lub TIR jadący podobnie nawet nie usiłuje hamować wali slalomem bez żadnych oporów a naczepa wjeżdza siłą rzeczy na pas przeciwny. Sam uniknąłem powaznego wypadku w podobnym przypadku. Zresztą widać jak wymęczone są po kilku miesiącach krawęzniki w tych miejscach. Z tym coś trzeba zrobić. Nagła wysepka na wsi na prostej drodze to na dzien dzisiejszy to głupota. Coś z tym trzeba zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenoms Od początku pisałem o tych wysepkach IP: *.internet.radom.pl 11.03.06, 00:12 Trzeba posadzić projektanta i tego co robote odebrał. Będzie nauczka na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Real Wysepki śmierci IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 11.03.06, 04:16 Trzeba im nadać nazwę "Wysepki śmierci im. (wpisać nazwę projektanta)". Niech przynajmniej będzie wiadomo dzięki komu zostanie się kaleką lub rozstanie się z tym światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mościk Re: Wysepki śmierci IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 11.03.06, 06:59 Nie chrzań głupot wg danych policji właśnie dzięki wysepkom nie było do tej pory śmiertelnego potrącenia pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoma Re: Wysepki śmierci IP: *.chello.pl 11.03.06, 07:51 > Nie chrzań głupot wg danych policji właśnie dzięki wysepkom nie było do tej por> y > śmiertelnego potrącenia pieszego. Zgadzam się z tym co powiedział p. Marek Nie znam danych policji a wszczególnoścy tych danych policji - ale co tam zgadzam się. przypomnę tylko, że jak pisała gazeta przy okazji pamiętnego ronda na miachałowie (chrobrego z żółkiewskiego) o godnej każdego polaka fantazyjnym jego kształcie. w tym samym artykule wypowiadał się policjant, który twierdził, że projekt nie był z policją konsultowany. jestem głęboko przekonany, że i w tym przypadku nie było konsultacji. a co do modermizacji to polecam prowadzenie dróg np. tunelami, a co krony nie wiedzą gdzie jest przyejście dla pieszych a takie wysepki to im się moga nawet z płotem kojarzyć więc na wszelki wypadek ominą. ps. już raz zwracałem się do gazety o podawanie w artykułach o NASZYCH budowniczych nazwiska osoby, która takie potworki projektuje. (polecę go sąsiadowi-chce sie budować) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mościk Re: Wysepki życia IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 11.03.06, 08:47 Jak donosi inna gazeta: To nie pierwszy wypadek w ostatnich dniach, do którego doszło wskutek nadmiernej prędkości. Szef mazowieckiej drogówki młodszy inspektor Stanisław Grudzień podkreśla, że kierowcy zapominają, iż pozornie czarna jezdnia może okazać się bardzo niebezpieczna. oraz – Przyczyną ostatnich wypadków jest brak wyobraźni i świadomości, że warunki na drogach są bardzo trudne – uważa naczelnik. Ze zdjęcia wynika, że wypadek miał miejsce koło WSB - do najbliższej wysepki która wg niektórych forumowiczów była przyczyną wypadku jest stąd około 3-4 km. Na marginesie czy wysepki przeszkadzają w przepisowej jeździe? Bo mi nie! Na całym odcinku do Siczek jest ograniczenie do 50 km/h? Przeszkadzają tylko niezrównoważonym piratom drogowym, których przerośnięte ego góruje nad zdrowym rozsądkiem, oraz kierowcom dla których samochód jest przedłużeniem... i służy do popisywania się przed płcią przeciwną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha ha Re: Wysepki życia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 09:13 > Na marginesie czy wysepki przeszkadzają w przepisowej jeździe? Bo mi nie! ich brak jednakże jeszcze bardziej by nie przeszkadzał w przepisowej jeździe > Na całym odcinku do Siczek jest ograniczenie do 50 km/h? oczywiście, jechałem za tirem rok temu. rzadko tą trasą jeżdżę. niestety zawadziłem "milimetry" opony z powodu braku widoczności. nie z powodu prędkości od razu podpowiem Przeszkadzają tylko > niezrównoważonym piratom drogowym, których przerośnięte ego góruje nad zdrowym > rozsądkiem, oraz kierowcom dla których samochód jest przedłużeniem... i służy d > o > popisywania się przed płcią przeciwną. oj komleksiki mamy porządne prawda? sweterek? pryszcze? okulary? brzydka twarz? współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mościk Re: Wysepki życia IP: *.ats.pl 11.03.06, 10:36 > zawadziłem "milimetry" opony z powodu braku widoczności. nie z powodu prędkości > od razu podpowiem a raczej z powodu zbyt małej odległości od poprzedzającego pojazdu. > oj komleksiki mamy porządne prawda? Zawiodę Cię: koszula, młody, wysporotwany, samochód średniej klasy. I powiem Ci w zaufaniu, że kiedyś sprawdziłem - da się przez wysepki przjechać z prędkością około 80 km/h więc problem jest sztucznie napędzany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny kierowca Re: Wysepki życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 10:46 Panowie debile, którzy krytykujecie wysepki przestańcie się kompromitowac. One doskonale spełniają swoją rolę, ale wy jesteście niedorobieni komunikacyjnie. 22-latek który zginął jechał z prędkością niedozwoloną. Mówią, że głupich nie żal-to smutne. Odkąd są wysepki faktycznie znacznie spadła liczba potrąceń i wypadków ze skutkiem tragicznym. Zastnówcie się matoły zanim napiszecie taką głupotę, bo wasze dzieci też mogą odziedziczyć po was gó.. w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Wysepki życia IP: *.ats.pl / *.ats.pl 11.03.06, 11:48 Przytocz dane które były przed wysepkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mościk Re: Wysepki życia IP: *.ats.pl 11.03.06, 11:52 Trzeba zwrócić sie do KW Policji, ale skoro policjant kilka miesięcy po wybudowaniu ich mówił o tym w Gazecie Wyborczej to chyba nie są to dane wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 11.03.06, 12:19 o jakim objeźdie pisze gazeta jazda przez las zakorkowana droga przez augustów Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Pechowa trasa do Kozienic 11.03.06, 12:31 Ryszard Chojnacki - dyr. Rejonu Drogowego w Radomiu. To on jest odpowiedzialny m.in. za ul. Kozienicką. Ja również jestem zainteresowany statystykami o zdarzeniach komunikacyjnych w miejscach gdzie powstały wysepki (przed i po ich powstaniu). Jesli ktoś będzie miał informacje na ten temat to proszę zamieścić. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.radom.net 11.03.06, 14:04 3.03.2006 wysepka w Augustowie 2 wypadki Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Pechowa trasa do Kozienic 11.03.06, 15:51 Postuluje przeprowadzenie RZETELNYCH badan. Porownanie statystyki wypadkow od czasu gdy zbudowano wysepki z porownywalnym okresem zanim wysepki powstaly. Postuluje ponadto RZETELNA analize, czy rozwiazania zastosowane na trasie Radom- Kozienice sa optymalne - na przykladzie innych podobnych rozwiazan stosowanych w Polsce i na swiecie. Podkreslam slowo: RZETELNYCH. Chodzi o zwrocenie uwagi na wszystkie mozliwe czynniki, jakie odgrywaja tu role: zabudowa (teren zabudowany lub nie), uksztaltowanie terenu, istnienie drog podporzadkowanych, przejsc dla pieszych, przystankow, oswietlenia (!). Moze gazeta przylozy sie do powyzszej analizy - albo do wsparcia akcji majacej na celu uzyskanie od wladz drogowych, policji i innych sluzb niezbednych danych. Dla dobra ludzi, ktorzy moze dzieki temu nie zgina na drodze z powodu nieprzemyslanych rozwiazan. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek słupek Re: Trasa jest ok. Trochę więcej wyobraźni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:48 Jezdzę tym odcinkiem codziennie od 4 lat, wypadek zarzył się na odcinku miejskim na którym brak wysepek, w moim odczuciu wysepki dyscyplinują kierowców. Wcześniej strach było jezdzić, 120 to była normalka na liczniku, zwężenie jezdni jest tylko optyczne swobodnie można przejechać z szybkością ok. 80 km. jednak że względu na to iż teren jest zabudowany trzeba jezdzić rzeczywiście wolniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanMilion Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.pr.radom.net 11.03.06, 22:15 Wiecie co, ręce i majtki opadają na te Wasze ODPOWIEDZI!! Czytając posty z tego (i nie tylko!) wątku można zauważyć jedną tendencję: kopnąć przedmówcę, nieważny temat, znajdź człowieka, to znajdę na niego paragraf oraz tzw. metoda "węża", o czym by nie mówić, zawsze wyjdzie na jedno. Pytanie było o wypadek, a zeszło na temat tych nieszczęsnych "wysepek" na trasie do Kozienic. A sam wypadek nie miał nic, ale to nic wspólnego z żadną wysepką. Facet "grzał" niemożliwie od strony Kozienic i zarzuciło go pod nadjeżdżającego z przeciwka dostawczego Lublina. Wszystko 100-150 m od ronda koło "Cyganów". 20-30 m od wjazdu do Strefy Ekonomicznej. Najbliższa wysepka jest ...ho...ho...ho..., jak nie dalej! Szkoda gościa, każda taka śmierć jest bez sensu, ale jakoś nikt tego nie zauważył, tylko .... od razu temat "wysepek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.03.06, 09:21 masz rację nie na temat, wysepki są dalej. Jednak wspólnym tematem dla tego postu jest życie ludzkie i nieważne, w którym to miejscu człowiek stracił życie. Sam wszedłem na ten temat wysepek bo wszędzie należy zwracać uwagę na grożące niebezpieczeństwo. Aktualne miejsca z wysepkami wg.mojego doświadczenia są właśnie niewłasciwie lub żle zaprojektowane bądż wykonane. Dotyczy to rónież samego ronda na Kozienieckiej jak i omawianych wysepek na trasie kozienieckiej. Jeżdzę od kilku lat tą drogą i dopiero po wybudowaniu tych wysepek zauważyłem ogromne zagrozenie. Poprzednio w tych miejscach ja tego nie odczuwałem ani nie widzialem wypadków, aczkolwiek wypadki nie wybierają miejsca - nigdy nie wiadomo jakiego idiotę lub sytuację natrafimy na drodze. Ktoś na forum powiedział - nie dostosowuje się szybkości jazdy do warunków - to jasne - jest to podstawowa zasada, w czym jednak to zmieni problem jeżeli ktoś niewinny straci życie lub dozna ciężkiego kalectwa. Problemem jest aby maksymalnie na ile jest to możliwe unikać podobnych budowli. Wydaje się, że jezeli chociaż jedna osoba ocali życie (nawet przy wadliwie wykonanej wysepce)to jest to sukces ale w moim odczuciu - pozorny bo należałoby zadać sobie pytanie ile osób to życie straci w wyniku żle wykonanej budowli ?. Temat trudny ale wymagający przemyślenia - a napewno zastanowienia się gdzie i jak takowe wysepki wykonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.06, 12:07 z racja jak z d..... kazdy ma swoja ,jednak zapytam ,kto widzial czlowieka przechodzacego ,przez wysepki,,,, jezdze codziennie i nigdy nie widzialem ,przechodza przez jezdnie najczesciej ,obok kosciola,,, cmentarza w ,,rajcu dalej obok sklepu,restauracji.pod debami w antoniowce,dalej obok kosciola w jedlni koscielnej,gdzie 2 wysepki sa na skrzyzowaniu 500m wczesniej .takie sa fakty.ktore mozna zaobserwowac,,,wysylajac w te miejsca,komisje sledcza ,,,, 2 sprawa to oznakowanie ,podobno ,standart unijny ,,,tylko ,kto z projektantow ,mi odpowie dlaczego to oznkowanie ,rozni sie np.od tego ,ktore jest np w sieradzu ,i calej wielkopolsce,,trudnoo tam nie widziec przeszkody,,znaki parkanowe wys min 2m ,zolto-czarne,oswietlone ,co jest tez do udowodnienia ,,,gazeta moze to zrobic i pokazac zdjecia wysepek naszych i wielkopolskich,,,i zapytac o normy unijne //////gazeta na swych lamach moze rozstrzgnac temat,,,i pokazac ze nasze ,,sa prawdopodobnie nie dokonczone/// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filofax Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 17:54 kierowca jadacy z dozwolona predkoscia zdazy wyhamowac przed wysepka. Jesli pedzi przekraczajac te szybkosc no to sie moze nie wyrobic i takim to pseudokierowcom wysepki przeszkadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filo-zof Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 20:14 > kierowca jadacy z dozwolona predkoscia zdazy wyhamowac przed wysepka. a jakiez to zdumienie Cie ogarnie jak się okaże, ze z powodu (***) bardzo słabego samochodu z hamulcami (są takowe wbrew temu co na kursach na prawo jazdy uczą podając jedną średnią prędkość hamowania przy danej prędkości dla samochodu), słabych warunków, słabego czasu reakcji, słabego czytania tego co się dzieje na drodze - okaże się, że nie zdąży??? a policja powie, ze nie dostosowano prędkości do warunków jazdy, gdyż w dużej liczbie przypadków kiedy się myli, akurat tu się nei pomyli wydając ten werdykt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filofax Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:01 oczywiscie tylko ze z tych powodow moze rowniez dojsc do wypadku na prostej drodze a nawet na dwu czy trzypasmowce.Wiec wina jest samochodu, warunkow, czasu reakcji itd a nie wysepek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folio-zof Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.06, 20:15 (***) oznacza do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiRoman Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 12.03.06, 22:10 Wszyscy, którzy bronicie wysepek. Widzieliście może kiedyś długiego TIR- a "omijającego" wysepki, nawet przy małej prędkości. Przód jest już za wysepką a tył jeszcze przed, i jak ma się on "łożyć". Jeżdżę tą trasą codziennie. Któregoś dnai TIR jadący z przeciwnej strony, z powodu, który podałem wcześniej zarzuciło na drugi pas i o mało nie miałem czołówki (nie ze swojej winy). według mnie wysepki są kompletnie "sp......ne", porównajcie je chośby z rozwiązaniem na 7, tam mija się wysepki o wiele łagodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stowarzyszenie Augustow IP: *.22.radom.pilicka.pl 13.03.06, 11:26 Naszymi podopiecznymi jwst rodzina, ktora miala wypadek w tej miejscowosci. Wowczas szukalismy danych dotyczacych wypadkow w tej miejscowosci. bylo to jesienia 2004 roku, juz wowczas znalazlam w prasie informacje o trzech karambolach z ofiarami smiertelnymi w tej miejscowosci. Dlaczego akurat tam? Jesli cos sie powtarza, to musi byc jakas przyczyna... Stowarzyszenie Pomocy Poszkodowanym w Wypadkach i Kolizjach Drogowych POMOCNE DŁONIE, RADOM, Żeromskiego 9, 048 383 53 53, 0 600 168 664. Ewa Sold Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.21.radom.pilicka.pl 13.03.06, 11:09 Ciszej nad ta trumną. To nie o wysepkę chodzi. Grześ był wspaniałym chłopcem. To chodzący Anioł z usmiechnietą życzliwą twarzą. W niebie tez chyba tacy są potrzebni.Inaczej tej tragedii wytłumaczyć nie można. Szczere wyrazy współczucia Rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiero Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:26 Pewnie, że współczujemy rodzinie. To straszna tragedia.Ale nikt mu nie powiedział, że samochód to niebezoieczna zabawka dla odpowiedzialnych? On chyba taki nie był. Bóg czuwał nad całą sytuacją i nie postawił na drodze Grzesia innego normalnego uzytkownika drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.21.radom.pilicka.pl 13.03.06, 11:37 Tak. Bóg czuwał! Zabrał sobie Grzesia. Nikt inny ie ucierpiał. Nikt inny nie ma zn tego powodu nieprzyjemności. Nasuwa sie analogia z nieodżłowanej pamieci Bisupem Chrapkiem. Grzesie cos tam omijał. wyprzedzał nie wiem co i dlaczego. Ale przeciez dopiero ruszył od rodziny mieszkajacej tuż obok. Czy zawsze każde wyprzedzanie kończy sie postawieniem samochodu w poprzek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa we wszystkim jest cel IP: *.22.radom.pilicka.pl 13.03.06, 12:42 moze Grzes mial uratowac kogos i zostac dawca organow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:( Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:56 ja wam niestety nie powiem gdzie doszlo do tego wypadku bo dokladnie nie wiem, gdzies na rondzie to bylo,ale nie znam tej drogi wiec nie wiem jak tam jest... w tym wypadku zginał brat mojego kolegi...jutro ide na pogrzeb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wertigo Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:59 To sie stalo jakies 200-300 matrow od ronda w kierunku Kozienic, na przeciwko doslownie Ochrony Srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiNo Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:50 To już nie pirwsze wypowiedzi na temat tej drogi.Zainterwsowanie jest duże,to znaczy, że jest problem skoro tyle osób się wypowiada.Mam nadzieję,że wiosna oświeci nasze władze,a droga stanie się bezpieczniejsza.Warto pamiętać,że ludzi szybko jeżdzących jest dużo,nie wszyscy jednak mają wobrażnię i umiętności.ŻYCZĘ wszystkim użytkownikom jazdy bezwypadkowej, sobie też bo codziennie min.raz pokonuję odcinek Wrzosów-Radom i z powrotem.WYSEPKI MUSZĄ BYĆ DOKŁADNIE Z DALEKA WIDOCZNE I PROBLEM ZNIKNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H9 Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.radom.net 14.03.06, 12:36 To prawda wysepki są słabo widoczne. Ktoś kto codziennie jeździ tą trasą pamięta ich usytuowanie. Ale idzie (miejmy nadzieję) lato, urlopy, "obcy" w większych ilościach. Ale to też jeszcze nic. Najgorsze co od lat przytrafia się na tej trasie to ROWERZYŚCI! Nie znaczy, że mam coś przeciwko samym Rowerzystom, bo też nim jestem. Chodzi o zjawisko. Cóż - pobocza na szosie Kozienickiej już chyba na zawsze pozostaną niedoścignionym marzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Pechowa trasa do Kozienic 14.03.06, 14:14 Rowerzyści sobie wprowadzą ograniczenie do 40 km/h na całej trasie, albo do 30 km/h, bo co to za rónica 10 km/h. Wtdy nawet nie trzeba będzie ich wyprzedzać i wszyscy będą bezpieczni. W końcu drogi się buduje dla pieszych i rowerzystów, a nie dla samochodów.... Dziwi mnie jednak to, że rowerzyści jadąc do Siczek nie wybierają trasy wzdłuż torów kolejowych, bądź na północ od Kozienickiej - przez Nową Wolę Gołębiowską i kawałek Puszczy. Są one o wiele bezpieczniejsza, przyjemniejsze i ta pierwsza wcale nie dłuższa. Czyżby lubili ryzykować życiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:03 Ja im sie też dziwię, ale nawet dla wytrwanego rowerzysty pokonać polna drogę bez pielegnacji szczególnie na odcinku Kozaczka-Wrzosów to duzy problem Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Pechowa trasa do Kozienic 17.03.06, 10:35 > Rowerzyści sobie wprowadzą ograniczenie do 40 km/h na całej trasie, albo do 30 > km/h, bo co to za rónica 10 km/h. Masz ostatnio jakiś problem z rowerzystami? Zostałeś potrącony w dzieciństwie przez rower? > Dziwi mnie jednak to, że rowerzyści jadąc do Siczek nie wybierają trasy wzdłuż > torów kolejowych, A nie przeszło Ci przez myśl, że widoczniej jest im wygodniej, po drodze, bliżej? > Dziwi mnie jednak to, że rowerzyści jadąc do Siczek nie wybierają trasy wzdłuż > torów kolejowych My propagujemy taką: www.bractworowerowe.ats.pl/na_jedlnia.html Jest taka droga rowerowa w Szwajcarii która biegnie wzdłuż autostrady w pewnym momencie napotyka na wzniesienie, ponieważ koszt budowy osobnej drogi rowerowej byłby zbyt wysoki ścieżka schodzi na _AUTOSTRADĘ_ na której mimo pobocza zostaje zmniejszona dopuszczalna prędkość do 60 km/h. Niestety jak widać z niektórych wypowiedzi polskie wąskie myślenie nie było by wstanie przyjąć takich rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Pechowa trasa do Kozienic 17.03.06, 12:51 Nie mam nic przeciw ścieżce rowerowej wzdłuż trasy Kozienickiej, a nawet jestem za! Ale mam przeciw ciągłemu wprowadzaniu ograniczeń i zakazów, jak bezsensowny pomysł ograniczenia prędkosci POD! drabinką dla wiewiórek. Może wąsko myślę. Trudno. Ale jeżdżę i samochodem i rowerem, jednak tym drugim na pewno nie po Kozienickiej i jej podobnych, bo mam świadomośc, że to jest stwarzanie niebezpieczeństwa (sobie i innym) oraz, że utrudnia ruch samochodowy. Niestety jak widać nasze Bractwo Rowerowe myśli tylko i wyłącznie o rowerzystach, nie biorąc pod uwagę samochodów, wbrew wypowiedziom na tym forum. Dlatego będę przeciw! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Pechowa trasa do Kozienic 17.03.06, 13:34 >Kozienickiej i jej podobnych, bo mam świadomośc, że to jest stwarzanie >niebezpieczeństwa (sobie i innym) Wg statystyk kierowcy samochodów są winni około 80% wypadków, w tym znaczna ilość jest śmiertelna. U rowerzystów jest tego około 60%, w tym znikoma ilość jest przyczyną czyjejś śmierci > że utrudnia ruch samochodowy a nie pomyślałeś o tym, że ruch samochodowy utrudnia życie: pieszym, rowerzystom, środowisku, mieszkańcom okolic drogi? > nasze Bractwo Rowerowe myśli tylko i wyłącznie o rowerzystach jakbyśmy brali pod uwagę użytkowników samochodów nazwalibyśmy się Bractwo Samochodowe Odpowiedz Link Zgłoś
heniek_z_lasu Re: Pechowa trasa do Kozienic 17.03.06, 20:59 ..Niestety jak widać nasze Bractwo Rowerowe myśli tylko i wyłącznie o rowerzystach, nie biorąc pod uwagę samochodów, WBREW WYPOWIEDZIOM NA TYM FORUM... no comment. narka Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Pechowa trasa do Kozienic 17.03.06, 21:24 > nie biorąc pod > uwagę samochodów, WBREW WYPOWIEDZIOM NA TYM FORUM... Gdzie pisałem, że będziemy ułatwiać jazdę samochodem? PS To co ja tu piszę nie jest wyrażaniem stanowiska całego Bractwa - jest nas 25 osób - to są moje prywatne opinie, choć wielu moich "współbraci" podziela je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-25 Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:44 Akurat na tym odcinku (podwójna ciągła i zjazdy na skarpie) ograniczenie ma sens Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 16.03.06, 22:27 tyle kasy wyłożyli na remont w wakacje a już są zagłębienia i nierówności jaka firma to robiła czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 20:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamyl Re: Pechowa trasa do Kozienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 22:01 Czy ktoś wie co to za koleś zginął bo podobno był to ktoś z elektronika ... tak slyszalem ale pewny nie jestem czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś