kranik007 16.10.07, 20:38 Przeczytałem w necie, że w Radomiu istaniała kiedyś linia pośpieszna 110?? Jaką miała trasę, kiedy jeździła i czy może ktoś wie z jaką częstotliwością?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phodopus Re: Linia pośpieszna 16.10.07, 20:51 Jakieś 20 lat temu była nocna 101 i jeżdziła mniej więcej trasą 7, a 110 była chyba jeszcze nieco wcześniej, ale trasy nie pamiętam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linia pośpieszna 16.10.07, 21:22 101 to jeszcze ja pamiętam i 102 też (a mam 16 lat) ale 110 to nie kojarzę dlatego się pytam :) a swoją drogą to komunikacja nocna w naszym mieście powinna zostać zeorganizowana. Albo wybrane istniejące linie powinny kursować w nocy albo utworzyć osobne linie, które kursowałyby nie tylko na Gołębiów, Michałów, Południe, Ustronie czy Prędocinek, ale też do innych peryferyjnych dzielic Radomia (Janiszpol, Idalin, Kozia Góra, Zamłynie, Pruszaków, Firlej) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Linia pośpieszna i linie nocne 16.10.07, 21:54 O tym już kiedyś pisałem ale napisze jeszcze raz. Moim zdaniem powinna ona funkcjonowac w inny sposób niz teraz. Trasy lini nocnych nie powinny pokrywać się z trasami "7" i "9" ponieważ te linie nie obsługują całego obaszaru miasta. Jednym z ciekawszych pomysłów i wartym rozważenia jest stworzenie podobnego modelu nocnej komunikacji miejskiej jaki obowiązywał do nie dawna w Warszawie. Na ten wzór powinno stworzyć się przy dworcu PKP centum przesiadkowe - pętle dla wszystkich lini nocnych. Należałoby tak ułozyć rozkłady aby autobusy spotykały się przy dworcu o tych samych porach i odjazdy były z synchronizowane z komuniakcją kolejową. Przykładowe linie zostały poprowadzone w ten sposób aby obsługiwały jak największy obszar na swojej trasie. Np nocna "9" oznaczona jako N2 zaczynałaby swoją trasę z Gołębiowa II (pętla "16") i dalej przez ulice Zbrowskiego, 11-go Listopada, Struga i dalej trasą "9" do dworca. Tam 5 minutowy postój umożliwiający przesiadkę z innych lini. Następnie dalej trasą "9" przez Ustronie, Prędocinek na Idalin i dalej na Janiszpol. N1 z Józefowa przez Michałów, Osiedle Akademickie trasą "7" do dworca tam postój i dalej przez Planty, Maratońską, trasą "8" przez Wośniki, Żakowice na Południe. N3 z Lotniska, Wojska Polskiego, Odrodzenia, Kochanowskiego, Lubelską, Żeromskiego, 25- go Czerwca, Prażmowskiego, DW PKP (postój), Traugutta, Pl Kazmierza, Reja, Okulickiego, Główną, Kielecką, Czarnieckiego, do pętli "15", dalej jej trasą do Wernera i dawny DW MPK Oczywiście powyższe linie wymagają dopracowania i optymalizacji. Jeśli chodzi o linię pośpieszną, to kursowała ona z Ustronia, konkretnie z ulicy Osiedlowej, jak mnie pamięć nie zawodzi obecną trasą lini "21" napewno do ulicy Kozienickiej. Dalszego przebiegu trasy nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Linia pośpieszna 16.10.07, 23:26 Wracając do linii pośpiesznej w Radomiu, to z dobrze poinformowanego źródła, zdobyłem informacje, że kursowała ona po obecnej trasie "9" do Struga a następnie po trasie linii "7". Linia istniała dość krótko. Ze względu na incydentalny charakter tej linii i również szybkie jej zlikwidowanie jak i pojawienie się, określenie dokładnych ram czasowych kursowania na tą chwilę jest nie możliwe. Postaram się dokładnie określić istnienie tej linii. Jeżeli mnie pamięć nie myli to linia kursowała w połowie lat '80. Potwierdzę to jak odszukam plan miasta z tego okresu Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linia pośpieszna 17.10.07, 00:09 Swoja droga, to zawsze zastanawialem sie, jaka logika przyswiecala komus, kto nazwal ja 110:P Co do komunikacji nocnej. Owszem, jej organizacja w obecnym ksztalcie pozostawia wiele do zyczenia. Ale jestem calkowitym przeciwnikiem tworzenia linii nocnych. Z jakich przyczyn zostala zlikwidowana 101 to nie pamietacie? A 102? Zajebisty deficyt nie tylko z uwagi na mala liczbe pasazerow, ktora np byla spowodowana wyzsza taryfa. Wysokie takze byly koszty remontow po dewastacjach. Kazda linia jest najzwyczajniej w swiecie rozliczana oddzielnie, a co za tym idzie, deficyt bedzie zawsze! Jedynym wyjsciem z sytuacji (madrym) bylo stworzenie linii calodziennych, ktore deficytowe nie sa. Sama 7 i 9 przynosza zysk, ktory jest pomniejszany o deficyt z kursow nocnych. Ot i cala filozofia. W tej chwili stoimy przed dylematem wzrostu nakladow na komunikacje, bo MPK przynosi straty, co bedzie z przetargami nie wiadomo i znowu ograniczono czestotliwosc (np. linii 8 w dni wolne) z przyczyn braku rezerwy wkm, a nie z braku pasazerow. Proponowanie dodatkowego obciazania jest niezrozumiale. Wystarczy znowu zoptymalizowac linie dzienne i wyznaczyc np 5 calodziennych (np 7,9,13,15 i proponowana obwodowa), a nie ladowac sie potezne koszty uruchamiania nowych linii, ktorych zadanie z powodzeniem przejma linie calodzienne, odpowiednio do tego celu poprowadzone i z "wezlowymi" rozkladami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 10:21 a ja jestem za linią nocną w Radomiu - koszty oczywiście spore ale można wprowadzić opłatę pobieraną przez kierowcę za kurs - nie płacisz nie jedziesz, nikt "normalny" kto kupił bilet nie zdewasuje autobusu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Linia pośpieszna IP: 82.139.38.* 17.10.07, 13:09 Gość portalu: :) napisał(a): > a ja jestem za linią nocną w Radomiu - koszty oczywiście spore ale > można wprowadzić opłatę pobieraną przez kierowcę za kurs - nie > płacisz nie jedziesz, nikt "normalny" kto kupił bilet nie zdewasuje > autobusu :) Trzeba zacząć od tego czy ktoś normalny kupi ten bilet. W koło Macieju reszte łopatologicznie wytłumaczył Redoxygene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 13:20 Nie kupisz nie jedziesz - wsiadzasz/wysiadzasz przez pierwsze drzwi tak więc nie kupiłeś biletu pozostaje Ci spacerek lub taxi- wybieraj co Ci się bardzie opłaci ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Linia pośpieszna IP: 82.139.38.* 17.10.07, 14:48 A po co ma być dodatkowa linia, z inną taryfą niż jest teraz – droższą, przez co już zlikwidowali linie 101, skoro może być linia całodobowa, z taryfa normalną, przynosząca zyski? Nie rozumiem Twojego podejścia do sprawy? Twój pomysł był już w realizacji i upadł, odnosząc sromotną klęskę. Wiec po co pchac sie w niego na nowo skoro linie całodobowe rozwiazują znakomicie sytuacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 15:30 jak droższą ?? Z tego co pamiętam w linii nocnej się kaswoało bilety (2 x stawkę dzienną, karnety nie obowiązywały), chodzi mi o to aby za przejazd płacić bezpośrednio kierowcy , ile osób kasowało bilety w byłem 101 ?? Na ile kursów 101 byli kontrolerzy ??m.in. z tych powodów linia była nierentowna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Linia pośpieszna IP: 82.139.38.* 17.10.07, 16:09 > jak droższą ?? Z tego co pamiętam w linii nocnej się kaswoało bilety > (2 x stawkę dzienną, karnety nie obowiązywały), To jak wtedy kasowałeś 2X stawkę dzienną, a teraz kasujesz stawkę dzienną, to było taniej czy drożej? > chodzi mi o to aby > za przejazd płacić bezpośrednio kierowcy , A po co płacić u kierowcy jak teraz się kasuje zwykły bilet i jest spokój? > ile osób kasowało bilety > w byłem 101 ?? Moze najpierw ile osób jeździło 101, ze aż okazało sie że jest nierentowna i ja zlikwidowano? > Na ile kursów 101 byli kontrolerzy ?? A tego ja Ci nie powiem, odsyłam do Arsena i do MZDiK. Ale jedno co ejst pewne kontlorerzy nie pojawiali się częściej niz teraz. Jednak zapytam, czy prędzej skasujesz bilet jak kosztuje on 3,6 zł czy jak kosztuje 1,8zł ? > m.in. z tych > powodów linia była nierentowna Echh.... No świetnie a czemu teraz na upartego chcesz zmienić coś co jest rentowne i po drobnych poprawkach będzie funkcjonować bez zarzutów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.netblok.com 17.10.07, 20:04 Nie wiesz po co wnosić opłatę za przejazd u kierowcy ? A czy wszyscy pasażerowie jadący ówczesną 101 kasowali bilet ?? ile ludzi procentowo miało wtedy ważne bilety ?? Wsiadasz uiszczasz opłatę, nie masz idziesz pieszo proste. W ten sposób więcej będziesz miał/a pieniędzy z opłat niż z biletów kasowanych normalnie a za tym idzie rentowność do góry. Coś co jest rentowne ?? De facto przyjemnie się jedzie w sobotę lub inny dzień o godzinie 20 króciutką linią nr 7 załadowaną po brzegi, a po 1 w nocy przyjemnie chodzić po szkłach walających się butelkach tego króciutkiego autobusiku w sumie to trochę większe od busa ale co tam rentowność się liczy - podaj choć procentowo ile wtedy osób ma skasowany bilet (o 1 w nocy) ?? Odnośnie biletów ja bilet skasuję nawet za 4 zł jeśli mam wybór iść na pieszo lub jechać taxi za 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Linia pośpieszna IP: 82.139.38.* 17.10.07, 22:46 > Nie wiesz po co wnosić opłatę za przejazd u kierowcy ? Wiem ale na upartego nie tzreba robic nowej lini zeby to wprowadzić, mozna to wprowadzic przy obecnym układzie. > ? A czy wszyscy pasażerowi > e > jadący ówczesną 101 kasowali bilet ?? Znaczna ilość pasażerów nie kasuje również biletów na liniach np. 7 i 9 a mimo wszystko są rentowne i ich nie likwidują? Czemu ta biedna 101 zlikwidowali ? a) wszyscy nie kasowali blatu? b) Jeździł pusty autobus c) Jeździł sam kierowca? > ile ludzi procentowo miało wtedy ważne > bilety ?? No prosze podaj mi te liczby > Wsiadasz uiszczasz opłatę, nie masz idziesz pieszo proste. No i przez to chcesz tworzyc nowe linie nocne? A nie zgadzasz sie na linie całodobowe? Śmieszne. > W ten > sposób więcej będziesz miał/a pieniędzy z opłat niż z biletów kasowanych > normalnie a za tym idzie rentowność do góry. Co nie zmienia faktu że tworzenie odrębnych linii nocnych jest bez sensu. Pyzatym w linie nocne trzeba osobno rozliczać eksploatacje taboru i wz/km. > De facto przyjemnie się jedzie w sobotę lub inny dzień o godzinie 20 króciutką > linią nr 7 załadowaną po brzegi, A co ma piernik do wiatraka? Nie moja wina ze w MPK są Vero które nie maja gdzie kilometrów bić i MZDiK płaszcząc się pozwoliło im jeździć na nockach. Nie powinno ich tam być. Wcześniej jeździły tam 12 metrowe i teraz też mogą. Nadal żaden argument przeciw całodobowym linią. a po 1 w nocy przyjemnie chodzić po szkłach > walających się butelkach tego króciutkiego autobusiku w sumie to trochę większe > od busa ale co tam rentowność się liczy - podaj choć procentowo ile wtedy osób > ma skasowany bilet (o 1 w nocy) ?? No podaj procentowo? Co ja jestem kanar? Czy automat do liczenia pasażerów i kasowanych biletów. Nadal nic to nie ma do tego zeby likwidować linie całodobowe. Płacenie za przejezd u kierowcy można wprowadzic i w istniejącym układzie zaden problem... > Odnośnie biletów ja bilet skasuję nawet za 4 zł jeśli mam wybór iść na pieszo > lub jechać taxi za 20 zł. Za istnienia 101 wiekszość mieszkańców myślała inaczej niz Ty. Dlatego linia upadła. Pozdr. THE END Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linia pośpieszna 17.10.07, 23:24 Dodam do wypowiedzi Adiego, ze dodatkowym minusem tworzenia nowych linii jest malejaca czytelnosc ukladu. Konkretnie chodzi o to, ze pomiedzy linia 7 i 101 nie bylo zadnej roznicy w trasie (oprocz 2 wahadel po znajomosci), a dla kazdego nie byl to odpowiednik nocny linii 7, tylko zupelnie oddzielna linia. Im wiecej linii, tym uklad staje sie mniej czytelny. Przyklad-Kielce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 09:27 Linia 7 i 9 są to linie na których podróżuje najwięcje pasażerów tak więc ich rentownosc będzie wysoka ale biorąc ogólnie cały tabor skoro jest taki rentowny to po co niedawno dostali dofinansowanie z budżetu miasta na pokrycie strat? Co ma piernik a wiatraka a to że kursują składy któtkie właśnie dlatego że one potem kursują aż do zjazdu do zajezdni na Żakowice a czemu takie składy a to dla oszczędnośći. Skoro piszesz ze jest rentowna linia to po co zmniejszają skłądy czy przypadkiem nie po to aby zaoszczędzić pieniądze ??Przecież nie wprowadzą Ci opłat za jazdę autobusami całodobowymi u kierowcy W ostatnim zdaniu sam sobie odpowiadasz jak nocna linia moze być rentowna czyli kursy nocne linii 7 i 9 tak samo są rentowne jak i była 101(linia upadła bo były duże straty zarówno jak i z biletów jak i poprzez dewastację), dlatego opłata przy wejściu u kierowcy w liniach nocnych zminimalizuje straty a to jak ta linia będzie przebirgała to już jest inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Linia pośpieszna IP: 82.139.38.* 18.10.07, 11:42 > Linia 7 i 9 są to linie na których podróżuje najwięcje pasażerów tak > więc ich rentownosc będzie wysoka ale biorąc ogólnie cały tabor > skoro jest taki rentowny to po co niedawno dostali dofinansowanie z > budżetu miasta na pokrycie strat? Straty które ma MPK są spowodowane w znacznym stopniu przez obsługę na własny rachunek linii komercyjnych (podmiejskich). To znaczy jak sobie pościelą tak się wyśpią, nie umieją wygrać konkurencji to przynoszą straty. MZDiK nic do tych linii nie ma, wiec nie mieszaj lini typu 9 z linią typu E... Co do dofinansowania też nie podoba mi się że go dostali, ale też nie ma to nic wspólnego z tworzeniem linii nocnych?? > Co ma piernik a wiatraka a to że kursują składy któtkie właśnie > dlatego że one potem kursują aż do zjazdu do zajezdni na Żakowice a > czemu takie składy a to dla oszczędnośći. Wytłumaczyłem Ci czemu jeździ Vero na liniach nocnych, nie rozumiem Twojego dalszego drążenia tej sprawy? MPK ma płacone za wz/km więc nie wiem co może tam jeszcze oszczędzić. > Skoro piszesz ze jest rentowna linia to po co zmniejszają skłądy czy > przypadkiem nie po to aby zaoszczędzić pieniądze ? Jeśli stoi 5 praktycznie bezużytecznych autobusów na MPK to gdzie je wykorzystać? W dzień poza szczytem na podmiejskich komercyjnych, a co do nocy zgodził się MZDiK. Zauważ że w Radomiu jest przepis że nie może jeździć pojazd 2 drzwiowy na liniach miejskich, który ostatnio jest naginany, właśnie dla Vero. > Przecież nie > wprowadzą Ci opłat za jazdę autobusami całodobowymi u kierowcy A co to za problem? Od godziny 11 w nocy wchodzi się 1 drzwiami i kasuje bilet koło stanowiska kierowcy, bądź u niego kupuje. Filozofia... > W ostatnim zdaniu sam sobie odpowiadasz jak nocna linia moze być > rentowna czyli kursy nocne linii 7 i 9 tak samo są rentowne jak i > była 101(linia upadła bo były duże straty zarówno jak i z biletów > jak i poprzez dewastację) 9 i 7 w przeciwieństwoe do 101 w ogólnym rozliczeniu całodobowym i tak przynoszą duże zyski? A linia 101 nie przynosiła ani złotówki. Wiec po co Tworzyć linie nocne na osobny rachunek, skoro można „unowocześnić” obecny system? Odpowiesz mi na to pytanie czy nadal będziesz mi opowiadał o 101. > dlatego opłata przy wejściu u kierowcy w > liniach nocnych zminimalizuje straty a to jak ta linia będzie > przebirgała to już jest inna historia. Świetnie ale czy tej opłaty nie można wprowadzić w linie całodobową? Można wiec opieranie się na tym ze Tworzymy nową linie nocna tylko dlatego ze wprowadzimy tam opłatę u kierowcy jest jakoś nieadekwatne do sytuacji. Powtarzam: w obsługę linii trzeba również wliczyć eksploatacje taboru, odrębne wz/km, a co za tym idzie ni cholery linia ta nie bezie kosztowała 1,80 tak jak kosztuje linia całodobowa. Nie wiem czy dotarł przekaz czy nadal będziesz mi pisał ze 101 upadło bo wszyscy bez biletów jeździli i trzeba go reanimować bo wprowadzi się opłatę u kierowcy? Czy już zrozumiałeś że nie trzeba reaktywować 101 żeby wprowadzić opłatę u kierowcy i ze linie całodobowe są tańsze od linii nocnych i dla pasażera i przewoźnika... Pffffu koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linia pośpieszna 18.10.07, 12:39 > Linia 7 i 9 są to linie na których podróżuje najwięcje pasażerów tak > więc ich rentownosc będzie wysoka ale biorąc ogólnie cały tabor > skoro jest taki rentowny to po co niedawno dostali dofinansowanie z > budżetu miasta na pokrycie strat? Od kiedy to tabor jest rentowny lub nie? Rentowne to moze byc przedsiewziecie lub obsluga linii, a strata przewoznika nie ma kompletnie nic do obslugi linii miejskich. > Co ma piernik a wiatraka a to że kursują składy któtkie właśnie > dlatego że one potem kursują aż do zjazdu do zajezdni na Żakowice a > czemu takie składy a to dla oszczędnośći. Nie rozumiem tego zdania. Najpierw je napisz po polsku, potem sie odniose. > Skoro piszesz ze jest rentowna linia to po co zmniejszają skłądy czy > przypadkiem nie po to aby zaoszczędzić pieniądze ?? Dokladnie. Jest tylko kwestia tego, ze podmiana brygad powinna byc po 21, a nie kolo 20. > Przecież nie > wprowadzą Ci opłat za jazdę autobusami całodobowymi u kierowcy > W ostatnim zdaniu sam sobie odpowiadasz jak nocna linia moze być > rentowna czyli kursy nocne linii 7 i 9 tak samo są rentowne jak i > była 101(linia upadła bo były duże straty zarówno jak i z biletów > jak i poprzez dewastację), dlatego opłata przy wejściu u kierowcy w > liniach nocnych zminimalizuje straty a to jak ta linia będzie > przebirgała to już jest inna historia. Czy ty nie rozumiesz, ze linia 7 i 9 zarabiaja przez caly dzien? A uruchamianie linii dla 15 pasazerow na kurs kompletnie mija sie z celem? Wytlumacz mi w jakim celu upierasz sie przy nocnych i dlaczego ich zadan nie moga realizowac linie calodzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 13:34 Linie całodobowe w nocy przynoszą straty, wiadomo ile osób kasuje tam bilety kontrolerzy nie będą w tych godzinach sprawdzać biletów bo nie mają jak potem sie dostać do domów. Nie upieram sie za tym aby na upór wprowadzić linię nocną choć wolałbym aby to własnie linie nocne kursowąły w nocy i były normalne brygady a nie jakieś pomniejszone busiki-co do tych mikrusów autobusów mozna je sprzedać a nie kupowac kolejne skoro one nie sprawdzają się. Linia 9 i 7 są najbardzie obleganymi,więc one zawsze będą rentowne pomino,że nie masz 100% ludzi posiadających bilety ale weź inne linie np 18(10 pasażerów a skład krótki a czemu nie mikrusy??) czy zarabia ona na siebie ?? > > Co ma piernik a wiatraka a to że kursują składy któtkie właśnie > > dlatego że one potem kursują aż do zjazdu do zajezdni na Żakowice > a > > czemu takie składy a to dla oszczędnośći. > > Nie rozumiem tego zdania. Najpierw je napisz po polsku, potem sie > odniose. jak przeczytasz wszystkei wątki to zrozumiesz ;) I czy wszystko ma być dochodowe aby było połączenie??.Takim myśłeniem o tym że najpierw się liczy $$ to nic nie będzie (czy połączenie Radom - Drzewica jest dochodowe, a jakoś pociągi kursują), tak samo masz linie autobusowe które w Radomiu przynoszą straty a inne nie lub bilansują się, ale skoro chodzi tylko o $ to pozamykajmy wszystkie linie które przynoszą straty. Ile linii autobusowych wtedy zostanie w Radomiu ?? Nocą potrzebne są autobusy nawet kosztem strat wiadomo mniej ludzi jeżdzi nocą ale też niektórzy pracują, wracają z pubów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linia pośpieszna 18.10.07, 16:26 Nie odnisles sie do moich argumentow. > Linie całodobowe w nocy przynoszą straty, wiadomo ile osób kasuje > tam bilety kontrolerzy nie będą w tych godzinach sprawdzać biletów > bo nie mają jak potem sie dostać do domów. To jest brocha kontrolerow, a nie miasta. Co do zasady-rentownosc linii nie jest mierzona liczba skasowanych biletow! W Radomiu jedyna dostepna metoda jest liczenie pasazerow. Windykacja naleznosci za przejazdy bezbiletowe to zupelnie inna para kaloszy. Skoro uznano na podstawie ilosci pasazerow, ze jest ich zbyt malo (razem z tymi niekasujacymi), to jakim cudem chcesz osiagnac lepszy wynik, kiedy KAZDY bedzie musial zaplacic? > Nie upieram sie za tym aby na upór wprowadzić linię nocną choć > wolałbym aby to własnie linie nocne kursowąły w nocy i były normalne > brygady a nie jakieś pomniejszone busiki Ty chyba nie rozumiesz, co sie do ciebie mowi. TO NIE KWESTIA AUTOBUSU! Ten pojawil sie ze stricte okreslonych przyczyn niezaleznych od organizatora! Gdyby na podstawie frekwencji stwierdzono, ze potrzeba 11 metrowego, to taki by jezdzil. Logicznym jest, ze kazdy chce wiekszego autobusu, ale co to ma do rzeczy? > -co do tych mikrusów > autobusów mozna je sprzedać a nie kupowac kolejne skoro one nie > sprawdzają się. A kto kupuje kolejne? Rewolucja! Mozna sprzedac! To mnie zaskoczyles. Gdyby w tej chwili zostaly sprzedane, to prezesa MPK mozna oskarzyc o niegospodarnosc. W dalszym ciagu-NIE JEST TO ZALEZNE OD ORGANIZATORA! > Linia 9 i 7 są najbardzie obleganymi,więc one zawsze będą rentowne > pomino,że nie masz 100% ludzi posiadających bilety ale weź inne > linie np 18(10 pasażerów a skład krótki a czemu nie mikrusy??) Vero jezdzily na tej linii dosc sporo czasu. Okazalo sie, ze sa zbyt male, DLATEGO ZASTAPIONO JE 11 metrowymi. Czy ty myslisz, ze na kazdy kurs bedzie podstawiana inna brygada? Czy wiesz jakie sa tego koszty? > czy > zarabia ona na siebie ?? Zarabia na siebie tyle, co inne linie tej samej czestotliwosci z podobna frekwencja. > > > Co ma piernik a wiatraka a to że kursują składy któtkie właśnie > > > dlatego że one potem kursują aż do zjazdu do zajezdni na > Żakowice > > a > > > czemu takie składy a to dla oszczędnośći. > > > > Nie rozumiem tego zdania. Najpierw je napisz po polsku, potem sie > > odniose. > jak przeczytasz wszystkei wątki to zrozumiesz ;) Ja chce, zebys napisal zdanie poprawnie w jezyku polskim, aby bylo ono zrozumiale. Inaczej sie nie odniose-albo umiesz formulowac swoje mysli, albo nie pisz. > I czy wszystko ma być dochodowe aby było połączenie??. W dalszym ciagu nie rozumiesz-skoro jest mozliwosc osiagniecia identycznej efektywnosci przy obnizonych kosztach, to dlaczego ma sie tego nie robic? Bo chcesz, zeby linia sie inaczej nazywala? Czy dlatego, ze akurat masz na to ochote? Czy polaczenia w tej chwili nie ma? Jest, tylko inaczej sie nazywa! > Takim > myśłeniem o tym że najpierw się liczy $$ to nic nie będzie (czy > połączenie Radom - Drzewica jest dochodowe, a jakoś pociągi > kursują) Znowu masz problemy z wyrazeniem mysli. Co do zasady-bylem jednym z inicjatorow walki o to polaczenie, takze nie przekonuj mnie moimi wlasnymi argumentami. Problem jest zlozony i dopoki tego nie zrozumiesz, to nie ma sensu ta rozmowa. > tak samo masz linie autobusowe które w Radomiu przynoszą > straty a inne nie lub bilansują się, ale skoro chodzi tylko o $ to > pozamykajmy wszystkie linie które przynoszą straty. Ile linii > autobusowych wtedy zostanie w Radomiu ?? Ja doskonale wiem na czym polega organizacja komunikacji i optymalizacja kosztow jej funkcjonowania. > Nocą potrzebne są autobusy nawet kosztem strat wiadomo mniej ludzi > jeżdzi nocą ale też niektórzy pracują, wracają z pubów itp. A czy nie ma tych autobusow? Sa! Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linie nocne 18.10.07, 19:20 > Nocą potrzebne są autobusy nawet kosztem strat wiadomo mniej ludzi > > jeżdzi nocą ale też niektórzy pracują, wracają z pubów itp. > > A czy nie ma tych autobusow? Są! Są, ale docierają w niewiele miejsc w naszym mieście. Oczywiście nie kosztem strat je organizować. Dlatego naszą komunikację nocną należy zeorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linie nocne 18.10.07, 19:34 > Są, ale docierają w niewiele miejsc w naszym mieście. Oczywiście nie > kosztem strat je organizować. Dlatego naszą komunikację nocną należy > zeorganizować. Zreorganizowac, to nalezy, ale komunikacje dzienna. Od tego mozemy wyjsc tworzac nowa siec polaczen calodziennych. Jak juz pisalem, wg mnie powinno to byc 5 czy 6 linii CALODZIENNYCH kursujacych do 1:30 w nocy (rowne odstepy 22:30, 23:30, 0:30 i 1:30 kurs zjazdowy). Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linie nocne 19.10.07, 15:02 > Zreorganizowac, to nalezy, ale komunikacje dzienna. Od tego mozemy > wyjsc tworzac nowa siec polaczen calodziennych. Jak juz pisalem, wg > mnie powinno to byc 5 czy 6 linii CALODZIENNYCH kursujacych do 1:30 > w nocy (rowne odstepy 22:30, 23:30, 0:30 i 1:30 kurs zjazdowy). Traktuję Cie jako speca od radomskiej komuniakcji i dlatego pytam jakie linie wg Ciebie mogłyby być przekształcone na całodzienne?? I czy byłyby jakoś przekształcone (zmieniaone dotychczasowe trasy)?? Pisałeś o liniach 7,9,13,15 i "obwodowej" jako proponowanych liniach całodziennej. Czyli mówisz o utworzeniu jakiejś dodatkowej linii ... Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linie nocne 19.10.07, 16:18 Konkretnie mowie o przemodelowaniu linii istniejacych-jedne ulegaja likwidacji, tworzone sa inne na innych trasach. Nie chce w tej chwili wchodzic w szczegoly. Zas co do samej sieci-nowa optymalizacja powinna zakladac kursowanie do 22 do wszystkich generatorow, kursowanie do 23 i 00 do wiekszych generatorow oraz do 1 do najwiekszych generatorow. Oczywiscie linie calodzienne tylko na trasach podstawowych przez dworzec. Do godziny 1 wg mnie powinny kursowac kierunki: Poludnie-Jozefow (linia 12 po calkowite zmianie trasy) Predocinek-Golebiow (linia 9) Kierzków-Janiszpol (linia 15 po zmianie polowek) Co do uzupelnien, te sa dyskusyjne/ Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linie nocne 20.10.07, 10:15 > Poludnie-Jozefow (linia 12 po calkowite zmianie trasy) Czyli jaka trasa po zmianie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linie nocne 20.10.07, 11:40 Najlepiej, to napisz do mnie na mejla redoxygene@interia.pl to ci wszystko napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Linie nocne 17.10.07, 15:41 > Wystarczy znowu zoptymalizowac linie dzienne i wyznaczyc np 5 > calodziennych (np 7,9,13,15 i proponowana obwodowa), > odpowiednio do tego celu poprowadzone i z "wezlowymi" rozkladami. Tylko najlepiej jakby te linie posiadały różne warianty (i np 15 przejeżdzała koło dworca). A jest podawane do publicznej wiadomości, które linie są dochodowe a jakie nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linie nocne 17.10.07, 16:46 > Tylko najlepiej jakby te linie posiadały różne warianty (i np 15 > przejeżdzała koło dworca). Przy optymalizacji podstawowa trasa 15 powinna byc wytyczona kolo dworca. Wszystkie z proponowanych wlasnie powinny laczyc sie pod dworcem. > A jest podawane do publicznej wiadomości, które linie są dochodowe a > jakie nie?? Nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Linie nocne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 13:11 Teraz już nie te czasy, żeby bandyci wszystko demolowali. Linia nocna jest potrzebna. Mógłby jeździć mały autobus, a w nim kamery. BTW. Wg statystyk Radom to jedno z najbezpieczniejszych dużych miast w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linie nocne 18.10.07, 16:10 Jakies argumenty za powstaniem takiej linii poprosze, a przy okazji porownanie korzysci z linia calodzienna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yyy Re: Linia pośpieszna IP: *.pcz.pl 18.10.07, 11:02 www.3dwhite.pl/?click=892771ad7a5fb3694b1e3f64ee2f348c Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linia pośpieszna 18.10.07, 19:28 A co z linią pośpieszna w Radomiu??? Czy miałaby w ogóle sens?? Ja uważam, że tak, bo jak człowiek jedzie np "7" to nie powiem co go bierze... Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linia pośpieszna 18.10.07, 19:41 > A co z linią pośpieszna w Radomiu??? A nic > Czy miałaby w ogóle sens?? W obecnej sytuacji nie. Dopoki nie zostanie ucywilizowana (zageszczona) siec przystankow, zwlaszcza w srodmiesciu, tego typu linia nie bedzie miala sensu. Bo i co ominiesz? 5 przystankow na trasie z zyskiem 4 minuty dla calej linii? Linia pospieszna powinna zatrzymywac sie na polowie przystankow normalnych linii, a tego, poki co, nie jestesmy w stanie zrobic. > Ja > uważam, że tak, bo jak człowiek jedzie np "7" to nie powiem co go > bierze... To jest wina zlego ksztaltu trasy linii nr 7, o czym mowi sie juz od dawna, a nie koniecznosci tworzenia nowej. Tyle juz pisalem nt tworzenia nowych linii w obecnej sytuacji, a ty dalej nic. W tej chwili, powtarzam po raz n-ty potrzebna jest nam nowa optymalizacja wg czytelnych zalozen, likwidujaca np. linie objazdowe, ktorymi niewatpliwie sa 6,7,8,10,11,12 , czesciowo 3 i 16 oraz polepszenie wykorzystania linii typu 16,18,24,26. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Linia pośpieszna IP: *.netblok.com 18.10.07, 21:05 Wiele linii podmiejskich skasowano czemu ?? bo przynosiły straty tak ?? To czemu opłaca sie wozić ludzi firmom prywatnym ?? a MPK nie ? Co do małych autobusików to chyba nie jestem jakimś bydlęciem lub jakimiś ziemniakiem którego można gdzieś upchnąć a mogły by jeździć minimum do 22 normalne autobusy. Piszesz, że jeżdżą autobusy nocą to dostań się o 1 w nocy do śródmieście z Południa albo ze śródmieścia na Zamłynie Dla mnie nocno-dzienny może się nazywać i X może jeździć 24h ale żeby jeździł za dnia skład normalny a w nocy może jakiś mikrus kursować, a nie jak teraz ze o godzinie 20 z minutami jeździ autobus do którego nie da się wsiąść bo tak jest zapchany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Linia pośpieszna IP: 82.139.38.* 18.10.07, 22:02 " :) " Proszę Cie nie pisz juz nic albo zacznij zadawać sensowne pytania / tezy.... Echh... Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Linia pośpieszna 19.10.07, 00:19 Podpisuje sie pod wypowiedzia Adiego. Dziwnie mi to podjezdza kranikiem. Zanim cos napiszesz-dorosnij i zacznij myslec. > Wiele linii podmiejskich skasowano czemu ?? Wszystkie, a nie wiele. A to z tej przyczyny, iz weszla nowa ustawa o transporcie drogowym, nakazujaca podpisanie umow miedzygminnych. Niestety, zadna z gmin sie na to nie zdecydowala w przypadku podmiejskich. > bo przynosiły straty tak ?? To znowu nie ta kwestia. Np doplaty do ulg-dlaczego Radom mial placic za ulgi z Jedlni? Deficyt owszem, byl, ale zlikwidowano linie nie z uwagi na sam deficyt, tylko na brak checi do partycypowania proporcjonalnego pokrycia roznicy (niewielkie kwoty roczne). > To czem > u > opłaca sie wozić ludzi firmom prywatnym ?? Bo te nie stosuja zadnych ulg, jezdza gruchotami za parenascie tysiecy zlotych, a nie za milion zl/sztuka. Czesto sa to takze wozy niesprawne. > a MPK nie ? Bo MPK to stara komunistyczna jeszcze firma, z zalamujacymi zasadmi zarzadzania. Ale co to ma do organizacji przewozow? > Co do małych autobusików to chyba nie jestem jakimś bydlęciem lub jakimiś > ziemniakiem którego można gdzieś upchnąć a mogły by jeździć minimum do 22 > normalne autobusy. Pisz skarge do MZDiK. > Piszesz, że jeżdżą autobusy nocą to dostań się o 1 w nocy do śródmieście z > Południa Ostatni kurs to 0:36. I wg zalozen, jest dobrze. > albo ze śródmieścia na Zamłynie Dlatego pisze, ze trzeba utworzyc siec 5-6 linii! > Dla mnie nocno-dzienny może się nazywać i X może jeździć 24h ale żeby jeździł z > a > dnia skład normalny a w nocy może jakiś mikrus kursować, a nie jak teraz ze o > godzinie 20 z minutami jeździ autobus do którego nie da się wsiąść bo tak jest > zapchany Juz raz pisalem-pisz skarge do MZDiK i wnos o przesuniecie podmiany z 20 na 21. Kto ci broni? W dalszym ciagu nie odnosisz sie w ogole do argumentow. Non stop piszesz swoje zale, a potem powatarzasz je, mimo, iz ktos ci tlumaczy, ze nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linia pośpieszna 19.10.07, 14:56 > Podpisuje sie pod wypowiedzia Adiego. Dziwnie mi to podjezdza > kranikiem. Zanim cos napiszesz-dorosnij i zacznij myslec. Zapewniam że jak coś piszę na forum to tylko jako zalogowany więc":)" to napewno nie ja. > Dlatego pisze, ze trzeba utworzyc siec 5-6 linii! Oczywiście całodobowych:) A z trasą niektórych linii to się zgadzam. Nie rozumiem dlaczego "7" objeżdża całe Kelles-Krauza, i Żwirki i Wigury zamiast jechać prosto Chrobrego. Tak samo jak 11 i 10 jeżdżą Limanowskiego i 1905 Roku i robią wielkie kolano skoro można by e poprowadzić ul. Młodzianowską. Wiem, że to było kilka razy już pisane na forum no ale tak mówię.... Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Linia pośpieszna 20.10.07, 12:41 Widzę, że wątek przerodził się w dyskusję na temat linii nocnych i pośpiesznych. Jeszcze raz wracając do linii nocnych chciałem zauważyć, że w mojej wypowiedzi bardziej chodziło mi o to, że obecne linie "nocne" 7 i 9 nie obsługują całego miasta i nie bedą obsługiwały dopóki nie zmodyfikujemy lekko ich tras. Myślę, że priorytetem w tworzeniu linii nocnych powinno maksymalne zwiększenie obszaru obsługi. Dobrym narzędziem do osiągnięcie tego celu jest po prostu z wspomniana lekka ich modyfikacja. Tak, więc moim zdaniem linie te powinny zachować swój dzienny kształt, ale na niektórych odcinkach powinny zmienić przebieg no i oczywiście podjeżdżać do dworca PKP. Myślę, że do obsługi całego obszaru wystarczyłyby wymienione przeze mnie 3 linie 7, 9 i 15 ale pod warunkiem modyfikacji ich części tras. Nie ma znaczenia także ich oznaczenie, równie dobrze może być to N7, N9 i N15. Jest to tylko wstępny pomysł, który być może powinien przejść jeszcze modyfikację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Linia pośpieszna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 12:56 Oj kranik007, otwórz sobie wreszcie ten kranik i wlej chociaż trochę oleju, bo bez tego to klapa ... Odpowiedz Link Zgłoś
kranik007 Re: Linia pośpieszna 20.10.07, 13:30 Gość portalu: ... napisał(a): > Oj kranik007, > otwórz sobie wreszcie ten kranik i wlej chociaż trochę oleju, bo bez tego to kl > apa ... Zapewniam olej w głowie to ja mam... Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: Linia pośpieszna 20.10.07, 13:53 A może Ci się nudzi i masz chwilę czasu na wrzucenie jeszcze czegoś na wiki.radom.pl? Tak Ci dobrze szło... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Linia pośpieszna 20.10.07, 23:10 Z jednej strony linia pospieszna jest potrzebna, ale z drugiej, to po co ją tworzyć skoro utknie w korku podobnie jak autobusy innych linii. Ja z uporem maniaka będę powtarzać, że w Radomiu konieczna jest budowa linii tramwajowej północ-południe z wydzielonym torowiskiem. Tylko taki tramwaj zapewni dogodną komunikację między skrajnymi dzielnicami. Odpowiedz Link Zgłoś